Underlag för bedömning av kompetens

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Underlag för bedömning av kompetens"

Transkript

1 För sökandetill utbildning inom VAL-projektet (från ht 2011) som har fått erbjudande om bedömning av reell kompetens* Underlag för bedömning av kompetens i förhållande till lärandemål i kurserna Läraruppdraget, 15 hp och Lärande och utveckling, 15 hp *Sökande till VAL-projektet kan ges möjlighet att beskriva och synliggöra befintliga kunskaper och färdigheter som motsvarar krav som ställs i lärarutbildningens kurser. Erbjudande om bedömning lämnas av ansvariga för VAL-projektet varefter ansökan om bedömning kan lämnas. Blankett för ansökan om bedömning finns på

2 Bedömning av kompetens inför utbildning inom VALprojektet Uppgifterna som presenteras i detta kompendium kommer att ligga till grund för bedömning av kunskaper och färdigheter/kompetens i förhållande till lärandemålen i kurserna LL212S: Läraruppdraget, 15 hp och LL222S: Lärande och utveckling, 15 hp. Uppgifterna är konstruerade så att kunskaper och kompetens som kan ha tillägnats på annat sätt än genom lärarutbildning ska kunna beskrivas och synliggöras. I kurserna ingår verksamhetsförlagd tid (VFT). Uppgift E ingår som underlag för bedömning av kunskaper och färdigheter motsvarande lärandemålen för VFT. För att bedömningen ska kunna bli fullständig ska också denna uppgift genomföras. Se vidare information i underlaget. Ta hänsyn till den inriktning du har på din kommande examensprofil när du gör uppgiften. Fokusera på den skolform/verksamhet som du har erfarenhet av och som du kommer att arbeta i efter din lärarexamen. Uppgifterna A, B, C, D och E ska redovisas skriftligt. I några av uppgifterna ska, respektive kan, del av uppgiften redovisas på annat sätt, vilket framgår av uppgiften. OBSERVERA att alla skriftliga arbeten som rör uppgifterna A, B, C och D ska skrivas i Times New Roman, teckenstorlek 12 med enkelt radavstånd. Uppgift E som rör den verksamhetsförlagda delen av utbildningen i de aktuella kurserna kan skrivas för hand (tydligt). Uppgifterna häftas samman och skickas i C4-kuvert till lärarutbildningen under adress Malmö högskola Lärarutbildningen Bedömning av reell kompetens/val-projektet Malmö. Alla dokument som lämnas in ska tydligt märkas med namn, personnummer, fullständig bostadsadress, e-postadress samt telefonnummer där man kan nås på dagtid. Resultatet av bedömningen kommer att ligga till grund för beslut om antagning till VALprojektet. Besked kan väntas i slutet av augusti (efter v34). Nils Johansson Utbildningsledare/ Ansvarig för VAL-projektet I uppgifterna som följer har för enkelhetens skull använts enhetliga begrepp. När begreppet elev används avses barn, ungdomar och vuxna som deltar i undervisning/pedagogisk verksamhet. Med begreppet skola avses samtliga skolformer som kurserna inom Lärarutbildning, 90 poäng kan riktas mot. När skolformer/verksamheter nämns i exempelvis en målformulering innebär uppgiften att samtliga ska belysas även om den skolform/verksamhet man riktar sin utbildning mot ska fokuseras. Önskar du ta del av kursplanerna för de kurser som bedömningen gör i förhållande till kan dessa nås via

3 Uppgift A Utifrån din erfarenhet av arbete som lärare och tidigare utbildning/verksamhet gör du en självskattning av din kompetens. Ta hänsyn till den inriktning du har på din kommande examensprofil när du gör uppgiften och fokusera på den skolform/verksamhet som du har erfarenhet av och som du kommer att arbeta i efter din lärarexamen. 1. Ange med kryss på skalan din förmåga att koppla de olika styrdokumenten till det löpande arbetet i verksamheten litet _stort Skriv en text (omfång 1 sida) där du ger exempel på situationer som visar hur du kopplar till de olika styrdokumenten i din verksamhet. 2. Ange med kryss på skalan din förmåga att skapa goda lärandesituationer för alla litet stort Skriv en text (omfång 2-3 sidor), där du ger exempel på hur du skapar goda lärandesituationer för alla genom att beskriva situationer som visar hur du väljer arbetsformer för att skapa olika förutsättningar för lärande och utveckling. Förklara hur du förstår en verksamhet som inkluderar alla. Du ska även diskutera barns- och ungdomars skilda livsvillkor, hur dessa påverkar lärande och den didaktiska processen.

4 Uppgift B Med denna uppgift ska du beskriva och synliggöra dina kunskaper och färdigheter gällande följande lärandemål: Studenten ska kunna: förklara och diskutera samhällsförändringars påverkan på skolans utveckling och framväxt ur ett historiskt, nationellt och internationellt perspektiv Gör en tillbakablick på läraruppdraget i relation till skolans utveckling. Jämför dagens läraruppdrag med exempelvis uppdraget under din egen skolgång. Diskutera på vilket sätt du som lärare och skolan kan vara en del av ett samhälle i utveckling. Hur tror du att skolan och ditt yrke kommer att se ut i framtiden? Relatera ditt resonemang till relevant litteratur inom området samt gör både nationella och internationella kopplingar. Omfånget på texten ska vara ca 2-3 sidor. Förslag på resurser: Bergem, Trygve (2000). Läraren i etikens motljus. Lund: Studentlitteratur. Dimenäs, Jörgen & Davidsson, Birgitta (red) (2007). Lära till lärare. Att utveckla läraryrkets olika dimensioner utifrån ett vetenskapligt förhållningssätt och vetenskaplig metodik. Lund: Liber. Persson, Bengt (2001). Internationella förhållanden (kap. 3). I Elevers olikheter och specialpedagogisk kunskap. Stockholm: Liber. Richardson, Gunnar (2010). Svensk utbildningshistoria: skola, samhälle förr och nu. Lund: Studentlitteratur. Skolverket (2010). Skolverkets lägesbedömning Eget val av vetenskaplig relevant artikel inom området.

