INGEN HÄST ELLER RYTTARE SKALL SKADA SIG FÖR LIVET PÅ SVENSKA TERRÄNGBANOR.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "INGEN HÄST ELLER RYTTARE SKALL SKADA SIG FÖR LIVET PÅ SVENSKA TERRÄNGBANOR."

Transkript

1 SVENSKA RIDSPORTFÖRBUNDETS BANBYGGNADSRAPPORT 2016

2 NOLLVISIONEN INGEN HÄST ELLER RYTTARE SKALL SKADA SIG FÖR LIVET PÅ SVENSKA TERRÄNGBANOR. Nollvisionen är grunden för säkerhetsarbetet inom svensk fälttävlans banbyggnad. Den är bilden av en framtid där varken häst eller ryttare skadar sig för livet på våra svenska terrängbanor. Den är ett förhållningssätt och en ledstjärna. Den utgör en strategi och en form för utformningen av våra svenska terrängbanor. Genom den slås fast att det är oacceptabelt att fälttävlan kräver allvarliga skador på hästar eller ryttare. Säkerhetsarbetet som följer med den innebär att regelverk, riktlinjer, hinder, underlag, bansträckningar och andra faktorer ständigt skall anpassas efter bästa tillgängliga kunskaper och erfarenheter. Ansvaret för säkerheten delas mellan dem som utformar sporten, och de som utövar den. Säkerhetsarbetet utgår från att allt skall göras för att uppnå den. Samtidigt som åtgärder ska vidtas för att förhindra olyckor, måste insikten om att människor gör misstag och olyckor inte kan undvikas helt. Den perfekta ryttaren, hästen eller bandesignern finns inte. Nollvisionen accepterar att olyckor inträffar, men inte att de leder till skador för livet. Detta dokument är en rapport från banbyggarmötet som avhölls februari 2016 tillsammans med många ur Sveriges banbyggarkår. Bilden på försättsbladet är deltagarnas egna ord som de anser vara viktiga för nollvisionen, och som kan vara nödvändiga för att arbetet skall kunna fortsätta. Även om Nollvisionen aldrig förr varit uttalad, har man jobbat i en liknande anda under många år. Detta dokument har sammansatts av deltagarnas egna, oredigerade svar på frågor som ställts under mötet, och skall inte ses som riktlinjer eller regler. Nollvisionen är en applicering av trafikverkets nollvision med ord som gäller för fälttävlan. Det skall ses som ett stöd, en inspiration och som en hyllning till det vi inom svensk banbyggnad åstadkommer och vad vi i framtiden kan åstadkomma. Den kommer också vara en hjälp för banbyggnadsnämnden i det fortsatta arbetet att stötta svensk banbyggnad. Varje sida består av antingen en fråga eller beskrivning av uppgiften, samt deltagarnas svar, eller en sammanfattning av en presentation. Svenska Ridsportförbundets Fälttävlanskommitté och Banbyggnadsnämnd

3 Dela med dig av saker som du gjort eller som har hänt under året, som du tycker har varit viktiga i arbetet mot en nollvision. Skriv kortfattat på en Post-IT. Permanent el till tävlingsbanan. Nya bansträckningar. Utfyllnad med ris/häck för bättre språng. Utbyte av äldre ruttna/murkna. MIM-utbildning i Frändefors. Fälttävlansveckan- bra för sporten Sugar Cup sprider sig. Bra Intro! ÖD vågar dela ut Gula kort Nytt underlag i vårt vattenhinder. Förtydligat marklinjer på mörka hinder. Vit markering av överdel på svarta hinder. Vi var klara med allt 2 veckor före. Banor klara vid bangången. MIM inhandlat & installerat. Publik och ridvägar förbättrade. Färg/Dekoration som passar in med hinder. Förändrad hinderplacering. Nytt insläpp för ryttare, skilt från publik. Rensat ridvägar. Förbättrad inrepning skiljer åskådare och hästar. Nya radioapparater. Renoverat hinder. Utbildning MIM Enhetlig flagginfästning som löser ut. Markarbete före/efter hinder gjort. Har koll på start/mål så inte förvirrade föräldrar eller ryttare kommer i vägen. Områdeslogistiken förbättrad; Hästar, vet publik, ambulans. Info. Markförbättringar. Utbildning funktionär: Hur agera vid oförutsedd händelse. Gammalt dike försågs med ny markstock av björk. Tydligt avsprång och snyggt! Nytt vattenhinder påbörjat. MIM-budget fastställd av styrelsen.

4 Varför ökar risken för fall på deformerbara hinder? Deformerbara hinder finns och placeras ofta på ställen där risken generellt större för fall. Ryttare tar större kalkylerad risk när hindret är deformerbart. Fel hindertyp på fel plats kan aldrig ersättas av fel hindertyp med MIMsystem på fel plats Deformerbara hinder ersätter inte dålig ridning. Deformerbara lösningar sätts inte på säkrare hindertyper som rishinder och stigsprång.

5 Vad spelar in när det gäller tävlingsplats och banbyggare för hästfall? Spelar såklart roll, men det är i Sverige kanske inte den största faktorn. Platsen spelar större roll än banbyggaren. Detta beroende på vilket underlag som finns, beroende på vädertålighet, budget och ägarförhållanden. Faktorer som publikmängd och status på tävling spelar in snarare än tävlingsplats. Även vilken klass på vilken tävling, huvudklassen har alltid mer prestige. Väderkänsligheten är olika på olika platser, och det spelar in. Olika tävlingsplatser lockar olika typer av ryttare. Vissa lockar eliten, vissa gör sin enda start per år på en viss tävlingsplats, och det spelar in för varje plats statistik.

6 Hur mycket av statistiktrenderna inom banbyggeri som Lars Christensson pratade om känner du igen av förra årets banor, som du antingen byggde själv eller har sett på andra Ju bättre ryttare desto mindre fall. Utbildning har betydelse. D-ryttarna sticker ut. Sporten kräver mycket. De duktigaste ryttarna kommer inte rida på lägre tävlingar Det har inte märkts säskilt mycket i nationella klasser ungefär som vanligt Vädret påverkar Att NC ryttare har större tendens att falla av. Håller höjd och längdnivåer bättre på tävlingarna Fall har minskat. Bättre ridning. Fler tränar mer. Hinderbyggnad material och kompetens har ökat under förra året. Fler och bättre frågor vad avser kombinationer. Att MIM har kommit långt

7 Vad kommer du ta med dig från presentationen du nyss hörde när du börjar bygga årets banor? Vi börjar bygga mer öppet men välfyllt. Ännu mer ris. Mer detaljerad rapport från hinderdomare samt att fallrapporter fylls i komplett så vi får bättre underlag för framtida bygg. Ej kombinera olika riskfaktorer. Inte använda mim som ursäkt for tex mindre bra avstånd, hindertyp, placering mm. Dra nytta av fence description när man bygger Ingen av oss tänker inte göra några drastiska förändringar på sina banor. Men kommer ha presentationen i bakhuvudet vid eventuella nya hinder eller renoveringar. Inhopp i vatten kräver inte deformerbara hinder. Kombinationen hindertyp/terrängplacering Tänk över bansträckningen, bra sträckning underlättar for hästar och ryttare. En befintlig bana tar ganska lång tid att bygga om. Fler hinder in i vatten färre ut. Tänker om och omvärderar användandet av täckta

8 Vilka tre ord sammanfattar Lars Christensson presentation tycker ni? Minimering onödiga risker Intressant Lärorikt Positivt Erfarenhet ger säkerhet Statistik, säkerhet, fall Positiv utveckling. Riskhantering.

