AQUILA års seglingar. Saxat ur blogg-noteringarna. Jan-Olof Persson

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "AQUILA - 2010 års seglingar. Saxat ur blogg-noteringarna. Jan-Olof Persson"

Transkript

1 AQUILA års seglingar Saxat ur blogg-noteringarna av Jan-Olof Persson

2 Den här berättelsen är till största delen ett direkt utdrag ur den blogg jag skrev dagligen kompletterad med foton och i några fall möjligen kommenterad i efterhand. Skrivet av -informationen berättar om att texten skrevs ombord och gick via kortvåg alt mobilt bredband in i bloggen. Som vanligt så kommer också frågan upp: När börjar en resa? Måndag 1 februari 2010 Års Prel Färdplan Klar Den efterlängtade seglingen över egen köl till värmen får skjutas ytterligare ett år i förhoppningen, att tillräckligt många parametrar rätar ut sig eller kroknar på rätt sätt till nästa år. För ett antal år sen råkade jag komma till Bornholm just den vecka då Allinge Jazz Festival gick av stapeln. Med lite tur med väder och planer så kommer vi dit i år igen till gemyt o pilsner. Planerad segling framgår av denna kartbild

3 Som vanligt så är det väder och vind som bestämmer och man vet inte förrän efteråt vad det blir! Ett stopp på Christiansö finns även med i mina önskemål. Tisdag 16 februari Snart sjösättning! Det låter helt otroligt, men samtidigt väldigt skönt att kunna sjösätta om säg 1½ månad. Med lite eller ingen tjäle i backen så ska snösmältningen gå snabbt. Därmed är det risk för högvatten i alla våra vattendrag i år igen. Nu vill jag ha plusgrader så jag kan börja dona i båthuset igen utan att stelna i kylan. Ok Sportlovsveckan kan jag vänta ut sen vill jag ha värmen hit igen. I alla fall över +5 C. Fredag 26 februari Gasol installation service Då togs första steget idag. Så här blir åtgärderna.

4 Ärgade rör rengörs och lackas. Plaströr där kopparröret ligger tätas med silikon i änden i ankarboxen och andra änden vid spisen öppnas upp. Ny tryckreducering med manometer. Ändrad dragning av röret vid spisen så att slangen inte kläms vid sjögång. Slangarna byts mot nya. Läckindikatorn skippar jag då en manometer på reduceringsventilen bättre täcker in de skarvar som kan läcka och därmed fungerar som en perfekt läckövervakning genom att ventiler öppnas och stängs och kontroll av att trycket står kvar. Det känns himla skönt att detta äntligen blir. Mer jobb att komma till skott och bestämma sig än vad själva åtgärderna kräver!! Torsdag 11 mars Elsystem och Dokumentation Hela mitt liv har jag jobbat med att läsa och skapa textmassa som en stor del i arbetslivets gärning. Därmed en stor mättnad över allt vad pappersprassel heter idag. Det gör att tillfredställelsen blir ännu större när jag nu har tagit mig igenom surdegen bestående av div revisionsändrade ritningar och dokument som berör båtens installationer av olika slag. Har jag nu dessutom kommit ihåg rätt, tolkat noteringarnas kråkfötter som jag en gång tänkte och utförde förändringarna, ja, då är det lätt nästa gång något strular och ritningarna behövs. Undrar hur många kabelmeter som ligger i en modern båt utan busskommunikationer. Men då kanske den inte är modern? Torsdag 18 mars Dieseltank slampump-problem En dieseltankslampump finns installerad i båten och är som idé bra, även om lösningen praktiskt fungerar sisådär. Tanken saknar en uttalad lågpunkt, vilket gör att slammet ligger i ett utbrett skikt och inte samlat runt pumpens sugledning. Om man pumpar så suger den rent nån dm närmast insuget och resten ligger kvar. Det är klart om jag tog för vana att suga ofta, så blev det genast bättre resultat. Slammet flyttar sig vid segling närmre sugledningen igen efter en sugning. Pumpkolvens O-ring fastnar mot pumpcylinderväggen. Det har hänt flera gånger. Oringen känns för stor i ytterdiameter. Kanske sväller gummit i dieseln som den ständigt står i. Ett mer frekvent användande skulle kanske lösa det här problemet. En något mindre men tillräckligt stor O-ring har inte gått att hitta.

5 Då har vi som så ofta hamnat i att ett annat mer anpassat handhavande kan ev lösa problemen, men hur kul är det att ofta skvimpa diesel och få efterrinn från slangen ut i motorrummet? En PET flaska kan lösa detta. Det här blir nya ansatsen för året i denna fråga! Lördag 27 mars Dieselslampump skrotas Nu är jag trött på denna pump, som jag bytte i fjor och inte får ordning på i år trots idoga försök. Ny lösning blir att skippa pumpen och göra en röranslutning för slang mot vakuumpumpen som jag har för oljebytet. Då slipper jag en extrapump och dessutom allt droppande från slang och flaska med dieselslam. Nackdel att jag inte kan se så bra vad som kommer upp i pumpkärlet men jag vet att med en halvliter diesel i pumpen så får jag i vilket fall inte upp mer slam från tanken förrän efter att soppan har rörts om vid ny sjögång. Så får det bli! Onsdag 31 mars Lite skit i hörnen I går var det påskstädning i dolda utrymmen i Aquila. Det är förvånande så stora volymer som bara är oanvända och dessutom svåra att nå. Utom för smuts o damm som lätt tar sig in överallt, även i sk tätade utrymmen. Genom att skruva loss luckor och skåpbottnar så kom jag åt och kunde köra runt med diskborste och torksvamp indränkta med lämplig blandning vatten och klorin. Efteråt så kändes det mycket renare i båten, inte minst när jag gått över ytorna som impregnerats av öl från de kvarglömda och sönderfrusna burkarna i bordsfacket. Hur kunde jag missa dom?? Kommer jag att ångra klorinet om ett par år? Nu ska vårrustningen ta fart när nu temp är runt 10 C, men fortfarande så ligger snön i driver över vattenslangarna i området = inget vatten än. Tisdag 6 april Vaxning - En nygammal metod Med åren så har jag provat olika metoder för att få en fin yta på däckning och fribord. En blank smutsavvisande yta som står sig länge.

6 Hittills så har jag lyckats med att få ytan någorlunda blank, men det har inte stått sig mer än kanske ett par veckor. Vaxningen innebär ju trots allt en hel del jobb, så visst vore det önskvärt om det varade längre. I år består metoden av rengöring med rengöringsmedlet Jiff genom handarbete med liten svamp och minimalt med vatten. Allt är tvättat i höstas i förväg. Minimalt med vatten för vattensystemet är inte trycksatt än och det är i dunk ditburet vatten som gäller! Nästa steg är polering med Ultra Glozz. Det är för mig första året som jag provar detta vax. Det löser effektivt och ger en blank yta. Handarbete har jag använt för däckningen. Det är ändå svårt att komma åt med maskin här. Friborden kanske blir utsatta för vibrerande excenterputsmaskinen för det är tungt att gno ut vaxet på ytan första gången. Då står frågan om hållbarhet kvar. Ska ytorna förbli smutsavvisande och är hållbarheten 18 månader som jag läser på nån reklamsida för produkten? Ännu hör jag till de tvivlandes skara, men tid ska ge svar! Fredag 9 april Sjösättning prel spikad! Den 15/4 är det dags, om nu alla "om" står i rätt fas och inget nytt dyker opp. Då ska Aquila SFC8106 i spat. Bara småsaker är kvar, en fribordssida att vaxa, botten att måla, tvätta ur färskvattentanken, få pressat nya ändstycken på två diagonalstag i riggen, byta två fall och så vaxa masten. Slutligen montera allt på masten före resning. Nästa fredag kan jag så hämta nya batterierna från Batterigubben. Dom ska då vara belastningsprovade skarpt med intyg, så vi vet vad som blir levererat den här gången. Det blir tre lyft om 62 kg, som är styckvikten. Ett är kvar i båten och två nya ska ner, dom är på 200 Ah styck. En spännande stund är alltid att vrida startnyckeln till motorn och i år kommer det till att prova den mångpoliga omkopplaren, som jag satt in i radarkretsen för att kunna växla mellan inre och yttre plotter för radaroverlay, som det heter på god nysvenska. Fredag 16 april Sjösatt och glad Två dagar före den utsatta tiden gled Aquila av slamkryparen under Dicks ledning på Alvarbåtar. Mao så hade vårrustningen gått snabbt och zinkanoder i rätt dim fanns att hitta i Norrköping; det krävde besök i 5 båt tillbehörsbutiker. Nu är det bara gasinstallationen som ska kompletteras efter en service översyn. När kommer prylarna tro?

7 Båten är stuvad med allt det vanliga och nästa steg är att koppla seglen. Det får bli efter stundande regn, som väl blir en Isländsk lavavälling att tvätta av från den nyvaxade båten. Nåväl det är ett litet problem jämfört med allt annat som detta vulkanutbrott för med sig. Kanske en förlorad sommar eller flera? Isen ligger än i Lindö hamnen, men nu måste det vara få dagar innan det går att gå in där. Nya omkopplaren för radar både i sittbrunn och nere vid sjökortsbordet fungerade ua. Men varför slutade AIS-transpondern att fungera efter att stora batteribanken bytts ut? Nya batterier, 2 x 200 Ah om 62 kg/st, kom ner i båten med truckens lyfthjälp. Nya kabelkondingen och jordplattans mod installation för kortvågsradion har jag ännu inte hunnit prova av, för att se om störningarna i båten minskat i nån grad. I går var det möte på S:t Anna kretsen inom SXK för att prata eskaderplaner för året. För Aquilas del så ligger Kristihim eskadern till Visby som första tur. Extra kallt i vattnet i år tro, först mycket is och nu kanske en slöja av stoft för solen? Måndag 19 april Ur båthuset in i askan Vulkan-askan omger oss nu från markplan till 6000 m! Det syntes även på Aquila efter det regn som föll i helgen. Hur rädd ska man vara? Plötsligt slutade AIS-transpondern att fungera efter att ha gett position de första timmarna efter sjösättning. Jag var rädd jag kvaddat transpondern med nån kortsluten antenn som det kan bli vid div pyssel med targan ombord. Efter att ha kopplat in PCn med det utmärkta serviceprogrammet som följde Comartranspondern, så kunde jag direkt se att GPSn inte gav signal in. En skruvskarv var dåligt dragen. Då är det den isärplockade gasolanläggningen som ska bli intakt igen, helst idag. Onsdag 21 april Smått o grått Det var ingen kul rubrik eller hur? Men det beskriver känslan just nu då det är kallt och grått med regn o +2C ute. Detta väder i kombination med småtjafs som fördröjer Aquila vid sjösättningsbryggan! Gasolanläggning som inte läckte före översyn och div byte av delar, men väl gör det vid återmontering, och går inte att få tät, inte än i alla fall. Ytterligare nya delar beställda för omg lev och så hoppas jag att det ska hålla tätt igen.

