Kulturnämndens verksamhetsberättelse 2010

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kulturnämndens verksamhetsberättelse 2010"

Transkript

1 Kulturnämndens verksamhetsberättelse KN /0321 Version2,0 Beslut KN KULTURNÄMNDEN

2 Innehållsförteckning Sidan 1. Inledning 3 2. Målredovisning Barn och utbildning 4 Demokrati och dialog 5 Miljö och energi 6 Trygghet, säkerhet och folkhälsa 6 Uppleva och göra 6 Övriga prioriteringar 9 3. Verksamhetsmått 11 kulturnämnden 4. Verksamheterna Biblioteksavdelningen 12 Fritidsavdelningen 14 Konsument Halmstad 15 Kulturavdelningen 16 Nämnd, stab och gemensamt Ekonomisk redovisning 19 KN /0321 Version 2,0 Beslut KN

3 1. Inledning Kulturnämndens verksamhetsberättelse redovisar viktiga händelser, framtidsutsikter och resultat för kulturnämndens mål. Under respektive målområde anges viktiga händelser under året, kulturnämndens verksamhetsmål/strategier och därefter följer en beskrivning av resultatet. Redovisningen är en sammanställning av den målredovisning som förvaltningen lämnade till stadskontoret vid årsskiftet samt redovisning avseende viktiga händelser och framtidsutsikter. Efter målområdena följer verksamhetsmått för kulturnämnden och därefter en redovisning för varje avdelning samt en ekonomisk redovisning. Verksamhetsberättelsens syfte är att rapportera till kulturnämnden om förvaltningens verksamhet, den ska också vara ett underlag för planering och analys. Verksamhetsberättelsen lämnas även till kommunstyrelsen. Kulturnämnden: Lena Ekman (M) Ordförande Lotta Olesen Rosén (S) Vice ordförande Jane Thorell (M) Ledamot Bertil Nilsson (S) Ledamot Monica Tinggård Sörman (FP) Ledamot t.o.m Lina Lingtell (FP) Ledamot fr.o.m t.o.m Kristoffer Johansson (FP) Ledamot fr.o.m Eva-Marie Paulsson (S) Ledamot Agneta Larsson (C) Ledamot Richard Kompass (S) Ledamot Sven Palmkvist (M) Ledamot Ola Nilsson (MP) Ledamot Annette Nordén (KD) Ledamot Sven-Olof Carlsson (FP) Ersättare t.o.m Kristoffer Johansson (FP) Ersättare fr.o.m t.o.m Lina Lingtell (FP) Ersättare fr.o.m Ingrid Linér (S) Ersättare Christina Rödl (C) Ersättare Simon Wiktorén (S) Ersättare Bertil Stefansson (KD) Ersättare t.o.m Elisabeth Wetoft Petersson (KD) Ersättare fr.o.m Saveta Liljencrantz (V) Ersättare t.o.m Karin Olsson (V) Ersättare fr.o.m (20)

4 2. Målredovisning Målområde Barn och utbildning Unga vuxna Årets skrivarläger för unga vuxna (16-19 år) genomfördes i år tillsammans med nya samarbetskommuner. Deltagarna fick med sig inspiration, verktyg, självkänsla och kontakter som stärker och fördjupar kunskaperna i skrivandet. Under höstlovet arrangerades Harry Potter-frossa i tre dagar med allt från högläsning till film och tävlingar. Arrangemanget planerades och genomfördes av två ungdomar med gemensamt brinnande intresse i samarbete med biblioteket. Samarbete med logopeder Under året har ett mycket givande samarbete inletts mellan folkbiblioteken och logopederna på Kärnhuset och Landstinget. Samarbetet har bland annat resulterat i att gemensamma metoder arbetats fram så att man på ett bättre och mer individanpassat sätt kan tillgodose de behov och önskningar som barn med tal-, språk- och kommunikationsproblem har. Logopederna har också varit till stor hjälp i inköpsprocessen, vilket lett till att det nu finns material för utlån som tidigare inte funnits på biblioteken. Målredovisning Minst 3 aktiviteter anordnas i genomsnitt per vecka för att stödja det livslånga lärandet Genomfört aktiviteter anordnade, vilket ger i genomsnitt 21,5 aktiviteter per vecka, eller 3 st per dag! Antal besök var procent av besöken var vuxna, 40 procent barn/unga. Exempel på aktiviteter: föreläsningar, workshops, guidningar, visningar, lägerverksamhet, Internet-kurser etc. Minst 50 aktiviteter per år som innehåller eget skapande ska erbjudas barn och unga Genomfört Barnens Mjellby har genomfört 47 workshops med 735 barn. Nolltrefem har haft 229 workshops samt 60 kreativa verkstäder. Biblioteken har genomfört 74 workshops med totalt 358 vuxna deltagare, 69 unga och 813 barn. 4 (20)

5 Målområde Demokrati och dialog Riksdags- och kommunalvalet Bibliotekens samarbete med valnämnden fortsatte och samtliga bibliotek var lokal för förtidsröstning vid höstens val. Genom workshops förberedde författaren Sassa Buregren skolungdomar i årskurs 9 för att fråga ut Halmstads kommunpolitiker hur de tänker göra Halmstad till en kommun för unga. Hearingen gick av stapeln på stadsbiblioteket fredag 10/9 helgen före valet. Partierna ställde upp med sina första eller andra namn och mötet med eleverna blev mycket lyckat. Hearingen ingick i serien Lyssna på barnen som arrangeras av Stadsbiblioteket, ABF Sydhalland och Rädda Barnen Halmstad. Elevernas frågor och synpunkter sammanställdes och har sänts till våra folkvalda. Olika aktiviteter och informationsinsatser inför höstens riksdagsval jämte det faktum att Medborgarservice Andersberg användes som förtidsröstningslokal fick resultatet att valdeltagandet i Andersbergs två valkretsar Martin Luther 12 och 13 ökade med 7,13 respektive 8,5 procent jämfört med valet Totalt förtidsröstade personer på Medborgarservice Andersberg. Målredovisning Kommuninvånarnas nöjdhet med kulturförvaltningens information ska öka Genomfört Tre Facebook-grupper har startats (bibliotek, Nolltrefem och fritidsgårdarna) som stadigt ökar i antalet medlemmar. Där vi framför allt puffar för evenemang. Vi är adm. på Halmstads evenemangsgrupp på Facebook. Guide/anvisningar för sociala medier framtagen. Föreläsningar och rådgivning genomfört ang. sociala medier för alla avdelningar, ledningsgruppen, kommunens infonätverk samt Räddningstjänstens ledningsgrupp. Kulturundersökningen (telefonintervju inv år) visar att informationen generellt når ut bättre då fler har en åsikt om kulturutbudet. För biblioteken är t.ex. 45 procent nöjda eller mycket nöjda med informationen från biblioteken. Andel ungdomar (13-20 år) som upplever att de har möjlighet att påverka kommunala verksamheter ska öka Påbörjat Arbetet med ungdomars inflytande i verksamheten är en ständigt pågående process. En mängd olika sätt för inflytande finns, ex vis gårdsråd, stormöten, verksamhetsgrupper, ungföreningsträffar, intressearrangemang, idépeng. 94 pocent av ungdomarna uppger i en enkät att personalen alltid eller oftast lyssnar på och tar hänsyn till deras åsikter. Tyvärr har få svarat på enkäten. Enkäten genomförs även Minst två beslutade serviceåtagande under i kulturnämnden Genomfört Kulturnämnden beslutat om serviceåtagande för Konsument Halmstad, kulturstöd och biblioteken i Halmstad vid sammanträde (20)

6 Målområde Miljö och energi Konsument Halmstad Halmstads kommun har hos statliga Energimyndigheten sökt och beviljats statligt stöd till energieffektivisering i kommuner och landsting. Stödet gäller för åren och totalt har Halmstads kommun beviljats kr. Stödet skall användas för strategiskt arbete i syfte att effektivisera energianvändningen i kommunens förvaltningar och bolag, avseende såväl byggnader som transporter. Målområde Trygghet, säkerhet och folkhälsa Under Marinfestivalen var fritidsledarna engagerade och ansvarade tillsammans med Trygga Halmstad för ett ungdomsområde på marknadsplatsen. Där genomfördes en mängd aktiviteter och det hela avslutades med ett mycket populärt skumdisco. Målredovisning Alla besökare (13-20 år) ska uppleva kulturförvaltningens ungdomsmiljöer som trygga Påbörjat Åtgärder har vidtagits för att förbättra ungdomarnas upplevelse av trygghet bl.a. genom högre vuxennärvaro i verksamheten. 115 av 117 som svarat på en enkät om trygghet, anger att man alltid eller oftast är trygg på fritidsgården eller på Nolltrefem. 97 procent anger också att man känner sig trygg på väg till eller ifrån. Tyvärr har få svarat på enkäten. Enkäten kommer att genomföras även under Trygghetsplaner är under utarbetande. Målområde Uppleva och göra Läsombud Under hösten har tre studiecirklar i Vuxenskolans regi utbildat 30 nya läsombud som bl.a. har besökt biblioteket för visning och bokprat. Propagerandet för läsombud inom personal i omsorgen börjar bära frukt och det finns nu en positiv syn på vikten av läsning för alla, oavsett egna möjligheter. Mötesplatser och arrangemang Stadsbiblioteket roll som mötesplats är ett viktigt uppdrag. Nytt för i år och på prov genomfördes ett antal arrangemang med fokus på tidningar och tidskrifter. Syftet var att lyfta fram dessa medieformer, men också att sätta in dem i en samhällskontext som medel för det demokratiska samtalet. Stadsbiblioteket har i samarbete med en mängd andra arrangörer haft fokus på musik under, bl.a. har klassiska konserter genomförts på Nissanscenen, som nu får betraktas som en av kommunens mest eftertraktade scener. 6 (20)

