Kinas handelsutveckling med världen och Sverige

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kinas handelsutveckling med världen och Sverige"

Transkript

1 WTO och handelsutvecklingen Susanna Kinnman Kinas handelsutveckling med världen och Sverige Sammanfattning Under det senaste decenniet har Kinas varuexport och -import ökat dramatiskt och idag är landet världens tredje största handelsnation. På senare år har tillväxten varit särskilt stark på exportsidan. Kinas export har gått från enklare varor till mer förädlade produkter och kapitalvaror. På importsidan utgör råvaror och högteknologiska varor en allt större del av handeln. De utländska direktinvesteringarna har varit en förutsättning för Kinas handelsutveckling. Investeringarna har tidigare fokuserat på produktion och försäljning, idag lägger utländska företag även sin FoU-verksamhet i Kina. Endast under de senaste åren har Kinas direktinvesteringar utomlands tagit fart. Bland annat har flera nya uppmärksammade investeringar gjorts för att säkra tillgången till råvaror, som t ex olja och mineraler. Till skillnad från varuhandeln har Kinas tjänstehandel, både vad gäller import och export, hittills varit mycket outvecklad. Handeln mellan Kina och Sverige har under det senaste decenniet ökat kraftigt. Svensk export till Kina uppgick 27 till 3,3 miljarder USD och importen var 6,4 miljarder USD. Sverige har liksom hela EU27 ett handelsunderskott i sin varuhandel med Kina. Detta underskott har ökat på senare år, främst p.g.a. en stark importökning Den svenska exporten till Kina har under senaste decenniet blivit allt mer diversifierad. Sveriges direktinvesteringar i Kina har ökat. Det finns idag en större spridning på svenska företag som etablerar sig i Kina. Fram till för ett par år sedan var Kinas direktinvesteringar i Sverige nästan obefintliga. I takt med att Kina söker nya marknader samt ökad tillgång till råvaror och spetskompetens på specifika områden ökar intresset för Sverige och svenska produkter/tjänster. B OX 683, STOCKHOLM B ESÖKSADRESS: DROTTNINGGATAN 89 TELEFON: , FAX E - POST: REGISTRATOR@ KOMMERS. SE WWW. KOMMERS. SE

2 Bilaga 1. 2(18) Det finns potential för ett ökat utbyte mellan Sverige och Kina på flera områden. Det är däremot viktigt att komma ihåg att Kina står för en relativt begränsad del av Sveriges utrikeshandel och att det även finns mer näraliggande tillväxtmarknader som kan ha minst lika stor potential för svenskt näringsliv. Kinas handelsutveckling Kina är världens folkrikaste land och världens äldsta nation. Under århundradena efter 1- talet var Kina även den största ekonomin i världen och låg långt före Västeuropa vad gäller teknologisk utveckling och administrativ kapacitet. När västvärldens ekonomiska utveckling accelererade i slutet av 18-talet hade emellertid Kinas ekonomi sedan länge stagnerat och Kina förlorade sin ställning som ekonomisk stormakt. Under de senaste decennierna har Kinas betydelse för världsekonomin återigen ökat. Sedan landet i slutet av 197-talet började införa marknadsekonomiska reformer har landets BNP ökat från 38 miljarder USD (198) till 264 miljarder USD (26). Under denna tid har även utrikeshandeln ökat kraftigt, från 38 miljarder USD till 176 miljarder USD. År 26 var Kina den tredje största handelsnationen i världen och dessutom en av världens största mottagare av utländska direktinvesteringar (FDI). Kina fortsätter att växa mer än något annat stort land och dess betydelse för världshandeln kommer troligtvis att fortsätta öka under en tid framöver. I takt med att den kinesiska ekonomin växer sker det kontinuerligt en omstrukturering av ekonomin och förändringshastigheten tycks gå allt snabbare. Med den ökade satsningen på forskning och utveckling kan Kina förväntas gå allt mer mot ett högteknologiskt och kunskapsbaserat samhälle. Samtidigt som Kina har gjort stora framsteg ekonomiskt och utbildningsmässigt kvarstår en hel del problem relaterade till mänskliga rättigheter, ökade klyftor i samhället och en allt mer påtaglig miljöförstöring. Det reformarbete som den kinesiska ledningen hade påbörjat i slutet av 197-talet för att öppna landet mot omvärlden, den s.k. öppna dörrens politik gick in i ett mer intensivt skede under 199-talet. Förmånliga villkor och tillgång till billig arbetskraft lockade allt fler utländska företag att etablera sig i Kina. Ett ytterligare viktigt steg mot en öppnare handel togs när landet anslöt sig till Världshandelsorganisationen WTO år 21. I samband med WTOinträdet var Kina tvungen att genomföra flera omfattande reformer för att öppna den kinesiska marknaden mot omvärlden. Detta gav en stor skjuts till den ekonomiska utvecklingen i landet och ledde till en accelerering av import- och exporttillväxten. Sedan början av 199-talet har den totala varuhandelns andel av BNP ökat från ca 3 procent till 67 procent år 26.

3 Bilaga 1. 3(18) Figur 1. Procentuell förändring av Kinas handel och BNP, (index 198:1) 6 Kinas handel och tillväxt, Index 198: Ex port Import BNP Källa: IMF, World Economic Outlook Database och WTO Statistics Database Kinas varuexport I takt med den ekonomiska utvecklingen har även landets handelsmönster förändrats. Under de senaste decennierna har exporten gått från att främst ha varit inriktad på primära varor och lättare tillverkningsindustri till att ha blivit allt mer högteknologiska. I början av 199-talet utgjorde exempelvis enklare produkter som jordbruks-, tekoprodukter och bränsle över hälften av den totala exporten (55 %), medan de idag endast utgör mindre än en fjärdedel (22 %). Istället har exportvaror som te. x. IT-produkter, telekom- och transportutrustning ökat i betydelse. 1 Figur 2. Exportsammansättningen 199 och 26 (i % av total export) % Bränsle & mineraler Jordbruksprodukter Källa: WTO, Integrated Data Base Teko-produkter Telekomutrustning IT-produkter Övriga maskiner & transportutrustning Övrig tillverkningsindustri 1 Med övriga maskiner och transportutrustning avses den sektor som i WTO:s databas hänvisas till maskiner och transportutrustning exklusive IT-produkter och Telekomutrustning som här redovisas separat.

4 Bilaga 1. 4(18) En annan sektor som på senare år har ökat är Kinas stålindustri. Landet har gått från att ha varit nettoimportör till nettoexportör av stål, och är idag världens största konsument och producent av stål. 2 Förändringen i exportsammansättningen tydliggörs även om man tittar på vilken typ av varor ett land exporterar: konsumtions-, insats- eller kapitalvaror. Figur 3. Exportandel av olika varutyper, (i % av total export) Kapitalvaror Insatsvaror Konsumtionsvaror % Källa: UN Comtrade, BEC-klassificering (SNA) Fram till 23 utgjorde konsumtionsvaror den största delen av Kinas export. Under det senaste decenniet har konsumtionsvarorna minskat i betydelse och istället har exporten av kapitalvaror ökat, från 12 till 27 procent. Däremot har andelen insatsvaror under det senaste decenniet legat relativt konstant, runt 4 procent av Kinas totala export, men förädlingsvärdet på dessa varor har ökat och produkterna har blivit allt mer högteknologiska. Studier visar även på att andelen inhemska insatsvaror har ökat i produktionen av exportvaror. 3 Detta skulle kunna vara en delvis förklaring till att importen inte har utvecklats i samma utsträckning som exporten. Kinas varuimport Kina var år 26 det tredje största importlandet i världen, efter USA och Tyskland. 4 Men även om tillväxten på importsidan har varit stark, så har den under senare år inte hållit samma utvecklingstakt som exporttillväxten (se figur 1). Vad gäller sammansättningen på importen så utgörs den största andelen av övriga maskiner och transportutrustning samt bränsle- och mineraler (tillsammans ca 4 % av total import). Andelen övriga maskiner och transportutrustning 5 har emellertid sedan början av 199-talet minskat (från 33 till 2 % av total import), medan bränsle och mineraler är en av de sektorer som har ökat mest under det senaste decenniet (från 5 till 2 %). Den ökade kinesiska impor- 2 The Economist (28) 3 IMF (27) 4 Comtrade, 26 års data 5 I WTO:s sektor Maskiner och transportutrustning ingår även datachips och elektroniska komponenter samt övriga kontors och telekomutrustning. Eftersom dessa två sektorer redovisas separat, benämns istället sektorn övriga maskiner och transportutrustning.

