Handlingsplan för förskoleplatser 2013 till 2022

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handlingsplan för förskoleplatser 2013 till 2022"

Transkript

1 Handläggare Peter Fahlander Kundvals- och finansieringsavdelningen Handlingsplan för förskoleplatser 2013 till 2022 Innehåll Sammanfattning... 2 Förskoleplatser 2013 till Förskoleplatser i nya bostadsområden... 2 Detaljplaner och utbyggnadsmöjligheter... 2 Tillgång och efterfrågan på förskoleplatser... 3 Värmdö kommun totalt... 5 Gustavsberg södra... 7 Gustavsberg norra... 9 Gustavsberg västra Gustavsberg östra Mörtnäs Ingarö Stavsnäs Skärgården Djurö Värmdölandet norra Värmdövik-Herrviksnäs Kopparmora Besöksadress: Skogsbovägen 9 11, Gustavsberg Postadress: Värmdö kommun, Gustavsberg Växel varmdo.kommun@varmdo.se Org.nr

2 2(23) Sammanfattning Behovet av förskoleplatser ökar endast marginellt de närmsta åren. Från 2017 och framåt sker en ökning av efterfrågan med en ökningstakt på cirka 50 barn per år fram till Under hela perioden från 2013 till 2022 visar handlingsplanen att tillgången på platser i kommunen totalt är god. Däremot är det så att det är platsbrist i vissa kommundelar och ett överskott i andra, vilket diagrammen i handlingsplanen visar. Handlingsplanen visar efterfrågan av förskoleplatser i relation till antal tillgängliga platser där kommunen indelats i 12 olika kommundelar. Förskoleplatser 2013 till 2022 Förskoleplatser i nya bostadsområden Inom planområdet Fabriksstaden ingår en ny förskola. Inom de nya bostadsområdena Västra Mörtnäs och Östra Mörtnäs finns planstöd för en ny förskola i vardera område. Inom planområdet Kulla Karby på Ingarö finns planerat för en ny förskola. På Ingarö finns också mark inom detaljplan för Ingaröstrand avsatt för förskola. Detaljplaner och utbyggnadsmöjligheter Detaljplaner som medger förskola finns i Fågelbro, Västra Mörtnäs, Charlottendal och Fabriksstaden. I och med att detaljplanen för Fabriksstaden vunnit laga kraft blir kommunen ägare till markområdet för förskola i Fabriksstaden. Kommunen är därmed markägare i samtliga dessa fall. Det finns också mark avsatt i detaljplanen för Ingaröstrand. I detta fall är kommunen inte markägare. Arbete med detaljplaner, där mark för förskola avsätts, pågår i Östra Mörtnäs och Kulla Karby. Kommunen kommer då att bli ägare även till dessa förskoletomter. Dessutom finns ett antal befintliga detaljplaner där det finns planstöd för att bygga ut förskolorna. I Gustavsberg gäller det förskolorna Grindstugan, Ösbydalen och Lär. Utöver det skulle förskolorna Lugnet, Munkmora och Minimunkis (Munkmoraskolan) kunna byggas ut enligt tidigare framtaget underlag (Kapacitetsutredning 2008, Skandinavisk Skolservice). Det finns också ett antal förskolor i Värmdövik - Herrviksnäs med goda utbyggnadsmöjligheter vilket kan aktualiseras i samband med utveckling av Hemmesta centrum. Nedan visas tabeller över de förskolor i kommunen som bedömts ha goda utbyggnadsmöjligheter i kapacitetsutredningen från 2008 samt områden där detaljplan medger bygge av förskola.

3 3(23) Förskolor med utbyggnadsmöjligheter Per område Gustavsberg Norra Gustavsberg Östra Mörtnäs Värmdövik-Herrviksnäs Ingarö Djurö Stavsnäs Lugnets förskola Ösbydalen Solbacken Dalstugan Calle flygare Djuröskutan Talldungen Minimunkis förskola Förskolan Lär Hemmestaskolans fsk Långviks förskola Munkmora förskola Labyrinten Grindstugan Torshäll Vikingen Värmdöviks förskola Detaljplan som medger förskola Per område Gustavsberg Södra Mörtnäs Värmdövik-Herrviksnäs Ingarö Fabriksstaden Västra Mörtnäs Fågelbro Ingaröstrand Charlottendal Östra Mörtnäs - detaljplanearbete pågår Kulla Karby - detaljplanearbete pågår Tillgång och efterfrågan på förskoleplatser Nedan följer delområdesprognoser över efterfrågan på förskoleplatser för perioden 2013 till 2022 där kommunen delats in i 12 olika geografiska områden. Dessa jämförs i diagrammen nedan med uppskattad kapacitet för antal förskoleplatser i Värmdö. Den uppskattade kapaciteten för de kommunala förskolorna bygger på provarmdos egen uppskattning av antal befintliga platser som gjordes i maj 2013 och för friskolorna bygger den uppskattade kapaciteten på förskolornas uppgifter i dialogen med placeringshandläggarna. Det bör noteras att den uppskattade kapaciteten i de kommunala förskolorna avviker väsentligt från den kapacitetsutredning som gjordes av Skandinavisk Skolservice 2008 där kapaciteten bedömdes innefatta fler platser än i provarmdos uppskattning. När det gäller den planerade utbyggnaden av förskoleplatser i kommunen under prognosperioden har följande nya förskolor lags in i rapporten. I kapaciteten nedan ligger en förändring av platsantalet med 100 platser från och med 2015 avseende ny förskola i Fabriksstaden, 80 platser från och med 2016 för en ny förskola i Charlottendal samt 100 platser från och med 2017 för en ny förskola i Mörtnäs. De nya förskolorna i Fabriksstaden samt Charlottendal bedöms inte medföra något nettotillskott av platser då antal platser i en annan kommundel antas minska i samma omfattning. Nettoökningen av antal platser totalt under perioden blir alltså 100 platser i Mörtnäs.

4 4(23) När det gäller bedömningen av efterfrågan på antal förskoleplatser bygger denna på den senaste befolkningsprognosen som gjordes våren I befolkningsprognosen framgår antal boende barn 1 5 år per område. Därefter har andelen som efterfrågar förskoleplats uppskattats per område baserat på verklig efterfrågan i september En grundförutsättning i modellen är att vårdnadshavarna antas vilja ha plats i den kommundel där man är bosatt. Detta baseras på placeringshandläggarnas erfarenhet vid kontakter med vårdnadshavarna.

