Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan)"

Transkript

1 142 KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag Tid Plats Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan) Omfattning ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Mona Jeansson (s) Steve Sjögren (s) Kjell Axelsson (s) Christina Magnusson (s) Bertil Dahl (v) Jonas Löhnn (mp) Jonas Lövgren (m) Per-Olof Jonsson (m) Kajsa Hedin (m) Anders Andersson (c) Inger Hilmansson (fp) Bengt-Olof Roos (kd) Ersättare Jussi Gröhn (s) Ingvar Nilsson (s) Cecilia Strömberg (s) Lars Holmberg (v) Anita Wollin (c) Anna-Britt Wejdsten (fp) Kerstin Edvinsson (m) Övriga närvarande Roland Karlsson Urban Sparre Ola Johansson Ann-Sofie Dejke Carina Åresved-Gustavsson

2 Kommunstyrelsen Ingvar Johansson Patrik Ihrman Christina Karlberg Jan Bengtsson Lasse Ernst Björn Carlswärd Ola Skogler Ann-Mari Nilsson Bo Johansson Lars Malmborg Maria Björkman Sekreterare Ingvar Johansson Justerat Johan Persson ordförande Bertil Dahl Anslaget på kommunens anslagstavla den 28 juni 2007

3 Kommunstyrelsen Köp av mark i Trekanten, del av Källstorp 6:1 (dnr KS 2007/ ) Handlingar * Kommunledningskontorets skrivelse den 24 maj * Överenskommelse om fastighetsreglering mellan Källstorp 6:1 och Harby 1:81. En överenskommelse har träffats med ägaren till Källstorp 6:1 om att kommunen köper ca 12 hektar skogs- och åkermark i östra delen av Trekanten. Marken ligger i direkt anslutning till tidigare detaljplanelagt område med ett trettiotal villatomter. Efter att det nu aktuella köpet genomförts kommer kommunen att begära en detaljplaneläggning också av detta område. Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige ska besluta: Kommunstyrelsen får köpa ca 12 hektar av Källstorp 6:1 på de villkor som framgår av förslag till överenskommelse om fastighetsreglering mellan Källstorp 6:1 och Harby 1:81. Kommunens utgift på 1 miljon kronor för köpet ska tas ur anslaget för markförvärv i budgeten för Försäljning av Trollet 1 vid Sagovägen i Berga (friköp av tomträtt) (dnr KS 2007/ ) Handlingar * Kommunledningskontorets skrivelse den 28 maj Fastigheten Trollet 1 vid Sagovägen i Berga är upplåten med tomträtt till Riksbyggens Bostadsrättsförening Kalmarhus nr 18. Föreningen har accepterat att friköpa fastigheten för kronor. Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige ska besluta: Kommunstyrelsen får sälja tomträttsfastigheten Trollet 1 vid Sagovägen i Berga till Riksbyggens Bostadsrättsförening Kalmarhus nr 18 för kronor.

4 Kommunstyrelsen Försäljning av mark för bostäder inom södra Vimpeltorpet (dnr KS 2007/ ) Handlingar * Kommunledningskontorets skrivelse den 4 juni Kommunfullmäktige beslutade den 25 september 2006 att godkänna ett investeringsavtal med Faner Dun Group AB. I detta avtal ingår att kommunen erbjöd sig att sälja ett område för bostäder inom södra Vimpeltorpet för 6,6 miljoner kronor. Kommunfullmäktige beslutade den 28 maj 2007 att anta ett förslag till detaljplan för del av Berga 10:19 inom södra Vimpeltorpet. Kommunledningskontoret har därefter redovisat ett förslag till försäljning av ca kvadratmeter inom detta område till Faner Dun Group AB eller bolag inom denna koncern. Kalmar kommun säljer kvadratmeter av Berga 10:19 inom södra Vimpeltorpet till Faner Dun Group AB eller bolag inom denna koncern för kronor (anläggningsavgift för vatten och avlopp tillkommer). 133 Nya gatunamn i södra Vimpeltorpet (dnr KS 2007/ ) Handlingar * Stadsingenjörens skrivelse den 4 juni Kommunfullmäktige beslutade den 28 maj 2007 att anta ett förslag till detaljplan för del av Berga 10:19 inom södra Vimpeltorpet. Området är en del av den kinesiska satsningen i Kalmar. Stadsingenjören har tagit fram ett förslag till gatunamn med anknytning till den kinesiska etableringen. Han föreslår att de nya gatorna ska heta Sidenvägen och Ostindievägen. Kommunstyrelsen beslutar att de nya gatorna i södra Vimpeltorpet ska heta Sidenvägen och Ostindievägen.

5 Kommunstyrelsen Detta beslut gäller under förutsättning att kommunfullmäktiges beslut att anta detaljplanen för området vinner laga kraft. 134 Detaljplan för område söder om Violvägen, del av fastigheten Berga 10:19 (dnr KS 2005/ ) Handlingar * Förslag till detaljplan den 22 februari * Samhällsbyggnadskontorets utlåtande den 25 april * Utdrag ur samhällsbyggnadsnämndens protokoll den 24 maj 2007, 117. Samhällsbyggnadsnämnden har föreslagit att kommunfullmäktige ska anta nämndens förslag till detaljplan för område söder om Violvägen, del av Berga 10:19. Huvudsyftet med detaljplanen är att ge möjlighet att bygga sex lägenheter, fördelat på tre byggnader. En hög miljömedvetenhet ska eftersträvas. Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige ska besluta: Kommunfullmäktige antar samhällsbyggnadsnämndens förslag till detaljplan för område söder om Violvägen, del av fastigheten Berga 10: Detaljplan för del av Varvsholmen, kvarteret Tampen m.m. inom norra delen av Udden (dnr KS 2007/ ) Handlingar * Förslag till detaljplan den 7 maj * Samhällsbyggnadskontorets utlåtande den 7 maj * Utdrag ur samhällsbyggnadsnämndens protokoll den 24 maj 2007, 116.

6 Kommunstyrelsen Samhällsbyggnadsnämnden har föreslagit att kommunfullmäktige ska anta nämndens förslag till detaljplan för del av Varvsholmen, kvarteret Tampen m.m. inom norra delen av Udden. Syftet med detaljplanen är att möjliggöra bebyggelse med bostäder och verksamheter i ett attraktivt strandläge på Varvsholmen med höga kvalitéer och anpassade till Varvsholmens marina förutsättningar. Vidare ingår i planen att Varvsholmen blir allmänt tillgänglig genom torg/platser och att det blir möjligt att promenera längs kaj och strand samt att nå platser med fri utsikt åt många håll. Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige ska besluta: Kommunfullmäktige antar samhällsbyggnadsnämndens förslag till detaljplan för del av Varvsholmen, kvarteret Tampen m.m. inom norra delen av Udden. 136 Uppdrag att ta fram en fördjupad översiktsplan för vindkraftsfrågorna i Kalmar kommun (dnr KS 2007/ ) Handlingar * Kommunledningskontorets skrivelse den 30 maj * Förslag till Ansökan till Boverket om planeringsstöd för vindkraft, Kalmar kommun. * Utdrag ur arbetsutskottets protokoll den 5 juni 2007, 131. Regeringen har avsatt 30 miljoner kronor för att kommuner, länsstyrelser m.fl. under 2007 och 2008 kan få stöd för planeringsinsatser för vindkraft. I första hand handlar det om att skapa beredskap för en utbyggnad av vindkraften i de kommunala översiktsplanerna. Kalmar kommun saknar en strategi för hur en storskalig etablering av vindkraft ska hanteras på land utifrån landskapets förutsättningar som helhet. Kommunen behöver ta fram en policy för hur sådana etableringar ska hanteras när det gäller detaljplaner och bygglov för den landbaserade vindkraften.

7 Kommunstyrelsen Kommunledningskontoret föreslår att det ska tas fram en fördjupad översiktsplan för vindkraftsfrågorna och att kommunen ska ansöka hos Boverket om statsbidrag för detta arbete. För att främja en utbyggnad av vindkraften i Kalmar kommun uppdrar kommunstyrelsen åt kommunledningskontorets mark- och planeringsenhet att ta fram en fördjupad översiktsplan för vindkraftsfrågorna. Kommunledningskontorets mark- och planeringsenhet får dessutom i uppdrag att hos Boverket ansöka om planeringsstöd för att ta fram översiktsplanen. 137 Antagande av entreprenör för markarbeten för ny träningsplan i Fjölebro (dnr KS 2007/ ) Handlingar * Fastighets- och inköpskontorets skrivelse den 8 juni Fastighets- och inköpskontoret har tagit in anbud på markarbeten för att anlägga en konstgräsmatta på träningsplan i Fjölebro. Den totala byggkostnaden uppgår till sju miljoner kronor. Arbetet kommer att påbörjas under juni och beräknas vara klart under oktober Efter kontroll och utvärdering föreslår fastighets- och inköpskontoret att kommunstyrelsen ska anta det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet. Kommunstyrelsen uppdrar åt fastighets- och inköpskontoret att slutföra upphandlingen med Skanska Sverige AB för markarbeten för ny träningsplan i Fjölebro.

