Dokumentation från Ensamkommande barn och ungdomar ett gemensamt ansvar för barnets bästa, 14/ i Alvesta

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dokumentation från Ensamkommande barn och ungdomar ett gemensamt ansvar för barnets bästa, 14/11-2011 i Alvesta"

Transkript

1 Sida 1/9 Dokumentation från Ensamkommande barn och ungdomar ett gemensamt ansvar för barnets bästa, 14/ i Alvesta Minnesanteckningarna täcker de diskussioner som uppstod i salen. För övrig information se föreläsarnas presentationer som ligger på hemsidan. Arrangörer: Nina Lindgren och Bo Ljung Länsstyrelsen i Jönköpings län, Josefine Hermansson och Martina Almqvist Länsstyrelsen i Kalmar län, Gisela Andersson och Susanne Hallström Länsstyrelsen i Kronobergs län, Lena Ekroth Länsstyrelsen i Blekinge län. Deltagare i programmet: Lennart Johansson, Länsstyrelsen i Kronobergs län Ricky Minani, studerande Bashir Sheijk Abdi, studerande Johanna Sjö, Justitiedepartementet Eva Gård, Länsstyrelsen i Västa Götalands län Jonas Doll, Migrationsverket Luisella Galina Hammar, Skolverket Katarina Olander, Lessebo kommun Margareta Dahlbom, Lidköping kommun Nina Lindgren hälsar välkommen och går igenom dagens upplägg.

2 Sida 2/9 Lennart Johansson, Länsstyrelsen i Kronobergs län Konferensen inleds av Kronobergs länsråd Lennart Johansson. Lennart berättar kort om det uppdrag som länsstyrelserna har inom integrationsområdet. Uppdraget är delat i två delar: Ensamkommande flyktingbarn: Förhandla om mottagande av ensamkommande barn Verka för beredskap och kapacitet i länen för mottagande av ensamkommande barn Utveckla regional och mellankommunal samverkan Etableringsreformen: Medverka till att det i kommunerna finns beredskap för att ta emot nyanlända Teckna överenskommelser med kommunerna om mottagande av nyanlända Främja regional samverkan mellan både ansvariga myndigheter och kommuner men också med företag och organisationer som är potentiella arbetsgivare/ praktikplatser Stödja kommunerna i intern samordning mellan t.ex. SFI och samhällsorientering Uppföljning av organisering/insatserna både på regional och kommunal nivå Fördelning av projektmedel riktade till kommunerna Lennart intervjuar två ungdomar som själva kom till Sverige som ensamkommande barn för några år sedan, Bashir Sheijk Abdi och Ricky Minani. Bashir kom till Sverige från Somalia år 2006 och han var då 17 år. När Bashirs pappa dödades i kriget i Somalia bestämde hans mamma att skicka honom till Sverige. Han landade i Malmö och fick sedan flytta till Göteborg men när det var dags för honom att börja gymnasiet gjorde han det i Alvesta. Han har idag tagit studenten och gått vidare till högre studier. Han trivs i Sverige och engagerar sig i den somaliska föreningen som finns i Alvesta. Han jobbar för ensamkommande barn, lyssnar på deras historia, anordnar aktiviteter samt ger information om Sverige och hur vårt samhälle fungerar. Han undervisar också i svenska. Ricky kom från Burundi till Sverige 2004 när hon var 16 år. Även i hennes fall var det någon annan som bestämde att hon skulle komma till Sverige. Hon upplever att hon blev bra mottagen här men påpekar att det är svårt att vara ensamkommande barn. Man är sårbar och kan lätt bli utnyttjad, säger

3 Sida 3/9 hon. Ricky är idag student vid högskolan och även hon jobbar för ensamkommande barn. Hon är engagerad i en förening som jobbar för att den sociala delen av integrationen ska bli bättre. Hon har även filmatiserat sin egen historia. Ricky berättar att trots att personalen på boendet var bra så upplevde hon att de inte riktigt hade tid att umgås med ungdomarna. Hon hade önskat att personalen t.ex. skulle lära ungdomarna om hur det är att förvalta pengar och t.ex. göra boendets inköp tillsammans. Många av barnen kunde inte handskas med pengar för att de inte var vana vid det. Hon önskade också att personalen skulle hjälpa till med läxorna på kvällen vilket det inte fanns tid till där hon bodde. Skolan spelar en mycket stor roll för etableringen i Sverige. Ricky upplevde att hon inte kände sig välkommen i de aktiviteter som fanns för de svenska ungdomarna och därmed hamnade hon ofta i soffan framför TVn om kvällarna. Både Bashir och Ricky är överens om att den sociala delen av integrationen måste bli bättre. Ofta har man som ensamkommande barn inget förtroende kvar för vuxna människor, menar Ricky, och därför behöver man t.ex. få mer kvalitetstid med sin särskilt förordnade vårdnadshavare. Gör man barnen en björntjänst om man köper allt åt dom? Ricky menar att det gör man. Ungdomarna måste få se när pengar byter ägare för att förstå att det inte bara är att hämta grejer i en affär. Hade ni press på er att skicka hem pengar? Bashir hade ingen ekonomisk press på sig för mamman driver fortfarande familjens butik i hemlandet. Dessutom tog hans gode man hand om pengarna så att det alltid fanns till nödvändigheterna. Bashir har fortfarande god kontakt med sin gode man. Ricky har inga syskon och har ingen kontakt med hemlandet och därmed heller ingen press att skicka hem pengar. Däremot såg hon de barn som var tvungna att skicka hem pengar. Hon anser att det borde finns tillsyn över just detta eller att personalen på boendet kanske kunde ta upp det till diskussion med barnet, för det är för många inte en hållbar situation.

4 Sida 4/9 Johanna Sjö, Justitiedepartementet (ingen presentation finns till denna föreläsning) Johanna är politiskt sakkunnig för dessa frågor på justitiedepartementet. Innan 2006 var frågan om ensamkommande flyktingbarn en ickefråga för det kom så få att det inte var någon komplicerad process. Men allt eftersom åren har gått så har vi fått en markant ökning i antal barn som vill komma till Sverige. Samtidigt var inte regeringen nöjd med Migrationsverkets dubbla roll, att besluta om huruvida barnen fick stanna samtidigt som verket var den instans i samhället som tog hand om barnen i Sverige. Därför har regeringen lagt över ansvaret att ta hand om barnen på kommunerna som också har en större möjlighet att bereda fler platser än Migrationsverket någonsin haft. Regeringen har också tagit med Länsstyrelsen i arbetet för sin närhet och kunskap om kommunerna. Regeringen ser att det uppstår stora problem i transitboendena när det inte finns plats i kommunerna. Barnen fastnar i ankomstboendena, vilket är en dyrt och ibland långvarig lösning. 5% av gruppen kostar 40% av totalkostanden. Därför har Migrationsverket nu inför vad som ibland kallas kortare väntan. Det innebär att barnet ska få en kommunplacering samma dag eller inom ett par dagar från det att de kom över gränsen. Med vissa uppstartsproblem fungerar detta nu men det finns fortfarande barn kvar sedan innan den nya rutinen trädde i kraft och de barnen finns kvar i ankomstkommunerna. Fokus ligger idag på att skapa nya platser ute i kommunerna. Johannas erfarenhet är att jobbet med ensamkommande blir bättre när man har ett samarbete med klubbarna i kommunerna. Den ideella sektorn kan ge barnen ett sammanhang och en social samvaro med oss svenskar. Hon upplever också att många ensamkommande barn skaffar sig ett extraknäck, inte bara för att tjäna pengar utan också för att få kunskap om hur vårt samhälle fungerar. Om tio år tror hon att denna grupp kommer att vara den grupp som är lättast att integrera. I förhållande till EU tar Sverige emot mer är dubbel så många ensamkommande som något annat EU-land. EU jobbar idag för ett bättre grundskydd för barn som kommer ensamma in i Europa. Regeringen i Sverige är dock steget före. Idag har vi en diskussion om att införa tvång att ta emot ensamkommande barn i kommunen. Man tar inte lättvinligt på att införa tvång men barnens bästa går före, anser regeringen. Man förväntar sig att det blir lagstiftning.

