NÅGRA SYNPUNKTER PA DET FRAMTIDA BEHOVET AV DATORKRAFT I SANBAND NED SÄKERHETSANALYSER AV SLUT- FÖRVARSSYSTEM

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "NÅGRA SYNPUNKTER PA DET FRAMTIDA BEHOVET AV DATORKRAFT I SANBAND NED SÄKERHETSANALYSER AV SLUT- FÖRVARSSYSTEM"

Transkript

1 NÅGRA SYNPUNKTER PA DET FRAMTIDA BEHOVET AV DATORKRAFT I SANBAND NED SÄKERHETSANALYSER AV SLUT- FÖRVARSSYSTEM av Bertil Grundfelt Framställd för SK under kontrakt nr B78/

2 INNEHALLSFÖRTECKNING 1 BAKGRUND 1 2 DATORTEKNISKA TERMER Karaktärisering av minnesutrymme Karaktärisering av räknehastighet 3 3 GRUNDVATTENHYDROLOGIMODELLER Maskinkrav vid nuvarande användningsområden Förutsebara utvecklingar 5 4 NUKLIDMIGRATIONSMODELLER Maskinkrav vid nuvarande användningsområden Förutsebara utvecklingar 8 5 SAMMANFATTNING 9 REFERENSER 10

3 I denna rapport görs en genomgång av de krav på datorkapacitet som ställs i samband med modellering av grundvattenhydrologi och radionuklidmigration i samband med säkerhetsanalyser av slutförvarssystem. Rapporten utgör en del av rapporteringen av ett större forskningsuppdrag nr. B78/84.

4 NÅGRA SYNPUNKTER PÄ DET FRAMTIDA BEHOVET AV DATORKRAFT I SAM- BAND MED SÄKERHETSANALYSER AV SLUTFÖRVARSSYSTEM 1 BAKGRUND Säkerhetsanalyser av slutförvarsystem berör ofta så långa tidsrymder att matematiska modeller är den enda framkomliga vägen att karaktärisera systemet. Vidare är de inblandade kemisktfysikaliska processerna ofta så komplicerade att de inte låter sig beräknas manuellt. KEMAKTA har av kärnkraftsinspektionen fått i uppdrag att ge synpunkter på de krav på minnesutrymme och maskintid som kan komma att ställas med hänsyn till förutsebara applikationsområden av matematiska modeller. Studien begränsar sig till att omfatta modeller för grundvattenhydrologi och radionuklidmigration. Den så kallade närzonen modelleras idag med en kombination av dessa mode11typer kompletterade med modeller för beskrivning av kemisk speciering, radiolys, bergmekanik etc. Dessa senare modellers maskinkrav undandrar sig undertecknads bedömning. Hittills har dock inte närzonen varit den trånga sektorn vad beträffar krav på beräkningskapacitet. Studien utesluter ytterligare ett viktigt modellområde nämligen biosfärmodellerna. uteslutningen beror delvis på bristande möjligheter att göra en adekvat bedömning, men även på att en utveckling mot en ökad förfining, alternativt delvis nya modelltyper kan förutses. På samma sätt som för närzonsmodellerna har undertecknad den allmänna känslan att maskinresurskravet vad beträffar biosfärmodellei är begränsat i förhållande till andra modellområden. Innan maskinresurskraven för olika modellområden diskuteras presenteras nedan några datortekniska termer som är av vikt för att karaktärisera en maskins prestanda. Termerna är ofta försvenskade engelska termer.

5 DATORTEKNISKA TERMER 2.1 Karaktärisering av minnesutrymme bit En binär siffra (0 eller 1) byte En minnesenhet som omfattar 8 bits (bitar). Utgör i många maskiner den enhet som behövs att lagra 1 character (tecken) som text. character (Sv. tecken) lagras i många maskiner (t ex IBM) i en byte. I andra maskiner används 6 bitar (t ex de flesta CDCmaskinerna) word (Maskinord, ord) Den lagringsenhet som behövs för att lagra ett variabelvärde i enkel precision. I t ex IBM-maskiner består ett ord av 32 bitar (4 bytes) medan de flesta CDC-maskinerna använder 60 bitar (10 characters) för att lagra ett variabelvärde. Den numeriska precisionen i enkel precision är således högre i CDC-maskinerna än i IBM-maskinerna. (t ex Kbyte, Kword) prefix som anger 1024 av respektive enhet. Gemena k förekommer och betecknar då M (t ex Mbyte, Mword) prefix som anger eller 1024 K (språkbruket vacklar) av respektive enhet. KeelIt minne varje adresserbar lagringsenhet motsvaras av hårdvara i centralminnet.

6 Virtuellt minne Endast en mindre del av det adresserbara minnet motsvaras av maskinminne. Resten finns på externa minnesenheter (t ex skivminnen) och anropas genom en adresstabell. 2.2 Karaktärisering av räknesnabbhet Instruktion En maskinspråksoperation, t ex ladda variabelvärde, addera eller lagra resultat Operation Den sekvens av instruktioner som krävs för att genomföra en aritmetisk eller logisk operation (t ex ladda operander, addera, lagra resultatet). MIPS Miljon instruktioner per sekund. MFLOPS Miljon flyttalsoperationer per sekund.

7 3 GRUNDVATTENHYDROLOGIMODELLER 3.1 Maskinkrav vid nuvarande användningsområden I samband med säkerhetsanalyser av slutförvarssystem har huvudsakligen två finita elementmodeller använts, nämligen GWHRT (se 1 ) och GEOFEM-G (se 2 ). Den sistnämnda är en tvådimensionell modell för ren potentialströmning medan GWHRT är en 2-3 dimensionen modell som förutom potentialströmning även behandlar icke-linjära effekter såsom kopplad vatten- och värmetransport och strömning i en delvis omättad domän. I fortsättningen beskrivs erfarenheterna av GWHRT och det programpaket, HYPAC, som tagits fram för pre- och postprocessing av av data till programmet. Det som sägs beträffande GWHRT bedöms gälla approximativt även för det av inspektionen inköpta programmet NAMMU (se 3 ). KEMAKTA har huvudsakligen kört GWHRT i tre dimensioner. Erfarenheterna härör sig framför allt från KBS-3-studien (se 4), det schweiziska "projektet Gewähr" (under framställning) samt studier i samband med den kanadensiska anläggningen URL (ej publ.). Samtliga dessa studier har inneburit steady-state-beräkningar med enbart linjära processer. Detta innebär att ekvationssystemet löses endast en gång. Med hänsyn till de komplicerade geometrier som modellerats och förekomsten av stora permeabilitetskontraster har maximal diskretisering valts med hänsyn till tillgängligt minne. Med den använda Amdahl 47O-maskinen (8700 Kbyte) har detta inneburit ca 2000 element med omkring noder. Lösningstiden (assemblering och lösning av ekvationssystemet) har legat på h på Amdahlmaskinen (ca 2 MFLOPS). De lösningar som erhållits har delvis varit offer för dålig lokal massbalans. De icke-linjära delarna av GWHRT har hittills huvudsakligen körts i två dimensioner (se 5, 6, 7). Beräkningen av den utspädning som kan påräknas i en brunn borrad i ett förvars närhet skedde emellertid i tre dimensioner (se 7).