5 5(23) Värmdö kommun totalt Värmdö kommun totalt Prognos efterfrågan antal platser

6 6(23) Efterfrågan på förskoleplatser i kommunen totalt visar på ett ökat antal barn 1 5 år under perioden med 338 barn. Ökningen sker från och med 2016 och framåt och vid prognosperiodens slut 2022 är utbud och efterfrågan av platser i nivå med varandra. Hösten 2013 finns en sammanlagd överkapacitet i kommunens förskolor med 237 platser. Överkapacitet finns i flera kommundelar. Överkapaciteten förväntas bestå under hela prognosperioden fram till Utbildningsstyrelsen som bedriver verksamhet behöver anpassa verksamheterna så att dessa kommer i samklang med efterfrågan. Anpassningen har påbörjats. Lokaler har sagts upp i Stavsnäs, Djurhamn och Ängsvik på Värmdölandet. För några år sedan har lokaler på Långvik Ingarö sagts upp. En viss överkapacitet behövs för att klara svängningar i behov. Finansieringsnämnden för utbildning har fått i uppdrag av kommunfullmäktige att utreda behovet av att införa en så kallad dragspelsförskola. Utredningen har redovisas i särskilt ärende vid nämndens sammanträde i mars I praktiken fungerar det så att förskolorna generellt har färre barn på hösten än på våren. Det beror på att det på hösten finns ett stort antal lediga platser i förskolorna, då sexåringarna som regel börjar i förskoleklass. Merparten av de nya barn som tas in i förskoleverksamheten är små. Småbarnsgrupper är mindre än grupper med lite äldre barn. På våren då de små barnen etablerat sig går det ofta att fylla på med något/några barn och därmed ökas antalet platser. Behovet av platser är generellt större på våren än på hösten. Det gäller både efterfrågan och platstillgång. Statistik visar att totala barnantalet brukar vara i snitt barn färre på hösten än på våren.

7 7(23) Gustavsberg södra Åkerlyckan 65 Fabriksstaden 100 Charlottendal 80 Totalt 245 Området Gustavsberg södra har sedan lång tid tillbaka ett kraftigt underskott på förskoleplatser. Diagrammet ovan visar att närmare 200 barn i dagsläget inte kan få en plats inom den kommundel där de bor. Dessa barn har istället plats i andra kommundelar, främst Gustavsberg norra och västra. Den planerade utbyggnaden av antal platser i kommundelen innebär att utbudet av platser blir i nivå med efterfrågan.

8 8(23) När de nedan beskrivna förskolorna kan tas i bruk finns alltså en möjlighet för de allra flesta barnen i området att få en plats inom den kommundel där man är bosatt. Förskola i Fabriksstaden Kommunen har i samband med att detaljplanen för Fabriksstaden har vunnit laga kraft övertagit mark i de södra delarna för byggnation av en förskola med cirka 100 platser. Kommunstyrelsens fastighetsutskott har föreslagit att en inbjudan till markanvisning för drift och byggnation av förskolan ska genomföras. Finansieringsnämnden för utbildning har ställt sig bakom detta med tillägget att den nya förskolan förutsätts bli föremål för neutral konkurrensutsättning. Under förutsättning att inga beslut överklagas bedöms att förskolan kan vara klar att tas i bruk årsskiftet 2014/2015. Förskola i Charlottendal Redan 2006 fanns planer på en ny förskola i Charlottendal, som också projekterades, men planerna avbröts då förskolan i det läget bedömdes bli för dyr. I samband med att Värmdö Bostäder påbörjat planering för bostäder i Charlottendal har frågan om förskola i Charlottendal åter aktualiserats. Kommunstyrelsen har i maj 2013 beslutat uppdra till Värmdö Bostäder att uppföra en förskola för barn i anslutning till nyproduktion av bostäder. Detaljplanen medger kvm bruttoyta för ändamålen bostäder och förskola där förskolan beräknas ta i anspråk kvm. Planering pågår för att uppföra cirka 130 lägenheter i flerbostadshus. Förskolan bör kunna inrymmas i ett av de planerade flerbostadshusen. Planering av förskolans utformning har påbörjats i samarbete med provarmdo. Förprojektering för detta har påbörjats och förskolan beräknas vara klar 2016.

9 9(23) Gustavsberg norra Antistilla 67 Jungmannen 45 Lugnet 115 Minimunkis 80 Munkmora 80 Gustav 28 Grindstugan 45 Kulskolan 30 Famdaghem 8 Nedläggning -100 Nedläggning -80 Totalt Gustavsberg norra Prognos efterfrågan antal platser Området Gustavsberg norra har i dagsläget ett överskott på förskoleplatser. Den planerade ökningen av antal platser i Gustavsberg södra innebär att platsantalet planeras minska med motsvarande antal i Gustavsberg norra. När denna neddragning av platsantalet skett kommer utbudet av platser bli i nivå med efterfrågan. Vilka förskolor som kommer att påverkas av utbudsminskningen är i dagsläget oklart.

10 10(23) Gustavsberg västra Blomkulan 30 Östra Ekedal 75 Totalt 105 Gustavsberg västra Prognos efterfrågan antal platser Gustavsberg västra visar ett överskott av platser under hela prognosperioden. I dagsläget påverkas området av platsbristen i Gustavsberg södra. Det innebär att förskolorna i västra är fyllda och många från södra har plats här, vilket innebär att över 50 % av

11 11(23) barnen i Gustavsberg västra har plats i en annan kommundel. Gustavsberg östra Holmviksskogen 78 Ösbydalen 80 Lär 97 Famdaghem 5 Totalt 260 Gustavsberg östra Prognos efterfrågan antal platser Gustavsberg östra visar ett överskott på platser under hela prognosperioden. I dagsläget är förskolorna i området i princip fulla då de har många barn från andra delområden, tex

12 12(23) Mörtnäs och Gustavsberg södra. Den utökning av platser som kommer i dessa områden kommer innebära att det blir svårare att locka barn från dessa områden med ett överskott av platser som trolig följd.

13 13(23) Mörtnäs Solbacken 151 Ny förskola 100 Totalt 251 Mörtnäs Prognos efterfrågan antal platser I dagsläget och fram till 2017 finns det ett mindre underskott på platser. Förskola i Västra Mörtnäs I samband med att bostadsområdet i Mörtnäs Hagar i Västra Mörtnäs etableras har frågan om när kommunen avser färdigställa en förskola i området aktualiserats.

14 14(23) Kommunens tomt i området är lämpligt placerad med närhet till allmänna kommunikationer och tillfartsväg för bilburna vårdnadshavare. Det kan antas att en förskola i Västra Mörtnäs skulle kunna bli ett attraktivt alternativ för medborgare både inom närområdet och för de som passerar området på väg till sina arbetsplatser eller de som har sina arbetsplatser i närområdet (Mölnvik). Detaljplan för en förskola i västra Mörtnäs finns och en ny förskola med 100 platser planeras vara klar år Den ökar då alltså utbudet av platser enligt diagrammet ovan. Överskottet på platser som då uppstår bedöms eventuellt kunna hanteras genom att förskolan på grund av det geografiska läget kan locka barn från andra kommundelar, främst Värmdövik Herrviksnäs som visar ett underskott på platser från 2018 och framåt.

15 15(23) Ingarö Fågelvik 190 Calle Flygare 74 Lövhamra 76 Kotten 22 Varglyan 32 Ängsblomman 25 Långvik 70 Totalt 489 Ingarö Prognos efterfrågan antal platser Efterfrågan och utbud av platser i området Ingarö stämmer relativt väl överens under stora delar av prognosperioden. I dagsläget och några år framåt finns det ett litet överskott på platser och vid slutet av perioden 2022 bedöms det vara ett underskott på platser. Ju längre fram i prognosperioden man kommer desto större blir osäkerheten i prognosen både avseende efterfrågan och utbudet av antal platser. Skulle underskottet på

16 16(23) platser som uppstår i slutet av prognosperioden innebära ett behov av en ny förskola så finns det som nämnts ovan planering för en eventuell förskola i området Kulla Karby.

17 17(23) Stavsnäs Talldungen 80 Stavsnäs Prognos efterfrågan antal platser I område Stavsnäs är det jämvikt mellan efterfrågan och utbud av platser fram till I detta område har det tidigare funnits en överkapacitet men detta har åtgärdats genom att verksamheten i Stavsnäs byskola upphört och därmed är all verksamhet på Talldungens förskola samlad på ett ställe.

