Smärta vid knäartros (GA)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Smärta vid knäartros (GA)"

Transkript

1 Smärta vid knäartros (GA) Vilka drabbas, och hur vanligt är det med knärtrossmärta? Knäartros - diagnoskod M17 (10). Det finns inget tydligt svar på varför en enskild person drabbas av artros. Det finns idag ett antal riskfaktorer för artrosutveckling. Dessa kan man dela in, i faktorer som går att påverka, och faktorer som är icke påverkningsbara. Icke påverkningsbara faktorer är ålder, kön och ärftlighet. Artros är vanligt förekommande i högre åldrar vilket framför allt beror på att sjukdomen är irreversibel. Vad gäller kön har man sett att kvinnor drabbas oftare av artros, och i högre ålder drabbas kvinnor i större utsträckning av knäartros. Höftartros är i stället vanligare hos män (1,11). Arv är en stark riskfaktor. Om båda föräldrarna har artros ökar risken markant för att deras barn kommer att urtveckla artros i vuxen ålder. En påverkningsbar riskfaktor är kroppsvikten. Bär man på övervikt är risken stor för artrosutveckling. Har man övervikt i unga år leder det till höft och knäartros i vuxen ålder. Det finns studier som visar att fingerledsartros och övervikt har ett samband. Man tror där att det är bla kroppens metabola system som är en orsak (1). Annan påverkningsbar faktor för artros är, om man någon gång skadat knät, tex korsbadsskada eller meniskskada. Mellan år efter skadan utvecklar 50% knäledsartros. Är man äldre och skadar sitt knä ser man ett snabbare förlopp av artrosutvckling. Bra behandling mot artros efter skada är att hindra skadans uppkomst. Det viktiga är inte hur, den kunskapen finns redan. Vi måste arbeta för att kunskapen omsätts i praktiken och implementeras som en självklar del av idrotten (2,11). Man har i studier sett att allt för hög belastning under lång tid, i arbete, eller på fritid, påskyndar nedbrytning av brosk. Med belastande arbeten menas tex byggnadsarbete. Med idrott relaterar man till elitidrott på hög nivå. Motionsidrott däremot har inte i någon studie visat sig vara skadligt (9). Två andra påverkningsbara faktorer på artros är inaktivitet och muskelsvaghet (6). Inaktivitet, dvs att inte röra på sig fysiskt, gör att brosket inte får tillräcklig näringstillförsel. Brosket, leden behöver dynamisk belastning för att fungera väl (8,11). Med dynamisk belastning menas aktiviteten belastning/avlastning som vid tex promenad och frekvensen, aktivitet/vila (11). I studier har visats att, om personer som är i riskzon för att utveckla artros, höjer sin aktivitetsnivå så ger det en förbättrad broskkvalitet. Däremot om personer som inte är aktiva, eller sänker sin aktivitetsnivå redan efter 3 månader får en sämre broskkvalitet (11).

2 Svaga muskler och artros har länge varit ett begrepp. Man har trott att svagheten varit en följ av smärta och inaktivitet. På senare tid har studier visat att svag Quadricepsmuskulatur (främre lårmuskelgrupp) kan vara en riskfaktor för att utveckla knäledsartros. Tron där är att nesatt styrka i muskelatur förändrar hela dragriktningen, och det sker en förskjutning av ledbelastningen till delar, tex ledens ytterkanter med tunnt brosk som inte klarar belastningen optimalt. Av vikt, för att få en gynnsam ledbelastning när man tränar styrkan i lårmuskeln, är att hålla knät i neutralposition, dvs tårna pekar rakt över tårna. Osteoartros, oftast kallat artros drabbar ungefär var 4:e person över 45 år i Sverige ofta i knä och höft (1,11). Man kan få artros i alla leder som harr broskbeklädda ytor. Vanligaste är att höft, knä och fingerleder drabbas. Förekomst av artros ökar med stigande ålder, vilket beror på att har man fått artrossjukdomen har man den livet ut. Fingerledsartros är närmast ett normaltillstånd i högre ålder (11). Kvinnor och män med likartad arbetsmiljö utvecklar artrosbesvär i samma utsträckning (9). Personer som har ett knästående eller stående arbete har högre förekomst av artrosbesvär i knä. Personer som sitter i sitt arbete har lägre förekomst av artrosbesvär i knä. Personer som arbetar i vriden eller i böjd position har högre förekomst av artrosbesvär i höft än andra (9). Symtom Vanligaste symtomen vid artros är perioder av smärta och stelhet med nedsatt funktion som följd. Även förlust av muskelstyrka är ett symtom. Besvären debuterar ofta utan anledning. Accelererande muskelatrofi är en komponent som är både orsak och konsekvens till sjukdomen. Sjukdomsförloppet är ofta utdraget, över flera år.förutom ledbrosk drabbas även andra strukturer i leden som ledkapsel, muskler och underliggande ben.stelheten ses ofta då knät inte går att sträcka fullt ut, extentionsdefekt, ej heller att böja maximalt. Patienten får funktionella svårigheter som att komma ner på huk, gå i trappor etc (3,4,11). Vid knäledsartros är det första tecknet ofta belastningsrelaterad smärta. Tydligt märks smärta vid tex gång nedför backar och trappor. Patienten beskriver att smärtan är lokaliserad över knäleden, på knäts insida och/eller utsida ofta med utstrålning ner i underbenet. Knät känns ofta instabilt och medför en osäkerhetskänsla hos patienten vid belastning. Senare i sjukdomsförloppet kan man se att benet intar en varus - eller valgusställning.krepitationer är vanligt, ibland i samband med smärta. Detta är ofarligt och beror på att den tidigare släta broskytan ändrar karaktär, spricker och blir fransig vid artros. Mängden ledvätska minskar och kvaliten blir sämre(3,4,11).