5 Sida 5/9 En man i publiken menar att uppmuntra gärna barnen till extrajobb men finns det ekonomiska incitamentet? Dras deras extrainkomst av från den kommunala bidraget? Det är olika i olika kommuner beroende på om man har försörjningsstöd eller någon form av introduktionsersättning. Extrainkomst dras av från försörjningsstödet men har man annan typ av bidrag kan barnen få tjäna extra upp till ett tak innan det dras det av. Det är alltså upp till den enskilda kommunen att besluta i dessa frågor. Det kom en fråga om att åldersbedömningen är ett bekymmer, vad pågår hos regeringen? Åldersbedömning är ingen lätt fråga. Migrationsverket träffar ungdomarna en mycket kortare tid nu vilket gör bedömningen svårare samtidigt som det inte finns några riktigt bra eller effektiva metoder att använda. Regeringen vill att boendena ska meddela Migrationsverket när man misstänker att någon har fel ålder. Kommunrepresentanterna i salen menar att de inte får meddela detta för det ligger under sekretessen. Migrationsverket säger att Socialstyrelsen (som har grundbedömningen) kan meddela verket när man upptäcker felaktiga åldrar men att denna rutin inte alltid funkar. Billström har ställt frågan till övriga nordiska länder om hur de gör och inväntar svar. Regeringen är medveten om problemet och letar lösningar.

6 Sida 6/9 Jonas Doll, Migrationsverket Migrationsverket har ansvaret att beräkna behovet av platser till ensamkommande barn och anvisa barnen till kommunerna samt pröva deras asylskäl. Migrationsverket har också hand om de statliga ersättningarna till kommunerna. Det har varit en ökad inströmning från 2006 och man ser ytterligare ökning under Jonas slår ett lag för Migrationsverkets nyhetsbrev på hemsidan. (För mer information se Jonas presentation) Eva Gård, Länsstyrelsen i Västra Götaland Eva Gård Länsstyrelsen i Västra Götaland samt nationell samordnare för ensamkommande barn. Länsstyrelserna arbetar för samverkan för ökat antal platser. I nätverksarbete försöker man sedan ta sig från samverkan till samarbete. Eva pratar också om barnperspektiv och barnkonventionens tillämpning i detta arbete. (För mer information se Evas presentation) Ur ett barnperspektiv, hur arbetar länsstyrelsen och Migrationsverket med barn som bor i s.k. släktinghem? Släktinganknytning anses vara ett bekymmer då barnen som placerats hos släktingar utvecklas sämst men det svårt att ta baren från sina släktingar. Länsstyrelsen jobbar inte med det annat än att man alltid har perspektivet med sig i sina beslut. Eva berättar att SKL skrivit ett avtal med regeringen om att jobba med en handlingsplan för detta. Jonas säger att det finns metodutveckling t.ex. utredningshem som har testas t.ex. i Stockholm, och där har man sett att det finns det ett behov kan barnet lyftas från släkthemmet under tiden som släktingarna utreds. Jonas svar bekräftas från publiken.

7 Sida 7/9 Luisella Galina Hammar, Skolverket Idag är skolmyndigheterna uppdelade i Specialpedagogiska skolmyndigheten, Skolverket och Skolinspektionen. Luisella återkopplar till intervjuerna med Ricky och Bashir som betonade hur viktig skolan är för det sociala sammanhanget. Luisella säger att skolan inte ska särskilja svenska barn från nyanlända. Känner sig utländska barn inte välkomna bland svenska barn, då måste skolan integrera och inte särskilja. Skolverket ser att kommunerna måste börja erbjuda kunskapsutveckling i svenska och övriga ämnen parallellt för en snabbare utveckling hos dessa barn. Det finns sätt, men det är resurskrävande. Elevernas starkaste språk måste man ta tillvara under tiden man lär sig svenska så att de inte stannar upp i sin övriga skolgång. Skolverket har gett ut Allmänna råd för utbildning av nyanlända elever se: Publiken ställde frågan om åtgärdsprogram i små kommuner där det är ekonomin som styr. Hur ser Skolverket på att det är olika i olika i kommunerna? Kommunen borde hitta samverkan med Arbetsförmedlingen, tycker Luisella. Det finns möjligheter, samarbete, tänka på annat sätt, hitta lösningar, t.ex. låta samhällsorienteringslärarna jobba även i den vanliga skolan. (För Åtgärdsprogram se Luisellas presentation) Vad göra ska man göra med nyanlända 16-åringarna som är för gamla för grundskolan med för unga för gymnasiet? Luisellas svar är att man ska bedöma vilken grundutbildning barnet har. Är man 16 år så bör man börja med språkintroduktion och går vidare därifrån.

8 Sida 8/9 Katarina Olander, Lessebo kommun I Lessebo kommun har man ett boende för ensamkommande barn som heter Ungbo. Det är ett vanligt lägenhetshus där man tagit ur köken i lägenheterna och gjort ett gemensamt kök på bottenvåningen. Det är två trappuppgångar som sammanlänkas av personalens rum. Händer det att alla aktörer kring barnet träffas? Ja, det händer men oftast i början innan man arbetat upp hållbara rutiner. Vad händer på boendet när någon fyller 18 år, det kan vara en dramatisk tid då man måste flytta ut eller att man t.ex. förlorar man sin gode man? Man sätter in lite extra personalresurser, t.ex. från socialförvaltningen. Man försöker lösa bekymren utifrån individens behov. Men barnen får stanna tills de är 21 år, det blir mindre dramatiskt att flytta på än vid 18 års ålder. Är det många som stannar kvar i kommunen efter att de blivit vuxna? Ja, det är det. Hur jobbar ni med dem som inte får stanna? Verkställigheten ansvarar Migrationsverket för. Katarina kan egentligen inte svara på den frågan för man har haft något sådant ärende sedan kommunreformen.