18 18(23) Skärgården Skärgårdsfsk 40 Skärgården Prognos efterfrågan antal platser När det gäller prognosen för efterfrågan av platser i skärgården är ökningen enligt diagrammet väldigt osäker. Förskolorna uppges ta emot de barn som önskar plats och utbudet av platser bedöms vara tillräckligt över tid.

19 19(23) Djurö Djurhamn 30 Djuröskutan 90 Famdaghem 10 Totalt 100 Djurö Prognos efterfrågan antal platser I område Djurö bedöms antal platser vara tillräckligt under hela prognosperioden. En anpassning av lokaler har skett under 2013 på Djurhamns förskola som har flyttat till lokaler vid Djurö skola.

20 20(23) Värmdölandet norra Ängen 80 Värmdölandet Norra Prognos efterfrågan antal platser I området Värmdölandet norra finns Ängens förskola med 80 platser. Efterfrågan under prognosperioden ligger relativt konstant på drygt 50 barn vilket innebär ett överskott på platser. Det geografiska läget på Ängens förskola gör att det är svårt rekrytera barn från andra delområden.

21 21(23) Värmdövik-Herrviksnäs Vikingen 85 Värmdövik 70 Torshäll 118 Haghulta 69 Grantomta 105 Lokatten 22 Labyrinten 70 Hemmestaskolan fsk 55 Blåsippan 67 Dalstugan 72 Famdaghem 20 Totalt 753 Värmdövik-Herrviksnäs Prognos efterfrågan antal platser I området Värmdövik Herrviksnäs stämmer utbudet av platser relativt väl överens med efterfrågan under de första åren av prognosperioden. Från 2017 och framåt sker en ökning av efterfrågan som innebär att det uppstår ett underskott på cirka 60 platser kring år Denna eventuella platsbrist skulle kunna hanteras genom att det finns möjlighet

22 22(23) att bygga ut några av de befintliga förskolorna i området. Detta gäller Torshäll, Labyrinten, Dalstugan, Vikingen, Värmdövik samt Hemmestaskolans förskola. Kopparmora Kopparmora 45 Saltarö barnbod 23 Kopparmora Prognos efterfrågan antal platser I område Kopparmora är efterfrågan på platser större än antal platser under hela

23 23(23) prognosperioden. I dagsläget finns det dock lediga platser i delområde Kopparmora beroende på bland annat att ett antal barn har syskon i Viks skola och Hemmestaskolan och därför önskar plats i skolornas närhet, dvs utanför delområde Kopparmora.. I dagsläget innebär detta att ett 20-tal barn har plats i område Värmdövik Herrviksnäs, de flesta på Hemmestaskolans förskola. I och med detta bedöms inte underskottet på platser innebära något större problem.

Delegationsbeslut september 2017

Delegationsbeslut september 2017 Tjänsteskrivelse 207-08 - 3 andläggare William Friberg Avtal - och utvecklingsenheten Diarienummer 207UTN/002 Utbildningsnämnden Delegationsbeslut september 207 Förslag till beslut Nämnden g odkänner redo

Läs mer

Utbildningsnämndens Lokalplan 2016

Utbildningsnämndens Lokalplan 2016 Utbildningsnämndens Lokalplan 216 1(34) 1 Inledning... 3 1.1 Utbildningsnämnden... 3 1.2 Lokalanvändning... 3 1.3 Kommunens planarbete... 3 1.4 Hyreskostnader... 4 2 Prioriterade åtgärder 216... 4 3 Befolkningsutveckling

Läs mer

Yttrande över ansökan till Skolinspektionen om godkännande av fristående huvudman

Yttrande över ansökan till Skolinspektionen om godkännande av fristående huvudman 2015-03-05 Handläggare Ewa Norrström Avdelning styrning och kvalitet 15UTN/155:1 Skolinspektionens dnr31-2015:818 Skolinspektionen Registrator Box 23 069 104 35 Stockholm Yttrande över ansökan till Skolinspektionen

Läs mer

Verksamhetsbesök vårterminen 2014

Verksamhetsbesök vårterminen 2014 2013-12-16 Handläggare Lisa Rönnbäck provarmdo Verksamhetsbesök vårterminen 2014 Utbildningsstyrelsen beslutade 2013-06-19 54, om en plan för verksamhetsbesök. Ett viktigt inslag för utbildningsstyrelsens

Läs mer

VÄRMDÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 20 av 28 Utbildningsnämnden Utbildningsnämnden Delgivningar oktober 2015

VÄRMDÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 20 av 28 Utbildningsnämnden Utbildningsnämnden Delgivningar oktober 2015 VÄRMDÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 20 av 28 86 Delgivningar oktober 2015 Utbildningsnämndens beslut Delgivningarna noteras. 89 83 61 65 59 58 91 88 87 86 85 84 82 98 97 99 00 skolskjuts - Södra Kopparmora

Läs mer

Kapacitetsutredning. lärmiljöer

Kapacitetsutredning. lärmiljöer Kapacitetsutredning lärmiljöer 2 (105) INNEHÅLSFÖRTECKING Beskrivning av metodiken 5-8 Förskolor Gustavsberg Sida: Kommunala förskolor Blomkulans förskola 9-10 Holmviksskogens förskola 11-12 Jungmannens

Läs mer

Behovsprognos för förskole- och skolplatser

Behovsprognos för förskole- och skolplatser 2018-05-24 1 (28) Rapport Utbildningsnämnden Behovsprognos för förskole- och skolplatser 2018 2035 Sammanfattning och slutsatser Förskola Behovet av förskoleplatser fortsätter att öka men behoven varierar

Läs mer

Behovsprognos för förskole- och skolplatser

Behovsprognos för förskole- och skolplatser 2014-04-23 1 (30) Rapport Utbildningsnämnden Behovsprognos för förskole- och skolplatser 2014-2030 Sammanfattning och slutsatser Förskola Behovet av förskoleplatser fortsätter att öka men varierar mellan

Läs mer

Delegationsbeslut beträffande upptagande av lån

Delegationsbeslut beträffande upptagande av lån Bilaga 1 Bilaga 1 Bilaga 2 Bilaga 2 Bilaga 3 Tjänsteskrivelse Datum: 2017-11-23 Handläggare: Hans Ivarsson Sektorn för ekonomi och uppföljning Delegationsbeslut beträffande upptagande av lån Beslut Upptas

Läs mer

Behovsprognos för förskole- och skolplatser

Behovsprognos för förskole- och skolplatser 2016-05-29 1 (33) Rapport Utbildningsnämnden Behovsprognos för förskole- och skolplatser 2017-2030 Sammanfattning och slutsatser Förskola Behovet av förskoleplatser fortsätter att öka men varierar mellan

Läs mer

Behovsprognos för förskole- och skolplatser

Behovsprognos för förskole- och skolplatser 2019-05-29 1 (31) Rapport Utbildningsnämnden Behovsprognos för förskole- och skolplatser 2019 2040 Sammanfattning och slutsatser Förskola Behovet av förskoleplatser fortsätter att öka men varierar mellan

