DANDERYDS KOMMUN Tekniska kontoret Johan Ejbe PM TN 2007/0275

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "DANDERYDS KOMMUN Tekniska kontoret Johan Ejbe PM 0614 2009-05-28 TN 2007/0275"

Transkript

1 1(6) Tekniska nämnden Förstudie för renovering och tillbyggnad av Fribergaskolan, Mörbyberget 1 Bakgrund Tekniska nämnden har i sammanträde uppdragit åt Tekniska kontoret att genomföra en förstudie som ska omfatta underhållsåtgärder, matsal och gymnastiksal i Fribergaskolan. Även en långsiktig godtagbar lösning för Montessoriskolans lokaler ska behandlas i förstudien. Styrgruppen för projekt Fribergaskolan har bestått av fastighetschefen på fastighetsavdelningen, verksamhetsplanerare från Produktionskontoret, fritidschefen på Utbildnings- och kulturkontoret, förvaltare, rektor, bitr. rektor och projektledare från projektavdelningen vid. Sammanfattning På fastigheten Mörbyberget 1 ligger fem byggnader. I dessa drivs tre stycken verksamheter, Fribergaskolan, Danderyds Montessoriskola och Fribergagården. Skolan är byggd 1964 och har inte genomgått någon större underhållsinsats och det finns nu ett stort behov av både yttre och inre underhållsåtgärder. Lokalerna är också för små för både Fribergaskolans och Montessoriskolans verksamheter. Förstudien föreslår renovering av yttertak, fönster på hus A, skärmtak, entrépartier samt delar av fasaden. Inne i byggnaderna föreslås en ytskiktsrenovering av samtliga utrymmen, kompletteringar av undertak samt renovering av wc-grupperna. Köket har fått ett föreläggande av Södra Roslagens Miljö- och Hälsa och för att möta dagens krav och behov föreslås en tillbyggnad där ett nytt kök placeras och matsalen utökas. För att täcka övriga behov föreslås ytterligare två tillbyggnader där både Fribergaskolans och Montessoriskolans behov uppfylls. Ytterligare verksamhetsanpassningar runt om i byggnaderna föreslås för att göra lokalerna mer ändamålsenliga. Delar av installationerna i skolan behöver bytas ut för att möta dagens krav och rekommendationer även ett stambyte kan vara skäligt att utföra i detta projekt.

2 Förstudieresultat Förstudien har resulterat i ett antal åtgärdsförslag. Nedan är en sammanfattning av åtgärdsförslagen uppdelat per huskropp. Se även bilaga för hela Förstudierapporten. Generella fastighetsåtgärder Fastigheten är i behov av ett antal underhållsåtgärder. Förstudien visar på flera yttre byggnadsdelar som behöver underhållas. Det är stort behov av fönsterrenovering av gymnastiksalens fönster, underhåll rekommenderas av samtliga skärmtak vid entréer, plåtdetaljer på tak och entrépartier i trä. Underhållsåtgärder rekommenderas även av takens skarvar. Hus A I Hus A föreslås en total renovering av herrarnas omklädningsrum vilket är i dåligt skick och i resterade utrymmen i huset föreslås ytskiktsrenoveringar. Undantaget är damernas omklädningsrum vilket nyligen är ombyggt och är i gott skick. Hus B I Hus B ligger idag expeditionen och lärarutrymmen. Dessa utrymmen är inte helt ändamålsenliga idag och därför föreslås en ombyggnation där lärarplatserna flyttas till Hus C (se nedan avsnitt) och rummen omdisponeras för att fungera bättre med verksamhetens behov. Samtliga rum är i behov av ytskiktsrenovering. Toalettgruppen är nyligen renoverad och åtgärdas inte. Hus C I Hus C ligger i stort sett alla klassrum och grupprum samt utplacerade lärararbetsrum och förråd. På bottenvåningen finns även kapphallar och wcgrupper. Lärararbetsplatserna är för små och det saknas några grupprum och en naturlig plats för elever att vara på under raster. Lokalerna för sjuksköterska, kurator är dåligt fungerande och förstudien föreslår en ombyggnad av där befintliga väggar samt wc flyttas för att få en effektivare användning av ytan. Ingen ytterligare yta tas i anspråk. Idag är biblioteket inhyst i tre stycken byggbodar på skolgården. Det finns ingen yta i skolans befintliga lokaler och en tillbyggnad i två våningar föreslås i direkt anslutning till Hus C. Denna tillbyggnad är på ca 120 kvm per plan. På bottenvåningen inryms bibliotek och i förlängning in i byggnaden inryms ytterligare elevytor i form av grupprum. På det övre planet av tillbyggnaden placeras lärararbetsplatser även två klassrum i befintliga byggnaden tas i anspråk till detta. Dessa två klassrum ersätts i Hus D, se nedan avsnitt. I tillgänglighetssyfte installeras en ny hiss i anslutning till tillbyggnationen. I samtliga klassrum, grupprum och lärarrum föreslås ytskiktsrenoveringar och kompletteringar av undertak där det finns behov. 2(6)

3 I trappspindlar och på vilplan samt i kapphallarna föreslås en rengöring av tegelväggar och stengolv samt kompletteringar av takplattor i undertaket. Fasta sittbänkar kan behållas om de renoveras. Väggar och snickerier målas och en renovering av wc-grupperna föreslås. Hus D, Fribergaskolan och Danderyds Montessoriskola I Hus D ligger resursverksamheten, hemkunskap och Danderyds Montessoriskola. Resursverksamheten är i behov av ytterligare lärararbetsplatser och Montessoriskolan är i behov av ytterligare ca 240 kvm. Då inga ytor finns tillgängliga i befintliga husen är en tillbyggnad det enda alternativet. En tillbyggnad i två våningar föreslås för att täcka behovet. I den övre våningen föreslås resursverksamheten flytta in och i de lokaler som de lämnar flyttas väggar så att det blir två klassrum och ett grupprum vilket ersätter de undervisningsytor som försvinner på plan 2 i samband med tillbyggnaden på Hus C. Den undre våningen av tillbyggnaden täcker upp behovet som Montessoriskolan har för sin tilltänkta utvidgning. Hemkunskapen är i behov av ombyggnad och upprustning av undervisningsköken. En flytt av väggar och omdisponering av ytorna gör att ytorna blir mer ändamålsenliga för dagens behov. Ett byte av köksutrustning och utökning i antal kök samt en total ytskiktrenovering och renovering av wcgrupper rekommenderas också. Tillbyggnaden kräver en flytt av soprummet. Förslaget är att detta placeras i anknytning till Hus E där redan ett soprum finns. Detta besparar avfallshantering över Montessoriskolans skolgård. Det hus som Telia har sin radio- och telekommunikation i ligger på den mark där den föreslagna tillbyggnaden skulle ligga. I programskedet studeras möjligheten att flytta på utrustningen till en annan plats. Hus E I Hus E ligger kök, matsal, aula, textilslöjd samt trä- och metallslöjden. Den mest akuta åtgärden på Fribergaskolan är att åtgärda köket som fått nedslag av Södra Roslagens Miljö- och hälsa. Den 28 augusti 2008 kom ett föreläggande om åtgärder och därför har kök och matsal prioritet på att åtgärdas. Idag går Montessoriskolans elever och äter i Kevingeskolan. I förstudien har ett förslag tagits fram där kök och matsal har kapacitet att servera 600 portioner. Med den nya kapaciteten kan även Montessoriskolans elever äta här och slipper gå till Kevingeskolan. Dagens kök och matsal är inte ändamålsenliga och i behov av renovering. För att möta dagens krav på ett tillagningskök behöver köket utvidgas, detta har förstudien visat på görs bäst i form av en tillbyggnad där ett helt nytt kök placeras. Det gamla köket utryms och blir ytterligare matsalsyta. 3(6)