5 Bilaga 1. 5(18) ten av råvaror, bland annat olja och stål, har fått stor uppmärksamhet under senare år och upplevts som ett hot av flera industriländer. Figur 5. Kinas importsammansättning, 199 och 26, % av total import, Jordbruk & livsmedel Bränsle & mineraler Tekoprodukter Kemiska produkter Datachips & elektroniska komponente Övrig kontors- & telekomutrustning Övriga maskiner & transportutrustning Övriga industriprodukter Källa: WTO Integrated Data Base, egen bearbetning En annan allt mer betydelsefull sektor är datachips och elektroniska komponenter som 199 endast utgjorde 1 procent men idag representerar 15 procent av Kinas totala import. Importsektorer vars värdemässiga andel har minskat är jordbruks- och tekoprodukter. Trots den stora handelsökningen och förändringen i importsammansättningen har inte uppdelningen på varutyper förändrats nämnvärt. Importen består fortfarande främst av insatsvaror (ca 75 %) och kapitalvaror (ca 2 %), medan konsumtionsvaror endast utgör några enstaka procent. Som framgick på föregående sida verkar det emellertid som att importvarorna har blivit allt mer högförädlade. Figur 6. Olika varutypers andel av Kinas totala import (%), Kapitalvaror Insatsvaror Konsumtionsvaror % Källa: UN Comtrade database, BEC-klassificering (SNA)

6 Bilaga 1. 6(18) Kinas handelspartners Som framgår i figur 7 är EU Kinas viktigaste handelspartner när det gäller den totala handeln (summan av export och import), medan USA är den största exportmarknaden och Japan det viktigaste leverantörslandet. Figur 7. Kinas handel med viktiga partners, 26 (miljoner USD) 3 Import Export Total EU-25 USA Japan Hong Kong Sydkorea Taiwan Källa: WTO Integrated Database Gentemot övriga Asien har Kina ett handelsunderskott, medan den snabba exportutvecklingen till EU och USA har lett till ett allt större handelsöverskott med dessa länder, framförallt mot USA. Till stor del importerar Kina insatsvaror från länderna i Sydostasien för produktion av konsumtionsvaror till landets export till bl a EU och USA. Kina hade 26 totalt sett ett handelsöverskott på ca 177 miljarder USD i sin varuhandel med omvärlden. Kinas handel med tjänster Till skillnad från varuhandeln är Kina ännu inte en av de större aktörerna på den internationella marknaden för tjänster, och i motsats till varuhandeln har Kina ett nettounderskott i tjänstehandeln. Kinas åtaganden i och med medlemskapet i WTO var mycket långtgående och sedan 21 har marknaden för tjänster gradvis öppnats för utländsk konkurrens. Detta kan delvis komma att förändra den kinesiska handeln med tjänster som tidigare har utgjort en jämförelsevis liten del av BNP. De viktigaste sektorerna för handel med tjänster är turism, övriga kommersiella tjänster och transporter. 6 Utländska direktinvesteringar i Kina Det omfattande inflödet av utländska investeringar har varit en förutsättning för den starka handelsutvecklingen i Kina. Redan under 7-talet infördes s.k. speciella ekonomiska zoner i 6 Serger och Widman (25)

7 Bilaga 1. 7(18) vilka mer marknadsanpassade regler gällde för att attrahera utländska företag. Flera utländska företag förlade sin produktion i dessa zoner för att dra nytta av de låga produktionskostnaderna. Utländska direktinvesteringar tog fart på riktigt i början av 199-talet då den kinesiska regeringen förstärkte reformpolitiken, och efter Kinas inträde i WTO 21 ökade investeringstakten ytterligare. FDI till Kina minskade mellan för första gången på 7 år, främst beroende på ett reducerat inflöde av investeringar i finansiella företag. 7 Figur 8 Utländska direktinvesteringar i Kina, (flöden i miljoner USD) Källa: FDISTAT, UNCTAD År 26 var Kina den femte största mottagaren av utländska direktinvesteringar. 8 Utländska företag har varit drivande både för import- och exportutveckling: år 25 stod utländska företag för 58 procent av all varuexport och 59 procent av all varuimport. 9 Framför allt har utländska investeringar fokuserat på tillverkningsindustrin och år 25 utgjorde denna typ av investeringar 7 procent av totala FDI. 1 På andra och tredje plats låg investeringar i fastigheter (ca 9 %) och i tjänstesektorn leasing och företagstjänster (6 %). De liberaliseringar på tjänsteområdet som Kina har genomfört som en följd av WTOmedlemskapet har på senare år lett till stora FDI-inflöden i tjänstesektorerna. 11 Tabell 1. Utländska direktinvesteringar i Kina, de fem största sektorerna 25 Sektorer Investeringsvärde (flöden i miljoner USD) Andel i % 25 Totalt Tillverkning Fastigheter Leasing och företagstjänster Transport, förvaring och post Produktion och distribution av el, gas och vatt Parti- och detaljhandel Källa: China Statistical Yearbook, UNCTAD: World Investment Report (27) 8 UNCTAD, World Investment Report (27) 9 China Statistical Yearbook (26) egna beräkningar 1 China Statistical Yearbook (26) egna beräkningar 11 UNCTAD, World Investment Report (27)

8 Bilaga 1. 8(18) I början av investeringsfasen lokaliserades främst produktion, inköp och/eller försäljningskontor till Kina. Idag har det blivit vanligare att även FoU-verksamhet flyttas till Kina. I en enkätundersökning genomförd av UNCTAD år 25, med ca 7 av världens största FoUföretag, framgick det att Kina var det mest attraktiva landet för FoU-investeringar fram till Även stora inhemska satsningar har gjorts för att främja innovation och FoU i Kina. Ett sätt att mäta innovationsutveckling i ett land är att titta på hur antalet patentansökningar har förändrats under en period. Enligt WIPO (World Intellectual Property Organization) ökade det totala antalet patentansökningar, dvs. både internationella och nationella ansökningar, med knappt 33 procent mellan 24 och 25. Patentkontoret i Kina hade även under dessa år den högsta tillväxtnivån för nationella ansökningar, både för kinesiska (+42.1 %) och utländska (+23.6 % ) företag. 13 Figur 9. Patentansökningar i Kina, Nationella ansökningar, residents Internationella ansökningar (PCT) Nationella ansökn. non-residents Källa: WIPO Kinas direktinvesteringar i utlandet 2 För att öka tillgången till nya marknader, få tillgång till ny teknik eller säkra kontrollen över naturresurser, har kinesiska företag i allt ökande utsträckning börjat etablera sig utomlands. Efter Kinas inträde i WTO 21 införde den kinesiska regeringen en ny politik för att aktivt uppmana kinesiska företag att etablera sig utomlands, den s.k. Go global-strategin. Strax efter detta gick utlandsinvesteringarna tillfälligt upp, men den stora ökningen skedde först efter 24. Även om det har skett en ökning på senare år befinner sig Kina endast på 18:e plats i världen vad gäller storlek på direktinvesteringar utomlands, och ligger trots sin storlek efter exempelvis Sverige (12:e plats). 14 Utflödet av kinesiska direktinvesteringar utgjorde dessutom endast drygt en femtedel av det totala inflödet samma år. Huvuddelen av de kinesiska direktinvesteringarna går till Hongkong, men under senare år har allt större investeringar gjorts i andra länder, bland annat i Asien, Afrika och Sydamerika. Kinesiska statsägda företag har etablerat sig i flera utvecklingsländer för att säkra tillgången till råvaror, bland annat olje, gas och gruvföretag Invest in Sweden Agency (28) 13 WIPOs hemsida 14 UNCTAD, FDISTAT

9 Bilaga 1. 9(18) Figur 1. Kinesiska utlandsinvesteringar, (värdeflöden i miljoner USD) Källa: Unctad, FDISTAT Mellan 25 och 26 ökade Kinas utlandsinvesteringar med 32 procent till 16 miljarder USD. Under året etablerades den första gruppen av 5 inplanerade ekonomiska handels och samarbetszoner 15 med syftet att öka kinesiska SMEs internationalisering. 16 De största sektorerna som Kina investerade i år 25 var leasing och företagstjänster (4 %), tillverkningsindustrin (19 %), parti- och detaljhandel (18 %) samt gruvindustrin (14 %). Tabell 2. Kinas fem största investeringssektorer i utlandet, 25 Sektorer Investeringsvärde (värdeflöden i miljoner USD) 25 % av totala DI Totalt Leasing och företagstjänster Tillverkning Parti- och detaljhandel Gruvindustrin Transport, förvaring och post Källa: China Statistical Yearbook 26 Handeln mellan Sverige och Kina Sveriges totala varuhandel (export och import) med Kina har ökat kraftigt det senaste decenniet och utgjorde år 27 3 procent av den totala svenska utrikeshandeln. 17 Idag är Kina Sveriges viktigaste partner i Asien, både vad gäller import och export. Mellan 1996 och Den första gruppen består av 8 zoner: Nigeria, Mauritius, Zambia, Mongoliet, Pakistan, Thailand, Kazakhstan och Ryssland 16 World Investment Report, SCB 28

10 Bilaga 1. 1(18) mer än tredubblades den totala handeln mellan Sverige och Kina, från 1,9 miljarder till 6,8 miljarder USD. I genomsnitt motsvarar detta en ökning med 15 procent per år. Den svenska exporten till Kina har under det senaste decenniet ökat med mer än 1 procent. Jämför vi med hela EU27 samt med de två andra nordiska EU-länderna är denna ökning emellertid relativt låg. Figur 11. Exportutveckling till Kina, ( index 1996=1) EU27 Danmark Finland Sverige index 1996=1 Källa: UN Comtrade database På importsidan har däremot tillväxten varit större i Sverige än i EU27 totalt sedan 1996 och svensk import från Kina har ökat med knappt 8 procent. Den största ökningen har emellertid skett i Finland som har upplevt en tillväxt på över 1 procent. Figur 12. Importutvecklingen från Kina, (index 1996=1) EU27 Danmark Finland Sverige 12 1 index 1996= Källa: UN Comtrade database Även om handeln mellan Sverige och Kina har ökat i båda riktningarna så har alltså tillväxten i importsektorn varit betydligt större. Denna trend har blivit starkare under senare år då tillväxten i importsektorn har accelererat medan exporten har haft en mer konstant utveckling.

