Länsstyrelsen i Skåne län Sociala funktionen Kerstin Olsson Malmö

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Länsstyrelsen i Skåne län Sociala funktionen Kerstin Olsson Malmö"

Transkript

1 Datum Ert datum Vår beteckning Er beteckning Socialförvaltningen Individ- och familjeomsorgen Länsstyrelsen i Skåne län Sociala funktionen Kerstin Olsson Malmö SLUTRAPPORT GÄLLANDE HILMA, EN ÖPPENVÅRDS- OCH SYSSELSÄTTNINGSVERKSAMHET FÖR VUXNA MED ENSAMHETSPROBLEMATIK I SVALÖVS KOMMUN Bakgrund Projektet har löpt på som planerat sedan starten augusti 2001 och avslutas augusti I delårsrapporter daterade , samt i årsrapport daterad , finns den löpande verksamheten väl beskriven. Denna slutrapport beskriver hela projekttiden. Syftet är att fungera som en slutrapport till länsstyrelsen men även styrka legitimiteten av en ny enhet, den psykosociala enheten. Projektet har haft en styrgrupp med möte en gång i månaden som nu övergått i teamträffar. Allt utvecklingsarbete finns som minnesanteckningar. Projektets tillkomst och varande styrks av socialtjänstlagen, kapitel 3 och 5. Se bilaga 1, utdrag ur socialtjänstlag. Lokalerna Dagverksamheten Hilmas finns i lokaler som ligger centralt belägna i Svalövs tätort och inrymmer också Credo, en verksamhet för öppen vård och psykosocial rådgivning. Ekonomi Budgeten för perioden är i balans. Ansökta bidrag från länsstyrelsen har tillfallit projektet. Se bilaga 2, ekonomisk rapport. Målgruppen Projektet har lyckats fånga upp de målgrupper som var tänkta i ansökan. Personer med tungt och varaktigt missbruk Personer med dubbeldiagnoser i form av missbruk och psykiska störningar Personer med psykiska funktionshinder Personer som har behov av att bryta ett isolerat liv. C:\Documents and Settings\bjoben\Lokala inställningar\temporary Internet Files\OLK2\Slutrapport Hilma.doc Postadress Besöksadress Telefon Telefax Postgiro Bankgiro Org.nr SVALÖV Herrevadsgatan växel Internet

2 (5) Verksamhetens innehåll Dagverksamheten Är öppen förmiddag eller eftermiddag måndag till fredag med personal på plats. Verksamheten är stängd under två veckor på sommaren samt under stora helger. Aktiviteterna syftar till att individen ska vidga sitt perspektiv på tillvaron och stimuleras till sociala möten och för vissa, även skapa nya nätverk. Lokalen används på kvällstid av A.A. (anonyma alkoholister) och de psykiatriska intresseföreningarna har tillgång till lokalen på helger. Under slutet av 2002 fick dagverksamheten personalförstärkning inom ramen, en medarbetare från IFO var på Hilmas en halvdag i veckan. Vi fick dessutom via kommunens arbetsmarknadscentrum, Träffpunkten, en man som fick praktik på Hilmas med speciellt ansvar för att anordna aktiviteter. En annan man fick praktik på Hilmas via Försäkringskassan. De sistnämnda resurserna har gått till annan verksamhet i dagsläget. Men vi hoppas och är beroende av att få in fler resurspersoner via träffpunkten och andra externa organisationer även framöver. Boendestöd Boendestödet tar alltmer tid eftersom antalet klienter med komplex problematik och stora behov ökar. Den kunskap och vad man kan använda Hilmas till, blir alltmer uppmärksammad i organisationen bland kolleger men även i andra organisationer och ute i samhället. Fortfarande är boendestödet grundat på att det innefattar allt personen i fråga har behov av för att klara det dagliga livet. Men detta medför också att man får titta på begränsningar. Boendestödsinsatsen handlar allt oftare om en samordnande uppgift i den enskildes dagliga tillvaro. Att medverka till att den enskilde får rätt hjälp vid rätt tillfälle. Boendestödet har vissa perioder fått stå tillbaka för annan verksamhet mycket p.g.a. tjänstledigheter inom organisationen. Personalutbildning och stöd Har deltagit i en forskningsgrupp på FoU-skåne och en konferens med tema psykiatri, anordnade av Kommunförbundet samt föreläsning av beroendecentrum i Malmö om Alkoholism och andra beroendesjukdomar. Personalen på Hilma och Credo har en gemensam extern handledare som de träffar en gång per månad. Styrgruppen är också stödjande för personalen. Gruppverksamhet Två strukturerade samtalsgrupper har startats under projekttiden med 6-8 deltagare i varje. En är avslutad och en är igång. Deltagarna har missbruksproblem och psykiska funktionshinder som huvudproblematik. Gruppernas mål är att vara ett mellan vårds - alternativ på hemmaplan.