5 Uppgift C Med denna uppgift ska du beskriva och synliggöra dina kunskaper och färdigheter gällande följande lärandemål: Studenten ska kunna: reflektera kring olika mediers betydelse för lärande och utveckling. använda olika medier, också digitala, för att dokumentera och presentera olika fenomen Resonera om vilken betydelse medier kan ha för lärande och utveckling samt för din undervisning. På vilka sätt påverkar ditt medieanvändande dig? Hur du tror att ditt förhållningssätt till medier påverkar ditt lärande och din kommande lärarroll? Vilka medieformer använder du när du lär dig? Relatera sedan till din diskussion i din förra text om det förändrade läraruppdraget. Hur kan du arbeta med medier i din undervisning? Använd relevant litteratur för att utveckla dina resonemang. Omfång på texten ska vara 1-2 sidor. Som alternativ till att använda skriven text kan du presentera dina resonemang i ett bildspel. Bildspelet bör ha ett omfång på max 10 bilder med tillhörande text på respektive bilds anteckningssida. Bildspelet lagras i lämplig form (till exempel usb-minne eller läggs över på en skiva) och bifogas övriga skrivna uppgifter. Förslag på resurser: Dimenäs, Jörgen & Davidsson, Birgitta (red) (2007). Lära till lärare. Att utveckla läraryrkets olika dimensioner utifrån ett vetenskapligt förhållningssätt och vetenskaplig metodik. Lund: Liber. Medierådet (2010). Unga och Medier Fakta om barns och ungas användning och upplevelser av medier. Olsson, Kristin & Boreson, Cecilia (2004). Medieresor. Om medier för pedagoger. Stockholm: Sveriges Utbildningsradio. Eget val av vetenskaplig relevant artikel inom området.

6 Uppgift D Med denna uppgift ska du beskriva och synliggöra dina kunskaper och färdigheter gällande följande lärandemål: Studenten ska kunna: beskriva och förhålla sig till teorier om kunskap, lärande och utveckling samt relatera dessa till skolans styrdokument förklara hur val av arbetsformer skapar olika förutsättningar för lärande och utveckling samt kunna exemplifiera hur man skapar goda lärandesituationer för alla redogöra för sambandet mellan språklig bas och språklig utbyggnad och modersmålets betydelse för andraspråksutvecklingen. Inled med att se en filmad föreläsning med Annika Cederberg-Scheike om Språkutveckling. Hämtas via MAH: Fundera därefter över följande fall: En elev i årskurs 3 i en gymnasieskola får en tidningsartikel att läsa som handlar om demokratins framväxt i Sverige. Eleven läser texten ett flertal gånger men förstår inte vad som står i den. Situationen kan ses både ur ett första- och ett andraspråksperspektiv. Vad kan man tänka sig att det finns för orsaker till att eleven inte kan tillgodogöra sig innehållet? Resonera kring problematiken och relatera till föreläsningen och den forskning som presenteras där. Du ska även relatera till annan relevant litteratur och forskning. Gör sedan en konkret planering till ett undervisningsmoment där du visar hur du kan arbeta språkutvecklande inom ditt ämnesområde/verksamhetsområde med elever/barn i den åldersgrupp som du kommer i kontakt med. I planeringen ingår även att presentera och motivera val av resurser för lärande (exempelvis läroböcker, film och andra medieformer). Omfång på arbetet ska vara 2-3 sidor. Förslag på resurser: Pedagogwebbens UR-programserie Åtta resor till språket: Cederberg, Meta (2006). Utifrån sett - inifrån upplevt. Avhandling, Malmö högskola. Finns som pdf-fil. Dysthe, O., Hertzberg, F. & Lökensgard Hoel, T. (2002). Skriva för att lära: skrivande i högre utbildning. Lund: Studentlitteratur. (Valda delar om ca 100 s.) Lindberg, Inger (2002). Myter om tvåspråkighet. Språkvård nr 4. Finns som pdf-fil (6 s.) Lindberg, Inger (2005). Skolans flerspråkiga kapital (i Forssell, Boken om pedagogerna, sid ). Lorentz, Hans & Bergstedt, Bosse (2006). Interkulturella perspektiv. Pedagogik i mångkulturella lärandemiljöer. Lund: Studentlitteratur.

7 Skolverket. Nyanlända barn och ungdomar olika dokument. Hämtas via Skolverket: Språkprogram UR, Pirjo Lahdenperä om innebörden av interkulturell kompetens: Eget val av vetenskaplig relevant artikel inom området.

8 Uppgift E Med denna uppgift ska du beskriva och synliggöra dina kunskaper och färdigheter gällande följande lärandemål för lärarprogrammets verksamhetsförlagda del i kurserna Läraruppdraget, 15hp och Lärande och utveckling, 15hp: Studenten ska kunna verka i enlighet med skolans värdegrund och demokratiuppdrag kunna etablera kontakt med barn/elever och visa engagemang och intresse för deras villkor och behov på ett ansvarsfullt sätt visa en vilja att samarbeta med förskolans/skolans personal och en öppenhet för att upprätta en dialog kunna formulera sig om sitt yrkesval, sin utbildning och sin professionsutveckling Utifrån din erfarenhet av arbete som lärare och tidigare utbildning/verksamhet gör du en självskattning av din kompetens i förhållande till ovanstående lärandemål i uppgifterna som följer. Genom att sätta kryss i skalan liten stor och ge exempel på vad bedömningen grundar sig på redogör du för dina kunskaper och färdigheter/din kompetens i förhållande till lärandemålen. En medbedömare, som du ber din rektor att utse i den verksamhet/skola där du är verksam, tillstyrker din bedömning och/eller lämnar ett utlåtande. Ni kan också fylla i underlaget tillsammans, vilket då ska framgå av detsamma. Uppgift 1:4 omfattas inte av medbedömares bedömning/utlåtande. För samtliga frågeställningar gäller att de får ta den plats som du finner lämpligt utifrån de exempel som du önskar att ge. Som ett komplement till det inlämnade underlaget kan högskolan genomföra en intervju. Ibland görs även arbetsplatsbesök.

9 1:1 Bedöm din förmåga att verka i enlighet med skolans värdegrund och demokratiuppdrag liten _stor Vad grundar du bedömningen på? Ge exempel:

10 1:2 Bedöm din förmåga att kunna etablera kontakt med barn/elever och visa engagemang och intresse för deras villkor och behov liten _stor Vad grundar du bedömningen på? Ge exempel:

11 1:3 Bedöm din förmåga att på ett ansvarsfullt sätt visa en vilja till att samarbeta med förskolan/skolans personal och en öppenhet för att upprätta en dialog liten _stor Vad grundar du bedömningen på? Ge exempel:

12 1:4 Beskriv hur du tänker dig utvecklingen av din yrkesroll. Hur tror du att denna kommer att förändras när du kan kombinera erfarenheter av lärararbete med lärarutbildning i högskolan? Vilka förväntningar har du på ditt eget lärande och utveckling under utbildningen?

