Under takåsen EN TIDNING UTGIVEN AV RONNEBYHUS JUNI 2011

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Under takåsen EN TIDNING UTGIVEN AV RONNEBYHUS JUNI 2011"

Transkript

1 Under takåsen EN TIDNING UTGIVEN AV RONNEBYHUS JUNI 2011

2 VD har ordet 2010 I handen håller du Ronnebyhus tidning Under Takåsen. Den kommer ut några gånger varje år. En gång om året distribuerar vi den till samtliga hushåll i kommunen. Vi hoppas att du ska tycka att innehållet är intressant. Vi vill gärna att du ska veta en del om vad som händer på Ronnebyhus. Det kanske stimulerar dig att kontakta oss när du behöver en hyreslägenhet. Om inte, vill vi att du ska visa intresse eftersom Ronnebyhus är kommunens 2 bostadsbolag. Härigenom kan vi som bor i kommunen betrakta oss lite som delägare. Av de reportage som finns med i detta nummer är vi speciellt stolta över de åtta nya lägenheterna i Bräkne-Hoby och att vi snart är klara med ca 70 ombyggda lägenheter på Volontärbacken 5 och 7. Vi på Ronnebyhus önskar er en skön sommar Sven-Olof Klasson, VD

3 Barnkalaset Ronnebyhus arrangerar barnkalaset tillsammans med de andra kommunalägda bolagen Miljöteknik och Abri. Under sommaren blir det två barnkalas på torget. Det första kalaset lördagen den 30/7 och det andra är lördagen den 13/8. Tanken med barnkalaset är att det ska ordnas roliga aktiviteter på torget som inte kostar något för besökarna. Ny webbsida Målet var att Ronnebyhus nya hemsida skulle lanserats i juni. Omständigheter har gjort att det tyvärr är framflyttat till slutet av september. Vi hoppas att hemsidan ska tilltala besökarna och att man ska kunna följa Ronnebyhus arbete där. Vi vill även att man ska hitta intressanta reportage och information som man behöver. Notiser * Bodemokratidagar är en mötesplats för alla som arbetar med och är engagerade i boendeinflytande och bodemokratifrågor. I år är bodemokratidagarna i Ronneby och Karlskrona, den 24-25/8 med temat inflytande, trygghet och engagemang. Läs mer * Lästips på böcker under sommaren hittar du på bibliotekets blogg Kvarteret Ängeln www adress: kvarteretangeln.blogspot.com Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för hyresgäster. De arbetar för att alla ska ha rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Deras vision är ett tryggt boende där människor och samhälle utvecklas. Över en halv miljon hushåll är med i Hyresgästföreningen. Hyresgästföreningen är partipolitiskt obundna och styrs av medlemmarna. Bli vän med Ronnebyhus på facebook och du ser vad som är på gång 3 *Tidigare nummer av under takåsen (januari och mars 2011) finns på hemsidan under publikationer. *På Almvägen i Kallinge byggs 8 stycken lägenheter om till serviceboende. Beräknas vara klara i december. * Två tjejer från UF, ung företagsamhet, har producerat en bok, flyttguiden, med råd och tips man behöver när man flyttar hemmifrån. Ronnebyhus delar ut den till ungdomar som ska hyra.

4 Massage har funnits i tusentalsår och hjälpt människor att må bättre. Massage förebygger, lindrar och hjälper kroppen att läka sig själv. De positiva fysiska och mentala effekterna av beröring är många, bland annat blir musklerna mer smidiga och elastiska, nervsystemet lugnas ner, skador förebyggs, immunförsvar stärks och stress motverkas. Ömma ryggar, nackar, ben och armar, stela leder, stressigt liv, sömnsvårigheter, huvudvärk och trötthet är ofta det man behöver hjälp med. Måbra hormonet oxytocin frigörs vid massage och du känner dig lugn och harmonisk. Även slaggprodukter frigörs och kroppen tar in mer syre, därför är det bra att dricka mycket före och efter behandling. Inre Balans & Livskraft massage När kropp och själ befinner sig i harmoni, då har man inre balans. Januari 2011 var det öppningspremiär för Sune och Linda på Gångbrogatan 4 i centrala Ronneby. Sune har hållit på med massage i tjugo år och har lång erfarenhet. Han lärde känna Linda genom jobbet, som inte hållit på lika länge men har en massa nya influenser med sig i bagaget. De slog sig ihop, två egenföretagare som jobbar i samma lokal. Sune driver Inre balans och Linda Livskraft massage, Sunes fru Sandra är delaktig genom att sälja hud och hår produkter. Att hitta rätt lokal var viktigt när de skulle starta och Ronneby som ort var inte självklar. När jag fick nys om denna lokalen kände jag att den var helt rätt och med hjälp av Ronnebyhus renovering har den blivit perfekt säger Sune och visar mig in i ett behandlingsrum som är mycket smakfullt inrett. Små tända värmeljus i olika färger och svag klassisk musik i bakgrunden i ett annars mörkt rum. Känner du? undrar Sune. Han behöver inte undra över om jag förstår vad han menar, för inne i rummet infinner sig ett lugn och en harmonisk känsla som är svår att beskriva med ord. Det var denna känsla jag ville komma åt när jag letade lokal. 4 Behandlande massage blir allt vanligare, fast än så länge kan man inte få massage på remiss säger Sune. Vi har bara tidsbokning och då kan man välja mellan klassisk-, avslappnings-, ben och fotmassage, huvud-, energimassage, BARS, Healing och varma stenar. Produkterna som säljs är hudoch hår/produkter av märket Maria Åkerberg. Är man rädd om naturen och sin egen hud är detta mycket bra produkter säger Sandra och menar att de inte innehåller silikoner eller mineral oljor utan 100 % vegetabiliska oljor. Sune finns tillgänglig måndagar och tisdagar, Linda onsdagar och torsdagar, sedan hjälps de åt fredagar och helger. Vi strävar efter en helhet för hälsa och välbefinnande så ring så hjälper vi dig.

5 Varumärkesmätning Ronnebyhus genomförde 2009 en varumärkesundersökning för att se vad kommuninvånarna hade för uppfattning om Ronnebyhus. Resultatet var positivt var det dags igen och efter två dagar vid affärer ute bland invånarna i kommunen kunde resultatet sammanställas. Åter igen var det en övervägande positiv syn kommunens invånare har om Ronnebyhus. På en femgradig skala var medelvärdet på alla frågorna 3.94, dessutom något högre än den förra mätningen. Ronnebyhus strävar hela tiden efter att bli bättre. Här intill ser du resultatet av mätningen. Trygghetsboendet behöver ett namn 5 Trygghetsboendet i fastigheten Skruven som ligger på Rydenskan har inget namn. De 24 handikappanpassade lägenheterna och gemensamhetsutrymmena har kallats för Skruven. -Vi önskar lite namnförslag på vad trygghetsboendet kan heta, säger VD Sven-Olof Klasson och utlovar ett presentkort på 250 kronor till bästa förslag. Hyresgästerna som bor där har fyllt 70 år och har behov av ett tryggare boende, de ska klara sin vardag själva eller med hjälp av hemtjänst.skicka ditt namnförslag till Ronnebyhus, se adress på sista sidan.

