Budgetriktlinjer. Landstinget i Kalmar län

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Budgetriktlinjer. Landstinget i Kalmar län"

Transkript

1 Budgetriktlinjer Landstinget i Kalmar län

2 Alliansens riktlinjer inför budget och plan Alliansen vill skapa en sjukvård som finns nära medborgarna, sätter patienternas behov i centrum och håller högsta kvalitet. Då krävs det en politik som skapar förutsättningar för fler vårdenheter och fler vårdinsatser på platser utanför sjukhusorterna. Vardagssjukvård ska utföras så nära patienterna som möjligt och möjligheten ska alltid övervägas att flytta vården så nära patientens hem som möjligt. Det förutsätter en politisk grundsyn som ser fördelarna med valfrihet och erkänner individens rätt att påverka sin egen vårdsituation. Patienternas aktiva val stimulerar effektivitet och kvalitet inom vården och skapar ökad tillgänglighet till vård i hela länet. För att skapa en vård med högsta kvalitet vill vi satsa ännu mer på att höja landstingets attraktivitet som arbetsgivare. Vi måste förstärka rekryteringsinsatserna och göra vårt landsting till en organisation som vårdpersonal från hela landet vill söka sig till. Grunden för allt detta är en förändrad ekonomisk politik och vårdstrategi. I varje läge ska ledordet vara att medborgarnas skattepengar ska användas så effektivt som möjligt. Vårdpersonal måste få ägna sig åt sina huvudsysslor istället för åt administration. Genom tidigare och fler förbyggande vårdinsatser kan landstinget minska kostnaderna på lång sikt. Om landstinget blir en mer aktiv spelare i det regionala utvecklingsarbetet för att höja hela länets attraktivitet kommer vi bort från inställningen att landstinget som offentlig verksamhet inte kan påverka sina intäkter. Landstinget i Kalmar län SID 2 (10)

3 MAJORITETENS 13 MISSAR Majoriteten har presenterat sina riktlinjer i ett omfångsrikt dokument som mest innehåller tomma ord, vaga formuleringar och redan fattade beslut. Här presenterar Alliansen de viktigaste åtgärderna mot problem som majoriteten helt har missat eller saknar konkreta lösningar på. Att en strategi för budgetar i balans i förvaltningarna ska utarbetas för att skapa arbetsro och långsiktighet. Stärka primärvården så att patienten får hjälp på den mest effektiva vårdnivån. En plan för förstärkt finansiering och förändring ska utarbetas. Utreda om krav på ökade öppettider i primärvården kan lätta trycket på sjukhusens akutmottagningar. Utveckla en modell för att under planperioden införa webbaserade hälsocentraler. Göra det enklare för att bedriva vård på mindre orter både ekonomiskt och med läkarkontinuitet Satsa på teambaserat arbete för patientgrupper som behöver vård inom flera områden, till exempel äldre, multisjuka och barn med stora vårdbehov. Införa vårdval för områden med bristande tillgänglighet, till exempel logopeder och utprovning av hörapparater. Flytta in primärvårdens jourläkarverksamhet på sjukhusens akutmottagningar. Skapa mer ändamålsenliga lokaler för onkologin i Västervik. Det krävs investeringar för att korta väntetiderna till viss cancervård och onkologin i norra länet är högprioriterad. Att tillgängligheten till specialiserad psykiatrisk vård anpassas bättre efter behoven i länet utifrån bostadsort, kön och ålder. Göra det möjligt för fler att läsa på folkhögskolorna genom utlokaliserad verksamhet. En sådan flexibilitet skulle vara särskilt lämplig i kommuner med höga ohälsotal och hög arbetslöshet, till exempel Hultsfred och Högsby. Anpassa folkhögskolornas lokaler bättre för nya målgrupper, både vad gäller fysisk tillgänglighet och ökat antal deltagare. Störst är behovet på Högalids folkhögskola. Genomföra en total översyn av grundbemanningen i sjukvården. Produktion och kapacitet ska vara mer behovsanpassad än idag. Det bidrar till en bättre arbetsmiljö för våra medarbetare. Landstinget i Kalmar län SID 3 (10)

4 MOT EN EKONOMI I BALANS Landstinget i Kalmar län har de senaste åren tack vare kömiljard, återbetalning av AFA-medel och stora skattehöjningar klarat av positiva resultat. Men samtidigt har underskotten i verksamheterna, särskilt sjukhusen och primärvården, varit mycket stora och växande. Budgeten för sjukhusen och primärvården har redan från dag ett på året varit fel och i praktiken omöjlig att hålla. Det skapar oro i verksamheterna över risken att drabbas av kraftiga besparingar. Ansvariga ute i verksamheten tappar på så sätt tilltro till landstingets sätt att ledas och styras. Att det är ohållbart illustreras av att de berörda förvaltningarna gör separata uppgörelser med den rödgröna politiska ledningen om andra budgetmål än de fullmäktige beslutat uppgörelser som tillåter stora underskott. I det budgetunderlag som nu ska utarbetas bör en tydlig prioritering av vården göras och en planering skapas för att steg för steg under planperioden skapa balanserade budgetar. För primärvården innebär det behov av ökade reella resurser för att klara uppdraget och för sjukhusen en finansiering inom landstingets budget av existerande verksamheter. Att en strategi för budgetar i balans i förvaltningarna ska utarbetas för att skapa arbetsro och långsiktighet. PRIMÄRVÅRD UTVECKLAD NÄRA VÅRD Primärvården utgör basen i hälso- och sjukvården. Det är till primärvården patienterna vänder sig med vardagliga krämpor. Primärvården är en viktig första instans vid misstanke om allvarligare sjukdomar och det är där som mycket av vården utförs, följs upp och hålls ihop. Med en åldrande befolkning ökar behoven. Primärvården bedriver hälsofrämjande och förebyggande arbete för att minska risken för ohälsa och minska de negativa effekterna av livsstilsrelaterade sjukdomar. Vi ser idag att många patienter som egentligen hör hemma inom primärvården kommer till sjukhusens akutmottagningar. Likaså utförs ett antal utredningar och behandlingar inom slutenvården, som skulle kunna utföras inom primärvården. Detta mönster leder till att sjukhusens specialistvård delvis belastas av fel patientkategorier. Orsaker till detta kan vara bristande tillgänglighet och resurser i primärvården. Alliansen vill därför att landstinget tar fram en primärvårdsstrategi som syftar till att strukturera om vården, så att patienten får hjälp på den mest effektiva vårdnivån. Med en väl fungerande primärvård kan onödiga besök i sjukhusvården undanröjas. På så vis kan sjukhusvården reserveras för andra, mer behövande patientgrupper. För att vända utvecklingen behövs ett rejält Landstinget i Kalmar län SID 4 (10)

