Motorik, lek och lärande 7,5 hp

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Motorik, lek och lärande 7,5 hp"

Transkript

1 Studieanvisning Motorik, lek och lärande 7,5 hp VT 2013 Kurskod: 923GO3 Linköpings Universitet Institutionen för Kultur och Kommunikation, IKK ESA Kursansvarig: Kicke Jeppsson/ Tove Johansson

2 Innehållsförteckning Presentation av kursen... 2 Lokaler... 3 Registrering... 3 Information och dokument på hemsidan... 3 Lärare i kursen... Fel! Bokmärket är inte definierat. Schema... 4 Kursuppgifter... 5 Bedömning och betyg... 6 Riktlinjer för portfolio... 7 Angående fusk... 8 Litteraturlista Kursplan Presentation av kursen Välkommen till Kursen i Motorik, lek och lärande vid Linköpings Universitet VT Kursen riktar sig till studerande som vill öka sin förståelse för hur vi kan arbeta med motorik, lek och lärande i skolan. Kursen läses på kvartsfart, vilket innebär 7,5 poäng under en termin. Ansvarig för kursen är Estetiska avdelningen på Institutionen för Kultur och Kommunikation, IKK, vid Linköpings Universitet. Kursen varvar föreläsningar och praktiska tillämpningar och studenten har till uppgift att under kursens gång samla sina kunskaper, erfarenheter och reflektioner i en portfolio. Denna portfolio inlämnas i slutet på kursen och utgör underlag för bedömning av betyget G eller VG. Den större gruppen kommer också att delas in i mindre grupper, som tillsammans ansvarar för att förbereda och redovisa grupparbeten och litteraturuppgifter. Med hopp om en givande och lärorik kurs! Kicke Jeppsson och Tove Johansson Kursansvariga IKK-EA

3 Lokaler Föreläsningarna hålls i Form 1 på entréplanet i Hus Key på Campus Valla vid Linköpings Universitet. De praktiska passen är förlagda till Campushallens A-sal. Campushallen ligger söder om Hus Key. Mer detaljerad information och översiktskartor för Campus Valla hittar du på Registrering Se dokument Välkommen till LiU!. För de studenter som är nya på Linköpings universitet, kommer mer information att ges vid uppropet. Det är viktigt att du anmäler om du hoppar av kursen (s.k. avbrott) eller gör ett studieuppehåll. Läs mer på: Lärare i kursen Tove Johansson (TJ) tove.johansson@liu.se Kicke Jeppsson (KJp) catarina.jeppsson@liu.se Monica Bunte (MB) monica.bunte@liu.se Information och dokument på hemsidan: It s learning kommer att användas som hemsida. Du loggar in med ditt lukas-id och ditt lösenord via studentportalen: Mer information ges vid kursstart.

4 Schema Vecka Måndagar Innehåll Lärare Lokal 4 17:15 19:30 Kursstart info och lek TJ & KJp Form 1 + Campushallen 5 Självstudier litteraturbearbetning 6 17:15 19:30 Motorik 1 - vad är motorik? MB Form :15 19:30 Motorik 2 - klassrumsmotorik MB Form 1 8 Litteraturseminarium gruppvis Gruppen enas om plats o tid 9 17:15 19:30 Lek och lärande TJ Campushallen 10 17:15 19:30 Motorik 3 - redskapsgymnastik TJ Campushallen 11 17:15 19:30 Motorik 4 - redskapsgymnastik TJ Campushallen 12 Grupparbete motorik o lek 13 17:15 19:30 Färdighetsträning Campushallen 14 Självstudier/grupparbete Gruppen enas om plats o tid 15 17:15 19:30 Litteraturseminarium lärarlett TJ Form :15 19:30 Redovisning - lek och lärande TJ Campushallen 17 17:15 19:30 Motorik 5 - kreativt tema TJ Campushallen 18 17:15 19:30 Motorik 6 - använd uterummet TJ Vallaskogen 19 17:15 19:30 Färdighetsträning Campushallen 20 17:15 19:30 Redovisning - motorik TJ Campushallen 21 Grupparbete Gruppen enas om plats o tid 22 17:15 19:30 Redovisning - kreativt tema TJ Campushallen 23 Portfolioinlämning!

5 Kursuppgifter Reflektionsuppgifter efter passen: I samband med föreläsningar och praktiska pass lämnas det ut ett antal reflektionsfrågor, som var och en ska reflektera kring och litteraturanknyta till i sin portfolio. Frågorna läggs ut på it s learning efter passen. Lektionsplaneringar och redovisningar i grupp: a. Lek och lärande b. Motorik c. Kreativt tema Ni ska i grupp planera och redovisa tre olika områden under kursens gång. Den första redovisningen behandlar lek och lärande, den andra motorik och den tredje kreativt tema. Varje grupp får ca 15 minuter till sin redovisning, som består av en muntlig presentation av upplägg och förhållningssätt och presentation av en praktisk del ur planeringen. Lektionsplaneringarna redovisas praktiskt och skriftligt tillsammans med reflektioner från redovisningarna och bifogas portföljen. Under redovisningen som behandlar motorik kommer även er egen motoriska färdighet att examineras. Detaljerad information ges i samband med passet v.10. Vid frånvaro vid någon av redovisningarna: ska en skriftlig beskrivning av den egna gruppens planering, där även resonemang om ledarskapet förs, samt reflektioner från de andra gruppernas planeringar (dessa finns att tillgå på it s learning efter redovisningarna) biläggas portföljen. Frånvaro vid motorikredovisningen innebär dessutom att studenten ska lämna in en film som visar den egna motoriska färdigheten i de efterfrågade övningarna (dessa finns att tillgå på it s efter redovisningarna). Litteraturbearbetning: Litteraturseminarier gruppvis: De mindre grupperna träffas för att diskutera litteraturen och söka efter kopplingar till kursens innehåll och de reflektionsfrågor man arbetat med. Dessa seminarier ska ses som ett stöd för lärandet. Grupperna enas själva om tid och plats. Litteraturseminarium lärarlett: Till detta seminarium ska var och en förbereda diskussionsfrågor utifrån litteraturen. (Rör dig lär dig, Visst kan alla vara med samt eventuell valfri titel). Under seminariet kommer dessa frågor att behandlas och sammanfattas i ett protokoll. Grupprotokollet bilägges portföljen. Vid frånvaro: ett urval av frågor kommer att läggas ut på it s learning och dessa ska besvaras och biläggas portföljen. Portfolio: Studenten dokumenterar kursen, enligt ovan, i en personlig portfolio. Portfolion utgör underlag för bedömning av betyget U, G eller VG. Om studenten inte skickar in sin portfolio inom angiven tid kan portfolion inte bli väl godkänd.