6 GODA GRANNAR GODA GRANNAR Älgbackens grannar På Älgbacken finns det gott om goda grannar. Agne Pettersson har anmält Börje Mattsson och Maj-Britt Lång som två goda grannar och när jag skulle träffa dem var det fler goda grannar i kvarteret som anslöt sig till den mysiga fikaplatsen utanför 2:an. De har rött hjärta och gröna fingrar säger Agne som har nominerat dem för att de gör det där lilla extra i området. De har skapat och sköter en jättefin plantering med olika sorters växter och blommor som alla i området kan njuta av. Börje och Maj-Britt har bott hos Ronnebyhus i 25 år och sprider en härlig trivsel omkring sig. Det började med att jag vattnade rhododendron som Ronnebyhus planterat och sedan tog jag hand om urnorna med blommor i och nu denna lilla plantering säger Börje som är känd som lite vaktmästare i området. Jag vattnar nog 6-7 kannor varje dag när det är fint väder och mer lär det bli efterhand som växterna blir fler. Många som kommer förbi stannar upp och tittar och från vår balkong är den jättefin. Jag satte upp fågelholkar för ett par år sedan och i början var de välbesökta men nu är även den bostadsmarknaden osäker, skämtar Börje och pekar på holkar som pryder träden. Den ljusa duken som lagts på bordet fladdrar svagt i vinden och doften av kaffe och hembakt rulltårta tillsammans med en strålande sol, visar en 6 vårdag från sin bästa sida. De fem grannarna som anslutit till sällskapet trivs med varandra och tycker att en granne ska bry sig lagom för att vara en god granne. De är alla eniga om vad som är en bra eller dålig granne. Fel kan man alltid hitta men det som är bra här i området är närheten till stan, idrottshallen, människorna och brunnsparken. Ja till och med Vidablick är nära när det väl är dags att flytta dit, skojar Agne. Att vara aktiv i hyresgästföreningen kan vara ett bra sätt att vara en bra granne. Då jobbar man för att det ska bli bra för alla hyresgäster i området.

7 GODA GRANNAR Nygatans grannar Elsi-Marie Benjaminsson öppnar försiktigt dörren när vi knackar på. När hon ser att det är hennes granne Mirja-Lisa öppnar hon upp och ber oss att stiga in. Mirja-Lisa 27 år bor vägg i vägg med Elsi-Marie tillsammans med sambo och hund. Hon anmälde Elsi-Marie som en god granne. Egentligen skulle jag anmält Mirja-Lisa istället för hon hjälper mig med rullatorn när jag ska ut, handlar om hon ändå ska till affären själv och hälsar alltid så glatt. Elsi-Mari som är 73 år och brottas lite med vacklande hälsa, tycker det är en trygghet att veta att hon kan gå in till grannen GODA GRANNAR om det är något. Hon har bott i sin rymliga trerumslägenhet i centrala Ronneby i fyra år och tycker om att småprata med alla hon träffar. Det var även så hon kom i kontakt med Mirja-Lisa, i trapphuset. En blick och ett hej när man springer på varandra räcker för att grannsämja ska bli god tycker Mirja-Lisa som bara bott i sin lägenhet i ett halvår. Både Elsi-Marie och Mirja-Lisa tror att åldersskillnaden gör det lättare att prata med varandra. Bor man i lägenhet måste man både ta hänsyn och vara tolerant till de andra i huset, det är inte som att bo i eget hus. Jag har bott i hus i många år men trivs jätte bra i min lägenhet och jag måste säga att man blir mer tolerant när man vet vem som bor på andra sidan väggen och att hjälpas åt gör boendet trevligare. Störande grannar Man bestämmer ju inte själv vilken granne man får och ibland har man som hyresgäst oturen att hamna bredvid någon som lever på ett sätt som stör. När man upplever att man är störd av sin granne har man möjlighet att ringa trygghetsjouren som skickar en utbildad väktare för att avgöra om det är en störning eller inte. Ronnebyhus får en rapport av väktaren som Ronnebyhus agerar utifrån. Ett störnings ärende kan ta tid och kräver ibland flera påringningar till väktare innan störningen kan påvisas. Telefonnummer till strygghetsjour finns på bovärdskortet som hyresgästerna får av Ronnebyhus och är

8 ALLÉVÄGEN BRÄKNE-HOBY Lägenhetsvisningen var en station under Bräknetrampet och det var många cyklister som stannade till när de passerade förbi utanför. Samma dag fick hyresgästerna tillgång till sina nya lägenheter. Hösten 2010 påbörjades bygget av åtta nya lägenheter på Allévägen och det har varit en spännande resa. Från en schaktad grusplan till färdiga, moderna bostäder. Hyresgästerna har själva fått vara med och bestämma interiör i form av bänkskivor, luckor och klinkers. Lördagen den 14 maj i samband med Bräknetrampet invigdes de nya lägenheterna. VD för Ronnebyhus Sven-Olof Klasson höll tal och styrelseordförande Ronny Petersson klippte det blågula bandet. HJORTHÖJDEN HJORTHÖJDEN Grillplatsen: Med en härlig utsikt över Härstorpssjön har grillplatsen på Hjorthöjden fått en bra placering. Lördagen den 14 maj var det dags för invigning, hyresgästföreningen bjöd på korv. Självförvaltning: Utanför fastighet har självförvaltningen smugit igång. Trappstädning, trädgårdsarbete med planteringar är förslag på vad som ska ingå i självförvaltninen på Hjorthöjden. Aktivitetsdag: Ett friskare Blekinge har uppmärksammats på många sätt i kommunen under vecka 19. På Hjorthöjden genomfördes en aktivitetsdag där det fanns många olika sporter att titta och prova på såsom tennis, orientering, fotboll, basket med mera. 8

9 MILJÖ MILJÖ MILJÖ MILJÖ RÄDDA - VARNA - LARMA - SLÄCKA Skydda ditt hem Ofta är det vardagliga saker som orsakar bränder, glömd platta, levande ljus, grill eller rökning. Brandvarnare är en billig och bra livförsäkring. Brandvarnare hos Ronnebyhus: - kontrollera brandvarnaren varje månad, tryck på testknappen ca 5-8 sekunder varnaren larmar. - dammsug varnaren minst 2 ggr/år. - batteriets livslängd är ca 1-10 år beroende på typ av brandvarnare. När det börjar Grillning Grillning på balkong och uteplats är endast tillåtet med elgrill. Kol-, engångsgrill eller gasolgrill får användas på markplan och placeras så att den inte utgör någon brandfara och att rök inte stör grannarna. Tänk på att det tar 24 timmar för kolen att svalna efter grillning. När det är eldningsförbud gäller det all öppen eld, information finns på räddningstjänstens hemsida. ta slut ger varnaren en alarmeringssignal varannan minut under ca 3-4 veckor eftersom varnaren har fasta batterier, måste byte ske av bovärd. Eftersom en brand växer fort gäller det att agera direkt. Det är när branden är liten som man har en chans att släcka själv. Tänk rädda-varna-larma-släcka Recept Asiatiska kycklingspett Ingredienser: 8 spett 4 portioner Spett 400 gr strimlad kycklingfilé 8 blötlagda trägrillspett När du inte kan släcka själv: Stäng dörren till rummet det brinner i och ta dig ut. Om det brinner på annan plats i flerfamiljshus stanna i lägenheten. Dörren står emot brand i ca 30 minuter. Täta med våta handukar runt dörr och brevinkast. Använd aldrig hiss och larma 112. Marinad 2 msk palmsocker 1 msk finriven färsk ingefära 2 msk japansk soya 1 tsk mald spiskummin 1 tsk torkade koriander 2 msk sweetchilisås 1 pressad vitlökklyfta 3 dl kokosmjölk Gör så här : Blanda alla kryddor, socker och kokosmjölk, koka tills sockret löst sig. Låt svalna och häll sedan 2/3 av marinaden över kycklingen. Marinera i kylen, minst tre timmar, helst över natten. grilla eller stek dem Servera dem på en fräsch sallad 9

