Kvalitetsrapport fristående förskolor

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsrapport fristående förskolor"

Transkript

1 Barn- och utbildningskontoret Bilaga Anna Österman Sidan 1 av 10 Dnr 2014/1022 BUN-1 Diariekod: Diariekod: 603 Kvalitetsrapport fristående förskolor Metod för utvärdering De fristående förskolornas rapport av sitt systematiska kvalitetsarbete samlas in med hjälp av det webbaserade verktyget Avancit/K2. Förskolorna har först kortfattat beskrivit sin organisation, eventuell inriktning och fakta om verksamheten samt hur kvalitetsarbetet bedrivs på individ- grupp- och enhetsnivå. Därefter har resultat av föregående års utvecklingsområden redovisats. Analyser har gjorts utifrån ett historiskt och jämförande perspektiv samt ett inflytande- och mångfaldsperspektiv. Rapporten avslutas med att förskolan har formulerat utvecklingsområden för 2014/15. Kvalitetsrapporten syftar till att ge en samlad lägesbeskrivning av förskolornas pedagogiska kvalitet och utveckling i förhållande till nationella läroplansmål samt att ge underlag för utvecklings- och förbättringsarbete. Förskolorna ska lämna sina rapporter vid midsommar. Tio förskolor har kommit in med sin rapport efter sommaren, dessa har behövt påminnas vid flertal tillfällen. Förskolornas kvalitetsrapporter Organisation, styrning och ledning De flesta förskolor har lämnat tydliga beskrivningar av sin organisation, ledning och styrning. Ofta framkommer även en kortfattad beskrivning av förskolans och eventuella inriktning på den pedagogiska verksamheten. Strukturer för förskolan kvalitetsarbete I rapporterna kan vi se att det pågår ett intensivt arbete med att utarbeta rutiner för uppföljning, utvärdering och utveckling av förskolans pedagogiska arbete. Många har fokus på att utveckla sitt arbete med pedagogisk dokumentation. Genom denna form av dokumentation blir det möjligt att göra barnens läroprocesser och lärstrategier synliga. Detta arbetssätt utgår från läroplanen. Flera förskolor anser att arbetet kommer att utveckla förskolans sätt att beskriva sitt systematiska kvalitetsarbete. Besök Postadress Telefon växel Fax reception Internet Turebergshuset Turebergs torg Sollentuna

2 Sidan 2 av 10 Uppföljning och resultat Förskolan lämnar beskrivningar kring de utvecklingsområden som de särskilt har fokuserat på under året, kopplat till läroplanens målområden. De ska även lämna en redovisning av uppnådda resultat. Alla målområden behöver inte redovisas varje år. Många mäter resultaten via kundundersökningen och får bra betyg av föräldrarna. Förskolorna saknar många gånger beskrivningar av pedagogernas bedömningar av uppnådda resultat. Oftast beskrivs vad som har blivit genomfört och att pedagogerna har tagit till sig av en metod eller dokumentation men inte vad det har lett till för utveckling av verksamheten eller hos barnen. Ett större antal förskolor, bl.a. Inspiras förskolor, använder sig nästan genomgående av kundundersökningen i sina resultatbeskrivningar. Normer och värden De utvecklingsområden som förskolorna arbetar efter handlar om att alla barn och föräldrar ska känna sig trygga på förskolan, att barnen utvecklar förståelse för alla människors lika värde och tar hänsyn till varandra. Ett exempel på en resultatbeskrivning utan att enbart utgå från kundundersökningens resultat kommer från Inspiras förskola Vinbäret: Under hösten startade vi ett nytt empatiprojekt då vi såg att förra höstens empatiprojekt gav så bra resultat. Det här projektet handlade om en flicka som hette Zirka. Hon behövde hjälp att lära sig att vara en bra kompis, våga fråga, be om hjälp, säga förlåt osv. Det var barnen som lärde Zirka dessa saker för de var goda förebilder för henne. Allteftersom började Zirka följa med barnen hem där hon fick ta del av barnens vardag och bli ompysslad. Barnen upptäckte saker på vägen som Zirka behövde såsom tandborste och kam. Zirka fanns på avdelningen hela hösten och i jul kom ett kort från Zirkas pappor. De saknade henne och ville ha henne hem igen. Vi bestämde att ha en avslutningsfest för Zirka. Zirka vinkade hejdå och reste tillbaka till sina två pappor. Vi såg att barnen lärde sig att hjälpa varandra genom Zirkaprojektet. De lärde sig att visa empati och att stötta varandra i olika situationer. De lärde sig även turtagning. Genom Zirkas två pappor så öppnade vi upp för en annan syn på familjen och det medförde att barnen lekte pappa, pappa barn i hemvrån. Det är tydligt hur barn lär sig genom imitation och gör som vi vuxna, därför är det otroligt viktigt att vi även reflekterar hur vi är som pedagoger.

