Protokollsutdrag Berörda förvaltnings- och divisionschefer Akten

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokollsutdrag Berörda förvaltnings- och divisionschefer Akten"

Transkript

1 Hälso- och sjukvårdsnämnden PROTOKOLL DATUM DIARIENR HN-HOS Projekt- och tidsättning av uppdraget att främja hälsa och förebygga sjukdom Beslut 1. Hälso- och sjukvårdsnämnden ställer sig bakom projekt- och tidsättningen av uppdraget att främja hälsa och förebygga sjukdom genom riktade insatser i tidigt sjukdomsskede 2. Nämnden förväntar sig ett förslag till beslut till nämndens sammanträde den 15 november Ärendebeskrivning Vid hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde i december HN 46/06 uppdrog nämnden till berörda divisionschefer och förvaltningschefer att till nya hälso- och sjukvårdsnämnden redovisa en projektbeskrivning med tidplan för föreliggande sju uppdrag. Bilaga Genomförandeplan 2007 Protokollsutdrag Berörda förvaltnings- och divisionschefer Akten Landstinget Sörmland Repslagaregatan Nyköping Fax Tel landstinget.sormland@dll.se SID 1(1) 11 Främja hälsa och förebygga sjukdom\ 11 främja hälsa och förebygga sjukdom genom riktade insatser.doc Utskriftsdatum: :57

2 Lednings- och verksamhetsstöd HANDLÄGGARE DATUM DIARIENR Jan Jälkinger GENOMFÖRANDEPLAN 2007 Vid nämnden sammanträde december 2006 angavs sju delområden där uppdrag gavs till tjänstemannaledningen att återkomma med projektbeskrivning och tidplan. Definition av väntetidsgarantier för omhändertagande respektive avslutande behandling på länets akutmottagningar Målet är att definiera väntetidsgarantier för: a) tid till omhändertagande b) tid till avslutad behandling För att kunna få önskat omhändertagande med väntetidsgarantier krävs beslut på divisionsnivå om användning av ett metodstöd för prioritering, där också tiderna för omhändertagande är definierade. Beslutet ska gälla alla enheter som är berörda av verksamheten på sjukhusens akutmottagningar. Det krävs länsgemensamma arbetsmetoder, åtgärdsplaner vid hög belastning och datoriserade uppföljningsrutiner för att kunna leva upp till definierade väntetidsgarantier och följa upp att de verkligen följs. Akutmottagningen på MSE har tidigare utarbetat riktlinjer för ett systematiserat omhändertagande enligt TRIAGE-metoden. Akutklinikerna har påbörjat arbetet med att revidera och uppdatera TRIAGE-materialet, för att kunna införa metoden på akutklinikerna och berörda moderkliniker. I det befintliga TRIAGE-materialet finns tider definierade till första omhändertagandet, men inte till avslutad behandling. För att kunna definiera den tiden krävs en datoriserad patientliggare, där tider för olika åtgärder utläsas och följas upp mot definierade tider. Denna funktion är nödvändig för att kunna se vad som behöver förändras i olika arbetsmoment. För att genomföra den önskvärda effektiviseringen på akutmottagningarna, krävs förändrade arbetssätt (t.ex. vid inläggningsbeslut) hos alla inblandade parter. Arbetet med att revidera TRIAGE-materialet, se över arbetsscheman och upprätta åtgärdsplaner beräknas vara slutfört i maj 2007, då beslutsunderlag kan presenteras för divisionsledningen. Införandet på akutmottagning och kliniker kan då ske under hösten Ett länsgemensamt och strukturerat omhändertagande av akutpatienter enligt TRIAGE-metoden ska under dessa förutsättningar kunna vara i full drift 2008, då även väntetidsgarantier för tiden till första omhändertagandet respektive tiden till avslutad behandling på akutmottagningarna ska vara definierade. Möjligheterna att använda TRIAGE-metoden även inom andra verksamheter som ambulans, primärvården mm kommer att bli föremål för en särskild förstudie. Landstinget Sörmland Repslagaregatan Nyköping Fax Tel landstinget.sormland@dll.se SID 1(6)

3 Utarbeta riktlinjer utifrån fastställd policy för hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbete (LS 83/06) Utifrån beslut i Landstingsfullmäktige november 2006 avseende hälsofrämjande landsting har ett arbete fortsatt för att omsätta policy i handlingsplaner. Arbetet har delats upp i två huvudriktningar: - Införande av evidensbaserat verktyg - Utveckling av koncept för att möta breda patientgrupper i tidigare skeden. Utveckling av verktyg är ett gemensamt arbete mellan utvecklingsenheten för hälso- och sjukvård och folkhälsoenheten med följande inriktning: - Omvärldsgenomgång för att få kunskap om hur man arbetat med hälsofrämjande frågor i andra landsting och regioner i landet - Intern kartläggning genom enkäter av pågående arbete med hälsofrämjande inriktning - Framtagande av metodbok för evidensbaserade metoder för hälsofrämjande arbete. Inventering, kartläggning, goda exempel och evidensbaserade verktyg skall presenteras vid tematiskt chefsmöte för förvaltningschefer, divisionschefer och verksamhetschefer under hösten 2007 för att senare omsättas i uppdrag i verksamhetskontrakt inför Främja hälsa och förebygga sjukdom genom riktade insatser i tidigt sjukdomsskede bland breda patientgrupper, exempelvis diabetes Olika möjligheter att intervenera tidigare i sjukdomsförlopp (både primär och sekundär prevention) för breda patientgrupper behöver identifieras. Ett gemensamt begrepp för dessa breda patientgrupper är Metabol kontroll. De diagnos- och sjukdomsgrupper som framför allt avses i denna definition är patienter med diabetes, fetma, högt blodtryck. Om tidig intervention och effektiva insatser ej initieras för patient/individ kan det leda till komplikationer i form av njurpåverkan, hjärtsvikt mm. En miniworkshop med ämnesföreträdare och konceptet Metabol kontroll som bakgrund kommer att genomföras i april Om det då visar sig finnas förutsättningar för vidare utveckling av koncepteter planeras insatser för kompetensutveckling. Utbildning i konceptet Metabol kontroll för personal i primärvård och sjukhusmottagningar, vilka möter de nämnda patientgrupperna, kommer sannolikt att genomföras med start hösten Det kan också bli aktuellt att pröva konceptet i pilotverksamhet. SID 2(6)