6 Bedömning och Betyg Kursen bedöms och betygssätts som en helhet bestående av 7,5 hp där samtliga delmoment måste vara godkända för att kursen ska kunna examineras och betygssätts. Den slutliga examinationsuppgiften, portfolion, utgör underlag för den graderade betygssättningen. Betygskriterierna för kursen är formulerade utifrån kursplanens mål. Kriterier för Godkänd För att studenten skall kunna erhålla betyget Godkänd på kursen skall följande krav uppfyllas (i de fall där det krävs kompletteringar kommer studenten att uppmanas att lämna in dessa): Den studerande kan reflektera över didaktiska frågeställningar samt analysera och metodiskt utveckla motorisk träning och arbete utifrån lek med inriktning mot förskola och grundskolan. Den studerande kan redogöra för de mål som gäller för motorik och lek i skolan samt hur dessa kan utvärderas Det innebär att den studerande kan beskriva, förklara och tillämpa de delar i kursplanen för ämnet Idrott och Hälsa som handlar om motorik, lek och lärande för grundskolan. Den studerande kan praktiskt förevisa grundläggande färdigheter och övningar inom motorik. Detta visar studenten i samband med redovisningar. Den studerande kan anpassa och leda aktiviteter som avser att träna motorik och lek-kompetens utifrån elevers olika åldrar och förutsättningar. Detta visar studenten genom att aktivt delta i grupparbeten, vilket innebär att konstruktivt bidra till arbetet och diskussionerna i gruppen, färdigställandet av uppgifterna samt redovisningen av grupparbetet. Den studerande visar i sin skriftliga produktion förmåga att söka och använda relevant och, när så finns, vetenskaplig litteratur. Texterna har ett relevant innehåll, en tydlig struktur och en argumentation väl förankrad i kurslitteratur och kursinnehåll. Den studerande har genomfört och godkänts på sin portfolio. Kriterier för Väl Godkänd Utöver vad som krävs för betyget Godkänd skall också följande krav uppfyllas för att erhålla betyget Väl godkänd: o Studenten visar på en fördjupad insikt i de områden som behandlas i kursen och kan argumentera och föra ett självständigt kritiskt resonemang. Studenten kan belysa och argumentera utifrån flera olika perspektiv i strukturerad skriftlig framställning med stöd i relevant litteratur. Betyget Underkänd ges när ett eller flera av kriterierna för Godkänd ej uppfyllts.

7 Riktlinjer för Portfolio: o Portfolion ska ha en tydlig struktur där det är lätt för läsaren att hitta. Innehållsförteckning och referenslista ska finnas. o Texter ska vara läsliga och dataskrivna. Handskrivna skisser och bilder kan bifogas. o Kurslitteratur och andra texter ska bearbetas, refereras och diskuteras i portfolion. Kopieringar av andras texter som inte bearbetats i portfolion underkänns. o Portfolion ska behandla de reflektionsfrågor och det innehåll som ingår i kursen. o Gruppuppgifter som redovisats ska biläggas portfolion. o Valt referenssystem (fotnot eller parentes) tillämpas på ett konsekvent sätt. Det ska tydligt framgå när kunskap och åsikter inte är ens egna. o Portfolion är en av kursens examinationer och ska vara personligt skriven.

8 Angående fusk Läs igenom följande text och bekräfta genom att skriva på den distribuerade listan att Du är införstådd med vilka regler som gäller för referat och citat av andras texter. Redovisning av källor Uppsatser av olika omfång och djup och andra typer av hemuppgifter i form av skrivna texter är vanliga examinationsformer vid högre studier. I princip är alla sådana arbeten beroende av att studenten läser och förhåller sig till tidigare skrivna texter, publicerade i böcker, tidskrifter, uppsatser eller på Internet. Hur man ska gå tillväga när man använder innehåll ur andras texter i sitt eget arbete är tämligen strängt reglerat och finns beskrivet i alla handledningar för uppsatsskrivande för studenter. Följande framställning bygger till stora delar på Siv Strömquist (2001) Konsten att tala och skriva. Oavsett om man citerar [ ] eller bara hänvisar till eller med egna ord återger vad någon annan skrivit, så skall sådana textdelar alltid förses med källhänvisning. Man måste tala om vem man stöder sig på, vems text man citerar, varifrån uppgifterna är hämtade. [ ] (Strömquist, 2001, s 220) Källhänvisningarna har egentligen två uppgifter: läsaren skall för det första få veta att du stöder dig på någon annans text, för det andra skall du ge de upplysningar som krävs för identifiering av texter (de bibliografiska uppgifterna [!]). Läsaren skall med ledning av dina uppgifter kunna leta reda på texten och läsa den i original, om han så önskar. När man med egna ord återger innehållet i någon annans text brukar det kallas referat. Hur källhänvisningarna (referenserna) ska gå till rent praktiskt kan man läsa om t ex i Strömquist, 2001, ss Om man kopierar kortare eller längre delar ur någon annans text kallas det citat. När du ordagrant vill återge vad någon annan har skrivit utan att återberätta det med egen formulering, måste du dels markera det citerade med citatmarkörer [ ], dels vara noga med att du skriver exakt som det står. (Strömquist, 2001, s 225) Hur citatmarkörerna ska se ut kan man läsa om i t ex Strömquist, 2001, s Om man använder sig av innehållet i någon annans text, oavsett om det är citat eller referat, måste man alltså alltid ange den ursprungliga källan. Att inte ange källan om man använder någon annans tankeinnehåll och/eller formuleringar betraktas som stöld och kallas för plagiat, alltså är fusk.

9 plagia t (av senlat. pla gio stjäla människor, kidnappa, av lat. pla gium människorov ), konstnärlig imitation eller stöld, i fråga om litteratur ofta direkt avskrivning, gjord av någon som ger sig ut för att vara upphovsmannen. Plagiat av t.ex. litterära och konstnärliga verk [ ] är i regel juridiskt otillåten. (Nationalencyklopedin, band 15) I Heffernan m fl (2001, ss ) Writing A College Handbook finns illustrativa exempel (på engelska) på hur man inte får referera andras texter och hur man bör göra i stället. Användning av Internet Att till examinationsuppgifter hämta texter från Internet och presentera dem i eget namn utan att ange källa är naturligtvis plagiat och därmed fusk. Observera att detta gäller även för de anteckningar som erfordras för deltagande i textseminarier. Eftersom anteckningarna kan samlas in och då ligga till grund för betyg måste de följa samma regler som övriga examinationsuppgifter. Alla inlämnade uppgifter kommer att granskas av Urkund, universitets program för textkontroll och skall därför skickas till berörd lärare via en speciell Urkund-adress. Universitetets åtgärder Observera att vid varje misstanke om fusk ska en anmälan göras till rektor, som avgör om ärendet ska behandlas i universitetets disciplinnämnd. Påföljden för en student som fuskat kan bli en varning eller avstängning från universitetet i högst sex månader. Referenser Heffernan, James A.W., Lincoln, John E. & Atwill, Janet (2001) Writing A College Handbook. New York: Norton. Nationalencyklopedin, band 15. Höganäs: Bokförlaget Bra Böcker. Strömquist, Siv (2001) Konsten att tala och skriva. Malmö: Gleerups. Bedömande lärare: Tove Johansson Urkundsadress: tovjo05.liu@analys.urkund.se

10 Litteraturlista Ericsson, Ingegerd (2003) Motorik, koncentrationsförmåga och skolprestationer en interventionsstudie i skolår 3.(avhandling) Malmö Högskola; Holmbergs förlag Ericsson, Ingegerd (2007) Motorikobservationer och skolprestationer. Malmö högskola, Idrottsvetenskap ( Ericsson, Ingegerd.(2005) Rör dig - Lär dig. SISU; Stockholm Hammar, Lena & Johansson, Inger (2008) Visst kan ALLA vara med! i idrott, lek och spel. Örebro; Varsam AB Huitfeldt, Åke (1998) Rörelse & Idrott. Liber; Stockholm (s ) Nyberg, Marie. Tidén, Anna (2007) Allsidig rörelsekompetens ett kroppsligt ABC ur Larsson, Håkan, Meckbach, Jane (2007) Idrottsdidaktiska utmaningar. Liber; Stockholm Lärarnas Riksförbund (2011-4é upplagan) Idrottsläraren och arbetsmiljön ( kontaktperson Sandra Roks) (s ) Skolverket (2011). Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet Stockholm: Utbildningsdepartementet: Skolverket (2011). Kommentarmaterial till kursplanen i idrott och hälsa. Stockholm ;Fritzes erial-till-kursplanerna Referenslista Langlo, Jagtöien Greta m.fl. (2002) Motorik, lek och lärande. Multicare förlag; Göteborg (slut på förlaget, men kan lånas via institutionen) Frost, Joe L, Wortham, Sue C, Reifel Stuart (2008) Play and child development (third edition)new jersey, USA; Pearson (s , , ) Nylander, Per (1999:1) Hälsosamt då ÅS följer i Bunkeflos spår. Tidskrift Gymnastik Svenska gymnastikförbundet (2008). Metodik i redskap. Svenska gymnastikförbundet (2009). Metodik och teknik i matta och hopp.

