Riktlinjer för serveringstillstånd i Härjedalens kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Riktlinjer för serveringstillstånd i Härjedalens kommun"

Transkript

1 Riktlinjer för serveringstillstånd i Härjedalens kommun Antagna av Kommunfullmäktige 2012 Myndighetsnämnden ansvarar för tillståndsgivning, tillsyn och sanktionsärenden enligt Alkohollagen (SFS 2010:1622) i Härjedalens kommun. Kommunen får med självkostnadsprincipen som grund ta ut avgift för tillståndsprövning och för tillsyn av den som har serveringstillstånd eller bedriver försäljning av öl klass II. Tillståndsgivningen skall präglas av rättssäkerhet, korrekthet, snabbhet och förtroende inom ramen för gällande lagstiftning samt kommunens drogpolitiska handlingsprogram. Kommunens myndighetsutövning och servicefunktion skall gå hand i hand. Den lokala tillsynen över serveringen av alkoholdrycker utövas av myndighetsnämnden och polismyndigheten. Dessa myndigheter utövar också tillsyn över detaljhandel med öl. Allmänna överväganden Lagstiftning har sedan länge varit ett viktigt instrument i den svenska restriktiva alkoholpolitiken. För att minska risken för våld och skador i restaurangmiljö finns i alkohollagen bestämmelser för hur servering av alkohol får gå till. Alkohollagen är en skyddslagstiftning som tillkommit för att värna om människors hälsa och välbefinnande, och för att förhindra olägenheter i samband med alkoholservering. De skador som följer med alkoholmissbruk drabbar inte bara missbrukaren utan även omgivningen i form av våldsbrott, trafikolyckor, sociala och ekonomiska konsekvenser för familjen e. t. c. En överdriven alkoholkonsumtion kan, även om det inte är fråga om direkt missbruk, också ta sig uttryck i allmänt för omgivningen störande uppförande. Med anledning av det sagda syftar alkohollagstiftningen till att dels hindra den enskilde från alkoholmissbruk, dels att skydda befolkningen för konsekvenserna av andras alkoholkonsumtion. Att skydda barn och ungdom mot alkoholens skadeverkningar har sedan länge varit ett av alkoholpolitikens främsta syften. Allmänna grundsatser för serveringspolitiken är att ordning, nykterhet och trevnad skall råda vid serveringen. Vidare anges att samhället och inte marknaden skall avgöra behovet av alkoholservering. Alkoholpolitiska olägenheter av restaurangernas alkoholservering skall motverkas. I de fall alkoholpolitiska hänsyn ställs mot företagsekonomiska eller näringspolitiska ska de alkoholpolitiska hänsynen äga företräde.

2 Serveringstillstånd Handläggningstiden skall ej behöva överskrida fyra veckor i normalfallet, under förutsättning att ansökningsavgiften erlagts, att kompletta ansökningshandlingar lämnats av den sökande samt att berörda remissinstanser kan avge remissvar inom. För stadigvarande tillstånd skall Härjedalens kommun ta hänsyn till följande aspekter vid tillståndsprövningen: Sökandens lämplighet, både vad gäller kunskap (krögarutbildning eller motsvarande) och ekonomisk skötsamhet enligt alkohollagen, samt avlagt kunskapsprov. För att erhålla stadigvarande tillstånd för servering till slutna sällskap krävs minst avlagt kunskapsprov om inte sökanden bedöms ha andra meriter som bedöms som tillräckliga. Kunskapsprovet utförs hos tillståndsmyndigheten. Lokalernas lämplighet, livsmedelsföretaget och anläggningen skall vara registrerad hos Myndighetsnämnden, samt ur brandskyddssäkerhetssynpunkt. Serveringstider, omgivningsstörningar och polismyndighetens yttrande. Menyförslag skall redovisas och vara allsidig. (3+5+3) Kassaapparater skall finnas när servering skall påbörjas och redovisas vid ansökningstillfället. Marknadsföring skall vara måttfull och får inte rikta sig till barn eller ungdom. Överetablering, ungdomlig miljö m.m. Serveringstider senare än till klockan beviljas endast i de fall polismyndigheten och Myndighetsnämnden tillstyrker tiden. Serveringstider senare än till klockan beviljas dock inte. Serveringstillstånd till anläggningar med speciell inriktning mot en ungdomlig publik, upp till 25 år, bör bedömas med stor restriktivitet. Vid tillståndsprövning för servering på eller vid sport- eller idrottsanläggningar bör särskilt uppmärksammas att verksamheten inte inkräktar på samhällets grundläggande alkoholpolitiska värdering, nämligen att idrott och alkohol inte hör samman. För att erhålla tillstånd krävs att serveringsstället inte är beläget i område där det finns risk för störningar för boende. Miljö- och Byggavdelningen, Kronofogdemyndigheten, Skatteverket, Räddningstjänsten samt Polismyndigheten är obligatoriska remissinstanser.

3 Restauranger som serverar alkoholdrycker efter kl bör se till att all personal som arbetar med servering av alkoholdrycker genomgår sk STAD-utbildning eller motsvarande utbildning i ansvarsfull alkoholservering. Tillståndsinnehavare som serverar alkoholdrycker efter kl bör även kunna påvisa att det finns ett väl utvecklat egentillsynsprogram med förhållningsregler för gästernas säkerhet, hur man hanterar besvärliga gäster, krogkö e.t.c. Tillfälliga tillstånd för servering till allmänheten Tillfälliga tillstånd för alkoholservering kan normalt gälla för någon eller några (ma fem) dagar, samt som en del i ett större seriöst arrangemang. Den ansvarige för serveringsverksamheten skall vara lämplig för uppgiften. Denna typ av tillstånd skall förbehållas näringsidkare verksamma i kommunen som redan är innehavare av serveringstillstånd. En person och/eller ett bolag kan per år högst få tillfälligt tillstånd/tillfälligt utvidgat tillstånd vid sju tillfällen. En och samma lokal ges endast tillstånd för maimalt sju tillfällen under ett år. En mer omfattande verksamhet får söka ett stadigvarande serveringstillstånd. Stor återhållsamhet bör gälla vid ansökningar om tillfälliga serveringstillstånd i samband med idrottsevenemang eller arrangemang som främst riktar sig till en ungdomlig publik. Ansökan om tillfälligt tillstånd för servering till allmänheten skall inges till tillståndsmyndigheten minst tre veckor före det planerade arrangemanget. För tillfälliga tillstånd till allmänheten skall Härjedalens kommun ta hänsyn till följande aspekter vid tillståndsprövningen: Sökandes lämplighet, både vad gäller kunskap och ekonomisk skötsamhet enligt alkohollagen. Sökande ska ha rätt att disponera området/lokalen. Livsmedelsföretaget och anläggningen skall vara registrerad hos Myndighetsnämnden och lokalen skall vara godkänd ur brandskyddssäkerhetssynpunkt. Vid inomhusarrangemang får antalet gäster inte överskrida räddningstjänstens beslut.