9 Sida 9/9 Margareta Dahlbom, Lidköpings kommun Lidköping och Götene kommuner har haft samverkan sedan 2009 vad gäller ensamkommande barn. Även Margareta återknyter till intervjuerna på morgonen. I sitt boende har man knutit psykologer till träningslägenheterna som jobbar mer och mer på kvällarna. Detta för att ha en beredskap under den tiden på dygnet som kan vara jobbigast för dessa barn. Man har även undervisning på kvällarna. En gymnasielärare från Iran som själv inte fått något jobb i Sverige har knutits till boendet. Han har svenskundervisning med killarna på kvällarna. Man har också en grundskollärare som kommer och umgås med killarna för att utreda på vilken kunskapsnivå de befinner sig. På så sätt kan man snabbt identifiera de som är analfabeter och sätta in åtgärder direkt. Samverkan mellan kommunerna fungerar väl. Om kommunikationerna är dåliga mellan kommunerna så har man köpt in en buss så att man kör ungdomarna. Ibland kan även barnens gode män bli ianspråktagna för transporter. Man menar att aktiviteter för ungdomarna inte ska falla på avståndet mellan kommunerna. Samverkan måste bygga på prestigelöshet annars funkar det inte. Kommunerna arbetar mycket med media. Man meddelar när det händer stora grejer som t.ex. när någon flyttar till eget. Det är ett bra sätt att ge allmänheten en positiv bild av verksamheten. Vad har boendet för regler angående att meddela vart man befinner sig? Det finns regler om att säga till innan man går ut. Dom får vara ute till klockan 22 vardagar och klockan 23 på helgerna, om det inte är något speciellt som händer i staden. Vid speciella helger och arrangemang har man mer personal som har kolla på var ungdomarna befinner sig och man har även tätare kontakt med socialtjänsten. Har det funnits utmaningar i samverkan? Nej, inte i samverkan. Problem just nu är att Götene inte har fler lägenheter och då måste Lidköping utöka. Men man löser det allt eftersom. Ett önskemål som man stött på från ungdomarna är att man borde delar på asylboende och PUT-boende. Det kan vara svårt för barnen när någon får uppehållstillstånd och någon annan får utvisningsbesked. Barnen menar då att det är bättre att den som ska lämna landet inte bor ihop med dem som ska stanna och integreras. Vid pennan Lena Ekroth Länsstyrelsen i Blekinge

Minnesanteckningar dialogträff om flyktingmottagandet i Fyrbodal

Minnesanteckningar dialogträff om flyktingmottagandet i Fyrbodal Minnesanteckningar 2011-02-03 Diarienummer 851-17795-2010. 1(6) Minnesanteckningar dialogträff om flyktingmottagandet i Fyrbodal Föregående minnesanteckningar och kort information från Länsstyrelsen Under

Läs mer

(Bild från Nybros hemsida) Integration

(Bild från Nybros hemsida) Integration (Bild från Nybros hemsida) 2015-08-31 Integration Prognos, asyl -och integrationsprocessen Martina Almqvist och Beatrice Solhjort Länsstyrelsens integrationsuppdrag Överlägga och träffa överenskommelser

Läs mer

Flyktingmottagande. Bjuvs kommun. Hur kan du göra för att hjälpa till?

Flyktingmottagande. Bjuvs kommun. Hur kan du göra för att hjälpa till? Flyktingmottagande i Bjuvs kommun Hur kan du göra för att hjälpa till? Just nu kommer det många människor till Sverige som är på flykt från förtryck, övergrepp och förföljelse. I denna folder har vi samlat

Läs mer

Utökat mottagande av ensamkommande flyktingbarn

Utökat mottagande av ensamkommande flyktingbarn TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2010-04-22 1 (5) Catarina Stavenberg stabschef Sara Sjögren avdelningschef Dnr: 0078/10-61 Socialnämnden Utökat mottagande av ensamkommande flyktingbarn Förslag till beslut

Läs mer

Överförmyndarens ansvar. God mans uppdrag och roll

Överförmyndarens ansvar. God mans uppdrag och roll Överförmyndarens ansvar God mans uppdrag och roll OLIKA MYNDIGHETERS ANSVAR Migrationsverket Länsstyrelserna Kommunerna Landstingen Inspektionen för vård och omsorg Socialstyrelsen Migrationsverket ansvarar

Läs mer

Handlingsplan för Strömstads kommuns mottagande och integrationsarbete av nyanlända/flyktingar

Handlingsplan för Strömstads kommuns mottagande och integrationsarbete av nyanlända/flyktingar Handlingsplan för Strömstads kommuns mottagande och integrationsarbete av nyanlända/flyktingar 2017 2019 Innehåll 1. Bakgrund 3 2. Lagstiftning regler begrepp 3 3. Vision och Mål 2030: Det goda livet hela

Läs mer

Etablering av verksamhet för ensamkommande barn

Etablering av verksamhet för ensamkommande barn Kommunstyrelsen 2007-06-04 129 296 Arbets- och personalutskottet 2007-05-28 125 279 07.94 13 juniks17 Etablering av verksamhet för ensamkommande barn Bilaga: Faktablad Migrationsverket Migrationsverket

Läs mer

Förstudie avseende stadens beredskap för ett ökat flyktingmottagande. Solna stad,

Förstudie avseende stadens beredskap för ett ökat flyktingmottagande. Solna stad, Förstudie avseende stadens beredskap för ett ökat flyktingmottagande Solna stad, 2015-09-16 Uppdraget I ljuset av eventuella krav på ökat mottagande i kommunen ska förstudien belysa kommunens beredskap

Läs mer

Bilaga 2. Sammanställning av enkätundersökning till samtliga kommuner

Bilaga 2. Sammanställning av enkätundersökning till samtliga kommuner bilaga till granskningsrapport dnr: 31-2013-0659 rir 2014:15 Bilaga 2. Sammanställning av enkätundersökning till samtliga kommuner Nyanländ i Sverige Effektiva insatser för ett snabbt mottagande? (RiR

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av mottagandet av asylsökande ensamkommande barn. Dir. 2011:9. Beslut vid regeringssammanträde den 17 februari 2011

Kommittédirektiv. Översyn av mottagandet av asylsökande ensamkommande barn. Dir. 2011:9. Beslut vid regeringssammanträde den 17 februari 2011 Kommittédirektiv Översyn av mottagandet av asylsökande ensamkommande barn Dir. 2011:9 Beslut vid regeringssammanträde den 17 februari 2011 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska se över bestämmelsen

Läs mer

ÖVERFÖRMYNDAREN Överförmyndaren i Sorsele kommun är ansvarig för att förordna en god man till de ensamkommande barnen som bor i Sorsele.

