Uppföljning av Norrköpings Energiplan 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppföljning av Norrköpings Energiplan 2015"

Transkript

1 Uppföljning av Norrköpings Energiplan 2015 KS 2016/0195 EKONOMI- OCH STYRNINGSKONTORET

2 2 (20) Innehållsförteckning Inledning.3 Sammanfattning..4 Energiplan... 4 Handlingsplaner... 4 Uppföljning av målen i Energiplanen...5 Statistik för kommunkoncernen.. 5 Byggnader och gatubelysning.5 Elproduktion från solceller..7 Transporter.7 Statistik för berörda förvaltningar och bolag Stadsbyggnadskontoret Lokalförsörjningen.8 Tekniska kontoret 10 Hyresbostäder i Norrköping AB...11 Norrköping Vatten och Avfall AB.13 Samhälls- och Eventfastigheter AB..14 Uppföljning 2015 av åtgärder som inte redovisas som statistik...15 Bygg- och miljökontoret.16 IT-enheten.16 Kommunservice 17 Näringslivskontoret.20 Upphandlingscenter 20 Uppföljning...20

3 3 (20) Inledning Klimatförändringen hör till de viktigaste samhällsfrågorna för framtiden. Halten av växthusgaser i atmosfären är idag högre än vad den har varit på minst år. Medeltemperaturen globalt har ökat med 0,8 grader och är på norra halvklotet sannolikt den högsta på minst 1400 år. Ju mer omfattande klimatförändringarna blir framöver desto mer ökar riskerna för allvarliga effekter för människor, samhällen och ekosystem. Det finns ett starkt samband mellan användningen av fossila energikällor och klimatpåverkan. Att minska sin användning av fossil energi bidrar till att minska utsläppen av växthusgaser och att använda enbart förnybara energikällor minskar utsläppen ytterligare. Klimatmötet i Paris 2015 COP21 Vid klimatmötet i Paris den 30 november-12 december 2015 deltog den största samlingen världsledare någonsin. Målet för politiker och förhandlare uppnåddes, och för första gången i historien kom man överens om ett klimatavtal i vilket alla världens länder förbinder sig att bidra till en minskning av utsläppen av växthusgaser. I avtalet, som börjar gälla 2020, förbinder sig länderna att arbeta för att den globala ökningen av temperaturen ska bli väl under 2 grader, och helst stanna kring 1,5 grad. Den globala utsläppsökningen av växthusgaser ska sluta så snart som möjligt, och därefter ska en minskning av utsläppen av växthusgaser påbörjas. Det långsiktiga målet är att komma ner till noll utsläpp på den undre halvan av detta århundrade. Fossilfritt Sverige Sveriges regering har ambitionen att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria länder. Med initiativet Fossilfritt Sverige vill regeringen samla alla aktörer som vill bidra till att lösa klimatfrågan och uppnå målet om ett fossilfritt samhälle. Fossilfritt Sverige är öppet för alla aktörer som ställer upp på den deklaration som tagits fram för initiativet. Deklarationen innebär att aktören ställer sig bakom ambitionen fossilfritt Sverige och är villig att vara en föregångare och arbeta för att nå det målet. Initiativet stöds i januari 2016 av nästan 150 olika aktörer, varav cirka 30 kommuner och regioner. Klimatklivet Regeringen har beslutat om ett klimatinvesteringsstöd, Klimatklivet, som ska gå till klimatinvesteringar på lokal och regional nivå. Det huvudsakliga syftet är att minska utsläppen av växthusgaser i Sverige och stödet kommer att gå till de investeringar som ger största möjliga klimatnytta. Stödet

4 4 (20) kommer att finnas under åren och omfattar 600 miljoner kronor per år. Alla, utom privatpersoner, kan ansöka hos länsstyrelsen om stödet. Sammanfattning Norrköpings kommun driver ett aktivt arbete kring energi- och klimatfrågor i kommunen både på de olika verksamhetskontoren och i bolagen. Uppföljning av energieffektivisering och utbyte till förnybara bränslen sker genom en årlig redovisning utifrån målen i Norrköpings kommuns Energiplan. Från 2005 till 2015 har den totala energianvändningen i kommunens fastigheter minskat med 22 procent. Andelen förnybara energikällor i kommunens fastigheter har under samma period ökat från 67 procent till 76 procent. När det gäller drivmedelsanvändningen för kommunens fordon går trenden dock åt motsatt riktning, där har användningen ökat med 5 procent mellan 2005 och I dagsläget finns 372 fordon i kommunen varav 284 är fossilfria fordon. Trots att 74 procent av fordonen är fossilfria används endast 35 procent förnybart bränsle vilket kan förklaras med att många fossilfria fordon felaktigt tankas med fossila drivmedel. Energiplan I mars 2009 antog kommunfullmäktige en Energiplan för Norrköpings kommun för Målen i Energiplanen är att till 2030 har Norrköping ett energisystem som är effektivt och inriktat på att minska energianvändningen med 30 procent jämfört med 2005, använder enbart förnybara energikällor, och är robust och tål de konsekvenser som ett förändrat klimat innebär. Målen innebär att ambitionen är att Norrköping ska vara fossilfritt till För den kommunala organisationen är målet i Energiplanen att till 2030 ska den totala energianvändningen minska med 50 procent jämfört med Handlingsplaner För att nå Energiplanens mål har den kommunala verksamheten i uppdrag att ta fram handlingsplaner för fyra år i taget. Den första handlingsplanen gällde för perioden och antogs av kommunstyrelsen i juni En andra handlingsplan, för , antogs av kommunstyrelsen i september Samma verksamheter har tagit fram båda handlingsplanerna, det vill säga bygg- och miljökontoret, kommunservice, näringslivskontoret, stadsbyggnadskontoret, tekniska kontoret, IT-enheten, Hyresbostäder AB, Norrköping Vatten och Avfall AB, Samhälls- och Eventfastigheter AB och Upphandlingscenter. Arbetet hålls ihop av ekonomi- och styrningskontoret.

5 5 (20) Uppföljning av målen i Energiplanen Målet avseende energieffektivisering i den kommunala verksamheten, det vill säga att minska användningen med 50 procent, är uppdelat i delmål. Målen är framräknade utifrån perspektivet att energianvändningen minskar linjärt, med ungefär samma procentsats för varje år Effektivisering 15 % 30 % 40 % 45 % 48 % 50 % Förnybar energi 15 % 50 % 70 % 80 % 90 % 100 % Arbetet utifrån de kommunala handlingsplanerna pågår kontinuerligt och följs upp genom energistatistik för dels kommunkoncernen som helhet och dels för berörda förvaltningar och bolag. Statistik för kommunkoncernen 2015 Byggnader och gatubelysning Diagrammet visar att energianvändningen i kommunens fastigheter (omfattande lokalförsörjningen, Hyresbostäder, Norrköping Vatten och Avfall samt Samhälls- och Eventfastigheter) samt gatubelysningen har minskat med 22 procent till 2015 jämfört med 2005, eller med nästan MWh Total energianvändning inom kommunkoncernen exkl. transporter (MWh/år) I nästa diagram visas hur energianvändningen har minskat jämfört med de mål som är satta i Energiplanen. Arbetet kom igång på allvar 2009 och har sedan utförts med stort engagemang och ett bra resultat. För 2015 har takten minskat något.

6 6 (20) Minskning av energianvändning (%) Mål Utfall Andelen förnybara energikällor i fastigheter har ökat från 67 procent 2005 till 76 procent 2015, se diagrammet nedan. Andel förnybara och fossila bränslen för total energianvändning inom kommunkoncernen 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Förnybart % Fossilt % Statistiken om andelen förnybar energi var dålig inledningsvis. Kommunen hade redan tidigt bytt ut en stor del av de fossila bränslena. Statistikarbetet är nu förbättrat och vi kan följa utvecklingen. Ökningen av andelen förnybart fortsätter, men utvecklingen är långsam.