11 KURSPLAN: Motorik, lek och lärande, 7,5hp Fristående kurs Mål Kurskod: 923G03 Efter avslutad kurs skall den studerande kunna: - redogöra för barns och ungdomars sensomotoriska utveckling - praktiskt förevisa grundläggande färdigheter och övningar inom motorik. -anpassa och leda motoriska övningar och lekar utifrån barns och ungdomars olika förutsättningar, behov, mognad samt motoriska utveckling - redogöra för och bryta ner de mål och riktlinjer, som berör motorik och lek i aktuella styrdokument för grundskolan, samt ge exempel på hur dessa kan utvärderas Kursinnehåll Kursen behandlar barns motoriska och perceptuella utveckling samt hur man kan stimulera till denna utveckling. Med gymnastik och lek som medel, kommer den studerande att prova olika tillämpningar utifrån det didaktiska perspektivet. I kursen ingår såväl praktiska tillämpningar som teoretiska fördjupningar. Undervisning/Arbetsformer Arbetsformer i kursen är seminarier, föreläsningar, verkstäder, litteraturstudier och grupparbeten. Fortlöpande under kursens gång dokumenterar och reflekterar studenten över kursinnehållet i portfolioform. Examination Kursen examineras genom praktiska och skriftliga redovisningar av grupparbeten, praktisk examination av egen färdighet samt portfolio. Studerande som underkänts två gånger på kursen eller del av kursen har rätt att begära en annan examinator vid förnyat examinationstillfälle. Den som godkänts i prov får ej delta i förnyat prov för högre betyg. Förkunskap För tillträde till kursen krävs grundläggande behörighet. Betyg På kursen ges betyget Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. Kursbevis Kursbevis utfärdas av Områdesstyrelsen för utbildningsvetenskap, efter begäran av den studerande. Begäran om bevis ska göras på särskild blankett som finns att hämta på Centrala studerandeexpeditionerna eller via Blanketten lämnas till Student Centrum.

12 Kurslitteratur Lista över kurslitteratur fastställs av ansvarig institution/motsvarande. Övrigt Planering och genomförande av kurs skall utgå från kursplanens formuleringar. Den kursvärdering som skall ingå i varje kurs skall därför behandla frågan om hur kursen överensstämmer med kursplanen. Kursen bedrivs på ett sådant sätt att både mäns och kvinnors erfarenhet och kunskaper synliggörs och utvecklas.

Motorik, lek och lärande

Motorik, lek och lärande Kurshandledning 2011-01-10 Motorik, lek och lärande 7,5 hp VT 2011 Kurskod: 923GO3 Linköpings Universitet Institutionen för Kultur och Kommunikation, IKK ESA Kursansvarig: Kicke Jeppsson/ Monica Bunte

Läs mer

Motorik, lek och lärande

Motorik, lek och lärande Kurshandledning 2012-01-20 Motorik, lek och lärande 7,5 hp VT 2012 Kurskod: 923GO3 Linköpings Universitet Institutionen för Kultur och Kommunikation, IKK ESA Kursansvarig: Kicke Jeppsson/ Monica Bunte

Läs mer

Fysisk Aktivitet och Hälsa 7,5 hp

Fysisk Aktivitet och Hälsa 7,5 hp Studieanvisning 2012-12-21 Fysisk Aktivitet och Hälsa 7,5 hp VT 2013 Kurskod: 923GO4 Linköpings Universitet Institutionen för Kultur och Kommunikation, IKK ESA Kursansvarig: Kicke Jeppsson/ Tove Johansson

Läs mer

Kurshandledning. Bruksspel. 7,5 hp VT Kurskod: 918G09 Kursansvarig: Anna Englund Bohm

Kurshandledning. Bruksspel. 7,5 hp VT Kurskod: 918G09 Kursansvarig: Anna Englund Bohm Kurshandledning Bruksspel 7,5 hp VT 2013 Kurskod: 918G09 Kursansvarig: Anna Englund Bohm Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Presentation av kursen... 3 Tid och plats... 3 Registrering... 3

Läs mer

Kurshandledning. Bruksspel. 7,5 hp VT Kurskod: 918G07 Kursansvarig: Anna Englund Bohm

Kurshandledning. Bruksspel. 7,5 hp VT Kurskod: 918G07 Kursansvarig: Anna Englund Bohm Kurshandledning Bruksspel 7,5 hp VT 2012 Kurskod: 918G07 Kursansvarig: Anna Englund Bohm Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Presentation av kursen...3 Lokaler...3 Registrering...3 Välkommen

Läs mer

Kurshandledning. Bruksspel. 7,5 hp VT 2014. Kurskod: 918G27 & 918G29 Kursansvarig: Anna Englund Bohm

Kurshandledning. Bruksspel. 7,5 hp VT 2014. Kurskod: 918G27 & 918G29 Kursansvarig: Anna Englund Bohm Kurshandledning Bruksspel 7,5 hp VT 2014 Kurskod: 918G27 & 918G29 Kursansvarig: Anna Englund Bohm Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Presentation av kursen... 3 Tid och plats... 3 Kursplan

Läs mer

Kurshandledning. Bruksspel 2. 7,5 hp HT Kurskod: 918G28 & 918G30 Kursansvarig: Anna Englund Bohm

Kurshandledning. Bruksspel 2. 7,5 hp HT Kurskod: 918G28 & 918G30 Kursansvarig: Anna Englund Bohm Kurshandledning Bruksspel 2 7,5 hp HT 2014 Kurskod: 918G28 & 918G30 Kursansvarig: Anna Englund Bohm Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Presentation av kursen... 3 Tid och plats... 3 Registrering...

Läs mer

Idrott och hälsa: Hälsa och livsstil 7,5 hp

Idrott och hälsa: Hälsa och livsstil 7,5 hp Studieanvisning 2015-01-12 Idrott och hälsa: Hälsa och livsstil 7,5 hp VT 2015 Kurskod: 923G12 Linköpings Universitet Institutionen för Kultur och Kommunikation, IKK Estetiska avdelningen, ESA Kursansvarig:

Läs mer

Kurshandledning. Bruksspel. 7,5 hp HT Kurskod: 918G07 Kursansvarig: Anna Englund Bohm

Kurshandledning. Bruksspel. 7,5 hp HT Kurskod: 918G07 Kursansvarig: Anna Englund Bohm Kurshandledning Bruksspel 7,5 hp HT 2012 Kurskod: 918G07 Kursansvarig: Anna Englund Bohm Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Presentation av kursen... 3 Tid och plats... 3 Kursplan... 4 Preliminärt

Läs mer

Idrott och hälsa: Boll och dans 7,5hp

Idrott och hälsa: Boll och dans 7,5hp Studieanvisning 2017-08-07 Idrott och hälsa: Boll och dans 7,5hp HT 2017 Kurskod: 923G14 Estetiska avdelningen, ESA Institutionen för kultur och Kommunikation, IKK Linköpings Universitet INNEHÅLL FÖRORD...