3 Sidan 3 av 10 Utveckling och lärarande/barns språkutveckling Språkutveckling har en central roll i läroplanen. Språket används medvetet i alla vardagssituationer och i leken, flera av förskolorna arbetar utifrån TRAS (Tidig Registrering Av Språkutveckling) och Bornholmsmetoden. Som resultat anges att barnen utvecklat ett nyanserat talspråk ordförråd intresse för böcker och texter god förmåga att kommunicera. Ett exempel från förskolan Vittra Törnskogen visar hur en stimulerande miljö medverkar till att barnen utvecklar sitt språk: Förskolan har organiserat miljön för olika åldrar på barnen. För de yngsta barnen finns Barnasinnet, mellan barnen i Lärleken och de äldsta barnen i Äventyrarna. På Lärleken har pedagogerna kartlagt barnens behov och intressen, de har gjort en mindmap utifrån barnens utvecklingsplaner. Kartan visar behovsgrupper och syftet är att pedagoger ska ha kartan i bakhuvudet när de planerar aktiviteter och samlingar, för att alla barn ska få möjlighet att utföra samma aktivitet men på sin egen nivå. Kartan har hjälpt dem i planeringarna bara delvis eftersom den behöver bli uppdaterad och även vara mer synlig dagligen för att få ett flöde i behovsanpassade grupper. De har sett framsteg hos barnen, och har förnyat sina dagliga rutiner med detaljer och detta har gynnat flödet i den pedagogiska verksamheten. Detta gynnar inte bara de barn med särskilda behov utan alla barn. Lärlekens barn börjar skriva bokstavsteckningar och låtsasskriver samtidigt som ordförrådet växer. Utveckling och lärarande/kunskapsutveckling i matematik och naturvetenskap De flesta förskolor beskriver utvecklingsarbete inom matematik och naturvetenskap. Oftast bildar dessa två utvecklingsområdena oftast en helhet för förskolorna. Resultatbeskrivningarna är få och de som finns handlar att barnen använder de matematiska begreppen mer korrekt och upptäcker matematiken i vardagen. Barnen visar ett intresse och aktsamhet för naturen. Ett exempel från förskolan Gåsens temaarbete: Vi har haft ett bygg och konstruktions-tema där barnen byggt i olika material och efter egna ritningar. Barnen byggde bl.a. Haga slott i olika material och åkte sedan och besökte slottet på riktigt. I och med detta tema har vi ställt hur- och varför-frågor som leder till vidare diskussion och frågor. Barnets intresse för teknik har resulterat i byggen och konstruktioner i leken ute på gården. De berättar hemma om saker de lärt sig.

4 Sidan 4 av 10 Barnen kommer med egna frågor och funderingar. Barnen vill gärna visa saker och berätta för de andra. Utveckling och lärarande/kunskapsutveckling i övrigt, bl.a social utveckling Arbetet inom utvecklingsområdet handlar oftast om att barnen utvecklar förmågor att fungera enskilt och i grupp, hantera konflikter och ta ansvar för sin miljö. Metoden Stegvis används på några förskolor. Ett exempel från förskolan I Ur och Skur Grodan: Ett av våra viktigaste delmål var att barnen med ursprung i andra länder skulle vara stolta över detta. Vi har tittat på vår världens-barn-matta och en världskarta och benämnt länder där barnens föräldrar har rötter eller där barnen varit på semester. Vi har gjort låtsasresor med flygande matta, tåg, flygplan och luftballong till platser där barnen varit på semester, länder där barnen har rötter samt till Samerna. Vi har även tittat på film om samerna samt ett samiskt barnprogram. Vi uppmuntrar barnen och föräldrarna att berätta om olika traditioner i sina ursprungsländer samt lära oss ord på det aktuella språket. När barnen från Iran fyllt år har vi sjungit på persiska. Vi har satt upp en världskarta i korridoren där vi med nålar markerat alla de länder som finns representerade på förskolan. Barnen med rötter i ett annat land verkar stolta över sitt ursprung och berättar gärna att de kan ett annat språk, har en hund hos mormor i Afrika eller har en annan hud- eller hårfärg. Barnen är mycket mer intresserade av kartan än tidigare och en del börjar få grepp om hur världen ser ut rent geografiskt. Barns inflytande Pedagogerna tar till vara på barnens frågor, intressen och åsikter vid planering av verksamheten. Arbetet med barns inflytande får en stor roll i arbetet med pedagogisk dokumentation. Ett exempel från Föräldrakooperativet Kotten: Vi har möte med barnen, några gånger/månad, ("torsdagsmöte"), där vi frågar barnen vad de skulle vilja jobba med, lära sig mer om mm. Barnen ges möjlighet till önskemål om olika saker, etc. Vi märker att barnen uppskattar och tar ansvar för möjligheten att få vara med och bestämma genom att, de föreslår ofta att vi ska rösta, när det finns flera olika viljor. Vi upptäcker att de även tar till möjligheten att demokratiskt rösta för att lösa en konflikt i leken. De är ivriga och intresserade över att få vara med och bestämma vad en text till en bild ska innehålla. de ser fram emot "torsdagsmötet".

5 Sidan 5 av 10 Ett exempel från förskolan Snickarbarnens arbetssätt med de yngre barnen: Gällande de mindre barnen där talet och förmågan att reflektera och förklara inte är lika utvecklat har pedagogen till uppgift att på ett annat sätt läsa in kroppsspråket och de känslor som barnet påvisar. Genom t ex bildkort ges de mindre barnen större möjlighet att uttrycka sin vilja och sina önskemål. Andra utvecklingsområden (ev annat mål) Arbete med IKT (informations och kommunikationsteknik) har många rapporterat om detta år. Flera förskolor har börjat använda lärplattor i verksamheten och strävar efter att de ska användas i ett pedagogiskt syfte tillsammans med barnen i deras lärprocesser, pedagogisk dokumentation. För att underlätta arbetet med pedagogisk dokumentation använder flera förskolor olika digitala verktyg, tex Förskoleappen. Ett exempel från Kokalites förskolor: Förväntade effekter var att lärplattan skulle bli ett av flera verktyg för lärande och kunskap samt att underlätta ett gemensamt reflekterande i syfte att förbättra dokumentationen och vidareutveckling lärande och kunskapsinhämtning. Alla är i gång med användandet och vi har också kopplat vårt tema På upptäcksfärd i böckernas värld med användande av digitala hjälpmedel. Barnen använder lärplattan som komplement i lärandet och en bra struktur med tydliga regler har etablerats. Pedagoger och barn gör film av föreställningar baserade på sagor, deras dramatiseringar kompletteras med text och bild och visas upp för olika publiker. Pedagogerna har haft tid på sig att upptäckt nyttan av lärplatta både för eget arbete/dokumentation men också hur den är ett stöd i barnens lärande. De har upptäckt att de, genom lärplattan, lätt kan beskriva lärandet och på kort tid ge föräldrar en bra bild av verksamheten. Analyser I analysavsnittet är tanken att förskolan analyserar sina resultat ur ett historiskt och jämförande perspektiv samt inflytande och mångfaldsperspektiv. Några är självkritiska och kan se att brister leder till nya utvecklingsområden. Fortfarande är det många förskolor som blandar ihop resultat med analys. Istället för att analysera så redovisas resultatet från kundundersökningen eller andra resultat som man är nöjd med. Exempel på analys från Föräldrakooperativet Humlan:

