Minnesanteckningar från möte med Energimarknadsrådet den 21 maj 2014 i Stockholm

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar från möte med Energimarknadsrådet den 21 maj 2014 i Stockholm"

Transkript

1 MINNESANTECKNINGAR 1 (5) Datum Minnesanteckningar från möte med Energimarknadsrådet den 21 maj 2014 i Stockholm Närvarande Ej närvarande Anne Vadasz Nilsson (ordf.), Tony Rosten, Johan Carlsson (sekr.) - samtliga från Ei Eric Anderzon - Svenska Elnätsupproret Roland Jonsson - HSB Leif Wrenkler - Företagarna Rebecca Källström - Företagarna Maria Sunér Fleming - Svenskt Näringsliv Hans Dahlin- Hyresgästföreningens Riksförbund Lina Palm SKGS Torbjörn Egerhag - Svensk Plastindustriförening Märtha Dahlberg - PRO Hans Fredriksson - Lantmännen Björn Galant - LRF Jakob Eliasson Villaägarna Kjell Berndtsson - Riksbyggen Jan Bertoft - Sveriges Konsumenter Per Holm - SABO Per Forsling - Fastighetsägarna 1 Fastställande av dagordning Dagordningen godkändes. 2 Avrapporteringar sedan förra mötet Anne inledde mötet med att tacka rådets medlemmar för det stöd de gett under Ei:s arbete med att föreslå en förändrad elnätsreglering. Anne fortsatte med att berätta om slutsatserna i fyra rapporter som Ei publicerat under våren. Redovisningen utgår från presentationen som biläggs protokollet. Ei har redovisat ett regeringsuppdrag som avser hur miljökonsekvensutredningar ska kunna effektiviseras (Ei R2014:02 och EI R2014:10). Slutsatserna i dessa rapporter är att samordning behöver äga rum mellan ansvariga nyheter för att på så sätt skynda på processen att anlägga nya ledningar. EI6003, W-3.1, Ei har också redovisat ett regeringsuppdrag som utgör en uppföljning av timmätningsreformen (EI R2014:05). Anne berättade att intresset varit svalt för den nya avtalsformen och att det är svårt att få elanvändare att teckna sig för timavtal. Marknaden behöver också utvecklas för att åstadkomma en flexibel efterfrågan, först då blir incitamenten tillräckliga för kunderna. Anne utvecklade också resonemanget med att Samordningsrådet för Smarta Elnät också diskuterar hur Box 155, Eskilstuna. Besöksadress Kungsgatan 43. Tel registrator@ei.se. Org.nr

2 2 (5) området kan utvecklas och vilka åtgärder som krävs. Ei har därför inte föreslagit några ytterligare åtgärder för att öka antalet kunder med timavtal. Anne fortsatte med att redogöra för ett regeringsuppdrag som avser hur den nordiska balansavräkningen ska åstadkommas (EI R2014:06). Uppdraget var att föreslå lagändringar inom det aktuella området som möjliggör en nordisk slutkundsmarknad. Anne fick också frågan om hur det går med att införa en nordisk slutkundsmarknad. Anne berättade att vissa länder är avvaktande medan andra gått före och infört regler som möjliggör en nordisk slutkundsmarknad. En del som fortfarande är kontroversiell är samfaktureringen. Ei har också publicerat en rapport som utgör en utvärdering av effekterna av elområdesindelningen (Ei R2014:08). Anne berättade att utvärderingen bland annat visat att konkurrensen på slutkundsmarknaden är fortsatt god samt att spotpriserna i de svenska elområdena hänger ihop stor del av tiden. Tony Rosten fortsatte med att berätta om Ei:s rapport Bättre och tydligare reglering av elnätsföretagens intäktsramar (EI R2014:09). I uppdraget ingick bland annat att jämföra olika metoder för att beräkna fram kapitalkostnaderna vid fastställandet av intäktsram och beskriva för- och nackdelarna med dessa. I rapporten kunde Ei konstatera att det finns stora brister i den nuvarande metoden för att beräkna intäktsramarna. Ei har därför föreslagit att kapitalkostnaderna ska beräknas med en real linjär metod. Flera i rådet var intresserade av när ett sådant regelverk skulle kunna träda i kraft. Tony berättade att departementet, om de väljer att införa några ändringar, antagligen beslutar om detta i juni eller augusti detta år. Tony redovisade sedan innehållet i en rapport som rör hur hög leveranssäkerheten i elnäten var år 2012 (EI R2014:4). Av rapporten som Ei utför var eller vartannat år framgår att knappt kunder drabbades av avbrott längre än 24 timmar under Tony berättade också att det är för tidigt att dra några generella slutsatser över hur mycket mer leveranssäkra elnäten blivit de senaste åren då många elnätsföretag investerat i driftssäkrare elnät. Tony fortsatte med att berätta att Ei tagit fram två nya föreskrifter avseende förhandsregleringen av naturgasföretagens intäktsramar. Reglermodellen är till skillnad mot elnätsregleringen i högre grad reglerad i föreskrifter, till exempel är metoden för kapitalkostnadsberäkningen föreskriven i förordning. Ei kommer fatta beslut om naturgasföretagens intäktsramar i slutet av oktober Under redovisningen av Ei:s avrapporterade uppdrag ställde Torbjörn Egerhag frågan om hur det går i överklagandeprocessen av elnätsföretagens beslutade intäktsramar. Tony berättade att Kammarrätten i Jönköping, dit målen överklagats, har haft som målsättning att meddela dom i tre pilotmål till midsommar. Nu har dock kommuniceringen inte avslutats varför domarna säkerligen dröjer till efter sommaren.