7 7 (20) Minskning av energianvändning (%) Mål Utfall Elproduktion från solceller Hyresbostäder installerade under slutet av 2013 sin första solcellsanläggning på taket till en fastighet där Boteknik, Hyresbostäders helägda dotterbolag, har sin verksamhet. Anläggningen är på 350 m 2 och kan maximalt leverera 50 kw i effekt. Solcellerna försörjer fastigheten med ungefär hälften av elbehovet. Stadsbyggnadskontoret handlade upp sin första solcellsanläggning 2013 i samband med totalupphandlingen av en ny sporthall i Åby. Överlämning av den färdiga sporthallen och solcellsanläggningen skedde i mitten av juni Anläggningen har drygt 800 m 2 solceller och elen används i sporthallen samt i en intilliggande skola. Elproduktion från solceller (kwh) Hyresbostäder Lokalförsörjningen Transporter I statistiken över transporter ingår drivmedelsanvändningen för kommunens leasade och egenägda personbilar samt lätta lastbilar. I dagsläget finns 372 fordon i kommunen varav 284 är fossilfria fordon. Mellan 2005 och 2015 har den totala drivmedelsanvändningen ökat med 5 procent. Kommunens fordon drivs främst med bensin (33 %), därefter kommer diesel (31 %) och etanol (28 %). Biogas utgör endast 9 procent.

8 8 (20) Drivmedelsanvändning av kommunens tjänstebilar (kwh/år) exkl. kommunala bolag Bensin Diesel Etanol Biogas På grund av att flera av kommunens fossilfria fordon tankas med fossila bränslen har andelen förnybara bränslen minskat till 35 procent. 100% 80% 60% 40% 20% Andel förnybara och fossila bränslen för kommunens tjänstebilar Förnybart % Fossilt % 0% Statistik för berörda förvaltningar och bolag 2015 Stadsbyggnadskontoret Lokalförsörjningen Lokalförsörjningen tillhandahåller lokaler för kommunens olika verksamheter, totalt drygt m 2. Störst lokalyta och energianvändning finns inom skolverksamheten. Under perioden har den totala energianvändningen minskat med 19 procent, trots att lokalytan ökat med cirka m 2.

9 9 (20) Diagrammet visar utvecklingen beräknad per m 2. Användningen av värme och varmvatten har minskat med 26 procent för perioden , och elanvändningen har minskat med 10 procent. Stadsbyggnadskontoret, lokalförsörjningen inkl. Brandförsvaret, eloch värmeanvändning per lokalarea 200 Värme och varmvatten, kwh/m2 El kwh/m Uppföljning av Stadsbyggnadskontorets handlingsplan Åtgärder Genomfört 2015 Energieffektivisering Under året följdes utvecklingen angående nytt myndighetskrav om energikartläggning av stora företag. Planeringen för att möta det kommande myndighetskravet påbörjades. Etapp med återbesök och energieffektiviseringsåtgärder i lokaler som även tidigare varit med i energieffektiviseringsprojekt. Arbete med hantering av energieffektivisering inom förvaltningsavtal Riktlinjer och avtal Förbättringar av förvaltningsentreprenörsavtal. Krav på framtagning av handlingsplaner energieffektivisering. Uppföljning energi på kontraktsmöten med entreprenörer. Förnybar energi Projektarbete uppföljning av solcellsanläggningen genomfördes. Fortsatt arbete med andra etappen av vindkraftsprojekt. I etappen tas fullständigt underlag fram för ansökan om uppförande av vindkraft. Beteendeåtgärder Incitamentsbaserad energieffektivisering med kostenheten.

10 10 (20) Fortsatt arbete kring flerårigt incitamentsbaserat projekt med utbildningskontoret och Borgsmoskolan. Energiworkshops med kostenheten baserat på egen framtagen ledningssystemmodell. Tekniska kontoret Tekniska kontoret ansvarar för kommunens gator och vägar, trafik, parker, naturvård, spårvägar och spårvagnar, hamn- och industrispår samt skolskjuts och färdtjänst. Utöver detta driver tekniska kontoret kommunens parkeringsenhet samt enheten Natur och bygg. Tekniska kontoret har sedan 2014 två ansvarsområden som har en hög energianvändning gatubelysning och spårvägsdrift. I diagrammet nedan visas elanvändningen för gatubelysningen, som har minskat med 46 procent mellan 2005 och Tekniska kontoret, el för gatubelysning (MWh/år) Uppföljning av tekniska kontorets handlingsplan Ansvarsområde Åtgärd Genomfört 2015 Stadsmiljlö Sätta timer på fontäner för avstämning nattetid Vi har monterat timer på alla fontäner förutom på de i Motala ström som styrs på annan sätt. Dessa gör att fontänerna inte står och sprutar hela natten utan de stängs av nattid för att på så sätt spara pengar och energi

11 11 (20) Gatubelysning Byt ut resterande armaturer, trimma anläggningen Följa utvecklingen på belysningsfronten Utbytet av äldre armaturer har fortsatt och beräknas vara genomförd under Förbrukningen för hela anläggningen ligger i dagsläget på Mwh/år. Spårväg Mäta och effektivisera vagnarnas energianvändning Utbilda förarna i sparsam körning Utredningen kring spårvagnarnas möjlighet till strömreducering pågår, vi bedömer nu att en sådan reducering kan införas under Skolskjuts och färdtjänst Optimera körturer kontinuerligt Kontrollera att förarna är utbildade i sparsam körning Vi jobbar kontinuerligt med att planera effektiva rutter så inte fordon kör i onödan. Kontroll av chaufförers utbildning i sparsam körning har inte gjorts i år, däremot genomfördes under året ett pilotprojekt med gps i fordonen. Till gps:en var även en mätare kopplad som signalerade om föraren körde icke sparsamt, så som med hastiga inbromsningar eller kraftiga accelerationer. Växthuset Sylten Studera energianvändningen, möjligheter till effektivisering och ev. förnybar uppvärmning Utifrån gjord studie över alternativen för uppvärmning och möjliga driftoptimeringar, kommer beslut till vägval att tas under Hyresbostäder i Norrköping AB Hyresbostäder har cirka lägenheter med en yta på cirka m 2 Atemp (Atemp är summan för invändig area för respektive våningsplan, vindsplan och källarplan som värms upp till mer än 10 C). Under perioden har fastighetsytan minskat med drygt m 2. Bolaget slutade helt att använda olja i juni 2012 då man övergick till närfjärrvärme.

12 12 (20) Under perioden har den totala energianvändningen minskat med 23 procent. Mätt per m 2 Atemp har elanvändningen minskat med 16 procent och användningen av värme och varmvatten minskat med 14 procent jämfört med Hyresbostäder, el- och värmeanvändning per m2 Atemp (invändig area som värms till mer än 10 C) 200,0 Värme och varmvatten, kwh/m2 El kwh/m2 150,0 100,0 50,0 0, Uppföljning av Hyresbostäders handlingsplan Ansvarsområde Åtgärd Genomfört 2015 Organisation Beteende Ekonomi Styrgruppen leder arbetet, roller och ansvar ses över kontinuerligt Energiambassadörer och andra hyresgäster engageras i arbetet, skapa fler engagemangsnivåer Undersök möjligheterna att skapa incitament för hyresgästerna Utveckla bedömningen av effektiva åtgärder Utveckla synkroniseringen mellan underhåll och energiarbete Styrgruppen har genomfört ett antal olika möten och aktiviteter under året. En rad olika aktiviteter har genomförts där hyresgäster har varit delaktiga. Vi har genomfört testprojekt där incitamentet för hyresgästerna att spara energi har undersökts. Vi fortsätter att jobba med frågorna. Vi är del av ett försök med att nyttja en ny metod för att välja fastigheter aktuella för energiåtgärder. Ständig utveckling av samarbetet mellan underhåll och energiarbete sker.

13 13 (20) Norrköping Vatten och Avfall AB Norrköping Vatten och Avfall ansvarar för att hushåll och företag i Norrköpings kommun har tillgång till rent dricksvatten och att avloppsvattnet renas innan det släpps ut i naturen igen. Bolaget äger och sköter vattenverk och avloppsreningsverk samt de ledningsnät som transporterar vattnet. Sedan den 1 april 2014 ansvarar bolaget även för att samla in, transportera och återvinna hushållsavfall och därmed jämförligt avfall från annan verksamhet på ett för människors hälsa och miljön lämpligt sätt. Den 25 juni 2015 kopplades avloppsledningen från Söderköping på reningsverket vid Slottshagen. Energianvändningen för reningen av den delen av verksamheten redovisas på annat sätt. Jämfört med 2005 har den totala energianvändningen 2015 minskat med 15 procent. Användningen av fjärrvärme har minskat med 24 procent och elanvändningen med 12 procent för samma period. Mellan 2014 och 2015 har emellertid den totala energianvändningen ökat med 4 procent fjärrvärmen har ökat med 10 procent och elen med 2 procent. Ökningen beror på att två verksamheter har tillkommit under 2015 bredband har ökat energianvändningen med 61 MWh och avfallshanteringens returpunkter med 119 MWh. El och fjärrvärmeanvändning vid Norrköping vatten och avfall (MWh/år) Elanvändning Fjärrvärme Uppföljning av Norrköping vatten och avfalls handlingsplan Åtgärder Genomfört 2015 Övergripande riktlinjer Ingen åtgärd under året Åtgärder vid dricksvattenverk, täkter och reservoarer Projektering av ny effektiv råvattenpump till Borgs VV utförd planeras bytas 2016

