Fördjupad resultatredovisning för grundskolans skolår 9 och gymnasieskolan 2010

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fördjupad resultatredovisning för grundskolans skolår 9 och gymnasieskolan 2010"

Transkript

1 (20) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2010/ Utbildningsnämnden Fördjupad resultatredovisning för grundskolans skolår 9 och gymnasieskolan 2010 Förslag till beslut Nämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning Tjänsteskrivelsen visar statistik om elevers resultat i grundskola och gymnasieskola. Nackas elever fortsätter att nå goda betygsresultat i grundskolan, och resultaten står sig mycket väl vid en jämförelse med andra kommuner. Andelen elever som har nått målen i alla ämnen har dock minskat något. Skillnaden mellan flickors och pojkars resultat har minskat något, men en ökning noteras mellan elever med utländsk och svensk bakgrund. Fortfarande når dock elever med utländsk bakgrund bättre resultat i Nacka än i riket och länet. Avvikelsen mellan resultat i nationellt prov och slutbetyg i skolår nio är likartat som i riket, men Nackas elever får i genomsnitt något högre betyg i ämnen där det inte finns nationella prov. I gymnasieskolan noteras resultatförbättringar över tid såväl när man tittar på de elever som är folkbokförda i Nacka, som elever som går i skolor i Nacka. Fler elever fullföljer gymnasieskolan inom fyra år, även om det fortfarande är en bit kvar till den målnivå som Utbildningsnämnden fastställt. Elever och skolledare ger sina bilder av vad som ligger bakom avbrott. Skoltrötthet, felval men också andra händelser i ungdomens liv inklusive hälsoproblem nämns. För att få alla att fullfölja måste gymnasieskolan i högre grad anpassas efter olika elevers behov, och elevernas motivation måste främjas. Ärendet Utbildningsnämnden fick i september en första redovisning av resultat för elever i grundskolan och gymnasieskolan under våren 2010, som baserades på Kultur- och utbildningsenhetens bearbetningar av statistik. Nu har den officiella statistiken för våren 2010 publicerats av Skolverket 1, vilket möjliggör jämförelser av Nackas resultat med andra kommuners och resultat med analysverktyget SALSA. En jämförelse görs mellan resultat i nationella prov och i slutbetyg. När det gäller gymnasieskolan är detta det första tillfället som betygen redovisas för vårens elever, då den första resultatredovisningen enbart 1 I SIRIS- och SALSA-databaser på Skolverkets webbplats ( som publicerades i december/januari. POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST SMS WEB ORG.NUMMER Nacka kommun, Nacka Stadshuset, Granitvägen info@nacka.se

2 2 (20) omfattade resultat i nationella kursprov. Resultat från Sveriges kommuner och landstings Öppna jämförelser för gymnasieskolan redovisas också. Resultaten för gymnasieskolan har diskuterats med en grupp skolledare m fl 2. Grundskolan Nackaelevernas betyg står sig väl Betygsstatistiken visar på fortsatt mycket goda resultat för Nackas elever. Nackas resultat står sig mycket väl även när hänsyn tas till att kommunen har gynnsamma förutsättningar med bl a en hög utbildningsnivå i befolkningen. Det genomsnittliga meritvärdet för elever som gick ut skolår 9 i skolor i Nacka var 239, en svag minskning från fjolårets siffra som var det högsta meritvärdet sedan betygssystemet infördes. Nackas meritvärdet är avsevärt högre än genomsnittet för riket och länet. Nacka har det femte högsta meritvärdet av alla kommuner i landet, efter Danderyd, Lidingö, Sorsele och Lomma. Det är väl belagt att faktorer som föräldrars utbildningsnivå och utländsk bakgrund har en betydelse för en kommuns och skolas betygsresultat. Att Nacka har en gynnsam situation i detta avseende förklarar därför delvis det goda resultatet. Men även när hänsyn tas till elevsammansättningen med analysverktyget SALSA 3 ligger Nackas resultat mycket bra till är det sju kommuner som har större positiv avvikelse än Nacka när meritvärdet jämförs med det förväntade modellberäknade värdet i SALSA-modellen. Allra störst positiv avvikelse har 2010 Sorsele och Essunga. I Stockholms län är Nacka den kommun som har störst positiv avvikelse. Meritvärdet har ökat kontinuerligt över tid i riket och länet. Ökningen har varit något större i Nacka. Delvis kan ökningen i Nacka kopplas till att den socio-ekonomiska situationen blivit något mer gynnsam för Nackas elever, vilket märks i diagrammet nedan genom att det förväntade betygsvärdet för Nacka ökat mer än betyget för riket. Avvikelsen mellan det förväntade meritvärdet för Nacka och det faktiska utfallet har också ökat något jämfört med de första åren av 2000-talet, men under de senaste åren har avvikelsen varit relativt oförändrad och även minskat något. 2 I seminariet deltog fem skolledare från Nacka gymnasium, skolstrateg från Förskola, fritid, skola (FFS), tjänsteman som arbetar med ungdomsuppföljningen samt tjänstemän från Kultur- och utbildningsenheten. Skolledare från samtliga gymnasieskolor i kommunen hade bjudits in. 3 Analysverktyget SALSA har utvecklats av Skolverket och visar förväntade, modellberäknade betygsresultat som kan jämföras med de faktiska betygsresultaten. Det förväntade värdet beräknas utifrån bakgrundsfaktorer (föräldrars utbildningsnivå, andel barn med utländsk bakgrund, andel pojkar) som man funnit kan förklara skillnader i betygsresultatet mellan skolor. Ett positivt värde visar att skolan har bättre resultat än förväntat med hänsyn till dessa bakgrundsfaktorer, medan ett negativt värde innebär att skolans resultat är sämre än förväntat.

3 3 (20) Figur 1: Meritvärde för elever i skolår nio, Nacka, länet och riket samt förväntat värde för Nacka med SALSA-verktyget (streckad linje, endast kommunala skolor 4 ), (observera att skalan inte börjar på noll) Nacka (mörkare linje endast kommunala) Nacka (förväntad enligt SALSA) Riket Länet 180 För att bli behörig till ett nationellt program i gymnasieskolan har det hittills krävts minst godkänt betyg i svenska, engelska och matematik. I den nya gymnasieskolan kommer det att krävas godkänt betyg i ytterligare fem eller åtta ämnen beroende på valt program. Andelen behöriga elever år 2010 var 95 procent i Nacka. Det är fler än i länet och riket, där andelen var under 90 procent. Andelen behöriga elever har varierat något mellan åren i Nacka. I riket har andelen haft en nedåtgående trend. (Se kartläggning och analys av orsakerna till att elever inte blir behöriga i ett särskilt ärende till Utbildningsnämnden i mars 2011.) Figur 2 Andel elever som blev behöriga till nationellt program i gymnasieskolan, Nacka, länet och riket (observera att skalan inte börjar på noll) (%) Nacka Länet Riket 4 I SALSA-modellen ingår enbart kommunala skolor när värden för kommunen totalt redovisas.

4 4 (20) Fler når målen i alla ämnen Andelen elever som nådde målen i alla ämnen var 86 procent i Nacka 2010, vilket är en minskning från fjolårets andel, som var den högsta andelen hittills. Totalt var det ca 170 elever som inte nådde målen i alla ämnen. Nacka har fortfarande en positiv avvikelse i SALSA-modellen, men avvikelsen är relativt liten. 32 kommuner har högre andel elever som når målen totalt sett än Nacka. 114 kommuner har högre positiv avvikelse i SALSAmodellen. Figur 3 Andel elever som når målen i alla ämnen i betyget i skolår nio, Nacka, länet och riket samt förväntat värde för Nacka med SALSA-verktyget (streckad linje, endast kommunala skolor 4 ), (observera att skalan inte börjar på noll) (%) Nacka(mörkare linje endast kommunala) Nacka (förväntad enligt SALSA) Riket Länet De flesta skolor lyckas väl Flertalet skolor i Nacka har goda resultat. Av de tretton skolorna som har minst 15 elever har alla utom en skola ett meritvärde som ligger över SALSA-värdet. Nio av skolorna har positiva avvikelser när det gäller andelen elever som når målen i SALSA-modellen. Skolor som lyckats med att få hög andel som når målen, och samtidigt har stora positiva avvikelser i SALSA-modellen för både meritvärde och andel som når målen är Johannes Petri, Kunskapsskolan Nacka och Saltsjöbaden, Saltsjöbadens samskola, Skuru skola och Vittra i Saltsjö-Boo. De tre skolor där lägst andel elever når målen är Qvarnholmens skola, Fisksätraskolan och även i viss mån Stavsborgsskolan. Detta gäller även när hänsyn tas till att dessa skolor har lägre förväntat resultat i SALSA-modellen. Resultat för ett enskilt år kan hänga samman med en tillfällig situation eller bero på slumpen, särskilt om elevantalet är litet. Unika situationer för en skola kan också förklara resultat.