3 3 (5) Tony redovisade också kort om avslutade tillsynsinsatser. Dessa har avsett i hur elnätsföretagen informerar anvisade kunder om deras rättigheter och skyldigheter samt hur elhandlare uppfyller kraven kring ursprungsmärkning. 3 Pågående projekt/utredningar som Ei vill fästa medlemmarnas uppmärksamhet på Se 7 avseende REMIT. 4 Kommande avrapporteringar (första kvartalet) Tony berättade kort om kommande avrapporteringar vilka bland annat rör förslag till utformning av elfaktura. 5 Nya uppdrag och andra förändringar Ei har erhållit ett nytt uppdrag som rör en översyn av avgiftsförordningen inom naturgasområdet. De tillsynsuppgifter Ei utför inom naturgasområdet är finansierade genom en förordning som stadgar att naturgasföretagen ska betala en avgift till Ei baserat på hur stora volymer som överförs under ett kalenderår. Denna struktur har inte fungerat bra då Ei:s insatser inte är sammankopplade med hur stora volymer gas som överförs på naturgasnätet. Ei ska tillsammans med Energimyndigheten, vars gasuppgifter också finansieras av nämnda förordning, rapportera hur avgifterna används samt lämna förslag på ändringar i förordningen. Ei har också lämnat budgetunderlag för åren till Näringsdepartementet. Budgetunderlaget beskriver vilka medel myndigheten behöver för att utföra sina uppgifter samt vilka extra medel som söks för nya insatser. 6 Frågeställningar som rådets medlemmar vill framföra till Ei angående eventuella regelförändringar eller tillsynsinsatser Under denna punkt ställde Eric Anderzon frågan om Ei har möjlighet att utreda frågan om hur kommunalrättsliga principer står sig mot de prövningar Ei gör när myndigheten beslutar om intäktsramar. Utgångspunkten för frågan är ett uppmärksammat domslut från Borås Tingsrätt där rätten beslutat att Borås Energi inte får ta ut så mycket elnätsavgifter som Ei:s beslut om intäktsram medger. Detta pga självkostnadsprincipen som är en kommunalrättslig grundsats som hindrar kommuner och landsting att inom den kommunala kompetensen bestämma sina avgifter så att ekonomisk vinst uppstår. Anne svarade att frågan inte är slutligen avgjord eftersom domstolens dom överklagats. Ei anser att ett förändrat regelverk för hur intäktsramarna ska beräknas bör leda till att den höga avkastningen för företagen minskar och att självkostnadsprincipen på så sätt följs.

4 4 (5) 7 Ei:s och ACER:s marknadsövervakning av grossistmarknaderna för energi REMIT Anders Wallinder, chef för avdelningen Marknadsövervakning på Ei, besökte rådet och berättade om REMIT. REMIT är en förordning som förbjuder markandsmanipulation och insiderhandel på grossistmarknaderna för energi. Syftet är att etablera ett ramverk för övervakning av energimarknaderna på EUnivå. Anders beskrev utförligt vad REMIT kommer innebära för energimarknaderna och hur systemet för övervakning kommer fungera. Grunden för övervakningen är att de nationella reglermyndigheterna ska samarbeta med ACER (EU-myndighet för reglermyndigheterna inom energiområdet). Energiföretagen ska rapportera handelsdata till ACER som sedan ska varsko de nationella reglermyndigheterna om när en situation uppstått som kan utgöra ett brott mot REMIT. 8 Samäganderättsfrågan för kärnkraftverken och observatörernas roll Jan Magnusson, tidigare generaldirektör vid SGU och SVK, besökte rådet och berättade om sin roll som oberoende observatör i styrelsen för kärnkraftverket Forsmark. De oberoende observatörerna fick plats i kärnkraftverkens styrelser efter att Energimarkandsinspektionen i dialog med kärnkraftverkens ägare enats om branschetiska regler för hantering av information och ökad insyn i kärnkraftverkens styrelser. Jan berättade bland annat att observatörerna tagits väl emot i styrelserna och att han tycker att den styrelsen han sitter i har följt de branschetiska reglerna på ett bra sätt. Många frågor ställdes till Jan som innefattade hur styrelserna diskuterar elpriser. Jan förklarade att priser överhuvudtaget inte diskuterades i styrelserna. Grunden för diskussionen är snarare hur mycket varje bolag, som är representerad i styrelsen, är villig att nyinvestera i verken. Jan använde ingen presentation. Det finns dock mer material att läsa om de oberoende observatörerna på Ei:s hemsida. 9 Övriga frågor Några övriga frågor hade inte inkommit. Anne föreslog att nästa rådsmöte kan fokusera på Ei:s arbete för konsumenter. Ei har på senare tid genomfört flera förändringar som ska leda till att konsumenter får bättre svar på sina frågor hos Ei samt att myndigheten utför mer tillsyn över konsumenträttsliga rättigheter. 10 Kommande möte Nästa Energimarknadsråd äger rum onsdagen den 8 oktober 2014 kl i myndighetens lokaler på Drottninggatan 26, i Stockholm.

5 5 (5) Vid protokollet Justeras Johan Carlsson Anne Vadasz Nilsson

Minnesanteckningar från Energimarknadsrådet den 12 december 2012

Minnesanteckningar från Energimarknadsrådet den 12 december 2012 EI6003 W-3.0, 2010-11-30 MINNESANTECKNINGAR 1 (3) Datum 2012-12-12 Minnesanteckningar från Energimarknadsrådet den 12 december 2012 Närvarande Ej närvarande Yvonne Fredriksson (ordf.), Tony Rosten och

Läs mer

Höga elpriser. Yvonne Fredriksson. GD Energimarknadsinspektionen. Energiledargruppen

Höga elpriser. Yvonne Fredriksson. GD Energimarknadsinspektionen. Energiledargruppen Höga elpriser Yvonne Fredriksson GD Energimarknadsinspektionen Energiledargruppen Stockholm onsdag den 23 februari 2011 Agenda EI:s uppdrag Marknadsprissättning på Nord Pool Prisutvecklingen på Nord Pool

Läs mer

Minnesanteckningar från Energimarknadsrådet den 13 februari 2013

Minnesanteckningar från Energimarknadsrådet den 13 februari 2013 MINNESANTECKNINGAR 1 (3) Datum 2013-02-13 Minnesanteckningar från Energimarknadsrådet den 13 februari 2013 Närvarande Anne Vadasz Nilsson (ordf.), Tony Rosten, Christina Hjulström (sekr.), Johan Carlsson,