14 14 (20) Åtgärder vid avloppsverk Projektering av ny effektiv högzonspump till Borgs VV utförd planeras bytas 2017 Optimering av kompressordrift och kontroll av luftläckage utfört Nio nya elmätare i olika processdelar installerade vid Slottshagens reningsverk. Åtgärder på ledningsnät och pumpstationer Åtgärder på bredbandsanläggningar Flödesmätare till tryckluftsanläggningen installerad vid Slottshagens reningsverk. Utredning för ta vara på överskotts-gas som facklas genomförd vid Slottshagens reningsverk. Utbyte genomförd av mindre och energieffektiv pump i SPU 329 Torp. Ny energieffektiv styrning av pumpar i SPU 116 Riksbron genomförd. Elanvändningen och statistiken följs upp. Åtgärder på avfallsanläggningar Elanvändningen och statistiken följs upp. Samhälls- och Eventfastigheter AB Samhälls- och Eventfastigheter äger, utvecklar och tillhandahåller ändamålsenliga fastigheter för evenemang, idrott och vissa former av samhällsservice. Bolaget arbetar aktivt med energieffektivisering och fastighetsförvaltning men även med strategiska investeringar. Syftet är att skapa långsiktiga värden genom att erbjuda moderna, attraktiva och funktionella miljöer. Uppföljningen visar att från 2009 till 2015 har den totala energianvändningen i bolaget minskat med 28 procent, trots att ytan som bolaget förvaltar har ökat med drygt m 2. Beräknat per m 2 har elanvändningen minskat med 38 procent och användningen av värme- och varmvatten med 53 procent.

15 15 (20) Samhälls- & Eventfastigheter, el- och värmeanvändning per lokalarea 250 Värme och varmvatten, kwh/m2 El kwh/m Uppföljning av Samhälls- och eventfastigheters handlingsplan Åtgärd Genomfört 2015 Förvaltning i egen regi Utökat kunskap/erfarenhet av fastighetsbeståndet för att kunna identifiera framtida insatser. Uppföljning och optimering via central driftövervakning Ersätta ålderstigen utrustning med ny och energieffektiv Prioritetsordning från den största till den minsta förbrukaren Information till brukare Utvecklat verksamhetskunskap för fortsatt driftoptimering. Stadsmuseum kopplas upp till driftövervakning system. Modernisering av ventilationsanläggning på Stadsmuseum. Fönsterbyte Centralbadet. Nya dörrar och portar till klimatzonen isrink på Himmelstalundshallen. Fokus på Stadsmuseum och Stadsteatern. Arbetet har kretsat kring att hitta rätt representant/kontakt för att nå ut till brukare på objekten.

16 16 (20) Uppföljning 2015 av övriga kontors åtgärder Bygg- och miljökontoret Ansvarsområde Åtgärd Genomfört 2015 Bygglov Information om energieffektivitet vid ansökningar och samråd Bostadsanpassning Om möjligt väga in energieffektivitet i beslut Miljö och hälsoskydd IT-enheten Fortsätta arbetet med energitillsyn Information om energieffektivitet har erbjudits genom den kommunala energi- och klimatrådgivningen samt olika publika aktiviteter. Verksamheten har arbetat med att påverka energianvändningen genom strategiska val av lokala entreprenörer vid bostadsanpassningsåtgärder. Energitillsyn inom lantbruk har utförts i samarbete med energi- och klimatrådgivningen. Åtgärd Genomfört 2015 Virtualisering av servrar Centralt styrd energibesparing Servervirtualisering är en åtgärd som sparar mycket energi och under året har virtualiseringsgraden ökat ytterligare. IT enheten har uppnått målet på minst 80 % virtuella servrar men kommer fortsätta arbetet för en ännu högre virtualiseringsgrad. IT enheten har implementerat ett verktyg (SCCM) som möjliggör mätning av energiförbrukning hos AD-anslutna klientdatorer över tid. Mätningar finns sedan februari 2016 och kommer användas för att skapa en bild över hur mycket energi som skulle kunna sparas.

17 17 (20) Elektroniska möten Tillsätt en projektledare för Grön IT, optimera infrastruktur och drift för minskad energiförbrukning, köp in Grön el, a fram en miljöpolicy och miljöutbilda personalen. SCCM kan även hantera och stänga ned klienter under vissa tidsperioder. IT Enheten förbereder implementering av en applikation som möjliggör elektroniska möten då Skype for Business installeras på Norrköpings kommun. Arbete pågår Kommunservice Ansvarsområde Åtgärd Genomfört 2015 Hållbart resande Fortsätt forskningssamarbetet med VTI. Samverkan och utbyte inom forskningsprogrammet har genererat underlag till utredning och beslut kring en strategi för laddinfrastruktur och elfordon inom Norrköpings kommun. Samverkan och utbyte har bland annat skett via intervjuer och workshops. Samordnad varudistribution Fortsätt arbetet med att organisera en distributionscentral som kan vara i drift till Kommunen förbereder nu införandet av en samordnad varudistribution av kommunens varor. Införandet sker etappvis där vi i första steget samordnar våra livsmedelsleveranser för att därefter bygga på med övriga förbrukningsvaror. Driftstart av etapp ett är planerad till början av En transportör, med tillhörande omlastningscentral, håller nu på att upphandlas för driften av samordningen

18 18 (20) Earth hour SPIRA Fortsätt att planera och genomföra aktiviteter i samband med Earth Hour under perioden för handlingsplanen. Fortsätt genomföra SPIRA-föreläsningar med olika energiteman. Earth hour uppmärksammades genom att gatu- och fasadbelysningen i vissa delar av centrala Norrköping släcktes ned helt. Dessutom erbjöds en föreläsning med Sten Bergström, SMHI kring klimatförändringar med 80- talet deltagare. För att uppmärksamma världen största klimatmanifestation - Earth Hour anordnades en föreläsning på årets tema Earth Hour älskar städer. Ett samarrangemang med Hyresbostäder, klimat och energirådgivare Norrköpings kommun, Ekonomi och styrningskontoret och Studiefrämjandet. Hållbarhetsombud Erbjud hållbarhetsombuden informations- och utbildningstillfällen för att öka kunskapen om energifrågor. Uppmuntra hållbarhetsombuden att gör egna aktiviteter på sina enheter. Inled ett samarbete med kommunens energi- och klimatrådgivare för att hitta möjligheter till samverkan. Fortsätt inbjuda alla anställda i Rådhuset till soppluncher och Under året erbjöds hållbarhetssoppa vid fyra olika tillfällen varav ett var med energitema då kommunens klimat- och energirådgivare samt energistrateg presenterade energiarbetet i kommunen. En energi mätare är installerad i Rådhuset för att kunna mäta energiåtgången i huset.

19 19 (20) andra aktiviteter med energiinformation. Undersök vilka metoder som finns för att visuellt kunna redovisa både förbättringar och avvikelser i energianvändningen. Kostenheten Fortsätt utveckla arbetsmodellen för energieffektivisering i kök. Implementera modellen i minst hälften av kostenhetens tillagningskök. Arbetet med energieffektivisering i Söderportskolans kök har fortsatt under Beteendeförändringar och energimål har diskuterats vid kökets APT-möten. Vid möten tillsammans med lokalförsörjningen har arbetsgruppen från kontor och Söderporten analyserat och gått vidare med vilken el som ingår i den mätning som finns specificerat och vad som ligger utanför mätningen. Effekttoppar har studerats och jämförts med vilken mat som har tillagats. Under året har gruppen analyserat på vilket sätt mätning kan användas som är relevant för verksamheten. Energiförbrukning per portion har större relevans än total förbrukning. Båda mätmetoderna behövs dock. Under 2015 har arbetet påbörjats med att få med köket på Svärtingehus i projektet. Lokalförsörjningen har påbörjat kontakter med elföretag om att installera mät apparatur.