8 Sommarbryggplatsen inte bekräftad pga kommunens affärer med ProMarina i Arkö, men sägs vara säker ändå. Det här brukar vara reglerat i februari normalt. Jag går dit o lägger mig så får vi se om nån reaktion uppstår. Värst är det med bil och parkeringstillstånd, som jag inte fått än. Nu är allt seglingsklart! Det vill säga när jag har stuckit i lattorna i storen, dom blev kvar hemma vid senaste rundan, så storen kom dit utan, men det går ju lätt att fixa i efter hand. Har värmen i luften kommit till Kristihim och Visby-vändan, tro? Lördag 24 april Bryggan höll men inte bojstenen I dom hårda vindbyarna i torsdags så draggade bojstenen. Inte min för där är ingen boj, men en grannplats där normalt en Bavaria 42 har hemma! Aquila fick inte lä av nån annan båt och därmed så kunde vinden få tag. Inget hände pga den stålskodda fören på HR352:an. Nu är båten klar för utseglingen till Arkö. Enl YR.no så är morgondagen enda soliga dag de närmaste 14 dagarna, så det får bli i morgon alltså. Därmed fick jag idag lära mig Östgötatrafikens nya biljettsystem med "Resekassa". Det är detsamma som värdekort och består av ett kontokort laddat med pengar på tex Konsum i Åby. I morgon får jag se om det fungerar? Här i länet reser vi kontantfritt. Det blir buss nämligen från Arkö och hem. Söndag 25 april Sommarhamnen nådd

9 Ensam vid brygga Efter en ovanligt snabb utsegling, för motor och ibland med försegel, som gick i vxl molnighet så nådde Aquila Bäckmansviken Arkö 1.5 tim före bussens avgångstid. Ensam vid bryggan. Jag kände inte igen hamnen så tom som den var nu. Tisdag 4 maj AIS- larm Aquila syns inte på webben!! Senaste AIS positions uppdatering är 17 tim 13 min och 27 sek gammal och borde bara vara några minuter max. Vad har hänt? Jag hinner knappt mer än skriva om nya strategin med AIS-transpondern ständigt i drift för att övervaka och så går det tysta larmet! Iväg i bilen 55 km enkel resa. Masten syns, normal vattenlinje och normala lysdioder på transpondern. Räddningsbåten Erik Collin kan berätta att Aquilas transponder ger en svag signal mot tidigare dagar. Mottagningen på Aquila fungerar klanderfritt med mottagna AIS signaler från 18 NM. Jag hittar inget fel, och efter belönande fika i sittbrunnen, vänder jag bilen hemåt. Fortfarande syns inte Aquila på webben. Senaste AIS rapport är nu 22 tim 25 min 10 sek gammal. Var det bättre förr med bara sumlogg eller kanske tom bara spottlogg? Förr, då ingen elektronik kunde lura iväg en över 10 mil? Tisdag 11 maj AIS felsökning mm Tre turer tor Arkösund - Norrköping, 330 km, krävdes, innan Aquila igen syntes på webben. Vad var felet? Vet ej! Men jag hittade en odragen koax-skarv och en nästan sönderärgad PL259. Genom att köra AIS-transpondern igenom nytt prov. kablage mot ny antenn och ta in AIS via VHF-antennen till Ship-plotter i PCn så kunde jag se att AIS-transpondern gjorde sitt jobb. Diagnostikprogrammet har hela tiden visat att allt varit ok. Kanske har webbfunktionen varit osäker? I vilket fall så funkar allt igen och nu är båten klar för planerad avfärd mot Visby i morgon kväll, om bara vädret inte blir ännu sämre! Söndag 16 maj

10 ToR Arkö - Visby Starten från Arkö fick senareläggas från onsdag kväll till torsdag morgon tidigt pga hård byig vind. Klockan 0430 gick reveljen och matros Leif och jag steg motvilligt upp i kylan. På kvällen när vi kröp ner var det i båten 7.5 C med omgivande vattentemp 4.3C. Vattnet skulle ligga på denna temp-nivå hela rundan. Med fullt segelställ kunde vi gå ut mot N Fällbådan, men efter 2 timmar så dog vinden eller blev för svag för att få nån fart på 8.5 ton tunga Aquila. Motorn fick ta vid de återstående 10 tim innan vi styrde in i Visby hamn. Dessförinnan hade vi gått in i täta dimbankar med skattad sikt 30 m. Både radar och AIS fick hjälpa oss och berätta att vi fanns på plats i kurslinjen. AIS-transpondern Comar ger en god hjälp i att både se och synas hos de stora. Samtidigt är det viktigt att minnas att många saknar AIS mottagning och ännu flera sändning av egna data. Spaning gäller! När vi kom in i hamn kunde vi konstatera, att 2 segelbåtar hade nyss kommit in före oss. De hade inte synts på vår radar, trots att jag ställde om känsligheten på radarn för att "fånga allt". Den här helgen, Kristi Himmelfärdsheglen, så öppnar krogarna i Visby för säsongen. Förvånande många var ute och strosade och satt på nån av alla uteserveringarna. Här kändes inte alls kylan från det kalla vattnet i sjön. Vinden var från land och därmed uppvärmd. Fredagsmorgon togs beslut om att gå tillbaka dagtid på lördag, det var tidigare tänkt ske nattetid, detta för att få lite solvärme och slippa sitta långa pass i en kall vind på natten. Vi hyrde beg bil modell Felicia Skoda och styrde mot Hoburgen.

11 Låga moln svepte in och dolde den normalt vackra utsikten från höjderna där. Bilresan tillbaka till Visby gick via Roma med ruin och Kungsgård. En snabb lunch och så uppställning med övriga seglare för vandring till Visby Bryggeri och ölprovning. Ett besök rekommenderas. Middag i Packhuskällaren fick avrunda fredagens livsnjuteri. Lördag morgon kom med rätt vind i rätt styrka, 7-10 m/s NO - O. Perfekt för hemfärden och perfekt för Aquila, som gärna vill ha lite vind för att sätta fart. Det blev en härlig segling med maxfart 7.3 knop och nästan hela tiden runt

12 stadigt och sol sol sol. Den fina vinden var dock isande kall precis som i torsdag. På 11 timmar kom vi till Arkösund och på stunden var båten tömd på mat mm. Summerat en härlig tur i bättre väder än prognosen, men alldeles för kallt vatten att gå i. Bästa prognosträffen fick SMHI den här gången! Söndag 23 maj Bryggsegling Bryggsegling, kan det tänkas bli den framtida mest utövade seglingsformen? Med allt större båtar, allt äldre besättning och ökande tomtpriser. Kommer vi då att möta krav på att båten måste flyttas varje dygn/vecka/månad annars betraktas det som flytande fastighet och ska in i fastighetsregistret osv? Vi lämnar det därhän nu och konstaterar att en stor del av seglingslivet levs förtöjd och tämligen oberoende av vindarna. I synnerhet med dagens fina sittbrunnskapell i alla de former. En stor del av seglingsupplevelsen är det liv som levs i möten där man själv ingår som aktiv deltagare eller passiv iaktagare, i hamnar av mer eller mindre permanent karaktär. Här berättas det om egna bravader och andras misstag i en blandning som ger den rätta törsten efter nästa glas rött eller ännu en pilsner. Om spännande seglatser, en som nästan blev av, och så stormen, den som stod rätt i nosen och så när vände båten opp och ner. Om inte storm så i vilket fall minst kuling, troligen styv. Bilderna illustrerar en helt annan kväll än den texten beskriver! Mycken klokskap och kunnande far i sittbrunnen, som mygg, surrar runt våra huvuden till ingen nytta. Nu är det min tur att berätta. Jag tar ännu en klunk ur min pilsner. Dom ska få historien om kulingvindar i Byxelkrok med Albin78:an på driv i hamnen över alla ankarlinor! Att det var min båt, med mig vid rodret - det hoppar jag över! Det var ju så länge sen...

13 Onsdag 2 juni Myrkryp i storskotet I dagar, i veckor har jag väntat på värmen. Nu är den här! Flera dar med sol och värme enl prognos. Imorgon siktar jag på att gå en tur till Harstena som enmansseglare eller dit vinden för. Kanske kan det bli flera dar i ett svep. Den första turen sen Kristihim med övernattning i så fall. Söndag 6 juni Harstena Arkö Snok i Näckrossjön Lördagen kom med samma fina väder och en perfekt vind för hemseglingen. I minnet fanns hur jag i början på 80-talet hade fiskat torsk i Bockskärsdjupet N om Harstena. Tyvärr hade jag bara makrilldörj med och båten drev med 0.7 kn så ner till botten 40 m kom inte blänkena. Ingen fisk blev det. Fanns det nån tro? Hemseglingen gick i O - SO 3-7 m/s med fullt krysställ. Mötande båtbesättningar var vinterklädda i kontrast till mina badbyxor. Det gällde att sitta läad annars var det is i vinden. Mao avslutades turen på bästa sätt med fin segling i sol o god vind.