Läs mer

Ei R2014:14. Fördjupad kostnadsredovisning av uttagen tillsynsavgift enligt förordningen (2008:1330) om vissa avgifter på naturgasområdet

Ei R2014:14. Fördjupad kostnadsredovisning av uttagen tillsynsavgift enligt förordningen (2008:1330) om vissa avgifter på naturgasområdet Ei R2014:14 Fördjupad kostnadsredovisning av uttagen tillsynsavgift enligt förordningen (2008:1330) om vissa avgifter på naturgasområdet Energimarknadsinspektionen Box 155, 631 03 Eskilstuna Energimarknadsinspektionen

Läs mer

Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden

Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden BESLUT 1 (9) Datum Emmaboda Elnät AB Box 53 361 21 EMMABODA Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden 2012 2015 Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) ändrar den tidigare

Läs mer

Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden

Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden BESLUT 1 (9) Sundsvall Elnät AB Förrådsgatan 5 856 33 SUNDSVALL Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden 2012 2015 Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) ändrar den tidigare

Läs mer

Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden

Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden BESLUT 1 (10) Kristinehamns Elnät AB Varnumsleden 1 681 93 KRISTINEHAMN Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden 2012 2015 Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) ändrar den

Läs mer

Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden

Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden BESLUT 1 (9) Datum Nässjö Affärsverk Elnät AB 571 80 NÄSSJÖ Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden 2012 2015 Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) ändrar den tidigare

Läs mer

Fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden

Fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden BESLUT 1 (8) Datum Lerum Energi AB Elvägen 7 443 61 STENKULLEN Fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden 2012 2015 Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) ändrar den tidigare beslutade intäktsramen

Läs mer

Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden

Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden BESLUT 1 (9) Varberg Energi AB Box 1043 432 13 VARBERG Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden 2012 2015 Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) ändrar den tidigare beslutade

Läs mer

Med sikte på nästa 25 år

Med sikte på nästa 25 år Med sikte på nästa 25 år Ur en reglerares perspektiv Yvonne Fredriksson, GD Energimarknadsinspektionen Svensk Vindkraftförening 25 år, tisdag den 12 april 2011 2 Agenda Tre viktiga framtidsfrågor för oss

Läs mer

Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden

Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden BESLUT 1 (10) Skellefteå Kraft Elnät AB 931 80 SKELLEFTEÅ Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden 2012 2015 Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) ändrar den tidigare beslutade

Läs mer

Ei R2014:01. Verksamhetsplan 2014-2016

Ei R2014:01. Verksamhetsplan 2014-2016 Ei R2014:01 Verksamhetsplan 2014-2016 Energimarknadsinspektionen Box 155, 631 03 Eskilstuna Energimarknadsinspektionen R2014:01 Författare: Karin Tvingsjö Copyright: Energimarknadsinspektionen Rapporten

Läs mer

Ei R2014:07. Förändrade regler för redovisning av lagring av gas i rörledning

Ei R2014:07. Förändrade regler för redovisning av lagring av gas i rörledning Ei R2014:07 Förändrade regler för redovisning av lagring av gas i rörledning Energimarknadsinspektionen Box 155, 631 03 Eskilstuna Energimarknadsinspektionen R2014:07 Författare: Johan Carlsson Copyright:

Läs mer

Fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden

Fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden BESLUT 1 (8) Gislaved Energi AB Box 181 332 24 GISLAVED Fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden 2012 2015 Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) ändrar den tidigare beslutade intäktsramen

Läs mer

Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden

Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden BESLUT 1 (11) Datum Öresundskraft AB Box 642 251 06 HELSINGBORG Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden 2012 2015 Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) ändrar den tidigare

Läs mer

Energimarknaderna behöver spelregler. Vi ser till att de följs.

Energimarknaderna behöver spelregler. Vi ser till att de följs. Energimarknaderna behöver spelregler. Vi ser till att de följs. 210x250_omslag_2.indd 1 2013-01-25 08.20 Sverige behöver energi för att fungera Energimarknadsinspektionen arbetar för att Sverige långsiktigt

Läs mer

Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden

Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden BESLUT 1 (10) E.ON Elnät Sverige AB 205 09 MALMÖ Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden 2012 2015 Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) ändrar den tidigare beslutade intäktsramen

Läs mer

Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden

Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden BESLUT 1 (9) Härjeåns Nät AB Box 129 842 22 SVEG Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden 2012 2015 Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) ändrar den tidigare beslutade intäktsramen

Läs mer

Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden

Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden BESLUT 1 (9) Datum Jukkasjärvi Sockens Belysningsförening upa Björkplan 6 D 981 42 KIRUNA Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden 2012 2015 Beslut Energimarknadsinspektionen

Läs mer

Bridge 2025 internationellt framtidsperspektiv

Bridge 2025 internationellt framtidsperspektiv Bridge 2025 internationellt framtidsperspektiv Medverkande: Anne Vadasz Nilsson, GD, Caroline Törnqvist, avdelningschef och Lena Jaakonantti, analytiker Ei:s uppdrag och vision Att skapa förutsägbarhet

Läs mer

Lathund - version 1.4 2015-02-25. Registrering REMIT

Lathund - version 1.4 2015-02-25. Registrering REMIT Lathund - version 1.4 2015-02-25 Registrering REMIT Inledning REMIT (EU-förordningen om integritet och öppenhet på grossistmarknaderna för energi) är ett sektorsspecifikt ramverk för att övervaka grossistmarknaderna

Läs mer

Redovisning av naturgaslagring i rörledning. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Redovisning av naturgaslagring i rörledning. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Redovisning av naturgaslagring i rörledning Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 11 december 2014 Ibrahim Baylan Magnus Corell (Näringsdepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

Energimarknadsinspektionen

Energimarknadsinspektionen Energimarknadsinspektionen - blir tillsynsmyndighet 2008 med uppdraget att; Skydda kunderna mot övervinster mot dålig leveranskvalitet tillse att avgifterna är stabila Se till att nätföretagen får rimlig

Läs mer

Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden

Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden BESLUT 1 (7) Datum VänerEnergi AB Box 102 542 21 MARIESTAD Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden 2012 2015 Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) ändrar den tidigare beslutade