20 20 (20) Näringslivskontoret Åtgärd Genomfört 2015 Seminarier energieffektivisering Samverkan med andra kontor Nätverk mindre tillverkningsföretag I samarbete med ekonomi- och styrningskontoret och bygg- och miljökontoret genomfördes ett seminarium med temat Klimatarbete för ökad tillväxt. Ett 40-tal personer deltog. Fortsatt samverkan planeras. Samverkan sker med ekonomi- och styrningskontoret och bygg- och miljökontoret i planering och genomförande av energieffektiviseringsprojekt och energiseminarier. Under året har inte något nätverk bildats. Det energieffektiviseringsprojekt med inriktning på mindre företag, som pågick under 2014, sammanställdes och rapporterades till Energimyndigheten. Upphandlingscenter Åtgärd Genomfört 2015 Utreda/ställa specifika I samarbete med uppdragsgivare förs krav på energieffektivitet inom ska ställas beträffande energieffektivitet när kontinuerligt diskussioner om vilka krav som prioriterade prioriterat område upphandlas. upphandlingsområden Uppföljning Arbetet utifrån Energiplanen med tillhörande handlingsplaner följs upp årligen och rapporteras till kommunstyrelsen.

Uppföljning. Uppföljning av Norrköpings kommuns Energiplan 2016 KS 2017/ EKONOMI- OCH STYRNINGSKONTORET

Uppföljning. Uppföljning av Norrköpings kommuns Energiplan 2016 KS 2017/ EKONOMI- OCH STYRNINGSKONTORET Uppföljning 2017-05-11 Uppföljning av Norrköpings kommuns Energiplan 2016 KS 2017/0096 EKONOMI- OCH STYRNINGSKONTORET 2 (20) Inledning Kommunfullmäktige antog den 30 mars 2009 Energiplan för Norrköpings

Läs mer

Rapport om energianvändning

Rapport om energianvändning Rapport om energianvändning Uppföljning av kommunens Energiplan 2012 EKONOMI- OCH STYRNINGSKONTORET 2(15) Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Energiplan... 3 Handlingsplan... 4 Statligt stöd till

Läs mer

Uppföljning. Uppföljning av Norrköpings Energiplan 2015 KS 2015/0058

Uppföljning. Uppföljning av Norrköpings Energiplan 2015 KS 2015/0058 Uppföljning Uppföljning av Norrköpings Energiplan 2015 KS 2015/0058 Innehållsförteckning Inledning 3 Sammanfattning 3 Energiplan 3 Handlingsplan 4 EES -Statligt stöd till energieffektivisering i kommuner

Läs mer

Förvaltningsövergripande verksamhetsplan för energifrågor 2015 2018. KS 2013/0661. Antagen av kommunfullmäktige den 29 september 2014.

Förvaltningsövergripande verksamhetsplan för energifrågor 2015 2018. KS 2013/0661. Antagen av kommunfullmäktige den 29 september 2014. Verksamhetsplan Förvaltningsövergripande verksamhetsplan för energifrågor 2015 2018 KS 2013/0661. Antagen av kommunfullmäktige den 29 september 2014. Detta är en fyraårig förvaltningsövergripande verksamhetsplan

Läs mer

ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder

ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder Innehåll 1. SAMMANFATTNING AV PLANENS MÅL OCH ÅTGÄRDER...3 2. LÅNGSIKTIGA OCH ÖVERGRIPANDE MÅL...3 3. DELMÅL OCH ÅTGÄRDER FÖR ENERGI TILL

Läs mer

7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015

7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015 7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015 Energiplanen beskriver vad vi ska göra och den ska verka för ett hållbart samhälle. Viktiga områden är tillförsel och användning av energi i bostäder

Läs mer

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning Linköpings kommun linkoping.se

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning Linköpings kommun linkoping.se Årsrapport 216 Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning 217-12-1 Linköpings kommun linkoping.se Trend i korthet: Foto: Stångåstaden Energianvändningen i byggnader minskar Koldioxidutsläppen från

Läs mer

Uppföljning av Norrköpings Energiplan 2013

Uppföljning av Norrköpings Energiplan 2013 Uppföljning av Norrköpings Energiplan 2013 EKONOMI- OCH STYRNINGSKONTORET Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Energiplan...3 Handlingsplan...4 Statligt stöd till energieffektivisering i kommuner och

Läs mer

2011-03-25 Bilaga 1 Kommunfullmäktige 2011-04-27 64. Handlingsplan till Alvesta kommuns energi- och klimatstrategi

2011-03-25 Bilaga 1 Kommunfullmäktige 2011-04-27 64. Handlingsplan till Alvesta kommuns energi- och klimatstrategi 2011-03-25 Bilaga 1 Kommunfullmäktige 2011-04-27 64 Handlingsplan till Alvesta kommuns energi- och klimatstrategi 1 Effektmål för kommunorganisationen Mål att uppnå till och med år 2014 År 2014 skall energiförbrukningen

Läs mer

Oskarshamns Kommun. Roger Gunnarsson Box 706 572 28 OSKARSHAMN. Strategi 1(9) 2010-002757 33657-1. Olov Åslund. Kommun/Landsting. Oskarshamns Kommun

Oskarshamns Kommun. Roger Gunnarsson Box 706 572 28 OSKARSHAMN. Strategi 1(9) 2010-002757 33657-1. Olov Åslund. Kommun/Landsting. Oskarshamns Kommun 1(9) Handläggare Olov Åslund Oskarshamns Kommun 21-2757 Roger Gunnarsson Box 76 572 28 OSKARSHAMN Strategi Kommun/Landsting Oskarshamns Kommun Antal årsarbetskrafter: 2496 Antal invånare: 26131 Målsättning

Läs mer

Strategi för energieffektivisering. Anna-Karin Olsson, Kommunekolog Höör 2013-01-30 Johan Nyqvist, Energikontoret Skåne

Strategi för energieffektivisering. Anna-Karin Olsson, Kommunekolog Höör 2013-01-30 Johan Nyqvist, Energikontoret Skåne Strategi för energieffektivisering Anna-Karin Olsson, Kommunekolog Höör 2013-01-30 Johan Nyqvist, Energikontoret Skåne Interna miljöregler, 1996 kontorspapper ska vara Svanenmärkt glödlampor byts till

Läs mer

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning. Rapport Linköpings kommun linkoping.se

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning. Rapport Linköpings kommun linkoping.se Årsrapport 215 Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning Rapport 216-11-14 Linköpings kommun linkoping.se Inledning Linköpings kommun har som mål att kommunen ska vara koldioxidneutral 225. Koldioxidneutralitet

Läs mer

Uppföljning av Energiplan 2008 Nulägesbeskrivning

Uppföljning av Energiplan 2008 Nulägesbeskrivning Nulägesbeskrivning Lerum 2013-04-10 Innehåll Energiplan 2008 uppföljning 4 Sammanfattning 6 Uppföljning Mål 7 Minskade fossila koldioxidutsläpp... 7 Mål: År 2020 har de fossila koldioxidutsläppen minskat

Läs mer

Nybro Kommun. Mattias Andersson NYBRO. Strategi 1(9) Astrid Fell. Kommun/Landsting. Nybro Kommun

Nybro Kommun. Mattias Andersson NYBRO. Strategi 1(9) Astrid Fell. Kommun/Landsting. Nybro Kommun 1(9) Handläggare Astrid Fell Nybro Kommun 21-535 Mattias Andersson 382 8 NYBRO Strategi Kommun/Landsting Nybro Kommun Antal årsarbetskrafter: 174 Antal invånare: 19579 Målsättning till 214 (förbättring

Läs mer

Uppföljning målområde energi 2016

Uppföljning målområde energi 2016 Uppföljning målområde energi 216 Mål i miljöprogrammet 214-216 214 215 216 Måluppfyllelse Andelen förnybar energi för uppvärmning, kylning och el till egna lokaler ska 216 vara minst 9 procent Den totala

Läs mer

Sammanfattande resultatrapport energieffektiviseringsprojektet

Sammanfattande resultatrapport energieffektiviseringsprojektet Sammanfattande resultatrapport energieffektiviseringsprojektet 2010-2014 Energieffektivisering i Söderhamns kommun Under 2010-2014 har Söderhamn deltagit i Energimyndighetens energieffektiviseringsprojekt.

Läs mer

Strategi för energieffektivisering 2011-2020

Strategi för energieffektivisering 2011-2020 Samhällsbyggnadsförvaltningen Strategi för energieffektivisering 211-22 Förslag 211-3-31 Innehållsförteckning Inledning... 3 Nulägesanalys... 4 Byggnader... 4 Area... 4 Energianvändning... 5 Kostnad...