5 tillskott av resurser till primärvården, så att en större andel av hälso- och sjukvårdens budget ligger där den basala vården ska ges, med möjlighet för fler läkare och sjuksköterskor att ta hand om patienterna. Till primärvårdens övriga utmaningar hör svårigheterna att rekrytera läkare och därmed följande svårigheter att bereda tider för patienter. Vi tror att en tydlig satsning och omstrukturering, där primärvården på allvar blir hälso- och sjukvårdens bas, kan öka attraktiviteten att arbeta där. Akutteam enligt Mönsterås-modellen har visat sig vara effektiva. Där gör en distriktssköterska en första bedömning av akut sjuka patienter och för vid behov vidare till distriktsläkare. Alliansen vill ta fram en plan för att införa akutteam i hela länet för att fler akut sjuka ska få hjälp i primärvården samma dag. Vi vill också utreda om krav på ökade öppettider i primärvården, liknande folktandvårdens, kan minska antalet primärvårdspatienter som söker vård på sjukhusens akutmottagningar. Vi vill öka tempot för införande av olika e-hälsolösningar, till exempel tidsbokningar, självtester och videokonsultationer, som ökar tillgängligheten. Patientens rätt till god vård på rätt nivå, efter eget val, behöver stärkas. Detta kan göras genom ett förbättrat vårdval. För att långsiktigt trygga tillgången till vård på mindre orter behöver vårdvalets möjligheter att bedriva vård på de mindre hälsocentralerna ses över oavsett driftsform. Arbetet med att förbättra den psykiska hälsan fokuseras och behovet av fler kompetenser inom första linjens psykiatri för vuxna ses över. Utvecklingen av barn- och ungdomshälsan ska följas noga och vid behov justeras. Alliansen vill intensifiera de förebyggande insatserna för att minska psykiska och fysiska hälsoproblem bland barn och unga. Föra över en större andel av hälso- och sjukvårdens budget till primärvården. Införa akutteam på alla hälsocentraler i länet. Utreda om krav på ökade öppettider i primärvården kan minska trycket på sjukhusens akutmottagningar. Öka tempot för införande av e-hälsolösningar. Utveckla en modell för att under planperioden införa webbaserade hälsocentraler. Göra det enklare för hälsocentralerna att bedriva vård på mindre orter. SJUKHUSVÅRD SPECIALISTVÅRD I RÄTT TID För att klara av morgondagens vård av patienter med stora och komplexa behov krävs det att sjukvården arbetar teambaserat. Först då kan vården ske utifrån Landstinget i Kalmar län SID 5 (10)

6 patientens egna förutsättningar. I detta arbete måste landstinget planera för en åldrande befolkning. Det finns öppenvård som idag bedrivs på våra sjukhus som mycket väl skulle lämpa sig att istället ges på hälsocentralerna Landstinget måste ändra förutsättningarna för specialistkompetenser som idag saknas eller är en brist på våra sjukhus. Ett exempel är att införa vårdval även inom sjukhusvården. Detta har i många län lyckats fylla vakanser och åtgärda bristande tillgänglighet inom vissa specialistgrenar som till exempel audionomer och logopeder. Alliansen vill ha en väg in i vården för alla patienter. Om primärvårdsjouren lyfts in på akutmottagningarna skulle det underlätta för både patienterna och sjukvården. En väg in handlar också om ett gemensamt telefonnummer till sjukvården, att patienten via webben ska kunna se sin journal och sina provsvar samt kunna boka och avboka/ändra tid på sin hälsocentral. Tidbokningen måste vara enkel för patienten. Man har som patient rätt att veta nästa steg i sin vård och behandling. Därför vill vi att patienten vid varje besök i sjukvården ska få en tid i handen till nästa besök för att träffa specialist eller återbesök hos sin läkare. Landstinget måste skapa en god och långsiktigt hållbar balans mellan den vård som bedrivs på länets tre sjukhus. Vården kommer att specialiseras allt mer, vilket innebär att landstingen kommer vara tvungna att samla utförandet av sällan förekommande behandlingar till något av sjukhusen för att upprätthålla kvaliteten och den bästa patientsäkerheten. Sällsynta diagnoser kommer behöva delas upp i sjukvårdsregionen som vårt landsting ingår i. Men breda diagnoser, sjukdomar som människor drabbas ofta av, ska behandlas på alla sjukhusen. Även detta är en patientsäkerhetsfråga, att få en nära sjukhusvård. Politiskt är det därför viktigt att se över hur sjukvården i länet och i sjukvårdsregionen är organiserad, och att den processen sker i dialog med invånarna i vårt län. Tillsammans ska vi sträva efter att vården blir av högre kvalitet, ännu bättre och mer effektiv. Sjukvården i länet måste dra nytta av de kunskaper som grannlandstingen har. Allt fler människor drabbas idag av cancer. Cancervården har fortfarande långa väntetider med stora skillnader både mellan sjukhusen i länet och mellan landstingen. Detta är inte acceptabelt. Landstinget måste korta väntetiderna drastiskt för de patienter som får ett cancerbesked, för patientens skull och för att de medicinska resultaten ska bli bättre. Vi måste också vara medvetna om att arbetet med att införa så kallade standardiserade vårdprocesser kommer att vara kostnadsdrivande. Politiskt måste vi vara beredda att ta ansvar för detta utan att andra verksamheter riskerar att drabbas. Då antalet cancerfall ständigt ökar, ökar också behovet av nya investeringar. Först på tur är onkologin i Västervik som är i stort behov av ändamålsenliga lokaler för sin mottagningsverksamhet. Landstinget i Kalmar län SID 6 (10)

7 Den palliativa vården i länet sker i dag i hemmet, på kommunala särskilda boenden och inom sjukvården ofta på vanliga vårdavdelningar. Alliansen vill att landstinget och kommuner har en länsgemensam strategi för arbetet med palliativ vård. Strategin bygger på att det i landstinget skapas särskilda palliativa vårdavdelningar tillsammans med det palliativa rådgivningsteamet. Vården är i stort behov av satsningar de närmaste åren. Därför måste landstinget se över möjligheterna att öka sina intäkter. Ett tydligt exempel är ortopeden i Oskarshamn där det finns ledig kapacitet för att sälja vård till patienter utanför vårt län. Satsa på teambaserat arbete för patientgrupper som behöver vård inom flera områden. Ta fram vårdval för specialistområden med bristande tillgänglighet. Flytta viss sjukhusvård till hälsocentralerna. Flytta in primärvårdens jourläkarverksamhet på akutmottagningarna. Skapa mer ändamålsenliga lokaler för onkologin i Västervik. Ta fram en länsgemensam strategi för den palliativa vården. EN MER JÄMLIK PSYKIATRI Den psykiska ohälsan ökar och är numera den vanligaste orsaken till sjukskrivning. Detta gäller särskilt bland kvinnor. Förbättrad psykisk hälsa är därför en viktig jämlikhets- och jämställdhetsfråga. Utifrån ett jämlikhetsperspektiv bör därför en studie göras kring tillgängligheten i den specialiserade psykiatrin som tar hänsyn till faktorer som bostadsort, kön och ålder. Landstinget ska med denna studie som grund ta fram en handlingsplan för hur variationer i vårdbehov kan mötas. Idag saknas vårdplatser inom barn- och ungdomspsykiatrin i norra länsdelen. Även detta är ett tecken på en ojämlik vård som måste åtgärdas. Därför ska särskilda vårdplatser inrättas även i Västervik. Den första linjens psykiatri, för lättare psykisk ohälsa hos såväl vuxna som barn och ungdomar, har numera flyttat ut i primärvården, medan psykiatrin tenderar att bli mer specialiserad för att koncentrera sig på tyngre psykisk sjukdomsproblematik. Det är viktigt att landstinget följer utvecklingen så att nya trösklar inte skapas mellan dessa verksamheter. Landstinget måste öka tillgängligheten till förebyggande insatser där barn och ungdomar i riskzonen kan upptäckas tidigt. Här krävs mer samordnade insatser. Föräldrar, socialtjänst, skola/elevhälsa, barn- och ungdomspsykiatri samt övrig sjukvård måste samverka. Målsättningen är sammanhållna förebyggande insatser som olika aktörer deltar i och bidrar till. Ett särskilt fokus bör finnas på gruppen unga vuxna. Landstinget i Kalmar län SID 7 (10)