Läs mer

Idrott och hälsa: Motorik och lek 7,5 hp

Idrott och hälsa: Motorik och lek 7,5 hp Studieanvisning 2017-01-05 Idrott och hälsa: Motorik och lek 7,5 hp VT 2017 Kurskod: 923G13 Linköpings Universitet Institutionen för Kultur och Kommunikation, IKK, Estetiska avdelningen, ESA FÖRORD Varmt

Läs mer

Idrott och hälsa: Hälsa och livsstil 7,5 hp

Idrott och hälsa: Hälsa och livsstil 7,5 hp Studieanvisning 2017-01-05 Idrott och hälsa: Hälsa och livsstil 7,5 hp VT 2017 Kurskod: 923G12 Linköpings universitet Institutionen för kultur och kommunikation, IKK, Estetiska avdelningen, ESA FÖRORD

Läs mer

a) 917A04, Utomhuspedagogisk fördjupningskurs med didaktisk inriktning, 15 hp. b) 917A05, Forskningsteori och undersökningsmetoder, 7,5 hp.

a) 917A04, Utomhuspedagogisk fördjupningskurs med didaktisk inriktning, 15 hp. b) 917A05, Forskningsteori och undersökningsmetoder, 7,5 hp. 2010 10 01 DELEGATIONSBESLUT OSU GUN del 10/08 Dnr LiU 2010 01410 1(1) Närvarande: Thomas Östholm, ordförande Caroline Kelly, sekreterare Helena Loborg, föredragande Fastställande av kursplaner, fristående

Läs mer

Idrott och hälsa: Motorik och lek 7,5 hp

Idrott och hälsa: Motorik och lek 7,5 hp Studiehandledning 2018-01-16 Idrott och hälsa: Motorik och lek 7,5 hp VT 2018 Kurskod: 923G13 Linköpings universitet Institutionen för kultur och kommunikation, IKK, Estetiska avdelningen, ESA FÖRORD Varmt

Läs mer

VFU idrott och hälsa

VFU idrott och hälsa Studieanvisning 2016-12-07 VFU idrott och hälsa 1,5 hp VT 2017 v.4 Kurskod 971G30 (Grundlärare fritidshem) Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier, ISV Linköpings Universitet 1 INNEHÅLL FÖRORD...

Läs mer

VFU idrott och hälsa

VFU idrott och hälsa Studieanvisning 2017-12-18 VFU idrott och hälsa 1,5 hp VT 2018 v.4 Kurskod 971G30 (Grundlärare fritidshem) Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier, ISV Linköpings Universitet 1 INNEHÅLL FÖRORD...

Läs mer

Studiehandledning: Didaktiska perspektiv på lärande, 7,5 hp

Studiehandledning: Didaktiska perspektiv på lärande, 7,5 hp Stockholms universitet ht 2013 Institutionen för pedagogik och didaktik Studiehandledning: Didaktiska perspektiv på lärande, 7,5 hp Inom kursens ram erbjuds fem undervisningstillfällen. Vid det första

Läs mer

Kurshandledning Idrott barns motoriska och sociala utveckling samt hälsa VT 2011 v Specialisering - breddning Kurskod 9ID hp

Kurshandledning Idrott barns motoriska och sociala utveckling samt hälsa VT 2011 v Specialisering - breddning Kurskod 9ID hp Kurshandledning 2011-01-20 Idrott barns motoriska och sociala utveckling samt hälsa VT 2011 v 04-23 Specialisering - breddning Kurskod 9ID351 30 hp Kursansvarig: Kicke Jeppsson, IKK Linköpings Universitet

Läs mer

Idrott och hälsa: Motorik och lek 7,5 hp

Idrott och hälsa: Motorik och lek 7,5 hp Studieanvisning 2015-01-12 Idrott och hälsa: Motorik och lek 7,5 hp VT 2015 Kurskod: 923G13 Linköpings Universitet Institutionen för Kultur och Kommunikation, IKK, Estetiska avdelningen, ESA Kursansvarig:

Läs mer

Idrott och hälsa: Boll och dans 7,5hp

Idrott och hälsa: Boll och dans 7,5hp Studiehandledning 2018-08-17 Idrott och hälsa: Boll och dans 7,5hp HT 2018 Kurskod: 923G14 Estetiska enheten, EST Institutionen för kultur och Kommunikation, IKK Linköpings Universitet INNEHÅLL FÖRORD...

Läs mer

Modevetenskap II. Vetenskapligt skrivande, 7,5 hp, VT-16 Kursbeskrivning och Litteraturlista. Kursansvarig: Louise Wallenberg

Modevetenskap II. Vetenskapligt skrivande, 7,5 hp, VT-16 Kursbeskrivning och Litteraturlista. Kursansvarig: Louise Wallenberg 1 (5) Modevetenskap II Vetenskapligt skrivande, 7,5 hp, VT-16 Kursbeskrivning och Litteraturlista Kursansvarig: Louise Wallenberg Kursens innehåll och syften Kursen i vetenskapligt skrivande ger dig övning

Läs mer

Spanska (31-55 hp) Programkurs 25 hp Spanish (31-55 ) 92SP31 Gäller från: Fastställd av. Fastställandedatum. Styrelsen för utbildningsvetenskap

Spanska (31-55 hp) Programkurs 25 hp Spanish (31-55 ) 92SP31 Gäller från: Fastställd av. Fastställandedatum. Styrelsen för utbildningsvetenskap DNR LIU 2012-00260 1(5) Spanska (31-55 hp) Programkurs 25 hp Spanish (31-55 ) 92SP31 Gäller från: Fastställd av Styrelsen för utbildningsvetenskap Fastställandedatum 2012-10-15 2(5) Huvudområde Spanska

Läs mer

Idrott och hälsa: Hälsa och livsstil 7,5 hp

Idrott och hälsa: Hälsa och livsstil 7,5 hp Studiehandledning 2018-01-17 Idrott och hälsa: Hälsa och livsstil 7,5 hp VT 2018 Kurskod: 923G12 Linköpings universitet Institutionen för kultur och kommunikation, IKK, Estetiska avdelningen, ESA FÖRORD

Läs mer

Kursplan. Kursens benämning: Folkrätt i militära operationer. Engelsk benämning: International Law of Military Operations

Kursplan. Kursens benämning: Folkrätt i militära operationer. Engelsk benämning: International Law of Military Operations 1 (5) Kursplan Kursens benämning: Folkrätt i militära operationer Engelsk benämning: International Law of Military Operations Kurskod: 1FR005 Gäller från: HT 2017 Fastställd: Denna kursplan är fastställd

Läs mer

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Utbildningsnivå: Delkursen ges i kursen Sociologi I Giltig fr.o.m. Höstterminen 2012 Poäng: Delkursen omfattar 3 hp Ansvarig lärare Thomas Florén, Fil

Läs mer

KURSPLAN Idrott, lek och hälsa, 30 högskolepoäng

KURSPLAN Idrott, lek och hälsa, 30 högskolepoäng 1(5) KURSPLAN Idrott, lek och hälsa, 30 högskolepoäng Physical Education, Play and Health, 30 credits Kurskod: LIDA17 Fastställd av: Utbildningsledare 2007-12-20 Reviderad av: 2010-12-16 Gäller fr.o.m.:

Läs mer

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Utbildningsnivå: Delkursen ges i kursen Sociologi I Giltig fr.o.m. Höstterminen 2013 Poäng: Delkursen omfattar 3 hp Ansvarig lärare Thomas Florén, Fil

Läs mer

Franska (31-55 hp) Programkurs 25 hp French (31-55) 92FR31 Gäller från: Fastställd av. Fastställandedatum. Styrelsen för utbildningsvetenskap