5 5 (20) Tabell 1: Betygsresultat samt avvikelse i förhållande till SALSA-värde (se not s 2) för skolor i Nacka Antal elever Meritvärde Meritvärde i förhållande till SALSA-värdet Andel elever med behörighet till gymnasiet (%) Andel elever som nått målen i alla ämnen Andel elever som nått målen i förhållande till SALSA-värdet Skola Alphyddeskolan Björknässkolan Centrumskolan Eklidens skola Fisksätraskolan Idunskolan Johannes Petri Kunskapsskolan Nacka Kunskapsskolan Saltsjöbaden Maestroskolan Montessoriskolan Castello Myrsjöskolan Qvarnholmens skola Saltsjöbadens Samskola Skuru skola Stavsborgsskolan Vittra i Saltsjö Boo Nacka (alla skolor) Nacka (kommunala skolor) Riket Uppgift saknas - redovisas ej då antalet elever är färre än 15 1 Även elever från Centrumskolan ingår i SALSA-måtten samt andel som nått målen i alla ämnen 2009 Minskad skillnad mellan flickors och pojkars resultat Minskningen i meritvärde sedan föregående år beror på att flickornas meritvärde minskat från 250 till 247. Pojkarna hade i genomsnitt 232 poäng. Skillnad mellan könen är liksom föregående år mindre än skillnaden i riket (14,4 betygspoäng i Nacka jämfört med 22,2 i riket). Ungefär lika många flickor som pojkar når också målen i alla ämnen (86 resp 85 procent).

6 6 (20) Figur 4: Meritvärde för flickor och pojkar samt skillnad mellan könen, elever i skolår 9 i skolor i Nacka (observera att skalan för meritvärdet inte börjar på noll) 30,0 25,0 20,0 15,0 10,0 5, Flickor (hö axel) Pojkar (hö axel) skillnad i poäng (vä axel) 0,0 150 Skillnad i resultat för elever med olika bakgrund Meritvärdet för elever med utländsk bakgrund har minskat sedan föregående år. Skillnaden mellan elever med svensk och utländsk bakgrund har därmed ökat något till 26 poäng. Som framgår av figuren nedan varierar skillnaden mellan åren. Även andelen som når målen i alla ämnen har minskat sedan föregående år. Förändringar över tid kan hänga samman med variationer i elevgruppens sammansättning, t ex när det gäller hur länge eleverna har gått i svensk skola mm. Totalt var det 15 procent av eleverna (176 elever) i Nacka som gick ut skolår nio 2010 som hade utländsk bakgrund, varav 6 procent själva var födda utomlands. De utlandsföddas andel av gruppen med utländsk bakgrund har minskat något jämfört med året innan. I fjol genomfördes en särskild analys av resultaten för elever med utländsk bakgrund 5. Analysen visade att elever som själva är födda utomlands och som har föräldrar med eftergymnasial utbildning i genomsnitt har högre meritvärde och når målen i högre grad i Nacka än i länet och i riket. Bland elever födda utomlands med föräldrar med lägre utbildningsnivå är resultaten mer osäkra då det rör sig om få elever. När det gäller elever som själva är födda Sverige, men som har två föräldrar som är födda utomlands, varierar resultaten mellan åren. För 2010 har inte motsvarande analys gjorts, men meritvärde och andelen som nått målen är fortfarande avsevärt högre för elever med utländsk bakgrund i Nacka än i riket och länet. 5 sultat/documents/specialbeställning%20utländsk%20bakgrund.doc

7 7 (20) Figur 5: Meritvärde för samtliga samt för elever med utländsk bakgrund samt skillnad, elever i skolår 9 i skolor i Nacka (observera att skalan för meritvärdet inte börjar på noll) 30,0 25,0 20,0 15,0 10,0 5, Elever m utländsk bakgrund (hö axel) Samtliga (hö axel) skillnad i poäng (vä axel) 0,0 150 Jämförelse mellan resultat på nationella prov och slutbetyg Mönstret för avvikelser mellan provbetyg i nationella prov i skolår nio och slutbetygen är liksom tidigare i stort sett likartat som mönstret i riket. Sju-åtta av tio elever får samma slutbetyg som provbetyg. Engelska är det ämne där prov- och slutbetygen ligger närmast varandra, och där är det lika vanligt att en elev får högre som lägre betyg. Avvikelsen är störst i svenska, där mer än var fjärde elev fick högre slutbetyg än provbetyg. Även i matematik är det vanligare att eleverna får ett högre slutbetyg än provbetyg. Under treårsperioden har allt fler elever fått högre slutbetyg än provbetyg i svenska. Ökningen märks både i riket och Nacka. I matematik och engelska finns ingen tydlig tendens utan resultaten varierar mellan åren. Tabell 2: Andel elever som fick lägre, lika resp högre slutbetyg än provbetyget, (%) Svenska Matematik Engelska Lägre Lika Högre Lägre Lika Högre Lägre Lika Högre Riket Nacka På skolnivå är skillnaderna betydligt större, framförallt för enskilda ämnen och år. De två skolor som har högst genomsnittlig andel som får högre slutbetyg än provbetyg de två senaste åren är Qvarnholmens skola. Vittra i Saltsjö-Boo följt av Kunskapsskolan i Nacka. På Kunskapsskolan i Nacka är det å andra sidan också vanligare att elever får lägre slutbetyg

8 8 (20) än provbetyg. Den skola som är mest återhållsam när det gäller slutbetyg i förhållande till provbetyg är Stavsborgsskolan. Det finns även enstaka ämnen som sticker ut två år i rad på en del skolor genom en mer generös betygssättning. Det gäller svenska på Vittra i Saltsjö-Boo och Saltsjöbadens samskola, matematik på Qvarnholmens skola, engelska på Vittra i Saltsjö-Boo och Fisksätraskolan. I engelska är det relativt många som får lägre slutbetyg än provbetyg. Det gäller även Kunskapsskolan Nacka. Figur 6 Andel elever som fick lägre, lika resp högre slutbetyg än provbetyget, 2009, per skola Antal Svenska Matematik Engelska Medelvärde* elever Lägre Högre Lägre Högre Lägre Högre Lägre Högre Riket Nacka Björknässkolan Eklidens skola Fisksätraskolan Johannes Petri skola Kunskapsskolan Nacka Kunskapsskolan Saltsjöb Montessoriskolan Castello Myrsjöskolan Qvarnholmens skola Saltsjöbadens samskola Skuru skola Stavsborgsskolan Vittra i Saltsjö-Boo * Tre ämnen, Skolverket lyfter fram några olika förklaringar till skillnader mellan skolor, t ex att lärare kan ha ett bredare underlag än provresultatet för att bedöma elevernas måluppfyllelse. Skillnader kan även bero på att skolorna har satt in särskilda insatser för elever som inte klarar proven, medan andra inte gjort det. Skolverket skriver att för enskilda elever behöver slutbetyget inte vara detsamma som provbetyget, eftersom de nationella proven inte är några examensprov, men när provbetyg och slutbetyg analyseras på skolnivå är det dock rimligt att avvikelser på individnivå till viss del tar ut varandra. Betyg i övriga ämnen I övriga ämnen är det svårare att bedöma likvärdigheten i betygssättningen. Tabellen nedan visar det genomsnittliga betyget i ämnen där alla elever genomför nationella prov 6, jämfört med ämnen där det inte finns nationella prov. Det genomsnittliga betyget är 6 Sedan ett par år genomförs prov i NO-ämnen i skolår nio, men provet avser endast ett NO-ämnen per skola.

9 9 (20) högre i Nacka än i riket. Skillnaden är något större i ämnen där det inte finns nationella prov. Är detta ett tecken på en mer generös betygssättning i dessa ämnen i Nacka eller är det så att Nackas elever presterar något bättre i ämnena där det inte finns nationella prov? Sammantaget för de två senaste åren är skillnaden mot riket störst i ämnena Bild, Historia och Teknik. Skillnaden mot riket är minst i Moderna språk, Slöjd och Hem- och konsumentkunskap. Tabell 3: Betygsmedelvärde 7 i Nacka och riket Nacka Riket Nacka Riket Medelvärde ämnen med nationella prov (sv, eng, ma) 14,47 12,81 14,68 12,88 Medelvärde ämnen utan nationella prov 14,76 12,88 14,82 12,91 Differens 0,29 0,07 0,14 0,03 7 G=10, VG=15, MVG=20.

