Försök till fusk på skriftlig salstentamen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Försök till fusk på skriftlig salstentamen"

Transkript

1 Försök till fusk på skriftlig salstentamen Kursen på 10 hp examineras genom Multiple Essay Questions (MEQ) och omfattar fyra olika uppgifter. En viktig förutsättning för kursens examination är att när uppgift A är löst, så skall denna läggas i ett kuvert och får ej användas när uppgift B skall lösas o.s.v. Studenten skall lösa uppgifterna i ordningen A, B, C och D. Varje uppgift är skriven på blad med olika färg för att bl.a. inte misstaget att två uppgifter ligger framme samtidigt skall inträffa. NN ertappades med att ha två uppgifter uppe på bordet samtidigt och anmäldes därför för försök till fusk till disciplinnämnden. Studenterna har fått både muntlig och skriftlig information om vad som gäller vid examination. Informationen fanns också angiven på den aktuella examinationen enligt nedan: Provet skall ligga till vänster om dig, upp och ner, med texten nedåt, under hela provtiden. Kuvertet lägger du på höger sida Endast blad i samma färg får finnas på skrivbordet samtidigt och Du får inte gå tillbaka till delarna A, B alt C. Detta betraktas som fusk När du får tillstånd att börja skriva: Vänd upp alla blad i gul färg (del A) och besvara frågorna. Då du är klar med denna del lägg samtliga blad med gul färg i kuvertet, innan du vänder upp de rosa sidorna (del B) När alla frågor på de rosa bladen är besvarade, lägg samtliga rosa blad i kuvertet och de gröna sidorna (del C) kan vändas upp, besvaras och läggs i kuvertet. Sist vänd de blå bladen upp (del D). Besvara frågorna och lägg därefter de blå bladen i kuvertet som klistras igen och lämnas in Avvikelser från dessa anvisningar, inklusive att ha mer än en pappersfärg (del) på skrivytan samtidigt, betraktas som fusk NN hävdade till sitt försvar att i examinationen fanns en fråga, som hänvisade till att man skulle jämföra med föregående fråga och att hon inte kommit ihåg vad hon skrivit. I själva uppgiften stod följande instruktion under del B: Jämför Dina svar i del A fråga 2 med den information du fått om vad som kan efterfrågas. Frågade du om denna information/data? Om inte, vad är det som skiljer? Värdera betydelsen av eventuella skillnader. Nämnden finner att innehållet i anvisningarna till den aktuella frågan kan tolkas motstridigt i förhållande till de generella instruktioner som gavs inför tentamen. Nämnden finner inte att det av utredningen framgår att NN uppsåtligen försökt vilseleda vid examinationen. Ärendet lämnas därför utan åtgärd.

2 Försök till fusk genom plagiering på kandidatuppsats När NN lämnade in sin kandidatuppsats på 15 hp upptäckte examinator via Urkund att det fanns passager i uppsatsen som till stora delar sammanföll med ett antal texter hämtade på olika webbsidor. Avsnitten bestod av direkta avskrifter från dessa texter utan vare sig citatmarkeringar eller referensangivelser i texten. Examinatorn hade vid ett tidigare tillfälle, när en tidigare version av uppsatsen lämnats in hittat ett avsnitt som var direkt översatt från en engelsk språkig webbsida och påpekat för studenten att detta inte var tillåtet. Han omtalade också för studenten att källa måste anges och att innehållet skall formuleras med egna ord. NN skrev i sitt yttrande att hon skulle ha följt sin handledares råd bättre genom att vara mer tydlig med källorna eller att skriva om texten och att hon inte gjorde någondera särskilt bra. Studenterna fick inför skrivandet av kandidatuppsatsen Anvisningar om att skriva uppsats som innehöll bl.a. följande information: Referenser, citat, källhänvisningar Vid författandet av uppsatsen blir det som regel nödvändigt att referera andra författare (dvs. med egna ord återberätta resonemang som dessa för) och ibland citera dessa. Några hållpunkter för detta: Då en författare refereras måste detta klart framgå, så att det blir tydligt vad som är dina egna och vad som är andras åsikter. Citat måste som regel alltid vara ordagranna, dock kan vid behov viss redigering eller förtydliganden läggas in. Detta markeras då genom att tillägget omges med ( [ ] ). Detta gäller även "klipp" i längre citat, vilka markeras med "[...]" Ett citat måste alltid också alltid klart markeras: Vedertagna metoder för detta är att lägga citatet i ett eget stycke med indragen marginal, eller att omge citatet med citationstecken (" "). Vid såväl referering som citering måste källa anges. Vid referat bör sidor där det refererade resonemanget återfinns anges om det är fråga om en bok, medan en sådan grad av precision inte behövs om det gäller en artikel. Vid citat ska man alltid ange exakt sida/sidor varifrån citatet hämtats. Det finns många olika vedertagna sätt att ange källa, liksom att upprätta en källförteckning (se ovan). Det är fritt att välja om källhänvisningen görs i texten (inom parentes efter det aktuella avsnittet) eller i fotnoter. Nämnden finner att NN ganska omfattande har kopierat text utan att ange källa och därigenom uppsåtligen försökt vilseleda vid examination. Nämnden beslutar därför att avstänga NN från studier och annan verksamhet vid Linköpings universitet i två månader.

3 Försök till fusk genom plagiering på hemtentamen På en kurs på programmet består en delexamination av en hemtentamen på 5,5 hp. NN lämnade in sin hemtentamen via Urkund, som i analysen visade på stora likheter med en text inlämnad av en annan student ett år tidigare. Analysen pekade på att det inte handlade om ren kopiering, men att vissa partier hade tydliga likheter med den andra studentens hemtentamen och NN hade gjort smärre förändringar i sin text. NN hade heller inte på något ställe refererat till den andra studentens arbete. I ett yttrande från NN hävdade denne att vartenda ord i hemtentamen var skrivet utifrån den angivna litteraturen och om man jämförde hennes text med litteraturen, så kunde man se att den var hämtad därifrån. Visserligen har de använt samma litteratur och att även upplägget var den samma, men NN hävdade att texten var helt självständigt skriven. I anvisningarna till hemtentamen stod bl.a.: Var noga med notapparaten! Redogör för om ni använder er av exempelvis studentuppsatser som renodlade källor eller som vägledning/inspiration. Vi vill inte hamna i en situation där misstankar om plagiering/fusk inte kan uteslutas! Notera också att alla studenter på kursen skall skicka in respektive arbete för plagiatkontroll i databasen Urkund. I programkatalogen för programmet står bl.a. följande: Citat, referat och plagiat En text eller annan källa kan i vetenskapliga sammanhang återges på flera olika sätt. Detta gäller också i samband med examination. Två vanliga sätt att hänvisa till vad andra skrivit är citat och referat. Med citat avses exakt återgivande av text. Citat skall alltid markeras. Källa anges i direkt anslutning till citatet samt i avslutande litteraturförteckning. Ett referat är ett återgivande av innehållet i en text eller annan källa. Återgivningen är inte ordagrann utan textförfattaren använder egna ord. I direkt anslutning till referatet och i litteraturförteckningen skall källan anges. Vid längre referat måste läsaren påminnas om att det är ett referat och inte författarens egen text genom s.k. referatmarkeringar (enligt NN, NN påstår, NN visar, NN fortsätter, NN:s slutsatser osv). Om en författare, t.ex. en student, använder sig av en källa utan att signalera att det rör sig om citat eller referat är texten att betrakta som plagiat. Ordet plagiat betyder litterär eller konstnärlig stöld. Den student som är ofullständig i angivandet av källa gör sig alltså skyldig till en slags stöld av ett textinnehåll, en tanke eller formulering. Plagiat är inte tillåtet vid examination. Nämnden finner att NN använt annan students arbete som förlaga utan att ange detta och därigenom givit sken av att texten i sin helhet utgjorde NN:s eget arbete. Nämnden beslutar därför att avstänga NN från studier och annan verksamhet vid Linköpings universitet i en månad.