4 Förbättra omhändertagandet av geriatriska patienter På Mälarsjukhusets akutmottagning finns nu ett team inrättat för att ta emot äldre patienter, som inte behöver träffa en läkare på akuten för att läggas in eller åka hem. Verksamheten med geriatriskt team på akutmottagning ska främst konsolideras och utvecklas ytterligare för att ge underlag till beslut om fortsatt etablering vid länets akutmottagningar. Rapport om verksamheten med specialdestinerade resurser för äldre som söker akut och planering för fortsatt utveckling lämnas i juni Fortsätta utveckla fungerande rutiner mellan primärvård, akutsjukvården och vårdavdelningar, exempelvis genom direktinskrivningar Sedan hösten 2006 har ett arbete pågått för att utveckla länsgemensamma vårdöverenskommelser mellan primärvården och sjukhusen. När förslag till överenskommelse är upprättat hanteras detta genom en remissrunda till berörda verksamhetschefer i läns- och primärvården samt chefläkarfunktionen. Ett förslag till överenskommelse mellan primärvården och kirurgklinikerna kommer att presenteras för alla verksamhetschefer under första delen av För ortopedi kommer en dokumenterad vårdöverenskommelse att kunna presenteras under första halvåret. Arbetet fortsätter sedan med att upprätta vårdöverenskommelser även gällande övriga specialiteter. Inom ramen för uppdraget att definiera väntetidsgarantier för akutpatienter kommer också rutinerna för inläggning i sluten vård att omprövas i syfte att få ett snabb och effektiv överföring av patienter till sjukhusens slutenvård. En omprövning av rutinerna måste ske i samverkan mellan akutklinikerna, moderklinikerna och vårdavdelningarna. Utöka verksamhet med mobila enheter att omfatta hela länet, framförallt för äldre och svårt sjuka Försöksverksamhet med mobil läkare bedrivs idag i Nyköping och Katrineholm. Arbetet är främst inriktat på att utveckla konceptet för att det sedan ska kunna etableras med enhetliga riktlinjer i Nyköping, Katrineholm och Eskilstuna. Rapport över verksamheten med mobila läkare med förslag till riktlinjer och fortsatt utökning för hela länet lämnas till nämnden i juni SID 3(6)

5 Utveckling av de tre sjukhusen Ett av uppdragen formulerades Utveckla Kullbergska sjukhuset med en sammanhållen primärvård och sjukhusvård och fortsatt akutverksamhet. Denna formulering är lösryckt ur ett bredare formulerat uppdrag från Landstingsfullmäktige till HS-nämnden. I Genomförandeplanen redovisas därför hur det sammanhållna uppdraget från fullmäktige hanteras. Uppdraget från Landstingsfullmäktige: Utveckla/förbättra de tre sjukhusen utifrån deras roll i ett länsperspektiv samt utveckla Kullbergska sjukhuset (KSK) med en sammanhållen primärvård och sjukhusvård och fortsatt akutverksamhet. Stärka respektive sjukhus utifrån uppdraget. Utnyttja resurserna optimalt och utnyttja de specifika kompetenserna som finns inom respektive sjukhus. Förbättra och utveckla länsspecialiteterna, t ex hematologi. Optimera kringresurserna specifikt för respektive sjukhus. Beakta och samordna behov av förändringar pga EG-direktivet om arbetstider för hela hälso- och sjukvården. Upprätta specialitetsinriktade uppdrag när nationella riktlinjer kräver anpassning av verksamheten såväl samordnat som på respektive sjukhus. Detta gäller t ex följande aktuella riktlinjer: - hjärtsjukvård (inkl utveckling PCI) - stroke - diabetes - cancervård Förbättra omhändertagandet av geriatriska patienter. Utreda möjligheterna för att kunna erbjuda vaccination mot cervixcancer och öroninflammationer. Uppdraget skall redovisas till landstingsstyrelsen under våren SID 4(6)

6 Som första steg i ovanstående sammanhållna uppdrag vill vi i steg ett lyfta fram behovet av att utveckla och förbättra respektive sjukhus ur ett länsperspektiv. Vår utgångspunkt är att såväl nämnden som divisionsledning har ett övergripande uppdrag gällande länet som helhet, där gamla upptagningsområden kopplat till respektive sjukhus har omprövats, och även fortsättningsvis kommer att omprövas. Uppdragsbeskrivning sjukhusens verksamhetsutveckling Utgångspunkt är att resurserna ska utnyttjas mer optimalt och vara anpassade till de specifika kompetenser som finns på respektive sjukhus. Lösningarna ska vara långsiktigt hållbara. Nu kända och kommande tänkbara nationella riktlinjer för olika diagnoser/diagnosgrupper ska beaktas i syfte att kunna erbjuda sörmlänningarna en likvärdig vård vad gäller indikationer för behandling och besök, behandlingsresultat och uppföljning. Underlag för arbetet med att beskriva sjukhusens långsiktiga utveckling är: SBU-rapporter, Socialstyrelsens rekommendationer, yttrande från regionala och nationella specialitetsföreningar, bedömningar från verksamhetsansvariga i Sörmland, politiska inriktningsbeslut etc. analys av vårdkonsumtion och vårdproduktion inom Sörmland och jmf med andra landsting analys av investeringsbehov i utrustning och fastigheter analys av hur en långsiktigt hållbar kompetensförsörjning ska kunna uppnås analys av i vilken omfattning olika åtgärder skulle stärka landstingets möjligheter att nå ekonomisk balans. I uppdraget från fullmäktige ingår att specificera innehållet i den framtida akutverksamheten på KSK och som en direkt följd av detta ska även effekterna för akutverksamheten på övriga sjukhus beaktas. En första rapport innebärande konkretisering av fortsatt utveckling för respektive sjukhus beräknas kunna presenteras för nämnden i juni Uppdrag: Sammanhållen primärvård och sjukhusvård på KSK I det politiska uppdraget ingår även att utveckla en sammanhållen primärvård och sjukhusvård på Kullbergska sjukhuset. Ordet sammanhållen är svårtolkat. I begreppet närvård ingår ju en ökad integration och samverkan mellan framförallt sjukhusvård för den äldre befolkningen, primärvård, samt den kommunala vården. Detta är en dynamisk process som kontinuerligt utvecklas och sker oberoende av fysisk lokalisation. SID 5(6)