3 Orsakar till smärta Smärta vid artros är nociceptiv. Den uppstår genom aktivering av högtröskliga nociceptorer undantag nervvävnad (8). Artros innebär att brosket och ibland benvävnad i leden bryts ner.orsaken till förändringarna är inte helt kända men tycks delvis vara ärftliga. Idag finns ingen bot, men symtom kan lindras på flera sätt (8,11). Ledinnervationen domineras av A - delta och C - afferenter. Nociceptorerna i leden är finns i ben, periost, menisk, ligament, ledkapsel, fettvävnad nära leden samt perivaskulära delar. Utvalda afferenter exciteras av en normal rörelse, andra av potentiellt skadliga rörelser. Själva ledbrosket saknar nociceptorer (5). I leden finns mekanoreceptorer som aktiveras av ledrörelse, andra aktiveras då leden är i ytterläge, dvs hotande skada (8). Degenerativa förändringar i leden sker vid åldrande. Artros är en obalans mellan uppbyggnad och nedbrytning av brosk i leden, inte slitage som är ett vanligt missförstånd (8). Hur ställs diagnos? Diagnosen ställs i dagsläget ofta med röntgen. Det man ser är en minskad ledspringa mellan femur och tibia. Brosk syns dock inte på röntgen (4,5,7,12). Man ser även osteofyter (bennabbar), en förtätning av benet under ledbrosket (cystbildning). Det tar mellan år från det patienten känner första symtomet på artros tills det man ser röntgenologiska förändringar. Det gör att röntgen korrelerar ofta inte med patientens symtom. Hos ca 50% av alla som har symtom på artros ses inga förändringar på röntgen. Man kan se förändringar i leden med artroskopi, men den undersökningsmetoden rekommenderas inte vid artros bla pga infektionsrisken. Röntgen är alltså ingen säker metod för att ställa diagnos för artros (3,4,11). Diagnosen ställs på bästa sätt genom en bedömning av patientens anamnes. Där räcker 3 kliniska fynd och 3 vanliga symtom för attställa en adekvat diagnos. Röntgen kan vara nödvändig om inte patienten svarar enligt förväntningar på behandling. Vid knärtros ska man fråga om riskfaktorer såsom ålder, kön, övervikt, tidigare ledskada, överbelastning vid arbete, fritid och ärftlighet. Uppvisade symtom; belastningssmärta, nedsatt funktion, morgonstelhet.undersökningsfynd av knäled kan vara; krepitationer, nedsatt ledrörlighet, breddökad led (3,6). Tidig diagnos viktig.

4 Behandling I ett så tidigt skede som möjligt i sjukdom förloppet ska alla patienter med diagnos artros i höft och knä erbjudas en grundbehandling där följande kriterier ingår; information, träning, viktreduction vid behov (11). Information är en viktig del för att förstå orsaker till artrossjukdomen, samt cvikten av egenvård och behandling vid behov eftersom det är en kronisk sjukdom. Artrosskola är en gruppbehandling som är riktad till personer med lätt till måttlig höft och knäartros. Innehållet är information om artrossjukdomen, orsaker och hur den ska behandlas. Leg fysioterapeut, leg arbetsterapeut, dietist informerar, ibland finns även ett artrosombud med. Hen delar med sig av egna erfarenheter i det dagliga livet med artros. Efter artrosskolan är meningen att deltagarna ska fortsätta träning på egen hand för att undvika försämring (11). Träning har stark evidens och visar sig reducera smärta lika effektivt som farmaka. Viktigt att träna funktionellt för att förbättra och bibehålla de funktioner man har. Träningen har en smärtlindrande effekt och rekommenderas till alla patinter med knäartros. Ev kan smärtlindrande farmaka behövas som komplement (3). Det är viktigt med information till patienten angående knäsmärta vid träning. Viktigt att lära patienten att känna sin kropp och informera om att smärta under träning är ok så länge den är på en för patienten aceptabel nivå. Viltigt att vara uppmärksam på smärta efter tränig eller aktivitet. Den smärtan bör ha klingat av inom 24 timmar efetr aktivitet annars har patienten belastat sig för hårt (12). Hitills käner man inte till de smärtlindrande effekterna vid träning och ledsmärta."potentiella mekanismer för smärtlindring innefattar endorfinfrisättning, gate control-teorin, minskad belastningöver ledenoch bättre samspel och aktivering av muskler"(4). Patienten ska informeras om träningens effekt på smärta och kroppsfunktion. Smärtan utvärderasvid träning, man har sett goda långtidseffekter av träning. Grundbehandlingen kräver ibland att man kompletterar med någon form avlastande/smärtlindrande behandling. Exempel på det är akupunktur och TENSbehandling (3). Gånghjälpmedel kan ibland vara nödvändigt för att avlasta leden vid smärta. Stavar ger inte samma stöd som käpp men kan kännas mer avdramatiserande. Ortos på knäleden kan ibland kännas tryggt och kan vara bra i ett stabiliserande syfte (11). Paracetamol (Alvedon, Panodil mfl) är ofta förstahandsval vid smärtlindring hos artrospatienter. Preparatet har få biverkningar och kan tas vid behov. COX-hämmare/ NSAID (Voltaren, Pronaxen, Diklofenak mfl) rekommenderas vid inflammation och när Paracetamol inte har tillräcklig effekt. Kortisoninjektiner kan i enstaka fall används vid en inflammaerad led. i Forskning har man sett smärtreduction på mellan 1-4 veckor, men den inte visat på några långtidseffekter (6).

5 Med tanke på SBU - rapporten är det aktuellt med ergonomiska förbättringsåtgärder i form av tex anpassade arbetsuppgifter, omplacering. Mycket tungt arbete alt byte av arbete bör övervägas då ffa med tanke på ev ledplastikoperation (9). För att förebygga och lindra lidande är det av vikt att vårdpersonal och beslutsfattare använder den kunskap som finns mellan arbete och artros (9). Framtid för prognos och behandling Artros går inte att bota i biologisk mening, men symtomen kan lindras. Som tidigare sagts ska/bör alla patienter med lätt till måttlig artros erbjudas grundbehandlingen som består av information, viktminskning och träning enligt BOA-konceptet (11). Antalet personer med överviktig och fetma har ökat med 8 respektive 6 procent under de senaste 20 åren, nästan hälften av alla vuxna.vi, sjukvården har en stor utmaning framför oss, med övervikt, en äldre befolkning. Så länge utbud av effektiva behandlingsmetoder vid artros är begränsatkommer trycket på primär - specialistvård och proteskirurgi öka (1). En anledning till svårigheter är att utveckla effektiva läkemedel mot artros är den starka biomekaninska komponenten i artrossjukdomen.med den slutsatsen kommer initialt omhändertagande av artrospatienter i primärvård genom bla artrosskolor vara en framgångsfaktor (1). Referenser: 1. Englund M, Turkiewicz A. Artros allt vanligare folksjukdom. Tema Artros Läkartidningen. 2014;111CS 2. Frobell R. Artros efter allvarlig ledskada - stort behov av fler studier. Tema Artros Läkartidningen. 2014;111:CSWE 3. Fyss. Roos E, Lund H, Juhl C. Fysisk akyivitet vid artros Vårdguiden 5. Hansson P. Nociceptiv och Neurogen smärta. Second ed. Pharmacia & Upjohn Sverige AB; Nyber L, Cederholm T, Bendrik R, Klässbo M, Eriksson M.Primärvården har en nyckelroll för tidig diagnos och uppföljning. Tema Artros Läkartidningen. 2014;111:CSWC 7. Nizell R, Lundeberg T. Smärta och Inflammation. Studentlitteratur, Lund, Norrbrink C, Lundeberg T. Om Smärta - ett fysiologiskt perspektiv. Författarna och Studentlitteratur SBU Vetenskap & Praxis 3-4 / Socialstyrelsen Thorstensson c, Garellick G, Dahlberg L. Bättre omhändertagande av patienter med artros. Tema Artros Läkartidningen. 2014;111:CSST.