8 Kommunstyrelsen Antagande av entreprenör för konstgräsbeläggning på den nya träningsplanen i Fjölebro och på stenmjölsplanen på Södra Utmarken (dnr KS 2007/ ) Handlingar * Fastighets- och inköpskontorets skrivelse den 8 juni Fastighets- och inköpskontoret har tagit in anbud på konstgräsmattor på den nya träningsplanen i Fjölebro och på stenmjölsplanen i Södra Utmarken. Den totala kostnaden för de båda konstgräsmattorna uppgår till 5,9 miljoner kronor. Efter kontroll och utvärdering föreslår fastighets- och inköpskontoret att kommunstyrelsen ska anta det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet. Kommunstyrelsen uppdrar åt fastighets- och inköpskontoret att slutföra upphandlingen med Unisport Scandinavia AB för konstgräsbeläggningar i Fjölebro och på Södra Utmarken. et om konstgräsplan på Södra Utmarken gäller under förutsättning att kommunfullmäktige bifaller kommunstyrelsens förslag till investeringsbudget för Yttrande över promemorian Svenskt värdskap för evenemanget Europeisk kulturhuvudstad 2014 Förslag till procedur och tidtabell m.m. Handlingar * Kulturdepartementets remiss. * Förslag till yttrande över promemorian. * Utdrag ur arbetsutskottets protokoll den 5 juni 2007, 130. Kulturdepartementet har redovisat en promemoria för att klargöra processen för hur en Europeisk kulturhuvudstad i Sverige 2014 skall utses. Företrädare för kommunen och regionförbundet har tagit fram ett förslag till yttrande över promemorian. Detta förslag har behandlats i styrgruppen för projektet Kalmar och Kalmarregionen som Europas kulturhuvudstad 2014.

9 Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen godkänner för sin del förslaget till yttrande till kulturdepartementet över promemorian. I den del som gäller Organisering av det svenska ansvaret för projektet ska dock den fjärde synpunkten ändras, så att den får följande lydelse: Det är helt korrekt att Sveriges Kommuner och Landsting inte kan utgöra samordningsmyndighet för detta projekt. Däremot kan SKL i förlängningen, efter 2014, utgöra en viktig organisation vid sidan av Statens Kulturråd för att sprida de positiva effekterna och för att ta vara på de resultat och erfarenheter som uppstår. 140 Ny organisation för arbetet med marknadsföring av kommunen och regionen (dnr KS 2007/ ) Handlingar * Utredningen Förslag till ny organisation för arbetet med marknadsföring av kommunen och regionen. * Yttranden från Destination Kalmar AB, Kalmarturism AB, Kalmar Slott AB, Kommuncentrala samverkansgruppen och Kommunledningskontorets samverkansgrupp. * Skrivelse den 5 juni 2007 från Socialdemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet rörande framtida organisation för besöksnäring och marknadsföring. * Utdrag ur arbetsutskottets protokoll den 5 juni 2007, 132. * Remissvar från Statens Fastighetsverk den 7 juni Kommunledningskontoret har fått i uppdrag att anlita en extern konsult som i samråd med berörda aktörer ska ta fram ett förslag till ny organisation för arbetet med marknadsföring av kommunen och regionen. I uppdraget ingår att belysa frågor som berör besöksnäringen, flygets roll samt kommunens interna och externa information. För kommunens del berörs de verksamheter som näringslivsenheten, informationsenheten, Kalmarturism AB, Kalmar Airport AB och Destination Kalmar AB svarar för idag. Som utredare har anlitats Bo Johansson, Sollentuna. Han har varit verksam i besöksnäringen i drygt 20 år, varav de senaste tio åren i VisitSweden AB. Han har den 18 april redovisat sin utredning med

10 Kommunstyrelsen rekommendationer och förslag till åtgärder som rör Destination Kalmar AB och övriga berörda. Socialdemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har den 5 juni redovisat en skrivelse med förslag till beslut om framtida organisation för besöksnäring och marknadsföring. Arbetsutskottet har tillstyrkt detta förslag. Överläggning Bo Johansson informerar om sin utredning med rekommendationer och förslag till åtgärder som rör Destination Kalmar AB och övriga berörda. Under överläggningen redovisas följande förslag och protokollsanteckningar: 1. Bengt-Olof Roos (kd) föreslår - med instämmande av Johan Persson (s), Bertil Dahl (v), Jonas Löhnn (mp) och Jonas Lövgren (m) - att kommunstyrelsen ska tillstyrka arbetsutskottets förslag till beslut med följande ändring i punkt 2: Antalet ledamöter i det nya bolagets styrelse ska vara elva istället för nio enligt arbetsutskottets förslag den 5 juni. 2. Anders Andersson (c) föreslår att ärendet hänskjuts till en parlamentarisk utredning som skyndsamt tittar på frågan. 3. Inger Hilmansson (fp) föreslår att kommunstyrelsen ska avstyrka arbetsutskottets förslag till beslut. 4. Anna-Britt Wejdsten (fp) uttalar som en protokollsanteckning att hon ställer sig bakom Inger Hilmanssons förslag. 5. Per-Olof Jonsson (m), Göran Häggfors (m), Kajsa Hedin (m) och Kerstin Edvinsson (m) uttalar som en protokollsanteckning: Inför beslut i kommunfullmäktige den 18 juni vill vi få förtydligat innebörden av eventdelen och skriftligt besked från Statens Fastighetsverk om deras syn på Slottets roll och placering i den nya organisationen. Efter att överläggningen avslutats frågar ordföranden först om kommunstyrelsen vill avgöra ärendet idag eller bifalla Anders Anderssons förslag om att hänskjuta det till en parlamentarisk utredning som skyndsamt tittar på frågan. Han finner att kommunstyrelsen vill avgöra ärendet idag.

11 Kommunstyrelsen Ordföranden frågar därefter om kommunstyrelsen vill tillstyrka eller avstyrka Bengt-Olof Roos m.fl. förslag till beslut. Han finner att kommunstyrelsen tillstyrker detta förslag. Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige ska besluta: 1. Destination Kalmar AB får i uppdrag att köpa de aktier i Kalmarturism AB som ägs av privata intressenter, Kalmar Familjebad KB och Kalmar Slott AB för kronor per aktie. Detta innebär att den totala köpeskillingen blir kronor och kommunens investeringsbudget 2008 ska till följd av detta utökas med samma belopp. 2. Verksamheterna i Destination Kalmar AB, Kalmarturism AB och Kalmar Slott AB ska från och med den 1 januari 2008 bedrivas i ett gemensamt bolag. Bolagets namn ska vara Destination Kalmar AB. Det nya bolagets styrelse utses av kommunfullmäktige och ska bestå av elva ledamöter och två ersättare. Av dessa ska fyra ledamöter företräda näringslivet. Kommunstyrelsens ordförande och vice ordförande ska vara ledamöter i bolagets styrelse. Kommunstyrelsen får i uppdrag att återkomma till kommunfullmäktige med förslag till bolagsordning för Destination Kalmar AB och de övriga förslag som kan bli aktuella. Nuvarande uppdrag som ledamöter och ersättare i Destination Kalmar AB, Kalmar Slott AB och Kalmarturism AB ska upphöra att gälla efter årsstämman 2008 som ska hållas så snart som möjligt efter årsskiftet 2007/2008. förslag 3. Kommunstyrelsen/kommunledningskontoret får i uppdrag att i samråd med Kalmar Kommunbolag AB återkomma med till hur de ekonomiska mellanhavandena mellan kommunen och de berörda bolagen i detalj ska regleras och de övriga förslag som kan bli aktuella. 4. Kalmar Kommunbolag AB får i uppdrag att rekrytera en VD till Destination Kalmar AB. VD får i uppdrag att omgående påbörja förberedelserna så att det nya bolaget kan starta sin verksamhet vid årsskiftet. I avvaktan på att ny VD tillträder får kommunchefen och VD för Kalmar Kommunbolag AB i uppdrag att