11 Bilaga 1. 11(18) Detta har inneburit att det handelsöverskott som Sverige tidigare hade med Kina sedan 25 har bytts mot ett underskott. 18 Trenden är dock inte utmärkande för Sverige, EU-27 hade år 26 ett nettounderskott till Kina på ca 183 miljarder USD. Jämför vi med de två andra nordiska EU-länderna, Danmark och Finland, syns ett liknande mönster. För dessa länder är nettounderskottet dessutom avsevärt större. Figur 13. Handelsnettot med Kina, (i miljoner USD) Handelsnetto i Danmark, Finland och Sverige, (miljoner USD) Danmark Finland Sverige Källa: UN COMTRADE Database En förklaring till varför det svenska handelsöverskottet minskade i början av 2-talet kan delvis vara kopplad till den kinesiska valutans fall gentemot den svenska kronan. 19 En annan förklaring är kopplad till den internationella nedgången på telekommarknaden som hade stor inverkan på svensk export. 2 Den främsta anledningen till det ökade handelsunderskottet är emellertid inte på grund av en svag tillväxt i exportsektorn, utan den mycket starka tillväxten i importsektorn efter 22. Denna tillväxt skulle delvis kunna vara kopplad till Kinas medlemskap i WTO år 21 som innebar att Kina fick ökad tillgång övriga WTO-medlemmars marknader. Svensk varuexport till Kina Under 27 var svensk export till Kina drygt 3,3 miljarder USD, vilket är en ökning med ca 7 procent jämfört med 26. Den svenska exporten till Kina utgjorde 27 strax under 2 procent av vår totala export. 18 Enligt kinesisk statistik är handeln med Sverige balanserad och för 26 hade rentav Sverige ett handelsöverskott. Det finns flera osäkerhetskällor som bidrar till denna diskrepans mellan ländernas statistik: skillnad mellan ursprungsland och avsändarland, olika värdering vid export respektive import, varukodsklassificering och tredjepartshandel, dvs handel mellan två länder som går via tredje land. I synnerhet kompliceras bilden av tredjepartshandel via Hong Kong och andra EU-länder. 19 Under denna period var Yuanen fast knuten till US-dollarn. 21 kostade en yuan 1,25 kronor (årsgenomsnitt) och 24 hade den sjunkit till,89 kronor, en nedgång med nästan en tredjedel. 2 Kommerskollegium, 23

12 Bilaga 1. 12(18) Figur 14. Svensk export till Kina, (miljoner USD) Källa: SCB och Riksbanken Den svenska exporten till Kina satte fart ordentligt 1993 och ökade konstant under ett antal år. En markant ökning skedde mellan Vid den tiden stod telekombranschen för hälften av den totala svenska exporten till Kina. När den internationella nedgången inom telekomsektorn spred sig under 2-21 slog detta hårt mot svensk export och påverkade den totala varuexporten till Kina mycket negativt. Under 22 hade telekomexporten minskat till en knapp femtedel av exportvärdet 2. Figur 15. Sveriges exportsammansättning till Kina (miljoner USD) 1% Övrigt 8% Transport medel 6% Övriga maskiner/ apparater Telekom 4% Järn & stål 2% Papper & papp % Kemiska produkter Råvaror & bränsle Källa: SCB, egen bearbetning, Även om telekom fortfarande är en viktig exportsektor till Kina så har exporten blivit mycket mer diversifierad sedan dess och nya sektorer har blivit allt viktigare. För icke-telekom ökade exporten på allvar från och med 2, och tittar vi på exportutvecklingen exklusive telekomsektorn under det senaste decenniet pekar siffrorna på en mer positiv konstant utveckling Kommerskollegium, 23

13 Bilaga 1. 13(18) Mellan växte icke-telekom varje år med i genomsnitt 19 procent samtidigt som telekom sjönk med 1 procent. Den svenska exporten domineras fortfarande av traditionella svenska exportbranscher som verkstadsindustrin, telekomsektorn, och transportmedel. Andra varuområden som har växt snabbt under senare år är järn & stål samt kemi. Svensk varuimport från Kina Den svenska varuimporten från Kina var år 27 totalt drygt 6,4 miljarder USD vilket motsvarar ca 3,5 procent av Sveriges totala import. Detta är en uppgång från det föregående året med 23 procent. För Sverige är Kina det 1:e viktigaste avsändarlandet. Figur 16. Svensk varuimport från Kina, (miljoner USD) miljoner USD Källa: SCB, Riksbankens växelkurs På importsidan har sammansättningen av produkter från Kina inte förändrats så mycket som på exportsidan. Maskiner och apparater står för den största delen av importen från Kina, följt av möbler och belysning och telekom. Figur 17. Sveriges importsammansättning från Kina, % Övriga industrivar or Livsmedel & råvaror Sportartikl ar, spel & leksaker 5% Möbler & belysning Telekom Maskiner & apparater % Källa: SCB, egen bearbetning, import enligt ursprungsland Metallprod ukter En generell effekt av den ökade importen från låglöneländer och framförallt Kina har varit dess bidragande inverkan på den inhemska prisnivån. Tillgången till billigare varor har med-

14 Bilaga 1. 14(18) fört att priserna, både på konsumtions- och insatsvaror, har hållits nere. Detta har varit en bidragande faktor till att inflationen i Sverige har hållits på en låg nivå. 22 Om vi tittar på hur handeln ser ut med olika typer av produkter så har Sverige nästan samma exportsammansättning som EU27 totalt, med en övervägande andel insatsvaror och några enstaka procent konsumtionsvaror. Danmark utmärker sig genom att exportera en större andel konsumtionsvaror än de andra nordiska länderna och EU27. Vad gäller importsammansättningen så importerar Sverige jämfört med EU27 en större andel konsumtionsvaror och en mindre andel kapitalvaror. Figur 18. Jämförelse av olika export- och importkategorier 1% 9% 8% 7% 6% 5% 4% 3% 2% 1% % Exportsammansättning, 26 Kapitalvaror Ins ats varor Konsumtionsvaror Sverige Finland Danmark EU27 Importsammansättning, 26 Kapitalvaror Insatsvaror Konsumtionsvaror 1% 9% 8% 7% 6% 5% 4% 3% 2% 1% % Sverige Finland Danmark EU27 Källa: UN Comtrade database, egen bearbetning Tjänstehandeln mellan Sverige och Kina Även svensk tjänstehandel har ökat sedan början av 2-talet men ligger fortfarande på en låg nivå jämfört med varuhandeln. Tabell 3. Tjänstehandeln med Kina, 2-25 (i miljoner USD) Sverige Export Import Danmark Export Import Finland Export Import EU15 Export Import Källa: OECD Stats 22 Riksbanken, 25

15 Bilaga 1. 15(18) I jämförelse med Danmark och Finland så ligger Sveriges totala handelsutbyte med tjänster relativt lågt. Totalt har EU-länderna (EU15) ett överskott vad gäller handeln med tjänster med Kina, och av de tre nordiska EU-länderna är det bara Finland som har ett underskott. Om vi följer utvecklingen sedan 2 har det skett en stor ökning både på export och importsidan och troligtvis kommer denna utveckling att fortsätta. Det bör dock här nämnas att statistiken över den bilaterala tjänstehandeln är av betydligt sämre kvalitet än statistiken över varuhandeln. Svenska direktinvesteringar i Kina Den svenska närvaron i Kina ökar konstant och varje år investeras flera miljarder svenska kronor i landet. Den viktigaste anledningen till att svenska företag idag flyttar delar av sin produktion eller startar produktion i Kina är för att på plats kunna möta den ökade efterfrågan i regionen. Hittills har svenska företag, liksom de flesta andra utländska företag i Kina, huvudsakligen lokaliserat verksamhet som är inriktad på produktion, inköp och försäljning till Kina. Idag blir det allt vanligare att även företag från Sverige flyttar sina FoU-aktiviteter till Kina. Exempelvis har ABB, Astra Zeneca och Sony Ericsson förlagt delar av sin strategiska eller globala FoU verksamhet till Kina. 23 Under senare år har även svenska investeringar ökat inom tjänstesektorn i Kina. Figur 19. Svenska direktinvesteringar i Kina, (miljoner USD) miljoner USD Källa: SCB, egna beräkningar I en studie från SEB och Exportrådet 27 framgick det att allt fler svenska företag väljer att etablera sig på den kinesiska marknaden. 24 Under första halvåret 27 var antalet nya företag 46 och året innan 44. De svenska företag som etablerar sig i Kina skiljer sig från tidigare år på så sätt att de är mindre i storlek - över 5 procent var företag med mindre än 1 anställda och att de är mindre fokuserade på tillverkning. Nya områden där svenska företag etablerar 23 Serger och Widman (25) 24 Swedish Trade Council and SEB China Survey (27)