4 4(6) I musiksal, aula, textilslöjden samt trä- och metallslöjd föreslås en ytskiktsrenovering, undertak byts ut alternativt kompletteras. En utvidgning av textilslöjdens lokal föreslås med den yta som tidigare var smörjgrop även en renovering av anslutande lärararbetsrum föreslås. I trapphus och entré föreslås ommålning och renovering av wc-grupperna. Fribergagården (Hus A) Fribergagården är i stort behov av inre underhåll i form av nya ytskikt och undertak i samtliga rum och wc. Även en del verksamhetsanpassningar behövs för att lokalerna bättre ska kunna vara ändamålsenliga. Förstudien föreslår en ombyggnad av caféet med tillhörande förråd. Inga ytterligare ytor tas i anspråk. Installationsåtgärder Tapp- och spillvatten kommer inom en snar framtid, 5 10 år, behöver bytas ut och detta är ett bra tillfälle att göras det. Luftbehandlingens systemupplägg bör behållas men ett flertal aggregat har brister och de bör bytas ut för att få en bättre fungerande anläggning och nya aggregat förses med värmeväxlare vilka bidrar till en minskad energiförbrukning. Nya aggregat placeras även i de tillbyggnationer som föreslås. Dagens elinstallationer och kanalisation fungerar men har brister och möter inte dagens krav, el-konsulten rekommenderar en upprustning. En upprustning är dock en stor kostnad som bör utredas vidare i programskedet hur vida det verkligen behövs. Förstudien rekommenderar dock minst en upprustning så att installationerna möter dagens krav för personsäkerhet inom grundskolor. Ett byte av samtliga belysningsarmaturer rekommenderas för att möta kraven på arbetsbelysning och få en minskad elförbrukning. Ett byte av belysningsarmaturer mot nya energisnålare minskar elförbrukningen så att den befintliga serviscentralen även räcker till i framtiden. Dagens brandlarmsystem bedöms som otillräckligt då larmdon saknas i flera delar av husen. I programskedet tas en brandskyddsdokumentation fram för att klarlägga behovet i varje enskild lokal. Vidare bör en förenkling av brandspjällslösningen samt bättre tillgänglighet för en del av teknikutrymmen utredas programskedet. Mark Skolgården har tydliga inslag av naturmark och inga åtgärder föreslås. Dock upplevs gångvägar som otrygga när det är mörkt och belysningen föreslås kompletteras. Samtal har hållits med Anna Röst Riben från Brottsförebyggande rådet och en trygghetsvandring föreslås i programskedet tillsammans med elever, lärare, polis och Brottsförebyggande rådet.

5 Trafik Transportvägar på skolan är begränsade till två vägar. Möjligheterna att förändra dessa är små och det som förstudien föreslår att främst en enklare förändring som innebär att p-platser vid vändplatsen tas bort så att vändplatsen blir större. Areor Ytorna är redovisade nedan i tabellen, se även bilaga för fullständig ytsammanställning. I funktionsyta räknas inte allmänna utrymmen så som korridorer, trapphus, teknikutrymmen etc. Funktionsyta per elev rekommenderas allmänt vara 7,75 kvm per elev. Montessoriskolans låga nyckeltal kommer av att de hyr in sig i alla specialutrymmen så som slöjd, hemkunskap mm. i andra skolor. 5(6) Fribergaskolan Montessori Bef. funktionsyta yta/elev 7,1 2,9 Ny funktionsyta Ny yta/elev 7,8 3,2 Tider Programskede: ca 3 månader Projekteringsskede: ca 4 månader Upphandling entreprenad: ca 2 månader Produktion: etappindelningar som anpassas till pågående verksamhet under ca 2 år. Ekonomi Tillbyggnaderna och verksamhetsanpassningarna är en investering och för dessa kan Kommunen ut en högre hyra. Underhållsåtgärderna för fastigheten bör delvis finansieras av Fastighetsavdelningens underhållsbudget och delvis är som en investering som är hyreshöjningsgrundande då det blir en ny standard i och med nya wc-grupperna och omklädningsrum. Tillbyggnaden för Montessori finansieras genom en hyreshöjning för verksamheten. Ytskiktsrenoveringar på Fribergagården kan betraktas som en underhållsåtgärd medan ombyggnationen av caféet är en standardhöjning som motiverar en hyreshöjning. Detsamma gäller för nya akustikplattor i taket. s synpunkter och förslag har i sitt förstudiearbete visat på ett stort behov av underhåll, verksamhetsanpassningar och behov av tillbyggnationer.

6 Åtgärderna utförs mest rationellt vid en och samma insats i varje huskropp för att få samordningsvinster och minimera störningar för verksamheten. 6(6) föreslår att arbetet med föreslagna åtgärder går vidare in i ett programskede. Beslutsförslag Tekniska nämnden uppdrar till att genomföra programarbete till en budgeterad kostnad om 1 mkr inom ramen för budgeterade medel om 5 mkr i 2009 års budget och överlämnar förstudien till kommunstyrelsen. Leif Horn Bilagor: Förstudie, Verksamhetsbeskrivning, A-skisser, Ytsammanställning, Uppdragsbudget program Exp. Kommunstyrelsen

Om- och tillbyggnad av Fribergaskolan, Mörbyberget 1

Om- och tillbyggnad av Fribergaskolan, Mörbyberget 1 1(5) KS 2009/0134 Om- och tillbyggnad av Fribergaskolan, Mörbyberget 1 Ärendet Genomförd programutredning med revideringsdatum 2010-05-11 visar på omfattande insatser gällande Fribergaskolan. Förutom de

Läs mer

2013-05-20 Lokalutredning grundskola/grundsärskola i Hallstahammars tätort

2013-05-20 Lokalutredning grundskola/grundsärskola i Hallstahammars tätort 2013-05- 2013-05-20 Lokalutredning grundskola/grundsärskola i Hallstahammars tätort Tekniska förvaltningen har från Kommunstyrelsen fått i uppdrag att utreda vilka ytor som friställs i de olika alternativen,

Läs mer

Förstudie - delrapport 2012-12-21

Förstudie - delrapport 2012-12-21 - delrapport 2012-12-21 Sammanställning av befintliga ytor i Häggviksskolans skolbyggnader samt ytbehov för Kulturskolan, Häggviksskolan och Sollentuna musikklasser. Prisindikation för tre olika om- och