9 Vad behöver du veta mer om kring säkrare terränghinder och säkerhetssystem (t.ex. MIM) för att implementera det på din terrängbana? Kurser kostnader Prisbild MIMsystem Utbilda hinderpersonal Vilka Hindertyper som är anpassade för MIM? Mer kunskap om hur man ska bygga säkert utan MIM och när de ska amvändas En mim kurs norge Pris. På vilka hinder och vilken höjd ska de användas? Kan förbundet finansiera något? Exempel på konstruktioner. Finns det möjlighet att få någon som kommer och besiktar monteringen? Är alla TD bekväma med systemet? Åka på clinic med bana. Prislista. Finansieringsförslag. Kurs i hantering Bruksanvisning typ Ikea. Hur man får tag på systemet? Ingår montageanvisningar? Vill gå kurs i MIM. Exempel på hindertyper.

10 Vilket stöd behöver du, och från vem för att uppfylla morgondagens säkerhetskrav/nivå i linje med Nollvisionen? Förbundet, klubb Ekonomiskt, bra skriftliga riktlinjer, bra BB-träffar som vänder sig till alla kategorier BB, kunnig TD/banbyggare att bolla med. Visar rotationssäkrare hinderprofiler. Klubb, SvRF, banbyggnadsnämnden Ekonomiskt - säkerhet kostar MATERIAL, FLAGGOR, SÄKERHETSSYSTEM, M.M. Fler som hjälps åt att bygga så man hinner bygga säkert och att det blir klart i tid. En resurs som ofta saknas. Vad hinner man, är listan lång vad prioriteras "säkerhet", eller? TD behöver kunna detta med MIM, Kurs som sagt, Säkert underlag i form av säkerställda undersökningar. Banbyggnads-clinics på lämplig tid o plats. TD-besök och kontakt i mycket god tid ett par gånger före tävlingen och helst bra uppföljning av tävlingen efter med TD. Lokala lag som tittar på olika banor! Aktiv kontakt med besökande tränare för att få feedback på hinder och linjer. Lyhördhet. Bra och tydliga regler om vad som kravs. Tidig kontakt med TD inför tävling Mer input från erfarna ryttare vore uppskattat. Kunnig välutbildad TD. Ekonomisk stöd från klubben. Bra sponsorer & Färdiga tekniska lösningar för hinder.

11 Ge exempel på saker vi måste SLUTA GÖRA för att nå morgondagens S säkerhetsnivå i linje med Nollvisionen? Säga JA x4, Stressa, börja for sent, krångla till det, vara for några. Bygga in i det sista Sluta vara tidsoptimister. Ta genvägar Förstå varför man bygger banan. Våga släppa prestigen Engagera sig i massa annat.

12 Ge exempel på saker vi måste BÖRJA GÖRA för att nå morgondagens säkerhetsnivå i linje med Nollvisionen? Se över totala säkerhetsplanen med organisationen i god tid Tex publik avgränsningar, vilka vägar ambulanser ska ta. Parkering flyttvägar till framridning banor. Planering för förflyttning av hästar som inte fullföljer. Repning. Börja i tid, inte krångla till det, vara flera, stämma av med TDn i tid, Kontrollera underlaget i god tid Trygga ekonomin för hinderbyggnad. (Sälja reklamplatser) Säkra kompetens på hinderdomare Ha genomgång med TD i god tid av bana/banor. Vidareutbilda sig Använda säkerhetsanordningar dar möjligt, och lämpligt är. Skaffa fler medhjälpare, minska arbetsbelastningen. Tänka mer på flöden av människor/ hästar Tanka på banstrackningen Ha banorna klara i tid.

13 På en skala mellan Hur säkra är våra svenska terrängbanor idag?

14 Baserat på vad ni har lärt er, diskuterat och hört idag, skicka in ord som ni tycker är viktiga för nollvisionen:

15 Diskutera i gruppen och kom fram till ett par olika saker som behöver göras på era banor de närmsta åren för att vi ska nå längre med Nollvisionen. Dela upp i PRIO 1, 2 och 3. PRIO 1 Renovera Hinder. Ha rätt hinder på rätt plats. Tänk över var solen är när banan rids. Underlag- förbättra Mimifiering Riskbedömning/riskanalys. Uppgradera hinderparken Elda upp gamla hinder. Områdeslogistik. Hur uppfattar jag nivån på egen bana i jämförelse med andra av samma klass och önskad standard? PRIO 2 Underlag- förbättra Renovera vattenhindret. Mimifiering. Röjning ridvägar. Bygga nya hinder. Vidareutveckla. Markarbete MIM-hinder. Upprätta och följa en detaljerad tidplan. Översyn marklinjer. Färgsättning och material. Se över höjden på ris i dubbel/trippelhäckar Öka säkerheten på befintliga hinder. PRIO 3 Rensa bort gamla hinder. Underlag Röjning ridvägar. NYA bansträckningar. Nytt insläpp för ryttare, skilt från publiken. Avspärrning mellan ryttare/publik.

16 Banbyggarna tittade på bilder från olika terrängbanor och diskuterade kring hindrens utseende och vad som kan göras med dem för att förbättras. Följande sidor är ett urval av bilderna och kommentarer från Lars Christensson. Bild och text: Lars Christensson BORD: Bord som det inte bör vara: Skarpa kanter Iögonfallande vita skyltar som drar till dig hästens fokus men ingen kontrast som markerar hindrets topp eller längd. Dåligt för sponsor också. Enkla flaggor, Svag konstruktion jämfört med nästa bord. Mycket bättre bord: Tydligt markerad marklinje med blomkrukor som hjälper hästens avsprång, Dekorationer som hjälper hästens uppfattning om höjd o längd. Kraftig konstruktion Då fyllda oxrar/ bord och spetsar är de typer som sannolikt orsakar flest hästfall, bör utformningen av dessa noggrant beaktas och MIM-system övervägas

17 HÖRN Fyllt hörn, Dålig upprätt profil utan kontraster. Täckta hinder ordskar fler fall än öppna hinder. Jämför med nästa bild Öppet Hörn: Bra profil, Gran som hjälper hästen men som ökar kravet på ryttarens precision, Försett m "pins" för deformation. Då fyllda oxrar/ bord och spetsar är de typer som sannolikt orsakar flest hästfall, bör utformningen av dessa noggrant beaktas och MIM-system övervägas

18 Stigsprång: Mindre bra: För skarpa kanter Konkav profil utan utfyllnad. Bättre: Bra rundad profil som förstärks av dekorationer.