Läs mer

Reglering av elnätsmonopol i Sverige. Rebecka Thuresson Energimarknadsinspektionen 2010-01-22

Reglering av elnätsmonopol i Sverige. Rebecka Thuresson Energimarknadsinspektionen 2010-01-22 Reglering av elnätsmonopol i Sverige Rebecka Thuresson Energimarknadsinspektionen 2010-01-22 Presentation Rebecka Thuresson Biträdande avdelningschef Avdelningen för tillstånd och prövning jurist 016-16

Läs mer

Energimarknadsinspektionen BESLUT 1(5) ime 1 Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarieur Kraftringen Energi AB (publ) Box 25 22100 LUND Föreläggande avseende information till elanvändare med anvisat

Läs mer

Minnesanteckningar från referensgruppsmöte Marknadsmodell, 17 mars 2016

Minnesanteckningar från referensgruppsmöte Marknadsmodell, 17 mars 2016 MINNESANTECKNINGAR 1 (5) Datum Minnesanteckningar från referensgruppsmöte Marknadsmodell, 17 mars 2016 Närvarande Bo Hesselgren Energimarknadsbyrån Rickard Silverfur Fastighetsägarna Christian Carlsson

Läs mer

Bo har intervjuats i Second Opinion om hur elmarknaden fungerar. Bo deltog i ett remissmöte den 20 februari om EU:s klimat- och energiramverk.

Bo har intervjuats i Second Opinion om hur elmarknaden fungerar. Bo deltog i ett remissmöte den 20 februari om EU:s klimat- och energiramverk. OE aktiviteter 2014 Bo har intervjuats i Second Opinion om hur elmarknaden fungerar. Johan och Bo hade den 23 januari ett möte med tjänstemännen på Näringsdepartementets Energienhet och diskuterade då

Läs mer

Elnätsreglering. Hearing

Elnätsreglering. Hearing Elnätsreglering Hearing 2013-04-03 Agenda 13.00 14.00 Ei presenterar Tankar kring utvecklingen av regleringen inför andra tillsynsperioden Förslag till ändringar i ellagen Diskussion 14.00 15.30 Utvecklingen

Läs mer

Minnesanteckningar från referensgruppsmöte gällande tjänstehubb och elhandlarcentrisk marknadsmodell 19 maj

Minnesanteckningar från referensgruppsmöte gällande tjänstehubb och elhandlarcentrisk marknadsmodell 19 maj MINNESANTECKNINGAR 1 (5) Datum 2016-05-27 Minnesanteckningar från referensgruppsmöte gällande tjänstehubb och elhandlarcentrisk marknadsmodell 19 maj Närvarande Daniel Norstedt (Ei) Sara Sundberg (Ei)

Läs mer

Mål nr Tekniska verken Katrineholm Nät AB./. Energimarknadsinspektionen

Mål nr Tekniska verken Katrineholm Nät AB./. Energimarknadsinspektionen 1 (6) Er beteckning Mål nr 6232-16 Förvaltningsrätten i Linköping Box 406 581 04 LINKÖPING Mål nr 6232-16 Tekniska verken Katrineholm Nät AB./. Energimarknadsinspektionen Energimarknadsinspektionen (Ei)

Läs mer

Energimarknadsinspektionens föreskriftsförteckning 2018

Energimarknadsinspektionens föreskriftsförteckning 2018 2018-09-21 1 (5) Energimarknadsinspektionens föreskriftsförteckning 2018 Föreskrifter t.o.m. EIFS 2018:1 medtagna El EIFS 2012:4 Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd om redovisning

Läs mer

Vi övervakar energimarknaden

Vi övervakar energimarknaden Vi övervakar energimarknaden Vi finns till för dig. Energimarknadsinspektionen arbetar för att stärka energikundernas ställning och strävar efter att marknaderna för el, fjärrvärme och naturgas ska fungera

Läs mer

Ny bestämmelse i ellagen (1997:857) från och med 1 juli 2012

Ny bestämmelse i ellagen (1997:857) från och med 1 juli 2012 1 (5) Ny bestämmelse i ellagen (1997:857) från och med 1 juli 2012 Med detta brev vill Energimarknadsinspektionen (EI) informera om nya skyldigheter för innehavare av elnätskoncession. Ansökan om metodgodkännande

Läs mer

Energimarknadsinspektionens allmänna handlingar

Energimarknadsinspektionens allmänna handlingar 1 (7) Energimarknadsinspektionens allmänna handlingar Enligt 4 kap. 2 offentlighets- och sekretesslagen (2009:499), OSL, ska varje myndighet upprätta en beskrivning av myndighetens allmänna handlingar.

Läs mer

Energimarknadsinspektionens föreskriftsförteckning 2019

Energimarknadsinspektionens föreskriftsförteckning 2019 2019-01-25 1 (5) Energimarknadsinspektionens föreskriftsförteckning 2019 Föreskrifter t.o.m. EIFS 2019:2 medtagna El EIFS 2012:4 Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd om redovisning

Läs mer

BESLUT 1 (12) Diarienr Ert datum Er referens Nätreglering Swedegas AB Kilsgatan 4 411 04 Göteborg Fastställande av intäktsram enligt naturgaslagen Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) fastställer intäktsramen

Läs mer

Ei R2015:03. Ei:s verksamhetsplan 2015

Ei R2015:03. Ei:s verksamhetsplan 2015 Ei R2015:03 Ei:s verksamhetsplan 2015 Energimarknadsinspektionen Box 155, 631 03 Eskilstuna Energimarknadsinspektionen R2015:03 Författare: Karin Tvingsjö Copyright: Energimarknadsinspektionen Rapporten

Läs mer

Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden

Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden BESLUT 1 (14) Umeå Energi Elnät AB Box 224 901 05 UMEÅ Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden 2012 2015 Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) ändrar den tidigare beslutade

Läs mer

e Energimarknadsinspektionen BESLUT 1 (5) Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Dnr 2014-03-24 2013-103189

e Energimarknadsinspektionen BESLUT 1 (5) Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Dnr 2014-03-24 2013-103189 em e Energimarknadsinspektionen BESLUT 1 (5) Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Dnr Telinet Energi AB Mäster Samuelsgatan 42 5 TR 111 57 Stockholm Föreläggande mot Telinet Energi AB med anledning

Läs mer

Föreläggande avseende fakturaavgift och uppläggningsavgift vid byte av elhandlare

Föreläggande avseende fakturaavgift och uppläggningsavgift vid byte av elhandlare Energimarknadsinspektionen BESLUT 1(4) le Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr Storuman Energi AB 923 24 Storuman Föreläggande avseende fakturaavgift och uppläggningsavgift vid byte av elhandlare

Läs mer

Ei R2015:18. Ei:s verksamhetsplan 2016

Ei R2015:18. Ei:s verksamhetsplan 2016 Ei R2015:18 Ei:s verksamhetsplan 2016 Energimarknadsinspektionen Box 155, 631 03 Eskilstuna Energimarknadsinspektionen R2015:18 Författare: Petra Lindmark Copyright: Energimarknadsinspektionen Rapporten

Läs mer

Energimarknadsråd. Stockholm den 7 december 2011

Energimarknadsråd. Stockholm den 7 december 2011 Energimarknadsråd Stockholm den 7 december 2011 Agenda 1. Fastställande av dagordning 2. Ny medlem i energimarknadsrådet 3. Avrapporteringar sedan förra mötet 4. Kommande avrapporteringar 5. Nya uppdrag

Läs mer

Energimarknadsinspektionens föreskriftsförteckning 2019

Energimarknadsinspektionens föreskriftsförteckning 2019 2019-06-14 1 (5) Energimarknadsinspektionens föreskriftsförteckning 2019 Föreskrifter t.o.m. EIFS 2019:6 medtagna El EIFS 2012:4 Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd om redovisning

Läs mer

ENERGIMARKNADSINSPEKTIONENS ÅRSREDOVISNING 2014 VÅR VISION ÄR ATT SKAPA FÖRUTSÄGBARHET PÅ STÄNDIGT FÖRÄNDERLIGA MARKNADER

ENERGIMARKNADSINSPEKTIONENS ÅRSREDOVISNING 2014 VÅR VISION ÄR ATT SKAPA FÖRUTSÄGBARHET PÅ STÄNDIGT FÖRÄNDERLIGA MARKNADER VÅR VISION ÄR ATT SKAPA FÖRUTSÄGBARHET PÅ STÄNDIGT FÖRÄNDERLIGA MARKNADER INNEHÅLL GD HAR ORDET 4 ÅRET I KORTHET 6 UPPDRAG OCH VISION 9 VÅRA MÅL 10 RESULTATREDOVISNING TILLSYN OCH PRÖVNING 12 REGELUTVECKLING

Läs mer

Regleringen av elnätsföretag i Sverige från år 2012. Anders Pettersson. Oslo 27 september 2011

Regleringen av elnätsföretag i Sverige från år 2012. Anders Pettersson. Oslo 27 september 2011 Regleringen av elnätsföretag i Sverige från år 2012 Anders Pettersson Oslo 27 september 2011 Grunderna Förhandsreglering Tillsynsperioden är 4 år Första perioden är 2012-2015 En intäktsram för hela perioden

Läs mer

8 Regeringskansliet. Remiss av betänkandet Moderna tillståndsprocesser för elnät (SOU 2019:30) Remissinstanser

8 Regeringskansliet. Remiss av betänkandet Moderna tillståndsprocesser för elnät (SOU 2019:30) Remissinstanser 8 Regeringskansliet Remiss 2019-06-25 12019/01809/E Infrastrukturdepartementet Departementssekreterare Filip Vestling 08-405 88 66 076-525 53 10 Remiss av betänkandet Moderna tillståndsprocesser för elnät

Läs mer

ei funk Konsument Skickat: den 18 april :30

ei funk Konsument Skickat: den 18 april :30 Från: ei funk Konsument Skickat: den 18 april 2018 11:30 Till: Karin Wase Ämne: Remiss- förslag till föreskrifter och allmänna råd, dnr 2017-102905 Bifogade filer: Förslag till föreskrifter

Läs mer

Handledning till Excelfil Prognosverktyg_v_1_1.xlsx

Handledning till Excelfil Prognosverktyg_v_1_1.xlsx HANDLEDNING 1 (10) Datum Handledning till Excelfil Prognosverktyg_v_1_1.xlsx Inledning Viktigt att veta Energimarknadsinspektionen (EI) har tagit fram ett stöd i form av en Excelfil (Prognosverktyg_v_1_1.xlsx)

Läs mer

Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå. Bakgrund. Bakgrund BILAGA 4 1 (10)

Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå. Bakgrund. Bakgrund BILAGA 4 1 (10) Ei 2050 v-1.0 2017-07-05 BILAGA 4 1 (10) Datum Diarienr Ert datum Er referens Nätreglering Konsekvensutredning avseende Energimarknadsinspektionens föreskrifter om beräkning av skäliga kostnader och en

Läs mer

Fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden

Fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden BESLUT 1 (9) Mjölby Kraftnät AB Box 510 595 29 MJÖLBY Fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden 2012 2015 Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) ändrar den tidigare beslutade intäktsramen

Läs mer

Referensgrupp för internationella frågor

Referensgrupp för internationella frågor Referensgrupp för internationella frågor 26 augusti 2015 Caroline Törnqvist, Annika Björklid, Marielle Liikanen och Lena Jaakonantti Dagordning Presentation, alla Syfte med referensgruppen Ei:s internationella

Läs mer

Föreläggande mot Skellefteå Kraft AB med anledning av bristfällig information till konsumenter

Föreläggande mot Skellefteå Kraft AB med anledning av bristfällig information till konsumenter BESLUT 1 (5) Skellefteå Kraft Kanalgatan 71 931 80 Skellefteå Föreläggande mot Skellefteå Kraft AB med anledning av bristfällig information till konsumenter Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) förelägger

