Vi rekommenderar att du skriver ut webbskolans instruktioner, eftersom bildtexterna är tydligare på papper.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vi rekommenderar att du skriver ut webbskolans instruktioner, eftersom bildtexterna är tydligare på papper."

Transkript

1 SOTKAnets webbskola Välkommen till SOTKAnets webbskola! Vi inleder med en allmän presentation av SOTKAnet och efter det följer två övningar: A. Sökning med en indikator och B. Sökning med flera indikatorer. Vi rekommenderar att du skriver ut webbskolans instruktioner, eftersom bildtexterna är tydligare på papper. Inledning Indikatorbanken SOTKAnet har upprättats av Stakes, och tanken är att den ska vara till nytta för beslutsfattare och experter inom social-, hälso- och sjukvårdssektorn när de planerar, följer upp och fattar beslut. SOTKAnets statistikuppgifter är gratis och ger information om befolkningens välfärd och hälsa från och med 1990 i Finlands alla kommuner. Webbadressen är SOTKAnet innehåller cirka indikatorer, som bygger på statistik-, register- och enkätuppgifter om bland annat befolkningsstruktur, kommunal ekonomi, boende, befolkningens hälsovanor, utnyttjandet av social service och hälso- och sjukvård samt om sluten- och öppenvård inom hälsooch sjukvården. Uppgifter kan fås på följande nivåer: kommun, ekonomisk region, landskap, län, sjukvårdsdistrikt och hela landet. Uppgifterna i SOTKAnet produceras av Stakes samt andra centrala dataproducenter inom socialvården och hälso- och sjukvården, som till exempel Folkpensionsanstalten, Statistikcentralen och Folkhälsoinstitutet. SOTKAnets datainnehåll växer årligen för att bättre kunna uppfylla de nya informationsbehoven. Det går enkelt och snabbt att ta fram uppgifter i form av siffror, grafiska figurer och kartor på antingen finska, svenska eller engelska.

2 Informationssökning i SOTKAnet Allmänt SOTKAnet omfattar flera webbsidor: från ingångssidan går du till söksidan och därifrån vidare till resultat- och grafiksidorna. När du navigerar i SOTKAnet, ska du inte använda webbläsarens funktioner Bakåt (Back) och Framåt (Forward), eftersom det kan leda till att indikatorbanken blir instabil. Använd i stället sökvägen när du går bakåt. Den finns på den gula listen uppe på sidan och visar sidorna i hierarkisk ordning. I samband med SOTKAnet betyder "indikator" en numerisk uppgift, som vanligen är ett relationstal (% eller /1 000). Du kan välja mellan tre olika sätt när du vill gå från ingångssidan till söksidan. 1. Klicka på länken Gå till söksidan eller på knappen Gå bredvid länken för att komma till en tom söksida. Du kan också fokusera din sökning från första början: 2. Välj alla indikatorer med anknytning till ett visst referensord. 3. Sök specifika uppgifter direkt med hjälp av deras indikatornummer, dvs. deras id-nummer. Id-numret är numret inom parentes efter indikatorns namn. I webbskolans övningar använder vi söksätten 1 och 2, dvs. informationssökning genom en indikatorgrupp som nås via söksidan samt sökning med hjälp av ett referensord.

3 A. Sökning med en indikator Allmänt I den här övningen söker du information om en viss indikator, som du väljer ur en av indikatorgrupperna du når via söksidan. Samma ämnesområde kan beskrivas med hjälp av olika indikatorer. Därför innehåller de olika indikatorgrupperna uppgifter om ämnet ur lite olika synvinklar. En viss indikator kan också ingå i flera indikatorgrupper. Söksidan har två huvudgrupper: 1. Sociala data, hälsodata och befolkningsdata: statistikdatabasen Sotkas uppgifter om olika ämnesområden inom socialvården och hälso- och sjukvården införlivades i SOTKAnet i augusti Nyckeltal: Centrala sifferuppgifter om ämnesområdena nedan. Befolkning Befolkningens sociala miljö Kommunernas ekonomi Personal Tjänster för barn och barnfamiljer Befolkningens hälsotillstånd Slutenvård inom hälso- och sjukvården Öppenvård inom hälso- och sjukvården Service inom äldreomsorgen Handikappservice Annan social service Alkohol och narkotika 2. Andra indikatorprojekt: Olika indikatorprojekts datainnehåll har bearbetats av Forskningsoch utvecklingscentralen för social- och hälsovården (Stakes) tillsammans med olika experter på social-, hälso- och sjukvård. Välfärd och hälsa: Åldersgruppsindelade uppgifter som t.ex. kommunala beslutsfattare kan ha nytta av. Kommunens nyckelindikatorer för alkohol och andra droger: Information som kan vara till nytta när man planerar, utvecklar och för kommunernas alkohol- och narkotikafrågor på tal. Planering av kommunens hälso- och sjukvårdstjänster: Information särskilt för kommunernas ledande hälsocentralläkare. Mentalvårdsindikatorer: Ett verktyg för planering och utveckling av mentalvården och missbrukarvården. Indikatorer för kommun- och servicestrukturreformen: Social- och hälsovårdsministeriet, Finlands Kommunförbund och Stakes har valt ut ett antal indikatorer som ingående beskriver kommunernas social- och hälsoförvaltning. Tanken är att hjälpa kommunerna med verksamhetsplaneringen genom att lyfta fram viktiga faktorer som påverkar servicebehovet samt jämförelsedata om hur man på olika sätt uppfyllt behovet. Hälsa 2015-indikatorer: Viktiga uppföljningsindikatorer som bygger på målen för folkhälsoprogrammet Hälsa 2015.

4 Övning: Du behöver information om större kommuners hälso- och sjukvårdstjänster, särskilt primärvård. Du vill ha uppgifter om situationen i Jyväskylä, Kuopio, Lahtis, Uleåborg och Björneborg år 2005 och väljer indikatorn Läkarbesök inom primärvårdens öppenvård/1 000 invånare. 1. Klicka på länken Gå till söksidan på ingångssidan (eller på knappen Gå) för att komma till en tom söksida. Välj indikatorgrupp i rullgardinsmenyn uppe till vänster. När du väljer en av huvudgrupperna, öppnas i dialogrutan en förteckning över huvudgruppens ämnesområden. Ämnesområdena är understrukna länkar. Genom att klicka på dem kan du gå djupare in i ämnesområdenas hierarki. Sist öppnas indikatorerna. Grupphierarkin framgår av sökvägen ovanför rullgardinsmenyn "Välj indikatorgrupp". Via sökvägen kan du gå bakåt i hierarkin.