Innan tävling Även om du inte har möjlighet att hjälpa till under själva tävlingsdagarna finns det mycket att bidra med även innan en tävling.

Innan tävling Även om du inte har möjlighet att hjälpa till under själva tävlingsdagarna finns det mycket att bidra med även innan en tävling. Hopptävling Innan tävling Även om du inte har möjlighet att hjälpa till under själva tävlingsdagarna finns det mycket att bidra med även innan en tävling. Förberedelser till cafeterian I cafeterian har

Läs mer

BANBYGGE BANPERSONAL

BANBYGGE BANPERSONAL När man är funktionär förväntas man finnas på plats minst 20 min innan passet börjar. BANBYGGE Dagen innan tävlingarna börjar bygger vi banan under ledning av banchefen och banbyggaren. Här kan alla hjälpa

Läs mer

Parkeringsvakten (2 eller 3 personer)

Parkeringsvakten (2 eller 3 personer) Parkeringsvakten (2 eller 3 personer) Han/Hon är den första personen den tävlande möter på tävlingsplatsen. Man välkomnar ekipaget och hjälper att hitta en parkeringsplats samt vid behov hjälper ekipaget

Läs mer

FMCK Malmö Boris Magnusson. Markering av Endurobana

FMCK Malmö Boris Magnusson. Markering av Endurobana FMCK Malmö Boris Magnusson Markering av Endurobana Markering av en Endurobana finns beskrivet i tävlingsreglementet, paragrafer 4.16-17-18 (se nedan) men dessa är ganska kortfattade. Detta PM är ett försöka

Läs mer

Säkerhetsturnén bygger på Smålands Ridsportförbunds och Krafft s satsning Equitation Safety Tour

Säkerhetsturnén bygger på Smålands Ridsportförbunds och Krafft s satsning Equitation Safety Tour Välkomna Bakgrund Säkerhetsturnén bygger på Smålands Ridsportförbunds och Krafft s satsning Equitation Safety Tour Med start 2009 har SvRF fått möjlighet att vara huvudman och initiativtagare till spridningen

Läs mer

TR IV, Fälttävlan. Ingen större förändring då det idag oftast är den Tekniska Delegaten som utgör stödet då en banbyggnadskandidat bygger.

TR IV, Fälttävlan. Ingen större förändring då det idag oftast är den Tekniska Delegaten som utgör stödet då en banbyggnadskandidat bygger. TR IV, Fälttävlan Mom Rubrik Tidigare text Ny text Motivering Konsekvens 419 Banbyggar Banbyggare i terrängprovet ska vara auktoriserad terrängbanbyggare. Banbyggaren ska finnas på tävlingsplatsen under

Läs mer

Säkerhetschef Innan tävlingen Under tävlingen Kontrollerar chipsmärkning och hästpass alla ponnyer som tävlar Efter tävlingen

Säkerhetschef Innan tävlingen Under tävlingen Kontrollerar chipsmärkning och hästpass alla ponnyer som tävlar Efter tävlingen Säkerhetschef Planerar och sätter upp avspärrningar (se anläggningsskiss) Planerar räddnings/utrymningsvägar tillsammans med sjukvårdare (se anläggningsskiss) Skriva ner en noggrann genomtänkt organisation

Läs mer

SUGER CUP. Vill man delta i hela cup paketet gäller följande:

SUGER CUP. Vill man delta i hela cup paketet gäller följande: SUGER CUP Suger Cup är uppbyggt som en serie/cup men det är viktigt att förmedla att det finns inget krav på att rida hela paketet utan ekipagen kan rida en omgång eller en träning och lära av det. Vill

Läs mer

Domarsekreterare - hoppning

Domarsekreterare - hoppning Banpersonal hoppning Finnas på banan och bygga upp rivna hinder, kratta vid behov, höja hinder mellan de olika kategorierna, hjälpa till att bygga om banan inför kommande klass. Hämta reflexväst i sekretariatet.

Läs mer

Som tävlingsryttare så kom vi som var på träffen fram till dessa önskemål.

Som tävlingsryttare så kom vi som var på träffen fram till dessa önskemål. Vi hade på dressyrarrangörsträffen på Huseby 17 juni frågeställningar som utgick ifrån två olika perspektiv: Du som tävlingsryttare Du som arrangör En del hade erfarenhet och inblick ifrån båda sidor.

Läs mer

Info för dig som vill tävla klubbtävling på Lomma Ridklubb

Info för dig som vill tävla klubbtävling på Lomma Ridklubb Tävlingskompendium Info för dig som vill tävla klubbtävling på Lomma Ridklubb 1. Anmälan Inför varje klubbtävling kommer det ut en så kallad proposition på hemsidan, den brukar också sättas upp på anslagstavlan

Läs mer

Utbildningsgång för SvRF Banbyggare

Utbildningsgång för SvRF Banbyggare 1 Utbildningsgång för SvRF Banbyggare Uppdaterad 2009-06-09 D 1 1. Inledande kurs för Aspiranter. Hanteras av Banbyggnadsnämnden tillsammans med Distrikten. Kriterier för sökande. Skall vara minst 18 år,

Läs mer

Strategi 2024 WE. Allmänt: Få in WE på Strömsholms och Flyinges utbildningar. Ge en introduktion till blivande ridlärare.

Strategi 2024 WE. Allmänt: Få in WE på Strömsholms och Flyinges utbildningar. Ge en introduktion till blivande ridlärare. Strategi 2024 WE Allmänt: Få in WE på Strömsholms och Flyinges utbildningar. Ge en introduktion till blivande ridlärare. Grupp1 : Anna N, Ulrika P, Gabriella P, Malin B, Åsa T, Ingela H Delmål för 2016/2017

Läs mer

Tidigare text Ny text Motivering Konsekvens Kommentar kansliet Åldersgräns. Tas bort Gäller aven Normala

Tidigare text Ny text Motivering Konsekvens Kommentar kansliet Åldersgräns. Tas bort Gäller aven Normala TR-ändringar TR III version 4 180424 TR III Gren Hoppning Datum 180424 Hk Mom Rubrik (ska finnas) Tidigare text Ny text Motivering Konsekvens 301 1 Åldersgräns 12 år från Gräns finns på hästryttare 130

Läs mer

Utbildningsgång för SvRF Banbyggare

Utbildningsgång för SvRF Banbyggare Utbildningsgång för SvRF Banbyggare D 1 1. Inledande kurs för Aspiranter. med Distrikten. Skall vara minst 18 år, av distriktet godkänd banbyggar-aspirant och skall ha genomfört lägst 1.20m banhoppningar