Läs mer

Uppdatering av Norrbottens klimat- och energistrategi

Uppdatering av Norrbottens klimat- och energistrategi Uppdatering av Norrbottens klimat- och energistrategi Vision 2050 I Norrbotten är all produktion och konsumtion resurseffektiv och hållbar ur så väl ett regionalt som globalt perspektiv. Utsläppen av växthusgaser

Läs mer

Handlingsplan 2011-2014 konkretisering av Norrköpings kommuns energiplan 2009-2030

Handlingsplan 2011-2014 konkretisering av Norrköpings kommuns energiplan 2009-2030 Verksamhetsplan 2011-06-07 Handlingsplan 2011-2014 konkretisering av Norrköpings kommuns energiplan 2009-2030 KS 2009/0492 Beslutad av kommunstyrelsen den 7 juni 2011. Handlingsplanen kompletterar den

Läs mer

Ta ansvar för miljö och ekonomi. - spara energi

Ta ansvar för miljö och ekonomi. - spara energi Ta ansvar för miljö och ekonomi - spara energi Ta ansvar för miljö och ekonomi - spara energi Framtagen av Länsstyrelsen i Skåne län 2012 Foton: Roza Czulowska och Björn Olsson Energihushållning är allas

Läs mer

Energi och förnybart. Maria Danestig Energisamordnare Stadsbyggnadskontoret

Energi och förnybart. Maria Danestig Energisamordnare Stadsbyggnadskontoret Energi och förnybart Maria Danestig Energisamordnare Stadsbyggnadskontoret Mål i Norrköpings kommuns Energiplan Energieffektivisering, 30% år 2005-2030 (50% egna verksamheten) Förnybart, 100% år 2030 Robust,

Läs mer

Investeringsstöd för åtgärder inom klimat och energi

Investeringsstöd för åtgärder inom klimat och energi Investeringsstöd för åtgärder inom klimat och energi Jenny Nordén klimathandläggare Länsstyrelsen Västerbotten www.sciencealert.com/images/articles/processed/climate-2_1024.jpg https://oasisenergysolutions.com/wp-content/uploads/2009/12/how-to-save-electricity-at-home-10-e1436347977343.jpg

Läs mer

Utmaningar för fossilfrihet. Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor

Utmaningar för fossilfrihet. Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor Utmaningar för fossilfrihet Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor hakan.johansson@trafikverket.se Mål i klimatpolitiskt ramverk Senast 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser

Läs mer

Energistrategier. Vision 2040

Energistrategier. Vision 2040 Vision 2040 Liv, lust och läge blir livskvalitet i Hjärtat av Bohuslän Energistrategier Strategier Strategisk plan 2010-2014 Strategi för energieffektivisering Uppdrag och planer Uppdrag i strategisk plan

Läs mer

Fossilbränslefritt och. och energieffektivt Borås.

Fossilbränslefritt och. och energieffektivt Borås. Fossilbränslefritt och energieffektivt Borås Borås Stad minimerar utsläpp av växthusgaser. Förnybara energislag används till kollektivtrafik, person- och godstransporter, uppvärmning och el. Genom resurssnålhet,

Läs mer

Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi.

Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi. Pub nr 2008:44 Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi. Vi hushållar med energin och använder den effektivt.

Läs mer

Ny klimat- och energistrategi för Skåne

Ny klimat- och energistrategi för Skåne Ny klimat- och energistrategi för Skåne Landskrona Miljöforum 4 oktober 2017 Tommy Persson, Länsstyrelsen Skåne Ny klimat- och energistrategi för Skåne Strategin ska ge vägledning och stöd för att utveckla

Läs mer

Källa bilder: Energivärlden. Energieffektiviseringsstödet. Framgångsrik energieffektivisering

Källa bilder: Energivärlden. Energieffektiviseringsstödet. Framgångsrik energieffektivisering Källa bilder: Energivärlden Energieffektiviseringsstödet Framgångsrik energieffektivisering Presentationens innehåll Kort om Energieffektiviseringsstödet Utvärderingar av stödet Hur går energiarbetet?

Läs mer

Ta ansvar för miljö och ekonomi - spara energi

Ta ansvar för miljö och ekonomi - spara energi Ta ansvar för miljö och ekonomi - spara energi 2 Energihushållning är allas ansvar Energieffektiviseringar leder till minskad användning av energi och därmed indirekt till minskade utsläpp av växthusgaser

Läs mer

Eskilstunas klimatplan. Så skapar vi en hållbar utveckling

Eskilstunas klimatplan. Så skapar vi en hållbar utveckling Eskilstunas klimatplan Så skapar vi en hållbar utveckling Vi tar ansvar för framtiden I Eskilstuna är vi överens om att göra vad vi kan för att bidra till en ekologiskt hållbar utveckling. Eskilstuna är

Läs mer

Energi- och klimatstrategi inklusive handlingsplan för Alvesta kommun. Antaget av kommunfullmäktige 2015-10-27 134

Energi- och klimatstrategi inklusive handlingsplan för Alvesta kommun. Antaget av kommunfullmäktige 2015-10-27 134 Energi- och klimatstrategi inklusive handlingsplan för Alvesta kommun Antaget av kommunfullmäktige 2015-10-27 134 1 2015-09-08 Inledning Denna energi- och klimatstrategi inkl. handlingsplan ersätter energi-

Läs mer

Kalmar Kommun. Jane Wågsäter Box KALMAR. Strategi 1(9) Madeleine Nettelbladt. Kommun/Landsting.

Kalmar Kommun. Jane Wågsäter Box KALMAR. Strategi 1(9) Madeleine Nettelbladt. Kommun/Landsting. 1(9) Handläggare Madeleine Nettelbladt Kalmar Kommun 21-11 3376-1 Jane Wågsäter Box 611 391 26 KALMAR Strategi Kommun/Landsting Kalmar Kommun Antal årsarbetskrafter: 484 Antal invånare: 62388 Målsättning

Läs mer

Statens energimyndighets författningssamling

Statens energimyndighets författningssamling Statens energimyndighets författningssamling Utgivare: Fredrik Selander (verksjurist) ISSN 1650-7703 Statens energimyndighets föreskrifter och allmänna råd om statligt stöd till energieffektivisering i

Läs mer

Hållbar utveckling i Sävsjö Kommun. Så här jobbar vi!

Hållbar utveckling i Sävsjö Kommun. Så här jobbar vi! Hållbar utveckling i Sävsjö Kommun Så här jobbar vi! Exempel på vad som gjorts den senaste tiden Strategiskt arbete Översiktsplan (Kf 2012-05) Gång- och cykelplan ( Kf April2012) Energi- och klimatstrategi

Läs mer

Mörbylånga Kommun. Michael Ingard Trollhättevägen 4 386 80 MÖRBYLÅNGA. Strategi 1(9) 2010-002912 33724-1. Marie Rosenqvist.

Mörbylånga Kommun. Michael Ingard Trollhättevägen 4 386 80 MÖRBYLÅNGA. Strategi 1(9) 2010-002912 33724-1. Marie Rosenqvist. 1(9) Handläggare Marie Rosenqvist Mörbylånga Kommun 21-2912 Michael Ingard Trollhättevägen 4 386 8 MÖRBYLÅNGA Strategi Kommun/Landsting Mörbylånga Kommun Antal årsarbetskrafter: 461 Antal invånare: 1421

Läs mer

Klimatstrategi och energiplan

Klimatstrategi och energiplan Klimatstrategi och energiplan för Färgelanda kommun BESLUTAD I FULLMÄKTIGE 2008-12-29 Innehållsförteckning 1. Inriktningsmål och uppdrag / direktiv 2. Bakgrund 3. Klimatfrågan samt energiläget i Färgelanda

Läs mer

Klimatstrategi Lägesrapport kortversion 2013-02-04

Klimatstrategi Lägesrapport kortversion 2013-02-04 Klimatstrategi Lägesrapport kortversion 2013-02-04 Denna folder presenterar kort hur utsläppen av växthusgaser m.m. har utvecklats under senare år. Klimatredovisningen i sin helhet kan läsas på www.kristianstad.se

Läs mer

Torsås kommun. Stan Weyns Box TORSÅS. Strategi 1(9) Olov Åslund. Kommun/Landsting. Torsås kommun

Torsås kommun. Stan Weyns Box TORSÅS. Strategi 1(9) Olov Åslund. Kommun/Landsting. Torsås kommun 1(9) Handläggare Olov Åslund Torsås kommun 21-259 Stan Weyns Box 53 385 25 TORSÅS Strategi Kommun/Landsting Torsås kommun Antal årsarbetskrafter: 551 Antal invånare: 744 Målsättning till 214 (förbättring