10 Sommarjobbare Drygt 30 ungdomar i åldern 16 till 20 år kommer att sommarjobba hos Ronnebyhus. Ungdomarna har jobb mellan tre till fem veckor och sysslorna är allt från trädgårdsarbete, städning, skötsel och mindre måleriarbete. Samtliga får lön enligt Fastighetsanställdas avtal. Nästan hälften av dem är hyresgäster. -Syftet förutom att få välskötta bostadsområden är att vi vill ge fler ungdomar möjlighet till arbete på sommarlovet samt att få ökad förståelse för det viktiga arbete som vår personal dagligen utförd säger VD Sven-Olof Klasson. ESPEDALEN ESPEDALEN Varsam renovering säger Agneta som är bovärd för hyresgästerna på Espedalsområdet. Lägenheterna har ett mycket bra läge, närheten till centrum och naturen in på knutarna. Volontärbacken 5 står nu helt klar efter en renovering, en så kallad varsam renovering. Större och inglasade balkonger, nya kök och badrum, dessutom har lägenheterna längst ner fått varsin egen uteplats med stenläggning och plank. Volontärbacken 7 renoveras på samma vis och beräknas vara klar i augusti. -Det finns några lägenheter kvar som är lediga, främst treor 10

11 PROFILEN PROFILEN PROFILEN Andreas Backteman Andreas är biträdande bovärd och fastighetsskötare med Ronneby centrum som arbetsplats. Jobbet som fastighetsskötare är mångsidigt, allt från den sociala kontakten, till att vara uppfinnarjocke och komma på nya lösningar. Byta spisplattor, rensa avlopp, klippa buskar, rensa rabatter, sätta tätningslister och städa trappor är några av arbetsuppgifterna som Andreas haft under de tre åren han jobbat hos Ronnebyhus. -Den ena dagen är inte den andra lik och det tycker jag är kul säger Andreas. Tidigare arbetade han på Kockummaskin. Det bästa med Ronnebyhus är att det finns lägenheter i alla åldrar, allt från toppmoderna till billigare och äldre. Områden som Rydenskan, Eternellen, Karlstorp, centrum och Friskytten är ett brett spektra på hus i ålder och utförande. -Ett kul projekt i mitt område är solcellerna på Madelungsvägen, ett spännande steg in i framtiden, där miljön har fokus. Andreas är inte en person som pratar en massa om sig själv men när man lär känna honom kommer det fram en spännande person med konstnärliga talanger. Han är duktig på att rita/måla och då främst bilar. Nyligen köpte han en Chevrolet master 1938 som skall göras i ordning och troligen sedermera även bli ett konstverk på bild. Maten är något annat han lägger mycket tid på, inte bara att äta utan vad stoppar vi i oss egentligen? Antioxidanter och konserveringsmedel hur påverkar det vår kropp? -Jag är nog en doer vill att saker sker bums, vill få det gjort säger Andreas som engagerar sig mycket i det han tar sig för. Andreas önskar att det fanns mer tid för varje hyresgäst, att man kunde stanna upp och ha tid att bara prata. Hjälpa till när man rör sig i området och inte behöva hänvisa till felanmälan. Ålder: Hm år Familj: Fru, Max 6 & My 3 år Mat: Thaimat i alla former, älskar matlagning och har gått matlagningskurs Dricker: Helst öl Bästa bok: Hjärnkoll på maten Bästa film: Contact, jag gillar siensfiction Fritid: Allt som har med Hotrod att göra (amerikansk tals bil) Djur: Nej tack Drömsemester: Selmashow i USA, världens största bilutställning Portvakten, dåtidens fastighetsskötare Portvaktens huvudsakliga uppgift var att elda i värmepannan, låsa och bevaka själva huvuddörren. Portvakten hade även tillsyn av gården och övervakade stök och oordning bland lägenhetsinnehavarna, vilket främst innebar barnens lek och småbus. Mindre reparationer i lägenheter som droppande kranar gjordes också. En portvakt hade ofta en portvaktslägenhet 11 där portvakten fick lägre hyra mot att han utförde sitt arbete. Under 1950-talet, i samband med att uppvärmningen gick från ved till olja avvecklades portvakterna.

12 I förra numret efterlyste vi goda grannar. Hos Ronnebyhus finns det många goda grannar så vi har valt ut två bidrag som vi besökt och skrivit om. De goda grannarna får varsitt presentkort på 250 kr. Älgbacken: Agne Petersson har utnämnt Börje Matsson och Maj-Britt Lång på Älgbacken 2a. Centrum, Kvarteret Åke: Mirja-Lisa Lindfors har utnämnt Elsi-Marie Benjaminsson på Nygatan 4. Läs mer om de goda grannarna inne i tidningen. ORDSPRÅK Varje utgång är en ingång till något annat. Föreviga sommarens blommor Har du en kruka utomhus med blommor du tycker om eller en blomsterlåda som pryder din balkong, kanske rent av en hel uteplats som du gjort hemtrevlig. Vi tänker utse två planteringar som sprider glädje. Fotografera och maila in din bild på blommorna, två stycken kommer att primeras med varsitt presentkort på 250 kronor. Vi behöver ha ditt bidrag senast 8 augusti. Adress: Märk mailet Blomsterlåda Kontakta oss: AB Ronnebyhus Box 264, Gångbrog Ronneby Telefon Uthyrning: Ingela Johanna Öppetider: Måndag Tisdag-torsdag Fredag Felanmälan: Ring din bovärd eller hemsidan Trygghetsjour: Vid akuta fel

SKATTEGÅRDEN TRIVSAM NÄRHET FÖR ALLA I CENTRALA BOLLEBYGD. Det lilla bostadsföretaget med det stora hjärtat. Besöksadress: Ballebovägen 4

SKATTEGÅRDEN TRIVSAM NÄRHET FÖR ALLA I CENTRALA BOLLEBYGD. Det lilla bostadsföretaget med det stora hjärtat. Besöksadress: Ballebovägen 4 SKATTEGÅRDEN TRIVSAM NÄRHET FÖR ALLA I CENTRALA BOLLEBYGD Det lilla bostadsföretaget med det stora hjärtat Besöksadress: Ballebovägen 4 bygger 58 nya lägenheter påe-post: info@bollebo.se Hemsida: www.bollebo.se

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Välkommen till Familjehuset!

Välkommen till Familjehuset! Välkommen till Familjehuset! Vad är Familjehuset? Familjehuset är ett akut- utrednings- och behandlingshem för barn och föräldrar. Andledningen till att en familj kommer till Familjehuset varierar. Det

Läs mer

Brogårdsbladet. Skanska etablerar sig. På Gång. Nr 3, februari 2008. Februari: Planeringen av mini-tvåorna i hus 35 blir klar.

