Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske på Bygdegården, Hästholmen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske på Bygdegården, Hästholmen"

Transkript

1 Nr 3/2011 Sida 1/9 Linda Englund Vätternvårdsförbundet Tel Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske på Bygdegården, Hästholmen 29. Mötets öppnande Ordförande öppnade mötet och hälsade alla välkomna. Beslut: Mötet förklarades öppnat. 30. Förslag till dagordning Johnny Norrgård ville föra två punkter till övrigt, fiskelicenser samt gäddlarvsinventering. Linda Englund ville föra en punkt till övrigt, nya ledamöter, och Urban Hjälte ville föra punkten Borghamns utveckling till övrigt. Beslut: Dagordningen fastställdes med punkterna fiskelicenser, gäddlarvsinventering, nya ledamöter samt Borghamns utveckling tillagda till Övrigt. 31. Val av justeringsperson Förslag gavs på Ingvar Thorsholen, Vätterns Fritidsfiske- och Fiskevårdsförbund. Beslut: Mötet valde Ingvar Thorsholen till justeringsperson. 32. Föregående protokoll Protokollet är justerat och utlagt på hemsidan. Under punkt 25 beslutades att Anton Halldén till nästa möte skulle ta fram föredragningar över hur långt vi har kommit med arbetet med harren. Mer information om harren kommer under punkten 38 i detta protokoll, nytt från Länsstyrelserna. Beslut: Protokollet kan läggas till handlingarna. Vätternvårdsförbundet c/o Telefon Fax E-post lförnamn.efternamn@lansstyrelsen.se Webbplats Organisationsnummer: Postgiro: Bankgiro:

2 Sida 2/9 33. Protokoll Fiskeskyddsnämnd På mötet med fiskeskyddsnämnden (som Måns Lindell deltog på) hade man en punkt som tog upp ersättningar för redskap samt intrång i fiske. Det har inte utbetalats någon ersättning till fiskare de senaste fem åren. Denna ersättning ska vid behov utbetalas till fiskare som har fått redskap förstörda eller upplevt att de ej kan bedriva fiske med anledning av att verksamhet från staten (Försvarsmakten, FMV) påverkar fisket negativt. Vätternvårdsförbundet har fått signaler om att detta inte riktigt speglar verkligheten. Fiskare kan uppleva att det är krångligt att anmäla det och väljer därför att avstå. Johnny Norrgård informerade att en fiskare för ett tag sedan fick en 50 kg granat i sitt nät som fick omhändertas av försvaret. Fiskaren får ersättning för nät samt förlorad arbetsinkomst. I övrigt är det väldigt sällan som fiskare rapporterar om skrot i redskapen. 34. GAP 2 Alfred Sandström informerade att de har besökt olika fiskare kring sjön och det är som har visat intresse av att delta i sikselektivitetsstudien. Vad gäller fångsterna av sik så har de inte varit så stora hittills. I vissa områden i sjön har de fått mycket bifångst av röding och i vissa områden väldigt lite bifångst. Man har experimenterat med maskstorlekar, djup och platser i sjön. Projektet kommer att fortsätta till och med 2014 och budgeten kan även komma att täcka möten som hålls inom Samförvaltning/FOG. Under projekttiden räknar man med att få tre fiskesäsonger. Urban Hjälte frågade om man har övervägt att använda sig av storryssjor? Alfred svarade att det absolut finns ett intresse för det. Alfred Sandström tycker att det vore bra om man kunde få med fritidsfiskare i studien. Ingvar Thorsholen kan eventuellt undersöka det. Vidare informerade Alfred Sandström att man planerar att ta fram en videofilm om projektet och i december ska en filmare följa med fiskarna ut. Det kommer även pågå andra saker under årens lopp, bl a ett möte inom projektet kring just Vättern. Beslut: Ingvar Thorsholen tittar närmare på vem från fritidsfisket som skulle kunna vara intresserad av att vara med i studien. 35. Respons på Vätternvårdsförbundets skrivelse till Västra Götaland gällande önskat större intresse för Vätterbäckarna Johnny Norrgård informerade att Länsstyrelsen Västra Götaland har fått förlängd svarstid till och med den 23 november och att Vätternvårdsförbundet ännu inte har fått något svar på skrivelsen.

3 Sida 3/9 36. Förslag till militär kompensation i Vättern Johnny Norrgård och Måns Lindell har deltagit på ett möte med FMV där de var positiva till att ansvara, även ekonomiskt, för kompensationsåtgärder. Johnny Norrgård la fram några förslag: Bekosta ett restaureringsprojekt, t ex Höjen. Men det är osäkert om den åtgärden skulle lyckas. Att FMV ekonomiskt bistår med övervakningen av rödingleken. Att Samförvaltningen kan nyttja deras tekniska expertis, t ex ta fram bättre djupkartor. Det förslag som verkade mest angeläget var att nyttja den tekniska expertisen. Vätternvårdsförbundet bör ta en kontakt med FMV för att diskutera förslaget med dem. Vidare informerade Johnny Norrgård att det har framkommit information att både öring och harr förr i tiden lekte i sundet mellan stora Röknen och röknehuvud, det sk Emballasundet (oklar stavning). Men sundet fylldes ingen på 60-talet då militären anlade en rälsbana ut på huvudet. Ett förslag är att man skulle öppna upp sundet igen. Det kan vara ett första steg för kompensationsåtgärder som man skulle kunna uppmärksamma i media bl a. Beslut: Måns Lindell ombeds att ta kontakt med sina kontakter inom Försvaret för att diskutera möjligheten att nyttja deras tekniska expertis. 37. Nytt från arbetsgrupperna Kräftgruppen Björn Dieker informerade att årets kräftfångster har varierat mycket från dåligt till bra. Till nästa kräftgruppsmöte ska respektive ledamot fundera över hur man vill att kräftfisket ska se ut i framtiden, både yrkesfiske, det privata och allmänhetens fiske och så ska man göra en fördjupad diskussion kring detta. Nästa möte är satt till den 17 januari På kräftgruppsmötet hade man även en diskussion kring representationen i gruppen. Man ansåg att Samförvaltningen bör ha synpunkter på hur gruppen ska konstitueras. Detta diskuterades på samförvaltningsmötet och gruppen kom fram till att varje ledamot måste representera en organisation. T ex borde sportfiskarna sitta med. Urban Hjälte kan titta närmare på en deltagare från Sportfiskarna. Alfred Sandström representerar SLU i kräftgruppen, men han anser att det är viktigt att även en ledamot från HaV sitter med. Han har kontaktat dem men inte fått något svar. Samförvaltningen borde även be någon från Jordbruksverket att sitta med i Kräftgruppen.