8 Ungdomar i denna fas av livet ställs inför nya krav och livssituationer som kan leda till akuta och livslånga kriser. Även här behövs ett särskilt anpassat stöd som kännetecknas av hög tillgänglighet och snabb behandling. Den mer specialiserade psykiatrin ställer nya krav på medarbetarna i form av kompetensutveckling. Det finns till exempel ett behov av personal med paramedicinsk kompetens (kuratorer, sjukgymnaster, arbetsterapeuter, dietister med flera) som ett komplement till och för att avlasta läkare och sjuksköterskor. Dessa kompetenser är väl representerade i den somatiska vården men i mycket liten utsträckning inom psykiatrin. Arbetet med suicidprevention som påbörjats ska intensifieras i samverkan med andra samhällsaktörer. Att vårdplatser för barn och ungdomar ska införas vid Västerviks sjukhus. Att tillgängligheten till specialiserad psykiatrisk vård anpassas bättre efter behov. Skapa ett särskilt anpassat stöd med hög tillgänglighet och snabb behandling för gruppen unga vuxna med psykisk ohälsa. Förstärka psykiatrin med paramedicinsk kompetens för att komplettera och avlasta läkare och sjuksköterskor. Förbättra samverkan kring barn och ungas fysiska och psykiska hälsa. FOLKHÖGSKOLORNA - EN RESURS I INTEGRATIONSARBETET Folkhögskolan är en viktig resurs för att möta vår tids stora integrationsutmaning, ett arbete som inte är begränsat till själva skolan utan som måste ske i hela samhället. Det gäller inte bara integration av nya svenskar utan även människor som av andra skäl riskerar att hamna i ett utanförskap till följd av till exempel funktionsnedsättning, utbildningsbakgrund, arbetslöshet eller långvarig sjukdom. Deltagare med olika bakgrund får möjlighet att känna gemenskap och lär sig visa respekt för varandras olikheter. För att klara uppdraget måste dock folkhögskolornas lokaler anpassas bättre efter nya målgrupper, både vad gäller fysisk tillgänglighet och ökat antal deltagare. Det är en fråga för både deltagarnas och våra medarbetares arbetsmiljö. Tydliga behov av modernisering finns till exempel på Högalids folkhögskola. Integrationens ökade betydelse ställer även krav på ny kompetens hos våra medarbetare. Ökad satsning på fortbildning är därför nödvändig. Folkhögskolans roll i det regionala utvecklingsarbetet måste lyftas upp på ett bättre sätt och skolans förmåga att anpassa sig efter nya behov och förutsättningar utvecklas. Skolornas flexibilitet innebär även att man inte får se verksamheten fysiskt begränsad till befintliga lokaler utan att man snabbt kan ta Landstinget i Kalmar län SID 8 (10)

9 sig ut i länet för att bedriva verksamhet på plats och möta lokala behov. Exempel på sådana behov kan vara kommuner med höga ohälsotal och arbetslöshet som Hultsfred och Högsby. Göra det möjligt för fler att läsa på folkhögskolorna genom utlokaliserad verksamhet. Anpassa lokalerna bättre för nya målgrupper, både vad gäller fysisk tillgänglighet och ökat antal deltagare. LANDSTINGET SKA BLI SVERIGES BÄSTA ARBETSGIVARE För att kunna erbjuda en hälso- och sjukvård med korta köer och hög kvalitet är det nödvändigt att det finns tillgång till personal. Kompetens och engagemang skapar förtroende hos patienten, högre kontinuitet i vården och ökad patientsäkerhet. Konkurrensen om personal ökar. Kommuner, andra landsting och länder lockar med bättre löne- och arbetsvillkor. Resurser som landstinget idag lägger på inhyrd personal kan användas bättre genom att förbättra anställningsvillkoren för landstingets egna medarbetare. En omfördelning av resurser från bemanningsföretag till lönesatsningar i svårrekryterade områden är nödvändig. För att bli en attraktivare arbetsgivare ska landstinget avskaffa ofrivilliga deltider. Tjänster som utannonseras ska som regel vara heltid och tillsvidaretjänster. Det är viktigt inte minst ur ett jämställdhetsperspektiv. Landstinget behöver även satsa mer resurser på löneutveckling och på kompetensutveckling för fler karriärvägar i sjukvården. Ett mentorprogram ska utvecklas för att ge nyanställda en bra start på sin arbetsplats. De senaste åren har landstinget startat skräddarsydda utbildningar inom bristyrken. Det är en utveckling som bör fortsätta. Landstinget måste ta ett större ansvar i samverkan med till exempel Linnéuniversitetet och Hälsouniversitet i Linköping för att kompetensförsörja vår region med specialister inom alla slags verksamheter. Det ska vara utvecklande och givande att arbeta i landstinget. Vi måste ge sjukvårdspersonalen förutsättningar att arbeta effektivt, utvecklande och patientnära. Då krävs det att vårdpersonalens tid för administration, byråkrati och annat arbete som inte är direkt värdeskapande för patienten reduceras. Detta ger mer patienttid och skulle kunna minska bemanningsproblematiken i viss mån. Nya behandlingar ger ett bättre och längre liv för många kroniskt sjuka. Det är en positiv utveckling, men det ställer också högre krav på tillgänglighet. Landstinget i Kalmar län SID 9 (10)

10 Patientvolymerna ökar år för år och ställer krav på ökad produktion och kapacitet i vården. För att säkra upp patientsäkerhet och arbetsmiljö för våra medarbetare behöver landstinget göra en översyn av grundbemanningen inom samtliga verksamheter. Personalenheten ska samverka med fler aktörer och bygga upp en struktur för att kunna erbjuda potentiella nyrekryteringar ett komplett paket med stöd för förmedling av bostad och arbete för medflyttande. Det förekommer att landstinget missar rekryteringar för att bostadssituationen inte går att lösa inom rimlig tid det är oacceptabelt. Genomföra en total översyn av grundbemanningen i sjukvården. Produktion och kapacitet ska vara mer behovsanpassad än idag. Det bidrar till en bättre arbetsmiljö för våra medarbetare. Att alla ofrivilliga deltider skall vara avskaffade inom landstinget under planperioden. Att landstinget ska locka fler sökande till utannonserade tjänster genom att erbjuda provanställning med möjlighet till tillsvidareanställning istället för vikariat. Minska den administrativa bördan för vårdpersonal. Landstinget i Kalmar län SID 10 (10)

VALPLATTFORM LANDSTINGET I KALMAR LÄN

VALPLATTFORM LANDSTINGET I KALMAR LÄN VALPLATTFORM LANDSTINGET I KALMAR LÄN 2018 TILLVÄXT OCH VÄLFÄRD MED ALLIANSEN Alliansen vill bygga ett starkare Kalmar län där tillväxt och fler jobb skapar resurser till välfärdssatsningar som ökar folkhälsan

Läs mer

Budgetriktlinjer

Budgetriktlinjer Budgetriktlinjer 2017-2019 Landstinget i Kalmar län 2016-05-09 Alliansens riktlinjer inför budget och plan 2017-2019 VÅRA VIKTIGASTE PUNKTER Här sammanfattar vi de mest prioriterade riktlinjerna. Längre

Läs mer

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland 2016-09-20 2(7) 1. Inledning Landstinget Västernorrland driver ett omfattande omställningsarbete för att skapa en ekonomi i balans. Men jämte