Brogårdsbladet. Skanska etablerar sig. På Gång. Nr 3, februari 2008. Februari: Planeringen av mini-tvåorna i hus 35 blir klar. Nr 3, februari 2008 Brogårdsbladet Gemensamt nyhetsbrev från Alingsåshem och Hyresgästföreningen till hyresgästerna på Brogården i Alingsås. Skanska etablerar sig Nu är det snart dags att dra igång ombyggnationen

Läs mer

Brandskydd Brf Navet 2 på Lindholmen

Brandskydd Brf Navet 2 på Lindholmen Brandskydd Brf Navet 2 på Lindholmen BRANDSKYDDSPOLICY Bakgrund Ansvaret för att upprätta och arbeta efter en brandskyddsplan åligger sedan 2004 fastighetsägaren enligt Lag (2003:778). Syfte Denna brandskyddsplan

Läs mer

Bo tillsammans i hyreshus och bostadsrättsförening

Bo tillsammans i hyreshus och bostadsrättsförening Alla ska trivas Bo tillsammans i hyreshus och bostadsrättsförening Svåra ord? Ordlista finns på sidan 10. Omtanke gör det trevligare att bo tillsammans Det bor många människor i ditt hus och det händer

Läs mer

Gemensamt nyhetsbrev från Alingsåshem och Hyresgästföreningen till hyresgästerna på Noltorp i Alingsås #10 juni 2016

Gemensamt nyhetsbrev från Alingsåshem och Hyresgästföreningen till hyresgästerna på Noltorp i Alingsås #10 juni 2016 Gemensamt nyhetsbrev från Alingsåshem och Hyresgästföreningen till hyresgästerna på Noltorp i Alingsås #10 juni 2016 Information om grannsamverkan finns på många olika språk. GRANNAR MOT BROTT Ökad trygghet

Läs mer

DIN SÄKERHET ÄR VIKTIG! www.rtog.se. Räddningstjänsten Östra Götaland

DIN SÄKERHET ÄR VIKTIG! www.rtog.se. Räddningstjänsten Östra Götaland DIN SÄKERHET ÄR VIKTIG! www.rtog.se Räddningstjänsten Östra Götaland DITT AGERANDE KAN VARA AVGÖRANDE Vi inom räddningstjänsten jobbar för att alla ska ha det så tryggt och säkert som möjligt. I din vardag

Läs mer

Kom ihåg ombyteskläder.

Kom ihåg ombyteskläder. Hej v48 Nu har vi börjat med massage, med tända ljus och skön musik masserade barnen varandra medan jag visade i luften vilka rörelser de skulle göra. Först var det lite fnissigt och de hade lite svårt

Läs mer

Zanzibar Café & Rökeri

Zanzibar Café & Rökeri 146 Zanzibar Café & Rökeri HITTA HIT: Från Göteborg kör E6 norrut. Ta av väg 168 mot Kungälv/Marstrand/ Ytterby och kör 17 km. I Tjuvkil fortsätt rakt fram tills du ser Café Zanzibar B & Bs plank. et sticker

Läs mer

Alla har rätt att bo tryggt. Vi vill att du ska trivas som hyresgäst hos ÖBO. Det innebär bland annat att du ska kunna få lugn och ro i din bostad.

Alla har rätt att bo tryggt. Vi vill att du ska trivas som hyresgäst hos ÖBO. Det innebär bland annat att du ska kunna få lugn och ro i din bostad. Alla har rätt att bo tryggt Vi vill att du ska trivas som hyresgäst hos ÖBO. Det innebär bland annat att du ska kunna få lugn och ro i din bostad. Allt blir trivsammare om vi pratar med varandra! Så här

Läs mer

Fall och brand. Minska riskerna i ditt hem

Fall och brand. Minska riskerna i ditt hem Fall och brand Minska riskerna i ditt hem Fall i hemmet Varje år ramlar en tredjedel av Sveriges äldre befolkning omkull, ofta i hemmet. Det kan bero på att man får sämre balans, syn och hörsel när man

Läs mer

Ljuden Kap 1. -Vad var det där, sa Moa?

Ljuden Kap 1. -Vad var det där, sa Moa? Baksidan Moa och Alex hör konstiga ljud på vinden. Ska dom våga kolla? Den elaka klasskamraten ställer till det för dom hela tiden. Moa går och kollar och sen. Hur ska det gå? Om du vill veta så får du

Läs mer

ULLARED! Detta gigantiska köpcentrum. Det är många som frågat om vi inte kan ordna en resa dit. Absolut det kan vi. Mera info om detta i bladet.

ULLARED! Detta gigantiska köpcentrum. Det är många som frågat om vi inte kan ordna en resa dit. Absolut det kan vi. Mera info om detta i bladet. Nyhetsbrevet Nr 3 Invigningen närmar sig Av vårt nya hus. Men först skall vi ha visningar dels för de hyresgäster som tecknat avtal där, men vi kommer även att ha visningar för våra övriga hyresgäster

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Tips och råd i samband med din inflyttning! Välkommen som hyresgäst!

Tips och råd i samband med din inflyttning! Välkommen som hyresgäst! Tips och råd i samband med din inflyttning! Välkommen som hyresgäst! Praktisk inflyttningsinformation till dig som hyresgäst hos oss på Lorentzon. Varmt välkommen till din nya bostad hos oss på Lorentzon.

Läs mer

Här ska vi trivas Om konsten att bo tillsammans i bostadsrättsföreningen

Här ska vi trivas Om konsten att bo tillsammans i bostadsrättsföreningen Här ska vi trivas Om konsten att bo tillsammans i bostadsrättsföreningen Tillsammans är vi över en halv miljon medlemmar. Du som bor i HSB är i gott sällskap. I den här broschyren har vi samlat några tips

Läs mer

Brf Stureparken 2. Har Du frågor Har Du frågor angående något som tas upp i dessa regler, är Du alltid välkommen att kontakta styrelsen.

Brf Stureparken 2. Har Du frågor Har Du frågor angående något som tas upp i dessa regler, är Du alltid välkommen att kontakta styrelsen. TRIVSELREGLER för Bostadsrättsföreningen Stureparken 2 fastställda av styrelsen den 10 november 2010 Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen samt

Läs mer

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa?

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa? 1 Ett meddelande Lyssna på meddelandet. Sätt kryss för rätt svar. Du får lyssna två gånger. Hej Peter! Jag är lite försenad. Jag hinner inte komma till klockan sex. Jag måste köra mamma till ögonläkaren.

Läs mer

Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra?

Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra? Fråga 1 (barn) Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra? 1. Kasta sig omkull och försöka att kväva elden. X. Ringa Räddningstjänsten. 2. Springa och hämta vatten och släcka branden. Fråga

Läs mer

Rädda liv, rädda hem!

Rädda liv, rädda hem! Rädda liv, rädda hem! Skaffa brandvarnare och brandredskap Genom att upptäcka brand och larma så tidigt som möjligt kan du rädda liv. Med en brandsläckare hemma släcker du en mindre brand på egen hand.