Läs mer

Behovsprognos för förskole- och skolplatser

Behovsprognos för förskole- och skolplatser 2015-05-02 1 (31) Rapport Utbildningsnämnden Behovsprognos för förskole- och skolplatser 2016-2030 Sammanfattning och slutsatser Förskola Behovet av förskoleplatser fortsätter att öka men varierar mellan

Läs mer

Tomas Jacobsson Silke Tindrebäck

Tomas Jacobsson Silke Tindrebäck Tomas Jacobsson Silke Tindrebäck 2014-11-13 Sammanfattning Värmdö kommun är en av Sveriges snabbast växande kommuner. I kommunen pågår ett flertal byggprojekt där det i första hand rör sig om centrumområdena

Läs mer

Delgivningar april 2017

Delgivningar april 2017 Tjänsteskrivelse 2017-02-01 Handläggare Marie Näslund Nämndsekretariatet 2017UTN/ Utbildningsnämnden Delgivningar april 2017 Förslag till beslut Nämnden noterar delgivningarna för april 2017. Beslutsnivå

Läs mer

Delgivningar 2017 Utbildningsnämnden

Delgivningar 2017 Utbildningsnämnden Tjänsteskrivelse 2017-02-01 Handläggare Marie Näslund Nämndsekretariatet Delgivningar 2017 Förslag till beslut Nämnden noterar delgivningarna för februari 2017. Beslutsnivå Ärendebeskrivning Växel 08-570

Läs mer

Delgivningar. Tjänsteskrivelse. Förslag till beslut. Bilagor: Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att

Delgivningar. Tjänsteskrivelse. Förslag till beslut. Bilagor: Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att Datum Dnr BMK.2015.16 375 Hanna Virtanen hanna.virtanen@varmdo.se Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden Tjänsteskrivelse Delgivningar Förslag till beslut Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö-

Läs mer

VÄRMDÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 17 Utbildningsstyrelsen Claes-Göran Klingberg (FP) 45-51

VÄRMDÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 17 Utbildningsstyrelsen Claes-Göran Klingberg (FP) 45-51 VÄRMDÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 17 Utbildningsstyrelsen 05-23 Plats och tid: Kanholmsfjärden, 05-23 kl. 17.30-20.35 Beslutande: Tjänstgörande ersättare Max Ljungberg (MP), ordförande Malin

Läs mer

Utredning av provarmdos skolorganisation med förslag på ny skolorganisation

Utredning av provarmdos skolorganisation med förslag på ny skolorganisation Rapport Diarienummer: 11US/0138 Utbildningsstyrelsen Datum: 2012-10-04 Handläggare: Pia Andersen provarmdo pia.andersen@varmdo.se Utredning av provarmdos skolorganisation med förslag på ny skolorganisation

Läs mer

A ck utfall to m Budget Inköp mark/fastigheter och strukturanpassning

A ck utfall to m Budget Inköp mark/fastigheter och strukturanpassning Bilaga 1 Sammanställning av investeringar - Kommunstyrelsen totalt per 2016-12-31 B elo pp i tkr P rojektnamn P rojekt nr A ck to m 2016-12-31 årets 2016 Översko tt Undersko tt(-) F ö rslag till o mbudgetering

Läs mer

Behovsprognos för förskole-och skolplatser

Behovsprognos för förskole-och skolplatser Behovsprognos för förskole-och skolplatser 2016-2030 Bakgrund Tyresö kommun står inför en stor tillväxtperiod, ca 33 %, inom de närmsta 15 åren. Detta innebär också en kraftig ökning av antalet barn och

Läs mer

Sammanställning av investeringar - Kommunstyrelsen totalt per

Sammanställning av investeringar - Kommunstyrelsen totalt per Sammanställning av - Kommunstyrelsen totalt per -12-31 Belopp i tkr Projektnamn Projekt nr Ack utfall tom -12-31 Budget Överskott(+) Underskott(-) ombudgeterin g Direkt Inköp mark/fastigheter och strukturanpassning

Läs mer

Karlskrona kommun i siffror. Befolkningsprognos

Karlskrona kommun i siffror. Befolkningsprognos Karlskrona kommun i siffror Befolknings Kommunledningsförvaltningen Kontakt: Pia Kronengen, 0455-30 30 15 kommunledningsforvaltningen@karlskrona.se www.karlskrona.se/befolkning BEFOLKNINGSPROGNOS FÖR KARLSKRONA

Läs mer

Återrapportering av uppdrag om ombyggnation av Udden (Skogsbo 2)

Återrapportering av uppdrag om ombyggnation av Udden (Skogsbo 2) 2018-05-03 Handläggare Annica Lempke Kansli- och utredningsavdelningen 2017KS/0900 Kommunstyrelsen Återrapportering av uppdrag om ombyggnation av Udden (Skogsbo 2) Förslag till beslut 1. Kommundirektören

Läs mer

Prognos för barnomsorg

Prognos för barnomsorg Tyresö kommun Datum Barn- och utbildningsförvaltningen 1 (7) Ulrica Andersson, verksamhetsstrateg 08 5782 90 59 Prognos för barnomsorg Förslag till beslut Barn- och utbildningsförvaltningen föreslår: -

Läs mer

Redovisning av delgivningar juni 2016

Redovisning av delgivningar juni 2016 2016-06-09 Handläggare Malin Nyberg Kansli- och utredningsavdelningen Redovisning av delgivningar juni 2016 Dnr Titel Till/från Dokumentdatum 2016UTN/0031 2016UTN/0093 2016UTN/0108 2016UTN/0123 Särskilt

Läs mer

Renovering av Farstavikens skola/ekedal

Renovering av Farstavikens skola/ekedal Tjänsteskrivelse VARMDO KOMMUN 214-8-21 Handläggare Annica Lempke Kansli- och ui:vecklingsavdelningen Diarienummer 14KS/359 Kommunstyrelsens fastighetsutskott Renovering av Farstavikens skola/ekedal Förslag

Läs mer

Bilaga 2 Pengbilaga 2015

Bilaga 2 Pengbilaga 2015 Bilaga 2 bilaga Förskola skolpeng Två tredjedelar av inflationsuppräkningen av pengen (ca 3,3 mnkr) används till socioekonomiskt bidrag. Modellen innebär att förskolor med många barn som har lågutbildade

Läs mer

Lokalförsörjningsprognos för förskola och grundskola i Danderyds kommun Utbildningsnämnden

Lokalförsörjningsprognos för förskola och grundskola i Danderyds kommun Utbildningsnämnden Lokalförsörjningsprognos för förskola och grundskola i Danderyds kommun 2016 Utbildningsnämnden Innehållsförteckning 1 Sammanfattning av lokalförsörjningsprognosen... 3 2 Uppdraget... 3 3 Befolkningsprognos...