Läs mer

Medlemsenkät 2015. Bakgrund lyssna på medlemmarna

Medlemsenkät 2015. Bakgrund lyssna på medlemmarna Medlemsenkät 2015 Medlemsenkät 2015 Bakgrund lyssna på medlemmarna Vi vill locka ännu fler medlemmar till vår klubb. För att lyckas med detta arbete behöver vi din hjälp! Vi hoppas att du vill fylla i

Läs mer

Hoppfunktionärer! Funktionär vid framhoppningen

Hoppfunktionärer! Funktionär vid framhoppningen Funktionär vid framhoppningen Hoppfunktionärer! Vi är väldigt glada för all hjälp! Vi är en ideell förening och är i stort behov av stöd. Den här lilla instruktionen är till hjälp för dig som är tävlingsfunktionär

Läs mer

2 SVENSKA RIDSPORTFÖRBUNDETS RIKTLINJER FÖR ATT BYGGA TERRÄNGHINDER

2 SVENSKA RIDSPORTFÖRBUNDETS RIKTLINJER FÖR ATT BYGGA TERRÄNGHINDER Hinderkonstruktioner och virkesdimensioner för flyttbara terränghinder Bakgrund Val av material Sammanfogningsteknik Kanter och hörn Springor Markförankring Förstärkning av hinder Stagning Hindrets profil

Läs mer

* Anpassad marklinje * Förankring, fastsättning av mobila hinder * Hinder med utlösningsmekanism

* Anpassad marklinje * Förankring, fastsättning av mobila hinder * Hinder med utlösningsmekanism * Anpassad marklinje * Förankring, fastsättning av mobila hinder * Hinder med utlösningsmekanism Utdrag ur: RIKTLINJER FÖR ATT BYGGA TERRÄNGBANOR 2017 ANPASSAD MARKLINJE Hinder, utan ris i toppen, utan

Läs mer

Svenska ridsportförbundets

Svenska ridsportförbundets Svenska ridsportförbundets RIKTLINJER FÖR ATT BYGGA TERRÄNGBANOR Inledning 3 Syfte och filosofi 4 Allmänna riktlinjer och nivåer 6 P60 8 P70 10 P80 12 P90 14 P* 16 P** 18 H90 20 Bör/Får ej lista i 90-

Läs mer

Växjö Ridklubb NYHETSBREV

Växjö Ridklubb NYHETSBREV Växjö Ridklubb NYHETSBREV Till alla våra medlemmar nyheter från klubben november 2016 Med framtiden på dagordningen Mycket görs i vår förening för att ta hand om alla dagliga bestyr men också för att rikta

Läs mer

Frånvarande: Pia Steisjö, Lina Jansson, Jannica Krafft, Jeanette Sande, David Hoff

Frånvarande: Pia Steisjö, Lina Jansson, Jannica Krafft, Jeanette Sande, David Hoff Protokoll fört vid Tävlingssektionens möte 2 april 2012 i Varberg. Närvarande: Glenn J Unger, Annika Hedman, Claes Angersjö, Eva Karlberg, Yvonne Johansson, Helen Larsson, Fia Hanssen, A-C Cadier, Ulrika

Läs mer

Ansvarsfördelning i tävlings- & evenemangsgruppen

Ansvarsfördelning i tävlings- & evenemangsgruppen 1 Roller i gruppen Dessa ansvarsområden finns i gruppen; 1.1 Sammankallande Den som är sammankallande i tävlingsgruppen gör följande: Kallar till möten genom att skicka ut en kallelse senast en månad innan

Läs mer

BILAGA B - TERRÄNGPROV

BILAGA B - TERRÄNGPROV .1 Svenska Ridsportförbundets riktlinjer Utöver det som står i ilaga gäller innevarande års upplaga av Svenska Ridsportförbundets riktlinjer för att bygga terrängbanor, som mer detaljerat anger kraven

Läs mer

BESKRIVNING FUNKTIONÄRER - HOPPTÄVLING

BESKRIVNING FUNKTIONÄRER - HOPPTÄVLING BESKRIVNING FUNKTIONÄRER - HOPPTÄVLING FRAMRIDNING På framridningen ser du till att det är max 7 ryttare samtidigt ( se varje tävlings Ryttarmeddelande), och du ansvarar för att koordinera med framhoppningen

Läs mer

Ridskoledrift. Struktur för teamet & ekonomistyrning

Ridskoledrift. Struktur för teamet & ekonomistyrning Ridskoledrift Struktur för teamet & ekonomistyrning Vår verksamhetsidé och plattform Örebro Fältrittklubb erbjuder utbildning för ryttare och hästintresserade på alla nivåer. Vi hanterar hästen med kunskap

Läs mer

FAQ Bedömning av smalhinder 2019

FAQ Bedömning av smalhinder 2019 Sida 1 av 8 FAQ Bedömning av smalhinder 2019 Utdrag ur reglerna: TRIV Moment 444.2 Utbrytning Missad flagga 2.1. Utbrytning (20 straffpoäng). En häst anses ha brutit ut om den efter att hindret har presenterats

Läs mer

GFRKs satsning på fälttävlan

GFRKs satsning på fälttävlan GFRKs satsning på fälttävlan GFRK har en lång tradition av fälttävlan och terrängritt och vår senaste satsning tog fart ordentligt hösten 2017. En av våra elever, Lisa Israelsson, framförde upprepade gånger

Läs mer

Regel 33. Tävlingsledningen

Regel 33. Tävlingsledningen Regel 33 Tävlingsledningen Tävlingsledningen The Committee En tävlingsledning måste finnas utsedd för en golftävling Den bör anpassas efter tävlingens storlek och omfattning Vilka som ingår i tävlingsledningen

Läs mer

Vision: Sverige skall vara den ledande ridnationen i världen

Vision: Sverige skall vara den ledande ridnationen i världen Vision: Sverige skall vara den ledande ridnationen i världen Barn och ungdom Utbildning Avel och hästhållning SPORT - TÄVLING att bli en ledande sportnation RIDKLUBB - RIDSKOLA att vidareutveckla ett rid-

Läs mer

WRK FÖRENINGSUTVECKLINGSKVÄLL 2013-05-05

WRK FÖRENINGSUTVECKLINGSKVÄLL 2013-05-05 WRK FÖRENINGSUTVECKLINGSKVÄLL 2013-05-05 De viktigaste frågorna att ta tag i direkt! Utbilda domare, överdomare och banbyggare inom klubben. Arrangera nationell tävling i någon form: Samverka med andra

Läs mer

Handbok för A, B & C tränare! Samt anvisningar för tränarutbildning

Handbok för A, B & C tränare! Samt anvisningar för tränarutbildning Handbok för A, B & C tränare! Samt anvisningar för tränarutbildning Utgåva 7 Handbok för tränare! Tränarutbildningens bakgrund Tränarutbildningen startade 1991, bakgrunden till bildandet var då att de

Läs mer

DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE

DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE Av Marie Hansson När man är nybörjare i agility, eller ser sporten utifrån, är det lätt att tro att just den runda tunneln är det allra lättaste hindret! Och det