5 2. Välj indikatorgruppen Sociala data, hälsodata och befolkningsdata. 3. Välj sedan undergruppen Öppenvård inom hälso- och sjukvården. Klicka på länken Öppenvård inom hälso- och sjukvården för att ta fram ämnesområdets undergrupper.

6 4. Välj sedan undergruppen Indikatorer för öppenvården inom hälso- och sjukvården. Klicka på länken Indikatorer för öppenvården inom hälso- och sjukvården för att ta fram undergruppens indikatorer. 5. Sök fram Läkarbesök inom primärvårdens öppenvård/1 000 invånare. Klicka på den lilla kryssrutan till vänster om indikatorn för att sätta kryss i rutan. Klicka efter det på knappen Inkl. i sökning för att föra över indikatorn till rutan för gjorda sökval nere till vänster.

7 6. Efter det här väljer du område i rullgardinsmenyn "Välj område". Klicka på Kommun.

8 7. Finlands alla kommuner visas i dialogrutan. Välj kommunerna Björneborg, Jyväskylä, Kuopio, Lahtis och Uleåborg och genom att sätta kryss i kryssrutorna bredvid dem. Klicka efter det på Inkl. i sökning för att föra över kommunerna till rutan för gjorda sökval nere på sidan. 8. Sedan väljer du år. Du är endast intresserad av år Håll ctrl-knappen nertryckt medan du klickar på 2004 och 2006 i rutan nere till höger. Klicka sedan på knappen Radera. För könens del låter du Totalt (män och kvinnor totalt) vara förkryssat.

9 På söksidan kan du också spara dina sökkriterier. Klicka på knappen Spara för att öppna en sida där sökningen sparas. Sökningarna sparas genom webbläsarens kakor (cookies). Sparade sökningar är specifika för varje dator, eftersom kakan sparas på hårddisken. Repetition: söksidans funktioner På söksidan väljer du i rullgardinsmenyerna uppe på sidan indikatorer, områden och eventuella ytterligare år, som du sedan överför till rutorna för gjorda sökval nere på sidan. För att kunna gå från söksidan till resultatsidan, måste du ha överfört till rutorna för gjorda sökval minst en indikator och minst ett område. De tre senaste åren är förvalda liksom "totalt" för kön, men även dessa val kan ändras. Om du gör dina val för snabbt, visas ett felmeddelande. 9. Gå till resultatsidan genom att klicka på knappen Sök nere till höger. Det finns två typer av resultatsidor: en tabellsida med flera indikatorers uppgifter, samt en tabellsida med endast en indikators uppgifter. Eftersom den här övningen inbegrep endast en indikator, kommer du till resultatsidan med uppgifter om en indikator. På tabellsidan med uppgifter om en indikator kan du granska indikatorns absoluta tal och åskådliggöra uppgifterna med hjälp av olika grafiska figurer. På grafiksidorna kan du titta på sökresultatet i form av linjediagram, stående och liggande stapeldiagram samt kartor. Sökkriterierna bestämmer vilken grafik som kan tas fram (knapparna för möjlig grafik är i färg).

10 10. Se på indikatorvärdena i grafisk form. Klicka på knappen med ett liggande stapeldiagram uppe till vänster på resultatsidan. 11. Indikatorns sökresultat visas som ett liggande stapeldiagram.

11 Indikatorbeskrivningar Det finns en beskrivning av varje indikators innehåll för att underlätta tolkningen. Innehållsbeskrivningen informerar om indikatorns datainnehåll och klassificeringar (t.ex. på vilka områdesnivåer uppgifterna kan visas). Indikatorbeskrivningen hittar du till exempel genom att klicka på det lilla i:et framför indikatorns namn. Sidan med beskrivningen av datainnehållet öppnas som ett nytt webbläsarfönster.

12 B. Sökning med flera indikatorer I följande övning söker du uppgifter om flera indikatorer via referensordssökningen. Övning: Du vill granska olika års uppgifter om arbetslöshet i Finlands alla kommuner. Du söker uppgifter om arbetslöshet 1990, 1995, 2000 och 2005 i Finlands alla kommuner och vill se uppgifterna i kartform. 1. Välj "arbetslöshet" i ingångssidans rullgardinsmeny med referensord och klicka sedan på knappen Sök till höger om menyn.

13 På söksidan anges nu alla de indikatorer som har "arbetslöshet" som referensord. 2. Gå till rullgardinsmenyn "Välj område" och klicka på kommun. Finlands alla kommuner visas i dialogrutan. Klicka på knappen Välj alla. Klicka efter det på Inkl. i sökning för att föra över kommunerna till rutan för gjorda sökval nere på sidan.

14 3. Välj åren 1990, 1995, 2000, 2004 och De år som inte förvalda i rutan för gjorda sökval väljer du genom att hålla ctrlknappen nertryckt och sedan klicka på de berörda åren i listan över årtal. Efter det klickar du på knappen Lägg till. För könens del låter du "totalt" vara förkryssat. 4. Gå till resultatsidan genom att klicka på knappen Sök nere till höger. På resultatsidan visas en tabell över de indikatorer som ingår i sökningen. Indikatorerna är radrubriker och kommunerna kolumnrubriker. Du kan ändra tabellens rad- och kolumnrubriker med hjälp av pilknapparna uppe till vänster i tabellen. Du kan också konvertera tabelluppgifterna till Excel-format genom att välja Excel i rullgardinsmenyn "Välj format" ovanför pilknapparna.

15 Eftersom sökningen inbegriper flera indikatorer, öppnas efter söksidan en resultatsida med uppgifter om flera indikatorer. Genom att klicka på en enskild indikators namn kan du från tabellen över flera indikatorer gå till en resultatsida med uppgifter om indikatorn i fråga. 5. Välj indikatorn Arbetslösa, % av arbetskraften genom att klicka på den i tabellen. Gå från resultatsidan med uppgifter om indikatorn till kartsidan genom att klicka på kartknappen.

16 På kartsidans högra kant finns funktioner med vars hjälp du kan ändra presentationen. Förstora zoomar in kartbilden. När du zoomar in kartbilden visas områdesnamnen. Genom centrera kan du flytta kartans mittpunkt till den punkt du klickar på. Minska zoomar ut kartbilden. Genom återgå återställer du kartan i sin ursprungliga form. Utöver områdesnamnen är också länsgränserna förvalda att visas på kartan. Om du dessutom vill se indikatorvärdena på kartan, måste du kryssa för "visa värden på kartan". Om du vill ta bort områdesnamnen, länsgränserna eller indikatorvärdena från kartan, raderar du krysset ur kryssrutan genom att klicka på den. I rullgardinsmenyerna nedanför kartan kan du byta indikator, år och/eller kön. Menyernas innehåll styrs av valen på söksidan.