7 Stadsbiblioteket har också haft satsningar på föreläsningar i samarbete med andra arrangörer. Författare besöker stadsbiblioteket särskilt under sommaren, och i år har bland annat författare som Susanna Alakoski och Björn Ranelid dragit stor publik. Nordisk speldag har arrangerats för första gången, ett samarbete med lokala spelföreningar, där besökarna kunde frossa i mängder av alla möjliga spel - många man inte visste fanns. Dagen genomfördes på över hundra bibliotek i Norden men också i USA. Sommaraktiviteter Förutom sommarverksamheten Splash på Brottet (Simstadion) genomfördes i samarbete med Stena fastigheter och HFAB för andra gången Sommarkul på Andersberg. I år deltog ca 100 barn vilket genererade besök under 46 dagar. Detta är en mycket omtyckt verksamhet som planeras att fortsätta. Under fyra veckor genomfördes också sommarverksamhet på Furulundsbadet i Oskarström. Verksamheten har bedrivits under dagtid för åringar och kvällar för de äldre. Även under Marinfestivalen var fritidsledarna engagerade och ansvarade tillsammans med Trygga Halmstad för ett ungdomsområde på marknadsplatsen. Där genomfördes en mängd aktiviteter och det hela avslutades med ett mycket populärt skumdisco. Kulturhuset Den planerade stängningen av Kulturhuset under år 2011 har skjutits upp efter höstens valuppgörelse. Ett nytt avtal ska nu tecknas och som sträcker sig fram t.o.m. utgången av år Under hela året har Halmstads Teater varit stängd för renovering. Stängningen av teatern har inneburit att scenerna på Kulturhuset har använts i mycket större utsträckning och uthyrningarna har nära nog fördubblats i jämförelse med åren 2008 och Detta visar tydligt på behovet av bra scener i kommunen. Konstverksamheten Året som gått har varit ett viktigt år för kulturförvaltningens konstverksamhet genom framtagandet av en konststrategi för Halmstad Kommun Med utgångspunkt i strategins mål övergick Stadsgalleriet vid årsskiftet till Halmstads Konsthall. En annan betydelsefull händelse för Halmstad är att våra svenska surrealister, utställningen Halmstadgruppen, åkte på turné till både Norrköpings Konstmuseum och Millesgården i Stockholm. En utställning som blev mycket uppmärksammad medialt i hela Sverige och som framöver kommer att generera stort intresse för Halmstadgruppens hemvist, Mjellby Konstmuseum. Under sommaren visades svenskättade konstnären Sandy Skoglund på Mjellby Konstmuseum, en utställning som fortsatte till Fotografiska i Stockholm. Sandy Skoglund, bosatt i USA, lade stor vikt vid samarbetet med Sverige och Mjellby Konstmuseum, vilket resulterade i att hon donerade ett av sina mer centrala verk till Halmstads Kommun. Fritidsverksamheten Under invigningen av Halmstad Arena i februari medverkade fritidsavdelningen tillsammans med Trygga Halmstad i genomförandet av ett dataspels-lan (lokal area network) under två dygn. Det genomfördes även ett stort sportlovsdisco i arenan. Samarbetet med Trygga Halmstad har även innefattat andra arrangemang som t.ex. valborgs och skolavslutningsdiscon. Nolltrefem Nolltrefem, huset för alla mellan 15 och 25 år har haft sitt första hela verksamhetsår. Det har varit händelserikt med en mängd olika typer av evenemang och över 200 workshops. En gemensam nämnare för de flesta är att ungdomarna har varit delaktiga i planeringen, men också som utövare inom dans, film och musik. Idépengen, som ger de unga möjlighet att få sin idé att bli verklig, har också varit ett viktigt redskap för inflytandet. Kulturundersökning 7 (20)

8 Kulturnämnden genomför vartannat år en kulturundersökning där halmstadbor i åldrarna år utfrågas om hur de ser på kulturen i kommunen. var andra gången undersökningen genomfördes. I jämförelse med den undersökning som genomfördes 2008 står sig biblioteken fortsatt starka hos Halmstadsborna. Av de tillfrågade har 89 procent det senaste året besökt ett bibliotek. Trots att det är en minskning med 6 procent är det ändå högt över det nationella snittet som förra året låg på 56 procent (SOM-rapport :10). Konst är ett prioriterat område i Halmstad. 16 procent av de tillfrågade har deltagit i en konstpromenad och/eller en stadsvandring. Varannan Halmstadsbo känner till Mjellby konstmuseum och Stadsgalleriet. Betyget för konst och skulpturer i parker och på torg är högt, hela 30 procent av de tillfrågade ger den offentliga konsten mycket goda vitsord. På en fråga om var man vill se ytterligare satsningar inom kulturen svarade majoriteten att de ville att mer medel läggs på kultur för barn och unga. Detta efterfrågas av alla åldrar. Kulturnatt 11 september För nionde gången genomfördes Kulturnatten och liksom tidigare tillfällen samlade arrangemanget tusentals Halmstadsbor som vimlade runt på ett 40-tal lokaler och kunde välja mellan 150 programpunkter. Även barnen fick sitt lystmäte med en egen kulturdag med prova-på-verksamhet, cirkusskola, trollkarlar, dans och teater. Målredovisning Halmstad ska vara ett konstcentrum med nationell och internationell ryktbarhet Strategi: Utarbeta en strategi för att profilera Halmstad som konstcentrum Genomfört Konststrategi för Halmstads kommun antogs av kulturnämnden Halmstad ska vara ett konstcentrum med nationell och internationell ryktbarhet Strategi: Kulturförvaltningens utställningar ska uppmärksammas i lokal och nationell press. Andra nationella eller internationella konstinstitutioner ska finna kulturförvaltningens utställningar intressanta för utbyte eller samverkan. Profilen som konststad ska kommuniceras och tydliggöras. Genomfört Antal besök på utställningar: (Mjellby konstmuseum och Stadsgalleriet) Antal pressklipp: 54 st samt flera inslag i radio/tv. Antal utbyten 3 st (Lee Miller, Halmstadgruppen, Sandy Skoglund) Halmstad ska ha flera uppmärksammade arrangemang per år som attraherar både halmstadbor och besökare Genomfört Kulturnatten 11/9 samt Internationella gatuteaterfestivalen 4-7/8. För att kommuninvånarna ska bli mer nöjda med möjligheterna att utöva fritidsaktiviteter ska kulturförvaltningen genomföra minst 500 arrangemang inom skilda områden 8 (20)

9 Genomfört arrangemang har genomförts med totalt besök. 50 procent av besöken var av vuxna, 50 procent barn/unga. Exempel på arrangemang: programverksamhet för barn och vuxna, konserter, utställningar, vernissage läsfrämjande arrangemang etc. Övriga prioriteringar Priser och utmärkelser Årets lean-pris i Halland tilldelades kulturförvaltningen med motiveringen Utan tvekan har vinnaren med stort engagemang och ledarskap gjort något som andra är imponerade av. De är ett föredöme inte bara i Halland utan i hela Sverige. Årets kulturstipendiat blev Tor Palm, verksam inom möbeldesign. Kulturlaxen tilldelades Länsmuseet Halmstad för utställningen Ett slag på käften. Halmstads kommuns kulturpris tilldelades jazzpianisten och kompositören Susanna Lindeborg. För första gången delades stipendiet från konstnären Lars Johanssons minnesfond ut. Stipendiat blev konstnären Anna Andersson. Målredovisning Medborgarservice Andersberg Genomfört 33 arrangemang och 262 aktiviteter har genomförts på Medborgarservice Andersberg. Ökat valdeltagande i höstens val i Andersbergs båda valkretsar. Föreningsbryggan utvecklas och står som värd för ett ökat antal arrangemang och aktiviteter, vilket utvecklar och förstärker möjligheterna för de boende att utöva inflytande. Internationella projekt och kontakter Genomfört Ungdomar från verksamheten deltar i utbytet med Asti. En träff har genomförts i Halmstad under hösten. Antal internationella projekt: 1 Antal internationella kontakter: 3 Europa Direktkontoret: 14 aktiviteter och 2 arrangemang inom internationell verksamhet har genomförts på stadsbiblioteket. Internationella kontakter inom konst: Stensersen Museum, Oslo, Norge, Konstmuseet Trapholt, Kolding, Danmark, Åbo Konstmuseum, Åbo, Finland, Avslut av Lee Millerutställningen i Oslo tillsammans med Lee Miller Arcive, England 9 (20)

10 Ökat intresse för läsning Påbörjat De läsfrämjande insatserna för vuxna har ökat i antal och involverat fler medborgare. Trots det visar kulturundersökningar 2008 och att läsning av böcker har minskat bland de vuxna angav 89 procent att de under det senaste året läst eller lyssnat på en bok, var siffran 83 procent. En möjlig förklaring att man läser på annat sätt, läsplattorna har börjat slå igenom under året. De läsfrämjande insatserna för barn är prioriterade och har varit konstanta. Intresset för läsning bland barn utvärderas inte. Kvalitetsarbete genom Lean för förbättrad effektivitet och kvalitet Genomfört Introduktion för hela förvaltningen genomfört i oktober. 121 medarbetare har spelat leanspelet, 2 avdelningar har arbetat vidare med värdegrund och Smart-filosofin, 4 enheter anmälda för att fortsätta med utbildningspaketet. Fokus under året har varit att arbeta fram produktionssystemet Smart för kulturförvaltningen, introduktion för all personal samt utbildning, därav ej genomförda mätningar av nyckeltal. Alla gymnasieskolans avgångsklasser ska ges information om förutsättningarna för sina ekonomiska möjligheter och skyldigheter Genomfört Ca elever har erhållit nyproducerat informationsmaterial. 10 (20)

11 3. Verksamhetsmått Kulturnämnden Besök Antal besök Besök per öppettimme Utfall Budget Utfall 2009 Utfall Budget Utfall 2009 Bibliotek Fritidsgårdar Konstverksamhet* Nolltrefem** Medborgarservice Andersberg Summa *) Besök och besök per öppettimme avser Mjellby konstmuseum och Stadsgalleriet **) Nolltrefem öppnade Nettokostnad Nettokostnad per invånare Utfall Budget Utfall 2009 Utfall 2008 Bibliotek 538 kr 542 kr 559 kr 548 kr Fritidsgårdar 183 kr 183 kr 202 kr 216 kr Konstverksamhet* 54 kr 53 kr 48 kr 55 kr Nolltrefem** 59 kr 58 kr 49 kr - Medborgarservice Andersberg 31 kr 31 kr 33 kr 32 kr Kulturförvaltningen totalt kr kr kr kr Verksamhetsspecifika mått Utfall Budget Utfall 2009 Utfall Antal bibliotekslån Totalt antal arrangemang och aktiviteter * 3. Antal sökta kulturbidrag Antal sålda gårdskort tjejer killar Antal besök på fritidsgårdarna tjejer killar Antal ärenden energioch klimatrådgivning Antal ärenden budgetoch skuldrådgivning Antal ärenden konsumentrådgivning (20)