12 Kommunstyrelsen samordna verksamheten och leda de månatliga möten som föreslås i utredningen. I samband med att de tre bolagens verksamhet förs samman ska de anställda i dessa bolag gå över till det nya Destination Kalmar AB. Vid övergången gäller oförändrade avtalsreglerade anställnings- och pensionsvillkor. Destination Kalmar AB får i uppdrag att efter samråd med Kalmar Kommunbolag AB och kommunstyrelsens personaldelegation uppta förhandlingar med berörda fackliga organisationer om de fortsatta anställningsvillkoren. 5. Valberedningen får i uppdrag att redovisa förslag till val av ledamöter och ersättare i styrelsen för Destination Kalmar AB, ordförande och vice ordförande, revisor och revisorsersättare, lekmannarevisorer och ersättare, ombud och observatör samt ersättare för dessa vid bolagsstämmor med Destination Kalmar AB. 6. Kommunstyrelsens personaldelegation får i uppdrag att till kommunfullmäktige redovisa förslag till årsarvoden till ordföranden och vice ordföranden i Destination Kalmar AB. 7. Kommunfullmäktige beslutar att godkänna de förslag till organisation och ansvarsområden för det nya bolaget som redovisas i utredningen med den ändringen i bilaga 1 att Målgrupp för bolagets verksamhet är besökare. Kommunfullmäktige beslutar att godkänna det förslag till ansvarsområden för informations-, utvecklings- och näringslivsenheterna på kommunledningskontoret som framgår av bilaga 1 till utredningen med följande ändring under informationsenhetens ansvarsområde: Målgrupper för kommunens information är i första hand kommuninvånare och kommunens personal. Ansvaret för de internationella näringslivsfrågorna ska återföras till näringslivsenheten från och med den 1 januari Som en följd av detta ska kronor överföras från utvecklingsenheten till näringslivsenheten. 8. Kommunstyrelsen/kommunledningskontoret får i uppdrag att i samråd med Kalmar Kommunbolag AB återkomma med förslag till förtydligande av de tjänster Kalmar kommun köper av Destination Kalmar AB.

13 Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen får i uppdrag att vidta de övriga åtgärder som behövs för att verkställa kommunfullmäktiges beslut om ny organisation för marknadsföring av kommunen och regionen. Reservationer - Anders Andersson (c) reserverar sig till förmån för sitt förslag att hänskjuta ärendet till en parlamentarisk utredning som skyndsamt tittar på frågan. - Inger Hilmansson (fp) reserverar sig till förmån för sitt förslag att kommunfullmäktige ska avslå kommunstyrelsens förslag till beslut. I sin reservation anför hon följande: Kommunal verksamhet bedrivs med skattemedel och skall därför vara både effektiv och öppen för insyn av medborgare, förtroendevalda och media. Folkpartiet liberalerna föreslår därför en organisation där Destination Kalmar AB avvecklas och där marknadsföring lyfts in som ett ansvarsområde i näringslivsenheten och information lyfts in i informationsenheten inom kommunledningskontoret. Events är definitivt inte en kärnverksamhet, utan kan med förtroende lämnas till fria företagare. Destination Kalmar AB klarar inte sitt uppdrag. Det visar den snabbutredning som nu är presenterad och det visade den utredning som gjordes av Högskolan i Kalmar för flera år sedan. Trots att erfarenheterna från Salvestaden i Kalmar AB (dotterbolag till Destination Kalmar AB) kommer att förfölja skattebetalarna under flera år framåt, lägger vänstermajoriteten fram ett förslag som innebär nya stora risker för kommunens skattebetalare. Statens Fastighetsverk, förvaltare av Slottet, har under utredningen inte fått tillfälle att yttra sig i ärendet. Slottet är idag kommunens starkaste varumärke och vi ser med oro på Slottets placering och utvecklingsmöjligheter i det nya bolaget. Folkpartiet liberalerna avstyrkte bildandet av Destination Kalmar AB. Denna utredning och den politiska hanteringen stärker oss i att det ställningstagandet var det rätta då och är det rätta nu. Kommunens ekonomi är ansträngd och varje förändring bör granskas utifrån kostnad och förväntat resultat. Förslaget till framtida organisation för besöksnäring och marknadsföring saknar både konsekvensbeskrivning och ekonomisk riskanalys.

14 Kommunstyrelsen Folkpartiet liberalerna förordar vid organisationsändringar mer genomarbetade förslag och helhetslösningar där alla parter och partier är delaktiga. 141 Föreningsbidrag och investeringar med anledning av ny match- och evenemangsarena (dnr KS 2005/ och 2005/ ) Handlingar * Fastighets- och inköpskontorets skrivelse den 5 april * Yttrande från kultur- och fritidsnämndens presidium den 29 maj * Utdrag ur arbetsutskottets protokoll den 5 juni 2007, 133. Kommunfullmäktige godkände i maj 2006 ett förslag till avsiktsförklaring om ett Arenaprojekt. I den uttalade kommunen sitt stora intresse att i nära samverkan med Kalmar fotbollsförening, KFF gemensamt skapa en modern arena för fotboll, konserter, mässor och utställningar. Den 29 januari 2007 enades Sveafastigheter och Kalmar FF i samverkan med Kalmar kommun om ett koncept och möjlig finansiering av en ny arena i kvarteret Bilen. Förslaget till uppgörelse mellan parterna innebär: - Ett 20-årigt föreningsbidrag på 5,5 miljoner kronor/år inklusive driftkostnader till Kalmar FF enligt den tidigare avsiktsförklaringen utökas med 0,3 miljoner kronor/år till totalt 5,8 miljoner kronor/år. Beloppet indexregleras enligt konsumentprisindex med bastal oktober Föreningsbidraget ska enligt uppgörelsen också utökas till att gälla under 25 år från det att Arenan är färdigställd. - Kalmar kommun anpassar infrastrukturen kring arenan och för tillkommande träningsplaner. Kostnad ca 45 miljoner kronor. - Kalmar kommun anlägger tre nya träningsplaner norr om Trångsundsvägen. Kostnad ca 24 miljoner kronor.

15 Kommunstyrelsen Kultur- och fritidsnämnden ansvarar för drift och uthyrning av träningsplanerna som ska ersätta nuvarande träningsplaner på Fredriksskans. Kommunfullmäktige har den 26 mars 2007 beslutat att anta samhällsbyggnadsnämndens förslag till detaljplan för Arena inom norra delen av kvarteret Bilen. Fastighets- och inköpskontoret har den 5 april redovisat ett förslag till beslut i kommunfullmäktige om föreningsbidrag och investeringar med anledning av ny match- och evenemangsarena. Kultur- och fritidsnämndens presidium har den 29 maj redovisat synpunkter som bör beaktas. Arbetsutskottet har den 5 juni tillstyrkt fastighets- och inköpskontorets förslag med en ändring i punkt 2 med hänsyn till att arenan beräknas kunna tas i bruk först under våren Vidare föreslår arbetsutskottet att det ska tillkomma en ny punkt 4 och som innebär att kommunfullmäktiges beslut gäller under förutsättning att Kalmar FF och Sveafastigheter är överens om ett hyresavtal för arenan. Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige ska besluta: 1. Gatu- och parknämnden anvisas 45 miljoner kronor för investeringar i infrastruktur (gator och vägar, cirkulationsplatser, gångoch cykeltunnel samt anpassning av gång- och cykelvägar) kring Arenan i kvarteret Bilen. Vidare anvisas kommunstyrelsen/fastighets- och inköpskontoret 24 miljoner kronor för att anlägga tre träningsplaner för kulturoch fritidsnämnden norr om Trångsundsvägen. Kommunens utgift för investeringarna ska täckas genom att omdisponera 69 miljoner kronor från det tidigare beslutade anslaget på preliminärt 75 miljoner kronor till kommunstyrelsen/ kommunledningskontoret för Investeringar i infrastruktur, träningsplaner m.m. i budgeten för Skillnaden på 6 miljoner kronor mellan det preliminära och det anvisade anslaget för investeringar ska tas bort i investeringsbudgeten för kommunstyrelsen/kommunledningskontoret.