6 Sidan 6 av 10 Genusarbetet på Humlan är i sin linda. Vi har arbetat med just detta som prioriterat mål men det känns fortfarande svårt och vi är inte i mål. Mycket handlar om tankesätt och ryggmärgsreflexer som behöver arbetas bort och lyftas till en mer medveten nivå. Arbetet med barn med utländsk bakgrund är förhållandevis nytt för oss. Vi är glada att fler och fler familjer med utländsk bakgrund hittar till oss och ser fram emot att få utveckla den delen av vår verksamhet. vi behöver hitta tid, struktur och metod för det här arbetet och även fylla på med nya kunskaper för oss pedagoger. Arbetet med barn i behov av särskilt stöd fungerar väl på Humlan. Metoder finns och kontakter med bland annat kommunens specialpedagog har varit till stor hjälp. Aktuella utvecklingsområden Rapporten avslutas med avsnittet aktuella utvecklingsområden. Här anger förskolorna sina utvecklingsområden inför nästa läsår. I år är det något färre utvecklingsområden i förhållande till förra året. Inom områdena normer och värden skriver många att de vill arbeta med likabehandling och att motverka diskriminering. Förskolorna vill fortsätta arbetet med att stödja barnens utveckling av ett nyanserat talspråk, ökat ordförråd och begrepp. Flera förskolor fortsätter använda sig av kända metoder såsom TRAS och Bornholm. Några förskolor lägger fokus på att utveckla arbetet för barn med annat modersmål än svenska. Något färre förskolor har i år utvecklingsområdet matematik och naturvetenskap. Förskolorna vill utveckla barnens kunskaper genom att arbeta mer med laborativ matematik, använda lärplattor med matematik- och teknikappar samt experimentera mera. Ett utvecklingsområde som flera förskolor skriver om är att öka pedagogernas förmåga till att använda sig av pedagogisk dokumentation för att synliggöra barnens lärprocesser och öka barnens inflytande i förskolan. Kundundersökning I kundundersökningen ger föräldrar förskolorna generellt höga resultat och anser att förskolan har en bra kvalitet på verksamheten. Svarsfrekvensen är överlag hög, oftast på 80 % eller mer. Tre förskolor utmärker sig med en lägre svarsfrekvens. Edsbacka har endast 60 % svarande, de som svarar ger förskolan höga värden. Även Kvarnskogen har endast 60 % som svarar på kundundersökningen, de som svarar ger förskolan svarsvärden

7 Sidan 7 av 10 omkring 65 % nöjdhet. Jensen har endast 45 % svarande och där skiftar resultaten mellan % nöjdhet. Självvärdering De flesta förskolor har genomfört en självvärdering av sin pedagogiska verksamhet. Svarsfrekvensen är överlag hög, % och pedagogerna skattar sin verksamhet högt, värden mellan %. Fem av förskolorna utmärker sig med lägre svarsfrekvens. Kokalites förskolor har en svarsfrekvens på 50 %, Vittra Rösjötorp 48 %, Jensen 55 %, Snäckbacken 64 %, Solbacka 47 %. De som har svarat har skattat sin verksamhet högt med värden på % Återkoppling till förskolorna Samtliga fristående förskolor inbjöds till att delta i kvalitetsdag där återkoppling på inlämnade rapporter gavs i mindre grupper. Vid tillfället så informerades även deltagarna om hur barn- och utbildningskontoret går till väga vid rapportläsningen och vad som eftersöks. Förskolorna fick även ta del av goda exempel. Information gavs om tjänsteutlåtandet som skrivs till barn- och ungdomsnämnden. Vi dessa tillfällen deltog förskolechefer från 17 förskolor; Jensen, Skogsbrynet, Edsbacka, Pärlugglan, Tallbacken, Myggan, Gåsen, Skogsigelkotten, Bergendal, Grodan, Klossen, Labyrinten, Stallet, Rälsen Viby, Rälsen Norrviken, Solbacka och Solkatten. Kontorets sammanställning Mycket bra kvalitetsrapporter Sex förskolor har lämnat mycket bra kvalitetsrapporter med bra resultatbeskrivningar. De har dessutom visat på bra resultat i kundundersökningen samt i självvärderingen. Se tabell nedan. Bra kvalitetrapporter Trettioen förskolor som har lämnat godkända kvalitetsrapport men det finns brister i resultatbeskrivningarna. Förskolorna har bra resultat i kundundersökningen samt i självvärderingen. Se tabell nedan. Mindre bra kvalitetsrapporter Fjorton förskolor har lämnat kvalitetsrapporter där det finns brister i framförallt resultatbeskrivningar och analyser. Resultaten i kundundersökningen och i självvärderingen är bra. Se tabell nedan.

8 Sidan 8 av 10 Mycket bra kvalitetsrapport Bra kvalitetsrapport Mindre bra kvalitetsrapport Kommentar Föräldrakooperativ et Gåsen I Ur och Skur Grodan Inspira Järven Inspira Vinbäret KLAX Klossen Snickarbarnen Friluftsförskolor Lantgården Futura Kvarnskogen låg svarsfrekvens i kundundersökning en Föräldrakooperativ et Kotten I Ur och Skur Skogsbrynet I Ur och Skur Skogsigelkotten I Ur och Skurkojan Inspira Björken Inspira Edsviken Inspira Fröhuset Inspira Hökarboden Inspira Järven Inspira Love Inspira Parkstugan Inspira Rödluvan/Terrass en Inspira Silverbäcken Inspira Skogsdungen Inspira Snäckbacken Inspira Vargungen KLAX Klossen låg svarsfrekvens i självvärderingen.