7 Idag är en av Katrineholms tre vårdcentraler lokalmässigt integrerad i sjukhuset. Några aktuella förändringsområden på KSK är: - fortsatt utveckling av den elektiva operationsverksamheten - uppbyggnad av Mammografiscreening - utredning av möjlighet till ett länsuppdrag avseende neurorehabilitering - inriktningsbeslut avseende den psykiatriska verksamheten i västra länsdelen med slutenvårdsbehovet tillgodosett i samverkan med Nyköping och en utökad satsning på öppenvård. I denna förändring kan belysas möjligheten att förlägga en större del av öppenvårdsverksamheten i KSK:s lokaler. En ytterligare lokalmässig integration av primärvård på KSK ser vi ingen möjlighet till för närvarande och den framtida möjligheten till integration avgörs av vilka uppdrag i övrigt som knyts till KSK. Uppdrag: Länssamverkan inom hematologi Divisionsledningen har med berörda verksamhetschefer och fackliga organisationer inom ramen för Uppdrag Svea (framtida slutenvårdsverksamhet på Sveavägen med bl.a. palliativ vård, onkologi och hematologi samt specifika uppdrag kopplat till dessa verksamheter) uppdragit till verksamhetschefen på medicinkliniken MSE att i samverkan med övriga två medicinkliniker planera för en utbyggnad av den hematologiska slutenoch öppenvårdsverksamheten på MSE. Nödvändig kompetens är rekryterad och finansiering sker via hemtagning av patienter som idag vårdas på Akademiska sjukhuset, och där får en vård som är att betrakta som länssjukvård. En första delrapport lämnas i april Uppdrag: Vaccinationer Yttrande från berörda verksamhetschefer lämnas på nämndens möte i mars 2007: Cervixcancer verksamhetscheferna på kvinnoklinikerna Öroninflammation verksamhetschefen ÖNH-kliniken Sörmland. LANDSTINGET SÖRMLAND Anders Ahlgren Kerstin Hansson Hans Tanghöj Divisionschef Divisionschef Divisionschef Länssjukvården Medicinsk service Närvården SID 6(6)

SAMMANHÅLLEN ASIH FÖR VÄSTRA LÄNSDELEN I SÖRMLAND

SAMMANHÅLLEN ASIH FÖR VÄSTRA LÄNSDELEN I SÖRMLAND Hälso- och sjukvård HANDLÄGGARE DATUM DIARIENR Gunilla Carlsson-Kjell, Jan Jälkinger 2009-10-22 HN-HOS09-382 SAMMANHÅLLEN ASIH FÖR VÄSTRA LÄNSDELEN I SÖRMLAND Bakgrund Organisationen för svårt sjuka patienter

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden. 19 Verksamhet för personer med svårare neuropsykiatrisk problematik. Beslut

Hälso- och sjukvårdsnämnden. 19 Verksamhet för personer med svårare neuropsykiatrisk problematik. Beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2007-02-22 HN-HOS07-077 19 Verksamhet för personer med svårare neuropsykiatrisk problematik Beslut 1. Hälso- och sjukvårdsnämnden ställer sig bakom

Läs mer

47 Förslag om genomförandeplan för Utveckling av missbruksvården i Sörmland (LF 05/55)

47 Förslag om genomförandeplan för Utveckling av missbruksvården i Sörmland (LF 05/55) Hälso- och sjukvårdsnämnden PROTOKOLL HN-HOS05-124 DATUM 2005-06-17 DIARIENR 47 Förslag om genomförandeplan för Utveckling av missbruksvården i Sörmland (LF 05/55) Beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden ställer

Läs mer

Oppositionen reserverade sig

Oppositionen reserverade sig Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2009-03-24 LS-LED09-268 45 Akutläkare på Mälarsjukhusets akutmottagning Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen godkänner inrättande av akutläkare

Läs mer

Motionssvar - Starta ett hospice i Sörmland

Motionssvar - Starta ett hospice i Sörmland MOTIONSSVAR SID 1(2) Monica Johansson (S) Landstingsstyrelsens ordförande D A T U M D I A R I E N R 2016-10-05 LS-LED16-0462-4 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsen Landstingsfullmäktige M Ö T E S D

Läs mer

Rapportplan åtgärder 2008

Rapportplan åtgärder 2008 Rapportplan åtgärder 2008 Medborgar- och patientperspektiv Mål: Medborgare får tjänster av god kvalitet på olika villkor, känner sig delaktiga och blir respektfullt bemötta. Direktivrubrik/åtgärd Primär

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2006-09-25 LS-LED05-278 85 Gåva till personal och patienter, Kullbergska sjukhuset Landstingsstyrelsens beslut 1. En vinterträdgård byggs på Kullbergska sjukhuset

Läs mer

Nämnden ställer sig bakom förvaltningens förslag till beslut

Nämnden ställer sig bakom förvaltningens förslag till beslut Hälso- och sjukvård PROTOKOLL DATUM 2005-04-21 DIARIENR 24 Förslag om gemensam ögonklinik Utsänt beslutsunderlag med förslag att slå samman de två befintliga ögonklinikerna i länet gicks igenom och kommenterades.

Läs mer

13/16 Yttrande över motion - Bättre vård för multisjuka äldre i Sörmland

13/16 Yttrande över motion - Bättre vård för multisjuka äldre i Sörmland Primärvårdsnämnden PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-06-08 PVN16-0097-2 13/16 Yttrande över motion - Bättre vård för multisjuka äldre i Sörmland Diarienummer: PVN16-0097 Behandlat

Läs mer

30/16 Yttrande över motion - Vi behöver fler seniormottagningar

30/16 Yttrande över motion - Vi behöver fler seniormottagningar Primärvårdsnämnd PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-12-07 PVN16-0213-2 30/16 Yttrande över motion - Vi behöver fler seniormottagningar Diarienummer: PVN16-0213 Behandlat av Mötesdatum

Läs mer

Yvonne Norling (s) yttrar sig. Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifalles.

Yvonne Norling (s) yttrar sig. Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifalles. PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2005-06-07 LKD04342 38 Motionssvar Gemensam nämnd för att bedriva psykiatrisk vård mellan kommun och landsting Landstingsstyrelsens förslag enligt beslut 2005-05-17 54 (se bilagda

Läs mer

Delprojektplan. Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar

Delprojektplan. Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar P R O J E K T N A M N U T G Å V A D A T U M D I A R I E N R Delprojektplan Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar Syfte: Skapa möjligheten att använda tekniska lösningar som ett komplement vid vårdplaneringar

Läs mer

Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifölls.

Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifölls. - PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2009-10-20 LS-LED09-167 86 Dags att utveckla vården av alkoholmissbrukare ytterligare! Motionssvar Ärendet behandlades. Landstingsfullmäktiges beslut Landstingsstyrelsens förslag

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2007 FÖR PSYKIATRIBEREDNINGEN

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2007 FÖR PSYKIATRIBEREDNINGEN Hälso- och sjukvårdsnämnden BILAGA PsB 11/08 DATUM DIARIENR Göran Gustavsson 2008-02-15 HN-HOS08-021 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2007 FÖR PSYKIATRIBEREDNINGEN Inledning Psykiatriberedningen är ett beredande

Läs mer

Handlingsplan - Tillgänglighet och samordning för en mer patientcentrerad vård

Handlingsplan - Tillgänglighet och samordning för en mer patientcentrerad vård TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Gunilla Carlson Kjell Utvecklingsenheten +46155247272 2015-09-22 LS-LED15-0830-2 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsen M Ö T

Läs mer

moderaterna SÖRMLANDS FRÄMSTA SJUKVÅRDSPARTI

moderaterna SÖRMLANDS FRÄMSTA SJUKVÅRDSPARTI AN 1"SÖRN1 1.AND Ank.der, 2016-05- 3 ont/j---( /( moderaterna SÖRMLANDS FRÄMSTA SJUKVÅRDSPARTI Interpellation om den akuta sjukvården i Sörmland Landstingsstyrelsens ordförande Monica Johansson Den akuta

Läs mer

Till Hälso och sjukvårdsnämnden

Till Hälso och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvård DATUM DIARIENR 2010-04-05 HN-HOS10-123 Till Hälso och sjukvårdsnämnden RAPPORT åtgärder vidtagna i samband med Lex Maria-ärende samt beskrivning av aktuella generella åtgärder inom

Läs mer

Stockholms lins landsting

Stockholms lins landsting Stockholms lins landsting Landstingsradsberedningen i(d SKRIVELSE 2015-08-19 LS 2015-0298 Landstingsstyrelsen Motion 2015:7 av Pia Ortiz Venegas m.fl. (V) om att införa mobila geriatriska team Föredragande

Läs mer

49/16 Yttrande över motion - "Snabbspår" för unga vuxna inom psykiatrin

49/16 Yttrande över motion - Snabbspår för unga vuxna inom psykiatrin Landstingsstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-09-28 LS-LED16-0678-3 49/16 Yttrande över motion - "Snabbspår" för unga vuxna inom psykiatrin Diarienummer:

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2010-08-31 LS-LED10-446 144 Avsiktsförklaring och överenskommelse mellan länets kommuner och Landstinget Sörmland om stöd till ett långsiktigt förbättringsarbete

Läs mer

29/16 Uppdaterad rekommendation för assisterad befruktning med anledning av ny lagstiftning för ensamstående

29/16 Uppdaterad rekommendation för assisterad befruktning med anledning av ny lagstiftning för ensamstående Landstingsstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-08-31 LS-LED16-1071-3 29/16 Uppdaterad rekommendation för assisterad befruktning med anledning

Läs mer

14/16 Uppföljning av handlingsplan för hemsjukvården

14/16 Uppföljning av handlingsplan för hemsjukvården Nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(1) D A T U M D I A R I E N R 2016-04-22 NSV16-0020-4 14/16 Uppföljning av handlingsplan för Diarienummer: NSV16-0020 Behandlat av

Läs mer

86 Framtidens diabetesvård i Sörmland. Landstingsfullmäktiges beslut. 1 Landstingsstyrelsens förslag bifalles.

86 Framtidens diabetesvård i Sörmland. Landstingsfullmäktiges beslut. 1 Landstingsstyrelsens förslag bifalles. PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2003-11-25 11-26 LKD 03603 86 Framtidens diabetesvård i Sörmland Landstingsstyrelsens förslag enligt beslut 2003-11-03 121 (se bilagda handlingar) behandlas. Yrkande Ingrid Nyhlén

Läs mer

44/16 Avrop mobila team

44/16 Avrop mobila team Landstingsstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-09-28 LS-LED16-1467-2 44/16 Avrop mobila team Diarienummer: LS-LED16-1467 Behandlat av Mötesdatum

Läs mer

22/16 Yttrande över motion - Inrätta diagnostiskt centrum i Sörmland

22/16 Yttrande över motion - Inrätta diagnostiskt centrum i Sörmland Landstingsstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-05-11 LS-LED15-0781-5 22/16 Yttrande över motion - Inrätta diagnostiskt centrum i Sörmland Diarienummer:

Läs mer

Budgetunderlag Primärvård

Budgetunderlag Primärvård TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Annika Hagstedt Hälso- och sjukvård +46155245753 2016-05-30 PVN16-0126-1 Ä R E N D E G Å N G Primärvårdsnämnden M Ö T E S D A T

Läs mer

27/16 Överenskommelse om samverkan för trygg och effektiv utskrivning

27/16 Överenskommelse om samverkan för trygg och effektiv utskrivning Nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-10-21 NSV16-0028-2 27/16 Överenskommelse om samverkan för trygg och effektiv utskrivning Diarienummer:

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören inför 2008 Hälso- och sjukvårdsnämnden ger följande uppdrag till landstingsdirektören som ytterst ansvarig tjänsteman för hälso- och sjukvården.