ÖVERFÖRMYNDAREN Överförmyndaren i Sorsele kommun är ansvarig för att förordna en god man till de ensamkommande barnen som bor i Sorsele. SORSELE KOMMUN BAKGRUND Sorsele kommun har tagit emot ensamkommande barn sedan februari 2007 utifrån avtal med Migrationsverket. Just nu har man ett avtal från den 11 januari 2010 gällande att ta emot

Läs mer

Utökat mottagande av ensamkommande barn och ungdomar

Utökat mottagande av ensamkommande barn och ungdomar TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2011-05-16 1 (8) Mia Ledwith Socialnämnden Utökat mottagande av ensamkommande barn och ungdomar Förslag till beslut 1. Socialnämnden föreslår kommunstyrelsen att besluta

Läs mer

Etablering av verksamhet för ensamkommande barn

Etablering av verksamhet för ensamkommande barn Kommunfullmäktige 2007 06 18 151 322 Kommunstyrelsen 2007 06 04 129 296 Arbets och personalutskottet 2007 05 28 125 279 Migrationsverket, Arbetsmarknadsförvaltningen, Invandrarservice, Socialförvaltningen,

Läs mer

Integrationsenheten Haparanda Stad

Integrationsenheten Haparanda Stad Integrationsenheten Haparanda Stad Verksamhetsbeskrivning Innehåll Verksamhetsbeskrivning... 3 Överenskommelse med Migrationsverket... 3 Integrationsenheten... 3 Kvalitetsarbete... 3 Mottagning och integration

Läs mer

Till alla barn och ungdomar

Till alla barn och ungdomar VÅRD OCH OMSORG Till alla barn och ungdomar som träffar socialsekreterare i Sala Hej, Vi som jobbar som socialsekreterare här i Sala tycker att det viktigaste med vårt arbete är att se till att alla barn

Läs mer

Ny lag nya möjligheter. Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting

Ny lag nya möjligheter. Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting Ny lag nya möjligheter VISSA Nyanländas etablering i arbets- och samhällslivet Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting Ny lag - nya

Läs mer

Flyktingguider och familjekontakter - för att underlätta etablering i samhället

Flyktingguider och familjekontakter - för att underlätta etablering i samhället Integration NUMMER 1 MAJ 2015 LÄNSSTYRELSERNAS NYHETSBREV OM INTEGRATIONSFRÅGOR Positiva erfarenheter av hur mottagandet av ensamkommande barn fungerar Flyktingguider och familjekontakter - för att underlätta

Läs mer

Kommittédirektiv. Dialog med kommuner om flyktingmottagande. Dir. 2008:16. Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008.

Kommittédirektiv. Dialog med kommuner om flyktingmottagande. Dir. 2008:16. Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008. Kommittédirektiv Dialog med kommuner om flyktingmottagande Dir. 2008:16 Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008. Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare i form av en kontaktperson

Läs mer

Från flykt till flytt. Anvisning av ensamkommande barn - så går det till. Fortsatt hög nivå på mottagande av ensamkommande barn

Från flykt till flytt. Anvisning av ensamkommande barn - så går det till. Fortsatt hög nivå på mottagande av ensamkommande barn Integration NUMMER 4 DECEMBER 2014 LÄNSSTYRELSERNAS NYHETSBREV OM INTEGRATIONSFRÅGOR Från flykt till flytt Anvisning av ensamkommande barn - så går det till Fortsatt hög nivå på mottagande av ensamkommande

Läs mer

Lokal överenskommelse om etablering och introduktion av vissa nyanlända invandrare i kommunerna Alvesta, Lessebo, Tingsryd, Uppvidinge och Växjö

Lokal överenskommelse om etablering och introduktion av vissa nyanlända invandrare i kommunerna Alvesta, Lessebo, Tingsryd, Uppvidinge och Växjö Lokal överenskommelse om etablering och introduktion av vissa nyanlända invandrare i kommunerna Alvesta, Lessebo, Tingsryd, Uppvidinge och Växjö (Dnr Af-2014/xxxxxx) Bakgrund Den lokala överenskommelsen

Läs mer

om läxor, betyg och stress

om läxor, betyg och stress 2 126 KP-läsare om läxor, betyg och stress l Mer än hälften av KP-läsarna behöver hjälp av en vuxen hemma för att kunna göra läxorna. l De flesta tycker att det är bra med betyg från 6:an. l Många har

Läs mer

Ensamkommande flyktingbarn

Ensamkommande flyktingbarn Ensamkommande flyktingbarn Ensamkommande flyktingbarn Malmö är sedan 2006 en av fyra mottagningskommuner för ensamkommande flyktingbarn i Sverige. De senaste åren har över 1400 ensamkommande flyktingbarn

Läs mer

Överförmyndarens roll och god mans uppdrag

Överförmyndarens roll och god mans uppdrag Överförmyndarens roll och god mans uppdrag Annika Ewe Sjöberg, förvaltningsjurist Överförmyndarenheten Mölndals stad annika.ewe.sjoberg@molndal.se Pernilla Andemore, socionom Överförmyndarverksamheten

Läs mer

Remissvar till Ds 2016:21, Ändringar i fråga om sysselsättning och kommunplacering av ensamkommande barn

Remissvar till Ds 2016:21, Ändringar i fråga om sysselsättning och kommunplacering av ensamkommande barn Sida 1/6 Ert datum Er beteckning A2016/01333/I Regeringskansliet Arbetsmarknadsdepartementet Remissvar till Ds 2016:21, Ändringar i fråga om sysselsättning och kommunplacering av ensamkommande barn Sammanfattning

Läs mer

Utökning av verksamhet för ensamkommande barn

Utökning av verksamhet för ensamkommande barn Kommunstyrelsen 2009-05-11 119 296 Arbets- och personalutskottet 2009-04-14 97 212 Dnr 09.105-13 majks10 Utökning av verksamhet för ensamkommande barn Ärendebeskrivning Migrationsverket konstaterar att

Läs mer

Informationsmöte flyktingsituationen. Välkommen!

Informationsmöte flyktingsituationen. Välkommen! Informationsmöte flyktingsituationen Välkommen! Vad är kommunens ansvar och hur jobbar vi? Magnus Färjhage/Åselotte Andersson Vad händer när man fått uppehålltillstånd? Samtal med Arbetsförmedlingen lokalt,

Läs mer

En undersökning bland lärare till ENSAMKOMMANDE FLYKTINGBARN

En undersökning bland lärare till ENSAMKOMMANDE FLYKTINGBARN En undersökning bland lärare till ENSAMKOMMANDE FLYKTINGBARN Jag får inte den hjälp jag behöver för att kunna ge barnen en bra utbildning. Har absolut ingenting emot barnen i sig utan det är själva situationen.

Läs mer

10 maj 2017 Gävle Välkommen!