10 10 (20) Gymnasieskolan Statistiken om gymnasieskolan som redovisas här utgår från två olika perspektiv: Befolkningen, och omfattar då alla gymnasieelever som är folkbokförda i Nacka kommun, oavsett i vilka skolor dessa går Kommunen som geografisk enhet, dvs lägeskommunen och omfattar alla elever i skolor som är belägna i kommunen, oavsett var eleverna kommer ifrån I tillgänglig statistik används båda dessa perspektiv och inte alltid helt konsekvent. Som finansieringsnämnd är befolkningsperspektivet givetvis intressant, men det är samtidigt skolorna i kommunen som nämnden främst har möjlighet att påverka genom system och kontakter. Utöver Skolverkets statistik redovisas här några uppgifter från Sveriges kommuner och landstings Öppna jämförelser för gymnasieskolan, som innehåller några ytterligare indikatorer som gäller elever som är folkbokförda i Nacka. Elever folkbokförda i Nacka Avbrott och byten av studieväg Av de elever som var folkbokförda i Nacka och som började i gymnasieskolan hösten 2008 gick tre procent inte i gymnasiet året därpå. Det är lika många som året innan, och lika många som i genomsnitt i riket. Av eleverna som började gymnasiet 2008 (exkl IV) hade åtta procent bytt studieväg ett år senare, lika många som föregående år och något färre än i länet och riket. Figur 7: Avbrott och programbyten bland gymnasieelever folkbokförda i kommunen, i Nacka, Stockholms län och riket Nacka Stockholms län Samtliga kommuner Nacka Stockholms län Samtliga kommuner Andel nybörjare (%) som avbrutit eller gjort studieuppehåll (mellan åk 1 och 2) Andel nybörjare (%) som bytt studieväg sedan året innan (exkl från IV)

11 11 (20) För eleverna som börjar på individuellt program är ambitionen att de ska kunna börja ett nationellt program. Bland eleverna som började på individuellt program hösten 2008 var det 40 procent som gick ett annat program i gymnasiet ett år senare, vilket är fler än föregående år (31 procent) och fler än i länet (27 procent). Fyra av fem fullföljer gymnasiet Av de elever som var folkbokförda i Nacka och som påbörjade en gymnasieutbildning hösten 2006 hade fyra av fem (80 procent) fullföljt gymnasiet fyra år senare. Här räknas även med om eleven fullföljt utbildning på annat program eller i annan kommun där han eller hon började. Andelen varierar mellan åren. Nackas andel ligger de senaste åren över eller på länets och rikets nivå. I Öppna jämförelser beräknas ett modellberäknat värde som tar hänsyn till olika bakgrundsfaktorer 8 för andelen elever som fullföljer av dem som började gymnasieskolan I denna beräkning ligger Nackas andel strax under det förväntade värdet, i likhet med flera andra kommuner i länet. Med hänsyn till Nackas förutsättningar borde alltså något fler fullfölja gymnasiet. Framförallt är andelen låg för elever som gått yrkesförberedande program. Två av tre (67 procent) av alla 20-åringar i Nacka har grundläggande behörighet till högskolan, dvs har slutbetyg med godkänt betyg på minst 90 procent av gymnasiepoängen, en liten ökning sedan föregående år. Efter gymnasiet Av eleverna folkbokförda i Nacka som slutförde en gymnasieutbildning 2007 började drygt hälften (54 procent) på högskolan inom tre år (dvs 2009/10), en tydlig ökning sedan året innan. Övergångsfrekvensen påverkas sannolikt av läget på arbetsmarknaden. I Öppna jämförelser redovisas uppgifter som visar hur många av dem som slutfört gymnasieskolan som var antingen i studier eller etablerade på arbetsmarknaden två år efter avslutad utbildning 9. Den senaste uppgiften avser dem som fick slutbetyg från gymnasiet våren Andelen för Nacka var 73 procent, vilket är något högre än i riket men något lägre än i länet. Flera kommuner i länet har alltså högre andel, vilket framförallt beror på att jämförelsevis få av Nacka-eleverna etablerat sig på arbetsmarknaden, 30 procent. 8 I modellen tas hänsyn till elevens meritvärde från grundskolan, föräldrars utbildningsnivå, utländsk bakgrund, familjesammansättning och disponibel inkomst. Modellen kan liknas vid SALSA-modellen för grundskolan. 9 Som studier räknas här högskola och universitet och annan studiebidragsberättigade utbildning som kommunal vuxenutbildning och KY-utbildning. För att räknas som etablerad på arbetsmarknaden ska man ha haft en arbetsinkomst på minst kr, och varit sysselsatt enligt nationella register, och inte haft händelser som indikerar arbetslöshet eller arbetsmarknadspolitiska åtgärder som inte är att betrakta som sysselsättning.

12 12 (20) Figur 8: Gymnasieelever folkbokförda i Nacka, Stockholms län samt riket Andel elever som fullföljt gymnasieutbildning inom fyra år (%) Nacka Riket Stockholms län Andel 20-åringar med grundläggande behörighet till högskola (%) Nacka Riket Stockholms län Andel elever som fullföljt gymnasiet som börjar på högskola inom tre år (%) Nacka Riket Stockholms län

13 13 (20) Skolor i Nacka I detta avsnitt redovisas resultat för skolor som är belägna i Nacka, och uppgifterna gäller alla elever oavsett elevernas hemkommun. Liksom resultaten för elever folkbokförda i Nacka tyder statistiken för elever i skolor i Nacka på förbättrade resultat det senaste året. Vid jämförelser över tid behöver man beakta att utbudet av gymnasieskolor förändrats över tid i Nacka. Några gymnasieskolor som bedrev utbildning tidigare i Nacka har lagt ned eller flyttat sin verksamhet. Det gäller Nackademins gymnasium, Cybergymnasiet, Infokompgymnasiet (nuvarande Klara södra gymnasium) samt Kunskapsgymnasiet i Orminge. Dessa skolor har ofta haft något lägre resultat än övriga skolor i kommunen. Den analys som presenterades för Utbildningsnämnden i september visade att det fanns ett relativt tydligt samband mellan betygspoängen för en skola och meritvärdet för eleverna när de lämnade grundskolan. Redovisningen per skola visar de gymnasieskolor där elever gick ut årskurs tre våren Från de nystartade gymnasieskolorna YBC, Rytmus, Vittra, Kunskapsgymnasiet i Saltsjöbaden och Nacka Praktiska går elever ut från årskurs tre först år 2011 eller _10.pdf

14 14 (20) Figur 9: Elever i gymnasieskolor i Nacka, Stockholms län samt riket (obs skalorna börjar inte på noll) 90,0 85,0 Andel elever som fullföljt gymnasieutbildning inom fyra år (%) 80,0 75,0 70,0 65,0 60,0 Nacka Riket Stockholms län 100,0 95,0 Andel elever med grundläggande behörighet till högskola (%) 90,0 85,0 80,0 75,0 70,0 65,0 Nacka Riket Stockholms län 16,0 15,5 15,0 14,5 14,0 13,5 13,0 12,5 12,0 11,5 11,0 Betygspoäng Nacka Riket Stockholms län

15 15 (20) Figur 10: Andel elever (%) som fullföljt gymnasieutbildning inom fyra år 11, elever som började i gymnasieskolor belägna i Nacka Saltsjöbadens samskola 80 Nacka gymnasium 93 Nacka enskilda Mediagymnasiet Designgymnasiet Figur 11 Andel av de som gått ut gymnasiet som fått grundläggande behörighet, elever i gymnasieskolor belägna i Nacka Saltsjöbadens samskola 93 Nacka gymnasium 93 Nacka enskilda Mediagymnasiet Designgymnasiet Figur 12 Genomsnittlig betygspoäng, elever i gymnasieskolor belägna i Nacka Saltsjöbadens samskola 15,4 Nacka gymnasium 15,8 Nacka enskilda Mediagymnasiet 13 14, Designgymnasiet 15, Uppgiften avser fullföljd gymnasieutbildning. Eleven kan alltså ha bytt program, skola och kommun under utbildningen.

16 16 (20) Allt fler fullföljer gymnasieskolan Av eleverna som började i gymnasieskolor i Nacka hösten 2006 fullföljde 77 procent en gymnasieutbildning inom fyra år, dvs senast våren Det är en tydlig ökning sedan föregående år, då andelen var 73 procent. Allra högst andel som fullföljde utbildning hade Nacka gymnasium, där hela 93 procent av eleverna fullföljt en utbildning fyra år senare, vilket är en tydlig ökning sedan åren innan. Även Nacka Enskilda har en tydlig ökning av andelen som fullföljt utbildning. I Nackas totalsiffra när det gäller andelen som fullföljt år 2010 ingår även elever från de gymnasieskolor som inte längre har verksamhet i Nacka. För några av dessa skolor är andelen som fullföljt avsevärt lägre 12. Genomströmningen varierar något mellan programmen, men också mellan år, vilket ibland kan hänga samman med att antalet elever är litet. Elever som börjar på studieförberedande program fullföljer i högre grad än andra, och allra högst ligger det senaste året Naturvetenskapsprogrammet på Nacka gymnasium där hela 99 procent fullföljt inom fyra år. Som tabellen nedan visar är också andelen elever som fullföljer högre på Nacka gymnasium än på Saltsjöbadens samskola för samma program. Även Elprogrammet och Hantverksprogrammet på Nacka gymnasium har hög andel som fullföljt inom fyra år. Lägst andel hade Media-programmet på Media-gymnasiet, där 72 procent fullföljde. Tabell 4: Andel elever som fullföljt gymnasieutbildning inom fyra år per program, elever i gymnasieskolor belägna i Nacka (%) Skola Program Nacka Gymnasium Naturvetenskapsprogrammet Nacka Gymnasium Teknikprogrammet Nacka Gymnasium Samhällsvetenskapsprogrammet Nacka Gymnasium Elprogrammet Nacka Gymnasium Hantverksprogrammet Saltsjöbadens samskola Naturvetenskapsprogrammet Nacka Gymnasium Specialutformat program Nacka Enskilda Samhällsvetenskapsprogrammet Nacka Gymnasium Handels- och administrationsprogrammet Nacka Gymnasium Byggprogrammet Saltsjöbadens samskola Samhällsvetenskapsprogrammet Designgymnasiet Industriprogrammet Mediagymnasiet Medieprogrammet Betygspoängen har ökat Av de elever som gick ut gymnasiet våren 2010 fick 92 procent grundläggande behörighet till högskolan, dvs hade slutbetyg med godkänt betyg på minst 90 procent av gymnasiepoängen. Andelen har ökat över tid, men var 2010 densamma som föregående år, 12 Cybergymnasiet 38%, Kunskapsgymnasiet i Orminge 24%, Nackademins gymnasium 74%