16 Kommunstyrelsen Enligt den avsiktsförklaring som kommunfullmäktige godkände i maj 2006 ingår i den ekonomiska planeringen för för kultur- och fritidsnämnden kronor för utökat föreningsbidrag under 20 år till Kalmar FF. Detta gäller under förutsättning att Arenaprojektet kommer att genomföras. Det tidigare angivna beloppet för föreningsbidrag utökas med kronor, dvs. till kronor/år. om ett sådant bidrag ska beslutas av kultur- och fritidsnämnden enligt gällande regler för föreningsbidrag. Det ska årligen indexregleras med konsumentprisindex (KPI) med oktober 2007 som bastal. Föreningsbidrag ska lämnas under 25 år från det att Arenan är färdigställd. Arenan beräknas kunna tas i bruk under våren Som en följd av detta upptas fr.o.m. denna tidpunkt i den ekonomiska planeringen anslag för föreningsbidraget till Kalmar FF. 3. Kultur- och fritidsnämnden får i uppdrag att snarast återkomma till kommunstyrelsens arbetsutskott med en redovisning av de ekonomiska konsekvenserna för nämnden till följd av att fotbollsverksamheten flyttas från Fredriksskans till Arenan. I detta ska också ingå att nämnden redovisar sin nuvarande bedömning av den nu gällande budgetramen för ökade driftkostnader till följd av den planerade idrottssatsningen. 4. en under punkterna 1-3 gäller under förutsättning att Kalmar FF och Sveafastigheter är överens om ett hyresavtal för arenan. Reservation Kajsa Hedin (m) reserverar sig mot punkt 2 i kommunstyrelsens förslag till beslut och anför följande: Jag stödjer Arenan-projektet och att Kalmar FF skall få föreningsbidrag som ger föreningen möjlighet att genomföra det. om storlek och tidsram för bidraget skall tas av kultur- och fritidsnämnden den 14 juni. Jag reserverar mig därför mot att kommunstyrelsen tar detta beslut i förväg. 142 Budget 2008 och ekonomisk planering

17 Kommunstyrelsen (dnr KS 2007/ ) Handlingar * Kommunstyrelsens arbetsutskotts förslag till budget 2008 och ekonomisk planering * Budgetförslag (ändrings- och tilläggsförslag) från Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet liberalerna och Kristdemokraterna. * Protokoll från MBL-förhandling den 7 juni * Kommunalrådet Johan Perssons skrivelse den 11 juni 2007: Förslag till ändringar i budget 2007, budget 2008 och ekonomisk planering ombudgeteringar från investeringsbudgeten till driftbudgeten. Kommunstyrelsens arbetsutskott har den 28 maj redovisat sitt förslag till budget 2008 och ekonomisk planering I detta förslag - som tagits fram av företrädare för (s), (v) och (mp) - ingår också mätbara mål och konkreta uppdrag, vilka tagits fram utifrån visionen om den hållbara och växande kommunen. Överläggning Johan Persson (s) redovisar tre förslag till kompletteringar av arbetsutskottets förslag till beslut. Dessa tillägg handlar om - gatu- och parknämndens förslag den 2 april 2007 till ombudgeteringar från investeringsbudgeten till driftbudgeten - Regionförbundets förslag att förskottera och medfinansiera investeringar för att förbättra infrastrukturen i regionen - kommunalisering av hemsjukvården. Efter att överläggningen avslutats beslutar kommunstyrelsen att tillstyrka arbetsutskottets förslag till beslut med de tre tillägg som redovisats av Johan Persson. Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige ska besluta: 1. Kommunfullmäktige bifaller kommunstyrelsens arbetsutskotts förslag till budget för 2008 och ekonomisk planering för med de kommentarer och uppdrag som ingår i förslaget med följande tillägg: Kommunfullmäktige godkänner gatu- och parknämndens förslag den 2 april 2007 till ombudgeteringar från

18 Kommunstyrelsen investeringsbudgeten till driftbudgeten (enligt kommunalrådet Johan Perssons skrivelse den 11 juni 2007). 2. Kommunfullmäktige bifaller förslaget till vision och mål för kommunens verksamhet. Nämnderna ska under hösten 2007 arbeta med att ta fram detaljerade mål för sina verksamheter. Dessa mål ska redovisas i nämndernas internbudgetar för Kommunfullmäktige beslutade i juni 2006 att målet ska vara att det ska byggas minst 500 nya bostäder per år. Kommunfullmäktige beslutar att komplettera detta beslut med att det t.o.m ska planläggas för minst 500 nya villatomter (för 2008 minst 100, för 2009 och 2010 minst 150 respektive 200 villatomter). Kommunstyrelsen/kommunledningskontoret och samhällsbyggnadsnämnden/-kontoret får i uppdrag att planlägga för de nya villatomterna. Detta uppdrag ska präglas av den pågående utvecklingsdialogen vars syfte är att hela Kalmar kommun ska leva. 4. Kommunstyrelsen/kommunledningskontoret får i uppdrag att omgående påbörja arbetet med att ta fram ett förslag till ny översiktsplan. 5. Kommunfullmäktige beslutade den 30 maj 2005 att uppdra åt kommunstyrelsen/kommunledningskontoret att i samråd med övriga berörda utreda förutsättningarna för att utveckla Folkets Park i Kalmar till ett kulturcentrum. För att kunna genomföra de stora investeringar som kommunen står inför upphäver kommunfullmäktige detta beslut och uppdrar istället åt kommunstyrelsen/kommunledningskontoret att förbereda en försäljning av Folkets Park i Kalmar och närliggande område. Det fortsatta arbetet med att ta fram förslag till Kulturcentrum för barn och ungdomar ska i första hand inriktas på området vid Tullslätten (Tullbroskolan och stadsbiblioteket). 6. Ansvaret för skolskjutsar ska fr.o.m. den 1 augusti 2008 föras över från barn- och ungdomsnämnden och Södermöre kommundelsnämnd till kommunstyrelsen/kommunledningskontoret. 7. Anslag i budgeten för 2008 anvisas direkt till nämnderna som totala nettoanslag i driftbudgeten och investeringsbudgeten. För ombudgeteringar av anslag gäller:

19 Kommunstyrelsen Nämnd får inte fatta beslut om ombudgeteringar som medför väsentliga ändringar av servicenivå, berör frågor av principiell art eller annars är av särskild vikt. Sådana förslag ska överlämnas till kommunstyrelsen/kommunfullmäktige för beslut. I övriga fall kan nämnd besluta om ombudgeteringar inom sitt verksamhetsområde. - Nämnd får uppdra åt sin ordförande och vice ordförande eller åt förvaltningschefen att fatta beslut om rutinmässiga ombudgeteringar. - Kommunstyrelsen får fatta beslut om sådana ombudgeteringar mellan nämnder som inte medför ändringar av servicenivå, berör frågor av principiell art eller annars är av särskild vikt. Övriga förslag ska överlämnas till kommunfullmäktige för beslut. 8. Kommunstyrelsen /kommunledningskontoret får i uppdrag att under hösten 2007 anlita extern konsult för att genomlysa kommunens verksamheter för att få underlag för effektiviseringar och kommande prioriteringar. I detta uppdrag ska också ingå att redovisa förslag till en mer effektiv organisation för styrning och ledning av verksamheten. 9. Kalmar kommun ställer sig bakom Regionförbundets förslag att förskottera och medfinansiera investeringar för att förbättra infrastrukturen i regionen. Regionförbundet får i uppdrag att ta de initiativ som krävs för att lösa finansieringen. När det finns underlag för ett beslut kommer frågan att redovisas till kommunfullmäktige som ett särskilt ärende. 10.Kommunerna i Kalmar län och landstinget har gemensamt påbörjat förberedelserna för en kommunalisering av hemsjukvården. Den planerade överföringen omfattar hemsjukvård dvs. hälsooch sjukvårdsinsatser som utförs i den enskildes hem, upp till och med sjuksköterskenivå, samt hembesök som idag utförs av landstingets distriktssköterskor. Även rehabilitering, habilitering och hjälpmedel i den enskildes hem ingår. I dagsläget är huvudmännen överens om vilka verksamheter som ska överföras. Arbetet med att ta fram ett ekonomiskt underlag har inletts och en arbetsgrupp har bildats för hanteringen av personalfrågorna.

20 Kommunstyrelsen Målet är att huvudmannaskapsförändringen ska genomföras den 1 januari Detta gäller under förutsättning att en ekonomisk uppgörelse kan träffas mellan kommunerna och landstinget. Frågan kommer senast i november att redovisas till kommunfullmäktige som ett särskilt ärende. 11.Kommunstyrelsen får rätt att besluta om senareläggning av planerade investeringar i budgeten för 2008, om det riskerar att bli avvikelser mot fastställd budget som begränsar kommunens finansiella handlingsutrymme. 12.Kommunfullmäktige beslutade i budgeten för 2006 att kommunstyrelsen får ta upp lån på högst 150 miljoner kronor för finansiering av del av investeringar och i budgeten för 2007 fick kommunstyrelsen rätt att ta upp ytterligare lån på högst 250 miljoner kronor. Kommunfullmäktige kompletterar dessa tidigare beslut med att kommunstyrelsen får fr.o.m ta upp lån på ytterligare 400 miljoner kronor. 13.Kommunfullmäktige fastställer skattesatsen för år 2008 till 21:56 per skattekrona. Reservationer - Företrädarna för (m), (c), (fp) och (kd) reserverar sig mot de delar i kommunstyrelsens förslag där respektive parti redovisat ändrings- och tilläggsförslag. - Jonas Löhnn (mp) reserverar sig till förmån för sitt förslag att kommunfullmäktige ska bifalla kommunstyrelsens förslag med följande undantag, som gäller bro över Bragegatan: I avvaktan på att kommunfullmäktige besvarar motion om nytt resecentrum ska investeringen i bro över Bragegatan skjutas fram. Gatu- och parknämnden får i uppdrag att ta fram mer exakta kostnader för enklare förbättringsåtgärder vid plankorsningen med järnvägen. Som en följd av detta ska 40 miljoner av det anslag som finns 2007 för Södra vägen, bro över Bragegatan m.m. föras över till Detta belopp ska reserveras för investeringar i en enklare trafiklösning och kostnader knutna till anläggandet av ett resecentrum, alternativt om det inte kan förverkligas på nytt tas upp för ett brobygge.