Läs mer

HAGASKOLAN. Bef utseende Situationsplan skala A3 = 1:1000

HAGASKOLAN. Bef utseende Situationsplan skala A3 = 1:1000 A högstadie 1706 kvm B expedition 233 kvm C mellanstadie 1176 kvm D mediatek 410 kvm E trä/metallslöjd 313 kvm F textilslöjd 109 kvm G hemkunskap 225 kvm H idrott inkl exp 2488 kvm I paviljong 276 kvm

Läs mer

Rapport Inventering Kungshamns Skola

Rapport Inventering Kungshamns Skola Rapport Inventering Kungshamns Skola Upprättad av Sandra Andersson Ramböll Sverige AB Division.Projektledning Lasarettsgatan 4A 452 37 Strömstad Telefon 010-615 60 00 Fax 0526-600 44 www.ramboll.se Organisationsnummer

Läs mer

PM - Kostnadsbedömning 1 (7)

PM - Kostnadsbedömning 1 (7) PM - Kostnadsbedömning 1 (7) ABadABACUMBygg+&Fastighetsadministration Kaptensgatan3,70365ÖREBRO Tel0199307330 Mobil07096651918 Rev. Ljusnarshallen, Kopparberg Kostnadsbedömning för om och tillbyggnader

Läs mer

Skåp, dubbla inkl montage WC, hel kaklad inkl porslin Ny dörr inkl beslag

Skåp, dubbla inkl montage WC, hel kaklad inkl porslin Ny dörr inkl beslag Prisexempel Ytskikt Målning Golv (rivning bef matta + nytt linoleum, sockling) Undertak (exkl. belysning) á pris 184kr/m2 1554kr/m2 440kr/m2+200kr rivning=640kr/m2 Fast inredning och rum Kapphyllor, ca

Läs mer

Mörbyberget 1, Fribergaskolan etapp 3-6, Slutredovisning

Mörbyberget 1, Fribergaskolan etapp 3-6, Slutredovisning 1(5) Mörbyberget 1, Fribergaskolan etapp 3-6, Slutredovisning Ärendet Fastighetsnämnden har efter beslut 2016-12-08 72 lämnat en slutredovisning av Fribergaskolans ombyggnation av etapp 3-6. Denna visar

Läs mer

Djursholm 2:206, Gärdestorp, Om- och tillbyggnad av Djursholms ridhus

Djursholm 2:206, Gärdestorp, Om- och tillbyggnad av Djursholms ridhus 1(6) Fastighetsnämnden Djursholm 2:206, Gärdestorp, Om- och tillbyggnad av Djursholms ridhus Ärendet återredovisar härmed uppdraget Om- och tillbyggnad av Djursholms ridhus i enlighet med kommunstyrelsens

Läs mer

Reviderat genomförandebeslut kapacitetsökning med ny- och ombyggnad, Bäckahagens skola, kv. Krysstaket 7, Bandhagen

Reviderat genomförandebeslut kapacitetsökning med ny- och ombyggnad, Bäckahagens skola, kv. Krysstaket 7, Bandhagen Tjänsteutlåtande SISAB:s styrelse 2019-05-25 Ärende 8.7 DNR: 2019-00243 2019-05-08 Handläggare: Anders Eklund Telefon 08-508 460 67 Till styrelsen för Skolfastigheter i Stockholm AB, SISAB Reviderat genomförandebeslut

Läs mer

Inger Olsson-Blomberg (m) ordf. Carina Erlandsson (m) Benkt Lindström (m) Anita Jansson (c) Sven Stjärne (fp)

Inger Olsson-Blomberg (m) ordf. Carina Erlandsson (m) Benkt Lindström (m) Anita Jansson (c) Sven Stjärne (fp) Sammanträdesdatum 1(7) Plats och tid Tekniska kontoret, kl. 09.00 11.30 Paragrafer 11-15 Beslutande Inger Olsson-Blomberg (m) ordf. Carina Erlandsson (m) Benkt Lindström (m) Anita Jansson (c) Sven Stjärne

Läs mer

Alterdalens skola f-6 Version rev 10 dat

Alterdalens skola f-6 Version rev 10 dat Alterdalens skola f-6 Version rev 10 dat 2012-11-05 Kortfakta Verksamhetsyta per elev Totalkosnad per elev 10,1 m²/elev 92 527 kr/elev Beskrivning nuvarande verksamhet Skolan består av tre ordinära klassrum

Läs mer

Inriktningsbeslut renovering och verksamhetsanpassning av Skönstaholmsskolan

Inriktningsbeslut renovering och verksamhetsanpassning av Skönstaholmsskolan Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) Handläggare Emil Hjort Telefon: 08-508 11 771 Åsa Härkegård Telefon: 08-508 33 333 Till Utbildningsnämnden Inriktningsbeslut

Läs mer

PROJEKTPLAN KEVINGESKOLAN FÖRSTUDIESKEDE. Fastighet: Jungfrun 2. Uppdragsgivare: Fastighetsnämnden. (Underlag för program)

PROJEKTPLAN KEVINGESKOLAN FÖRSTUDIESKEDE. Fastighet: Jungfrun 2. Uppdragsgivare: Fastighetsnämnden. (Underlag för program) 1(10) PROJEKTPLAN KEVINGESKOLAN Fastighet: Jungfrun 2 Uppdragsgivare: Fastighetsnämnden FÖRSTUDIESKEDE (Underlag för program) Beslutad Fastighetsnämnden Upprättad 2012-10-02 Fastighetsavdelningen Reviderad

Läs mer

Lindboskolans ombyggnad. skisser och planer

Lindboskolans ombyggnad. skisser och planer Lindboskolans ombyggnad skisser och planer Barn- och utbildningsnämnden 2017 Ombyggnationen av Lindboskolan har kommit igång och är en bra bit på väg. I styrgruppen för planeringen av byggprojektet har

Läs mer

SKÄGGEBERGSSKOLAN SUNNE idéskiss 2013.09.23

SKÄGGEBERGSSKOLAN SUNNE idéskiss 2013.09.23 LÄGET I STADEN 1 PROJEKTFÖRUTSÄTTNINGAR Situationen idag Lokalbehov/förutsättningar Lågstadium: 2-parallelligt = 6 klasser Endast 1 av 6 klassrum har tillgång till i direkt anslutning Trånga kapprum Mellanstadium:

Läs mer

Genomförandebeslut för om- och tillbyggnation av Västertorpsskolan

Genomförandebeslut för om- och tillbyggnation av Västertorpsskolan Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-15 Handläggare Josefin Johansson Telefon: 076-1233601 Till Utbildningsnämnden 2017-10-19 Genomförandebeslut

Läs mer

Hortlaxskolan åk 7-9 Version rev 10 dat 2012-11-05

Hortlaxskolan åk 7-9 Version rev 10 dat 2012-11-05 Hortlaxskolan åk 7-9 Version rev 10 dat 2012-11-05 Kortfakta Verksamhetsyta per elev Totalkostnad per elev 16,4 m²/elev 74 184 kr/elev Beskrivning nuvarande verksamhet I huvudbyggnaden finns verksamhet