4 Sida 4/9 En yrkesfiskare har skickat ut en skrivelse där han påpekar problemen med stöld och tjuvvittjningar i samband med allmänhetens kräftfiske. Fisketillsynsgruppen Man hade ett möte den 15 juni då man stämde av fjolårets verksamhet samt planerna framåt. Beslut: Urban Hjälte undersöker möjligheten till en kandidat från Sportfiskarna till Kräftgruppen. Alfred Sandström undersöker vidare möjligheten att någon från HaV kan delta. Sekretariatet kontaktar Jordbruksverket för att se om någon därifrån kan delta. 38. Nytt från Länsstyrelserna Anton Halldén informerade om fisketillsynen och berättade att samarbetet med sjöpolisen fungerar mycket bra. Under 2011 har det hittills blivit 37 polisanmälningar. Man tar ett nytt tag med lekfiskeräknarna som även utövar tillsyn i lekområdena. Det rör sig om ca 30 personer. Alf Hultqvist berättade att Vätterns trollingklubb har fått Motalas miljöstipendium för deras arbete med att städa upp i och kring Sjöhamrabäcken för att Vätterns öring ska kunna leka i bäcken. En åtgärd har utförts i Tabergsån där en damm har rivits ut. I Knipån pågår arbete med ett omlöp. Hjo kommuns projekt Öring i hela Hjoån har beviljats 2,7 miljoner från Naturskyddsföreningens miljöfond. Pengarna kommer att göra det möjligt att återskapa stora delar av öringens ursprungliga reproduktionsområde. Den 30 oktober hölls öringens dag på 3 ställen i Jönköpings län och flest besökare hade man vid Hökesån i Habo. De andra två ställena var Lillån i Huskvarna samt Hjoån i Hjo. Rödingens dag hade man en vecka senare, den 6 november, i Huskvarna hamn vilket lockade flera tusen besökare. För närvarande arbetar man på Länsstyrelsen med att utvärdera den fritidsfiskeenkät som skickades ut under förra året. Ett utkast kommer att vara klart inom kort. Svenska Naturskyddsföreningen har nyligen kommit ut med en rapport om miljögifter i fiskar från hela världen, bl a Vätternröding. Denna information är ingen nyhet utan är något som man har vetat

5 Sida 5/9 om under en lång tid. Dock var rapportens mätvärden gällande DDT fel och rapporten har nu reviderats. Livsmedelsverket har tagit dioxinprover på sik i Vänern och värdena ligger över gränsvärdet varför det har blivit saluförbud på sik från Vänern. Alfred Sandström har träffat Livsmedelsverket som gärna vill ha in fler sikar. Den sik som har fångats vid provfiske i Vänern och Vättern har skickats till Livsmedelsverket. Det har visat sig att siken i Vänern har högre dioxinhalter än siken i Vättern. Det är även en skillnad i Vänern, där siken i norra delen av Vänern har högre halter än sik fångad i den södra delen. Anledningarna till detta är ännu oklara men vad som skiljer siken i Vänern och Vättern är att Vänernsiken är fetare än Vätternsiken samt deras födoval är olika. Det är dock inget saluförbud för öring, lax eller röding som alla ligger över gränsvärdet. Detta beror på att man har fått undantag för dessa arter. Men sik var ej medräknad bland dessa arter. Anton Halldén påpekade att man kan ansöka om dispens även för siken. Även på kräftor i Vättern har man tagit prover och muskelproverna låg under gränsvärdet för dioxin men fettproverna låg över. Anton Halldén påpekade att det är viktigt att gå ut med information till fiskförsäljare kring Vättern att det är förbjudet att sälja Vänernsik. En del av den sik som säljs kring Vättern kommer från sjön Lake Superior i Kanada och även den siken har sådana halter av dioxin att de i Kanada har kostrekommendationer. Totalt har smolt från Sävenfors fiskeodling satts ut i Vättern under året; 7000 i våras och under hösten av dem märktes och sumpades. Årets resultat har varit mycket bra då alla som sumpades kunde sättas ut. Fiskeriverket har gett ut rapporten En främmande art i Vättern ekologiska effekter av utsättningar av Gullspångslax. Mer information om rapporten tas på nästa Samförvaltningsmöte. Baskarp Sand släpper ut restprodukter i Vättern och nu ska ett kontrollprogram tas fram. Det har visat sig att det förekommer mer fisk vid utsläppet än vid referensområdena. Årets provfiske gjordes i fyra områden i sjön, varav man i tre av dem kan se en ökning av rödingen. Rödingens bestånd är idag 25-50% av vad beståndet var i början av 1900-talet. Urban Hjälte frågade om man vet att det har varit så mycket röding i sjön förr i tiden. Anton Halldén svarade att det finns mycket bra data från Vättern under en lång tidsperiod. Anton Halldén lyfte en synpunkt kring statusen på rödingen i Vättern. Idag är det dyrare med signalkräfta än vad det är att köpa

6 Sida 6/9 Vätterröding. Vätterröding är mycket mer exklusiv och därför behöver statusen höjas på rödingen. Länsstyrelsen i Jönköping planerar att söka pengar till följande projekt inför nästa år: Harr o Decimering av kräftor på lekplatser o Genetisk analys o Åldersanalys o Skyddsjakt skarv o Effekt av kräftpredation o Avelsfiske o Flugutteruppföljning Catch & Release röding Fritidsfiskeenkät Vättern + riktat mot gädda Besökscentrum Vätterbäckar Ev. strandnära siklekprovfisken Ev. uppdatering smoltmodell Vättern Urban Hjälte nämnde att Motala Ström kan vara lämpligt habitat för utsättning av harryngel. Anton Halldén informerade att man planerar att söka pengar till en förstudie för öring och då kan de även söka för harr. Beslut: Länsstyrelsen i Jönköping informerar fiskförsäljare kring Vättern att det nu är förbjudet att sälja sik från Vänern. Rapporten En främmande art i Vättern tas upp som en punkt vid nästa Samförvaltningsmöte. 39. Nytt från HaV/SLU Alfred Sandström (SLU) informerade att provfiskena har löpt på som vanligt. Resultatet visar att öringen ökar och sik, lake och abborre är stabila. De har även trålat med hydroakustik vilket har visat att det är ganska gott om nors och mer storvuxen nors än tidigare. Fortfarande är det lite siklöja men även den är större i storleken än tidigare. När det gäller signalkräftor så visar provfiskena att fångsterna/bur går ner. Även medelstorleken fortsätter att minska. Alfred Sandström tror att det kan bero på att fiskeansträngningen är för hård vilket kan göra att bestånden minskar. Urban Hjälte påpekade att man skulle kunna använda sig av tillsynen för att inventera storlekarna på kräftorna i burarna. Hädanefter kommer inte SLU kunna få tillgång till fångststatistiken för fisk då HaV hävdar att SLU inte längre kan ta del av den.

7 Sida 7/9 SLU har haft förhandlingar med HaV angående framtiden. En del nedskärningar behöver göras men ekolodning samt trålning kommer att fortsätta i Vättern. SLU planerar att söka medel från Jordbruksverket för provfisket. SLU är med i ett samarbetsprojekt gällande hur klimatet påverkar fiskbestånd i sjöar. Det är ett samarbete med forskare i hela Europa och i Vättern tittar man på nors och siklöja. 40. Övriga frågor Johnny Norrgård informerade att en fiskare i Olshammar hade kommit överens med en yngre fiskare att han skulle ta över den äldres licens. Det beviljades men HaV gav bara tillstånd till kräftfiske, ej nätfiske. Ett av målen för Samförvaltningen är att man ser positivt på en föryngring vilket i och med detta kan förhindra det. Detta kan resultera i att inga äldre fiskare kommer att släppa sina licenser. Frågan uppstod om Vätternvårdsförbundet ska agera på något sätt. Men Samförvaltningen väljer att avvakta. Johnny Norrgård berättade om den gäddlarvsinventering som har gjorts. En student från Forshaga akademin var ute och undersökte vikar i norra Vättern med avseende på gäddlek våren Därefter var Alfred Sandström, Johnny Norrgård och Adam Ludvigsson ute och håvade gäddlarver. Det var effektivt att gå med en grund vit håv i vass och på översvämningsmarker. Men det är svårt att kvantifiera mängden. Bilderna från inventeringen kan visas på nästa Samförvaltningsmöte. Linda Englund informerade om två nya ledamöter i Samförvaltning Fiske. Maria Carlén i Kräftriket kommer att ersättas av Anna Österlund från Motala. Hon börjar den 1 december. Sveriges Fisketurism Företagare har en ersättare för Lars-Eric Andersson. Han heter Manni Svensson, jobbar med Norrbyströmmen (Motala Ström), och kan medverka vid möten beroende på vad som ska avhandlas. Urban Hjälte berättade om den planerade byggnationen av Borghamns hamn där Sveaskog vill göra en total upprustning med bland annat en ny båtramp. En ansökan till FOG kan komma in framöver. Beslut: Bilder från gäddlarvsinventeringen visas på nästa Samförvaltningsmöte. Samförvaltning Fiske hälsar Anna Österlund och Manni Svensson välkomna.