10 maj 2017 Gävle Välkommen! Grunden om asyl- och flyktingmottagning 10 maj 2017 Gävle Välkommen! Under dagen får du bland annat svar på följande frågor: Hur går en asylansökan till? Vad betyder olika begrepp? Hur ser flyktingsituationen

Läs mer

Statsbidrag för flyktingmottagande i Linköpings kommun år januari till augusti 2018, redovisning

Statsbidrag för flyktingmottagande i Linköpings kommun år januari till augusti 2018, redovisning Tjänsteskrivelse 1 (8) Kommunledningsförvaltningen Åsa Lindell 2018-09-21 Dnr KS 2018-375 Kommunstyrelsen Statsbidrag för flyktingmottagande i Linköpings kommun år januari till augusti 2018, redovisning

Läs mer

Uppföljning av somaliska ensamkommande flickor i Sverige Konferens Ny i Sverige 14 november 2014

Uppföljning av somaliska ensamkommande flickor i Sverige Konferens Ny i Sverige 14 november 2014 Uppföljning av somaliska ensamkommande flickor i Sverige Konferens Ny i Sverige 14 november 2014 Magdalena Bjerneld, Vårdlärare, Excellent lärare, MSc, PhD Nima Ismail, Distriktsläkare, Msc Institutionen

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av kommunens Flyktingmottagande. Krokoms kommun

Revisionsrapport Granskning av kommunens Flyktingmottagande. Krokoms kommun Revisionsrapport Granskning av kommunens Flyktingmottagande Krokoms kommun Juni 2014 Innehåll Sammanfattning... 2 1.Inledning... 3 2.Granskningsresultat... 5 3. Bedömning och rekommendationer... 12 1 Sammanfattning

Läs mer

Kommunledningskonferens

Kommunledningskonferens De 33 skånska kommunernas intresseorganisation Kommunledningskonferens 2015-10-09 Aktuellt inom integrationsområdet oktober 2015 Prognos 2015 Prognos 2016 Migrationsverkets prognoser Under 2014 sökte 81

Läs mer

Minnesanteckningar dialogträff den 23 november 2011 om flyktingmottagandet i Fyrbodal

Minnesanteckningar dialogträff den 23 november 2011 om flyktingmottagandet i Fyrbodal Minnesanteckningar 2011-10-06 Diarienummer 851-14658-2010. 1(5) Minnesanteckningar dialogträff den 23 november 2011 om flyktingmottagandet i Fyrbodal Inledning Linda Karlsson och Margaretha Johnsson hälsade

Läs mer

VÄLKOMNA MÖTE OM FLYKTINGFRÅGOR 18 DEC 2015 LÄNSSTYRELSEN GÄVLEBORG

VÄLKOMNA MÖTE OM FLYKTINGFRÅGOR 18 DEC 2015 LÄNSSTYRELSEN GÄVLEBORG VÄLKOMNA MÖTE OM FLYKTINGFRÅGOR 18 DEC 2015 LÄNSSTYRELSEN GÄVLEBORG FLYKTINGAR I VÄRLDEN Nära 60 miljoner människor är på flykt i världen Nästan 26 miljoner får någon form avskydd eller assistans av UNHCR

Läs mer

Informations- och prognosbrev

Informations- och prognosbrev Sida: 1 av 5 Datum: 2013-02-15 Diariernummer: Af- 2013/066505 Till Kommunstyrelsen samt integrationsansvarig i kommun Informations- och prognosbrev Det osäkra politiska och ekonomiska läget i omvärlden

Läs mer

Datum En dialogdag på temat etablering av nyanlända. Utvandrarnas hus i Växjö, 29 september

Datum En dialogdag på temat etablering av nyanlända. Utvandrarnas hus i Växjö, 29 september 1 (5) Dokumentation från Nyanländ i Småland En dialogdag på temat etablering av nyanlända. Utvandrarnas hus i Växjö, 29 september Länsstyrelserna i Jönköping, Kalmar och Kronoberg arrangerade den 29 september

Läs mer

Minnesanteckningar flyktinginformation

Minnesanteckningar flyktinginformation Minnesanteckningar flyktinginformation Tid: Onsdag 21 oktober 18.30 19.45 Plats: Nordmalingsbygdens Folkets Hus Närvarande tjänstemän: Sune Höglander (samhällsbyggnadschef), Helen Sundström Hetta (kommunchef),

Läs mer

Till: Socialnämnden. Rapport från kommunrevisorerna avseende granskning av ensamkommande barn och ungdomar

Till: Socialnämnden. Rapport från kommunrevisorerna avseende granskning av ensamkommande barn och ungdomar KARLSKOGA KOMMUN Kommunstyrelsen III KARLSKOGA KOMMUN ~ Revisionen 2013-02-18 Diariem ~~.Dc'J6 Kopia Han?I" s~.rm... '''~s.:''''...,,\.c.r ~. 2013-02- 2 6 Till: Socialnämnden För kännedom: Kommunfullmäktige

Läs mer

för Ensamkommande barn

för Ensamkommande barn Information från Överförmyndare i Samverkan Hultsfred/Högsby/Oskarshamn/Mönsterås om God man för Ensamkommande barn Överförmyndaren är en kommunal tillsynsmyndighet över kommunens gode män, förvaltare

Läs mer

KARTLÄGGNING. 1.2 Finns det en integrationsstrategi för regionen?

KARTLÄGGNING. 1.2 Finns det en integrationsstrategi för regionen? Bilaga 7 KARTLÄGGNING Denna kartla ggning syftar till att ta fram information om hur Regionförbunden i Kalmar län, Jönköpings län, Kronobergs län, Region Blekinge jobbar fo r att attrahera nyanla nda akademiker

Läs mer

60 miljoner människor

60 miljoner människor Asyl- nyanlända Flyktingsituationen i världen 60 miljoner människor är just nu på flykt i världen Många av världens flyktingar kommer från dessa länder Syrien 4 miljoner Afghanistan 2.5 miljoner Somalia

Läs mer

Vem gör vad i kommunen? Socialtjänsten

Vem gör vad i kommunen? Socialtjänsten Vem gör vad i kommunen? Socialtjänsten Olika myndigheters ansvar Kommunen Förhandla med kommunerna om mottagande Teckna överenskommelser Anvisa kommuner Pröva asylansökan och ersättning till kommuner Ansvar

Läs mer

ABCDE. Mottagande av barn från annat land Remiss. stadsdelsförvaltning I NDIVID OCH FAMILJ. Till Farsta stadsdelsnämnd. Förslag till beslut

ABCDE. Mottagande av barn från annat land Remiss. stadsdelsförvaltning I NDIVID OCH FAMILJ. Till Farsta stadsdelsnämnd. Förslag till beslut ABCDE Farsta stadsdelsförvaltning I NDIVID OCH FAMILJ Handläggare: Bosse Dannert Tfn: 508 18 040 TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2005-02-16 DNR 000033/2005 Till Farsta stadsdelsnämnd Mottagande av barn från

Läs mer

Integration LÄNSSTYRELSERNAS NYHETSBREV OM INTEGRATIONSFRÅGOR

Integration LÄNSSTYRELSERNAS NYHETSBREV OM INTEGRATIONSFRÅGOR Integration NUMMER 2 DECEMBER 2015 LÄNSSTYRELSERNAS NYHETSBREV OM INTEGRATIONSFRÅGOR Nu bygger vi vidare på Sverige tillsammans Ny proposition om flyktingmottagande Mottagandet av nyanlända under år 2016

Läs mer

Aktuellt inom flyktingområdet december 2015

Aktuellt inom flyktingområdet december 2015 Aktuellt inom flyktingområdet december 2015 Migrationsverkets scenario Under 2014 sökte 81 301 personer asyl i Sverige, en ökning med 50 procent jämfört med 2013 (54 259) De senaste sju dagarna har 3811