Läs mer

Genomförandeförslag för ombyggnad av Östra Reals gymnasium i samband med ombyggnaden av ventilationssystemet

Genomförandeförslag för ombyggnad av Östra Reals gymnasium i samband med ombyggnaden av ventilationssystemet Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-06-13 Handläggare Maria Holdo Telefon: 08-508 33 888 Till Utbildningsnämnden 2017-08-24 Genomförandeförslag

Läs mer

Genomförandebeslut ombyggnad av hus A och B i kv. Skolörten 1, Hässelby Villastads skola, Hässelby- Vällingby

Genomförandebeslut ombyggnad av hus A och B i kv. Skolörten 1, Hässelby Villastads skola, Hässelby- Vällingby Tjänsteutlåtande SISAB:s styrelse 2019-03-11 Ärende 7.1 DNR: 2019-00096 2019-02-15 Handläggare: Anders Eklund Telefon 08-508 460 67 Till styrelsen för Skolfastigheter i Stockholm AB, SISAB Genomförandebeslut

Läs mer

Inriktningsbeslut avseende utbyggnad hus A, Olovslundsskolan i kv. Olovsberg 11, Bromma

Inriktningsbeslut avseende utbyggnad hus A, Olovslundsskolan i kv. Olovsberg 11, Bromma Tjänsteutlåtande SISAB:s styrelse 2018-12-04 Ärende 8.3 DNR: 2018-00609 2018-11-02 Handläggare: Anders Eklund Telefon 08-508 460 67 Till styrelsen för Skolfastigheter i Stockholm AB, SISAB Inriktningsbeslut

Läs mer

Löpande underhållsplan för Brf Postsäcken 11 utkast 2005-08-24

Löpande underhållsplan för Brf Postsäcken 11 utkast 2005-08-24 Löpande underhållsplan för Brf Postsäcken 11 Version 1.1-2006-03-01 1 Inledning... 1 1.1 Underhåll av planen... 2 2 Kortsiktig teknisk plan plan för innevarande år... 3 3 Långsiktig teknisk plan... 4 3.1

Läs mer

Genomförande av ombyggnad av Ale kulturrum och Da Vinciskolan

Genomförande av ombyggnad av Ale kulturrum och Da Vinciskolan TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor kommunstyrelsen Diarienummer: KS.2018.98 Datum: 2018-03-01 Utvecklingsledare Lokalplanering Maria Palm E-post: maria.palm@ale.se Kommunstyrelsen Genomförande av ombyggnad av

Läs mer

Sturebyskolan. Riva Vitan och bygga nytt på kort tid och till låg kostnad.

Sturebyskolan. Riva Vitan och bygga nytt på kort tid och till låg kostnad. Sturebyskolan Riva Vitan och bygga nytt på kort tid och till låg kostnad. Ersätta befintlig tillfällig Paviljong Vitan med permanent byggnad. Att bygga nytt kostar pengar och tar tid det kan vi alla vara

Läs mer

Lokalprogrammet är tänkt att vara en vägvisare i tidiga skeden av verkliga nybyggnadsplaner.

Lokalprogrammet är tänkt att vara en vägvisare i tidiga skeden av verkliga nybyggnadsplaner. 2010-06-30 TILL VERKSAMHETSCHEF SKOLA En arbetsgrupp med representanter från Skola/utbildning, Lokalförsörjningskontoret och Kommunledningskansliet har förnyat och förändrat Borås Stads rekommendationer

Läs mer

Beslut om renovering av hus A1

Beslut om renovering av hus A1 LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2012-08-23 108 Beslut om renovering av hus A1 Förslag till beslut Produktionsstyrelsen beslutar: Dnr PS 2012-0059

Läs mer

Byleskolan - Ny skolbyggnad

Byleskolan - Ny skolbyggnad 1(5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kommunfastigheter Maria Östholm Byleskolan - Ny skolbyggnad Sammanfattning Täby kyrkby och området Byle har en kraftig befolkningstillväxt bland annat till följd av omfattande

Läs mer

Genomförandebeslut rörande ombyggnation och tillgänglighetsanpassning av Hammarbyskolan Södra (åk f - 9)

Genomförandebeslut rörande ombyggnation och tillgänglighetsanpassning av Hammarbyskolan Södra (åk f - 9) Utbildningsförvaltningen avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2014-10-13 Handläggare Anna Fredriksson Telefon: 08-508 33 875 Till Utbildningsnämnden 2014-12-18 Genomförandebeslut

Läs mer

Proposition till Brf Riddarsporren24 föreningsstämma inför beslut om tak-, fönster- och fasadrenovering

Proposition till Brf Riddarsporren24 föreningsstämma inför beslut om tak-, fönster- och fasadrenovering Proposition till Brf Riddarsporren24 föreningsstämma inför beslut om tak-, fönster- och fasadrenovering Stockholm 2015-05-04 Efter redovisning vid informationsmöten den 12 mars 2015, öppet hus den 14 och

Läs mer

Renovering av hus A1 vid Akademiska sjukhuset

Renovering av hus A1 vid Akademiska sjukhuset LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2012-11-22 155 Dnr PS 2012-0059 Renovering av hus A1 vid Akademiska sjukhuset Förslag till beslut Produktionsstyrelsen

Läs mer

Tjänsteutlåtande 2011-05-06. DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Cecilia von Sydow

Tjänsteutlåtande 2011-05-06. DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Cecilia von Sydow 1(5) KS 2009/0115 Programarbete avseende investering gällande Skogsgläntans förskola, Fastigheten Djursholm 2:371 Sammanfattning Fastighetsnämnden har i beslut april 2011 föreslagit kommunstyrelsen att

Läs mer

Protokoll från mötet i Alingsås med Fastighetsnämnden för Västra Götalandsregionen. 22 mars 2016

Protokoll från mötet i Alingsås med Fastighetsnämnden för Västra Götalandsregionen. 22 mars 2016 Protokoll från mötet i Alingsås med Fastighetsnämnden för Västra Götalandsregionen 22 mars 2016 DELEGERINGSSBESLUT AV FASTIGHETSDIREKTÖREN PÅ DELEGERING AV FASTIGHETSNÄMNDEN 2016-03-22

Läs mer

Gånglåten OMBYGGNAD GÖTEBORG

Gånglåten OMBYGGNAD GÖTEBORG OMBYGGNAD GÖTEBORG Jurymotivering: Goda exempel av omdaningar och upprustningar av rekordårens bostadsbestånd. I fallet Gångalåten handlar det om ganska drastiska ingrepp med tillbyggnader och hissinstallationer.