12 4. Verksamheterna Biblioteksavdelningen Året började med nedläggning av folkbiblioteksverksamheten på tre filialbibliotek: Trönninge, Gullbrandstorp och Åled. Verksamhet som skolbibliotek fortsatte dock på två av dem och i Åled har kulturföreningen fortsatt bedriva biblioteksverksamhet. RFID-arbetet har påbörjats med gallring och RFID-märkning av media på samtliga bibliotek inför teknikskiftet Ny webbplats för kommunen lanserades i maj och då ingick även en ny webbplats för biblioteken. Utlåningen av e-böcker har ökat dramastiskt och biblioteken ser nu tydligt att läsplattorna har slagit igenom. Under året har ett mycket givande samarbete inletts mellan folkbiblioteken och logopederna på Kärnhuset och landstinget. Samarbetet har bland annat resulterat i att gemensamma metoder arbetats fram för att på ett bättre och mer individanpassat sätt kan tillgodose de behov och önskningar som barn med tal-, språk- och kommunikationsproblem har. Biblioteken i Halmstad beviljades medel från kulturrådet för att genomföra Lördan är UNG, ett projekt som sträckte sig över tre lördagar på Stadsbiblioteket och en lördag vardera för Söndrums, Oskarströms och Vallås bibliotek. Lördan är UNG innehöll workshops, filmvisning och skapande på olika teman för barn 6-19 år. Stadsbiblioteket Stadsbiblioteket roll som medborgarnas mötesplats är ett viktigt uppdrag. Möjligheten att låna/hyra lokaler finns och under året skedde en effektivisering av hanteringen genom införande av bokningssystemet FRI istället för pappersbokning. Stadsbiblioteket provade för andra gången mötesplatskonceptet Levande böcker där tanken är att låna ut människor som representanter för en företeelse som människor kan ha en fördom mot. Helt nytt för i år är genomförandet av ett antal arrangemang med fokus på tidningar och tidskrifter. Syftet var att lyfta fram medieformerna, men också att sätta in dem i en samhällskontext som medel för det demokratiska samtalet. Stadsbiblioteket har erbjudit introduktion till datorer och Internet för de besökare som inte använt datorer tidigare. Stadsbiblioteket har i samarbete med andra arrangörer haft ett musikfokus under och ett tiotal konserter har ägt rum på Nissanscenen. Tillsammans med lunchmusiken har musikarrangemangen gett en mängd musikupplevelser. Stadsbiblioteket har haft satsningar på föreläsningar i samarbete med andra arrangörer och där vetenskapscaféer, kultursoppor och Författare i sommarkvällen är återkommande inslag. Nordisk speldag har arrangerats för första gången. Läse- och numera även skrivarcirklar, äger rum på stadsbiblioteket och är växande i antal. Nytt är en eftermiddagscirkel och en engelsk Reading group. För unga vuxna har det funnits skrivarläger, i år tillsammans med nya samarbetskommuner. Populära Twilightnights där fans till böckerna och filmerna tävlar, diskuterar och umgås kring det gemensamma intresset har genomförts och även Harry Potter-frossa i tre dagar under höstlovet med allt från högläsning till film och tävlingar. Planerat och genomfört av två ungdomar med brinnande intresse i samarbete med biblioteket. Filialer och bokbuss En nyhet för bokbussen är program med Björn Ranelid utomhus i Haverdal. Detta följdes upp med fyra barnprogram under höstlovsveckan. Bokbussen besöker tre nya områden efter nedläggningen av tre filialbibliotek, vilket innebär sju nya hållplatser och fem nya förskolor. På Oskarströms bibliotek har fokus under året har varit ungdomar. Ett samarbete har utvecklats mellan biblioteket och fritidsgården där man bl.a. anordnat regelbundet återkommande workshops tillsammans. Ungdomshörnan på biblioteket är färdig med ny fräsch inredning, TV-spel och är välbesökt av skolans ungdomar. Söndrumsdagen anordnades för första gången. Med HFAB i ryggen deltog, förutom biblioteket, företag, folktandvård, Söndrumskliniken, hembygdsföreningen och svenska kyrkan. På torget utanför biblioteket Lilla Montmartre, fanns 15 utställare av konst. För barnen ordnades stafflimålning. Varje företag ordnade dessutom 12 (20)

13 olika aktiviteter. Träffarna i nätverket fortsätter och allt tyder på att detta kan bli ett årligt evenemang. Söndrums bibliotek hade temat konsthantverk under hösten och anordnade stickkalas med utställning av sjalar. Förutom utställningen, har biblioteket haft stickkalas med föredrag, demonstration av stickmaskiner, visning av garner och olika sticktekniker. Flera anmälde intresse för att ha ett stickcafé på biblioteket. Dessa inbjöds till ett upptaktsmöte i december. Tillsammans med Regionbibliotek Halland har Söndrums bibliotek haft en genomgång av bibliotekets funktion som mötesplats, exponering av böcker, utställningar och barnavdelningen. Detta resulterade i en kontakt med inredningsarkitekt som arbetade fram en skiss över biblioteket med förslag till en miljö som känns luftigare och mer överskådlig än den är idag. Under våren 2011 fortsätter arbetet. Programverksamheten på Andersbergs bibliotek genomförs tillsammans med Medborgarservice Andersberg och kulturvärdarna. Nytt för i år är vetenskapscaféer. En filmklubb med höstlovsbio och nattbio har startats. På Fyllinge bibliotek inleddes året med nya öppettider och med det minskat antal öppettimmar. För att göra Fyllinge bibliotek mer attraktivt och inbjudande har en storsatsning på gallring skett. Flera hyllsektioner har tagits bort för att göra biblioteket mer öppet, luftigt och lättillgängligt. Lovverksamhet har kommit i gång i form av workshops. Tre fullsatta programkvällar med Bodil Jönsson, Anders Ekborg och Tennessee Drifters i församlingshemmet lockade många Simlångsdalbor. Mymmel Blombergs diktskrivande med årets sjätteklassare på Brearedsskolan gav många fina och underfundiga dikter och blev ett bra avslut för klassen. På Vallås bibliotek har tio programkvällar för vuxna i samarbete med ABF dragit en stor publik. Biblioteket har fått ett nytt galleri med bra belysning och flexibla galleriskenor, vilket uppskattas av både utställare och besökare samtidigt som elever och lärare som kommer in genom skolingången får ett betydligt bättre första intryck av biblioteket. Som en del av satsningen på Vallås bibliotek också som ett familjebibliotek har vi numera barn- och babyrytmik för barn upp till fyra år och deras föräldrar, lördagar med familjeaktiviteter samt lovprogram. En nyhet för i år är skrivarcirkel för ungdomar under höstlovet. Ungdomsavdelningen har fått sittmöbler i en alldeles egen stil. Framtidsbeskrivning RFID införs under 2011, vilket innebär att all utlåning kommer att ske med radiosignaler istället för streckkoder. Nya utlåningsenheter tas i bruk på stadsbibliotek, Söndrums bibliotek och Vallås bibliotek. Utlåning genom självbetjäning kommer också att införas på flera andra filialbibliotek. Ny teknik kommer att finnas i alla diskar och nytt larm på stadsbiblioteket. Resultatet kommer att bli ett säkrare och tryggare utlåningssystem, filialpersonal som kan arbeta med besökaren istället för att hantera utlån av böcker. Teknikskiftet innebär också en förberedelse inför framtida teknikinnovationer för mediehantering. Kulturförvaltningens organisationsförändring innebär för biblioteksavdelningen som största avdelningen på förvaltningen en stor omorganisation där det nära ledarskapet, medarbetarskap, processer och medborgarperspektiv är i fokus. Under 2011 kommer folkbibliotekens styrdokument att finslipas genom att ett folkbiblioteksuppdrag antas av kulturnämnden och arbetet med en biblioteksplan påbörjas. Från dessa politiskt antagna dokument kan sedan arbetet med att formulera styr- och uppföljningsdokument genom hela avdelningen vidareutvecklas. Stadsbiblioteket öppnades i april 2006 och det firas genom ett fullbokat och intensivt femårskalas i april Stadsbiblioteket har blivit en viktig mötesplats i Halmstad med ca besök i månaden. Ekonomiskt resultat Resultat Budget Budgetavvikelse kkr kkr 64 kkr Det minimala överskottet på biblioteksbudgeten beror bland annat på svårigheter att beräkna publikintäkter på programbudgeten. Överskott finns även på personalsidan, vilket beror på svårigheter att finna korttidsvikarier. 13 (20)

14 Fritidsavdelningen Två fritidsgårdar( Harplinge och Kärleken) lades ned vid årsskiftet. Försök till vidare drift i alternativ driftsform (föreningsdrift) har diskuterats. Tyvärr har ingen förening varit beredd att ta ansvaret för en fortsatt drift. Under invigningen av Halmstad Arena i februari medverkade fritidsavdelningen tillsammans med Trygga Halmstad i genomförandet av ett dataspels-lan (lokal area network) under två dygn. Det genomfördes även ett stort sportlovsdisco i arenan. Vårt samarbete med Trygga Halmstad har gett fler arrangemang. Förutom valborgs och skolavslutningsdiscon har det genomförts ett flertal arrangemang för ungdomarna i Halmstad, bl.a. i samband med Kickoffen för sommarverksamheten Splash på Brottet. Splash genomfördes för tredje året. I samarbete med Stena fastigheter och HFAB har vi för andra gången genomfört Sommarkul på Andersberg. I år har det varit ca 100 barn som gjort besök under 46 dagar. Detta är en mycket omtyckt verksamhet som vi hoppas kunna fortsätta med. Under fyra veckor (v 24-27) har vi genomfört sommarverksamhet i Oskarström. Verksamheten har bedrivits på Furulundsbadet. Dagtid för åringar och kvällar för de äldre. Under Marinfestivalen ansvarade vi tillsammans med Trygga Halmstad för ett ungdomsområde på marknadsplatsen. Där genomfördes en mängd aktiviteter och det hela avslutades med ett mycket populärt skumdisco. En minskning av besöksantalet kan konstateras. Två huvudorsaker kan konstateras. Nedläggningen av två fritidsgårdar och en generationsväxling bland gårdsbesökare kommer fokus att läggas på att nyrekrytera framförallt ungdomar i åk 4-6 till gårdarna. Framtidsbeskrivning Under 2011 kommer mycket att handla om Tall Ships Races, där vi kommer att ansvara för Youth area, ett ungdomsområde i ett stort magasin på ca kvm. Här kommer det att vara aktiviteter, happenings, underhållning och disco i dagarna fyra. Vi kommer att ytterligare försöka att utveckla våra arrangemang i samarbete med Trygga Halmstad, allt för att ge ungdomarna fler drogfria alternativ kommer också att präglas av ett förändrat arbetssätt för fritidspersonalen, där vi mer kommer att utgå från mötet med ungdomarna och inte så mycket platsen. Detta innebär ett flexiblare sätt att möta ungdomar, där fritidsgården är en av många mötesplatser. Detta kan i framtiden innebära att vi har färre fasta platser där vi bedriver fast verksamhet och i stället möter behoven där de uppstår. Ekonomiskt resultat Resultat Budget Budgetavvikelse kkr kkr -91 kkr Underskottet beror på personalförstärkning på Hyddan och Citygården 14 (20)