21 Kommunstyrelsen Motion och medborgarförslag som berörs av förslag till budget 2008 och ekonomisk planering (dnr KS 2007/ , 2006/ , 2006/ och 2007/ ) Handlingar * Partimotion (fp) den 26 februari * Utdrag ur kommunfullmäktiges protokoll den 28 augusti 2006, 160 och 161. * Fastighets- och inköpskontorets skrivelse den 31 maj * Thorbjörn Hultenius medborgarförslag den 12 april * Kommunalrådet Johan Perssons skrivelse den 4 juni * Utdrag ur arbetsutskottets protokoll den 5 juni 2007, 134. Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige ska besluta: 1. Kommunfullmäktige besvarar partimotionen (fp): Återställ obalansen i kommunens idrottsanläggningar genom att hänvisa till att det f.n. inte finns ekonomiska förutsättningar för att utöka budgetramen enligt det förslag som redovisas i partimotionen. 2. Kommunfullmäktige besvarar medborgarförslagen om nytt sportcentrum i f.d. Bombardier-lokalerna samt utomhusrink för skridskoåkning och utomhusbassäng vid Snurrom genom att hänvisa till fastighets- och inköpskontorets skrivelse den 31 maj I denna skrivelse redovisas den planering som pågår för sådana idrottssatsningar som tas upp i medborgarförslagen. 3. Kommunfullmäktige besvarar medborgarförslaget om att införa Pröva-På-Praktik (PPP) fr.o.m genom att hänvisa till vad kommunstyrelsens ordförande Johan Persson redovisat i sin skrivelse. Kommunen måste i nuvarande situation prioritera hårt bland vilka grupper som kommunen kan hjälpa och det gör att det f.n. inte är möjligt att bedriva feriepraktik (PPP). Reservationer - Anders Andersson (c) reserverar sig mot kommunstyrelsens förslag till beslut under punkterna 1 och 3. Han vill att kommunfullmäktige ska bifalla förslaget i partimotionen (fp) och medborgarförslaget om att införa Pröva-På-Praktik fr.o.m

22 Kommunstyrelsen Inger Hilmansson (fp) reserverar sig mot kommunstyrelsens förslag till beslut under punkt 1. Hon vill att kommunfullmäktige ska bifalla förslaget i partimotionen (fp). 144 sattestanter för kommunledningskontoret ändring av tidigare beslut (dnr KS 2007/ ) Handlingar * Kommunledningskontorets förslag den 28 maj 2007 till beslutsattestanter. Kommunstyrelsen beslutade den 11 december 2006 att utse beslutsattestanter (ordinarie och ersättare) 2007 för kommunledningskontoret. Till följd av personalförändringar behöver detta beslut ändras i några fall. Kommunledningskontoret har därför den 28 maj redovisat ett nytt förslag till beslutsattestanter. Kommunstyrelsen beslutar att ändra sitt tidigare beslut den 11 december 2006, 259 om beslutsattestanter för kommunledningskontoret, så att för återstående del av 2007 gäller de beslutsattestanter (ordinarie och ersättare) som framgår av kommunledningskontorets förslag den 28 maj sattestanter för donationsstiftelser - ändring av tidigare beslut (dnr KS 2007/ ) Handlingar * Kommunledningskontorets förslag den 29 maj 2007 till beslutsattestanter. Kommunstyrelsen beslutade den 11 december 2006 att utse beslutsattestanter (ordinarie och ersättare) 2007 för donationsstiftelser som disponeras av kommunfullmäktige eller kommunstyrelsen. Vidare ingick i kommunstyrelsens beslut uppdrag för administrationen av kommunens donationsfonder Till följd av personalförändringar behöver detta beslut ändras i några fall. Kommunledningskontoret har därför den 29 maj redovisat ett nytt förslag till beslutsattestanter m.m.

23 Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen beslutar att ändra sitt tidigare beslut den 11 december 2006, 260 om beslutsattestanter för donationsstiftelser, så att för återstående del av 2007 gäller de beslutsattestanter (ordinarie och ersättare) och de uppdrag för administrationen av donationsfonderna som framgår av kommunledningskontorets förslag den 29 maj Uppdrag att underteckna vissa handlingar m.m. - firmatecknare (dnr KS 2007/ ) Handlingar * Kommunledningskontorets förslag den 29 maj Kommunstyrelsen beslutade den 11 december 2006 att lämna uppdrag att underteckna vissa handlingar. Till följd av personalförändringar behöver detta beslut ändras i några fall. Med ändring av kommunstyrelsens beslut den 11 december 2006, 258 under punkterna 1-4 och 6-7 beslutar kommunstyrelsen att lämna följande uppdrag: 1. Rätt att kvittera ut pengar på postanvisningar, utbetalningskort, checkar och andra anvisningar samt utfärda checkar och andra anvisningar Ekonomichef Urban Sparre, redovisningschef Pernilla Sampson, budgetchef Carina Åresved-Gustavsson, ekonom Jonas Agerhed, ekonomihandläggarna Jörgen Svensson, Ann-Marie Ekblad, Eva Danielsson, Marianne Sigheim och Britt-Marie Mikkelsen får två tillsammans under 2007 * kvittera ut pengar på postanvisningar, utbetalningskort, checkar och andra anvisningar som är ställda till Kalmar kommun eller kommunens nämnder, förvaltningar och andra enheter * utfärda checkar och andra anvisningar från Kalmar kommun och dess bolags bankräkningar, post- och bankgiro samt lönepostgiro. Några andra anställda i kommunen har inte rätt att kvittera ut pengar på postanvisningar, utbetalningskort, checkar eller andra

24 Kommunstyrelsen anvisningar som är ställda till Kalmar kommun eller kommunens nämnder, förvaltningar och andra enheter. 2. Rätt att företräda Kalmar kommun på koncernkontot i Internetuppkopplingen mot banken Ekonomichef Urban Sparre, redovisningschef Pernilla Sampson, budgetchef Carina Åresved-Gustavsson, ekonom Jonas Agerhed, ekonomihandläggarna Marianne Sigheim, Ann-Marie Ekblad, Eva Danielsson, Jörgen Svensson och Britt-Marie Mikkelsen får två tillsammans under 2007 beordra utbetalningar eller omdisponeringar av pengar på Kalmar kommuns koncernkonto via Internetuppkopplingen. Registrering och beslutsattest sker med elektronisk behörighet i systemen. 3. Rätt att underteckna låne- och borgensförbindelser Kommunstyrelsens ordförande Johan Persson eller vice ordförande Göran Häggfors får tillsammans med ekonomichef Urban Sparre, redovisningschef Pernilla Sampson, budgetchef Carina Åresved-Gustavsson eller ekonom Jonas Agerhed under underteckna kommunens låneförbindelser samt borgens- och andra ansvarsförbindelser. 4. Rätt att ansöka om betalningsförelägganden och utmätningar Ekonomichef Urban Sparre, redovisningschef Pernilla Sampson eller budgetchef Carina Åresved-Gustavsson får tillsammans med någon av ekonomihandläggarna Eva Danielsson, Marianne Sigheim eller Britt-Marie Mikkelsen under 2007 för Kalmar kommun ansöka om betalningsförelägganden och utmätningar. Detta gäller dock inte ansökningar som avser hyror, arrenden eller tomträttsavgälder som handläggs av fastighets- och inköpskontoret. 6. Rätt att underteckna kommunens allmänna självdeklaration Ekonomichef Urban Sparre får tillsammans med redovisningschef Pernilla Sampson, budgetchef Carina Åresved-Gustavsson eller ekonom Jonas Agerhed underteckna kommunens allmänna självdeklaration vid taxeringen Rätt att underteckna månatliga skattedeklarationer Lönechef Ann-Britt Emrin eller löneadministratör Eva Sjöstedt får tillsammans med någon av ekonomihandläggarna Eva Danielsson, Marianne Sigheim eller Britt-Marie Mikkelsen underteckna Kalmar kommuns månatliga skattedeklarationer 2007 avseende arbetsgivaravgiften.