Världens vanligaste ledsjukdom

Världens vanligaste ledsjukdom Artros Fysisk aktivitet Om du har fått artros kan du behöva anpassa din fysiska aktivitet. Promenader, cykling och simning är bra exempel på skoningsamma motionsformer. Försök att röra på dig minst 30

Läs mer

Artros Ickekirurgisk behandling

Artros Ickekirurgisk behandling Artros Ickekirurgisk behandling Per Wretenberg Sektionschef Arthroplastik Sektionen Ortopeden, Karolinska Solna Artros många namn Osteoartros Osteoartrit Förslitning Degenerativa åldersförändringar Ledsvikt

Läs mer

5 minuters träning är bra, 30 minuter är bättre ARTROS. fakta och forskning. Reumatikerförbundet

5 minuters träning är bra, 30 minuter är bättre ARTROS. fakta och forskning. Reumatikerförbundet 5+25 5 minuters träning är bra, 30 minuter är bättre ARTROS fakta och forskning Reumatikerförbundet Artros inte förslitning Artros kallades tidigare ofta förslitning. Nyare forskning visar att det är felaktigt

Läs mer

Brosket. Synovialmembranet. inflammeras

Brosket. Synovialmembranet. inflammeras Artrox är Sveriges mest sålda läkemedel med glukosamin för symtomlindring vid lätt till måttlig artros. Artrox kan lindra smärta och öka rörligheten i dina leder. Studier tyder på att glukosamin även kan

Läs mer

Icke-kirurgisk behandling av artros. Ylva Ericsson Leg sjukgymnast, Dr Med vet Ortopediska kliniken, SUS

Icke-kirurgisk behandling av artros. Ylva Ericsson Leg sjukgymnast, Dr Med vet Ortopediska kliniken, SUS Icke-kirurgisk behandling av artros Ylva Ericsson Leg sjukgymnast, Dr Med vet Ortopediska kliniken, SUS Varför behövs icke-kirurgisk behandling av artros? Artros är en vanlig sjukdom som ger smärta, funktionsnedsättning

Läs mer

Region Skånes vårdprogram för artros

Region Skånes vårdprogram för artros Region Skånes vårdprogram för artros Anita Olsson, leg. sjukgymnast, VC Påarp artroskoordinator, SUND Karin Åkesson, leg.sjukgymnast, VC N Fäladen, Lund artroskoordinator, SUS Artros Region Skånes vårdprogram

Läs mer

RÖRELSEORGANENS SJUKDOMAR

RÖRELSEORGANENS SJUKDOMAR RÖRELSEORGANENS SJUKDOMAR Folkhälsovetenskap 1, Moment 1 Tisdag 2010/09/14 Diddy.Antai@ki.se Vad är Rörelseorganens/Reumatiska sjukdomar? Rörelseorganens/Reumatiska sjukdomar är samlingsbeteckningen för

Läs mer

Glucosamine ratiopharm

Glucosamine ratiopharm Glucosamine ratiopharm För symtomlindring vid mild till måttlig knäledsartros Observera! Använd inte Glucosamine ratiopharm: om du är allergisk mot skaldjur (eftersom glukosamin utvinns ur skaldjur) om

Läs mer

Till dig som har höftledsartros

Till dig som har höftledsartros Till dig som har höftledsartros Nu kan han inte skylla på sin höft i alla fall DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD Tillbaka till ett mer aktivt liv. Att ha ont i höften påverkar din livssituation på många sätt.

Läs mer

Till dig som har knäledsartros

Till dig som har knäledsartros Till dig som har knäledsartros Undrar vad hon tänker skylla på nu när knäet blivit bra? DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD Tillbaka till ett mer aktivt liv. Att ha ont i knäet påverkar din livssituation på

Läs mer

Ett rörligare liv. Jag vill beställa hemövningar för: Originalet. Nacke. Rygg. Knän. Hand och tumme. Axlar. Höfter. Fot och tå. Namn.

Ett rörligare liv. Jag vill beställa hemövningar för: Originalet. Nacke. Rygg. Knän. Hand och tumme. Axlar. Höfter. Fot och tå. Namn. Jag vill beställa hemövningar för: Nacke Rygg Knän Hand och tumme Axlar Höfter Fot och tå Hemövningar axel Hemövningar nacke Hemövningar rygg Hemövningar knä Ett rörligare Ett rörligare liv liv Hemövningar

Läs mer

Blir vården bättre med artrosregister?

Blir vården bättre med artrosregister? Blir vården bättre med artrosregister? Carina Thorstensson, leg sjukgymnast Docent Göteborgs Universitet Registeransvarig BOA-registret carina.thorstensson@registercentrum.se Vad är artros? En sjukdom

Läs mer

När din hund får artros

När din hund får artros ELIXIR När din hund får artros Box 334, 192 30 Sollentuna. Tel. 08-623 64 40. Fax 08-623 64 80 2 Det vanligaste ledproblemet hos både människor och djur Ungefär en av fem hundar anses lida av artros. Ofta

Läs mer

Artrosskola för ett. Bättre omhändertagande av patienter med artros (BOA) Carina Thorstensson

Artrosskola för ett. Bättre omhändertagande av patienter med artros (BOA) Carina Thorstensson Artrosskola för ett Bättre omhändertagande av patienter med artros (BOA) Carina Thorstensson Leg sjukgymnast, Dr Med Vet Registeransvarig BOA-registret Registercentrum VGR Att komma ihåg Artros är en sjukdom

Läs mer

Knä och höftartros. Vårdprogram. Utfärdat 2012-03-23; uppdaterat senast 2015-04-22

Knä och höftartros. Vårdprogram. Utfärdat 2012-03-23; uppdaterat senast 2015-04-22 Knä och höftartros Vårdprogram Utfärdat 2012-03-23; uppdaterat senast 2015-04-22 Innehåll Gällande diagnoser... 1 Inledning... 2 Omhändertagande i primärvården... 3 Remisser... 5 Bilagor 1-3 1 - Grafik

Läs mer

Ett rörligare liv PP-AOX-SWE-0043, Juli-2018

Ett rörligare liv PP-AOX-SWE-0043, Juli-2018 Ett rörligare liv Ett rörligare liv Artrox är Sveriges mest sålda läkemedel med glukosamin för symtomlindring vid lätt till måttlig artros. Artrox kan lindra smärta och öka rörligheten i dina leder. Studier

Läs mer

Prosit! Artros = ledförslitning?

Prosit! Artros = ledförslitning? Prosit! Årets värsta influensatid tycks vara här. Var och varannan människa ligger hemma i feberfrossa eller går omkring och nyser och snorar. För att klara sig undan ska man vara extra noggrann med hygienen.