17 6. Välj indikatorn Långtidsarbetslösa, % av de arbetslösa ur rullgardinsmenyn nedanför kartan. Titta också på indikatorernas kartvyer för de olika åren. Du har nu gått ut SOTKAnets webbskola. Välkommen och börja använda SOTKAnet! Vi tar gärna emot respons om webbskolan för att kunna utveckla den vidare, så att den ännu bättre uppfyller användarnas behov. Mer information: Tiina Puhakka, tfn , e-post fornamn.efternamn@stakes.fi Sirkka Kiuru, tfn , e-post fornamn.efternamn@stakes.fi I bruksanvisningen för tjänsten presenteras SOTKAnets funktioner ingående. Länken till bruksanvisningen hittar du på den blå listen uppe på sidan. Dessutom finns det på SOTKAnets alla webbsidor en länk till sidobruksanvisningen.

Allmänna anvisningar för användningen av PX-Web-Statfin-tjänster

Allmänna anvisningar för användningen av PX-Web-Statfin-tjänster Allmänna anvisningar för användningen av PX-Web-Statfin-tjänster Tjänster på sidan Databaser Avgiftsbelagda tjänster; användaridentifikation och inloggning Hur används tjänsten; exempel Ladda ner en hel

Läs mer

Användarguide Indikatorlabbet

Användarguide Indikatorlabbet Användarguide Indikatorlabbet Statistikverktyg för uppföljning inom ANDT 2017-12-06 Sammanfattning Indikatorlabbet är ett statistikverktyg för att stödja arbetet med uppföljning och analys av utvecklingen

Läs mer

Anvisning för statistikdatabaserna PX-Web- StatFin

Anvisning för statistikdatabaserna PX-Web- StatFin Anvisning för statistikdatabaserna PX-Web- StatFin Statistikdatabasernas användargränssnitt PX-Web-statistikdatabastjänster Inloggning på avgiftsbelagda statistikdatabastjänster Länkar från statistikens

Läs mer

Instruktion för Betanias Kundportal

Instruktion för Betanias Kundportal Instruktion för Betanias Kundportal Att bli användare När er organisation godkänt att bli användare av systemet får du ett välkomstmeddelande första gången vi skickar en rekvisition till dig. Klicka eller

Läs mer

FolkhälsoAtlas Labmiljö - en handledning

FolkhälsoAtlas Labmiljö - en handledning FolkhälsoAtlas Labmiljö - en handledning Innehåll FolkhälsoAtlas Labmiljö - en handledning... 1 Välkommen!... 2 Kort om olika de olika vyerna... 2 Laborera med färdiga historier... 3 Animering av tidsserier...

Läs mer

Bruksanvisning för Px-Web-StatFin-statistikdatabaserna

Bruksanvisning för Px-Web-StatFin-statistikdatabaserna 1 Bruksanvisning för Px-Web-StatFin-statistikdatabaserna 1. Om statistikdatabasernas användargränssnitt 2. Så här hittar du Px-Web-statistikdatabaserna 3. Så här hittar du tjänsten StatFin 3.1. Val på

Läs mer

Handledning till Stockholms stads kartsystem DPWebMap med kulturhistorisk klassificering och fornlämningar

Handledning till Stockholms stads kartsystem DPWebMap med kulturhistorisk klassificering och fornlämningar Handledning till Stockholms stads kartsystem DPWebMap med kulturhistorisk klassificering och fornlämningar DPWebMap finns för närvarande i två varianter som är tillgängliga för alla på webben: 1. Med klassificeringskartan

Läs mer

Talko korpus över den talade svenskan i Finland april 2016

Talko korpus över den talade svenskan i Finland april 2016 Talko korpus över den talade svenskan i Finland april 2016 Kort användarguide När du loggar in i Talko kommer du till korpusens söksida. Talko är gjort för att användas i Mozilla Firefox med Flash eller

Läs mer

1. Gå till redigeringsläge i Episerver, klicka på den sida som du vill ha ett formulär på. 2. Klicka på fliken Formulär.

1. Gå till redigeringsläge i Episerver, klicka på den sida som du vill ha ett formulär på. 2. Klicka på fliken Formulär. Formulär - lathund Du kan skapa formulär på sidmallen skolornas webbsida 1. Gå till redigeringsläge i Episerver, klicka på den sida som du vill ha ett formulär på. 2. Klicka på fliken Formulär. 3. Klicka

Läs mer

IdrottOnline Klubb manual medlemsregistret

IdrottOnline Klubb manual medlemsregistret IdrottOnline Klubb manual medlemsregistret IDROTTONLINE KLUBB MEDLEMSREGISTRET... 2 Så loggar du in... 2 Systemets uppbyggnad... 2 Medlemmar... 3 Vad är medlemsfliken?/medlemmar... 3 Lägg till ny medlem/medlemmar...

Läs mer

Så använder du Socialstyrelsens statistikdatabas

Så använder du Socialstyrelsens statistikdatabas Dnr 5.2.5-269/2013 2015-07-01 1(8) Statistik och jämförelser statistikdatabasen@socialstyrelsen.se Så använder du Socialstyrelsens statistikdatabas Här beskriver vi hur du går till väga för att göra ett

Läs mer

Statistiska centralbyrån. Statistikatlasen

Statistiska centralbyrån. Statistikatlasen Statistiska centralbyrån Statistikatlasen Introduktion till Statistikatlasen När Statistikatlasen startas Statistikatlasen startas med en vy som i kartan visar befolkningstillväxten i Sveriges kommuner

Läs mer

MarinWiki. Manual. Copyright 2014 MarinWiki.se

MarinWiki. Manual. Copyright 2014 MarinWiki.se MarinWiki Manual Innehåll Bakgrund...3 Viktig information...3 Hur tillförlitlig är MarinWiki?...3 Spam eller felaktigheter...3 Vem äger innehållet?...3 Vem står bakom MarinWiki?...3 Reklam...4 Använda

Läs mer

ULJAS-databasen är öppen och gratis för alla användare och kräver ingen registrering.