Läs mer

Evakuering Skytteskolan

Evakuering Skytteskolan Evakuering Skytteskolan Under entreprenadtiden så kommer Skytteskolans elever behöva evakueras. Eftersom den nya Skytteskolan ska bli en F-9 skola så vill stadsdelen expandera sin verksamhet varje nytt

Läs mer

Inriktningsbeslut gällande ombyggnation och volymökning Bäckahagens skola

Inriktningsbeslut gällande ombyggnation och volymökning Bäckahagens skola Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-09-20 Handläggare Michael Vogtmann Telefon: 08-508 33 650 Till Utbildningsnämnden 2016-10-20 Inriktningsbeslut

Läs mer

Förstudie. SDN Norra Hisingen. Förstudie. Klarebergsskolan lokalanpassning

Förstudie. SDN Norra Hisingen. Förstudie. Klarebergsskolan lokalanpassning Förstudie SDN Norra Hisingen 1(7) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Innehåll... 3 1.2 Bakgrund... 3 1.3 Syftet med förstudien... 3 1.4 Medverkande... 4 2. Verksamhetsbeskrivning... 4 3. Behov...

Läs mer

Genomförandebeslut för verksamhetsanpassningar i kök och matsal vid Sjöängsskolan

Genomförandebeslut för verksamhetsanpassningar i kök och matsal vid Sjöängsskolan Somar18 Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-10-10 Handläggare Monica Strandgren Telefon: 08-508 33 426 Till Utbildningsnämnden 2018-11-22 vid

Läs mer

SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN

SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN DIARIENUMMER KS 2014.383 R A PPORT SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN 2015-05-08 Förstudie Kårsta skolans lokaleffektivisering Författare Mikael Albertsson SBF Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning...

Läs mer

Beslut om investeringar kring för- och grundskolelokaler

Beslut om investeringar kring för- och grundskolelokaler Pressmeddelande från Umeå kommuns intranät 2012-11-08 Beslut om investeringar kring för- och grundskolelokaler De renoveringar och tillbyggnader på skollokaler som ska ske de närmaste tre åren är nu ade.

Läs mer

Rapport Inventering Smögens Skola Upprättad av Sandra Andersson

Rapport Inventering Smögens Skola Upprättad av Sandra Andersson Rapport Inventering Smögens Skola Upprättad av Sandra Andersson Ramböll Sverige AB Division.Projektledning Lasarettsgatan 4A 452 37 Strömstad Telefon 010-615 60 00 Fax 0526-600 44 www.ramboll.se Organisationsnummer

Läs mer

Renovering av Bredängshallens simbassäng med mera

Renovering av Bredängshallens simbassäng med mera Fastighetskontoret Idrottsförvaltningen Sida 1 (6) 2014-12-18 Handläggare Kontaktperson fastighetskontoret Arne Karlsson Projektavdelningen Telefon: 08-508 26 529 arne.karlsson@stockholm.se Till fastighetsnämnden

Läs mer

F-6 skola, centralorten

F-6 skola, centralorten F-6 skola, centralorten 2015-03-11 Rösparksskolan Mossens fritidshem Nya skolan (förskoleklass och fritidshem) Rösparksskola (årskurs 1-6) Nolby (Tellus fritidshem) 2015-03-11 2 Rösparksskolan - nuläge

Läs mer

Björklundaskolan f-3 Version rev 10 dat 2012-11-05

Björklundaskolan f-3 Version rev 10 dat 2012-11-05 Björklundaskolan f-3 Version rev 10 dat 2012-11-05 Kortfakta Verksamhetsyta per elev Totalkostnad per elev 7,1 m²/elev 81 840 kr/elev Beskrivning lokaler och nuvarande verksamhet I skolan bedrivs idag

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2017-11-22 283 KS 395/17 Justering av investeringsanslag för ombyggnad av Almåsskolan Beslut Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige

Läs mer

Mörbyberget 1, Fribergaskolan, upprustning och tillbyggnad, godkännande av program, uppdrag att genomföra projektering samt begäran om tilläggsanslag

Mörbyberget 1, Fribergaskolan, upprustning och tillbyggnad, godkännande av program, uppdrag att genomföra projektering samt begäran om tilläggsanslag 1(8) Tekniska nämnden Mörbyberget 1, Fribergaskolan, upprustning och tillbyggnad, godkännande av program, uppdrag att genomföra projektering samt begäran om tilläggsanslag Ärendet Fastigheten är i stort

Läs mer

Inriktningsbeslut avseende teknisk upprustning av vårdflyglar på Södersjukhuset

Inriktningsbeslut avseende teknisk upprustning av vårdflyglar på Södersjukhuset Stockholms läns landsting 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Ekonomi och finans Ankom Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2014-05- 0 9 Inriktningsbeslut avseende teknisk

Läs mer

Ledamöter kallas. Ersättare för kännedom. för sammanträde OBS! Fredag 2 december 2016 kl Ombyggnation/uthyrning av lokal i Rosendahl

Ledamöter kallas. Ersättare för kännedom. för sammanträde OBS! Fredag 2 december 2016 kl Ombyggnation/uthyrning av lokal i Rosendahl 28 november 2016 Kommunstyrelsens Teknikutskott KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Ledamöter kallas. Ersättare för kännedom. Tid och plats Bröderna Ericssonrummet för sammanträde OBS! Fredag 2 december 2016 kl. 13.30

Läs mer

Inriktningsbeslut om kapacitetsökning i kök och matsal samt ventilationsåtgärder på Hökarängsskolan.

Inriktningsbeslut om kapacitetsökning i kök och matsal samt ventilationsåtgärder på Hökarängsskolan. Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2016-04-15 Handläggare Michael Vogtmann Telefon: 08-508 33 650 Till Utbildningsnämnden 2016-05-19 Inriktningsbeslut

Läs mer

5 Nybyggnation av Falkbergsskolan (UF/2017:88)

5 Nybyggnation av Falkbergsskolan (UF/2017:88) ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1 [1] Utbildningsnämnden 2017-03-14 5 Nybyggnation av Falkbergsskolan (UF/2017:88) Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden beslutar om nybyggnation av Falkbergskolan. 2. Utbildningsnämnden

Läs mer

Mark - gård Hus 2 Grusgångar saknar grus Ta bort gräs och fyll på med nytt grus

Mark - gård Hus 2 Grusgångar saknar grus Ta bort gräs och fyll på med nytt grus BRF.TINGET - NACKA UNDERHÅLLSBEHOV Rev 2017-05-24 Belopp inkl. moms BYGGNADSDEL BRIST/ FEL/ SKADA BEDÖMND PRIORITET BEDÖMND Mark - gård Hus 2 Grusgångar saknar grus Ta bort gräs och fyll på med nytt grus

Läs mer

F-6 skola, centralorten 2015-05-19

F-6 skola, centralorten 2015-05-19 F-6 skola, centralorten 2015-05-19 Rösparksskolan Mossens fritidshem Nya skolan (förskoleklass och fritidshem) Rösparksskola (årskurs 1-6) Nolby (Tellus fritidshem) 2015-03-11 2 Rösparksskolan - nuläge

Läs mer

Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) om-, tilloch. nybyggnad av grund- och förskola på fastigheten Resedan 2, Vasa Real, Genomförandebeslut

Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) om-, tilloch. nybyggnad av grund- och förskola på fastigheten Resedan 2, Vasa Real, Genomförandebeslut Utlåtande 2017:56 RI+RIV (Dnr 112-14/2017) Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) om-, tilloch nybyggnad av grund- och förskola på fastigheten Resedan 2, Vasa Real Genomförandebeslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Inriktningsbeslut om ny- och ombyggnation av skolbyggnad vid Sturebyskolan