Läs mer

En trygg sjukvård för alla äldre. Sjukvården i Kalmar län har Sveriges kortaste väntetider och nöjdaste patienter. Vi har visat att det gör skillnad

En trygg sjukvård för alla äldre. Sjukvården i Kalmar län har Sveriges kortaste väntetider och nöjdaste patienter. Vi har visat att det gör skillnad En trygg sjukvård för alla äldre. Sjukvården i Kalmar län har Sveriges kortaste väntetider och nöjdaste patienter. Vi har visat att det gör skillnad vem som styr landstinget. Nu vill vi gå vidare och satsa

Läs mer

för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor

för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor Sammanfattning Mycket av det Alliansen har gjort vad gäller valfrihet

Läs mer

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 Innehåll Förebyggande och hälsofrämjande arbete 4 Personcentrerad vård 6 En utbyggd primärvård och en förstärkt närvård 8 Patienter med komplexa behov - kroniker och multisjuka

Läs mer

Framtidens hälso- och sjukvård 2.0

Framtidens hälso- och sjukvård 2.0 Dokumenttitel: Framtidens hälso- och sjukvård 2.0 Ämnesområde: Planera och styra Nivå: Huvuddokument Författare: Landstingsstyrelsens presidium Dokumentansvarig: Administrativa enheten Beslutad av: Landstingsfullmäktige

Läs mer

MÅ BÄST I JÄMTLANDS LÄN

MÅ BÄST I JÄMTLANDS LÄN MÅ BÄST I JÄMTLANDS LÄN SJUKVÅRDSPROGRAM 2014-2018 ETT BÄTTRE JÄMTLANDS LÄN. FÖR ALLA. 1 2 Vision Tillväxt och utveckling i regionen ger ökade skatteintäkter och möjliggör fortsatt utveckling av vården

Läs mer

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND Detta dokument baseras på Landstingets strategiska mål, som beslutas av Landstingsfullmäktige i landstingsbudgeten och som är styrande för

Läs mer

Ungas psykiska ohälsa och de växande vårdköerna i Västmanland. 10 moderata förslag för att vända trenden

Ungas psykiska ohälsa och de växande vårdköerna i Västmanland. 10 moderata förslag för att vända trenden Ungas psykiska ohälsa och de växande vårdköerna i Västmanland 10 moderata förslag för att vända trenden Hur ser det ut i Västmanland? Barn och ungdomar i Västmanland har det generell sett bra, men det

Läs mer

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk God och nära vård GR:s socialchefsnätverk 180831 Hälso- och sjukvården en gemensam resurs Staten har ett övergripande systemansvar lagstiftning, tillsyn, m.m (1,5%) 21 landsting och regioner ansvarar för

Läs mer

Kostnad utökade åldersgrupper specialisttandvård Kostnad för hälsoundersökningar psykiskt funktionshindrade Hälsosamtal för 50-åringar

Kostnad utökade åldersgrupper specialisttandvård Kostnad för hälsoundersökningar psykiskt funktionshindrade Hälsosamtal för 50-åringar 2018-02-01 Region Kronoberg Förslag till tilläggsbudget för hälso- och sjukvård 2018 Enligt beslut i regionfullmäktige 2017-06-19 81 har särskilda medel avsatts under Regionstyrelsen för att utveckla den

Läs mer

Stockholmsvården i korthet

Stockholmsvården i korthet 1 Stockholmsvården i korthet 2 Ett vanligt dygn i 86 000 personer besöker 1177 Vårdguiden på nätet Cirka 1 500 patienter besöker en akutmottagning 12 300 patienter tas emot på husläkarmottagningar och

Läs mer

Svensk hälso- och sjukvård

Svensk hälso- och sjukvård Svensk hälso- och sjukvård Värdsledande succé eller krisigt renoveringsobjekt? Anna-Lena Sörenson, vice ordf. Socialutskottet samt gruppledare (S) Mål för regeringens hälso- och sjukvårdspolitik Politiken

Läs mer

Landstingsstyrelsen föreslår landstingsfullmäktige besluta

Landstingsstyrelsen föreslår landstingsfullmäktige besluta LANDSTINGSSTYRELSEN Miljöpartiet de gröna FÖRSLAG TILL BESLUT/TILLÄGG 2014-11-25 LS 1409-1068 Ärende 6 Framtidsplanen - Tredje steget i genomförandet Landstingsstyrelsen föreslår landstingsfullmäktige

Läs mer

Landstingspolitiskt program för moderaterna i Dalarna.

Landstingspolitiskt program för moderaterna i Dalarna. 1 1 1 1 1 1 0 1 0 1 Landstingspolitiskt program för moderaterna i Dalarna. Landstingets uppdrag. Landstinget Dalarna ska erbjuda en tillgänglig hälso- och sjukvård av högsta kvalitet, en serviceinriktad

Läs mer

Svar på interpellation 2018:14 av Erika Ullberg (S) om växande vårdköer i Sveriges rikaste landsting

Svar på interpellation 2018:14 av Erika Ullberg (S) om växande vårdköer i Sveriges rikaste landsting INTERPELLATIONSSVAR Hälso- och sjukvårdslandstingsråd Anna Starbrink (L) 2018-06-12 LS 2018-0605 Svar på interpellation 2018:14 av Erika Ullberg (S) om växande vårdköer i Sveriges rikaste landsting Erika

Läs mer

REGIONAL STRATEGI FÖR ARBETSGIVARPOLITIK ANTAGEN PÅ DISTRIKTSKONGRESSEN Hälso- och

REGIONAL STRATEGI FÖR ARBETSGIVARPOLITIK ANTAGEN PÅ DISTRIKTSKONGRESSEN Hälso- och REGIONAL STRATEGI FÖR ARBETSGIVARPOLITIK ANTAGEN PÅ DISTRIKTSKONGRESSEN 2018 Hälso- och 1 REGIONAL STRATEGI FÖR ARBETSGIVARPOLITIK VÅR VISION EN VÄLFÄRD I VÄRLDSKLASS Sverige är ett välfungerande välfärdsland,

Läs mer

Frågor och svar om hälso- och sjukvården i Östergötland.

Frågor och svar om hälso- och sjukvården i Östergötland. Frågor och svar om hälso- och sjukvården i Östergötland. Frågor och svar om hälso- och sjukvården! Vad tycker ni socialdemokrater är viktigast med sjukvården i framtiden? Vi socialdemokrater i Östergötland

Läs mer

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen Framtidens hemsjukvård i Halland Slutrapport till Kommunberedningen 130313 Syfte Skapa en enhetlig och för patienten optimal och sammanhållen hemsjukvård. Modellen ska skapa förutsättningar för en resurseffektiv

Läs mer

26 punkter för ett bättre Västra Götaland

26 punkter för ett bättre Västra Götaland 26 punkter för ett bättre Västra Götaland Västra Götalandsregionen Kristdemokraterna vill arbeta för ett Västra Götaland med stark tillväxt där alla känner trygghet. Vår vision för hälso- och sjukvården

Läs mer

Motion om en översyn av den psykiatriska vården inom Stockholms läns landsting

Motion om en översyn av den psykiatriska vården inom Stockholms läns landsting Socialdemokraterna F R A M T I D S P A R T I E T Ankom Stockholms läns landsting 2017-06- U Dnril2Ö >0^l2j MOTION 2017-06-13 26 fl: 2* Motion om en översyn av den psykiatriska vården inom Stockholms läns

Läs mer

Den östgötska vårdkrisen. Så kapar vi vårdens köer.