8 I detta fall var diskretiseringen så gles att varje tidssteg tog ca 5 min att lösa på Amdahl 47O-maskinen. Jämfört med ovan beskrivna tillämpningar är detta maskinresurskrav mycket måttligt. 3.2 Förutsebara utvecklingar Den ovannämnda bristande masskonservationen i samband de tredimensionella beräkningarna beror på en kombination av för gles diskretisering och geometriskt störda element. De permeabilitetskontraster som inkluderas p g a sprickzonerna bör normalt sett öka kraven på tät diskretisering. Denna fråga är emellertid dåligt utredd. I samband med modelleringsarbetet finns det ständigt ett tryck att öka detaljrikedomen i beskrivningen av regionen. Således har i vissa studier stiliserade anläggningar och relativt många sprickzoner beskrivits i tre dimensioner. Troligtvis kommer fler studier att omfatta sådana strukturer. I samband med modellering av icke-linjära processer och transienta förlopp som t ex värmekonvektion eller omättad strömning kommer också större diskretiseringskrav att ställas i de områden av domänen där olinjäriteten är starkast. Det förefaller sannolikt att tidsberoende och/eller icke-linjära problem av ovan nämnda typer kommer att spela en större roll i framtida studier. Såväl ekonomiska som praktiska resonemang leder fram till att stora sådana problem måste lösas på avsevärt snabbare datorer än Amdahl 470. Vid ett transient och ickelinjärt problem löses ekvationssystemet flera gånger per tidssteg. Det är i detta läge oacceptabelt om varje lösning tar en timmes maskintid i anspråk. I själva verket är vissa problemställningar så pass omfattande räknevolymmässigt att de knappast kan betraktas som praktiskt lösbara idag. Utvecklingen går dock snabbt...

9 Sammantaget innebär ovanstående att det kommer att krävas både större minnesutrymme och större räknesnabbhet än de konventionella stordatorerna av typ Amdahl 470 för att lösa problem som formuleras redan idag men som löses endast i begränsad omfattning. Många maskiner kan idag erbjuda minnesutryrome på flera 10-tal Mbyte med virtuella minnen. Ytterst få maskiner ger emellertid kombinationen stort minne och hög räknehastighet. Så kallade superdatorer ger ofta en räknehastighet på MFLOPS, d v s i storleksordningen 100 ggr snabbare än Amdahl 470. De "vanligaste" superdatorerna är CRAY och CDC CYBER 205. Av dessa är CRAY en maskin med ett reellt minne på 1 Mword vilket ganska precis motsvarar Amdahl 470 på QZ. CYBER 205 har emellertid ett 12 virtuellt minne med möjlighet att adressera 2.2 * 10 maskinord vilket är ca 2 miljoner gånger mer än adresseringskapaciteten hos Amdahl 470.

10 4 NUKLIDMIGRATIONSHODELLER 4.1 Maskinkrav vid nuvarande användningsområden Utvecklingen av nuklidmigrationsmodeller i Sverige har hittills varit inriktad huvudsakligen på att beskriva fysikaliska förlopp snarare än stora flerdimensionella system. Utomlands har både 2- och 3-dimensionella beräkningar gjorts, dock oftast med en lägre ambitionsnivå vad beträffar beskrivningen av fysikaliska och kemiska problem. De beräkningar som genomförts i Sverige, dvs framförallt i samband med KBS 3-studien, har advektiv-dispersiv transport i en dimension med diffusion in i bergmassan runt strömningskanalen (matrisdiffusion) modellerats. I KBS-studierna har programmen TRUCHN och NUCDIF (tidigare även GETOUT) använts. NUCDIF (och även GETOUT) bygger på analytiska lösningar och kräver mycket måttliga maskinresurser. Eftersom de analytiska lösningarna i NUCDIF bygger på antaganden som begränsar programmets användning till relativt enkla fall måste NUCDIF kompletteras med ett mer generellt program baserat på numeriska lösningar. Exempel på dylika program är det av KBS använda TRUCHN och det av SKI inköpta NAMSOL. Programmen skiljer sig vad beträffar numerisk lösningsmetod och i omfattningen av den fysikaliska beskrivningen. Utvecklingsarbeten pågår i Harwell för att bringa NAMSOL fysikaliskt i nivå med TRUCHN genom att inkludera matrisdiffusion. De TRUCHN-beräkningar som gjordes i KBS 3 krävde i storleksordningen 1 h CPU-tid på en CDC CYBER 720 som har en räknehastighet på ca en fjärdedel av Amdahl 470 maskinens hastighet. Några av beräkningarna tog upp till 2 h i anspråk. Den version av TRUCHN som kördes i KBS 3 är dimensionerad för 630 noder varav normalt mindre än 200 användes. Kravet på minnesutrymme var ca 100 kword av de 108 kword som är tillgängliga för en användare på CYBER 720.

11 För de tillämpningar av TRUCHN som var aktuella i KBS 3 räckte således en relativt liten dator. Vid flerdimensionella beräkningar vid Kemisk Apparatteknik av bl a närzonsfenomen har dock denna dator varit begränsande. 4.2 Förutsebara utvecklingar Den framtida utvecklingen av migrationsmodelieringsområdet kan förutses gå både mot en högre dimensionalitet och mot en förfinad fysikalisk/kemisk beskrivning. De av SKI stödda utvecklingsarbetena av NAMSOL är ett typexempel på detta. På den kemiskt-fysikaliska sidan kan en utveckling mot en intimare koppling mellan kemiska specieringsmodeller (termodynamiska modeller) och migrationsmodellerna förutses. Detta innebär att antalet obekanta per nod (eller motsvarande) ökar från några få radionuklidkoncentrationer (en för varje medlem i en sönderfallskedja) till ett tal som beror av antalet beaktade specier (ligander + radionuklidkomplex). I stort sett alla radionuklidmigrationsproblem är transienta och det intressanta tidsintervallet är oftast 1 mijon år eller mer. Kraven på både tidssteg och rymddiskretisering beror starkt av transportekvationernas karaktäristika. Således är problem med stora dispersionskoefficienter förhållandevis mindre resurskrävande än problem med små dispersionskoefficienter. Vidare kan nuklider med korta halveringstider i förhållande till det betraktade tidsintervallet förorsaka att många tidssteg måste användas. Sammantaget innebär detta att migrationsberäkningar i en flerdimensionell domän med komplicerad geometri (t ex en domän av samma typ som beskrivs i hydrologimodelleringsarbetet) kombinerat med fenomen som xaatrisdiffusion och multispeclering kräver mycket stora maskinresurser. Kravet på minnesutrymme kan troligen tillgodoses med bred marginal i en maskin av typen CYBER 205. Det är emellertid sannolikt att den erforderliga maskintiden och därmed körningskostnaderna på grund av de många tidsstegen mycket snart rasar i höjden vid komplicerade körningar, Helt säkert är det emellertid att körningar av denna typ är 1 princip omöjliga på konventionella datorer av typ Amdahl 470 eller CYBER 720 (torde även gälla den modernare CYBER 800-serien

12 5 SAMMANFATTNING I samband med modelleringsarbeten inom områdena grundvattenhydrologi och radionuklidmigration har hittills konventionella stordatorer av typen Amdahl 470 respektive CDC CYBER 720 använts, Härvidlag har dessa IPOskiners kapacitet utnyttjats till "bristningsgränsen". Utveckling går nu mot en beskrivning av allt mer komplexa fysikaliska och kemiska förlopp och mot beskrivning av allt mer detaljerade geometrier. Båda dessa utvecklingslinjer ställer krav på kraftfullare datorer av den typ som kallas superdatorer. Den centrala slutsatsen av de resonemang som redovisats ovan är att man bör välja en superdator som kombinerar stort minnesutrymme med hög räknehastighet. En sådan maskin är CDC CYBER 205 med 2.2 ' 10 ord adresserbart virtuellt minne och en räknehastighet på flera hundra MFLOPS för en fullt vektoriserad kod med långa vektorer. Även med en så kraftfull maskin kommer dock vissa aktuella typer av problem att bli dyra att lösa. Det är t ex sannolikt att radionuklidmigrationsproblem i tre dimensioner med matrisdiffusion och komplicerade fysikaliska eller kemiska förlopp är prohibitivt dyra i dagens läge. Detta bör emellertid inte avhålla någon från att skapa tillgång till kraftfulla maskiner.