17 17 (20) en liten ökning sedan föregående år. Andelen var högst på Mediagymnasiet, där alla elever fick behörighet, och lägst på Nacka Enskilda, där var fjärde elev inte blev det. Den genomsnittliga betygspoängen har ökat för Nacka och var år ,3. Det är dock viktigt att vara medveten om att det är olika skolor som ingår de olika åren, se ovan. Nacka ligger nu över genomsnittet för länet och riket. Högst genomsnittligt meritvärde hade eleverna på Nacka gymnasium följt av Designgymnasiet, medan Nacka Enskilda låg lägst. En särskild analys av resultaten våren 2009 visade att (av de skolor som har resultat 2010) hade eleverna på Nacka gymnasium högst genomsnittligt meritvärde när de lämnade grundskolan, medan eleverna på Nacka Enskilda och Mediagymnasiet låg lägst. Skillnaderna mellan skolorna tycks alltså delvis hänga samman med skillnader i förkunskaper. Hur få fler att fullfölja gymnasiet analys och diskussion Det är positivt att andelen elever som fullföljt gymnasiet ökat det senaste året, såväl när det gäller elever folkbokförda i Nacka som elever i skolor i Nacka. Sannolikt kan ökningen delvis hänga samman med en tuffare arbetsmarknad, men inte enbart då andelen har ökat något mer i Nacka än i länet och riket. Det är dock viktigt att inte slå sig till ro, utan fortsätta arbetet så att fler elever får en fullständig gymnasieutbildning. Utbildningsnämndens mål om att 80 procent av eleverna ska fullfölja gymnasieskolan inom fyra år har inte nåtts, utan utfallet blev 77 procent. Att Sveriges kommuner och landstings Öppna jämförelser visar att andelen som fullföljer gymnasieutbildning i Nacka är lägre än förväntat tyder på att andelen kan öka. Studier har också visat att en fullföljd gymnasieutbildning minskar risken för framtida arbetslöshet betydligt. Flera avbrott sker i gymnasieskolans senare del, vilket tyder på att det är just hur eleven trivs och utvecklas i gymnasieskolan som är betydelsefullt för om eleven fullföljer eller ej. I en rapport från 2008 sammanfattar Skolverket kunskapsläget när det gäller varför elever avbryter gymnasiestudier och finner förklaringar som är relaterade till a) systemet, bl a gymnasieskolans organisation och de krav som ställs på eleverna i lärooch kursplaner b) processen i skolorna, t ex de individuella programmens arbete och skolors arbete med särskilt stöd c) individerna, bl a elevers motivation och studieförutsättningar Kunskaperna om betydelsen av dessa faktorer är begränsad, konstaterar Skolverket, men några studier har pekat på att elevers delaktighet, relationen mellan lärare och elev och individualisering av undervisningen är tre centrala inslag i en undervisning som förmår möta elevers behov. Elevers studieförutsättningar mätt i grundskolebetyg pekar vidare på att elever med låga grundskolebetyg fullföljer utbildningen i betydligt lägre grad än elever med höga betyg. När det gäller elevers motivation visar studier att det är av vikt att eleven har

18 18 (20) möjlighet att gå på det gymnasieprogram som är elevens förstahandsalternativ och som svarar mot elevens intresse. En nationell enkätstudie från 2008 till ungdomar som avbrutit gymnasiestudier visar att det vanligaste skälet bakom avbrottet var skoltrötthet (41 procent av ungdomarna angav detta som huvudorsak). Det är ofta svårt att få svar från denna grupp med traditionella undersökningsmetoder. I Nacka har arton ungdomar som avbrutit gymnasieskolan och som ingått i Nackas ungdomsuppföljning 13 under hösten har besvarat en enkät. De flesta hade avbrutit i åk 1. Antalet är litet, och tillåter inte långtgående slutsatser, men ungdomarnas svar ger ändå intressanta bilder. Det vanligaste skälet som eleverna uppgav var, i likhet med den nationella studien, skoltrötthet. Flera svarar också att de tyckte att studierna var för teoretiska, eller att studietakten var för hög. Några uppgav att de inte trivdes. Värt att notera är att ingen svarar att de borde ha fått stöd men inte fick det ungdomarna tycks alltså i stället lägga bristen hos sig själva. Figur 13: Arton ungdomar om skälet till att de avbröt gymnasiet, antal som uppgivit en orsak Trött på att studera Annat, ange vad Studierna var för teoretiska Studietakten var för hög Trivdes inte i klassen/skolan Utbildningen hade fel inriktning för mig Studierna var för svåra För att läsa en viss kurs/vissa kurser i komvux Fick ett arbete Behövde men fick inget stöd i skolarbetet Ungdomarna fick också svara på frågor om hur det hade varit innan avbrottet, och hur de ser på framtiden. Avbrottet har ibland, men inte alltid, föregåtts av kontakter med skolan, med lärare eller studie- och yrkesvägledare. Många av ungdomarna vill nu ha arbete eller praktik. Några av dem har arbete och några av dem studerar, men de flesta har ingen sysselsättning för tillfället. Skolledare i Nacka har i en enkätundersökning fått ge sin syn på varför elever avbryter gymnasiet och hur skolan arbetar för att förebygga detta 14. Frågorna har också diskuterats på ett seminarium med skolledare från gymnasieskolor. De vanligaste skälen till avbrott, enligt skolledarnas svar, är att eleven valt en utbildning som han/hon kommer på inte passar, att eleven vill byta gymnasieprogram eller skola samt skoltrötthet. Men det behöver inte alltid vara felval som är grundorsaken, framkommer på seminariet, utan många ungdomar har en turbulent ungdomstid där mycket annat händer och utbildningen inte 13 Ungdomsuppföljningen omfattar ungdomar mellan 16 och 20 år, som står utanför gymnasieskolan. 14 Svaren kommer från tio rektorer och biträdande rektorer.

19 19 (20) alltid är i fokus, och då kan byten av utbildning bli ett försök att lösa andra problem. Andra skäl som lyfts fram som avbrottsorsak är psykisk ohälsa. Figur 14: Tio skolledare om de vanligaste skälen till avbrott, antal som uppgivit en orsak Eleven hade valt en utbildning som han/hon kommer Eleven vill läsa på annat program/annan gymnasieskola Eleven var trött på att studera Annat, ange vad Eleven hade för dåliga förkunskaper Eleven trivdes inte i klassen/skolan Eleven fick arbete Eleven tycker att studietakten var för hög Eleven vill läsa på komvux (eller annan utbildning) Studierna var för svåra eller för teoretiska Eleven fick inte tillräckligt eller rätt stöd i skolarbetet Orsaken är ofta okänd för oss Åtta av tio skolledare svarar att de alltid ser signaler innan avbrott, ofta genom hög frånvaro eller i samtal med eleven. Eleven har också oftast tagit upp funderingarna på att avbryta med skolan innan avbrottet sker. Skolledarnas svar visar att skolorna i relativt hög grad har system för att fånga upp elever där signaler finns att eleven kommer att avbryta. Åtgärder som nämns är mentorssamtal och möte med målsman där man diskuterar vilka alternativ som är möjliga och hur man kan anpassa utbildningen till elevens behov t ex genom reducerad skolgång eller stödinsatser. En del skolor nämner att studie- och yrkesvägledare och elevvårdsteam kopplas in. Som svar på frågan om vad som kan göras för att förhindra avbrott tar skolledarna upp flera åtgärder som gymnasieskolan själv kan göra, som exempelvis nya pedagogiska grepp. Större möjlighet att skräddarsy utbildning när elev har problem är ett annat förslag. En viktig framgångsfaktor för att få fler att fullfölja är att gymnasieskolan är flexibel och erbjuder olika lösningar för att möta olika behov över tid och olika lärstilar, det är deltagarna överens om på seminariet. Man får vända på hela skolan och t ex anpassa miljön, erbjuda större eller mindre grupp, att börja tidigare eller senare på dagen, sommarskola. Elevernas motivation är det allra viktigaste. Flera betonar vikten av att varje elev blir sedd och av att frånvaro och bristande studieresultat leder till åtgärder på ett tidigt stadium. Kanske bör eleverna formulera strävansmål i varje ämne? Det är särskilt viktigt är att sätta in insatser snabbt vid IG-betyg. På systemnivå behöver man fundera på om det faktum att det är så enkelt att byta skola gynnar dessa elever, menar några rektorer, men andra menar att man i stället kan behöva göra det enklare att byta mellan program utan att gå om, då det ökar risken för avbrott. Ett gemensamt första gymnasieår innan eleven väljer inriktning är ett annat förslag.

