Redovisning av programsamråd och ställningstagande inför fortsatt arbete för Hammarbyhöjden och Björkhagen (ca 2400 lägenheter)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Redovisning av programsamråd och ställningstagande inför fortsatt arbete för Hammarbyhöjden och Björkhagen (ca 2400 lägenheter)"

Transkript

1 Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (17) Handläggare Martin Edfelt Telefon Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av programsamråd och ställningstagande inför fortsatt arbete för Hammarbyhöjden och Björkhagen (ca 2400 lägenheter) Förslag till beslut Stadsbyggnadsnämnden godkänner redovisningen av programsamrådet och beslutar att en godkännandehandling ska upprättas i enlighet med kontorets utlåtande. Anette Scheibe Lorentzi Bo Bergman Jonas Claeson Stadsbyggnadskontoret Fleminggatan 4 Box Stockholm Telefon stadsbyggnadskontoret@stockholm.se stockholm.se Bilaga: samrådsredogörelse

2 Sida 2 (17) Sammanfattning Ett förslag till program för Hammarbyhöjden Björkhagen har upprättats och varit på samråd sommaren Programförslaget utgår från Promenadstadens strategi att låta den centrala staden utvidgas. Det kollektivtrafiktäta läget tillvaratas och en mångsidig stadsmiljö föreslås med tillkommande bostäder, skola och förskolor samt en utveckling av Nytorps gärde. Flertalet remissinstanser bifaller förslaget men har synpunkter främst gällande ekologiska, rekreativa och antikvariska värden. Yttranden från sakägare och övriga boende vittnar om ett starkt motstånd mot förslaget, särskilt mot att delar av Nytorps gärde och Hammarbyskogen i anspråktas för nya bostäder. Med anledning av de synpunkter som framförts under samrådet görs ett antal kompletterande utredningar: Parkprogram för Nytorps gärde, Dagvattenstrategi, Gröna strategier samt Kulturhistorisk konsekvensanalys. Utifrån en sammanvägning av de motstående intressen som går att utläsa ur samrådssynpunkterna och med stöd av dessa utredningar föreslås ett antal förändringar av programmet. Efter genomförda bearbetningar enligt tjänsteutlåtandet avser stadsbyggnadskontoret återkomma med ett bearbetat program med förslag att programmet godkänns som underlag för fortsatt detaljplanering.

3 Sida 3 (17) Utlåtande Bakgrund Bearbetat programförslag Programmet för Hammarbyhöjden-Björkhagen syftar till att bidra till det bostadspolitiska målet om nya bostäder i Stockholm fram till år Stadsdelarna Hammarbyhöjden och Björkhagen ligger inom det område som i översiktsplanen pekas ut som den centrala stadens utvidgning. Översiktsplanens inriktning är att ta tillvara det centrala läget och planera för en tät, sammanhållen, mångsidig och levande stadsmiljö. Med en ökad befolkningsmängd behövs ett helhetsgrepp som stärker de offentliga funktionerna. Kopplingen mellan Hammarby Sjöstad och Hammarbyhöjden kan förstärkas. Programarbetet är en del i en samlad utveckling av söderort där stadsdelarnas samband förbättras. Skarpnäcks stadsdelsnämnd har tidigare framfört behov av ett samlat programarbete för området. (Dnr )

4 Sida 4 (17) Stadsbyggnadsnämnden uppdrog åt kontoret genom start-pm den 7 februari 2013 att starta programarbete. Programarbetet föreslogs inledas med en tidig dialog med de boende och aktörer. De frågor som huvudsakligen avsågs studeras var: 1. Kopplingen mellan Hammarbyhöjden och Hammarby Sjöstad 2. Utveckling av Nytorps gärde som grön målpunkt i söderort 3. Stadsdelarnas förtätningspotential och utvecklingsbehov 4. Kopplingen till Söderstaden Programarbetet Programarbetet bedrivs i en gemensam projektgrupp som representeras av stadsbyggnadskontoret, exploateringskontoret, miljöförvaltningen och Skarpnäcks stadsdelsförvaltning. Referensgrupp utgörs av trafikkontoret, idrottsförvaltningen, utbildningsförvaltningen, kulturförvaltningen samt fastighetskontoret. Process med tidig dialog I arbetet med att ta fram programmet har kontakt med boende i området haft en viktig roll. I mars 2013 hölls ett informationsmöte om programarbetet i aulan i Björkhagens skola. På mötet gavs information om översiktsplanen, om planprocessen och om det politiska uppdraget. Tidigt dialogmöte hölls i Markuskyrkan i maj 2013 dit ca 150 personer kom. Den tidiga dialogen har använts som kunskapsunderlag jämställt med övriga utredningar. Det har också återkopplats vilka frågor som det har varit möjligt att arbeta vidare med och vilka frågor som inte kunnat hanteras inom ramen för programmet. En aktiv kommunikation har också förts utifrån den maillista som upprättades på dialogmötet, till exempel med information om när utredningar blivit klara och när samrådet startade. Maillistan har också använts när ytterligare frågor har behövt få svar, exempelvis för en enklare enkätundersökning.

5 Sida 5 (17) Programförslaget Samrådsförslag Programmet föreslår att mellan och nya bostäder byggs i stadsdelarna. Tre större områden föreslås tas i anspråk för bebyggelse: ett vid en överdäckning av Hammarbyvägen, ett i Hammarbyskogen och ett på västra Nytorps gärde. Bebyggelsen tillsammans med nya gator kopplar Hammarbyhöjden och Björkhagen bättre samman med omkringliggande stadsdelar. Särskilt förbindelsen till Hammarby Sjöstad förbättras när barriäreffekterna med buller och storskalig infrastruktur överbryggas. Ett stråk mellan Gullmarsplan och Hammarbyhöjdens centrum förstärks med en serie nya hus och upprustade platser. Ytterligare ett antal mindre platser för bebyggelse föreslås i programmet. Plats avsätts för åtta nya förskolor och en ny grundskola. En strategi för gröna mötesplatser presenteras, med nya och upprustade befintliga parker, gröna promenader och mötesplatser. Ett parkprogram för Nytorps gärde tas fram som föreslår en rustning av gärdet med en mängd nya rekreativa funktioner. Syftet är bland annat att öka tryggheten och användningen av gärdet, inte minst för underrepresenterade grupper. Hammarbyhöjden och Björkhagens centrala läge i Stockholm blir tydligare när staden växer ihop. Hammarbyhöjden och Hammarby Sjöstad kopplas samman genom en överdäckning av Hammarbyvägen. Överdäckningen gör att miljöerna närmast vägen blir mer tillgängliga, tystare och trevligare att vistas i. Det gäller både promenader och boendemiljöer. En ny gata, som lutar mindre än dagens gångvägar, leder vidare från överdäckningen mot Hammarbyhöjden. På Nytorps Gärde skapas en tydligare förbindelse mot Blåsut och Söderstaden genom att den västra