Läs mer

17/15 Utbildningsvårdcentral

17/15 Utbildningsvårdcentral Landstingsstyrelsens hälsovalsberedning PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(1) D A T U M D I A R I E N R 2015-11-17 LS-LED15-1366-2 17/15 Utbildningsvårdcentral Diarienummer: LS-LED15-1366 Behandlat av Mötesdatum Ärendenr

Läs mer

Motion Riktlinjer och omvårdnadsansvarig för äldre på akuten

Motion Riktlinjer och omvårdnadsansvarig för äldre på akuten ÄRENDE 8 LF februari Motion Riktlinjer och omvårdnadsansvarig för äldre på akuten Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Yttrande från Hälso- och sjukvårdsutskottet

Läs mer

60 Närvården i Strängnäs. Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut. Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att

60 Närvården i Strängnäs. Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut. Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att Hälso- och sjukvårdsnämnden PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2009-06-11 HN-HOS09-219 60 Närvården i Strängnäs Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att 1. upphäva nämndens beslut

Läs mer

Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut om närsjukvård i Blekinge

Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut om närsjukvård i Blekinge Blekingesjukhuset 2016-08-18 Ärendenummer: 2016/00240 Förvaltningsstaben Dokumentnummer: 2016/00240-4 Lars Almroth Till Nämnden för Blekingesjukhuset Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut

Läs mer

Framtidsplan för hälso- och sjukvården

Framtidsplan för hälso- och sjukvården Framtidsplan för hälso- och sjukvården Framtidsplan för hälso- och sjukvården Vården står inför stora utmaningar Länet växer med ca 37 000 nya invånare varje år. Ytterligare 380 000 invånare till 2020

Läs mer

56 Avrapportering från Södra samverkansberedningen av arbetet med familjecentraler och ungdomsmottagningar

56 Avrapportering från Södra samverkansberedningen av arbetet med familjecentraler och ungdomsmottagningar Hälso- och sjukvårdsnämnden PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2006-12-14 HN-HOS06-255 56 Avrapportering från Södra samverkansberedningen av arbetet med familjecentraler och ungdomsmottagningar Beslut Hälso- och

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige

Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2007-08-27 LS-LED07-311 108 Arvoden för förtroendevalda. Revidering. LF Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige 1. Landstingsfullmäktige beslutar

Läs mer

Handlingsplan för förbättrad ekonomisk balans. Totalkostnad, prognos 2010: 213 mnkr Besparingspotential: mnkr

Handlingsplan för förbättrad ekonomisk balans. Totalkostnad, prognos 2010: 213 mnkr Besparingspotential: mnkr Hälso- och sjukvård Bilaga 1 DATUM DIARIENR 2010-09-06 HN-HOS10-311 Handlingsplan för förbättrad ekonomisk balans I enlighet med uppdraget från HS-nämnden den 2 september presenteras nedan åtgärder för

Läs mer

Yttrande över motion 2012:24 av Helene Öberg(MP) och Vivianne Gunnarsson (MP) om satsning på äldre och äldre multisjuka

Yttrande över motion 2012:24 av Helene Öberg(MP) och Vivianne Gunnarsson (MP) om satsning på äldre och äldre multisjuka Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Gunilla Benner-Forsberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-06-25 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-09-03, p 9 1 (5) HSN 1212-1540 Yttrande över motion 2012:24 av Helene

Läs mer

Överenskommelse om samverkan för trygg och effektiv utskrivning

Överenskommelse om samverkan för trygg och effektiv utskrivning TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(1) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R 2016-10-14 NSV16-0028-1 Ä R E N D E G Å N G Nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård M Ö T E S D A T U M 2016-10-21 Överenskommelse

Läs mer

Motionssvar - Om privat drift av sjukhuscafé

Motionssvar - Om privat drift av sjukhuscafé TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Sölvi Johansson 2011-09-12 LS-LED10-344-1 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsens arbetsutskott Landstingsstyrelsen Landstingsfullmäktige

Läs mer

22/16 Yttrande över motion - "Snabbspår" för unga vuxna inom psykiatrin

22/16 Yttrande över motion - Snabbspår för unga vuxna inom psykiatrin Primärvårdsnämnden PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-09-30 PVN16-0194-2 22/16 Yttrande över motion - "Snabbspår" för unga vuxna inom psykiatrin Diarienummer: PVN16-0194 Behandlat

Läs mer

Arbetsutskottets förslag till beslut. Landstingsstyrelsen beslutar

Arbetsutskottets förslag till beslut. Landstingsstyrelsen beslutar Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2011-02-08 LS-LED11-148 32 Informationskampanj till invånarna för ökad kunskap och snabbare kontakt med sjukvården vid strokesymtom Arbetsutskottets

Läs mer

56/16 Yttrande över motion - Verksamhetsanpassad utbildningsbudget

56/16 Yttrande över motion - Verksamhetsanpassad utbildningsbudget Landstingsstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-11-23 LS-LED16-0224-6 56/16 Yttrande över motion - Verksamhetsanpassad utbildningsbudget Diarienummer:

Läs mer

YTTRANDE LJ2012/140

YTTRANDE LJ2012/140 YTTRANDE 2012-10-23 LJ2012/140 Avsändare Landstingsstyrelsen Yttrande över motion: Riktlinjer och omvårdnadsansvarig för äldre på akuten I en motion till landstingsfullmäktige föreslår Anders Gustafsson

Läs mer

Landstingsfullmäktiges beslut. 1 Landstingsstyrelsens förslag bifalles.

Landstingsfullmäktiges beslut. 1 Landstingsstyrelsens förslag bifalles. PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2003-11-25 11-26 LKD 02636 78 Motion Försök med ökad samverkan mellan apotek och sjukhus Landstingsstyrelsens förslag enligt beslut 2003-11-03 114 (se bilagda handlingar) behandlas.

Läs mer

Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning

Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning Datum: 1 december 2008 Plats: Ledamöter: Anmält förhinder: Sekreterare: Medverkande: Hälsoverket, Oxelösund Britta Bergström, (S)

Läs mer

Ärendets beredning Ärendet har beretts i programberedning för äldre och multisjuka.

Ärendets beredning Ärendet har beretts i programberedning för äldre och multisjuka. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Gunilla Benner Forsberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-04-06 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-05-16 1 (3) HSN 2017-0027 Yttrande över motion 2016:43 av Tuva Lund (S)

Läs mer

Svar på motion från Bo Brännström (FP): Brist på läkare på landstingets vårdcentraler. 1. Motionen är med vad som anförts besvarad.