9 Sidan 9 av 10 Kokalite (2 fsk) Kompassen Rälsen Viby Rösjöskolans förskola Sagokullen Skattkistan Solglimten Stallet Stiftelsen Edsbacka Trollkungen Vittra Rösjötorp Vittra Törnskogen Friluftsförskolor Gillbostubben Friluftsförskolor Silverskogen Föräldrakooperativ et Humlan Inspira Filuren Jensens förskola Silverdal Delfinen Myggan Pärlugglan Solkatten Tallbacken Pysslingen Solbacka Rälsen Norrviken låg svarsfrekvens i självvärderingen. har låg svarsfrekvens i kundundersökning en låg svarsfrekvens i självvärderingen. låg svarfrekvens i kundundersökning och självvärdering låg svarsfrekvens i sin självskattning

10 Sidan 10 av 10 TP Pilen TP Svalgången

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet i fristående förskolor samt Rösjöskolans förskola

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet i fristående förskolor samt Rösjöskolans förskola Barn- och utbildningskontoret Tjänsteutlåtande Anna Österman Sidan 1 av 5 Diariekod: 603 Barn- och ungdomsnämnden Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet i fristående förskolor samt Rösjöskolans

Läs mer

Verksamhet år, heltid kr kr. 3-5 år, heltid kr kr. 1-5 år, deltid 15 t/v kr kr

Verksamhet år, heltid kr kr. 3-5 år, heltid kr kr. 1-5 år, deltid 15 t/v kr kr Antagna av barn- och ungdomsnämnden 2017-11-14, 2017/1480 BUN-2, dnr 2017/1480 BUN-2 Bidrag 2018 Check och peng 2018 Verksamhet 2017 2018 Förskola, grundbelopp 1-2 år, heltid 132 000 kr 135 900 kr 3-5

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Antagna av barn- och ungdomsnämnden den 5 december 2018 dnr 2018/2333 BUN Bidrag 2019 check och peng. Bidrag 2019 Check och peng 2019 Verksamhet 2018 2019 Förskola, grundbelopp 1-2 år, heltid 135 900 kr

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rälsen Förskola Norrviken 2014 Enhet Mia Elverö Systematiskt kvalitetsarbete i fristående enhet Förskolechefens/rektorns namn Ansvarig uppgiftslämnare Mia Elverö 1/13 Inledning

Läs mer

Futura International Pre-school. Danderyd

Futura International Pre-school. Danderyd Futura International Pre-school Danderyd Observationen genomfördes av: Helena Aldén, Upplands Väsby Susanne Arvidsson Stridsman, Nacka Veckorna 12, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM Handläggare: Jacky Cohen TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-907-400 1 (7) 2009-11-30 BILAGA 2. MÅL - INDIKATORER - ARBETSSÄTT - AKTIVITETER... 2 1. NÄMNDMÅL:... 2 A. NORMER OCH VÄRDEN...

Läs mer

Daggkåpans förskola. Nacka kommunen

Daggkåpans förskola. Nacka kommunen Daggkåpans förskola Nacka kommunen Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v. 20 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun Neglinge gårds förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v 19 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

VERKSAMHETSRAPPORT FÖR FÖRSKOLAN GRINDSLANTEN

VERKSAMHETSRAPPORT FÖR FÖRSKOLAN GRINDSLANTEN VERKSAMHETSRAPPORT FÖR FÖRSKOLAN GRINDSLANTEN 2017-2018 Årets prioriterade mål Vårt prioriterade mål för detta verksamhetsår har varit: Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar Förståelse för

Läs mer

Prästkragens förskola. Danderyds Kommun

Prästkragens förskola. Danderyds Kommun Prästkragens förskola Danderyds Kommun Observationen genomfördes av: Susanne Arvidsson-Stridsman, Nacka kommun Gunilla Biehl, Nacka kommun Vecka 16, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan Observatörernas

Läs mer

Ansökan om ekonomiskt bidrag eller interkommunal ersättning för barn/elev från Sollentuna kommun som går i verksamhet i annan kommun

Ansökan om ekonomiskt bidrag eller interkommunal ersättning för barn/elev från Sollentuna kommun som går i verksamhet i annan kommun Barn- och utbildningskontoret Blanketten fylls i på datorn och skickas till: Sollentuna kommun Barn- och utbildningskontoret 191 86 Sollentuna Ansökan om ekonomiskt bidrag eller interkommunal ersättning

Läs mer

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Förskolan Bäcken Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

Arbetsplan. Killingens förskola

Arbetsplan. Killingens förskola Arbetsplan Killingens förskola 2016-2017 Inledning Killingen är förskola med endast en avdelning som utgörs av 24 barn i åldrarna 1-5 och 5 pedagoger samt en kock som tillagar lunch och mellanmål. Förskolan

Läs mer

Rapportmall med exempel HT Nora Herrgårds förskola. Danderyds kommun

Rapportmall med exempel HT Nora Herrgårds förskola. Danderyds kommun Rapportmall med exempel HT-2017 Nora Herrgårds förskola Danderyds kommun Observationen genomfördes av: Regina Bergendahl Nacka kommun Linda Lovén Nacka kommun Veckorna 39 och 40, 2017 Innehållsförteckning

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rälsen Förskola Norrviken 2012 Enhet Mia Elverö Systematiskt kvalitetsarbete i fristående enhet Förskolechefens/rektorns namn Ansvarig uppgiftslämnare Mia Elverö 1/12 Inledning

Läs mer

Lyckans mål 2016/2017

Lyckans mål 2016/2017 Lyckans mål 2016/2017 Innehållsförteckning Vårt tema- I böckernas värld 2 Matematik 3 Språk 4 Förskola-Hem 5 Värdegrundsarbete 6 Teknik-Naturvetenskap 7 Vårt tema Vårt tema för verksamhetsåret 2016/2017

Läs mer

Mål, genomförande, måluppfyllelse och bedömning

Mål, genomförande, måluppfyllelse och bedömning Kvalitetsredovisning för Snickargårdens förskola läsåret 2009/2010 Inledning Enligt förordning skall varje förskola årligen upprätta en kvalitetsredovisning. Den skall bland annat innehålla en bedömning