Läs mer

ortopediska kliniken hässleholm-kristianstad-ystad Knäledsartros Information och träningsprogram till dig som har knäledsartros

ortopediska kliniken hässleholm-kristianstad-ystad Knäledsartros Information och träningsprogram till dig som har knäledsartros ortopediska kliniken hässleholm-kristianstad-ystad Knäledsartros Information och träningsprogram till dig som har knäledsartros Broschyren är utformad av Nina Almgren, legitimerad sjukgymnast Orto pediska

Läs mer

2007-08-202007-08-20 2009/01/08

2007-08-202007-08-20 2009/01/08 2007-08-202007-08-20 2009/01/08 Processen för LEDVÄRK- ARTROS, Höft och knä 1 Ledvärk-artros Följande diagnoser är aktuella: Ledvärk M 25:5 Ledvärk med röntgenförändrinar Coxartros Gonartros M 16 M 17

Läs mer

Smärta och inflammation i rörelseapparaten

Smärta och inflammation i rörelseapparaten Smärta och inflammation i rörelseapparaten Det finns mycket man kan göra för att lindra smärta, och ju mer kunskap man har desto snabbare kan man sätta in åtgärder som minskar besvären. Det är viktigt

Läs mer

Förstå din hunds. Ledhälsa

Förstå din hunds. Ledhälsa Förstå din hunds Ledhälsa Varför är god ledrörlighet så viktigt? Ledsjukdom är ett av de vanligaste tillstånd som påverkar hundar. Man uppskattar att så många som en av fem hundar över ett års ålder drabbas

Läs mer

ARTROS. 5 minuters träning är bra, 30 minuter är bättre. Hänvisningar till hemsidor med mer information!

ARTROS. 5 minuters träning är bra, 30 minuter är bättre. Hänvisningar till hemsidor med mer information! ARTROS 5 minuters träning är bra, 30 minuter är bättre Hänvisningar till hemsidor med mer information! Ny forskning förändrar bilden av artros Artros är världens vanligaste ledsjukdom, flera hundra miljoner

Läs mer

Behandling av nociceptiv muskuloskeletal smärta. Bild 2

Behandling av nociceptiv muskuloskeletal smärta. Bild 2 Behandling av nociceptiv muskuloskeletal smärta Bild 2 Den här föreläsningen handlar om hur man i sjukvården kan behandla olika nociceptiva smärttillstånd som har sin uppkomst från rörelseapparaten; det

Läs mer

Icke-kirurgisk behandling av artros. Ylva Ericsson Leg sjukgymnast, Dr Med vet Ortopediska kliniken, SUS

Icke-kirurgisk behandling av artros. Ylva Ericsson Leg sjukgymnast, Dr Med vet Ortopediska kliniken, SUS Icke-kirurgisk behandling av artros Ylva Ericsson Leg sjukgymnast, Dr Med vet Ortopediska kliniken, SUS Varför behövs icke-kirurgisk behandling av artros? Artros är en vanlig sjukdom som ger smärta, funktionsnedsättning

Läs mer

Grundbehandling av artros

Grundbehandling av artros Grundbehandling av artros av Carina Thorstensson utgiven av Reumatikerförbundet Författare: Carina Thortensson Faktagranskat av Ewa Roos Framtaget av Artrosinformatörsprojektet med stöd av Allmänna Arvsfonden.

Läs mer

Tag hand om hundens leder

Tag hand om hundens leder Tag hand om hundens leder En informationsguide för hundägare Länge leve friheten! Många år med ett aktivt liv sätter sina spår Lek, apport, hundsport, jakt och långa promenader är bara några av de aktiviteter

Läs mer

HÖGT BLODTRYCK. Fysisk aktivitet som medicin vid. Träningsformer som kan vara bra att börja med

HÖGT BLODTRYCK. Fysisk aktivitet som medicin vid. Träningsformer som kan vara bra att börja med Träningsformer som kan vara bra att börja med Promenader Förbättrar konditionen. Tänk på: använd skor med bra stötdämpning. Undvik asfalt och kuperad terräng om du har ledproblem. Fysisk aktivitet som

Läs mer

Efter artroskopin. www.medcentrum.se

Efter artroskopin. www.medcentrum.se Efter artroskopin www.medcentrum.se Du har i dag genomgått en knäledsartroskopi på grund av dina besvär. De fynd som gjordes vid ingreppet kan du se och läsa om på andra sidan. Du får också där beskrivet

Läs mer

Smärta i olika åldrar, MS

Smärta i olika åldrar, MS Smärta i olika åldrar, MS Introduktion Smärta är väldigt vanligt i den äldre befolkningen och långvarig smärta hos äldre är ett stort hälsoproblem i samhället. I Sverige har 25-40 % av personer över 70

Läs mer

REHABKURSER. Välkomna till Active REHAB. Tel:031-919600. info@active-rehab.se

REHABKURSER. Välkomna till Active REHAB. Tel:031-919600. info@active-rehab.se REHABKURSER Välkomna till Active REHAB Tel:031-919600 Adress Göteborg: Järntorgsgatan 8 (Järnhälsans lokaler. Vån 3) Adress Landvetter: Milstensvägen 2 (Hälsans Hus lokaler) info@active-rehab.se Artrosskola

Läs mer

RÖRELSEORGANENS SJUKDOMAR

RÖRELSEORGANENS SJUKDOMAR RÖRELSEORGANENS SJUKDOMAR Folkhälsovetenskap 1, Moment 1 Tisdag 2010/09/14.@ki.se 1 Vad är Rörelseorganens/Reumatiska sjukdomar? Rörelseorganens/Reumatiska sjukdomar är samlingsbeteckningen för ett stort

Läs mer

Kan man med egna aktiviteter minska smärta?

Kan man med egna aktiviteter minska smärta? Kan man med egna aktiviteter minska smärta? Berig 2012-03-20 Kaisa Mannerkorpi Specialistsjukgymnast, Docent SU/Sjukgymnastiken GU/Avd för Reumatologi Att beskriva smärta Lokalisation? Karaktär? Intensitet?