ULJAS-databasen är öppen och gratis för alla användare och kräver ingen registrering. Tullen / Statistik ULJAS användarguide Uppdaterad 9.6.2014 ULJAS-databasen är öppen och gratis för alla användare och kräver ingen registrering. ULJAS innehåller detaljerade export- och importuppgifter

Läs mer

Kom igång med FolkhälsoStudio en manual

Kom igång med FolkhälsoStudio en manual Kom igång med FolkhälsoStudio en manual Detta är en hjälp för att komma igång att hitta statistiken du söker och att göra en visualisering. Inne i FolkhälsoStudio finns det även rikligt med hjälptexter

Läs mer

Hitta ditt vatten. - en handledning. Vatteninformationssystem Sverige. VISS - VattenInformationsSystem Sverige

Hitta ditt vatten. - en handledning. Vatteninformationssystem Sverige. VISS - VattenInformationsSystem Sverige Hitta ditt vatten - en handledning VISS - VattenInformationsSystem Sverige Vatteninformationssystem Sverige Produktion: Tryckt på: Upplaga: Foto: VISS Center, Länsstyrelsen i Jönköpings län Länsstyrelsen,

Läs mer

Snabbguide till de nya funktionerna

Snabbguide till de nya funktionerna Snabbguide till de nya funktionerna INNEHÅLL Vad är nytt i PhysioTools... 2 Sidan Övningar... 2 Starta PhysioTools... 2 Webbadress till er installation av PhysioTools... 2 Gör ett träningsprogram... 2

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Manual. Verktyg för skolanalys. Astrakan. Motion Chart på enkelt sätt. Artisan Global Media

Manual. Verktyg för skolanalys. Astrakan. Motion Chart på enkelt sätt. Artisan Global Media Manual Astrakan Verktyg för skolanalys Motion Chart på enkelt sätt Artisan Global Media ~ 2 ~ Innehåll Manual för Verktyg för skolanalys... 3 Skapa ett konto och logga in... 3 Arbeta med analysdata och

Läs mer

Infobank kvickguide. Kom i gång med Infobank. Logga in till Infobank. Installationsguiden

Infobank kvickguide. Kom i gång med Infobank. Logga in till Infobank. Installationsguiden Infobank kvickguide Kom i gång med Infobank Välkommen till SKL Kommentus webbaserad tjänst Infobank Arbetsrätten. Denna snabbguide ger dig en kort introduktion som användare av Infobank, så att du snabbt

Läs mer

2. Startsidan översikt med sidhänvisningar Startläget visar Klassificeringslagret och endast en del av innerstaden.

2. Startsidan översikt med sidhänvisningar Startläget visar Klassificeringslagret och endast en del av innerstaden. 2. Startsidan översikt med sidhänvisningar Startläget visar Klassificeringslagret och endast en del av innerstaden. Klicka på plustecknet i kartans högra kant så visas nedanstående grå meny Här väljer

Läs mer

LIPAS - INSTRUKTIONER

LIPAS - INSTRUKTIONER LIPAS - INSTRUKTIONER INNEHÅLL 1 ANVÄNDARNAMN OCH INLOGGNING... 1 1.1 Användarnamn... 1 1.2 Inloggning och val av språk... 1 2 SÖKVERKTYG... 2 2.1 Snabbsökning... 2 2.2 Sökning med hjälp av kartnivåer...

Läs mer

Manual till bt. bildbank

Manual till bt. bildbank Manual till bt. bildbank Denna pdf är klickbar. Kursiv text betyder att ordet är en länk till mer information. Menyn på vänster sida som följer med dig under hela tiden visar de olika ämnen som du kan

Läs mer

Hjälp vid användning av Geodataportalens Sök och utvärderings vy

Hjälp vid användning av Geodataportalens Sök och utvärderings vy 1(14) Hjälp vid användning av Geodataportalens Sök och 2(14) Geodataportalen Denna skärmbild är det första du möts av när du går in i Geodataportalen: : Skärmbilden är indelad i tre olika paneler: Sökpanel

Läs mer

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt APA för nybörjare Den här texten är tänkt som en snabb introduktion hur du kan använda publiceringssystemet APA (Advanced Publication Application) för att redigera webbplatser. Texten kräver inga förkunskaper

Läs mer

2. Välj avancerad sökning (det enda sökalternativ som fungerar ännu).

2. Välj avancerad sökning (det enda sökalternativ som fungerar ännu). Att söka information i VISS, VattenInformationsSystem Sverige VISS är en databas där man samlar information om alla större sjöar, vattendrag, grundvatten och kustvatten i Sverige. Här finns förutom allmän

Läs mer

Att använda ELSA. Vad behövs för att använda ELSA?. Felrapportering och support

Att använda ELSA. Vad behövs för att använda ELSA?. Felrapportering och support KI Biobank Instruktion Användarmanual för ELSA Innehållsförteckning Allmänt... 1 Vad är ELSA?... 1 Vad behövs för att använda ELSA?... 2 Felrapportering och support... 2 Att använda ELSA... 2 Viktig information...

Läs mer

Detta är en kort Manual för Vecturas portal för presentation av inventeringar. Adressen till portalen är: http://portal.vecturaxplorer.

Detta är en kort Manual för Vecturas portal för presentation av inventeringar. Adressen till portalen är: http://portal.vecturaxplorer. Manual Vectura Xplorer Portalen Senast ändrad 2012-07-02 Detta är en kort Manual för Vecturas portal för presentation av inventeringar. Adressen till portalen är: http:// För att komma in krävs användarnamn

Läs mer

I Munin finns definitioner och beskrivningar presenterade kopplat till varje indikator.

I Munin finns definitioner och beskrivningar presenterade kopplat till varje indikator. Användarguide MUNIN Denna guide syftar till att ge en kort översikt över funktionaliteten i Munin, munin.vgregion.se. Munin är ett uppföljningssystem av indikatorerna för VG Primärvård. Indikatorerna är

Läs mer

Windows Store. Det krävs ett Microsoft-konto för att kunna hämta appar i Store. Du kan ta bort (avinstallera) appar som du inte vill ha kvar.

Windows Store. Det krävs ett Microsoft-konto för att kunna hämta appar i Store. Du kan ta bort (avinstallera) appar som du inte vill ha kvar. 6. Mera om appar Vi har hittills bekantat oss med några av de appar som finns med i Windows 10, bl.a. Kalkylatorn, Wordpad, webbläsaren Edge, och E- post. (Till viss del blir därför följande avsnitt repetition.)

Läs mer

Handledning till statistikdatabas Göteborg

Handledning till statistikdatabas Göteborg Handledning till statistikdatabas Göteborg (http://statistikdatabas.goteborg.se) Innehåll Grundläggande funktioner Öppna databasen... 2 Välj geografisk nivå... 2 Välj statistikområde... 3 Välj tabell...