Läs mer

Svea Montessoriförskola. Danderyds kommun

Svea Montessoriförskola. Danderyds kommun Svea Montessoriförskola Danderyds kommun Observationen genomfördes av: Jessica Sahlin Jansson, Nacka kommun Emma Walle, Nacka kommun Vecka 45, 2017 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Språkutveckling. För Skinnskattebergs kommuns förskolor SPRÅKLIG MEDVETENHET LYSSNA, SAMTALA, KOMMUNICERA

HANDLINGSPLAN. Språkutveckling. För Skinnskattebergs kommuns förskolor SPRÅKLIG MEDVETENHET LYSSNA, SAMTALA, KOMMUNICERA HANDLINGSPLAN Språkutveckling SPRÅKLIG MEDVETENHET LYSSNA, SAMTALA, KOMMUNICERA REFLEKTERA UPPTÄCKA OCH FÖRSTÅ SIN OMGIVNING För Skinnskattebergs kommuns förskolor 2018-2019 Innehållsförteckning 1. INLEDNING...

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016

Arbetsplan 2015/2016 Arbetsplan 2015/2016 Reviderad nov 2015 Varje dag är en dag fylld av glädje, trygghet lek och lärande Förskolor öster område 2; Kameleonten, Måsen och Snöstjärnan. Förskolenämnd VÅR VERKSAMHET Från och

Läs mer

för Rens förskolor Bollnäs kommun

för Rens förskolor Bollnäs kommun för Bollnäs kommun 2015-08-01 1 Helhetssyn synen på barns utveckling och lärande Återkommande diskuterar och reflekterar kring vad en helhetssyn på barns utveckling och lärande, utifrån läroplanen, innebär

Läs mer

Sammanfattning. Bakgrund

Sammanfattning. Bakgrund s enkätundersökning år 2019 riktad till vårdnadshavare som har barn i kommunal och fristående förskola eller pedagogisk omsorg. Sammanfattning Resultaten visar att vårdnadshavare generellt sett är nöjda

Läs mer

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B Kvalitetsrapport läsåret 15/16 Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B 2 Innehåll NORMER OCH VÄRDEN... 3 SAMMANFATTNING... 3 Mål... 3 Resultat... 3 Analys...

Läs mer

KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2013

KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2013 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TILLHANDAHÅLLARAVDEL NINGEN SID 1 (8) 2012-10-12 KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2013 Självvärdering av hur förskolan utifrån läroplanen skapar förutsättningar för

Läs mer

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017.

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och

Läs mer

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till våra lokala mål och beskrivit våra metoder. På förskolan

Läs mer

Fiskarhöjdens förskola. Nacka kommunen

Fiskarhöjdens förskola. Nacka kommunen Fiskarhöjdens förskola Nacka kommunen Observationen genomfördes av: Helena Aldén Upplands Väsby kommun Inger Dobson Ekerö kommun Pernilla Qvist Danderyds kommun Vi observerar Fisksätra förskolor under

Läs mer

Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik

Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik Normer och värden - Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika

Läs mer

Charlottenbergs förskola. Danderyds kommun

Charlottenbergs förskola. Danderyds kommun Charlottenbergs förskola Danderyds kommun Observationen genomfördes av: Susanne Arvidsson-Stridsman Nacka kommun Gunilla Biehl Nacka kommun Vecka 17 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan Observatörernas

Läs mer

Bilaga 1. Förskoleenheternas resultatredovisning i sammandrag. a. Normer och värden Utvärdering av likabehandlingsplan/plan kränkande behandling

Bilaga 1. Förskoleenheternas resultatredovisning i sammandrag. a. Normer och värden Utvärdering av likabehandlingsplan/plan kränkande behandling ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM Handläggare: Jacky Cohen TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-907-400 1 (7) 2009-11-30 BILAGA 1. FÖRSKOLEENHETERNAS RESULTATREDOVISNING I SAMMANDRAG 1 1. NÄMNDMÅL:... 1 A. NORMER OCH VÄRDEN...

Läs mer

Regina Bergendahl, Nacka Katarina Bergman, Nacka Elisabeth Larsson, Nacka Vecka 6-7, Färentuna förskola Ekerö kommun

Regina Bergendahl, Nacka Katarina Bergman, Nacka Elisabeth Larsson, Nacka Vecka 6-7, Färentuna förskola Ekerö kommun Regina Bergendahl, Nacka Katarina Bergman, Nacka Elisabeth Larsson, Nacka Vecka 6-7, 2016 Färentuna förskola Ekerö kommun VÅGA VISA VÅGA VISA är ett utvärderingssamarbete inom utbildningsområdet mellan

Läs mer

Svalans Montessoriförskola i Danderyd. Danderyds kommun

Svalans Montessoriförskola i Danderyd. Danderyds kommun Svalans Montessoriförskola i Danderyd Danderyds kommun Observationen genomfördes av: Siv Kevin Sollentuna kommun Regina Bergendahl Nacka kommun Veckorna 41 och 42, Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan

Läs mer

Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor. Grindstugans Förskola

Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor. Grindstugans Förskola Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor Grindstugans Förskola 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande I den dagliga verksamheten används kameror och

Läs mer

Sollentuna kommun. Kundundersökning Edsvikens förskola, Inspira - Föräldrar Förskola. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2015.

Sollentuna kommun. Kundundersökning Edsvikens förskola, Inspira - Föräldrar Förskola. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2015. Sollentuna kommun Edsvikens förskola, Inspira - Föräldrar Förskola 89 respondenter Kundundersökning 2015 Pilen Marknadsundersökningar Mars 2015 Våga Visa 2015, sida 1 Om undersökningen Bakgrund Tio kommuner

Läs mer

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 1 Inledning Förskolan Slottet har med sina fyra avdelningar ännu mer än tidigare blivit ett hus istället för fyra olika avdelningar. Vi jobbar målmedvetet

Läs mer

En förskola på kristen grund

En förskola på kristen grund En förskola på kristen grund Arbetsplan 2018-2019 Innehållsförteckning 1. Värdegrund 2. Organisatoriska förutsättningar 3. Pedagogiska förutsättningar (byta rubrik) 3.1 Miljö och material 3.2 Ett utforskande

Läs mer

KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2016

KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2016 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN FÖRSKOLEAVDELNINGE N KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2016 Självvärdering av hur arbetslaget utifrån läroplanen skapar förutsättningar för barnens utveckling och lärande.