3 (5) Verksamhetens mål Verksamhetens alla delar har stor efterfrågan och målen för verksamheten har redan uppfyllts för de personer som idag har kontakt med Hilmas. Dessa är: - Att bryta utanförskap och isolering - Att höja deltagarnas livskvalitet genom omvårdnad, tillsyn och social träning samt bedriva ett förebyggande och uppsökande arbete - Att erbjuda ett mellan vårds alternativ på hemmaplan - Att stärka förmågan till självständigt liv Samverkan med kommunens övriga aktörer har kommit igång, för att få igång meningsfull sysselsättning och ökade kunskaper hos deltagarna samt för att stärka förmågan till ett självständigt liv. Tyngdpunkten i styrgruppens arbete riktar sig nu mot en implementering av verksamheten och hur de resurser som Hilmas är en del av kan samordnas till en psykosocial enhet. Resultatredovisning Kvantitativ datainsamling gör personalen regelmässigt. Pinnstatistik görs på antal deltagare i dagverksamhet, antal hembesök, antal telefonkontakter, deltagande i vårdplanering samt hämtningar till och från verksamheten. Flera personer har både boendestöd och deltar i dagverksamheten. Antalet besök ökar stadigt och begränsas framförallt av lokalutrymmet. Antalet hembesök/boendestöd ökar både i antal och tidsmässigt då kontakt skapas med fler personer som har behov av denna insats. Se bilaga 3. statistik. Kvalitativ data finns att tillgå dels genom den undersökning (intervjuer, enkäter) som socialhögskolan gjorde hösten 2001 och som redovisats i första delårsrapporten. Dels genom egna enkäter som redovisas i årsrapporten men framför allt genom personalens observationer och den dagbok som förts från första dagen. Konsekvensanalys Projekt Hilma har fyllt en mycket viktig uppgift att kunna erbjuda personer med missbruksproblem samt psykiska funktionshinder en bättre livskvalité. Även för övriga handläggare på socialförvaltningen har det känts betryggande att äntligen ha en stödform att erbjuda denna grupp människor. Socialtjänstlagen säger i kapitel 5, 6 och 7, socialnämnden bör genom hemtjänst, dagverksamheter eller annan liknande social tjänst underlätta för den enskilde att bo hemma och ha kontakt med andra. Man skall verka för att människor som av fysiska, psykiska eller andra skäl möter betydande svårigheter i sin livsföring får möjlighet att delta i samhällets gemenskap och leva som andra. Man skall medverka till att den enskilde får en meningsfull sysselsättning och får bo på ett sätt som är anpassat efter hans behov av särskilt stöd. Konsekvenserna vid ett avslut av projektet skulle bli att kommunen inte uppfyller lagens intentioner. Nedan följer konsekvenser ur flera perspektiv. Se bilaga 1, utdrag ur socialtjänstlagen.

4 (5) Ur deltagarnas perspektiv Konsekvenserna av ett avslut av projektet får för deltagarna i projektet delas upp i två delar som är dagverksamhet och boendestöd. För de personer som besöker Hilma s blir konsekvenserna förlust av de sociala nätverk som uppstår som en följd av gemenskapen på Hilma s. Förlust av dagliga rutiner, tider att passa, någonstans att gå till, att vara efterfrågad, meningsfull sysselsättning etc. För de personer som får boendestöd blir konsekvenserna förlust av adekvat stöd för att underlätta, och i en del fall, möjliggöra eget boende. Adekvat stöd i form av ADL-insatser med pedagogiskt syfte, insatser som är långsiktigt rehabiliterande. Man förlorar också den möjlighet till tidiga insatser vid återfall, återinsjuknande eller andra akuta situationer som finns i och med boendestödet. Tidiga ingripande förhindrar större kostsammare insatser senare Ur IFO:s perspektiv IFO:s verksamhet är intimt kopplat till denna projektverksamhet. Man kommer att se en ökad belastning på socialsekreterarna när det gäller ärendehantering, boendefrågor och psykosociala problem. Men även det faktum att det inte finns någon verksamhet att hänvisa individerna till vilket i längden kan vara demoraliserande. Hilmas har också förhindrat kostsamma behandlingar på externa institutioner för missbrukare. Ur hemvårdens perspektiv Projektet vänder sig till personer som till största delen har stora och omfattande behov av stöd och hemvård i hemmet som hemvården inte har kunskap eller utbildning för att klara. Hilmas personal har en vidare kunskap i området och kan möta dessa människor på ett helt annat sätt. Man kan befara att det blir svårt att få igång hemtjänsten hos dessa igen och i så fall till stora kostnader. Det som då återstår är externa placeringar. Hilmas insats har inneburit att vi flyttat hem hälften av tidigare placeringarna vi hade på främmande hem på grund av psykisk ohälsa. Samtidigt som insatsen har förhindrat ytterligare placeringar. Projektets fortlevnad i ordinarie verksamhet Under projektets andra verksamhetsår har vi planerat för en ny enhet inom Individ- och familjeomsorgen benämnt den psykosociala enheten. I den nya enheten, som sedan börjat arbeta tillsammans, finns fem tjänster som kommer att arbeta över ett brett fält med beroendeproblematik och psykisk ohälsa. Enheten kommer att kunna erbjuda olika typer av insatser såsom bedömning, utredning, individuella samtal, dagverksamhet, gruppbehandling, gruppverksamhet, familjesamtal, nätverksarbete, boendestöd, sysselsättning och motivation. Från politiskt håll är man positiv till en fortsättning av Hilma verksamheten integrerad i denna nya enhet. Det som krävs ytterligare är ett beslut i kommunfullmäktige beträffande budgeten. Detta beslut tas i oktobernovember 2003.

5 (5) Sammanfattning Projekt Hilma har vänt sig till personer med ensamhetsproblematik i kombination med missbruk och/eller psykisk ohälsa. Två personal samt en projektledare har arbetat i verksamheten. Innehållet i verksamheten består av en dagverksamhet som har öppet varje vardag på halvtid. Personalen arbetar också uppsökande genom stödkontakt, motivationsarbete och ger ADL träning till personer som behöver det. Till verksamheten hör också en gruppverksamhet, som mellanvårdsalternativ på hemmaplan, bestående av åtta deltagare och två samtalsledare som träffas under strukturerade former. Individuella handlingsplaner utarbetas och följs upp tillsammans med alla deltagare i verksamheten. Samverkan med andra såsom studieförbund, folkhögskola, arbetscentrum och socialsekreterare har arbetats upp under projekttiden. Sammanfattningsvis gör vi bedömningen att projektet har varit ett mycket lyckosamt lågbudgetprojekt med hög kvalité som uppfyllt de uppsatta målen. Verksamheten kommer förhoppningsvis, utifrån politiskt fattade beslut, att leva kvar integrerad i en ny psykosocial enhet. I tjänsten Dinah Åbinger IFO chef Åke Malmén Projektledare Boel Ekbom Psykiatrihandledare Håkan Ekstrand Socionom

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Bistånd enligt socialtjänstlagen (SoL) 4 kap 1 Fastställda av vård- och omsorgsnämnden 2015-05-13, 45, Dnr VON 2015/103 Innehållsförteckning

Läs mer

Upprättad: 2015-05-19 Framtagen av: Desiré Törnqvist Fastställd av: Socialutskottet

Upprättad: 2015-05-19 Framtagen av: Desiré Törnqvist Fastställd av: Socialutskottet Riktlinjer boendestöd för vuxna Upprättad: 2015-05-19 Framtagen av: Desiré Törnqvist Fastställd av: Socialutskottet Socialförvaltningen Område: FO, IFO Bakgrund Den svenska psykiatrireformen trädde i kraft

Läs mer

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med Anhörigstöd Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från och med Senast reviderad 2019-05-06 sid. 1 av 8 Innehåll