Läs mer

Användarhandbok StepStones Recruiters Space

Användarhandbok StepStones Recruiters Space Användarhandbok StepStones Recruiters Space CV-Sökningar I denna del av Recruiters Space kan du söka efter passande kandidater i StepStones CV-databas. Du kan också registrera CV-agenter som automatiskt

Läs mer

Universitetskanslersämbetets Högskoleutforskare. En introduktion till analysvyn exemplet måluppfyllelse

Universitetskanslersämbetets Högskoleutforskare. En introduktion till analysvyn exemplet måluppfyllelse Universitetskanslersämbetets Högskoleutforskare En introduktion till analysvyn exemplet måluppfyllelse, Universitetskanslersämbetets Högskoleutforskare en introduktion till analysvyn Utgiven av Universitetskanslersämbetet

Läs mer

Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner

Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner Webbfönstret När du klickar på kartlänken öppnas Båstadkartan i eget fönster eller egen flik, beroende på inställningen i din webbläsare. Bilden nedan

Läs mer

Formulär Sida 2 av 12

Formulär Sida 2 av 12 sida. Sidmallen formulärsida används för att skapa olika typer av formulär. Du skapar formuläret med de frågor du vill ha och får sedan in svaren via e-post och/eller spara svaren i en databas. Alla formulär

Läs mer

Nedan visas en översikt av verktygen där de olika funktionerna är numrerade. En beskrivning av funktionerna följer.

Nedan visas en översikt av verktygen där de olika funktionerna är numrerade. En beskrivning av funktionerna följer. Välkommen till hjälpen för vårt nya webbgis Vattenkartan m.fl webbgis som finns tillgängliga i VISS är verktyg för att titta på kartor, söka information och skriva ut en kartbild. Webbgisen är byggda med

Läs mer

Klicka på en sökrad för att få fram hänvisningar, fullständig information och möjlighet att skicka meddelande via e-post eller sms.

Klicka på en sökrad för att få fram hänvisningar, fullständig information och möjlighet att skicka meddelande via e-post eller sms. Innehållsförteckning Via Informera kan du själv lägga in egna hänvisningar, skicka meddelanden och ringa till kollegor, hantera samtal och söka på anknytningar inom företaget utan att behöva vända dig

Läs mer

Lathund - TimeEdit Introduktion

Lathund - TimeEdit Introduktion Lathund - TimeEdit Introduktion Lathund - TimeEdit 3.4 - Introduktion v1.3 Kort om TimeEdit Syftet med denna lathund är att beskriva och förklara en del av de begrepp som används i TimeEdit. Vi hoppas

Läs mer

Internet. En enkel introduktion. Innehåll:

Internet. En enkel introduktion. Innehåll: Internet En enkel introduktion Innehåll: Datorns olika delar Starta datorn Så gör du om du kan webbadressen Så gör du om du inte kan webbadressen Kortfattad repetition Alingsås bibliotek, 2012 2 3 4 6

Läs mer

Börja med att samla alla bilder som du vill använda till din film i en mapp under Mina dokument.

Börja med att samla alla bilder som du vill använda till din film i en mapp under Mina dokument. Workshop Photo Story Börja med att samla alla bilder som du vill använda till din film i en mapp under Mina dokument. Tänk på att du bara får använda bilder som är OK ur upphovsrättsligt hänseende. Översikt

Läs mer

Länka in bilder från webben hjälper dig att använda bilder som du inte har sparade på din egen dator.

Länka in bilder från webben hjälper dig att använda bilder som du inte har sparade på din egen dator. Länka in bilder från webben hjälper dig att använda bilder som du inte har sparade på din egen dator. Webben är en outsinlig källa av bildmaterial och somligt får du använda gratis! Verktyget Länka in

Läs mer

MANUAL TILL SKYLTSYSTEMET

MANUAL TILL SKYLTSYSTEMET Sida 0 av 17 Version: 124 (EL) MANUAL TILL SKYLTSYSTEMET Beskrivning och instruktioner för Skyltsystemet. 2010-10-01 Jerntorget Sverige AB JERNTORGET SVERIGE AB BOX 256, 792 24 MORA TFN: 0250-141 00 FAX:

Läs mer

Flexiboard. Lathund kring hur du kommer igång med att skapa egna överlägg till Flexiboard. Habilitering & Hjälpmedel

Flexiboard. Lathund kring hur du kommer igång med att skapa egna överlägg till Flexiboard. Habilitering & Hjälpmedel Flexiboard Lathund kring hur du kommer igång med att skapa egna överlägg till Flexiboard. Habilitering & Hjälpmedel Förord Denna lathund är enbart ett axplock av allt det material som finns i Flexiboards

Läs mer

Huvudmenyn (utseendet kan variera) Skriva ett nytt mail

Huvudmenyn (utseendet kan variera) Skriva ett nytt mail Lathund Google mail (i webbläsare) För att komma till din Google mail skriver du gmail.com i webbläsaren. För att logga in skriver du ditt login, t.ex. el771117@ljusdal.se och sedan ditt lösenord. Huvudmenyn

Läs mer

Folkhälsostatistik i Skåne

Folkhälsostatistik i Skåne Region Skåne Samhällsanalys Folkhälsostatistik i Skåne Skåningarnas livsvillkor, levnadsvanor och hälsa 2016-10-31 Användarmanual QlikView applikation för presentation av folkhälsostatistik i Skåne 1.3

Läs mer

Word Grunderna 1. Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E.

Word Grunderna 1. Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E. Word Grunderna 1 Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E. A Starta programmet Word. Titta på skärmen efter en bild som det finns ett W på. Tryck med musknappen snabbt två gånger

Läs mer

Verktygsfält. Hantering av webbkarta Grundinstruktion. Sida 1 av 6. De olika verktygen och delarna förklaras i detalj längre ner i dokumentet.

Verktygsfält. Hantering av webbkarta Grundinstruktion. Sida 1 av 6. De olika verktygen och delarna förklaras i detalj längre ner i dokumentet. De olika verktygen och delarna förklaras i detalj längre ner i dokumentet. Flytta i sidled Zooma in Zooma ut Panorera Hela utbredningen Tillbaka Framåt Förstoring av kartdel Kartskikt Förstora/ förminska

Läs mer

Innehållsförteckning. Sidan 2 (24)

Innehållsförteckning. Sidan 2 (24) Innehållsförteckning 1. Ansvarig i föreningen.. 2 1.1 Internetadress... 3 1.2 Inloggning och glömt lösenord... 3 1.3 Låst lösenord... 5 1.4 Huvudmeny i Aktivitetsstöd... 7 2. Administration 8 2.1 Föreningens

Läs mer

Användarmanual Care. Care är ApoEx beställningssystem för läkemedel och andra produkter som behövs inom vården. Version 1.0

Användarmanual Care. Care är ApoEx beställningssystem för läkemedel och andra produkter som behövs inom vården. Version 1.0 Användarmanual Care Care är ApoEx beställningssystem för läkemedel och andra produkter som behövs inom vården. Version 1.0 Logga in i Care 1. Öppna din webbläsare 2. Skriv in webbadressen care.apoex.se.