Inriktningsbeslut om ny- och ombyggnation av skolbyggnad vid Sturebyskolan Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Sida 1 (7) 2017-06-21 Handläggare Monica Strandgren Telefon: 08-508 33 426 Till Utbildningsnämnden 2017-09-21 Inriktningsbeslut om ny- och

Läs mer

Produktion av driftavdelningen lokaler

Produktion av driftavdelningen lokaler LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2013-04-26 37 Produktion av driftavdelningen lokaler Förslag till beslut Produktionsstyrelsen beslutar Dnr

Läs mer

Underhållsplan HSB BRF 32 Astolf

Underhållsplan HSB BRF 32 Astolf Underhållsplan HSB BRF 32 Astolf Uppsala 2004-12-01 Rev 1: 2009-07-09 Rev 2: 2012-03-30 (denna version) Hydracon Sverige AB Fålhagsleden 57 UPPSALA Upprättad av: Joakim Hammarsten Denna revidering utförd

Läs mer

Pitholmsskolan, åk (6)7-9 Version rev 10 dat 2012-11-05

Pitholmsskolan, åk (6)7-9 Version rev 10 dat 2012-11-05 Pitholmsskolan, åk (6)7-9 Version rev 10 dat 2012-11-05 Kortfakta Verksamhetsyta per elev Totalkostnad per elev 0,0 m²/elev 0 kr/elev Beskrivning nuvarande verksamhet Pitholmsskolan har nyligen genomgått

Läs mer

Ombyggnad av geriatrisk avdelning för närvård vid Lasarettet i Enköping

Ombyggnad av geriatrisk avdelning för närvård vid Lasarettet i Enköping LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2013-06-25 74 Dnr PS 2013-0038 Ombyggnad av geriatrisk avdelning för närvård vid Lasarettet i Enköping Förslag

Läs mer

Utökning av Liljeholmshallen - förslag till förhyrning av ny lokal

Utökning av Liljeholmshallen - förslag till förhyrning av ny lokal IDROTTSFÖRVALTNINGEN SID 1 (5) 2008-12-03 Handläggare: Ulf Sankell / Niklas Karlsson Telefon: 508 27 919 / 508 27 974 Till Idrottsnämnden den 16 december 2008 Utökning av Liljeholmshallen - förslag till

Läs mer

Genomförandebeslut om ut- och ombyggnad på Herrängens skola

Genomförandebeslut om ut- och ombyggnad på Herrängens skola Utbildningsförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2013-12-03 Handläggare Johanna Slotteborn Telefon: 08-508 33 576 Till Utbildningsnämnden 2013-12-19 Genomförandebeslut om

Läs mer

INVESTERINGSBILAGA, Bilaga 1

INVESTERINGSBILAGA, Bilaga 1 2015-04-23 1(7) INVESTERINGSBILAGA, Bilaga 1 Till tjänsteutlåtande avseende Projekt: Nya Hallsta förskola Om- och tillbyggnad av fastighet på Magistervägen i Hallstavik till en förskola med 6 avdelningar.

Läs mer

Genomförandebeslut för ombyggnad av fastigheten Torkan 17, Norrmalm

Genomförandebeslut för ombyggnad av fastigheten Torkan 17, Norrmalm Handläggare Per Andrén Tel 08-737 21 85 Styrelseärende 2013-10-01 Ärende nr 12 Dnr 2013/1768-3.2.4 Genomförandebeslut för ombyggnad av fastigheten Torkan 17, Norrmalm Förslag till beslut Styrelsen för

Läs mer

Lokalprogram för Malmö grundskolor Grundskoleförvaltningen

Lokalprogram för Malmö grundskolor Grundskoleförvaltningen Lokalprogram för Malmö grundskolor Grundskoleförvaltningen Upprättad Datum: 2014-05-12 Version: 2.3 Ansvarig: Antaget av förvaltningsledningen 2014-05-13 rev 2014-09-09, 2014-10-13, 2014-12-10 Förvaltning:

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning 2015-10-12 Dnr: 2015/160-ÄN-753 Helena Duske - bo183 E-post: helena.duske@vasteras.se. Äldrenämnden

Sociala nämndernas förvaltning 2015-10-12 Dnr: 2015/160-ÄN-753 Helena Duske - bo183 E-post: helena.duske@vasteras.se. Äldrenämnden TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-10-12 Dnr: 2015/160-ÄN-753 Helena Duske - bo183 E-post: helena.duske@vasteras.se Kopia till Fastighetskontoret Äldrenämnden Förstudie till ombyggnad/tillbyggnad

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 2 december (11)

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 2 december (11) Kommunstyrelsens teknikutskott 2 december 2016 1 (11) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.30-16.20 Ajournering 15.25-15.40 Beslutande: Per Gruvberger (S), ordförande Olle Engström (S)

Läs mer

ÅTGÄRDER, SAMT KOSTNADSSAMMANSTÄLLNING, GÄLLANDE VILLA SUSSEBO

ÅTGÄRDER, SAMT KOSTNADSSAMMANSTÄLLNING, GÄLLANDE VILLA SUSSEBO Kontoret för samhällsbyggnad Torgny Fredling Datum: 2014-07-28 Projekt nr. Dnr: ÅTGÄRDER, SAMT KOSTNADSSAMMANSTÄLLNING, GÄLLANDE VILLA SUSSEBO Upplands Väsby Vilunda 1:580 INNEHÅLL INLEDNING 3. Byggtekniskt

Läs mer

Utredning av förutsättningar att inrätta nya vårdplatser på Kronparken

Utredning av förutsättningar att inrätta nya vårdplatser på Kronparken LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2012-10-25 138 Dnr PS 2012-0051 Utredning av förutsättningar att inrätta nya vårdplatser på Kronparken Förslag

Läs mer

Skolans ytor. Exempel lokalprogram

Skolans ytor. Exempel lokalprogram skolans ytor 57 Skolans ytor I funktionsprogrammet redovisas lokalytor parallellt med de mer kvalitativa funktionskraven. Det finns många olika begrepp och metoder för att redovisa ytor inom byggnader.

Läs mer

Reviderad budget 2017 (ombudgeteringar från 2016) Fastighetsnämnd

Reviderad budget 2017 (ombudgeteringar från 2016) Fastighetsnämnd Reviderad budget 2017 (ombudgeteringar från 2016) Fastighetsnämnd Innehållsförteckning 1 Ombudgeteringar och tilläggsanslag... 3 2 Reviderad budget... 4 2.1 Reviderad budget drift... 4 2.2 Reviderad budget

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat: Diarienummer: N /15

Tjänsteutlåtande Utfärdat: Diarienummer: N /15 Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2017-03-24 Diarienummer: N132-0636/15 Sektor Utbildning/Sektor Kultur och Fritid Tommy Eliasson, Ulla Andreasson Telefon: 365 00 00 E-post: tommy.eliasson@ostra.goteborg.se Om-

Läs mer

KS Teknik & Service arbetar i nuläget med att projektera gata, VA och bilda tomter för både en- och flerbostadshus uppe på Årbol, ovanför Orrvägen.