Läs mer

Utvärdering av övergång av bostadsförmedling i Värmdö kommun till Stockholms bostadsförmedling

Utvärdering av övergång av bostadsförmedling i Värmdö kommun till Stockholms bostadsförmedling 2016-10-14 Handläggare Marie Lindström Kansli- och utredningsavdelningen 2016KS/0626 Utvärdering av övergång av bostadsförmedling i Värmdö kommun till Stockholms bostadsförmedling Besöksadress: Skogsbovägen

Läs mer

Delgivningar 2017 Utbildningsnämnden

Delgivningar 2017 Utbildningsnämnden Tjänsteskrivelse 2017-06 - 07 Handläggare Marie Näslund Nämndsekretariatet 2017UTN/0025 Delgivningar 2017 Förslag till beslut Nämnden noterar delgivningarna för juni 2017. Beslutsnivå Handlingar i ärendet

Läs mer

Överföring av investeringsmedel från 2017 till 2018

Överföring av investeringsmedel från 2017 till 2018 Tjänsteskrivelse 2018-03-13 Handläggare Karin Rådström/Hans Ivarsson Sektorn för ekonomi och uppföljning Kommunstyrelsen Överföring av investeringsmedel från 2017 till 2018 Förslag till beslut Förslag

Läs mer

Utredningsuppdrag: Kapacitet i förskola och skola

Utredningsuppdrag: Kapacitet i förskola och skola DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (8) Utbildningsnämnden 2018-12-12 Utredningsuppdrag: Kapacitet i förskola och skola Ärende Utbildningsnämnden gav bildnings- och omsorgsförvaltningen i mars 2018 i uppdrag

Läs mer

Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att

Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att Datum Dnr BMK.2018.13 John Hammar john.hammar@varmdo.se Tjänsteskrivelse Delgivningar Förslag till beslut Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att 1. delgivningarna

Läs mer

Karlskrona kommun i siffror. Befolkningsprognos

Karlskrona kommun i siffror. Befolkningsprognos Karlskrona kommun i siffror Befolknings Kommunledningsförvaltningen Kontakt: Pia Kronengen, 0455-30 30 15 kommunledningsforvaltningen@karlskrona.se www.karlskrona.se/befolkning BEFOLKNINGSPROGNOS FÖR KARLSKRONA

Läs mer

Inriktningsbeslut för ny skola i Järvastaden

Inriktningsbeslut för ny skola i Järvastaden SOLNA STAD Stadsledningsförvaltningen 2014-12-19 SID 1 (5) KS/2014:494 TJÄNSTESKRIVELSE Inriktningsbeslut för ny skola i Järvastaden Sammanfattning Den utbyggnad som sker, främst i norra Solna, medför

Läs mer

Svar på motion (S): Idrottsplaner med konstgräs 1 Gustavsberg

Svar på motion (S): Idrottsplaner med konstgräs 1 Gustavsberg Tjänsteskrivelse VARMDO KOMMUN 2015-04-08 Handläggare Anders Boman Kansli- och utredningsavdelningen Diarienummer KS13/306 Kommunstyrelsen Svar på motion (S): Idrottsplaner med konstgräs 1 Gustavsberg

Läs mer

Befolkningsprognos Värmdö kommun. Med en utblick fram till år 2050

Befolkningsprognos Värmdö kommun. Med en utblick fram till år 2050 Befolkningsprognos 217-226 Värmdö kommun Med en utblick fram till år 25 2 VÄRMDÖ BEFOLKNIGSPROGNOS 217-226 Innehåll Förord... 4 Skillnader mot tidigare års prognoser... 4 1 Sammanfattning... 5 2 Befolkningsutveckling

Läs mer

Förtroendevaldas tillgång till digitala handlingar

Förtroendevaldas tillgång till digitala handlingar Tjänsteskrivelse VARMDO KOMMUN 2014-04-07 Handläggare Daniel Nilsson Kansli- och utvecklingsavdelningen Diarienummer 13KS/0607 Kommunstyrelsen Förtroendevaldas tillgång till digitala handlingar Förslag

Läs mer

Befolkningsprognos Värmdö kommun Med en utblick fram till år 2050

Befolkningsprognos Värmdö kommun Med en utblick fram till år 2050 Befolkningsprognos 2018-2027 Värmdö kommun Med en utblick fram till år 2050 Rapport 2018-02-21 SWECO SOCIETY 2 VÄRMDÖ BEFOLKNIGSPROGNOS 2018-2027 Innehåll Förord... 4 1 Sammanfattning... 5 2 Befolkningsutveckling

Läs mer

2015-01-21. Förslagrätt om etablering av förskola i Bolinder Strand

2015-01-21. Förslagrätt om etablering av förskola i Bolinder Strand TJÄNSTESKRIVELSE 1(4) 2015-01-21 Barn- och ungdomsnämnden Dnr Bun 2014/154 Förslagrätt om etablering av förskola i Bolinder Strand Förslag till beslut 1 Barn- och ungdomsnämnden överlämnar barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Avtal- och kvalitetsuppföljning hemtjänstutförare 2013

Avtal- och kvalitetsuppföljning hemtjänstutförare 2013 2014-06-02 Handläggare Erik Vallström Kundval- och finanseringsavdelningen 87 14SCN/0118 Avtal- och kvalitetsuppföljning hemtjänstutförare 2013 Förslag till beslut Rapporten godkänns Beslutsnivå Finansieringsnämnden

Läs mer

474 Slussen Hemmesta

474 Slussen Hemmesta 474 Hemmesta Giltighetstid 9 december 2018 20 juni 20 samt augusti 14 december 20 Noter ( ) Går ej 27 december 2018 4 januari 20, 31 maj, 7 juni samt 20 juni 20. d Utgår kl 07.08 från Värmdö marknad. n

Läs mer

Provisorisk förskola i Bollebygds centralort

Provisorisk förskola i Bollebygds centralort 2018-05-31 1 (5) Bildnings- och omsorgsförvaltningen Annelie Fischer Utbildningschef 033-430 56 10 Kommunstyrelsen Provisorisk förskola i Bollebygds centralort Förslag till beslut Kommunfullmäktige ger

Läs mer

Investeringsbeslut och startbesked byggnation av ny förskola med åtta avdelningar på Lots- Galärvägen och provisorisk gång- och cykelväg, sydöstra Boo

Investeringsbeslut och startbesked byggnation av ny förskola med åtta avdelningar på Lots- Galärvägen och provisorisk gång- och cykelväg, sydöstra Boo 2013-09-12 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/269-224 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Investeringsbeslut och startbesked byggnation av ny förskola med åtta avdelningar på Lots- Galärvägen och provisorisk

Läs mer

Uppföljning: Övergången av Värmdö Bostäders bostadskö till bostadsförmedlingen i Stockholm

Uppföljning: Övergången av Värmdö Bostäders bostadskö till bostadsförmedlingen i Stockholm 2018-01-23 Handläggare Marie Lindström Kansli- och utredningsavdelningen 2017KS/1068 Uppföljning: Övergången av Värmdö Bostäders bostadskö till bostadsförmedlingen i Stockholm Besöksadress: Skogsbovägen

Läs mer

Tilläggsuppdrag om konsekvenser vid ändring av avståndsregler för skolskjutsen

Tilläggsuppdrag om konsekvenser vid ändring av avståndsregler för skolskjutsen 2015-10-27 Handläggare Ewa Norrström Avdelning styrning och kvalitet 15UTN/55 Utbildningsnämnden Tilläggsuppdrag om konsekvenser vid ändring av avståndsregler för skolskjutsen Förslag till beslut 1. Nämnden

Läs mer

Eva Rosenthal (FP) ersätter Mats Benjaminsson (FP) Monica Fransson, Fredrik Nornvall, Peter Fahlander, Sophie Linder

Eva Rosenthal (FP) ersätter Mats Benjaminsson (FP) Monica Fransson, Fredrik Nornvall, Peter Fahlander, Sophie Linder VÄRMDÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 15 Plats och tid Kommunhuset Skogsbo, Kanholmsfjärden, 2014-11-27, kl. 15.00 17.10 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga deltagare Utses att justera