14 Arkö nya hamnservice växer sakta fram; nya pumpar med nya operatörer. Än saknas dock allt i kiosken, med undantag för en vid kassan vackert leende operatör, även där. Måndag 14 juni Harstena ToR igen Ylva med familj o morfar Jan-Olof Äntligen skulle det bli segling för Ylva och Jocke med barnen Lotta, Stina o Maja. Planen sa tor Harstena med start på lördagen och övernattning i båten, sol och vandring på Harstena och tillbaka på söndagen. Vad händer då? Prognos styv kuling medelvind 10 m/s, byvind upp till 16, visserligen från V så nån dyning skulle inte kunna byggas upp. Kl 0930 hade vi lastat allt i båten och stod beredda att kasta loss, men jag tvekade. I den här vinden med ovana gastar?! Båten litar jag på helt, men jag ville inte skrämma min besättning från vettet med otäck sjö. Efter nån stunds tänkande och viss påverkan med "vad väntar vi på, nu seglar vi..." så ringde jag Båtvärden i Harstena som berättade att det var bra med plats i hamnen och att det inte kom åt att blåsa nåt nämnvärt heller. Ok, sa jag, vi går ut på Aspöjafjärden. Om vi tycker sjön är otäck vänder vi tillbaka till bryggan igen. För att gå så plant som möjligt satsade jag på en snibb av försegel och

15 motor. Det var gropigt, mycket gropigt. Väl över fjärden, frågade jag om dom ville fortsätta och det blev beslutet. Vinden hade toppat på 20 m/s, men varierade kraftigt med starka byar. Resten av färden till Harstena visade sig vara betydligt mer läad, och trots att vi åter fick vind om 20 m/s så gick det framåt med god fart utan besvärande sjöhävning. Vid Missjö kunde vi slå av motorn och för bara 1/3 försegel for vi fram med över 6 knop. Då vi låg tryggt förtöjda vid ladan i hamnen och precis hade fått sittbrunnskapellet rest, då kom dagens skur. Ett skyfall som varade i 5 min och sen blev det vxl med sol o moln. Därmed kunde vi ta den obligatoriska turen till näckrosdammen och titta på grodyngel o blommor.

16 Med grillning o lördagsmysa fick dagen sin avrundning. Söndagen kom med strålande sol och västlig vind. Vattentemperaturen var 12.5 C på 1 m djup i hamnen. Ny tur till näckrosdammen och solning följde. Barnen skuttade omkring och plötsligt hade Stina trampat i, mao badat åtminstone halva sin kropp. Med viss stolthet så kom hon på att det var hon ju ensam om. Det tänkte de andra barnen ändra på och snart så var de halvvägs i när ett plums berättade att även Ylva ville vara med i badkampen. Strax barnen kommit i, så var även Jocke där och allra allra sist med tvekan kom så även morfar i! C skulle jag gissa att det var där i viken. Hemfärden bjöd på fin segling med fullt ställ och mestadels sol. Fast avslutningen dramatiserades av intensiva lågtryck som låg och ruvade runt oss. Vad skulle vi få för väder över oss?

17 I hamn kunde vi packa seglen torra och i huj så var båten tömd och vi på hemväg efter en givande och på många sätt varierad trevlig tur med Aquila. Fredag 18 juni Segla med Den här sidan har jag följt en god tid och tyckt att den är givande och generös! Fortsättningen lär följa på den här länken I övrigt så sörjer jag att ett par båtar nalkas hemmet om en nära tid. Rent egoistiskt naturligtvis, för jag har följt deras fantastiska generösa berättelser via deras bloggar. Det är bla Cantare och Aurora. Min egen plan var att fira min ålderpensionering nu i midsommar och sen segla iväg på en lång tids kustsegling. Nu får det väl istället bli firande av nytt konsult uppdrag och att jag till min egen överraskning accepterade ett erbjudande igen!! Segling ska det bli i vilket fall, nån måtta får det var på arbetsivern! Söndag 27 juni Midsommar som bäst! Sillalunch. Värden repr av sin tallrik närmast fotografen.

18 En bättre midsommar vi inte minns! Den midsommar som omfattar barn sill nubbe och söta unga flickor jämnåriga med en själv, den är den bästa och går inte att överträffa. Får man sen dessutom gräddtårta med jordgubbar o löjliga danser med barnbarnen till levande fiolspel, ja då har man fått allt, givetvis inräknat trevliga gäster. Många gånger har jag pratat om att fira månadens födelsedagar alla på samma gång och så blev det i midsommar med viss utvikning i angränsande månader. Totalt 174 år avfirades med 65 för Jan-Olof! Därmed går fokus till avsegling på torsdag och allt som ska vara klart innan dess för den förestående seglingen om 1 1/2 månad. Ingenting jämfört med längeseglare, men det har sin stökighet att utan att ställa om allt ändå vara borta över månadsskiftet med allt vad det innebär i betalningar osv. Gräsklippning ska vara ombesörjd och kanske finns en chans att vi får husvakter boende i huset en stor del av tiden. Dessutom är grannarna aktiverade, så vi seglar iväg lugnt. Onsdag 30 juni Kasta loss, hiva in våran tross! På fredag morgon ska vi vara på väg mot Visby som första hamn, troligen för motor om nuv prognos står sig tills dess. Det är en sak som man kan svara på efteråt. Om

19 framtiden är svårt att sia, även för väderoraklen. Dock yr.no är bra. NOAA gribfiler likaså. SMHI på väg att köra ifatt!? Mycket info får man. Samma gäller dock här som för andra arbeten - presentera på ett snyggt och proffsigt sätt, så ifrågasätter ingen ursprungsmaterialets reliabilitet resp validitet, (vad är det). Inte heller gjorda konklusioner. Lördag 3 juli - Skrivet av AQUILA Visby i politikerveckan Så kom vi hit. Med motorns hjälp kom vi efter 11.5 tim till Visby och hamnade längst in vid cat-walken. Ganska fullt i hamnen pga politikerveckan. En härlig dag med alldeles för lite vind, men tillräckligt för att bidra med nån knop i fart. För Eva blev det en vinglig start med magsjuka i natt och inte många sovtimmar, men hon var beredd på att kasta loss i alla fall. Det är ruter-dam i Skellefte-tjejerna! Efter obligatoriska förtöjnings whiskyn, mat m vin, en liten prom o lite annat gott, så ska det bli skönt att krypa ner om en stund. Väderprognosen får vara ikväll. Idag lördag har jag haft en släng av samma sjuka fast så här långt betydligt lindrigare än Eva.

20 På söndag kan vi lyssna på statsministern i Almedalen, har vi fått höra, och bredvid oss ligger borgmästaren från Stockholm i motorbåt med stödsegel. Det är inte klokt vad mycket prominenta människor vi kan träffa här. Kanske läge att agitera lite själv men för vad? Sigyn och en stor kustbevakare nr 002 ligger här, troligen för påseende, och det vill jag. Problem med Kortvågskörat i Visby pga störningar därför försenad info. Måndag 5 juli - Skrivet av SA5ATL Visby Byxelkrok Jaha så hamnade vi i Byxelkrok, fast vi hade bestämt oss för Böda. Varför - vinden förstås. Prognosen sa S - SO och verkligheten bjöd på SV rakt i nosen. Med förhoppning om en vindvridning så gick vi så högt det var möjligt mot vinden. Med vindrodret i arbete, så följde vi alla skiften i vinden och kunde ta den höjd som

21 gick. Innan vinden dog hade den drivit oss till kurs mot Västervik. Motorn fick ta vid ett par timmar innan prognosens vindar byggde upp och det blev en härlig segling, igen med vindrodret i ingrepp. Den första seglingen som jag kunnat gå stabil kurs med vindrodret. I Visby köpte jag att par tamplås så att jag kunde få spänn på tamparna till rodret. Efter en del trimmande med segel och båtens huvudroder, så kunde jag få allt att balansera och vindrodret att styra efter önskad kurs. De här bilderna försöker visa hur vindroderinstallationen är just nu. Sol i massor men även skyar, liksom flugor i massor som försvann med den ökande vinden på slutet. Efterlängtad mat står nu klar på bordet. Imorgon mot Sandvik?

22 Tisdag 6 juli - Skrivet av AQUILA Byxelkrok Borgholm Med prognosen 8 m/s från V så lockade inte Sandvik lika mycket som destination, allt för öppet för västanvinden där. Det fick bli Borgholm istället. I god vind med revad både stor o fock så gick det i som mest 6.7 knop. Men vinden skulle avta och till sist fick motorn åter en dag skruva oss den sista sträckan. Vindrodret var kopplat även idag, men slutade fungera när vinden avtog. Vid undersökning i Borgholm upptäckte jag att stötstången från Vindflöjeln ner till servorodret var böjd och gick i det yttre röret. Nu är stötstången återböjd och linorna till vindrodret anpassade och kapade. Kvar att få två brytskivor att rotera under linornas tryck. Det missade jag idag. Hur snart är stången tillbakaböjd igen? Sol tunga moln och 15 droppar blev väderutfallet idag, samt som sagt en avtagande vind utöver prognosen. Nu väntar dagar med vind från S, inte det vi önskar oss men vi får se vad som blir och om vi lägger om våra planer och följer kusten istället för går rakt på Ärtholmarna.

23 Grillning och god nypotatis satt fint efter allt pyssel. Osndag 7 juli - Skrivet av SA5ATL Borgholm Kalmar Med prognosen V 5-8 så kastar vi loss och går ut i S 2-4 m/s. Storen fick stå som stödsegel o med motor på ekonomivarv 1500 rpm så gick vi genom vattnet med 5 kn och över grund i 5.5 som bäst, mao strömt med. En strålande sol på klar himmel gör att badbyxor är bästa plagg idag, såvida man inte vill ta skydd i heltäckande plagg. Efter 3 tim är vi framme och tankar fullt 50 liter ryms. Nu har vi med oss fulla tankar ut mot Utklippan osv. Väderprognosen pekar på mycket motorgång de närmsta dagarna. Jag hoppas verkligen vi kan ta vägen om Ärtholmarna, som är så pittoreska. Nu har vi bunkrat upp för 5 dar. Tempo vid hamnen är inget att rekommendera men nära och därför så blir det en del köp även där. Annars är det Konsum i centrum som gäller, fint och fräscht. Telia tar på sig 2 timmar för att sätta in ett sim kort i min bärbara dator för surfzonskörande utan kostnad, då vi har fast bredband hemma. Nu ska jag kunna köra mina blogguppdateringar och lägga ut positionsrapporter utan att kämpa med utstörd kortvågslänk, fast det svider, det svider!