Läs mer

krav för energi 2010 och mål Övergripande miljömål för energieffektiva lösningar och val av förnybara energislag i nybyggnadsprojekt

krav för energi 2010 och mål Övergripande miljömål för energieffektiva lösningar och val av förnybara energislag i nybyggnadsprojekt krav för energi 2010 och mål Övergripande miljömål för energieffektiva lösningar och val av förnybara energislag i nybyggnadsprojekt Bakgrund Målsättningen med att tillämpa miljömål för energieffektiva

Läs mer

PowerPoint-presentation med manus för Tema 3 energi TEMA 3 ENERGI

PowerPoint-presentation med manus för Tema 3 energi TEMA 3 ENERGI PowerPoint-presentation med manus för Tema 3 energi TEMA 3 ENERGI Utsläpp av växthusgaser i Sverige per sektor Energisektorn bidrar med totalt 25 miljoner ton växthusgaser per år, vilket innebär att medelsvensken

Läs mer

Högsby Kommun. Anders Ivarsson HÖGSBY. Strategi 1(9) Astrid Fell. Kommun/Landsting. Högsby Kommun

Högsby Kommun. Anders Ivarsson HÖGSBY. Strategi 1(9) Astrid Fell. Kommun/Landsting. Högsby Kommun 1(9) Handläggare Astrid Fell Högsby Kommun 21-773 Anders Ivarsson 579 8 HÖGSBY Strategi Kommun/Landsting Högsby Kommun Antal årsarbetskrafter: 461 Antal invånare: 5777 Målsättning till 214 (förbättring

Läs mer

Söderhamns kommun. Margareta Örn-Liljedahl 826 80 SÖDERHAMN. Strategi 1(9) 2010-002727 33650-1. Åsa Söderlund. Kommun/Landsting.

Söderhamns kommun. Margareta Örn-Liljedahl 826 80 SÖDERHAMN. Strategi 1(9) 2010-002727 33650-1. Åsa Söderlund. Kommun/Landsting. 1(9) Handläggare Åsa Söderlund Söderhamns kommun 21-2727 3365-1 Margareta Örn-Liljedahl 826 8 SÖDERHAMN Strategi Kommun/Landsting Antal årsarbetskrafter: Antal invånare: Söderhamns kommun 2369 25456 Målsättning

Läs mer

Vägval för energi och klimat

Vägval för energi och klimat Vägval för energi och klimat Underlag för vägledande debatt i KF 2014-01-07 U N D E RL A G F Ö R V Ä G L E D A N D E D E B A T T I K F Vägval för energi och klimat Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon

Läs mer

1 INLEDNING 3 2 NULÄGESBESKRIVNING 4 3 MÅL 7 4 ÅTGÄRDER OCH HANDLINGSPLAN 8 5 UPPFÖLJNING 10

1 INLEDNING 3 2 NULÄGESBESKRIVNING 4 3 MÅL 7 4 ÅTGÄRDER OCH HANDLINGSPLAN 8 5 UPPFÖLJNING 10 1 INLEDNING 3 2 NULÄGESBESKRIVNING 4 2.1 Byggnader 4 2.2 Transporter 5 3 MÅL 7 3.1 Byggnader 7 3.2 Transporter 7 4 ÅTGÄRDER OCH HANDLINGSPLAN 8 5 UPPFÖLJNING 10 1 Inledning Denna strategi syftar till att

Läs mer

Ett urval indikatorer som följer arbetet för en fossiloberoende vägtrafik år 2030

Ett urval indikatorer som följer arbetet för en fossiloberoende vägtrafik år 2030 Ett urval indikatorer som följer arbetet för en fossiloberoende vägtrafik år 23 Struktur hos nyckeltal och index Index som visar grad av måluppfyllelse Övergripande nyckeltal Detaljerade nyckeltal som

Läs mer

Åtgärd Ansvarig Färdigt senast Det kommunala bostadsbolaget tillämpar samma kravnivå vid nybyggnation som kommunen har (minst 35 % lägre än BBR)

Åtgärd Ansvarig Färdigt senast Det kommunala bostadsbolaget tillämpar samma kravnivå vid nybyggnation som kommunen har (minst 35 % lägre än BBR) Bilaga 2 - Energiplan åtgärdslista 2013 Åtgärder för effektiv energianvändning Geografisk kommun Åtgärder markerade med asterisk sker inom nuvarande budgetram. Övriga åtgärder behandlas i ordinarie budgetprocess

Läs mer

Tyresö kommuns energiplan Beslutsdel

Tyresö kommuns energiplan Beslutsdel Tyresö kommuns energiplan Beslutsdel WSP Environmental 30 september 2008 1 1 Bakgrund Enligt lagen om kommunal energiplanering (1977:439) ska det finnas en aktuell plan för tillförsel, distribution och

Läs mer

Medeltemperaturen på jorden blir varmare och varmare. Orsaken är främst utsläpp av koldioxid från förbränning av fossila bränslen. Trafiken på våra vägar och energianvändningen står för största delen av

Läs mer

Klimatstrategi för Mörbylånga kommun

Klimatstrategi för Mörbylånga kommun 1 (10) Klimatstrategi för Mörbylånga kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2011-06-22 Klimatstrategi för Mörbylånga kommun 2 (10) Innehållsförteckning KLIMATSTRATEGI...3 Vision... 3 Strategi... 3 KLIMATMÅL...5

Läs mer

Tankar kring flytten av Kiruna 2015 11 10. Thomas Björnström, Energichef, Tekniska Verken/Kiruna Kraft

Tankar kring flytten av Kiruna 2015 11 10. Thomas Björnström, Energichef, Tekniska Verken/Kiruna Kraft Tankar kring flytten av Kiruna 2015 11 10 Thomas Björnström, Energichef, Tekniska Verken/Kiruna Kraft Arktis 24 000 innevånare 20 000 km 2 6000 sjöar 6 stora älvar 220 km 250 km POSITIVA PROGNOSER RYMDINDUSTRIN

Läs mer

Drift och Energistrategi hos AB Gavlegårdarna

Drift och Energistrategi hos AB Gavlegårdarna Drift och Energistrategi hos AB Gavlegårdarna Kommunal Teknik 2009 1 2 3 AB Gavlegårdarna Gavlegårdarna är ett av landets större allmännyttiga bostadsföretag utanför storstäderna med 16 000 lägenheter,

Läs mer

Fossilbränslefri kommun 2025

Fossilbränslefri kommun 2025 4131 eller 12 år, 3 mån, 3 veckor Fossilbränslefri kommun 2025 20130917 Elvira Laneborg, miljö- och klimatstrateg Övergripande mål Mörbylånga är en fossilbränslefri kommun som är självförsörjande med trygg

Läs mer

Vindpark Töftedalsfjället

Vindpark Töftedalsfjället Vindpark Töftedalsfjället En förnybar energikälla På Töftedalsfjället omvandlas vindenergi till el. Genom att utnyttja en av jordens förnybara energikällor kan vi ta ytterligare ett steg bort från användandet

Läs mer

Strategi för Energieffektivisering 2010-2020. Ljusdals kommun

Strategi för Energieffektivisering 2010-2020. Ljusdals kommun 2010-2020 Ljusdals kommun Lennart Wing Bengt Gustafsson 2011-03-24 2 (14) Sammanfattning Denna strategi utgör kommunens övergripande riktlinjer för ett gemensamt strategiskt arbete med energieffektivisering

Läs mer

Dnr:2018/129. Säffle kommuns. Energi- & klimatplan. Med målsättningar till år Version Beslutad i kommunfullmäktige

Dnr:2018/129. Säffle kommuns. Energi- & klimatplan. Med målsättningar till år Version Beslutad i kommunfullmäktige Dnr:2018/129 Säffle kommuns Energi- & klimatplan Med målsättningar till år 2030 Version 2018-12-03 Beslutad i kommunfullmäktige 2018-12-17 Innehåll 1. Varför Energi- och klimatplan... 3 1.1. Omfattning

Läs mer

Lagen om energikartläggningar i stora företag och systematisk energieffektiviseringsarbete

Lagen om energikartläggningar i stora företag och systematisk energieffektiviseringsarbete Lagen om energikartläggningar i stora företag och systematisk energieffektiviseringsarbete Johan Svahn 2015-04-23 Agenda Inledning Lagen om energikartläggningar Systematisk energieffektivisering Övriga

Läs mer

Tänk längre! Vinn-vinn när företag sparar energi. Hur företag uppfyller miljöbalkens krav på energihushållning

Tänk längre! Vinn-vinn när företag sparar energi. Hur företag uppfyller miljöbalkens krav på energihushållning Tänk längre! Vinn-vinn när företag sparar energi Hur företag uppfyller miljöbalkens krav på energihushållning Företagen ska spara energi Många företag kan spara upp till 15 procent av sin energianvändning