4 Försök till fusk genom otillåtet samarbete vid inlämningsuppgift Två studenter lämnade in nästan likalydande texter i en hemuppgift, som tillsammans med ett seminarium värderades till 1 hp. Enligt anvisningen till kursen var det tillåtet att lösa uppgiften i grupp men lösningen skulle lämnas in som en individuellt skriven uppgift. I programkatalogen för programmet står bl.a. följande: Citat, referat och plagiat En text eller annan källa kan i vetenskapliga sammanhang återges på flera olika sätt. Detta gäller också i samband med examination. Två vanliga sätt att hänvisa till vad andra skrivit är citat och referat. Med citat avses exakt återgivande av text. Citat skall alltid markeras. Källa anges i direkt anslutning till citatet samt i avslutande litteraturförteckning. Ett referat är ett återgivande av innehållet i en text eller annan källa. Återgivningen är inte ordagrann utan textförfattaren använder egna ord. I direkt anslutning till referatet och i litteraturförteckningen skall källan anges. Vid längre referat måste läsaren påminnas om att det är ett referat och inte författarens egen text genom s.k. referatmarkeringar (enligt NN, NN påstår, NN visar, NN fortsätter, NN:s slutsatser osv). Om en författare, t.ex. en student, använder sig av en källa utan att signalera att det rör sig om citat eller referat är texten att betrakta som plagiat. Ordet plagiat betyder litterär eller konstnärlig stöld. Den student som är ofullständig i angivandet av källa gör sig alltså skyldig till en slags stöld av ett textinnehåll, en tanke eller formulering. Plagiat är inte tillåtet vid examination. I instruktionen till hemuppgiften stod bl.a. att - Uppgiften kan lösas i grupp men ska inlämnas individuellt, maximalt 5 sidor och - Uppgiften kan diskuteras i grupper men lösningen skall ske individuellt Enligt programansvarig hade all kurs- och programinformation förklarats för studenterna vid kursintroduktionen och att dessa delats ut till alla studenter. Studenterna hävdade att de av den aktuella läraren under arbetets gång vid ett tillfälle fått veta att uppgifterna i kurskompendiet inte var korrekta utan att de skulle rätta sig efter det som stod i instruktionen till hemuppgiften. De menade att de inte haft för avsikt att fuska eller vilseleda utan att de samarbetat helt öppet och att de tolkade uppgiften som att uppgiften kunde lösas tillsammans, men att de skulle lämna in detta i eget namn, inte att detta skulle skrivas individuellt. I en av instruktionerna för hemuppgiften anges att denna skall lösas i grupp men lämnas in individuellt. Instruktionen är oklar. Mot denna bakgrund kan inte anses utrett att studenterna försökt fuska. Ärendet mot studenterna skall därför lämnas utan åtgärd.

5 Försök till fusk på hemuppgift (återanvändning av egen text) På en kurs, som examinerades genom en hemuppgift omfattande 7,5 hp, lämnade studenten NN in en skriftlig uppgift, som till stora delar var kopierad från en tidigare inlämnad inlämningsuppgift till en annan kurs på programmet. En massiv information om fusk och plagiat hade givits inom ramen för programmet samt av biblioteket. De studenter som deltog på bibliotekets genomgång hade skrivit på ett "kontrakt" på att de förstått innehållet av genomgången och konsekvenserna av plagiat. NN hade skrivit på ett sådant "kontrakt". Någon specifik information om vad som gällde användandet av eget tidigare publicerat material gavs inte. I sitt yttrande skriver NN att han hade fått information om plagiering, men att han inte förstått att återanvändning av eget material också betraktades som plagiat. Vidare skrev han att när ursprungsdokumentet skrevs, lämnades den in via Urkund och att analysen då visade att ingen plagiering förekommit. Han hade, enligt sig själv, ingen aning om att användning av eget material också betraktades som plagiat och undrade om det är akademiskt fel att inarbeta tidigare arbeten, som bygger på vad som tidigare presenterats på utbildningen, i en slutuppsats. Att använda sig av egen text från ett tidigare arbete utan angivande av källa kan inte självklart anses som försök till fusk. För detta krävs att examinator på ett tydligt sätt klargjort detta för studenterna. Så har uppenbarligen inte varit fallet. Anmälan mot studenten lämnas därför utan åtgärd.

6 Försök till fusk på skriftlig salstentamen på kurs En kurs på 12 hp examinerades bl.a. genom en skriftlig salstentamen på 4 hp. Studenten NN skrev en omtentamen på denna. I samband med tentamens början (kl enligt tentamensvakt) upptäcktes att NN dolde en plastmapp i knäet under skrivbordet. I instruktionerna till tentamen stod bl.a. följande: Allowed aids: Two sheets of handwritten A4 pages. You may write on both pages with any type or size and color. One volume of dictionary to/from English or an English wordbook. Explicitly forbidden aids: Textbooks, machine-written pages, photocopied pages of different format than A4, electronic equipment. Meningen med de tillåtna hjälpmedlen var att studenterna skulle slippa lära sig diagramnotationer, formler och termer utantill. Tentamensvakterna hade till uppgift att kontrollera antal ark son låg på bordet men inte att validera anteckningarna. NN skrev i sitt yttrande att denne innan tentamen började satt med en plastmapp innehållande en tidigare examination med lösningar, pennor och suddgummi i knäet för att de skrev i en sal där utrymmet på skrivbordet var begränsat. Studentens avsikt var att ta fram skrivdonen och sedan lägga mappen i väskan. Vidare hävdade studenten att ingen hade informerat om att man inte fick ta med sig tidigare tentamina in i skrivsalen. NN skrev också i yttrandet att denne inte fuskat eller haft för avsikt att fuska. Dessutom hade NN inte förstått att tentamen hade börjat eftersom detta inte meddelats på ett tydligt sätt. Det är oklart om tentamen påbörjats när NN ertappades med de nu aktuella anteckningarna. Även i övrigt är omständigheterna kring ertappandet sådana att nämnden inte finner utrett att uppsåt till fusk föreligger och lämnar därför ärendet utan påföljd.