Den östgötska vårdkrisen. Så kapar vi vårdens köer. Den östgötska vårdkrisen Så kapar vi vårdens köer. Så kapar vi vårdköerna i Östergötland Bakgrund Vårdköerna har ökat drastiskt i Sverige. Idag är de dubbelt så långa som 2014. Situationen i Östergötland

Läs mer

VARFÖR EN UTVECKLINGSSTRATEGI?

VARFÖR EN UTVECKLINGSSTRATEGI? VARFÖR EN UTVECKLINGSSTRATEGI? För att kunna bedriva en fortsatt god vård för länets invånare! Tydliggör riktningen vart vi ska och varför Vägleder oss i de beslut vi fattar prioriteringar och satsningar

Läs mer

Framtidsplan för hälso- och sjukvården

Framtidsplan för hälso- och sjukvården Framtidsplan för hälso- och sjukvården Framtidsplan för hälso- och sjukvården Vården står inför stora utmaningar Länet växer med ca 37 000 nya invånare varje år. Ytterligare 380 000 invånare till 2020

Läs mer

Landstinget i Kalmar län En presentation av organisationen

Landstinget i Kalmar län En presentation av organisationen Landstinget i Kalmar län En presentation av organisationen Regioner och landsting 11 landsting 10 regioner Landstinget i Kalmar län 233 906 invånare 2,4 % av Sveriges befolkning En vanlig dag: 1 300 personer

Läs mer

Förslag till justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 VG PV. 29 maj 2012

Förslag till justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 VG PV. 29 maj 2012 Förslag till justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 VG PV 29 maj 2012 Justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 Inriktning Vidareutveckla modellen efter beslutade mål för primärvården (Idéskissen medborgarens

Läs mer

Halvtid! Tio framgångsrika år och halvvägs in i denna mandatperiod. Exempel

Halvtid! Tio framgångsrika år och halvvägs in i denna mandatperiod. Exempel Rapport oktober 2016: Halvtid! Tio framgångsrika år och halvvägs in i denna mandatperiod Exempel Invånarna i Kalmar län har högst förtroende för sjukvården i landet! (Vårdbarometern, mars -16) Oskarshamns

Läs mer

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-09-15 Dnr 1502570 1 (5) Personalnämnden Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Ordförandens

Läs mer

LANDSTINGSPLAN KORTVERSION

LANDSTINGSPLAN KORTVERSION 2017 LANDSTINGSPLAN KORTVERSION Landstinget ansvarar för hälsooch sjukvård, tandvård och regional utveckling i Värmland. Vården ska vara förebyggande, effektiv och behovsanpassad samt utföras på lika

Läs mer

Remissyttrande SOU 2018:39 God och nära vård En primärvårdsreform

Remissyttrande SOU 2018:39 God och nära vård En primärvårdsreform Enheten för folkhälsa och sjukvård, Socialdepartementet Regeringskansliet 103 33 Stockholm SOU 2018:39 God och nära vård En primärvårdsreform Sammanfattning Region Kronoberg har av Socialdepartementet,

Läs mer

Morgondagens nätverkssjukvård i Stockholm

Morgondagens nätverkssjukvård i Stockholm 2014-10-17 1 FHS Programkontor SLL Arbetsmaterial endast för diskussion Morgondagens nätverkssjukvård i Stockholm Henrik Gaunitz Programdirektör vid Programkontoret för Framtidens hälso- och sjukvård,

Läs mer

Östergötland Jämlik hälsa i en hållbar region

Östergötland Jämlik hälsa i en hållbar region Östergötland 2010-08-24 Jämlik hälsa i en hållbar region Rödgrön överenskommelse om landstingspolitiken 2010-2014 Jämlik hälsa i en hållbar region 2(8) Ett rödgrönt Östergötland! Socialdemokraterna, Vänsterpartiet

Läs mer

Framtidsplanen. - en av de största satsningarna någonsin på hälso- och sjukvård i Stockholms län

Framtidsplanen. - en av de största satsningarna någonsin på hälso- och sjukvård i Stockholms län Framtidsplanen - en av de största satsningarna någonsin på hälso- och sjukvård i Stockholms län 1 Innehåll Stockholms län växer och vårdutbudet behöver öka Stockholms län växer 3 Vårdnätverket 4 Husläkaren

Läs mer

Politiskt program. Valfrihet och mångfald. Trygghet och säkerhet

Politiskt program. Valfrihet och mångfald. Trygghet och säkerhet Politiskt program Individens behov ska utgöra grunden för hälso- och sjukvården. Hälso- och sjukvård skall finansieras solidariskt och utföras på lika villkor för alla och kunna erbjudas av en mångfald

Läs mer

Vänsterpartiets förslag avseende Hälso- och sjukvårdsutskottet Jönköpings yttrande över budget/flerårsplan 2012-14.

Vänsterpartiets förslag avseende Hälso- och sjukvårdsutskottet Jönköpings yttrande över budget/flerårsplan 2012-14. Vänsterpartiets förslag avseende Hälso- och sjukvårdsutskottet Jönköpings yttrande över budget/flerårsplan 2012-14. Hälsa är en mänsklig rättighet ingen handelsvara. Den svenska modellen för välfärd i

Läs mer

Sätt patienten i centrum inte i väntrum

Sätt patienten i centrum inte i väntrum Sätt patienten i centrum inte i väntrum 10 förslag för att korta vårdköerna Rapport från Moderaterna i Region Västmanland 1 Fakta Den nu gällande nationella vårdgarantin infördes 2009 och har följande

Läs mer

äldre i vården Miljöpartiet de gröna i Östergötland

äldre i vården Miljöpartiet de gröna i Östergötland äldre i vården Grön strategi för hur vården bättre kan anpassas till den äldre människans behov och förutsättningar Miljöpartiet de gröna i Östergötland 1 Inledning Inom en snar framtid kan vi förvänta

Läs mer

Utredningsuppdrag 15/03 Strategi för ett tobaksfritt län 2025

Utredningsuppdrag 15/03 Strategi för ett tobaksfritt län 2025 Landstingsdirektörens stab Utvecklings- och folkhälsoenheten TJÄNSTESKRIVELSE 2015-10-07 Landstingsstyrelsen 1(2) Referens Diarienummer 150054 Utredningsuppdrag 15/03 Strategi för ett tobaksfritt län 2025

Läs mer

Tidig planering för säker och trygg vård i sommar

Tidig planering för säker och trygg vård i sommar PM 2015-04-17 1 (5) Sommarplaneringen i vården 2015 Tidig planering för säker och trygg vård i sommar För att få en bild av hur planeringen av vården och bemanningen av vårdpersonal ser ut inför sommaren

Läs mer

VALPLATTFORM LANDSTINGET I KALMAR LÄN

VALPLATTFORM LANDSTINGET I KALMAR LÄN VALPLATTFORM LANDSTINGET I KALMAR LÄN 2014 DET SKA VARA GOTT ATT LEVA I KALMAR LÄN Alliansen vill skapa en modern och nära sjukvård tillsammans med dig. Vi lyssnar alltid på dig när det gäller var, när

Läs mer

Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun. Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå.

Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun. Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå. Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå. Vi ska ha respekt för varandras uppdrag! Vilket innebär vi har förtroende

Läs mer

Redovisning av uppdrag beslutade av landstingsfullmäktige i landstingsplaner för åren samt

Redovisning av uppdrag beslutade av landstingsfullmäktige i landstingsplaner för åren samt TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1(1) Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2017-03-31 Diarienummer 170009 Landstingsstyrelsen Redovisning av uppdrag beslutade av landstingsfullmäktige i landstingsplaner

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97 Beslut vid regeringssammanträde den 21 september 2017 Ändring i uppdraget Regeringen beslutade

Läs mer

Framtidsbilder Hälso- och sjukvården i Norrbotten. år 2020

Framtidsbilder Hälso- och sjukvården i Norrbotten. år 2020 Framtidsbilder Hälso- och sjukvården i Norrbotten år 2020 1 Vad tycker du? Läs det här först En förklaring av begrepp Landstinget beslutade år 2009 att se över den framtida hälso- och sjukvården i Norrbotten.

Läs mer

Frekvenstabell 2014, Vårdbarometern

Frekvenstabell 2014, Vårdbarometern TILLGÅNG TILL SJUKVÅRD Q1 Har du någon gång under de senaste 6 månaderna besökt sjukvården som patient? Ja 27064 67 66 63 70 Nej 13473 33 33 37 30 Minns ej/vill ej svara 273 1 Q2 Har du någon gång under

Läs mer

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialberedningen Sammanträdesdatum 2014-11-12 64/71 44./. Bilaga. Handlingsplan psykiatrisk ohälsa I Norrbottens län finns sedan hösten 2013 en överenskommelse om samarbete

Läs mer

Kommittédirektiv. Beslut vid regeringssammanträde den 15 augusti 2019

Kommittédirektiv. Beslut vid regeringssammanträde den 15 augusti 2019 Dir. 2019:49 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till utredningen Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Beslut vid regeringssammanträde den 15 augusti 2019 Utvidgning och förlängd tid Regeringen

Läs mer

Uppdrag: Utveckla vården och omhändertagandet av äldre människor med psykisk ohälsa. Lägesrapport

Uppdrag: Utveckla vården och omhändertagandet av äldre människor med psykisk ohälsa. Lägesrapport Uppdrag: Utveckla vården och omhändertagandet av äldre människor med psykisk ohälsa Lägesrapport 2018-09-20 Bakgrundsbeskrivning: Sverige har idag 1,7 miljoner invånare som är 65 år och äldre. Antalet

Läs mer

I Landstinget Dalarna har vi identifierat följande utmaningar:

I Landstinget Dalarna har vi identifierat följande utmaningar: för moderaterna i Dalarna. Landstingets uppdrag. Landstinget Dalarna ska erbjuda en tillgänglig hälso- och sjukvård av högsta kvalitet, en serviceinriktad kollektivtrafik och ett brett kulturutbud. Vi

Läs mer

KÖFRI SJUKVÅRD I KALMAR LÄN

KÖFRI SJUKVÅRD I KALMAR LÄN KÖFRI SJUKVÅRD I KALMAR LÄN Rödgrönt samarbete för framtiden 2 Gemensam sjukvårdspolitisk valplattform 2010 för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Kalmar län Trygg vård och korta köer

Läs mer

Invånarpanelen: E-tjänster och tillgänglighet till hälsocentraler

Invånarpanelen: E-tjänster och tillgänglighet till hälsocentraler Invånarpanelen: E-tjänster och tillgänglighet till hälsocentraler Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Enkätfrågor och underlag... 3 1.2 Undersökningstid... 3 1.3 Deltagare... 3 1.4 Analys av deltagarna... 4

Läs mer

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad HSNS 2018-00072 Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad 2018-06-20 1 (6) Bakgrund Hälso- och sjukvårdsnämndens mål och inriktning är utgångspunkten för nämndens beställningsarbete

Läs mer

Trend Vårdbarometern 2010-2014

Trend Vårdbarometern 2010-2014 Har du någon gång under de senaste 6 månaderna besökt sjukvården som patient? Ja 63% 64% 64% 66% 67% Nej 37% 36% 36% 34% 33% Har du någon gång under de senaste 6 månaderna besökt sjukvården som medföljande

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören inför 2008 Hälso- och sjukvårdsnämnden ger följande uppdrag till landstingsdirektören som ytterst ansvarig tjänsteman för hälso- och sjukvården.

Läs mer

Redovisning av uppdrag beslutade av landstingsfullmäktige i landstingsplaner för åren samt

Redovisning av uppdrag beslutade av landstingsfullmäktige i landstingsplaner för åren samt TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1(1) Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2017-03-16 Reviderad 2017-03-21 Diarienummer 170009 Landstingsstyrelsen Redovisning av uppdrag beslutade av landstingsfullmäktige

Läs mer

sá=ìíîéåâä~ê î êçéå 1

sá=ìíîéåâä~ê î êçéå 1 sá=ìíîéåâä~ê î êçéå 1 De flesta experter - både i Sverige och internationellt - anser att svensk vård håller mycket hög kvalitet och standard, fördelas rättvist efter behov och till en jämförelsevis låg

Läs mer

Ärende 5 - Sammanfattning av genomförda dialoger. Rapport från dialogerna Hälso och sjukvårdsstrategin

Ärende 5 - Sammanfattning av genomförda dialoger. Rapport från dialogerna Hälso och sjukvårdsstrategin Ärende 5 - Sammanfattning av genomförda dialoger Rapport från dialogerna Hälso och sjukvårdsstrategin Uppdrag från regionstyrelsen till lokala nämnder De lokala nämnderna ska under mars och/eller april

Läs mer

Området psykisk hälsa från ett nationellt perspektiv 1-2 april 2019 Zophia Mellgren

Området psykisk hälsa från ett nationellt perspektiv 1-2 april 2019 Zophia Mellgren Området psykisk hälsa från ett nationellt perspektiv 1-2 april 2019 Zophia Mellgren A tremendous challenge now and towards 2030 when 40% av befolkningen har närstående med psykisk sjukdom 10% av barnen

Läs mer

Yttrande över motion 2017:35 av Susanne Nordling (MP) m. fl. om att stärka primärvårdens ansvar

Yttrande över motion 2017:35 av Susanne Nordling (MP) m. fl. om att stärka primärvårdens ansvar Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Malin Bonin TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-10 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-11-21 1 (3) HSN 2017-1305 Yttrande över motion 2017:35 av Susanne Nordling (MP) m.

Läs mer

Kommittédirektiv. Patientens rätt i vården. Dir. 2007:90. Beslut vid regeringssammanträde den 20 juni 2007

Kommittédirektiv. Patientens rätt i vården. Dir. 2007:90. Beslut vid regeringssammanträde den 20 juni 2007 Kommittédirektiv Patientens rätt i vården Dir. 2007:90 Beslut vid regeringssammanträde den 20 juni 2007 Sammanfattning av uppdraget Utredaren skall lämna förslag på hur patientens ställning och inflytande

Läs mer

Redovisning av uppdrag beslutade av landstingsfullmäktige i landstingsplaner för åren , , , samt

Redovisning av uppdrag beslutade av landstingsfullmäktige i landstingsplaner för åren , , , samt TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1(1) Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum -01-19 Diarienummer 170009 Landstingsstyrelsen Redovisning av uppdrag beslutade av landstingsfullmäktige i landstingsplaner för

Läs mer

Yttrande över motion 2012:24 av Helene Öberg(MP) och Vivianne Gunnarsson (MP) om satsning på äldre och äldre multisjuka