Läs mer

Flyktingar i Bergs kommun. www.berg.se

Flyktingar i Bergs kommun. www.berg.se Flyktingar i Bergs kommun www.berg.se Innehåll Hur och varför man invandrar Kvotflykting Asylflykting Ensamkommande 18+, Asylboende, Introduktionstiden, Boende Afghanistan, Eritrea, Irak, Somalia, Syrien

Läs mer

Statsbidrag inom flyktingmottagandet. Höörs kommun

Statsbidrag inom flyktingmottagandet. Höörs kommun www.pwc.se Revisionsrapport Fredrik Ottosson Cert. kommunal revisor Maj 2014 Statsbidrag inom flyktingmottagandet Höörs kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning...2

Läs mer

Välkommen. Varvsgatan 8 374 35 Karlshamn. Telefonnummer: 0454-30 74 98

Välkommen. Varvsgatan 8 374 35 Karlshamn. Telefonnummer: 0454-30 74 98 Välkommen Varvet är ett boende för ensamkommande flyktingungdomar. Här bor både killar som väntar på svar angående uppehållstillstånd och killar som fått permanent uppehållstillstånd. På boendet bor killar

Läs mer

Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända

Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Flyktingmottagandet är ett gemensamt ansvar för samhället. Prop. 2015:16:54 Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Nuläge Majoriteten av de nyanlända

Läs mer

Ett samverkansprojekt i syfte att utveckla folkhögskola som alternativ för ensamkommande ungdomar. Tobias Hedkvist Emma Asek Ulf Wallin

Ett samverkansprojekt i syfte att utveckla folkhögskola som alternativ för ensamkommande ungdomar. Tobias Hedkvist Emma Asek Ulf Wallin Ett samverkansprojekt i syfte att utveckla folkhögskola som alternativ för ensamkommande ungdomar Tobias Hedkvist Emma Asek Ulf Wallin Varför ett Folkhögskolespår? Utveckling av andra boendeformer Skapa

Läs mer

Konsekvensutredning avseende förslag till allmänna råd om utbildning för nyanlända elever

Konsekvensutredning avseende förslag till allmänna råd om utbildning för nyanlända elever Bilaga 2015-11-04 1 (5) Dnr 2015:00597 Konsekvensutredning avseende förslag till allmänna råd om utbildning för nyanlända elever Innehållet i konsekvensutredningen utgår från 6-8 i förordningen (2007:1244)

Läs mer

Meddelandeblad. Mottagande av ensamkommande barn

Meddelandeblad. Mottagande av ensamkommande barn Meddelandeblad Mottagare: Socialnämnd eller motsvarande, individoch familjeomsorg, överförmyndarnämnder, länsstyrelser, Migrationsverket Januari 2007 Mottagande av ensamkommande barn Meddelandebladet behandlar

Läs mer

Ett gemensamt ansvar för ensamkommande barn och ungdomar

Ett gemensamt ansvar för ensamkommande barn och ungdomar Ett gemensamt ansvar för ensamkommande barn och ungdomar Mars 2011 Årligen kommer ett stort antal barn och ungdomar utan medföljande förälder eller annan legal vårdnadshavare till Sverige för att söka

Läs mer

Behovsplan för bostäder till nyanlända flyktingar

Behovsplan för bostäder till nyanlända flyktingar ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Egnell Eva Datum 2015-03-30 Diarienummer AMN-2015-0227 Arbetsmarknadsnämnden Behovsplan för bostäder till nyanlända flyktingar Förslag till beslut Arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Folkbildnings- verksamhet med asylsökande

Folkbildnings- verksamhet med asylsökande 2016-11-21 Folkbildnings- verksamhet med asylsökande 14:3 Särskilda insatser inom folkbildningen Studieförbund Folkhögskolor Svenska från dag ett Vardagssvenska Svenska från dag ett Svenska från dag ett

Läs mer

Projektet drivs av Länsstyrelsen i Västa Götaland och finansieras av Arbetsförmedlingen och Europeiska Socialfonden.

Projektet drivs av Länsstyrelsen i Västa Götaland och finansieras av Arbetsförmedlingen och Europeiska Socialfonden. Projektet drivs av Länsstyrelsen i Västa Götaland och finansieras av Arbetsförmedlingen och Europeiska Socialfonden. Historik Korta vägen År 2000-2002 - Tre ESF finansierade projekt startas i Västra Götland:

Läs mer

Systematisk uppföljning av placerade barn

Systematisk uppföljning av placerade barn Systematisk uppföljning av placerade barn Ann Christin Rosenlund Systematisk uppföljning av Stadskontoret Malmö placerade barn Utifrån forskning Utifrån kunskap om de lokala behoven Kvalitetsutveckling

Läs mer

Lunchdejt i KAK

Lunchdejt i KAK Jeanette Källstad Integrationsstrateg Juridik, Säkerhet och Miljö regionvastmanland.se Lunchdejt i KAK 171114 REGION VÄSTMANLAND - ORGANISATION regionvastmanland.se Ny organisation från 1/9-17 Centrum

Läs mer

Utökning och utveckling av befintlig verksamhet för ensamkommande barn

Utökning och utveckling av befintlig verksamhet för ensamkommande barn Kommunstyrelsen 2011 12 05 273 647 Arbets och personalutskottet 2011 11 28 242 525 Dnr 11.125 13 decks14 Utökning och utveckling av befintlig verksamhet för ensamkommande barn Ärendebeskrivning Migrationsverkets

Läs mer

Mottagandeutredningen

Mottagandeutredningen Mottagandeutredningen - Föreningen Sveriges Socialchefer, Stockholm 20 november 2017 Martin Olauzon, särskild utredare Utredningen Särskild utredare: Martin Olauzon Sekretariat: Martin Johansson, huvudsekreterare

Läs mer

ETT VÄRDIGT MOTTAGANDE SÖDERTÄLJE KOMMUNS FÖRSLAG PÅ ASYL- OCH FLYKTINGMOTTAGNING VEBO

ETT VÄRDIGT MOTTAGANDE SÖDERTÄLJE KOMMUNS FÖRSLAG PÅ ASYL- OCH FLYKTINGMOTTAGNING VEBO ETT VÄRDIGT MOTTAGANDE SÖDERTÄLJE KOMMUNS FÖRSLAG PÅ ASYL- OCH FLYKTINGMOTTAGNING VEBO ETT VÄRDIGT EGET BOENDE Antalet asylsökande som söker sig till Sverige är rekordhögt. Det ställer krav på mottagandet,

Läs mer

Sekreterare Eric Styffe

Sekreterare Eric Styffe Datum: kl 10:00 Plats: Socialkontoret, Gullspång Ordförande Per-Arne Brandberg Sekreterare Eric Styffe Vid ordinarie ledamots förhinder kontaktas i första hand personlig ersättare. Vid dennes förhinder

Läs mer

Mottagandet av ensamkommande barn och ungdomar i Europa

Mottagandet av ensamkommande barn och ungdomar i Europa Mottagandet av ensamkommande barn och ungdomar i Europa Länsstyrelsen, Malmö, 12 mars Mikaela Hagan, mikaela.hagan@rb.se, www.connectproject.eu The contents of this presentation can in no way be taken

Läs mer

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn. 1 Inledning... 3

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn. 1 Inledning... 3 RIKTLINJE Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Särskilda förutsättningar... 3 2.1 Barns behov i centrum - BBIC... 3 2.2 Evidensbaserad praktik... 3 3 Jourhem...