Läs mer

040-485690 kansli@tegelberga.se www.tegelbergagk.se 2018 VÄLKOMMEN TILL TEGELBERGA GK! Vi hoppas att din golfrunda idag kommer att bli en härlig upplevelse. Banguiden kan hjälpa dig när du bestämmer vilken

Läs mer

SKÖTARE TILL TOPP ETT SAMARBETE MELLAN

SKÖTARE TILL TOPP ETT SAMARBETE MELLAN SKÖTARE TILL TOPP ETT SAMARBETE MELLAN VILL DU VARA EN DEL AV PROJEKTET SKÖTARE TILL TOPP? Vad är ett projekt? Älvkarleby ridklubb har under 2009 ansökt om pengar från Idrottslyftet för att starta ett

Läs mer

Fälttävlanskommittén möte 21 november 2014 Protokoll Frimurarhotellet, Linköping

Fälttävlanskommittén möte 21 november 2014 Protokoll Frimurarhotellet, Linköping Fälttävlanskommittén möte 21 november 2014 Protokoll Frimurarhotellet, Linköping Närvarande: Mats G Andersson, Evelina Sparv, Sara Sjöborg Wik, Lars Christensson, Lena Bredberg, Christina Klingspor Tomas

Läs mer

Örebro fältrittklubb. Verksamhet och uppdrag

Örebro fältrittklubb. Verksamhet och uppdrag Örebro fältrittklubb Verksamhet och uppdrag Antagen 14 december 2011 Reviderad februari 2013 Örebro fältrittklubb Örebro fältrittklubb bildades 1917 efter ett initiativ från främst militärt håll. Klubben

Läs mer

Jag en individuell idrottare. 3. Träningsgruppen ett team

Jag en individuell idrottare. 3. Träningsgruppen ett team 3. Träningsgruppen ett team I din idrott tävlar ni oftast individuellt men tränar ofta i grupp. I träningsgruppen kan ni stödja och peppa varandra i med och motgång. Att man trivs och har kul i samband

Läs mer

Presentationerna skrevs av ryttarna under hösten 2012 och har kompletterats med kommentar till mål 2013 av ryttarna själva under hösten 2013.

Presentationerna skrevs av ryttarna under hösten 2012 och har kompletterats med kommentar till mål 2013 av ryttarna själva under hösten 2013. Presentationerna skrevs av ryttarna under hösten 2012 och har kompletterats med kommentar till mål 2013 av ryttarna själva under hösten 2013. Sandra Nilsson Född 95 Meriter : Lag-SM medaljer på ponny Startat

Läs mer

TALANG TILL TOPP TIPs från coachen TANkAr från dig 1

TALANG TILL TOPP TIPs från coachen TANkAr från dig 1 TALANG TILL TOPP Tips från coachen tankar från dig 1 Innehåll Förord 3 Du är en del av svensk ridsport 4 En idrott med hästen i centrum 6 Tillsammans 8 Vad är talang? 10 Vad motiverar dig? 12 Sätta mål!

Läs mer

IDROTTSLYFTET. Nu är det dags att söka! SENAST 5 MAJ

IDROTTSLYFTET. Nu är det dags att söka! SENAST 5 MAJ IDROTTSLYFTET Nu är det dags att söka! SENAST 5 MAJ Har ni en kul idé för er ridklubb? Vi vill att så många som möjligt ska rida så länge som möjligt gärna hela livet! Hur ser det ut på er ridklubb? Har

Läs mer

Förslag till årsmötet 2014 2014-03-07

Förslag till årsmötet 2014 2014-03-07 Personinformation Distriktsstyrelsen Foto: Mittsvenska Kristina Girhagen, Sollefteå. Egen företagare inom hästnäringen. Driver Björklunden och är sedan förra året ägare och ridskolechef på Sollefteå Ridskola.

Läs mer

Nyhetsbrev. Maj 2014. Söderåsens Brukshundklubb Sida 1av 4. [År] Hundens dag 10 augusti Den 10 augusti planerar PRinfo-gruppen

Nyhetsbrev. Maj 2014. Söderåsens Brukshundklubb Sida 1av 4. [År] Hundens dag 10 augusti Den 10 augusti planerar PRinfo-gruppen Sida 1av 4 Maj 2014 Luspudeln vilande Vår klubbtidning Luspudeln läggs vilande under året efter beslut på medlemsmötet den 1 maj. Håll dig informerad genom hemsidan Du vet väl att klubben har en hemsida

Läs mer

Att vara funktionär på en hopptävling

Att vara funktionär på en hopptävling Att vara funktionär på en hopptävling Det behövs en massa folk som ställer upp och hjälper till på våra tävlingar men det är kanske inte så lätt att skriva upp sig som funktionär om man inte har en aning

Läs mer

Nyhetsbrev. Augusti Söderåsens Brukshundklubb Sida 1av 5 [År]

Nyhetsbrev. Augusti Söderåsens Brukshundklubb Sida 1av 5 [År] Sida 1av 5 Augusti 2014 Höstterminen startar! Nu i augusti ökar verksamheten på klubben igen med olika aktiviteter och kursstarter. En del kurser pågår redan och har gjort det under sommaren. Hundens dag

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR VÄSTRA FRÖLUNDA KONSTÅKNINGSKLUBB

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR VÄSTRA FRÖLUNDA KONSTÅKNINGSKLUBB LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR VÄSTRA FRÖLUNDA KONSTÅKNINGSKLUBB Bakgrund Västra Frölunda Konståkningsklubb bildades den 1:e september 1974 och bedriver konståkning. Vi bedriver idrott i alla ålderskategorier

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Man ska vara positiv för att skapa något gott. Ryttare är mycket känslosamma med hänsyn till resultatet. Går ridningen inte bra, faller

Läs mer

På följande sidor finns arbetsbeskrivningar för Tävlingsfunktionärer.

På följande sidor finns arbetsbeskrivningar för Tävlingsfunktionärer. På följande sidor finns arbetsbeskrivningar för Tävlingsfunktionärer. Tävlingsledare/ansvarig på klubbtävling Se till att TR följs. Om inte, döm ut följder tillsammans med domare. Se till att checklistan

Läs mer

- enligt stadgarna är en sammanslutning av för ridsporten

- enligt stadgarna är en sammanslutning av för ridsporten VÄRDEGRUND Uppsala Ponnyklubbs värdegrund utgår i huvudsak från Svenska Ridsportförbundets värdegrund och idéprogram, vilket vi känner är en stabil grund för föreningen att stå på. Uppsala Ponnyklubb är

Läs mer

Tävlingar på Sörmons Ridklubb 2017

Tävlingar på Sörmons Ridklubb 2017 Tävlingar på Sörmons Ridklubb 2017 Vecka Datum Status Gren Hästtyp v.11 2017-03-19 Lokal Dressyr Häst v.13 2017-04-02 Regional Dressyr Häst v.21 2017-05-25 Lokal + Regional Dressyr Häst/ponny v.21 2017-05-26

Läs mer

Talangutveckling. Examensarbete Pernilla Bjuhr

Talangutveckling. Examensarbete Pernilla Bjuhr Talangutveckling Examensarbete 2014-2015 Pernilla Bjuhr Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1Syfte... 1 2. Upplägg med Östgötateamet... 2 2.1Kriterier för att vara med i Östgötateamet fälttävlan...