16 Bilaga 1. 16(18) sig är tjänster, konsumentvaror, miljöskydd och hälso- och sjukvård. Enligt Exportrådet är idag mellan 4-45 svenskrelaterade företag närvarande i Kina. 25 Kinesiska direktinvesteringar i Sverige Än så länge har kinesiska företags närvaro i Sverige varit begränsad. På senare år har emellertid aktiva satsningar gjorts av investeringsmyndigheten ISA för att locka kinesiska investerare till Sverige. ISA var under perioden involverad i ca 1 kinesiska investeringar, varav en större del genomfördes under de två senaste åren. De kinesiska investeringarna kan delas in i fyra olika områden: högteknologi (bl a telekomföretagen Huawei och ZTE), handel & fastigheter, småföretag i tjänstesektorn (t ex resebyråer) och representationskontor. 26 Diskussion och framåtblick Den ekonomiska utvecklingen i Kina påverkar världens ekonomiska struktur och i förlängningen även den politiska maktstrukturen. Kina håller på att förändra sin produktion och export genom ett allt högre förädlingsvärde och håller aktivt på att bygga upp kompetens och etablera sig inom nya områden. De stora satsningarna på forskning och utveckling och mer kunskapsbaserade branscher kan förväntas leda till en fortsatt transformering av den kinesiska ekonomin och den tidigare bilden av Kina som världens verkstad håller nu på att förändras. Några av de områden där Kina idag bedriver en aktiv näringspolitik som syftar att bygga upp kapaciteten är telekom, energi, fordon och läkemedel. Flera av dessa sektorer har varit traditionellt starka svenska exportsektorer och en ökad kinesisk konkurrens kan därför komma att påverka Sverige. Detta innebär emellertid inte bara utmaningar för Sverige utan skapar även nya marknader för svenska företag och ökad efterfrågan på svensk kompetens. Eftersom Kina söker sig till länder där det finns en stark kunskapsbas på dessa områden kan detta leda till ett ökat intresse för investeringar i Sverige. Detta har vi redan sett på bland annat telekomområdet, där två stora kinesiska företag har etablerat sig i Sverige. Även inom områden som vatten, energi, och miljöteknik, där Sverige befinner sig i framkant, kan efterfrågan på kompetens förväntas öka allt mer i Kina. Än så länge har Kinas tjänstehandel varit relativt liten, men i och med WTO-medlemskapet har utländska företag fått allt större tillträde till viktiga sektorer som telekommunikation, finansiella tjänster inom bank och försäkringsväsendet och turism. Även om det finns potential för ett ökat handels- och investeringsutbyte mellan Sverige och Kina bör man komma ihåg att Kina ändå står för en relativt begränsad del av Sveriges utrikeshandel och att det även finns andra mer näraliggande tillväxtmarknader som kan ha minst lika stor potential för svenskt näringsliv. Det är emellertid inte bara de direkta handelsrelationerna som påverkar oss. I takt med den ökade levnadsstandarden i Kina växer den inhemska köpkraften och förändrar konsumtions- 25 Exportrådets hemsida, 26 Invest in Sweden Agency (28)

17 Bilaga 1. 17(18) strukturen. Med tanke på den enorma marknad Kina utgör kommer detta att påverka priser och tillgång på den internationella marknaden. Den ökade kinesiska efterfrågan på råvaror har redan haft effekter på priserna på världsmarknaden.

18 Bilaga 1. 18(18) Referenser The Economist, (28), 15 mars. A special report on China s quest for resources Exportrådets hemsida, International Monetary Fund, IMF, (27), The shifting structure of China s trade and production Working paper 7/214 Invest in Sweden Agency (28) Investeringar i den globala och svenska ekonomin Vad väntar Sverige? Serger, Sylvia Schwwag, ITPS och Erik Widman, Sveriges Ambassad i Peking. (25) Konkurrensen från Kina möjligheter och utmaningar för Sverige Sveriges Riksbank,(25) Pressmeddelande, Globaliseringen bidrar till låg inflation Swedish Trade Council and SEB China Survey (27) World Investment Report, (27), Unctad World Intellectual Property Organisation, WIPO,

Sveriges handel med Kina - fortsatta framgångar

Sveriges handel med Kina - fortsatta framgångar Promemoria Erik Widman +86 1 6532 979, 8282 erik.widman@foreign.ministry.se Delges: Enl. bif. lista Sveriges handel med Kina - fortsatta framgångar Kina har trätt fram som Sveriges viktigaste handelspartner

Läs mer

Sverige i den globala ekonomin nu och i framtiden

Sverige i den globala ekonomin nu och i framtiden Sverige i den globala ekonomin nu och i framtiden Göran Wikner, Hanna Norström Widell, Jonas Frycklund Maj 2007 Trender för svenskt företagande Bilaga 1 till Globala affärer regler som hjälper och stjälper

Läs mer

Det ekonomiska utbytet mellan Kina och Sverige går in i en ny dynamisk fas

Det ekonomiska utbytet mellan Kina och Sverige går in i en ny dynamisk fas 1(5) 2010-04-21 Peking Markus Lundgren Det ekonomiska utbytet mellan Kina och Sverige går in i en ny dynamisk fas Kina är Sveriges största handelspartner i Asien. 2009 uppgick handeln till 75,2 miljarder

Läs mer

Handelsstudie Island

Handelsstudie Island Handelsstudie Island Juni 2013 Andreas Thörnroos 2013-06-05 Sammanfattning Handelns utveckling totalt Sverige är ett av världens mest globaliserade länder och handeln har en avgörande betydelse för svensk

Läs mer

FöreningsSparbanken Analys Nr 33 24 november 2005

FöreningsSparbanken Analys Nr 33 24 november 2005 FöreningsSparbanken Analys Nr 33 24 november 2005 God potential för en ökad tjänsteexport De svenska företagen får bättre betalt för sina exporttjänster än för exporten av varor. Under perioden 1995-2004

Läs mer

1(5) 2010-05-06. Peking. Markus Lundgren. Det ekonomiska utbytet mellan Kina och Sverige går in i en ny dynamisk fas

1(5) 2010-05-06. Peking. Markus Lundgren. Det ekonomiska utbytet mellan Kina och Sverige går in i en ny dynamisk fas 1(5) 2010-05-06 Peking Markus Lundgren Det ekonomiska utbytet mellan Kina och Sverige går in i en ny dynamisk fas Kina är Sveriges största handelspartner i Asien. 2009 uppgick handeln till 75,2 miljarder

Läs mer

Sveriges utrikeshandel och internationella handelsmönster i skuggan av den ekonomiska krisen. 2 september 2010

Sveriges utrikeshandel och internationella handelsmönster i skuggan av den ekonomiska krisen. 2 september 2010 Sveriges utrikeshandel och internationella handelsmönster i skuggan av den ekonomiska krisen 2 september 2010 Den globala ekonomiska krisens inverkan på Sveriges utrikeshandel Här kan du löpande följa

Läs mer

Sveriges varuhandel med Östersjöländerna

Sveriges varuhandel med Östersjöländerna Enheten för internationell handelsutveckling 2012-04-27 Dnr: 2012/00574 Petter Stålenheim Sveriges varuhandel med Östersjöländerna Mellan 2004 och 2007 ökade den svenska exporten till de nya EUmedlemmarna

Läs mer

Sveriges utrikeshandel med varor och tjänster samt direktinvesteringar Översiktlig analys av utrikeshandeln för fjärde kvartalet samt helåret 2011

Sveriges utrikeshandel med varor och tjänster samt direktinvesteringar Översiktlig analys av utrikeshandeln för fjärde kvartalet samt helåret 2011 Sveriges utrikeshandel med varor och tjänster samt direktinvesteringar Översiktlig analys av utrikeshandeln för fjärde kvartalet samt helåret 211 Förändring över motsvarande kvartal föregående år (%) 4

Läs mer

Sveriges utrikeshandel och internationella handelsmönster i skuggan av den ekonomiska krisen. 18 maj 2010

Sveriges utrikeshandel och internationella handelsmönster i skuggan av den ekonomiska krisen. 18 maj 2010 Sveriges utrikeshandel och internationella handelsmönster i skuggan av den ekonomiska krisen 18 maj 2010 Förändring över motsvarande period föregående år (%) 30 Förändring i svensk varuexport (jan 2008

Läs mer

Sveriges utrikeshandel och internationella handelsmönster i skuggan av den ekonomiska krisen. 27 oktober 2009

Sveriges utrikeshandel och internationella handelsmönster i skuggan av den ekonomiska krisen. 27 oktober 2009 Sveriges utrikeshandel och internationella handelsmönster i skuggan av den ekonomiska krisen 27 oktober Förändring över motsvarande period föregående år (%) 30 Förändring i svensk varuexport (jan 2008

Läs mer

Sveriges utrikeshandel och internationella handelsmönster i den ekonomiska krisens kölvatten. 27 juli 2009

Sveriges utrikeshandel och internationella handelsmönster i den ekonomiska krisens kölvatten. 27 juli 2009 Sveriges utrikeshandel och internationella handelsmönster i den ekonomiska krisens kölvatten 27 juli Förändring över motsvarande period föregående år (%) 30 20 10 0 10 20 30 Källa: SCB Förändring i svensk