Lärarutbildningen. Validering för tillgodoräknande av kurserna Läraruppdraget, 15 hp och Lärande och utveckling, 15 hp i Lärarutbildning, 90hp

Lärarutbildningen. Validering för tillgodoräknande av kurserna Läraruppdraget, 15 hp och Lärande och utveckling, 15 hp i Lärarutbildning, 90hp Lärarutbildningen Validering för tillgodoräknande av kurserna Läraruppdraget, 15 hp och Lärande och utveckling, 15 hp i Lärarutbildning, 90hp Validering inför antagning till utbildning inom VAL-projektet

Läs mer

UNDERVISNINGSPROCESSER, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE, 10 POÄNG

UNDERVISNINGSPROCESSER, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE, 10 POÄNG LÄRARHÖGSKOLAN i STOCKHOLM KURSPLAN 1:5 UNDERVISNINGSPROCESSER, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE, 10 POÄNG Curriculum Studies and Communication, 10 Credit Points (15 ECTS) LÄRDOK-KOD: 1. BESLUT OCH RIKTLINJER

Läs mer

Kompetenskartläggning, din självvärdering

Kompetenskartläggning, din självvärdering Kompetenskartläggning, din självvärdering Tillgodoräknade av yrkeserfarenhet/reell kompetens för Verksamhetsförlagd utbildning: Ange vilket program du studerar Kurskod och kursnamn Studentens namn Personnummer

Läs mer

Riktlinjer (till kursledare) fo r VFUdokument

Riktlinjer (till kursledare) fo r VFUdokument Riktlinjer (till kursledare) fo r VFUdokument info r VFU-kurs. Fo rskolla rarprogrammet Introduktion I samband med införandet av ny lärarutbildning beslöt lärarutbildningsnämnden att utveckla generella

Läs mer

Lärarutbildningen 90hp/180hp

Lärarutbildningen 90hp/180hp Fördjupningsämne Lärarutbildningen 90hp/180hp Lärarutbildningen, Malmö högskola www.mah.se/lut/sol Inledning Lärarutbildningen 90 hp/180 hp vänder sig till de som vill bli lärare och har studerat ämnen

Läs mer

LSU210, Specialpedagogiskt perspektiv på skriftspråksutveckling och matematisk begreppsutveckling pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng.

LSU210, Specialpedagogiskt perspektiv på skriftspråksutveckling och matematisk begreppsutveckling pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng. = Gäller fr.o.m. vt 10 LSU210, Specialpedagogiskt perspektiv på skriftspråksutveckling och matematisk begreppsutveckling pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng. Becoming Litterate and Numerate in a

Läs mer

LÄRARPROGRAMMET. Vid LiU. Kursbeskrivning i franska: Didaktik och VFU 9FR211/9FR311 1-30 hp 9FR241/9FR341 31-60 hp

LÄRARPROGRAMMET. Vid LiU. Kursbeskrivning i franska: Didaktik och VFU 9FR211/9FR311 1-30 hp 9FR241/9FR341 31-60 hp Institutionen för kultur och kommunikation Augusti 2011 Ann-Kari Sundberg ann-kari.sundberg@liu.se LÄRARPROGRAMMET Vid LiU Kursbeskrivning i franska: Didaktik och VFU 9FR211/9FR311 1-30 hp 9FR241/9FR341

Läs mer

LSU160, Hinder för lärande och pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng

LSU160, Hinder för lärande och pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 11 LSU160, Hinder för lärande och pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng Impediments for Learning and Pedagogical Consequences, 15 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1.

Läs mer

Pedagogik GR (A), Läs- och skrivinlärning, 15 hp

Pedagogik GR (A), Läs- och skrivinlärning, 15 hp 1 (5) Kursplan för: Pedagogik GR (A), Läs- och skrivinlärning, 15 hp Education Ba (A), Learning reading and writing Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning (namn) Högskolepoäng

Läs mer

Vt-14 VFU-DOKUMENTATION GRUNDLÄRARE F-3

Vt-14 VFU-DOKUMENTATION GRUNDLÄRARE F-3 Vt-14 Namn: Program: VFU-DOKUMENTATION GRUNDLÄRARE F-3 Namn: Personnummer: Telefonnummer: E-mail (studentmail): Startår: ht vt Individuell studieplan: Tilldelat VFU-område: VFU-DOKUMENTATION: Denna handbok

Läs mer

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning Akademin för lärande, humaniora och samhälle (LHS) 2018-08-16 Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning Poäng: 3 hp VFU inom ramen för 15 hp Kurs: UVK 2 för grundlärare F-3: Didaktik och bedömning

Läs mer

Student Personnummer UTKAST

Student Personnummer UTKAST Student Namn Personnummer Kurs Kursnamn Ladokkod Kursansvarig VFU-lärare Namn Telefonnummer E-post VFU-placering Enhetens namn Årskurs eller ålder på barngruppen Telefonnummer Närvaro Studenten har fullgjort

Läs mer

LSU110, Specialpedagogik i förskola, skola och samhälle, 15 högskolepoäng

LSU110, Specialpedagogik i förskola, skola och samhälle, 15 högskolepoäng = Gäller fr.o.m. ht 08 LSU110, Specialpedagogik i förskola, skola och samhälle, 15 högskolepoäng Special Needs Education in Pre School, School and Society, 15 higher education credits Grundnivå/First Cycles

Läs mer

LRE110, Religionskunskap för lärare 1, 30 högskolepoäng

LRE110, Religionskunskap för lärare 1, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. ht 07 LRE110, Religionskunskap för lärare 1, 30 högskolepoäng Religious Studies 1 for Teachers in Secondary School, 30 higher education credits Grundnivå / First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Utvecklingsprofil för studenten under VFT

Utvecklingsprofil för studenten under VFT 1 Utvecklingsprofil för studenten under VFT Utvecklingsprofilen är organiserad efter examensordningens mål. Rubrikerna svarar mot fokus i På väg mot läraryrket Mentorer avgör, i samverkan med studenter

Läs mer

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds Universitet. Kursen omfattar andra terminen av sammanlagt tre.