4 Serveringen skall bedrivas inom en avgränsad serveringsyta under tak eller som ren uteservering. Serveringsytan skall vara tydligt avgränsad och det skall finnas tillfredsställande antal sittplatser för det antal personer som finns inom serveringsytan. Betryggande tillsyn över serveringen måste garanteras, krav på ordningsvakt kan ställas. Serveringstider senare än till klockan beviljas endast i de fall polismyndigheten och Myndighetsnämnden tillstyrker tiden. Serveringstider senare än till klockan beviljas dock inte. Lagad mat skall kunna tillhandahållas hela serveringstiden - minst ett par rätter av varierad karaktär och i enlighet med redovisat matutbud. Kassaapparat skall finnas vid serveringstillfället och redovisas vid ansökningstillfället. Vid serveringstält skall räddningstjänstens direktiv följas. Serveringstillstånd till anläggningar med speciell inriktning mot en ungdomlig publik, upp till 25 år, bör bedömas med stor restriktivitet. Vid tillståndsprövning för servering på eller vid sport- eller idrottsanläggningar bör särskilt uppmärksammas att verksamheten inte inkräktar på samhällets grundläggande alkoholpolitiska värdering, nämligen att idrott och alkohol inte hör samman. För att erhålla tillstånd krävs att serveringsstället inte är beläget i område där det finns risk för störningar för boende. Miljö- och byggavdelningen, räddningstjänst samt polismyndigheten är obligatoriska remissinstanser om det inte rör sig om arrangemang av obetydlig omfattning. För att erhålla tillfälliga serveringstillstånd till allmänheten krävs minst avlagt kunskapsprov om inte sökanden är tillståndsinnehavare sedan tidigare eller genomgått krögarutbildning. Kunskapsprovet utförs hos tillståndsmyndigheten.

5 Tillfälliga tillstånd för servering till slutna sällskap Med slutet sällskap menas en begränsad krets av personer med ett gemensamt intresse i ett företag, en förening eller andra sammanhang. Det gemensamma intresset skall avse något utöver den tillställning där alkoholdrycker serveras. Försäljning av alkoholdrycker med vinstsyfte till slutna sällskap är alltid tillståndspliktigt. För tillfälliga tillstånd till slutet sällskap skall Härjedalens kommun ta hänsyn till följande aspekter vid tillståndsprövningen: Sökande av tillstånd skall vara personligt och ekonomiskt lämplig. Sökande av tillstånd skall i förväg kunna ange vilka som vid tillfället skall deltaga. Tillfällig servering till slutna sällskap ställer i princip samma krav på matutbud och dryck som tillfällig servering till allmänheten. Den som ansvarar för serveringsverksamheten skall ha viss kunskap om alkohollagen. Ideella föreningar och stiftelser m fl skall ha en tillfredsställande organisation och antagna stadgar för sin verksamhet. Ansökan om tillfälliga serveringstillstånd till slutna sällskap som riktar sig till ungdomar skall bedömas med mycket stor restriktivitet. Vid tillfälliga tillstånd till slutna sällskap skall servering normalt vara avslutad senast klockan Priset på alkoholdrycker får i sammanhanget, efter skäligt pålägg, ej vara lägre än inköpspriset. Ej obligatoriskt med remissförfarande. För att erhålla tillfälliga tillstånd till slutet sällskap krävs minst avlagt kunskapsprov om inte sökanden är tillståndsinnehavare sedan tidigare eller genomgått krögarutbildning. Kunskapsprovet utförs hos tillståndsmyndigheten.

6 Dialog och samverkan STAD-metoden: STAD-metoden bygger på (1) samarbete och förankring av metoden både hos myndigheter och restaurangbranschen, (2) kartläggning av utgångsläget i kommunen, t e krögarintervjuer och berusningsstudier, (3) regelbundet återkommande utbildningar som sker med lokala föreläsare innehållande alkohollagen, nöjesrelaterat våld, gruppdiskussioner, narkotika och konflikthantering, (4) att kommun och polis blir effektivare i sin tillsyn på krogarna, (5) att krogarna tar fram en policy för hur personalen skall förhålla sig till alkoholförsäljningen. Härjedalens kommun arbetar enligt STAD-metoden tillsammans med bland andra polisen, Folkhälsoinstitutet, länsstyrelsen, Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare (SHR) m fl. Utbildning i ansvarsfull alkoholservering genomförs varje år. Krögarmöten Målsättningen i Härjedalens kommun är att krögarträffar skall anordnas minst två ggr om året. Tillsyn och sanktioner Alla serveringstillstånd följs upp med en förebyggande tillsyn och informations- och utbildningsinsatser samt inre och yttre tillsyn. Inre tillsyn görs genom kontroll av uppgifter från myndigheter av bland annat ekonomi och vandel, andra myndigheters restauranginspektioner samt genom övervakning av restaurangers marknadsföring och restaurangrapportering. Vid marknadsföring av alkoholdrycker till konsumenter skall särskild måttfullhet iakttas. Reklam eller annan marknadsföringsåtgärd som är påträngande eller uppsökande eller som uppmanar till bruk av alkohol får inte företas. Marknadsföring får inte rikta sig särskilt till eller skildra barn eller ungdomar. Den yttre tillsynen kontrollerar att restaurangernas alkoholservering sker enligt givna tillstånd. Ordningen i och utanför restaurangen bedöms liksom graden av gästernas berusning, samt att underåriga inte serveras alkohol. Den ekonomiska skötsamheten granskas genom kassa- och

7 personalkontroller. Självklart uppmärksammas även förekomst av narkotika, diskriminering och att brandsäkerheten tillgodosetts. Syftet med en effektiv och bra tillsyn, som ibland sker i samarbete med andra myndigheter, är att se till att restaurangverksamheten bedrivs enligt gällande lagar och bestämmelser och att branschens aktörer kan konkurrera på lika villkor. Detta innebär, enligt alkohollagen, att serveringstillstånd efter prövning ska ges om vissa kriterier är uppfyllda. Det ska med andra ord vara relativt enkelt att få ett serveringstillstånd samtidigt som snabba, verkningsfulla och omedelbara sanktioner skall vidtas vid misskötsamhet. Ett meddelat serveringstillstånd medför att ett betydelsefullt ansvar förlänats den ansvarige för alkoholserveringen. Med ansvaret och det givna förtroendet att sköta servering av alkoholdrycker följer att detta ej skall leda till olägenheter eller skada för de gäster som besöker serveringsstället. Vår uppgift är att svara för en bra och effektiv tillsyn. Tillsynen utförs av Myndighetsnämndens personal i samarbete med andra myndigheter som bland andra polisen (som också är tillsynsmyndighet enligt alkohollagen), skattemyndigheten, miljöoch byggavdelningen, räddningstjänsten med flera. Vid smärre förseelser uppmanas tillståndsinnehavaren per brev eller muntligt att vidta rättelse. Vid allvarlig överträdelse beslutar myndighetsnämnden omedelbart om sanktioner eller inleder en utredning om åtgärder. Olägenheter ur alkoholpolitisk synpunkt Enligt 9 kap. 18 alkohollagen får serveringstillstånd vägras/återkallas om serveringen kan befaras medföra olägenheter ur alkoholpolitisk synpunkt. Detta gäller även om övriga krav är uppfyllda. Alkoholpolitiska olägenheter anses föreligga: I de fall polismyndigheten avstyrker ansökan med hänvisning till kända eller befarade ordningsproblem, på serveringsstället eller i dess närmaste omgivning. I de fall Myndighetsnämnden avstyrker ansökan med hänvisning till att närboende utsätts eller riskerar att utsättas för störningar från serveringsstället. I de fall tillståndsmyndigheten känner till, eller har skäl att befara, missförhållanden på eller intill serveringsstället, eller sökandes bristande lämplighet. Om sökanden är känd för eller kan befaras komma att bedriva en drogliberal verksamhet eller annat som inte är förenligt med seriös restaurangverksamhet. Om sökanden är känd för att, eller kan befaras, underlåta att rätta sig efter myndigheters föreskrifter eller att inte ta det ekonomiska ansvar som följer av verksamheten. Om serveringsstället är beläget på eller i närheten av platser där ungdom vistas eller samlas.