Läs mer

Funktionärsbeskrivning för dressyrtävling på Brämhults Ryttarsällskap

Funktionärsbeskrivning för dressyrtävling på Brämhults Ryttarsällskap Funktionärsbeskrivning för dressyrtävling på Brämhults Ryttarsällskap Klubbens tävlingar är helt beroende av klubbens funktionärer. Förbered dig gärna inför tävlingsdagen genom att läsa på vad just din

Läs mer

Leksands Ridklubb. Att vara medlem i LRK

Leksands Ridklubb. Att vara medlem i LRK Leksands Ridklubb Att vara medlem i LRK Innehållsförteckning 1 Inledning 1 2 Förmåner 1 2.1 Medlemstidningen Häst & Ryttare 1 2.2 Olycksfallsförsäkring 1 2.3 Delta i aktiviteter 1 2.4 Nyttja anläggningen

Läs mer

Verksamhetsplan för tävlingssektionen i Västergötland Upprättad

Verksamhetsplan för tävlingssektionen i Västergötland Upprättad Verksamhetsplan för tävlingssektionen i Västergötland 2010 Upprättad 2010-01-21 Vad händer under året 2010 Allmänt Tävlingssektionen består under 2010 av Ordförande Grenledare Hoppnng häst Grenledare Hoppning

Läs mer

Teorivecka. Preliminärt schema v. 44. Tema: Hästen i fokus - Horsemanship

Teorivecka. Preliminärt schema v. 44. Tema: Hästen i fokus - Horsemanship Teorivecka Preliminärt schema v. 44 Tema: Hästen i fokus - Horsemanship Här nedan ser ni utbudet på höstens teorivecka. Alla ridande elever är varmt välkomna att delta på hur många aktiviteter ni vill!

Läs mer

Barns tävlande och Talangutveckling

Barns tävlande och Talangutveckling Ridsportsconvent kring Barns tävlande och Talangutveckling Ystad 26/1-14 Barn och Ungdomsgrupp Barns tävlande En dålig dag på tävling En bra dag på tävling Hur ser en bra barntävling ut? Är resultat viktigt?

Läs mer

Protokoll fört vi TS-möte den 24 september 2012 på Skultagårdens Ryttarförening, Varberg.

Protokoll fört vi TS-möte den 24 september 2012 på Skultagårdens Ryttarförening, Varberg. Protokoll fört vi TS-möte den 24 september 2012 på Skultagårdens Ryttarförening, Varberg. Närvarande: Helen Larsson, Yvonne Johansson, Ingela Lindgren, Jeanette Sande, Karin Nylander, Glenn J Unger, Ulrika

Läs mer

Rapport projektet En hemlighet känd av många

Rapport projektet En hemlighet känd av många Rapport projektet En hemlighet känd av många Workshop i Göteborg maj 2010 Fredag 7/5 Vi var totalt 29 personer, 12 deltagare, personliga assistenter, medhjälpare och kursledare som samlades på Dalheimers

Läs mer

Leksands ridklubb. Att vara medlem i LRK FD Besluts-/Utgivningsdatum Bilagor - Sidor 4. Datum för revisionsändring

Leksands ridklubb. Att vara medlem i LRK FD Besluts-/Utgivningsdatum Bilagor - Sidor 4. Datum för revisionsändring FD 13-04 Utgivare Besluts-/Utgivningsdatum 2013-05-10 Bilagor - Handläggare Revision A Datum för revisionsändring 2015-01-14 Sidor 4 Sändlista Leksands ridklubb Att vara medlem i LRK 2015-01-14 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Anteckningar från trygghetsvandring den 7 mars kl 18:30-20:30 på Glänninge området

Anteckningar från trygghetsvandring den 7 mars kl 18:30-20:30 på Glänninge området Anteckningar från trygghetsvandring den 7 mars kl 18:30-20:30 på Glänninge området Deltagare: Yvonne Lubera, kontaktombud grannsamverkan Altona by. Carina Arvidsson, grannsamverkan Altona by. Anna Backe,

Läs mer

Sommarlovsaktiviteter 2017

Sommarlovsaktiviteter 2017 Sommarlovsaktiviteter 2017 Här hittar du våra sommarlovs aktiviteter. Följande allmänna regler gäller för alla kurser: Anmälan sker till kontoret, 0765-55 92 72 eller på mail: kungsors.ridklubb@live.se

Läs mer

Ryttarbrev. Hej alla tävlingssugna ryttare! Här kommer ryttarbrevet från Gydas ungdomssektion inför Gyda Vinter.

Ryttarbrev. Hej alla tävlingssugna ryttare! Här kommer ryttarbrevet från Gydas ungdomssektion inför Gyda Vinter. Ryttarbrev Hej alla tävlingssugna ryttare! Här kommer ryttarbrevet från Gydas ungdomssektion inför Gyda Vinter. Parkering. Parkeringen sker på stora grusparkeringen om inga andra överenskommelser finns.

Läs mer

Dressyrtävlingar för ryttare med funktionshinder

Dressyrtävlingar för ryttare med funktionshinder Dressyrtävlingar för ryttare med funktionshinder Förord Dressyrtävlingar för ryttare med funktionshinder anordnas i enlighet med Svenska Ridsportförbundets tävlingsreglementen (TR) I - Gemensamma bestämmelser

Läs mer

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)?

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)? Ridkonst och hästhantering - ridhäst III HO0085, 10023.1314 10 Hp Studietakt = 30% Nivå och djup = Grund Kursledare = Marianne Esseen-Söderberg Värderingsresultat Värderingsperiod: 2013-12-19-2014-01-31

Läs mer

Stenungsunds HRF. Säkerhetsplan för tävlingsverksamheten

Stenungsunds HRF. Säkerhetsplan för tävlingsverksamheten Alla är lika värda, alla kan lyckas Stenungsunds HRF Säkerhetsplan för tävlingsverksamheten ersätter version 2011-10-17 Version 2012-03-08 Sida 1 av 13 Innehållsförteckning sida 1 Omfattning säkerhetsplan

Läs mer

Fälttävlanskommittén möte augusti 2014 Protokoll Ridsportens Hus, Strömsholm

Fälttävlanskommittén möte augusti 2014 Protokoll Ridsportens Hus, Strömsholm Fälttävlanskommittén möte 24-25 augusti 2014 Protokoll Ridsportens Hus, Strömsholm Närvarande: Tomas Werngren, Mats G Andersson, Evelina Sparv, Sara Sjöborg Wik, Lars Christensson, Anna Hassö, Lena Bredberg

Läs mer

Guiden till Grönt kort

Guiden till Grönt kort Guiden till Grönt kort Alla som tävlar, från lokal tävling och uppåt ska ha tagit Grönt kort. Det gäller oavsett om du är häst- eller ponnyryttare, kusk eller voltigör, och oavsett i vilken gren du tävlar.