15 Konsument Halmstad Budget- och skuldrådgivning Fortfarande noteras ett högt inflöde av ärenden, på väsentligen samma höga nivå som under Inlämnade enkätsvar visar att de rådsökande är fortsatt mycket nöjda (93 %) eller ganska nöjda (7 %) med budget- och skuldrådgivarnas råd och information. Budget- och skuldrådgivarna är tillgängliga genom såväl telefontider som tider för obokade besök. Väntetiden har under året varit kort. I och med besökstiden har alla rådsökande haft möjlighet till ett första besök inom en vecka. I linje med kulturnämndens prioritering har budget- och skuldrådgivarna, i samarbete med konsumentinformatören, gjort en broschyr med privatekonomisk information som har delats ut till samtliga avgångsklasser i Halmstads kommuns gymnasieskolor. Informationen nådde ca elever. Energi- och klimatrådgivning Under året har energi- och klimatrådgivaren bland annat deltagit i mässor och utställningar, som t.ex. Energismartkampanjen och Bomässan, och vidare arrangerat eller deltagit i ett femtontal aktiviteter, bl.a. föreläsningar kring solenergi respektive värmepumpar. Information till skolklasser genomfördes i samband med tävlingen Energispaningen. Ett tiotal företag har sökt råd under året kring energieffektivisering och cirka 150 företagare erhöll information vid ett frukostmöte för företagare. Merparten av de rådsökande är privatpersoner och dominerande ärendegrupper är frågor som rör värmepumpar, energisparråd och solvärme. Konsumentrådgivning En heltidstjänst arbetar med konsumentrådgivning. Nio utåtriktade aktiviteter har genomförts. Dominerande ärendegrupper rör boendefrågor, frågor kring telefoni, internet och posttjänster samt frågor kring fordon och transporter. Av inkomna konsumentärenden påbörjas 96,2 procent (riktvärde 90 %) av ärendena inom två arbetsdagar och 98,4 procent (riktvärde 80 %) av inkomna ärenden är avslutade inom tio arbetsdagar. Mobilitetskontoret Under året har mobilitetskontoret deltagit i eller arrangerat välbesökta kampanjer/utställningar/festivaler som Energismartkampanjen, Världsmiljödagen, Kretsloppet, Marinfestivalen och Europeiska Trafikantveckan. Under november genomfördes ett Testresenärs -projekt, där ett 50-tal vanebilister provade på att åka buss eller tåg till och från arbetet månaden. Medborgarservice Andersberg Besöksantalet ligger på budgeterad nivå, besök. Under året har i lokalen anordnats 262 aktiviteter och 33 arrangemang. Bland aktiviteter och arrangemang av större betydelse kan nämnas en mångkulturell kvinnokväll, en uppskattad föreläsningsserie kring temat interkulturell kommunikation och en julfest med cirka 500 besökare. Två nummer av Andersbergsbladet har givits ut, med syfte att informera och engagera de boende i området. I samband med valet har ett flertal aktiviteter genomförts. Lokalen har också fungerat som förtidsröstningslokal, vilket bidragit till att öka valdeltagandet på Andersberg. Valdeltagandet i Andersbergs två valkretsar ökade med 7-8 procent. Totalt förtidsröstade personer på Medborgarservice Andersberg. Framtidsbeskrivning Antalet ärenden för budget- och skuldrådgivningen bedöms öka under 2011 med anledning av regeringens proposition /11:31 Bättre möjlighet till skuldsanering, genom vilken föreslås bl.a. att möjligheten att bevilja skuldsanering för näringsidkare utvidgas. Inte heller skuldernas ålder ska särskilt beaktas vid bedömning av skäligheten för skuldsanering. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli Halmstads kommun har hos statliga Energimyndigheten sökt, och beviljats, statligt stöd till energieffektivisering i kommuner och landsting. Stödet gäller för åren och uppgår till totalt kronor. Stödet skall användas för strategiskt arbete i syfte att effektivisera energianvändningen i kommunens förvaltningar och bolag, avseende såväl byggnader som transporter. 15 (20)

16 Det år 2009 påbörjade arbetet med att producera en konsumentfilm beräknas klart under första kvartalet Filmen vänder sig främst mot elever i årskurs 9 och gymnasieskolan. Projektet Mobilitetskontoret, som ingår som delprojekt i Halmstads kommuns klimatinvesteringsprogram (KLIMP), avslutas per Diskussioner med bl.a. stadskontoret pågår om hur Halmstads kommun kan fortsätta arbeta med mobilitetsåtgärder, kopplat till kommunens föreliggande transportplan. Medborgarservice Andersbergs arbete med att i samverkan med de boende i området utveckla och förbättra medborgarservicen i området fortsätter. Fokus under 2011 kommer att ligga på att utöka den uppsökande verksamheten i området. Ekonomiskt resultat Resultat Budget Budgetavvikelse kkr kkr 104 kkr Överskottet på ca 104 kkr beror till övervägande del på att en tjänst på Medborgarservice Andersberg var vakant under 2,5 månader. Kulturavdelningen Kulturnatt 11 september För nionde gången genomfördes Kulturnatten och liksom tidigare tillfällen samlade arrangemanget tusentals Halmstadsbor som vimlade runt på ett 40-tal lokaler och kunde välja mellan 150 programpunkter. Även barnen fick sitt lystmäte med en egen kulturdag med prova-på-verksamhet, cirkusskola, trollkarlar, dans och teater. Nolltrefem Nolltrefem, huset för alla mellan 15 och 25 år har haft sitt första hela verksamhetsår. Det har varit händelserikt med en mängd olika typer av evenemang och över 200 workshops. En gemensam nämnare för de flesta är att ungdomar har varit delaktiga från ruta ett med planering, men de har också varit utövare. De har dansat, filmat, spelat och kunnat utvecklas inom sina intresseområden. Idépengen, som ger de unga möjlighet att få sin idé att bli verklig, har också varit ett viktigt redskap för inflytandet. Konstverksamheten Året som gått har varit ett viktigt år för kulturförvaltningens konstverksamhet genom framtagandet av en konststrategi för Halmstad kommun Med utgångspunkt i strategins mål övergick Stadsgalleriet vid årsskiftet till att bli Halmstads konsthall. En annan betydelsefull händelse för Halmstad är att våra svenska surrealister, utställningen Halmstadgruppen, åkte på turné till både Norrköpings konstmuseum och Millesgården i Stockholm. En utställning som blev mycket uppmärksammad medialt i hela Sverige och som kommer att generera stort intresse för Halmstadgruppens hemvist, Mjellby konstmuseum framöver. Sommaren visades svenskättade konstnären Sandy Skoglund på Mjellby Konstmuseum, en utställning som fortsatte till Fotografiska i Stockholm. Sandy Skoglund, bosatt i USA, lade stor vikt i samarbetet med Sverige och Mjellby Konstmuseum, vilket resulterade i att hon donerade ett av sina mer centrala verk till Halmstad Kommun. 16 (20)

17 Framtidsbeskrivning Några utmaningar inför 2011 är - Den nybildade regionen och samverkansmodellen - Att starta programverksamhet på Halmstads konsthall - Dålig representation av besökare (och utövare ) i mellanåldrarna år i Halmstads kulturliv - Delaktighets- och demokratiarbetet på framförallt Nolltrefem - Frånvaron av scener (kostnaden för scenhyra) för framförallt större arrangemang - Den nya läroplanen som slukar stor kraft från barn- och ungdomsförvaltningen - Implementering av förslagen från konststrategin - The Tall Ships Races Kulturavdelningen ska bl.a med hänsyn till ovanstående utmaningar jobba med fokus på: Nätverksbyggande, ökad dialog med regionen, nya programformer på nya platser, barnkulturen, den offentliga konsten, kommunens samlingar och ett aktivt rekryteringsarbete på Nolltrefem. Stort fokus kommer att läggas på The Tall Ships Races vad gäller ungdomskulturen, barnkulturen samt till viss del konsten. Ekonomiskt resultat Resultat Budget Budgetavvikelse kkr kkr -356 kkr Budgetavvikelsen var prognostiserad och sanktionerad bl.a. med hänsyn till signaler om att flera av förvaltningens övriga avdelningar skulle ge överskott. Av underskottet ska kr räknas bort (lovad kompensation för hyreshöjning från Stadskontoret). Resterande kr hänför sig i första hand till Nolltrefem ( kr) och Kulturhuset ( kr). Nämnd, stab och gemensamt Kulturnämnden Kulturnämnden har under året haft nio sammanträden. Kulturnämnden har 17 ledamöter, 11 ordinarie och 6 ersättare. Två sammanträden har hållits ute i verksamheten. I april sammanträdde kulturnämnden i Oskarström och gjorde studiebesök på fritidsgården Citygården och Oskarströms bibliotek och i maj förlades sammanträdet till Fyllinge med besök på Fyllinge fritidsgård och Fyllinge bibliotek. Två av kulturnämndens sammanträden har varit heldagar med teman. I mars hölls en introduktion i Lean och ledamöterna spelade Lean-spelet och vid septembersammanträdet planerades och diskuterades verksamhetsplanen för Dessutom genomfördes en utbildning för nyvalda ledamöter i januari. Kulturnämndens ledamöter har deltagit i följande kurser och konferenser: Kultursamverkansutredningen, Halmstadkonferensen, Om ungas mötesplatser, Digital turist, Hallands Kulturplan och Bok & Biblioteksmässan. Nöjdhetsundersökning angående förvaltningens stöd och information till kulturnämnden har genomförts. Gemensamt Två personaldagar har arrangerats för all personal i kulturförvaltningen, vårens tema var HR (Human Resources rikting vision 2020) och höstens Lean. Utöver personaldagar har brandutbildning, hjärt- och lungräddning, ABC- 17 (20)

18 utbildning (andning, blödning, chock), utbildning för nya webben, handläggarutbildning och introduktion för nyanställda genomförts. Kulturundersökningen 2008 följdes upp med en ny undersökning Halmstadbor i åldrarna år svarade på frågor om kulturvanor, utbud m.m. I arbetet med Lupp-rapporten (Lokal uppföljning av ungdomspolitiken) har kulturförvaltningen varit representerad. Rapporten presenterades i januari och har följts upp i delårsrapporter och i samband med planering av verksamheten Kommunen lanserade en ny webb under våren. Kulturförvaltningens informatörer har varit engagerade i förarbetet och är kategorisamordnare för målområdet Uppleva och göra på webben. Informatörerna har drivit arbetet med att ta fram en guide/anvisning för sociala medier. Dessutom har de informerat verksamheterna m fl om sociala medier. En IT-utredning har gjorts som dels är en inventering av kulturförvaltningens IT-park, dels ett underlag för framtida beslut kring IT i förvaltningen med anledning av centralisering av delar av IT-strukturen. Staben Under året har stabens lean-arbete övergått från att vara pilotprojekt till något för hela förvaltningen. Tillsammans med ledningsgruppen har Smart utarbetats, kulturförvaltningens variant av Lean. Ledningsgrupp, kulturnämnd, fackliga representanter och arbetsledare har utbildats. I oktober introducerades Smart/Lean i hela kulturförvaltningen på en personaldag och därefter har majoriteten av all personal spelat lean-spelet. Förvaltningen tilldelades Årets lean-pris i Halland. Framtidsbeskrivning Året inleds med en ny kulturnämnd. Den nya nämnden för består av nio ledamöter och fem ersättare. Utbildning och introduktion kommer att prägla året. En förändrad organisation för kulturförvaltningen ska beslutas under våren. För stabens del innebär det bl.a. framtagande och genomförande av utbildning för enhetschefer, utveckling av den interna informationen samt tydliggörande av stabens roller och uppdrag. Smart/Leansatsningen fortsätter, fyra enheter har anmält sig till fortsatt utbildning i Smart. Med anledning av Leanpriset kommer förvaltningen att få ta emot studiebesök under året. En del i centraliseringen av IT i kommunen är att förvaltningarna istället för att äga datorerna numera hyr datorer av IT-service. De ekonomiska konsekvenserna för förvaltningen med anledning av hyrförfarandet är i dagsläget oklara. Ekonomiskt resultat Resultat Budget Budgetavvikelse kkr kkr 250 kkr Vissa planerade köpta tjänster för administration och kvalitetsuppföljning har ej genomförts då kulturavdelningen efter sommaren signalerade ett större underskott. 18 (20)