20 20 (20) Gymnasierektorerna menar att eftersom så gott som alla elever går i gymnasiet behöver mer resurser för elever i behov av stöd finnas i gymnasiet. Det finns elever som inte behöver det individuella programmet, men som ändå behöver en mer uppstyrd utbildning än vad gymnasieskolan idag erbjuder, menar rektorerna. Dessa elever går idag ibland vidare till folkhögskola, men rektorerna menar att det vore bra om dessa elevers behov kunde tillgodoses inom gymnasieskolan. För det krävs ett annat angreppssätt inom pedagogiken som ger mer struktur, mer coachning och uppföljning, en annan typ av lokaler som skapar lugn m.m. Lärcentrum på Nacka gymnasium är på väg ditåt, men för att lyckas krävs mer resurser, menar rektorerna. Carina Legerius Utvärderingsexpert

Fördjupad resultatredovisning för grundskolans skolår 9 och gymnasieskolan 2011

Fördjupad resultatredovisning för grundskolans skolår 9 och gymnasieskolan 2011 2012-02-24 justerad 2012-03-20 TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2011/117-610 1 (18) Utbildningsnämnden Fördjupad resultatredovisning för grundskolans skolår 9 och gymnasieskolan 2011 Förslag till beslut Nämnden noterar

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (17)

Tjänsteskrivelse 1 (17) Tjänsteskrivelse 1 (17) 2010-01-20 Dnr UBN /87-600 Utbildningsnämnden Fördjupad resultatredovisning för grundskolans skolår 9 och gymnasieskolan Förslag till beslut Nämnden noterar informationen till protokollet.

Läs mer

Redovisning av elevresultat våren 2016 i grundskolan, del II

Redovisning av elevresultat våren 2016 i grundskolan, del II 2017-03-14 1 (11) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2014/242-630 Utbildningsnämnden Redovisning av elevresultat våren 2016 i grundskolan, del II Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet.

Läs mer

Resultatredovisning av elevresultat i grundskolan och gymnasieskolan våren 2017, del II

Resultatredovisning av elevresultat i grundskolan och gymnasieskolan våren 2017, del II 2018-03-05 1 (14) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2014/242-630 Utbildningsnämnden Resultatredovisning av elevresultat i grundskolan och gymnasieskolan våren 2017, del II Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar

Läs mer

Redovisning av elevresultat våren 2015, del 2

Redovisning av elevresultat våren 2015, del 2 2016-03-07 1 (14) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2014/242-630 Utbildningsnämnden Redovisning av elevresultat våren 2015, del 2 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning

Läs mer

Fördjupad resultatredovisning för grundskolans skolår 9 och gymnasieskolan 2012

Fördjupad resultatredovisning för grundskolans skolår 9 och gymnasieskolan 2012 2013-05-06 TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2012/183-610 1 (27) Utbildningsnämnden Fördjupad resultatredovisning för grundskolans skolår 9 och gymnasieskolan 2012 Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden noterar

Läs mer

Resultatredovisning grundskolan och gymnasieskolan våren 2018, del II

Resultatredovisning grundskolan och gymnasieskolan våren 2018, del II 2019-03-20 TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2018/144 1 (21) Utbildningsnämnden Resultatredovisning grundskolan och gymnasieskolan våren 2018, del II Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till

Läs mer

Ny statistik från Skolverket om ungdomars sysselsättning efter gymnasieskolan

Ny statistik från Skolverket om ungdomars sysselsättning efter gymnasieskolan 2014-10-23 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2014/242-630 Utbildningsnämnden Ny statistik från Skolverket om ungdomars sysselsättning efter gymnasieskolan Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen

Läs mer

Statistik om lärare och personal i fritidshem hösten 2016

Statistik om lärare och personal i fritidshem hösten 2016 2017-05-08 (korr 2017-05-11) 1 (9) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2015/138-630 Utbildningsnämnden Statistik om lärare och personal i fritidshem hösten 2016 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen

Läs mer

Fördjupad resultatredovisning för grundskolans skolår 9 och gymnasieskolan 2013

Fördjupad resultatredovisning för grundskolans skolår 9 och gymnasieskolan 2013 2014-03-04 TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2012/183-610 1 (26) Utbildningsnämnden Fördjupad resultatredovisning för grundskolans skolår 9 och gymnasieskolan 2013 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen

Läs mer

Fler mått för att analysera elevers resultat i grundskolan och gymnasieskolan

Fler mått för att analysera elevers resultat i grundskolan och gymnasieskolan 2019-02-08 1 (9) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2018/144 Utbildningsnämnden Fler mått för att analysera elevers resultat i grundskolan och gymnasieskolan Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen

Läs mer

Statistik om lärare och personal i fritidshem hösten 2017

Statistik om lärare och personal i fritidshem hösten 2017 2018-04-23 (korrigerad) 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2018/75 Utbildningsnämnden Statistik om lärare och personal i fritidshem hösten 2017 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till

Läs mer

Fördjupad resultatredovisning för grundskolan och gymnasieskolan 2014

Fördjupad resultatredovisning för grundskolan och gymnasieskolan 2014 2015-03-09 1 (32) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2014/242-630 Utbildningsnämnden Fördjupad resultatredovisning för grundskolan och gymnasieskolan 2014 Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden noterar informationen

Läs mer

Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2006/07

Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2006/07 PM Enheten för utbildningsstatistik 2007-12-19 Dnr (71-2007:01035) 1 (7) Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2006/07 Kommunala skolor har, för jämförbara utbildningar, bättre studieresultat än fristående

Läs mer

Statistik nyanlända elever april 2018

Statistik nyanlända elever april 2018 2018-04-12 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2018/79 Utbildningsnämnden Statistik nyanlända elever april 2018 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning Utbildningsenheten

Läs mer

Resultatredovisning förskoleklass och grundskola våren 2017

Resultatredovisning förskoleklass och grundskola våren 2017 2017-09-11 1 (18) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2014/242-630 Utbildningsnämnden Resultatredovisning förskoleklass och grundskola våren 2017 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet.

Läs mer

Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2008/09

Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2008/09 PM Enheten för utbildningsstatistik 2009-12-18 Dnr 71-2009-73 1 (7) Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2008/09 Eleverna som gick ut från gymnasieskolan våren 2009 var fler än någonsin. Såväl betyg

Läs mer

Statistik om lärare oktober 2015

Statistik om lärare oktober 2015 2016-04-04 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2015/138-630 Utbildningsnämnden Statistik om lärare oktober 2015 Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. 2. Utbildningsnämnden

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2018-10-01 PM Slutbetyg i grundskolans årskurs 9 2018 Följande redovisning avser slutbetyg i årskurs 9 vårterminen 2018. Uppgifterna har hämtats ur Skolverkets databas

Läs mer

Elevers kunskapsutveckling i grundskolan

Elevers kunskapsutveckling i grundskolan 2016-11-27 1 (10) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2014/242-630 Utbildningsnämnden Elevers kunskapsutveckling i grundskolan Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. 2. Utbildningsnämnden

Läs mer

Slutbetyg i grundskolan våren 2013

Slutbetyg i grundskolan våren 2013 Utbildningsstatistik 2013-09-30 1 (13) Slutbetyg i grundskolan våren 2013 I denna promemoria redovisas slutbetygen för elever som avslutade årskurs 9 vårterminen 2013. Syftet är att ge en beskrivning av

Läs mer

Resultatredovisning förskoleklass och grundskola våren 2016

Resultatredovisning förskoleklass och grundskola våren 2016 2016-09-03 1 (18) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2014/242-630 Utbildningsnämnden Resultatredovisning förskoleklass och grundskola våren 2016 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet.