25 Kommunstyrelsen Ekonomichef Urban Sparre, redovisningschef Pernilla Sampson, budgetchef Carina Åresved-Gustavsson eller ekonom Jonas Agerhed får tillsammans med någon av ekonomihandläggarna Eva Danielsson, Marianne Sigheim eller Britt-Marie Mikkelsen underteckna Kalmar kommuns månatliga skattedeklarationer under 2007 avseende mervärdesskatten. 147 Delegationsbeslut och anmälningsärenden Följande protokoll och beslut anmäls: a) Arbetsutskottets protokoll den 28 maj och 5 juni 2007 b) Anmälan om delegationsbeslut: - Avslag på ansökan om gästfrihet vid nationellt forskningsmöte på Öland kring TBE (fästingvirus) (dnr KS 2007/ ) - Yttrande över ansökan om tillstånd till allmän kameraövervakning av Kullö småbåtshamn (dnr KS 2007/ )

Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens

Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens KALMAR KOMMUN KOMMUNFULLMÄKTIGE PROTOKOLL Sammanträdesdag 2007-06-18 Tid 10.00-17.10 Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens Omfattning 116-134 ande Roger Kaliff (s) ordförande Marianne

Läs mer

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL Tid Omfattning 75-86

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL Tid Omfattning 75-86 78 KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2009-05-26 Tid 10.00-11.50 Plats Stadshuset Omfattning 75-86 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Ingvar Nilsson (S) Mona Jeansson

Läs mer

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL 2008-08-22. Tid 11.00-12.20. Omfattning 147

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL 2008-08-22. Tid 11.00-12.20. Omfattning 147 167 KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2008-08-22 Tid 11.00-12.20 Plats Stadshuset Omfattning 147 Beslutande Johan Persson (s) ordförande Birgitta Elfström (s) Mona Jeansson (s) Steve

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 22 maj 2012 kl. 8:30-9:20 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 64-66 Beslutande Johan Persson (S) Malin Petersson (M) Anette Lingmerth (S) Anna Thore (MP)

Läs mer

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL ARBETSUTSKOTT Tid Omfattning

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL ARBETSUTSKOTT Tid Omfattning KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2007-11-20 220 Tid 8.00-11.00 Plats Stadshuset Omfattning 219-225 ande Johan Persson (s) 219-222 Göran Häggfors (m) 219-222 Birgitta

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Bertil Dahl (v) Anders Andersson. Birgitta Elfström (s) Inger Hilmansson (fp) 53-57

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Bertil Dahl (v) Anders Andersson. Birgitta Elfström (s) Inger Hilmansson (fp) 53-57 KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2008-03-04 46 Tid 8.30-10.10 Plats Stadshuset Omfattning 50-57 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Bertil Dahl (v)

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström. Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström. Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2007-10-30 211 Tid 8.30-10.00 Plats Stadshuset Omfattning 210-215 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström

Läs mer

Sal Kalmarflundran, Brofästet Hotell och konferens. Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Malin Petersson

Sal Kalmarflundran, Brofästet Hotell och konferens. Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Malin Petersson KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2010-11-01 Tid 15:45-15:47 Plats Sal Kalmarflundran, Brofästet Hotell och konferens Omfattning 171-172 Beslutande Johan Persson (S) ordförande Malin

Läs mer

Beslutande Göran Häggfors (m) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl. Jonas Löhnn (mp) Bengt Sundström (fp)

Beslutande Göran Häggfors (m) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl. Jonas Löhnn (mp) Bengt Sundström (fp) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2006-12-12 257 Tid 8.30-9.20 Plats Stadshuset Omfattning 261-267 ande Göran Häggfors (m) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c) Inger Hilmansson (fp)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c) Inger Hilmansson (fp) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2007-06-19 145 Tid 8.30-10.15 Plats Stadshuset Omfattning 140-148 ande Johan Persson (s) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson. Inger Hilmansson (fp)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson. Inger Hilmansson (fp) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2008-10-28 213 Tid 8.30 10.45 Plats Stadshuset Omfattning 215-225 ande Johan Persson (s) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl

Läs mer

Rätt att underteckna vissa handlingar, firmatecknare m.m.

Rätt att underteckna vissa handlingar, firmatecknare m.m. TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Åsa Bejvall 2017-05-19 KS 2016/1132 50111 Kommunstyrelsen Rätt att underteckna vissa handlingar, firmatecknare m.m. Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl. Bengt Sundström (fp) Bengt-Olof Roos (kd)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl. Bengt Sundström (fp) Bengt-Olof Roos (kd) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2006-06-20 141 Tid 8.30-9.45 Plats Stadshuset Omfattning 142-148 ande Johan Persson (s) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl

Läs mer

Beslutande Kjell Henriksson (s) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Bengt Sundström (fp) Bengt-Olof Roos (kd)

Beslutande Kjell Henriksson (s) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Bengt Sundström (fp) Bengt-Olof Roos (kd) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2006-02-21 37 Tid 8.30-10.00 Plats Stadshuset Omfattning 40-45 ande Kjell Henriksson (s) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2008-03-25 67 Tid 8.30-10.30 Plats Stadshuset Omfattning 71-78 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström

Läs mer

Övriga när- Jonas Löhnn (mp) ersättare , varande 131

Övriga när- Jonas Löhnn (mp) ersättare , varande 131 KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2008-05-13 117 Tid 8.30-11.20 Plats Stadshuset Omfattning 124-131 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Bertil Dahl

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2007-01-23 15 Tid 8.30-9.50 Plats Stadshuset Omfattning 15-19 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 19 maj 2015 kl. 8:30-9:10 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 37-38 Beslutande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Bertil Dahl (V) Inger Hilmansson

Läs mer

Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan)

Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan) 121 KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2008-05-27 Tid 10.00-11.10 Plats Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan) Omfattning 106-123 ande Johan Persson (s) ordförande Göran

Läs mer

Beslutande Göran Häggfors (m) ordförande. Bertil Dahl. Anders Andersson (c) Inger Hilmansson (fp)

Beslutande Göran Häggfors (m) ordförande. Bertil Dahl. Anders Andersson (c) Inger Hilmansson (fp) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2007-09-18 179 Tid 8.30-9.45 Plats Stadshuset Omfattning 178-185 ande Göran Häggfors (m) ordförande Bertil Dahl (v) Anders Andersson

Läs mer

Beslutande Johan Persson (S) ordförande

Beslutande Johan Persson (S) ordförande KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2009-08-25 134 Tid 8.30-9.55 Plats Stadshuset Omfattning 150-158 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Bertil Dahl

Läs mer

Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan)

Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan) 138 KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2006-06-12 Tid 14.00-16.30 Plats Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan) Omfattning 129-146 ande Johan Persson (s) ordförande Göran

Läs mer

Beslutande Malin Petersson (M) ordförande

Beslutande Malin Petersson (M) ordförande KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2009-08-18 129 Tid 8.30-9.25 Plats Stadshuset Omfattning 144-149 ande Malin Petersson (M) ordförande Birgitta Elfström (S) Bertil

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c) Inger Hilmansson (fp)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c) Inger Hilmansson (fp) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2008-04-22 94 Tid 8.30-10.20 Plats Stadshuset Omfattning 99-106 ande Johan Persson (s) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Bengt Sundström (fp)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Bengt Sundström (fp) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2006-10-03 199 Tid 8.30-9.40 Plats Stadshuset Omfattning 201-207 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2007-08-28 168 Tid 8.30-10.20 Plats Stadshuset Omfattning 164-172 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande. Göran Häggfors. Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande. Göran Häggfors. Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2007-01-30 20 Tid 8.30 9.30 Plats Stadshuset Omfattning 20-28 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande. Birgitta Elfström. Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c) Inger Hilmansson (fp)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande. Birgitta Elfström. Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c) Inger Hilmansson (fp) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2008-04-08 85 Tid 8.30-9.10 Plats Stadshuset Omfattning 89-93 ande Johan Persson (s) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl

Läs mer

Beslutande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M)

Beslutande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2009-03-03 29 Tid 8.30-9.30 Plats Stadshuset Omfattning 30-34 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Birgitta Elfström

Läs mer

Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan)

Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan) 270 KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2007-12-10 Tid 10.00-12.20 Plats Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan) Omfattning 237-258 ande Johan Persson (s) ordförande Göran

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl. Anders Andersson (c)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl. Anders Andersson (c) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2008-08-05 152 Tid 8.30 9.30 Plats Stadshuset Omfattning 161-167 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande. Göran Häggfors. Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande. Göran Häggfors. Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2007-03-06 51 Tid 8.30-9.30 Plats Stadshuset Omfattning 53-57 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström

Läs mer

Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan)

Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan) 65 KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2006-04-03 Tid 14.00-17.00 Plats Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan) Omfattning 57-87 ande Johan Persson (s) ordförande Birgitta

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 20 november 2018 kl. 8:30-9:35 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 107-112 ande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan)

Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan) 203 KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2008-10-06 Tid 10.00-11.45 Plats Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan) Omfattning 164-176 ande Johan Persson (s) ordförande Göran

Läs mer

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL 2009-08-17. Tid 10.00 12.00. Sammanträdeslokalen Magistern. Omfattning 102-117

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL 2009-08-17. Tid 10.00 12.00. Sammanträdeslokalen Magistern. Omfattning 102-117 108 KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2009-08-17 Tid 10.00 12.00 Plats Sammanträdeslokalen Magistern Omfattning 102-117 ande Malin Petersson (M) ordförande Birgitta Elfström (S) Mona

Läs mer

Beslutande Malin Petersson (M) ordförande

Beslutande Malin Petersson (M) ordförande KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2010-04-20 Tid 8.30 9.35 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 77-83 ande Malin Petersson (M) ordförande Bertil Dahl (V) Anders Andersson

Läs mer

Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan)

Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan) 1 KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2007-01-15 Tid 10.00-12.30 Plats Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan) Omfattning 1-24 ande Göran Häggfors (m) ordförande Birgitta

Läs mer

Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan)

Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan) 257 KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2008-12-08 Tid 10.00-12.40 Plats Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan) Omfattning 219-238 ande Johan Persson (s) ordförande Göran

Läs mer

Beslutande Kjell Henriksson (s) ordförande. Birgitta Elfström. Bertil Dahl (v) Bengt Sundström (fp) Jonas Löhnn (mp)

Beslutande Kjell Henriksson (s) ordförande. Birgitta Elfström. Bertil Dahl (v) Bengt Sundström (fp) Jonas Löhnn (mp) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2006-02-28 44 Tid 8.30-10.00 Plats Stadshuset Omfattning 46-55 ande Kjell Henriksson (s) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 17 maj 2016 kl. 8:30-8:55 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 49-51 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Malin Petersson (M) Birgitta Elfström (S) Bertil Dahl (V) Anders Andersson. Övriga när- Inger Hilmansson (FP) ersättare varande Monica Bengtsson

Malin Petersson (M) Birgitta Elfström (S) Bertil Dahl (V) Anders Andersson. Övriga när- Inger Hilmansson (FP) ersättare varande Monica Bengtsson KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2010-02-23 Tid 8.30 9.15 Plats Sammanträdesrummet Magistern Omfattning 33-38 ande Johan Persson (S) Malin Petersson (M) Birgitta Elfström

Läs mer

Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Övriga närvarande Jonas Löhnn (MP) ersättare

Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Övriga närvarande Jonas Löhnn (MP) ersättare KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2010-08-24 Tid 8.30 9.10 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 151-155 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Birgitta

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström. Bertil Dahl (v) Bengt Sundström (fp)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström. Bertil Dahl (v) Bengt Sundström (fp) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2006-08-15 160 Tid 8.30-8.45 Plats Stadshuset Omfattning 164-168 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Plats Stadshuset, KS-salen PROTOKOLL. Tid Tisdagen den 21 augusti 2012 kl. 8:30-9:40. Omfattning

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Plats Stadshuset, KS-salen PROTOKOLL. Tid Tisdagen den 21 augusti 2012 kl. 8:30-9:40. Omfattning Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 21 augusti 2012 kl. 8:30-9:40 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 89-93 ande Johan Persson (S) Malin Petersson (M) Anette Lingmerth (S) Anna Thore (MP)

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström. Bertil Dahl (v) Bengt Sundström (fp)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström. Bertil Dahl (v) Bengt Sundström (fp) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2006-04-18 80 Tid 8.30-9.30 Plats Stadshuset Omfattning 87-93 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström

Läs mer

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL ARBETSUTSKOTT Tid Omfattning

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL ARBETSUTSKOTT Tid Omfattning KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2008-09-30 189 Tid 8.30-11.00 Plats Stadshuset Omfattning 192-199 ande Johan Persson (s) ordförande Bertil Dahl (v) Anders Andersson

Läs mer

Plats Stora konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens

Plats Stora konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens 1(7) Kommunfullmäktige Tid Måndagen den 25 november 2013 kl. 10:00 Plats Stora konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens Förhinder att närvara meddelas i första hand till respektive parti, i andra hand

Läs mer

Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan)

Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan) 152 KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2008-08-11 Tid 10.00 10.55 Plats Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan) Omfattning 133-146 ande Johan Persson (s) ordförande Göran

Läs mer

Beslutsattestanter och firmatecknare m.m. för kommunledningskontoret 2013

Beslutsattestanter och firmatecknare m.m. för kommunledningskontoret 2013 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Agerhed 2012-12-12 KS 2012/0790 Kommunstyrelsen er och firmatecknare m.m. för kommunledningskontoret 2013 Förslag till beslut Kommunstyrelsen fastställer

Läs mer

Kommunhälsan, f.d. Posthuset. Beslutande Johan Persson (s) ordförande. Göran Häggfors. Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c)

Kommunhälsan, f.d. Posthuset. Beslutande Johan Persson (s) ordförande. Göran Häggfors. Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2008-04-01 73 Tid 8.30-10.00 Plats Kommunhälsan, f.d. Posthuset Omfattning 79-88 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors

Läs mer

Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan)

Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan) 1 KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2008-01-14 Tid 10.00-13.10 Plats Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan) Omfattning 1-22 ande Göran Häggfors (m) ordförande Birgitta

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 24 oktober 2017 kl. 8:00-8:50 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 122-124 Beslutande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita

Läs mer

Lars Holmberg (V) Jessica Rydell (MP) Anna-Britt Wejdsten (FP) Kerstin Edvinsson (M) Folke Fagerlund (KD)

Lars Holmberg (V) Jessica Rydell (MP) Anna-Britt Wejdsten (FP) Kerstin Edvinsson (M) Folke Fagerlund (KD) 31 KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2009-03-09 Tid 10.00 11.50 Plats Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan) Omfattning 29-40 ande Malin Petersson (M) ordförande Birgitta

Läs mer

Beslutande Malin Petersson (M) ordförande. Övriga närvarande Inger Hilmansson (FP) ersättare

Beslutande Malin Petersson (M) ordförande. Övriga närvarande Inger Hilmansson (FP) ersättare KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2010-10-12 Tid 8.30 10.00 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 184-189 ande Malin Petersson (M) ordförande Birgitta Elfström (S)

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN. Sammanträdesdag Tid Sammanträdeslokalen Magistern. Omfattning

KOMMUNSTYRELSEN. Sammanträdesdag Tid Sammanträdeslokalen Magistern. Omfattning KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2010-12-14 Tid 10.00-10.20 Plats Sammanträdeslokalen Magistern Omfattning 217-227 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Birgitta

Läs mer

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL ARBETSUTSKOTT 2009-06-16. Tid 8.30-10.25. Omfattning 118-128

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL ARBETSUTSKOTT 2009-06-16. Tid 8.30-10.25. Omfattning 118-128 KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2009-06-16 110 Tid 8.30-10.25 Plats Stadshuset Omfattning 118-128 ande Johan Persson (S) ordförande Birgitta Elfström (S) Bertil Dahl

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 21 februari, 2012 kl. 8:30 9:50 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 24 30 ande Johan Persson (S) Anette Lingmerth (S) Anna Thore (MP) Anders Andersson

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 29 april 2014 kl. 8:30-9:35 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 52-55 ande Anders Andersson (C) Per-Olof Jonsson (M) Johan Persson (S) Anette Lingmerth

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande. Göran Häggfors. Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande. Göran Häggfors. Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2008-04-29 103 Tid 8.30-9.30 Plats Stadshuset Omfattning 107-120 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström

Läs mer

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL 2009-11-23. Tid 10.00-12.30. Sammanträdeslokalen Magistern. Omfattning 168-179

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL 2009-11-23. Tid 10.00-12.30. Sammanträdeslokalen Magistern. Omfattning 168-179 198 KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2009-11-23 Tid 10.00-12.30 Plats Sammanträdeslokalen Magistern Omfattning 168-179 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Birgitta

Läs mer

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL Tid Omfattning

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL Tid Omfattning 89 KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2009-06-08 Tid 10.00-11.20 Plats Stadshuset Omfattning 87-101 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Birgitta Elfström (S) Mona

Läs mer

Beslutande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Birgitta Elfström (S) Bertil Dahl (V) Anders Andersson (C)

Beslutande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Birgitta Elfström (S) Bertil Dahl (V) Anders Andersson (C) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2009-09-15 158 Tid 9.00-10.20 Plats Stadshuset Omfattning 175-178 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Birgitta Elfström

Läs mer

Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan)

Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan) 259 KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2006-12-11 Tid 10.00-12.00 Plats Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan) Omfattning 243-263 ande Johan Persson (s) ordförande Göran