8 Sida 8/9 41. Nästa möte Agenda 2012 är fastlagd och nästa möte hålls torsdagen den 9 februari 2012 i Västra Götalands län. 42. Mötets avslutande Mötet förklarades avslutat. Beslut: Ordförande avslutade mötet. Jönköping den 16 januari 2012 Linda Englund Vid protokollet Kjell Aldsten Mötesordförande Ingvar Thorsholen Justeringsperson Innan mötet fick Samförvaltning Fiske information samt en guidad tur av hamnen i Hästholmen av Michael Cornell. Hästholmens Hamn och Magasin AB hade bl a nyligen anlagt en ny båtramp. Hamnen har 150 båtplatser och rampen används ca 600 gånger per år.

9 Sida 9/9 BILAGA 1 Närvarande: Kjell Aldsten, Vätternvårdsförbundet Alfred Sandström, Fiskeriverket Björn Dieker, Fiskevattenägarförbundet Alf Hultqvist, Sportfiskarna Ingvar Thorsholen, Vätterns Fritidsfiske- och Fiskevårdsförbund Ulf Lindell, Vätterns Fritidsfiske- och Fiskevårdsförbund Johnny Norrgård, Vätternvårdsförbundet Linda Englund, Vätternvårdsförbundet Anton Halldén, Länsstyrelsen i Jönköpings län Urban Hjälte, Sportfiskarna

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske 2011-05-18 på Hotell Nostalgi, Motala

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske 2011-05-18 på Hotell Nostalgi, Motala Nr 2/2011 Sida 1/8 Linda Englund Vätternvårdsförbundet Tel 036-39 52 60 Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske 2011-05-18 på Hotell Nostalgi, Motala 14. Mötets öppnande Ordförande öppnade

Läs mer

Protokoll vid Vätterns FOG-möte 2011-11-24 på Bygdegården, Hästholmen

Protokoll vid Vätterns FOG-möte 2011-11-24 på Bygdegården, Hästholmen Sida 1/8 2011-11-29 Linda Englund Vätternvårdsförbundet 036-39 52 60 linda.englund@lansstyrelsen.se Protokoll vid Vätterns FOG-möte 2011-11-24 på Bygdegården, Hästholmen 33. Mötets öppnande Ordförande

Läs mer

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske 2011-02-08 på Länsstyrelsen, Jönköping

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske 2011-02-08 på Länsstyrelsen, Jönköping PROTOKOLL 2011-03-01 Nr 1/2011 Sida 1/8 Linda Englund Vätternvårdsförbundet Tel 036-39 52 60 linda.englund@lansstyrelsen.se Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske på Länsstyrelsen, Jönköping

Läs mer

Protokoll vid Vätterns FOG telefonmöte

Protokoll vid Vätterns FOG telefonmöte Sida 1/5 Linda Englund Vätternvårdsförbundet 036-39 52 60 linda.englund@lansstyrelsen.se Protokoll vid Vätterns FOG telefonmöte 2011-09-13 24. Mötets öppnande Ordförande hälsade alla välkomna och förklarade

Läs mer

Protokoll vid Vätterns FOG möte 2011-05-18 på Hotell Nostalgi, Motala

Protokoll vid Vätterns FOG möte 2011-05-18 på Hotell Nostalgi, Motala Nr 2/2011 Sida 1/5 Linda Englund Vätternvårdsförbundet Tel 036-39 52 60 Protokoll vid Vätterns FOG möte 2011-05-18 på Hotell Nostalgi, Motala 13. Mötets öppnande Ordförande öppnade mötet. Beslut: Mötet

Läs mer

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske 2012-02-09 på Hökensås Semesterby

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske 2012-02-09 på Hökensås Semesterby Nr 1/2012 Sida 1/8 Linda Griffiths Vätternvårdsförbundet Tel 036-39 52 60 Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske 2012-02-09 på Hökensås Semesterby 1. Mötets öppnande Mötet inleddes med

Läs mer

Hållbar förvaltning av signalkräfta i Vättern

Hållbar förvaltning av signalkräfta i Vättern Hållbar förvaltning av signalkräfta i Vättern 2013-11-28 Anton Halldén Länsfiskekonsulent F län Mål med fiskeriförvaltning Vättern - Att sköta om fiskbestånden och fisket så att det ger en god avkastning

Läs mer

Förvaltningsplan fisk och fiske Vättern

Förvaltningsplan fisk och fiske Vättern Förvaltningsplan fisk och fiske Vättern Anton Halldén (TACK Malin Setzer) Länsfiskerikonsulent, Länsstyrelsen i Jönköpings län Anton.hallden@lansstyrelsen.se Vad är en förvaltningsplan? Vad? Hur? Vart?

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid möte med VU-fisk, Samförvaltning Vättern

Minnesanteckningar förda vid möte med VU-fisk, Samförvaltning Vättern Minnesanteckningar förda vid möte 2006-02-08 med VU-fisk, Samförvaltning Vättern Plats: Länsstyrelsen, Jönköping Närvarande: (LM=ledamot av VU-fisk): Lars-Eric Andersson, Sveriges Fisketurism Företagare

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid möte med VU-fisk, Samförvaltning Vättern

Minnesanteckningar förda vid möte med VU-fisk, Samförvaltning Vättern Minnesanteckningar förda vid möte 2006-03-28 med VU-fisk, Samförvaltning Vättern Plats: Hotell Norra Vättern, Askersund Närvarande: Ingvar Thorsholen, Vätterns Fritidsfiske- och Fiskevårdsförbund Urban

Läs mer

Protokoll VU-möte på hotell Bellevue, Hjo

Protokoll VU-möte på hotell Bellevue, Hjo PROTOKOLL 2/2011 Datum 2011-04-26 Sida 1/6 Linda Englund Vätternvårdsförbundet 036-39 52 60 Protokoll VU-möte 2011-03-25 på hotell Bellevue, Hjo 19. Mötets öppnande Mötet öppnades av ordförande Kjell Aldsten.