6 Sida 6 (17) delen av gärdet bebyggs och knyts ihop med Sofielundsvägen. Den storskaliga gatan Åstorpsringen blir mindre dominerande i stadsrummet och bullret minskar i parken. Anpassningen till topografin och den överallt närvarande naturen är fortsatt tongivande för planeringen. De nya kvarteren i Hammarbyskogen lämnar utrymme åt grönska mellan husen. Kvarteren får tydliga gränser mot den nya gatan, men öppnar sig mot befintlig bebyggelse för att knyta an till den bebyggelsetradition som finns i Hammarbyhöjden. När stadsdelarna växer blir parkerna ännu viktigare. Nytorps gärde rustas för att kunna bli en grön mötesplats för stora delar av söderort. Genom att tydliggöra stadsdelarnas entréer och förstärka en serie platser, blir det lättare att hitta i området. För att förtydliga Hammarbyhöjdens entré föreslås två nya kvarter vid Olaus Magnus väg, samtidigt som den lilla parken i korsningen med Kalmgatan rustas upp. I korsningen Olaus Magnus väg/sparrmansvägen föreslås ett nytt bostadshus som ger Sparrmansvägen en tydligare riktning mot Hammarbyhöjdens centrum. Tillsammans med den kommande bebyggelsen i korsningen Sparrmansvägen/Finn Malmgrens väg förbättras orienterbarheten. Längs stråket finns också förutsättningar för att utveckla lokaler i bottenvåningarna på de nya bostadshusen. Vid Björkhagens tunnelbanestation föreslås en förtätning för att tydliggöra stadsdelens centrum. De viktigaste mötesplatserna i Hammarbyhöjden och Björkhagen är de gröna mötesplatserna. Många som bor här har aktivt valt att flytta hit för att få nära till naturen. Programmet föreslår nya gröna mötesplatser och en förstärkning av befintliga. Det övergripande parksystemet med Nytorps gärde i söder och Hammarbyskogen i norr förbinds. Åtgärder för att stärka kopplingarna är bland annat upprusning av gångväg och trädplaneringar. Utmed stråket skapar vistelseplatser ett rekreativt samband, samtidigt som befintlig grönstruktur i området stärks. Genom att entrén till Nackareservatet blir synlig redan ute vid Finn Malmgrens väg tydliggörs de gröna sambanden. Gullpigan, Solberget och Indianparken med IP bildar en serie parker i Hammarbyskogen Nytorps gärdes funktion som stadsdelspark behövs ännu mer i det framtida Stockholm än idag. Det är därför viktigt att parkens funktion som plats för rekreation och socialt liv förstärks. Programmet förslår en utveckling av parken med olika teman i gärdets tre delar. Programmet kommer att utgå från den brukardialog om Nytorps gärde som utförts.

7 Sida 7 (17) Programsamråd Programsamråd pågick under perioden 6 maj till 29 augusti Samrådsförslaget visades i Tekniska Nämndhuset, på Skarpnäcks stadsdelsförvaltning, i Glashus Ett i Hammarby Sjöstad samt på stadsbyggnadskontorets hemsida, Samrådsmöte hölls i aulan i Björkhagens skola, där cirka 325 personer närvarade. Samråd har också skett i Stockholm stads dialogpaviljong, som besöktes av sammanlagt ca 2000 personer när den stod på plats i Björkhagen och i Hammarbyhöjden. Inkomna synpunkter Under samrådet har strax under 600 yttranden inkommit. Remissinstanser Flertalet remissinstanser tillstyrker programförslaget men framför synpunkter i sak, framför allt vad gäller påverkan på rekreationsvärden, ekologiska värden och kulturhistoriska värden. Länsstyrelsen anser att programmet utgör en bra grund för fortsatt detaljplanering. Trafikförvaltningen anser att förslaget ligger i linje med RUFS 2010 och särskilt strategin utveckla en flerkärnig och tät region, där flera av åtagandena har bäring på programmet. Synpunkter gällande ekologiska värden Länsstyrelsen delar stadens uppfattning att programmets genomförande inte medför betydande miljöpåverkan. Länsstyrelsen delar även stadens bedömning att programmets genomförande försvagar de ekologiska sambanden men att spridningssambandet inte bryts. Trafikförvaltningen anser att programmet tar tillvara på möjligheterna att stärka den lokala grönstrukturen genom parker och genom att tillgängliggöra Nackareservatet. Miljöförvaltningen tillstyrker programmet under förutsättning att det ekologiska sambandet mellan Årstaskogen och Nackareservatet kan säkerställas, placering och utformning av byggnaderna vid överdäckningen utreds vidare, utredningar och analyser görs för att Hammarbyskogens ekologiska värden ska få så liten negativ påverkan som möjligt av exploateringen samt att utredning görs om delar eller hela programområdet kan miljöprofileras. Riskfrågor samt trafik När det gäller riskfrågor framförs synpunkter av Länsstyrelsen och Storstockholms brandförsvar samt Trafikförvaltningen. Det handlar om överdäckningen, markstabilitet kopplat till kommande klimatförändringar samt risker med bostäder nära tunnelbanespår och tågdepå. Samordning kommer att krävas med bland annat

8 Sida 8 (17) utbyggnad av tunnelbana och Stockholm Vattens planerade avloppstunnel. Trafikfrågor handlar bland annat om utökad busstrafik som kan förväntas behövas, att Södra länkens funktion inklusive ramper samt omledning på Hammarbyvägen inte får påverkas vid en intunnling och av föreslagen exploatering. Flyghinderanalys av luftfartsverket efterfrågas också. Försvarsmakten har ingen erinran. Kulturmiljö Länsstyrelsen bedömer att en exploatering är möjlig ur kulturmiljösynpunkt men efterfrågar en utförligare redogörelse för den sammantagna påverkan på kulturmiljön i programskedet. Vidare kräver länsstyrelsen ytterligare utredningar av fornlämningar samt förorenad mark och att en dagvattenstrategi tas fram. Stadsmuseum tillstyrker den del som berör Hammarbyhöjden men avstyrker den del av programmet som berör Nytorps Gärde med hänvisning till bebyggelsens omfattning samt de föreslagna högre husen som skulle konkurrera med skivhuset i Björkhagen, dock ser man positivt på en upprustning av Nytorps gärde. Föreslagen förtätning av Björkhagens centrum anses skada arkitektoniska och arkitekturhistoriska värden varför den delen av programmet avstyrks. Vissa övriga föreslagna platser uttrycks tveksamhet till, Galgbacken avstyrks. Kulturnämnden tar inte beslut om programmet som helhet men efterfrågar en senare sammanvägd bedömning i stadsbyggnadsnämnden och i kommunfullmäktige. Skönhetsrådet framför synpunkter kring omfattningen som föreslås kring Nytorps gärde som man anser riskerar omvandlas till en stadspark kantad av gator. Vad gäller Björkhagens centrum gäller synpunkterna utformning där en anpassning till befintlig miljö med en gestaltningsmässig enkelhet efterfrågas. Synpunkter från sakägare och övriga boende Allmänt om samrådet och planprocessen Inkomna synpunkter från boende visar överlag på ett motstånd mot programförslaget. Hammarbyskogen och Nytorps gärde värderas högt. De boende anser att dessa är unika och bör bevaras. Många har valt att flytta till Hammarbyhöjden för grönskans och naturens skull. Området upplevs som en bra miljö för barn att växa upp i. Många närboende framhåller en stor oro att de nya husen ska förstöra grönområdena, minska utsikter, orsaka mer trafik och därmed större risker för barn. Vissa menar att ingen har efterfrågat fler butiker, kaféer och apotek.