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (26) UBN 2010/

Tjänsteskrivelse 1 (26) UBN 2010/ Tjänsteskrivelse 1 (26) 2010-09-10 UBN 2010/121-630 Utbildningsnämnden Resultatredovisning för förskoleklass, grundskola och gymnasieskola vårterminen 2010 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar

Läs mer

Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2007/08

Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2007/08 PM Enheten för utbildningsstatistik 2008-12-18 Dnr 71-2008-00004 1 (6) Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2007/08 Allt fler får slutbetyg i gymnasieskolan. Stora elevkullar och något bättre studieresultat

Läs mer

Slutbetyg i grundskolan, våren 2015

Slutbetyg i grundskolan, våren 2015 Enheten för utbildningsstatistik 15-09-30 1 () Slutbetyg i grundskolan, våren 15 I denna promemoria redovisas slutbetygen för elever som avslutade årskurs 9 vårterminen 15. Syftet är att ge en beskrivning

Läs mer

Resultatredovisning för förskoleklass och grundskola vårterminen 2014

Resultatredovisning för förskoleklass och grundskola vårterminen 2014 - 1 (26) 2014-09-10 TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2014/242-630 Utbildningsnämnden Resultatredovisning för förskoleklass och grundskola vårterminen 2014 Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden noterar informationen

Läs mer

Öppna jämförelser: grundskolan 2016

Öppna jämförelser: grundskolan 2016 2016-05-10 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE Utbildningsnämnden Öppna jämförelser: grundskolan 2016 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning Skolorna i Nacka kommun

Läs mer

Samband mellan elevers resultat i årskurs 3 och 6

Samband mellan elevers resultat i årskurs 3 och 6 2015-10-23 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2014/242-630 Utbildningsnämnden Samband mellan elevers resultat i årskurs 3 och 6 Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet.

Läs mer

Slutbetyg i grundskolan, våren 2014

Slutbetyg i grundskolan, våren 2014 Enheten för utbildningsstatistik 2014-09-30 1 (15) Slutbetyg i grundskolan, våren 2014 I denna promemoria redovisas slutbetygen för elever som avslutade årskurs 9 vårterminen 2014. Syftet är att ge en

Läs mer

Statistik nyanlända elever december 2017

Statistik nyanlända elever december 2017 2018-01-18 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE UBN /39 Utbildningsnämnden Statistik nyanlända elever december Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning Utbildningsenheten

Läs mer

Statistik nyanlända elever september 2017

Statistik nyanlända elever september 2017 -09-12 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE UBN /39 Utbildningsnämnden Statistik nyanlända elever september Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning Utbildningsenheten

Läs mer

Resultatredovisning grundskola 268,6 92,3 95,6. Betyg, behörighet och nationella prov. Meritvärde årskurs 9, genomsnitt 17 ämnen

Resultatredovisning grundskola 268,6 92,3 95,6. Betyg, behörighet och nationella prov. Meritvärde årskurs 9, genomsnitt 17 ämnen Meritvärde årskurs 9, genomsnitt 17 ämnen Pojkar 262,9 275,7 Flickor Flickor 268,6 Pojkar 91,3 95,3 228,7 Uppnådda kunskapskrav årskurs 9, andel elever, alla ämnen 93,2 92,3 75,6 84,4 95,6 96,0 Flickor

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2015/

TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2015/ 2016-05-03 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2015/139-630 utbildningsnämnden Statistik nyanlända Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning Utbildningsenheten

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Dnr: 2011/182-UAN-668 Marie Eklund - at892 E-post:

Barn- och utbildningsförvaltningen Dnr: 2011/182-UAN-668 Marie Eklund - at892 E-post: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Barn- och utbildningsförvaltningen 2013-01-23 Dnr: 2011/182-UAN-668 Marie Eklund - at892 E-post: marie2.eklund@vasteras.se Kopia till Information om ingående resultatredovisning

Läs mer

Statistik nyanlända elever oktober och november 2016

Statistik nyanlända elever oktober och november 2016 2016-11-21 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2015/139-630 Utbildningsnämnden Statistik nyanlända elever oktober och november 2016 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet.

Läs mer

Slutbetyg i grundskolan, våren 2017

Slutbetyg i grundskolan, våren 2017 Enheten för förskole- och grundskolestatistik 0 (16) Slutbetyg i grundskolan, våren 2017 I denna promemoria redovisas slutbetygen för elever som avslutade årskurs 9 vårterminen 2017. Syftet är att ge en

Läs mer

En beskrivning av slutbetygen i grundskolan våren 2011

En beskrivning av slutbetygen i grundskolan våren 2011 Enheten för utbildningsstatistik 2011-11-08 Dnr 71-2011:14 1 (12) En beskrivning av slutbetygen i grundskolan våren 2011 Slutbetyg enligt det mål- och kunskapsrelaterade systemet delades ut för första

Läs mer

En beskrivning av slutbetygen i grundskolan 2008

En beskrivning av slutbetygen i grundskolan 2008 Enheten för utbildningsstatistik 2008-12-01 Uppdaterad med uppg. om övergång till gymn.skolan 2009-03-12 2008:00004 1 (7) En beskrivning av slutbetygen i grundskolan 2008 Slutbetyg enligt det mål- och

Läs mer

Slutbetyg i grundskolan, våren Dokumentdatum: Diarienummer: :1513

Slutbetyg i grundskolan, våren Dokumentdatum: Diarienummer: :1513 Slutbetyg i grundskolan, våren 2018 Diarienummer: 5.1.1-2018:1513 Skolverket Rapport 1 (19) Sammanfattning... 2 Inledning... 3 Elevsammansättningen... 3 Slutbetygen... 7 Betyg... 7 Behörighet till gymnasieskolans

Läs mer

Resultatredovisning förskoleklass och grundskola våren 2018, del 1

Resultatredovisning förskoleklass och grundskola våren 2018, del 1 2018-09-12 TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2018/144 1 (17) Utbildningsnämnden Resultatredovisning förskoleklass och grundskola våren 2018, del 1 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet.

Läs mer

Statistik nyanlända elever december 2016 och januari 2017

Statistik nyanlända elever december 2016 och januari 2017 2017-01-18 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2017/39 Utbildningsnämnden Statistik nyanlända elever december och januari 2017 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2015/

TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2015/ 2016-06-03 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2015/139-630 Utbildningsnämnden Statistik Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning Utbildningsenheten rapporterar

Läs mer

Nationella prov i gymnasieskolan och komvux, vårterminen 2010

Nationella prov i gymnasieskolan och komvux, vårterminen 2010 Enheten för utbildningsstatistik 2 Oktober 20 1 (16) Nationella prov i gymnasieskolan och komvux, vårterminen 20 I gymnasieskolan och komvux skriver eleverna nationella prov i kurserna Engelska A och B,

Läs mer

Statistik nyanlända elever april

Statistik nyanlända elever april -05-04 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE UBN /39 Utbildningsnämnden Statistik nyanlända elever april Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning Utbildningsenheten

Läs mer

Statistik nyanlända elever februari

Statistik nyanlända elever februari 2017-03-03 1 (9) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2017/39 Utbildningsnämnden Statistik nyanlända elever februari Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. 2. Utbildningsnämnden

Läs mer

Skillnaden mellan betygsresultat på nationella prov och ämnesbetyg i årskurs 9, läsåret 2009/10

Skillnaden mellan betygsresultat på nationella prov och ämnesbetyg i årskurs 9, läsåret 2009/10 Utbildningsstatistik 2011-01-17 1 (21) Skillnaden mellan betygsresultat på nationella prov och ämnesbetyg i årskurs 9, läsåret 2009/10 publicerar i SIRIS, s internetbaserade resultat- och kvalitetsinformationssystem,

Läs mer

Bedömning och betyg - redovisning av två rapporter

Bedömning och betyg - redovisning av två rapporter UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETS- OCH EKONOMIAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (11) DNR 09-400//3332 2009-08-18 Handläggare: Inger Willner Telefon: 508 33 678 Till Utbildningsnämnden 2009-10-22 Bedömning

Läs mer

Uppföljning betyg och ämnesprov årskurs 3,6 och 9 grundskolan Piteå kommun 2012

Uppföljning betyg och ämnesprov årskurs 3,6 och 9 grundskolan Piteå kommun 2012 Uppföljning betyg och ämnesprov årskurs 3,6 och 9 grundskolan Piteå kommun 2012 Anette Christoffersson Utvecklingsledare Sid 1 Innehåll Systematiskt kvalitetsarbete... 4 Nationella och lokala styrdokument...