7 Försök till fusk på hemuppgift (frivilliga övningar) På en kurs kunde studenterna göra ett antal frivilliga övningar mellan föreläsningarna. Dessa bestod av inlämningsuppgifter, som kunde göras enskilt eller i grupp om två studenter. Vid inlämning av en sådan uppgift av två studenter upptäcktes att via Google-sökningar att delar av inlämningsuppgiften var kopierad från diverse olika källor hämtade på internet. I arbetet saknades citeringar och källhänvisningar till dessa källor. Studenterna, som läste sin första termin på utbildningen, skrev i sina yttranden att systemet med citat och källhänvisningar var nytt för dem och att de hade inte förstått hur de skulle göra. De hade inte haft för avsikt att fuska. I den kursinformation som delades ut till studenterna stod bl.a. följande att läsa: Copy-paste and cheating We take seriously on cheating attempts, which include copy-paste of any texts or code that is not produced within the group. Note that communication between teams and reuse of third party software components are encouraged, as long as it fits into the stated project requirements. However, if any information is reused, it must be properly cited or referenced, so that we know exactly what you have produced. Any discovered attempts of cheating will be directly reported to the discipline committee. Nämnden finner utrett att studenterna haft uppsåt att vilseleda när de kopierat delar av sitt arbete utan källhänvisningar. De avstängs därmed från studier och annan verksamhet vid Linköpings universitet i en månad.

LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Dnr: LiU 121/07-45 Rektor

LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Dnr: LiU 121/07-45 Rektor LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Dnr: LiU 121/07-45 Rektor 2007-04-20 Examinationsformer vid Linköpings universitet Examination är en ytterst väsentlig del av utbildningsprocessen och är såväl för den studerande

Läs mer

AKADEMISK HEDERLIGHET HANDLAR OM ATT INTE FUSKA ELLER PLAGIERA INFORMATION OM PLAGIAT & UPPHOVSRÄTT

AKADEMISK HEDERLIGHET HANDLAR OM ATT INTE FUSKA ELLER PLAGIERA INFORMATION OM PLAGIAT & UPPHOVSRÄTT AKADEMISK HEDERLIGHET HANDLAR OM ATT INTE FUSKA ELLER PLAGIERA INFORMATION OM PLAGIAT & UPPHOVSRÄTT PLAGIAT OCH UPPHOVSRÄTT Akademisk hederlighet handlar om att inte fuska eller plagiera. När du redovisar

Läs mer

Akademisk hederlighet. om a hantera kunskap skapad av andra och a visa egen kunskap med llåtna metoder

Akademisk hederlighet. om a hantera kunskap skapad av andra och a visa egen kunskap med llåtna metoder Akademisk hederlighet om a hantera kunskap skapad av andra och a visa egen kunskap med llåtna metoder Vad är akademisk hederlighet? Akademisk hederlighet handlar om att inte fuska eller plagiera oavsett

Läs mer

Akademisk hederlighet. om att hantera kunskap skapad av andra och att visa egen kunskap med tillåtna metoder

Akademisk hederlighet. om att hantera kunskap skapad av andra och att visa egen kunskap med tillåtna metoder Akademisk hederlighet om att hantera kunskap skapad av andra och att visa egen kunskap med tillåtna metoder Vad är akademisk hederlighet? Akademisk hederlighet handlar om att inte fuska eller plagiera

Läs mer

Handläggningsordning för disciplinära åtgärder enligt 10 kap. högskoleförordningen

Handläggningsordning för disciplinära åtgärder enligt 10 kap. högskoleförordningen DNR: Handläggningsordning för disciplinära åtgärder enligt 10 kap. högskoleförordningen Publicerad: Beslutsfattare: Rektor Handläggare: Erika Tegström Beslutsdatum: Giltighetstid: Sammanfattning: Handläggningsordning

Läs mer

Plagiatpolicy för den medicinska fakulteten

Plagiatpolicy för den medicinska fakulteten UMEÅ UNIVERSITET Medicinska fakulteten Grundutbildningsrådet 901 87 Umeå Fastställd vid sammanträdet 2004-10-11 Plagiatpolicy för den medicinska fakulteten Nedan följer medicinska fakultetens policy vid

Läs mer

Modevetenskap II. Vetenskapligt skrivande, 7,5 hp, VT-16 Kursbeskrivning och Litteraturlista. Kursansvarig: Louise Wallenberg

Modevetenskap II. Vetenskapligt skrivande, 7,5 hp, VT-16 Kursbeskrivning och Litteraturlista. Kursansvarig: Louise Wallenberg 1 (5) Modevetenskap II Vetenskapligt skrivande, 7,5 hp, VT-16 Kursbeskrivning och Litteraturlista Kursansvarig: Louise Wallenberg Kursens innehåll och syften Kursen i vetenskapligt skrivande ger dig övning

Läs mer

Högskolan Dalarna Rektor

Högskolan Dalarna Rektor Högskolan Dalarna Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Pontus Kyrk 08/56308726 pontus.kyrk@hsv.se BESLUT

Läs mer

1. Bakgrund. 2. Vad är fusk

1. Bakgrund. 2. Vad är fusk - Policy för hantering av fusk vid den Statsvetenskapliga Institutionen 1. Bakgrund För att bevara utbildningens kvalitet och trovärdighet är det viktigt att vi förebygger fusk och vidtar disciplinära

Läs mer

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Utbildningsnivå: Delkursen ges i kursen Sociologi I Giltig fr.o.m. Höstterminen 2012 Poäng: Delkursen omfattar 3 hp Ansvarig lärare Thomas Florén, Fil

Läs mer

Kursbeskrivning. Perspektiv på språk, 5 hp

Kursbeskrivning. Perspektiv på språk, 5 hp Tolk- och översättarinstitutet (TÖI) Kursbeskrivning Perspektiv på språk, 5 hp Kandidatprogram i teckenspråk och tolkning, 180 hp (HTOTK): Teckenspråk i teori och praktik II, GN, 30 hp, termin 2 (LITU20)

Läs mer

Svenska som främmande språk Förberedande kurs 30 högskolepoäng

Svenska som främmande språk Förberedande kurs 30 högskolepoäng Kursbeskrivning med betygskriterier Svenska som främmande språk Förberedande kurs 30 högskolepoäng Vårterminen 2015 Innehåll Välkommen till Svenska som främmande språk förberedande kurs, 30 högskolepoäng...

Läs mer

Institutionen för pedagogik och didaktik. Studiehandledning. Vårdpedagogik/Hälsopedagogik III VPG10F/VPG11F

Institutionen för pedagogik och didaktik. Studiehandledning. Vårdpedagogik/Hälsopedagogik III VPG10F/VPG11F Institutionen för pedagogik och didaktik Studiehandledning Vårdpedagogik/Hälsopedagogik III VPG10F/VPG11F Höstterminen 2016 Kursansvarig: ulf.olsson@edu.su.se Kursadministratör: emmi.fagerlund@edu.su.se

Läs mer

Sökning, källkritik och referenshantering EITA LINA AHLGREN & OLA HEDBÄCK

Sökning, källkritik och referenshantering EITA LINA AHLGREN & OLA HEDBÄCK Sökning, källkritik och referenshantering EITA55 2018-09-07 LINA AHLGREN & OLA HEDBÄCK Agenda Sökprocessen Söktjänster Referenshantering Sökprocessen Problemställning Källkritik Sökord Sökresultat Söktjänster

Läs mer

GYMNASIEARBETET - ATT SKRIVA VETENSKAPLIGT

GYMNASIEARBETET - ATT SKRIVA VETENSKAPLIGT GYMNASIEARBETET - ATT SKRIVA VETENSKAPLIGT Ditt gymnasiearbete ska bygga kring den frågeställning du kommit fram till i slutet av vårterminen i årskurs 2 och du ska i ditt arbete besvara din frågeställning

Läs mer

Kinesiska I Kursbeskrivning HT 2013

Kinesiska I Kursbeskrivning HT 2013 Kinesiska I Kursbeskrivning HT 2013 Kursen omfattar följande delkurser: Modern Kinesiska I a, 7,5 hp Praktisk språkfärdighet I a, 4 hp Modern Kinesiska I b, 7,5 hp Praktisk språkfärdighet I b, 3,5 hp Kinakunskap

Läs mer

Ephorus. Denna manual beskriver Ephorus som är Högskolan Dalarnas plagiatkontrollsystem.