Läs mer

Solenergi i byggnader. 10 okt 2017

Solenergi i byggnader. 10 okt 2017 Solenergi i byggnader 10 okt 2017 Program 09.30 Inledning 09.45 Vad påverkar potentialen för solenergi på byggnader? 11.00 Bensträckare 12.30 Lunch 13.30 Ekonomiska förutsättningar, varför ska du satsa

Läs mer

Så är det! Arne Andersson

Så är det! Arne Andersson Så är det! Vår generation, i västvärlden, är den första någonsin som har kunskap om de stora risker för det mänskliga samhällets fortsatta utveckling på vår blå planeten som våra produktions och konsumtionsvanor

Läs mer

Beskrivning av ärendet

Beskrivning av ärendet Planen innehåller mål och åtgärder för områdena: 1. Energihushållning och energieffektivisering 2. Energitillförsel 3. Resor och transporter 4. Fysisk planering Planen innehåller totalt 25 åtgärder. Uppföljningen

Läs mer

Energi- & klimatplan

Energi- & klimatplan Dnr:2018/254 Säffle kommuns Energi- & klimatplan Med målsättningar till år 2030 Version 2018-04-10 Beslutad i kommunfullmäktige 2018-XX-XX Innehåll 1. Varför Energi- och klimatplan... 3 1.1. Omfattning

Läs mer

Earth Week mars

Earth Week mars Earth Week 25-30 mars Se programmet på www.vaxjo.se/earthweek Växjös miljövecka med fokus på framtiden Röster från förvaltningar och bolag, det här är vi stolta över i miljöarbetet Förvaltningar och bolag

Läs mer

Energieffektivisering i lokaler Energy Performance Contracting

Energieffektivisering i lokaler Energy Performance Contracting Energieffektivisering i lokaler Energy Performance Contracting Bakgrund Landstinget i Östergötland arbetar med energifrågan på många olika sätt. Dels genomförs energiprojekt, både stora och små, dels satsas

Läs mer

Fossilfria transporter handlingsplan Kristianstads kommun Klicka eller tryck här för att ange text.

Fossilfria transporter handlingsplan Kristianstads kommun Klicka eller tryck här för att ange text. www.kristianstad.se Fossilfria transporter handlingsplan 2018-04-25 1 Innehållsförteckning Bakgrund och uppdrag... 3 Drivmedel... 3... 4 Övriga resor: Privatbil i tjänsten, tåg och flyg... 4 Privat bil

Läs mer

Energi- och klimatstrategi

Energi- och klimatstrategi 1(9) Energi- och klimatstrategi Godkänd KU 63 2009-03-13 2(9) Inledning Att fossilbränsleanvändning påverkar den globala uppvärmningen är inget nytt, däremot måste vi hitta nya och effektivare vägar för

Läs mer

SLUTLIG RAPPORT. Antal sidor: 11 ENERGIEFFEKTIVISERINGSSTÖD BROMÖLLA KOMMUN. Malmö 2015-03-31. Marika Andersson COWI AB

SLUTLIG RAPPORT. Antal sidor: 11 ENERGIEFFEKTIVISERINGSSTÖD BROMÖLLA KOMMUN. Malmö 2015-03-31. Marika Andersson COWI AB Antal sidor: 11 SLUTLIG Malmö COWI AB Postadress: Södra Förstadsgatan 26 211 43 MALMÖ Telefon 1 85 25 Telefax 1 85 25 1 Dokumentnr: 1(1) dat. / Date of rev. FAKTA TITEL: SLUTLIG REVISION NR: DATUM: BESTÄLLARE:

Läs mer

Initiativet Fossilfritt Sverige

Initiativet Fossilfritt Sverige MILJÖMÅLSDAGARNA 2017 Initiativet Fossilfritt Sverige Svante Axelsson, nationell samordnare Fossilfritt Sverige Fossilfritt Sverige 3 Deklarationen Klimatförändringarna är här, de är allvarliga och de

Läs mer

Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050

Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050 HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING STRATEGISKA AVDELNIN GEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2013-05-08 Handläggare: Solveig Nilsson Telefon: 08-508 04 052 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2013-06-13

Läs mer

Uppföljning målområde transporter 2017

Uppföljning målområde transporter 2017 Miljöavdelningen, Koncernkontoret Västra Götalandsregionen 2018-04-05 Uppföljning målområde transporter 2017 Mål i miljöplan 2017-2020 Utfall 2016 Utfall 2017 Trend Västra Götalandsregionens person- och

Läs mer

Miljöinformation Skara Energi AB 2012

Miljöinformation Skara Energi AB 2012 Miljöinformation Skara Energi AB 2012 2 Miljöinformation Skara Energi AB 2012 Miljömålen som bolaget satte upp för 2011 baserades på de nationella miljömålen. Skara Energi AB har arbetat med 6 st av de

Läs mer

Energistrategi 2035. -en kortversion

Energistrategi 2035. -en kortversion Energistrategi 2035 -en kortversion Augusti 2011 Producerad av Emma Sjödahl utifrån Helsingborgs energistrategi 2035 som producerades av Infab. ISBN: 978-91-8586720-2 2 Innehåll Helsingborg ska ligga i

Läs mer

Trafikverkets framtidsbild kring det svenska transportsystemet

Trafikverkets framtidsbild kring det svenska transportsystemet Trafikverkets framtidsbild kring det svenska transportsystemet Håkan Johansson Nationell samordnare - klimatfrågor hakan.johansson@trafikverket.se 1 2011-09-16 Klimatmål för transportsektorn Hänsynsmålets

Läs mer

Landstinget i Kalmar län Bygg och fastigheter. Hållbar energieffektivisering

Landstinget i Kalmar län Bygg och fastigheter. Hållbar energieffektivisering Landstinget i Kalmar län Bygg och fastigheter Hållbar energieffektivisering Landstingets verksamhet Landstinget i Kalmar län, en av de största energianvändarna Äger ca 200 byggnader, 380 000 m2 lokalyta

Läs mer

Energiplan för Bollebygds kommun. - med energieffektiviseringsstrategi

Energiplan för Bollebygds kommun. - med energieffektiviseringsstrategi Fastställd av kommunfullmäktige 2011-09-22 122 1 (18) Dnr: KS2011/224 Energiplan för Bollebygds kommun - med energieffektiviseringsstrategi Postadress Besöksadress Telefon Telefax Webbplats E-post 517

Läs mer

på väg mot ett hållbart energisystem

på väg mot ett hållbart energisystem på väg mot ett hållbart energisystem 2015 Kort historik Bildas 1999 som ett EU-projekt Energikontoren: en viktig del i EU:s energipolitik. Det finns >400 energikontor i EU, varav 14 i Sverige. Energikontor

Läs mer

Åtgärdsworkshop Valdemarsvik. Hur kan kommunen bidra till att skapa ett hållbart energisystem 2020? Hemläxa och bakgrundsmaterial

Åtgärdsworkshop Valdemarsvik. Hur kan kommunen bidra till att skapa ett hållbart energisystem 2020? Hemläxa och bakgrundsmaterial Åtgärdsworkshop Valdemarsvik Hur kan kommunen bidra till att skapa ett hållbart energisystem 22? Hemläxa och bakgrundsmaterial 1 Detta dokument innehåller de fakta kring Valdemarsviks nuläge, alternativ

Läs mer

Energiplan för Vänersborg År

Energiplan för Vänersborg År Energiplan för Vänersborg År 2013-2020 Antagen av Vänersborgs Kommunfullmäktige 2013-02-06, 19. 2 Innehållsförteckning Energiplanens struktur... 2 Inledning... 3 Syfte och tid... 3 Vänersborgs övergripande

Läs mer

Handlingsplan, inkl. Nulägesanalys

Handlingsplan, inkl. Nulägesanalys Handlingsplan, inkl. Nulägesanalys 2010-2020 Bilaga till Energi- och Klimatplan 2010-2020 Antagen av kommunfullmäktige 2012-03-26, 27 Innehåll: 1. Sammanfattning...3 2. Nulägesanalys...4 3. Energimyndighetens

Läs mer

Mönsterås Kommun. Henrik Andersson Box MÖNSTERÅS. Strategi 1(9) Astrid Fell. Kommun/Landsting.