Läs mer

Befolkningsutveckling i Nacka kommun utfall och prognos

Befolkningsutveckling i Nacka kommun utfall och prognos 214-4-24 1 (9) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 214/347-13 Kommunstyrelsen Befolkningsutveckling i Nacka kommun utfall och prognos Förslag till beslut Kommunstyrelsen noterar informationen till protokollet. Sammanfattning

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017, utbildningsnämnden

Verksamhetsberättelse 2017, utbildningsnämnden Tjänsteskrivelse 2018-02-27 Handläggare Satu Puurunen Controllerenheten Diarienummer 2018UTN/0064 Utbildningsnämnden Verksamhetsberättelse 2017, utbildningsnämnden Förslag till beslut Nämnden godkänner

Läs mer

Karlskrona kommun i siffror. Befolkningsprognos

Karlskrona kommun i siffror. Befolkningsprognos Karlskrona kommun i siffror Befolknings Kommunledningsförvaltningen, avdelningen för analys och tillväxt Kontakt: Pia Kronengen, 0455-30 30 15 kommunledningsforvaltningen@karlskrona.se www.karlskrona.se

Läs mer

Överklagan av bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens beslut, dnr: Sammanfattning VARMD0 KOMMUN Beslut.

Överklagan av bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens beslut, dnr: Sammanfattning VARMD0 KOMMUN Beslut. Delegationsbeslut VARMD0 KOMMUN 2015-04-15 Handläggare Mikael Carlsson Samhälisbyggnadsavdelningen Darienummer 15TEN/87 Länsstyrelsen i Stockholms län - via Värmdö kommun Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden

Läs mer

Delgivningar. Tjänsteskrivelse. Förslag till beslut. Bilagor: Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att

Delgivningar. Tjänsteskrivelse. Förslag till beslut. Bilagor: Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att Datum Dnr 2015-07-30 BMK.2015.16 585 Hanna Virtanen hanna.virtanen@varmdo.se Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden Tjänsteskrivelse Delgivningar Förslag till beslut Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-,

Läs mer

474 Slussen Hemmesta

474 Slussen Hemmesta 474 Hemmesta Giltighetstid december 17 21 juni 18 samt augusti 8 december 18 Noter ( ) Trafikeras ej 27 december 17 5 januari 18, april, 11 maj samt 21 juni 18. d Utgår kl 07.08 från Värmdö marknad. n

Läs mer

Markanvisning för förskola inom fastigheterna Risselö 2 samt del av Farsta 2:1 i Farsta strand till Skolfastigheter i Stockholm AB (SISAB)

Markanvisning för förskola inom fastigheterna Risselö 2 samt del av Farsta 2:1 i Farsta strand till Skolfastigheter i Stockholm AB (SISAB) Dnr Sida 1 (6) 2019-03-20 Handläggare Therese Ericsson 08-508 266 12 Till Exploateringsnämnden 2019-04-25 Markanvisning för förskola inom fastigheterna Risselö 2 samt del av Farsta 2:1 i Farsta strand

Läs mer

Förslag till inriktningsbeslut om ny skola i Årstadal

Förslag till inriktningsbeslut om ny skola i Årstadal Utbildningsförvaltningen Lokalenheten Sida 1 (7) 2013-05-27 Handläggare Lotti Hammar Telefon: 08 5083341 skola i Årstadal Förvaltningens förslag till beslut Förvaltningen föreslår att utbildningsnämnden

Läs mer

Karlskrona kommun i siffror. Befolkningsprognos

Karlskrona kommun i siffror. Befolkningsprognos Karlskrona kommun i siffror Befolknings Kommunledningsförvaltningen Kontakt: Pia Kronengen, 0455-30 30 15 kommunledningsforvaltningen@karlskrona.se www.karlskrona.se BEFOLKNINGSPROGNOS FÖR KARLSKRONA KOMMUN

Läs mer

Övergripande planering. Befolkningsprognos. Umeås skolområden

Övergripande planering. Befolkningsprognos. Umeås skolområden Övergripande planering Befolkningsprognos Umeås skolområden 214 Utredningar och rapporter från Övergripande planering, nr 5 214 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Skolområden 4 2.1 Hela kommunen 4 2.2

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Astrid Nyström BUN

Handläggare Datum Diarienummer Astrid Nyström BUN BON ZÖ[^O\^Z Uppsala KOMMUN KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Diarienummer Astrid Nyström 2013-12-16 BUN-2013-1988 Barn- och ungdomsnämnden Detaljplan för kvarteret Klacken

Läs mer

Nybyggnad av förskola inom Södra Gränstorp

Nybyggnad av förskola inom Södra Gränstorp Tjänsteskrivelse 1 (5) Datum Diarienummer 2018-10-04 BIN 2018/3222:4 Calle Karlsson Stabschef calle.karlsson@trelleborg.se 0410-73 39 35 Nybyggnad av förskola inom Södra Gränstorp Ärendebeskrivning I december

Läs mer

Beslut efter riktad tillsyn

Beslut efter riktad tillsyn Tjänsteskrivelse 2018-05-22 Handläggare Anette Kilander Avdelning styrning och kvalitet 2017UTN/0260 Thorén Framtid Gustavsberg Beslut efter riktad tillsyn Förslag till beslut Utbildningsnämnden förelägger

Läs mer

BUP Tekniska nämnden

BUP Tekniska nämnden 64/18 BUP 1 2018 Tekniska nämnden - 2017TEN/0443-3 BUP 1 2018 Tekniska nämnden : Tjänsteskrivelse BUP 1 2018 Tekniska nämnden Tjänsteskrivelse 2018-04-20 Handläggare Karin Rådström Controllerenheten Diarienummer

Läs mer

Bostadsförsörjningsprogram för Värmdö kommun 2006-2007

Bostadsförsörjningsprogram för Värmdö kommun 2006-2007 Bostadsförsörjningsprogram för Värmdö kommun 2006-2007 Planavdelningen mars 2006 1 Bostadsförsörjningsprogram för Värmdö kommun 2006 Ett bra boende och en god livsmiljö för alla i Värmdö är kommunens övergripande

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Bildningsförvaltningen Datum Diarienummer PU 2019/0002 Johan Harryson

DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Bildningsförvaltningen Datum Diarienummer PU 2019/0002 Johan Harryson DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Produktionsutskottet 2019-02-19 Nedläggning av Baduhild och Norra Åsgårds förskolor i Djursholm Ärende På uppdrag av utbildningsnämnden har den tidigare bildnings-

Läs mer

ST! SOLLENTUNA KOMMUN Nw\ Barn- och utbildningskontoret

ST! SOLLENTUNA KOMMUN Nw\ Barn- och utbildningskontoret ST! SOLLENTUNA KOMMUN Nw\ Barn- och utbildningskontoret Anne-Christine Hillman Tjänsteutlåtande Sidan 1 av 13 Barn- och ungdomsnämnden LofeaDfföD-söojnirtgsplan förskolor 2012-2016 Förelag till beslut

Läs mer

Beställning av tillfälliga och permanenta lokaler utifrån ett utökat behov i förskola och skola

Beställning av tillfälliga och permanenta lokaler utifrån ett utökat behov i förskola och skola Tjänsteutlåtande Utredare 2016-05-13 Gunnar Högberg 08-590 978 22 Dnr: gunnar.hogberg@upplandsvasby.se UBN/2016:41 20922 Utbildningsnämnden Beställning av tillfälliga och permanenta lokaler utifrån ett