8 Servering och detaljhandel med öl Försäljning och servering av öl klass II får ske av den som har en lokal som är godkänd enligt 8 1 st. Livsmedelslagen eller registrerad enligt EG nr 852/2004 och som bedriver försäljning av mat i lokalen. Den som bedriver detaljhandel med öl klass II skall utöva särskild kontroll (egenkontroll) över försäljningen och svara för att personalen har nödvändiga kunskaper om vad som gäller för ölförsäljning. För egenkontrollen skall det finnas ett särskilt program. I de fall försäljningen medför att olägenheter uppstår i fråga om ordning och nykterhet, eller om försäljningen sker till minderåriga, får kommunen förbjuda fortsatt detaljhandel med eller servering av öl klass II i se till tolv månader.

9 Alkoholservering i Härjedalen Miljö- och Byggavdelningen Härjedalens kommun Samhällsbyggnadsförvaltningens alkoholhandläggare handlägger ansökningar om olika former av serveringstillstånd i Härjedalens kommun och svarar för tillsynen av restauranger med serveringstillstånd samt försäljningen av öl klass II. Myndighetsnämnden och alkoholhandläggaren beslutar om serveringstillstånd och eventuella ingripanden enligt alkohollagen. Besöksadress: Medborgarhuset i Sveg Ringvägen Sveg Telefon: alt Fa: Hemsida: E-post: christer.skoglund@herjedalen.se Alkoholhandläggare Christer Skoglund Administratör/assistent Kristina Pålsson Du kan erhålla information och ladda hem blanketter dygnet runt på kommunens hemsida ( under fliken Miljö- och hälsa Serveringstillstånd. Under kontorstid finns informations- och blankettmaterialet även att hämta på Miljö- och Byggavdelningen på Medborgarhuset i Sveg. Till varje form av ansökan om serveringstillstånd medföljer information och ansökningsanvisningar. Samhällsbyggnadsförvaltningen eftersträvar snabb och god service såväl till innehavare av tillstånd som till sökanden av serveringstillstånd. För att våra utfästelser i dessa avseenden skall kunna hållas är det viktigt att Du som söker serveringstillstånd noga tar del av de anvisningar som medföljer ansökan så att beslutsunderlaget är komplett redan när Du lämnar in din ansökan. Det är viktigt att du som söker serveringstillstånd eller redan är innehavare av tillstånd är förtrogen med Härjedalens kommun alkoholpolitiska program med riktlinjer för serveringstillstånd.

RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND I HÄRJEDALENS KOMMUN Antagna av miljö- och byggnämnden 2017

RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND I HÄRJEDALENS KOMMUN Antagna av miljö- och byggnämnden 2017 FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR Mbn 210/17 2017-10-26 RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND I HÄRJEDALENS KOMMUN Antagna av miljö- och byggnämnden 2017 Miljö- och byggnämnden ansvarar för tillståndsgivning,

Läs mer

Riktlinjer för serveringstillstånd i Berg och Härjedalens kommun

Riktlinjer för serveringstillstånd i Berg och Härjedalens kommun Riktlinjer för serveringstillstånd i Berg och Härjedalens kommun Beslutade av Berg och Härjedalens miljö- och byggnämnd 2019 Berg och Härjedalens miljö- och byggnämnd ansvarar för tillståndsgivning, tillsyn

Läs mer

Utredning och beslut om serveringstillstånd. Sökandens lämplighet (alkohollagen 7 kap, 7)

Utredning och beslut om serveringstillstånd. Sökandens lämplighet (alkohollagen 7 kap, 7) Socialnämnden Policy för servering av alkoholdrycker i Härjedalens kommun fr o m 2002-01-01, antagen av kommunfullmäktige 2001-11-26, 105 Serveringsbestämmelser, allmänna överväganden Det övergripande

Läs mer

Krokoms kommun. Alkoholpolicy. Antagen av kommunstyrelsen 2000-01-26 Ändringar i enlighet med ändringar i Alkohollagen Beslut 2010-02-23

Krokoms kommun. Alkoholpolicy. Antagen av kommunstyrelsen 2000-01-26 Ändringar i enlighet med ändringar i Alkohollagen Beslut 2010-02-23 Krokoms kommun Alkoholpolicy Antagen av kommunstyrelsen 2000-01-26 Ändringar i enlighet med ändringar i Alkohollagen Beslut 2010-02-23 Policy antagen av Kommunstyrelsen Serveringsbestämmelser, allmänna

Läs mer

Tillsammans med ansökan skall den sökande bifoga:

Tillsammans med ansökan skall den sökande bifoga: 2009-04-16 Serveringstillstånd Tillstånd beviljas utifrån följande kriterier. Sökandens lämplighet (AL 7 kap 7 ) Serveringsställets lämplighet (AL 7 kap 8 ) Olägenheter ur alkoholpolitisk synpunkt (AL

Läs mer

ALKOHOLSERVERING I MARK RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND

ALKOHOLSERVERING I MARK RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND ALKOHOLSERVERING I MARK RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND 1 INLEDNING Syftet med socialnämndens riktlinjer för serveringstillstånd är att begränsa alkoholens skadeverkningar, till exempel överkonsumtion

Läs mer

Riktlinjer för. Servering av alkohol

Riktlinjer för. Servering av alkohol Riktlinjer för Servering av alkohol Riktlinjer för servering av alkoholhaltiga drycker Serveringstillstånd Den svenska alkoholpolitikens mål är att främja folkhälsan genom att minska alkoholens medicinska

Läs mer

Riktlinjer för servering av alkoholdrycker

Riktlinjer för servering av alkoholdrycker 1 (8) Typ: Riktlinjer Giltighetstid: Tills vidare Version: 1.0 Fastställd: SN 2012-05-02 Uppdateras: Riktlinjer för servering av alkoholdrycker Innehållsförteckning 1. Allmänt 2. Utredning och beslut om

Läs mer

Riktlinjer för serveringstillstånd enligt alkohollagen

Riktlinjer för serveringstillstånd enligt alkohollagen RIKTLINJER SOCIALNÄMNDEN socialnämnden Riktlinjer för serveringstillstånd enligt alkohollagen RIKTLINJE antas av socialnämnden Riktlinjer säkerställer riktigt agerande och god kvalitet i stadens arbete.