Franska (31-55 hp) Programkurs 25 hp French (31-55) 92FR31 Gäller från: Fastställd av. Fastställandedatum. Styrelsen för utbildningsvetenskap DNR LIU 2012-00260 1(5) Franska (31-55 hp) Programkurs 25 hp French (31-55) 92FR31 Gäller från: Fastställd av Styrelsen för utbildningsvetenskap Fastställandedatum 2012-10-15 2(5) Huvudområde Franska Utbildningsnivå

Läs mer

Fysioterapi vid neurologiska funktionshinder, 7,5 hp. Physiotherapy in Neurological Disabilities, 7.5 credits

Fysioterapi vid neurologiska funktionshinder, 7,5 hp. Physiotherapy in Neurological Disabilities, 7.5 credits 1(5) 8MM235 Fysioterapi vid neurologiska funktionshinder, 7,5 hp Physiotherapy in Neurological Disabilities, 7.5 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: vårterminen 2019 Kursplan Fastställd

Läs mer

HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle

HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle Ekonomihögskolan HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen

Läs mer

Engelska. Programkurs 15 hp English 972A01 Gäller från: Fastställd av. Fastställandedatum. Styrelsen för utbildningsvetenskap

Engelska. Programkurs 15 hp English 972A01 Gäller från: Fastställd av. Fastställandedatum. Styrelsen för utbildningsvetenskap DNR LIU 2012-00259 1(6) Engelska Programkurs 15 hp English 972A01 Gäller från: Fastställd av Styrelsen för utbildningsvetenskap Fastställandedatum 2014-04-15 2(6) Huvudområde Engelska, Didaktik Utbildningsnivå

Läs mer

Idrott och hälsa: Friluftsliv och säkerhet 7,5hp

Idrott och hälsa: Friluftsliv och säkerhet 7,5hp Studieanvisning 2014-08-25 Idrott och hälsa: Friluftsliv och säkerhet 7,5hp HT 2014 Kurskod: 923G15 Estetiska avdelningen, ESA Institutionen för kultur och Kommunikation, IKK Linköpings Universitet INNEHÅLL

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER LGFR40 Franska 4 för gymnasielärare, 15 högskolepoäng French 4 in Teacher Education for upper secondary school, 15 higher education credits Fastställande Kursplanen

Läs mer

SKOLANS UPPDRAG OCH LÄRANDETS VILLKOR I KPU, 22,5 HÖGSKOLEPOÄNG THE OBJECTIVE OF SCHOOLING AND CONDITIONS OF LEARNING, 22.

SKOLANS UPPDRAG OCH LÄRANDETS VILLKOR I KPU, 22,5 HÖGSKOLEPOÄNG THE OBJECTIVE OF SCHOOLING AND CONDITIONS OF LEARNING, 22. KURSPLAN KPU 1 (5) SKOLANS UPPDRAG OCH LÄRANDETS VILLKOR I KPU, 22,5 HÖGSKOLEPOÄNG THE OBJECTIVE OF SCHOOLING AND CONDITIONS OF LEARNING, 22.5 CREDITS Basdata Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning

Läs mer

Pedagogik GR (A), Idrott och hälsa, 30 hp

Pedagogik GR (A), Idrott och hälsa, 30 hp 1 (6) Kursplan för: Pedagogik GR (A), Idrott och hälsa, 30 hp Education A, Physical Education and Health, 30 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning (namn)

Läs mer

Spanska (1-30 hp) Programkurs 30 hp Spanish (1-30 cr) 93SP17 Gäller från: Fastställd av. Fastställandedatum. Styrelsen för utbildningsvetenskap

Spanska (1-30 hp) Programkurs 30 hp Spanish (1-30 cr) 93SP17 Gäller från: Fastställd av. Fastställandedatum. Styrelsen för utbildningsvetenskap DNR LIU 2012-00260 1(5) Spanska (1-30 hp) Programkurs 30 hp Spanish (1-30 cr) 93SP17 Gäller från: Fastställd av Styrelsen för utbildningsvetenskap Fastställandedatum 2013-10-31 2(5) Huvudområde Spanska

Läs mer

Idrott och hälsa: Motorik och lek 7,5 hp

Idrott och hälsa: Motorik och lek 7,5 hp Studieanvisning 2015-11-30 Idrott och hälsa: Motorik och lek 7,5 hp VT 2016 Kurskod: 923G13 Linköpings Universitet Institutionen för Kultur och Kommunikation, IKK, Estetiska avdelningen, ESA Kursansvarig:

Läs mer

LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Dnr: LiU 121/07-45 Rektor

LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Dnr: LiU 121/07-45 Rektor LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Dnr: LiU 121/07-45 Rektor 2007-04-20 Examinationsformer vid Linköpings universitet Examination är en ytterst väsentlig del av utbildningsprocessen och är såväl för den studerande

Läs mer

Institutionen för individ och samhälle Kurskod IHG200. Physical education and health for teachers years f-6, 15 HE credits, 15 HE credits

Institutionen för individ och samhälle Kurskod IHG200. Physical education and health for teachers years f-6, 15 HE credits, 15 HE credits KURSPLAN Kursens mål Kursen syftar till att studenten ska utveckla ämneskunskaper för undervisning i idrott och hälsa i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-6. Efter avslutad kurs skall studenten kunna:

Läs mer

SKOLANS UPPDRAG OCH LÄRANDETS VILLKOR I, 22,5 HÖGSKOLEPOÄNG THE OBJECTIVE OF SCHOOLING AND CONDITIONS OF LEARNING, 22.5 CREDITS

SKOLANS UPPDRAG OCH LÄRANDETS VILLKOR I, 22,5 HÖGSKOLEPOÄNG THE OBJECTIVE OF SCHOOLING AND CONDITIONS OF LEARNING, 22.5 CREDITS 1 (5) SKOLANS UPPDRAG OCH LÄRANDETS VILLKOR I, 22,5 HÖGSKOLEPOÄNG THE OBJECTIVE OF SCHOOLING AND CONDITIONS OF LEARNING, 22.5 CREDITS Basdata Kursen ingår i den utbildningsvetenskapliga kärnan och är en

Läs mer

Forskningsteorier och undersökningsmetodik 15 hp

Forskningsteorier och undersökningsmetodik 15 hp Institutionen för Kultur och Kommunikation Nationellt centrum för utomhuspedagogik Forskningsteorier och undersökningsmetodik 15 hp Studieanvisning 2013/2014 Kurskod: 943A03 Linköpings universitet Institutionen

Läs mer

Introduktion till informatik - människa, teknik, organisation

Introduktion till informatik - människa, teknik, organisation KURSINFORMATION Introduktion till informatik - människa, teknik, organisation KANDIDATPROGRAMMET I SYSTEMVETENSKAP Sida 1 av 6 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Kursinnehåll... 3 2. Lärandemål... 4 3. Arbetsformer

Läs mer

HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle

HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle Ekonomihögskolan HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR KOST- OCH IDROTTSVETENSKAP

INSTITUTIONEN FÖR KOST- OCH IDROTTSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR KOST- OCH IDROTTSVETENSKAP L9ID10 Idrott och hälsa, 15 högskolepoäng Physical education and health, 15 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION LV1212 Litteraturvetenskap, Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Comparative Literature, Intermediate Fastställande Kursplanen är fastställd av Humanistiska

Läs mer

KURSPLAN Idrott och hälsa, 30 högskolepoäng

KURSPLAN Idrott och hälsa, 30 högskolepoäng 1(5) KURSPLAN Idrott och hälsa, 30 högskolepoäng Physical Education, 30 credits Kurskod: LIHG12 Fastställd av: Nämnd för Lärarutbildningen 2012-06-01 Gäller fr.o.m.: VT 2014 Version: 2 Utbildningsnivå:

Läs mer

Svenska som främmande språk Förberedande kurs 30 högskolepoäng

Svenska som främmande språk Förberedande kurs 30 högskolepoäng Kursbeskrivning med betygskriterier Svenska som främmande språk Förberedande kurs 30 högskolepoäng Vårterminen 2015 Innehåll Välkommen till Svenska som främmande språk förberedande kurs, 30 högskolepoäng...