Yttrande över motion 2012:24 av Helene Öberg(MP) och Vivianne Gunnarsson (MP) om satsning på äldre och äldre multisjuka Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Gunilla Benner-Forsberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-06-25 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-09-03, p 9 1 (5) HSN 1212-1540 Yttrande över motion 2012:24 av Helene

Läs mer

Samverkan i missbrukar- och beroendevården En gemensam policy för missbrukarvård och specialiserad beroendevård i landstinget och kommunerna i

Samverkan i missbrukar- och beroendevården En gemensam policy för missbrukarvård och specialiserad beroendevård i landstinget och kommunerna i Samverkan i missbrukar- och beroendevården En gemensam policy för missbrukarvård och specialiserad beroendevård i landstinget och kommunerna i Stockholms län Samverkan i missbrukar- och beroendevården

Läs mer

2011-04-11. Agenda för akutsjukvården i Västra Götalandsregionen

2011-04-11. Agenda för akutsjukvården i Västra Götalandsregionen 2011-04-11 Agenda för akutsjukvården i Västra Götalandsregionen Inledning Under de senaste åren har akutsjukvården varit i starkt fokus i Västra Götalandsregionen. En av orsakerna till detta är att politiken

Läs mer

Budgetunderlag Primärvård

Budgetunderlag Primärvård TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Annika Hagstedt Hälso- och sjukvård +46155245753 2016-05-30 PVN16-0126-1 Ä R E N D E G Å N G Primärvårdsnämnden M Ö T E S D A T

Läs mer

Sammanställning 1. Bakgrund

Sammanställning 1. Bakgrund Sammanställning 1 Blandat lärande nätverk Sörmlands län 27 september 2016 om Delaktighet och bemötande ur ett anhörigperspektiv, samverkan mellan kommuner och landstinget. Bakgrund Nämnden för socialtjänst

Läs mer

Lokal handlingsplan fo r folkha lsoarbete

Lokal handlingsplan fo r folkha lsoarbete 1 (5) 2019-04-11 Lokal handlingsplan fo r folkha lsoarbete Bakgrund Hälsan i Stockholms län är allmänt god och den förväntade medellivslängden stiger för varje år. Hjärt- och kärlsjukdomar minskar, antalet

Läs mer

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. För det första avstyrker vi bedömningen (kapitel 9.7) att bara äldre ska omfattas av skyldighet för huvudmännen att utföra

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. För det första avstyrker vi bedömningen (kapitel 9.7) att bara äldre ska omfattas av skyldighet för huvudmännen att utföra HANDIKAPP FÖRBUNDEN Sundbyberg 2016-05-25 Dnr.nr: S2016/00212/FS Vår referens: Sofia Karlsson Mottagarens adress: s. r e gis trätor @re ger ingska nsliet.se s.fs@regeringskansliet.se Effektiv vård (SOU

Läs mer

Budgetunderlag 2014-2016 PVN

Budgetunderlag 2014-2016 PVN Hälso- och sjukvårdsförvaltningen D A T U M D I A R I E N R 2013-03-08 PVN-HSF13-029 Budgetunderlag 2014-2016 PVN Nämndens reaktion på budgetramen I anvisningarna till budgetunderlaget står att landstinget

Läs mer

Framtidsplan för hälso- och sjukvården - första steget i genomförandet

Framtidsplan för hälso- och sjukvården - första steget i genomförandet Framtidsplan för hälso- och sjukvården - första steget i genomförandet Beskrivning av inriktning för vården och förslag till investeringar för framtidens hälso- och sjukvård i Stockholm. Beslutas i Landstingsfullmäktige

Läs mer

Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län

Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Uppstartsmöte Ny lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Kalmar läns-

Läs mer

SAMMANHÅLLEN ASIH FÖR VÄSTRA LÄNSDELEN I SÖRMLAND

SAMMANHÅLLEN ASIH FÖR VÄSTRA LÄNSDELEN I SÖRMLAND Hälso- och sjukvård HANDLÄGGARE DATUM DIARIENR Gunilla Carlsson-Kjell, Jan Jälkinger 2009-10-22 HN-HOS09-382 SAMMANHÅLLEN ASIH FÖR VÄSTRA LÄNSDELEN I SÖRMLAND Bakgrund Organisationen för svårt sjuka patienter

Läs mer

Regionprogram Gävleborg

Regionprogram Gävleborg Närodlad politik FÖR HELA GäVLeBORG Regionprogram Gävleborg 2018-2022 Närodlad politik innebär närhet till beslut och att kunna påverka sin egen vardag. Det handlar om en grön, social och jordnära liberalism.

Läs mer

Budgetriktlinjer

Budgetriktlinjer Budgetriktlinjer 2018-2020 Landstinget i Kalmar län 2017-05-09 Alliansens riktlinjer inför budget och plan 2018-2020 Våra viktigaste punkter Detta är de viktigaste åtgärderna i Alliansens budgetriktlinjer,

Läs mer

Lättläst program för landstingsvalet 2018

Lättläst program för landstingsvalet 2018 Lättläst program för landstingsvalet 2018 Kristdemokraternas förslag för ett bättre Västra Götaland Facebook: facebook.com/kdvastragotalandsregionen Twitter: @KD_VGR Webbplats: wp.kristdemokraterna.se/vg/

Läs mer

En god och rättvis vård för alla i Blekinge. Socialdemokraterna BLEKINGE

En god och rättvis vård för alla i Blekinge. Socialdemokraterna BLEKINGE En god och rättvis vård för alla i Blekinge. Socialdemokraterna BLEKINGE EN GOD OCH RÄTTVIS VÅRD FÖR ALLA Alla medborgare och patienter ska känna trygghet i att de alltid får den bästa vården, oavsett

Läs mer

Hälso- och sjukvårdslagen, Socialtjänstlagen, Lagen om stöd och service, Skollagen samt Lagen om psykiatrisk tvångsvård.

Hälso- och sjukvårdslagen, Socialtjänstlagen, Lagen om stöd och service, Skollagen samt Lagen om psykiatrisk tvångsvård. Styrande måldokument Strategi Sida 1 (6) Strategi psykisk hälsa i Norrbottens län 2018-2021 Region Norrbotten har tillsammans med Norrbottens Kommuner beslutat att i samverkan upprätta en länsgemensam

Läs mer

Vård i världsklass för alla

Vård i världsklass för alla Vård i världsklass för alla Vård i världsklass för alla Det här är Vårdförbundets valmanifest med konkreta reformförslag riktat till landets politiker. Vi är ett växande yrkesförbund som samlar över 114

Läs mer

Vänsterpartiets förslag avseende Hälso- och sjukvårdsutskottet Jönköpings underlag för flerårsplan 2015-16.

Vänsterpartiets förslag avseende Hälso- och sjukvårdsutskottet Jönköpings underlag för flerårsplan 2015-16. Vänsterpartiets förslag avseende Hälso- och sjukvårdsutskottet Jönköpings underlag för flerårsplan 2015-16. Hälsa är en mänsklig rättighet ingen handelsvara. Den svenska modellen för välfärd i allmänhet

Läs mer

Framtidens Hälso- och sjukvård. Livskvalitet för dig, vårdkvalitet för oss

Framtidens Hälso- och sjukvård. Livskvalitet för dig, vårdkvalitet för oss 1 Framtidens Hälso- och sjukvård Livskvalitet för dig, vårdkvalitet för oss Kompetens Kvalitet Befolkningsförändringar Ojämlik hälsa Folksjukdomar Tio utmaningar för Landstinget Blekinge Global sårbarhet

Läs mer

godkänna hälso- och sjukvårdsdirektörens föreslag till huvudinriktning i utredningen om hur Vårdval seniorvård ska utformas

godkänna hälso- och sjukvårdsdirektörens föreslag till huvudinriktning i utredningen om hur Vårdval seniorvård ska utformas Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Peter Lundqvist TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-09-01 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-09-28 1 (3) HSN 2017-0969 Förslag till huvudinriktning för utredningen av Vårdval

Läs mer

Fråga Svarsalternativ T. Q1 Har du någon gång under de senaste 6 månaderna besökt sjukvården som patient?