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds Universitet. Kursen omfattar andra terminen av sammanlagt tre. Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄKPN02, Ämnesläraren som reflekterande praktiker, 30 högskolepoäng The Subject Teacher as a Reflective Practitioner, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning Poäng: 3 hp VFU inom ramen för 15 hp Kurs: UVK 4 för ämneslärare 7-9: Didaktik och bedömning Kursplan: UV6019 VT 2018 VFU-period: v. 19-20 Maria Godolakis

Läs mer

Förskollärarprogrammet

Förskollärarprogrammet Förskollärarprogrammet Studiehandledning VFU Barns språkliga utveckling 1: Språk som form, interaktivt medel och medierande redskap, VFU, 3 hp Termin: HT 2016 Kurskod: 970G14 Under veckorna 38 och 39 kommer

Läs mer

Svenska som andraspråk för lärare åk hp (1-30). Ingår i lärarlyftet

Svenska som andraspråk för lärare åk hp (1-30). Ingår i lärarlyftet DNR LIU-2016-02257 1(5) Svenska som andraspråk för lärare åk 4-6 30 hp (1-30). Ingår i lärarlyftet Uppdragsutbildning 30 hp Swedish as a second language for teachers years 4-6 30 hp (1-30). Included in

Läs mer

Utvecklingsprofil för studenten under VFT

Utvecklingsprofil för studenten under VFT Utvecklingsprofil för studenten under VFT Utvecklingsprofilen är organiserad efter examensordningens mål. Rubrikerna svarar mot fokus i På väg mot läraryrket Syftet med Utvecklingsprofilen är att: vara

Läs mer

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildning

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildning 2017-03-30 Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildning Syftet med ett ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning är att åstadkomma en bedömningsprocess

Läs mer

Riktlinjer (till kursledare) fo r VFUdokument

Riktlinjer (till kursledare) fo r VFUdokument Riktlinjer (till kursledare) fo r VFUdokument info r VFU-kurs. Grundla rarprogrammet 4-6 Introduktion I samband med införandet av ny lärarutbildning beslöt lärarutbildningsnämnden att utveckla generella

Läs mer

Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning

Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning LHS Akademin för Lärande, Humaniora och Samhälle Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning Poäng: 4,5 hp VFU inom ramen för 30hp Kurs: Matematik för grundlärare åk F-3 Kursplan: MA3005 VFU-period:

Läs mer

Anvisningar för ansökan om bedömning av reell kompetens för grundläggande behörighet

Anvisningar för ansökan om bedömning av reell kompetens för grundläggande behörighet Malmö högskola / Gemensam förvaltning Studieadministrativa avdelningen 1(5) Mars 2010 Anvisningar för ansökan om bedömning av reell kompetens för grundläggande behörighet Bedömning av reell kompetens vad

Läs mer

LRE210 Religionskunskap för lärare 2, 30 högskolepoäng

LRE210 Religionskunskap för lärare 2, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. ht 07 LRE210 Religionskunskap för lärare 2, 30 högskolepoäng Religious Studies 2 for Teachers in Secondary School, 30 higher education credits Grundnivå / First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

LAU630, Allmänt utbildningsområde 1, Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 30 högskolepoäng

LAU630, Allmänt utbildningsområde 1, Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. ht 08 LAU630, Allmänt utbildningsområde 1, Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 30 högskolepoäng General Education Field 1, The Teaching Profession and Society, 30 higher education credits

Läs mer

Svenska som andraspråk för lärare åk 7-9, 45 högskolepoäng (1-45 högskolepoäng). Ingår i Lärarlyftet II.

Svenska som andraspråk för lärare åk 7-9, 45 högskolepoäng (1-45 högskolepoäng). Ingår i Lärarlyftet II. DNR LIU-2016-02257 1(6) Svenska som andraspråk för lärare åk 7-9, 45 högskolepoäng (1-45 högskolepoäng). Ingår i Lärarlyftet II. Uppdragsutbildning 45 hp Swedish as a second language for teachers years

Läs mer

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare F-3 och 4-6

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare F-3 och 4-6 LHS Akademin för lärande, humaniora och samhälle Avdelning: Lärarutbildningen 2018-08-15 Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare och 4-6 Inom ramen för 15 hp, UVK 1 Den professionella

Läs mer

Pedagogik, kommunikation och ledarskap

Pedagogik, kommunikation och ledarskap KURSPLAN LPK100 LPK150 LPK200 LPK250 Kommentarmaterial Gäller fr.o.m. ht 07 Pedagogik, kommunikation och ledarskap KOMMENTARDEL till inriktningen Pedagogik, kommunikation och ledarskap Inriktningen vänder

Läs mer

Anvisningar för ansökan om bedömning av reell kompetens för grundläggande och/eller särskild behörighet

Anvisningar för ansökan om bedömning av reell kompetens för grundläggande och/eller särskild behörighet Malmö högskola / Gemensamt verksamhetsstöd Studentcentrum 1(5) Mars 2015 Anvisningar för ansökan om bedömning av reell kompetens för grundläggande och/eller särskild behörighet Reell kompetens vad är det?

Läs mer

Uppdrag, ledarskap och undervisning grundnivå (VAL, ULV)

Uppdrag, ledarskap och undervisning grundnivå (VAL, ULV) Kursplan Uttagen: 2016 04 04 Uppdrag, ledarskap och undervisning grundnivå (VAL, ULV) Mission, leadership and teaching Basic level (VAL, ULV) 7.5 högskolepoäng Kurskod: 6PE179 Inrättad: 2014 11 07 Inrättad

Läs mer

Den fria tidens lärande

Den fria tidens lärande Huvudämne Den fria tidens lärande Lärarutbildningen, Malmö högskola www.mah.se/lut/bus I huvudämnet Fria Tidens Lärande utbildas man till en modern fritidspedagog som arbetar både i och utanför skolan.