Läs mer

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen Ekonomihögskolan HARH01, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatkurs med examensarbete, 30 högskolepoäng Business Law: Bachelor Course in Business Law, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Fysioterapi vid neurologiska funktionshinder

Fysioterapi vid neurologiska funktionshinder DNR LIU-2018-00414 1(5) Fysioterapi vid neurologiska funktionshinder Programkurs 7.5 hp Physiotherapy in Neurological Disabilities 8FYA22 Gäller från: 2021 VT Fastställd av Utbildningsnämnden för grund-

Läs mer

Pedagogik GR (A), Läs- och skrivinlärning, 15 hp

Pedagogik GR (A), Läs- och skrivinlärning, 15 hp 1 (5) Kursplan för: Pedagogik GR (A), Läs- och skrivinlärning, 15 hp Education Ba (A), Learning reading and writing Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning (namn) Högskolepoäng

Läs mer

Samhällskunskap (61-90 hp)

Samhällskunskap (61-90 hp) DNR LIU-2018-01826 1(5) Samhällskunskap (61-90 hp) Programkurs 30 hp Social Science (61-90 Credits) 93SH53 Gäller från: 2019 VT Fastställd av Styrelsen för utbildningsvetenskap Fastställandedatum 2018-06-12

Läs mer

VFU-kurs, Förskolepedagogik, 6hp, kurskod: 970G37

VFU-kurs, Förskolepedagogik, 6hp, kurskod: 970G37 VFU-kurs, Förskolepedagogik, 6hp, kurskod: 970G37 STUDIEHANDLEDNING vt 2019 (reviderad 2019-02-26) Innehåll Introduktion... 3 Kursens mål... 3 Kursinnehåll... 3 Examination... 4 Omdömesformulär (TDLF,

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PT2410 Handledarutbildning i psykoterapi med inriktning kognitiv beteendeterapi, 45 högskolepoäng Psychotherapy Supervision, focusing on cognitive behavioural therapy, 45 higher

Läs mer

Kursplan. Kursens benämning: Militärteknik, Metod och självständigt arbete. Engelsk benämning: Military-Technology, Methods and Thesis

Kursplan. Kursens benämning: Militärteknik, Metod och självständigt arbete. Engelsk benämning: Military-Technology, Methods and Thesis 1 (5) Kursplan Kursens benämning: Militärteknik, Metod och självständigt arbete Engelsk benämning: Military-Technology, Methods and Thesis Kurskod: 1OP302 Gäller från: VT 2016 Fastställd: Denna kursplan

Läs mer

Kursbeskrivning i franska 9AFR71. Franska 91-97,5hp

Kursbeskrivning i franska 9AFR71. Franska 91-97,5hp LINKÖPINGS UNIVERSITET Institutionen för kultur och kommunikation Franska Ht 20 Kursbeskrivning i franska 9AFR71 Franska 91-97,5hp Akademiskt skrivande på avancerad nivå 1 Franska (91-97,5hp), Akademiskt

Läs mer

LSU210, Specialpedagogiskt perspektiv på skriftspråksutveckling och matematisk begreppsutveckling pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng.

LSU210, Specialpedagogiskt perspektiv på skriftspråksutveckling och matematisk begreppsutveckling pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng. = Gäller fr.o.m. vt 10 LSU210, Specialpedagogiskt perspektiv på skriftspråksutveckling och matematisk begreppsutveckling pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng. Becoming Litterate and Numerate in a

Läs mer

Engelska. Programkurs 15 hp English 972A01 Gäller från: Fastställd av. Fastställandedatum. Styrelsen för utbildningsvetenskap

Engelska. Programkurs 15 hp English 972A01 Gäller från: Fastställd av. Fastställandedatum. Styrelsen för utbildningsvetenskap DNR LIU 2012-00259 1(5) Engelska Programkurs 15 hp English 972A01 Gäller från: Fastställd av Styrelsen för utbildningsvetenskap Fastställandedatum 2014-04-15 2(5) Huvudområde Engelska, Didaktik Utbildningsnivå

Läs mer

5. Fastställd Kursplanen är fastställd av FoUN:s kursplaneutskott vid Försvarshögskolan

5. Fastställd Kursplanen är fastställd av FoUN:s kursplaneutskott vid Försvarshögskolan 1 (5) Kursplan 1. Kursens benämning Beslutsfattande och beslutsprocesser 2. Engelsk benämning Decision-making and decision-making processes 3. Kurskod 1FK015 4. Gäller från Höstterminen 2013 5. Fastställd

Läs mer

Fördjupad och tillämpad klinisk Laboratoriemetodik, 4,5 hp. Advanced and Applied Clinical Laboratory Methodology, 4,5 credits

Fördjupad och tillämpad klinisk Laboratoriemetodik, 4,5 hp. Advanced and Applied Clinical Laboratory Methodology, 4,5 credits 1(5) 8BLG52 Fördjupad och tillämpad klinisk Laboratoriemetodik, 4,5 hp Advanced and Applied Clinical Laboratory Methodology, 4,5 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: vårterminen 2019

Läs mer

Datum Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen Grundläggande högskolebehörighet

Datum Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen Grundläggande högskolebehörighet 1 (3) Kursplan Kursens benämning: Vetenskaplig metod A Engelsk benämning: Scientific method A Kurskod: 1MV015 Gäller från: HT 2012 Fastställd: Denna kursplan är fastställd av Ämnesrådet i Ledningsvetenskap

Läs mer

LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng

LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng Man, Nature and Society 2 for Teachers in Primary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Kursen ingår i verksamhetsförlagd utbildning och är en obligatorisk kurs inom Ämneslärarprogrammet vid Gymnastik- och idrottshögskolan.

Kursen ingår i verksamhetsförlagd utbildning och är en obligatorisk kurs inom Ämneslärarprogrammet vid Gymnastik- och idrottshögskolan. 1 (5) VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING MED ÄMNESDIDAKTIK I, INRIKTNING GYMNASIET, 15 HÖGSKOLEPOÄNG TEACHING PRACTICE WITH DIDACTICS I, IN UPPER SECONDARY SCHOOL, 15 CREDITS Basdata Kursen ingår i verksamhetsförlagd

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE LÖVU40 Verksamhetsförlagd utbildning 4 för förskollärare, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 4 in Pre- Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

HT 2012 Kurskod: 923GO2

HT 2012 Kurskod: 923GO2 Kurshandledning 2012-08-09 Bolldidaktik 7,5 hp HT 2012 Kurskod: 923GO2 Linköpings Universitet Institutionen för Kultur och Kommunikation, IKK ESA. Kursansvarig: Kicke Jeppsson & Tove Johansson Innehållsförteckning

Läs mer

Datum 2013-01-10. Kursens benämning: Grundkurs GIS, Grundkurs i Geografiska Informationssystem

Datum 2013-01-10. Kursens benämning: Grundkurs GIS, Grundkurs i Geografiska Informationssystem 1 (5) Kursplan Kursens benämning: Grundkurs GIS, Grundkurs i Geografiska Informationssystem Engelsk benämning: Basic course GIS, Basic education in Geographical Information Systems Kurskod: 1MT013 Gäller

Läs mer

LLID25, Idrott och hälsa för lärare åk 4-6, 15,0 högskolepoäng Physical education and health for teachers in year 4-6, 15.0 higher education credits

LLID25, Idrott och hälsa för lärare åk 4-6, 15,0 högskolepoäng Physical education and health for teachers in year 4-6, 15.0 higher education credits UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN LLID25, Idrott och hälsa för lärare åk 4-6, 15,0 högskolepoäng Physical education and health for teachers in year 4-6, 15.0 higher education credits Grundnivå/First

Läs mer

Engelska (31-55 hp) Programkurs 25 hp English (31-55 cr) 92EN31 Gäller från: Fastställd av. Fastställandedatum. Revideringsdatum

Engelska (31-55 hp) Programkurs 25 hp English (31-55 cr) 92EN31 Gäller från: Fastställd av. Fastställandedatum. Revideringsdatum DNR LIU 2012-00260 1(5) Engelska (31-55 hp) Programkurs 25 hp English (31-55 cr) 92EN31 Gäller från: Fastställd av Styrelsen för utbildningsvetenskap Fastställandedatum 2012-05-16 Revideringsdatum 2018-05-22

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE LÖVU30 Verksamhetsförlagd utbildning 3 för förskollärare, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 3 in Pre- Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

Studieanvisning. Idrott barns motoriska och sociala utveckling samt hälsa. VT 2013 v Kurskod 9ID351 progr Kurskod 923G09 frist

Studieanvisning. Idrott barns motoriska och sociala utveckling samt hälsa. VT 2013 v Kurskod 9ID351 progr Kurskod 923G09 frist Studieanvisning 2012-12-20 Idrott barns motoriska och sociala utveckling samt hälsa VT 2013 v 04 23 Kurskod 9ID351 progr Kurskod 923G09 frist 30 hp 30 hp Estetiska institutionen, IKK Linköpings Universitet

Läs mer

Praktiskt estetiskt ämne Idrott och hälsa 1

Praktiskt estetiskt ämne Idrott och hälsa 1 Kursplan Uttagen: 2016 04 04 Praktiskt estetiskt ämne Idrott och hälsa 1 Practical Aesthetic Subject Physical and Health Education 1 15.0 högskolepoäng Kurskod: 6ID016 Inrättad: 2016 02 03 Inrättad av:

Läs mer

Pedagogik GR (A), Idrott och hälsa, 30 hp

Pedagogik GR (A), Idrott och hälsa, 30 hp 1 (8) Kursplan för: Pedagogik GR (A), Idrott och hälsa, 30 hp Education A, Physical Education and Health, 30 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning (namn)

Läs mer

Studiehandledning. Forskningsspecialisering (15 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik Research Specialization (15 ECTS)

Studiehandledning. Forskningsspecialisering (15 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik Research Specialization (15 ECTS) 1(7) 2018-05-29 Studiehandledning Forskningsspecialisering (15 hp) Research Specialization (15 ECTS) Kurskod: PEA459 Höstterminen 2018 Kursansvarig: Robert Ohlsson Institutionen för pedagogik och didaktik

Läs mer

Naturvetenskapliga ämnen i förskolan och grundskolans tidiga år, med. utomhusdidaktiska metoder 7,5 hp

Naturvetenskapliga ämnen i förskolan och grundskolans tidiga år, med. utomhusdidaktiska metoder 7,5 hp Institutionen för kultur och kommunikation Utomhuspedagogik/Estetiska avdelningen Naturvetenskapliga ämnen i förskolan och grundskolans tidiga år, med utomhusdidaktiska metoder 7,5 hp Studieanvisning Vt

Läs mer

LAU670, Allmänt utbildningsområde 2, Lärarprofessionens didaktiska uppdrag, 30 högskolepoäng

LAU670, Allmänt utbildningsområde 2, Lärarprofessionens didaktiska uppdrag, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 12 LAU670, Allmänt utbildningsområde 2, Lärarprofessionens didaktiska uppdrag, 30 högskolepoäng General Education Field 2, The Teaching Profession and Education, 30 higher education credits

Läs mer

Fastställd av Faststäl andedatum Diarienummer

Fastställd av Faststäl andedatum Diarienummer 1(5) 8MM230 Idrottsmedicin, 7,5 hp Sports Medicine, 7.5 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: vårterminen 2019 Kursplan Fastställd av Utbildningsnämnden för grund- och avancerad nivå Diarienummer

Läs mer

Karriärvägledningens pedagogiska praktik, 15 hp, avancerad nivå.

Karriärvägledningens pedagogiska praktik, 15 hp, avancerad nivå. Kurskod: PEA409 Vårterminen 2018 20171215 Vt 2018 Studiehandledning Karriärvägledningens pedagogiska praktik, 15 hp, avancerad nivå. Pedagogical Practice of Career Counselling, 15 ECTS, advanced level.

Läs mer

Medicinsk bildvetenskap för det muskuloskeletala systemet

Medicinsk bildvetenskap för det muskuloskeletala systemet DNR LIU-2017-00744 1(5) Medicinsk bildvetenskap för det muskuloskeletala systemet Fristående kurs 7.5 hp Medical Imaging Science of the Musculoskeletal System 8FA247 Gäller från: 2018 HT Fastställd av

Läs mer

LÄRARPROGRAMMET. Vid LiU. Kursbeskrivning i franska: Didaktik och VFU 9FR211/9FR311 1-30 hp 9FR241/9FR341 31-60 hp

LÄRARPROGRAMMET. Vid LiU. Kursbeskrivning i franska: Didaktik och VFU 9FR211/9FR311 1-30 hp 9FR241/9FR341 31-60 hp Institutionen för kultur och kommunikation Augusti 2011 Ann-Kari Sundberg ann-kari.sundberg@liu.se LÄRARPROGRAMMET Vid LiU Kursbeskrivning i franska: Didaktik och VFU 9FR211/9FR311 1-30 hp 9FR241/9FR341

Läs mer

HUMANISTISKA FAKULTETSNÄMNDEN. Avancerad nivå/second Cycle

HUMANISTISKA FAKULTETSNÄMNDEN. Avancerad nivå/second Cycle HUMANISTISKA FAKULTETSNÄMNDEN FR2505, Franska: Självständigt arbete, litteraturvetenskaplig inriktning, 15,0 högskolepoäng French: Degree Project, Literary Option, 15.0 higher education credits Avancerad

Läs mer

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN31, Socialt arbete som forskningsområde och kunskapsfält, 15 högskolepoäng Perspectives on Social Work Research and Field of Knowledge, 15 credits Avancerad nivå /

Läs mer

MATK11, Matematik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle

MATK11, Matematik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle Naturvetenskapliga fakulteten MATK11, Matematik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är

Läs mer

Studiehandledning Pedagogisk forskning II, 7,5 hp Vårterminen 2015

Studiehandledning Pedagogisk forskning II, 7,5 hp Vårterminen 2015 Sida 1 av (5) Studiehandledning Pedagogisk forskning II, 7,5 hp Vårterminen 2015 Kursens syfte Kursen syftar till att vidareutveckla kunskaper i vetenskapliga och metodologiska förhållningssätt. I kursen

Läs mer

SKOLANS UPPDRAG OCH LÄRANDETS VILLKOR I KPU, 22,5 HÖGSKOLEPOÄNG THE OBJECTIVE OF SCHOOLING AND CONDITIONS OF LEARNING, 22.