24 En flaska Oban kostar 450,- på bolaget, hutlöst men prisvärt! I morgon går vi vidare. Vart? S, mot kanske Kristianopel. Torsdag 8 juli - Skrivet av SA5ATL Kalmar Kristianopel Prognosen sa V - SV 80 % risk för vind över 10 m/s, sol. Det blev S 10 m/s i sol, strålande sol. Vinden var runt 3 m/s när vi startade kl 0915 och vi gick ut med stödstor o motor för 25 NM till Kristianopel. Efter hand så byggde vinden opp och vi minskade i fart. Efter nån halvtimme med kryssgång för att få bättre vind i storen så insåg jag äntligen att järngenuan skulle vila. Med revad stor och fock, kryssade vi så oss till Kristianopel. Jag gick så nära land som möjligt och då fick vi visst sjölä och mindre vind. Efter 6 tim var vi så framme och hade seglat 32NM. Efter oljebyte och lite annat pyssel så ska jag sätta mig i skugga med Bodströms trilogi, som startar med Rymmaren. Nu har jag nyss börjat med Idealisten. Men, var tog slutet vägen i första boken?? Så här långt kan jag rekommendera böckerna. Då kan jag erkänna att jag startade skeptisk med tanke på hur jag upplever framtoningen i media. Han skriver bra, bygger upp spänning och har ett ledigt anslag i språket, men ändå målande. Fast, varför tjafsa så om en sen länge redan avgången justitieminister? Ska det bli Sandhamn eller Utklippan imorgon? Fredag 9 juli - Skrivet av SA5ATL Kristianopel Utklippan En fin tur med motor i nästan bleke tog oss de 24 NM från Kristianopel till Utklippan på 4 tim. Fredagsstädning gäller och kolla av väder om det är ok att gå till Ärtholmarna/Christiansö imorgon. Naturligtvis njuter vi den pittoreska naturen och miljön här på öarna. Och solar.

25 Lördag 10 juli - Skrivet av SA5ATL Utklippan Christiansö Vilken härlig dag, och tur med vind och väder! Prognosen sa SO vridande till SV 3-7 m/s, sol med risk för lokala åskbyar. På morgonen stod vinden SO och låg på 4 m/s. Det blev fullt segelställ och motor på

26 lågvarv, dvs snålkörning. Med det gick Aquila i mellan knop. Efter ett par timmar växte vinden och vred något mot O. På bidevind kunde vi stänga av motorn och koppla in vindrodret och så höll det på hela sträckan. Vi höll inte riktigt höjd men ok fart. Senare fick vi en vindvridning mot SO som kompenserade för den något för låga kursen som vi tvingats hålla. Vindrodret följde vindvridningen fint och vi svängde in mot Christiansö. På 9 tim hade vi avverkat de 44 NM hit. Efter lite rundkörning i hamnen så hamnade vi som 6:e båt i en radda ut från kajen. Nyss förtöjda kom så 7:e båt och la till på oss. När 8:e kom, så växte protesterna längre in i stacken och så var det stopp på flera båtar, dessutom kom det ut ett landspring för att lasta av de inre båtarna. Hamnen är välfylld, mest tyskar som verkar titta på fotboll, Tyskland - Urugua tror jag, nyss stod det 1-1. När tyskarna tappade sin ledning blev det märkligt tyst i hamnen för stunden. Kanske kommer det strax igång igen. Det första jag hörde var bin som svärmade, det ljudet kan jag inte ta fel på som gammal biodlare. Men, jovisst hade jag fel, det var dom sk Vuvuzelorna som ljöd i fotbollsmatchen i alla TVn i många tyska båtar. Ikväll fick det bli dusch på akterdäck för både Eva och mig. Efter en sån här varm dag så är det gott att få en varmdusch färskvatten över sig. För att inte nämna lyxen av byte till rent, både över och under. Nu ligger vi kvar här till måndag och i morgon söndag blir det vandring på öarna.

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36 På måndag drar vi tidigt till Bornholm/Allinge i hopp om en hamnplats där och chans att få njuta jazzfestivalen som pågår kommande vecka på NO Bornholm.

37 Måndag 12 juli - Skrivet av SA5ATL Christiansö Allinge I soldis med svag vind från, ja vart, gick vi i gammal dyning till Allinge tidigt idag, trots kort sträcka. Tanken var att komma hit när precis avseglarna lämnat hamnen. Det fungerade och vi fick plats. Nu är det fullt i både yttre och inre hamn. När vi kom låg färjan i yttre hamnens inlopp med lagom ledig bredd för Aquila. Solen flödar och värmer.

38

39

40 Tisdag 13 juli - Skrivet av SA5ATL Allinge Jazz festival Vi har första parket till alla förställningar i Allinge Scenen, som ligger precis vid hamnen. Tills idag har det var intensivt solsken. Idag kom semesterns första regn. Den föraviserade kallfronten som gett mkt regn och åska på västkusten i Sverige nådde Bornholm idag. Prognos för imorgon NV upp till 10 m/s på S Östersjön. Om det håller så lär vi ligga kvar en dag till innan vi går till Skillinge. Det blir en ny hamn för mig. Bormholmsaffärerna är skeptiska till Svenska kontokort. En del tar dom inte alls och andra vill inte ge överbelopp med kontanter tillbaka. Det gäller alltså att ha rätt valuta i fickan, för svenska kronor det kan vi glömma. Tisdag 13 juli - Skrivet av SA5ATL Nya bud om destination imorgon Ja så snabbt kan det ändra sig! Vi styr i morgon söder ut några sjömil för en ny hamn på Bornholm. Skillinge får än vänta några dagar på oss.

41 Onsdag 14 juli - Skrivet av SA5ATL Allinge Gudhjem Åter en solig dag. Temperaturen har inte fallit efter gårdagens sk kallfront med lite regn. I Allinge hamn är det stor cirkus. Båtraden bakom oss ska gå 0900 och vi i vår rad ska gå 1000 enl vad vi sagt. När första raden har gått kl 0900 så kommer de i yttre hamnen in och börjar fylla på. Allt löser sig och vi kommer ut som ett pärlband från hamnen. i inloppet möter vi en inkommande fet seglare, dvs båten, och med läge mitt i inloppet. Det blir vänstertrafik pga hans läge. Det är fantastiskt att se alla båtar utanför Allinge, mot Christiansö och söderut. De 7 Nm går snabbt för motor och vi kommer in längst in i Gudhjems lilla hamn. Vattnet utanför är fyllt med alger och att bada är inte att tänka på, tyvärr. Första gången som jag känner att en miljöpåverkan ger en direkt praktisk konsekvens för mig när nu algerna stoppar badet. imorgon fortsätter vi till Svaneke, enl nuv plan i alla fall.

42 Torsdag 15 juli - Skrivet av SA5ATL Gudhjem Svaneke På morgonen så ändrades dagens program till liggedag med städning pga åskvarning och vind emot 10 m/s enl prognos. Vinden vred tidigare än prognos till V och åskmolnen löstes opp. Mitt i lunchen så blev det nytt beslut taget om segling till Svaneke, som gick i knop i varierande V-vindar. Vi fick plats som 3:e båt i yttre hamnen. Ska inte vara nåt problem i kommande natt. Samma system här för incheckning med automat och kortbetalning. Nu är det dags för en rundvandring och lite inköp. I morgon till Tejn?!

43

44 Fredag 16 juli - Skrivet av SA5ATL Svaneke Tejn Sol även idag och samma värme som de senaste 3 veckorna! Vind ifrån SO men med bara ett par knops styrka. Platt läns i stort sett och det blir korsade/saxade segel hela distansen om 14 NM. när vi är utanför Tejn har vinden successivt ökat till 11 m/s. Vilken skillnad att gå från platt läns till att gå rakt mot vind för nedtagning av storseglet. Även inne i hamnen är det en 8 m/s. I Tejn finns en stor båttillbehörsaffär uppe på backen. Där beställer vi ett solskydd och får levererat ett par timmar senare sytt enl mått för Aquila. Dom kommer ner med färgprov och levererar till båten. Vilken service! Bara vi inte har skrämt iväg solen nu med vårt nyinförskaffade solskydd! Det är 2 x 3 m och ska kunna spännas mellan targa och stag, under eller över bommen med en ögla för mittpunktslift om så behövs via fall eller annat. Både Eva och jag känner ett visst vemod över att nu är vårt Bornholmsbesök över för den här gången, samtidigt som vi ser fram mot vad som väntar framöver i planer och mål. Om vädret vill blir det Skåne i morgon, Skillinge alt Simrishamn, kanske bestämmer vinden var vi hamnar. Lördag 17 juli - Skrivet av SA5ATL Tejn i åskbyar Här ligger vi med ett nyinköpt solskydd, utan tillfälle att få prova det. Prognosen sa kraftiga åskbyar med starka kastvindar. Kraftiga åskbyar med skyfall och kastvindar har vi haft. Den senaste är nu i slutfas. Därför ligger vi kvar idag, Skillinge får vänta, men frågan är hur länge? Ska vi gå imorgon eller ska vi vänta till måndag. Turligt att vi har bra bredband i hamnen och kan titta på både YR DMI och SMHI, dessutom tar jag ner gribbfiler från NOAA. Thomas Bodströms trilogi är genomläst och jag kan absolut rekommendera en läsning. Den sista delen Lobbyisten är den bästa, men läs alla tre Rymmaren Idealisten och som sagt Lobbyisten. Håkan Nessers Berättelsen om Herr Roos börjar fantastiskt bra men så går det över till att bli ännu en av alla dessa deckare som ges ut. Dessutom upplever jag ett visst raljerande med läsaren i avslutningen. Allt mina synnerligen subjektiva upplevelser som inte behöver säga något om böckerna utan kanske mer om mig. Så är det ju alltid. Nu står Jo Nesbö Pansarhjärta på tur. Söndag 18 juli - Skrivet av SA5ATL Tejn Allinge

45 Idag har det blåst NV 10 m/s och dom som kommit från Simrishamn har varit rätt omskakade eller rullade av rörig sjö i Bornholmsgattet. Hamnen i Allinge är nästan full. Det går i vilket fall att gå rakt över hela hamnen genom att hoppa från däck till däck. Jazzfestivalen är nu över och ihop-packad till nästa år. Imorgon går vi till Skillinge eller Simrishamn beroende på vind och infall i stunden. Måndag 19 juli - Skrivet av SA5ATL Allinge Skillinge Kl 1030 så bröt dominoleken ut i Allingehamn. Den innersta båten ska alltid iväg först osv. Lite tidigt för oss med tanke på prognosen om SV först vid lunch. Vi kunde sätta segel direkt och väl N om Bornholm så fick vi vind så vi kunde hålla kurs direkt på Skillinge. Topp vind 11 m/s och fart 6.7 knop. Aquila låg stabil i den något stökiga sjön och vindrodret kunde hålla kurs i vindvridningen och efter trimmade segel. Det är lätt att skota för hårt med följd onödig krängning med följd onödig roderutslag och bromsad fart som resultat. En fin segling avslutas med att GPS:n visar båten helt fel i läge utanför och in i Skillinge hamn, vi ligger enl sjökortet i plottern söder om leden in och väl i hamn ligger vi på åkern! Allt enl GPS i plottersjökortet. Två riktigt nära-båt-kontakter under väg, ett handelsfartyg och en segelbåt. Båda väjde när den senare skulle hållit kurs.