Svar på motion från Bo Brännström (FP): Brist på läkare på landstingets vårdcentraler. 1. Motionen är med vad som anförts besvarad. Landstinget ~ DALARNA Hälso- och sjukvård Dalarna Division Primärvård BESLUTSUNDERLAG Landstingsfullmäktige Datum 2015-09-28 Sida 1 (3) Dnr LD14/01457 000 32 5 Uppdnr 837 2015-08-31 Landstingsstyrelsens

Läs mer

247/16 Motionssvar - Samtalsmottagningar för unga vuxna

247/16 Motionssvar - Samtalsmottagningar för unga vuxna Landstingsstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) 2016-12-13 LS-LED16-0226-7 247/16 Motionssvar - Samtalsmottagningar för unga vuxna Diarienummer: LS-LED16-0226 Behandlat av Mötesdatum Ärendenr 1 Landstingsstyrelsen

Läs mer

30/16 Rekommendation till landsting och regioner om deltagande i och stöd för en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning

30/16 Rekommendation till landsting och regioner om deltagande i och stöd för en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning Landstingsstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-08-31 LS-LED16-1133-3 30/16 Rekommendation till landsting och regioner om deltagande i och stöd

Läs mer

Begäran om disposition av medel ur budgeten för privata vårdgivare

Begäran om disposition av medel ur budgeten för privata vårdgivare Hälso- och sjukvård DATUM DIARIENR 2010-04-09 HN-HOS10-147 Till Hälso- och sjukvårdsnämnden Begäran om disposition av medel ur budgeten för privata vårdgivare Bakgrund Det samlade anslaget för privata

Läs mer

Yttrande över motion - Landstinget behöver en handlingsplan för att bekämpa könsstympning

Yttrande över motion - Landstinget behöver en handlingsplan för att bekämpa könsstympning TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(3) H A N D LÄ G G A R E D A TU M D IA R IEN R Mikael Törmä Staben för regionala frågor +46155245000 2015-12-16 LS-LED14-445-5 Ä R EN D EG Å N G Landstingsstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott

Läs mer

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 39-55

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 39-55 PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 39-55 Tid: 2016-05-18, kl 08:00-09:45 Plats: Sal C, Regionens hus 45 Svar till revisionen uppföljning av granskningar 2010-2013 Diarienummer:

Läs mer

Arbetsutskottets förslag till beslut

Arbetsutskottets förslag till beslut Primärvårdsnämnden FÖRSLAG D A T U M D I A R I E N R 2013-04-18 PVN-HSF13-029 4 Budget- och planeringsunderlag 2014 2016 för Primärvården Arbetsutskottets förslag till beslut 1. Primärvårdsnämnden godkänner

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2010-06-01 LS-LED10-400 139 Överenskommelse mellan Landstinget i Västmanland och Landstinget Sörmland om samverkan inom barn- och ungdomspsykiatrisk vård (BUP)

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2008-05-19 LS-LED08-313 68 DU-nämndens förslag om bildande av kommunalförbund Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen avslår den av DU-nämnden föreslagna

Läs mer

Interprofessionell samverkan astma och kol

Interprofessionell samverkan astma och kol Interprofessionell samverkan astma och kol För dig som arbetar inom slutenvård eller på vuxenakutmottagning I det här dokumentet finner du förslag på samverkansrutiner som kan förenkla samarbetet mellan

Läs mer

2012-06-15. Uppföljning av läkemedel och äldre i Sörmland. Läkemedel och äldre MÅL. LMK - satsning på äldre och läkemedel

2012-06-15. Uppföljning av läkemedel och äldre i Sörmland. Läkemedel och äldre MÅL. LMK - satsning på äldre och läkemedel Uppföljning av läkemedel och äldre i Sörmland Leg. apotekare Rim Alfarra Leg. apotekare Cecilia Olvén Läkemedelskommittén Sörmland Läkemedel och äldre LMK - satsning på äldre och läkemedel MÅL Öka kunskapen

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut. 1 Bifogade förslag till yttrande godkänns. Paragrafen förklarades omedelbart justerad.

Landstingsstyrelsens beslut. 1 Bifogade förslag till yttrande godkänns. Paragrafen förklarades omedelbart justerad. PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2008-03-10 LS-LED08-176 39 Yttrande till Länsrätten, laglighetsprövning, Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut 2008-01-24, 1, Utveckling av den psykiatriska vården i västra länsdelen

Läs mer

Framtidsbilder Hälso- och sjukvården i Norrbotten. år 2020

Framtidsbilder Hälso- och sjukvården i Norrbotten. år 2020 Framtidsbilder Hälso- och sjukvården i Norrbotten år 2020 1 Vad tycker du? Läs det här först En förklaring av begrepp Landstinget beslutade år 2009 att se över den framtida hälso- och sjukvården i Norrbotten.

Läs mer

Vårdcentralen Bagaregatan, Primärvården Nyköping Barn och ungdomspsykiatriska kliniken Nyköping

Vårdcentralen Bagaregatan, Primärvården Nyköping Barn och ungdomspsykiatriska kliniken Nyköping Hälso- och sjukvård HANDLÄGGARE DATUM DIARIENR Marita Häll Johansson 2007-03-13 Vårdcentralen Bagaregatan, Primärvården Nyköping Barn och ungdomspsykiatriska kliniken Nyköping Bakgrund Vårdcentralen Bagaregatan,

Läs mer

Förstärkt hemsjukvård med mobilt närvårdsteam i Uppsala län

Förstärkt hemsjukvård med mobilt närvårdsteam i Uppsala län Förstärkt hemsjukvård med mobilt närvårdsteam i Uppsala län Uppdraget om mobila närvårdsteam Inriktningsbeslut togs på Vårdstyrelsen 20 april. Koppla mobil hemsjukvård till den vårdstruktur som finns i

Läs mer

SÄKERHETSANPASSNING. Hälso- och sjukvård Psykiatriska kliniken MSE

SÄKERHETSANPASSNING. Hälso- och sjukvård Psykiatriska kliniken MSE Hälso- och sjukvård Psykiatriska kliniken MSE HANDLÄGGARE DATUM DIARIENR Åsa Wallén Verksamhetssamordnare Tfn 016-10 40 23 2007-11-29 Säkerhet vid sjukvårdsinrättningar som ger psykiatrisk tvångsvård och

Läs mer

I ärendet fanns följande förslag till beslut: Yrkande och proposition. Östen Eriksson (kd) och Kristina Fransson (m) yrkade avslag.