19 5. Ekonomisk redovisning Ekonomisk utveckling Nettokostnaden har under den senaste tolvmånadersperioden minskat med 3 %, vilket motsvarar kkr. Främsta orsakerna till minskningen är dels att vi under reducerade bidragen till föreningar/studieförbund (ca kkr) dels att det i 2009 års siffror ingår kostnader för uppbyggnaden av Nolltrefem (ca kkr netto). (kkr) Nettokostnadsförändring Nettokostnad Nettokostnad 2009 Nämnd (inkl projekt) -52% Förvaltningsgemensamt 14% Stab 4% Konsument Halmstad 0% Kulturavdelning -3% Fritidsavdelning -8% Biblioteksavdelning -3% TOT -3% Nedanstående diagram visar nettokostnadsutvecklingen de senaste sex åren. Nettokostnadslinjen visar faktisk nettokostnad per månad, nettokostnadssnittlinjen visar nettokostnadens genomsnitt de senaste tolv månaderna. Nettobudgetlinjen visar budget. Att nettokostnaden per månad rör sig mycket beror delvis på att kostnader och intäkter inte har periodiserats fullt ut men det finns även stora faktiska variationer under året. Att nettokostnaden ökat mycket mellan 2005 och 2006 beror främst på att det nya stadsbiblioteket öppnade Nettokostnadsökningen därefter har inte varit så omfattande och den beror främst på löne- och prisökningar men också på att verksamheter som Medborgarservice Andersberg och Nolltrefem har tillkommit. Nettokostnad per månad för Kulturförvaltningen exklusive Halmstads Teater kkr Jan Feb Mars Apr Maj Juni Juli Aug Sep Okt Nov Dec Jan Feb Mars Apr Maj Juni Juli Aug Sep Okt Nov Dec Jan Feb Mars Apr Maj Juni Juli Aug Sep Okt Nov Dec Jan Feb Mars Apr Maj Juni Juli Aug Sep Okt Nov Dec Jan Feb Mars Apr Maj Juni Juli Aug Sep Okt Nov Dec Jan Feb Mars Apr Maj Juni Juli Aug Sep Okt Nov Dec 22/ öppnas nya stadsbiblioteket I jan 2007 öppnas Medborgarservice Andersberg 12/ invigs Nolltrefem Nettokostnad Nettokostnad snitt Nettobudget 19 (20)

20 Ekonomiskt resultat Årets resultat uppgår till -29 kkr. Intäkterna har under året överstigit de budgeterade med ca kkr, differensen beror bl.a. på intäktsökning inom programverksamheten, mediauthyrning, övrig försäljningsverksamhet, och övriga driftsbidrag. Personalkostnader går ca 30 kkr över budget. Lokalkostnaderna överskrider budgeten med ca 250 kkr och förklaras till hälften av ett budgeteringsfel avseende kapitaltjänstkostnader på Mjellby konstmuseum, den andra hälften beror på ett ökat behov av tillfälliga lokalförhyrningar samt kostnader för fastighetsservice (som ligger budgeterade under övriga kostnader). Övriga kostnader överskrider budgeten med ca 920 kkr, bl.a. kan dessa kostnadsökningar härledas till de ökade intäkterna. Underskottet motsvarar 0 % av årets budget. (kkr) Budgetavvikelse Procentuell förbrukning Nämnd (inkl projekt) 14 98% Förvaltningsgemensamt % Stab 75 98% Konsument Halmstad % Kulturavdelning % Fritidsavdelning % Biblioteksavdelning % TOT % Investeringar Årets investeringsöverskott som uppgår till kkr beror på att planerade inventarieinvesteringar inte hunnit avslutas under året. (kkr) Budget-avvikelse Procentuell förbrukning Nettoinvestering Konstinköp 9 97% 259 Inventarier, Stab+gemensamt 219 0% 0 Inventarier Nolltrefem/Hus för Unga % 190 Inventarier Mjellby Konstmuseum 82 62% 134 Inventarier Kulturhuset % 9 Inventarier ny fritidsgård O-ström 243 0% 0 Inventarier, Nytt Stadsbibliotek 2 90% 23 Inventarrier samtl Bibliotek 416 8% 34 TOT % (20)

Kulturförvaltningen 1 2012

Kulturförvaltningen 1 2012 Kulturförvaltningen 1 2012 Vid mediejukeboxen på Stadsbiblioteket Foto: Mymmel Blomberg Innehåll Kulturförvaltningen...3 Kulturnämnden...4 Organisation...5 Vad hände år 2011?...6 Biblioteksavdelningen...7

Läs mer

Kulturundersökning Halmstad 2010

Kulturundersökning Halmstad 2010 Kulturundersökning Halmstad 2010 10 8 6 1. Har du under det senaste året? (gäller inte bara i Halmstad) Bio Musikal/ show Konstutställning Rock / popkonsert Museum Teater Kurs/ studiecirkel Familje / barnprogram

Läs mer

Sammanträdesdatum Sida Kulturnämnden 2013-12-18 1(17)

Sammanträdesdatum Sida Kulturnämnden 2013-12-18 1(17) Kulturnämnden 2013-12-18 1(17) Plats och tid: Stadsbiblioteket, Klarasalen, kl. 13:15-15:50 ande: Eva-Marie Paulsson (S), ordförande Jane Thorell (M) Dan Öjvind Gasstorp (C) Tommy Lundkvist (FP) Nils Werner

Läs mer

Kulturnämndens verksamhetsberättelse 2009

Kulturnämndens verksamhetsberättelse 2009 Kulturnämndens verksamhetsberättelse 2009 KULTURNÄMNDEN Kulturnämndens verksamhetsberättelse redovisar viktiga händelser, framtidsutsikter och resultat för kulturnämndens mål 2009. Under respektive målområde

Läs mer

Verksamhetsberättelse Energi- och klimatrådgivningen 2011

Verksamhetsberättelse Energi- och klimatrådgivningen 2011 Verksamhetsberättelse Energi- och klimatrådgivningen 2011 2 Innehållsförteckning INLEDNING... 4 AKTIVITETER... 4 Företagskväll på Norrgården... 4 40-års kalas för kommunen... 4 Ista n utan min bil / Europeiska

Läs mer

Valnämndens handlingar

Valnämndens handlingar Valnämndens handlingar 2018-11-26 Kallelse Sida Valnämnden 2018-11-26 1(2) Box 153 301 05 Halmstad 035-13 70 00 direkt@halmstad.se Plats: Stationsgatan 64 Sammanträdesdatum: 2018-11-26 Tid: 16:00 Ordförande:

Läs mer

Budget 2019 samt plan för ekonomin åren KULTURVERKSAMHET

Budget 2019 samt plan för ekonomin åren KULTURVERKSAMHET Budget 2019 samt plan för ekonomin åren 2020-2021 KULTURVERKSAMHET Innehållsförteckning VERKSAMHETERNA... 3 Driftbudget... 3 Verksamhetsbeskrivning... 3 Förändringar i verksamheten... 3 Framtid... 3 Mål...

Läs mer

Nämnd- och bolagsplan 2015. Kulturnämnd

Nämnd- och bolagsplan 2015. Kulturnämnd Kulturnämnd Innehållsförteckning Ledning... 3 Förutsättningar för verksamhetsåret... 4 Mål och mått... 6 Budget... 9 Bilagor... Fel! Bokmärket är inte definierat. 2 (9) Ledning Förvaltning: Ordförande:

Läs mer

Datum Dnr FK06/15. Biblioteksplan. Antagen av Kommunfullmäktige

Datum Dnr FK06/15. Biblioteksplan. Antagen av Kommunfullmäktige Datum 2010-09-21 Dnr FK06/15 Biblioteksplan Antagen av Kommunfullmäktige 2010-11-25 Innehållsförteckning Inledning... 3 Bakgrund... 3 Vad är en Biblioteksplan?... 3 Styrdokument... 4 Nulägesbeskrivning...

Läs mer

ANSLAG / BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ:

ANSLAG / BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ: Kulturnämnden 2012-03-28 1(15) Plats och tid: Halmstads Teater, Esaias Thoren, kl. 13:15-15:10 ande: Lena Ekman (M), ordförande Eva-Marie Paulsson (S) Jane Thorell (M) Bertil Nilsson (S) Dan Öjvind Gasstorp

Läs mer

Verksamhetsplan Beslutad av Kulturnämnden

Verksamhetsplan Beslutad av Kulturnämnden Verksamhetsplan 2012-2014 Beslutad av Kulturnämnden 2011-11-16 #{enhet}# Innehållsförteckning Beslutad av Kulturnämnden 2011-11-16...1 1 Ordförandens inledning... 3 2 Vision och värdegrund... 5 3 Nämndens

Läs mer

HALMSTAD KULTURFÖRVALTNING - KULTURUNDERSÖKNINGEN 2014

HALMSTAD KULTURFÖRVALTNING - KULTURUNDERSÖKNINGEN 2014 HALMSTAD KULTURFÖRVALTNING - KULTURUNDERSÖKNINGEN 2014 Kontakt: Edna Sinkjaer Datum: September 2014 Anna Ragnarsson Senior Consultant Tel: 0720 700 432 anna.ragnarsson@novus.se Kort om uppdraget SYFTE

Läs mer

Barn- och ungdomsbokslut 2015 Kulturnämnden

Barn- och ungdomsbokslut 2015 Kulturnämnden Barn- och ungdomsbokslut 2015 Kulturnämnden Kulturnämnden Kulturnämnden ska i sin verksamhet prioritera barn och ungdomar. Flera av nämndens verksamheter riktar sig direkt till barn och ungdomar, medan

Läs mer

Ekerö kommuns biblioteksplan Ditt Bibliotek

Ekerö kommuns biblioteksplan Ditt Bibliotek Ekerö kommuns biblioteksplan 2019-2023 Ditt Bibliotek Inledning Kommuner är enligt bibliotekslagen skyldiga att upprätta biblioteksplaner, som formulerar den lokala bibliotekspolitiken. Biblioteksplanen

Läs mer

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf Programområde Kultur och bibliotek ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk

Läs mer

Joakim Rask och Eva-Marie Paulsson. Eva-Marie Paulsson. ANSLAG / BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Halmstads kommun, Kulturnämnden

Joakim Rask och Eva-Marie Paulsson. Eva-Marie Paulsson. ANSLAG / BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Halmstads kommun, Kulturnämnden Kulturnämnden 2012-06-27 1(11) Plats och tid: Stadsbiblioteket, Klarasalen, kl 15:15-16:20 ande: Lena Ekman (M), ordförande Eva-Marie Paulsson (S) Dan Öjvind Gasstorp (C) Anna Ohlsson (S) Tommy Lundkvist

Läs mer

Biblioteksplan för Norrköpings kommun 2012 2014. Antagen i kultur- och fritidsnämnden 2012 03 21 KFN 2011/0230

Biblioteksplan för Norrköpings kommun 2012 2014. Antagen i kultur- och fritidsnämnden 2012 03 21 KFN 2011/0230 Biblioteksplan för Norrköpings kommun 2012 2014 Antagen i kultur- och fritidsnämnden 2012 03 21 KFN 2011/0230 (Omslaget- baksida) Norrköpings bibliotek Visionen för 2030 Det goda livet säger att Norrköping