Ephorus. Denna manual beskriver Ephorus som är Högskolan Dalarnas plagiatkontrollsystem. Ephorus Denna manual beskriver Ephorus som är s plagiatkontrollsystem. Innehållsförteckning Vad är plagiatkontroll?... 3 Vad kan ett plagieringsverktyg göra?... 3 Vilka filformat stöds av Ephorus?... 4

Läs mer

Dansk litteratur 7,5 högskolepoäng

Dansk litteratur 7,5 högskolepoäng Kursinformation med litteraturförteckning Dansk litteratur 7,5 högskolepoäng Vårterminen 20121 Välkommen till Dansk litteratur 7,5 högskolepoäng! I detta häfte får du information om kursens innehåll och

Läs mer

Studiehandledning. Vetenskaplig teori och metod I (VPG01F) 7.5 hp (distans, helfart) HT-18

Studiehandledning. Vetenskaplig teori och metod I (VPG01F) 7.5 hp (distans, helfart) HT-18 20180914 Studiehandledning Vetenskaplig teori och metod I (VPG01F) 7.5 hp (distans, helfart) HT-18 Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvarig: Katarina Lagercrantz All katarina.lagercrantz@edu.su.se

Läs mer

Introduktionskurs till teckenspråk som nybörjarspråk, 7,5 hp LITN01. Kursbeskrivning VT 17

Introduktionskurs till teckenspråk som nybörjarspråk, 7,5 hp LITN01. Kursbeskrivning VT 17 Introduktionskurs till teckenspråk som nybörjarspråk, 7,5 hp LITN01 Kursbeskrivning VT 17 2 (5) Välkommen till Introduktionskurs i teckenspråk som nybörjarspråk (7,5 högskolepoäng), vårterminen 2017 Kursens

Läs mer

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Utbildningsnivå: Delkursen ges i kursen Sociologi I Giltig fr.o.m. Höstterminen 2013 Poäng: Delkursen omfattar 3 hp Ansvarig lärare Thomas Florén, Fil

Läs mer

Handläggningsordning för hantering av misstanke om försök till fusk

Handläggningsordning för hantering av misstanke om försök till fusk Fastställd av rektor 2007-12-05 Reviderad 2012-08-10 Dnr: 5428/10-300 Sid: 1 / 5 Universitetsförvaltningen Utbildningsavdelningen Christina Joos, Handläggare Handläggningsordning för hantering av misstanke

Läs mer

Hederskodex för studenter och lärare vid kurser och program vid CSC-skolan Denna hederskodex som tillämpas vid alla kurser och program vid

Hederskodex för studenter och lärare vid kurser och program vid CSC-skolan Denna hederskodex som tillämpas vid alla kurser och program vid 2010-08-09 Hederskodex för studenter och lärare vid kurser och program vid CSC-skolan Denna hederskodex som tillämpas vid alla kurser och program vid CSC-skolan (och Nada på SU) består av en allmän text

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR ANMÄLAN AVSEENDE MISSTANKE OM DISCIPLINÄRA FÖRSEELSER

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR ANMÄLAN AVSEENDE MISSTANKE OM DISCIPLINÄRA FÖRSEELSER STYRDOKUMENT Dnr V 2017/670 HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR ANMÄLAN AVSEENDE MISSTANKE OM DISCIPLINÄRA FÖRSEELSER Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Forsknings-

Läs mer

Kinesiska III Kursbeskrivning HT 2013

Kinesiska III Kursbeskrivning HT 2013 Kinesiska III Kursbeskrivning HT 2013 Kursen omfattar följande delkurser: Modern kinesiska III a, 6,5 hp Praktisk språkfärdighet III a, 3 hp Modern kinesiska III b, 7 hp Praktisk språkfärdighet III b,

Läs mer

Personcentrerad vård kontra egenvård 7,5 hp

Personcentrerad vård kontra egenvård 7,5 hp 18-01-03 1(5) Personcentrerad vård kontra egenvård 7,5 hp Kursen syftar till fördjupade kunskaper om begreppet personcentrad vård och hur det relaterar till begreppet egenvård ur olika professionella perspektiv.

Läs mer

Kursbeskrivning. Perspektiv på språk, 5 hp

Kursbeskrivning. Perspektiv på språk, 5 hp Tolk- och översättarinstitutet (TÖI) Kursbeskrivning Perspektiv på språk, 5 hp Kandidatprogram i teckenspråk och tolkning, 180 hp (HTOTK): Teckenspråk i teori och praktik II, GN, 30 hp, termin 2 (LITU20)

Läs mer

Ephorus. Denna manual beskriver Ephorus som är Högskolan Dalarnas plagiatkontrollsystem. Skapad: 2011-08-05

Ephorus. Denna manual beskriver Ephorus som är Högskolan Dalarnas plagiatkontrollsystem. Skapad: 2011-08-05 Ephorus Denna manual beskriver Ephorus som är s plagiatkontrollsystem. Skapad: 2011-08-05 Innehållsförteckning Vad är plagiatkontroll?... 3 Vad kan ett plagieringsverktyg göra?... 3 Vilka filformat stöds

Läs mer

Studiehandledning VPG10F Hälsopedagogik III (30hp) Delkurs: Examensarbete

Studiehandledning VPG10F Hälsopedagogik III (30hp) Delkurs: Examensarbete 2017-12-15 Studiehandledning VPG10F Hälsopedagogik III (30hp) Delkurs: Examensarbete Vårtermin 2018 Kursansvarig: Marianne Teräs Institutionen för pedagogik och didaktik Stockholms universitet Besöksadress:

Läs mer

Studiehandledning Hälsopedagogik III och Vårdpedagogik III VPG10F och VPG11F HT 2015

Studiehandledning Hälsopedagogik III och Vårdpedagogik III VPG10F och VPG11F HT 2015 Studiehandledning Hälsopedagogik III och Vårdpedagogik III VPG10F och VPG11F HT 2015 Kursansvarig: Ulf Olsson ulf.olsson@edu.su.se Kursadministratörer: Hälsopedagogik - Emmi Fagerlund emmi.fagerlund@edu.su.se

Läs mer

Kursinformation med litteraturförteckning. Danska muntlig och skriftlig färdighet, 7,5 hp

Kursinformation med litteraturförteckning. Danska muntlig och skriftlig färdighet, 7,5 hp Kursinformation med litteraturförteckning Danska muntlig och skriftlig färdighet, 7,5 hp Höstterminen 2012 Välkommen till Danska muntlig och skriftlig färdighet, 7,5 högskolepoäng! I detta häfte får du

Läs mer

tentamensguide studentens

tentamensguide studentens studentens tentamensguide prestation. Exempel på olika examinationsformer är: laboration, inlämningsuppgift, uppsats samt muntlig eller skriftlig tentamen. I den aktuella kursplanen anges examinationsformen