Läs mer

Sammanfattning av kvalitetsrapporter för de kommunala förskolorna

Sammanfattning av kvalitetsrapporter för de kommunala förskolorna 1 (5) BARN- OCH UTBILDNINGSSEKTORN Sammanfattning av kvalitetsrapporter för de kommunala förskolorna Bakgrund Huvudmannen har i sitt Kvalitet- och utvecklingsprogram prioriterat två målområden för förskolan.

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

1. Beskrivning av Stormhattens förskola

1. Beskrivning av Stormhattens förskola Stormhattens föräldrakooperativa förskola Verksamhetsplan 2014/2015 1. Beskrivning av Stormhattens förskola 1.1 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara

Läs mer

Kriterier för mätområde matematikutvecklande arbetssätt

Kriterier för mätområde matematikutvecklande arbetssätt Kriterier för mätområde matematikutvecklande arbetssätt Låg nivå röd Mellannivå gul Hög nivå grön Matematisk utforskande Arbetslaget arbetar med olika matematiska aktiviteter där barnen får använda matematik.

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING 2011 FLYINGE HARLÖSA REKTORSOMRÅDE

KVALITETSREDOVISNING 2011 FLYINGE HARLÖSA REKTORSOMRÅDE 2012-05-10 KVALITETSREDOVISNING 2011 FLYINGE HARLÖSA REKTORSOMRÅDE BAKGRUND Flyinge Harlösa förskoleområde består av 4 förskolor. Två förskolor i Harlösa, Backabo och Birkebo, med ca 40 barn vardera. Backabo

Läs mer

Idala Förskola. Danderyds Kommun

Idala Förskola. Danderyds Kommun Idala Förskola Danderyds Kommun Observationen genomfördes av: Susanne Arvidsson-Stridsman Nacka kommun Gunilla Biehl Nacka kommun Vecka 16 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan Observatörernas

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2014/2015 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Hammerdal Ansvarig förskolchef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 830

Läs mer

Anvisningar Fö rskölans sja lvskattning av utveckling öch la rande

Anvisningar Fö rskölans sja lvskattning av utveckling öch la rande BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 1 (16) Anvisningar Fö rskölans sja lvskattning av utveckling öch la rande Syfte Syftet med förskolans självvärdering är att granska och bedöma den egna verksamheten.

Läs mer

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Datum 1 (9) Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Kvalitetsanalys för Nyckelpigan läsåret 2014/15

Kvalitetsanalys för Nyckelpigan läsåret 2014/15 Datum 1 (11) Kvalitetsanalys för Nyckelpigan läsåret 2014/15 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna kvalitetsanalys

Läs mer

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret 2017/2018.

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret 2017/2018. Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret 2017/2018. Handlingsplanen utgår från Lpfö 98/16, och Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Plan mot diskriminering

Läs mer

Småbarnsskolan Danderyds kommun

Småbarnsskolan Danderyds kommun Småbarnsskolan Danderyds kommun Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Regina Bergendahl Nacka kommun Vecka 47, 2017 1 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas bild Hur observationen

Läs mer

Sollentuna kommun. Kundundersökning 2015. Snäckbackens förskola och skola, Inspira - Föräldrar Förskola. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2015

Sollentuna kommun. Kundundersökning 2015. Snäckbackens förskola och skola, Inspira - Föräldrar Förskola. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2015 Sollentuna kommun Snäckbackens förskola och skola, Inspira - Föräldrar Förskola 82 respondenter Kundundersökning 2015 Pilen Marknadsundersökningar Mars 2015 Våga Visa 2015, sida 1 Om undersökningen Bakgrund

Läs mer

Kvalitetsrapport Läsåret 2016/2017 Lilla Grönhög, Grönhögsvägen 58-60

Kvalitetsrapport Läsåret 2016/2017 Lilla Grönhög, Grönhögsvägen 58-60 1(17) Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsrapport Läsåret 2016/2017 Lilla Grönhög, Grönhögsvägen 58-60 Linköpings kommun linkoping.se 2 Innehåll SAMMANFATTNING... 3 NORMER OCH VÄRDEN (2.1

Läs mer

Montessoriförskolan Delfinen. Sollentuna kommun

Montessoriförskolan Delfinen. Sollentuna kommun Montessoriförskolan Delfinen Sollentuna kommun Observationen genomfördes av: Linda Lovén Nacka kommun Regina Bergendahl Nacka kommun Vecka 43, 2017 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Storbrons Förskola

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Storbrons Förskola Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Storbrons Förskola 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Kriterier för mätområde matematikutvecklande arbetssätt

Kriterier för mätområde matematikutvecklande arbetssätt Kriterier för mätområde matematikutvecklande arbetssätt Låg nivå röd Mellannivå gul Hög nivå grön Matematiskt utforskande Arbetslaget arbetar med olika matematiska aktiviteter där barnen får använda matematik.

Läs mer

Arbetsplan läsåret 2012-2013

Arbetsplan läsåret 2012-2013 Arbetsplan läsåret 2012-2013 1 ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN BULLERBYN Förskolans mål Vi ger barnen förutsättningar att utveckla ett bra språk, både när det gäller det svenska språket men även andra modersmål.

Läs mer

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola och Wasa förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan läsåret 2015/2016 Innehåll: Dokumentation sid. 1 Användning av Lärplatta/ Padda sid. 2 Prioriterade utvecklingsområden sid.