Läs mer

Arbetsmaterial Från arbetsgruppen till Varbergs kommun Arbetsmaterial gällande visionsarbete med ny ridanläggning i Varbergs kommun

Arbetsmaterial Från arbetsgruppen till Varbergs kommun Arbetsmaterial gällande visionsarbete med ny ridanläggning i Varbergs kommun Arbetsmaterial gällande visionsarbete med ny ridanläggning i Varbergs kommun Bakgrund Det finns idag 8 stycken registrerade ridklubbar i Varbergs kommun. Dessa är: * Himledalens ridklubb * Skultagårdens

Läs mer

Regler som tillväxthinder och företagens kontakter med offentliga aktörer. Företagens villkor och verklighet 2014

Regler som tillväxthinder och företagens kontakter med offentliga aktörer. Företagens villkor och verklighet 2014 Regler som tillväxthinder och företagens kontakter med offentliga aktörer Företagens villkor och verklighet 2014 Regler som tillväxthinder och företagens kontakter med offentliga aktörer Företagens villkor

Läs mer

Vi är jätteglada för ditt engagemang, Din insats gör skillnad!

Vi är jätteglada för ditt engagemang, Din insats gör skillnad! Hej Alla entusiastiska medlemmar! Tack för ditt intresse i tävlingssektionen. Tävlingssektionen ansvarar för att koordinera och genomföra de tävlingar vi gemensamt kommit fram till att vi ska ha under

Läs mer

Vision: Skånes Ridsportförbund skall vara Svenska Ridsportförbundets mest ledande Distrikt i alla discipliner både vad gäller tävlingsarrangörer och

Vision: Skånes Ridsportförbund skall vara Svenska Ridsportförbundets mest ledande Distrikt i alla discipliner både vad gäller tävlingsarrangörer och Vision: vara Svenska Ridsportförbundets mest ledande Distrikt i alla discipliner både vad gäller tävlingsarrangörer och tävlingsutövare. Vi skall ligga i framkant i vår utbildningsverksamhet och verka

Läs mer

Jan Brink: Hur blir man bäst? - Göteborg Horse Show 2008 - Häst - Agria Djurförsäkr...

Jan Brink: Hur blir man bäst? - Göteborg Horse Show 2008 - Häst - Agria Djurförsäkr... Sida 1 av 7 Jan Brink: Hur blir man bäst? På ovanstående tema höll Jan Brink sin uppskattade clinic i Scandinavium. Han ställde sig frågan vad som krävs för att nå toppen? Och om det räcker med talang

Läs mer

Den första moderna distansritten i Sverige hölls 1977.

Den första moderna distansritten i Sverige hölls 1977. Kort om distansritt Den första moderna distansritten i Sverige hölls 1977. Sporten blev en erkänd FEI-gren 1982. Distansritt är numera den tredje största ridsportsgrenen ansluten till FEI, näst efter hoppning

Läs mer

ROM 2015. Gör din röst hörd! Dagordningen

ROM 2015. Gör din röst hörd! Dagordningen ROM 2015 Gör din röst hörd! 1 Dagordningen Dagordningen, eller ärendelistan som den ibland kallas, är en sorts plan över vad mötet ska diskutera och i vilken ordning. Det finns regler i stadgarna för vilka

Läs mer

SVENSKA RIDTRAVARFÖRBUNDET TÄVLINGSREGLEMENTE III

SVENSKA RIDTRAVARFÖRBUNDET TÄVLINGSREGLEMENTE III SVENSKA RIDTRAVARFÖRBUNDET TÄVLINGSREGLEMENTE III Ridtravarhoppning Datum: Utgåva: Förändrade delar i reviderade avsnitt markeras genom ett vertikalt streck i vänster marginal. 1 2017-01-01 12 3 TÄVLINGSREGLER

Läs mer

från 4 år och med ridvana minst 1 termin

från 4 år och med ridvana minst 1 termin från 4 år och med ridvana minst 1 termin TID Onsdag-fredag 3-6 december, kl. 17.00 18.15 Lördag unik riddaruppvisning i Uppsala, tid anslås senare. UPPLÄGG På onsdagen kommer ni att rida tillsammans med

Läs mer

VÄSTKUSTENS ISJAKTSÄLLSKAP

VÄSTKUSTENS ISJAKTSÄLLSKAP VÄSTKUSTENS ISJAKTSÄLLSKAP TÄVLINGSLICENS FÖR ISJAKT Att segla isjakt innebär ett stort ansvar gentemot omgivningen med hänsyn till de höga hastigheter det kan handla om. För den som bara nöjesseglar gäller

Läs mer

WE-hinder för banskisser. WE-kommittén 2010 Jan Gustafsson

WE-hinder för banskisser. WE-kommittén 2010 Jan Gustafsson WE-hinder för banskisser WE-kommittén 2010 Jan Gustafsson Dokument som behövs! TR 10 Hinderbyggnad Banbyggar instruktioner Detta dokument Grindar Repgrind Grinden skall vara av stabil konstruktion och

Läs mer

Utbildningsplan för ridande på Ånge Ridklubb

Utbildningsplan för ridande på Ånge Ridklubb Utbildningsplan för ridande på Ånge Ridklubb Ridlekis Den här gruppen vänder sig till barn från fem års ålder som är nybörjare. Föräldrarna bör vara behjälpliga i stallet och under lektionerna tills barnet

Läs mer

Banvision Gagnefs GK

Banvision Gagnefs GK Banvision Gagnefs GK ver_1 SYFTE: Banvisionen är under uppbyggnad för fortsatt utveckling av golfbanan på Gagnefs GK, av och med representanter för medlemmar i klubben MÅL: Utveckla golfbanan och göra

Läs mer

Ungt engagemang En undersökning om ungas inställning till ridsporten.

Ungt engagemang En undersökning om ungas inställning till ridsporten. Ungt engagemang En undersökning om ungas inställning till ridsporten. Ridsporten är ung. Mer än hälften av medlemmarna i landets ridklubbar är under 26 år. Genom vår unika struktur kan unga påverka verksamheten.

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Vad krävs för en lyckad undervisning Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Vad krävs för en lyckad undervisning Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Vad krävs för en lyckad undervisning Av Henrik Johansen Det är viktigt som tränare att vi förstår vår uppgift fullständigt och på så sätt har de bästa möjliga förutsättningarna

Läs mer

TEORIVECKA V.11 MÅNDAG 12 MARS

TEORIVECKA V.11 MÅNDAG 12 MARS TEORIVECKA V.11 Den 12-18 mars ersätts all ridundervisning med teori, det är alltså ingen ridning på din ordinarie tid mellan dessa datum. Under dessa dagar finns olika pass för olika nivåer och intressen.