Läs mer

SÖMN, VILA OCH ÅTERHÄMTNING I SKOLAN

SÖMN, VILA OCH ÅTERHÄMTNING I SKOLAN SÖMN, VILA OCH ÅTERHÄMTNING I SKOLAN Till dig som arbetar i skolan med barn i årskurs F-5! Här kommer tips och idéer för en hälsovecka om sömn, vila och återhämtning. Vi hoppas att Ni under denna vecka

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Boel Werner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per

Läs mer

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN LÄSFÖRSTÅELSE STORA SÄCKAR väckarklocka (sida 3, rad 1), alarm när man måste vakna brevbärare (sida 3, rad 9), den som delar ut post sorterar (sida 4, rad 7), lägger på rätt

Läs mer

gör vårt boende trevligare

gör vårt boende trevligare Omtanke och sunt förnuft gör vårt boende trevligare Liv och rörelse hör till vardagen i ett flerbostadshus. Att bo nära andra människor ställer därför krav på lyhördhet och omtanke. Alla ska kunna trivas,

Läs mer

På insidan TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR JOEL BERGLUND ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

På insidan TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR JOEL BERGLUND ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN JOEL BERGLUND ORD cell (s 3, rad 1), det lilla rummet i ett fängelse sällan (s 3, rad 5), inte ofta darrig (s 4, rad 4), skakig, inte stadig telefonbåset (s 6, rad 3), ett litet,

Läs mer

Inga regler kan ersätta hänsyn

Inga regler kan ersätta hänsyn Inga regler kan ersätta hänsyn Vi har här samlat några tips och råd som kan underlätta ditt boende och öka trivseln mellan såväl människor som djur. Dessa tips byggerpå både lagar och förordningar samt

Läs mer

Välkommen till en schystare värd

Välkommen till en schystare värd Välkommen till en schystare värd Föllinge 2 Vi hoppas du ska trivas hos oss! Vi hoppas du ska trivas som hyresgäst hos oss. Om du har frågor eller funderingar som rör lägenheten, fastigheten eller utemiljön

Läs mer

BABBEL Daglig verksamhets tidning i Karlshamn Nr 2, 2009

BABBEL Daglig verksamhets tidning i Karlshamn Nr 2, 2009 BABBEL Daglig verksamhets tidning i Karlshamn Nr 2, 2009 Den här ekorren Kurre längtar efter sommar, sol, värme och färska nötter att käka. Ha en trevlig sommar önskar redaktionen och Kurre. Hanna BABBEL

Läs mer

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1 Elevuppgifter till Spöket i trädgården Frågor Kap. 1 1. Varför vaknade Maja mitt i natten? 2. Berätta om när du vaknade mitt i natten. Varför vaknade du? Vad tänkte du? Vad gjorde du? Kap 2 1. Varför valde

Läs mer

Hitta information (kurs C)

Hitta information (kurs C) Hitta information (kurs C) I dagstidningar finns det ofta annonser för olika typer av nöjen och aktiviteter. Svara på frågorna med hjälp av annonserna på nästa sida. A. Var kan man lyssna på musik gratis?

Läs mer

Bevara barnens skogar. lek och lär i skogen runt knuten

Bevara barnens skogar. lek och lär i skogen runt knuten Bevara barnens skogar lek och lär i skogen runt knuten Foto: Fredrik Ericsson Skogen ger friska och smarta barn Skogen är ett favorittillhåll för många barn, det är kul att se växter och djur på riktigt

Läs mer

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen Resedagbok Studieresa Limousin- och Blondeföreningen - onsdag 24 juli 2013 07:59 Äntligen på väg! Några hade hoppat på redan i Varberg och resten hoppade på på Erikslund utanför Ängelholm. Totalt är 26

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL DITT NYA HEM

VÄLKOMMEN TILL DITT NYA HEM VÄLKOMMEN TILL DITT NYA HEM Anvisningar, tips och råd epost@kbab.se 054-540 76 00 Box 1505, 651 21 Karlstad Bobutik: Ö:a Torggatan 19 Huvudkontor: N:a Strandgatan 13 Hoppas du trivs... Hoppas att du trivs

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Textbearbetning: Boel Werner Illustrationer: Per Hardestam 2005 Räddningsverket, Karlstad Enheten för samhällsinriktat säkerhetsarbete Beställningsnummer:

Läs mer

som ger mig en ensam känsla. Fast ibland så känns det som att Strunta i det.

som ger mig en ensam känsla. Fast ibland så känns det som att Strunta i det. Huset är precis så stort och som på bilden pappa visade oss. Det ligger i utkanten av det lilla samhället på en kulle. Vart man än tittar ser man granskog. Mörk och tät som i sagorna. Det är så tyst på

Läs mer

Några enkla regler för oss som bor i Brf Nötskrikan 16

Några enkla regler för oss som bor i Brf Nötskrikan 16 Några enkla regler för oss som bor i Brf Nötskrikan 16 Att bo i bostadsrätt innebär att vi ingår i en gemenskap. Vår målsättning är att alla skall ha det så trivsamt som möjligt och att boendet ska kosta

Läs mer

BRANDSKYDD I HEMMET FÖR EN TRYGG MORGONDAG. Förvara denna broschyr på en plats där du lätt hittar den. NÖDNUMMER. Kommun/stad: Gatuadress: Dörrkod:

BRANDSKYDD I HEMMET FÖR EN TRYGG MORGONDAG. Förvara denna broschyr på en plats där du lätt hittar den. NÖDNUMMER. Kommun/stad: Gatuadress: Dörrkod: FÖR EN TRYGG MORGONDAG BRANDSKYDD I HEMMET Kommun/stad: Gatuadress: Dörrkod: Telefonnummer: NÖDNUMMER 112 Förvara denna broschyr på en plats där du lätt hittar den. 1 Brandvarnare Montera en brandvarnare

Läs mer

Vardag Äldreboendet Björkgården

Vardag Äldreboendet Björkgården ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN CHRISTINA WAHLDÉN ORDLISTA Kapitel 2 tegel (sida 7, rad 5) bränd lera bråttom (sida 7, rad 8) inte mycket tid Kapitel 3 bingo (sida 10, rad 3) ett spel minne (sida 11, rad 7)

Läs mer

Andrahandsuthyrning Andrahandsuthyrning får endast ske med föreningens godkännande.