Läs mer

Vt-15 VFU-DOKUMENTATION FÖRSKOLLÄRARE

Vt-15 VFU-DOKUMENTATION FÖRSKOLLÄRARE Vt-15 Namn: Program: VFU-DOKUMENTATION FÖRSKOLLÄRARE Namn: Personnummer: Telefonnummer: E-mail (studentmail): Startår: ht vt Individuell studieplan: Tilldelat VFU-område: VFU-DOKUMENTATION: Denna handbok

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål Humanistiska och teologiska fakulteterna LLYU74, Svenska som andraspråk för lärare i svenska för invandrare (sfi), (1-30 hp). Ingår i Lärarlyftet II., 30 högskolepoäng Swedish as a Second Language for

Läs mer

Kursplanen i hem- och konsumentkunskap

Kursplanen i hem- och konsumentkunskap kursplanen för såväl dig själv som för eleven? Hur arbetar du med detta såväl i början av kursen som under kursens gång? Lvux12, avsnitt 2. Övergripande mål och riktlinjer anger att läraren bland annat

Läs mer

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare F-3 och 4-6

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare F-3 och 4-6 LHS Akademin för lärande, humaniora och samhälle Avdelning: Lärarutbildningen 2017-08-18 Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare och Inom ramen för 15 hp, UVK 1 Den professionella

Läs mer

- A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

- A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄKPQ11, Ämneslärarprofessionen i samhälle och skola, 30 högskolepoäng The Subject Teacher Profession in Society and School, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle

Läs mer

Personnummer. Som VFU-lärare lämnar jag detta dokument som underlag för bedömning av VFU.

Personnummer. Som VFU-lärare lämnar jag detta dokument som underlag för bedömning av VFU. Student Namn Personnummer Kurs Kursnamn Ladokkod Kursansvarig VFU-lärare Namn Telefonnummer E-post VFU-placering Enhetens namn Telefonnummer Årskurs eller ålder på barngruppen Närvaro Studenten har fullgjort

Läs mer

Att handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen

Att handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen Kursbeskrivning för kursen Att handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen 2016 Kurskod: HV428F Välkommen till kursen! Att handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen

Läs mer

Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning Poäng: 3 hp VFU inom ramen för 18 hp Kurs: UVK 3 för grundlärare 4-6: Didaktik och bedömning Kursplan: UV4015 VT 2019 VFU-period: v. 14-15 Maria Godolakis

Läs mer

Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning LHS Akademin för Lärande, Humaniora och Samhälle Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning Poäng: 4,5 hp VFU inom ramen för 30hp Kurs: Matematik för grundlärare åk F-3 Kursplan: MA3005 VFU-period:

Läs mer

Välkommen till kursen Pedagogik i mångfaldsperspektiv!

Välkommen till kursen Pedagogik i mångfaldsperspektiv! Reviderad 2008-09-11 Välkommen till kursen Pedagogik i mångfaldsperspektiv! Introduktionen äger rum på Södertörns högskola i Flemingsberg, Moas båge plan 2 MC238 kl 11.00 (Se schema) Hjärtligt välkommen

Läs mer

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning Akademin för lärande, humaniora och samhälle (LHS) Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning Poäng: 3 hp VFU inom ramen för 15 hp Kurs: UVK 5 för grundlärare f-3: Didaktik och bedömning Kursplan:

Läs mer

LAU110 Allmänt utbildningsområde 1, Lärandets villkor och process: ur den lärandes perspektiv, 15 högskolepoäng.

LAU110 Allmänt utbildningsområde 1, Lärandets villkor och process: ur den lärandes perspektiv, 15 högskolepoäng. Gäller fr.o.m. ht10 LAU110 Allmänt utbildningsområde 1, Lärandets villkor och process: ur den lärandes perspektiv, 15 högskolepoäng. General Education Field 1, Conditions and Processes of Learning- from

Läs mer

Vägledning. till dina studier på lärarprogrammet. Gäller Lärarutbildning 90hp och 180hp antagning hösten 2009 och våren 2010

Vägledning. till dina studier på lärarprogrammet. Gäller Lärarutbildning 90hp och 180hp antagning hösten 2009 och våren 2010 Lärarutbildningen Vägledning till dina studier på lärarprogrammet Gäller Lärarutbildning 90hp och 180hp antagning hösten 2009 och våren 2010 Ändringar i detta material sker. Aktuell information finns på

Läs mer

ÄHIA22, Historia 2, 15 högskolepoäng History 2, 15 credits Grundnivå / First Cycle

ÄHIA22, Historia 2, 15 högskolepoäng History 2, 15 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄHIA22, Historia 2, 15 högskolepoäng History 2, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av prodekanen med ansvar för grundutbildning

Läs mer

Utbildningsvetenskap, 20 poäng (21-40 p) Education Sciences, Intermediate level, (30 ECTS- credits)

Utbildningsvetenskap, 20 poäng (21-40 p) Education Sciences, Intermediate level, (30 ECTS- credits) HÖGSKOLAN I HALMSTAD Sektionen för Lärarutbildning KURSPLAN Dnr Utbildningsvetenskap, 20 poäng (21-40 p) Education Sciences, Intermediate level, (30 ECTS- credits) Kurskod: LNY204 Kursplanen är godkänd

Läs mer

- A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

- A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄKPP11, Ämneslärarprofessionen i samhälle och skola, 30 högskolepoäng The Subject Teacher Profession in Society and School, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle

Läs mer

ÄKPP11 ÄMNESLÄRARPROFESSIONEN I SAMHÄLLE OCH SKOLA VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (7,5 HP)

ÄKPP11 ÄMNESLÄRARPROFESSIONEN I SAMHÄLLE OCH SKOLA VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (7,5 HP) ÄKPP11 ÄMNESLÄRARPROFESSIONEN I SAMHÄLLE OCH SKOLA VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (7,5 HP) VT-15 Till studenter och handledare Den praktiska delen av lärarutbildningen har alltid inneburit ett tillfälle

Läs mer

Tack för att du handleder våra studenter i deras verksamhetsförlagda utbildning!