Läs mer

Manual för registrering i Svenskt Beroenderegister 2015-05-05

Manual för registrering i Svenskt Beroenderegister 2015-05-05 Manual för registrering i Svenskt Beroenderegister 2015-05-05 1 Inklusionskriterium I SBR registreras Alla personer som behandlas på sjukvårdsenheter för specialiserad utredning och behandling av skadligt

Läs mer

Lathund Resultat utifrån förutsättningar

Lathund Resultat utifrån förutsättningar Lathund Resultat utifrån förutsättningar I SKLs verktygslåda hittar du analysverktyget Resultat utifrån förutsättningar. Där illustreras kommuner respektive landstings/regioners resultat utifrån förutsättningar

Läs mer

Lathund Resultat utifrån förutsättningar

Lathund Resultat utifrån förutsättningar Lathund Resultat utifrån förutsättningar I SKLs verktygslåda hittar du analysverktyget Resultat utifrån förutsättningar. Där illustreras kommuner respektive landstings/regioners resultat utifrån förutsättningar

Läs mer

Dessa tre fönster kan enbart visas i datavyn, inte i layoutvyn. Det är också möjligt att ha flera fönster öppna samtidigt.

Dessa tre fönster kan enbart visas i datavyn, inte i layoutvyn. Det är också möjligt att ha flera fönster öppna samtidigt. Fönstermenyer februari 2010 I ArcMap finns ytterligare tre sätt att visa geografiskt data i din karta: genom ett förstoringsglas, ett visningsfönster och ett översiktsfönster. I fall där du inte vill ändra

Läs mer

SmartKalender. En kalender som visar tiden

SmartKalender. En kalender som visar tiden SmartKalender En kalender som visar tiden Så funkar SmartKalender Datum Överst visas och datum tid högst och tid upp Punkter i högerkanten visar 15-minutersintervaller Pilarna bläddrar till föregående

Läs mer

Bruksanvisning för Digikaskö nätsidorna

Bruksanvisning för Digikaskö nätsidorna Bruksanvisning för Digikaskö nätsidorna En bra källa för information är bloggen http://digikasko-blogg.blogspot.com som ger information om nya egenskaper och praktiska tips för användaren. Läs den regelbundet.

Läs mer

ForReg Manual. Innehållsförteckning. Förklaring av funktioner och hänvisning sid. 1-5. Fördjupning av mail utskick sid. 6 7

ForReg Manual. Innehållsförteckning. Förklaring av funktioner och hänvisning sid. 1-5. Fördjupning av mail utskick sid. 6 7 0 ForReg Manual Innehållsförteckning Förklaring av funktioner och hänvisning sid. 1-5 Fördjupning av mail utskick sid. 6 7 Fördjupning av företag utan e-post sid. 8 Fördjupning av utsökning sid. 9 12 Fördjupning

Läs mer

I den här övningen undersöker vi förändring över tid med hjälp av excel.

I den här övningen undersöker vi förändring över tid med hjälp av excel. Att hitta framsteg Var har medellivslängden ökat snabbast sedan 1970-talet, vilka länder har varit mest framgångsrika med att bekämpa barnadödligheten och var har inkomsten ökat mest de senaste åren? I

Läs mer

Så hittar du funktioner i Jämföraren

Så hittar du funktioner i Jämföraren Så hittar du funktioner i Jämföraren För att göra statistiken i öppna jämförelser mer lättillgänglig och dynamisk, flyttar vi över presentationen av nyckeltalen från tabeller i Excel till verktyget Jämföraren

Läs mer

WEBBAPPLIKATION 4.1. Centralen för utredning av penningtvätt. Sida 1 / 6 REGISTERING GUIDE. APPLIKATION: 2014 UNODC, version 4.1.38.

WEBBAPPLIKATION 4.1. Centralen för utredning av penningtvätt. Sida 1 / 6 REGISTERING GUIDE. APPLIKATION: 2014 UNODC, version 4.1.38. Centralen för utredning av penningtvätt WEBBAPPLIKATION 4.1 REGISTERING GUIDE APPLIKATION: 2014 UNODC, version 4.1.38.0 Stödtelefon: tfn: 0295 486 833 (vardagar 8 16) e-post: goaml.krp@poliisi.fi Frågor

Läs mer

Användarmanual. Shoppa Plus

Användarmanual. Shoppa Plus Användarmanual Shoppa Plus Visste du att... med rätt skyltning så fördubblas de tänkta inköpen. Komma igång Logga in Klicka på Shoppaikonen som finns på ditt skrivbord. Fyll i ditt användarnamn och lösenord

Läs mer

Aktivitetsstöd Behörighet - Ledare

Aktivitetsstöd Behörighet - Ledare Aktivitetsstöd Behörighet - Ledare 1 Innehållsförteckning 1 Ledare... 3 1.1 Användare - Webbadress till Aktivitetsstöd... 3 1.2 Användare - Inloggning och glömt lösenord... 3 1.3 Användare - Låst lösenord...

Läs mer

Att använda Saco Lönesök

Att använda Saco Lönesök Manual Saco Lönesök 2010 Att använda Saco Lönesök - presentation av funktionerna. Vad är Saco Lönesök? Saco Lönesök är en webbapplikation kopplad till Sveriges största databas för akademikerlöner. Den

Läs mer

Webbmejlens gränssnitt

Webbmejlens gränssnitt SoftIT Webbmejl Denna manual ger dig information om hur du använder ditt e-postkonto via webbläsaren. Webbmejlen når du via vår hemsida http://www.softit.se. Välj sedan webbmejl från menyn eller gå via

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

ReKo Sjuhärads webbplats -

ReKo Sjuhärads webbplats - 2010-0-01 1 (5) Inledning Beskrivningen av webbplatsens olika delar samt de viktigaste funktionerna och länkarna inom respektive del, är tänkt att fungera som en introduktion för att snabbt få en inblick