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan

Kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsarbete i förskolan Läsåret 2017-2018 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Ansvarig förskolechef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 833 41 Hammerdal 0644-320

Läs mer

Saltisbarnens Montessoriförskola. Nacka kommun

Saltisbarnens Montessoriförskola. Nacka kommun Saltisbarnens Montessoriförskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Helena Aldén, Upplands Väsby kommun Birgitta Andrén, Upplands Väsby kommun Vecka 41, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Vitsippans förskola

Systematiskt kvalitetsarbete Vitsippans förskola Systematiskt kvalitetsarbete Vitsippans förskola Läsåret 2014-2015 Förskolans värdegrund och uppdrag Att alla barn utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga kriterier Barnen känner tillit

Läs mer

Backeboskolans förskola. Nacka kommun

Backeboskolans förskola. Nacka kommun Backeboskolans förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Gunilla Biehl Nacka kommun Inger Dobson Danderyds kommun Vecka 15, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas bild Hur

Läs mer

Verksamhetsplan för Malmens förskolor

Verksamhetsplan för Malmens förskolor Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016 Enheter Smultron 1-3 år Hallon 1-3 år Jordgubben 3-5 år Lingon 3-5 år Nyponrosen 1-5 år Kullerbyttan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn 1-5 år Förutsättningar

Läs mer

Snickarbarnens förskola. Sollentuna kommun. Regina Bergendahl Nacka kommun Gertrud Eklund Danderyds kommun Vecka

Snickarbarnens förskola. Sollentuna kommun. Regina Bergendahl Nacka kommun Gertrud Eklund Danderyds kommun Vecka Snickarbarnens förskola Sollentuna kommun Regina Bergendahl Nacka kommun Gertrud Eklund Danderyds kommun Vecka 14 2017 2017-04-08 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan/skolan Observatörernas

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Mål & Aktivitetsplan Förskolor Sturefors Bigarråvägen Junibacken, Norrgården & Saltkråkan

Mål & Aktivitetsplan Förskolor Sturefors Bigarråvägen Junibacken, Norrgården & Saltkråkan Mål & Aktivitetsplan 2017 2018 Bigarråvägen Junibacken, Norrgården & Saltkråkan En förskola för alla där kunskap och människor växer Engagemang- Kompetens- Arbetsglädje Målområde Vad/hur När Uppföljning/Utvärdering

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning. Väsby förskola. hösten våren 2017

Verksamhetsbeskrivning. Väsby förskola. hösten våren 2017 Verksamhetsbeskrivning Väsby förskola hösten 2016- våren 2017 På Väsby förskola arbetar vi inspirerade av Reggio Emilias pedagogiska filosofi. Vår verksamhet bedrivs i demokratiska former som lägger grunden

Läs mer

Sollentuna kommun. Kundundersökning 2015. Lantgården, Frilufts Förskolor - Föräldrar Förskola. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2015.

Sollentuna kommun. Kundundersökning 2015. Lantgården, Frilufts Förskolor - Föräldrar Förskola. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2015. Sollentuna kommun Lantgården, Frilufts Förskolor - Föräldrar Förskola 22 respondenter Kundundersökning 215 Pilen Marknadsundersökningar Mars 215 Våga Visa 215, sida 1 Om undersökningen Bakgrund Tio kommuner

Läs mer

Presentation. Gagnef kommuns vision

Presentation. Gagnef kommuns vision Lokal arbetsplan Presentation Vår förskola är belägen i en äldre fastighet söder om Västerdalälven. Förskolan har öppet 6:30-18:00 och ibland 6:00 18:30. På går 17 barn. Tolv barn är födda 2011 och tre

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen LOKAL ARBETSPLAN GÄLLANDE 2015/2016 HEDLUNDA FÖRSKOLA

Kultur- och utbildningsförvaltningen LOKAL ARBETSPLAN GÄLLANDE 2015/2016 HEDLUNDA FÖRSKOLA LOKAL ARBETSPLAN GÄLLANDE 2015/2016 HEDLUNDA FÖRSKOLA Innehållsförteckning Faktauppgifter 3 Normer och värden...4 Utveckling och lärande.5-6 Barns inflytande 7 Förskola och hem.8 Samverkan med förskoleklass...8

Läs mer

Fördjupad analys av lokalförsörjningsplan skola 2011-2015

Fördjupad analys av lokalförsörjningsplan skola 2011-2015 SOLLENTUNA KOMMUN Tjänsteutlåtande Barn- och utbildningskontoret 10-10-18 Ninna Kempe Sidan 1 av 3 Dnr 10/5 BUN.271 Barn- och ungdomsnämnden Fördjupad analys av lokalförsörjningsplan skola 11-15 Förslag

Läs mer

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN FÖRSKOLEAVDELNINGE N KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2018 (med uppdaterade kriterier för digitalisering men före en större genomgång utifrån den reviderade läroplanen

Läs mer

Kriterier för mätområde Språkutveckling

Kriterier för mätområde Språkutveckling Kriterier för mätområde Språkutveckling Låg nivå röd Mellannivå orange Mellanhög nivå gul Hög nivå grön Språkutveckling Språkutveckling Språkutveckling Språkutveckling ses i första hand utifrån språkproduktionsperspektiv;

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Barnantal Gubbo Förskola Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo Förskola Födda -08 Födda -09 Födda -10 Födda -11 Födda -12 7 st 5 st 5 st 2 st 3 st Personal

Läs mer

Mål & Aktivitetsplan Förskolor Sturefors Junibacken & Norrgården

Mål & Aktivitetsplan Förskolor Sturefors Junibacken & Norrgården Mål & Aktivitetsplan 2016 2017 Junibacken & Norrgården En förskola för alla där kunskap och människor växer Engagemang- Kompetens- Arbetsglädje Målområde Vad/hur När Uppföljning/Utvärdering 2.1 Normer

Läs mer

Blåbärets Kvalitetsredovisning

Blåbärets Kvalitetsredovisning Blåbärets Kvalitetsredovisning ht-2011/vt-2012 Sammanställt av: Maria Henriksson Normer och värden. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar.. Förskolan