Läs mer

Biblioteksplan. för Härjedalens kommun 2014-2018

Biblioteksplan. för Härjedalens kommun 2014-2018 Biblioteksplan för Härjedalens kommun 2014-2018 1 Syftet med biblioteksplanen är att formulera en lokal bibliotekspolitik, ta tillvara de biblioteks- och medieresurser som finns i kommunen samt skapa en

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2011-2013 Antagen av Kulturnämnden 2010-10-27 KULTURNÄMNDEN Verksamhetsplan 2011-2013 KN Sid. 1 av 27 KN 2010/0011 1. Ordförandens inledning Kulturnämnden redovisar härmed sin verksamhetsplan

Läs mer

Målet är delvis uppnått

Målet är delvis uppnått Lärande- och kulturnämndens alla verksamheter visar genom sina resultat på att goda förutsättningar kombinerat med varierad undervisning, lärandeformer och förhållningssätt ger barn, elever och ungdomar

Läs mer

Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun

Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun 1 Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun Markaryds kommun har skrivit en plan om kulturen och biblioteken i kommunen. Planen beskriver hur kommunen vill att det ska bli och vad kommunen ska

Läs mer

Delårsrapport 2018 KULTURVERKSAMHET

Delårsrapport 2018 KULTURVERKSAMHET Delårsrapport 2018 KULTURVERKSAMHET Delårsrapport 2018 Driftredovisning Driftredovisning UTFALL PROGNOS UTFALL Nettokostn i tkr Budget Utfall Avvikelse Budget Prognos Avvikelse Fg helår Kulturverksamhet

Läs mer

Revisionsrapport Konsument Halmstad Halmstads kommun

Revisionsrapport Konsument Halmstad Halmstads kommun Revisionsrapport Konsument Halmstad Halmstads kommun Rebecca Andersson Carl-Magnus Stensson Innehållsförteckning 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Syfte, revisionsfråga... 1 1.3. Avgränsning och metod... 1 2.1.

Läs mer

Perspektiv och övergripande mål. Kritiska framgångsfaktorer

Perspektiv och övergripande mål. Kritiska framgångsfaktorer Perspektiv och övergripande mål Vart kommer vi att befinna oss inom resp. perspektiv? Kund Vi har nöjda kunder och invånare Kritiska framgångsfaktorer Vad krävs för att nå de övergripande målen? Ha ett

Läs mer

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden och verksamhetsplan 2019 Kultur och fritidsnämnden Innehållsförteckning Verksamhetsplan... 3 Uppdrag... 3 Driftbudget... 3 Styrkort... 4 Verksamhetsplan... 5 Verksamhetsmått... 5 Utblick 2020-2021... 6

Läs mer

Plats och tid Asken, Eklundavägen 2, Örebro kl. 09:00-12:00. Carolina Israelsson (Handläggare) 42 Peter Alsbjer (Chef regionbibliotek) 45

Plats och tid Asken, Eklundavägen 2, Örebro kl. 09:00-12:00. Carolina Israelsson (Handläggare) 42 Peter Alsbjer (Chef regionbibliotek) 45 Plats och tid Asken, Eklundavägen 2, Örebro kl. 09:00-12:00 Tjänstgörande ledamöter Torgny Larsson (S) (ordförande) Gunnel Lindblom (V) (vice ordförande) Håkan Söderman (M) (2:e vice ordförande) Fredrik

Läs mer

Redovisning av enkäter genomförda vid Huvudbiblioteket, Bokbussen, Kronan bibliotek och Syltebiblioteket vintern 2013.

Redovisning av enkäter genomförda vid Huvudbiblioteket, Bokbussen, Kronan bibliotek och Syltebiblioteket vintern 2013. Redovisning av enkäter genomförda vid Huvudbiblioteket, Bokbussen, Kronan bibliotek och Syltebiblioteket vintern 2013 Januari 2014 Syftet med enkäten har varit att ta reda på vad våra besökare vid biblioteken

Läs mer

Kulturförvaltningens kontor

Kulturförvaltningens kontor Kulturnämnden 2016-10-26 1(16) Plats och tid Scandic Hallandia, 26 oktober 2016 kl 13:15-14:30 ande Ledamöter Sven Palmkvist (M), Ordförande Stefan Hansson (S), Vice ordförande Ann-Sophie Uvenfeldt Cordes

Läs mer

Samlad och utvecklad biblioteksverksamhet i Akalla, Husby och Kista

Samlad och utvecklad biblioteksverksamhet i Akalla, Husby och Kista KULTURFÖRVALTNINGEN STOCKHOLMS STADSBIBL IOTEK DNR SID 1 (6) 2012-06-01 Handläggare: David Jonsson Telefon: 08-50831197 Till Kulturnämnden KuN 2012-06-14 Nr 15 Samlad och utvecklad biblioteksverksamhet

Läs mer

Vår åsikt om den övergripande prioriteringen av dans och konst.

Vår åsikt om den övergripande prioriteringen av dans och konst. Vår åsikt om den övergripande prioriteringen av dans och konst. Grupp 1 Det är bra att det läggs vikt på dans och konst, men det flesta ungdomar vill ha mer musiksatsningar. Konst och dans är förmodligen

Läs mer

Redovisning av jämförelser av nyckeltal för fritidsgårdsverksamhet i sex kommuner

Redovisning av jämförelser av nyckeltal för fritidsgårdsverksamhet i sex kommuner -12-18 1 (8) Rapport Redovisning av jämförelser av nyckeltal för fritidsgårdsverksamhet i sex kommuner Sammanfattning Nackanätverket är ett samarbete mellan sex kommuner som handlar om fritidsgårdar och

Läs mer

Innehåll Inledning... 1 Vision Värmdö 2030 övergripande målsättningar... 1 Uppföljning... 2 Prioriterade grupper... 3 Folkbibliotek...

Innehåll Inledning... 1 Vision Värmdö 2030 övergripande målsättningar... 1 Uppföljning... 2 Prioriterade grupper... 3 Folkbibliotek... Biblioteksplan 2016-2018 Antagen av kommunfullmäktige den 27 januari 2016 14, 2015KS/0405 Innehåll Inledning... 1 Vision Värmdö 2030 övergripande målsättningar... 1 Uppföljning... 2 Prioriterade grupper...

Läs mer

ÄNGELHOLMS KOMMUN STUDIERESA 20 SEPTEMBER Politisk styrgrupp fastighetsfrågor

ÄNGELHOLMS KOMMUN STUDIERESA 20 SEPTEMBER Politisk styrgrupp fastighetsfrågor ÄNGELHOLMS KOMMUN STUDIERESA 20 SEPTEMBER 2017 Politisk styrgrupp fastighetsfrågor INNEHÅLL BAKGRUND 4 ÄNGELHOLMS STADSBIBLIOTEK 5 VARBERGS STADSBIBLIOTEK/KULTURHUS KOMEDIANTEN 7 HALMSTADS STADSBIBLIOTEK/KONSTHALL

Läs mer

Resultat av kundundersökning inom bibliotek och kulturhus 2014

Resultat av kundundersökning inom bibliotek och kulturhus 2014 2015-02-20 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KUN 2014/8-869 Kulturnämnden Resultat av kundundersökning inom bibliotek och kulturhus 2014 Förslag till beslut Kulturnämnden noterar informationen till protokollet.

Läs mer

B H Ä R N Ö S A N D S B I B L I O T E K S P L A N 2015 2017

B H Ä R N Ö S A N D S B I B L I O T E K S P L A N 2015 2017 B H Ä R N Ö S A N D S BIBLIOTEKSPLAN 2015 2017 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning 2 Vision 1.1 Biblioteken i Härnösand 3 Folkbiblioteket 3.1 Utvecklingsområden 3.2 Bibliotek för alla 3.3 Bibliotek av högsta

Läs mer

Kultur- och fritidsförvaltningen Simrishamns kommun. Bibliotekets verksamhetsplan 2016. Analys och årsberättelse

Kultur- och fritidsförvaltningen Simrishamns kommun. Bibliotekets verksamhetsplan 2016. Analys och årsberättelse Kultur- och fritidsförvaltningen Simrishamns kommun Bibliotekets verksamhetsplan 2016 Analys och årsberättelse Årsberättelse Förutsättningar för en mobil biblioteksverksamhet i Simrishamns kommun utreddes

Läs mer

Mål för samverkan mellan Stockholms förskolor, skolor och Stockholms stadsbibliotek. Ett komplement till Bibliotek i rörelse. En strategisk plan för

Mål för samverkan mellan Stockholms förskolor, skolor och Stockholms stadsbibliotek. Ett komplement till Bibliotek i rörelse. En strategisk plan för Mål för samverkan mellan Stockholms förskolor, skolor och Stockholms stadsbibliotek. Ett komplement till Bibliotek i rörelse. En strategisk plan för bibliotek i Stockholms stad 2006-2010 1. Uppdraget Kommunfullmäktige

Läs mer

Folkbiblioteken i Lund. Årsberättelse 2008

Folkbiblioteken i Lund. Årsberättelse 2008 Folkbiblioteken i Lund Årsberättelse 2008 Viktiga händelser 2008 Ny organisation Från 1 januari trädde en ny organisation i kraft. Biblioteksplan En plan för biblioteksverksamheten i Lunds kommun fastställdes

Läs mer

Riktlinjer för kulturstöd

Riktlinjer för kulturstöd Riktlinjer för kulturstöd Gäller från 2019-01-01 Fastställt av kulturnämnden 2018-11-28 116 (ersätter tidigare riktlinjer för kulturstöd, fastställt av kulturnämnden 2016-10-26 105 och reviderade 2017-11-29

Läs mer

Biblioteksplan för Haparanda kommun 2016-2018 Antagen BUN 2014/219 153

Biblioteksplan för Haparanda kommun 2016-2018 Antagen BUN 2014/219 153 Biblioteksplan för Haparanda kommun 2016-2018 Antagen BUN 2014/219 153 Bakgrund Den 1 januari 2014 antogs en ny bibliotekslag i Sverige. Den säger att kommunen ska upprätta en biblioteksplan för den samlade

Läs mer

Kulturförvaltningen- nyckeltal

Kulturförvaltningen- nyckeltal Kulturförvaltningen- nyckeltal Sammanfattning Positivt - Kulturförvaltningen Negativt - Kulturförvaltningen Fler antal aktiviteter för barn och ungdomar än riket och länet Lägre kostnad för den allmänna

Läs mer

Medieplan. Biblioteken i Mölndal

Medieplan. Biblioteken i Mölndal Medieplan Biblioteken i Mölndal 2013 2016 Kontaktuppgifter för mer information: Anette Eliasson, bibliotekschef, Biblioteken i Mölndal Telefon: 031-315 16 71. E-post: anette.eliasson@molndal.se Linda Rydgren

Läs mer

Kulturnämnden godkänner rapport för perioden januari maj 2008.