Läs mer

Mer sjukdom/symtom med stigande ålder. Vi behöver ta hänsyn till fler relaterade faktorer

Mer sjukdom/symtom med stigande ålder. Vi behöver ta hänsyn till fler relaterade faktorer SMÄRTA HOS ÄLDRE Mer sjukdom/symtom med stigande ålder Vi behöver ta hänsyn till fler relaterade faktorer Beakta fysiologisk, psykologisk, social och existentiell dimension INAKTIVITETSSMÄRTA Hög ålder

Läs mer

ARTROS. Ansträngningsnivå - fysisk aktivitet FYSISK AKTIVITET SOM MEDICIN. Borgskalan. Förslag på aktiviteter

ARTROS. Ansträngningsnivå - fysisk aktivitet FYSISK AKTIVITET SOM MEDICIN. Borgskalan. Förslag på aktiviteter Ansträngningsnivå - fysisk aktivitet Borg-RPE-skalan Din upplevda ansträngning 6 Ingen ansträngning alls 7 Extremt lätt 8 9 Mycket lätt 10 11 Lätt 12 13 Något ansträngande 14 15 Ansträngande 16 17 Mycket

Läs mer

Ett hopp för knäartros enkla övningar för dig med artros i knäna

Ett hopp för knäartros enkla övningar för dig med artros i knäna Ett hopp för knäartros enkla övningar för dig med artros i knäna Här hittar du exempel på lämpliga övningar vid knäartros. Välj den övning eller de övningar som du tycker bäst om och gör dem till en daglig

Läs mer

Implementering av artrosskolor

Implementering av artrosskolor Implementering av artrosskolor Thérése Olsson, Leg. sjukgymnast Ortopediska kliniken, Skånes Universitetssjukhus - Bättre Omhändertagande av patienter med Artros BOA tre delar Utbildning av patienter Evidensbaserad

Läs mer

IDROTTSSKADOR Skadeförebyggande träning

IDROTTSSKADOR Skadeförebyggande träning HÄR HÄR HÄR IDROTTSSKADOR HÄR HÄR HÄR IDROTTSSKADOR Skadeförebyggande träning Mattias Ahlstrand, leg Naprapat, Certified Sports Therapist (CST) Rygg & Rehab Stockholm De vanligaste skadorna i volleyboll

Läs mer

Artros och övervikt går det att komma ur de onda cirklarna?

Artros och övervikt går det att komma ur de onda cirklarna? Artros och övervikt går det att komma ur de onda cirklarna? Magnus Gerdin, Leg fysioterapeut Lidens HC. Översikt Inaktivitet till träning Grundbehandling artros Effekter av träning vid artros Smärta och

Läs mer

Leif Dahlberg Ortopediska kliniken Skånes universitetesjukhus Lunds Universitet

Leif Dahlberg Ortopediska kliniken Skånes universitetesjukhus Lunds Universitet Artros (OA) Leif Dahlberg Ortopediska kliniken Skånes universitetesjukhus Lunds Universitet Vad är artros Varför får man artros? Artros T8 Epidemiologi Led- och broskbiologi Diagnostik Knäskador och artros

Läs mer

OM DIN HUND FÅR ARTROS. Goda Råd från Evidensia.

OM DIN HUND FÅR ARTROS. Goda Råd från Evidensia. OM DIN HUND FÅR ARTROS. Goda Råd från Evidensia. Är din hund stel när den vaknar på morgonen? Har den en hälta som kommer och går? Är den mindre intresserad av långpromenaden? Eller har den svårt att komma

Läs mer

HAR DIN HUND ARTROS? Få råd och stöd av andra hundägare

HAR DIN HUND ARTROS? Få råd och stöd av andra hundägare HAR DIN HUND ARTROS? Få råd och stöd av andra hundägare 2 VAR FEMTE HUND DRABBAS AV ARTROS Artros är en sjukdom som bryter ned brosket i lederna och kan förorsaka stelhet och smärta redan i hundens medelålder.

Läs mer

Utbildningsmaterial - Kontrakturprofylax

Utbildningsmaterial - Kontrakturprofylax 1 (5) Hälso- och sjukvårdsenheten Ansvarig Karin Gunnarsson, enhetschef Upprättad av Madeleine Liljegren, leg. sjukgymnast, Oskar Persson, leg. fysioterapeut Upprättad den 2017-09-13 Reviderad den Utbildningsmaterial

Läs mer

Fast Track Fysioterapi vid elektiv höftproteskirurgi

Fast Track Fysioterapi vid elektiv höftproteskirurgi Fast Track Fysioterapi vid elektiv höftproteskirurgi Anki Skarin leg. sjukgymnast, MSc Ortopedidagen 2017.10.10 Framgångsfaktorer före operationen Väl förberedd patient! - Förståelse och positiv inställning

Läs mer

Politisk viljeinriktning för rörelseorganens sjukdomar i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella riktlinjer

Politisk viljeinriktning för rörelseorganens sjukdomar i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella riktlinjer Politisk viljeinriktning för rörelseorganens sjukdomar i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella riktlinjer Antagen av Samverkansnämnden 2012-09-28 Samverkansnämnden rekommenderar

Läs mer

Vad är artros och när behövs en ledprotes?

Vad är artros och när behövs en ledprotes? Vad är artros och när behövs en ledprotes? Ortopedidagen 10 okt 2017 Ola Rolfson Docent, Överläkare Vad är artros och när behövs en ledprotes? Epidemiologi hur vanligt är artros? Vad är artros? Vad gör

Läs mer

Artroskopi knäled. Anatomi. Varför artroskoperar man knäleden? Meniskskada. Symptom 2015-08-10/JF

Artroskopi knäled. Anatomi. Varför artroskoperar man knäleden? Meniskskada. Symptom 2015-08-10/JF Artroskopi knäled Anatomi Knät består av lårben, underben samt knäskål. Lår- och underben samt knäskålen är beklätt av brosk som fungerar som glidyta samt stötabsorbent. Mellan lårben och underben ligger

Läs mer

Vad är knäledsartros? Hur uppkommer knäledsartros?

Vad är knäledsartros? Hur uppkommer knäledsartros? Ont i knäna? Får du ont i knäna när du går i trappor eller när du reser dig upp? Eller har du svårt för att sitta på huk och måste lägga något mjukt under knäna när du till exempel rensar i rabatten? Då

Läs mer

KNÄKONTROLL. Daniel Papacosta. Leg. Sjukgymnast

KNÄKONTROLL. Daniel Papacosta. Leg. Sjukgymnast KNÄKONTROLL Daniel Papacosta. Leg. Sjukgymnast 1 VARFÖR ÄR NI HÄR? Knäskador Mycket vanligt: 12-40 skador/1000 matchtimmar Frånvaro vid allvarliga knäskador Främre Korsbandsskada, 6-12 månader Mediala/Laterala

Läs mer

Apotekets råd om. Värk i muskler och leder

Apotekets råd om. Värk i muskler och leder Apotekets råd om Värk i muskler och leder Värk i muskler och leder är vanliga åkommor som kan bero på olika saker. Led- och muskelskador hänger till exempel ofta ihop med idrott och motion. Den vanligaste

Läs mer

Bättre omhändertagande av patienter med artros (BOA)

Bättre omhändertagande av patienter med artros (BOA) Bättre omhändertagande av patienter med artros (BOA) Carina Thorstensson, leg sjukgymnast Docent Göteborgs Universitet Registeransvarig BOA-registret carina.thorstensson@registercentrum.se Behandlingsrekommendationer

Läs mer

Behandlingsriktlinjer höftartros

Behandlingsriktlinjer höftartros Ortopediska kliniken Version: 1.0 Skapad: 20120915 Reviderad: 20120915 Gäller tv, längst tom: 20141015 Ansvarig: Magnus Eneroth Författare: Lennart Sanzén Dokumentinnehåll: Behandlingsriktlinjer höftartros