Läs mer

Beräknad ändring av intäktsramen för tillsynsperioden

Beräknad ändring av intäktsramen för tillsynsperioden BILAGA 1 1 (6) Beräknad ändring av intäktsramen för tillsynsperioden 2016 2019 Eskilstuna Energi & Miljö Elnät AB, REL00035 Ei har fastställt företagets slutliga intäktsram för varje år i tillsynsperioden

Läs mer

Genomförande av en nordisk slutkundsmarknad

Genomförande av en nordisk slutkundsmarknad Genomförande av en nordisk slutkundsmarknad Referensgruppsmöte, 4 mars 2013 Referensgruppsmöte 2013-03-04 Upplägg Status projektet Status NordREG Samfakturering Scenario 1 och scenario 2 Informationshantering,

Läs mer

Kort om oss. en ny myndighet sedan 1/1 2008. för el, naturgas och fjärrvärme. och lokalkontor i Stockholm. leveranssäkra nät samt aktiva kunder

Kort om oss. en ny myndighet sedan 1/1 2008. för el, naturgas och fjärrvärme. och lokalkontor i Stockholm. leveranssäkra nät samt aktiva kunder Nettodebitering Energiutblick den 16 mars 2011 Tommy Johansson Kort om oss Energimarknadsinspektionen (EI) är en ny myndighet sedan 1/1 2008 Tillsynsmyndighet över marknaderna för el, naturgas och fjärrvärme

Läs mer

BILAGA 1 1 (5) Beräknad intäktsram avseende förgasning av naturgas Gasnätet Stockholm AB, REN955 Vid beräkning av intäktsram är utgångspunkten att intäktsramen ska täcka skäliga kostnader för att bedriva

Läs mer

BILAGA 2 1 (5) Beräknad intäktsram avseende transmission av naturgas Swedegas AB, REN00898 Vid beräkning av intäktsram är utgångspunkten att intäktsramen ska täcka skäliga kostnader för att bedriva naturgasverksamhet

Läs mer

Energimarknadsinspektionen Box 155, 631 03 Eskilstuna Årsredovisning 2011 Energimarknadsinspektionen EI R2012:02 Projektledare: Anette Hällnäs och

Energimarknadsinspektionen Box 155, 631 03 Eskilstuna Årsredovisning 2011 Energimarknadsinspektionen EI R2012:02 Projektledare: Anette Hällnäs och Årsredovisning 2011 Energimarknadsinspektionen Box 155, 631 03 Eskilstuna Årsredovisning 2011 Energimarknadsinspektionen EI R2012:02 Projektledare: Anette Hällnäs och Charlotta Westerberg Copyright: Energimarknadsinspektionen

Läs mer

Föreläggande mot Fortum Markets AB med anledning av bristfällig information till konsumenter

Föreläggande mot Fortum Markets AB med anledning av bristfällig information till konsumenter EI2000, W-3.1, 2013-01-30 BESLUT 1 (6) Fortum Markets AB 115 77 Stockholm Föreläggande mot Fortum Markets AB med anledning av bristfällig information till konsumenter Beslut Energimarknadsinspektionen

Läs mer

Beräknad ändring av intäktsramen för tillsynsperioden

Beräknad ändring av intäktsramen för tillsynsperioden BILAGA 1 1 (6) Beräknad ändring av intäktsramen för tillsynsperioden 2016 2019 Skellefteå Kraft Elnät AB, REL00824 Ei har fastställt företagets slutliga intäktsram för varje år i tillsynsperioden 2012

Läs mer

Beräknad omprövad intäktsram avseende tillsynsperioden

Beräknad omprövad intäktsram avseende tillsynsperioden BILAGA 1 1 (5) Ert datum Er referens Beräknad omprövad intäktsram avseende tillsynsperioden 2019- Gasnätet Stockholm AB, REN00954 Vid beräkning av intäktsram är utgångspunkten att intäktsramen ska täcka

Läs mer

Beskrivningar av el- och naturgasmarknadens aktörer

Beskrivningar av el- och naturgasmarknadens aktörer ETT FAKTABLAD FRÅN ENERGIMARKNADSINSPEKTIONEN Uppdaterad 2015 01 08 Beskrivningar av el- och naturgasmarknadens aktörer Beskrivningarna i detta faktablad ska göra det enklare för dig som kund att förstå

Läs mer

Remiss av Energimarknadsinspektionens rapport Bättre och tydligare reglering av elnätsföretagens intäktsramar

Remiss av Energimarknadsinspektionens rapport Bättre och tydligare reglering av elnätsföretagens intäktsramar SVENSK ENERGI Nät Anders Pettersson 08-6772649, 0708-942649 anders.pettersson@svenskenergi.se YTTRANDE 1 (5) Datum Beteckning 2014-05-05 020/2014 n.reqistrator@ reqerinqskansliet.se jan-olof.lundgren@regeringskansliet.se

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning ÅRSREDOVISNING 2012 Ei årsredovisning 2012 Innehållsförteckning GD har ordet 4 Årets milstolpar 5 Vårt uppdrag 7 Tillsyn och prövning 9 Kundinformation 15 Övervakning och analys 19 Internationellt samarbete

Läs mer

Den nya nätregleringen i Sverige

Den nya nätregleringen i Sverige Den nya nätregleringen i Sverige Mats Johansson Vattenfall Eldistribution AB Strategy & Regulation 2009-12-01 Disposition 1. Nätstrukturen i Sverige 2. Ex post reglering idag 3. Ny tillsynsmetod från 2012

Läs mer

Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden

Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden BESLUT 1 (13) Göteborg Energi Nät AB Box 53 401 20 GÖTEBORG Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden 2012 2015 Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) ändrar den tidigare

Läs mer

Tillsyn och reglerfrågor. Gasmarknadsrådet den 20 November 2013 Anders Falk

Tillsyn och reglerfrågor. Gasmarknadsrådet den 20 November 2013 Anders Falk Tillsyn och reglerfrågor Gasmarknadsrådet den 20 November 2013 Anders Falk Presentationens innehåll 1. Förhandsregelringen av gasnätstariffer - föreskrifter 2. Ei:s handläggning av koncessionsfrågor 3.