9 Sida 9 (17) Om förslaget Synpunkter handlar om val att bygga nya områden istället för att förtäta inom befintlig struktur. Kopplingen till det bostadspolitiska målet ifrågasätts och det hävdas att det vore bättre att istället anlägga helt nya, större områden. Även synpunkter om vilken målgrupp programmet vänder sig till framförs. Äldreboenden efterfrågas. Synpunkter på programavgränsningen framförs, bland annat att Enskededalen och Kärrtorp utelämnas och att viktiga kopplingar därmed missas. Synpunkter har också inkommit från boende som stöder programförslaget. Området har stor potential för fler boende, att knytas närmare staden, att fler arbetsplatser tillskapas, vilket ger underlag för fler restauranger och annan service. Synpunkter har framförts på planprocessen och formella frågor. Det gäller hur den tidiga dialogen skötts, språkbruket och läsbarheten i programförslaget. Synpunkter har framförts att programförslaget inte följer kommunala och nationella styrdokument. Barnperspektiv Många boende framför synpunkter att programförslaget innebär negativa konsekvenser för barn, att barn skärs av från skog, park, idrottsplats och skolor av vägar. Flera hänvisar till FN:s barnkonvention. De största invändningarna är att barnen behöver den nära naturen eftersom det är för långt för dem till Nackareservatet, att det byggs vägar mellan barnens bostäder och lekplatser och att Hammarbyskogen behövs även för barnen i Hammarby Sjöstad. Behovsbedömning och miljökonsekvensbeskrivning Boende anser att förslaget innebär betydande miljöpåverkan och att en miljöbedömning måste göras. Skador på topografin åberopas, liksom påverkan på den gröna kilen som idag sammanbinder Hammarbyskogen med Årstaskogen. Vindar som uppstår vid höga hus tas även upp. Negativa konsekvenser för stadsbilden med en kraftfullt ändrad karaktär åberopas samt att grönområden försvinner och minskade möjligheter för barn och rörelsehindrade att komma ut i naturen Kulturmiljö och stadsbyggnad Boende anser att bebyggelsen i programområdet måste ansluta sig till Hammarbyhöjdens generella principer med lamellhus anpassade till topografin. Att lägga gata mot park bryter mot befintlig planering. Större hänsyn behöver tas till kulturella värden, befintliga byggnader, grönområden och kommunikationer. Andra efterfrågar kvartersstad. Konstnärlig gestaltning bör integreras i tidigt skede.

10 Sida 10 (17) Olägenheter för grannar Flera synpunkter gäller olägenheter under och efter byggtiden med bland annat byggbuller och skymd utsikt. Privatekonomiska konsekvenser befaras också. Trafik och gator Synpunkter har inkommit att programmet satsar på bilismen med nya bilvägar. Det finns en oro för genomfartstrafik. Trafikplaneringen bör i större grad utformas för gång och cykel. Synpunkter på parkeringstal har framförts, både att de är för höga och för låga. Åtgärder med parkeringsavgifter, bilpool och lånecyklar efterfrågas. Synpunkt framförs att gatunätet behöver utökas med fler tvärförbindelser. Miljö-, hälso- och klimataspekter Synpunkter framhåller att programförslaget inte tar hänsyn till behovet av ekosystemtjänster. Naturområden, skog, ängsytor och våtmarker behövs i stadsmiljön. Synpunkter på dagvattenhantering framförs. Stadsnära skogar bör bevaras för att bemästra kommande klimatförändringar. Hälsoaspekter förs fram och bland annat efterfrågas utredningar om ökning av luftföroreningar. FNdeklarationen om den biologiska mångfalden åberopas. Kompletteringar av förslaget Solstudier efterfrågas på Nytorps gärde liksom skydd av träd. Förstärkning av kollektivtrafiken efterfrågas. Kompletterande klassningar efterfrågas av Stadsmuseum. Parklek med djurskötsel efterfrågas liksom ridklubb och kafé, mer gemensamma offentliga ytor, liksom service i markplan. Förhållandet till Hammarby sjöstad avhandlas i flera synpunkter avseende täthet, befolkningsmängd och behovet av skolor. Finansiering, markanvisningar, upplåtelseformer med mera Lägenheternas storlekar, upplåtelseform, fastigheternas storlek samt markanvisningsprocessen liksom vilka platser som är föremål för ny bebyggelse upptar en del synpunkter. Överdäckning av Hammarbyvägen Synpunkter på kopplingen mellan Hammarby Sjöstad och Hammarbyhöjden framförs. Trafikaspekter, störningar, buller samt kostnadsaspekter berörs. Någon ser gärna att överdäckningen kommer till tidigt. Överdäckningen anses ge stora fördelar för båda stadsdelarna och vara viktig för att Stockholm ska kunna växa till en sammanhängande stad. Hushöjderna är föremål för synpunkter, såväl höjning som sänkning föreslås.

11 Sida 11 (17) Hammarbyskogen Samrådssynpunkterna vittnar om ett stort motstånd mot byggnation i Hammarbyskogen. Många boende är kritiska till att det ekologiska sambandet försvagas eller bryts. Bland synpunkterna finns förslag på att Hammarbyskogen införlivas med Nackareservatet. Många tycker att miljön i skogen förstörs, att förslaget försämrar för barnen som bor i området idag och att det som sparas av skogen inte räcker för att täcka behovet av rekreation för befintliga och tillkommande bostäder. Gatan ifrågasätts av oro för att den genererar genomfartstrafik och det föreslås istället satsning på gång- och cykelstråk. Skolans placering i Hammarbyskogen ifrågasätts och att den ska tjäna dem som bor i Hammarby Sjöstad. Nytorps gärde De flesta synpunkterna som har kommit in rörande Nytorps gärde är negativa. Det som flest personer motsätter sig är de föreslagna gatudragningarna, med gatan mot parken och förslaget med två 16- våningshus. Många motsätter sig att det alls ska ske några förändringar på gärdet. Många har också lämnat synpunkter om att de tycker att förslaget för Nytorps gärde är bra, men har synpunkter gällande främst gatorna och de högre husen. En del synpunkter har också kommit in från personer som tycker att förslaget för Nytorps gärde i sin helhet är bra. Övriga föreslagna platser för bostäder Övriga föreslagna platser är föremål för ett antal synpunkter, några föreslås tas bort ur programmet, några nya platser föreslås. Föreslagna förändringar Med anledning av de inkomna synpunkterna och remissvaren görs ett antal kompletterande utredningar. Parkprogram för Nytorps gärde Dagvattenstrategi Gröna strategier Kulturhistorisk konsekvensanalys Utifrån en sammanvägning av de motstående intressen som finns och med stöd av de utredningar som håller på att tas fram föreslås ett antal förändringar av programmet som redovisas nedan.

12 Sida 12 (17) Överdäckning av Hammarbyvägen Studier för att dimensionera, finansiera och genomföra överdäckningen har påbörjats efter samrådet. Inga större ändringar jämfört med samrådsförslaget föreslås i detta skede. Stadsbyggnadskontoret föreslår att detaljplanearbete för överdäckningen inleds i samband med att programmet godkänns av stadsbyggnadsnämnden. Intunnling av Hammarbyvägen, förslag under bearbetning Intunnling av Hammarbyvägen

13 Sida 13 (17) Hammarbyskogen Utifrån inkomna synpunkter efter samrådet har förslaget för bebyggelse i Hammarbyskogen bearbetats. Hammarbyskogen, bearbetat förslag I det arbete som pågått sedan samrådet har förslaget arbetats om för att ytterligare säkra det ekologiska sambandet mellan Nackareservatet och Årstaskogen och för att spara viktiga värdekärnor och våtmarker. Inmätningar har gjorts i Hammarbyskogen för att identifiera värdefulla träd och värdekärnor. I samråd med konsult har förslaget bearbetats för att spara en större del sammanhängande skogsmiljö och våtmarker. En Grön strategi som visar hur det i detaljplaneskedet går att arbeta vidare med att stärka det ekologiska sambandet har också tagits fram. I och med att en större sammanhängande del av Hammarbyskogen undantas bebyggelse ökar också det rekreationsmässiga värdet jämfört med samrådsförslaget. Förslaget innebär vidare en flytt av Hammarbyhöjdens IP närmare Hammarbybacken. Runt Hammarbyhöjdens IP har löparbanor av samma mått som idag ritats in i programhandlingen. Framtagen Grön strategi visar också hur rekreationsvärden kan utvecklas och säkerställas i kommande detaljplaneskeden.