Läs mer

Välkommen till STÖD & SERVICE. - insatser enligt LSS i Landskrona stad

Välkommen till STÖD & SERVICE. - insatser enligt LSS i Landskrona stad Välkommen till STÖD & SERVICE - insatser enligt LSS i Landskrona stad STÖD & SERVICE - ger dig med funktionsnedsättning en möjlighet att leva som andra Här hittar du information om vilket stöd och vilken

Läs mer

2011-05-24. Boendestöd utveckling för flera målgrupper sam eventuell upphandling enligt LOV

2011-05-24. Boendestöd utveckling för flera målgrupper sam eventuell upphandling enligt LOV TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2011-05-24 Socialnämnden Boendestöd utveckling för flera målgrupper sam eventuell upphandling enligt LOV Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialförvaltningens

Läs mer

HJÄLP OCH STÖD. för dig som är äldre eller har funktionsnedsättning

HJÄLP OCH STÖD. för dig som är äldre eller har funktionsnedsättning HJÄLP OCH STÖD för dig som är äldre eller har funktionsnedsättning 1 Lomma kommun har ansvar för att du som bor eller vistas i kommunen, får det stöd och den hjälp du behöver, allt enligt Socialtjänstlagen

Läs mer

Utdrag ur SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Delges: Socialnämnden Enheten för sysselsättning och arbete Peter Nyberg Styrdokument. 218 Dnr 2013KS391 Dpl 003

Utdrag ur SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Delges: Socialnämnden Enheten för sysselsättning och arbete Peter Nyberg Styrdokument. 218 Dnr 2013KS391 Dpl 003 Kommunstyrelsen Utdrag ur SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Datum 2013-10-22 Sid Delges: Socialnämnden och arbete Peter Nyberg Styrdokument 218 Dnr 2013KS391 Dpl 003 Handlingsplan Utifrån inventering och analys kring

Läs mer

att jobba på socialförvaltningen

att jobba på socialförvaltningen att jobba på socialförvaltningen Socialförvaltningen Socialförvaltningen ansvarar för insatser till barn, ungdomar, familjer samt personer med funktionsnedsättning eller någon form av beroende. Socialförvaltningen

Läs mer

Riktlinjer för myndighetsutövning missbruk och socialpsykiatri

Riktlinjer för myndighetsutövning missbruk och socialpsykiatri POLICY PLAN l RIKTLINJER STRATEGI l HANDLINGSPLAN RUTIN ANVISNING Riktlinjer för myndighetsutövning missbruk och socialpsykiatri Beslutad av: Antagen av Socialnämnd, den 24-04-2019 58 Dokumentansvarig:

Läs mer

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN Stöd & Service STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN STÖD OCH SERVICE till dig som har en psykisk funktionsnedsättning -Team Psykiatri- STÖD OCH SERVICE till dig som har en intellektuell funktionsnedsättning

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS. Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen

Vård- och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS. Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen Diarienr VON 248/17

Läs mer

Uppvidinge kommun, handlingsplan PRIO 2018

Uppvidinge kommun, handlingsplan PRIO 2018 Fokusområde 1: Förebyggande och främjande arbete Fokusområde 2: Tillgängliga tidiga insatser Fokusområde 3: Enskildas delaktighet och rättigheter Fokusområde 4: Utsatta grupper Fokusområde 5: Ledning,

Läs mer

Uppvidinge kommun, handlingsplan Psykisk hälsa 2019

Uppvidinge kommun, handlingsplan Psykisk hälsa 2019 Fokusområde 1: Förebyggande och främjande arbete Fokusområde 2: Tillgängliga tidiga insatser Fokusområde 3: Enskildas delaktighet och rättigheter Fokusområde 4: Utsatta grupper Fokusområde 5: Ledning,

Läs mer

Uppföljning av handlingsplan samt reviderad handlingsplan 2016 utifrån inventeringen psykisk funktionsnedsättning

Uppföljning av handlingsplan samt reviderad handlingsplan 2016 utifrån inventeringen psykisk funktionsnedsättning 2015-10-28 1 (6) av handlingsplan 2014-2015 samt reviderad handlingsplan 2016 utifrån inventeringen psykisk funktionsnedsättning Inledning av handlingsplanen 2014-2015 samt revidering av handlingsplanen

Läs mer

Projektplan Tidiga och förebyggande insatser för unga vuxna i riskzon genom gruppverksamhet.

Projektplan Tidiga och förebyggande insatser för unga vuxna i riskzon genom gruppverksamhet. Projektplan Tidiga och förebyggande insatser för unga vuxna i riskzon genom gruppverksamhet. Kontaktperson programchef Anna-Lena Christensson Box 24156 104 51 Stockholm Tele: vx 508 10 000 Mail: anna.lena.christensson@ostermalm.stockholm.se

Läs mer

Stöd & Service. Funktionsstödsförvaltningen

Stöd & Service. Funktionsstödsförvaltningen Stöd & Service Funktionsstödsförvaltningen STÖD OCH SERVICE FRÅN FUNKTIONSSTÖDSFÖRVALTNINGEN Vi vill att denna broschyr ska ge dig en bild av de insatser som Funktionsstödsförvaltnigen kan erbjuda dig

Läs mer

Riktlinjer boendestöd för vuxna

Riktlinjer boendestöd för vuxna Riktlinjer boendestöd för vuxna Bistånd enligt socialtjänstlagen (SoL) 4 kap 1 Riktlinjer antagna av Socialnämnden den 18 december 2012 219 Innehållsförteckning Bakgrund...2 Lagstiftning...2 Målsättning...2

Läs mer

Överenskommelse med Frälsningsarmén avseende Brobygget

Överenskommelse med Frälsningsarmén avseende Brobygget SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eiderbrant Ulf Datum 2016-11-14 Diarienummer SCN-2016-0371 Socialnämnden Överenskommelse med Frälsningsarmén avseende Brobygget Förslag till beslut Socialnämnden föreslås

Läs mer

Fastställd av kommunstyrelsen

Fastställd av kommunstyrelsen VANSBRO KOMMUN RIKTLINJER för Boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Fastställd av kommunstyrelsen 2014-01-14 Inledning Riktlinjernas syfte är att vara en vägledning för handläggare i

Läs mer

Stockholms stad program för stöd till anhöriga

Stockholms stad program för stöd till anhöriga 159/2012 SoN dnr 3.1-098/2012 ÄN dnr070303- Stockholms stad program för stöd till anhöriga 2012-2016 Förslag maj 2012 SOCIALFÖRVALTNINGEN ÄLDREFÖRVALTNINGEN Inledning Många anhöriga utför ett omfattande

Läs mer

Våld i nära relationer. Handlingsplan för socialnämnden 2011

Våld i nära relationer. Handlingsplan för socialnämnden 2011 Våld i nära relationer Handlingsplan för socialnämnden 2011 1 Utgångspunkter Enligt 5 kap 11 andra stycket socialtjänstlagen ska socialnämnden särskilt beakta att kvinnor som är eller har varit utsatta

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016

Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 KF, februari 2013 Dnr 325-1035/2012 www.stockholm.se Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 Februari 2013 Stockholms stads program

Läs mer

Hur samverkar kommuner och landsting utifrån personens behov? Vem ansvarar för vad?

Hur samverkar kommuner och landsting utifrån personens behov? Vem ansvarar för vad? Hur samverkar kommuner och landsting utifrån personens behov? Vem ansvarar för vad? 13:00 Inledning Birgitta Jervinge 13:15 Samverkansavtalet i Halland 14:00 Paus 14:15 Samordnade planer hur går det till?

Läs mer

Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa

Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa Kontaktperson Programchef Anna-Lena Christensson Box 24156 1054 51 Stockholm Telefon; direkt 508 10 317, mobil 070.45 10 317 E-post;

Läs mer

RIKTLINJER. särskilda insatser enligt socialtjänstlagen till psykiskt funktionshindrade. Beslutade av socialnämnden

RIKTLINJER. särskilda insatser enligt socialtjänstlagen till psykiskt funktionshindrade. Beslutade av socialnämnden SOCIALFÖRVALTNINGEN 2010-06-22 RIKTLINJER särskilda insatser enligt socialtjänstlagen till psykiskt funktionshindrade Beslutade av socialnämnden 2010-08-31 2(7) Riktlinjer för särskilda insatser enligt

Läs mer

Insatser enligt Socialtjänstlagen

Insatser enligt Socialtjänstlagen SOCIAL- OCH OMSORGSKONTORET Myndigheten för personer med funktionsnedsättning Insatser enligt Socialtjänstlagen - för personer med funktionsnedsättning under 65 år Vem vänder sig insatserna till?... 3

Läs mer

Familjeenheten. Västerviks kommun

Familjeenheten. Västerviks kommun Familjeenheten Västerviks kommun Familjeenheten Enligt föräldrabalken och socialtjänstlagen har alla barn och ungdomar rätt till omvårdnad, trygghet och en god fostran. Vi erbjuder allt från råd och stöd

Läs mer

Boendestöd och case manager, slutrapport

Boendestöd och case manager, slutrapport HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-03-12 DNR 100-09-500 SDN 2009-03-19 Handläggare: Lena Ahlsén Telefon: 508 23 303 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Analys och planering för arbetet med målgruppen personer med psykisk funktionsnedsättning i Järfälla kommun

Analys och planering för arbetet med målgruppen personer med psykisk funktionsnedsättning i Järfälla kommun Analys och planering för arbetet med målgruppen personer med psykisk funktionsnedsättning i Järfälla kommun Jenny Sjöberg Inger Brandell Oktober 2014 2014-10-28 1 (11) Innehåll SAMMANFATTNING... 2 1. BAKGRUND

Läs mer

Guide för personer med psykiska funktionshinder

Guide för personer med psykiska funktionshinder Guide för personer med psykiska funktionshinder Information och vägledning till Dig som bor i Orsa kommun. Informationsansvarig: Åsa Lundin Reviderad: 2013-06-17 E-post: asa.lundin@orsa.se Innehållsförteckning

Läs mer

Riktlinjen ersätter : Riktlinje för Aktivitetscenter för vuxna personer med psykiska funktionshinder,

Riktlinjen ersätter : Riktlinje för Aktivitetscenter för vuxna personer med psykiska funktionshinder, Riktlinje 2014-10-16 Träffpunkt Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt Socialtjänstlagen Diarienummer: VON 2014/0264 Riktlinjen har antagits av vård- och omsorgsnämnden 2014-10-16. Nämnden

Läs mer

LAG OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE - LSS

LAG OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE - LSS LAG OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE - LSS HAGFORS KOMMUN MÅLET MED LAGEN OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE, LSS, ÄR ATT DEN ENSKILDE FÅR MÖJLIGHET ATT LEVA SOM ANDRA LSS

Läs mer

HÄRNÖSANDS KOMMUN. Socialförvaltningen Information till äldre och personer med funktionsnedsättning

HÄRNÖSANDS KOMMUN. Socialförvaltningen Information till äldre och personer med funktionsnedsättning HÄRNÖSANDS KOMMUN Socialförvaltningen Information till äldre och personer med funktionsnedsättning RÄTTIGHETSFÖRKLARING Socialtjänstlagen Socialtjänstlagen anger att socialnämnden skall verka för att äldre

Läs mer

Verksamhetsuppföljning Socialpsykiatri (Boendestöd, Kompassens särskilda boendestöd, Sysselsättningen) Mars, april 2015

Verksamhetsuppföljning Socialpsykiatri (Boendestöd, Kompassens särskilda boendestöd, Sysselsättningen) Mars, april 2015 Verksamhetsuppföljning Socialpsykiatri (Boendestöd, Kompassens särskilda boendestöd, Sysselsättningen) Mars, april 2015 Bakgrund Verksamhetsuppföljning för Socialpsykiatrins verksamheter har genomförts

Läs mer

Samteamet - en förändrad inriktning för Gullmarsplans beroendemottagning

Samteamet - en förändrad inriktning för Gullmarsplans beroendemottagning SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING Avdelningen för individ- och familjeomsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-11-19 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 15024 Till Skarpnäck stadsdelsnämnd 2014-12-18

Läs mer

Vård och Omsorg ANHÖRIGSTÖD. Information till dig som vårdar en närstående

Vård och Omsorg ANHÖRIGSTÖD. Information till dig som vårdar en närstående Vård och Omsorg ANHÖRIGSTÖD Information till dig som vårdar en närstående Anhörigstöd ett stöd för dig som vårdar Att stödja och hjälpa en närstående ger både glädje och mening men kan också bitvis vara

Läs mer

ANSÖKAN OM UTVECKLINGSMEDEL TILL TIDIGA INSATSER I FORM AV BARNGRUPPSVERKSAMHET OCH BARNOMBUDET I HÄSSELBY-VÄLLINGBY OCH BROMMA