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 27 maj 2014 kl. 10:00-11:20 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 38-44 ande Mattias Adolfson (S) Per-Olof Jonsson (M) Anders Andersson (C) Johan Persson (S)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 17 april 2012 kl. 8:30 09:30 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 45-49 ande Johan Persson (S) Malin Petersson (M) Anna Thore (MP) Anders Andersson (C)

Läs mer

Lars Holmberg (V) Jessica Rydell (MP) Monica Bengtsson (KD)

Lars Holmberg (V) Jessica Rydell (MP) Monica Bengtsson (KD) 1 KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2009-01-12 Tid 10.00 11.25 Plats Sammanträdeslokalen Magistern Omfattning 1-15 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Birgitta Elfström

Läs mer

1. Information om systematisk uppföljning av upphandlade ramavtal Föredragande: Björn Hedbäck, serviceförvaltningen

1. Information om systematisk uppföljning av upphandlade ramavtal Föredragande: Björn Hedbäck, serviceförvaltningen 1(7) Kommunstyrelsen Tid Tisdagen den 25 november 2014 kl. 8:00 Plats Sammanträdesrum Magistern Enligt uppdrag Jonas Sverkén Föredragningslista Val av protokollsjusterare 1. Information om systematisk

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Bertil Dahl (v) Birgitta Elfström (s) 192-195 Jonas Löhnn (mp) 196-197. Anders Andersson

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Bertil Dahl (v) Birgitta Elfström (s) 192-195 Jonas Löhnn (mp) 196-197. Anders Andersson KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2007-10-02 192 Tid 8.30-10.20 Plats Stadshuset Omfattning 192-197 ande Johan Persson (s) ordförande Bertil Dahl (v) Birgitta Elfström

Läs mer

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL 2009-05-04. Tid 10.30-11.50. Omfattning 61-74

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL 2009-05-04. Tid 10.30-11.50. Omfattning 61-74 65 KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2009-05-04 Tid 10.30-11.50 Plats Länsmuseet Omfattning 61-74 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Birgitta Elfström (S) Mona

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 27 oktober 2015 kl. 8:30-9:45 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 86-91 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Bertil Dahl (V)

Läs mer

Ingvar Nilsson (S) Cecilia Strömberg (S) Lars Holmberg (V) Jessica Rydell (MP) Ingemar Einarsson (C) Kerstin Edvinsson (M) Folke Fagerlund (KD)

Ingvar Nilsson (S) Cecilia Strömberg (S) Lars Holmberg (V) Jessica Rydell (MP) Ingemar Einarsson (C) Kerstin Edvinsson (M) Folke Fagerlund (KD) 150 KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2009-10-05 Tid 10.00-12.30 Plats Sammanträdeslokalen Magistern Omfattning 133-142 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Birgitta

Läs mer

Anita Wollin (c) Ingemar Einarsson (c) David Westin (fp) Jonas Lövgren (m)

Anita Wollin (c) Ingemar Einarsson (c) David Westin (fp) Jonas Lövgren (m) 197 KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2006-09-04 Tid 10.00 11.00 Plats Stadshuset Omfattning 173-188 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Christina

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 15 september 2015 kl. 8:30-9:20 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 67-70 ande Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V)

Läs mer

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL ARBETSUTSKOTT 2010-02-16. Tid 8.30 8.55. IT-enhetens sammanträdesrum. Omfattning 28-32

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL ARBETSUTSKOTT 2010-02-16. Tid 8.30 8.55. IT-enhetens sammanträdesrum. Omfattning 28-32 KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2010-02-16 Tid 8.30 8.55 Plats IT-enhetens sammanträdesrum Omfattning 28-32 ande Johan Persson (S) Malin Petersson (M) Birgitta Elfström

Läs mer

Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan)

Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan) 100 KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2008-05-05 Tid 10.00 11.50 Plats Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan) Omfattning 89-105 ande Johan Persson (s) ordförande Göran

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 26 januari 2016 kl. 8:00-9:10 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 5-12 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 23 maj 2017 kl. 8:30-9:10 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 61-63 Beslutande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Bengt Sundström (fp)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Bengt Sundström (fp) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2006-12-19 264 Tid 8.30-11.15 Plats Stadshuset Omfattning 268-277 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström

Läs mer

Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan)

Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan) 231 KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2007-11-05 Tid 10.00-12.45 Plats Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan) Omfattning 204-223 ande Johan Persson (s) ordförande Göran

Läs mer

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL ARBETSUTSKOTT 2006-06-30. Tid 14.00 14.25. Omfattning 149-153. Beslutande Johan Persson (s) ordförande.

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL ARBETSUTSKOTT 2006-06-30. Tid 14.00 14.25. Omfattning 149-153. Beslutande Johan Persson (s) ordförande. KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2006-06-30 146 Tid 14.00 14.25 Plats Stadshuset Omfattning 149-153 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström

Läs mer

Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan)

Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan) 229 KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2006-11-07 Tid 10.00-13.00 Plats Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan) Omfattning 206-227 ande Johan Persson (s) ordförande Göran

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 14 maj 2013 kl. 8:30 10:45 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 51-56 ande Anders Andersson (C) Anette Lingmerth (S) Tara Braem (MP) Inger Hilmansson (FP)

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Bengt Sundström (fp)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Bengt Sundström (fp) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2006-04-25 86 Tid 8.00-11.30 Plats Stadshuset Omfattning 94-102 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 25 augusti 2015 kl. 8:30-9:50 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 58-62 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

Motion från Anna Thore (MP): Försök med nolltaxa i lokal busstrafik på lördagar

Motion från Anna Thore (MP): Försök med nolltaxa i lokal busstrafik på lördagar TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2015-10-20 KS 2013/0458 Motion från Anna Thore (MP): Försök med nolltaxa i lokal busstrafik på lördagar Förslag till beslut avslår motionen från Anna

Läs mer

Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens

Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens 1(8) Tid Måndagen den 29 februari 2016 kl. 11:00 Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens Förhinder att närvara meddelas i första hand till respektive parti, i andra hand till kommunledningskontoret

Läs mer

Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan)

Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan) 75 KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2008-04-07 Tid 10.00 12.25 Plats Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan) Omfattning 65-88 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors

Läs mer

1. Protokollsjustering I tur att justera är Anton Berglund (SD)

1. Protokollsjustering I tur att justera är Anton Berglund (SD) Kommunstyrelsen Kallelse och föredragningslista 2017-05-24 1 (8) Dag och tid 2017-05-30, klockan 15:00 Plats Rinmansalen, stadshuset 1. Protokollsjustering I tur att justera är Anton Berglund (SD) 2. Val

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 8 september 2015 kl. 8:30-9:15 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 63-66 ande Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V)

Läs mer

Motion från Inger Hilmansson (FP) om att investera i barnen

Motion från Inger Hilmansson (FP) om att investera i barnen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén 2015-01-30 KS 2013/0228 50044 Kommunfullmäktige Motion från Inger Hilmansson (FP) om att investera i barnen Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Beslutande Johan Persson (S) ordförande

Beslutande Johan Persson (S) ordförande KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2011-01-11 Tid Kl. 10.00 11.40 Plats Sammanträdeslokal Magistern Omfattning 1-17 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) 1:e vice ordförande

Läs mer

Projekt- och byggenhet på kommunledningskontoret

Projekt- och byggenhet på kommunledningskontoret TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ulrick Hultman 2018-11-20 KS 2018/1106 0480-450 028 Kommunfullmäktige Projekt- och byggenhet på kommunledningskontoret Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL ARBETSUTSKOTT Tid Omfattning

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL ARBETSUTSKOTT Tid Omfattning KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2009-09-01 142 Tid 8.30-11.15 Plats Stadshuset Omfattning 159-168 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Bertil Dahl

Läs mer

Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan)

Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan) 42 KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2006-03-06 Tid 14.00-16.15 Plats Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan) Omfattning 39-56 ande Kjell Henriksson (s) ordförande Birgitta

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 28 februari 2017 kl. 8:30-9:05 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 19-23 ande Anders Andersson (C) ordförande, 19-20, 22-23 Christina Fosnes (M) ordförande, 21 Johan Persson (S) Dzenita

Läs mer

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL Tid Sammanträdeslokalen Magistern. Omfattning

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL Tid Sammanträdeslokalen Magistern. Omfattning 212 KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2009-12-14 Tid 10.00-12.20 Plats Sammanträdeslokalen Magistern Omfattning 180-201 ande Johan Persson (S) ordförande Birgitta Elfström (S) Mona

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 10 november 2015 kl. 8:30-9:30 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 92-96 ande Anders Andersson (C) ordförande Christina Fosnes (M) vice ordförande Johan

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-09.55 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2007-02-27 39 Tid 8.30-10.30 Plats Stadshuset Omfattning 43-52 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström

Läs mer