Läs mer

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets FOG-möte

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets FOG-möte Sida 1/7 Adam Johansson Vätternvårdsförbundet Tel 010-223 63 54 Adam.johansson@lansstyrelsen.se Protokoll vid Vätternvårdsförbundets FOG-möte 2014-05-20 22. Mötets öppnande Marie: Anton Halldén från Länsstyrelsen

Läs mer

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske Hembygdsgården i Hovslätt, Jönköpings kommun

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske Hembygdsgården i Hovslätt, Jönköpings kommun Sida 1/10 Malin Setzer Vätternvårdsförbundet Tel 010-223 63 61 malin.setzer@lansstyrelsen.se Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske Hembygdsgården i Hovslätt, s kommun 1. Mötets öppnande

Läs mer

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske 2013-11-21på Länsstyrelsen i Jönköping

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske 2013-11-21på Länsstyrelsen i Jönköping PROTOKOLL Sida 1/17 2013-12-30 Malin Setzer Vätternvårdsförbundet Tel 010-223 63 61 malin.setzer@lansstyrelsen.se Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske 2013-11-21på Länsstyrelsen i

Läs mer

Protokoll VU-sammanträde

Protokoll VU-sammanträde Nr 1/10 Protokoll VU-sammanträde Onsdag den 27 januari 2010 i Motala kommunhus Närvarande: Kjell Aldsten, Måns Lindell, Jan-Anders Johansson, Linda Englund, Tomas Karlsson, Niclas Bäckman, Karin Runnels

Läs mer

Protokoll VU-möte 2010-06-07 på Zinkgruvan Mining, Zinkgruvan

Protokoll VU-möte 2010-06-07 på Zinkgruvan Mining, Zinkgruvan PROTOKOLL Nr 2/2010 Sida 1/7 Linda Englund Vätternvårdsförbundet lin- c/o Länsstyrelsen Postadress 551 86 Jönköping Besöksadress Hamngatan 4 Tel 036-39 50 00 Fax 036-16 71 83 E-post da.englund@lansstyrelsen.se

Läs mer

Svar till Vätternvårdsförbundet angående remissversion Fisk och Förvaltningsplan fisk och fiske Vättern

Svar till Vätternvårdsförbundet angående remissversion Fisk och Förvaltningsplan fisk och fiske Vättern SLUID: Institutionen för akvatiska resurser Alfred Sandström 2017-04-19 Vätternvårdsförbundet Svar till Vätternvårdsförbundet angående remissversion Fisk och Förvaltningsplan fisk och fiske Vättern 2017-2022.

Läs mer

Vätternvårdsförbundet. Fiskeområde Vättern Nu och i framtiden

Vätternvårdsförbundet. Fiskeområde Vättern Nu och i framtiden Vätternvårdsförbundet Fiskeområde Vättern Nu och i framtiden En unik möjlighet till satsningar för att stärka fritidsfiske, yrkesfiske och turism. 11 miljoner till 23 projekt 2009-2013 VAD ÄR FISKEOMRÅDE

Läs mer

Ny inventering av fritidsfisket i Vättern 2010.

Ny inventering av fritidsfisket i Vättern 2010. Datum 2011-02-01 Beteckning Jönköpings län Västra Götalands län Östergötlands län Örebro län Ny inventering av fritidsfisket i Vättern 2010. Fram till 1993 var inrapportering av fångst obligatorisk för

Läs mer

Protokoll VU-möte på Stocklycke vandrarhem, Omberg

Protokoll VU-möte på Stocklycke vandrarhem, Omberg PROTOKOLL 3/2012 Datum 2012-07-18 Sida 1/7 Linda Griffiths Vätternvårdsförbundet 036-39 52 60 Protokoll VU-möte 2012-06-19 på Stocklycke vandrarhem, Omberg 31. Mötets öppnande Ordförande Kjell Aldsten

Läs mer

Förvaltningsplan fisk och fiske Vättern

Förvaltningsplan fisk och fiske Vättern Fisketillsyn Lagstiftningen är en viktig komponent i förvaltningen av fisk och fiske i Vättern som ett instrument för att reglera fisket. För att kontrollera regelefterlevnaden och verka för ett långsiktigt

Läs mer

Kallelse och förslag till dagordning vid styrelsemöte 2010-10-19

Kallelse och förslag till dagordning vid styrelsemöte 2010-10-19 KALLELSE Sida 1/6 Datum 2010-10-19 Ert datum Beteckning Nr 2/10 Er beteckning Till ledamöter i STYRELSEN i Vätternvårdsförbundet Måns Lindell Vätternvårdsförbundet c/o Länsstyrelsen Postadress 551 86 Jönköping

Läs mer

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske Hökensås, Askersunds kommun

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske Hökensås, Askersunds kommun Sida 1/10 Malin Setzer Vätternvårdsförbundet Tel 010-223 63 61 malin.setzer@lansstyrelsen.se Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske Hökensås, Askersunds kommun 1. Mötets öppnande Ordförande

Läs mer

Vätterninfo nr 3:2014 oktober

Vätterninfo nr 3:2014 oktober Vätterninfo nr 3:2014 oktober Vätternvårdsförbundet gör studieresa till Bodenssjön! Vätternvårdsförbundet kommer under november genomföra en studieresa till Bodensjön för att bl a studera hur fisket bedrivs

Läs mer

Protokoll vid styrelsesammanträde 2011-03-08 på FMV Provplats Karlsborg

Protokoll vid styrelsesammanträde 2011-03-08 på FMV Provplats Karlsborg Nr 1/2011 Sida 1/10 Linda Englund Vätternvårdsförbundet 036-39 52 60 Protokoll vid styrelsesammanträde 2011-03-08 på FMV Provplats Karlsborg PROTOKOLL 1. Mötets öppnande Mötet öppnades av ordförande Lars

Läs mer

Protokoll LAG-möte Leader Vättern, telefonmöte

Protokoll LAG-möte Leader Vättern, telefonmöte Protokoll LAG-möte Leader Vättern, telefonmöte 2018-06-28 1. Mötets öppnande Ordförande förklarade mötet öppnat. 2. Fastställande av dagordning Dagordningen fastställdes. En nytillkommen fråga sedan dagordning

Läs mer

Protokoll VU-möte på IKHP, Huskvarna.

Protokoll VU-möte på IKHP, Huskvarna. PROTOKOLL Datum 2017-06-09 Sida 1/5 Malin Setzer Vätternvårdsförbundet 010-223 63 61 Protokoll VU-möte 2017-09-18 på IKHP, Huskvarna. 18. Mötets öppnande Ordförande Kjell Aldsten öppnade mötet. Beslut:

Läs mer

Storröding i Vättern

Storröding i Vättern Storröding i Vättern Sydsvensk storröding I Vättern lever Sveriges största bestånd av sydsvensk storröding (Salvelinus umbla). Storrödingen isolerades i Vättern när inlandsisen smälte bort. Man kallar

Läs mer

Protokoll LAG-möte Leader Vättern i Motala

Protokoll LAG-möte Leader Vättern i Motala Protokoll LAG-möte Leader Vättern 2017-02-21 i Motala 1. Mötets öppnande Ordförande Caroline Dieker förklarade mötet öppnat. 2. Fastställande av dagordning Dagordningen fastställdes. 3. Val av protokollförare

Läs mer

Angående Havs- och vattenmyndighetens bedömning av Vätterns rödingbestånd i Vättern i rapporten Resurs- och Miljööversikt 2012

Angående Havs- och vattenmyndighetens bedömning av Vätterns rödingbestånd i Vättern i rapporten Resurs- och Miljööversikt 2012 Sida 1/5 2013-09-25 Malin Setzer 036-39 51 85 Havs- och Vattenmyndigheten Jordbruksverket Landsbygdsdepartementet Angående Havs- och vattenmyndighetens bedömning av Vätterns rödingbestånd i Vättern i rapporten

Läs mer

Protokoll VU-sammanträde

Protokoll VU-sammanträde Nr 5/09 Protokoll VU-sammanträde Tisdag den 15 december 2009 i Bankeryd, Sjöåkragården Närvarande: Kjell Aldsten, Måns Lindell, Agneta Christensen, Jan-Anders Johansson, Linda Englund 60. Mötets öppnande

Läs mer

Fritidsfisket i Vättern 2015

Fritidsfisket i Vättern 2015 Fritidsfisket i Vättern 215 Resultat från enkätundersökning och fältobservationer Rapport 13 från Vätternvårdsförbundet Fritidsfisket i Vättern 215 Rapport 13 Referens Linderfalk. R, Halldén. A och Berndt.