Läs mer

Nyanländ i Småland. en dialogdag på temat etablering av nyanlända, den 30 september i Kalmar

Nyanländ i Småland. en dialogdag på temat etablering av nyanlända, den 30 september i Kalmar Dokumentation från konferensen Nyanländ i Småland en dialogdag på temat etablering av nyanlända, den 30 september i Kalmar Dagen arrangerades av Länsstyrelserna i Kalmar- Kronobergs- och Jönköpings län.

Läs mer

TIMRÅ KOMMUN Socialförvaltningen Verksamhetsplan Ensamkommande barn

TIMRÅ KOMMUN Socialförvaltningen Verksamhetsplan Ensamkommande barn Verksamhetsplan Ensamkommande barn Upprättad 2012-06-20 Fastställd av socialnämnden 2012-06-20 2(9) Inriktning och mål för boendet ensamkommande flyktingbarn Bakgrund Det finns ett stort antal lagar och

Läs mer

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land.

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land. Jag träffade Elmir för att prata om hans flykt från Bosnien till Sverige när kriget bröt ut och belägringen av Sarajevo inträffade i början på 1990-talet. Han berättade hur det var precis innan det bröt

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning 2014-11-19 Dnr: 2014/947-IFN-063 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se

Sociala nämndernas förvaltning 2014-11-19 Dnr: 2014/947-IFN-063 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2014-11-19 Dnr: 2014/947-IFN-063 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Överenskommelse

Läs mer

Öppenvård, handläggare

Öppenvård, handläggare Kvalitetsindex Öppenvård, handläggare Rapport 2014-0-0 Innehåll SSIL Kvalitetsindex - Strategi och metod - Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal - Genomförda intervjuer

Läs mer

Presentation Länsstyrelsen Gävleborg Gustav Wilhelmsson

Presentation Länsstyrelsen Gävleborg Gustav Wilhelmsson Presentation Länsstyrelsen Gävleborg 2016-06-16 Gustav Wilhelmsson Agenda Organisation Statistik Migrationsverkets uppdrag Mottagningssystemet Skydd/asyl/asylsökande Asylprocessen Rättigheter/skyldigheter

Läs mer

Länsstyrelsen Östergötlands Nationella Kompetensteam Samtal till den nationella stödtelefonen 13 mars mars 2019

Länsstyrelsen Östergötlands Nationella Kompetensteam Samtal till den nationella stödtelefonen 13 mars mars 2019 Länsstyrelsen Östergötlands Nationella Kompetensteam Samtal till den nationella stödtelefonen 13 mars 2014 31 mars 2019 Baserat på de ärenden som inkommer till stödtelefonen tas viss statistik fram. Denna

Läs mer

Elever med annat modersmål än svenska Kvalitetsrapport November 2014

Elever med annat modersmål än svenska Kvalitetsrapport November 2014 Elever med annat modersmål än svenska Kvalitetsrapport November 2014 Margareta Sundin Utredare 20141120 Sid 1 Innehåll Bakgrund... 1 Elever med annat modersmål än svenska... 1 Vad säger nationella styrdokument?...

Läs mer

Checklista för gode män för ensamkommande barn

Checklista för gode män för ensamkommande barn Checklista för gode män för ensamkommande barn (Reservation för att checklistan inte är fullständig, 2014-07-22) Att göra omgående (innan beslut) Träffa barnet för ett första samtal (med tolk) Efter träffen:

Läs mer

Kommungemensam plattform för att främja nyanländas etablering på arbetsmarknaden

Kommungemensam plattform för att främja nyanländas etablering på arbetsmarknaden Till GR:s Sociala styrgrupp Kommungemensam plattform för att främja nyanländas etablering på arbetsmarknaden förslag till kommungemensamt arbete med rehabilitering av nyanlända i Göteborgsregionen Förslag

Läs mer

Nya tankar om meningsfulla föräldramöten. Skolan förebygger 2 101201

Nya tankar om meningsfulla föräldramöten. Skolan förebygger 2 101201 Nya tankar om meningsfulla föräldramöten Skolan förebygger 2 101201 Program för dagen Bakgrund till Tematiska föräldramöten Vikten av bra relationer skola hem Dialogspelet Självvärdering kvalitetssäkring

Läs mer

När människor möts! integration segregation social hållbarhet. Talieh Ashjari Länsstyrelsen i Västra Götalands län

När människor möts! integration segregation social hållbarhet. Talieh Ashjari Länsstyrelsen i Västra Götalands län När människor möts! integration segregation social hållbarhet Talieh Ashjari 2016-12-02 Länsstyrelsen i Västra Götalands län Länsstyrelsen för det hållbara Vatten samhället Naturvård Vattenvård Miljöskydd

Läs mer

Barnets bästa för flyktingbarn i förskolan. Johannes Lunneblad

Barnets bästa för flyktingbarn i förskolan. Johannes Lunneblad Barnets bästa för flyktingbarn i förskolan Johannes Lunneblad Migration Legal migration : Tvingad migration Familjeanknytning Illegal migration (pappers lösa) Flyktingar och nyanlända Konventionsflykting:

Läs mer

REGIONAL ANALYSGRUPP FÖR FLYKTINGSITUATIONEN

REGIONAL ANALYSGRUPP FÖR FLYKTINGSITUATIONEN REGIONAL ANALYSGRUPP FÖR FLYKTINGSITUATIONEN 2016-09-09 DAGORDNING Fika Inledning och presentation av deltagare Presentation av rapport Gemensam lägesbild Fortsatt arbete Lunch FLYKTINGSITUATIONEN I KRONOBERGS

Läs mer

Av Caroline Petersson, publicerat för webben , https://tidningensyre.se/goteborg/skola-for-nybyggare/, utgivningsdag 10 febr.

Av Caroline Petersson, publicerat för webben , https://tidningensyre.se/goteborg/skola-for-nybyggare/, utgivningsdag 10 febr. Skola för nybyggare Situationen för ensamkommande barn och ungdomar hårdnar i Sverige. Förutom en osäkrare tillvaro för ungdomarna riskerar förändringarna att drabba fungerande verksamheter och personal

Läs mer

Socialförvaltningen HVB-enheten

Socialförvaltningen HVB-enheten Socialförvaltningen HVB-enheten Integration (latin integraʹtio, av iʹntegro återställa, av iʹnteger orörd, ostympad, hel, fullständig, oförvitlig ), integrering, inom samhällsvetenskapen: process som leder

Läs mer

Invandrarindex några resultat och reflexioner

Invandrarindex några resultat och reflexioner Invandrarindex några resultat och reflexioner Tegelbacken konferens, 26 januari 2018 Eskil Wadensjö Institutet för social forskning (SOFI) Stockholms universitet Integration - olika undersökningsmetoder

Läs mer

Det ensamkommande barnet -vems ansvar är det?