14 Tjänsteutlåtande Sida 14 (17) Den nya gatan från Finn Malmgrens väg finns kvar i förslaget. Det gäller både kopplingen till Kalmgatan och kopplingen ner till Hammarby Sjöstad. Gatan har dragits om för att ta större hänsyn till det ekologiska sambandet. Vid Finn Malmgrens väg föreslås gatan nu gå rakare in mot öster, vilket skapar ett större avstånd mellan befintliga bostäder och den nya gatan. I det nya förslaget går den nya gatan aldrig i direkt anslutning till befintliga bostäder. Vidare föreslås en ändrad dragning så att den nya gatan går mellan Solberget och Lejonberget. De föreslagna bostäderna ligger kvar som i samrådet, på västra sidan av den nya gatan. Nytorps gärde Ett parkprogram för Nytorps gärde tas fram. Avsikten är att föreslå hur Nytorps gärde kan utvecklas så att de rekreationsmässiga värdena ökar och samtidigt planera så att gärdet tål den ökade användningen. Avsikten är också att visa hur natur och ekologiska samband kan utvecklas. Bebyggelsen på den västra delen av Nytorps gärde har dragits tillbaka något så att den smalaste delen av gärdet har ökat från ca 70 till ca 100 meter för att kunna erbjuda ett generöst parkrum med ett offentligt aktivitetsstråk som tillgängliggör gärdet. De två 16-våningshusen sänks till 12 våningar för att inte konkurrera i höjd med skivhuset i Björkhagens centrum. Koncept till parkprogram för Nytorps gärde

15 Sida 15 (17) Ambitionen vid gestaltandet av Nytorps gärde är att lyfta området och stärka kopplingen till de omgivande stadsdelarna. Nytorps gärde ska erbjuda möjlighet till aktivitet, umgänge och avkoppling för alla. De befintliga naturkaraktärerna avses förstärkas, såsom brynen och de öppna fälten samtidigt som nya biotoper tillförs. Stockholm stads strategi för utveckling av parker och natur, Den Gröna Promenadstaden utgör utgångspunkt för planeringen av gärdet. För att säkerställa gärdets offentliga parkfunktion och skapa ett tydligt möte mellan det offentliga parkrummet och omgivande bebyggelse läggs särskild vikt vid gärdets kantzoner. Koncept till parkprogram för Nytorps gärde Aktivitetsstråket i den södervända delen av parken mot den nya bebyggelsen anläggs i den tradition som kom att utvecklas på 50- talet och går under namnet Stockholmsskolan. Ek- och hasselstråket utmed gärdets nordöstra kant tillför området fler ekologiska och upplevelsemässiga värden. Brynzonen innebär en utveckling av gärdets södra bryn: Detta norrvända bryn föreslås förstärkas med ett antal typbiotoper.

16 Sida 16 (17) Koncept till parkprogram för Nytorps gärde: Aktivitetsstråket Övriga platser En antikvarisk konsekvensbeskrivning tas fram som redogör för konsekvenser av att bebygga de föreslagna platserna. Den kommer att ligga till grund för kommande detaljplanearbete. På övriga platser föreslås vissa smärre förändringar av programförslaget. Fortsatt process Nästa steg i planprocessen är att ta fram ett program som kan godkännas av stadsbyggnadsnämnden. Kontoret bedömer att de kompletterande utredningar som inletts är tillräckliga för att ligga till grund för ett färdigt program. Inför godkännandet av programmet kommer dessa att färdigställas. Härutöver kommer Stadsbyggnadsprinciper att utarbetas som fördjupar och studerar de olika situationer som råder på de platser som föreslås i programmet. De föreslås utgå från bland annat antikvariska förutsättningar, anpassning till gata, anpassning till topografi och natur samt anpassning till omgivande bebyggelse En genomförandeplanering bedrivs där bland annat övergripande bygglogistiska förutsättningar inom Hammarbyskogen och Nytorps gärde studeras liksom ekonomiska förutsättningar samt etappindelning. För att säkerställa ett genomförande finns flera

17 Sida 17 (17) förvaltningsövergripande frågor som behöver hanteras, bland annat om/ut- och nybyggnader av skolor, idrottsplatser samt gång- och cykelvägar i området. Efter ett godkännande av programmet kommer olika utbyggnadsetapper att markanvisas av exploateringskontoret. Därefter avses detaljplanearbete startas. Stadsbyggnadskontorets ställningstagande Med anledning av de synpunkter som framförts under programsamrådet studeras följande frågor vidare i det fortsatta arbetet: det ekologiska sambandet mellan Nackareservatet och Årstaskogen säkerställs på ett tydligare sätt, konsekvenserna för de kulturhistoriska värdena analyseras tydligare, gatornas funktioner och åtgärder för att förhindra genomfartstrafik tydliggörs. Programmet svarar på behovet att låta den centrala staden utvidgas. Det kollektivtrafiktäta området tillvaratas och programområdet förtätas till en mångsidigare och mer levande stad. Detta program är ett viktigt bidrag för att uppfylla Stockholms bostadsmål och för att åstadkomma goda boendemiljöer. Det bidrar också till en del av de bostäder som staden har lovat åstadkomma i söderort inom ramen för tunnelbanans utbyggnad. De intressekonflikter som identifierats utifrån samrådssynpunkterna gällande rekreationsmässiga, ekologiska och antikvariska intressen bedöms med de föreslagna förändringarna kunna hanteras. Slut

Program för stadsdelarna Hammarbyhöjden och Björkhagen. Svar på remiss av programförslag. Reviderat utredningsbeslut.

Program för stadsdelarna Hammarbyhöjden och Björkhagen. Svar på remiss av programförslag. Reviderat utredningsbeslut. Dnr Sida 1 (9) 2014-06-04 Handläggare Per Olof Jägbeck 08-508 275 95 Till Exploateringsnämnden 2014-08-28 Program för stadsdelarna Hammarbyhöjden och Björkhagen. Svar på remiss av programförslag. Reviderat

Läs mer

Startpromemoria för program för Hammarbyhöjden och Björkhagen

Startpromemoria för program för Hammarbyhöjden och Björkhagen STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2012-11-26 Handläggare: Katarina Borg Tfn 08-508 275 39 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för program för Hammarbyhöjden och Björkhagen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Björkhagen Centrum (ca 140 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Björkhagen Centrum (ca 140 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (7) 2015-11-05 Handläggare Sandra Öhrström Telefon 08-508 27 300 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Björkhagen Centrum (ca 140 lägenheter)

Läs mer

Förslag till beslut Stadsbyggnadsnämnden beslutar att planarbete påbörjas. Anette Scheibe Lorentzi

Förslag till beslut Stadsbyggnadsnämnden beslutar att planarbete påbörjas. Anette Scheibe Lorentzi Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-05-16 Handläggare Sandra Öhrström Telefon 08-508 27 300 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Hammarbyhöjden

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten Ursholmen 1 i stadsdelen Hammarbyhöjden

Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten Ursholmen 1 i stadsdelen Hammarbyhöjden Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2014-09-29 Handläggare Tara Nezhadi Telefon 08-508 27 251 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten

Läs mer

Den Gröna Promenadstaden redovisning av samråd och beslut om utställning

Den Gröna Promenadstaden redovisning av samråd och beslut om utställning STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-03-18 Handläggare: Katarina Borg Tfn 08-508 275 39 Till Stadsbyggnadsnämnden Den Gröna Promenadstaden redovisning av samråd och beslut

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Farsta 2:1 m fl. vid Nykroppagatan i stadsdelen Farsta (ca lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av Farsta 2:1 m fl. vid Nykroppagatan i stadsdelen Farsta (ca lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-03-22 Handläggare: Eva Nyberg-Björklund Tfn 08-508 27 249 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Farsta