Andrahandsuthyrning Andrahandsuthyrning får endast ske med föreningens godkännande. Vi som bor i Bostadsrättsföreningen (Brf) Sillgrisslan är delägare och äger tillsammans föreningen. Föreningens kostnader blir dina kostnader. Allt vi kan påverka för att öka trivseln i föreningen leder

Läs mer

Publicerat med tillstånd Tidningsmysteriet Text Martin Widmark Bild Helena Willis Bonnier Carlsen 2005

Publicerat med tillstånd Tidningsmysteriet Text Martin Widmark Bild Helena Willis Bonnier Carlsen 2005 Kapitel 3 är de kommer ut från Pia Penn-Tax rum, frågar Lasse: Varför var Marklund så stressad? Och varför river han i fotografens lådor, säger Maja. De tittar på nästa dörrskylt: Sigge Jansson reporter,

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

Scandinav Bildbyrå/Fotograf Anne Dillner. Kyrkogatan /Götgatan. Flerfamiljshus i fyra plan, centralt i Kumla

Scandinav Bildbyrå/Fotograf Anne Dillner. Kyrkogatan /Götgatan. Flerfamiljshus i fyra plan, centralt i Kumla Scandinav Bildbyrå/Fotograf Anne Dillner Kyrkogatan /Götgatan Flerfamiljshus i fyra plan, centralt i Kumla DAGS FÖR NYTT BOENDE? Flytta in i Urmakaren! Ett nytt modernt boende väntar på dig mitt i centrala

Läs mer

FEBRUARI 2016 UPPTÄCK. Tågarps hed SID 5 TÄVLING! Tipsa oss om ditt smultronställe SID 5 BOSTADSKÖN. så fungerar den SID 4

FEBRUARI 2016 UPPTÄCK. Tågarps hed SID 5 TÄVLING! Tipsa oss om ditt smultronställe SID 5 BOSTADSKÖN. så fungerar den SID 4 FEBRUARI 2016 UPPTÄCK Tågarps hed SID 5 TÄVLING! Tipsa oss om ditt smultronställe SID 5 BOSTADSKÖN så fungerar den SID 4 Mer flexibelt, snabbare och ökad tillgänglighet 2015 var året då Burlövs Bostäder

Läs mer

TRIVSELHANDBOK. Avflyttning

TRIVSELHANDBOK. Avflyttning TRIVSELHANDBOK Andrahandsuthyrning Kontakta alltid Bollebo vid andrahandsuthyrning. Tänk på att även om du hyr ut till någon annan, har du ansvaret för att hyran betalas i tid och att lägenheten sköts.

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 27. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 27. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 27. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 27. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 7 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 500 gram laxfilé Ca 700 gram fläskkarré 1 Potatis/ris/pasta 1 kg potatis 1, Hej! Somriga köttbullar med smak av gräslök och citron i krämig gräddsås

Läs mer

Rädda liv, rädda hem!

Rädda liv, rädda hem! Rädda liv, rädda hem! Skaffa brandvarnare och brandredskap Genom att upptäcka brand och larma så tidigt som möjligt kan du rädda liv. Med en brandsläckare hemma släcker du en mindre brand på egen hand.

Läs mer

För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken.

För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken. Vialundskolan: Nystart med Drömmen om det goda i Kumla av Malin Sundin För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken. Jag började direkt när jag kom tillbaka till skolan

Läs mer

Bakgrund. Rikshem erbjuder sommarjobb som en del i vår CSR-satsning. 2012 anställdes 35 ungdomar i Uppsala som en första insats.

Bakgrund. Rikshem erbjuder sommarjobb som en del i vår CSR-satsning. 2012 anställdes 35 ungdomar i Uppsala som en första insats. Rikshems sommarjobb Bakgrund Rikshem erbjuder sommarjobb som en del i vår CSR-satsning. 2012 anställdes 35 ungdomar i som en första insats. 2013 anställdes ungefär 80 ungdomar på sju olika orter i landet,,,

Läs mer

Kvarteret Filantropen

Kvarteret Filantropen Kvarteret Filantropen Tryggt och bekvämt boende Tryggt och bekvämt boende för äldre i Glimåkra Västergatan 5 är ett seniorboende i ett lummigt och lugnt område mitt i centrala Glimåkra. I huset finns lägenheter

Läs mer

NKI - Särskilt boende 2012

NKI - Särskilt boende 2012 NKI Särskilt boende (boende) 2012 1(7) NKI - Särskilt boende 2012 Enkät till boende 1.1 Nöjd Kund Index Tabell 1.1 Färgformatering i tabellen: Genomsnitt mellan svarsalt 1 & 2 RÖD Genomsnitt mellan svarsalt

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Välkommen till. Bovärd Einar Markusson. Ragunda Hyreshus Box 150 840 70 Hammarstrand Vxl. 0696-68 20 00. www.ragundahyreshus.se

Välkommen till. Bovärd Einar Markusson. Ragunda Hyreshus Box 150 840 70 Hammarstrand Vxl. 0696-68 20 00. www.ragundahyreshus.se Välkommen till Bovärd Einar Markusson Ragunda Hyreshus Box 150 840 70 Hammarstrand Vxl. 0696-68 20 00 www.ragundahyreshus.se Att bo i hyresrätt har många fördelar Du behöver inte satsa pengar i boendet

Läs mer

Trevlig helg Monika och Helene

Trevlig helg Monika och Helene Hej! v.47 Den här veckan har vi börjat tänka lite matte, vi har tex 6 kulor i handen och "gömmer" 3 i andra handen hur många finns då kvar? jo 3, vi har också 6 små fyrkanter till hjälp som ligger framför

Läs mer

MÅ GOTT I SOMMAR! HAR DU HÖRT? Recept! Ha en riktigt söt sommar! ARANÄS BOSTAD. Fotbollsdags på nytt! Hög tid att anmäla sig

MÅ GOTT I SOMMAR! HAR DU HÖRT? Recept! Ha en riktigt söt sommar! ARANÄS BOSTAD. Fotbollsdags på nytt! Hög tid att anmäla sig HAR DU HÖRT? NYTT FRÅN ARANÄS AB NUMMER #2 2015 ARANÄS BOSTAD MÅ GOTT I SOMMAR! Recept! Ha en riktigt söt sommar! TVÅ SMARRIGA JORDGUBBSRECEPT Fotbollsdags på nytt! Hög tid att anmäla sig Gårdsaktiviteterna

Läs mer

Fredriksberg. Information till boende. Systematiskt Brandskyddsarbete Bilaga 2

Fredriksberg. Information till boende. Systematiskt Brandskyddsarbete Bilaga 2 Information till boende Tre av fyra brandskador inträffar i bostäder. Närmare 100 personer dör i bostadsbränder varje år, många på grund av att säkerhetsutrustning saknas. I regel är det slarv som förorsakar

Läs mer

Tranbärets månadsbrev september 2015

Tranbärets månadsbrev september 2015 Tranbärets månadsbrev september 2015 Vilken höst vi har! Sol och värme växlas med regn och rusk, men september ser ut att avslutas med sol och det gillar vi. Naturen bjuder på underbara färgkombinationer

Läs mer

Nu bygger vi om i Akalla

Nu bygger vi om i Akalla Nu bygger vi om i Akalla Nu startar vi ombyggnaden av våra hus och lägenheter på Järva. Vi bygger om för dig som bor i Svenska Bostäder Så här planerar vi att bygga om i Akalla Hus för hus Det tar omkring

Läs mer

Inflytande och gemenskap ger ekonomi och trygghet i. kooperativ hyresrätt

Inflytande och gemenskap ger ekonomi och trygghet i. kooperativ hyresrätt Inflytande och gemenskap ger ekonomi och trygghet i kooperativ hyresrätt Vill du ha inflytande och gemenskap, bo tryggt i ett stabilt område, ha möjlighet att engagera dig utan att riskera din ekonomi?

Läs mer

Rädda liv, rädda hem!