Kulturnämnden godkänner rapport för perioden januari maj 2008. 53(67) 2008-08-27 2008.82 44 Ekonomisk rapport, januari-maj 2008 Kulturnämnden godkänner rapport för perioden januari maj 2008. Per den 31 maj är 42,4 % redovisat av intäktsbudgeten, 30,7 % av kostnadsbudgeten

Läs mer

Motion (2019/255) från Karin Gustafsson (S) angående kultur på stadshusets borgargård. Svar på remiss från kommunstyrelsen

Motion (2019/255) från Karin Gustafsson (S) angående kultur på stadshusets borgargård. Svar på remiss från kommunstyrelsen Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Sida 1 (5) 2019-06-03 Handläggare Tomas Andersson Telefon: 08-508 319 87 Till Kulturnämnden 2019-06-18 Motion (2019/255) från Karin Gustafsson (S) angående

Läs mer

Enkät Mariestads Stadsbibliotek 2012

Enkät Mariestads Stadsbibliotek 2012 Datum: 1114 Sida: 1 (9) Enkät Mariestads Stadsbibliotek 12 Mariestads Stadsbibliotek fick i uppdrag av kulturnämnden att göra en enkät om bibliotekets verksamhet. Enkäten fanns på biblioteket samt kommunens

Läs mer

62 KoF.2013.0241. Budget 2014 med flerårsplan 2015 och 2016 samt investeringsbudget 2014-2018

62 KoF.2013.0241. Budget 2014 med flerårsplan 2015 och 2016 samt investeringsbudget 2014-2018 ESLÖVS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Sida 4 (11) Sammanträdesdatum 2013-09-04 Kultur- och fritidsnämnden 62 KoF.2013.0241 Budget 2014 med flerårsplan 2015 och 2016 samt investeringsbudget 2014-2018 Ärendebeskrivning

Läs mer

Biblioteket verkar i olika sammanhang och ska vara en klok, spännande och intressant samarbetspartner både i närområdet och utanför.

Biblioteket verkar i olika sammanhang och ska vara en klok, spännande och intressant samarbetspartner både i närområdet och utanför. 1 Inledning 1.1 VISION, VÄRDEGRUND OCH VERKSAMHETSIDÉ Lindängenbiblioteket ska vara en attraktiv mötesplats som tidigt bygger relationer med närområdets medborgare och stödjer dessa till lärande, utveckling

Läs mer

Ledamöter i dialogforum Diana Hildingsson (S) ordf Bayram Uludag (MP) Fredrik Andersson (V) Anders Runelund (M) Karin Fernstedt (S)

Ledamöter i dialogforum Diana Hildingsson (S) ordf Bayram Uludag (MP) Fredrik Andersson (V) Anders Runelund (M) Karin Fernstedt (S) MINNESANTECKNINGAR 1 [5] Kommunikation och områdesarbete 2012-04-18 Referens Lena Hellström Dag och tid Onsdag den 18april 2012 Plats Närvarande Alby bibliotek Ledamöter i dialogforum Diana Hildingsson

Läs mer

Reidun Westman, kulturchef Anna Swanberg, kultursekreterare. Peter Westerdahl. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 53-61 Anna Swanberg

Reidun Westman, kulturchef Anna Swanberg, kultursekreterare. Peter Westerdahl. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 53-61 Anna Swanberg Plats och tid Sessionssalen, kl 15.00-16.00 Sida SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(13) Beslutande Ledamöter Monica Marker (M), ordf Bjarne Olsson (S), vice ordf Peter Westerdahl (M) Birgith Schelin (C) Cecilia Koch

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN ÅSTORPS KOMMUN. Beslutad

BIBLIOTEKSPLAN ÅSTORPS KOMMUN. Beslutad BIBLIOTEKSPLAN ÅSTORPS KOMMUN Beslutad 2012-02-27 1 Biblioteksplan för Åstorps kommun En biblioteksplan är något som alla kommuner enligt lag är skyldiga att ta fram. Men det är också något vi folkvalda

Läs mer

Kulturnämndens handlingar 2015-05-27

Kulturnämndens handlingar 2015-05-27 Kulturnämndens handlingar 2015-05-27 HALMSTADS KOMMUN KALLELSE Sida Kulturnämnden 2015-05-13 1(2) Box 316 301 08 Halmstad Tfn: 035 13 70 04 E-post: kulturnamnden@halmstad.se OBS! Heldagssammanträde, omvärldsdag

Läs mer

Biblioteksplan 2014--2018

Biblioteksplan 2014--2018 Biblioteksplan Datum 2014-11-07 Beslutad Kommunfullmäktige 242, 2014-12-16 1(7) Dnr 14/714-880 Biblioteksplan 2014--2018 Biblioteken i Mörbylånga kommun består av tre folkbibliotek, Mörbylånga, Färjestaden

Läs mer

Kultur i ögonhöjd för, med och av barn och unga, program för barn- och ungdomskultur i Stockholm

Kultur i ögonhöjd för, med och av barn och unga, program för barn- och ungdomskultur i Stockholm HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR FÖRS KOLA, FRITID OCH KUL TUR TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2013-03-25 Handläggare: Anna Magnfors Telefon: 08-508 05073 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd

Läs mer

Information om Kulan och Kulanpremien 2016

Information om Kulan och Kulanpremien 2016 Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Sida 1 (5) 2017-02-22 Handläggare Eva Stenstam Telefon: 08-508 31 989 Till Kulturnämnden 2017-03-07 Information om Kulan och Kulanpremien 2016 Bakgrund Kulan

Läs mer

Kulturgaranti. för barn och unga

Kulturgaranti. för barn och unga Kulturgaranti för barn och unga Kulturplan för barn och unga I Varbergs kommun samarbetar skolor, förskolor och kulturverksamheter för att göra kultur till en del av barnens vardag. Vi ser kultur som en

Läs mer

Lokalt folkhälsoarbete i Mora - Verksamhetsrapport 2008

Lokalt folkhälsoarbete i Mora - Verksamhetsrapport 2008 Lokalt folkhälsoarbete i Mora - Verksamhetsrapport 2008 Sveriges folkhälsomål ledstjärnor för vårt lokala folkhälsoarbete 1 Mora Folkhälsoråd Mora Folkhälsoråd är det politiska organ där samverkan enligt

Läs mer

Ekonomisk prognos Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden

Ekonomisk prognos Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden Ekonomisk prognos 2019 Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Ekonomisk utveckling under året...4 Budgetavvikelse...4 Verksamhetsmått...4 Analys av avvikelse i förhållande

Läs mer

Regeringen tillsatte 2014 en demokratiutredning med två övergripande syften:

Regeringen tillsatte 2014 en demokratiutredning med två övergripande syften: Vi lever i ett demokratiskt samhälle. Sverige har ett av världens högsta valdeltaganden och en stor del av befolkningen har ett starkt förtroende för landets demokratiska institutioner. I olika undersökningar

Läs mer

Biblioteksplan. för Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige , 84 Dnr KS

Biblioteksplan. för Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige , 84 Dnr KS Biblioteksplan för Laxå kommun 2017-2020 Antagen av kommunfullmäktige 2017-06-14, 84 Dnr KS 2017-103 Innehållsförteckning 1 Inledning 2 1.1 Styrdokument 2 1.2 Bibliotekets uppdrag. 2 2 Folkbibliotek 3

Läs mer

Biblioteksstrategi. Program Strategi Policy Riktlinje

Biblioteksstrategi. Program Strategi Policy Riktlinje Biblioteksstrategi Program Strategi Policy Riktlinje S i d a 2 Dokumentnamn: Biblioteksstrategi Berörd verksamhet: Kultur- och fritidsnämnden Fastställd av: Kultur- och fritidsnämnden 2018-12-05,, dnr

Läs mer

Regional biblioteksplan

Regional biblioteksplan TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Bildnings- och kulturförvaltningen Datum 2017-01-30 Diarienummer KN160098 Kulturnämnden Regional biblioteksplan 2017-2021 Förslag till beslut 1. Kulturnämnden beslutar att godkänna

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Strategisk plan för bibliotek i Stockholms stad remiss från kommunstyrelsen.

Strategisk plan för bibliotek i Stockholms stad remiss från kommunstyrelsen. NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING KANSLIET TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-09-14 Handläggare: Monica Fredriksson Telefon: 508 09 032 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Strategisk plan för bibliotek i Stockholms

Läs mer

Verksamhetsplan för Kulturnämnden

Verksamhetsplan för Kulturnämnden Verksamhetsplan 1 (8) Datum 2014-09-01 KN Dnr. 2014/74 Verksamhetsplan för Kulturnämnden Inledning Kulturnämndens uppdrag är att driva kommunens stora kulturinstitutioner som Biblioteken, Kulturskolan,

Läs mer

Kultur i ögonhöjd - för, med och av barn och unga. Strategisk plan för barn- och ungdomskultur i Stockholm remissvar

Kultur i ögonhöjd - för, med och av barn och unga. Strategisk plan för barn- och ungdomskultur i Stockholm remissvar ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLA OCH FRITID TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-11-19 Handläggare: Agneta Stenborg Telefon: 076-12 90 199 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Kultur

Läs mer

Bokslut 2017 KULTURVERKSAMHET

Bokslut 2017 KULTURVERKSAMHET Bokslut 2017 KULTURVERKSAMHET Innehållsförteckning Verksamhet... 3 Driftredovisning... 3 Verksamhetsmått... 3 Årets händelser... 3 Ekonomi... 4 Integration/flyktingmottagning... 4 Mål och måluppfyllelse...

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN

BIBLIOTEKSPLAN BIBLIOTEKSPLAN - 2016 HAMMARÖ KOMMUNS BIBLIOTEKSVERKSAMHET 1 Bakgrund Enligt bibliotekslagen 7 skall kommuner och landsting efter den 1 januari 2010 anta planer för biblioteksverksamhet. I Hammarö kommun

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2017-2021 Dnr: KS.2017.0214 Antagen av kommunfullmäktige 2017-05-31, 80 (ersätter Biblioteksplan för Finspångs kommun KF 189, Dnr 2005.0206) Inledning Alla ska kunna ta del av litteratur,

Läs mer

Biblioteksplan för Ödeshögs kommun 2017

Biblioteksplan för Ödeshögs kommun 2017 Biblioteksplan för Ödeshögs kommun 2017 Inledning Enligt Bibliotekslagen 2013:801 ska varje kommun upprätta och anta en biblioteksplan för sin verksamhet på biblioteksområdet. Biblioteksplanen ska fastställas

Läs mer

Bokslut 2018 KULTURVERKSAMHET

Bokslut 2018 KULTURVERKSAMHET Bokslut 2018 KULTURVERKSAMHET Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Driftredovisning... 3 1.2 Årets händelser... 3 1.3 Mål och måluppfyllelse... 3 KULTUR OCH FRITID - Kommuninvånarna ska uppleva bibehållen

Läs mer

Regional biblioteksplan Kalmar län

Regional biblioteksplan Kalmar län Regional biblioteksplan Kalmar län 2017-2021 Inledning De regionala biblioteken har sitt ursprung i centralbiblioteken som bildades på 1930-talet för att stödja kommunernas folkbibliotek. Centralbiblioteken

Läs mer

Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018. Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01

Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018. Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01 Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018 Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01 Biblioteksplan 2015-2017 1 Inledning... 2 1.1 Styrdokument... 2 1.2 Bibliotekets

Läs mer

Kultur- och biblioteksplan 2012-2015

Kultur- och biblioteksplan 2012-2015 Storumans kommun Kultur- och biblioteksplan 2012-2015 Fastställt av Kommunfullmäktige 2012-04-24 49 Vision Storumans kommuns kulturpolitik bidrar till ett dynamiskt, öppet och demokratiskt samhälle präglat

Läs mer

Biblioteksplan. Kramfors kommun

Biblioteksplan. Kramfors kommun STYRDOKUMENT Sida 1(6) Biblioteksplan Kramfors kommun 2016-2019 Område Program Plan Riktlinje Tjänsteföreskrift Fastställd BKU-nämnd 160525 63 Giltighetstid Reviderad/Uppdaterad Diarienummer 2016/166 2

Läs mer

8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik

8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik 1 (8) 8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik Sammanfattning av förslaget om att bygga ett nytt kulturhus 2 (8) Den här rapporten är ett förslag på hur ett nytt kulturhus i Örnsköldsvik kan se ut. Det ska vara Sveriges

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (12)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (12) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (12) Plats och tid Lilla mötesrummet, Kulturhuset, kl. 15:00 16:10 ande Lars-Bertil Ohlsson (KD) 46-52, ordförande, Johan Skog (M), Pär Elfström (S) (ersätter

Läs mer

Biblioteksplan Antagen av Barn- och utbildningsnämnden Biblioteksplan Strömstads Kommun

Biblioteksplan Antagen av Barn- och utbildningsnämnden Biblioteksplan Strömstads Kommun Biblioteksplan 2014-2018 Antagen av Barn- och utbildningsnämnden 2014-04-24 Biblioteksplan för Strömstads bibliotek 2014-2018 Bakgrund och syfte Den 1 januari 2014 antogs en ny bibliotekslag i Sverige.