13 10 REFERENSER 1 THUNVIK R., BRAESTER G., Hydrothermal conditions around a radioactive waste repository. Parts 1 and 2. KBS TR (Dec. 1980) 2 RUNESSON K., TÄGNFORS H., WIBERG N-E., GEOFEM G., Computer program for ground water seepage including confined aquifer analysis. Publication 79:6, Department of Structural Mechanics, CTH (1979) 3 RAE J., ROBINSON P. G., NAMMU - Finite element program for coupled heat and groundwater flow problems. AERE-R-9610 (Nov. 1977) 4 CARLSSON L., WINBERG A., GRUNDFELT B., Model calculations of the groundwater flow at Finnsjön, Fjällveden, Gideå and Kamlunge. KBS TR (Maj 1983) 5 Se ref THUNVIK R., BRAESTER C., Hydrothermal conditions around a waste repository. Part. 3 - Numerical solutions for anisotropy. KBS TR (Dec. 1981) 7 THUNVIK R., Calculations of fluxes through a repository caused by a local well. KBS TR (Maj 1983)

F2: Motorola Arkitektur. Assembler vs. Maskinkod Exekvering av instruktioner i Instruktionsformat MOVE instruktionen

F2: Motorola Arkitektur. Assembler vs. Maskinkod Exekvering av instruktioner i Instruktionsformat MOVE instruktionen 68000 Arkitektur F2: Motorola 68000 I/O signaler Processor arkitektur Programmeringsmodell Assembler vs. Maskinkod Exekvering av instruktioner i 68000 Instruktionsformat MOVE instruktionen Adresseringsmoder

Läs mer

Föreläsning 2. Operativsystem och programmering

Föreläsning 2. Operativsystem och programmering Föreläsning 2 Operativsystem och programmering Behov av operativsystem En dator så som beskriven i förra föreläsningen är nästan oanvändbar. Processorn kan bara ges enkla instruktioner såsom hämta data

Läs mer

Grundläggande programmering med matematikdidaktisk inriktning för lärare som undervisar i gy eller komvux gy nivå, 7,5 hp

Grundläggande programmering med matematikdidaktisk inriktning för lärare som undervisar i gy eller komvux gy nivå, 7,5 hp Grundläggande programmering med matematikdidaktisk inriktning för lärare som undervisar i gy eller komvux gy nivå, 7,5 hp Dag Wedelin, bitr professor, och K V S Prasad, docent Institutionen för data- och

Läs mer

Introduktion till programmering och Python Grundkurs i programmering med Python

Introduktion till programmering och Python Grundkurs i programmering med Python Introduktion till programmering och Python Hösten 2009 Dagens lektion Vad är programmering? Vad är en dator? Filer Att tala med datorer En första titt på Python 2 Vad är programmering? 3 VAD ÄR PROGRAMMERING?

Läs mer

Datorsystem 2 CPU. Förra gången: Datorns historia Denna gång: Byggstenar i en dators arkitektur. Visning av Akka (för de som är intresserade)

Datorsystem 2 CPU. Förra gången: Datorns historia Denna gång: Byggstenar i en dators arkitektur. Visning av Akka (för de som är intresserade) Datorsystem 2 CPU Förra gången: Datorns historia Denna gång: Byggstenar i en dators arkitektur CPU Visning av Akka (för de som är intresserade) En dators arkitektur På en lägre nivå kan vi ha lite olika

Läs mer

FMNF15 HT18: Beräkningsprogrammering Numerisk Analys, Matematikcentrum

FMNF15 HT18: Beräkningsprogrammering Numerisk Analys, Matematikcentrum Johan Helsing, 11 oktober 2018 FMNF15 HT18: Beräkningsprogrammering Numerisk Analys, Matematikcentrum Inlämningsuppgift 3 Sista dag för inlämning: onsdag den 5 december. Syfte: att träna på att hitta lösningar

Läs mer

Numerisk lösning till den tidsberoende Schrödingerekvationen.

Numerisk lösning till den tidsberoende Schrödingerekvationen. Numerisk lösning till den tidsberoende Schrödingerekvationen. Det är enbart i de enklaste fallen t ex när potentialen är sträckvis konstant som vi kan lösa Schrödingerekvationen analytiskt. I andra fall

Läs mer

Dataprojekt. Nanovetenskapliga tankeverktyg. January 18, 2008

Dataprojekt. Nanovetenskapliga tankeverktyg. January 18, 2008 Dataprojekt. Nanovetenskapliga tankeverktyg. January 18, 2008 Dataprojekt 1: Fourierserier Två av fysikens mest centrala ekvationer är vågekvationen och värmeledningsekvationen. Båda dessa ekvationer är

Läs mer

FFM234, Datoruppgift 2: Värmeledning

FFM234, Datoruppgift 2: Värmeledning FFM234, Datoruppgift 2: Värmeledning Christian Forssén 1 Ulf Torkelsson 2 1 Institutionen för fysik, Chalmers, Göteborg, Sverige, Email: christian.forssen@chalmers.se 2 Astrofysik, Chalmers och Göteborgs

Läs mer

Datorhistorik. Föreläsning 3 Datorns hårdvara EDSAC. Eniac. I think there is a world market for maybe five computers. Thomas Watson, IBM, 1943

Datorhistorik. Föreläsning 3 Datorns hårdvara EDSAC. Eniac. I think there is a world market for maybe five computers. Thomas Watson, IBM, 1943 Datorhistorik Föreläsning 3 Datorhistorik Datorns uppbyggnad, komponenter Processor, primärminne, sekundärminne Minneshierarkier Inbyggda system, stora datorer I think there is a world market for maybe

Läs mer

SF1624 Algebra och geometri Lösningsförslag med bedömningskriterier till kontrollskrivning 1 Onsdagen den 8 december, 2010

SF1624 Algebra och geometri Lösningsförslag med bedömningskriterier till kontrollskrivning 1 Onsdagen den 8 december, 2010 SF1624 Algebra och geometri Lösningsförslag med bedömningskriterier till kontrollskrivning 1 Onsdagen den 8 december, 2010 UPPGIFT (1) Betrakta det linjära ekvationssystemet x 1 x 2 + x + 2x 4, x 1 + x

Läs mer

Jordbävningar en enkel modell

Jordbävningar en enkel modell 9 september 05 FYTA Simuleringsuppgift 3 Jordbävningar en enkel modell Handledare: André Larsson Email: andre.larsson@thep.lu.se Telefon: 046-34 94 Bakgrund Jordbävningar orsakar fruktansvärda tragedier