Rädda liv, rädda hem! Rädda liv, rädda hem! Skaffa brandvarnare och brandredskap Skaffa brandvarnare och brandredskap Genom att upptäcka brand och larma så tidigt som möjligt kan du rädda liv. Med en brandsläckare hemma släcker

Läs mer

Cecilia Östman. mood sense beauty HUDVÅRDSSTUDIO HELSINGBORG. sinnesstämning känsla skönhet

Cecilia Östman. mood sense beauty HUDVÅRDSSTUDIO HELSINGBORG. sinnesstämning känsla skönhet Cecilia Östman mood sense beauty HUDVÅRDSSTUDIO HELSINGBORG sinnesstämning känsla skönhet Mitt namn är Cecilia Östman. Varmt välkommen till mig och min salong Hudvårdsstudion. Jag är cidesco diplomerad

Läs mer

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön Kompis med kroppen 5. Bra för mig bra för miljön 5 om dan gör kroppen glad Intervjua kompisen, skolsköterskan, föräldern, syskon, tränare eller någon annan du känner om varför de tycker att man ska äta

Läs mer

En Lättare Vecka.

En Lättare Vecka. En Lättare Vecka Måndag: Fylld ugnsbakad måltidskorv Tisdag: Fiskgratäng a la Winther Onsdag: Kycklingwok Torsdag: Spenatsoppa med ägghalva Fredag: Fettucine med ajvar kyckling Lördag: Tacogratäng med

Läs mer

UNDER SAMMA TAK. Information från Störningsjouren

UNDER SAMMA TAK. Information från Störningsjouren UNDER SAMMA TAK Information från Störningsjouren BO TILLSAMMANS Du som bor i flerfamiljshus har kanske grannar över dig, under dig och på sidorna. Att bo så kräver en hel del, både hänsyn och tolerans

Läs mer

Sammanställning av olika aktiviteter som varit igång under 2013: Promenad grupp Vikengõbbarna, jämna veckor Kvinnogrupp, udda veckor

Sammanställning av olika aktiviteter som varit igång under 2013: Promenad grupp Vikengõbbarna, jämna veckor Kvinnogrupp, udda veckor Mål för trygghetsboendet Genom stöd och hjälp vill vi ge våra hyresgäster ett tryggare boende och ge en möjlighet att bo kvar i sina lägenheter så länge som möjligt och förlänga tiden som de kan vara utan

Läs mer

Ordningsregler för bostadsrättsföreningen Gjuteriet 4 Ni hittar denna och mer information om föreningen på www.sbc.se/gjuteriet4

Ordningsregler för bostadsrättsföreningen Gjuteriet 4 Ni hittar denna och mer information om föreningen på www.sbc.se/gjuteriet4 Ordningsregler för bostadsrättsföreningen Gjuteriet 4 Ni hittar denna och mer information om föreningen på www.sbc.se/gjuteriet4 Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler! Ansvar för ordningen

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

sara danielsson röster från backa Röster från Backa

sara danielsson röster från backa Röster från Backa Röster från Backa Mellanplatsprojektet bidrog till och följde uppstarten och utvecklingen av odlingsprojektet Gåsagången Gror! i ett bostadsområde i Backa. Odlingen låg på Familjebostäders mark och var

Läs mer

- Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö.

- Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö. - Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö. Vår grupp var ny, med 3-åringar som kom från olika förskolor och med olika erfarenheter. Vi började

Läs mer

Tranbärets månadsbrev maj 2015

Tranbärets månadsbrev maj 2015 Tranbärets månadsbrev maj 2015 Maj månad försvann med en hiskelig fart och även om vi haft en del dagar med sol och värme, så har den ändå varit ganska kall. Vi får trösta oss med att vårblommorna har

Läs mer

Förskoleklass Bubblan

Förskoleklass Bubblan Sida 1 av 5 Skarpnäcks skola Förskoleklass Bubblan Bulleribock telenr: 0761291067 Bubblan telenr: 0761294382 Öppning och stängningsfritids telenr: 50815626 Veckobrev 30 mars 2012 för vecka 14, 16 och 17

Läs mer

Härligt goda kycklingspett! Gjorda på svensk bröstfilé

Härligt goda kycklingspett! Gjorda på svensk bröstfilé Härligt goda kycklingspett! Gjorda på svensk bröstfilé TIPS! Använd gärna riset från igår Kycklingspett Sweet Chili med härligt asiatiskt grönsaksris 4 personer ca 10-15 minuter Kycklingspett Sweet Chili

Läs mer

Inomhus vill vi öka den fysiska aktiviteten genom att använda oss av miniröris och sångoch danslekar.

Inomhus vill vi öka den fysiska aktiviteten genom att använda oss av miniröris och sångoch danslekar. Grön Flagg Vi arbetar med tre mål inom temat Livsstil och Hälsa. Arbetet kommer att fortgå under terminerna ht 2013/vt 2015 Grön Flagg handlingsplan 2013-2015 - Tranbäret Utvecklingsområde 1 - Öka de fysiska

Läs mer

HSB BRF Strandens fakta dokument. Information till boende i föreningen. Ersätter Välkommen till Stranden. 2016-05-16 1 (10)

HSB BRF Strandens fakta dokument. Information till boende i föreningen. Ersätter Välkommen till Stranden. 2016-05-16 1 (10) HSB BRF Strandens fakta dokument. Information till boende i föreningen. Ersätter Välkommen till Stranden. 2016-05-16 1 (10) Innehåll Aktiviteter sida 4 Anslagstavla sida 4 Biltvätt sida 4 Brandvarnare

Läs mer

EXEMPELTEXTER SKRIVA D

EXEMPELTEXTER SKRIVA D EXEMPELTEXTER SKRIVA D Beskriv Må bra (s. 13) En god hälsa är viktig. Om man vill ha ett långt och bra liv, måste man ta hand om både kropp och själ. Jag försöker äta rätt för att må bra. Jag väljer ofta

Läs mer

Under takåsen EN TIDNING UTGIVEN AV RONNEBYHUS JUNI 2014. Invigning av grillplats och kragodling i Bräkne-Hoby

Under takåsen EN TIDNING UTGIVEN AV RONNEBYHUS JUNI 2014. Invigning av grillplats och kragodling i Bräkne-Hoby Under takåsen EN TIDNING UTGIVEN AV RONNEBYHUS JUNI 2014 Invigning av grillplats och kragodling i Bräkne-Hoby VD har ordet T.f. VD Gun-Marie Offesson Nu har våren eller till och med sommaren kommit med

Läs mer

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 NYANS FILM 2015-04-26 EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv Tredje versionen Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 1. EXT. BALKONGEN- DAG, 70 år, står på balkongen, rökandes

Läs mer

Recept i vårens tecken Tema picknick. Laga mjölkfritt Enkel sallad gjord på kokt ägg, grönsaker & skinka. Något sött efter: Melon och physalis

Recept i vårens tecken Tema picknick. Laga mjölkfritt Enkel sallad gjord på kokt ägg, grönsaker & skinka. Något sött efter: Melon och physalis Recept i vårens tecken Tema picknick Enkel sallad gjord på kokt ägg, grönsaker & skinka. Något sött efter: Melon och physalis Välkommen till min alldeles egna tidning där jag delar med mig av mina bästa

Läs mer

BRF LOMMA LÄGE Bofakta 6,2 TAKHÖJD

BRF LOMMA LÄGE Bofakta 6,2 TAKHÖJD BRF LOMMA LÄGE Bofakta 6,2 TAKHÖJD Lägenheter Etapp 2 Fladängskolan Bilden är en illustration. Avvik Välkommen till Lomma Läge Höje å Som alltid när vi utvecklar bostäder, väljer vi ut de bästa adresserna

Läs mer

Barnfråga 1. Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra?