Läs mer

Fritidsfisket i Vättern 2010

Fritidsfisket i Vättern 2010 Fritidsfisket i Vättern 2010 Sammanställning av enkätsvar och fältobservationer Rapport nr 114 från Vätternvårdsförbundet - i samverkan med länsstyrelsernas fiskefunktioner Rapport nr 114 från Vätternvårdsförbundet

Läs mer

Nr 8: Redovisning av lekfiskräkningen i Vätterns tillflöden våren 2014

Nr 8: Redovisning av lekfiskräkningen i Vätterns tillflöden våren 2014 Nr 8: 2014 Redovisning av lekfiskräkningen i Vätterns tillflöden våren 2014 VÄTTERNFAKTA utgörs av en digital publikations-serie innehållande fakta som berör Vättern FAKTA från Vätternvårdsförbundet Nr

Läs mer

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske i Stocklycke, Omberg Ödeshögs kommun

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske i Stocklycke, Omberg Ödeshögs kommun Sida 1/12 Malin Setzer Vätternvårdsförbundet Tel 010-223 63 61 malin.setzer@lansstyrelsen.se Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske i Stocklycke, Omberg Ödeshögs kommun Michael Cornell

Läs mer

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske i Huskvarna, Jönköpings kommun

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske i Huskvarna, Jönköpings kommun Sida 1/10 Malin Setzer Vätternvårdsförbundet Tel 010-223 63 61 malin.setzer@lansstyrelsen.se Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske i Huskvarna, s kommun Anders Eidborn (praktikant på

Läs mer

Gotlands fiske.

Gotlands fiske. Gotlands fiske 33 fiskelicenser (fiskefartyg) 27 fiskelicensinnehavare, dvs. 6 st har två båtar Medelålder 56,2 år 1 personlig licens (för fiske i Mälaren) 4 fartyg över 15 m 3 trål, 1 garn 2 fartyg mellan

Läs mer

Stora sjöarna landningar i yrkes- och fritidsfisket

Stora sjöarna landningar i yrkes- och fritidsfisket Stora sjöarna landningar i yrkes- och fritidsfisket Beståndsmodell för vild lax i Vänern Rebecca Whitlock, Katarina Magnusson, Anders Kagerwall In Beståndsmodell nyttjas idag av ICES för lax i Östersjön

Läs mer

Remissvar på Begäran om samråd angående skjutning där granater avser brisera vid nedslag mot vatten (FMV Provplats Karlsborg)

Remissvar på Begäran om samråd angående skjutning där granater avser brisera vid nedslag mot vatten (FMV Provplats Karlsborg) REMISSVAR Sida 1/5 Datum 2015-12-01 Ert datum 2015-11-02 Beteckning Er beteckning Måns Lindell Vätternvårdsförbundet 010-2236 408 Länsstyrelsen i Västra Götaland Vattenvårdsenheten 462 82 Vänersborg Remissvar

Läs mer

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske Ombergs turisthotell, Ödeshög kommun

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske Ombergs turisthotell, Ödeshög kommun Sida 1/10 2018-02-08 Malin Setzer Vätternvårdsförbundet Tel 010-223 63 61 malin.setzer@lansstyrelsen.se Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske 2018-02-08 Ombergs turisthotell, Ödeshög

Läs mer

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske i Karlsborg, Karlsborgs kommun

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske i Karlsborg, Karlsborgs kommun Sida 1/10 Malin Setzer Vätternvårdsförbundet Tel 010-223 63 61 malin.setzer@lansstyrelsen.se Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske i Karlsborg, Karlsborgs kommun Innan mötet startades

Läs mer

Minnesanteckningar från styrgruppsmöte med Vänerns samförvaltning

Minnesanteckningar från styrgruppsmöte med Vänerns samförvaltning Minnesanteckningar 1(6) Vattenvårdsenheten Fredrik Nilsson 010-22 45 525 fredrik.nilsson@lansstyrelsen.se Minnesanteckningar från styrgruppsmöte med Vänerns samförvaltning Fiske Plats: Länsstyrelsen i

Läs mer

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske , kl , Jönköpings kanotklubb, Jönköpings kommun

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske , kl , Jönköpings kanotklubb, Jönköpings kommun Sida 1/10 Malin Setzer Vätternvårdsförbundet Tel 010-223 63 61 malin.setzer@lansstyrelsen.se vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske, kl 10.00 16.20, s kanotklubb, s kommun 1. Val av mötesordförande

Läs mer

Protokoll vid styrelsesammanträde 2011-10-20 på Torsviks kraftvärmeverk, Jönköping

Protokoll vid styrelsesammanträde 2011-10-20 på Torsviks kraftvärmeverk, Jönköping Nr 2/2011 2011-12-02 Sida 1/9 Linda Englund Vätternvårdsförbundet 036-39 52 60 Protokoll vid styrelsesammanträde 2011-10-20 på Torsviks kraftvärmeverk, Jönköping PROTOKOLL 22. Mötets öppnande Mötet öppnades

Läs mer

Protokoll LAG-möte 2016-01-19 på Länsstyrelsen i Jönköping

Protokoll LAG-möte 2016-01-19 på Länsstyrelsen i Jönköping Protokoll LAG-möte 2016-01-19 på Länsstyrelsen i Jönköping Mötet inleddes med att vi lärde känna varandra lite bättre. 1. Mötets öppnande Mötet öppnandes av ordförande, Caroline Dieker. 2. Fastställande

Läs mer

Vätterninfo nr 1:2015 januari

Vätterninfo nr 1:2015 januari Vätterninfo nr 1:2015 januari 2014 varmaste året i Vättern på 70 år Kalenderåret 2014 blev det varmaste året i Vättern sedan 1955. 2014 var medeltemperaruren i ytvatten +10,6 C vilket är +2,8 grader över

Läs mer

Kustfiskets framtid gråsälen? Sven Gunnar Lunneryd, Program Sälar och Fiske

Kustfiskets framtid gråsälen? Sven Gunnar Lunneryd, Program Sälar och Fiske Kustfiskets framtid gråsälen? Sven Gunnar Lunneryd, Program Sälar och Fiske 1994 startade Projekt Sälar och Fiske (PSF) Deltagare Länsstyrelser Naturvårdsverket Fiskeriverket Yrkesfiskare SNF WWF Syfte

Läs mer

Kinnekulle och Sunnanå 2010

Kinnekulle och Sunnanå 2010 Trollingtävlingarna Kinnekulle och Sunnanå 21 Samt en skattning av trollingfisket i Vänern perioden 1997 29 Mikael Johansson & Magnus Andersson Dnr 26-211 Kort resumé av 21 års resultat Data från trollingträffarna

Läs mer

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske , kl , Vadstena folkhögskola, Vadstena kommun

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske , kl , Vadstena folkhögskola, Vadstena kommun Sida 1/10 Malin Setzer Vätternvårdsförbundet Tel 010-223 63 61 malin.setzer@lansstyrelsen.se Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske 2018-11- 01, kl 10.00 16.20, Vadstena folkhögskola,