Läs mer

Regelverk för disciplin- och avskiljandeärenden vid Röda Korsets Högskola

Regelverk för disciplin- och avskiljandeärenden vid Röda Korsets Högskola Regelverk för disciplin- och avskiljandeärenden vid Röda Korsets Högskola Dnr: 31/2017 Fastställd av: Rektor 2017-03-31, reviderad 2018-04-26 Innehåll Regelverk för disciplin- och avskiljandeärenden vid

Läs mer

Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas i signerad slutversion till examinator

Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas i signerad slutversion till examinator version 2014-09-10 Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas i signerad slutversion till examinator Studentens namn Handledares namn Examinerande

Läs mer

Sociologisk analys III, VT 2016, Kvalitativ del (3 hp)

Sociologisk analys III, VT 2016, Kvalitativ del (3 hp) Sociologisk analys III, VT 2016, Kvalitativ del (3 hp) Detta kursmoment syftar till att ge en bredare förståelse av olika sätt att samla in och analysera kvalitativ empiri t ex livshistorier, fokusgrupper,

Läs mer

Samspel mellan individ och samhälle 7,5 hp HT-15

Samspel mellan individ och samhälle 7,5 hp HT-15 1(5) 2015-11-13 Studie- och yrkesvägledarprogrammet Beteendevetenskapliga grunder Studiehandledning Samspel mellan individ och samhälle 7,5 hp HT-15 Kursansvarig: Petra Roll Bennet petra@edu.su.se Kursens

Läs mer

Delkursbeskrivning för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN

Delkursbeskrivning för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Delkursbeskrivning för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Utbildningsnivå: Delkursen ges i kursen Sociologi I Giltig fr.o.m. Vårterminen 2014 Ansvarig lärare Lina Eklund, Fil Dr Rum: B965 Telefonnummer:

Läs mer

Studiehandledning. VPG10F Hälsopedagogik III (30 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik. Delkurs 1: Pedagogikens forskningsfält

Studiehandledning. VPG10F Hälsopedagogik III (30 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik. Delkurs 1: Pedagogikens forskningsfält Studiehandledning VPG10F Hälsopedagogik III (30 hp) Delkurs 1: Pedagogikens forskningsfält Delkurs 2: Vetenskaplig teori och metod III Hösttermin 2018 Kursansvarig: Marianne Teräs Institutionen för pedagogik

Läs mer

Makt och Rätt konstitutionell normgivning, kontrollmakt och rättighetsskydd 15 hp

Makt och Rätt konstitutionell normgivning, kontrollmakt och rättighetsskydd 15 hp Makt och Rätt konstitutionell normgivning, kontrollmakt och rättighetsskydd 15 hp KURSINFORMATION Undervisningsplan JURIDISKA INSTITUTIONEN Makt och rätt 15 hp VT 2015 Kursinformation Makt och Rätt I Din

Läs mer

Fusk och plagiat inom vetenskap och kursarbeten

Fusk och plagiat inom vetenskap och kursarbeten Fusk och plagiat inom vetenskap och kursarbeten Hur man använder och inte får använda källor 16:e september 2013 Lena Henriksson Introduk9on 9ll bioteknik och bioinforma9k Tack 9ll Lars- Göran Josefsson

Läs mer

1(5) Studiehandledning. Pedagogikens utopier. Vårterminen Institutionen för pedagogik och didaktik

1(5) Studiehandledning. Pedagogikens utopier. Vårterminen Institutionen för pedagogik och didaktik 1(5) Studiehandledning Pedagogikens utopier Vårterminen 2019 Institutionen för pedagogik och didaktik www.edu.su.se Välkommen till kursen Pedagogikens utopier, (7,5 hp). Den ingår som valbar kurs i masterprogrammet

Läs mer

Rapportskrivning. Innehållsförteckning, källhänvisning, referenssystem, sidnumrering

Rapportskrivning. Innehållsförteckning, källhänvisning, referenssystem, sidnumrering Rapportskrivning Innehållsförteckning, källhänvisning, referenssystem, sidnumrering Innehållsförteckning 1. Markera alla huvudrubriker en i taget (Ctrl) och klicka på Rubrik 1, som finns uppe i menyraden.

Läs mer

Världens språk, 7,5 hp LIN135. Kursbeskrivning HT16

Världens språk, 7,5 hp LIN135. Kursbeskrivning HT16 Världens språk, 7,5 hp LIN135 Kursbeskrivning HT16 2 (7) Kursbeskrivningen är fastställd av styrelsen vid institutionen för lingvistik 2016-06- 14. Undervisande lärare Emil Perder E-post: emil.perder@ling.su.se

Läs mer

RÅD OCH ANVISNINGAR. Hantering av disciplinärenden vid Högskolan Väst. Beskrivning av disciplinöverträdelser. 1. Fusk att vilseleda vid examination

RÅD OCH ANVISNINGAR. Hantering av disciplinärenden vid Högskolan Väst. Beskrivning av disciplinöverträdelser. 1. Fusk att vilseleda vid examination 1(9) Rektorsbeslut 2013-12-16 Dnr 2013/1218 A 21 Hantering av disciplinärenden vid Högskolan Väst I högskoleförordningen HF (SFS 1993:100) 10 kap. finns bestämmelser om disciplinära åtgärder för studenter.

Läs mer

Utgivare Datum Ersätter X intranät/utbildning _ intranät/forskn. o fo.utb Patrik Cannmo / EcGu 2014-10-30 2014-08-13 _ intranät/anställd

Utgivare Datum Ersätter X intranät/utbildning _ intranät/forskn. o fo.utb Patrik Cannmo / EcGu 2014-10-30 2014-08-13 _ intranät/anställd HÖGSKOLAN i JÖNKÖPING INSTRUKTION I-JTH-10-025I _ webb/student 1 (6) Examination 1. Regelbakgrund HJ-gemensamma regler Denna instruktion gäller för Tekniska Högskolans olika former av examination och bygger

Läs mer

Studiehandledning. Forskningsspecialisering (15 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik Research Specialization (15 ECTS)

Studiehandledning. Forskningsspecialisering (15 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik Research Specialization (15 ECTS) 1(7) 2018-05-29 Studiehandledning Forskningsspecialisering (15 hp) Research Specialization (15 ECTS) Kurskod: PEA459 Höstterminen 2018 Kursansvarig: Robert Ohlsson Institutionen för pedagogik och didaktik

Läs mer

2. Kort om högskoleförordningen (1993:100)

2. Kort om högskoleförordningen (1993:100) Förslag BESLUT 2010- Dnr LS 2010/722 Rektor Regler rörande plagiering och vilseledande plagiering inom utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå vid Lunds universitet 1. Definitioner Inom

Läs mer

Skrivguide. Tillhör:

Skrivguide. Tillhör: Skrivguide Tillhör: Inledning Den här skrivguiden är till för att vägleda dig när du gör skriftliga arbeten här på Sven Eriksonsgymnasiet. Vilket ämne du än skriver om är alltid målet att du ska utöka

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Anvisningar till momentet Ekonomisk sociologi (6 p.), HT-15 Kursansvarig lärare Tiziana Sardiello Rum B944 Tel: 163164 E-mail: tiziana.sardiello@sociology.su.se