Läs mer

Behandlingsriktlinjer höftartros

Behandlingsriktlinjer höftartros Ortopediska kliniken Version: 1.0 Skapad: 20120915 Reviderad: 20120915 Gäller tv, längst tom: 20141015 Ansvarig: Magnus Eneroth Författare: Lennart Sanzén Dokumentinnehåll: Behandlingsriktlinjer höftartros

Läs mer

REHABKURSER. Välkomna till Active REHAB. Tel:031-919600. info@active-rehab.se

REHABKURSER. Välkomna till Active REHAB. Tel:031-919600. info@active-rehab.se REHABKURSER Tel:031-919600 Adress Göteborg: Järntorgsgatan 8 (Järnhälsans lokaler. Vån 3) Adress Landvetter: Milstensvägen 2 (Hälsans Hus lokaler) info@active-rehab.se Artrosskola Artrosskola enl BOA (Bättre

Läs mer

Främre korsbandsskador (ACL) Kan vi förutsäga vilka som behöver operera sitt främre korsband? Djurgården.

Främre korsbandsskador (ACL) Kan vi förutsäga vilka som behöver operera sitt främre korsband? Djurgården. Kan vi förutsäga vilka som behöver operera sitt främre korsband? Björn Engström, Docent, Överläkare Capio Artro Clinic Centrum för Idrottsskadeforskning och Utbildning 4500 operative procedures Mostly

Läs mer

Knäledsartros. Vad händer i kroppen?

Knäledsartros. Vad händer i kroppen? Vad händer i kroppen? Ledbrosk minskar och försvinner Kroppens leder är till för att öka rörligheten. I alla leder möts minst två ben. De delar av benen som möts i en led är klädda med brosk, som är ett

Läs mer

Artrosskola på Gotland

Artrosskola på Gotland Artrosskola på Gotland Till dig med artrosbesvär i höft, knä eller hand Du som har ledbesvär från höft, knä och/eller hand, som föranleder besök inom sjukvården erbjuds att gå Artrosskola på Gotland Habiliterings

Läs mer

Höft- och knäledsartros Godkänt av: Karin Bernhoff verksamhetschef ortopedkliniken AS Christina Fahlman Braw verksamhetschef INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Höft- och knäledsartros Godkänt av: Karin Bernhoff verksamhetschef ortopedkliniken AS Christina Fahlman Braw verksamhetschef INNEHÅLLSFÖRTECKNING Titel: Förvaltning: Verksamhet/division: Akademiska sjukhuset, Lasarettet i Enköping, Primärvården Ortopedkliniken AS Kirurgiskt centrum LE Alla PV Höft- och knäledsartros Godkänt av: Karin Bernhoff verksamhetschef

Läs mer

Artrosskola i praktiken

Artrosskola i praktiken Artrosskola i praktiken Thérése Olsson, Leg. sjukgymnast Ortopediska kliniken, Skånes Universitetssjukhus -Bättre Omhändertagande av patienter med Artros Vad kan vi göra åt artrosen? Få Några Alla Zhang

Läs mer

Information från Danderyds sjukhus. Till dig som har en ligamentskada eller luxation i ett finger

Information från Danderyds sjukhus. Till dig som har en ligamentskada eller luxation i ett finger Information från Danderyds sjukhus Till dig som har en ligamentskada eller luxation i ett finger 1 Allmänt om fingerluxationer/ligamentskador Stukning av fingerleder är en vanligt förekommande skada. Dessa

Läs mer

Patientinformation. Glucosamine ratiopharm För symtomlindring vid mild till måttlig knäledsartros

Patientinformation. Glucosamine ratiopharm För symtomlindring vid mild till måttlig knäledsartros Patientinformation Glucosamine ratiopharm För symtomlindring vid mild till måttlig knäledsartros Glucosamine ratiopharm används för att lindra symtomen vid mild till måttlig knäledsartros. Kanske har du

Läs mer

Distorsion knä och fotled

Distorsion knä och fotled Distorsion knä och fotled Distorsion = glider delvis ur led och återtar sedan normalläge Luxation = hoppar helt ur led Enkla luxationer -utan samtidig fraktur Komplexa luxationer -med samtidig fraktur

Läs mer

Idrottsskador. Niklas Sjögren, Varbergs Montessoriskola, Varberg www.lektion.se

Idrottsskador. Niklas Sjögren, Varbergs Montessoriskola, Varberg www.lektion.se Idrottsskador Många är väl de som har ådragit sig skador i en form eller en annan. Klassisk sjukdomshistorik är att man är för dåligt tränad, stretchat för lite, tar i för hårt, får ONT, vägrar vila, söker

Läs mer

Vårdprogram för artros

Vårdprogram för artros Vårdprogram för artros Ett regionalt vårdprogram är ett styrande dokument som utförare av hälsooch sjukvård i ska följa såvida inte särskilda skäl föreligger. Regionala vårdprogram tas fram i nära samverkan

Läs mer

Stretching. Nedvarvning. Stretching

Stretching. Nedvarvning. Stretching Stretching Fotbollsspelare har i allmänhet mindre rörlighet än icke fotbolls spelande människor. Detta är tyvärr väl dokumenterat. Detta kan hindras av stretching. Stretching är dessutom skadeförebyggande.

Läs mer

FRÄMRE KNÄSMÄRTA (PATELLOFEMORALT SMÄRTSYNDROM) REHABILITERINGSPROGRAM VID FRÄMRE KNÄSMÄRTA (PATELLOFEMORALT SMÄRTSYNDROM) INLEDANDE FAS DAG 1 14

FRÄMRE KNÄSMÄRTA (PATELLOFEMORALT SMÄRTSYNDROM) REHABILITERINGSPROGRAM VID FRÄMRE KNÄSMÄRTA (PATELLOFEMORALT SMÄRTSYNDROM) INLEDANDE FAS DAG 1 14 REHABILITERINGSPROGRAM VID FRÄMRE KNÄSMÄRTA (PATELLOFEMORALT SMÄRTSYNDROM) INLEDANDE FAS DAG 1 14 MÅLSÄTTNING Reducera eller ta bort all provocerande belastning av skadad vävnad. Öka cirkulationen av ledvätska

Läs mer

Artroskopi av knäled

Artroskopi av knäled ÖREBRO LÄNS LANDSTING Karlskoga lasarett Artroskopi av knäled - Patientinformation Information till dig som ska genomgå en artroskopi av knäled Vid ditt mottagningsbesök beslutades att du skulle genomgå

Läs mer

Höft- och knäledsartros - kliniska riktlinjer

Höft- och knäledsartros - kliniska riktlinjer Godkänt den: 2018-04-04 Ansvarig: Karin Bernhoff Gäller för: Region Uppsala Innehåll Kontaktpersoner...2 Syfte och omfattning...2 Vårdprogramgruppens sammansättning...2 Bakgrund...2 Socialstyrelsens rekommendationer

Läs mer

Artros Rüdiger Weiss

Artros Rüdiger Weiss Artros Rüdiger Weiss Överläkare, Docent Patientflöde Artroplastik och Extremitetsdeformiteter Patientområde Rekonstruktiv Ortopedi Karolinska Universitetssjukhuset, Stockholm 1 Artros = sjuk led (grekiska)

Läs mer

Uppvärmning. Stretching

Uppvärmning. Stretching Stretching 1 Fotbollsspelare har i allmänhet mindre rörlighet än icke fotbolls spelande människor. Detta är tyvärr väl dokumenterat. Detta kan hindras av stretching. Stretching är dessutom skadeförebyggande.