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kavringen 1 samt område invid Saltvägen, del av Farsta 2:1 i stadsdelen Hökarängen (190 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Kavringen 1 samt område invid Saltvägen, del av Farsta 2:1 i stadsdelen Hökarängen (190 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (10) 2015-02-23 Handläggare Anna-Stina Bokander Telefon 08-508 26 265 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kavringen

Läs mer

Godkännande av förslag till detaljplan för Vasastaden 1:16 i stadsdelen Vasastaden (0 lägenheter)

Godkännande av förslag till detaljplan för Vasastaden 1:16 i stadsdelen Vasastaden (0 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2015-11-05 Handläggare Carl-Henrik Barnekow Telefon 08-508 27 579 Till Stadsbyggnadsnämnden Godkännande av förslag till detaljplan för

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Galtåsen 3 i stadsdelen Traneberg

Antagande av förslag till detaljplan för Galtåsen 3 i stadsdelen Traneberg Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2016-08-22 Handläggare Thomas Jansson Tfn 08-508 274 14 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Galtåsen 3 i

Läs mer

Utställningsförslag till ny översiktsplan för Stockholm

Utställningsförslag till ny översiktsplan för Stockholm Enskede- Årsta- Vantör stadsdelsförvaltning Lokal och stadsmiljö Tjänsteutlåtande Dnr 1.5.3.-437/2017 Sida 1 (5) 2017-08-16 Handläggare Eskil Swerkersson Telefon: 08-50814020 Till Enskede-Årsta-Vantörs

Läs mer

Detaljplaneprogram för Henriksdal, västra Sicklaön Antagande

Detaljplaneprogram för Henriksdal, västra Sicklaön Antagande 2017-11-22 REV 2018-01-05 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/294-214 Projekt 9219 Kommunstyrelsen Detaljplaneprogram för Henriksdal, västra Sicklaön Antagande Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar detaljplaneprogrammet.

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Bolidentriangeln (Renseriet 25 mf l) i stadsdelen Årsta (ca 500 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Bolidentriangeln (Renseriet 25 mf l) i stadsdelen Årsta (ca 500 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2015-05-22 Handläggare Niklas Zetterberg Telefon 08-508 27 335 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Bolidentriangeln

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Bagarmossen vid Stångåvägen (förskola)

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Bagarmossen vid Stångåvägen (förskola) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-04-18 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-50827352 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten

Läs mer

Godkännande av program för Hammarbyhöjden och Björkhagen (ca lägenheter)

Godkännande av program för Hammarbyhöjden och Björkhagen (ca lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (23) 2016-04-18 Handläggare Heli Rosendahl Telefon 08-508 27 300 Till Stadsbyggnadsnämnden Godkännande av program för Hammarbyhöjden och Björkhagen (ca 2 700

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2017-11-20 Handläggare Anna Lina Axelsson Telefon 08-508 27 430 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Pahl

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2016-11-05 Handläggare Karin Norlander Telefon 08-508 27 410 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7

Läs mer

Projekt Sjöstadshöjden. Utredningsbeslut

Projekt Sjöstadshöjden. Utredningsbeslut Dnr Sida 1 (9) 2016-02-17 Handläggare Andreas Burghauser 08-508 265 15 Till Exploateringsnämnden 2016-03-10 Projekt Sjöstadshöjden. Utredningsbeslut Förslag till beslut 1. Exploateringsnämnden godkänner

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för område vid Diktsamlingen 1 i stadsdelen Abrahamsberg (ca 25 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för område vid Diktsamlingen 1 i stadsdelen Abrahamsberg (ca 25 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-11-21 Handläggare: Niklas Zetterberg Tfn 08-508 273 38 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för område vid

Läs mer

Program för centrala Bromma. Svar på remiss av programförslag

Program för centrala Bromma. Svar på remiss av programförslag Exploateringskontoret Tjänsteutlåtande Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) E2015-02231 2016-03-29 Handläggare Hanna Flygt / Niklas Karlsson 08-508 264 65 / 508 260 86 Till Exploateringsnämnden 2016-04-14 Program

Läs mer

Startpromemoria för Violen 6, Midsommarkransen, planläggning av vindsinredning (2 lgh)

Startpromemoria för Violen 6, Midsommarkransen, planläggning av vindsinredning (2 lgh) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Dnr 2014-05168 Sida 1 (8) 2014-05-22 Handläggare Tony Andersson Telefon 08-508 27 318 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för Violen 6, Midsommarkransen, planläggning

Läs mer

Naturreservat för Årsta skog och Årsta holmar. Lägesrapport

Naturreservat för Årsta skog och Årsta holmar. Lägesrapport Dnr Sida 1 (5) 2017-05-24 Handläggare Hampus Olesund 08-508 266 55 Till Exploateringsnämnden 2017-06-08 Naturreservat för Årsta skog och Årsta holmar. Lägesrapport Förslag till beslut 1. Lägesrapporten

Läs mer

Stadsbyggnadsnämnden

Stadsbyggnadsnämnden Stadsbyggnadsnämnden Protokollsutdrag Tid Torsdagen den 11 juni 2015, kl. 16.00 17.20 Plats Bolindersalen 9:035, Tekniska Nämndhuset, Fleminggatan 4 Justerat Tisdagen den 23 juni 2015 Anslaget Torsdagen

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheterna Kämpinge 1 och Neglinge 1 i stadsdelen Tensta

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheterna Kämpinge 1 och Neglinge 1 i stadsdelen Tensta Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2014-05-19 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheterna

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Jordbruksministern 3 i stadsdelen Bagarmossen (60 bostäder)

Startpromemoria för planläggning av Jordbruksministern 3 i stadsdelen Bagarmossen (60 bostäder) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (8) 2018-02-09 Handläggare Amr Balah Telefon 08-508 27 579 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Jordbruksministern 3 i stadsdelen Bagarmossen

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Hönsfodret 1 i stadsdelen Södermalm

Antagande av förslag till detaljplan för Hönsfodret 1 i stadsdelen Södermalm Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (5) 2017-05-30 Handläggare Sophia Norrman Winter Telefon 08-50827264 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Hönsfodret

Läs mer

Bilagor: Plankarta utställning Planbeskrivning utställning, Samrådsredogörelse ( ) Granskningsutlåtande ( )

Bilagor: Plankarta utställning Planbeskrivning utställning, Samrådsredogörelse ( ) Granskningsutlåtande ( ) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (5) 2015-10-30 Handläggare Till Arne Fredlund Stadsbyggnadsnämnden Telefon 08-508 28 230 Antagande av förslag till detaljplan för del av Lillsjönäs 4 mm i stadsdelen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Marieberg 1:29 samt 1:16 i stadsdelen Marieberg (ca 100 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Marieberg 1:29 samt 1:16 i stadsdelen Marieberg (ca 100 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (8) 2013-01-21 Handläggare: Julia Nedersjö Tfn 08-508 27 585 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Marieberg 1:29 samt

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Dalen 9 i stadsdelen Gamla Enskede (48 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Dalen 9 i stadsdelen Gamla Enskede (48 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2013-09-23 Handläggare: Emma Byström Tfn 08-508 26 657 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Dalen 9 i stadsdelen Gamla Enskede

Läs mer

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar DAGORDNING Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar 40 min Förslag till bebyggelse Fortsatt arbete Frågestund 50 min Medverkande: stadsbyggnadskontoret,