Läs mer

KURSUTVÄRDERING EFTER ANDRA UTBILDNINGSTILLFÄLLET 2010 KOMPETENTA ANORDNARE, RESTEN AV LANDET

KURSUTVÄRDERING EFTER ANDRA UTBILDNINGSTILLFÄLLET 2010 KOMPETENTA ANORDNARE, RESTEN AV LANDET KURSUTVÄRDERING EFTER ANDRA UTBILDNINGSTILLFÄLLET 2 KOMPETENTA ANORDNARE, RESTEN AV LANDET De 349 föreningarna som tackade ja i mobiliseringsfasen har inbjudits att delta vid projektets andra utbildningsdag.

Läs mer

Jönköpings Fältrittklubb Verksamhetsplan 2013

Jönköpings Fältrittklubb Verksamhetsplan 2013 Jönköpings Fältrittklubb Verksamhetsplan 2013 Vår vision Att bli en arena för högkvalitativa tävlingar samt att erbjuda marknadens bästa ridskola. Övergripande mål 2013 Attraktiv anläggning där alla grupper

Läs mer

Förslag till årsmötet 2015 Personinformation

Förslag till årsmötet 2015 Personinformation Distriktsstyrelsen Kristina Girhagen, Sollefteå. Egen företagare inom hästnäringen. Driver Björklunden och är sedan förra året ägare och ridskolechef på Sollefteå Ridskola. Har suttit med i Mittsvenska

Läs mer

VAD BEHÖVS FÖR ATT ARRANGERA EN FÄLTTÄVLAN

VAD BEHÖVS FÖR ATT ARRANGERA EN FÄLTTÄVLAN VAD BEHÖVS FÖR ATT ARRANGERA EN FÄLTTÄVLAN 2011 Information om grundförutsättningar Häftet är skapat av Fälttävlanskommittén, avsett att ge den som planerar att skapa en ny fälttävlan eller ett fälttävlansevenemang

Läs mer

BÖRJA TÄVLA FÖR RYTTARE OCH KUSKAR MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

BÖRJA TÄVLA FÖR RYTTARE OCH KUSKAR MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING BÖRJA TÄVLA FÖR RYTTARE OCH KUSKAR MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING BÖRJA TÄVLA! Det här häftet är en vägledning för personer med funktionsnedsättning som vill börja tävla. Tävla kan man göra på olika nivåer och

Läs mer

Protokoll styrelsemöte (4-2015)

Protokoll styrelsemöte (4-2015) 1(5) Protokoll styrelsemöte (4-2015) Datum: 2015-04-01 Tid: 19.00 Plats: Hundkojan Närvarande: Ingrid Lingmark, Monica Rahm, Camilla Wrangel, Susanne Davis Adjungerade: Camilla Wrangel Frånvarande: Madeleine

Läs mer

SPONSORBLAD FÖR VKRK

SPONSORBLAD FÖR VKRK SPONSORBLAD FÖR VKRK Hur vill ni synas i en av Landskronas största idrottsföreningar och Sveriges bästa ridskola? Viarps kör- och ridklubb är en ideell förening som grundades 1972. Under åren har föreningen

Läs mer

BANAN (vit markering)

BANAN (vit markering) BANAN (vit markering) Banan är hela området där spel är tillåtet. En boll är på banan när någon del av den är innanför banans gräns. Markeringarna i sig, står utanför banan. Boll 1 och 2 är på banan. Boll

Läs mer

Hallå! Som ni märker så har infobladet fått sig en ny layout. Jag hoppas att den uppskattas och ni får mer än gärna lämna feedback till mig!

Hallå! Som ni märker så har infobladet fått sig en ny layout. Jag hoppas att den uppskattas och ni får mer än gärna lämna feedback till mig! Hallå! Som ni märker så har infobladet fått sig en ny layout. Jag hoppas att den uppskattas och ni får mer än gärna lämna feedback till mig! Givetvis hoppas jag att ni har eller har haft en riktigt trevlig

Läs mer

Tidigare text Ny text Motivering

Tidigare text Ny text Motivering Mall för TR-ändringar inför 2019 Klart senast 20171215 TR X Gren: Working Equitation Mom Rubrik (ska finnas) Tidigare text Ny text Motivering 1012 Tillämpning och regler 1014 PARAryttare Sista stycket-

Läs mer

Krishanteringsplan. Umedalens IF:s (UIF) krishanteringsplan anger i första hand vart man ska vända sig i olika krissituationer.

Krishanteringsplan. Umedalens IF:s (UIF) krishanteringsplan anger i första hand vart man ska vända sig i olika krissituationer. Krishanteringsplan Inledning Umedalens IF:s (UIF) krishanteringsplan anger i första hand vart man ska vända sig i olika krissituationer. Att på alla sätt och vid varje tillfälle och i varje situation agera

Läs mer

Är jag i rätt klass? B tränarkurs Strömsholm. Namn: Emma Emanuelsson. Handledare: Elisabeth Lundholm, Pether Markne

Är jag i rätt klass? B tränarkurs Strömsholm. Namn: Emma Emanuelsson. Handledare: Elisabeth Lundholm, Pether Markne Är jag i rätt klass? B tränarkurs Strömsholm Namn: Emma Emanuelsson Handledare: Elisabeth Lundholm, Pether Markne 2016-2017 1 Innehållsförteckning Inledning Syfte/Frågeställning Metoder/Material Slutsats/Analys

Läs mer

Funktionärsbeskrivning

Funktionärsbeskrivning Sid 1/8 Funktionärsbeskrivning Funktionär Hoppning Banbyggnad Dagen innan eller på morgonen innan en hopptävling kommer banbyggaren med sin banskiss och bygger banan till första klassen tillsammans med

Läs mer

Nyhetsbrev. November 2014. Söderåsens Brukshundklubb Sida 1av 5 [År]

Nyhetsbrev. November 2014. Söderåsens Brukshundklubb Sida 1av 5 [År] Sida 1av 5 November 2014 Medlemsmöte och RACET Den 5 oktober var det dags för medlemsmöte och RACET. Förutom de vanliga rapporterna om verksamheten togs det beslut om en alkohol- och drogpolicy för klubbens

Läs mer

TRÄNINGSELEV VID UPK VAD INNEBÄR DET?!

TRÄNINGSELEV VID UPK VAD INNEBÄR DET?! TRÄNINGSELEV VID UPK VAD INNEBÄR DET?! Följande elever har möjlighet att få förmånen att bli förberedande träningselever respektive träningselever vid Uppsala Ponnyklubb: - Elev som rider i lägst P6 men

Läs mer

Guide till de olympiska hindren

Guide till de olympiska hindren Guide till de olympiska hindren Terrängritten i fälttävlan under OS1956 innehöll 33 hinder på Järvafältet varav 22 låg i Sollentuna. Nu har vi knutit ihop 16 av dessa hinder i en slinga som startar och

Läs mer