Läs mer

Så fungerar Diskutera i Ping Pong

Så fungerar Diskutera i Ping Pong Dokumentnamn lathund_diskussionsforum Datum Sida 21 juli 2011 1 / 5 Så fungerar Diskutera i Ping Pong Diskutera är aktivitetens forum för kommunikation mellan flera personer i utvalda grupper. Kommunikationen

Läs mer

Elektronisk följesedel Användarmanual för Toppanvändare centraliserat resekonto

Elektronisk följesedel Användarmanual för Toppanvändare centraliserat resekonto Välkommen till automatiseringens värld Elektronisk följesedel Användarmanual för Toppanvändare centraliserat resekonto Version 2.4 Vi har lösningar för 100 % av era resebehov. American Express Business

Läs mer

Rapportalternativ. Ansvarig webbverktyg/eportfolio

Rapportalternativ. Ansvarig webbverktyg/eportfolio Rapportalternativ i webbverktyg/eportfolio På följande sidor kommer du som administratör av webbverktyget/eportfolio få en beskrivning av olika rapporter och hur du på bästa sätt kan ta fram dessa efter

Läs mer

AIF:arens guide till cyberrymden

AIF:arens guide till cyberrymden AIF:arens guide till cyberrymden www.andrarumsif.se Reviderad 2008-04-14 1 Välkommen till www.andrarumsif.se:s användarmanual! Denna manual ska inte ses som en fullständig manual till hemsidan utan snarare

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

Cramo Business Support. användar handbok

Cramo Business Support. användar handbok Cramo Business Support användar handbok Innehåll Sid Funktion 3 Inloggningsuppgifter 4 Kom igång 5 Pågående order 6 Web-depå 7 Företagsprofil, avtalade rabatter 8 Visa faktura 9 Ekonomisk statistik 9 Tekniska

Läs mer

Statistik Plus. 3FrontOffice. Statistik Plus. Statistik Plus

Statistik Plus. 3FrontOffice. Statistik Plus. Statistik Plus Logga in... 2 Skapa en rapport... 3 Läsa och skräddarsy rapporten... 5 Spara rapport och skapa automatiska utskick... 6 Exportera rapport... 8 Samtalsspecifikation... 8 Exempelrapporter... 9 Rapport för

Läs mer

Lathund Google Kalender (i webbläsare)

Lathund Google Kalender (i webbläsare) Lathund Google Kalender (i webbläsare) För att komma till Google Kalender skriver du www.calendar.google.com i webbläsaren. För att logga in skriver du förnamn.efternamn@zonline.se och sedan ditt lösenord.

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET. Handbok 2. Funktionaliteter moveon 4

STOCKHOLMS UNIVERSITET. Handbok 2. Funktionaliteter moveon 4 STOCKHOLMS UNIVERSITET Handbok 2 Funktionaliteter moveon 4 Göteborgs Universitet 2013-11-04: Denna manual visar hur man söker i tabeller och sorterar i kolumner och andra bra tips för att förenkla användandet

Läs mer

Hjälp vid användning av Geodataportalens Avancerade sökning

Hjälp vid användning av Geodataportalens Avancerade sökning 1(12) Datum: 2014-05-26 Diarienr: Hjälp vid användning av s Avancerade sökning Organisation Postadress Besöksadress Telefon E-post Internet Lantmäteriet 801 82 Gävle Lantmäterigatan 2 0771-63 63 63 geodatasekretariatet@lm.se

Läs mer

Inledning 2. Övre verktygsfältet 2 Sökfält 2 Sökresultat 2 Avancerad sökning 3 Projekt 5 Ditt konto 5

Inledning 2. Övre verktygsfältet 2 Sökfält 2 Sökresultat 2 Avancerad sökning 3 Projekt 5 Ditt konto 5 Innehållsförteckning Inledning 2 Övre verktygsfältet 2 Sökfält 2 Sökresultat 2 Avancerad sökning 3 Projekt 5 Ditt konto 5 Nedre verktygsfält 6 Zoomnivå 6 Översiktskarta 6 Legender 7 Fullskärmsläge 7 Guide

Läs mer

Vårdförbundets medlemssystem Komet

Vårdförbundets medlemssystem Komet Vårdförbundets medlemssystem Komet Instruktion för förtroendevalda med samordningsuppdrag Välkommen till Vårdförbundets medlemssystem Komet. Här följer en kort introduktion till Komet. Har du frågor efter

Läs mer

Omsorgen Användarhandledning

Omsorgen Användarhandledning Omsorgen Användarhandledning 2012-12-13 Steg 1: Logga in Om ditt boende/kommun är ansluten till Omsorgen har du troligtvis fått inloggningsuppgifter. Om inte, skicka ett mail till info@omsorgen.se så kontaktar

Läs mer

Interaktiv skrivtavla Lintex ebeam

Interaktiv skrivtavla Lintex ebeam Interaktiv skrivtavla Lintex ebeam Paletten Pennan Kalibrera tavlan Öppna Powerpoint direkt via paletten Öppna Scrapbooken (lektionsplaneraren) Pilen bredvid tangentbordsknappen visar att det finns fler

Läs mer

RSI Road Status Information A new method for detection of road conditions

RSI Road Status Information A new method for detection of road conditions WP 5 Sida 1 av 15 RSI Road Status Information A new method for detection of road conditions Användarmanual för RSI WP 5 Sida 2 av 15 Användarmanual för RSI Om detta dokument Detta dokument är en användarmanual

Läs mer

SPRINT-HANDBOK (version 0.4)

SPRINT-HANDBOK (version 0.4) 1. FÄRG OCH FORM Detta är programmets startmeny. Texten överst på bilden (Avsluta, Ny användare, Om... och Välj användare) blir synlig då markören förs upp den blåa ramen. en ny användare. 6. 4. 5. får

Läs mer

CRAMO BUSINESS SUPPORT

CRAMO BUSINESS SUPPORT CRAMO BUSINESS SUPPORT ANVÄNDAR- HANDBOK FÖR EN BRA DAG PÅ JOBBET. WWW.CRAMO.SE Innehåll Sid Funktion 3 Inloggningsuppgifter 4 Kom igång 5 Pågående order 6 Skapa favoriter 7-9 Web-depå 10 Företagsprofil,

Läs mer

ANVISNING FÖR DJURHÅLLARE

ANVISNING FÖR DJURHÅLLARE 1 (20) ANVISNING FÖR DJURHÅLLARE Utarbetad av: 7.3.2011 Piia Kauppi Evira Granskad av: 10.8.2011, 28.9.2011 Pia Vilen Evira Godkänd av: 29.9.2011 Matti Huttunen Evira 2 (20) DOKUMENTETS ÄNDRINGSHISTORIK