Tack för att du handleder våra studenter i deras verksamhetsförlagda utbildning! Tack för att du handleder våra studenter i deras verksamhetsförlagda utbildning! I detta dokument finner du först information om vilka uppgifter du förväntas utföra som handledare se s. 1. Därefter följer

Läs mer

Kursbeskrivning och studieplan för UM83UU

Kursbeskrivning och studieplan för UM83UU Kursbeskrivning och studieplan för UM83UU Matematikens didaktik för senare skolår och gymnasiet, kompletteringskurs 15 hp Ht 2013 130811 1 / 6 Innehållsförteckning Lärare, kursansvarig och administrativ

Läs mer

Att se och förstå undervisning och lärande

Att se och förstå undervisning och lärande Malmö högskola Lärande och Samhälle Kultur Språk Medier Självständigt arbete på grundnivå 15 högskolepoäng Att se och förstå undervisning och lärande Observing and understanding teaching and learning Karin

Läs mer

Utbildningsvetenskap, 20 poäng (21-40 p) Science education, Intermediate level, 30 ECTS

Utbildningsvetenskap, 20 poäng (21-40 p) Science education, Intermediate level, 30 ECTS HÖGSKOLAN I HALMSTAD KURSPLAN Enheten för lärarutbildning Dnr 512-2003-4151 Utbildningsvetenskap, 20 poäng (21-40 p) Science education, Intermediate level, 30 ECTS Kurskod: LNY Kursplanen är godkänd och

Läs mer

Progression i VFU-kurserna i Ämneslärarprogrammet

Progression i VFU-kurserna i Ämneslärarprogrammet Progression i VFU-kurserna i Ämneslärarprogrammet Studenten ges utrymme att utveckla handlingskompetens genom att pröva, lyckas, misslyckas och utvecklas vidare i en självreflekterande process. Undersökande

Läs mer

Nyanländas lärande mottagande, inkludering och skolframgång. Utbildningens upplägg, ht 2014. Högskolan Dalarna 2014-08-21

Nyanländas lärande mottagande, inkludering och skolframgång. Utbildningens upplägg, ht 2014. Högskolan Dalarna 2014-08-21 Nyanländas lärande mottagande, inkludering och skolframgång Utbildningens upplägg, ht 2014. Högskolan Dalarna 2014-08-21 v.42 Kursstart. Ni börjar med att titta på den inspelade kursintroduktionen på Fronter.

Läs mer

Ämnesblock matematik 112,5 hp

Ämnesblock matematik 112,5 hp 2011-12-15 Ämnesblock matematik 112,5 hp för undervisning i grundskolans år 7-9 Ämnesblocket omfattar ämnesstudier inklusive ämnesdidaktik om 90 hp, utbildningsvetenskaplig kärna 7,5 hp och VFU 15 hp.

Läs mer

UPPSALA UNIVERSITET Institutionen för didaktik SALSSKRIVNING

UPPSALA UNIVERSITET Institutionen för didaktik SALSSKRIVNING UPPSALA UNIVERSITET Institutionen för didaktik Kod: SALSSKRIVNING Att enbart hänge sig åt praktiska exempel och metoder tenderar att bli ytligt. Teori utan praktik är handfallen, men praktik utan teori

Läs mer

Högskolan i Borås Akademin för bibliotek, information, pedagogik och IT Sektionen för förskollärarutbildning Sektionen för lärarutbildning.

Högskolan i Borås Akademin för bibliotek, information, pedagogik och IT Sektionen för förskollärarutbildning Sektionen för lärarutbildning. Student Namn Personnummer Kurs Kursnamn Ladokkod Kursansvarig VFU-lärare Namn Telefonnummer E-post VFU-placering Enhetens namn Telefonnummer Årskurs eller ålder på barngruppen Närvaro Studenten har fullgjort

Läs mer

Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning

Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning LHS Akademin för Lärande, Humaniora och Samhälle Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning Poäng: 4,5 hp VFU inom ramen för 30hp Kurs: Matematik för grundlärare åk F-3 Kursplan: MA3005 VFU-period:

Läs mer

Riktlinjer för VFU-verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare F-3 och 4-6

Riktlinjer för VFU-verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare F-3 och 4-6 LHS Akademin för lärande, humaniora och samhälle Avdelning: Lärarutbildningen 2019-08-16 Riktlinjer för VFU-verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare F-3 och 4-6 Inom ramen för 15 hp, UVK 1 Den professionella

Läs mer

At t handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen

At t handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen Kursbeskrivning för kursen At t handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen Gäller f.o.m vt-2017 Kurskod: HV428F Kursens övergripande syfte, innehåll och förväntade studieresultat Kursens

Läs mer

LRE210 Religionskunskap för lärare 2, 30 högskolepoäng

LRE210 Religionskunskap för lärare 2, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. ht 08 LRE210 Religionskunskap för lärare 2, 30 högskolepoäng Religious Studies 2 for Teachers in Secondary School, 30 higher education credits Grundnivå / First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Beslutsunderlag Lärarutbildningsnämnden Maria Jansdotter Samuelsson

Beslutsunderlag Lärarutbildningsnämnden Maria Jansdotter Samuelsson Beslutsunderlag Lärarutbildningsnämnden 2016-03-17 Maria Jansdotter Samuelsson Reviderade lärandemål för VFU. Förskollärarprogram, grundlärarprogram, ämneslärarprogram, yrkeslärarprogram samt Kompletterande

Läs mer

Språk, kunskap och hälsa i mötet med en heterogen och flerspråkig skola

Språk, kunskap och hälsa i mötet med en heterogen och flerspråkig skola Språk, kunskap och hälsa i mötet med en heterogen och flerspråkig skola Rektor mot vetande 20140919 Maria Rubin Doktorand, Malmö högskola - Språkinriktad undervisning en strävan efter en inkluderande praktik

Läs mer

Uppdrag, ledarskap och undervisning, 7,5 hp Grundnivå. VAL- och ULV-utbildningen Umeå universitet. Studieguide Ht

Uppdrag, ledarskap och undervisning, 7,5 hp Grundnivå. VAL- och ULV-utbildningen Umeå universitet. Studieguide Ht Uppdrag, ledarskap och undervisning, 7,5 hp Grundnivå VAL- och ULV-utbildningen Umeå universitet Studieguide Ht 2015 2015-08-24 1 Välkommen till kursen! Ur kursplanen: Innehåll Innebörder i läraryrket

Läs mer

Bedömningsunderlag för Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Bedömningsunderlag för Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Ht-16 Bedömningsunderlag för Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) ÄMNES- OCH ÄMNESDIDAKTISKA STUDIER Kurs: Grundläggande engelska för grundlärare med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6, I,

Läs mer

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds universitet. Kursen omfattar första terminen av sammanlagt tre.