Läs mer

Statistik nyanlända mars 2016

Statistik nyanlända mars 2016 2016-04-05 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 20/139-630 Utbildningsnämnden Statistik mars 2016 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning Utbildningsnämnden

Läs mer

Nationella prov i gymnasieskolan och komvux vårterminen 2011

Nationella prov i gymnasieskolan och komvux vårterminen 2011 Enheten för utbildningsstatistik 10 November 20 1 (17) Nationella prov i gymnasieskolan och komvux vårterminen 20 I gymnasieskolan och komvux skriver eleverna nationella prov i kurserna Engelska A och

Läs mer

Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2011/12

Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2011/12 PM Enheten för utbildningsstatistik 2012-12-20 Dnr 71-2012-33 (7) Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2011/12 I denna PM redovisas betyg och studieresultat för elever som avslutade sin gymnasieutbildning

Läs mer

Resultatsammanställning läsåret 2017/2018

Resultatsammanställning läsåret 2017/2018 Dnr 2018/BUN 0086 Resultatsammanställning läsåret 2017/2018 Tyresö kommunala grundskolor 2018-08-08 Tyresö kommun / 2018-08-08 2 (18) Barn- och utbildningsförvaltningen Tyresö kommun / 2018-08-08 3 (18)

Läs mer

Slutbetyg i grundskolan, våren 2016

Slutbetyg i grundskolan, våren 2016 PM Enheten för förskole- och grundskolestatistik Dokumentdatum: 16-09-9 0 (16) Slutbetyg i grundskolan, våren 16 I denna promemoria redovisas slutbetygen för elever som avslutade årskurs 9 vårterminen

Läs mer

Resultatredovisning för förskoleklass, grundskola och gymnasieskola vårterminen 2012

Resultatredovisning för förskoleklass, grundskola och gymnasieskola vårterminen 2012 2012-09-03 Dnr UBN 2012/183-610 1 (23) TJÄNSTESKRIVELSE Utbildningsnämnden Resultatredovisning för förskoleklass, grundskola och gymnasieskola vårterminen 2012 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar

Läs mer

Omkring elever avslutade årskurs 9 våren av dem gick i någon av Nynäshamns kommunala grundskolor.

Omkring elever avslutade årskurs 9 våren av dem gick i någon av Nynäshamns kommunala grundskolor. BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2017-10-30 Resultat i grundskolans årskurs 9 2017 Följande redovisning avser slutbetyg i årskurs 9 vårterminen 2017. Uppgifterna har hämtats ur Skolverkets databas SIRIS.

Läs mer

Följande redovisning avser slutbetyg och nationella prov i årskurs 9 vårterminen 2016.

Följande redovisning avser slutbetyg och nationella prov i årskurs 9 vårterminen 2016. BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2016-12-05 Resultat i grundskolans årskurs 9 2016 Följande redovisning avser slutbetyg och nationella prov i årskurs 9 vårterminen 2016. Våren 2016 avslutade 105 513

Läs mer

Statistik över nyanlända november 2015

Statistik över nyanlända november 2015 2015-11-24 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2015/ Utbildningsnämnden Statistik över nyanlända november 2015 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning Utbildningsnämnden

Läs mer

Elever och resultat i kommunal vuxenutbildning år 2015

Elever och resultat i kommunal vuxenutbildning år 2015 Ulbildningsstatistik Elever och resultat i kommunal vuxenutbildning år 2015 I denna promemoria beskriver vi officiell statistik om elever, kursdeltagare och studieresultat i kommunal vuxenutbildning år

Läs mer

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Skolblad avseende Skolvägen 2 93144 SKELLEFTEÅ Tel http://wwwskelleftease/skola/grundskola Typ av huvudman Huvudman Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Kommunal Skellefteå Skellefteå 2482 Grundskola

Läs mer

Resultatredovisning för förskoleklass och grundskola vårterminen 2013

Resultatredovisning för förskoleklass och grundskola vårterminen 2013 1 (26) Dnr UBN 2012/183-610 TJÄNSTESKRIVELSE 2013-09-12 Utbildningsnämnden Resultatredovisning för förskoleklass och grundskola vårterminen 2013 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen

Läs mer

Kundundersökning 2012

Kundundersökning 2012 d 2012-06-07 Dnr UBN 2011/151-630 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (12) Utbildningsnämnden Kundundersökning 2012 Förslag till beslut Utbildningsnämnden Noterar informationen till protokollet. Ger Kultur- och utbildningsenheten

Läs mer

PM - Resultat i gymnasieskolan. Läsåret 2017/2018

PM - Resultat i gymnasieskolan. Läsåret 2017/2018 PM - Resultat i gymnasieskolan Läsåret 2017/2018 Sammanfattning Nynäshamns gymnasium rapporterade 72 avgångselever till UHR 1 läsåret 2017/2018 o 67 avgångselever erhöll en gymnasieexamen o Fem elever

Läs mer

Om BUF i SKL s Öppna jämförelser 2012

Om BUF i SKL s Öppna jämförelser 2012 Om BUF i SKL s Öppna jämförelser 2012 Resultatutvecklingen i landets kommuner Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har sedan 2009 rankat kommunerna utifrån ett sammanvägt resultat. Det sammanvägda resultatet

Läs mer

Gymnasieskolans slutbetyg 2002 - en beskrivande analys av resultaten

Gymnasieskolans slutbetyg 2002 - en beskrivande analys av resultaten 1 (15) Resultatuppföljning Gymnasieskolans slutbetyg 2 - en beskrivande analys av resultaten Vårterminen 2 fick gymnasieelever för sjätte gången slutbetyg enligt det mål- och kunskapsrelaterade betygssystemet.

Läs mer

Pedagogisk personal i skola och fritidshem 2018

Pedagogisk personal i skola och fritidshem 2018 2019-03-01 1 (14) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2019/101 Utbildningsnämnden Pedagogisk personal i skola och fritidshem 2018 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning

Läs mer

Undersökning till föräldrar som gjort skolval 2014

Undersökning till föräldrar som gjort skolval 2014 2014-05-05 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2014/127-631 Utbildningsnämnden Undersökning till föräldrar som gjort skolval 2014 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet.

Läs mer

Sifferbilaga. Nationella prov år 5

Sifferbilaga. Nationella prov år 5 Sifferbilaga Nationella prov år 5 I tabellerna nedan redovisas resultat från de olika delproven i nationella prov i år 5. Av 123 har 16 skolor inte registrerat någonting om ämnesprov sina elever, och 3

Läs mer

Elever och resultat i kommunal vuxenutbildning år 2016

Elever och resultat i kommunal vuxenutbildning år 2016 Enheten för gymnasie- och vuxenutbildningsstatistik Elever och resultat i kommunal vuxenutbildning år 2016 I denna promemoria beskriver vi officiell statistik om elever, kursdeltagare och studieresultat

Läs mer

Verksamhetsplan (Barn- och utbildningsnämnd) sid 1

Verksamhetsplan (Barn- och utbildningsnämnd) sid 1 Verksamhetsplan - 2016 (Barn- och utbildningsnämnd) sid 1 Danderyd ska erbjuda sina invånare stor valfrihet i den kommunala servicen utifrån individens önskemål och förutsättningar. Föräldrar i Danderyd

Läs mer

Åtgärder med anledning av Skolinspektionens föreläggande

Åtgärder med anledning av Skolinspektionens föreläggande 2013-04-29 1 (12) TJÄNSTESKRIVELSE 2012/79-630 Utbildningsnämnden Åtgärder med anledning av Skolinspektionens föreläggande Förslag till beslut Utbildningsnämnden beslutar att överlämna bifogad redovisning

Läs mer

Bilaga Utvärderingsplan för Utbildningsnämnden 2014

Bilaga Utvärderingsplan för Utbildningsnämnden 2014 2013-11-25 1 (6) Bilaga Utvärderingsplan för Utbildningsnämnden 2014 Utvärderingsplanen visar Utbildningsnämndens kvalitetssystem. Planen visar också när resultat från olika uppföljningar och utvärderingar

Läs mer

PM - Vad gör ungdomar efter gymnasieskolan?

PM - Vad gör ungdomar efter gymnasieskolan? 1 (13) PM - Vad gör ungdomar efter gymnasieskolan? Från och med hösten 14 publicerar uppgifter om vad ungdomar gör ett, tre och fem år efter gymnasieskolan. Redovisningen handlar än så länge om elever

Läs mer

Södertörns nyckeltal 2016 Gymnasieskolan

Södertörns nyckeltal 2016 Gymnasieskolan 1 Södertörns nyckeltal 216 Gymnasieskolan 217-9-1 Redaktörer för rapporten Heléne Rådbrink, Verksamhetschef gymnasiet, Södertälje Lena Henlöv, ledningsstrateg, Södertälje 2 SAMMANFATTNING Tillgång till

Läs mer

Tabell 1: Programmen i Jämtlands län som ger högst inkomst

Tabell 1: Programmen i Jämtlands län som ger högst inkomst Bilagor Tabell 1: Programmen i län som ger högst inkomst Tabell 2: Programmen i län med lägst andel arbetslösa efter studierna Tabell 3: De program i län som ger jobb Tabell 4: De yrkesförberedande program

Läs mer

Resultat från ämnesproven i årskurs 9 vårterminen

Resultat från ämnesproven i årskurs 9 vårterminen 1 (9) Resultat från ämnesproven i årskurs 9 vårterminen 2013 1 Syftet med de nationella proven är i huvudsak att stödja en likvärdig och rättvis bedömning och betygsättning i de årskurser där betyg sätts,

Läs mer

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Skolblad avseende Hagnässkolan Hagnäsvägen 1-3 19637 KUNGSÄNGEN Tel http://wwwupplands-brose/barn-och-utbildning/barn-ochunga-6-16-ar/kommunala-skolor/hagnasskolanhtml Typ av huvudman Huvudman Lägeskommun

Läs mer

utvärderingsavdelningen 2015-03-17 Dnr 2014:01149 1 (40)

utvärderingsavdelningen 2015-03-17 Dnr 2014:01149 1 (40) PM utvärderingsavdelningen Dnr 2014:01149 1 (40) Beskrivande statistik om elever i försöksverksamhet med riksrekyterande gymnasial spetsutbildning. Förstaårselever i årskullarna 2011/2012, 2012/2013 och

Läs mer

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Skolblad avseende Orsaskolan Järnvägsgatan 20 790 ORSA Tel http://wwworsase Typ av huvudman Huvudman Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Kommunal Orsa Orsa 2034 Grundskola 19694910 Skolbladet

Läs mer

Kommun- och landstingsdatabasen

Kommun- och landstingsdatabasen Vi använder cookies på den här webbplatsen. Mer om Cookies Jag accepterar Kommun- och landstingsdatabasen Vald kommun / landsting: Nynäshamn Öppna jämförelser - Grundskola Resultatnyckeltal lägeskommun

Läs mer

Vad ungdomar gör efter gymnasieskolan

Vad ungdomar gör efter gymnasieskolan Avdelningen för analys Gymnasie- och vuxenutbildningsstatistik 1 (1) Vad ungdomar gör efter gymnasieskolan Denna handlar om vad ungdomar som gick ut gymnasieskolan läsåret 200/0 gjorde under åren 20 201.