Läs mer

Dövas tvåspråkighet, 7,5 hp LISD02

Dövas tvåspråkighet, 7,5 hp LISD02 Dövas tvåspråkighet, 7,5 hp LISD02 Kursbeskrivning VT 2017 2 (5) Beslut Denna kursbeskrivning är beslutad av styrelsen vid institutionen för lingvistik 2016-12-13. Undervisande lärare Krister Schönström

Läs mer

ENGK01, Engelska: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng English: Level 3 - B. A. Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ENGK01, Engelska: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng English: Level 3 - B. A. Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ENGK01, Engelska: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng English: Level 3 - B. A. Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av utbildningsledaren

Läs mer

PM P R O M E M O R I A

PM P R O M E M O R I A PM P R O M E M O R I A PM är en kortform av det latinska pro memoria som betyder för minnet. Disposition Hur du strukturerar texten i ditt PM (1) Rubrik Om utrymme ges för att själv välja rubrik: Välj

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR ANMÄLAN AVSEENDE MISSTANKE OM DISCIPLINÄRA FÖRSEELSER

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR ANMÄLAN AVSEENDE MISSTANKE OM DISCIPLINÄRA FÖRSEELSER STYRDOKUMENT Dnr V 2013/631 HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR ANMÄLAN AVSEENDE MISSTANKE OM DISCIPLINÄRA FÖRSEELSER Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Administrativt

Läs mer

Kursguide till. RY1200 Fortsättningskurs i ryska, 30 hp INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER VT16

Kursguide till. RY1200 Fortsättningskurs i ryska, 30 hp INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER VT16 INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER Kursguide till RY1200 Fortsättningskurs i ryska, 30 hp VT16 Institutionen för språk och litteraturer 1 (7) Renströmsgatan 6, Box 200, 405 30 Göteborg 031 786 00

Läs mer

Akribi frågor vetenskaplig noggrannhet. Metod i historisk forskning, och pedagogikens historia Rötter till pedagogiken som vetenskap

Akribi frågor vetenskaplig noggrannhet. Metod i historisk forskning, och pedagogikens historia Rötter till pedagogiken som vetenskap 1(4) 2015-06-12 Studiehandledning Kursens innehåll/upplägg Examination Förväntade studieresultat (som också finns i kursplanen) Betygskriterier Den moderna pedagogikens idéhistoria I, 7,5 hp; The Modern

Läs mer

SPAK01, spanska, kandidatkurs

SPAK01, spanska, kandidatkurs Språk- och litteraturcentrum Spanska SPAK01, spanska, kandidatkurs Studiebeskrivning Fastställd 2007-09-10 av lärarkollegium 3 att gälla fr.o.m. höstterminen 2007 Introduktion SPAK01, 61-90 högskolepoäng,

Läs mer

Anmälan till rektor vid grundad misstanke om fusk/plagiat (vilseledande vid examination)

Anmälan till rektor vid grundad misstanke om fusk/plagiat (vilseledande vid examination) Institutionen för biomedicin Utbildningshandläggare, Stina Ringdahl Telefon: 031-786 34 58 E-post: Stina.ringdahl@gu.se Besöksadress: Medicinaregatan 7B Postadress: Box 440, 405 30 Göteborg HANDLÄGGNINGSORDNING

Läs mer

Vetenskapsteori och forskningsmetod. Statistik för lärare, 7,5hp 950a02, 949a12, 949a12

Vetenskapsteori och forskningsmetod. Statistik för lärare, 7,5hp 950a02, 949a12, 949a12 STUDIEHANDLEDNING Vetenskapsteori och forskningsmetod., 7,5hp 950a02, 949a12, 949a12 VT 2019 Kursansvarig/examinator: Josefine Andin Administratör: Malin Åberg 2019-01-14 1 KURSINNEHÅ LL I kursen behandlas

Läs mer

Namn: Företagsekonomi Styrning och Strategi (SOS) Högskolepoäng: 7,5 hp. Datum: 2015-11-02 till 2016-01-16

Namn: Företagsekonomi Styrning och Strategi (SOS) Högskolepoäng: 7,5 hp. Datum: 2015-11-02 till 2016-01-16 STOCKHOLMS UNIVERSITET FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN DANILO BROZOVIC 2015-08-19 Studieanvisning SAFFK FE1626 Namn: Företagsekonomi Styrning och Strategi (SOS) Högskolepoäng: 7,5 hp Datum: 2015-11-02

Läs mer

Skriv! Hur du enkelt skriver din uppsats

Skriv! Hur du enkelt skriver din uppsats Skriv! Hur du enkelt skriver din uppsats Josefine Möller och Meta Bergman 2014 Nu på gymnasiet ställs högra krav på dig när du ska skriva en rapport eller uppsats. För att du bättre ska vara förberedd

Läs mer

Kursbeskrivning för Självständigt arbete, 15 högskolepoäng, på Statistik III, GN 30 högskolepoäng, ST312G

Kursbeskrivning för Självständigt arbete, 15 högskolepoäng, på Statistik III, GN 30 högskolepoäng, ST312G STOCKHOLMS UNIVERSITET Statistiska institutionen HT 2018 Dan Hedlin 2018-06-21 Kursbeskrivning för Självständigt arbete, 15 högskolepoäng, på Statistik III, GN 30 högskolepoäng, ST312G KURSENS INNEHÅLL

Läs mer

Vetenskapsteori och forskningsmetod. Statistik för lärare, 7,5hp 950a02, 949a12, 949a12

Vetenskapsteori och forskningsmetod. Statistik för lärare, 7,5hp 950a02, 949a12, 949a12 STUDIEHANDLEDNING Vetenskapsteori och forskningsmetod., 7,5hp 950a02, 949a12, 949a12 VT 2018 Kursansvarig/examinator: Josefine Andin Administratör: Malin Åberg 2017-12-19 1 KURSINNEHÅ LL I kursen behandlas

Läs mer

Gemensamma riktlinjer för examination vid Högskolan i Gävle

Gemensamma riktlinjer för examination vid Högskolan i Gävle Gemensamma riktlinjer för examination vid Högskolan i Gävle Fastställd av Grundutbildningsnämnden 2001-01-30 Revidering fastställd av rektor 2008-11-03 Revidering fastställd av Utbildnings- och forskningsnämnden

Läs mer

Morfologiska och syntaktiska strukturer, 7,5 hp LIN200, LIN202

Morfologiska och syntaktiska strukturer, 7,5 hp LIN200, LIN202 Morfologiska och syntaktiska strukturer, 7,5 hp LIN200, LIN202 Kursbeskrivning Vårterminen 2016 2 (6) Undervisande lärare Bernhard Wälchli Rum C363 bernhard@ling.su.se 08-16 2344 Kursansvarig, projektspråk,

Läs mer

Studiehandledning: Didaktiska perspektiv på lärande, 7,5 hp

Studiehandledning: Didaktiska perspektiv på lärande, 7,5 hp Stockholms universitet ht 2013 Institutionen för pedagogik och didaktik Studiehandledning: Didaktiska perspektiv på lärande, 7,5 hp Inom kursens ram erbjuds fem undervisningstillfällen. Vid det första