Läs mer

Årsberättelse

Årsberättelse Årsberättelse 2015-2016 Valbo förskoleområde Det Du tänker om Mig, Så Du ser på Mig, Som Du är mot Mig, Sådan blir jag Anci Rehn Förskolechef Jessica Peter Mia Lind Kristina Hjertberg Helena Baggström

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Björkdungens förskola Läsåret 2015/2016 2(6) Vad framkom vid analysen av verksamhetens resultat förra läsåret? Analysen visade ett behov av ett fortsatt

Läs mer

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet SJÄLVSKATTNING ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet TYCK TILL OM FÖRSKOLANS KVALITET! Självskattningen består av 6 frågor. Frågorna följs av påståenden som är fördelade på en skala 7 som du

Läs mer

Verksamhetsplan Stretereds och Vommedalens förskolor.

Verksamhetsplan Stretereds och Vommedalens förskolor. Verksamhetsplan 2013-2015 Stretereds och Vommedalens förskolor. Tillsammans skapar vi utveckling" Bakgrund och syfte Av stadens styrprinciper framgår att samtliga nämnder ska upprätta verksamhetsplaner

Läs mer

Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016

Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016 Enheter Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016 Geten 1-3 år Gurkan 3-5 år Leoparden 3-5 år Kantarellen 1-5 år Blåsippan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn från 1-5 år Förutsättningar Inskrivna

Läs mer

Handlingsplan. Storhagens förskola 2015/2016

Handlingsplan. Storhagens förskola 2015/2016 Handlingsplan Storhagens förskola 2015/2016 1 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga

Läs mer

Tillsyn av den fristående Martemeoförskolan Kullerbyttan

Tillsyn av den fristående Martemeoförskolan Kullerbyttan 2019-09-25 Tjänsteskrivelse Barn- och utbildningsnämnden Dnr 2019/259-644 Tillsyn av den fristående Martemeoförskolan Kullerbyttan Västerviks kommun genomförde 2019-09-02 tillsyn av fristående Martemeoförskolan

Läs mer

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev.080530 Karlshögs förskola består av fyra avdelningar: Grodan, Hajen, Delfinen och Pingvinen. Förskolan är belägen i ett lugnt villaområde på Håkanstorp. Avdelningarna

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Trollbäcken Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi vill nå

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN TILS FÖRSKOLOR 2014/15

LOKAL ARBETSPLAN TILS FÖRSKOLOR 2014/15 LOKAL ARBETSPLAN TILS FÖRSKOLOR 2014/15 Vår vision Verksamheten i vårt område utgår från en gemensam grundsyn kring det kompetenta barnet, kunskap och lärande Verksamheten skall präglas av glädje, lust

Läs mer

Krabbans förskola. Nacka kommun

Krabbans förskola. Nacka kommun Krabbans förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Helena Aldén Upplands Väsby kommun Inger Dobson Ekerö kommun Pernilla Qvist Holm Danderyds kommun Vi observerar Fisksätra förskolor under veckorna

Läs mer

Verksamhetsplan. Myggans förskola. Verksamhetsåret 2013

Verksamhetsplan. Myggans förskola. Verksamhetsåret 2013 Verksamhetsplan Myggans förskola Verksamhetsåret 2013 Vår verksamhet bygger på Lpfö 98 som är förskolans egen läroplan. Läroplanen innefattar förskolans gemensamma värdegrund och de övergripande mål och

Läs mer

Verksamhetsplan. Kumlasjo ns fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Kumlasjo ns fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Kumlasjo ns fo rskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Gäller till: 2018-06-30 1. Verksamhetens

Läs mer

Kållekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2016 juni 2017

Kållekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2016 juni 2017 Kållekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2016 juni 2017 Ansvarig förskolechef Namn Pia Johnsson Datum 2017-02-10 Tjörn Möjligheternas ö Enhetens namn Kållekärrs förskolor Enheten ansvarar för följande områden

Läs mer

En förskola för alla där kunskap och människor växer

En förskola för alla där kunskap och människor växer En förskola för alla där kunskap och människor växer Engagemang Kompetens - Arbetsglädje Mål Linköpings kommun: Maximalt lärande - alla barn & elever utmanas i sitt lärande och förväntas nå så långt som

Läs mer

Sollentuna kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter Silverbäckens förskola, Inspira - Föräldrar Förskola 96 respondenter

Sollentuna kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter Silverbäckens förskola, Inspira - Föräldrar Förskola 96 respondenter Sollentuna kommun Silverbäckens förskola, Inspira - Föräldrar Förskola 96 respondenter Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter 216 Pilen Marknadsundersökningar Mars 216 [Företaget AB], [Undersökningsnamn],

Läs mer

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Förskolan Björkbacken Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Kvalitetsanalys för Förskolan Kul i Forum läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Förskolan Kul i Forum läsåret 2013/14 2014-09-08 1 (7) Kvalitetsanalys för Förskolan Kul i Forum läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Djursholms Montessoriförskola Svalan. Danderyds kommun

Djursholms Montessoriförskola Svalan. Danderyds kommun Djursholms Montessoriförskola Svalan Danderyds kommun Observationen genomfördes av: Regina Bergendahl Nacka kommun Siv Kevin Sollentuna Kommun Veckorna 41 och 42, 2017 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan

Läs mer

Handlingsplan. Storhagens förskola. Ht16/Vt17

Handlingsplan. Storhagens förskola. Ht16/Vt17 Handlingsplan Storhagens förskola Ht16/Vt17 1 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra

Läs mer

Årsplan Förskolan Kastanjen 2014/15

Årsplan Förskolan Kastanjen 2014/15 Reviderad 140820 Årsplan Förskolan Kastanjen 2014/15 Förskolan har 5 avdelningar med stegrande åldersgrupper och roterande personal. Åldersindelningen på avdelningarna är 1-2 åringar, 2-3 åringar 3-4 åringar,

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer