Nyhet! Lägenhetsfond med valfrihet sid 2 Nyhet! Botid blir kötid sid 4 Nyhet! Ny hemsida sid 8 Ljuset kommer snart sid 7 Vi bjuder på cirkus!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nyhet! Lägenhetsfond med valfrihet sid 2 Nyhet! Botid blir kötid sid 4 Nyhet! Ny hemsida sid 8 Ljuset kommer snart sid 7 Vi bjuder på cirkus!"

Transkript

1 Augusti 2012 Nyhet! Lägenhetsfond med valfrihet sid 2 Nyhet! Botid blir kötid sid 4 Nyhet! Ny hemsida sid 8 Ljuset kommer snart sid 7 Vi bjuder på cirkus! sid 6

2 Inledning Nu inför Alingsåshem Om man äger och förvaltar drygt lägenheter samtidigt som man dessutom ständigt bygger nytt då händer det alltid någonting. Vi förvaltar hem, och hem är fulla av människor. Där det finns människor finns det liv och där det finns liv händer det saker. I år händer det extra mycket hos Alingsåshem. Vi välkomnar de första hyresgästerna till kv Ljuset, och vi inför flera nyheter för att du som hyresgäst skall få extra valfrihet i ditt boende. Vi inför en ny lägenhetsfond där du kan välja själv när du vill byta ytskikt; vi inför botid som kötid och vi lanserar en ny hemsida firar Alingsåshem också 20 år. Mycket har hänt sedan Vårt uppdrag har t.ex. ändrats från att förvalta hus till att förvalta bostäder. För oss är det en bra utveckling. En sak är nämligen alltid densamma: husen finns där för att människor skall bo i dem det är därför vi heter Alingsåshem. För att fira våra föregående 20 år och för att lansera framtidens erbjudanden så bjuder vi i höst, gemensamt med Hyresgästföreningen, alla våra hyresgäster på cirkus! För när vi firar så vill vi fira med er. Utan hyresgäster vore våra bostäder bara hus. Det är hyresgästerna som får något att hända: det är ni som gör det till hem. 2 Alingsåshem, augusti 2012 Från och med 1 oktober 2012 inför Alingsåshem ett nytt system för lägenhetsunderhåll. Systemet innebär att våra hyresgäster får större valfrihet och en möjlighet att få rabatt på hyran. Det är ett sätt för oss att belöna trogna hyresgäster och dem som tar bra hand om sin lägenhet. Det hela styrs av den nya lägenhetsfonden. Alingsåshem utför alltid löpande underhåll både ute och inne på sina fastigheter. Det måste vi göra för att husen skall hållas fräscha och fungera som de skall. Ibland måste vi också göra större insatser, som att byta avloppsrör eller varmvattenberedare. Som hyresgäst kanske man inte ens märker de här insatserna: ventilationshuven kanske monterades uppe på taket medan man själv var på jobbet. Vad man däremot märker väldigt tydligt är när något görs i den egna lägenheten. Därför tänkte vi att hyresgästerna nu skall få mer valfrihet när det gäller underhållet av ytskikten i sitt eget hem. Nu väljer DU! Förr har vi haft ett system som beräknat att ytor som mattor, tapeter och målningsarbeten skall hålla i ett visst antal år. När dessa år gått bytte vi gratis ut skikten om hyresgästen bad om det. Ville du byta ytskikt tidigare fick du betala för det. * OBS! Detta gäller inte för de kooperativa hyresrätterna på Höknäbbet. I detta område kommer underhållssystemet att fungera som förut.

3 Med det nya systemet får du möjlighet att få nya ytskikt när du vill så länge det finns pengar i din lägenhetsfond. Det är du som hyresgäst som bestämmer när underhållet skall utföras och i vilka rum (utom i våtrum, där vi fortfarande gör periodiska underhåll). En viss summa pengar avsätts till fonden varje månad. Hur stor denna summa är, beror på hur många kvadratmeter lägenheten har. Utnyttjar du inte fonden blir den överfull, och då får du rabatt på hyran istället! Är du alltså rädd om lägenheten och inte byter ytor så ofta, eller är nöjd med det som redan finns, så får du en lägre hyra. Med din nya större valfrihet kan du till exempel välja att göra om köket. Du kan själv välja tapeter, golv och köksluckor. Allt på en gång, allt enligt din smak, och allt helt gratis i alla fall så länge det finns pengar i fonden. Så här fungerar det Fonden Fonden är bunden till lägenheten, inte till personen. Har föregående hyresgäst tömt fonden får du vänta på att den fylls på igen. Fonden fylls på månadsvis. Beloppet beror på lägenhetens storlek. Hur mycket du har i fonden ser du under Mina sidor och på din hyresavi. Räcker inte pengarna i fonden till det du vill göra kan du lägga till pengar själv. Pengar tillbaka Fonden har ett maxtak för hur mycket pengar det kan finnas i den. Har du inte utnyttjat fonden när maxtaket nåtts, kommer din hyra att månadsvis minskas med det överskjutande beloppet. Pengar tillbaka! Pengarna kan inte tas ut kontant. Begränsningar Du kan inte beställa underhåll efter att du sagt upp din lägenhet. Du måste betala mellanskillnad om dina val kostar mer än vad som finns i fonden. Alingsåshem kan neka användande av fonden om du har skulder till oss. Fonden kan inte utnyttjas till vitvaror, badrum och bänkskivor. Val Golv, köksluckor och tapeter beställs genom Alingsåshem. Utbudet av standardsaker som du kan välja på kommer att finnas för påsikt i vår reception på S Strömgatan 6. Gör du dyrare val får du själv bekosta mellanskillnaden. Beställning av underhåll Precis som idag sker all beställning av underhåll i dialog med husvärdarna. Utföra arbetet själv? Du får utföra arbetet själv, men det måste göras fackmannamässigt. Kontakta din husvärd först! Alingsåshem skall besiktiga och godkänna alla egna arbeten.

4 Så här fungerar det 1. Har du inte ett bostadshyresavtal hos Alingsåshem samlar du köpoäng som vanligt, dvs. en poäng om dagen, och måste komma ihåg att uppdatera din köplats årligen. Vanliga köpoäng 2. Har du ett bostadshyresavtal hos Alingsåshem men vill söka annan lägenhet via Alingsåshems bostadskö aktiveras Botid som kötid när du anmäler intresse för en ledig lägenhet. Varje dag som du bott i din nuvarande lägenhet hos Alingsåshem ger en poäng. Vanliga köpoäng 3. Flyttar du ifrån Alingsåshem omvandlas dina botids-poäng till köpoäng. Sedan får du själv uppdatera dej en gång om året för att inte tappa poängen. Vanliga köpoäng 4. Flyttar du inom Alingsåshem nollställs dina botids-poäng. Vanliga köpoäng 4 Botids-poäng Botids-poäng Botids-poäng Alingsåshem har beslutat att premiera sina trogna hyresgäster genom att införa ett nytt system för bokön: från och med oktober kommer man som hyresgäst att ha sin botid i nuvarande lägenhet som kötid. Boende hos Alingsåshem har redan i dag en liten fördel vid lägenhetsbyten inom vårt bestånd, eftersom uppsägningstiden på den gamla lägenheten är två månader, till skillnad från vanliga tre månader. Nu vill vi göra lite mer för att belöna de hyresgäster som bott länge hos oss. Från och med oktober blir botid detsamma som kötid. Det innebär att du som har ett bostadshyresavtal hos Alingsåshem inte kommer att behöva anmäla dig och vara aktiv i bostadskön bara för säkerhets skull. Köpoängen aktiveras när du aktivt börjar söka omflyttning. Lediga lägenheter presenteras, och söks, som tidigare via vår hemsida. Inflyttningsdag blir första ködag Är du boende hos oss och aktiverar dig som bostadssökande så kontrolleras inflyttningsdag på det gällande kontraktet. Detta räknas sedan som den första ködagen. Exempel: Har du bott tio år i din nuvarande lägenhet har du alltså redan 10 år x 365 dagar = 3650 köpoäng. Observera att det bara är det senaste kontraktet som ger botids-poäng. Om du först bott 10 år hos Alingsåshem (dvs poäng) och sedan flyttat till en lägenhet där du bott ett år (dvs. 365 poäng) så har du nu 365 poäng som du kan använda. Precis som för en vanlig köpoäng så ger 1 dag i botids-kön 1 poäng. När man får ett nytt kontrakt nollställs poängen. Har du frågor? Kontakta Marknadsavdelningen på tel. nr eller besök vår kundmottagning på Södra Strömgatan 6.

5 Under läsåret 2012/2013 kommer Alingsåshem i samarbete med Alströmergymnasiet att hyra ut tre lägenheter till elever på gymnasiets nationella idrottsutbildning (NIU). NIU är ett nytt erbjudande som innebär att Alströmergymnasiet är ett av få gymnasier i Sverige, där man på skoltid kan träna fotboll eller handboll på elitnivå. Eftersom programmet har nationell intagning kommer en del elever långväga ifrån. För att underlätta studieperioden för dessa elever har Alingsåshem ställt tre lägenheter på Brogården till Alströmergymnasiets förfogande. Lägenheterna består av två treor och en tvåa som ligger i de hittills inte renoverade husen på Knektegårdsgatan. Läsåret 2012/2013 är det elever som skall plugga på handbollsgymnasiet som kommer att hyra de åtta rummen här. Alingsåshem ser fram emot samarbetet med Alströmergymnasiet och ser detta som ett sätt att bidra till att främja utvecklingen av Alingsås utbildningsalternativ och idrottsliv. Samtidigt kan vi kanske hjälpa till att säkra återväxten i våra idrottslag Alingsåshems sommarjobbare 2012 Sommaren 2012 har Alingsåshem välkomnat 13 sommarjobbare som har förstärkt våra ordinarie team under juni, juli och augusti. Alla ungdomarna är mellan 16 och 20 år. Åtta av dem är kommunala sommarjobbare och av dem bor de flesta i Alingsåshems områden det tycker vi är extra roligt eftersom det innebär att de får arbeta på hemmaplan. Varje sommarjobbare har varit hos oss i tre till fyra veckor. Under den tiden har de fått hjälpa till både med ordinarie sysslor och med Sommarjobbare augusti Sommarjobbare juni-juli de extrauppgifter som vi passar på att göra under sommarmånaderna. Det är viktigt att erbjuda sommarjobbarna meningsfull sysselsättning, säger Ing-Marie Odegren, VD på Alingsåshem. Alla skall kunna känna att de har gjort nytta när de går hem för dagen. Och nytta har sommarjobbarna verkligen gjort. De har röjt i källare, vindar och förråd och gjort att vi kunnat köra bort lassvis med skräp. De har målat lekplatser och förhöjt trivseln genom att snygga till på gårdarna. De har tvättat bort alger från fasader och målat trappräcken. De två sommarjobbare som var placerade på kontoret cyklade dessutom omkring och hjälpte oss att fotodokumentera våra områden. Vi tackar för hjälpen! 5

6 Kolla dina avier på nätet Du vet väl att du alltid kan se dina hyresavier på genom att logga in på Mina sidor? Där kan du både kontrollera OCR-nummer och ditt saldo. Kom ihåg att runt månadsskiftena tar det alltid ett par dagar innan dina betalningar syns. Frågor? Kontakta Alingsåshems Marknadsavdelning på tel. nr För att riktigt sätta fart på en händelserik höst, så bjuder Alingsåshem och Hyresgästföreningen tillsammans in till gratis cirkus. Alla våra hyresgäster och förskolorna i Alingsås är välkomna till Nolhagavallen för att ta del av Cirkus Skratt! BoDagar I år firar Alingsås BoDagar 10-årsjubileum. Det firas med fler utställare, mer aktiviteter och utökade öppettider. Temat för årets utställning är passande nog Framtidens boende. Nytt för i år är att BoDagar är flyttat till hösten, och hålls under helgen september. Platsen är som vanligt Lilla Torget mitt i Alingsås. Alingsåshem kommer förstås att finnas på plats för att fira våra 20 år, och för att presentera vår nya hemsida, vårt nya kösystem, och vår nya fond för underhåll. Vi ses väl där? Källsortering Behöver du tips och råd om källsortering? Besök kommunens hemsida, där finns utförlig information om avfallshantering. 6 Fredagen den 7 september kommer Cirkus Skratt till stan exklusivt för Alingsåshems och Hyresgästföreningens gäster. Under fredagen kommer Cirkus Skratt att hålla en eftermiddagsoch en kvällsföreställning i sitt jättestora tält på Nolhagavallen. Till eftermiddagsföreställningen har vi bjudit in alla Alingsås förskolor, och till kvällsföreställningen är alla våra hyresgäster välkomna. Ett tusenmannatält Cirkus Skratt har hållit på sedan 1984 och har nu ett av Sveriges största cirkustält: personer får plats vid varje föreställning, och kan bekvämt sitta på stolar med ryggstöd. Under två timmar får dessa besökare se clowner, akrobater, hästar, hundar och jonglörer. Efter föreställningen finns det möjlighet att komma och hälsa på djuren. Alingsåshem kommer att finnas i entrétältet tillsammans med Hyresgästföreningen, så det finns faktiskt möjlighet att komma och hälsa på oss också. Tid: Fredag 7 september 2012 klockan Insläpp börjar kl Biljetter Som hyresgäst kan du från och med 20 augusti hämta dina cirkusbiljetter i vår kundmottagning på Södra Strömgatan 6. Vi har cirka biljetter att dela ut men sedan är de slut. Det är alltså först till kvarn som gäller. Varje hyresgäst får hämta ut maximalt sex biljetter. OBS! Alla som skall gå på föreställningen måste ha en biljett. Blir det några biljetter över så kommer vi att dela ut dem ifrån biljettluckan utanför cirkusen, med start kl Tillgänglighet Vi strävar efter att göra föreställningen tillgänglig för alla. Det finns särskilt reserverade platser för besökare med rörelsehinder. Säg till i förväg så förbereder vi platserna åt er! Om du bokat en plats med hög tillgänglighet får du gärna komma runt kl , så finns det gott om tid att göra det bekvämt för dig. Plats: Nolhagavallen, Alingsås Pris: Helt gratis för våra hyresgäster! Alla är VIP

7 Den förste september är det dags för de första hyresgästerna att flytta in på den vackert klingande adressen Paradisgatan, kvarteret Ljuset. Byggnationen i kvarteret Ljuset kanske mera känt som den gamla gasverkstomten har pågått i nästan exakt ett år. Innan dess utfördes marksaneringar i området. Denna idylliska plätt mark på landremsan mellan Lillån och Säveån var under halva 1900-talet kraftigt förorenad sedan stadens gasverk legat här Nu är tomten i nyskick och de kommande hyresgästerna kan se fram emot att promenera över det lilla torget, i grönområdena och den lilla lekplats som just nu är under projektering. För tillfället är Alingsåshems sjuvånings passivhus ensamt i kvarteret, men HSB har just påbörjat byggnationen av två punkthus och ett radhus. I vårt hus har samtliga 25 lägenheter balkonger och utsikt mot de omgivande åarna och den täta grönskan. Att det är ett passivhus innebär en extremt bra isolering som gör att det inte behövs några värmeelement i huset de boende värmer istället själva upp sina hem genom sina aktiviteter och sin kroppsvärme. Vi ser fram emot att välkomna våra nya hyresgäster som skall börja fylla Paradisgatan med värme! På >> Vi bygger kan du se ett galleri över hur huset har växt fram. Porträtt: Robert Persson Alingsås kommun Maurice Asso Ljus i Alingsås på Klockan I år kommer Lights in Alingsås väldigt nära Alingsåshem. Både vårt eget huvudkontor och kvarteret Klockan kommer att ljussättas. Två av installationerna på årets ljuspromenad kommer att finnas precis utanför Alingsåshems dörr. Libanesen Maurice Asso skall Kv Klockan Arto Heiskanen ljussätta huset som vi delar med Alingsås Energi, och finländaren Arto Heiskanen kommer att designa ljuset kring kv Klockan. Exakt hur installationerna kommer att se ut vet vi inte ännu. Detta bestäms under den workshop som varje designer har med sitt cirka 15 man stora team veckan innan ljuspromenaden öppnar för allmänheten. Arto, som kommer från Tampere i Finland, är den ende av årets designers som varit i Alingsås förut. Han deltog vid workshopen Sedan dess har han arbetat bland annat i Finland, Ryssland och Kina. I Alingsås är han framförallt intresserad av att ljussätta västra sidan av kv Klockan, dvs. runt restaurang Momenti Liberi. Maurice, som kommer från Beirut, skall inte bara ljussätta ett hus som passande nog heter Ljuset det är dessutom huvudkontor för evenemangets elleverantör Maurice har tidigare ljussatt bland annat nattklubbar och resorts och har ett stort intresse för att arbeta med detaljer. Den 28 september till 4 november kommer vi att ha vår plats i strålkastarljuset. Läs mer om årets ljuspromenad på 7

8 I höst kommer Alingsåshems hemsida att få ett nytt utseende och nya funktioner Allt det här kan man se fram emot på nya hemsidan: Mina sidor har fått en helt ny utformning. Här kommer du lätt att - kunna se dina avier - skriva ut dina avier - se saldot i fonden för ditt valfria lägenhetsunderhåll - kunna göra serviceanmälningar - se nyheter för ditt område - se och ändra dina uppgifter - se dina köer och prenumerationer - vissa områden kan boka tvättstugan via hemsidan En förbättrad funktion för sökning av lediga objekt (med fler bilder, ritningar, kartor ) Intresseanmälan för p-platser, garage, lokaler och förråd En förbättrad nyhetsfunktion En förenklad struktur som gör det lättare att hitta Ny och fräsch design Alingsåshem får ny hemsida Den nuvarande hemsidan lanserades i november 2008 och innehöll då nyheter som serviceanmälan via nätet och möjlighet att se sina avier. Dessa funktioner kommer att finnas kvar och dessutom kommer vi att lägga till några användbara nyheter. Förhoppningen är att hemsidan efter renoveringen kommer att bli ännu mer lättillgänglig för alla, och att fler skall känna att den är en snabb källa till information. Vi har sett att många av svaren på de förfrågningar som vi får via telefon och i receptionen lätt går att hitta på hemsidan. Därför vill vi göra det ännu lättare och naturligare att själv hitta den information man söker. På det sättet slipper våra hyresgäster onödiga köer, och vi får mer tid att besvara de riktigt kluriga frågorna. Kort sagt kan man säga att vi alla vinner på en lätthanterlig hemsida! Nyfiken? Den nya hemsidan kommer att lanseras i oktober-november. Adressen kommer fortfarande att vara Hemsidan version 2008 är på väg ut. Kontakta oss: Serviceanmälan Besiktning, reparation och underhåll, telefontid: Måndag kl samt kl Tisdag till fredag kl Marknadsavdelningen Boendefrågor, telefontid: Måndag kl samt kl Tisdag till fredag kl Kundmottagning, Södra Strömgatan 6 Besökstid: Team Stockslycke Team Noltorp Team Brogården Måndag till fredag kl Team Boende samt kl

Vi är alla en del av någon annans värld

Vi är alla en del av någon annans värld Vinter 2013 Vi är alla en del av någon annans värld Sök pengar till ökad trivsel Vad händer just nu? Störande grannar De stora 3 PuL Inledning På Gotlandsfärjan så ser man överallt små skyltar med texten

Läs mer

Till dig som bor på Vasagatan 9

Till dig som bor på Vasagatan 9 Juni 2012 Till dig som bor på Vasagatan 9 Snart är det dags att bygga om huset på Vasagatan 9. Sedan årsskiftet har vi genom nyhetsbrev informerat dig och dina grannar om planerna och hur de kommer att

Läs mer

Johanna Rygaard och Nora Hjertén. Första flytten

Johanna Rygaard och Nora Hjertén. Första flytten Johanna Rygaard och Nora Hjertén Första flytten FF Första Flytten är till för dig som är på väg eller funderar på att flytta hemifrån för första gången inom Linköping. Vi kommer att besvara viktiga frågor

Läs mer

hyresrätten Hemma hos Ut i världen Hyresrättens historia från mitten av 1700-talet till idag ett temamagasin från ernst rosén

hyresrätten Hemma hos Ut i världen Hyresrättens historia från mitten av 1700-talet till idag ett temamagasin från ernst rosén hyresrätten ett temamagasin från ernst rosén Hemma hos Vi besöker tre familjer i hyresrätt Hyresrättens historia från mitten av 1700-talet till idag Ut i världen hur hyr man en bostad i ett annat land?

Läs mer

I Mellankrigssverige såg det betydlig annorlunda ut jämfört med i dag. Livet i storstaden var fattigt, och man bodde trångt i undermåliga bostäder

I Mellankrigssverige såg det betydlig annorlunda ut jämfört med i dag. Livet i storstaden var fattigt, och man bodde trångt i undermåliga bostäder RU N DT U R f ö l j m ed på en resa i vå r vä rld fa m i l j eb o s tä d er 2010 2011 H i s to r i e n b ö r ja d e 1936 I Mellankrigssverige såg det betydlig annorlunda ut jämfört med i dag. Livet i storstaden

Läs mer

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer

informerar Svinga klubban gratis i sommar Nya lägenheter i Nödinge Sjövallen mycket mer än en idrottsplats www.alebyggen.

informerar Svinga klubban gratis i sommar Nya lägenheter i Nödinge Sjövallen mycket mer än en idrottsplats www.alebyggen. informerar www.alebyggen.se Nr 2 juni 2004 Svinga klubban gratis i sommar Monica Bogren spelade för styrelsen i Hyresgästföreningen Södra Bohuslän i Bangolfcupen. Nya lägenheter i Nödinge Sjövallen mycket

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

Processledar manual. Landsbygd 2.0

Processledar manual. Landsbygd 2.0 Processledar manual Landsbygd 2.0 Inledning och tips Bilda grupper Börja med att placera deltagarna i grupper om ca 5-8 personer i varje. De som kommer från samma ort ska vara i samma grupp eftersom det

Läs mer

Koll på pengarna. Råd och tips om din ekonomi FÖLJ FAMILJEN JOHANSSON HJÄLP MED DIN BUDGET

Koll på pengarna. Råd och tips om din ekonomi FÖLJ FAMILJEN JOHANSSON HJÄLP MED DIN BUDGET 2015 Koll på pengarna FÖLJ FAMILJEN JOHANSSON HJÄLP MED DIN BUDGET Råd och tips om din ekonomi Din ekonomi Du vill att pengarna ska räcka hela månaden, varje månad. Du har något du vill spara till men

Läs mer

Sothönsgränd 5, 123 49 Farsta, Tel 08-949871, Fax 070-6155185, E-post: mail@bengtelmen.com

Sothönsgränd 5, 123 49 Farsta, Tel 08-949871, Fax 070-6155185, E-post: mail@bengtelmen.com Att klara av en livsomställning 1 ATT BLI PENSIONÄR Kompendium av Bengt Elmén socionom Sothönsgränd 5, 123 49 Farsta, Tel 08-949871, Fax 070-6155185, E-post: mail@bengtelmen.com 2 ATT BLI PENSIONÄR INLEDNING

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

SPARA ENERGI DINA OSYNLIGA VARDAGSHJÄLTAR. Var med och gör skillnad du också. Pyssla med Energiarbetarna. 28 ENKLA TIPS Så sparar du energi i alla rum

SPARA ENERGI DINA OSYNLIGA VARDAGSHJÄLTAR. Var med och gör skillnad du också. Pyssla med Energiarbetarna. 28 ENKLA TIPS Så sparar du energi i alla rum Hela denna bilaga är en annons från SABO SPARA ENERGI Var med och gör skillnad du också Pyssla med Energiarbetarna SIDAN 10 DINA OSYNLIGA VARDAGSHJÄLTAR Det är smutsigt, varmt och slitsamt. Följ med oss

Läs mer

PYROLABLADET. Tvättstugan. Nya TV-kanaler. Förbjudet att vistas på taken utanför piskbalkongerna

PYROLABLADET. Tvättstugan. Nya TV-kanaler. Förbjudet att vistas på taken utanför piskbalkongerna PYROLABLADET Medlemsinformation för HSB Skärsätra nr 45 augusti -07 Tvättstugan Som de flesta säkert redan märkt har vi fått nytt lås och bokningssytem till tvättstugan. Låsbytet var planerat, eftersom

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Översvämning i västra Skaraborg

Översvämning i västra Skaraborg hemmaplan NR 3 2014 LÄNSFÖRSÄKRINGAR SKARABORG INFORMERAR Översvämning i västra Skaraborg Följ vårt arbete på plats Så gäller försäkringen SIDA 15 SKÖVDE TIBRO HJO LADDA FÖR HÖSTEN MED ELINA I TIMOTEIJ

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

Så blir Norrköping bättre för ungdomar!

Så blir Norrköping bättre för ungdomar! 2014-08-12 Så blir Norrköping bättre för ungdomar! - Förslag från Unga kommunutvecklare 2014 KS 2013/0967 EKONOMI- OCH STYRNINGSKONTORET Innehållsförteckning Inledning... 3 Metod... 3 Vilka är vi?... 4

Läs mer

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas En bättre värd? Antalet ombildningar av hyresrätt till bostadsrätt har ökat markant de senaste åren. Det väcker en hel del frågor

Läs mer

En skrift om vad som engagerar och motiverar oss. Drivkrafter. Att stimulera och stödja ideellt engagemang

En skrift om vad som engagerar och motiverar oss. Drivkrafter. Att stimulera och stödja ideellt engagemang En skrift om vad som engagerar och motiverar oss Drivkrafter 2 Inledning Vad driver volontärer att engagera sig ideellt? Och hur kan vi som volontärsamordnare skapa förutsättningar för volontären att upptäcka

Läs mer

Ett komplement till studiematerialet Aktivitet och självständighet - för personal på särskilt boende

Ett komplement till studiematerialet Aktivitet och självständighet - för personal på särskilt boende Ett komplement till studiematerialet Aktivitet och självständighet - för personal på särskilt boende Ni som arbetar med vårdtagarna har svaren, det gäller bara att hjälpas åt för att få fram dem. Förord

Läs mer

Bygg ett konvent som inte kraschar

Bygg ett konvent som inte kraschar Bygg ett konvent som inte kraschar En trevlig manual i att arrangera konvent skriven av arrangörerna till lajvkonventet Prolog 2009 Innehåll Introduktion 3 Börja här 4 Praktiskt 5 Program 7 Ekonomi 9 Marknadsföring

Läs mer

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för par där någon av er ska göra utlandstjänst 1 2 INNEHÅLL Allmän information 3 När man är ifrån varandra... 4 Tiden före insatsen 6 Vad är det som gör att vissa vill åka på insats?

Läs mer

Koll på pengarna. d Råd o. hjälp med din budget. ch tips om

Koll på pengarna. d Råd o. hjälp med din budget. ch tips om Koll på pengarna 2013 hjälp med din budget d Råd o ch om in ekonomi din ekonomi Vi har alla drömmar om framtiden. Vissa kanske vill köpa bostad eller bil, eller åka på en semesterresa. Andra skulle vilja

Läs mer

Om man får vara med mer och bestämma över sig själv då skulle det bli roligt

Om man får vara med mer och bestämma över sig själv då skulle det bli roligt Om man får vara med mer och bestämma över sig själv då skulle det bli roligt Elevers medskapande i lärprocessen 7,5 p Höstterminen -07 Kursansvarig Inger Brännström Johansson Annika Ehn-Magnusson 1 Inledning

Läs mer

Stämmer sällan i mitt fall

Stämmer sällan i mitt fall Dansa på deadline Mycket sällan eller stämmer inte alls i mitt fall Stämmer sällan i mitt fall Stämmer ibland i mitt fall Stämmer ofta i mitt fall Mycket ofta eller stämmer helt och hållet i mitt fall

Läs mer

Följ med till Sundsby

Följ med till Sundsby vi på Tjörn Nr 4/2013 DISTRIBUERAS KOSTNADSFRITT TILL SAMTLIGA HUSHÅLL PÅ TJÖRN Följ med till Sundsby sid 5 7 Lönelyft för lärare elever är vinnare! sid 14 15 Mål och budget 2014 sid 4 NYHET! En väg in

Läs mer