Läs mer

Den svenska konsumtionens miljöpåverkan i andra länder

Den svenska konsumtionens miljöpåverkan i andra länder Den svenska konsumtionens miljöpåverkan i andra länder Miljöräkenskaper innebär att miljöstatistik systematiseras och redovisas tillsammans med ekonomisk statistik i ett gemensamt system. Syftet är att

Läs mer

Utrikeshandel med teknikvaror 2012

Utrikeshandel med teknikvaror 2012 Utrikeshandel med teknikvaror 2012 Kraftigt fall i handeln med teknikvaror 2012 Exporten av teknikvaror föll med drygt 9 procent i värde Teknikvaror till ett värde av ca 520 miljarder SEK exporterades

Läs mer

Produktion - handel - transporter

Produktion - handel - transporter Produktion - handel - transporter Kunskapskrav E C A Eleven kan undersöka var olika varor och tjänster produceras och konsumeras, och beskriver då enkla geografiska mönster av handel och kommunikation

Läs mer

Sveriges handel på den inre marknaden

Sveriges handel på den inre marknaden Enheten för internationell 2011-10-05 Dnr: 2011/00259 handelsutveckling Olle Grünewald Petter Stålenheim Sveriges handel på den inre marknaden Sveriges varuexport till EU:s inre marknad och östersjöländerna

Läs mer

INTERNATIONELLA HALLAND EXPORT & IMPORT 2016

INTERNATIONELLA HALLAND EXPORT & IMPORT 2016 INTERNATIONELLA HALLAND EXPORT & IMPORT 2016 Oleg Zastenker Regional Exportrådgivare I Halland Maj 2017 PHOTO CREDIT: SARA INGMAN/IMAGEBANK.SWEDEN.SE 2 När Sverige först började handla över gränserna var

Läs mer

Sveriges utrikeshandel med varor och tjänster samt direktinvesteringar 2013

Sveriges utrikeshandel med varor och tjänster samt direktinvesteringar 2013 Sveriges utrikeshandel med varor och tjänster samt direktinvesteringar 2013 10,0 Sveriges bytesbalans 1998-2013 9,0 8,0 Andel av BNP (%) 7,0 6,0 5,0 4,0 3,0 2,0 1,0 0,0 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004

Läs mer

Sveriges export av varor och direktinvesteringar i utlandet

Sveriges export av varor och direktinvesteringar i utlandet Sveriges export av varor och direktinvesteringar i utlandet Sammanfattande skrift av utredningen The relationship between international trade and foreign direct investments. Kommerskollegium Kommerskollegium

Läs mer

UTRIKESHANDEL I GÖTEBORGSREGIONEN 2016

UTRIKESHANDEL I GÖTEBORGSREGIONEN 2016 UTRIKESHANDEL I GÖTEBORGSREGIONEN 2016 En region med lång erfarenhet av utrikeshandel Sjöfart och internationell handel har präglat Göteborgsregionen i snart 400 år. Visserligen är varorna inte desamma

Läs mer

Global sourcing och makroekonomi

Global sourcing och makroekonomi Global sourcing och makroekonomi Prins Bertil seminariet Handelshögskolan, Göteborg 4 oktober 2012 Vice riksbankschef Karolina Ekholm Global sourcing del av globaliseringsprocessen Baldwins (2006) två

Läs mer

Svensk tjänstehandel omfattning, utveckling och betydelse

Svensk tjänstehandel omfattning, utveckling och betydelse Svensk tjänstehandel omfattning, utveckling och betydelse Pär Hansson Tillväxtanalys och Örebro universitet SCB i Örebro 1 mars 2011 Inledning och bakgrund Tjänstesektorns internationalisering 2010 Tjänstehandel

Läs mer

Kina från ett handels- och affärsperspektiv

Kina från ett handels- och affärsperspektiv Kina från ett handels- och affärsperspektiv S v e r i g e s G e n e r a l k o n s u l a t, K a n t o n ULF SÖRMARK Sveriges närvaro i Kina Ambassaden Peking Generalkonsulatet Shanghai Generalkonsulatet

Läs mer

Frihandel ger tillväxt och välstånd

Frihandel ger tillväxt och välstånd Frihandel ger tillväxt och välstånd April 2008 Basfakta om Sveriges utrikeshandel 1 FRIHANDEL GER TILLVÄXT OCH VÄLSTÅND Ekonomisk tillväxt innebär att den samlade produktionen av varor och tjänster ökar,

Läs mer

Produktion - handel - transporter

Produktion - handel - transporter Produktion - handel - transporter Kunskapskrav E C A Eleven kan undersöka var olika varor och tjänster produceras och konsumeras, och beskriver då enkla geografiska mönster av handel och kommunikation

Läs mer

INTERNATIONELLA VÄSTERBOTTEN EXPORT & IMPORT 2016

INTERNATIONELLA VÄSTERBOTTEN EXPORT & IMPORT 2016 INTERNATIONELLA VÄSTERBOTTEN EXPORT & IMPORT 2016 Katharina Saalo Regional Exportrådgivare Västerbotten april 2017 PHOTO CREDIT: SARA INGMAN/IMAGEBANK.SWEDEN.SE SAMMANFATTNING När Sverige först började

Läs mer

Sveriges utrikeshandel med varor och tjänster samt direktinvesteringar. Helåret 2015

Sveriges utrikeshandel med varor och tjänster samt direktinvesteringar. Helåret 2015 2016 03 Sveriges utrikeshandel med varor och tjänster samt direktinvesteringar Helåret 2015 För att kunna summera statistiken för varuhandel och tjänstehandel baseras informationen om export och import

Läs mer

Frihandel ger tillväxt och välstånd

Frihandel ger tillväxt och välstånd Frihandel ger tillväxt och välstånd September 2007 Basfakta om Sveriges utrikeshandel 1 FRIHANDEL GER TILLVÄXT OCH VÄLSTÅND Ekonomisk tillväxt innebär att den samlade produktionen av varor och tjänster

Läs mer

BUSINESS SWEDENS MARKNADSÖVERSIKT SEPTEMBER 2015. Mauro Gozzo, Business Swedens chefekonom

BUSINESS SWEDENS MARKNADSÖVERSIKT SEPTEMBER 2015. Mauro Gozzo, Business Swedens chefekonom BUSINESS SWEDENS MARKNADSÖVERSIKT SEPTEMBER 2015 Mauro Gozzo, Business Swedens chefekonom 1 Business Swedens Marknadsöversikt ges ut tre gånger per år: i april, september och december. Marknadsöversikt

Läs mer

Fabian Wallen Svenskt Näringslivs Lärarfortbildningsdagar Växjö, 16 april, 2008

Fabian Wallen Svenskt Näringslivs Lärarfortbildningsdagar Växjö, 16 april, 2008 Sverige och globaliseringen Utmaning och möjlighet Fabian Wallen Svenskt Näringslivs Lärarfortbildningsdagar Växjö, 16 april, 2008 Vad är globalisering? Ökat utbyte av Varor/tjänster Kapital Människor

Läs mer

Sveriges utrikeshandel med varor och tjänster samt direktinvesteringar. Analys av utrikeshandelsstatistiken för första kvartalet 2013

Sveriges utrikeshandel med varor och tjänster samt direktinvesteringar. Analys av utrikeshandelsstatistiken för första kvartalet 2013 2013 06 Sveriges utrikeshandel med varor och tjänster samt direktinvesteringar Analys av utrikeshandelsstatistiken för första kvartalet 2013 Enheten för internationell 2013-06-19 Dnr: 2013/00386 handelsutveckling

Läs mer

SVENSK TJÄNSTEEXPORT PÅ UPPGÅNG OCH EN MOGEN INVESTERINGSMARKNAD

SVENSK TJÄNSTEEXPORT PÅ UPPGÅNG OCH EN MOGEN INVESTERINGSMARKNAD SVENSK HANDEL 2015 SVENSK TJÄNSTEEXPORT PÅ UPPGÅNG OCH EN MOGEN INVESTERINGSMARKNAD BUSINESS SWEDEN Mars 2015 Stockholm SVENSK TJÄNSTEEXPORT ÄR PÅ UPPGÅNG OCH SVERIGE UTGÖR EN MOGEN INVESTERINGSMARKNAD

Läs mer

GLO BALA VÄR DEK EDJ OR - ökat importinnehåll och ökat konkurrenstryck

GLO BALA VÄR DEK EDJ OR - ökat importinnehåll och ökat konkurrenstryck GLO BALA VÄR DEK EDJ OR - ökat importinnehåll och ökat konkurrenstryck November 2014 Vad är globala värdekedjor? Företagens produktion blir allt mer fragmenterad och utspridd över världen. Det innebär

Läs mer

Svensk export och import av jordbruksvaror och livsmedel ökar, men inte lika snabbt som den totala utrikeshandeln

Svensk export och import av jordbruksvaror och livsmedel ökar, men inte lika snabbt som den totala utrikeshandeln På tal om jordbruk fördjupning om aktuella frågor 2017-09-08 Svensk export och import av jordbruksvaror och livsmedel ökar, men inte lika snabbt som den totala utrikeshandeln Det första halvåret 2017 ökade