Läs mer

FASTSTÄLLDA AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2006-08-31 ALKOHOLSERVERING I EKSJÖ - RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND

FASTSTÄLLDA AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2006-08-31 ALKOHOLSERVERING I EKSJÖ - RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND FASTSTÄLLDA AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2006-08-31 ALKOHOLSERVERING I EKSJÖ - RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND 2 ETT RIKT RESTAURANGLIV - EN LEVANDE STAD I dialog och samverkan med restaurangbranschen vill

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ALKOHOLSERVERING BOXHOLMS KOMMUN

RIKTLINJER FÖR ALKOHOLSERVERING BOXHOLMS KOMMUN RIKTLINJER FÖR ALKOHOLSERVERING I BOXHOLMS KOMMUN Kf 81 20120924 Dnr 12.224.700 Sn 107 20120822 Dnr 12.018.750 Riktlinjer för alkoholservering i Boxholms kommun Alkohollagen (2010:1622), som är en skyddslag,

Läs mer

Alkoholservering i Ljungby kommun

Alkoholservering i Ljungby kommun www.ljungby.se Alkoholservering i Ljungby kommun Riktlinjer för serveringstillstånd anvisningar för allmänheten 2013-05-16 Ett rikt restaurangliv - en levande kommun I dialog och samverkan med restaurangbranschen

Läs mer

Riktlinjer för serveringstillstånd och försäljning/servering av folköl i Piteå kommun enligt alkohollagen (2010:1622)

Riktlinjer för serveringstillstånd och försäljning/servering av folköl i Piteå kommun enligt alkohollagen (2010:1622) Riktlinjer för serveringstillstånd och försäljning/servering av folköl i Piteå kommun enligt alkohollagen (2010:1622) Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för serveringstillstånd

Läs mer

RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND

RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND KOMMUNALA RIKTLINJER FÖR HANDLÄGGNING AV ÄRENDEN AVSEENDE SERVERINGSTILLSTÅND Enligt 8 kap 9 alkohollagen (2010:1622) ska kommunen tillhandahålla riktlinjer för tillämpningen

Läs mer

Kommunala riktlinjer. alkoholservering. för. - Inkl. taxa för ansökningsavgifter och tillsyn

Kommunala riktlinjer. alkoholservering. för. - Inkl. taxa för ansökningsavgifter och tillsyn Kommunala riktlinjer för alkoholservering - Inkl. taxa för ansökningsavgifter och tillsyn Allmänt Det övergripande målet för samhällets alkoholpolitik är att begränsa konsumtionen och motverka alkoholskador.

Läs mer

I Mark Socialförvaltningen

I Mark Socialförvaltningen I Mark ALKOHOLSERVERING I MARK för serveringstillstånd Inledning Varje kommun beslutar om tillstånd för servering och provsmakning som sker i kommunen. Kommunen ska informera om alkohollagen (010:16),

Läs mer

Riktlinjer för serveringstillstånd i Håbo kommun

Riktlinjer för serveringstillstånd i Håbo kommun Riktlinjer för serveringstillstånd i Håbo kommun RIKTLINJER Gäller från och med 2012-12-01 och tillsvidare Antaget av fullmäktige 2012-11-12 124 RIKTLINJER 1 Riktlinjer för serveringstillstånd i Håbo kommun

Läs mer

Information angående. serveringstillstånd

Information angående. serveringstillstånd Information angående serveringstillstånd Alkohollagstiftningen är i första hand en skyddslagstiftning som kommit till för att begränsa alkoholens skadeverkningar. Därför får serveringstillstånd vägras

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ALKOHOLSERVERING BOXHOLMS KOMMUN

RIKTLINJER FÖR ALKOHOLSERVERING BOXHOLMS KOMMUN Individ- och familjeomsorgen 1 (7) Antagen av KF 102/2017-12-11 RIKTLINJER FÖR ALKOHOLSERVERING I BOXHOLMS KOMMUN 2 (7) Riktlinjer för alkoholservering i Boxholms kommun Alkohollagen (2010:1622), som är

Läs mer

Alkoholpolitiska riktlinjer Bergs kommun 2015-01-01--2018-12-31

Alkoholpolitiska riktlinjer Bergs kommun 2015-01-01--2018-12-31 Alkoholpolitiska riktlinjer Bergs kommun 2015-01-01--2018-12-31 1 (12) Alkoholpolitiska riktlinjer Bergs kommun 1 Allmänt Alkohollagen (2010:1622) (i texten benämnd som AL) är en social skyddslagstiftning

Läs mer

Staffanstorp kommuns riktlinjer för alkoholservering

Staffanstorp kommuns riktlinjer för alkoholservering 1(9) Staffanstorp kommuns riktlinjer för alkoholservering 1 Allmänt Det är av stor vikt att kommunen har tydliga riktlinjer som redogör för gällande alkohollag (2010:1622) och anslutande föreskrifter samt

Läs mer

Information angående. serveringstillstånd

Information angående. serveringstillstånd Information angående serveringstillstånd Alkohollagstiftningen är i första hand en skyddslagstiftning som kommit till för att begränsa alkoholens skadeverkningar. Därför får serveringstillstånd vägras

Läs mer

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler Borås Stads Riktlinjer för alkoholservering Alkoholservering 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND OCH DETALJHANDEL MED ÖL KLASS II

RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND OCH DETALJHANDEL MED ÖL KLASS II 1 RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND OCH DETALJHANDEL MED ÖL KLASS II ALKOHOLLAGEN/ALLMÄNNA RIKTLINJER Riksdagen beslutade att införa en ny Alkohollag (1994-1738), som från och med 1995-01-01 ersatt Lagen

Läs mer

Riktlinjer för serveringstillstånd av alkoholdrycker

Riktlinjer för serveringstillstånd av alkoholdrycker STYRDOKUMENT 1(5) Beteckning Hälsa och omsorg Godkänd/ansvarig Kommunfullmäktige 139 Dnr 859/99 Riktlinjer för serveringstillstånd av alkoholdrycker Tillstånd att tillsvidare servera alkoholdrycker till

Läs mer

Alkoholpolitiskt program med riktlinjer för serveringstillstånd och folköl.

Alkoholpolitiskt program med riktlinjer för serveringstillstånd och folköl. 1 (8) 2005-01-18 Dnr 2004.251 Alkoholpolitiskt program med riktlinjer för serveringstillstånd och folköl. BAKGRUND Alkohollagen (1994:1738) trädde i kraft den 1 januari 1995. Under 1995 hade kommunen ett

Läs mer

RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND ENLIGT ALKOHOLLAGEN

RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND ENLIGT ALKOHOLLAGEN Socialförvaltningen RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND ENLIGT ALKOHOLLAGEN SOCIALFÖRVALTNINGEN SN 2004-02-25 ETT VARIERAT OCH SPÄNNANDE KROGLIV BIDRAR TILL ETT LEVANDE SIMRISHAMN Simrishamns kommun har

Läs mer

RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND I MALUNG-SÄLENS KOMMUN

RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND I MALUNG-SÄLENS KOMMUN 1(6) RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND I MALUNG-SÄLENS KOMMUN ALKOHOLLAGEN Nya Alkohollagen gäller från och med den 1 januari 2011 och ersätter tidigare lagar om tillverkning av och handel med alkoholdrycker.

Läs mer

Taxa och riktlinjer för serveringstillstånd

Taxa och riktlinjer för serveringstillstånd Taxa och riktlinjer för serveringstillstånd och för detaljhandel med ÖL klass II Kommunstyrelsen Antagen 091006 av mbn 82. Fastställd av fullmäktige 2009-11-23, 91 och för detaljhandel med öl klass II

Läs mer

Förslag till riktlinjer för alkoholservering

Förslag till riktlinjer för alkoholservering Styrdokument 1 (6) 2016-10-27 Fastställd: Kommunfullmäktige år-månaddag x Gäller för: Dokumentansvarig: Bygg- och miljöchef Dnr : 81714 Förslag till riktlinjer för alkoholservering Postadress Besöksadress

Läs mer

Ärendets Första gil- Diarieplandiarienummer RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND AV ALKOHOLDRYCKER

Ärendets Första gil- Diarieplandiarienummer RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND AV ALKOHOLDRYCKER Ärendets Första gil- Diarieplandiarienummer tighetsdatum beteckning 859/99 1999-12-20 702 RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND AV ALKOHOLDRYCKER TILLSTÅND ATT TILLSVIDARE SERVERA ALKOHOLDRYCKER TILL ALLMÄN-