Läs mer

Ei R2015:01. Energimarknadsinspektionens föreskrifter om intäktsramar för elnätsföretag

Ei R2015:01. Energimarknadsinspektionens föreskrifter om intäktsramar för elnätsföretag Ei R2015:01 Energimarknadsinspektionens föreskrifter om intäktsramar för elnätsföretag 1 Energimarknadsinspektionen Box 155, 631 03 Eskilstuna Energimarknadsinspektionen R2015:01 Författare: Semira Pandur,

Läs mer

Minnesanteckningar från samrådet avseende nätkoden Transmission system operation (SO), den 12 januari 2016, Drottninggatan 26, Stockholm

Minnesanteckningar från samrådet avseende nätkoden Transmission system operation (SO), den 12 januari 2016, Drottninggatan 26, Stockholm MINNESANTECKNINGAR 1 (6) Datum Minnesanteckningar från samrådet avseende nätkoden Transmission system operation (SO), den 12 januari 2016, Drottninggatan 26, Stockholm Närvarande: Anders Pettersson, Svensk

Läs mer

Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå

Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Ei 2050 v-1.0 2017-07-05 BILAGA 3 1 (10) Datum Diarienr Ert datum Er referens Nätreglering Konsekvensutredning avseende Energimarknadsinspektionens föreskrifter insamling av uppgifter för att bestämma

Läs mer

Gasmarknadsrådet Anders Falk Sanela Cehic

Gasmarknadsrådet Anders Falk Sanela Cehic Gasmarknadsrådet 2015-06-10 Anders Falk Sanela Cehic Dagens presentation 1. Pågående regeringsuppdrag (3 st) 2. EU och Ei:s arbete med nätkoder 3. REMIT information 4. Tillsynsprocessen av gasnätstariffer

Läs mer

Reglermässiga avskrivningstider vid beräkning av intäktsram för naturgasföretagen avseende tillsynsperioden

Reglermässiga avskrivningstider vid beräkning av intäktsram för naturgasföretagen avseende tillsynsperioden BILAGA 1 1 (5) Reglermässiga avskrivningstider vid beräkning av intäktsram för naturgasföretagen avseende tillsynsperioden 2015-2018 Syftet med avskrivningar är att fördela kostnaden av en tillgång som

Läs mer

Ram sätts för elnätsföretagens avgifter

Ram sätts för elnätsföretagens avgifter fakta Ram sätts för elnätsföretagens avgifter Från 2012 införs förhandsreglering av elnätsavgifterna. En ram sätts för de elnätsavgifter som elnätsföretagen får ta ut av kunderna under kommande fyraårsperiod.

Läs mer

Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden

Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden BESLUT 1 (13) Gotlands Elnät AB Box 1095 621 21 VISBY Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden 2012 2015 Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) ändrar den tidigare beslutade

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Energimarknadsinspektionen inom utgiftsområde 21 Energi

Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Energimarknadsinspektionen inom utgiftsområde 21 Energi Regeringsbeslut II 6 Näringsdepartementet 2013-12-12 N2013/5591/E (delvis) N2013/1401/E N2013/5717/E Energimarknadsinspektionen Box 155 631 03 Eskilstuna Regleringsbrev för budgetåret avseende Energimarknadsinspektionen

Läs mer

Enkelhet för kunden. Elhandlarcentrisk modell

Enkelhet för kunden. Elhandlarcentrisk modell Enkelhet för kunden Elhandlarcentrisk modell I Sverige och i Norden har kunden en relation med elnätsföretaget och en med elhandelsföretaget. I vissa andra europeiska länder (Tyskland, Frankrike och England)

Läs mer

Minnesanteckningar från informationsmöte intäktsramar naturgas 2014-05-20

Minnesanteckningar från informationsmöte intäktsramar naturgas 2014-05-20 MINNESANTECKNINGAR 1 (7) Datum Minnesanteckningar från informationsmöte intäktsramar naturgas Närvarande: Se bifogad deltagarlista 1 Genomgång av Powerpointpresentation Presentationen finns som bilaga

Läs mer

Register över Energimarknadsinspektionens författningssamling

Register över Energimarknadsinspektionens författningssamling 2015-06-03 1 (5) Register över Energimarknadsinspektionens författningssamling 2006 STEMFS 2006:3 Statens energimyndighets föreskrifter och allmänna råd om redovisning av överföring av naturgas, lagring

Läs mer

e Energimarknadsinspektionen

e Energimarknadsinspektionen NIE ffi e Energimarknadsinspektionen IEEE1 Swedish Energy Markets lnspectorate BESLUT Datum Diarienr 1 (9) Vind In Elnät AB Box 205 101 24 STOCKHOLM Fastställande av intäktsram enligt ellagen Beslut 1

Läs mer

FÖRVALTNINGSRÄTTEN DOM I LINKÖPING Meddelad i Linköping. KLAGANDE Weum Gas AB, MOTPART Energimarknadsinspektionen

FÖRVALTNINGSRÄTTEN DOM I LINKÖPING Meddelad i Linköping. KLAGANDE Weum Gas AB, MOTPART Energimarknadsinspektionen FÖRVALTNINGSRÄTTEN DOM 2019-05-17 Meddelad i Linköping KLAGANDE Weum Gas AB, 556015-9492 Mål nr 5160-18 Sida 1 (5) ENERGIMARKNADSINSPEKTIONEN Ank. 2019-05- 2 4 DiDnr Ombud: Advokaterna Mikael Wärnsby,

Läs mer

Tillsyn och reglerfrågor. Gasmarknadsrådet 25 september 2014 Anders Falk

Tillsyn och reglerfrågor. Gasmarknadsrådet 25 september 2014 Anders Falk Tillsyn och reglerfrågor Gasmarknadsrådet 25 september 2014 Anders Falk Dagens presentation 1. Förhandsreglering av gasnätstariffer 2. EU nätkoder status 3. REMIT 4. Regeringsuppdrag Förhandsreglering

Läs mer

REMIT och Transparensförordningen vilka krav kan vi vänta oss? Swedish Energy Days 2015