SKOLANS UPPDRAG OCH LÄRANDETS VILLKOR I KPU, 22,5 HÖGSKOLEPOÄNG THE OBJECTIVE OF SCHOOLING AND CONDITIONS OF LEARNING, 22. 1 (5) SKOLANS UPPDRAG OCH LÄRANDETS VILLKOR I KPU, 22,5 HÖGSKOLEPOÄNG THE OBJECTIVE OF SCHOOLING AND CONDITIONS OF LEARNING, 22.5 CREDITS Basdata Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning till

Läs mer

Delkursbeskrivning för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN

Delkursbeskrivning för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Delkursbeskrivning för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Utbildningsnivå: Delkursen ges i kursen Sociologi I Giltig fr.o.m. Vårterminen 2014 Ansvarig lärare Lina Eklund, Fil Dr Rum: B965 Telefonnummer:

Läs mer

A1F, Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav

A1F, Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav Konstnärliga fakulteten LIMP24, Specialpedagogik och forskningsmetodik, 7,5 högskolepoäng Pedagogy for Special Needs and Research Methodology, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Inkontinens och inkontinensvård

Inkontinens och inkontinensvård DNR LIU 1410/06-41 1(5) Inkontinens och inkontinensvård Fristående kurs 7,5 hp Incontinence and Care of Incontinence 8FA002 Gäller från: 2008 VT Fastställd av Grundutbildningsnämnden Fastställandedatum

Läs mer

Avancerad omvårdnad vid medfödda och förvärvade hjärtsjukdomar hos barn och unga 7.5hp

Avancerad omvårdnad vid medfödda och förvärvade hjärtsjukdomar hos barn och unga 7.5hp SAHLGRENSKA AKADEMIN STUDIEHANDLEDNING FÖR KURSEN: Avancerad omvårdnad vid medfödda och förvärvade hjärtsjukdomar hos barn och unga 7.5hp Kurskod OM9222 KURSEN GES SOM UPPDRAGSUTBILDNING Kursansvarig Kursadministratör

Läs mer

Barn- och skolhälsovård

Barn- och skolhälsovård DNR LIU-2015-01371 1(5) Barn- och skolhälsovård Programkurs 9 hp Child and Youth Health Care 8HSB12 Gäller från: 2017 VT Fastställd av Fakultetsstyrelsen för medicinska fakulteten Fastställandedatum 2015-08-17

Läs mer

Pedagogik GR (A), Läs- och skrivinlärning, 15 hp

Pedagogik GR (A), Läs- och skrivinlärning, 15 hp 1 (5) Kursplan för: Pedagogik GR (A), Läs- och skrivinlärning, 15 hp Education Ba (A), Learning reading and writing Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning (namn) Högskolepoäng

Läs mer

Datum Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen Sh A samt Eng B

Datum Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen Sh A samt Eng B 1 (5) Kursplan Kursens benämning: Internationella relationer Engelsk benämning: International Relations Kurskod: 1FK001 Gäller från: HT 2013 Fastställd: Kursplanen är fastställd av det gemensamma ämnesrådet

Läs mer

Matematik - kurspaket

Matematik - kurspaket 1(7) Matematik - kurspaket Fristående kurs 30 hp Mathematics - course package MATEM1 Gäller från: 2018 VT Fastställd av Programnämnden för kemi, biologi och bioteknik, KB Fastställandedatum 2(7) Huvudområde

Läs mer

Kursbeskrivning. Perspektiv på språk, 5 hp

Kursbeskrivning. Perspektiv på språk, 5 hp Tolk- och översättarinstitutet (TÖI) Kursbeskrivning Perspektiv på språk, 5 hp Kandidatprogram i teckenspråk och tolkning, 180 hp (HTOTK): Teckenspråk i teori och praktik II, GN, 30 hp, termin 2 (LITU20)

Läs mer

Tal- och språkstörning hos barn I, 30 hp Speech and Language Impairments in Children I, 30 credits

Tal- och språkstörning hos barn I, 30 hp Speech and Language Impairments in Children I, 30 credits 1(5) 8LOG37 Tal- och språkstörning hos barn I, 30 hp Speech and Language Impairments in Children I, 30 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: höstterminen 2016 Kursplan Fastställd av Utbildningsnämnden

Läs mer

Människokroppens anatomi och fysiologi, 10,5 hp. The Anatomy and Physiology of the Human Body, 10,5 credits

Människokroppens anatomi och fysiologi, 10,5 hp. The Anatomy and Physiology of the Human Body, 10,5 credits 1(5) 8SKG12 Människokroppens anatomi och fysiologi, 10,5 hp The Anatomy and Physiology of the Human Body, 10,5 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: höstterminen 2016 Kursplan Fastställd

Läs mer

Retorik. Programkurs 6 hp Rhetoric TNKA08 Gäller från: 2018 VT. Fastställd av. Fastställandedatum. Programnämnden för data- och medieteknik, DM

Retorik. Programkurs 6 hp Rhetoric TNKA08 Gäller från: 2018 VT. Fastställd av. Fastställandedatum. Programnämnden för data- och medieteknik, DM 1(8) Retorik Programkurs 6 hp Rhetoric TNKA08 Gäller från: 2018 VT Fastställd av Programnämnden för data- och medieteknik, DM Fastställandedatum 2(8) Huvudområde Grafisk design och kommunikation Utbildningsnivå

Läs mer

Spanska (1-27,5 hp) Programkurs 27,5 hp Spanish (1-27,5 cr) 92SP11 Gäller från: Fastställd av. Fastställandedatum.

Spanska (1-27,5 hp) Programkurs 27,5 hp Spanish (1-27,5 cr) 92SP11 Gäller från: Fastställd av. Fastställandedatum. DNR LIU 2012-00260 1(5) Spanska (1-27,5 hp) Programkurs 27,5 hp Spanish (1-27,5 cr) 92SP11 Gäller från: Fastställd av Styrelsen för utbildningsvetenskap Fastställandedatum 2012-05-16 Revideringsdatum 2013-05-16

Läs mer

INFORMATION OM VALIDERING INOM LÄRARLYFTET HT15

INFORMATION OM VALIDERING INOM LÄRARLYFTET HT15 INFORMATION OM VALIDERING INOM LÄRARLYFTET HT15 Den här informationen riktar sig till dig som är antagen till kursen Idrott och Hälsa vid Linköpings Universitet, inom Lärarlyftet HT15. (kurskod: 960L51,

Läs mer

Studiehandledning. Vetenskaplig teori och metod I (VPG01F) 7.5 hp (distans, helfart) HT-18

Studiehandledning. Vetenskaplig teori och metod I (VPG01F) 7.5 hp (distans, helfart) HT-18 20180914 Studiehandledning Vetenskaplig teori och metod I (VPG01F) 7.5 hp (distans, helfart) HT-18 Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvarig: Katarina Lagercrantz All katarina.lagercrantz@edu.su.se

Läs mer

Självständigt arbete (examensarbete) i omvårdnadsvetenskap, 15 hp Degree Project in Nursing Science, 15 credits

Självständigt arbete (examensarbete) i omvårdnadsvetenskap, 15 hp Degree Project in Nursing Science, 15 credits (6) 8SKG62 Självständigt arbete (examensarbete) i omvårdnadsvetenskap, 5 hp Degree Project in Nursing Science, 5 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: höstterminen 208 Kursplan Fastställd

Läs mer

Undersökning och behandling av yrsel och balansrubbningar, 7,5 hp. Assessment and Treatment in Vertigo and Balance Problems, 7.

Undersökning och behandling av yrsel och balansrubbningar, 7,5 hp. Assessment and Treatment in Vertigo and Balance Problems, 7. 1(5) 8MM237 Undersökning och behandling av yrsel och balansrubbningar, 7,5 hp Assessment and Treatment in Vertigo and Balance Problems, 7.5 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: vårterminen

Läs mer