Läs mer

Riktlinjer för alkoholservering i Upplands Väsby kommun

Riktlinjer för alkoholservering i Upplands Väsby kommun Styrdokument, riktlinjer Miljökontoret 2016-10-01 Robert Åsberg 08-590 972 33 Dnr MN/2016:71 robert.asberg@upplandsvasby.se för alkoholservering i Upplands Väsby kommun Antagen: Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Läs mer

Riktlinjer serveringstillstånd i Svalövs kommun Riktlinjer, serveringstillstånd Antagna av Kommunfullmäktige Redigerad

Riktlinjer serveringstillstånd i Svalövs kommun Riktlinjer, serveringstillstånd Antagna av Kommunfullmäktige Redigerad serveringstillstånd i Svalövs kommun, serveringstillstånd Antagna av Kommunfullmäktige 2014-01-27 Redigerad 2018-01-01 Besöksadress Herrevadsgatan 10 Telefon 0418-47 50 00 Fax 0418-47 50 26 E-post info@svalov.se

Läs mer

Riktlinjer. Riktlinjer för serveringstillstånd MBN Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente. Strategi Taxa

Riktlinjer. Riktlinjer för serveringstillstånd MBN Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente. Strategi Taxa MBN16-102 407 Riktlinjer för serveringstillstånd Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa Upprättad 2016-02-24 Beslutade av MBN 2016-03-10 5 Innehåll RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND...

Läs mer

Riktlinjer för alkoholservering. 2013-02-07, Dnr 2013/23-702. Antagna av Arbetsmarknads- och socialnämnden 2013-02-14, Asn 18

Riktlinjer för alkoholservering. 2013-02-07, Dnr 2013/23-702. Antagna av Arbetsmarknads- och socialnämnden 2013-02-14, Asn 18 1 för alkoholservering 2013-02-07, Dnr 2013/23-702 Antagna av Arbetsmarknads- och socialnämnden 2013-02-14, Asn 18 2 Innehåll Inledning... 3 Syfte och målsättning med kommunala riktlinjer... 3 Ansökan

Läs mer

ALKOHOLSERVERING I HÖGANÄS KOMMUN

ALKOHOLSERVERING I HÖGANÄS KOMMUN ALKOHOLSERVERING I HÖGANÄS KOMMUN Riktlinjer för serveringstillstånd Antagen av socialnämnden 2002-05-22 Senast reviderad i socialnämnden 2009-02-11 12 1 ETT VARIERAT OCH SPÄNNANDE KROGLIV BIDRAR TILL

Läs mer

Riktlinjer alkoholtillstånd i Svalövs kommun

Riktlinjer alkoholtillstånd i Svalövs kommun alkoholtillstånd i Svalövs kommun, tillstånds- och tillsynsavgifter antagna av kommunfullmäktige 2014-01-27 Postadress 268 80 Svalöv Besöksadress Herrevadsgatan 10 Telefon 0418-47 50 00 Fax 0418-47 50

Läs mer

Riktlinjer Antagna av Miljönämnden

Riktlinjer Antagna av Miljönämnden Antagna av Miljönämnden 2016-10-20 för alkoholservering och försäljning av folköl och tobaksvaror Alkohollagstiftningen är i första hand en social skyddslagstiftning. I de fall alkoholpolitiska hänsyn

Läs mer

Riktlinjer för serveringstillstånd och tillsyn ansvarsfull alkoholhantering i Vårgårda

Riktlinjer för serveringstillstånd och tillsyn ansvarsfull alkoholhantering i Vårgårda Antaget av myndighetsnämnd Lärande och Omsorg 2013-03-12 32 Riktlinjer för serveringstillstånd och tillsyn ansvarsfull alkoholhantering i Vårgårda 2(14) Innehållsförteckning 1. Inledning...3 1.1 Alkohollagen

Läs mer

Alkohollagen 2010:1622. Prop. 2009/10:125. Elisabeth Moberg Alkoholhandläggare

Alkohollagen 2010:1622. Prop. 2009/10:125. Elisabeth Moberg Alkoholhandläggare Alkohollagen 2010:1622 Prop. 2009/10:125 Elisabeth Moberg Alkoholhandläggare Alkohollagen en skyddslag Alkohollagen finns för att begränsa alkoholens skadeverkningar. Skyddet för människors hälsa går före

Läs mer

Revidering av riktlinjer för serveringstillstånd. (AU 91) KS 2014-116

Revidering av riktlinjer för serveringstillstånd. (AU 91) KS 2014-116 kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-04-08 93 Revidering av riktlinjer för serveringstillstånd. (AU 91) KS 2014-116 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets förslag

Läs mer

RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND OCH DETALJ- HANDEL MED ÖL KLASS II, 2006-11-01

RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND OCH DETALJ- HANDEL MED ÖL KLASS II, 2006-11-01 1 RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND OCH DETALJ- HANDEL MED ÖL KLASS II, 2006-11-01 Ersätter tidigare uppgraderade riktlinjer mbn 030930. ALKOHOLLAGEN/ALLMÄNNA RIKTLINJER Riksdagen beslutade att införa

Läs mer

ALKOHOLPOLITISKT PROGRAM. för servering av alkohol på näringsställen

ALKOHOLPOLITISKT PROGRAM. för servering av alkohol på näringsställen 1 ALKOHOLPOLITISKT PROGRAM för servering av alkohol på näringsställen BAKGRUND Alkohollagen trädde i kraft 1995 01 01 och ersätter lagen om handel med drycker (LHD) och lagen om tillverkning av drycker

Läs mer

Riktlinjer för alkoholservering. Socialnämnden i Mullsjö

Riktlinjer för alkoholservering. Socialnämnden i Mullsjö Riktlinjer för alkoholservering Socialnämnden i Mullsjö Inledning Alkohollagen är en skyddslag. Alkohollagen finns för att begränsa alkoholens skadeverkningar. En utgångspunkt för kommunerna är att skyddet

Läs mer

Riktlinjer för serveringstillstånd och alkoholtillsyn

Riktlinjer för serveringstillstånd och alkoholtillsyn 2007-09-25 DNR.671-2007 STADSBYGGNADS- OCH MILJÖNÄMNDEN Riktlinjer för serveringstillstånd och alkoholtillsyn Ett rikt restaurangliv- en levande stad Syftet med riktlinjer för serveringstillstånd är att

Läs mer

Antagen av socialnämnden SN2012/0158

Antagen av socialnämnden SN2012/0158 RIKTLINJER FÖR SERVERINGS- TILLSTÅND I DANDERYD Antagen av socialnämnden 2012-12-17 SN2012/0158 1 Krogmiljön i Danderyd kan sammanfattas som angenäm och trevlig. Danderyds kommun kommer att arbeta för

Läs mer

Riktlinjer för serveringstillstånd och öl klass II. Antaget i socialnämnden 2006-09-27 Dnr 06/soc 113

Riktlinjer för serveringstillstånd och öl klass II. Antaget i socialnämnden 2006-09-27 Dnr 06/soc 113 Riktlinjer för serveringstillstånd och öl klass II Antaget i socialnämnden 2006-09-27 Dnr 06/soc 113 1 RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND OCH DETALJ- HANDEL MED ÖL KLASS II, 2005-11-15 Ersätter tidigare

Läs mer

Riktlinjer för serveringstillstånd. samt information om tobaks- och folkölsförsäljning