Det ensamkommande barnet -vems ansvar är det? Det ensamkommande barnet -vems ansvar är det? Eslöv den 2 mars 2018 Eva von Schéele eva.von.scheele@skl.se (måndagar) Telefon: 08-452 75 47 (måndagar kl. 09:30 11:00 och 13:30 15:00) Vilka ansvarar för

Läs mer

Regional strategi för samverkan kring utveckling av etablering och integration för invandrare i Västernorrlands län

Regional strategi för samverkan kring utveckling av etablering och integration för invandrare i Västernorrlands län Sida 1 av 5 Regional strategi för samverkan kring utveckling av etablering och integration för invandrare i Västernorrlands län Denna strategi syftar till att kraftsamla och samordna länets resurser för

Läs mer

Göteborgs Stads mottagande av ensamkommande barn

Göteborgs Stads mottagande av ensamkommande barn Rapportsammandrag Stadsrevisionen 7 oktober 2015 Göteborgs Stads mottagande av ensamkommande barn Bakgrund Ensamkommande barn är personer under 18 år som kommer till Sverige utan vårdnadshavare. Under

Läs mer

Mottagande av nyanlända

Mottagande av nyanlända Mottagande av nyanlända Länsstyrelsen i Västra Götalands län - Samhällsavdelningen Anneli Assmundson Bjerde Oskar Johansson Integrationsutvecklare Integrationsutvecklare anneli.assmundson.bjerde@lansstyrelsen.se

Läs mer

Frågor och svar Inventering av evakueringsplatser för asylsökande

Frågor och svar Inventering av evakueringsplatser för asylsökande 1 [5] Stöd- och utvecklingsenheten 2015-10-12 Frågor och svar Inventering av evakueringsplatser för asylsökande Finns inte just din fråga besvarad? Hör i så fall av dig till Kontaktcenter kontaktcenter@botkyrka.se)

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 2011-03-22 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex - Strategi och metod - Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och

Läs mer

MALMÖ KOMMUNFULLMÄKTIGES HANDLINGAR

MALMÖ KOMMUNFULLMÄKTIGES HANDLINGAR MALMÖ KOMMUNFULLMÄKTIGES HANDLINGAR BIHANG Ansv. utg.: Siv Gyllix 2014 Nr 106 Motion av Magnus Olsson (SD) angående att säga upp avtalen med Migrationsverket och Länsstyrelsen i Skåne län (Dnr STK-2014-200)

Läs mer

Information. Flyktingsituationen i Luleå

Information. Flyktingsituationen i Luleå Information Flyktingsituationen i Luleå September 2016 1 2 Kommunens roll De stora flyktingströmmarna till Europa och Sverige påverkar också Luleå. Luleå kommun har sedan många år tagit emot flyktingar

Läs mer

Barns och ungdomars kommentarer kring barn- och ungdomshälsan

Barns och ungdomars kommentarer kring barn- och ungdomshälsan 213-2-1 Barns och ungdomars kommentarer kring barn- och ungdomshälsan Önskas mer information om hur Landstinget Kronoberg arbetar med kontaktklasser eller om innehållet i denna rapport, kontakta: Susann

Läs mer

Ett ordnat mottagande - gemensamt ansvar för snabb etablering eller återvändande

Ett ordnat mottagande - gemensamt ansvar för snabb etablering eller återvändande Utbildningsförvaltningen Avdelningen för stöd kring lärande och elevhälsa Tjänsteutlåtande Dnr 1.6.1-4344/2018 Sida 1 (6) 2018-07-27 Handläggare Malin Boman Telefon: 076-123 34 89 Till Utbildningsnämnden

Läs mer

Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr /2014)

Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr /2014) Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr 333-878/2014) Revidering av de länsgemensamma riktlinjerna för handläggning av ärenden vid socialtjänsten kring ensamkommande barn Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms

Läs mer

Ny förordning om statlig ersättning för insatser för vissa utlänningar

Ny förordning om statlig ersättning för insatser för vissa utlänningar Promemoria 2010-09-10 Integrations- och jämställdhetsdepartementet Ny förordning om statlig ersättning för insatser för vissa utlänningar Bakgrund Som ett led i den reformering av nyanländas etablering

Läs mer

Verksamhetsplan för Koordination Norrort 2015

Verksamhetsplan för Koordination Norrort 2015 Verksamhetsplan för Koordination Norrort 2015 Koordination Norrort ska vara en regional stödstruktur i frågor som rör mottagande av nyanlända inom norrortskommunerna. Målgrupp för kommunernas samverkan

Läs mer

Mottagande av nyanlända flyktingar. i Västra Götalands län Rapport 2010:44

Mottagande av nyanlända flyktingar. i Västra Götalands län Rapport 2010:44 Mottagande av nyanlända flyktingar i Västra Götalands län Rapport 2010:44 Rapport 2010:44 ISSN 1403-168X Utgivare: Länsstyrelsen Västra Götalands län, enheten för social hållbarhet Grafisk form: malin.fasth.com

Läs mer

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn Lyssna på barnen 1 En tanke att utgå ifrån För att förstå hur varje unikt barn uppfattar sin specifika situation är det

Läs mer

FRAMTAGEN AV RIKSFÖRBUNDET FRIVILLIGA SAMHÄLLSARBETARE. Vad ska en god man hjälpa mig med?

FRAMTAGEN AV RIKSFÖRBUNDET FRIVILLIGA SAMHÄLLSARBETARE. Vad ska en god man hjälpa mig med? FRAMTAGEN AV RIKSFÖRBUNDET FRIVILLIGA SAMHÄLLSARBETARE Vad ska en god man hjälpa mig med? 1 Min rätt Din roll Projektet Min rätt Din roll drivs av Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare, RFS, under

Läs mer

Integrationsplan för Sunne kommun KS2016/726/01

Integrationsplan för Sunne kommun KS2016/726/01 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2019-01-25 1 (2) Kommunstyrelsen Integrationsplan för Sunne kommun KS2016/726/01 Förslag till beslut Godkänna den framtagna integrationsplanen för Sunne kommun. Sammanfattning av

Läs mer

Nyhetsbrev till överförmyndarna

Nyhetsbrev till överförmyndarna Nyhetsbrev till överförmyndarna Maj 2011 MAJ 2011 Kostnadsersättning Vi har funnit anledning att titta närmare på reglerna kring kostnadsersättningar till ställföreträdare och vi vill därför framföra följande.

Läs mer

NYANLÄNDA INVANDRARES ARBETSMARKNADSETABLERING - egenansvar med professionellt stöd, Prop. 2009/10:60

NYANLÄNDA INVANDRARES ARBETSMARKNADSETABLERING - egenansvar med professionellt stöd, Prop. 2009/10:60 , Prop. 2009/10:60 Gunnar Sallstedt Kansliråd Integrations- och jämställdhetsdepartementet Reformen INNEBÄR ett tydligare arbetsmarknadsfokus för vuxna nyanlända Reformen INNEBÄR INTE en total förändring

Läs mer