Läs mer

Ny förskola Älvängen - genomförande och byggnation

Ny förskola Älvängen - genomförande och byggnation TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor kommunstyrelsen Diarienummer: KS.2018.156 Datum: 2018-05-08 Utvecklingsledare Lokalplanering Maria Palm E-post: maria.palm@ale.se Kommunstyrelsen Ny förskola Älvängen - genomförande

Läs mer

Uppföljning volymprognos 2011

Uppföljning volymprognos 2011 TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2011-03-14 Barn- och utbildningsförvaltningen 14 bilaga 1 Dnr 2011/BUN 0040-010 Barn- och utbildningsförvaltningen Uppföljning volymprognos 2011 Förslag till beslut Barn-

Läs mer

... SAMMANTRADESPROTOKOLL Sid 1 av VARMDO KOMMUN Utbildningsstyrelsen. Plats och tid provarmdo, Skogsbovagen 21, kl

... SAMMANTRADESPROTOKOLL Sid 1 av VARMDO KOMMUN Utbildningsstyrelsen. Plats och tid provarmdo, Skogsbovagen 21, kl SAMMANTRADESPROTOKOLL Sid 1 av 16 20 11-09-08 Plats och tid provarmdo, Skogsbovagen 21, kl 17.00-21.10 Max Ljungberg (MP), ordförande Elisabeth Dingertz (M) Annika Andersson Ribbing (S) Malin Bellander

Läs mer

Bostadsmarknadsenkäten 2014 Del 1 Läget på bostadsmarknaden

Bostadsmarknadsenkäten 2014 Del 1 Läget på bostadsmarknaden 2. Hur bedömer ni för närvarande kommunens bostadsmarknadsläge? I kommunen som helhet På centralorten/ i innerstan I kommunens övriga delar Bengtsfors Överskott Underskott Överskott Dals-Ed Balans Underskott

Läs mer

FÖRVALTNINGEN FÖR UTBILDNING, KOST, KULTUR OCH FRITID

FÖRVALTNINGEN FÖR UTBILDNING, KOST, KULTUR OCH FRITID s. 1 (6) FÖRVALTNINGEN FÖR UTBILDNING, KOST, KULTUR OCH FRITID 2018-03-14 Vår referens: Staffan Friberg Direkttel: 040-641 13 07 E-post: Staffan.Friberg@lomma.se Diarienr: BUN/2018:46 Er referens: Lokalbehovsplan

Läs mer

Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att

Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att Datum Dnr BMK.2017.47 Ellen Randahl ellen.randahl@varmdo.se Tjänsteskrivelse Delgivningar Förslag till beslut Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att 1. delgivningarna

Läs mer

Svar på motion (S) Utarbeta en förtätningsstrategi för Värmdö

Svar på motion (S) Utarbeta en förtätningsstrategi för Värmdö Tjänsteskrivelse 2017-04-25 Handläggare Anna Spetz Utredningsenheten Kommunstyrelsen Svar på motion (S) Utarbeta en förtätningsstrategi för Värmdö Förslag till beslut Motionen anses besvarad Beslutsnivå

Läs mer

Anmälan av delegationsbeslut

Anmälan av delegationsbeslut Datum Dnr BMK.2017.48 Ellen Randahl ellen.randahl@varmdo.se Tjänsteskrivelse Anmälan av delegationsbeslut Förslag till beslut Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta

Läs mer

Tillgängliga och neutrala röstmottagningsställen

Tillgängliga och neutrala röstmottagningsställen Tjänsteskrivelse 2017-11-07 Handläggare Tove Liljas Utredningsenheten Valnämnden Tillgängliga och neutrala röstmottagningsställen Förslag till beslut 1. Valnämnden godkänner rapporten Översyn av tillgänglighet

Läs mer

Handlingar till Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskotts sammanträde den 27 augusti 2014

Handlingar till Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskotts sammanträde den 27 augusti 2014 Handlingar till Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskotts sammanträde den 27 augusti 2014 Sidan 3 av 28 Ärende 1 Sidan 4 av 28 Tillväxtkontoret Sidan 5 av 28 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare, telefon Datum

Läs mer

Södertörns nyckeltal 2008 Förskolan

Södertörns nyckeltal 2008 Förskolan Södertörns nyckeltal 2008 Förskolan 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Sammanfattning... 3 Inledning... 5 Fortsatt arbete... 6 Barn... 7 Antal barn i förskola och andel små barn... 7 Servicegrad...

Läs mer

VÄRMDÖ KOMMUN Tjänsteskrivelse

VÄRMDÖ KOMMUN Tjänsteskrivelse VÄRMDÖ KOMMUN Tjänsteskrivelse Diarienummer: 13KS/0639 Datum: 2014-01-07 Lars Fladvad, utvecklingschef Kommunstyrelsen Svar på motion (V) om effektivare infartsparkeringar Förslag till beslut Motionen

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Akalla 4:1 vid Rinkeby Allé/Hjulstavägen i Rinkeby till Micasa Fastigheter i Stockholm AB

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Akalla 4:1 vid Rinkeby Allé/Hjulstavägen i Rinkeby till Micasa Fastigheter i Stockholm AB Dnr Sida 1 (7) 2014-05-20 Handläggare Per-Eric S. Siljestam 08-508 275 37 Till Exploateringsnämnden 2014-06-12 Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Akalla 4:1 vid Rinkeby Allé/Hjulstavägen

Läs mer

Tolkning av ersättningsregler för förtroendevalda

Tolkning av ersättningsregler för förtroendevalda 2018-04-23 Handläggare Marie Näslund Nämndsekretariatet 14KS/0507 Kommunstyrelsen Tolkning av ersättningsregler för förtroendevalda Förslag till beslut Kommunstyrelsen tolkar ersättningsreglementet enligt

Läs mer

VÄRMDÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 20 Utbildningsstyrelsen

VÄRMDÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 20 Utbildningsstyrelsen VÄRMDÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 20 Utbildningsstyrelsen 03-27 Plats och tid: Kanholmsfjärden, 03-27 kl. 17.30-21.10. Beslutande: Max Ljungberg (MP), ordförande Malin Bellander (M), 1:e vice

Läs mer

Behov av förskola och skola på nordvästra Kungsholmen

Behov av förskola och skola på nordvästra Kungsholmen Kungsholmens stadsdelsförvaltning déãéåë~ãëéêîáåé Handläggare: Christina Lundin Tfn: 508 08 066 qà åëíéìíä í~åçé páçnerfommsjmvjnq aåêpmojrrmjms Kungsholmens stadsdelsnämnd sammanträde 2006-09-13 Behov

Läs mer

Placering av nytt församlingshem i Gustavsberg

Placering av nytt församlingshem i Gustavsberg Tjänsteskrivelse 2018-05-17 Handläggare Alva Herdevall Plan- och exploateringsavdelningen Kommunstyrelsens planutskott Placering av nytt församlingshem i Gustavsberg Förslag till beslut I detaljplanearbetet

Läs mer

Förslag till beslut. Sammanfattning. Bakgrund. TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr M Till Marknämnden