Läs mer

Ortopediska kliniken Hässleholm Kristianstad

Ortopediska kliniken Hässleholm Kristianstad Ortopediska kliniken Hässleholm Kristianstad närmare varandra www.hassleholmssjukhus.org Artroskopiundersökning av knäleden Patientinformation Artroskopiundersökning av knäleden Knäleden är leden mellan

Läs mer

Idrottsskador - riskfaktorer och prevention

Idrottsskador - riskfaktorer och prevention Idrottsskador - riskfaktorer och prevention Suzanne Werner IDROTTSSKADOR: riskfaktorer och prevention Idrottsskador Traumatiska skador Överbelastningsskador IDROTTSSKADOR: riskfaktorer och prevention Idrott

Läs mer

BÄCKENSMÄRTA VID GRAVIDITET

BÄCKENSMÄRTA VID GRAVIDITET INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI SEKTIONEN FÖR HÄLSA OCH REHABILITERING ENHETEN FYSIOTERAPI BÄCKENSMÄRTA VID GRAVIDITET ANNELIE GUTKE LEG FT, MED DR Plan för timman Smärta i ländryggen När?

Läs mer

Länsövergripande vårdprogram för handläggning av höft- och knäartros inom Primärvård i Landstinget Gävleborg

Länsövergripande vårdprogram för handläggning av höft- och knäartros inom Primärvård i Landstinget Gävleborg Upprättare: Arbgrp Anders Thorstensson, Christina Korssell- Söderqvist, Bengt Forssman, Bengt Larsson, Håkan Åsberg, Tommy Pettersson Granskare: Susanna Söderström, Ortoped Börje Svensson, Chefläk div

Läs mer

Vad är polio och postpolio?

Vad är polio och postpolio? Polio och motion Vad är polio och postpolio? Polio är en sjukdom orsakad av ett smittsamt virus som kan angripa nervsyste met och ge förlamning i kroppens muskler, samt påverka bland annat andning, sväl

Läs mer

2

2 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Ordlista Fjälkinge 35:60 m.fl, fornlämning 18 och 19 Vikingatida gravfält Artrit Inflammation i en led. En form av artrit är reumatoid artrit, ledgångsreumatism. Sjukdomen

Läs mer

Läkarkontakter efter artrosskola vid Habo vårdcentral

Läkarkontakter efter artrosskola vid Habo vårdcentral Läkarkontakter efter artrosskola vid Habo vårdcentral Författare: Handledare: Anders Lundblad, ST-läkare allmänmedicin. Hans Lingfors, med dr, distriktsläkare. Årtal: 2017 Författare: Anders Lundblad,

Läs mer

I N F O R MATI O N F R ÅN D I N AR B ETSTE R AP E UT. Till dig som besväras av lateral epikondylit - tennisarmbåge

I N F O R MATI O N F R ÅN D I N AR B ETSTE R AP E UT. Till dig som besväras av lateral epikondylit - tennisarmbåge I N F O R MATI O N F R ÅN D I N AR B ETSTE R AP E UT Till dig som besväras av lateral epikondylit - tennisarmbåge Lateral epikondylit - tennisarmbåge Epikondylit är en inflammation i muskelfästen på utsidan

Läs mer

Nationella riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar. Artros. Leif Dahlberg. Ortopediska kliniken Skånes universitetesjukhus Lunds Universitet

Nationella riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar. Artros. Leif Dahlberg. Ortopediska kliniken Skånes universitetesjukhus Lunds Universitet Nationella riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar Artros Leif Dahlberg Ortopediska kliniken Skånes universitetesjukhus Lunds Universitet Artros Vår vanligaste ledsjukdom som medför stora funktionshinder

Läs mer

Hjälper till att få tillbaka spänsten i benen.

Hjälper till att få tillbaka spänsten i benen. Hjälper till att få tillbaka spänsten i benen. Upprätthåller din hunds rörlighet för att få ut det mesta av livet. En guide från din veterinär och Nestlé Purina. Ledmobilitet GAD (dog UPPRÄTTHÅLLER HÄLSAN

Läs mer

Varför ska man stretcha? Råd vid genomförandet av stretchingen:

Varför ska man stretcha? Råd vid genomförandet av stretchingen: Varför ska man stretcha? Stretching bidrar till en bra hållning och avspända muskler. Det ger bättre balans i kroppen som i sin tur ger bättre träningsresultat. Syftet med stretchingen efter träningen

Läs mer

En liten skadehandbok. Kubikenborgs IF P98

En liten skadehandbok. Kubikenborgs IF P98 En liten skadehandbok Kubikenborgs IF P98 2010 05 18 0 Detta är en liten sammanställning av det mest förekommande skador som våra ungdomar har eller kommer att få under sitt fotbollsspelande. Dokumentet

Läs mer

IDROTTSSKADOR Stukning eller vrickning Vid skadetillfället av en stukning ska du göra följande behandling (PRICE): Protection Rest Ice Kompression

IDROTTSSKADOR Stukning eller vrickning Vid skadetillfället av en stukning ska du göra följande behandling (PRICE): Protection Rest Ice Kompression IDROTTSSKADOR Det är egentligen ingen större skillnad på idrottsskador, arbetsskador och andra former av skador. Det är så att sammanhanget som de uppstår i har gett dem namnet. Samtidigt bör man ha i

Läs mer

Riktlinjer för rehabilitering av patienter med höft och knäledsartros, ej postoperativ rehab

Riktlinjer för rehabilitering av patienter med höft och knäledsartros, ej postoperativ rehab Reviderad 2010-11-18 Riktlinjer för rehabilitering av patienter med höft och knäledsartros, ej postoperativ rehab Inledning Syfte Att för personer med höft- och knäledsartros i Kronobergs län erbjuda en

Läs mer

Artros, diagnostik och definition

Artros, diagnostik och definition Leif Dahlberg Ortopediska kliniken Skånes universitetesjukhus Lunds Universitet Artros (OA) Artros T8 Vad är artros Varför får man artros? Epidemiologi Led- och broskbiologi Metod att undersöka ledens