Läs mer

Kort beskrivning av Sveriges första dator BESK

Kort beskrivning av Sveriges första dator BESK Kort beskrivning av Sveriges första dator BESK Bo Einarsson MAI 10 januari 2005 Den första svenska egentliga datorn är BESK, vilket står för Binär Elektronisk SekvensKalkylator. Den var körklar den 6 november

Läs mer

Dagens ämnen. Linjära ekvationssystem: Successiv elimination Vektorer Definitionen Grundläggande räkneoperationer Bas och koordinater Ortsvektorer

Dagens ämnen. Linjära ekvationssystem: Successiv elimination Vektorer Definitionen Grundläggande räkneoperationer Bas och koordinater Ortsvektorer Dagens ämnen Linjära ekvationssystem: Successiv elimination Vektorer Definitionen Grundläggande räkneoperationer Bas och koordinater Ortsvektorer Linjära ekvationer Med en linjär ekvation i n variabler,

Läs mer

Finita Elementmetoden

Finita Elementmetoden Finita Elementmetoden Bilder: Elena Kabo Anders Ekberg Teknisk mekanik / CHARMEC anders.ekberg@me.chalmers.se Bakgrund Allmängiltighet Geometri Last Material Datorbaserat CAD -> CAE -> CAM Beräkningsintensivt

Läs mer

Andragradspolynom Några vektorrum P 2

Andragradspolynom Några vektorrum P 2 Låt beteckna mängden av polynom av grad högst 2. Det betyder att p tillhör om p(x) = ax 2 + bx + c där a, b och c är reella tal. Några exempel: x 2 + 3x 7, 2x 2 3, 5x + π, 0 Man kan addera två polynom

Läs mer

Några satser ur talteorin

Några satser ur talteorin Några satser ur talteorin LCB 997/2000 Fermats, Eulers och Wilsons satser Vi skall studera några klassiska satser i talteori, vilka är av betydelse bland annat i kodningsteknik och kryptoteknik. De kan

Läs mer

Centralt innehåll. I årskurs 1.3

Centralt innehåll. I årskurs 1.3 3.5 Matematik Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer. Den utvecklas såväl ur praktiska behov som ur människans nyfikenhet och lust att utforska matematiken som sådan.

Läs mer

Kursplan för Matematik

Kursplan för Matematik Sida 1 av 5 Kursplan för Matematik Inrättad 2000-07 SKOLFS: 2000:135 Ämnets syfte och roll i utbildningen Grundskolan har till uppgift att hos eleven utveckla sådana kunskaper i matematik som behövs för

Läs mer

1 fe & 1 trollkarl. 2 dagar utan barnen. 2 maskeradkostymer och mina barns gränslösa fantasi. 1 fulländad maskin som syr + broderar

1 fe & 1 trollkarl. 2 dagar utan barnen. 2 maskeradkostymer och mina barns gränslösa fantasi. 1 fulländad maskin som syr + broderar BERNINA 580 I 560 1 fe & 1 trollkarl 2 mönster och flera olika broderimotiv 1 fulländad maskin som syr + broderar 2 dagar utan barnen 12 glas saft 7 pannkakor med jordgubbssylt 2 maskeradkostymer och mina

Läs mer

System S. Datorarkitektur - en inledning. Organisation av datorsystem: olika abstraktionsnivåer. den mest abstrakta synen på systemet

System S. Datorarkitektur - en inledning. Organisation av datorsystem: olika abstraktionsnivåer. den mest abstrakta synen på systemet Datorarkitektur - en inledning Organisation av datorsystem: olika abstraktionsnivåer System S den mest abstrakta synen på systemet A B C Ett högnivåperspektiv på systemet a1 b1 c1 a2 b3 b2 c2 c3 En mera

Läs mer

Övningsuppgifterna i kapitel F avser FLIS-processorn, vars instruktioner och motsvarande koder definieras i INSTRUKTIONSLISTA FÖR FLISP.

Övningsuppgifterna i kapitel F avser FLIS-processorn, vars instruktioner och motsvarande koder definieras i INSTRUKTIONSLISTA FÖR FLISP. Övningsuppgifter Övningsuppgifterna i kapitel F avser FLIS-processorn, vars instruktioner och motsvarande koder definieras i INSTRUKTIONSLISTA FÖR FLISP. F.2 Ett antal på varandra följande minnesord har

Läs mer

Föreläsning 3.1: Datastrukturer, en översikt

Föreläsning 3.1: Datastrukturer, en översikt Föreläsning.: Datastrukturer, en översikt Hittills har vi i kursen lagt mycket fokus på algoritmiskt tänkande. Vi har inte egentligen ägna så mycket uppmärksamhet åt det andra som datorprogram också består,

Läs mer

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet matematik

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet matematik Betyg i årskurs 6 Betyg i årskurs 6, respektive årskurs 7 för specialskolan, träder i kraft hösten 2012. Under läsåret 2011/2012 ska kunskapskraven för betyget E i slutet av årskurs 6 respektive årskurs

Läs mer

Fö 7: Operativsystem. Vad är ett operativsystem? Målsättning med operativsystem. Styr operativsystemet datorn?

Fö 7: Operativsystem. Vad är ett operativsystem? Målsättning med operativsystem. Styr operativsystemet datorn? Fö 7: Operativsystem Introduktion. Klassificering. Vad är ett operativsystem? Program som kontrollerar andra andra program. Gränssnitt mellan användare och hårdvaran. Kärnan. Historisk översikt. Typeset

Läs mer

Kursplanen i matematik 2011 - grundskolan

Kursplanen i matematik 2011 - grundskolan Kursplanen i matematik 2011 - grundskolan MATEMATIK Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer. Den utvecklas såväl ur praktiska behov som ur människans nyfikenhet och lust

Läs mer

TMV166 Linjär algebra för M. Datorlaboration 2: Matrisalgebra och en mekanisk tillämpning

TMV166 Linjär algebra för M. Datorlaboration 2: Matrisalgebra och en mekanisk tillämpning MATEMATISKA VETENSKAPER TMV66 07 Chalmers tekniska högskola Datorlaboration Examinator: Tony Stillfjord TMV66 Linjär algebra för M Datorlaboration : Matrisalgebra och en mekanisk tillämpning Allmänt Den

Läs mer

Berättelsen om AutoChemist Del 5: Utvecklat svar på intervjufråga 3, kapitel 3:2 Av: Ingmar Jungner

Berättelsen om AutoChemist Del 5: Utvecklat svar på intervjufråga 3, kapitel 3:2 Av: Ingmar Jungner Berättelsen om AutoChemist Del 5: Utvecklat svar på intervjufråga 3, kapitel 3:2 Av: Ingmar Jungner Epidemisjukhusprojektets datorisering och systemvara. AutoChemisten utvecklades kontinuerligt från starten

Läs mer

ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Matematik

ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Matematik ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Matematik Övergripande Mål: formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder, använda och analysera matematiska begrepp och samband