46 Nu är det dags för vänträff och sen får vi se om vädret inbjuder för fart till Ystad inför 60 års kalas, som väntar på lördag, eller kanske det blir Simrishamn istället om vinden ligger emot. Onsdag 21 juli - Skrivet av SA5ATL Skillinge - Malmö/Dockan Vi startade lite sent, kl 0930, med prognosen SO och gick ut i vind NO. Motorn fick göra jobbet då vinden var svag och dyning stod kvar. Storen uppe för stabiliseringens skull. Väl runt Sandhammaren kommer SO och prognosens 4-8 ska hålla hela dan. Vid Ystad möter vi höghastighetsfärjan till Rönne Bornholm, 40 knop! Jag var rädd för svallet, men det blir nästan inget. Med fin slörvind så föds tanken att istället för Ystad gå till Limhamn om vind och fart håller i sig. Och det gör det, med undantag att vi kl 1800 är 3-5 min sena i Falsterbokanalen och ser därför bron på lite håll sänkas igen. Efter två varv i väntläge i kanalen och middagen avnjuten, 1 tim senare alltså, så kan vi gå under den lyfta bron ut i Öresund. Då har vi fött tanken om centrala Malmö, dvs Dockan, Kockums gamla.

47

48

49 Kl 2130 lägger vi fast första tampen i land i den tämligen glest besökta marinan, vilket förvånar oss. Jag ger mig ut för att hitta automat för avgift och duschar. Efter en hel del letande hittar jag automaten som ger mig ett Tallykey kort, men var och hur jag ska använda det är en gåta. Det enda jag kan hitta i området är en gammal sliten Cramo kabin. Det kan inte rimligen vara hygien nivån i denna nya anläggning. Det får bli en dusch på akterdäck ombord istället. Idag har jag pratat med hamnkapten. Jodå, den anskrämliga Cramo kärran det är lyxen som bjuds i denna väl prissatta marina. Tvättmöjligheter finns inte men ska bli framöver. Bredband tveksamt om det finns, fast vi ser det i datorn men kan inte logga in. Till huvudman för denna marina: DET RÄCKER INTE MED ATT SÄTTA UPP EN BETALAUTOMAT!!!! Sämst hittills i sommar! Nu vet vi varför det är så gott om plats här. Enda fördel är det centrala läget i Malmö om man nu vill ha det, och det ville vi igår. Men vill vi idag? Gårdagens härliga segling får Malmös snåla mottagning i Dockan Marina att tona bort, men vi väljer troligen en annan anläggning framöver. Torsdag 22 juli - Skrivet av SA5ATL Malmö Limhamn Ja, det var lika gott att flytta på en gång, men först skulle vi ta en tur i centrum för att göra lite inköp och göra en lov. Då händer det, Eva trampar snett och stukar foten skriker högt och slänger sig ner handlöst bakåt från båten. Som tur är står jag där och kan fånga och mildra fallet som inte ger nån mer blessyr. Evas skrik gör oss till centrum i kvarteret för blickar och strax har vi en räddare där som vill gripa in. Eva kan avstyra detta och med viss möda resa sig på sin fot. Vi linkar mot centrum och får gjort våra ärenden och äter lunch. Hem, dvs tillbaka till båten vill Eva ta taxi, inte för att det är långt, men det gör ont. Första taxin hittar vi vid centralen, en hel radda med bilar. Alla chaufförer är nysvenskar i taxikön. Samma fråga från alla, vart ska du åka, och samma svar nej det här är en beställd bil prova längre bak i kön. När jag fått det svaret så frågar jag varför dom är där och om dom kör taxi. Då blir svaret jag kan köra dig, men det kostar flera hundra, gå längre bak i kön. Där ser jag ett par ursvenskar eller om jag ska kalla det gammeldanskar för dom är skåningar som jag. Klart jag kör säger damen i fråga, jag tar alla körningar. Du ska vara glad att dom inte ville köra dig för dom tar vad som betalt. Vi kan hämta upp Eva som står och väntar vid huvudentren på centralen och köra till hamnen. Är det det här samhället vi vill ha? Kallar vi detta en fri fungerande entreprenadverksamhet eller vad var det jag såg? Vad lever dom här chaufförerna på

50 igentligen? Nu blir det färd till Limhamn till en trevlig småbåtshamn med fungerande service och hör och häpna, lediga tvättmaskiner. Evas stukade fot ger Jan-Olof snabba fötter med tvätt och vakt och städning och handel, ja det är inte klokt va flitig han(jag) är! Men att hitta laktosfritt i butiken det går jag bet på. Nu blir vi här i Limhamn brygga I över Gunnels 60-årsfest och sen blir det återfärd i små steg mot Peking, Norrköping, igen. Fredag 23 juli - Skrivet av SA5ATL Limhamn Moa och Mattias har bilat ner och kommer på besök i Limhamns hamn och lovar oss dessutom att få åka med till Dalby där Gunnels fest ska avlöpa.

51 Lördag 24 juli - Skrivet av SA5ATL Limhamn Dagen då lillasyster firar 60 årsdagen, ett par dar förtidigt! Det betyder att 60-årsfirar kavajen åker på. Jag har fått lova att inte använda den mera framöver, förstår inte riktigt varför? Den ska nog få följa med i båten som skepparkavaj även framledes. Den är liksom ett utropstecken och det kan behövas om man själv är som ett Q!

52 Söndag 25 juli - Skrivet av SA5ATL Limhamn i kulingvindar Då hade vi avfirat 60-åringen och lite stilla vilar vi genom dagen efter, mest av trötthet efter mycket dansande igår till trevlig musik som passade oss lite erfarna bättre än ungdomarna(dom under 40 år). Kul att träffa alla igen! Idag viner vinden precis som den gjorde i natt när vi kom till båten. Max vind är så här långt 19 m/s, ungefär den vind Aquila fick klara kryss i Kalmar sund på väg till Stralsund 2007 i SXK eskadern. I hamn så låter det och känns mera än när man väl är ute, fast kryss i 19 med en HR352 är inget att stå efter. Båten tål det och mycket mera, men det går ju inte att ta höjd då i slaget. N Stavanger 2008 så fick vi 20 m/s i krabb brant sjö som gjorde att vi inte kom nån vart, det gick bara upp och ner, på stället. Den gången fick vi vända och invänta lugnare väder. Imorgon tycks det bli bra för att starta seglingen hemåt i sakta mak, vi får väl se hur bra prognosen slår in den här gången. Måndag 26 juli - Skrivet av SA5ATL Limhamn Ystad Det startade bra med fin vind till Falsterbokanalen, men sen var det slut och motorn fick skruva oss hela vägen till Ystad. Visserligen med hjälp av seglen, men ändå en miss igen i prognosmakarnas verkstad. Fint väder och platt sjö gör att det går lätt att driva Aquila idag. Skeppet Stockholm möter vi N Falsterbokanalen. Vi låg också samtidigt i Visby för några veckor sen. Hamnen är välfylld och vi ligger som andra båt ut från bryggan där man ligger längs med. Nu känns det som jag lämnat hemtrakten med dagens segling och det är alltid lite vemodigt. Imorgon ska vi försöka nå Simrishamn för att på onsdag kunna njuta av Tommy Körberg i Brantevik, tror jag det var, med picknick korg genom Lena och Görans insatser.

53 Tisdag 27 juli - Skrivet av SA5ATL Ystad Simrishamn Prognos V till NV 3-5 ökande och vi möter O till NO 2-4 m/s och sol hela dagen. När vi precis har tagit oss ut ur hamnen så kommer snabbfärjan, även den inne ifrån hamnen. När vi rundar Sandhammaren kan vi segla och trots lite vind går det fint då sjön ligger nästan blank. Många segelbåtar är ute och far idag. Snabbfärjan till Rönne gör nära 40 knop när den passerar bakom Aquila vid Ystad. Inget svall blir det förutom i hamnen när båtarna far runt pga tryckvågen från färjans framfart. Utanför Simrishamn tar vi ner seglen och släpper i torskpilken. Efter en stund har vi så det räcker till en middag. Vattentemperaturen har återhämtat sig idag från i går 12.5 C ute i Östersjön till 17.5 C. Det är väl ytvattnet som kommit rätt igen efter styva kulingen som var i slutet förra veckan. Ska det komma upp till 20 C igen tro i år? Nu blir vi här två nätter i Simrishamn och ska bla försöka komma till en konsert med Tommy Körberg, om vädret vill. Torsdag 29 juli - Skrivet av SA5ATL Simrishamn Hanö Polska lågtryck ska man ha respekt för, och det var just ett sådant som låg i prognosen sen flera dar. Skulle gett regn igår, men vi klarade oss på den irländska musikaftonen i Sjöbacka Skillinge. Idag så är prognosen NV - V 5-8 m/s och regn, på sina håll stora mängder, och risk för åska. Kl 0600 var jag upp och kollade på verkligheten som såg våt ut och det regnade. Webben sa åska och mera regn. Lätt att dra täcket så högt det gick. Kl 1000 gjorde jag nästa koll, och se då var det annat. Båten var torr, svag vind från V i hamnen, solen bröt igenom och webbarna sa det samma, dessutom hade åskvarningen dragits in. Full fart med sen frukost och sedvanliga förberedelser fick oss ur hamn kl 1100 med