Läs mer

Remissvar på Förslag Hanteringsprogram för signalkräfta

Remissvar på Förslag Hanteringsprogram för signalkräfta Remisssvar Sida 1/10 Er beteckning Dnr 4808-17 Malin Setzer 010-223 63 61 Havs- och Vattenmyndigheten Remissvar på Förslag Hanteringsprogram för signalkräfta Bakgrund En EU-förordning (1143/2014) trädde

Läs mer

Management of fisheries in

Management of fisheries in Management of fisheries in Lake Vättern 2014-04-21 Detta pass innehåller - Fiskeriförvaltning Vättern, vad innebär det i praktiken? - Vem är det som arbetar med förvaltningen? - Vad har förvaltningen gett

Läs mer

Protokoll VU-möte 2010-08-31 hos Carléns Fisk, Habo kommun

Protokoll VU-möte 2010-08-31 hos Carléns Fisk, Habo kommun PROTOKOLL Nr 3/2010 Sida 1/8 Måns Lindell Vätternvårdsförbundet c/o Länsstyrelsen Postadress 551 86 Jönköping Besöksadress Hamngatan 4 Tel 036-39 50 00 Fax 036-16 71 83 E-post: fornamn.efternamn@lansstyrelsen.se

Läs mer

Bevara Sommens nedströmslekande öring

Bevara Sommens nedströmslekande öring 1 Bevara Sommens nedströmslekande öring Projektbeskrivning Laxberg Version 2012-09-19 Mål med projektet Att återskapa fria vandringsvägar för fisk för att öka reproduktionen hos Sommens nedströmslekande

Läs mer

Förvaltningsplaner för abborre och gädda i Österbotten

Förvaltningsplaner för abborre och gädda i Österbotten Förvaltningsplaner för abborre och gädda i Österbotten Projekttid 1.7.2015-31.12.2019 Fångster (kg) BAKGRUND kommersiellt fiske Tyngdpunktsskifte i det österbottniska kustnära fisket 800000 700000 600000

Läs mer

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets styrelsesammanträde 2008-10-20 På Rådhuset i Askersund

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets styrelsesammanträde 2008-10-20 På Rådhuset i Askersund Nr 2/2008 Protokoll vid Vätternvårdsförbundets styrelsesammanträde 2008-10-20 På Rådhuset i Askersund Deltagare: Kjell Aldsten, Ingemar Bergbom, Niclas Bäckman, Tomas Karlsson, Elisabet Lennartsson, Agneta

Läs mer

Fiskbestånd i hav och sötvatten. Röding. Röding. Vättern. Resursöversikt 2013

Fiskbestånd i hav och sötvatten. Röding. Röding. Vättern. Resursöversikt 2013 Institutionen för akvatiska resurser Röding Salvelinus salvelinus och S. alpinus Fiskbestånd i hav och sötvatten Resursöversikt 213 Röding UTBREDNINGSOMRÅDE Storrödingen (S. salvelinus) betraktas som en

Läs mer

Tillväxt hos öringen och rödingen i Nedre och Övre Boksjön

Tillväxt hos öringen och rödingen i Nedre och Övre Boksjön 212-2-14 Rapport Tillväxt hos öringen och rödingen i Nedre och Övre Boksjön Tina Hedlund Aquanord AB Bakgrund Övre och Nedre Boksjön är två fjällsjöar som ligger i de övre delarna av Kirjesåns avrinningsområde.

Läs mer

Fiskutsättningar Put & take Nya arter Återintroduktion Kompensation & Förstärkning

Fiskutsättningar Put & take Nya arter Återintroduktion Kompensation & Förstärkning Fiskutsättningar Put & take Nya arter Återintroduktion Kompensation & Förstärkning Erik Degerman & Ingemar Näslund Sveriges fiskevattenägareförbunds nationella konferens Norrköping 22-23 november 2017

Läs mer

Fiskeplan Allmänningen 2016 SAMMANFATTNING

Fiskeplan Allmänningen 2016 SAMMANFATTNING Fiskeplan Allmänningen 2016 2016 1 SAMMANFATTNING Under en lång följd av år har allmänningen genom statligt stöd arbetet med fiskevård i allmänningens vatten. Verksamheten har ett stort allmänt intresse.

Läs mer

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske 2014-02-05 på Starby Hotell i Vadstena

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske 2014-02-05 på Starby Hotell i Vadstena PROTOKOLL Sida 1/20 Malin Setzer Vätternvårdsförbundet Tel 010-223 63 61 malin.setzer@lansstyrelsen.se Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske 2014-02-05 på Starby Hotell i Vadstena 1.

Läs mer

Östra Ringsjön provfiske 2006 Redovisning av resultat samt en kortfattad jämförelse med tidigare undersökningar

Östra Ringsjön provfiske 2006 Redovisning av resultat samt en kortfattad jämförelse med tidigare undersökningar Östra Ringsjön provfiske 26 Redovisning av resultat samt en kortfattad jämförelse med tidigare undersökningar MS Naturfakta Mikael Svensson Box 17 283 22 OSBY msnaturfakta@telia.com 479-1536; 75-91536

Läs mer

Leaderprojekt. Fiske i Södra Lappland

Leaderprojekt. Fiske i Södra Lappland Leaderprojekt Fiske i Södra Lappland Trolling Trollingfiske inom Västerbotten är dåligt utvecklat och då speciellt i de mer fjällnära regionerna av länet. Kommunerna Dorotea, Vilhelmina och Åsele har ett

Läs mer

Sida 1/5. Förbundsstämma i Vätternvårdsförbundet PLATS: P4 KRÅKS SKJUTFÄLT, KARLSBORGS KOMMUN (SE KARTA)

Sida 1/5. Förbundsstämma i Vätternvårdsförbundet PLATS: P4 KRÅKS SKJUTFÄLT, KARLSBORGS KOMMUN (SE KARTA) KALLELSE Sida 1/5 Datum 2014-04-04 Måns Lindell Vätternvårdsförbundet 010-2236408 Till Medlemmar i Vätternvårdsförbundet samt Intressenter i Vätterns Vattenråd Kallelse Förbundsstämma i Vätternvårdsförbundet

Läs mer

Protokoll VU-möte på Zinkgruvan Mining AB, Zinkgruvan

Protokoll VU-möte på Zinkgruvan Mining AB, Zinkgruvan Protokoll Sida 1/7 Datum 2019-02-06 Beteckning 1/2019 Malin Setzer Vätternvårdsförbundet 010-223 63 61 Protokoll VU-möte 2019-02-06 på Zinkgruvan Mining AB, Zinkgruvan A. ADMINISTRATIVT 1. Mötets öppnande

Läs mer

VU-sammanträde 2004-03-10 På Almnäs Bruk, Hjo

VU-sammanträde 2004-03-10 På Almnäs Bruk, Hjo Protokoll fört vid Nr 1/2004 VU-sammanträde 2004-03-10 På Almnäs Bruk, Hjo Närvarande: Kjell Aldsten, Ola Broberg, Kjell Schaerling,, Agneta Christensen, Martin Engström, Måns Lindell, Ingrid Månsson,

Läs mer

Fisketurismkonferens. Sammanfattning av konferensen 29/4-2010 på Paradis Gård.