Läs mer

Akademisk hederlighet. Termin 9 Anna Wiberg

Akademisk hederlighet. Termin 9 Anna Wiberg Akademisk hederlighet Termin 9 Anna Wiberg 2015-01-28 Idag Akademisk hederlighet Lunds universitets plagieringspolicy Rutiner vid plagiering Hur undviker du plagiering? Hantering av referenser Hjälpmedel

Läs mer

TYSK02, Tyska: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng German: BA Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle

TYSK02, Tyska: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng German: BA Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna TYSK02, Tyska: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng German: BA Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Prodekanen med ansvar

Läs mer

Delkursbeskrivning för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN

Delkursbeskrivning för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Delkursbeskrivning för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Utbildningsnivå: Delkursen ges i kursen Sociologi I Giltig fr.o.m. Höstterminen 2014 Poäng: Delkursen omfattar 3 hp Provkod: (bestäms centralt)

Läs mer

Att citera och referera

Att citera och referera Att citera och referera Studieguide Hvitfeldtska gymnasiet Vanliga frågor Vad är en referens? En referens är en beskrivning av en källa du använt i ditt arbete. Varför ska du referera? Det ska vara väldigt

Läs mer

Kursbeskrivning. Utvecklingsstörning 2 Vt 2014/ 25 % / UQ 161F

Kursbeskrivning. Utvecklingsstörning 2 Vt 2014/ 25 % / UQ 161F Kursbeskrivning Utvecklingsstörning 2 Vt 2014/ 25 % / UQ 161F 2:6 Innehåll 1. Kursinformation... 3 2. Kursens innehåll och lärandemål... 3 2.1 Lärandemål... 3 3. Kursens uppläggning... 3 3.1 Arbetsformer...

Läs mer

Introduktionsseminarium för examensarbete, del 2

Introduktionsseminarium för examensarbete, del 2 Introduktionsseminarium för examensarbete, del 2 Hjälpmedel Skapa referenser Urvalsmetoder Plagiering Söka samt åtkomst Frivilliga seminarier Hjälpmedel Att skriva rätt: goda råd för att skriva uppsats

Läs mer

Studiehandledning. Pedagogikens idéhistoria. Höstterminen (6) Institutionen för pedagogik och didaktik

Studiehandledning. Pedagogikens idéhistoria. Höstterminen (6) Institutionen för pedagogik och didaktik 1(6) Studiehandledning Pedagogikens idéhistoria Höstterminen 2018 Bilden tagen av Picography, licens under Creative commons Institutionen för pedagogik och didaktik www.edu.su.se Välkommen till kursen

Läs mer

Kursbeskrivning. Utvecklingsstörning 1 Ht-2013/ 25 % / UQ 160F

Kursbeskrivning. Utvecklingsstörning 1 Ht-2013/ 25 % / UQ 160F Kursbeskrivning Utvecklingsstörning 1 Ht-2013/ 25 % / UQ 160F 2:6 Innehåll 1. Kursinformation... 3 2. Kursens innehåll och lärandemål... 3 2.1 Lärandemål... 3 3. Kursens uppläggning... 3 3.1 Arbetsformer...

Läs mer

Handlingsplan för förebyggande av plagieringsfusk samt hantering av misstänkt plagiering

Handlingsplan för förebyggande av plagieringsfusk samt hantering av misstänkt plagiering Handlingsplan för förebyggande av plagieringsfusk samt hantering av misstänkt plagiering Beslut: 2013-01-30 Revidering: Dnr: DUC 2013/337 Gäller fr o m: 2013-02-01 Ersätter: Relaterade dokument: DUC 2013/338/10

Läs mer

Viktig information till dig som ska skriva en uppsats!

Viktig information till dig som ska skriva en uppsats! INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER 170516 Viktig information till dig som ska skriva en uppsats! Detta dokument innehåller information och anvisningar inför det självständiga arbetet på grundnivå

Läs mer

Kursinformation med litteraturförteckning. Danska som grannspråk - läsfärdighet 7,5 högskolepoäng

Kursinformation med litteraturförteckning. Danska som grannspråk - läsfärdighet 7,5 högskolepoäng Kursinformation med litteraturförteckning Danska som grannspråk - läsfärdighet 7,5 högskolepoäng Vårterminen 2012 Välkommen till Danska som grannspråk - läsfärdighet, 7,5 högskolepoäng! I detta häfte får

Läs mer

www.uka.se Rapport 2014:3 Disciplinärenden 2013 vid universitet och högskolor

www.uka.se Rapport 2014:3 Disciplinärenden 2013 vid universitet och högskolor , www.uka.se Rapport 2014:3 Disciplinärenden 2013 vid universitet och högskolor Disciplinärenden 2013 vid universitet och högskolor Rapportnummer: 2014:3 Utgiven av Universitetskanslersämbetet 2014 Pontus

Läs mer

Kursinformation med litteraturförteckning. Handskriftläsning och texttolkning 7,5 högskolepoäng

Kursinformation med litteraturförteckning. Handskriftläsning och texttolkning 7,5 högskolepoäng Kursinformation med litteraturförteckning Handskriftläsning och texttolkning 7,5 högskolepoäng Vårterminen 2012 Välkommen till Handskriftsläsning och texttolkning, 7,5 högskolepoäng I detta häfte får du

Läs mer

Introduktionsseminarium för examensarbete, del 2

Introduktionsseminarium för examensarbete, del 2 Introduktionsseminarium för examensarbete, del 2 Hjälpmedel Skapa referenser Urvalsmetoder Plagiering Söka samt åtkomst Hjälpmedel Att skriva rätt: goda råd för att skriva uppsats i juridik/ Elsa Trolle

Läs mer

2. Formalia: Att skriva tentamen

2. Formalia: Att skriva tentamen Institutionen för Orientaliska språk Mellanösterns språk och kulturer 2. Formalia: Att skriva tentamen När och hur får jag mina betyg? Vad innebär plagiering? Vilka examinationsformer används inom Mellanösterns

Läs mer

VFU-kurs, Förskolepedagogik, 6hp, kurskod: 970G37

VFU-kurs, Förskolepedagogik, 6hp, kurskod: 970G37 VFU-kurs, Förskolepedagogik, 6hp, kurskod: 970G37 STUDIEHANDLEDNING vt 2019 (reviderad 2019-02-26) Innehåll Introduktion... 3 Kursens mål... 3 Kursinnehåll... 3 Examination... 4 Omdömesformulär (TDLF,

Läs mer

Karriärvägledningens pedagogiska praktik, 15 hp, avancerad nivå.

Karriärvägledningens pedagogiska praktik, 15 hp, avancerad nivå. Kurskod: PEA409 Vårterminen 2018 20171215 Vt 2018 Studiehandledning Karriärvägledningens pedagogiska praktik, 15 hp, avancerad nivå. Pedagogical Practice of Career Counselling, 15 ECTS, advanced level.