Läs mer

PÅ VARUEXPORTEN ÖKADE MED SJU PROCENT ÅR

PÅ VARUEXPORTEN ÖKADE MED SJU PROCENT ÅR Tulli tiedottaa Tullen informerar Customs Information Fritt för publicering:.2.219 kl. 9. ÅRSPUBLIKATION: preliminära uppgifter VÄRDET PÅ VARUEXPORTEN ÖKADE MED SJU PROCENT ÅR 218 Underskottet i handelsbalansen

Läs mer

Svensk export och import av jordbruksvaror och livsmedel, i likhet med den totala utrikeshandeln, fortsätter att öka

Svensk export och import av jordbruksvaror och livsmedel, i likhet med den totala utrikeshandeln, fortsätter att öka På tal om jordbruk fördjupning om aktuella frågor 2018-09-06 Svensk export och import av jordbruksvaror och livsmedel, i likhet med den totala utrikeshandeln, fortsätter att öka Det första halvåret 2018

Läs mer

Fortsatt ökningstrend för svensk utrikeshandel med jordbruksvaror och livsmedel

Fortsatt ökningstrend för svensk utrikeshandel med jordbruksvaror och livsmedel Miljarder kronor På tal om jordbruk fördjupning om aktuella frågor 213-12-5 Fortsatt ökningstrend för svensk utrikeshandel med jordbruksvaror och livsmedel De första tre kvartalen 213 ökade värdet av exporten

Läs mer

Svensk export och import har ökat

Svensk export och import har ökat Svensk export och import har ökat utrikeshandel med jordbruksvaror och livsmedel 2005 2007 Sverige exporterade jordbruksvaror och livsmedel för 41,5 miljarder under 2007 och importerade för 77 miljarder

Läs mer

Frihandel hur kan den gynna oss?

Frihandel hur kan den gynna oss? Frihandel hur kan den gynna oss? Exploderande debatt om globaliseringen de senaste åren Outsourcing av produktion till låglöneländer ( nearsourcing till Baltikum och Polen) Den korrekta termen borde vara

Läs mer

Årspublicering (detaljerade uppgifter) EXPORTVOLYMEN MINSKADE 4,7 PROCENT ÅR 2015 Exportpriserna ökade 0,7 procent 24.3.2016

Årspublicering (detaljerade uppgifter) EXPORTVOLYMEN MINSKADE 4,7 PROCENT ÅR 2015 Exportpriserna ökade 0,7 procent 24.3.2016 2.3.216 Årspublicering (detaljerade uppgifter) EXPORTVOLYMEN MINSKADE,7 PROCENT ÅR 21 Exportpriserna ökade,7 procent Enligt Tullens preliminära uppgifter minskade värdet på Finlands varuexport med fyra

Läs mer

Globala värdekedjor. så påverkar de utrikeshandeln

Globala värdekedjor. så påverkar de utrikeshandeln Globala värdekedjor så påverkar de utrikeshandeln 1 GLOBALA VÄRDEKEDJOR 2 Innehåll Vad är globala värdekedjor? 4 Hur påverkas exportmåtten? 6 Vilken betydelse har tjänsteexporten? 8 Vilka konsekvenser

Läs mer

Sveriges utrikeshandel med varor och tjänster samt direktinvesteringar. Första kvartalet 2015

Sveriges utrikeshandel med varor och tjänster samt direktinvesteringar. Första kvartalet 2015 06 Sveriges utrikeshandel med varor och tjänster samt direktinvesteringar Första kvartalet Från och med rapporten för helåret 2014 baseras informationen om export och import av varor och tjänster i sammanfattningstabellerna

Läs mer

VÄRDET PÅ EXPORTEN SJÖNK ÅR 2015 MED FYRA PROCENT

VÄRDET PÅ EXPORTEN SJÖNK ÅR 2015 MED FYRA PROCENT Fritt för publicering 8.2.216, kl. 9. ÅRSPUBLIKATION: preliminära uppgifter VÄRDET PÅ EXPORTEN SJÖNK ÅR 215 MED FYRA PROCENT Underskottet i handelsbalansen minskade markant på grund av överskottet i handeln

Läs mer

SMÅFÖRETAGEN. ÄR Större ÄN DU TROR I. utrikeshandeln

SMÅFÖRETAGEN. ÄR Större ÄN DU TROR I. utrikeshandeln SMÅFÖRETAGEN ÄR Större ÄN DU TROR I utrikeshandeln Småföretagen allt viktigare för utrikeshandeln Sverige är en liten utrikeshandelsberoende ekonomi. Det samlade importvärdet uppgick till 1036 mdr kronor

Läs mer

Eventuella störningar i svensk handel med Ryssland och Ukraina

Eventuella störningar i svensk handel med Ryssland och Ukraina 2 På tal om jordbruk fördjupning om aktuella frågor 214-6-12 Eventuella störningar i svensk handel med Ryssland och Ukraina Sveriges exportvärde för jordbruksprodukter inklusive fisk till Ryssland och

Läs mer

INVEST IN DALARNA AGENCY Dalarna s Official Inward Investment Agency

INVEST IN DALARNA AGENCY Dalarna s Official Inward Investment Agency INVEST IN DALARNA AGENCY Dalarna s Official Inward Investment Agency Attraktiva regioner, styrkor och svagheter SKNT Falun 2015 Johan Holmberg, Managing Director Copyright Invest in Dalarna Agency 2015

Läs mer

Varuhandelsstatistik 2011 2015

Varuhandelsstatistik 2011 2015 Jonas Karlsson, statistiker Tel. 018-25 581 Handel 2016:1 18.4.2016 Varuhandelsstatistik 2011 2015 Figur 1: Ålands varuhandel (import och export) år 2011 2015 1 000 euro 800 000 700 000 600 000 500 000

Läs mer

Uppdaterad statistik till läroboken (5:e upplagan)

Uppdaterad statistik till läroboken (5:e upplagan) Uppdaterad statistik till läroboken (5:e upplagan) s. 26: Världshandeln per produkt och region 1960 2009 2 s. 29: Världsekonomins topp-20 år 2009 3 s. 35: Sveriges export/import 2010 4 s. 37: Topp-tio

Läs mer

Att konkurrera med kunskap svenska småföretag på en global marknad. Sylvia Schwaag Serger

Att konkurrera med kunskap svenska småföretag på en global marknad. Sylvia Schwaag Serger Att konkurrera med kunskap svenska småföretag på en global marknad Sylvia Schwaag Serger VINNOVAs uppgift är: att främja hållbar tillväxt genom finansiering av behovsmotiverad forskning och genom utveckling

Läs mer

Ekonomiska basfakta 2014-03-11

Ekonomiska basfakta 2014-03-11 Ekonomisk rapport Qatar Ekonomiska basfakta Valuta: Qatarisk Riyal (QAR) BNP per capita: Cirka 102 000 USD (2013) Export: Cirka 127 miljarder USD (2013) Främsta exportvara: Naturgas, råolja Största exportpartners:

Läs mer

Ekonomiska bedömningar

Ekonomiska bedömningar Ekonomiska bedömningar Inför optionsbeslutet September 2014 Kapitel 2 - Omvärlden BNP-utveckling 1998-2015 Källa: Konjunkturinstitutet, augusti 2014 samt IMFs prognos från juli 2014 för euroområdet, USA

Läs mer

Pressinformation från SCB 2003-06-05 kl. 13:00 Nr 2003:161

Pressinformation från SCB 2003-06-05 kl. 13:00 Nr 2003:161 1(5) 2003-06-05 kl. 13:00 Nr 2003:161 Nationalräkenskaper: Sveriges BNP ökade 2,2 procent under första kvartalet 2003. Under första kvartalet 2003 ökade Sveriges BNP med 2,2 procent, kalenderkorrigerad,

Läs mer

Konjunkturutsikterna 2011

Konjunkturutsikterna 2011 1 Konjunkturutsikterna 2011 Det går bra i vår omgivning. Hänger Åland med? Richard Palmer, ÅSUB Fortsatt återhämtning i världsekonomin men med inslag av starka orosmoment Världsekonomin växer men lider

Läs mer

Sveriges utrikeshandel med varor och tjänster samt direktinvesteringar. Analys av utrikeshandelsstatistiken för första halvåret 2012

Sveriges utrikeshandel med varor och tjänster samt direktinvesteringar. Analys av utrikeshandelsstatistiken för första halvåret 2012 2012 09 Sveriges utrikeshandel med varor och tjänster samt direktinvesteringar Analys av utrikeshandelsstatistiken för första halvåret 2012 Enheten för internationell 2012-09-19 Dnr: 2012/00412 handelsutveckling

Läs mer

Fickfakta om svensk internationell handel och dess betydelse

Fickfakta om svensk internationell handel och dess betydelse Frihandel ger tillväxt Fickfakta om svensk internationell handel och dess betydelse sverige och frihandeln En allt öppnare världshandel, tillsammans med ett stabilt regelverk och fungerande samhällsinstitutioner,

Läs mer

Svensk utrikeshandel med jordbruksvaror och livsmedel ökade mycket starkt under det första halvåret 2014