Fisketurismkonferens. Sammanfattning av konferensen 29/4-2010 på Paradis Gård. Fisketurismkonferens Sammanfattning av konferensen 29/4-2010 på Paradis Gård. Program 12.00 13.00 LUNCH Inledning Anton Halldén, länsfiskekonsulent och Lennart Swärdh, Paradis Gård Fisketurism i ett nationellt

Läs mer

Sportfiskarna region Värmland

Sportfiskarna region Värmland Sportfiskarna region Värmland Regionkontor, 6 anställda Camping och fiskecenter Sportfiskarna region Värmland Administrerar fisket åt Forshagaforsens FVOF Dispensfiske 15 maj-19 okt, speciella regler 750

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter vikaresäl i Norrbottens län

Beslut om skyddsjakt efter vikaresäl i Norrbottens län 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Mahrs, Petter Tel: 010-698 12 41 petter.mahrs@naturvardsverket.se BESLUT 2015-06-09 Ärendenr: NV-03536-15 Beslut om skyddsjakt efter vikaresäl i Norrbottens

Läs mer

Sportfiskarna region Värmland

Sportfiskarna region Värmland Sportfiskarna Sportfiskarna region Värmland Regionkontor, 5 anställda Camping och fiskecenter Sportfiskarna region Värmland Förvalta och upplåta fiskevatten Sportfiskarna region Värmland Fiske för barn

Läs mer

Upplåtelse och regler för fiske inom Munksjön-Rocksjöns fiskevårdsområde (FVO)

Upplåtelse och regler för fiske inom Munksjön-Rocksjöns fiskevårdsområde (FVO) Upplåtelse och regler för fiske inom Munksjön-Rocksjöns fiskevårdsområde (FVO) Beslut om att anta föreliggande dokument har fattats på Munksjön-Rocksjöns FVO årsstämma 2014-05-05. De ändrade reglerna gäller

Läs mer

Östersjölaxälvar i Samverkan

Östersjölaxälvar i Samverkan Östersjölaxälvar i Samverkan Yttrande angående remiss Datum Dnr Mottagare 2015-05-01 1344-15 Havs- och Vattenmyndigheten Förslag till ändring av Fiskeriverkets föreskrifter (FIFS 2004:25) om resurstillträde

Läs mer

Beslut: Ola valdes att jämte ordförande signera dagens protokoll.

Beslut: Ola valdes att jämte ordförande signera dagens protokoll. Protokoll vid VU-sammanträde 2008-03-05 Amalias Hus, Gränna Nr 2/08 Närvarande: Kjell Aldsten, Måns Lindell, Tomas Karlsson, Peder Eriksson, Agneta Christensen, Niclas Bäckman, Per Nyberg, Ola Broberg,

Läs mer

Protokoll vid styrelsesammanträde 2010-03-18 på Borghamns vandrarhem

Protokoll vid styrelsesammanträde 2010-03-18 på Borghamns vandrarhem PROTOKOLL Nr 1/2010 Sida 1/8 Linda Englund Vätternvårdsförbundet c/o Länsstyrelsen Postadress 551 86 Jönköping Besöksadress Hamngatan 4 Tel 036-39 50 00 Fax 036-16 71 83 E-post linda.englund@lansstyrelsen.se

Läs mer

Flera hotade arter och stammar i Nedre Dalälven

Flera hotade arter och stammar i Nedre Dalälven Flera hotade arter och stammar i Nedre Dalälven Massor med oro och frågor om fisken i Dalälven Oroande minskning av öring, harr, sik! Lax, harr, öring: Vad kan vi göra för att få det bättre för våra laxfiskar?

Läs mer

Protokoll VU-möte på Grenna Museum, Gränna

Protokoll VU-möte på Grenna Museum, Gränna PROTOKOLL 5/2016 Datum 2016-12-15 Sida 1/6 Måns Lindell Vätternvårdsförbundet 010-22 36 408 Protokoll VU-möte 2017-01-26 på Grenna Museum, Gränna 1. Mötets öppnande Ordförande Kjell Aldsten öppnade mötet.

Läs mer

Hjärtligt Välkommen. Nationella Fiskevattenägarekonferensen

Hjärtligt Välkommen. Nationella Fiskevattenägarekonferensen Hjärtligt Välkommen till Nationella Fiskevattenägarekonferensen Norrköping 22 23 november 2017 Program Onsdag 22/11 11.30 13.00 Lunch, samling och registrering, Arbetets Museum 13.00 13.15 Välkommen Carl

Läs mer

Slammar Gikasjöns botten igen? Provfiske och inventering av bottensubstrat

Slammar Gikasjöns botten igen? Provfiske och inventering av bottensubstrat Rapport Slammar Gikasjöns botten igen? Provfiske och inventering av bottensubstrat Undersökningen utförd av Tina Hedlund Aquanord Bakgrund Enligt den bofasta befolkningen runt Gikasjön håller sjöns botten

Läs mer

- Upprätthålla funktionsdugliga reproduktions- och uppväxtområden - Säkerställa livskraftiga bestånd i havet - Främja ett hållbart fiske på kusten

- Upprätthålla funktionsdugliga reproduktions- och uppväxtområden - Säkerställa livskraftiga bestånd i havet - Främja ett hållbart fiske på kusten - Upprätthålla funktionsdugliga reproduktions- och uppväxtområden - Säkerställa livskraftiga bestånd i havet - Främja ett hållbart fiske på kusten Siken och sikfiskets status i Bottniska viken Stefan Larsson,

Läs mer

Västra Solsjön. Sjöbeskrivning. Fisksamhället

Västra Solsjön. Sjöbeskrivning. Fisksamhället Koordinater (X / Y): 686 / 978 Höjd över havet (m): 7 Län: Västra Götaland () Sjöyta (ha): 8 Kommun: Bengtsfors Maxdjup (m): Vattensystem (SMHI): Göta älv (8) Medeldjup (m):, Sjöbeskrivning är en näringsfattig

Läs mer

21. Protokoll från styrelsemöte 100318, Borghamns vandrarhem Det justerade protokollet var bilagt dagordningen och föranledde inga kommentarer.

21. Protokoll från styrelsemöte 100318, Borghamns vandrarhem Det justerade protokollet var bilagt dagordningen och föranledde inga kommentarer. PROTOKOLL Nr 2/2010 Sida 1/8 Protokoll vid styrelsesammanträde på Aspa Herrgård, Askersund kommun Måns Lindell Vätternvårdsförbundet c/o Länsstyrelsen Postadress 551 86 Jönköping Besöksadress Hamngatan

Läs mer

Rapport Tillväxt hos öringen och rödingen i Nedre Boksjön 2010

Rapport Tillväxt hos öringen och rödingen i Nedre Boksjön 2010 211-3-16 Rapport Tillväxt hos öringen och rödingen i Nedre Boksjön 21 Tina Hedlund Aquanord Bakgrund Övre och Nedre Boksjön är två fjällsjöar som ligger i de övre delarna av Kirjesåns avrinningsområde.

Läs mer

Tillgänglig föda: sjön har relativt bra förutsättningar enligt undersökning.

Tillgänglig föda: sjön har relativt bra förutsättningar enligt undersökning. FISKEPLAN MARSLIDENS FVO 1. Bakgrund Under de senaste åren har behovet ökat av en Fiskeplan för Marslidens fvo i och med att medlemmarna i föreningen mer aktivt deltar i fiskevårdsarbetet. Planen skall

Läs mer

!"#$%&'($)'*$*+,-./.0$ 123.$45"2("2$6)57.8$ 9:..&2$;"20,:.#$)'*$ <,/5"2$=&2,>1$$

!#$%&'($)'*$*+,-./.0$ 123.$452(2$6)57.8$ 9:..&2$;20,:.#$)'*$ <,/52$=&2,>1$$ Under 2014 knöt vi ihop säcken för många större projekt som finansierat med hjälp av EU:s fiskerifond. Vi kunde inviga den nya faunapassagen vid Ulriksdal. Det tog 10 år att genomföras hela projektet.