54 kurs Hanö. Vi såg molnen torna upp sig i S, V och N. O var skapligt och över oss kunde solen ge en del disljus genom molntäcket. Fast lite vind och åter var det motorn som gjorde jobbet, om än med något stöd från seglen i vind O - SO 2-4, jfr prognosen! Lite regndis fick vi på oss. I Hanö berättade dom att precis innan vi kom, så hade regnet forsat ner. Drinken avnjuten, grillen tänd och köttet nästan klart, då fick jag med fart resa sittbrunnskapellet för då kom andra skur för dagen här i Hanö. På 10 min var den över och solen var tillbaka igen. Nu, några timmar senare, så vältrar sig ännu en skur in över oss. Ska det bli åska i natt tro? Vi ligger som andra båt ut från bryggan, förtöjda med 3 tampar i för och akter, varav två in i bryggan, plus spring mellan båtarna i båda riktningarna. Om den förmodade kulingen gör entré, så ska vi kunna ändå hålla oss kvar här. Fredag 30 juli - Skrivet av SA5ATL Hanö vindarnas ö Idag blev det vilo- och städdag. Vinden var något hög men framförallt skepparen lat och med en god prognos för imorgon, så kändes det lätt att lägga denna dag här. Vågorna har slagit över piren idag och ingen har gått säker för plötsliga överfall med hinkvis sjövatten. Nu är Jo Nesbö Pansarhjärta läst, ja faktiskt för några dagar sen. Boken gav en mättnad på slik litteratur. Det räcker inte med att ha tekniska intrigen klar och packa den med utstuderat otäcka handlingar och individer. Någonstans läste jag för länge sen att den som ska skriva måste ha något att säga/berätta. Enligt min mening har Jo Nesbö inget att berätta den här gången. I snart en månad har jag brottats med mobila bredbandet som jag inte fått igång. Bara i surfzonerna och det är en annan femma. Jag har fått låna Evas TeleNord till min nesa, jag som alltid säger att Telia är bäst och pålitligast i alla lägen. Det visade sig att kontakt krävdes med Fujitsu datorlev och nedladdning av programvara. Se sen gick det direkt!

55 Varför berättade inte Telia Kalmar detta för mig? Javisst, det borde jag begripit själv! Därmed är Skype ett bra alternativ, när man ligger kustnära och har mobilt bredband i någon form inom räckvidd. Fast rundradiosändningen via kortvåg har fördelen att nå många samtidigt. Kanske kan man göra så även i Skype världen? Lördag 31 juli - Skrivet av SA5ATL Hanö Kristianopel Ja då var vi här igen! Efter en fin seglardag, som började med tunga molnbankar vid Hanö och med SSV 5-8 m/s. Vinden vred mot S och när solen orkade titta igenom så blev det stabilare vind men aldrig över 8 m/s. Därför tog jag mig jobbet med att hissa genakern. I slörvinden blev det fart på carreran. Vi loggade ända upp till 7.9 knop. Så fort kan inte Aquila gå genom vattnet med sin vattenlinjelängd om 7.4 m, utan det var säkert som vi surfade med nån våg. Stabilt gick vi i över 7 knop långa perioder. Vindrodret fick jobba tills vi satte genakern, som inte gick att balansera ut på något sätt. Istället för att hålla kurs mot Utlängan tyckte Windpilot att vi skulle till Karlskrona när väl seglet fyllde. Autopiloten fick ta över och hade det nog så jobbigt i den gamla dyningen som sköt båten med svajande gång som resultat ibland. När vi rundat Utlängan blev det mera medvind och farten minskade därefter. Då storen bara skymde genakern så tog jag ner storen. Med närmast stiltje i sittbrunnen på undanvinden, så blev det riktigt gassigt av solen. Nu är kylen tom liksom grönsakslådan. Det finns till en frukost men ingen mat, så vi måste ha tag i en affär. Tursamt finns en öppen butik här i morgon, trots att det är söndag. Dessutom är det hamnfestdag här, vilket lär innebära det vanliga vid sådana firanden, dvs stånd med marknadsvaror, lotterier och sillstånd för de hungriga. Efter dagens nära 50 NM på 10 tim, så lär det bli en senare start i morgon än idag, även om kl 0700 inte är så särskilt tidigt för många.

56 Söndag 1 augusti - Skrivet av SA5ATL Kristianopel Kalmar Dagen började med tunga molnbankar och tom något regnstänk. Sen tog solen över, men vinden växte först strax söder om Kalmar. Det blev mao en hel del motor idag. Vi hade tur med affär även idag. Konsum i centrum Kalmar var öppen, så nu klarar vi några dagar igen med normala rätter. I kväll blev det bastu här i marinan och det var så skönt. Gemensambastu herrar och damer gäller, och idag var för en gångs skull en dam i bastun. Sällskapet sade sig ha avverkat ett triatlon i helgen, sim 3.8 km cykel 12.5 mil och avrundning med maraton på det. Tänk att det finns folk som klarar sånt?! Vi ska försöka ta oss sittbrunnssittandes till Sandvik i morgon. Måndag 2 augusti - Skrivet av SA5ATL Kalmar - Sandvik Öland Morgonen inleddes med regn och tunga moln, sjörök och disljus. Efter besök i ett par affärer så var klockan framemot och molnen hade höjt sig. Eftersom åsk-webbsidorna inte indikerade nån åska i vårt närområde, gav vi oss av mot Sandvik som planerat. En pittoresk och trevlig hamn mitt emellan Borgholm och Byxelkrok. I prognosen ligger tunga regn för i natt och i morgon. Om det slår in blir vi kvar här en dag extra.

Anandra utan gennakertrassel på Ornö Runt i maj 2012

Anandra utan gennakertrassel på Ornö Runt i maj 2012 Vi har tyvärr inte av olika orsaker hunnit segla så mycket i sommar med vår nyinköpta Omega 42 Anandra som vi hade tänkt oss. Vad gäller kappsegling så blev det bara Ornö Runt i maj och sen sista onsdagsseglingen

Läs mer

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012 FEBRUARI 2012 JVM-Distans den 22 februari 2012 Då var första tävlingen avklarad för oss äldre igår, resultatet från min egen sida var inte alls suveränt, faktiskt inte ens i närheten.. Men med tanke på

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Lissabon Porto Santo Madeira 2009 09 16 2009 09 27

Lissabon Porto Santo Madeira 2009 09 16 2009 09 27 Lissabon Porto Santo Madeira 2009 09 16 2009 09 27 Nu var det dags att lämna fastlandet för att segla mellan öar i ca 7 månader framåt. Efter att ha fyllt diesel och sett till att passa in tidvattnet åkte

Läs mer

ÅF Off Shore Race 2017 Omega 42 ORIOLE II

ÅF Off Shore Race 2017 Omega 42 ORIOLE II ÅF Off Shore Race 2017 Omega 42 ORIOLE II Jag har seglat ett antal Gotland Runt men nu var det första gången med egen båt. Så det var extra spännande, men också en massa jobb som jag tidigare sluppit.

Läs mer

Position: Sydost om La Palma (Sörens val, men för er som vill se koordinater kolla marin traffic)

Position: Sydost om La Palma (Sörens val, men för er som vill se koordinater kolla marin traffic) Logg från Älva Datum: 4/2-17 Elevloggare: Linnea och Josefin Personalloggare: Linda Position: Sydost om La Palma (Sörens val, men för er som vill se koordinater kolla marin traffic) Segelsättning: Bredfocken!!!!

Läs mer

Resebrev nr 9, 12 juli 11 augusti 2011. Rekresa till Kos o mötet med Emma o Andreas med resp, plus Familjen Sturesson som var på besök i 2 veckor.

Resebrev nr 9, 12 juli 11 augusti 2011. Rekresa till Kos o mötet med Emma o Andreas med resp, plus Familjen Sturesson som var på besök i 2 veckor. Resebrev nr 9, 12 juli 11 augusti 2011. Rekresa till Kos o mötet med Emma o Andreas med resp, plus Familjen Sturesson som var på besök i 2 veckor. Efter att Elin o Larsa lämnat oss så tog vi en seglig

Läs mer

Till Arkösund juli 2015 med SOFIA

Till Arkösund juli 2015 med SOFIA Till Arkösund juli 2015 med SOFIA En sjöresa efter tjugo års väntan. Sommaren 1995 seglade jag, Sofia och ett par vänner till Arkösund. Nu skall jag och Maggie göra samma resa - äntligen. Och det kommer

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Från Grossenbrode till Väsbyviken

Från Grossenbrode till Väsbyviken Från Grossenbrode till Väsbyviken Lördagen den 17 april kl. 06:00 klev vi av båten i Rostock Tyskland. Från början var tanken att vi skulle flyga ner från Nyköping till Lübeck under fredagseftermiddagen

Läs mer

SÖDERARMS SKÄRGÅRD torsdag till söndag 12-15 juli 2012

SÖDERARMS SKÄRGÅRD torsdag till söndag 12-15 juli 2012 SÖDERARMS SKÄRGÅRD torsdag till söndag 12-15 juli 2012 Vi är åtta personer, varav två är ledare, Mats och Heléne. Inför paddlingen har vi önskningar att vädret ska tillåta oss besök på Håkansskär och Torskär

Läs mer

26/8 Sjötorp Töreboda, 18 slussar, 9,9 nm

26/8 Sjötorp Töreboda, 18 slussar, 9,9 nm Efter 17 år med Rival 22 hade vi börjat se oss om efter något större. Vi ville framförallt ha ståhöjd ruffen men är man frälst på långa och smala båtar finns inte så mycket att välja på. Vi tittade lite

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013 FEBRUARI 2013 Kvar i Östersund den 23 februari 2013 Har nu hunnit vara hemma några dagar efter VM som var en stor upplevelse för min del, tiden hemma har bestått till största delen av vila och återhämtning

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Då har vi då klarat av resan till Hjälmaren och tillbaka. Det blev en mycket trevlig tur som vi varmt kan rekommendera till alla i Kallhälls båtklubb.

Då har vi då klarat av resan till Hjälmaren och tillbaka. Det blev en mycket trevlig tur som vi varmt kan rekommendera till alla i Kallhälls båtklubb. Eskader till Hjälmaren i Kristihimmelfärds helgen 2018. Då har vi då klarat av resan till Hjälmaren och tillbaka. Det blev en mycket trevlig tur som vi varmt kan rekommendera till alla i Kallhälls båtklubb.