Läs mer

c a OP b Digitalteknik och Datorarkitektur 5hp ALU Design Principle 1 - Simplicity favors regularity add $15, $8, $11

c a OP b Digitalteknik och Datorarkitektur 5hp ALU Design Principle 1 - Simplicity favors regularity add $15, $8, $11 A basic -bit Select between various operations: OR, AND, XOR, and addition Full Adder Multiplexer Digitalteknik och Datorarkitektur hp Föreläsning : introduktion till MIPS-assembler - april 8 karlmarklund@ituuse

Läs mer

Förslag den 25 september Matematik

Förslag den 25 september Matematik Matematik Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer. Den utvecklas såväl ur praktiska behov som ur människans nyfikenhet och lust att utforska matematiken som sådan. Matematisk

Läs mer

Turingmaskinen - en abstrakt datormodell

Turingmaskinen - en abstrakt datormodell Turingmaskinen - en abstrakt datormodell Modeller är viktiga hjälpmedel vid studiet av många fenomen. En bra modell fyller oftast följande krav: Den fångar upp det centrala i sin fysiska motsvarighet Den

Läs mer

Generell säkerhet. Loggning - Hur mycket ska man logga? Inloggningsrutinerna i Unix. Loggning fortsättning

Generell säkerhet. Loggning - Hur mycket ska man logga? Inloggningsrutinerna i Unix. Loggning fortsättning Generell säkerhet Här finns det inga direkta rätt eller fel. Snarare saker man bör tänka på när man implementerar ett program. Kort sagt: Efter att du kommit på hur du tänkt göra, sov på saken och tänk

Läs mer

1 fe & 1 trollkarl. 2 dagar utan barnen. 2 maskeradkostymer och mina barns gränslösa fantasi. 1 fulländad maskin som syr + broderar

1 fe & 1 trollkarl. 2 dagar utan barnen. 2 maskeradkostymer och mina barns gränslösa fantasi. 1 fulländad maskin som syr + broderar BERNINA 580 I 560 1 fe & 1 trollkarl mönster och flera olika broderimotiv 1 fulländad maskin som syr + broderar dagar utan barnen 1 glas saft 7 pannkakor med jordgubbssylt maskeradkostymer och mina barns

Läs mer

Föreläsning 14: Exempel på randvärdesproblem. LU-faktorisering för att lösa linjära ekvationssystem.

Föreläsning 14: Exempel på randvärdesproblem. LU-faktorisering för att lösa linjära ekvationssystem. 11 april 2005 2D1212 NumProg för T1 VT2005 A Föreläsning 14: Exempel på randvärdesproblem. LU-faktorisering för att lösa linjära ekvationssystem. Kapitel 8 och 5 i Q&S Stationär värmeledning i 1-D Betrakta

Läs mer

CHALMERS Finit Elementmetod M3 Institutionen för tillämpad mekanik. Teorifrågor

CHALMERS Finit Elementmetod M3 Institutionen för tillämpad mekanik. Teorifrågor Teorifrågor : Visa att gradienten till en funktion pekar i den riktning derivatan är störst och att riktingen ortogonalt mot gradienten är tangent till funktionens nivåkurva. Visa hur derivatan i godtycklig

Läs mer

Tentamen den 12 januari 2017 Datorarkitektur med operativsystem, EDT621

Tentamen den 12 januari 2017 Datorarkitektur med operativsystem, EDT621 Lunds Universitet LTH Tentamen den 12 januari 2017 Datorarkitektur med operativsystem, EDT621 Skrivtid: 8.00-13.00 Inga tillåtna hjälpmedel Uppgifterna i tentamen ger maximalt 60 poäng. Uppgifterna är

Läs mer

Datoraritmetik. Från labben. Från labben. Några exempel

Datoraritmetik. Från labben. Från labben. Några exempel Datoraritmetik Beräkningsvetenskap I Från labben Två huvudtyper av fel: diskretiseringsfel och avrundningsfel Olika sätt att mäta fel: relativt fel, absolut fel Begreppen ε M, Inf, NaN, overflow, underflow,

Läs mer

Distributed Computing

Distributed Computing Distributed Computing Stefan Saxén Department of Computer Science Åbo Akademi University, FIN-20520 Åbo, Finland e-mail: ssaxen@abo.fi URL: http://www.abo.fi/~ssaxen Sammanfattning Detta papper presenterar

Läs mer

Grundläggande datavetenskap, 4p

Grundläggande datavetenskap, 4p Grundläggande datavetenskap, 4p Kapitel 2 Datamanipulation, Processorns arbete Utgående från boken Computer Science av: J. Glenn Brookshear 2004-11-09 IT och Medier 1 Innehåll CPU ALU Kontrollenhet Register

Läs mer

Test: Optimerad fallprovning med Dell, Intel och Altair

Test: Optimerad fallprovning med Dell, Intel och Altair Test: Optimerad fallprovning med Dell, Intel och Altair Fredrik Nordgren, M.Sc. M.E. (Master of Science in Mechanical Engineering), Applikationsingenjör, Altair Eric Lequiniou, Chef, High Performance Computing,

Läs mer

Slutrapport. Innovativt utbildnings- och forskningsmaterial användning av 3D visualisering och animering för att bemöta pedagogiska utmaningar

Slutrapport. Innovativt utbildnings- och forskningsmaterial användning av 3D visualisering och animering för att bemöta pedagogiska utmaningar Innehåll Slutrapport Innovativt utbildnings- och forskningsmaterial användning av 3D visualisering och animering för att bemöta pedagogiska utmaningar Emin Halilovic, projektledare 1 Basfakta... 3 1.1

Läs mer

RödGrön-spelet Av: Jonas Hall. Högstadiet. Tid: 40-120 minuter beroende på variant Material: TI-82/83/84 samt tärningar

RödGrön-spelet Av: Jonas Hall. Högstadiet. Tid: 40-120 minuter beroende på variant Material: TI-82/83/84 samt tärningar Aktivitetsbeskrivning Denna aktivitet är utformat som ett spel som spelas av en grupp elever. En elev i taget agerar Gömmare och de andra är Gissare. Den som är gömmare lagrar (gömmer) tal i några av räknarens

Läs mer

Simulering av kontaktkrafter och nötning i transportörsystem för malm

Simulering av kontaktkrafter och nötning i transportörsystem för malm Simulering av kontaktkrafter och nötning i transportörsystem för malm John Nordberg 1, Martin Servin 1,2 1 UMIT Research Lab vid Umeå universitet 2 Algoryx Simulation 2011-08-25 Med stöd av ProcessIT Innovations

Läs mer

LPP att bygga och konstruera

LPP att bygga och konstruera LPP att bygga och konstruera Varför skall vi bygga? Vad skall vi gå igenom? Vilka är våra mål? Så här ser planen ut Hur skall vi visa att vi når målen? 1 Varför läser vi? Eleverna skall ges förutsättningar

Läs mer

7 november 2014 Sida 1 / 21

7 november 2014 Sida 1 / 21 TANA09 Föreläsning 2 Talrepresentation i datorer. Flyttalssystem. Datoraritmetik och Beräkningsfel. Beräkningsfelsanalys och Kancellation. Serier och Resttermsuppskattningar. Tillämpning - Beräkning av

Läs mer

Del ur Lgr 11: kursplan i matematik i grundskolan

Del ur Lgr 11: kursplan i matematik i grundskolan Del ur Lgr 11: kursplan i matematik i grundskolan 3.5 Matematik Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer. Den utvecklas såväl ur praktiska behov som ur människans nyfikenhet