Läs mer

Sammanställning från tidig dialog för program för Hammarbyhöjden och Björkhagen

Sammanställning från tidig dialog för program för Hammarbyhöjden och Björkhagen Sammanställning från tidig dialog för program för Hammarbyhöjden och Björkhagen Datum: 2013-05-14 Plats: Markuskyrkan, Björkhagen Metod: Open Space Sammarnställning från tidig dialog för program för Hammarbyhöjden-Björkhagen

Läs mer

Stadsbyggnadskontoret. Handläggare. Telefon Förslag till beslut

Stadsbyggnadskontoret. Handläggare. Telefon Förslag till beslut Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (10) 2015-08-21 Handläggare Maria Pettersson Telefon 08-508 26 662 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av programsamråd och ställningstagande

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Adlern Mindre 34 m.fl. i stadsdelen Vasastaden

Antagande av förslag till detaljplan för Adlern Mindre 34 m.fl. i stadsdelen Vasastaden Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-09-30 Handläggare David Essinger Telefon 08-508 274 47 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Adlern Mindre 34 m.fl. i

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Kometen 3 i stadsdelen Vasastaden (bekräfta befintlig användning)

Antagande av förslag till detaljplan för Kometen 3 i stadsdelen Vasastaden (bekräfta befintlig användning) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2014-02-06 Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08-508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Kometen

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för område vid Kista Gårdsväg (del av Akalla 4:1 m fl) i stadsdelen Kista (170 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för område vid Kista Gårdsväg (del av Akalla 4:1 m fl) i stadsdelen Kista (170 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Stadsbyggnadskontoret Sida 1 (8) 2015-01-09 Handläggare Renoir Danyar Telefon 08-508 26 659 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för område

Läs mer

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför granskning av Grågåsen 26 m.fl. i stadsdelen Aspudden (förskola)

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför granskning av Grågåsen 26 m.fl. i stadsdelen Aspudden (förskola) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2012-10-02 Handläggare: Emma Castberg Tfn +46 50827137 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför granskning

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Gubbängen 1:1 och Skottåret 2:1 i stadsdelen Hökarängen (100 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Gubbängen 1:1 och Skottåret 2:1 i stadsdelen Hökarängen (100 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2015-12-18 Handläggare Johanna Rosvall Telefon 08-508 271 72 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Gubbängen 1:1

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Backtimjan 1 och del av Hässelby Villastad 14:35 i stadsdelen Hässelby Villastad (50 bostäder)

Startpromemoria för planläggning av Backtimjan 1 och del av Hässelby Villastad 14:35 i stadsdelen Hässelby Villastad (50 bostäder) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (7) 2017-11-20 Handläggare Thomas Jansson Telefon 08-508 27 414 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Backtimjan 1 och del av Hässelby

Läs mer

Förslag till beslut 1. Stadsbyggnadsnämnden antar förslaget till detaljplan. Anette Scheibe Lorentzi

Förslag till beslut 1. Stadsbyggnadsnämnden antar förslaget till detaljplan. Anette Scheibe Lorentzi Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (10) 2016-10-31 Handläggare Maria Pettersson Telefon 08-508 26 662 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Snödroppen

Läs mer

Förslag till detaljplan för Hammarbyhöjden 1:1, område vid kv. Skolvärdinnan i stadsdelen Hammarbyhöjden

Förslag till detaljplan för Hammarbyhöjden 1:1, område vid kv. Skolvärdinnan i stadsdelen Hammarbyhöjden Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (5) 2017-06-19 Handläggare Inger Bogne Telefon: 08-50815450 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-08-24 1:1, område vid kv. Skolvärdinnan

Läs mer

Startpromemoria för programarbete för Påsen 10 och Godsvagnen 10 mm i stadsdelen Södra Hammarbyhamnen ( lägenheter)

Startpromemoria för programarbete för Påsen 10 och Godsvagnen 10 mm i stadsdelen Södra Hammarbyhamnen ( lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (8) 2010-07-12 Handläggare: Louise Heimler Tfn 08-508 273 68 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för programarbete för Påsen 10 och Godsvagnen

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Ölet 2 i stadsdelen Tallkrogen (utökad handel)

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Ölet 2 i stadsdelen Tallkrogen (utökad handel) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (8) 2015-02-04 Handläggare Johan Filipsson Telefon 08-508 27 252 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Ölet 2 i stadsdelen

Läs mer

Redovisning av programsamråd och inriktning inför fortsatt arbete för sambandet Bagarmossen-Skarpnäck

Redovisning av programsamråd och inriktning inför fortsatt arbete för sambandet Bagarmossen-Skarpnäck STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (8) 2013-06-28 Handläggare: Lars Tiderman Tfn 08-508 271 98 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av programsamråd och inriktning inför fortsatt

Läs mer

Förslag till beslut Stadsbyggnadsnämnden godkänner redovisningen och beslutar att planområdet kan utökas inför samråd av detaljplan.

Förslag till beslut Stadsbyggnadsnämnden godkänner redovisningen och beslutar att planområdet kan utökas inför samråd av detaljplan. Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (5) 2016-11-09 Handläggare Anna Olmårs Telefon 08-508 27 265 Till Stadsbyggnadsnämnden Ställningstagande inför samråd av förslag till detaljplan för del av

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheterna Centern 2 och 3 Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till förtätning med nya bostäder

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Grågåsen 26 m.fl. i stadsdelen Aspudden (förskola)

Antagande av förslag till detaljplan för Grågåsen 26 m.fl. i stadsdelen Aspudden (förskola) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-01-11 Handläggare: Emma Castberg Tfn 08 50827137 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Grågåsen 26 m.fl.

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kadetten 29 (12 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Kadetten 29 (12 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN -54 SID 1 (7) 2014-05-19 Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kadetten 29 (12 lägenheter)

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Länsmannen 1 m m, Gamla Enskede (ca 175 lgh och 100 studentlägenheter, skola, idrott)

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Länsmannen 1 m m, Gamla Enskede (ca 175 lgh och 100 studentlägenheter, skola, idrott) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (10) 2015-09-29 Handläggare Björn Peters Telefon 08-508 27 526 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten Länsmannen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Åkeshov 1:1 i stadsdelen Åkeshov, Bromma (ca 20 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av Åkeshov 1:1 i stadsdelen Åkeshov, Bromma (ca 20 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-05-25 Handläggare Stella Svanberg Telefon 08-508 27 300 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Åkeshov

Läs mer

Eriksberg och Ekebydalen Planprogram

Eriksberg och Ekebydalen Planprogram Kortversion av förslag till Eriksberg och Ekebydalen Planprogram 2016 amrådshandling 15 december 2016 till 10 februari 2017 Visionsbild som inspiration för hur centrala Eriksberg skulle kunna gestaltas.