Mönsterås Kommun. Henrik Andersson Box MÖNSTERÅS. Strategi 1(9) Astrid Fell. Kommun/Landsting. 1(9) Handläggare Astrid Fell Mönsterås Kommun 21-951 3368-1 Henrik Andersson Box 54 383 22 MÖNSTERÅS Strategi Kommun/Landsting Mönsterås Kommun Antal årsarbetskrafter: 923 Antal invånare: 1299 Målsättning

Läs mer

Begränsa Sveriges klimatpåverkan - vad är kommunernas roll? Tätortsfrågor och landsbygdsfrågor för ett fossilfritt Sverige

Begränsa Sveriges klimatpåverkan - vad är kommunernas roll? Tätortsfrågor och landsbygdsfrågor för ett fossilfritt Sverige Begränsa Sveriges klimatpåverkan - vad är kommunernas roll? Tätortsfrågor och landsbygdsfrågor för ett fossilfritt Sverige Ökad takt behövs för att nå målen 80 60 40 Utsläpp om knappt 53 miljoner ton 2016

Läs mer

Energi- och klimatarbete i Stockholms stad 2013-09-10

Energi- och klimatarbete i Stockholms stad 2013-09-10 Energi- och klimatarbete i Stockholms stad The Capital of Scandinavia Styrdokument Sida 2 Vision 2030 Ett övergripande dokument som stakar ut huvudriktningen inom stadens alla verksamhetsområden. Målinriktningen

Läs mer

Energi- och klimatstrategi för Nässjö kommun

Energi- och klimatstrategi för Nässjö kommun 1 (7) Datum 2016-08-05 Diarienummer KS 2016-203 Handläggare Dennis Lundquist Direkttelefon 0380-51 80 38 E-postadress dennis.lundquist@nassjo.se Kommunstyrelsen Energi- och klimatstrategi för Nässjö kommun

Läs mer

Nuläge och framtidsutsikter för restvärme. Industriell symbios Cirkulär ekonomi

Nuläge och framtidsutsikter för restvärme. Industriell symbios Cirkulär ekonomi Nuläge och framtidsutsikter för restvärme - Mål -Utsläpp - Restvärmesamarbeten - Aktuellt från staten Ylva Gjetrang Länsstyrelsernas energi- och klimatsamordning Industriell symbios Cirkulär ekonomi 1

Läs mer

Energieffektiva byggnader

Energieffektiva byggnader Energieffektiva byggnader byggregler, finansiering och regionala mål Lena Eckerberg, Energikontor Sydost Tommy Lindström, Energikontor Sydost Kalmar 20 april 2018 Twitter: @EnergikontorSO Energikontor

Läs mer

Akademiska Hus satsar på solceller

Akademiska Hus satsar på solceller Akademiska Hus satsar på solceller Seminarium Svensk Solenergi/Chalmers Uppsala 2015-10-16 Johan Tjernström, Energistrateg johan.tjernstrom@akademiskahus.se 1 Innehåll Kort om Akademiska Hus Våra energimål

Läs mer

Förslag till energiplan

Förslag till energiplan Förslag till energiplan Bilaga 2: Miljöbedömning 2014-05-20 Remissversion BI L A G A 2 : M I L J Ö BE D Ö M N I N G Förslag till energiplan Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850

Läs mer

Energisparprojekt för bättre livsmiljö Gavlefastigheter AB 2008-2011

Energisparprojekt för bättre livsmiljö Gavlefastigheter AB 2008-2011 Energisparprojekt för bättre livsmiljö Gavlefastigheter AB 2008-2011 Gävle Stadshus AB AB Gavlegårdarna Gävle Energi AB Gavlefastigheter Gävle kommun AB Gävle/Sandviken Flygfält AB Lagerhus AB Gävle Hamn

Läs mer

VAR MED OCH MINSKA UTSLÄPPEN! 600 MILJONER PER ÅR SKA INVESTERAS UNDER ÅR 2016, 2017 OCH 2018

VAR MED OCH MINSKA UTSLÄPPEN! 600 MILJONER PER ÅR SKA INVESTERAS UNDER ÅR 2016, 2017 OCH 2018 VAR MED OCH MINSKA UTSLÄPPEN! 600 MILJONER PER ÅR SKA INVESTERAS UNDER ÅR 2016, 2017 OCH 2018 Klimatklivet för ett klimatsmart samhälle Pengarna ges till klimatinvesteringar i kommuner, regioner, företag

Läs mer

Ystad kommun. Strategi för energieffektivisering enligt STEMFS 2010:5

Ystad kommun. Strategi för energieffektivisering enligt STEMFS 2010:5 Ystad kommun Strategi för energieffektivisering enligt STEMFS 2010:5 1 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Nationella mål... 3 Ystad kommun... 3 Nulägesanalys av energianvändning i Ystads kommuns verksamhet...

Läs mer

Åsa Eklund Öberg Klimat- och energisamordnare

Åsa Eklund Öberg Klimat- och energisamordnare Åsa Eklund Öberg Klimat- och energisamordnare 010-225 1297 Sök klimatinvesteringsstöd och förverkliga dina idéer! Tillsammans kan vi minska samhällets påverkan på klimatet Tillsammans kan vi investera

Läs mer

Så tar du fram en bränslestrategi och blir fossilfri

Så tar du fram en bränslestrategi och blir fossilfri Så tar du fram en bränslestrategi och blir fossilfri Linköping 12 januari 2018 Sara Anderson Transportsektorn Drygt 372 000 nya personbilar registrerades 2016, nytt svenskt rekord Energianvändningen för

Läs mer

Energibalans Skåne län 2010. Magnus Strand, praktikant Länsstyrelsen i Skåne mgnsstrand@gmail.com

Energibalans Skåne län 2010. Magnus Strand, praktikant Länsstyrelsen i Skåne mgnsstrand@gmail.com Energibalans Skåne län 2010 Magnus Strand, praktikant Länsstyrelsen i Skåne mgnsstrand@gmail.com Tel. 0736-434402 Energiläget i Skåne mellan 1990 och 2010. Slutlig energianvändning Per bränslekategori

Läs mer

Statistik för energianvändning och transporter för Eslövs kommun

Statistik för energianvändning och transporter för Eslövs kommun 1(7) Statistik för energianvändning och transporter för Eslövs kommun 2010-12-09 Energikartläggning Eslövs kommun Uppdragsnummer: 227405 Uppdragsansvarig: Maria Larsson Handläggare Kvalitetsgranskning

Läs mer

Hållbarhetsanalys Myrsjöskolan

Hållbarhetsanalys Myrsjöskolan Hållbarhetsanalys Myrsjöskolan Summering för kvalitetsredovisning 2013 2013-08-22 www.sustainable-approach.se Hållbarhetsanalys 2013 Under 2013 tog miljöarbetet på Myrsjöskolan ett stort steg framåt. I

Läs mer

Så tar du fram en bränslestrategi och blir fossilfri

Så tar du fram en bränslestrategi och blir fossilfri Så tar du fram en bränslestrategi och blir fossilfri EnergiTing Sydost Ljungby, 9 nov. 2017 Sara Anderson Transportsektorn Drygt 372 000 nya personbilar registrerades 2016, nytt svenskt rekord Energianvändningen

Läs mer

Varifrån kommer elen?

Varifrån kommer elen? Varifrån kommer elen? Information om ursprungsmärkning och miljöpåverkan. Dina val påverkar vår produktion och miljön. Från och med 1 juli 2013 är det ett lagkrav att alla elhandelsbolag ska informera

Läs mer

Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030. Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar

Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030. Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030 Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar Faktamaterialet presenterar 1. Statistik gällande klimatutsläpp i Västra Götaland 2. Det

Läs mer

Bilaga till energiplan för Åtvidabergs kommun 2012-2016

Bilaga till energiplan för Åtvidabergs kommun 2012-2016 Bilaga till energiplan för Åtvidabergs kommun 2012-2016 Del 1. Exempel på åtgärder för att uppnå energiplanens detaljmål. Bilaga del 1 till energiplan för Åtvidabergs kommun 2012-2016 Transporter i hela

Läs mer

Omställning av transportsektorn till fossilfrihet vilken roll har biogasen?

Omställning av transportsektorn till fossilfrihet vilken roll har biogasen? Omställning av transportsektorn till fossilfrihet vilken roll har biogasen? Emmi Jozsa Energimyndigheten 26 maj 2016 Agreed headline targets 2030 Framework for Climate and Energy 2020-20 % Greenhouse

Läs mer

Nu är ansvaret ditt!

Nu är ansvaret ditt! Nu är ansvaret ditt! Information från Länsstyrelsen Dalarna Energihushållning är allas ansvar Alla verksamhetsutövare ska hushålla med energi och i första hand använda förnybara energikällor. Så står det

Läs mer