Läs mer

Grundläggande programmeringsteknik Datorsystem

Grundläggande programmeringsteknik Datorsystem Datorsystem Från abakus till Z3 Datorsystem Från kursplanen Moment 3, Datorsystem 3hp I detta moment ges en introduktion till datorsystem och dess uppbyggnad. Minneshantering, vad en CPU är och gör samt

Läs mer

MATEMATIK 5.5 MATEMATIK

MATEMATIK 5.5 MATEMATIK 5.5 TETIK Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer. Den utvecklas såväl ur praktiska behov som ur människans nyfikenhet och lust att utforska matematiken som sådan. Matematisk

Läs mer

Vektorgeometri för gymnasister

Vektorgeometri för gymnasister Vektorgeometri för gymnasister Per-Anders Svensson http://homepage.lnu.se/staff/psvmsi/vektorgeometri/gymnasiet.html Fakulteten för teknik Linnéuniversitetet Areor, vektorprodukter, volymer och determinanter

Läs mer

Matematik C (MA1203)

Matematik C (MA1203) Matematik C (MA103) 100 p Betygskriterier med eempeluppgifter Värmdö Gymnasium Mål och betygskriterier Ma C (MA103) Matematik 03-08- Betygskriterier enligt Skolverket Kriterier för betyget Godkänd Eleven

Läs mer

Jämförelse av skrivtekniker till cacheminne

Jämförelse av skrivtekniker till cacheminne Jämförelse av skrivtekniker till cacheminne 1 Innehåll 1. Sammanfattning 2. Inledning 3. Diskussion 4. Referenslista 1. Sammanfattning En rapport innehållande jämförelser av olika skrivtekniker till minnen

Läs mer

Gradientbaserad strukturoptimering

Gradientbaserad strukturoptimering Gradientbaserad strukturoptimering Anders Klarbring solutions by Bo Torstenfelt, Thomas Borrvall and others Division of Mechanics, Linköping University, Sweden ProOpt Workshop - October 7, 2010 Klarbring

Läs mer

Kursplan Grundläggande matematik

Kursplan Grundläggande matematik 2012-12-06 Kursplan Grundläggande matematik Grundläggande matematik innehåller tre delkurser, sammanlagt 600 poäng: 1. Delkurs 1 (200 poäng) GRNMATu, motsvarande grundskolan upp till årskurs 6 2. Delkurs

Läs mer

PARALLELLISERING AV ALGORITMER PROCESSORER FÖR FLERKÄRNIGA

PARALLELLISERING AV ALGORITMER PROCESSORER FÖR FLERKÄRNIGA PARALLELLISERING AV ALGORITMER FÖR FLERKÄRNIGA PROCESSORER 870928 3017 Johan Gustafsson 870303 4952 Gustaf David Hallberg 880525 8210 Per Hallgren 801117 0597 Wuilbert Lopez 1/7 Innehållsförteckning Table

Läs mer

SKOLFS. beslutade den maj 2015.

SKOLFS. beslutade den maj 2015. Föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2010:244) om ämnesplan för ämnet cad i gymnasieskolan och inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå; beslutade den maj 2015. Med stöd av

Läs mer

LUNDS UNIVERSITET. Parallell exekvering av Float32 och INT32 operationer

LUNDS UNIVERSITET. Parallell exekvering av Float32 och INT32 operationer LUNDS UNIVERSITET Parallell exekvering av Float32 och INT32 operationer Samuel Molin Kursansvarig: Erik Larsson Datum 2018-12-05 Referat Grafikkort utför många liknande instruktioner parallellt då typiska

Läs mer

Använd Welands märkbrickor på hydraulslangar, pneumatikledningar och elkablar, så har du en tydlig märkning som håller i många år.

Använd Welands märkbrickor på hydraulslangar, pneumatikledningar och elkablar, så har du en tydlig märkning som håller i många år. 1-radiga brickor i rostfritt material Brickan fästes med skruv, plastbuntband eller med rostfria buntband. Nummerserier kan tas fram och levereras på tejpremsor. Använd Welands märkbrickor på hydraulslangar,

Läs mer

2012-05-10. Mekaniskt lexikon, patenterat av George Artsrouni på tidigt 1930 tal Perforerade pappersband och avläsningsnockar 1 ord per 3 sekunder

2012-05-10. Mekaniskt lexikon, patenterat av George Artsrouni på tidigt 1930 tal Perforerade pappersband och avläsningsnockar 1 ord per 3 sekunder Mekaniskt lexikon, patenterat av George Artsrouni på tidigt 1930 tal Perforerade pappersband och avläsningsnockar 1 ord per 3 sekunder 1 Leibniz, tidigt 1600 tal Descartes, tidigt 1600 tal Petr Smirnov

Läs mer

Anujan Balasingam IDA14 NAND flashminnen

Anujan Balasingam IDA14 NAND flashminnen Anujan Balasingam IDA14 NAND flashminnen Hur kan prestandan och kapaciteten förbättras? Kursansvarig: Erik Larsson Datorarkitektur med operativsystem 7,5 hp 04-12-2015 Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

CAD. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

CAD. Ämnets syfte. Kurser i ämnet CAD Ämnet cad (computer aided design) behandlar hur man använder olika programvaror för att konstruera och designa verkliga och virtuella objekt. I ämnet är geometri grunden för att, via skiss och ritteknik,

Läs mer

Fakulteten för teknik och naturvetenskap. Utbildningsplan. Matematisk modellering

Fakulteten för teknik och naturvetenskap. Utbildningsplan. Matematisk modellering Fakulteten för teknik och naturvetenskap Utbildningsplan Matematisk modellering Programkod: Programmets benämning: Högskolepoäng/ECTS: 120 Beslut om inrättande: NANAT Inriktningar FSGR, RESI, TIMA Matematisk

Läs mer

TDDC77 Objektorienterad Programmering

TDDC77 Objektorienterad Programmering TDDC77 Objektorienterad Programmering Föreläsning 3 Sahand Sadjadee IDA, Linköpings Universitet Hösttermin 2018 Outline Operatorer Java Standard Library Inmatning Operatorer operatorer En operator är en

Läs mer

Linjära ekvationssystem

Linjära ekvationssystem Föreläsning 3 Linjära ekvationssystem Gausselimination Vanlig gausselimination för det linjära ekvationssystemet Ax = b utgår från den utökade matrisen [A b] och applicerar elementära radoperationer på

Läs mer

IT för personligt arbete F5

IT för personligt arbete F5 IT för personligt arbete F5 Datalogi del 1 DSV Peter Mozelius 1 En dators beståndsdelar 1) Minne 2) Processor 3) Inmatningsenheter 1) tangentbord 2) scanner 3) mus 4) Utmatningsenheter 1) bildskärm 2)

Läs mer

Föreläsning 1: Intro till kursen och programmering

Föreläsning 1: Intro till kursen och programmering Föreläsning 1: Intro till kursen och programmering λ Kursens hemsida http:www.it.uu.se/edu/course/homepage/prog1/mafykht11/ λ Studentportalen http://www.studentportalen.uu.se UNIX-konton (systemansvariga

Läs mer

Nya Medier. Gränssnitt, Interaktivitet och Digital kod

Nya Medier. Gränssnitt, Interaktivitet och Digital kod Nya Medier Gränssnitt, Interaktivitet och Digital kod Människa-Dator: Gränssnittet Tre lager tas upp i boken: Fysiska apparaten som möjliggör för användaren att styra/använda datorn Mjukvara som organiserar