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN DNR SID 1 (7)

TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN DNR SID 1 (7) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2011-02-23 Handläggare: Malin Klåvus Tfn 08-50827349 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av programsamråd och ställningstagande inför fortsatt planarbete

Läs mer

Begäran om prövning av planbesked för Kista gård 1 och 2 inom stadsdelen Kista (bostäder och hotell)

Begäran om prövning av planbesked för Kista gård 1 och 2 inom stadsdelen Kista (bostäder och hotell) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (6) 2019-05-16 Handläggare Karolina Wendel 08-508 27 161 Till Stadsbyggnadsnämnden Begäran om prövning av planbesked för Kista gård 1 och 2 inom stadsdelen

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Silvret 3, Grimstagatan i stadsdelen Grimsta (115 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Silvret 3, Grimstagatan i stadsdelen Grimsta (115 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (9) 2016-09-21 Handläggare Peter Bergqvist Telefon 08-508 27 289 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Silvret

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Ånimmen 2 mm i stadsdelen Årsta (förskola)

Antagande av förslag till detaljplan för Ånimmen 2 mm i stadsdelen Årsta (förskola) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-05-23 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Ånimmen 2 mm i stadsdelen

Läs mer

Samråd om förslag till detaljplan för Farsta 2:1 i stadsdelen Hökarängen och Farsta

Samråd om förslag till detaljplan för Farsta 2:1 i stadsdelen Hökarängen och Farsta Miljöförvaltningen Plan och miljö Sida 1 (7) 2013-05-27 Handläggare Anette Jansson Telefon: 08-508 28 820 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-06-18 p. 14 detaljplan för 2:1 i stadsdelen Hökarängen

Läs mer

Remiss- och samrådsredogörelse. Program för Hammarbyhöjden och Björkhagen, Dp

Remiss- och samrådsredogörelse. Program för Hammarbyhöjden och Björkhagen, Dp STADSBYGGNADSKONTORET SAMRÅDSREDOGÖRELSE PLANAVDELNINGEN Linda Palo SID 1 (142) Tfn 08-508 27 526 2014-12-01 Remiss- och samrådsredogörelse för webpublicering Program för Hammarbyhöjden och Björkhagen,

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheterna Akalla 4:1 och Kvarnvalsen 1 i stadsdelen Rinkeby (60 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheterna Akalla 4:1 och Kvarnvalsen 1 i stadsdelen Rinkeby (60 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2015-04-27 Handläggare Maria Borup Telefon 08-508 27 353 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheterna

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Väderkvarnen 20 i stadsdelen Norrmalm

Antagande av förslag till detaljplan för Väderkvarnen 20 i stadsdelen Norrmalm Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2015-04-20 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Väderkvarnen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Akalla 4:1, Kista Gårdsväg 3, i stadsdelen Kista (170 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av Akalla 4:1, Kista Gårdsväg 3, i stadsdelen Kista (170 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2011-10-05 Handläggare: Renoir Danyar Tfn 08-50826659 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Akalla 4:1, Kista

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1 i stadsdelen Tensta (förskola)

Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1 i stadsdelen Tensta (förskola) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2014-10-29 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1

Läs mer

Planprogram för Södra Ryd oktober 2018

Planprogram för Södra Ryd oktober 2018 Kortversion av samrådsförslag Planprogram för Södra Ryd oktober 2018 Södra Ryds framtid i dina händer Södra Ryd är Skövdes största stadsdel och byggdes ut på 70-talet. Stadsdelen var en del av miljonprogrammet

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra 30 i stadsdelen Södermalm (7 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra 30 i stadsdelen Södermalm (7 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2017-08-15 Handläggare Fredrik Meurling Telefon 08-508 27 225 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Ängsbotten 6 i stadsdelen Hjorthagen (500 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Ängsbotten 6 i stadsdelen Hjorthagen (500 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (5) 2016-02-15 Handläggare Anna-Stina Bokander Telefon 08-508 26 265 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Ängsbotten 6 i stadsdelen

Läs mer

Redovisning av programsamråd och ställningstagande inför fortsatt planarbete för ny begravningsplats i Järva friområde

Redovisning av programsamråd och ställningstagande inför fortsatt planarbete för ny begravningsplats i Järva friområde STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-11-21 Handläggare: Ulrika Egerö Tfn 08-508 26 799 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av programsamråd och ställningstagande inför

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Domherren 1 i stadsdelen Östermalm (verksamheter)

Startpromemoria för planläggning av Domherren 1 i stadsdelen Östermalm (verksamheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2017-03-30 Handläggare Martin Schröder Telefon 08-508 266 28 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Domherren 1

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Skarpnäcks gård (kontor och lager)

Startpromemoria för planläggning av del av Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Skarpnäcks gård (kontor och lager) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2012-03-05 Handläggare: Anna Forsberg Tfn 08-580 275 28 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Skarpnäcks

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Kaplanen 1 m m i stadsdelen Nockeby (60 seniorboende)

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Kaplanen 1 m m i stadsdelen Nockeby (60 seniorboende) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2010-07-28 Handläggare: Renoir Danyar Tfn 08-508 266 59 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Kaplanen

Läs mer

Antagande av upphävande av del av Älvsjö 1:1 i Rågsveds friområde, för möjliggörande av naturreservat

Antagande av upphävande av del av Älvsjö 1:1 i Rågsveds friområde, för möjliggörande av naturreservat Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (6) 2018-05-21 Handläggare Helena Wessberg Telefon 08-508 27 331 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av upphävande av del av Älvsjö 1:1 i Rågsveds friområde,

Läs mer

Granskningsutlåtande Detaljplan för område vid Cirkelvägen, del av Gubbängen 1:1, i stadsdelen Gubbängen Dp,

Granskningsutlåtande Detaljplan för område vid Cirkelvägen, del av Gubbängen 1:1, i stadsdelen Gubbängen Dp, STADSBYGGNADSKONTORET GRANSKNINGSUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN Martin Larsheim SID 1 (5) Tfn 08-508 27 284 2013-11-05 Granskningsutlåtande Detaljplan för område vid Cirkelvägen, del av Gubbängen 1:1, i stadsdelen

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Barnhuset 25 i stadsdelen Norrmalm (0 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Barnhuset 25 i stadsdelen Norrmalm (0 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2015-02-25 Handläggare Helena Wessberg Telefon 08-508 27 331 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Barnhuset

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten Lidarände 1 i stadsdelen Kista (bekräfta befintlig tillbyggnad)

Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten Lidarände 1 i stadsdelen Kista (bekräfta befintlig tillbyggnad) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2014-01-08 Handläggare: Suzanna Tsygankova Tfn 08-508 27 568 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i stadsdelen Hässelby Strand (50 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i stadsdelen Hässelby Strand (50 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-09-24 Handläggare: Erik Isacsson Tfn 08-508 273 41 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Örby 4:1 mm i stadsdelen Bandhagen (35 lägenheter och bollplan)

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Örby 4:1 mm i stadsdelen Bandhagen (35 lägenheter och bollplan) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2009-10-14 Handläggare: Erik Isacsson Tfn 08-508 273 41 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Örby 4:1 mm i stadsdelen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Bolidenplan, Årstastråket 3 i Enskede-Årsta- Vantör (1500-2000 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Bolidenplan, Årstastråket 3 i Enskede-Årsta- Vantör (1500-2000 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (12) 2014-05-21 Handläggare Helena Hultgren Telefon 08-508 27 545 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Bolidenplan,

Läs mer

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför utställning av förslag till detaljplan för Moské vid kv Harholmen i stadsdelen Skärholmen

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför utställning av förslag till detaljplan för Moské vid kv Harholmen i stadsdelen Skärholmen STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2011-09-26 Handläggare: Inge Almqvist Tfn 08-50827382 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför utställning

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen Solhem (0 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen Solhem (0 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-10-22 Handläggare: Tony Andersson Tfn 08-508 273 18 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Murmästaren 3 i stadsdelen Kungsholmen (165 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Murmästaren 3 i stadsdelen Kungsholmen (165 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (9) 2015-03-02 Handläggare Emma Engleson Telefon 08-50827370 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Murmästaren 3 i

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Normalt planförfarande

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Normalt planförfarande TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Normalt planförfarande Ytterstadsavdelningen 2007-03-09 Martin Schröder Tfn 08-508 266 28 Fax 08-508 266 72 martin.schroder@sbk.stockholm.se Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Godståget 1 i stadsdelen Östberga (lager- /industriverksamhet)

Startpromemoria för planläggning av del av Godståget 1 i stadsdelen Östberga (lager- /industriverksamhet) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (6) 2015-02-09 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Godståget 1 i stadsdelen

Läs mer

Inbjudan till samråd om program för del av fastigheten Åkermyntan 9 och fastigheten Kärrliljan 4 i stadsdelen Hässelby Villastad, SDp