Riktlinjer för serveringstillstånd. samt information om tobaks- och folkölsförsäljning Riktlinjer för serveringstillstånd samt information om tobaks- och folkölsförsäljning 1 Innehållsförteckning 1 Sökandes lämplighet...4 2 Allmänt om nationell strategi och kommunens övergripande mål...5

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ALKOHOLSERVERING I TRANÅS KOMMUN. Antagna av Kommunfullmäktige i Tranås kommun 2012-08-20, 128

RIKTLINJER FÖR ALKOHOLSERVERING I TRANÅS KOMMUN. Antagna av Kommunfullmäktige i Tranås kommun 2012-08-20, 128 RIKTLINJER FÖR ALKOHOLSERVERING I TRANÅS KOMMUN Antagna av Kommunfullmäktige i Tranås kommun 2012-08-20, 128 Inledning I dialog och samverkan med restaurangbranschen vill vi bidra till att skapa goda restaurang-

Läs mer

Division Social omsorg. TILLSYNSPLAN Serveringstillstånd NYKÖPINGS KOMMUN ÅR 2014. Division Social omsorg Socialnämnden 2013-12-19

Division Social omsorg. TILLSYNSPLAN Serveringstillstånd NYKÖPINGS KOMMUN ÅR 2014. Division Social omsorg Socialnämnden 2013-12-19 Division Social omsorg TILLSYNSPLAN Serveringstillstånd NYKÖPINGS KOMMUN ÅR 2014 Division Social omsorg Socialnämnden 2013-12-19 1 Innehåll Bakgrund... 2 Syfte med tillsynsverksamheten enlig alkohollagen...

Läs mer

Riktlinjer för alkoholserveringstillstånd

Riktlinjer för alkoholserveringstillstånd Riktlinjer för alkoholserveringstillstånd Riktlinjer för alkoholserveringstillstånd 2013-03-05 2(9) Sammanfattning Målsättningen med Riktlinjer för alkoholserveringstillstånd är att skapa förutsättningar

Läs mer

Ansvarsfull. tillståndsgivning. Information till dig som fattar beslut om tillstånd att servera alkohol

Ansvarsfull. tillståndsgivning. Information till dig som fattar beslut om tillstånd att servera alkohol Ansvarsfull tillståndsgivning Information till dig som fattar beslut om tillstånd att servera alkohol Vad är ansvarsfull tillståndsgivning? Att som politiker fatta beslut enligt alkohollagen är en ansvarsfull

Läs mer

Författningssamling. Riktlinjer för alkoholservering

Författningssamling. Riktlinjer för alkoholservering Författningssamling Antagen av kommunfullmäktige: 2013-01-31 8 Reviderad: Riktlinjer för alkoholservering Inledning I dialog och samverkan med restaurangbranschen vill Nässjö kommun bidra till att skapa

Läs mer

RIKTLINJER FÖR SERVERINGS- TILLSTÅND OCH ÖL KLASS II

RIKTLINJER FÖR SERVERINGS- TILLSTÅND OCH ÖL KLASS II RIKTLINJER FÖR SERVERINGS- TILLSTÅND OCH ÖL KLASS II Fastställd av kommunfullmäktige 2009-09-28 1 ( 12) INLEDNING Från och med 2002-04-01 kommer Essunga kommun att köpa en restaurangsinspektörstjänst från

Läs mer

Riktlinjer alkoholtillstånd i Svalövs kommun

Riktlinjer alkoholtillstånd i Svalövs kommun alkoholtillstånd i Svalövs kommun, tillstånds- och tillsynsavgifter antagna av kommunfullmäktige 2014-01-27 Postadress 268 80 Svalöv Besöksadress Herrevadsgatan 10 Telefon 0418-47 50 00 Fax 0418-47 50

Läs mer

i Simrishamn, Sjöbo, Skurup och Tomelilla

i Simrishamn, Sjöbo, Skurup och Tomelilla RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND ENLIGT ALKOHOLLAGEN i Simrishamn, Sjöbo, Skurup och Tomelilla SN 2008-09-24 ETT VARIERAT OCH SPÄNNANDE KROGLIV BIDRAR TILL EN LEVANDE KOMMUN Simrishamns, Sjöbo, Skurups

Läs mer

Landskrona stads riktlinjer för alkoholservering

Landskrona stads riktlinjer för alkoholservering Landskrona stads riktlinjer för alkoholservering LANDSKRONA STADS RIKTLINJER FÖR ALKOHOLSERVERING 2018-2022 De kommunala riktlinjerna för serveringstillstånd är till för att skapa förutsägbarhet för sökande

Läs mer

ALKOHOLSERVERING I SÄVSJÖ - RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND

ALKOHOLSERVERING I SÄVSJÖ - RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND ALKOHOLSERVERING I SÄVSJÖ - RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND SENAST REVIDERADE 2012-05-03 ANTAGNA AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-04-22 Inledning I dialog och samverkan med restaurangbranschen vill vi bidra

Läs mer

RIKTLINJER. Riktlinjer för serveringstillstånd i Upplands-Bro kommun

RIKTLINJER. Riktlinjer för serveringstillstånd i Upplands-Bro kommun RIKTLINJER Riktlinjer för serveringstillstånd i Upplands-Bro kommun 2 Innehåll Bakgrund... 3 Mål... 3 Inledning... 4 Servering av alkoholdrycker... 4 Ansökan... 4 Serveringstillstånd... 4 Kunskapsprov...

Läs mer

RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND I MALUNG-SÄLENS KOMMUN

RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND I MALUNG-SÄLENS KOMMUN 1 Beslutad av Socialnämnden, den 2015-12-09, Dnr; SN/2015:272 113 RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND I MALUNG-SÄLENS KOMMUN Innehåll Alkohollagen 2 Ansökan 2-3 Remisser 3 Ansökningstid 3 Avgifter 3 Serveringslokalen

Läs mer

Riktlinjer för serveringstillstånd och folkölsförsäljning

Riktlinjer för serveringstillstånd och folkölsförsäljning Riktlinjer för serveringstillstånd och folkölsförsäljning Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter,

Läs mer

i Simrishamn, Sjöbo, Skurup och Tomelilla

i Simrishamn, Sjöbo, Skurup och Tomelilla Bilaga till kommunfullmäktiges protokoll 206/2008 RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND ENLIGT ALKOHOLLAGEN i Simrishamn, Sjöbo, Skurup och Tomelilla ETT VARIERAT OCH SPÄNNANDE KROGLIV BIDRAR TILL EN LEVANDE

Läs mer

Kommunförvaltningen (7) Riktlinjer Dnr: On 2018/12. Bengt Wassberg Alkoholhandläggare

Kommunförvaltningen (7) Riktlinjer Dnr: On 2018/12. Bengt Wassberg Alkoholhandläggare 2018-01-08 1 (7) Kommunförvaltningen Bengt Wassberg Alkoholhandläggare Riktlinjer Godkännande av reviderade riktlinjer gällande tillståndsgivning och tillsyn avseende serveringstillstånd, folköl, tobak,

Läs mer

Riktlinjer för serveringstillstånd och folkölsförsäljning

Riktlinjer för serveringstillstånd och folkölsförsäljning Riktlinjer för serveringstillstånd och folkölsförsäljning Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter,

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen. Tillsynsplan Serveringstillstånd Gnesta kommun

Samhällsbyggnadsförvaltningen. Tillsynsplan Serveringstillstånd Gnesta kommun Tillsynsplan 2017 Serveringstillstånd Gnesta kommun Innehåll Bakgrund... 3 Syfte med tillsynsverksamheten enlig alkohollagen... 3 Tillståndsprövning av serveringstillstånd... 3 Förebyggande arbete... 4