KS Teknik & Service arbetar i nuläget med att projektera gata, VA och bilda tomter för både en- och flerbostadshus uppe på Årbol, ovanför Orrvägen. VD Roland Kindslätt Tjänsteskrivelse 2015-03-05 Bakgrund Sedan sekelskiftet så har behovet av bostäder sakta men säkert ökat. Främst Edshus AB hade då betydande vakanser men kurvan har över tid ständigt

Läs mer

Upprättad av : Jan Fagerström Datum: Benny Jansson Byggnadsdel Skick Anmärkning Bör Uppskattad åtgärdas kostn ex moms

Upprättad av : Jan Fagerström Datum: Benny Jansson Byggnadsdel Skick Anmärkning Bör Uppskattad åtgärdas kostn ex moms 1 (8) Tak Ej med på den här besiktningen Fasad mot Godkänd Mindre putssläpp under fönsterbleck (luftventiler?) Luntmakargatan Hål efter infästningar av skyltar och stuprör, risk för frostskador Kontrolleras

Läs mer

Centralt och tillgängligt. boende i Karlaskolan

Centralt och tillgängligt. boende i Karlaskolan Centralt och tillgängligt boende i Karlaskolan Vad är kooperativ hyresrätt? Kungsörs kommun bygger i samarbete med ett lokalt byggföretag, BroWest Bygg AB, om före detta Karlaskolan till 15 lättillgängliga

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Tekniska kontorets

DANDERYDS KOMMUN Tekniska kontorets Tjänsteutlåtande 1 (5) Orren 30; Brageskolan, sporthall, kompletterande förstudie Ärende Tekniska kontoret har genomfört en kompletterande förstudie för att utreda risker med nedgrävd sporthall. En hydrogeologisk

Läs mer

UNDERHÅLLSPLAN / STATUSBEDÖMNING 2012-06-23

UNDERHÅLLSPLAN / STATUSBEDÖMNING 2012-06-23 Fastighet Visningen Brf Visningen Visningsgatan 10 i Stockholm UNDERHÅLLSPLAN / STATUSBEDÖMNING 2012-06-23 Brf Visningen Kv Visningen Visningsgatan 10 117 99 Stockholm Fastighetsägarna Stockholm AB Box

Läs mer

Ovanpå. Inledning. 60 talshuset. Ett examensarbete av Jens Enflo. Arkitekturskolan KTH 2013

Ovanpå. Inledning. 60 talshuset. Ett examensarbete av Jens Enflo. Arkitekturskolan KTH 2013 Ovanpå Ett examensarbete av Jens Enflo Arkitekturskolan KTH 2013 Inledning Att bygga på tak är ett allt vanligare sätt att förtäta befintliga bostadsområden i både inner och ytterstaden. Bristen på mark

Läs mer

Inriktningsförslag avseende ombyggnad av kök/matsal samt verksamhets- och tillgänglighetsanpassning på Kämpetorpsskolan

Inriktningsförslag avseende ombyggnad av kök/matsal samt verksamhets- och tillgänglighetsanpassning på Kämpetorpsskolan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETS- OCH EKONOMIAVDELNING EN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N DNR 09-324/3788 SID 1 (6) 2010-10-27 Handläggare: Johanna Slotteborn Telefon: 08-508 33576 Till Utbildningsnämnden 2010-11-18

Läs mer

s UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

s UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN EKONOMI- OCH LOKALAVDELNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGEN SID 1 (6) 2009--04-14 Handläggare: Leif G. Hellén Telefon: 508 33 757 Till Utbildningsnämnden 2009-05-14 Genomförandeförslag

Läs mer

Investeringsbeslut Heden 24:12

Investeringsbeslut Heden 24:12 STYRELSEHANDLING nr 12 Investeringsbeslut Heden 24:12 Beslut Denna handling kan innehålla sekretessbelagd information. Den kan lämnas ut på begäran efter sekretessprövning. Begäran om investeringsram om-

Läs mer

FN 2018/303. Verksamhetsplan Fastighetsnämnd

FN 2018/303. Verksamhetsplan Fastighetsnämnd FN 2018/303 Verksamhetsplan 2019 Fastighetsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Nämndens ansvar och uppgifter...3 3 Nämndens utvecklingsområden...4 4 Mål...5 4.1 Hög kvalitet...5 4.2 Hög effektivitet...5

Läs mer

VASA REAL. Informationsmöte

VASA REAL. Informationsmöte VASA REAL Informationsmöte 2017-04-18 Välkommen Program för kvällen: Bakgrund, planering/behov av skolplatser i staden och i Norrmalm (Utbildningsförvaltningen) SISAB:s uppdrag och processer generellt

Läs mer

Viggbyskolan SITUATIONSPLAN VOLYMSTUDIE Skala 1:800

Viggbyskolan SITUATIONSPLAN VOLYMSTUDIE Skala 1:800 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖRKLARINGAR I förslaget bevaras, "-talshuset", "50-talshuset" samt idrottshallen. Paviljongen rivs och en ny skolbyggnad byggs. FATIGHETSGRÄNS EGENSKAPSGRÄNS ENTRÉ IDROTTSPLAN Volymstudien

Läs mer

Renovering hos BOTKYRKA BYGGEN

Renovering hos BOTKYRKA BYGGEN Renovering hos BOTKYRKA BYGGEN Nu ska vi RENOVERA DITT HUS Botkyrkabyggen ska renovera 80 procent av våra ca 10 600 lägenheter under en tio- till femtonårsperiod. Nu är det dags för ditt hus. Vi delar

Läs mer

K A L L E L S E. Ta med handlingarna från beredande kommunstyrelsen 2010-02-15!

K A L L E L S E. Ta med handlingarna från beredande kommunstyrelsen 2010-02-15! 1 K A L L E L S E Beslutande kommunstyrelsen kallas till sammanträde tisdag 23 februari 2010 kl. 09:00 i Kommunhusets sammanträdesrum Leja, Lindesberg V.g. tänk på allergikerna, undvik stark parfymering!

Läs mer

Genomförandeärende: Rivning och uppbyggnad av förskolan Torpgläntan 8 i Vårberg.