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds universitet. Kursen omfattar första terminen av sammanlagt tre. Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄKPN01, Ämneslärarprofessionen i samhälle och skola, 30 högskolepoäng The Subject Teacher Profession in Society and School, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle

Läs mer

Informationsträff. UOO36P VFU 3 Förskolan 7,5hp

Informationsträff. UOO36P VFU 3 Förskolan 7,5hp Informationsträff UOO36P VFU 3 Förskolan 7,5hp Examinator: Anna Öqvist Kursledare/Lärare: Monica Grape Lärare: Mervi Höglin Mål/Förväntat studieresultat Efter avslutad kurs förväntas studenten kunna: kritiskt

Läs mer

Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 20 poäng The Teaching Profession and Society

Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 20 poäng The Teaching Profession and Society Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 20 poäng The Teaching Profession and Society Kursnivå: Grundnivå, 1-20p, Introductory level KURSENS FASTSTÄLLANDE Kursplanen gäller interimistiskt fr.o.m. höstterminen

Läs mer

Träff 1 Introduktion till Laborativ Matematik

Träff 1 Introduktion till Laborativ Matematik Träff 1 Introduktion till Laborativ Matematik Tid: Onsdagen den 30 januari kl 17.30-20.00 Skolinspektionen (2009). Undervisningen i matematik utbildningens innehåll och ändamålsenlighet. (28 s) Skolinspektionens

Läs mer

Pedagogik GR (A), Elevinflytande som didaktiskt/pedagogiskt instrument, 7,5 hp

Pedagogik GR (A), Elevinflytande som didaktiskt/pedagogiskt instrument, 7,5 hp 1 (5) Kursplan för: Pedagogik GR (A), Elevinflytande som didaktiskt/pedagogiskt instrument, 7,5 hp Pupil influence as a didactic/pedagogical issue Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå

Läs mer

Ämnesblock svenska 142,5 hp

Ämnesblock svenska 142,5 hp Ämneslärarexamen inriktning gymnasieskolan Sida 1 av 5 Ämnesblock svenska 142,5 hp för undervisning i gymnasieskolan Ämnesblocket omfattar ämnesstudier inklusive ämnesdidaktik om 120 hp, utbildningsvetenskaplig

Läs mer

Grundnivå/First Cycle

Grundnivå/First Cycle LSU160, Hinder för lärande och pedagogiska konsekvenser, 15,0 högskolepoäng Impediment for Learning and the Pedagogical Consequences, 15.0 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande

Läs mer

Utbildningsplan för kompletterande pedagogisk utbildning till ämneslärare

Utbildningsplan för kompletterande pedagogisk utbildning till ämneslärare Utbildningsplan för kompletterande pedagogisk utbildning till ämneslärare Programmets namn: Kompletterande pedagogisk utbildning Antal högskolepoäng: 90 Nivå: Avancerad Programkod: LAKPN/2ÄGY, LAKPN/3Ä79,

Läs mer

Fokusgruppen Lärande i en social kontext Jonas Aspelin, Christer Elfversson och Helena Malm

Fokusgruppen Lärande i en social kontext Jonas Aspelin, Christer Elfversson och Helena Malm Fokusgruppen Lärande i en social kontext Jonas Aspelin, Christer Elfversson och Helena Malm Bakgrund 1) Lärande i en social kontext (Lisk) är ett begrepp på KSM som täcker och ersätter huvuddelen av det

Läs mer

Lärandemål för verksamhetsförlagd utbildning inom förskollärarprogrammet

Lärandemål för verksamhetsförlagd utbildning inom förskollärarprogrammet Lärandemål för verksamhetsförlagd utbildning inom förskollärarprogrammet (from vt 2017) Programledare Katarina Ribaeus VFU-kursansvariga Anette Haglund och Irene Olsson VFU-kursernas syften VFU 1: Kursen

Läs mer

Val av fördjupningsområde inom grundlärarprogrammet 4-6, SO

Val av fördjupningsområde inom grundlärarprogrammet 4-6, SO Val av fördjupningsområde inom grundlärarprogrammet 4-6, SO För grundlärarexamen med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4 6 ingår 30 hp i vart och ett av ämnena svenska, matematik, engelska.

Läs mer

Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Avancerad nivå Ht 14. Studiehandledning. Vårdpedagogik, AN.

Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Avancerad nivå Ht 14. Studiehandledning. Vårdpedagogik, AN. Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Avancerad nivå Ht 14 Studiehandledning Vårdpedagogik, AN 7,5 högskolepoäng Ht 2014 1 Kursens innehåll I kursen behandlas samhällsvetenskapliga

Läs mer

Bild GR (B), Bild, skapande och kreativitet, 30 hp

Bild GR (B), Bild, skapande och kreativitet, 30 hp 1 (5) Kursplan för: Bild GR (B), Bild, skapande och kreativitet, 30 hp Art Ba (B), Art and creativity, 30 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning (namn) Högskolepoäng

Läs mer

Specialpedagogik Special Education

Specialpedagogik Special Education Kursplan Uttagen: 2009-09-16 Inrättad: 2006-10-13 Specialpedagogik Special Education Högskolepoäng: 7.5 Kurskod: 6PE009 Ansvarig enhet: Pedagogiska inst SCB-ämne: Specialpedagogik Huvudområde: Inget huvudområde

Läs mer

PDG420 Didaktik med inriktning mot barns språkutveckling, 15 högskolepoäng Didactics in Learning to Read and Write, 15 higher education credits

PDG420 Didaktik med inriktning mot barns språkutveckling, 15 högskolepoäng Didactics in Learning to Read and Write, 15 higher education credits Utbildningsvetenskapliga fakulteten PDG420 Didaktik med inriktning mot barns språkutveckling, 15 högskolepoäng Didactics in Learning to Read and Write, 15 higher education credits Grundnivå, First cycle

Läs mer

Institutionen för individ och samhälle Kurskod SAG102

Institutionen för individ och samhälle Kurskod SAG102 KURSPLAN Institutionen för individ och samhälle Kurskod SAG102 Svenska som andraspråk: Mångkultur och flerspråkighet, 15 hp, Grundkurs (nivå 1-30), 15 högskolepoäng Swedish as a second language: Multiculture

Läs mer

Träff 1 Introduktion till Laborativ Matematik

Träff 1 Introduktion till Laborativ Matematik Träff 1 Introduktion till Laborativ Matematik Tid: Onsdagen den 29 augusti kl 17.30-20.00 Skolinspektionen (2009). Undervisningen i matematik utbildningens innehåll och ändamålsenlighet. Skolinspektionens

Läs mer

PDG420, Didaktik med inriktning mot barns språkutveckling, 15,0 högskolepoäng Didactics in Learning to Read and Write, 15.0 higher education credits

PDG420, Didaktik med inriktning mot barns språkutveckling, 15,0 högskolepoäng Didactics in Learning to Read and Write, 15.0 higher education credits UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN PDG420, Didaktik med inriktning mot barns språkutveckling, 15,0 högskolepoäng Didactics in Learning to Read and Write, 15.0 higher education credits Grundnivå/First

Läs mer

USS79B - Svenska som andraspråk II inom Ämneslärarprogrammet, för arbete i årskurs 7-9, 15 hp

USS79B - Svenska som andraspråk II inom Ämneslärarprogrammet, för arbete i årskurs 7-9, 15 hp etygskriterier 1 (5) USS79 - Svenska som andraspråk II inom Ämneslärarprogrammet, för arbete i årskurs 7-9, 15 hp Kursen utgör den andra terminens studier i ämnet svenska som andraspråk på Ämneslärarprogrammet.