Läs mer

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN (engelsk benämning Introduction, FL, 3 ECTS) Utbildningsnivå: Delkursen ges i kursen Sociologi I Giltig fr.o.m. Vårterminen 2011 Poäng: Delkursen omfattar

Läs mer

Kursbeskrivning med litteraturlista HT-13

Kursbeskrivning med litteraturlista HT-13 Kursbeskrivning med litteraturlista HT-13 Skriftlig språkfärdighet, 7,5 hp Delkurs inom Italienska I, 30 hp. Består av: I. Italiensk grammatik med inlämningsuppgifter, 6 hp, och II. Skriftlig produktion,

Läs mer

Dnr: 5428/ Handläggningsordning för hantering av misstanke om försök till fusk

Dnr: 5428/ Handläggningsordning för hantering av misstanke om försök till fusk Fastställd av rektor 2007-12-05 Reviderad 2010-10-21 Dnr: 5428/10-300 Sid: 1 / 5 Universitetsförvaltningen Utbildningsavdelningen Katharina Soffronow, Handläggare Handläggningsordning för hantering av

Läs mer

RÅD OCH ANVISNINGAR. Hantering av disciplinärenden vid Högskolan Väst. Beskrivning av disciplinöverträdelser. 1. Fusk att vilseleda vid examination

RÅD OCH ANVISNINGAR. Hantering av disciplinärenden vid Högskolan Väst. Beskrivning av disciplinöverträdelser. 1. Fusk att vilseleda vid examination 1(8) Rektorsbeslut 2015-04-07 Dnr 2015/418 A 21 Hantering av disciplinärenden vid Högskolan Väst I högskoleförordningen HF (SFS 1993:100) 10 kap. finns bestämmelser om disciplinära åtgärder för studenter.

Läs mer

EKHA33, Ekonomisk historia: Arbete och välfärd, 7,5 högskolepoäng Economic History: Labour and Welfare, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle

EKHA33, Ekonomisk historia: Arbete och välfärd, 7,5 högskolepoäng Economic History: Labour and Welfare, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle Ekonomihögskolan EKHA33, Ekonomisk historia: Arbete och välfärd, 7,5 högskolepoäng Economic History: Labour and Welfare, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen

Läs mer

www.uk-ambetet.se Rapport 2013:6 Disciplinärenden 2012 vid universitet och högskolor

www.uk-ambetet.se Rapport 2013:6 Disciplinärenden 2012 vid universitet och högskolor www.uk-ambetet.se Rapport 2013:6 Disciplinärenden 2012 vid universitet och högskolor Disciplinärenden 2012 vid universitet och högskolor www.uk-ambetet.se Disciplinärenden 2012 vid universitet och högskolor

Läs mer

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN (engelsk benämning Introduction, FL, 3 ECTS) Utbildningsnivå: Delkursen ges i kursen Sociologi I Giltig fr o m: Vårterminen 2009 Poäng: Delkursen omfattar

Läs mer

Spanska (31-55 hp) Programkurs 25 hp Spanish (31-55 ) 92SP31 Gäller från: Fastställd av. Fastställandedatum. Styrelsen för utbildningsvetenskap

Spanska (31-55 hp) Programkurs 25 hp Spanish (31-55 ) 92SP31 Gäller från: Fastställd av. Fastställandedatum. Styrelsen för utbildningsvetenskap DNR LIU 2012-00260 1(5) Spanska (31-55 hp) Programkurs 25 hp Spanish (31-55 ) 92SP31 Gäller från: Fastställd av Styrelsen för utbildningsvetenskap Fastställandedatum 2012-10-15 2(5) Huvudområde Spanska

Läs mer

Studiehandledning. Leda förändringsarbete (7,5 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik Kurskod: PEA408

Studiehandledning. Leda förändringsarbete (7,5 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik Kurskod: PEA408 2017-09-29 Studiehandledning Leda förändringsarbete (7,5 hp) Kurskod: PEA408 Höst 2017 Kursansvarig: Katarina Sipos Institutionen för pedagogik och didaktik Stockholms universitet Besöksadress: Telefon:

Läs mer

Lathund del 1 källkritik, källsökning samt referat- och citatteknik

Lathund del 1 källkritik, källsökning samt referat- och citatteknik Lathund del 1 källkritik, källsökning samt referat- och citatteknik Fem K Källkritik Källsökning Källanvändning Källhänvisning Källförteckning Källkritik Tänk på att Källan ska helst vara försedd med namn

Läs mer

Riktlinjer för Examination vid Röda Korsets Högskola

Riktlinjer för Examination vid Röda Korsets Högskola Riktlinjer för Examination vid Röda Korsets Högskola Diarienr 32/2012 Juridiskt granskade av Anders Stening 2012-04-12 Fastställd av Högskolenämnden 2012-05-07. Reviderad i enlighet med rektorsbeslut dnr

Läs mer

KRIGSVETENSKAP, GRUNDKURS MILITÄRTEORI (SU1) Kurskod: 1SU043

KRIGSVETENSKAP, GRUNDKURS MILITÄRTEORI (SU1) Kurskod: 1SU043 Kursbeskrivning 1 (5) KRIGSVETENSKAP, GRUNDKURS MILITÄRTEORI (SU1) Kurskod: 1SU043 Fastställs Fastställs Fastställs Fil. Mag Ingvar Sjöblom Kursansvarig Fil.dr Peter Mattsson Examinator Kk Ola Bogren Aktivitetsägare

Läs mer

Kursen är obligatorisk på sjätte terminen på kandidatprogrammet Ekonomi och samhälle.

Kursen är obligatorisk på sjätte terminen på kandidatprogrammet Ekonomi och samhälle. Ekonomihögskolan EOSE11, Ekonomi och samhälle: Forskningsdesign, metoder och datainsamling, 15 högskolepoäng Economy and Society: Research Design, Methods and Data Collection, 15 credits Grundnivå / First

Läs mer

Introduktionsseminarium ht18

Introduktionsseminarium ht18 Introduktionsseminarium ht18 Hjälpmedel Skapa referenser Urvalsmetoder Plagiering Hjälpmedel Att skriva rätt: goda råd för att skriva uppsats i juridik/ Elsa Trolle Önnerfors och Henrik Wenander Svenska

Läs mer

Uppsatsskrivandets ABC

Uppsatsskrivandets ABC UTBILDNING GÄVLE GYMNASIEBIBLIOTEKARIERNA Uppsatsskrivandets ABC Borgarskolan Polhemsskolan Vasaskolan 1 Innehåll Abstract... 1 Analys... 1 Argument... 1 Bilagor... 1 Bilder... 1 Citat... 2 Enkät... 2

Läs mer

Riktlinjer för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan

Riktlinjer för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan Sida 1(8) Riktlinjer för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan Fastställd av FoUN 2001-01-09, reviderad 2013-09-11 och 2015-06-09. Tidigare versioner upphör att gälla. Se även

Läs mer

Hälsoprojekt. Utvärdera din hälsa i rapportform. Samarbete: Idrott och hälsa A + Svenska A

Hälsoprojekt. Utvärdera din hälsa i rapportform. Samarbete: Idrott och hälsa A + Svenska A Hälsoprojekt Utvärdera din hälsa i rapportform Samarbete: Idrott och hälsa A + Svenska A Mål: Att utveckla sin fysiska, psykiska och sociala hälsa samt självbild. Att lära sig ta ansvar för egen träningsverksamhet.

Läs mer

Kursguide till. Fördjupningskurs del II i ryska, 30 hp INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

Kursguide till. Fördjupningskurs del II i ryska, 30 hp INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER Kursguide till Fördjupningskurs del II i ryska, 30 hp Institutionen för språk och litteraturer 1 (7) Renströmsgatan 6, Box 200, 405 30 Göteborg 031 786 00 00 www.sprak.gu.se

Läs mer