Läs mer

Riktlinjer. för alkoholservering i Habo kommun. Antagna av socialnämnden den 7 november Dnr: SN:12/158 Reviderad den 1 april

Riktlinjer. för alkoholservering i Habo kommun. Antagna av socialnämnden den 7 november Dnr: SN:12/158 Reviderad den 1 april Riktlinjer för alkoholservering i Habo kommun Antagna av socialnämnden den 7 november 2012 121 Dnr: SN:12/158 Reviderad den 1 april 2015 40 Inledning I dialog och samverkan med restaurangbranschen vill

Läs mer

Riktlinjer för serveringstillstånd

Riktlinjer för serveringstillstånd för serveringstillstånd samt tillsyn enligt alkohollagen och tobakslagen Antagen av kommunfullmäktige 2012-06-20, 48, dnr KS 2012/79 Innehåll Inledning... 3 Handläggning vid ansökan... 3 Kommunens informationsskyldighet

Läs mer

RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND ENLIGT ALKOHOLLAGEN

RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND ENLIGT ALKOHOLLAGEN RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND ENLIGT ALKOHOLLAGEN i Skurups kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2012-01-11 18 Reviderat av kommunstyrelsen 2012-11-28, 332 1 Innehållsförteckning 1. Ett varierat och

Läs mer

Kommunala riktlinjer för alkoholservering

Kommunala riktlinjer för alkoholservering Kommunala riktlinjer för alkoholservering Allmänna krav Som medlem i EU har Sverige förbundit sig att följa bestämmelserna i EG-rätten. Enligt EU:s rättsregler skall kriterier vid tillståndsgivning vara

Läs mer

Fastställd av Kommunstyrelsen Paragraf 107

Fastställd av Kommunstyrelsen Paragraf 107 Riktlinje Upprättad 2012-06-04 Framtagen av Birgitta Kåberger Fastställd av Kommunstyrelsen Paragraf 107 Sociala avdelningen Servering Myndighetsenheten Inledning I dialog och samverkan med restaurangbranschen

Läs mer

Kommunens författningssamling

Kommunens författningssamling Kommunens författningssamling Riktlinjer för alkoholservering ÖFS 2013:14 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-04-29, KF 4:19 Dnr KS 2012/506-702 2013-14 Riktlinjer för alkoholservering v 4 13-05-20 13:15

Läs mer

Riktlinjer serveringstillstånd, folköl, tobak och nikotinläkemedel

Riktlinjer serveringstillstånd, folköl, tobak och nikotinläkemedel 1 (7) Anders Rickler Alkoholhandläggare 2008-11-14 Dan Ottosson Alkohol- och drogsamordnare Riktlinjer serveringstillstånd, folköl, tobak och nikotinläkemedel Inledning Den gällande alkohollagen antogs

Läs mer

Policy och Riktlinjer för alkoholserveringstillstånd

Policy och Riktlinjer för alkoholserveringstillstånd Västerviks Kommun Policy och Riktlinjer för alkoholserveringstillstånd Antagna av Miljö- och byggnadsnämnden 2007-06-19, 141 med ändring 2011-01-25, 8 Innehåll SAMMANFATTNING 1 FÖRORD 2 INLEDNING 3 UTGÅNGSPUNKT

Läs mer

Karlshamns kommuns riktlinjer för. - försäljning av folköl, tobak och receptfria läkemedel

Karlshamns kommuns riktlinjer för. - försäljning av folköl, tobak och receptfria läkemedel Karlshamns kommuns riktlinjer för - servering av alkohol - försäljning av folköl, tobak och receptfria läkemedel Riktlinjerna är antagna av Kommunfullmäktige 2012-12-05, reviderade i Kommunstyrelsen 2014-10-21

Läs mer

Alkoholpolitiskt program

Alkoholpolitiskt program STRÄNGNÄS KOMMUN Dnr: 40/2003-705 Alkoholpolitiskt program Riktlinjer för serveringstillstånd 2 Antagna av KF 2003-12-15, 289 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning 3 Alkoholpolitik 3 Riktlinjer 4 Tillfälliga

Läs mer

Alkoholservering i Lessebo kommun. Riktlinjer för serveringstillstånd. Antagen av kommunfullmäktige 2013-04-22 22

Alkoholservering i Lessebo kommun. Riktlinjer för serveringstillstånd. Antagen av kommunfullmäktige 2013-04-22 22 Alkoholservering i Lessebo kommun Riktlinjer för serveringstillstånd Antagen av kommunfullmäktige 2013-04-22 22 Inledning De kommunala riktlinjerna för alkoholservering utgår från alkohollagen och dess

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Riktlinjer för i Sollentuna kommun Antagna av fullmäktige 2012-12-12, 139 Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 2 Alkoholpolitiska mål... 2 3 Kommunens informationsskyldighet... 2 4 Ansökan... 2 5 Handläggning

Läs mer

Tillsynsplan enligt alkohollagen

Tillsynsplan enligt alkohollagen Datum 2013-01-02 Handläggare SN Tillsynsplan enligt alkohollagen En tillsynsplan är ett hjälpmedel för kommunen i en effektivare tillsyn av restauranger med serveringstillstånd. Den ska hjälpa till med

Läs mer

Riktlinjer för alkoholservering Socialnämnden i Mullsjö kommun

Riktlinjer för alkoholservering Socialnämnden i Mullsjö kommun Riktlinjer för alkoholservering Socialnämnden i Mullsjö kommun Antagna i socialnämnden 12 februari 2013-02-12 25, reviderade 19 april 2017 43 1(7) Innehåll Socialnämnden i Mullsjö kommun... 0 Inledning...

Läs mer

Riktlinjer för serveringstillstånd och tillsyn i Karlskoga kommun

Riktlinjer för serveringstillstånd och tillsyn i Karlskoga kommun Tjänsteskrivelse 1(9) SN 2011.0035 Handläggare: Ulf Fogelberg Socialnämnden Riktlinjer för serveringstillstånd och tillsyn i Karlskoga kommun Sammanfattning Sverige fick en ny alkohollag den 1 januari

Läs mer

TILLSYNSPLAN ÅR 2015 AV SERVERINGSTILLSTÅND I KATRINEHOLMS KOMMUN. Antagen av Socialnämnden 2014-12-18

TILLSYNSPLAN ÅR 2015 AV SERVERINGSTILLSTÅND I KATRINEHOLMS KOMMUN. Antagen av Socialnämnden 2014-12-18 TILLSYNSPLAN AV SERVERINGSTILLSTÅND I KATRINEHOLMS KOMMUN ÅR 2015 Antagen av Socialnämnden 2014-12-18 1 Innehållsförteckning TILLSYNSPLAN... 0 1. TILLSYNSPLAN FÖR ÅR 2015 KATRINEHOLMS KOMMUN... 2 2. BAKGRUND

Läs mer

ANSVARSFULL TILLSTÅNDSGIVNING INFORMATION TILL DIG SOM FATTAR BESLUT OM SERVERINGSTILLSTÅND I KOMMUNEN

ANSVARSFULL TILLSTÅNDSGIVNING INFORMATION TILL DIG SOM FATTAR BESLUT OM SERVERINGSTILLSTÅND I KOMMUNEN ANSVARSFULL TILLSTÅNDSGIVNING INFORMATION TILL DIG SOM FATTAR BESLUT OM SERVERINGSTILLSTÅND I KOMMUNEN Din roll som tillståndsgivare Det är en ansvarsfull uppgift att fatta beslut om serveringstillstånd.