Läs mer

Sida 1/5. Förbundsstämma i Vätternvårdsförbundet 2015-05-06

Sida 1/5. Förbundsstämma i Vätternvårdsförbundet 2015-05-06 KALLELSE Sida 1/5 Datum 2015-04-02 Måns Lindell Vätternvårdsförbundet 010-2236408 Till Medlemmar i Vätternvårdsförbundet samt Intressenter i Vätterns Vattenråd Förbundsstämma i Vätternvårdsförbundet 2015-05-06

Läs mer

5: Kort sammanställning av kräftprovfisken i samband med harrleken i Vättern och dess tillflöden våren 2009 och 2010

5: Kort sammanställning av kräftprovfisken i samband med harrleken i Vättern och dess tillflöden våren 2009 och 2010 ebfakta är en digital Nr 5: 2012 Kort sammanställning av kräftprovfisken i samband med harrleken i Vättern och dess tillflöden våren 2009 och 2010 VÄTTERNFAKTA utgörs av en digital publikationsserie innehållande

Läs mer

Meddelande om beslut: 2010-06-11 Journalnr: 2010-785 Projekttid: 2010-12-15-2012-09-01. 75 000 kr (LAG) 107 000 kr (ideellt arbete)

Meddelande om beslut: 2010-06-11 Journalnr: 2010-785 Projekttid: 2010-12-15-2012-09-01. 75 000 kr (LAG) 107 000 kr (ideellt arbete) Ärendeuppgifter Projektnamn: Fiske i Södralappland Meddelande om beslut: 2010-06-11 Journalnr: 2010-785 Projekttid: 2010-12-15-2012-09-01 Beviljat bidrag: 175 000 kr (Leader) 75 000 kr (LAG) 107 000 kr

Läs mer

Lake. Lake Lota lota Bild: Wilhelm von Wright. Vänern, Vättern, Mälaren och Hjälmaren Yrkes- och fritidsfiske

Lake. Lake Lota lota Bild: Wilhelm von Wright. Vänern, Vättern, Mälaren och Hjälmaren Yrkes- och fritidsfiske Lota lota Bild: Wilhelm von Wright UTBREDNINGSOMRÅDE n finns i större delen av landet samt längs Östersjökusten ner till Kalmarsund. Den saknas på västkusten och är sällsynt i fjällens björkskogsbälte.

Läs mer

SPORTFISKET OCH FISKETURISMEN

SPORTFISKET OCH FISKETURISMEN SPORTFISKET OCH FISKETURISMEN Historik En del äldre uppgifter från bildandet av Furusjön, Kiasjön och Badebodaåns gemensamhetsfiske från början av 1940-talet visar att ett visst sportfiske förekom redan

Läs mer

Redovisning av lekfiskräkningen i Vätterns tillflöden våren 2017

Redovisning av lekfiskräkningen i Vätterns tillflöden våren 2017 Nr 3: 2017 Redovisning av lekfiskräkningen i Vätterns tillflöden våren 2017 VÄTTERNFAKTA utgörs av en digital publikations-serie innehållande fakta som berör Vättern FAKTA från Vätternvårdsförbundet Nr

Läs mer

Referat från Vätterndagen i Karlsborg den 8 maj 2007

Referat från Vätterndagen i Karlsborg den 8 maj 2007 Referat från Vätterndagen i Karlsborg den 8 maj 2007 Plats: Fästningsteatern, Karlsborg Tid: 8 maj 2007 Närvarande: ca 100 pers, varav 11 kommuner, 4 länsstyrelser, 5 statliga verk/myndigheter, 4 nationella

Läs mer

Fiskeområde Vänern I VÄNERN

Fiskeområde Vänern I VÄNERN Fiskeområde Vänern 2014-2020 LOKALT LEDD UTVECKLING GENOM LEADERMETODEN I VÄNERN Fiskeområde Vänern Geografiskt spridd styrelse med ledamöter från Ideell, privat och offentlig sektor Lokal utvecklingsstrategi

Läs mer

Redovisning av insatser för fisketillsynen i Jönköpings län 2017

Redovisning av insatser för fisketillsynen i Jönköpings län 2017 Sida 1/11 Ert datum 2017-01-09 Er beteckning 48-18 Daniel Rydberg Fiskeenheten 010-223 63 59 daniel.rydberg@lansstyrelsen.se Havs- och vattenmyndigheten Att: Stig Thörnqvist Box 11 930 404 39 Göteborg

Läs mer

Kräftprovfisken i Flian nedströms Hornborgasjön 2018

Kräftprovfisken i Flian nedströms Hornborgasjön 2018 1(6) Fredrik Nilsson Enheten för fisk och vattenåtgärder Kräftprovfisken i Flian nedströms Hornborgasjön 2018 Under 2018 har Länsstyrelsen i Västra Götalands län genomfört vissa undersökningar av fisk

Läs mer

Kustbeståndens utveckling

Kustbeståndens utveckling Kustbeståndens utveckling Jens Olsson SLU Aqua Kustlaboratoriet Konferens om kus örvaltning, SU, 2017-03-30 Jag kommer a prata om fyra saker: Vilka kus iskarna är Varför det är vik gt med fisken på kusten

Läs mer

ASP - BIOLOGI/EKOLOGI - UTBREDNING O TRENDER - HOT OCH ÅTGÄRDER

ASP - BIOLOGI/EKOLOGI - UTBREDNING O TRENDER - HOT OCH ÅTGÄRDER ASP - BIOLOGI/EKOLOGI - UTBREDNING O TRENDER - HOT OCH ÅTGÄRDER Jan Eric Nathanson (hotade sötvattensfiskar) SÖTVATTENSLABORATORIET VIKTER UPP EMOT 9 10 Kg UTBREDNING AV ASP (Aspius aspius) Introducerad

Läs mer

Redovisning av delprojekt: Trolling

Redovisning av delprojekt: Trolling ALLMÄNT Redovisning av delprojekt: Trolling Trollingfiske Trollingfiske handlar om att dra beten efter en båt på olika djup och med varierande hastighet. Trolling handlar om att hitta fisk. Presentera

Läs mer

Valda delar ur. Fiske en undersökning om svenskarnas fritidsfiske. Fiskeriverket i samarbete med SCB

Valda delar ur. Fiske en undersökning om svenskarnas fritidsfiske. Fiskeriverket i samarbete med SCB Valda delar ur Fiske 5 en undersökning om svenskarnas fritidsfiske Fiskeriverket i samarbete med SCB 2 Nyheter i FISKE 5 jämfört de tidigare studierna är bland annat att urvalsstorleken ökats med 1 personer,

Läs mer

BEVILJADE ANSÖKNINGAR FISKEOMRÅDE VÄTTERN

BEVILJADE ANSÖKNINGAR FISKEOMRÅDE VÄTTERN BEVILJADE ANSÖKNINGAR FISKEOMRÅDE VÄTTERN Uppdaterad 2011-12-14 Sökande/huvudman Projektnamn Totalt Beviljat Start Slut belopp belopp Hästholmens Hamn och Magasin AB Hästholmen - Vätterns pärla 104 000

Läs mer

Inventering av flodkräftor i Ryggen, Falun kommun 2012

Inventering av flodkräftor i Ryggen, Falun kommun 2012 Inventering av flodkräftor i Ryggen, Falun kommun 2012 Foto: Tomas Jansson Hushållningssällskapet i Värmland Tomas Jansson Hushållningssällskapet i Värmland 2012-10-10 Hushållningsällskapet, Lillerud,

Läs mer