Läs mer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer 2009-04-16 Sid: 1 (7) Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer Det var en gång en kanin som hette Kalle. Han bodde på en grön äng vid en skog, tillsammans med en massa andra kaniner. Kalle hade

Läs mer

MAJ 2012. Sommartider. den 27 maj 2012. Södergarn. den 17 maj 2012

MAJ 2012. Sommartider. den 27 maj 2012. Södergarn. den 17 maj 2012 MAJ 2012 Sommartider den 27 maj 2012 Har hunnit vara hemma en vecka nu och vila upp mig lite från lägret ute på Lidingö, eller vilat och vilat, det har varit tester på schemat den gågna veckan. Men har

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012 JULI 2012 Storsjöyran den 28 juli 2012 Nu har det gått några dagar sen sist och jag har haft en vecka med lugnare träning, vilket har varit ganska skönt då det är Yran-vecka i stan och fullt med folk.

Läs mer

Resebrev nr 5 2014. Några slöa veckor i Datca-området o sedan ett besök av Pelle o Dan i Götcek!

Resebrev nr 5 2014. Några slöa veckor i Datca-området o sedan ett besök av Pelle o Dan i Götcek! Resebrev nr 5 2014. Några slöa veckor i Datca-området o sedan ett besök av Pelle o Dan i Götcek! Äntligen har vi fått tummen ur och beskriva vår sista månad i Turkiet, det blir lättar o lättare att dra

Läs mer

Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken

Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken 1 Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken En huvudsats kan ensam bilda en mening Flera huvudsatser kan bilda en mening En huvudsats + en bisats kan bilda en mening

Läs mer

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed Hemliga Clowndocka Yara Alsayed - Olivia vakna! Du kommer för sent till skolan, ropade mamma. - Ja jag kommer. Olivia tog på sig sina kläder och åt frukosten snabbt. När hon var klar med allt och står

Läs mer

E: Har du jobbat som det hela tiden som du har varit här på företaget?

E: Har du jobbat som det hela tiden som du har varit här på företaget? A: Vad heter du? S: Jag heter Stefan. A: Hur gammal är du? S: 39. A: Och var jobbar du någonstans? S: Fällmans Kött. A: Vad är ditt yrke? S: Jag är logistik- och lagerchef. A: Hur hamnade du i den här

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

Efter en god natts sömn så packade vi ihop och drog oss ner mot Färjan i Rödby. Vi åkte rätt tidigt på Torsdag morgon, käkade frukost på båten för vi

Efter en god natts sömn så packade vi ihop och drog oss ner mot Färjan i Rödby. Vi åkte rätt tidigt på Torsdag morgon, käkade frukost på båten för vi MOTOGP 2015 Tänkte berätta om en till resa på 11 dagar som jag och 3 vänner gjorde sommaren 2015. Syftet med resan var at åka till Assen, Holland och kolla på Moto gp. Jag började min resa tisdag morgon

Läs mer

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15.

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15. Sömngångare När jag vaknade la jag genast märke till tre konstiga saker: 1. Jag var inte hungrig. Det var jag annars alltid när jag vaknade. Fast jag var rejält törstig. 2. När jag drog undan täcket märkte

Läs mer

Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse

Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse Under denna period har vi hunnit besöka Gran Canaria, Teneriffa;

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej, Jag heter Aragon. Jag och min far bor i en liten stuga i en liten stad kallas sed Wood. Här bor det inte många men vi odlar mat så det räcker till alla. Men vi har inte mycket

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 4 Friluftsdagen. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 4 Friluftsdagen. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 4 Friluftsdagen En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 Det

Läs mer

DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE

DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE Av Marie Hansson När man är nybörjare i agility, eller ser sporten utifrån, är det lätt att tro att just den runda tunneln är det allra lättaste hindret! Och det

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Jakten på färgpiraterna

Jakten på färgpiraterna Jakten på färgpiraterna SÅNGTEXTER SEXÅRSKÖREN 2016 01 INTRO/REGNRAMSA Regn regn regn regn Det har regnat här i flera år Regn, regn mera regn Regn och mera regn ändå Och mera regn Välkommen sol, välkommen

Läs mer

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo!

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! Det började för många år sedan när jag och min fd fru, mina föräldrar och min farmor åkte till Oppdal i Norge. Vi skulle besöka farmors syster mm. Farmor

Läs mer

MEDLEMSBLAD 3/2015 JUNI-AUGUSTI

MEDLEMSBLAD 3/2015 JUNI-AUGUSTI MEDLEMSBLAD 3/2015 JUNI-AUGUSTI Eriksgatan 8 IV våningen Verksamhetsledare Miivi Selin-Patel; 050 446 2974 00100 Helsingfors Ordförande Riitta Aarrevuo; 050 4634 4746 Telefon till kansliet; 045 863 7800

Läs mer

Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal

Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal När vi kom till den lilla viken Ria De Cedeira den 18 aug så blev vi liggande många nätter på svaj, vilket är det bästa vi vet (helt gratis och inga grannar

Läs mer

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd.

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd. Kapitel 1 Resan Jag har väntat länge på att göra denna resan. Jag heter Hanna och är 23 år. Jag ska åka båt till en Ön Madagaskar. Jag kommer ha med mig en hel besättning. Vi tog med oss väldigt mycket

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november Oj, oj oj, nu går tiden fort det har redan gått fem veckor sedan förra veckobrevet! Var tog de fem veckorna vägen? Jo, de försvann i en massa

Läs mer

Hasse Andersson - Avtryck i naturen

Hasse Andersson - Avtryck i naturen Hasse Andersson - Avtryck i naturen En i gänget Efter nio timmar i bil anländer jag till Kongsvold fjällstation i Norge. Klockan är halv fyra och solen står fortfarande högt på himlen. Det är september

Läs mer

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ.

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. Höra 1 Varför kommer de för sent? Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. A Ursäkta mig, jag skyndade mig så mycket jag

Läs mer

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA BARNHEMMET En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA Barnen IDA Folket Spöken 9 roller. Om gruppen bara är 8 så kommer Idas namn ibland att skrivas

Läs mer

Resebrev från Gran Canaria o Teneriffa och med besök av Astrid o Cato samt Ninni o Roy. Före det så hann vi med en båtupptagning på land

Resebrev från Gran Canaria o Teneriffa och med besök av Astrid o Cato samt Ninni o Roy. Före det så hann vi med en båtupptagning på land Resebrev från Gran Canaria o Teneriffa och med besök av Astrid o Cato samt Ninni o Roy. Före det så hann vi med en båtupptagning på land Under denna period började med att PEGASUS skulle upp på land (den

Läs mer

Test: Över 60 knop med nya skotern Yamaha GP1800

Test: Över 60 knop med nya skotern Yamaha GP1800 Test: Över 60 knop med nya skotern Yamaha GP1800 Av Max Carlgren, Båtnytt, Publicerad 2018-10-02 Båtnytt Båttest Yamaha GP1800 är ett fartmonster, främst gjort för dig som är sugen på att köra race mellan

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen Resedagbok Studieresa Limousin- och Blondeföreningen - onsdag 24 juli 2013 07:59 Äntligen på väg! Några hade hoppat på redan i Varberg och resten hoppade på på Erikslund utanför Ängelholm. Totalt är 26

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Resebrev nr 7, 2011, 13 juni 2 juli. Igenom hela Eseiska havet o bort mot Kos o Rhodos, som tillhör ögruppen Dodekaneserna.

Resebrev nr 7, 2011, 13 juni 2 juli. Igenom hela Eseiska havet o bort mot Kos o Rhodos, som tillhör ögruppen Dodekaneserna. Resebrev nr 7, 2011, 13 juni 2 juli. Igenom hela Eseiska havet o bort mot Kos o Rhodos, som tillhör ögruppen Dodekaneserna. Efter Egina stad så tar vi os söder ut på ön o kommer till Perdika, en mycket

Läs mer

Resebrev nr 8, 3 12 juli 2011. Kort resa från Kos till Rhodos o mötet med Elin o Larsa, som var ombord 1 vecka o var med o segla utmed Rhodos.

Resebrev nr 8, 3 12 juli 2011. Kort resa från Kos till Rhodos o mötet med Elin o Larsa, som var ombord 1 vecka o var med o segla utmed Rhodos. Resebrev nr 8, 3 12 juli 2011. Kort resa från Kos till Rhodos o mötet med Elin o Larsa, som var ombord 1 vecka o var med o segla utmed Rhodos. Äntligen så kom då vårt besök, Elin o Larsa gående på gatan,

Läs mer

ÖREBROS 40-milare 2010-06-05 av Mats Lundgren, Fornåsa

ÖREBROS 40-milare 2010-06-05 av Mats Lundgren, Fornåsa ÖREBROS 40-milare 2010-06-05 av Mats Lundgren, Fornåsa 40 mil på cykel låter himla långt när man börjar fundera på det. Det tycker jag också och bara fram till i fjol så skulle det varit något som vore

Läs mer

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis?

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? SFI EN SEPTEMBERREPRIS Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? Vill du ha lite mer? Kan du hjälpa mig? Oj, förlåt! Tack för lånet!

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem. Mirjas guldhalsband

Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem. Mirjas guldhalsband Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem Mirjas guldhalsband www.kalleskavank.se www.rabensjogren.se Det har gått en vecka sedan Dilsa och jag löste fallet. Nu är det helg och jag cyklar bort till Mirja. Solen

Läs mer

MAJ 2013. Mallorca. den 22 maj 2013. Mallis nästa. den 17 maj 2013

MAJ 2013. Mallorca. den 22 maj 2013. Mallis nästa. den 17 maj 2013 MAJ 2013 Mallorca den 22 maj 2013 Så har vi anlänt till Mallorca och den lilla byn Soller här på ön, sist jag var här var för 2 år sedan med laget. Denna gång är det bara jag A-K och Bettan men vi har

Läs mer

Specialtidning för BestKust Feskarna, Grovfjord 04. BestKust Feskarna 04. Sponsored by

Specialtidning för BestKust Feskarna, Grovfjord 04. BestKust Feskarna 04. Sponsored by Specialtidning för BestKust Feskarna, Grovfjord 04 BestKust Feskarna 04 Bra fiske efter havskatt och torsk Sponsored by Innehåll BestKust Feskarna 04, 2:a resan till Grovfjord Nord-Norge Uppresan till

Läs mer

Madeira Graciosa Lanzarote 2009 09 30 2009 10 15

Madeira Graciosa Lanzarote 2009 09 30 2009 10 15 Madeira Graciosa Lanzarote 2009 09 30 2009 10 15 Vi släpper förtöjningarna i Calheta, Madeira den 27 september och sätter sikte mot Graciosa, en lite sandig ö som ligger strax norr om Lanzarote. En segling

Läs mer

Nivåplaceringsprov. 6. a) Han arbetar Stockholm. b) Han arbetar in Stockholm. c) Han arbetar av Stockholm. d) Han arbetar i Stockholm.