Läs mer

Föreläsning 1 Datastrukturer (DAT037)

Föreläsning 1 Datastrukturer (DAT037) Föreläsning 1 Datastrukturer (DAT037) Fredrik Lindblad 1 30 oktober 2017 1 Slides skapade av Nils Anders Danielsson har använts som utgångspunkt. Se http://www.cse.chalmers.se/edu/year/2015/course/dat037

Läs mer

Valfritt läromedel för kurs Matematik B Exempel: Räkna med Vux B, Gleerups förlag. Tag kontakt med examinator om du har frågor

Valfritt läromedel för kurs Matematik B Exempel: Räkna med Vux B, Gleerups förlag. Tag kontakt med examinator om du har frågor Våren 010 PRÖVNINGSANVISNINGAR Prövning i Matematik B Kurskod MA 10 Gymnasiepoäng 50 Läromedel Prov Muntligt prov Valfritt läromedel för kurs Matematik B Exempel: Räkna med Vux B, Gleerups förlag Skriftligt

Läs mer

Test av lösenordsknäckningsattacker mot Windowsanvändare

Test av lösenordsknäckningsattacker mot Windowsanvändare Linnéuniversitetet Projektrapport (4 HP) Grundläggande Operativsystem 1DV415 Test av lösenordsknäckningsattacker mot Windowsanvändare David Lundqvist, Fred Uggla 8 januari 2014 Sammanfattning Med hjälp

Läs mer

3-3 Skriftliga räknemetoder

3-3 Skriftliga räknemetoder Namn: 3-3 Skriftliga räknemetoder Inledning Skriftliga räknemetoder vad är det? undrar du kanske. Och varför behöver jag kunna det? Att det står i läroplanen är ju ett klent svar. Det finns miniräknare,

Läs mer

Föreläsning 13. Träd

Föreläsning 13. Träd Föreläsning 13 Träd Träd Ett träd är en datastruktur som tillåter oss att modellera sådant som vi inte kan modellera med linjära datastrukturer. Ett datavetenskapligt träd består av noder med pilar emellan.

Läs mer

Mönster och Algebra. NTA:s första matematiktema. Per Berggren

Mönster och Algebra. NTA:s första matematiktema. Per Berggren Mönster och Algebra NTA:s första matematiktema Per Berggren 1 Lgr11- Matematiska förmågor Genom undervisningen i ämnet matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga

Läs mer

CAD. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

CAD. Ämnets syfte. Kurser i ämnet CAD Ämnet cad (computer aided design) behandlar hur man använder olika programvaror för att konstruera och designa verkliga och virtuella objekt. I ämnet är geometri grunden för att, via skiss och ritteknik,

Läs mer

Matematik: Det centrala innehållet i kurserna i Gy 2011 i relation till kurserna i Gy 2000

Matematik: Det centrala innehållet i kurserna i Gy 2011 i relation till kurserna i Gy 2000 2011-12-21 Matematik: Det centrala innehållet i kurserna i Gy 2011 i relation till kurserna i Gy 2000 Kurs 1a och 2a i Gy 2011 jämfört med kurs A och B i Gy 2000 Poängomfattningen har ökat från 150 poäng

Läs mer

Beräkning med ord. -hur en dator hanterar perception. Linköpings universitet Artificiell intelligens 2 2010-10-03 Erik Claesson 880816-1692

Beräkning med ord. -hur en dator hanterar perception. Linköpings universitet Artificiell intelligens 2 2010-10-03 Erik Claesson 880816-1692 Beräkning med ord -hur en dator hanterar perception 2010-10-03 Erik Claesson 880816-1692 Innehåll Inledning... 3 Syfte... 3 Kan datorer hantera perception?... 4 Naturligt språk... 4 Fuzzy Granulation...

Läs mer

Idag: Par och listor. Scheme. DA2001 (Föreläsning 6) Datalogi 1 Hösten / 29

Idag: Par och listor. Scheme. DA2001 (Föreläsning 6) Datalogi 1 Hösten / 29 Idag: Par och listor DA2001 (Föreläsning 6) Datalogi 1 Hösten 2010 1 / 29 Idag: Par och listor Hur hanterar man icke-numeriska problem? DA2001 (Föreläsning 6) Datalogi 1 Hösten 2010 1 / 29 Idag: Par och

Läs mer

Resträkning och ekvationer

Resträkning och ekvationer 64 Resträkning och ekvationer Torsten Ekedahl Stockholms Universitet Beskrivning av uppgiften. Specialarbetet består i att sätta sig in i hur man räknar med rester vid division med primtal, hur man löser

Läs mer

Flervariabelanalys och Matlab Kapitel 3

Flervariabelanalys och Matlab Kapitel 3 Flervariabelanalys och Matlab Kapitel 3 Thomas Wernstål Matematiska Vetenskaper 28 september 2012 3 Multipelintegraler 3.1 ubbelintegraler I detta kapitel skall vi studera olika sätt på vilket man kan

Läs mer

Linjära ekvationssystem

Linjära ekvationssystem Linjära ekvationssystem Gausselimination Vanlig gausselimination för det linjära ekvationssystemet Ax = b utgår från den utökade matrisen [A b] och applicerar elementära radoperationer på denna för att

Läs mer

Digitalitet. Kontinuerlig. Direkt proportionerlig mot källan. Ex. sprittermometer. Elektrisk signal som representerar ljud.

Digitalitet. Kontinuerlig. Direkt proportionerlig mot källan. Ex. sprittermometer. Elektrisk signal som representerar ljud. Analog Digitalitet Kontinuerlig Direkt proportionerlig mot källan Ex. sprittermometer Elektrisk signal som representerar ljud Diskret Digital Representation som siffror/symboler Ex. CD-skiva Varje siffra

Läs mer

Idag: Par och listor. Symboler. Symboler används för att uttrycka icke-numeriska data såsom namn, adress, bilregisternummer, boktitel, osv.

Idag: Par och listor. Symboler. Symboler används för att uttrycka icke-numeriska data såsom namn, adress, bilregisternummer, boktitel, osv. Idag: Par och listor Symboler Hur hanterar man icke-numeriska problem? Hur hanterar man en samling av data? Hur konstruerar man sammansatta datastrukturer? Bra om du har läst följande avsnitt i AS: Pair

Läs mer

Objektorienterad programmering Föreläsning 8. Copyright Mahmud Al Hakim Agenda (halvdag)

Objektorienterad programmering Föreläsning 8. Copyright Mahmud Al Hakim  Agenda (halvdag) Objektorienterad programmering Föreläsning 8 Copyright Mahmud Al Hakim mahmud@webacademy.se www.webacademy.se Agenda (halvdag) Objektorienterad programutveckling Algoritmer Algoritmkonstruktionerna Relationer

Läs mer

VÄGLEDNING FÖR GRANSKNING AV AVANCERADE BERÄKNINGAR INOM VATTENKRAFTS- OCH KÄRNKRAFTSTILLÄMPNINGAR

VÄGLEDNING FÖR GRANSKNING AV AVANCERADE BERÄKNINGAR INOM VATTENKRAFTS- OCH KÄRNKRAFTSTILLÄMPNINGAR KRAFTINDUSTRINS BETONGDAG MANOUCHEHR HASSANZADEH VÄGLEDNING FÖR GRANSKNING AV AVANCERADE BERÄKNINGAR INOM VATTENKRAFTS- OCH KÄRNKRAFTSTILLÄMPNINGAR 2016-05-25 1 AVANCERADE BERÄKNINGAR HAR MAN SYSSLAT MED