Läs mer

Tabell 1: Programmen i Jämtlands län som ger högst inkomst

Tabell 1: Programmen i Jämtlands län som ger högst inkomst Tabell : Programmen i Jämtlands län som ger högst inkomst Plats Program Skola Kommun Årsinkomst Fordonsprogrammet Krokoms gymnasieskola Krokom 324200 2 Byggprogrammet Palmcrantzskolan Östersund 282700

Läs mer

Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2010/11

Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2010/11 PM Enheten för utbildningsstatistik 2011-12-20 Dnr 71-2011-14 (7) Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2010/11 I denna PM redovisas betyg och studieresultat för elever som avslutade sin gymnasieutbildning

Läs mer

Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2009/10

Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2009/10 PM Enheten för utbildningsstatistik 2010-12-20 Dnr 71-2010-4 1 (7) Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2009/10 I denna PM redovisas betyg och studieresultat för elever som avslutade sin gymnasieutbildning

Läs mer

Elever och studieresultat i komvux 2012

Elever och studieresultat i komvux 2012 Utbildningsstatistikenheten 2013-06-25 1 (8) Elever och studieresultat i komvux 2012 I denna beskriver vi statistik om kommunal vuxenutbildning (komvux) år 2012. Syftet är att ge en beskrivning av komvux

Läs mer

Tertialbokslut 1 jan-apr 2014 för utbildningsnämnden

Tertialbokslut 1 jan-apr 2014 för utbildningsnämnden 2014-04-17 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2014/133-049 Utbildningsnämnden Tertialbokslut 1 jan-apr 2014 för utbildningsnämnden Förslag till beslut Utbildningsnämnden beslutar fastställa tertialbokslut

Läs mer

Föräldrars och elevers syn på förskola och grundskola 2018

Föräldrars och elevers syn på förskola och grundskola 2018 2018-04-18 1 (16) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2018/76 Utbildningsnämnden Föräldrars och elevers syn på förskola och grundskola 2018 Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet.

Läs mer

Försöksverksamhet med lärlingsutbildning i gymnasieskolan

Försöksverksamhet med lärlingsutbildning i gymnasieskolan Avd/Enhet/Arbetsgrupp, etc Handläggare/Författare RAPPORT 14--1 1(12) Försöksverksamhet med lärlingsutbildning i gymnasieskolan Denna rapport redovisar utifrån registerdata studiedeltagande och studieresultat

Läs mer

En beskrivning av terminsbetygen våren 2013 i grundskolans

En beskrivning av terminsbetygen våren 2013 i grundskolans Utbildningsstatistik 2013-11-28 1 (8) En beskrivning av terminsbetygen våren 2013 i grundskolans årskurs 6 I denna promemoria redovisas terminsbetygen vårterminen 2013 för elever i årskurs 6. Betygssättningen

Läs mer

Välkommen till gymnasieskolan!

Välkommen till gymnasieskolan! 030509 Välkommen till gymnasieskolan! Inledning: Jämfört med den skolan du kommer från, grundskolan, så kommer du snart att märka en del skillnader. I grundskolan läste du ämnen. Det gör du också i gymnasieskolan

Läs mer

Tabell 1: Programmen i Västernorrlands län som ger högst inkomst

Tabell 1: Programmen i Västernorrlands län som ger högst inkomst Tabell : Programmen i Västernorrlands län som ger högst inkomst Plats Program Skola Kommun Årsinkomst Fordonsprogrammet Gudlav Bilderskolan Sollefteå 306400 2 Elprogrammet Ådalsskolan Kramfors 288500 Elprogrammet

Läs mer

Tabell 1: Programmen i Gävleborg som ger högst inkomst. Plats Program Skola Kommun Årsinkomst

Tabell 1: Programmen i Gävleborg som ger högst inkomst. Plats Program Skola Kommun Årsinkomst Tabell : Programmen i Gävleborg som ger högst inkomst Plats Program Skola Kommun Årsinkomst Industriprogrammet 2 Fordonsprogrammet 3 Elprogrammet gymnasieskola Sandviken 39 800 gymnasieskola Sandviken

Läs mer

Elever och studieresultat i komvux läsåret 2007/08

Elever och studieresultat i komvux läsåret 2007/08 Enheten för utbildningsstatistik 2009-01-22 Dnr 71-2009:73 1 (5) Elever och studieresultat i komvux läsåret 2007/08 Antalet elever i kommunal vuxenutbildning (komvux) fortsatte att minska läsåret 2007/08.

Läs mer

Könsskillnader i skolresultat NATIONELL STATISTIK I URVAL. Könsskillnader i skolresultat 1

Könsskillnader i skolresultat NATIONELL STATISTIK I URVAL. Könsskillnader i skolresultat 1 Könsskillnader i skolresultat NATIONELL STATISTIK I URVAL Könsskillnader i skolresultat 1 Innehåll Inledning... 4 Könsskillnader i skolresultat i grundskolan... 5 Nationella prov... 6 Betyg per ämne vårterminen

Läs mer

Tabell 1: Programmen i Västernorrland som ger högst inkomst. Plats Program Skola Kommun Årsinkomst i kronor 1

Tabell 1: Programmen i Västernorrland som ger högst inkomst. Plats Program Skola Kommun Årsinkomst i kronor 1 2008-12-14 Tabell 1: Programmen i Västernorrland som ger högst inkomst Plats Program Skola Kommun Årsinkomst i kronor 1 2 Fordonsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet Gudlav Bilderskolan Sollefteå 308

Läs mer

Betyg i årskurs 6, vårterminen 2018

Betyg i årskurs 6, vårterminen 2018 Betyg i årskurs 6, vårterminen 2018 Diarienummer: 2018.00225 Sara Brundell Anders Lundahl Skolverket Rapport 1 (8) Sammanfattning... 2 Andel elever med godkända terminsbetyg... 2 I engelska erhöll fler

Läs mer

Statistikbilaga till avstämnings-rapport 2018 för Fullföljda studier

Statistikbilaga till avstämnings-rapport 2018 för Fullföljda studier 1 (9) Rapport Datum 2018-10-08 Västra Götalandsregionen Koncernavdelning data och analys Handläggare: Göran Henriksson Telefon: 0709 948543 E-post: goran.henriksson@vgregion.se Statistikbilaga till avstämnings-rapport

Läs mer

Resultatsammanställning läsåret 16/17

Resultatsammanställning läsåret 16/17 Dnr 2017/BUN 0107 Resultatsammanställning läsåret 16/17 Tyresö kommunala grundskolor 2017-09-05 Tyresö kommun / 2017-09-05 2 (21) Barn- och utbildningsförvaltningen Tyresö kommun / 2017-08-03 3 (21) Innehållsförteckning

Läs mer

Estetiska programmet UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019

Estetiska programmet UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019 Estetiska programmet UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019 Denna publikation är ett utdrag ur Skolverkets rapport "Uppföljning av gymnasieskolan 2019". Rapporten publiceras årligen och finns i sin helhet

Läs mer

Öppna jämförelser 2014 gymnasieskola

Öppna jämförelser 2014 gymnasieskola RAPPORT 2014-11-04 1(8) UTVECKLINGSCHEF BO GERTSSON Öppna jämförelser 2014 gymnasieskola Bättre resultat i Staffanstorp! Sammanfattning Bättre resultat 2014 i Staffanstorps kommun jämfört med föregående

Läs mer

Grundskola, förskoleklass och fritidshem

Grundskola, förskoleklass och fritidshem Grundskola, förskoleklass och fritidshem Nyckeltalen som används är hämtade ur databasen Kolada och är utifrån deras försök att bedöma effektiviteten i framför allt grundskolan. Nyckaltalen hämtas och

Läs mer