Inbjudan till samråd om program för del av fastigheten Åkermyntan 9 och fastigheten Kärrliljan 4 i stadsdelen Hässelby Villastad, SDp Stadsbyggnadskontoret Dnr 2012-14378 Planavdelningen 2015-03-04 Maria Pettersson Sida 1 (6) Telefon 08-508 26 662 Programsamråd Enligt sändlista Inbjudan till samråd om program för del av fastigheten Åkermyntan

Läs mer

Information om Planprogram Eriksberg och Ekebydalen

Information om Planprogram Eriksberg och Ekebydalen Information om Planprogram Eriksberg och Ekebydalen 2017-11-16 Uppsala växer fler bostäder behövs Eriksberg har potential att utvecklas 2 Från översiktsplan till bygglov BYGGLOV DETALJPLAN PLANPROGRAM

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för del av Killingen 20 m fl i stadsdelen Vasastaden (11 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för del av Killingen 20 m fl i stadsdelen Vasastaden (11 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen -54 Sida 1 (8) 2015-10-05 Handläggare Martin Schröder Telefon 08-508 27 300 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för del

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Moské vid kv Harholmen i stadsdelen Skärholmen

Antagande av förslag till detaljplan för Moské vid kv Harholmen i stadsdelen Skärholmen STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2013-08-19 Handläggare: Inge Almqvist Tfn 08-508 27 382 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Moské vid kv

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm, Dp (23 studentbostäder)

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm, Dp (23 studentbostäder) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (5) 2015-09-14 Handläggare Tony Andersson Telefon 08-508 27 318 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Apeln 13 i stadsdelen

Läs mer

Plansamråd för Telefonfabriken 1 (Designens hus)

Plansamråd för Telefonfabriken 1 (Designens hus) Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för Samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-11-03 Handläggare David Eriksson Telefon: 08-508 22 053 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför fortsatt planarbete för Basaren 1 i stadsdelen Kungsholmen (50 lägenheter)

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför fortsatt planarbete för Basaren 1 i stadsdelen Kungsholmen (50 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2010-06-29 Handläggare: Linda Palo Tfn 08-508 275 26 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför fortsatt

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Enskede Gård 1:1 i stadsdelen Johanneshov (Planstöd för befintligt planeringshem)

Startpromemoria för planläggning av del av Enskede Gård 1:1 i stadsdelen Johanneshov (Planstöd för befintligt planeringshem) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2014-03-31 Handläggare Christian Bleckman Telefon +46 08-508 27 300 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Sköndal 2:1 i stadsdelen Sköndal

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Sköndal 2:1 i stadsdelen Sköndal Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2014-05-19 Handläggare Carla Hedberg Telefon 08-508 27 239 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten

Läs mer

Samrådsredogörelse Detaljplan för fastigheterna Mimer 8 samt del av Vasastaden 1:118 i stadsdelen Norrtull i Stockholm, Dp

Samrådsredogörelse Detaljplan för fastigheterna Mimer 8 samt del av Vasastaden 1:118 i stadsdelen Norrtull i Stockholm, Dp STADSBYGGNADSKONTORET SAMRÅDSREDOGÖRELSE PLANAVDELNINGEN MARIA BORUP SID 1 (5) TFN 010 452 21 21 2014-06-30 Samrådsredogörelse Detaljplan för fastigheterna Mimer 8 samt del av Vasastaden 1:118 i stadsdelen

Läs mer

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför fortsatt planarbete för Rosteriet 7 i stadsdelen Liljeholmen (ca 200 lägenheter)

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför fortsatt planarbete för Rosteriet 7 i stadsdelen Liljeholmen (ca 200 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2011-09-27 Handläggare: Lina Gregersdotter Tfn 08-50827110 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför

Läs mer

Inbjudan till samråd om förslag till detaljplan för Bjurbäcken 6 i stadsdelen Rågsved

Inbjudan till samråd om förslag till detaljplan för Bjurbäcken 6 i stadsdelen Rågsved Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Avdelningen för utveckling, lokaler och stadsmiljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-04-24 Handläggare Fredrik Holmgren Telefon: 08-50814050 Till Enskede-Årsta-Vantörs

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för del av Sjöbotten 1 i stadsdelen Älvsjö (380 studentlägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för del av Sjöbotten 1 i stadsdelen Älvsjö (380 studentlägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2014-03-06 Handläggare: Tony Andersson Tfn 08-508 27 318 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för del av Sjöbotten

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Packrummet 9-12 och Årsta 1:1 i stadsdelen Liljeholmen

Startpromemoria för planläggning av Packrummet 9-12 och Årsta 1:1 i stadsdelen Liljeholmen STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (10) 2013-05-13 Handläggare: Ronnie Kristola Tfn 08-508 27 278 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Packrummet 9-12

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Gubbängen 1:1 & Farsta 2:1 Sirapsvägen i stadsdelen Hökarängen (80 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Gubbängen 1:1 & Farsta 2:1 Sirapsvägen i stadsdelen Hökarängen (80 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (8) 2015-12-08 Handläggare Johanna Rosvall Telefon 08-508 271 72 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Gubbängen 1:1 & Farsta 2:1 Sirapsvägen

Läs mer

Programarbete för Älvsjö Örby i stadsdelarna Älvsjö, Örby, Örby Slott och Hagsätra. Utredningsbeslut

Programarbete för Älvsjö Örby i stadsdelarna Älvsjö, Örby, Örby Slott och Hagsätra. Utredningsbeslut Dnr Sida 1 (7) 2013-11-18 Handläggare Maria Holmström 08-508 265 74 Till Exploateringsnämnden 2013-12-12 Programarbete för Älvsjö Örby i stadsdelarna Älvsjö, Örby, Örby Slott och Hagsätra. Utredningsbeslut

Läs mer

Samrådsredogörelse Detaljplan för Blåklinten 14 i stadsdelen Vasastaden, Dp

Samrådsredogörelse Detaljplan för Blåklinten 14 i stadsdelen Vasastaden, Dp STADSBYGGNADSKONTORET SAMRÅDSREDOGÖRELSE PLANAVDELNINGEN Oskar Bergström SID 1 (5) Tfn 08-50827130 2012-01-16 Samrådsredogörelse Detaljplan för Blåklinten 14 i stadsdelen Vasastaden, Dp 2011-07464 Innehåll

Läs mer

Utdrag ur områdesprogram för Bredäng, Sätra, Skärholmen och Vårberg Godkänt SBN

Utdrag ur områdesprogram för Bredäng, Sätra, Skärholmen och Vårberg Godkänt SBN Utdrag ur områdesprogram för Bredäng, Sätra, Skärholmen och Vårberg Godkänt SBN 2007-09-06 5 1 Programprocessen Programområdet omfattar de fyra stadsdelarna Bredäng, Sätra, Skärholmen och Vårberg. Bakgrund

Läs mer

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför utställning av förslag till detaljplan för Kv Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter)

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför utställning av förslag till detaljplan för Kv Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelning Sida 1 (7) 2016-05-04 Handläggare Maria Sahlstrand Telefon 08-508 27 482 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför

Läs mer

Integrerad Barnkonsekvensanalys - fokusområde Skärholmsdalen

Integrerad Barnkonsekvensanalys - fokusområde Skärholmsdalen Sida 1 (6) Syftet med Stockholms stads metod Integrerad barnkonsekvensanalys, är att kartlägga barnens perspektiv på utemiljön genom dialoger för att sedan formulera mål i projekten som ska bidra till

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kurland 14 (1-2 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Kurland 14 (1-2 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-08-28 Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08 508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kurland 14 (1-2 lägenheter) Förslag

Läs mer