Läs mer

BILAGA. till. Kommissionens delegerade förordning

BILAGA. till. Kommissionens delegerade förordning EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 26.9.2017 C(2017) 6321 final ANNEX 1 PART 6/11 BILAGA till Kommissionens delegerade förordning om ändring av rådets förordning (EG) nr 428/2009 om upprättande av en

Läs mer

Datoraritmetik. Binär addition papper och penna metod. Binär subtraktion papper och penna metod. Binär multiplikation papper och penna metod

Datoraritmetik. Binär addition papper och penna metod. Binär subtraktion papper och penna metod. Binär multiplikation papper och penna metod inär addition papper och penna metod Dagens föreläsning: Lärobok, kapitel rbetsbok, kapitel Ur innehållet: hur man adderar och subtraherar tal i det binära talsystemet hur man kan koda om negativa binära

Läs mer

Kapitel 5. Scanlon bemöter delvis invändningen genom att hävda att kontraktualistiskt resonerande är holistiskt.

Kapitel 5. Scanlon bemöter delvis invändningen genom att hävda att kontraktualistiskt resonerande är holistiskt. Men stämmer det att man har skäl att förkasta en princip endast om det vore dåligt för en om den blev allmänt accepterad? En intressant tillämpning i sammanhanget är det som Scanlon kallar fairness. Han

Läs mer

2012-01-12 FÖRSLAG TILL KURSPLAN INOM KOMMUNAL VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE NIVÅ

2012-01-12 FÖRSLAG TILL KURSPLAN INOM KOMMUNAL VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE NIVÅ Matematik, 600 verksamhetspoäng Ämnet handlar bland annat om mängder, tal och geometriska figurer. Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer. Den utvecklas såväl ur praktiska

Läs mer

Uppsala Universitet Matematiska Institutionen Thomas Erlandsson

Uppsala Universitet Matematiska Institutionen Thomas Erlandsson Uppsala Universitet Matematiska Institutionen Thomas Erlandsson MATRISER MED MERA VEKTORRUM DEFINITION Ett vektorrum V är en mängd av symboler u som vi kan addera samt multiplicera med reella tal c så

Läs mer

Terminsplanering årskurs 6 Matematik Ärentunaskolan

Terminsplanering årskurs 6 Matematik Ärentunaskolan Inledning Terminsplanering årskurs 6 Matematik Ärentunaskolan På Ärentunaskolan arbetar vi med läromedlet MatteBorgen. Förutom uppgifter i boken arbetar vi med problemlösning och tränar olika strategier

Läs mer

n Kap 4.1, 4.2, (4.3), 4.4, 4.5 n Numerisk beräkning av derivata med n Felen kan t ex vara avrundningsfel eller mätfel n Felet kan mätas

n Kap 4.1, 4.2, (4.3), 4.4, 4.5 n Numerisk beräkning av derivata med n Felen kan t ex vara avrundningsfel eller mätfel n Felet kan mätas Datoraritmetik Beräkningsvetenskap I/KF Kursboken n Kap 4., 4., (4.3), 4.4, 4. n I kap 4.3 används Taylorutvecklingar. Om du ännu inte gått igenom detta i matematiken, kan du oppa över de delar som beandlar

Läs mer

DATA SCIENTIST PROGRAM Vi hjälper dig att utbilda framtidens data scientists

DATA SCIENTIST PROGRAM Vi hjälper dig att utbilda framtidens data scientists DATA SCIENTIST PROGRAM Vi hjälper dig att utbilda framtidens data scientists För företag som Har ett stort framtida behov av kompetens Söker kompetens som inte finns på marknaden idag Söker kompetens där

Läs mer

M0043M Integralkalkyl och Linjär Algebra, H14, Linjär Algebra, Föreläsning 11

M0043M Integralkalkyl och Linjär Algebra, H14, Linjär Algebra, Föreläsning 11 M0043M Integralkalkyl och Linjär Algebra, H14, Linjär Algebra, Föreläsning 11 Staffan Lundberg / Ove Edlund Luleå Tekniska Universitet Staffan Lundberg / Ove Edlund M0043M H14 1/ 41 Linjär Algebra, Föreläsning

Läs mer

Utmattningsdimensionering med FEM Lokala metoder

Utmattningsdimensionering med FEM Lokala metoder Utmattningsdimensionering med FEM Lokala metoder 2014-12-12 Mohammad Al-Emrani Ett TRV Projekt 2012-2013 Raport: Finns snart att ladda ner som pdf via Konstruktionscentrums hemsida Finns att köpa som

Läs mer

Föreläsning 5 Innehåll

Föreläsning 5 Innehåll Föreläsning 5 Innehåll Algoritmer och effektivitet Att bedöma och jämföra effektivitet för algoritmer Begreppet tidskomplexitet Datavetenskap (LTH) Föreläsning 5 VT 2019 1 / 39 Val av algoritm och datastruktur

Läs mer

Explorativ övning 11 GEOMETRI

Explorativ övning 11 GEOMETRI Explorativ övning 11 GEOMETRI Syftet med denna övning är att ge kunskaper om grundläggande geometriska begrepp och resultat om geometriska figurer. Vi vill också ge en uppfattning om geometri som en matematisk

Läs mer

K L Ä M. Klassificeringsmodell för inlärningssvårigheter i matematik

K L Ä M. Klassificeringsmodell för inlärningssvårigheter i matematik K L Ä M Klassificeringsmodell för inlärningssvårigheter i matematik BARBARA PELICANO SOEIRO WHATCOLOURISANORANGE.WORDPRESS.COM ORANGEEDUSITE@GMAIL.COM KLÄM - Klassificeringsmodell för inlärningssvårigheter

Läs mer

Moment 2 Digital elektronik. Föreläsning Inbyggda system, introduktion

Moment 2 Digital elektronik. Föreläsning Inbyggda system, introduktion Moment 2 Digital elektronik Föreläsning Inbyggda system, introduktion Jan Thim 1 Inbyggda system, introduktion Innehåll: Historia Introduktion Arkitekturer Mikrokontrollerns delar 2 1 Varför lär vi oss

Läs mer

Motion till riksdagen 1985/86: Ub572

Motion till riksdagen 1985/86: Ub572 Motion till riksdagen 1985/86: Rune Ångström m. fl. (fp) En superdator vid Umeå universitet Vad är en superdator? En superdator är det snabbaste och mest kraftfulla datorsystem som finns tillgängligt vid

Läs mer

Agenda. Arrayer deklaration, åtkomst Makron Flerdimensionella arrayer Initiering Strängar Funktioner och arrayer. Övningar nu och då

Agenda. Arrayer deklaration, åtkomst Makron Flerdimensionella arrayer Initiering Strängar Funktioner och arrayer. Övningar nu och då Agenda Arrayer deklaration, åtkomst Makron Flerdimensionella arrayer Initiering Strängar Funktioner och arrayer Övningar nu och då 1 Motivering I de flesta problem ingår att hantera multipla data I de

Läs mer