Genomförandeärende: Rivning och uppbyggnad av förskolan Torpgläntan 8 i Vårberg. SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SAMHÄLLSSERVICE TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-10-02 Handläggare: Rune Ney Telefon: 08-508 24 060 Till Skärholmen stadsdelsnämnd Sophie Dahlberg Telefon: 08-508 24 016

Läs mer

MÖRBYBADET FRISKVÅRDSLOKAL. Uppdragsgivare: Kommunstyrelsen FÖRSTUDIESKEDE. Beslutad Kommunstyrelsen Danderyds kommun

MÖRBYBADET FRISKVÅRDSLOKAL. Uppdragsgivare: Kommunstyrelsen FÖRSTUDIESKEDE. Beslutad Kommunstyrelsen Danderyds kommun 1(8) PROJEKTPLAN MÖRBYBADET FRISKVÅRDSLOKAL Fastighet: Djursholm 3:165 Uppdragsgivare: Kommunstyrelsen FÖRSTUDIESKEDE (Underlag för program) Beslutad 2011-11-07 Kommunstyrelsen Danderyds kommun Upprättad

Läs mer

7. Utökade lokaler för förskolan i Västerviks centralort Dnr 2017/

7. Utökade lokaler för förskolan i Västerviks centralort Dnr 2017/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 13 (45) 2017-06-19 Kf Ks 208 7. Utökade lokaler för förskolan i Västerviks centralort Dnr 2017/217-290 Barn- och utbildningsförvaltningen redovisar i skrivelse 24

Läs mer

Frågor och svar kring ny- och ombyggnationen i kvarter Hedvig i Spånga

Frågor och svar kring ny- och ombyggnationen i kvarter Hedvig i Spånga Frågor och svar kring ny- och ombyggnationen i kvarter Hedvig i Spånga 1. Varför rustar ni upp husen? Husen är byggda på 60-talet och är i stort behov av stambyte och upprustning. Elinstallationerna uppfyller

Läs mer

Nu bygger vi om i Husby

Nu bygger vi om i Husby Nu bygger vi om i Husby Nu startar vi ombyggnaden av våra hus och lägenheter på Järva. Vi bygger om för dig som bor i Svenska Bostäder Så här planerar vi att bygga om i Husby Hus för hus Det tar upp till

Läs mer

Förslag till genomförandebeslut om uppförande av kök, matsal och undervisningslokaler i Örbyskolan

Förslag till genomförandebeslut om uppförande av kök, matsal och undervisningslokaler i Örbyskolan Utbildningsförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2013-06-20 Handläggare Thomas Björk Telefon: 08-508 33 847 Till Utbildningsnämnden 2013-08-22 Förslag till beslut Utbildningsförvaltningen

Läs mer

Energiinventering VVS /El installationer. Objektnr 1260 Seminariet VHT 26141

Energiinventering VVS /El installationer. Objektnr 1260 Seminariet VHT 26141 LULEÅ KOMMUN 1 (21) Tekniska förvaltningen Fastighetsavdelningarna Energiinventering VVS/Elinstallationer Objektnr 1260 Seminariet WSP Systems 20080506 VVS Thomas Öhlund El Jan Nordlander L:\6051\1009\10094530

Läs mer

Genomförandeförslag Hökarängsskolan kapacitetsökning, verksamhetsanpassningar samt ventilationsåtgärder

Genomförandeförslag Hökarängsskolan kapacitetsökning, verksamhetsanpassningar samt ventilationsåtgärder Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-08-08 Handläggare Michael Vogtmann Telefon: 08-508 33 650 Till Utbildningsnämnden 2016-08-18 Genomförandeförslag

Läs mer

Grundskola/förskola Braxen 2

Grundskola/förskola Braxen 2 Ärende 5 Utbildningskontoret PM 2018-11-26 Grundskola/förskola Braxen 2 - Beskrivning av byggprojektet Handläggare: Lotta Eklund, Utbildningskontoret /konsult Lille-Vie Eklind, Utbildningskontoret Diarienummer:

Läs mer

UNDERHÅLLSPLAN. Underhållsplanen sträcker sig fram till 2050. Perioden är vald med tanke på att denna period täcker in husens renoveringscykel.

UNDERHÅLLSPLAN. Underhållsplanen sträcker sig fram till 2050. Perioden är vald med tanke på att denna period täcker in husens renoveringscykel. UNDERHÅLLSPLAN för HSB:s Brf Berglandet Underhållsplanen är utarbetad av styrelsen i brf Berglandet. Syftet med underhållsplanen är i första hand att visa när i tiden det är dags för föreningen att påbörja

Läs mer

Genomförandebeslut SISAB gällande om-, ny- och tillbyggnad av Fridhemsskolan på Kungsholmen

Genomförandebeslut SISAB gällande om-, ny- och tillbyggnad av Fridhemsskolan på Kungsholmen Stadsledningskontoret Stockholms Stadshus AB Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2013-05-22 ÄRENDE 7 Handläggare SLK: Katharina Gratschew Telefon: 08-508 29 311 Stadshus AB: Susanna Höglund Telefon: 08-508 29

Läs mer

FLYTTBARA LOKALER FÖRSKOLOR OCH SKOLOR

FLYTTBARA LOKALER FÖRSKOLOR OCH SKOLOR FLYTTBARA LOKALER FÖRSKOLOR OCH SKOLOR MAKING ROOM FOR THE FUTURE Får alla plats hos er? Eller har ni många barn och alldeles för lite utrymme? Behöver ni en ny cafeteria, fler klassrum eller en hel skolbyggnad?

Läs mer

Förslag till inriktningsbeslut avseende ombyggnad av Kista vård- och omsorgsboende

Förslag till inriktningsbeslut avseende ombyggnad av Kista vård- och omsorgsboende Tjänsteutlåtande Styrelsen 2014-04-24 Ärende 14 Dnr 2014 0361 Sid. 1 (6) 2014-03-26 Handläggare: Gunnar Kempe Telefon: 08 508 360 00 Till Styrelsen för Micasa Fastigheter Förslag till inriktningsbeslut

Läs mer

Aktiviteter i utredningen

Aktiviteter i utredningen Aktiviteter i utredningen 1. Diskussion kring elevutvecklingen i Infjärden/markbygden. 2. Det totala behovet av skolytori området på lång sikt. 3. Genomgång av nuläge skolstruktur i Infjärden. 4. Diskussion

Läs mer

Inriktningsbeslut gällande AB Familjebostäders ombyggnation av kv. Väktaren 37, Kungsholmen

Inriktningsbeslut gällande AB Familjebostäders ombyggnation av kv. Väktaren 37, Kungsholmen ÄRENDE NR 11 DATUM FÖR STYRELSEMÖTET 2015-09-29 DNR 2015/1309-1.2.1 2015-09-11 HANDLÄGGARE Bo Östlund Projektledare Tfn 08-737 22 45 Bo.ostlund@familjebostader.com Inriktningsbeslut gällande AB Familjebostäders

Läs mer

Västerlanda. Underhållsplan

Västerlanda. Underhållsplan Västerlanda Underhållsplan Scouterna Box 420 34 Telefon: +46 8-555 065 00 Webb: www.scouterna.se The Guides and Scouts of Sweden 126 12 Stockholm Fax: +46 8-555 065 99 E-post: info@scouterna.se 1 Innehållsf

Läs mer

Genomförandeförslag om tillgänglighetsåtgärder för publika lokaler vid Abrahamsbergsskolan

Genomförandeförslag om tillgänglighetsåtgärder för publika lokaler vid Abrahamsbergsskolan Utbildningsförvaltningen Administrativa avdelningen Grundskoleavdelningen Sida 1 (6) 2013-06-10 Handläggare Leif G. Hellén Telefon: 08-508 33 757 Till Utbildningsnämnden 2013-08-22 Förvaltningens förslag

Läs mer