Läs mer

Riktlinjer för alkoholservering i Laholms kommun

Riktlinjer för alkoholservering i Laholms kommun RIKTLINJER 2014-02-27 DNR: 2013-000217 Riktlinjer för alkoholservering i Laholms kommun Laholms kommun Socialkontoret Postadress: 312 80 Laholm Besöksadress: Trädgårdsgatan 15 Växel: 0430-150 00 Fax: 0430-711

Läs mer

Tillsynsplan enligt alkohollagen. Tillsyn av serveringstillstånd

Tillsynsplan enligt alkohollagen. Tillsyn av serveringstillstånd ÅTVIDABERGS KOMMUN Sid 1 av 7 Tillsynsplan enligt alkohollagen Alkohollagen är en skyddslagsstiftning med mål att begränsa alkoholens skadeverkningar. Den alkoholpolitiska hänsynen har företräde framför

Läs mer

Översiktsbild ALKOHOLLAGEN (AL 2010:1622) SERVERINGSBESTÄMMELSER

Översiktsbild ALKOHOLLAGEN (AL 2010:1622) SERVERINGSBESTÄMMELSER Översiktsbild ALKOHOLLAGEN (AL 2010:1622) SERVERINGSBESTÄMMELSER ALKOHOLLAGEN (AL 2010:1622) SERVERINGSBESTÄMMELSER En kort presentation från enheten för serveringstillstånd Lite historik 1467 Brännvinet

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (7)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (7) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (7) M. 2.1 RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND I LOMMA KOMMUN 1. Bakgrund Ett huvudmål för svensk alkoholpolitik är att begränsa alkoholens skadeverkningar, till exempel överkonsumtion

Läs mer

Riktlinjer för serveringstillstånd

Riktlinjer för serveringstillstånd Riktlinjer för serveringstillstånd avseende alkoholservering i Uppvidinge kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-02-26 15 Inledning De kommunala riktlinjerna för alkoholservering utgår från alkohollagen

Läs mer

Riktlinjer för alkoholservering 2012-2016

Riktlinjer för alkoholservering 2012-2016 1 2012-05-04 Son 2012/142 r för alkoholservering 2012-2016 Alkohollagen - en skyddslag Alkohollagen finns för att begränsa alkoholens skadeverkningar samt att skydda människors hälsa, tex. berusningsdrickande

Läs mer

Tillsynsplan av serveringstillstånd

Tillsynsplan av serveringstillstånd Tillsynsplan av serveringstillstånd Innehåll Tillsynsplan av serveringstillstånd... 1 Innehåll... 2 Tillsynsplan... 3 Bakgrund och beskrivning av tillsynsplanens innehåll... 4 Inledning... 4 Alkohollagens

Läs mer

RIKTLINJER FÖR. Serveringstillstånd. Antaget Giltighetstid

RIKTLINJER FÖR. Serveringstillstånd. Antaget Giltighetstid RIKTLINJER FÖR Serveringstillstånd Antaget av Kommunfullmäktige Antaget 2019-06-17 93 Giltighetstid 2023-04-02 Dokumentansvarig Alkoholhandläggaren Håbo kommuns styrdokumentshierarki Diarienummer SN 2018/00048

Läs mer

Kommunala riktlinjer för alkoholservering

Kommunala riktlinjer för alkoholservering Dnr: 2013/IN077/2 Kommunala riktlinjer för alkoholservering Antagen av individnämnden 2013-12-09 Kommunala riktlinjer 2(14) Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte och målsättning med riktlinjerna för

Läs mer

enligt alkohollagen, läkemedelsförordningen

enligt alkohollagen, läkemedelsförordningen Riktlinjer för tillstånd och tillsyn enligt alkohollagen, tobakslagen och läkemedelsförordningen Fastställda av Kommunfullmäktige 66, 2010-08-30 Justerade av Kommunfullmäktige 15, 2012-03-26 1 2 Kommunens

Läs mer

Riktlinjer för serveringstillstånd. Kommunala riktlinjer för handläggning av serveringstillstånd

Riktlinjer för serveringstillstånd. Kommunala riktlinjer för handläggning av serveringstillstånd Riktlinjer för serveringstillstånd Kommunala riktlinjer för handläggning av serveringstillstånd 2017-2021 Son 2016/478 Syfte med riktlinjer för serveringstillstånd Enligt alkohollagen 8 kap 9 alkoholagen

Läs mer

tillsynsplan över försäljning av alkoholdrycker enligt alkohollagen samt tobaksförsäljning enligt tobakslagen i Ljusdals kommun

tillsynsplan över försäljning av alkoholdrycker enligt alkohollagen samt tobaksförsäljning enligt tobakslagen i Ljusdals kommun Ljusdals Kommun tillsynsplan över försäljning av alkoholdrycker enligt alkohollagen samt tobaksförsäljning enligt tobakslagen i Ljusdals kommun Gäller från och med 2015-01-01 ljusdal.se Alkohollagen är

Läs mer

ansvarsfull tillståndsgivning Information till dig som fattar beslut om tillstånd att servera alkohol

ansvarsfull tillståndsgivning Information till dig som fattar beslut om tillstånd att servera alkohol Den här broschyren är tänkt som ett stöd för dig som är politiker/beslutsfattare i kommunen och har till uppgift att fatta beslut om serveringstillstånd enligt alkohollagen. Har du frågor eller vill beställa

Läs mer

Riktlinjer för serveringstillstånd

Riktlinjer för serveringstillstånd Riktlinjer för serveringstillstånd för Alvesta kommun Antaget av Kommunfullmäktige 2012-12-12 188 Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1 Syfte... 2 2. När behövs ett serveringstillstånd?... 3 3. Ansökan

Läs mer

Riktlinjer för. Serveringstillstånd, Öl klass II, Tobaksförsäljning, Handel med receptfria läkemedel samt Tillsyn

Riktlinjer för. Serveringstillstånd, Öl klass II, Tobaksförsäljning, Handel med receptfria läkemedel samt Tillsyn för Serveringstillstånd, Öl klass II, Tobaksförsäljning, Handel med receptfria läkemedel samt Tillsyn na gäller fr.o.m. 2016-01-01 Beslut av miljö- och byggnadsnämnden den 18 december 2015, 217 Innehållsförteckning

Läs mer

Riktlinjer för alkoholservering

Riktlinjer för alkoholservering Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument Riktlinjer för alkoholservering ANTAGET AV: Samverkansnämnden miljö och bygg DATUM: 2014-12-12 ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING: Enhetschef miljö

Läs mer

Riktlinjer för serveringstillstånd. Hudiksvalls kommun

Riktlinjer för serveringstillstånd. Hudiksvalls kommun Riktlinjer för serveringstillstånd Hudiksvalls kommun Förstasidesbilder: B-O Rylander Anna Storm Anna Krathmann Antaget av kommunfullmäktige den 29 november 2010. Innehållsförteckning Inledning... 4 Ansökan

Läs mer

Permanent serveringstillstånd - Riktlinjer

Permanent serveringstillstånd - Riktlinjer Permanent serveringstillstånd - Riktlinjer Alkoholpolitiska riktlinjer för tillstånd att servera spritdrycker, vin och starköl Bakgrund Alkohollagen (1994:1738) trädde i kraft den 1 januari 1995. Från

Läs mer