Förslag till beslut. Sammanfattning. Bakgrund. TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr M Till Marknämnden Kontaktperson Sara Wiberg Innerstad Telefon: 08-508 270 54 sara.wiberg@mk.stockholm.se Till Marknämnden 2005-12-15 Markanvisning för förskola invid kv Stammen inom fastigheten Södermalm 10:7 och del av

Läs mer

Barngruppernas storlek inom förskolan

Barngruppernas storlek inom förskolan Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen förskola och äldreomsorg i egen regi Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-04-29 Handläggare Susanne Forss Gustafsson Telefon: 08-508 22 064 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

7. Utökade lokaler för förskolan i Västerviks centralort Dnr 2017/

7. Utökade lokaler för förskolan i Västerviks centralort Dnr 2017/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 13 (45) 2017-06-19 Kf Ks 208 7. Utökade lokaler för förskolan i Västerviks centralort Dnr 2017/217-290 Barn- och utbildningsförvaltningen redovisar i skrivelse 24

Läs mer

Rapportering av socialnämndens beslut ej verkstä llda inom tre månader, kvartal 2 år 2016

Rapportering av socialnämndens beslut ej verkstä llda inom tre månader, kvartal 2 år 2016 2016-09 - 08 Handläggare Daniel Nilsson Utredningsenheten 2016KS/0265 Kommunstyrelsen Rapportering av socialnämndens beslut ej verkstä llda inom tre månader, kvartal 2 år 2016 Förslag till beslut Socialnämndens

Läs mer

Värmdö Ridklubb har de senaste 3 åren framgångsrikt bedrivit verksamhet för personer med funktionsnedsättning.

Värmdö Ridklubb har de senaste 3 åren framgångsrikt bedrivit verksamhet för personer med funktionsnedsättning. Tjänsteskrivelse 2017-02-17 Handläggare Fredrik Perman Kultur- och fritidsenheten Diarienummer Överenskommelse mellan Nacka kommun, Värmdö kommun och föreningen Värmdö ridklubb avseende verksamhetsstöd

Läs mer

Fördjupad analys av lokalförsörjningsplan skola 2011-2015

Fördjupad analys av lokalförsörjningsplan skola 2011-2015 SOLLENTUNA KOMMUN Tjänsteutlåtande Barn- och utbildningskontoret 10-10-18 Ninna Kempe Sidan 1 av 3 Dnr 10/5 BUN.271 Barn- och ungdomsnämnden Fördjupad analys av lokalförsörjningsplan skola 11-15 Förslag

Läs mer

Förvaltningen presenterar ett budgetförslaget för år 2017 som för 2017 uppgår till 852,3 miljoner kronor.

Förvaltningen presenterar ett budgetförslaget för år 2017 som för 2017 uppgår till 852,3 miljoner kronor. 1(5) Utbildningsnämnden Budget 2017 Ärendet Förvaltningen presenterar ett budgetförslaget för år 2017 som för 2017 uppgår till 852,3 miljoner kronor. Förslaget utgår från kommunstyrelsens direktiv och

Läs mer

Lärares administrativa uppgifter

Lärares administrativa uppgifter 2014-04-02 Handläggare Anna Boman provarmdo 13US/0028 Lärares administrativa uppgifter Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Bakgrund... 2 Syfte... 2 Ökade krav på utvärdering och uppföljning inom skolans

Läs mer

Bostadsmarknadsenkäten 2010. Öppet forum för boendeplanering 26 mars 2010

Bostadsmarknadsenkäten 2010. Öppet forum för boendeplanering 26 mars 2010 Bostadsmarknadsenkäten 2010 Öppet forum för boendeplanering 26 mars 2010 Befolkningsökning i Stockholms län 40 000 35 000 30 000 Inflyttningsnetto Födelsenetto 25 000 20 000 15 000 10 000 5 000 0 1991

Läs mer

Start-PM för Norra Älvsala 2

Start-PM för Norra Älvsala 2 Handläggare Helena Gåije Plan- och exploateringsavdelningen Kommunstyrelsens planutskott Start-PM för Norra Älvsala 2 Förslag till beslut Start-PM för detaljplan för Norra Älvsala 2 godkänns. Beslutsnivå

Läs mer

Beställning av lokaler utifrån ett utökat behov i förskola och skola

Beställning av lokaler utifrån ett utökat behov i förskola och skola Tjänsteutlåtande Välfärdscontroller 2016-02-08 Henrik Malmström 08-590 975 19 Dnr: henrik.malmstrom@upplandsvasby.se UBN/2016:41 20922 Utbildningsnämnden Beställning av lokaler utifrån ett utökat behov

Läs mer

Befolkningsprognos BFP18A

Befolkningsprognos BFP18A R A PPORT Befolkningsprognos 018-08 BFP18A Innehåll Inledning... 4 Befolkningsförändringar 017... 5 Utfall 017 jämfört med prognos... 7 Prognos 018-08... 9 1. Vallentuna kommun... 9 1.1 Totalbefolkning

Läs mer

Djupanalys av underskottet för lokalkostnaderna

Djupanalys av underskottet för lokalkostnaderna 2014-07-29 Handläggare Ann-Christin Jernberg provarmdo 14US/0271 Djupanalys av underskottet för lokalkostnaderna Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Bakgrund... 2 Syfte... 2 Material... 2 Inledning...

Läs mer

Planbesked, Hemmesta 11:324, 11:223, 11:470, 11:471 Frikyrka, vårdboende och bostäder

Planbesked, Hemmesta 11:324, 11:223, 11:470, 11:471 Frikyrka, vårdboende och bostäder Tjänsteskrivelse 2018-02 - 13 Handläggare Sten Hammar Plan - och exploateringsavdelningen Kommunstyrelsens planutskott Planbesked, Hemmesta 11:324, 11:223, 11:470, 11:471 Frikyrka, vårdboende och bostäder

Läs mer

VÄRMDÖVIK 1:36: Olovliga markåtgärder; byggsanktionsavgift

VÄRMDÖVIK 1:36: Olovliga markåtgärder; byggsanktionsavgift Datum Dnr 2016-03-18 BYGG.2015.5908 164 Kenneth Carlgren kenneth.carlgren@varmdo.se 08-570 470 22 Bygglovhandläggare Tjänsteskrivelse VÄRMDÖVIK 1:36: Olovliga markåtgärder; byggsanktionsavgift Förslag

Läs mer

Behovsanalys av verksamhetslokaler för förskola och grundskola Danderyds kommun Underlag till strategisk lokalförsörjningsplan

Behovsanalys av verksamhetslokaler för förskola och grundskola Danderyds kommun Underlag till strategisk lokalförsörjningsplan Behovsanalys av verksamhetslokaler för och grundskola Danderyds kommun 2017-26 - Underlag till strategisk lokalförsörjningsplan Utbildningsnämnden Innehållsförteckning 1 Sammanfattning av analysen... 3

Läs mer

Hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet

Hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet 2014-10-27 Handläggare Daniel Nilsson Kansli- och utvecklingsavdelningen 14VOS/0055 Vård- och omsorgsstyrelsen Hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet Förslag till beslut

Läs mer

Ny förskola, på östra Bjurhovda

Ny förskola, på östra Bjurhovda 1 (5) 2009-01-30 Dnr 2009/ 2009/297-PL-030 Stöd och utveckling Stig Laxåback Tfn: 021-39 21 74 Styrelsen för proaros Ny förskola, på östra Bjurhovda Bakgrund På Bjurhovdaområdet har behovet av daghemsplatser

Läs mer