Läs mer

Utökad sökning i Cisions mediedatabas

Utökad sökning i Cisions mediedatabas Utökad sökning i Cisions mediedatabas Utökad sökning Använd funktionen Utökad sökning för att söka i mediedatabasen efter en viss typ av medier eller kontaktpersoner. Du kan ta fram helt nya listor eller

Läs mer

InfoVisaren s grundfunktionalitet

InfoVisaren s grundfunktionalitet InfoVisaren s grundfunktionalitet Snabbt komma igång Zooma in (förstora) Klicka på - placera muspekaren på kartan, enkelklicka och kartan förstoras. Zooma ut (visa ett större område) Klicka på - placera

Läs mer

Ekonomiavdelningen 2013-04-12. Åtgärda en faktura

Ekonomiavdelningen 2013-04-12. Åtgärda en faktura Åtgärda en faktura När du har fakturor hos dig för åtgärd ser du det genom att klicka på menyn Under Uppgifter arbetsflöde visas de antal fakturor som finns för behandling. Antalet fakturor framgår inom

Läs mer

Snabbguide för användare SourceTech Telllus

Snabbguide för användare SourceTech Telllus Snabbguide för användare SourceTech Telllus Copyright SourceTech AB 2000-2012 Innehållet i denna manual är skyddat enligt upphovsrättslagen och får varken helt eller delvis kopieras utan uttrycklig tillåtelse

Läs mer

SENIORER SENIORER. Grundläggande IT för. Windows 7. Grundläggande IT för. Windows 7. Eva Ansell Marianne Ahlgren. Eva Ansell Marianne Ahlgren

SENIORER SENIORER. Grundläggande IT för. Windows 7. Grundläggande IT för. Windows 7. Eva Ansell Marianne Ahlgren. Eva Ansell Marianne Ahlgren 600 IT för seniorer Windows 7.qxp 2011-06-0 10:27 Sida 1 Eva Ansell Marianne Ahlgren Eva Ansell Marianne Ahlgren Grundläggande IT för SENIORER Windows 7 Det här är en bok för dig som behöver grundläggande

Läs mer

Bra att veta innan du börjar använda SAM Internet

Bra att veta innan du börjar använda SAM Internet Lättläst svenska www.jordbruksverket.se/saminternet SAM Internet är en tjänst på Jordbruksverkets webbplats där du söker jordbrukarstöd. I SAM Internet kan du också söka nya åtaganden för miljöersättningar

Läs mer

Innehåll. Länkar Ladda ner ny version av dokument Radera dokument Noteringar och markeringar Protokoll Sök Dela handling Logga ut Kontaktvägar

Innehåll. Länkar Ladda ner ny version av dokument Radera dokument Noteringar och markeringar Protokoll Sök Dela handling Logga ut Kontaktvägar Meetings Innehåll Funktioner Inloggning Ändra lösenord ipadens läge Nämnder Möten Mötets ärenden Dokument hämta dokument Dokument läsa dokument Navigera mellan ärenden och dokument Länkar Ladda ner ny

Läs mer

Sökhjälp för Bebyggelseregistret, BeBR

Sökhjälp för Bebyggelseregistret, BeBR Sökhjälp för Bebyggelseregistret, BeBR Fritextsökning gör du i fältet Ange ett eller flera sökord. Genom att skriva ett eller flera ord i fältet gör du en nyckelordssökning på ungefär samma sätt som i

Läs mer

Norrköpings Statistikatlas - användarhandledning

Norrköpings Statistikatlas - användarhandledning 2012-11-27 FOKUS: STATISTIK Norrköpings Statistikatlas - användarhandledning Norrköpings statistikatlas är ett verktyg för att presentera data på delområdesnivå inom Norrköping nås via kommunens hemsida

Läs mer

Lathund. Joint Collaboration AB Korta Gatan 7 171 54 Stockholm Tel. 08 28 20 30. www.interaxo.se interaxo@joint.se. Org.nr.

Lathund. Joint Collaboration AB Korta Gatan 7 171 54 Stockholm Tel. 08 28 20 30. www.interaxo.se interaxo@joint.se. Org.nr. Lathund Joint Collaboration AB Korta Gatan 7 171 54 Stockholm Tel. 08 28 20 30 www.interaxo.se interaxo@joint.se Org.nr. 556565-2590 SE INNEHÅLL LATHUND, INTERAXO... 2 1 Varför är det olika färg och utseende

Läs mer

Lathund. Föreningen Nordens medlemsregister KomMed Uppdaterad: 2015-09-21

Lathund. Föreningen Nordens medlemsregister KomMed Uppdaterad: 2015-09-21 Lathund Föreningen Nordens medlemsregister KomMed Uppdaterad: 2015-09-21 1 2 Dessa lathundar är utformade för att underlätta för Föreningen Nordens medlemmar att administrera i det nya medlemssystemet

Läs mer

Så använder du Skogsstyrelsens statistikdatabas

Så använder du Skogsstyrelsens statistikdatabas Datum 2017-12-01 1(3) Så använder du Skogsstyrelsens statistikdatabas Statistikdatabasen är gratis att använda. Om du använder uppgifter ur databasen anger du Skogsstyrelsen som källa. Om du gör egna bearbetningar

Läs mer

En arbetssätt du bör lära dig Så använder du ort- och kartfunktionen

En arbetssätt du bör lära dig Så använder du ort- och kartfunktionen Lär dig mer om Disgen 8 del 63 Disgen 8 har två specialfunktioner ortfunktionen och kartfunktionen som är mycket intressanta att använda. I artikelserien Lär dig mer om Disgen kommer nu flera avsnitt i

Läs mer

Manual för bokning. Under menyn kan ni se vilken sida ni befinner er på för stunden. Här finns även en länk till hjälpfilen (den ni läser just nu).

Manual för bokning. Under menyn kan ni se vilken sida ni befinner er på för stunden. Här finns även en länk till hjälpfilen (den ni läser just nu). Manual för bokning Översikt Överst på sidan visas en meny där ni kommer åt funktionerna på sidan. Klicka på Boka för att gå till bokningssidan eller Mitt konto för att se era personuppgifter, bokningar

Läs mer

12 Webb och kurshemsidor

12 Webb och kurshemsidor 12 Webb och kurshemsidor Många lärare använder sig av kurswebbsidor eller egna personliga webbsidor som ett ställe att samla information och dokumentation kring sitt arbete. Om du ska skapa en webbsida,

Läs mer