Läs mer

Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun

Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun Förslag 2012-03-13 Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun Kulturplanen bygger på insikten att vi, för att må bra, ha framtidstro och kunna utvecklas, behöver en god miljö att leva i, möjligheter till

Läs mer

Fritidsgårdar förutsättningar för god kvalitet och hög måluppfyllelse

Fritidsgårdar förutsättningar för god kvalitet och hög måluppfyllelse Revisionsrapport Fritidsgårdar förutsättningar för god kvalitet och hög måluppfyllelse Halmstads kommun Juli 2009 Bo Thörn Sammanfattning Revisorerna i Halmstads kommun har gett Komrev inom Öhrlings PricewaterhouseCoopers

Läs mer

Medieplan för biblioteken i Uddevalla

Medieplan för biblioteken i Uddevalla Medieplan för biblioteken i Uddevalla 2018-2019 Inledning Medieplanen för Uddevallas bibliotek huvudbibliotek och två närbibliotek- är framtagen för att vara ett stöd i planeringen och det strategiska

Läs mer

Riktlinjer för kulturstöd

Riktlinjer för kulturstöd Riktlinjer för kulturstöd Riktlinjerna gäller från 2017-01-01 Inledning Med kulturstöd menas Med begreppet kulturstöd avses kommunens möjlighet att på olika sätt stödja kulturverksamhet som drivs av andra

Läs mer

Kvartalsrapport september med prognos 4. Barn- och utbildningsnämnd

Kvartalsrapport september med prognos 4. Barn- och utbildningsnämnd Kvartalsrapport september med prognos 4 Barn- och utbildningsnämnd 1 Inledning Nämnderna ska enligt kommunstyrelsens anvisningar redovisa fyra budgetuppföljningar och prognoser under året. Uppföljningen

Läs mer

Verksamhetsberättelse Kommunikation 2015

Verksamhetsberättelse Kommunikation 2015 HÖGSKOLAN I BORÅS VERKSAMHETSBERÄTTELSE 1 (7) Kommunikation Annie Andréasson 2016-02-18 Förvaltningschef Verksamhetsberättelse Kommunikation 2015 1. Uppdrag/Ansvarsområden På Kommunikation jobbar alla

Läs mer

1. Kultur- och turismnämndens övergripande planering med budget

1. Kultur- och turismnämndens övergripande planering med budget 1 (7) Datum Kultur- och turismnämndens handling nr 5/2007-09-04 Antagen av kultur- och turismnämnden 2007-09-04 26 Bilaga 1 Verksamhetsbudget 1. Kultur- och turismnämndens övergripande planering med budget

Läs mer

1. Inledning 2. 2. Uppdrag och roller 2. 3. Biblioteksverksamhet 3 3.1 Folkbibliotek 3.2 Skolbibliotek 3.3 Bibliotek inom länet 3.

1. Inledning 2. 2. Uppdrag och roller 2. 3. Biblioteksverksamhet 3 3.1 Folkbibliotek 3.2 Skolbibliotek 3.3 Bibliotek inom länet 3. Biblioteksplan för Kalix kommunbibliotek 2014-2015 2 Innehållsförteckning 1. Inledning 2 2. Uppdrag och roller 2 3. Biblioteksverksamhet 3 3.1 Folkbibliotek 3.2 Skolbibliotek 3.3 Bibliotek inom länet 3.4

Läs mer

Sammanträdesdatum Sida Kulturnämnden (19)

Sammanträdesdatum Sida Kulturnämnden (19) Kulturnämnden 2015-01-28 1(19) Plats och tid: Varbergs Kurort, kl. 13:30-14:50 ande: Sven Palmkvist (M), ordförande Stefan Hansson (S) Ann-Sophie Uvenfeldt Cordes (C) Jane Thorell (M) Arber Gashi (S) Josefin

Läs mer

Datum Protokoll från kulturnämndens sammanträde. Tid: kl Hässleholm kulturhus, Järnvägsgatan 23, Hässleholm

Datum Protokoll från kulturnämndens sammanträde. Tid: kl Hässleholm kulturhus, Järnvägsgatan 23, Hässleholm PROTOKOLL 28 36 Datum 2018-06-13 1 (5) Protokoll från kulturnämndens sammanträde Tid: 2018-06-13 kl. 09.50-12.45 Plats: Hässleholm kulturhus, Järnvägsgatan 23, Hässleholm Beslutande Maria Ward (S), ordförande

Läs mer

Uppsala kommuns framtida konstverksamhet och lokalisering av Uppsala konstmuseum

Uppsala kommuns framtida konstverksamhet och lokalisering av Uppsala konstmuseum KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Sörås Staflin Pia 2016-10-27 KTN-2016-0347 Werkmäster Daniel Rev 2016-11-15 Kulturnämnden Uppsala kommuns framtida konstverksamhet och lokalisering av

Läs mer

Verksamhets- berättelse 2016

Verksamhets- berättelse 2016 Verksamhets- berättelse 2016 Biblioteket Verksamhetsberättelse för biblioteket 2016 1. Verksamhetsområde Folkbiblioteket i Kopparberg och skolbiblioteket vid Kyrkbacksskolan lånar ut fack- och skönlitteratur,

Läs mer

Datum Protokoll från kulturnämndens sammanträde. Tid: kl Ängelholms stadsbibliotek, Stortorget, Ängelholm

Datum Protokoll från kulturnämndens sammanträde. Tid: kl Ängelholms stadsbibliotek, Stortorget, Ängelholm PROTOKOLL 28 34 Datum 2017-06-15 1 (5) Protokoll från kulturnämndens sammanträde Tid: 2017-06-15 kl. 09.40-12.30 Plats: Ängelholms stadsbibliotek, Stortorget, Ängelholm Beslutande Maria Ward (S), ordförande

Läs mer

Att främja kvalitet och konstnärlig förnyelse. Att särskilt uppmärksamma barns och ungas rätt till kultur

Att främja kvalitet och konstnärlig förnyelse. Att särskilt uppmärksamma barns och ungas rätt till kultur Våra kulturpolitiska mål: Att främja allas möjlighet till kulturupplevelser, bildning och till att utveckla sina skapande förmågor Att främja kvalitet och konstnärlig förnyelse Att främja ett levande kulturarv

Läs mer

Program för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck. Svar på remiss från kommunstyrelsen

Program för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck. Svar på remiss från kommunstyrelsen Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Sida 1 (5) 2017-09-08 Handläggare Mats Sylwan Telefon: 070 544 18 24 Till Kulturnämnden 2017-09-19 Program för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119. Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018

Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119. Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018 Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119 Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018 Kultur- och fritidsförvaltningen Djurgårdsgatan 1 576 80 Sävsjö telefon: 0382-152 00 mejl: biblioteket@savsjo.se

Läs mer

VERKSAMHETSMÅTT DR2 2014 STADSBIBLIOTEKET. Malmö Stad Bilaga 3 KULTURNÄMND

VERKSAMHETSMÅTT DR2 2014 STADSBIBLIOTEKET. Malmö Stad Bilaga 3 KULTURNÄMND Malmö Stad Bilaga 3 KULTURNÄMND STADSBIBLIOTEKET Budget Budget Budget Utfall Utfall Utfall Prognos 2014 2014 2014 jan-aug jan-aug jan-aug 2014 Antal öppettimmar per vecka: Kvinnor Män Kvinnor Män Stadsbiblioteket

Läs mer

Revisionsrapport Stärkt föräldraroll

Revisionsrapport Stärkt föräldraroll Revisionsrapport Stärkt föräldraroll Christel Eriksson Cert. Kommunal revisor Januari 2013 Sammanfattning har fått de förtroendevalda revisorerna i Halmstads kommuns uppdrag att granska arbetet kring målet

Läs mer

2012-03-28 BIBLIOTEKSPLAN. för Båstads kommun

2012-03-28 BIBLIOTEKSPLAN. för Båstads kommun 2012-03-28 BIBLIOTEKSPLAN för Båstads kommun Biblioteksplan bakgrund Den första januari 2005 kompletterades bibliotekslagen med en paragraf om att bibliotek och bibliotekshuvudmän inom det allmänna biblioteksväsendet

Läs mer

Årsredovisning Skolområde VÄST 2014

Årsredovisning Skolområde VÄST 2014 1 Årsredovisning Skolområde VÄST 2014 2 Årsberättelse 2014 SKOLOMRÅDE VÄST Beskriv kortfattat vilken typ av verksamhet och service ni har till kommuninnevånarna Skolområde VÄST bedriver verksamhet i Rumskulla.

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Strömberg Annika KTN Stöd till Stiftelsen Dag Hammarskjöldbiblioteket 2017

Handläggare Datum Diarienummer Strömberg Annika KTN Stöd till Stiftelsen Dag Hammarskjöldbiblioteket 2017 Ärende nr Kulturnämnden DN3 upliffilut KULTURFÖRVALTNINGEN k,9"\ Dag Handläggare Datum Diarienummer Strömberg Annika 2016-11-23 KTN-2016-0261 Kulturnämnden Stöd till Stiftelsen Dag Hammarskjöldbiblioteket

Läs mer

Upphandling av biblioteksdrift

Upphandling av biblioteksdrift 2016-05-25 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KUN 2016/41 Kulturnämnden Upphandling av biblioteksdrift Förslag till beslut Kulturnämnden beslutar att upphandla driften av kommunens samtliga bibliotek. Sammanfattning

Läs mer

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll Kulturnämnden 2017-02-22 1(17) Plats och tid Stadsbiblioteket, Klarasalen, 22 februari 2017 kl 13:15 15:40 ande Ledamöter Sven Palmkvist (M), Ordförande Stefan Hansson (S), Vice ordförande Bertil Nilsson

Läs mer