I ärendet fanns följande förslag till beslut: Yrkande och proposition. Östen Eriksson (kd) och Kristina Fransson (m) yrkade avslag. PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2003-11-03 LKD 03607 135 Åtgärder för att avveckla användningen av inhyrd personal Bakgrund Landstinget Sörmland har ett rationaliseringskrav motsvarande 200 mkr de två närmaste

Läs mer

FÖRSLAG. Nämndens för habilitering och hjälpmedel beslut

FÖRSLAG. Nämndens för habilitering och hjälpmedel beslut Nämnden för habilitering och hjälpmedel FÖRSLAG DATUM DIARIENR 2011-06-13 HH-HOH11-082 LS-LED10-723 24 Yttrande över motionen om att ge nämnden för habilitering och hjälpmedel uppdraget att snarast ta

Läs mer

36/16 Yttrande över motion - Inrätta Kliniskt träningscentrum, KTC

36/16 Yttrande över motion - Inrätta Kliniskt träningscentrum, KTC Landstingsstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-08-31 LS-LED15-0927-5 36/16 Yttrande över motion - Inrätta Kliniskt träningscentrum, KTC Diarienummer:

Läs mer

Protokollsutdrag dokument till DU-nämnden Akten

Protokollsutdrag dokument till DU-nämnden Akten Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2009-02-24 LS-LED09-186 18 Fördjupad samverkan inom ortopedi. Samverkansavtal Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen godkänner samverkansavtalet

Läs mer

28 Svar på skrivelse från Dag Larsson (S) om arbetet med implementering av lagen samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (prop

28 Svar på skrivelse från Dag Larsson (S) om arbetet med implementering av lagen samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (prop 28 Svar på skrivelse från Dag Larsson (S) om arbetet med implementering av lagen samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (prop 2016/17: 106) HSN 2018-0687 Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Motionssvar - Utveckla distriktssköterskemottagningarna i Sörmland

Motionssvar - Utveckla distriktssköterskemottagningarna i Sörmland MOTIONSSVAR SID 1(3) Monica Johansson (S) Landstingsstyrelsens ordförande 2016-08-30 LS-LED15-0928-4 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsen Landstingsfullmäktige M Ö T E S Motionssvar - Utveckla distriktssköterskemottagningarna

Läs mer

Medborgarförslag 14/2017 om särskilda äldremottagningar och geriatrisk specialistkompetens på hälsocentraler

Medborgarförslag 14/2017 om särskilda äldremottagningar och geriatrisk specialistkompetens på hälsocentraler Ärende 24 Primärvårdsledningen TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2018-01-10 Diarienummer 170627 Sida 1 (2) Landstingsfullmäktige Medborgarförslag 14/2017 om särskilda äldremottagningar och geriatrisk specialistkompetens

Läs mer

PROTOKOLL LKD Motionssvar. "En landstingspolicy för användandet av bemanningsföretag" Bakgrund

PROTOKOLL LKD Motionssvar. En landstingspolicy för användandet av bemanningsföretag Bakgrund PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2002-10-29 LKD 01602 83 Motionssvar. "En landstingspolicy för användandet av bemanningsföretag" (Lf) Bakgrund Gustaf Wachtmeister och Benny Gezelius (m) har lämnat in en motion

Läs mer

6-5. SKL och Kommunals överenskommelse om kompetensförsörjning i hälso- och sjukvården.

6-5. SKL och Kommunals överenskommelse om kompetensförsörjning i hälso- och sjukvården. LANDSTINGET SÖRMLAND Ank.den 2017-09-0 5 Dnr./ 6-5 INTERPELLATION till Personallandstingsrådet Jacob Sandgren (S) SKL och Kommunals överenskommelse om kompetensförsörjning i hälso- och sjukvården. Rekryteringsbehovet

Läs mer

Skrivelse av Gunilla Roxby Cromvall (V) om arbetsmiljön i hälso- och sjukvården 6 LS

Skrivelse av Gunilla Roxby Cromvall (V) om arbetsmiljön i hälso- och sjukvården 6 LS Skrivelse av Gunilla Roxby Cromvall (V) om arbetsmiljön i hälso- och sjukvården 6 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-06-07 Skrivelse av Gunilla Roxby Cromvall (V) om arbetsmiljön i hälso- och

Läs mer

Motion 2013:24 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om att starta en rullande röntgen

Motion 2013:24 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om att starta en rullande röntgen Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-12-03 LS 1310-1342 Landstingsstyrelsen Motion 2013:24 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om starta en rullande röntgen Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Motion - Den äldre människan på akutmottagningen

Motion - Den äldre människan på akutmottagningen ÄRENDE 9 LF februari 2012 Motion - Den äldre människan på akutmottagningen Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Motion från Anne Karlsson, SD Yttrande från Hälso-

Läs mer

I motionen yrkas att landstingsfullmäktigs ska verka för

I motionen yrkas att landstingsfullmäktigs ska verka för 76 Motionssvar. "Alternativ/Komplementärmedicin" (Lf) Bakgrund Gunvor G Ericson (mp) och Henrik Elmberg (c) lämnade 2001-10-30 in en motion som anmäldes vid landstingsfullmäktiges sammanträde samma dag.

Läs mer

Motion 2017:16 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om direktintag vid geriatriska kliniker 26 LS

Motion 2017:16 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om direktintag vid geriatriska kliniker 26 LS Motion 2017:16 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om direktintag vid geriatriska kliniker 26 LS 2017-0730 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-11-01 LS 2017-0730 Landstingsstyrelsen Motion 2017:16

Läs mer

Interprofessionell samverkan astma och KOL

Interprofessionell samverkan astma och KOL Interprofessionell samverkan astma och KOL För dig som arbetar inom specialiserad öppenvård för vuxna I det här dokumentet finner du förslag på samverkansrutiner som kan förenkla samarbetet mellan specialiserad

Läs mer

24/16 Yttrande över motion - Screening för typ 2- diabetes

24/16 Yttrande över motion - Screening för typ 2- diabetes Landstingsstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-05-11 LS-LED15-1651-5 24/16 Yttrande över motion - Screening för typ 2- diabetes Diarienummer:

Läs mer

Framtidens Hälso- och sjukvård. Målbild

Framtidens Hälso- och sjukvård. Målbild 1 Framtidens Hälso- och sjukvård Målbild 2015-10-14 2 Aktuella uppdrag till LD Utreda dagakuten i Karlshamn Beskriva en arbetsfördelning mellan Karlshamn och Karlskrona Ta fram en 10-årig investeringsplan

Läs mer

OLG Skaraborg. Mobil närvård Västra Götaland OLG Skaraborg 19 oktober 2018

OLG Skaraborg. Mobil närvård Västra Götaland OLG Skaraborg 19 oktober 2018 Mobil närvård Västra Götaland OLG Skaraborg 19 oktober 2018 Vårdplatser i Västra Götaland 2017 (SoS) Mer än 85% är kommunala SÄBO Hemsjukvård Korttidsenhet Slutvård sjukhus 2018-10-19 Mobila hemsjukvårdsläkare