REMIT och Transparensförordningen vilka krav kan vi vänta oss? Swedish Energy Days 2015 REMIT och Transparensförordningen vilka krav kan vi vänta oss? Swedish Energy Days 2015 Dagens innehåll Transparensförordningen och REMIT i korthet Syfte och genomförande Krav på marknadsaktörer och andra

Läs mer

Yttrande angående remiss av förslag till förordning om fastställande av intäktsram enligt naturgaslagen

Yttrande angående remiss av förslag till förordning om fastställande av intäktsram enligt naturgaslagen im e Energimarknadsinspektionen Im Swedish Energy Markets inspectorate Datum Diarienr 2013-08-28 2013-102111 1 (6) Ert datum Er beteckning 2013-07-02 N2013/3375/RS Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM

Läs mer

Regeringens proposition 2014/15:53

Regeringens proposition 2014/15:53 Regeringens proposition 2014/15:53 Redovisning av naturgaslagring i rörledning Prop. 2014/15:53 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 22 januari 2015 Stefan Löfven Ibrahim

Läs mer

BESLUT 1 (6) Diarienr Ert datum Er referens 2017-101672-0016 ÖVERKLAGANDEN Klagande Energimarknadsinspektionen Box 155 631 03 Eskilstuna Motparter Jönköping Energinät AB, 556209-8599, m.fl., se bilaga

Läs mer

BESLUT 1 (11) Diarienr Ert datum Er referens Nätreglering Gasnätet Stockholm AB Råsundavägen 12 169 67 SOLNA Fastställande av intäktsram enligt naturgaslagen Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) fastställer

Läs mer

REMIT. Regulation on wholesale Energy Market Integrity and Transparency

REMIT. Regulation on wholesale Energy Market Integrity and Transparency REMIT Regulation on wholesale Energy Market Integrity and Transparency Om Ei Ei är nationell tillsynsmyndighet (NRA) över energimarknaderna Vi reglerar monopolverksamheten med el- och naturgasnät och övervakar

Läs mer

Anläggningskategorier, avskrivningstider mm

Anläggningskategorier, avskrivningstider mm Anläggningskategorier, avskrivningstider mm Förslag på nya anläggningskategorier med tillhörande avskrivningstider och revideringskomponenter samt förslag avseende regler om schablonåldersbestämning Carl

Läs mer

Prisområdesfrågan. Nordisk slutkundsmarknad

Prisområdesfrågan. Nordisk slutkundsmarknad Aktiviteter under 2011 Oberoende Elhandlare har under 2011 fortsatt att arbeta aktivt med att driva de för oss strategiska frågorna hos riksdag, departement och myndigheter. Prisområdesfrågan OE har fortsatt

Läs mer

e Energimarknadsinspektionen Swedish Energy Markets lnspectorate Datum Diarienr

e Energimarknadsinspektionen Swedish Energy Markets lnspectorate Datum Diarienr me Swedish Energy Markets lnspectorate Datum Diarienr 1(5) Förvaltningsrätten i Linköping Ansökan om utdömande av vite Sökande Energimarknadsinspektionen Box 155 631 03 Eskilstuna Motpart Stockholms Elbolag

Läs mer

Efterfrågeflexibilitet. En outnyttjad resurs i kraftsystemet

Efterfrågeflexibilitet. En outnyttjad resurs i kraftsystemet Efterfrågeflexibilitet En outnyttjad resurs i kraftsystemet Energimarknadsinspektionen, Ei, har på uppdrag av regeringen tagit fram åtgärder som ska möjliggöra efterfrågeflexibilitet i Sverige. Vi har

Läs mer

Register över Energimarknadsinspektionens författningssamling

Register över Energimarknadsinspektionens författningssamling 2016-12-29 1 (5) Register över Energimarknadsinspektionens författningssamling 2006 STEMFS 2006:3 Statens energimyndighets föreskrifter och allmänna råd om redovisning av överföring av naturgas, lagring

Läs mer

KONSEKVENSANALYSEN VISAR BRISTER I EI:S MÖJLIGHETER ATT FÖRSVARA KUNDINTRESSET

KONSEKVENSANALYSEN VISAR BRISTER I EI:S MÖJLIGHETER ATT FÖRSVARA KUNDINTRESSET REMISSYTTRANDE Ert Dnr: 2014-100225 Vårt Dnr: 2014_010 2014-03-11 Energimarknadsinspektionen Box 155 631 03 ESKILSTUNA registrator@ei.se ENERGIMARKNADSINSPEKTIONENS FÖRESKRIFTER OM FÖRHANDSREGLERING AV

Läs mer

Prisområdesfrågan. Nordisk slutkundsmarknad

Prisområdesfrågan. Nordisk slutkundsmarknad Aktiviteter under 2012 Oberoende Elhandlare har under 2012 fortsatt att arbeta aktivt med att driva de för oss strategiska frågorna hos riksdag, departement och myndigheter. Prisområdesfrågan OE har fortsatt

Läs mer

En tydligare rätt till avbrottsersättning. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

En tydligare rätt till avbrottsersättning. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss En tydligare rätt till avbrottsersättning Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 30 maj 2013 Annie Lööf Dan Sandberg (Näringsdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga

Läs mer

1 Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr

1 Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr em i Energimarknadsinspektionen BESLUT 1 (11) 1 Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr Nätreglering Kraftringen Nät AB Box 25 221 00 Lund Fastställande av intäktsram enligt naturgaslagen Beslut

Läs mer

Förutsättningar, möjligheter och hinder för att vara mer aktiv på elmarknaden. Swedish Smart Grid Dialogforum 23 oktober 2013

Förutsättningar, möjligheter och hinder för att vara mer aktiv på elmarknaden. Swedish Smart Grid Dialogforum 23 oktober 2013 Förutsättningar, möjligheter och hinder för att vara mer aktiv på elmarknaden Swedish Smart Grid Dialogforum 23 oktober 2013 Vad är smarta elnät? Inte bara teknik. Energimarknadsinspektionens definition

Läs mer