Svensk utrikeshandel med jordbruksvaror och livsmedel ökade mycket starkt under det första halvåret 2014 På tal om jordbruk fördjupning om aktuella frågor 2014-09-03 Svensk utrikeshandel med jordbruksvaror och livsmedel ökade mycket starkt under det första halvåret 2014 Det första halvåret 2014 ökade värdet

Läs mer

Svensk export av jordbruksvaror och livsmedel, exklusive fisk, minskade

Svensk export av jordbruksvaror och livsmedel, exklusive fisk, minskade På tal om jordbruk fördjupning om aktuella frågor 2016-09-02 Svensk export av jordbruksvaror och livsmedel, exklusive fisk, minskade Det första halvåret 2016 ökade värdet av exporten och importen av jordbruksvaror

Läs mer

FÖRE TAGS TJÄNS TER. - allt viktigare för svensk ekonomi

FÖRE TAGS TJÄNS TER. - allt viktigare för svensk ekonomi FÖRE TAGS TJÄNS TER - allt viktigare för svensk ekonomi November 2014 Företagstjänster är kunskapsintensiva Under de senaste två decennierna har andelen högutbildad arbetskraft ökat i samtliga sektorer

Läs mer

Årsbokslut för svensk turism och turistnäring

Årsbokslut för svensk turism och turistnäring Årsbokslut för svensk turism och turistnäring Turistnäringens effekter på ekonomi och sysselsättning i Sverige Fakta & statistik 2008 ÅrSbokSluT För SvenSk TuriSm och TuriSTnäring 2008 Tillväxtverket Stockholm,

Läs mer

Större överskott i tjänste- än i varuhandeln med utlandet viktigt värna konkurrenskraften

Större överskott i tjänste- än i varuhandeln med utlandet viktigt värna konkurrenskraften Swedbank Analys Nr 4 24 mars 2011 Större överskott i tjänste- än i varuhandeln med utlandet viktigt värna konkurrenskraften Tjänsteexportens betydelse i Sveriges handelsutbyte med omvärlden ökar. Sedan

Läs mer

Handel med teknikvaror 2017

Handel med teknikvaror 2017 218-4-11 Handel med teknikvaror 217 Ökad teknikhandel under 217 Teknikvaror till ett värde av 63 miljarder SEK exporterades från Sverige under 217, vilket är en ökning med nästan 9 procent i värde från

Läs mer

Investor Brief. INBLICK: Boom för den asiatiska medelklassen

Investor Brief. INBLICK: Boom för den asiatiska medelklassen MEDELKLASSEN I ASIEN NOVEMBER 2015 INBLICK: Boom för den asiatiska medelklassen De senaste decennierna har en rad asiatiska länder tagit ett ekonomiskt tigersprång, vilket kan komma att vända upp och ner

Läs mer

Tulli tiedottaa. Tullen informerar Customs Information. EXPORTVOLYMEN SJÖNK ÅR 2016 MED FYRA PROCENT Exportpriserna ökade en aning

Tulli tiedottaa. Tullen informerar Customs Information. EXPORTVOLYMEN SJÖNK ÅR 2016 MED FYRA PROCENT Exportpriserna ökade en aning Tulli tiedottaa Tullen informerar Customs Information 2.3.217 ÅRSPUBLICERING: detaljerade uppgifter EXPORTVOLYMEN SJÖNK ÅR 216 MED FYRA PROCENT Exportpriserna ökade en aning Enligt Tullens utrikeshandelsstatistik

Läs mer

Fortsatt mycket stark ökningstrend för svensk utrikeshandel med jordbruksvaror och livsmedel

Fortsatt mycket stark ökningstrend för svensk utrikeshandel med jordbruksvaror och livsmedel Miljarder kronor På tal om jordbruk fördjupning om aktuella frågor 2014-06-05 Fortsatt mycket stark ökningstrend för svensk utrikeshandel med jordbruksvaror och livsmedel Det första kvartalet 2014 ökade

Läs mer

Utrikeshandel med teknikvaror

Utrikeshandel med teknikvaror Utrikeshandel med teknikvaror Ekonomisk analys 2012-03-29 Utrikeshandel med teknikvaror Svensk export och import av teknikvaror Teknikvaror till ett värde av 573 miljarder SEK exporterades från Sverige

Läs mer

BRIC-länderna i världshandeln

BRIC-länderna i världshandeln Kommerskollegium 29:1 BRIC-länderna i världshandeln Brasilien, Ryssland, Indien och Kina i fokus 29 2 Kommerskollegium är den myndighet i Sverige som ansvarar för frågor som rör utrikeshandel och handelspolitik.

Läs mer

Kommerskollegium 2009:5. Globala handelsmönster

Kommerskollegium 2009:5. Globala handelsmönster Kommerskollegium 2009:5 Globala handelsmönster 2009 06 Kommerskollegium är den myndighet i Sverige som ansvarar för frågor som rör utrikeshandel och handelspolitik. Vår främsta uppgift är att främja frihandel

Läs mer

Det svenska bytesförhållandets utveckling åren 1998 2012

Det svenska bytesförhållandets utveckling åren 1998 2012 Fördjupning i Konjunkturläget juni 3 (Konjunkturinstitutet) FÖRDJUPNING Det svenska bytesförhållandets utveckling åren Diagram 97 Andelar av total export och import Procent 7 7 Mellan och försämrades det

Läs mer

Utrikeshandel med varor och tjänster

Utrikeshandel med varor och tjänster Nationalräkenskaper Utrikeshandel med varor och tjänster, Skillnaden mellan export och import av tjänster minskade under första kvartalet Nedgången i importen av tjänster gjorde att skillnaden mellan importen

Läs mer

EKN:s Småföretagsrapport 2014

EKN:s Småföretagsrapport 2014 EKN:s Småföretagsrapport 2014 Rekordmånga exporterar till tillväxtmarknader Fyra av tio små och medelstora företag tror att försäljningen till tillväxtmarknader ökar det kommande året. Rekordmånga exporterar

Läs mer

STOCKHOLMS HANDELSKAMMARES ANALYS: 2016-03 BREXIT BROMSAR DIREKTINVESTERINGAR

STOCKHOLMS HANDELSKAMMARES ANALYS: 2016-03 BREXIT BROMSAR DIREKTINVESTERINGAR STOCKHOLMS HANDELSKAMMARES ANALYS: 2016-03 BREXIT BROMSAR DIREKTINVESTERINGAR Stockholm maj 2016 Sammanfattning Ekonomiska bedömningar av ett brittiskt utträde ur EU, så kallad brexit, har hittills fokuserat

Läs mer

Handel med teknikvaror 2016

Handel med teknikvaror 2016 217-2-8 Handel med teknikvaror 216 Ökad teknikhandel men försämrad handelsbalans Teknikvaror till ett värde av 4 miljarder SEK exporterades från Sverige under 216, vilket är en ökning med 2 procent i värde

Läs mer

Sveriges utrikeshandel med varor och tjänster samt direktinvesteringar

Sveriges utrikeshandel med varor och tjänster samt direktinvesteringar Sveriges utrikeshandel med varor och tjänster samt direktinvesteringar Första halvåret För att kunna summera statistiken för varuhandel och tjänstehandel baseras informationen om export och import av

Läs mer

Policy Brief Nummer 2011:1

Policy Brief Nummer 2011:1 Policy Brief Nummer 2011:1 Varför exporterar vissa livsmedelsföretag men inte andra? Det finns generellt både exportörer och icke-exportörer i en industri, och de som exporterar kan vända sig till ett

Läs mer

GATT 1947 General Agreement on Tariffs and Trade. WTO 1994 World Trade Organization. GATS 1994 General Agreement on Trade in Services

GATT 1947 General Agreement on Tariffs and Trade. WTO 1994 World Trade Organization. GATS 1994 General Agreement on Trade in Services GATT 1947 General Agreement on Tariffs and Trade WTO 1994 World Trade Organization GATS 1994 General Agreement on Trade in Services GATS ingår i ett större mönster Makt och kontroll flyttar utanför landets

Läs mer

Utrikeshandel med tjänster 2013

Utrikeshandel med tjänster 2013 Handel 2014 Utrikeshandel med tjänster Tjänsterna och den globala produktionen gav Finland intäkter på över 4 miljarder euro år Offentliggörandet har korrigerats 22.5.2015. Korrigeringarna har markerats

Läs mer

Swedbank Östersjöanalys Nr 6 1 december Vad driver tillväxten i Baltikum?