Läs mer

MISSIV MISSBRUKSFÖREBYGGANDE ARBETE I OXELÖSUND. Hälso- och sjukvård. Nämnden för Hälso- och sjukvård

MISSIV MISSBRUKSFÖREBYGGANDE ARBETE I OXELÖSUND. Hälso- och sjukvård. Nämnden för Hälso- och sjukvård Hälso- och sjukvård DATUM Hans Tanghöj 2007-05-03 DIARIENR Nämnden för Hälso- och sjukvård MISSIV MISSBRUKSFÖREBYGGANDE ARBETE I OXELÖSUND Försäljningen av alkohol liksom den alkoholrelaterade dödligheten

Läs mer

Efter LS 19/10 - Fortsatt analys

Efter LS 19/10 - Fortsatt analys 1 Efter LS 19/10 - Fortsatt analys Analysera behovet av förstärkningar inom akutsjukvården i Karlskrona och Kristianstad Analysera behovet av förstärkningar inom ambulanssjukvård och sekundärtransport

Läs mer

Motionssvar - Bättre vård för multisjuka äldre i Sörmland

Motionssvar - Bättre vård för multisjuka äldre i Sörmland MOTIONSSVAR SID 1(3) Monica Johansson (S) Landstingsstyrelsens ordförande 2016-08-22 LS-LED15-0734-7 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsen M Ö T E S Motionssvar - Bättre vård för multisjuka äldre i Sörmland

Läs mer

Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och neurologi utanför akutsjukhus

Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och neurologi utanför akutsjukhus Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-09-19 1 (5) HSN 2016-4301 Handläggare: Eva Lestner Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-10-25, p 5 Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och

Läs mer

Etablering av ny vårdcentral i Strängnäs

Etablering av ny vårdcentral i Strängnäs TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Aina Nilsson Gemensamt Division Primärvård +46155247129 2015-10-10 PVN15-0165-1 Ä R E N D E G Å N G Primärvårdsnämnden M Ö T E

Läs mer

Budgetunderlag 2014-2016 PVN

Budgetunderlag 2014-2016 PVN Hälso- och sjukvårdsförvaltningen D A T U M D I A R I E N R 2013-03-08 PVN-HSF13-029 Budgetunderlag 2014-2016 PVN Nämndens reaktion på budgetramen I anvisningarna till budgetunderlaget står att landstinget

Läs mer

Arbetsutskottets förslag till beslut. Landstingsstyrelsens beslut. 1. Projektdirektivet godkänns.

Arbetsutskottets förslag till beslut. Landstingsstyrelsens beslut. 1. Projektdirektivet godkänns. Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2011-03-22 LS-LED11-255 54 Projektdirektiv rörande förbättrad vårdkedja för barn och ungdomar med neuropsykiatrisk problematik Arbetsutskottets

Läs mer

[RÄDDNINGSPAKETET] Åtgärdsplan för en ekonomi i balans

[RÄDDNINGSPAKETET] Åtgärdsplan för en ekonomi i balans [RÄDDNINGSPAKETET] Åtgärdsplan för en ekonomi i balans Sörmland har en mycket bra hälso- och sjukvård. Människor som bor i Sörmland kan känna sig trygg i vetskapen om att den dag då hon eller han blir

Läs mer

Vård i livets slut, uppföljning

Vård i livets slut, uppföljning Revisionsrapport* Vård i livets slut, uppföljning Landstinget Halland Oktober 2007 Christel Eriksson, certifierad kommunal yrkesrevisor Sammanfattning *connectedthinking Innehållsförteckning Sammanfattning...2

Läs mer

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland 2016-09-20 2(7) 1. Inledning Landstinget Västernorrland driver ett omfattande omställningsarbete för att skapa en ekonomi i balans. Men jämte

Läs mer

FÖRSLAG 2014:96 LS 1310-1342. Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2013:24 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om att starta en rullande röntgen

FÖRSLAG 2014:96 LS 1310-1342. Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2013:24 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om att starta en rullande röntgen FÖRSLAG 2014:96 LS 1310-1342 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2013:24 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om starta en rullande röntgen Stockholms läns landsting PROTOKOLL 12/2014 Landstingsstyrelsen

Läs mer

Uppföljning palliativ vård

Uppföljning palliativ vård Revisionsrapport* Uppföljning palliativ vård Eskilstuna kommun Februari 2008 Kerstin Svensson, certifierad kommunal revisor *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Uppdraget...3 1.1 Bakgrund...3 1.2

Läs mer

Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifölls.

Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifölls. - PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2009-10-20 LS-LED09-515 89 Ändring i bolagsordningen för Länstrafiken Sörmland AB Ärendet behandlades. Landstingsfullmäktiges beslut Landstingsstyrelsens förslag bifölls. Yrkanden

Läs mer

för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor

för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor Sammanfattning Mycket av det Alliansen har gjort vad gäller valfrihet

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2009-06-09 LS-LED09-356 96 Omskärelse av pojkar på icke medicinska grunder Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen beslutar att fr.o.m. 2009-10-01

Läs mer

Överenskommelse om samverkan för trygg och effektiv utskrivning

Överenskommelse om samverkan för trygg och effektiv utskrivning TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(1) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R 2016-10-14 NSV16-0028-1 Ä R E N D E G Å N G Nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård Nämnden för samverkan kring socialtjänst

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2010-03-30 LS-LED09-243 75 Landstingets konst, överföring av verksamhet och uppdragsersättning Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen beslutar överföra

Läs mer

Mål för arbetet med sociala investeringar

Mål för arbetet med sociala investeringar TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(5) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Åsa Ranung Folkhälsocentrum +46155245843 2014-02-20 HBN14-004-1 Ä R E N D E G Å N G Hållbarhetsnämnden M Ö T E S D A T U M Mål

Läs mer

Resultatredovisning av, de av VOHJS fastställda målen för 2012

Resultatredovisning av, de av VOHJS fastställda målen för 2012 Resultatredovisning av, de av VOHJS fastställda målen för 2012 1. Hemsjukvård Insatserna för patienter i hemsjukvården ska vara sammanhållna för att skapa en trygg vård i hemmet. För att nå det ska samordnade

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2010-06-01 LS-LED10-330 129 Förstärkning av läkarresurser till Öron-näsa-halskliniken Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen godkänner att 2,5 mnkr

Läs mer