Nivåplaceringsprov. 6. a) Han arbetar Stockholm. b) Han arbetar in Stockholm. c) Han arbetar av Stockholm. d) Han arbetar i Stockholm. Nivåplaceringsprov Namn: Provet består av: A Grammatik B Ordförråd C Skrivuppgift A. Grammatik 1. a) Han läser den bok. b) Han läser boken. c) Han läser boket. d) Han läser bok. 2. a) Hon köpte två tröjor.

Läs mer

TRO. Paula Rehn-Sirén. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet.

TRO. Paula Rehn-Sirén. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet. TRO Paula Rehn-Sirén Personer: Tove Robert Olivia DEL 1 (Vi befinner oss i ett trevåningshus.

Läs mer

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2 De gröna demonerna Jorden i fara, del 2 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-35-4 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Har farten men inte turen

Har farten men inte turen Har farten men inte turen Nu har vi varit i granlandet i väster och tävlat, denna gång var det i Padborg Park i mellersta Jylland. Det var en riktigt rolig bana med mycket dolda krön och branta upp och

Läs mer

Bosses Trimguide 1. Kolla mastkurvan

Bosses Trimguide 1. Kolla mastkurvan Bosses Trimguide Guiden bygger på mitt eget gamla valspråk ungefär rätt är alltid bättre än exakt fel! Med det menar jag att man skall se till att kunna få till ett skapligt bra trim snabbt och säkert

Läs mer

Veckobrev från Isbrytaren Oden 2015-08-09

Veckobrev från Isbrytaren Oden 2015-08-09 Veckobrev från Isbrytaren Oden 2015-08-09 Hej på er igen Ytterligare en vecka har passerat revy och vi har sedan förra brevet lyckats ta oss fram till Petermann Fjorden samt tagit oss hela vägen till Glaciärskanten.

Läs mer

Några små tips om att träna på utsatt fågel

Några små tips om att träna på utsatt fågel Några små tips om att träna på utsatt fågel Att träna sin fågelhund på utsatt fågel, vanligen rapphöns eller fasan, har blivit rätt populärt. Gör man rätt kan det vara en effektiv och förhållandevis enkel

Läs mer

Resebrev nr 11, 3 oktober 11 november 2011. Resan runt Leros, Kalymnos, Lipsi, o Patmos!

Resebrev nr 11, 3 oktober 11 november 2011. Resan runt Leros, Kalymnos, Lipsi, o Patmos! Resebrev nr 11, 3 oktober 11 november 2011. Resan runt Leros, Kalymnos, Lipsi, o Patmos! Efter att vi lämnat av Torpagojorna o båten Hero på Kos, tog vi en segling ner på södersidan av Kos. Som vanligt

Läs mer

S i d a 1. Goda råd. från en erfaren. kranförare

S i d a 1. Goda råd. från en erfaren. kranförare S i d a 1 Goda råd från en erfaren kranförare S i d a 2 Beställning av kranen När du ska beställa kranen för ett lyft, måste du göra klart att lasten är färdig att koppla (eller gärna förbered med stroppar)

Läs mer

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM?

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? Sida 1/7 BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? I detta avsnitt kommer du upptäcka bland annat: Hur du sparar halva reklamfilmskostnaden Vad det är som kostar i en film Vad du måste berätta

Läs mer

CHCS Classic Honda Club Sweden 1(5) Att köra i grupp.

CHCS Classic Honda Club Sweden 1(5) Att köra i grupp. CHCS Classic Honda Club Sweden 1(5) Att köra i grupp...1 Kortfattat...1 Innan vi åker iväg, bensin, karta och så...2 Körning på större vägar...2 Använd din blinkers...2 Omkörningar...3 Körning på småvägar...3

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Kampen mot klockan - funderingsfrågor, diskussion om tid och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, Årskurs: 7-9 Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Upp och hoppa! hojtar mamma.

Läs mer

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1 Elevuppgifter till Spöket i trädgården Frågor Kap. 1 1. Varför vaknade Maja mitt i natten? 2. Berätta om när du vaknade mitt i natten. Varför vaknade du? Vad tänkte du? Vad gjorde du? Kap 2 1. Varför valde

Läs mer

Art nr

Art nr Camilla Jonsson Vem bryr sig av Camilla Jönsson 1. Ett nytt hem Äntligen! Pappa sträckte på sig så att det knakade i ryggen. Det var den sista lådan, sa han och log. Skönt, sa jag och såg mig omkring.

Läs mer

Resebrev 1 2015. från Prima Donna

Resebrev 1 2015. från Prima Donna Resebrev 1 2015 från Prima Donna Marmaris den 28 maj Hej på Er Alla En ny segelsäsong i Medelhavet ligger framför oss. Vi kom hit den 21 april. Denna gång med flyg från Stockholm. Vi landade i Dalaman

Läs mer

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Zackarina bodde i ett hus vid havet tillsammans med sin mamma och sin pappa. Huset var litet men havet var stort, och i havet kan man bada i alla

Läs mer

Norgeresa med Hurtigrutten till Lofoten och på Motorcykel hem till Karlstad 2015-06-27 2015-07-07

Norgeresa med Hurtigrutten till Lofoten och på Motorcykel hem till Karlstad 2015-06-27 2015-07-07 Norgeresa med Hurtigrutten till Lofoten och på Motorcykel hem till Karlstad 2015-06-27 2015-07-07 27 Juni Första stopp i Årjäng, fint väder. 13:20 Nu är vi i Kongsberg, mat dags det är 23 grader varmt

Läs mer

MÖJASKÄRGÅRDEN onsdag till lördag 7-10 augusti 2013

MÖJASKÄRGÅRDEN onsdag till lördag 7-10 augusti 2013 MÖJASKÄRGÅRDEN onsdag till lördag 7-10 augusti 2013 Väderprognosen var verkligen illavarslande, med prognos om 50 mm regn en dag, 8-11 m/s en annan dag och allmänt blåsigt. Verkligheten blev en annan med

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

Runt sjön Lago Nahuel Huapi

Runt sjön Lago Nahuel Huapi Runt sjön Lago Nahuel Huapi Villa la Angostura är en liten turistort på Lago Nahuel Huapi s norra strand. På riktig spanska uttalas Villa vijja, men här uttalas det vicha. Vi kom dit på nyårsdagen vid

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra!

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra! Slutsång Melodi: "Tack ska du ha, Kalle heter jag, vad du heter gör detsamma tack ska du ha!" Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag och ha det så bra! En liten båt En liten båt blir ofta

Läs mer

Lokes resa genom Europa Sommaren 2013 Sverige och Danmark

Lokes resa genom Europa Sommaren 2013 Sverige och Danmark Lokes resa genom Europa Sommaren 2013 Sverige och Danmark Nu är det äntligen dags. Förra sommarens resa gick mer eller mindre förlorad på grund av diverse anledningar men nu är vi alla laddade för avfärd.

Läs mer

POLEN 2011. Jesper Hulterström. V10 s

POLEN 2011. Jesper Hulterström. V10 s POLEN 2011 Jesper Hulterström V10 s 1 Jag heter Jesper Hulterström och Har varit på utlandspraktik 5/5 25/5 i Polen i en stad vid namn Tuchola. Resan varade i 3 veckor och den gjorde jag med John Pettersson

Läs mer

Skruttans badträning

Skruttans badträning Skruttans badträning Skruttans badträning Skruttan, flickan med en mage som luras. En saga om och för barn med Prader-Willi syndrom. Skruttan måste varje vecka gå till sjukhuset för att träna i den stora

Läs mer

Nätåkarresan till Skåne/Höganäs 2010

Nätåkarresan till Skåne/Höganäs 2010 Nätåkarresan till Skåne/Höganäs 2010 Vid höstmötet i november beslöts att bilda två grupper med skilda resmål. Den ena gruppen skulle under ledning av Kent att åka till Skåne. Slutmålet blev Höganäs och

Läs mer

Kapitel 2 Övernattning

Kapitel 2 Övernattning Kapitel 1 Sommarlov Det var den tolfte juni, jag hade precis fått sommarlov och firade det med en glass med mina två bästa kompisar, Maj och Isabell. Efter glassen satt vi och pratade på en bänk i parken.

Läs mer

Dunk dunk hjärtat. (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo

Dunk dunk hjärtat. (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo 1 Dunk dunk hjärtat (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo 2 Dunk dunk hjärtat Personer: (kring 70) (under 70) (dock över 30) (dock över 30) PROLOG Det blev så tomt, plötsligt. Så

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

Kapitel 3. Här är en karta över ön

Kapitel 3. Här är en karta över ön Kap 1 Skeppet Jag var på en färja och jag skulle över till Danmark och spela Champions League finalen som är det bästa man kan vinna i fotbollsvärlden. Jag spelar i FC Liverpool och vi ska möta Bayern

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning Ordlista försäkringsbesked förmåner rättigheter gravid graviditet föräldrapenning förlossning havandeskapspenning värk yrsel omplacera omplacering sysselsättning

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Man ska vara positiv för att skapa något gott. Ryttare är mycket känslosamma med hänsyn till resultatet. Går ridningen inte bra, faller

Läs mer

Åker igenom samtliga sträckor, men finner till vår besvikeslse att det inte finns speciellt mycket sevärt på denna tävling, fastnade för en vänster

Åker igenom samtliga sträckor, men finner till vår besvikeslse att det inte finns speciellt mycket sevärt på denna tävling, fastnade för en vänster Så var det då dags att för första gången sammanfatta händelserna för en rallyfantast, s k gam, detta utspelade sig under en helg och beskriver många tankar och känslor upplevda under en och samma helg...

Läs mer