Swedbank Östersjöanalys Nr 6 1 december Vad driver tillväxten i Baltikum? Swedbank Östersjöanalys Nr 6 1 december 2006 Vad driver tillväxten i Baltikum? Utmärkande för de baltiska staterna är den starka expansionen inom handel- och transportsektorn. Den svarar för en betydligt

Läs mer

Svag prisutveckling väntas på världsmarknaderna

Svag prisutveckling väntas på världsmarknaderna På tal om jordbruk fördjupning om aktuella frågor 2015-07-01 Svag prisutveckling väntas på världsmarknaderna Priserna på världsmarknaden för jordbruksprodukter väntas ligga kvar ungefär på dagens nivåer

Läs mer

Sveriges handel med jordbruksvaror och livsmedel 2010

Sveriges handel med jordbruksvaror och livsmedel 2010 På tal om jordbruk fördjupning om aktuella frågor 2011-05-19 Sveriges handel med jordbruksvaror och livsmedel 2010 Svensk export av jordbruksvaror och livsmedel ökade förra året till knappt 54 miljarder

Läs mer

BNP Kvartal. 28 juli 2017

BNP Kvartal. 28 juli 2017 BNP Kvartal 28 juli 2017 BNP kvartal 2, 2017 Kvartal 2 Säsongrensad 1,7 Kalenderkorrigerad 4,0 Faktisk 2,6 Uppgifterna avser procentuell förändring. Säsongrensad BNPförändring redovisas jämfört med föregående

Läs mer

Kommunalt forum

Kommunalt forum Kommunalt forum Några bakgrundsbilder som kan vara bra att ha med inför framtiden I vårt län är vi ekonomiskt helt beroende av industriföretagen Sverige World Economic Forum Global Competitiveness Index

Läs mer

Kommittédirektiv. Den svenska exportens utveckling. Dir. 2007:101. Beslut vid regeringssammanträde den 5 juli 2007.

Kommittédirektiv. Den svenska exportens utveckling. Dir. 2007:101. Beslut vid regeringssammanträde den 5 juli 2007. Kommittédirektiv Den svenska exportens utveckling Dir. 2007:101 Beslut vid regeringssammanträde den 5 juli 2007. Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska undersöka om Sverige tappat marknadsandelar

Läs mer

Småbolags export till utvecklingsländer. Great consulting 2010-06-29

Småbolags export till utvecklingsländer. Great consulting 2010-06-29 Småbolags export till utvecklingsländer Great consulting 2010-06-29 2 Innehåll Introduktion Slutsatser Exportstatistik VD-studie 3 Introduktion Studien baserar sig på intervjuer med 250 VD:ar på små exporterade

Läs mer

Policy Brief Nummer 2016:1

Policy Brief Nummer 2016:1 Policy Brief Nummer 2016:1 Handelsförmåner för u-länder hur påverkas exporten? Ett vanligt sätt för industrialiserade länder att stödja utvecklingsländer är att erbjuda lägre tullar vid import. Syftet

Läs mer

Kalmar 2009-05-27. Invest in Sweden Agency (ISA) Lennart Witzell. www.isa.se

Kalmar 2009-05-27. Invest in Sweden Agency (ISA) Lennart Witzell. www.isa.se Kalmar 2009-05-27 Invest in Sweden Agency (ISA) Lennart Witzell www.isa.se UTLÄNDSKA DIREKTINVESTERINGAR Därför är utländska investeringar viktiga Utländska investeringar har en ökande betydelse för tillväxt

Läs mer

Utvecklingen fram till 2020

Utvecklingen fram till 2020 Fördjupning i Konjunkturläget mars 1 (Konjunkturinstitutet) Sammanfattning FÖRDJUPNING Utvecklingen fram till Lågkonjunkturens djup medför att svensk ekonomi är långt ifrån konjunkturell balans vid utgången

Läs mer

Lägesrapport. Perspektiv på internationella handelsmönster

Lägesrapport. Perspektiv på internationella handelsmönster Lägesrapport Perspektiv på internationella handelsmönster 29 Kommerskollegium är den myndighet i Sverige som ansvarar för frågor som rör utrikeshandel och handelspolitik. Vår främsta uppgift är att främja

Läs mer

BUSINESS SWEDEN JOHANNEBERG SCIENCE PARK. 11 november 2015

BUSINESS SWEDEN JOHANNEBERG SCIENCE PARK. 11 november 2015 BUSINESS SWEDEN JOHANNEBERG SCIENCE PARK 11 november 2015 MARKNADSÖVERSIKT AUGUSTI 2015 (3 GGR / ÅR - PRENUMERATION) Svensk Export 2014: 1.745 MRD kr maskinindustri, elektro/tele, fordon, papper, kemi

Läs mer

FöreningsSparbanken Analys Nr 6 3 mars 2005

FöreningsSparbanken Analys Nr 6 3 mars 2005 FöreningsSparbanken Analys Nr 6 3 mars 2005 Baltikum snabbväxande ekonomier men få nya jobb skapas Bland de nya EU-medlemmarna är det de baltiska länderna som framstår som snabbväxare. Under perioden 1996-2004

Läs mer

Telemeddelande (A) Sid. 1(5) Mnr PEKI/20061124-1 2006-11-24. Peking. Sara Dahlsten. UD-ASO Dnr 166

Telemeddelande (A) Sid. 1(5) Mnr PEKI/20061124-1 2006-11-24. Peking. Sara Dahlsten. UD-ASO Dnr 166 Telemeddelande (A) Sid. 1(5) Mnr PEKI/20061124-1 2006-11-24 Peking Sara Dahlsten UD-ASO Dnr 166 Kinas valutapolitik några argument för och emot kraven på flexibel växelkurs eller omfattande revalvering

Läs mer

Samhällets ekonomi Familjens ekonomi Ekonomi = hushållning Budget = uppställning över inkomster och utgifter Bruttoinkomst = lön innan skatt Nettoinkomst = lön efterskatt Disponibel inkomst = nettoinkomst

Läs mer

Vad betyder Rysslands inträde i WTO?

Vad betyder Rysslands inträde i WTO? Swedbank Östersjöanalys Nr 5 23 november 2006 Vad betyder Rysslands inträde i WTO? Ryssland har i och med det bilaterala avtalet med USA kommit närmare ett inträde i WTO. Tidigast i mitten av nästa år

Läs mer

STOCKHOLMS HANDELSKAMMARES ANALYS: 2016-02 BREXIT ANALYS AV POTENTIELLA EKONOMISKA KONSEKVENSER FÖR SVERIGES LÄN

STOCKHOLMS HANDELSKAMMARES ANALYS: 2016-02 BREXIT ANALYS AV POTENTIELLA EKONOMISKA KONSEKVENSER FÖR SVERIGES LÄN STOCKHOLMS HANDELSKAMMARES ANALYS: 2016-02 BREXIT ANALYS AV POTENTIELLA EKONOMISKA KONSEKVENSER FÖR SVERIGES LÄN Guldbröllop eller skilsmässa på gamla dar? Kommer Storbritannien att bygga vidare på sitt

Läs mer

Svensk export och internationalisering Utveckling, utmaningar, företagsklimat och främjande (SOU 2008:90) Remiss från Utrikesdepartementet

Svensk export och internationalisering Utveckling, utmaningar, företagsklimat och främjande (SOU 2008:90) Remiss från Utrikesdepartementet PM 2008: RI (Dnr 305-2465/2008) Svensk export och internationalisering Utveckling, utmaningar, företagsklimat och främjande (SOU 2008:90) Remiss från Utrikesdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

Sverige tappar direktinvesteringar. Jonas Frycklund April, 2004

Sverige tappar direktinvesteringar. Jonas Frycklund April, 2004 Sverige tappar direktinvesteringar Jonas Frycklund April, 2004 1 Innehåll Sverige som spetsnation... 2 FN:s direktinvesteringsliga... 3 PROGNOS FÖR DIREKTINVESTERINGSLIGAN... 4 STÄMMER ÄVEN PÅ LÅNG SIKT...

Läs mer

Sveriges utrikeshandel med varor och tjänster samt direktinvesteringar

Sveriges utrikeshandel med varor och tjänster samt direktinvesteringar Sveriges utrikeshandel med varor och tjänster samt direktinvesteringar Helåret 2018 För att kunna summera statistiken för varuhandel och tjänstehandel baseras informationen om export och import av varor

Läs mer

Exportseminarium Hur exporterar jag livsmedel? -Axel Hansson Marknadsutvecklare LRF

Exportseminarium Hur exporterar jag livsmedel? -Axel Hansson Marknadsutvecklare LRF Exportseminarium Hur exporterar jag livsmedel? -Axel Hansson Marknadsutvecklare LRF Svenskt jordbruk vill växa.och måste ta marknadsandelar både hemma och på exportmarknaderna för att lyckas LRFs mål är

Läs mer

FöreningsSparbanken Analys Nr 30 6 oktober 2005

FöreningsSparbanken Analys Nr 30 6 oktober 2005 FöreningsSparbanken Analys Nr 30 6 oktober 2005 Vår aktuella Kinapanel: Temperaturen har sjunkit något Enligt vår senaste Kinapanel i september i år har överhettningsindikatorn sjunkit till 6,6 jämfört

Läs mer

Sveriges utrikeshandel med varor och tjänster samt direktinvesteringar

Sveriges utrikeshandel med varor och tjänster samt direktinvesteringar Sveriges utrikeshandel med varor och tjänster samt direktinvesteringar Kvartal 1-3 För att kunna summera statistiken för varuhandel och tjänstehandel baseras informationen om export och import av varor

Läs mer

Underskottet i handelsbalansen för jordbruksvaror och livsmedel har ökat

Underskottet i handelsbalansen för jordbruksvaror och livsmedel har ökat 2011-09-06 Underskottet i handelsbalansen för jordbruksvaror och livsmedel har ökat Underskottet i handelsbalansen för handeln med jordbruksvaror och livsmedel ökade något under första halvåret 2011 jämfört

Läs mer