Läs mer

Riktlinjer för. VFU verksamhetsförlagd utbildning. LHS, Akademin för lärande, humaniora och samhälle

Riktlinjer för. VFU verksamhetsförlagd utbildning. LHS, Akademin för lärande, humaniora och samhälle LHS, Akademin för lärande, humaniora och samhälle Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning Poäng: 7,5 hp VFU inom ramen för 37,5 hp Kurs: Matematik för grundlärare åk 4-6 Kursplan: MA3006 VT2017

Läs mer

LAU670, Allmänt utbildningsområde 2, Lärarprofessionens didaktiska uppdrag, 30 högskolepoäng

LAU670, Allmänt utbildningsområde 2, Lärarprofessionens didaktiska uppdrag, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 12 LAU670, Allmänt utbildningsområde 2, Lärarprofessionens didaktiska uppdrag, 30 högskolepoäng General Education Field 2, The Teaching Profession and Education, 30 higher education credits

Läs mer

Kursplanen i svenska som andraspråk

Kursplanen i svenska som andraspråk planens centrala innehåll för såväl dig själv som för eleven? Fundera över hur du kan arbeta med detta både i början av kursen men också under kursens gång. Lvux12, avsnitt 2. Övergripande mål och riktlinjer

Läs mer

Kursbeskrivning för kursen. Verksamhetsförlagd utbildning och matematikdidaktik för grundskolan kurs inom ULV-projektet UM34UU

Kursbeskrivning för kursen. Verksamhetsförlagd utbildning och matematikdidaktik för grundskolan kurs inom ULV-projektet UM34UU Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik Kursbeskrivning för kursen Verksamhetsförlagd utbildning och matematikdidaktik för grundskolan kurs inom ULV-projektet UM34UU HT12

Läs mer

Reell kompetens - Behörig på annat sätt!

Reell kompetens - Behörig på annat sätt! 1 (5) Reell kompetens - Behörig på annat sätt! Beskriv så noggrant som möjligt de förutsättningar du har för att klara högskolestudier genom att göra uppgifterna nedan. Skriva alltid namn och personnummer

Läs mer

Hemadress: Arbete adressuppgifter: Rektors e-post/tel.nr:

Hemadress: Arbete adressuppgifter: Rektors e-post/tel.nr: Skattningsschema för LFB367 Naturkunskap för lärare i gymnasieskolan 90 hp (1 90) inom Lärarlyftet termin 1 (HT 15) Skattningen föregås av en innehållsdiskussion vid ett fysiskt möte angående de aktuella

Läs mer

SPECIALLÄRARPROGRAMMET, 90 HÖGSKOLEPOÄNG

SPECIALLÄRARPROGRAMMET, 90 HÖGSKOLEPOÄNG PEDAGOGISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-551/2007 Sida 1 (6) SPECIALLÄRARPROGRAMMET, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Teacher for Special Needs Education Programme, 90 higher education credits Utbildningsprogrammet

Läs mer

Vad är språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt?

Vad är språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt? Fokus på nyanlända Citat från Nationellt centrum för svenska som andraspråk: Andraspråkstalande elevers behov av språkutveckling innebär inte att de ska få allt för enkla uppgifter, utan att de ska få

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK LLEN00 Engelska för lärare i åk 1-3, 15 högskolepoäng English for teachers in years 1-3, 15 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Lärarutbildningsnämnden

Läs mer

Att vara VFU-lärare. Handledning och Bedömning av studenter under VFU Karin Löfström

Att vara VFU-lärare. Handledning och Bedömning av studenter under VFU Karin Löfström Att vara VFU-lärare Handledning och Bedömning av studenter under VFU Karin Löfström Lärarutbildningen idag och VFU Regleringen av Lärarutbildningen - Nationellt - vid Örebro universitet Uppdraget som VFU-lärare

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE YRKESLÄRARPROGRAMMET. För studenter antagna fr.o.m. ht 2011

UTVECKLINGSGUIDE YRKESLÄRARPROGRAMMET. För studenter antagna fr.o.m. ht 2011 UTVECKLINGSGUIDE YRKESLÄRARPROGRAMMET För studenter antagna fr.o.m. ht 2011 Utvecklingsguiden som redskap för lärande Syftet med den här utvecklingsguiden är att tydliggöra utvecklandet av lärarstudentens

Läs mer

LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng

LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng Man, Nature and Society 2 for Teachers in Primary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Utbildningsplan för ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet

Utbildningsplan för ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet Utbildningsplan för ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet 1. Identifikation och grundläggande uppgifter Antal högskolepoäng: 270/300/330 Nivå: Avancerad Programkoder: LAÄ7N, LAÄGN, LAMGY, LAM79

Läs mer

Engelska (31-55 hp) Programkurs 25 hp English (31-55 cr) 92EN31 Gäller från: Fastställd av. Fastställandedatum. Revideringsdatum

Engelska (31-55 hp) Programkurs 25 hp English (31-55 cr) 92EN31 Gäller från: Fastställd av. Fastställandedatum. Revideringsdatum DNR LIU 2012-00260 1(5) Engelska (31-55 hp) Programkurs 25 hp English (31-55 cr) 92EN31 Gäller från: Fastställd av Styrelsen för utbildningsvetenskap Fastställandedatum 2012-05-16 Revideringsdatum 2018-05-22

Läs mer

Pedagogik GR (A), Läs- och skrivinlärning, 15 hp

Pedagogik GR (A), Läs- och skrivinlärning, 15 hp 1 (5) Kursplan för: Pedagogik GR (A), Läs- och skrivinlärning, 15 hp Education Ba (A), Learning reading and writing Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning (namn) Högskolepoäng

Läs mer