Fråga Svarsalternativ T. Q1 Har du någon gång under de senaste 6 månaderna besökt sjukvården som patient? Q1 Har du någon gång under de senaste 6 månaderna besökt sjukvården som patient? Ja 63% 64% 64% Nej 37% 36% 36% Q2 Har du någon gång under de senaste 6 månaderna besökt sjukvården som medföljande anhörig/närstående?

Läs mer

Ny webb och inrapportering av redovisning

Ny webb och inrapportering av redovisning PROGRAM 10.00-10.10 Välkomna Ing-Marie Wieselgren 10.10-10.30 Varför gör vi det här? Ing-Marie Wieselgren 10.30-11.00 Arbetet med handlingsplanerna 2017 Ing-Marie Wieselgren och Marit Grönberg Eskel 11.00-11.30

Läs mer

Tillgängligheten till BUP påbörjad fördjupad utredning/behandling var bättre men inte helt bra.

Tillgängligheten till BUP påbörjad fördjupad utredning/behandling var bättre men inte helt bra. 1 Datum Diarienummer UR 1 Verksamhetsområde: Psykiatrin i Halland Period: januari mars 2017 1. Sammanfattning Den samlade utvecklingen under perioden har, i allt väsentligt, gått åt rätt håll. På totalen

Läs mer

Framtidsplan för hälso- och sjukvården. mer vård, bättre lokaler och nya arbetssätt

Framtidsplan för hälso- och sjukvården. mer vård, bättre lokaler och nya arbetssätt Framtidsplan för hälso- och sjukvården mer vård, bättre lokaler och nya arbetssätt Catarina Andersson Forsman, Hälso- och sjukvårdsdirektör, NKS-konferensen 25 april 2014 Sidan 2 Stockholms län växer vårdbehovet

Läs mer

Inriktningsbeslut om Vårdval 2.0 (Beslut enligt delegation) RS170510

Inriktningsbeslut om Vårdval 2.0 (Beslut enligt delegation) RS170510 Protokoll Sammanträdesdatum 2017-10-24 Regionstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott 171 Inriktningsbeslut om Vårdval 2.0 (Beslut enligt delegation) RS170510 Beslut Regionstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott

Läs mer

Fördjupad analys och handlingsplan

Fördjupad analys och handlingsplan Fördjupad analys och handlingsplan Barn och unga till och med 24 år inklusive ungdomsmottagningarna 31 oktober 2017 Datum Handläggare 2017-10-30 Henrik Kjellberg Landstingets kansli Hälso och sjukvård

Läs mer

Sverigedemokraterna är ett socialkonservativt parti med nationalistisk grundsyn. Vi

Sverigedemokraterna är ett socialkonservativt parti med nationalistisk grundsyn. Vi Sverigedemokraterna är ett socialkonservativt parti med nationalistisk grundsyn. Vi betraktar oss som ett mittenalternativ och ett tredje block i svensk politik. Vi kombinerar strävandet efter social-

Läs mer

Exempel på prioriteringsarbete inom Stockholms läns landsting

Exempel på prioriteringsarbete inom Stockholms läns landsting Exempel på prioriteringsarbete inom Stockholms läns landsting 7:e Nationella Prioriteringskonferensen Gävle oktober 2013 Ann Fjellner senior medicinsk rådgivare Historik Stockholms läns landsting började

Läs mer

Läkarförbundets förslag för en god äldrevård:

Läkarförbundets förslag för en god äldrevård: Läkarförbundets förslag för en god äldrevård: Primärvården är basen utveckla vårdvalet Flera geriatriker och reformera öppenvården Inför en kommunöverläkare Inför namngiven huvudansvarig vårdgivare Öka

Läs mer

Hur ska brukarens inflytande öka?

Hur ska brukarens inflytande öka? Hur ska brukarens inflytande öka? 1. Vilka åtgärder krävs för att sjukvården ska bli bättre på att involvera psykiatripatienter när det gäller deras egen vård och val mellan olika behandlingsalternativ?

Läs mer

Fortsatt utveckling av privata driftsformer inom vuxenpsykiatrisk vård

Fortsatt utveckling av privata driftsformer inom vuxenpsykiatrisk vård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-03-25 1 (6) HSN 1503-0333 Handläggare: Conny Gabrielsson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-04-28, p 5 Fortsatt utveckling av privata driftsformer

Läs mer

BOKSLUT. -Vår resa mot Sveriges friskaste län 2025-

BOKSLUT. -Vår resa mot Sveriges friskaste län 2025- BOKSLUT -Vår resa mot Sveriges friskaste län 2025- Majoriteten i Landstinget Sörmland 2010-2014 Inledning Vår resa mot Sveriges friskaste län 2025 6 479 anställda som årligen utför 535 000 läkarbesök,

Läs mer

Vårdkris Östergötland #24förslag till åtgärder utifrån möten med vårdpersonal och besök i vården under våren 2017

Vårdkris Östergötland #24förslag till åtgärder utifrån möten med vårdpersonal och besök i vården under våren 2017 Linköping den 24 maj 2017 Vårdkris Östergötland #24förslag till åtgärder utifrån möten med vårdpersonal och besök i vården under våren 2017 Bakgrund Sedan en lång tid finns det problem med vårdplatser

Läs mer

Medborgarförslag 14/2017 om särskilda äldremottagningar och geriatrisk specialistkompetens på hälsocentraler

Medborgarförslag 14/2017 om särskilda äldremottagningar och geriatrisk specialistkompetens på hälsocentraler Ärende 24 Primärvårdsledningen TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2018-01-10 Diarienummer 170627 Sida 1 (2) Landstingsfullmäktige Medborgarförslag 14/2017 om särskilda äldremottagningar och geriatrisk specialistkompetens

Läs mer

Den moderna vårdcentralen. Krav, trender och expertråd

Den moderna vårdcentralen. Krav, trender och expertråd Den moderna vårdcentralen Krav, trender och expertråd Innehåll Sid 3. Sammanfattning Sid 4. Kapitel 1 - Utmaningarna för vårdcentralen Sid 6. Kapitel 2 - Dessa kompetenser behövs Sid 7. Kapitel 3 - Modern

Läs mer

Förslag på en ny modern Psykiatri

Förslag på en ny modern Psykiatri 1(5) Förslag på en ny modern Psykiatri Bakgrund Område Psykiatri i Region Jämtland Härjedalen har under 2018 genomlysts i syfte att föreslå förändringar för en mer jämlik och effektiv vård för länets medborgare.

Läs mer

Mobil närvård - nulägesrapport. Karin Fröjd Regional projektledare

Mobil närvård - nulägesrapport. Karin Fröjd Regional projektledare Mobil närvård - nulägesrapport Karin Fröjd Regional projektledare Modellen Mobil närvård Mobil närvård bygger på att kommunen står för basverksamheten, samt dygnet runt-funktionen, och arbetar tätt tillsammans

Läs mer