Läs mer

AKUT MENISKSKADA I KNÄLEDEN OCH EFTER OPERATION REHABILITERINGSPROGRAM VID AKUT MENISKSKADA I KNÄLEDEN OCH EFTER OPERATION AKUT FAS DAG 1 MÅLSÄTTNING

AKUT MENISKSKADA I KNÄLEDEN OCH EFTER OPERATION REHABILITERINGSPROGRAM VID AKUT MENISKSKADA I KNÄLEDEN OCH EFTER OPERATION AKUT FAS DAG 1 MÅLSÄTTNING REHABILITERINGSPROGRAM VID AKUT MENISKSKADA I KNÄLEDEN OCH EFTER OPERATION AKUT FAS DAG 1 MÅLSÄTTNING Minimera omfattningen av skadan genom ett korrekt, akut omhändertagande. Reducera eller ta bort all

Läs mer

Per Alstergren: Käkledens sjukdomar del 1. 2011-03-03

Per Alstergren: Käkledens sjukdomar del 1. 2011-03-03 Agenda Käkledens sjukdomar Käkledens sjukdomar Per Alstergren Docent, övertandläkare Fredag 4 mars Diskrelaterade sjukdomar Fredag 1 april Artriter Övriga käkledssjukdomar Beteendepåverkande behandling

Läs mer

ARTROS. Fysisk aktivitet som medicin vid. Träningsformer som kan vara bra att börja med

ARTROS. Fysisk aktivitet som medicin vid. Träningsformer som kan vara bra att börja med Träningsformer som kan vara bra att börja med Promenader Förbättrar konditionen. Tänk på: använd skor med bra stötdämpning. Undvik asfalt och kuperad terräng om du har ledproblem. Fysisk aktivitet som

Läs mer

Hälsa, kondition och muskelstyrka. En introdution

Hälsa, kondition och muskelstyrka. En introdution Hälsa, kondition och muskelstyrka En introdution Roger Sundin och Christoffer Westlund, S:t Olof skola, 2015 Hälsa Vad är hälsa? Äta litet, dricka vatten, roligt sällskap, sömn om natten Käckt arbeta,

Läs mer

RIKTLINJER FÖR SJUKGYMNASTIK VID GONARTROS

RIKTLINJER FÖR SJUKGYMNASTIK VID GONARTROS Utvecklingsgruppen i Ortopedi, HRK och Samrehab, 2011-08-26 Beslutat i LänsFoU 2011-10-11 Revidering senast 2013-10-11 Faktabakgrund Artros (ledsvikt) kan beskrivas/definieras som en obalans mellan uppbyggnad

Läs mer

GynObstetrik. Endometrios. the33. Health Department

GynObstetrik. Endometrios. the33. Health Department GynObstetrik Endometrios Health Department Innehållsförteckning 1 Endometrios.......2 Definition och incidens........2 Orsaker.......2 Symtom..........2 Handläggning.......3 Att bekräfta diagnosen.....

Läs mer

Fall och fallolyckor - risker och hur man kan förebygga

Fall och fallolyckor - risker och hur man kan förebygga Fall och fallolyckor - risker och hur man kan förebygga Lena Zidén, leg fysioterapeut, fil dr Fysioterapi SU/Mölndal, Göteborgs Universitet, Göteborgs Stad Våra kroppar är gjorda för rörelse Första steget

Läs mer

Seniorsportutrustning

Seniorsportutrustning Seniorsportutrustning från Lappset Övningar Träning är viktigt för att vi ska fungera i vardagen, både för unga och gamla. Med stigande ålder försämras framför allt balansen men vi blir även stelare i

Läs mer

Multipel Skleros Multipel skleros

Multipel Skleros Multipel skleros Multipel Skleros Multipel skleros Det här är MS MS står för Multipel skleros och är en kronisk sjukdom som påverkar det centrala nervsystemet, det vill säga hjärnan och ryggmärgen. Vid MS uppfattar immunförsvaret

Läs mer

Övningsguide. Korrekt och felaktigt sätt att sitta.

Övningsguide. Korrekt och felaktigt sätt att sitta. Övningsguide Hur vi mår i våra muskler och leder beror till stor del på vår livsstil men är också åldersrelaterat. Det bästa du kan göra är att skapa ökad balans i kroppen med förebyggande träning. Faktorer

Läs mer

SJUKGYMNASTISKA TRÄNINGSRIKTLINJER

SJUKGYMNASTISKA TRÄNINGSRIKTLINJER Dokumentkategori Vårdprogram Dokumentets titel Knäartros sjukgymnastiska träningsriktlinjer Gäller för: Sjukgymnastgruppen Godkänd av: Christina Norlén Utarbetad av: Eva Johansson, Gro Stangnes Revisionsansvarig:

Läs mer

Patientens besvär bedöms efter anamnes och undersökning som akillestendinos/ akilltestendiopati.

Patientens besvär bedöms efter anamnes och undersökning som akillestendinos/ akilltestendiopati. Akillestendinos En 58 årig man söker till rehab mottagningen på grund av besvär med sin vänstra hälsena. Besvären debuterade smygande några månader tidigare och har successivt ökat veckorna innan patienten

Läs mer

Operation vid instabil knäskål (MPFL-plastik)

Operation vid instabil knäskål (MPFL-plastik) Operation vid instabil knäskål (MPFL-plastik) Knäskålen Då man böjer och sträcker på knäet löper knäskålen (patella) i en fåra i lårbenet. Knäskålens funktion är att förbättra kraften vid sträckning i

Läs mer

Hälta/or osteokondros

Hälta/or osteokondros Hälta/or osteokondros Hälta orsakad av ledsjukdom på häst är den absolut vanligaste anledningen till nedsatt prestation och förlorad användbarhet hos våra sporthästar. Ledsjukdom kallas på veterinärspråk

Läs mer

Artros. Reumatikerförbundet. utgiven av. av Ingemar Petersson, Ewa Roos och Carina Thorstensson

Artros. Reumatikerförbundet. utgiven av. av Ingemar Petersson, Ewa Roos och Carina Thorstensson Artros av Ingemar Petersson, Ewa Roos och Carina Thorstensson utgiven av 1 Reumatikerförbundet Innehåll Innehåll Om artros 3-6 Symtom vid artros 6-7 Hur diagnosen ställs 8 Behandling av artros 9-13 Ritva

Läs mer

Artros i höft och knäled. Jon Tjörnstrand Ortopediska kliniken USiL

Artros i höft och knäled. Jon Tjörnstrand Ortopediska kliniken USiL Artros i höft och knäled Jon Tjörnstrand Ortopediska kliniken USiL Höft- och knäledsartros Etiologi Symtom Behandling Icke kirurgiska alternativ Kirurgiska alternativ till protes Protes Ortopediska aspekter

Läs mer