Barnfråga 1. Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra? Barnfråga 1 Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra? 1. Kasta sig omkull och kväva elden X. Ringa Räddningstjänsten 2. Springa och hämta vatten och släcka branden Barnfråga 2 Nalle-Maja

Läs mer

Krämig pasta med kyckling och saffran. vecka 47

Krämig pasta med kyckling och saffran. vecka 47 Krämig pasta med kyckling och saffran vecka 47 familj Krämig pasta med kyckling och saffran cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2594 kj/ 620 kcal. Protein 48,2 g. Fett 21,7 g. Kolhydrater 54,4

Läs mer

Utdrag från Lpfö 98/10,s9-11.

Utdrag från Lpfö 98/10,s9-11. Vi erbjuder sånger och rörelselekar i vår verksamhet som stimulerar och utmanar barnens lärande och utveckling. Förskolan strävar efter att varje barn: utvecklar sin identitet och känner trygghet i den,

Läs mer

Hänsyn + Omtanke = trivsel

Hänsyn + Omtanke = trivsel En trygghet med att bo i flerfamiljshus är att man har människor omkring sig. Det hörs ljud från andra, det rör sig i området, det är liv och rörelse. Foto: duo Fotografi Du har rätt till lugn och ro Människor

Läs mer

Gott och grillat till lata dagar. Nygrillat i butiken!

Gott och grillat till lata dagar. Nygrillat i butiken! Gott och grillat till lata dagar Nygrillat i butiken! Välj en mysig plats och njut av maten. öna tillsammans Duka upp i det gr nner. med familj och vä Nygrillat i butiken! Då kycklingen är färdig kan du

Läs mer

Mitt Jobb svenska som andraspråk

Mitt Jobb svenska som andraspråk Sara elektriker AV-nummer 41511tv 2 Programvinjett /Sara är i en lägenhet, hon spikar, borrar och monterar./ SARA elektriker. Jag är utbildad starkströmselektriker. Jag har ju alltid gillat mycket tekniska

Läs mer

VÄLKOMMEN till vårt hus!

VÄLKOMMEN till vårt hus! VÄLKOMMEN till vårt hus! Vi är alla glada för vårt fina hus och vi hoppas att Du också ska finna dig väl till rätta här och känna att du faktiskt är delägare i huset. Detta gör nämligen att man är rädd

Läs mer

BBQ Beer Can Chicken hetast på grillen i sommar! Nyhet!

BBQ Beer Can Chicken hetast på grillen i sommar! Nyhet! BBQ Beer Can Chicken hetast på grillen i sommar! Nyhet! Bra mat från Lantmännen Grilla kyckling Grillglädje är matglädje! Äntligen grilltider! Nu flyttar vi ut både matlagningen och måltiden utomhus igen.

Läs mer

SOL LJUS HEALING. Solar Light Empowernment. Anna-Lena Vikström

SOL LJUS HEALING. Solar Light Empowernment. Anna-Lena Vikström SOL LJUS HEALING Solar Light Empowernment Free manual En komplett distanskurs med övningar varje vecka (Årets sommargåva från Anna-Lena Vikström 2015) En healing som får dig att uppleva solens och naturens

Läs mer

Kvarteret Bleckslagaren, Sävsjö. Ett grönt CENTRUM boende Moderna lägenheter med närhet till service och handel

Kvarteret Bleckslagaren, Sävsjö. Ett grönt CENTRUM boende Moderna lägenheter med närhet till service och handel Kvarteret Bleckslagaren, Sävsjö Ett grönt CENTRUM boende Moderna lägenheter med närhet till service och handel Vill Du bo mitt i centrum? Sävebo, det kommunala bostadsbolaget, bygger nytt i Sävsjö! Centralt

Läs mer

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer.

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer. 1. Solen var precis på väg upp och där ute på den lilla grusplanen intill byn kunde man redan se Santos springa omkring med den bruna slitna läderbollen som han gjorde varje dag. Oavsett om det var vardag

Läs mer

Kerstin hyr ut rum till studenter. Med den här mappen utmanar hon dig.

Kerstin hyr ut rum till studenter. Med den här mappen utmanar hon dig. 13-0413 forza_mappinnehall.indd 1 2015-01-15 11:49 Mappens omslag föreställer familjen Åströms gård Nilslarsberg i Svartnäs, Dalarna. Broderat av Kerstin! Kerstin hyr ut rum till studenter. Med den här

Läs mer

Trivselregler: Vid akuta fall kontakta Grupplarm 044-10 38 50

Trivselregler: Vid akuta fall kontakta Grupplarm 044-10 38 50 Trivselregler: För att alla hyresgäster ska kunna trivas så bra som möjligt har vi här sammanställt våra trivselregler. Detta är reglerna som gäller i Invectus fastigheter. Inflyttning: Inflyttningsdag

Läs mer

Antal svarande: Totalt: 125 Tjejer: 74 Killar: 51. Ålder: 13-14 år: 43 15-16 år: 37 17-18 år: 27 19-20 år: 9 Över 20 år: 9

Antal svarande: Totalt: 125 Tjejer: 74 Killar: 51. Ålder: 13-14 år: 43 15-16 år: 37 17-18 år: 27 19-20 år: 9 Över 20 år: 9 1 Vi har under tre veckor (20/6 8/7 2011) fått arbeta med att göra en marknadsundersökning om vad ungdomar tycker om biblioteken i Mjölby kommun. Det har inneburit att vi har intervjuat ungdomar på olika

Läs mer

Till dig som flyttar in

Till dig som flyttar in Till dig som flyttar in Rev datum 2011-10-10 Välkommen till oss på Invectus... Ni kommer i kontakt med oss via: Telefon 044-21 91 91 Mejl Info@invectus.net Hemsida www.invectus.net Brev Invectus AB Box

Läs mer

Bostadsmarknadens roll för äldres välbefinnande

Bostadsmarknadens roll för äldres välbefinnande Bostadsmarknadens roll för äldres välbefinnande Marianne Abramsson Nationella institutet för forskning om äldre och åldrande (NISAL) Linköpings universitet marianne.abramsson@liu.se Bygg bostäder så att

Läs mer

ORDNINGS- OCH TRIVSELREGLER

ORDNINGS- OCH TRIVSELREGLER ORDNINGS- OCH TRIVSELREGLER FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN NORDVIKSBERG 1 I SKÄRHAMN Fastställda av styrelsen den 3 september 2014 ANSVARET FÖR REGLERNA Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen

Läs mer

TallgårdenNytt. I huvudet på Linda. Alla vi på Tallgården

TallgårdenNytt. I huvudet på Linda. Alla vi på Tallgården TallgårdenNytt Månadsbrev mars-april månad 2012. Finns även att hämta på förskolans hemsida, www.mjolby.se Redaktör Pia Adlertz, pia.adlertz@mjolby.se I huvudet på Linda Hej alla föräldrar Äntligen börjar

Läs mer

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd.

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd. Kåre Bluitgen Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard nypon förlag AB Ska vi byta hår? Åh, vad ditt hår är fint, säger Ida. Hon drar borsten genom Aylas svarta hår. Tycker du?

Läs mer