ANSÖKAN OM UTVECKLINGSMEDEL TILL TIDIGA INSATSER I FORM AV BARNGRUPPSVERKSAMHET OCH BARNOMBUDET I HÄSSELBY-VÄLLINGBY OCH BROMMA S HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING SID 1 (5) ANSÖKAN OM UTVECKLINGSMEDEL TILL TIDIGA INSATSER I FORM AV BARNGRUPPSVERKSAMHET OCH BARNOMBUDET I HÄSSELBY-VÄLLINGBY OCH

Läs mer

Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping

Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och handikappomsorg. Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

att anta de reviderade förslagen till kvalitetsdeklarationer för verksamheter inom Vård och omsorg.

att anta de reviderade förslagen till kvalitetsdeklarationer för verksamheter inom Vård och omsorg. Kommunstyrelsen Utdrag ur protokoll OJUSTERAT 2014-06-02 141 Reviderade kvalitetsdeklarationer för vård och omsorg KS-2014-632 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta de reviderade

Läs mer

Datum Datum Dnr Sida 1 2012-05-29

Datum Datum Dnr Sida 1 2012-05-29 Datum Datum Dnr Sida 1 2012-05-29 Förvaltning, handläggare, telefon Peter Berglund Adressat Individ- och omsorgsnämnden Aktuell fråga 1. Ställningstagande till implementering och samordning projekten 16-24

Läs mer

Implementering av socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård Slutrapport

Implementering av socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård Slutrapport SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-09-01 Handläggare: Christina Högblom Telefon: 08 508 25 606 Till Socialnämnden Implementering av socialstyrelsens

Läs mer

HANDLÄGGNING AV VUXNA MISSBRUKARE SAMT VUXNA ANHÖRIGA OCH NÄRSTÅENDE

HANDLÄGGNING AV VUXNA MISSBRUKARE SAMT VUXNA ANHÖRIGA OCH NÄRSTÅENDE Individ- och familjeomsorgen Socialförvaltningen HANDLÄGGNING AV VUXNA MISSBRUKARE SAMT VUXNA ANHÖRIGA OCH NÄRSTÅENDE Handläggare: Befattning Sara Bouacid Socialsekreterare Upprättad: 2014-01-28 Version:

Läs mer

Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 Socialtjänstlagen barnuppdraget 16:3 och 16:6 i Vingåkers kommun.

Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 Socialtjänstlagen barnuppdraget 16:3 och 16:6 i Vingåkers kommun. 1(6) Ramona Persson/Tor Nilsson 0155-264116 Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 Socialtjänstlagen barnuppdraget 16:3 och 16:6 i Vingåkers kommun. Beslut Länsstyrelsen i Södermanlands län riktar kritik mot

Läs mer

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Socialförvaltningen OF-Omsorg till personer med funktionsnedsättning Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Denna broschyr vänder sig till dig som söker information om stöd, service och rättigheter

Läs mer

Handlingsplan avseende implementering av ESFprojektet Göra skillnad i ordinarie verksamhet

Handlingsplan avseende implementering av ESFprojektet Göra skillnad i ordinarie verksamhet Tjänsteskrivelse 1 (5) 2014-09-25 SN 2011.0193 Handläggare: Unni Johansson Socialnämnden Handlingsplan avseende implementering av ESFprojektet Göra skillnad i ordinarie verksamhet Sammanfattning Genom

Läs mer

Stödet kan vara både praktiskt och socialt och utgår från ditt hem, men kan också omfatta situationer utanför hemmet.

Stödet kan vara både praktiskt och socialt och utgår från ditt hem, men kan också omfatta situationer utanför hemmet. Boendestöd Vad är boendestöd? Boendestöd ska vara ett praktiskt och pedagogiskt stöd. Stödet kan ge dig struktur i vardagsrutiner och syfta till att du så långt som möjligt ska kunna möta och hantera

Läs mer

Hemstöd. För dig med en psykisk funktionsnedsättning

Hemstöd. För dig med en psykisk funktionsnedsättning Hemstöd För dig med en psykisk funktionsnedsättning 1 INNEHÅLL HEMSTÖD...3 Ansökan Beslut Kontaktman Avgift SYSSELSÄTTNING...5 Avgift TRYGGHETSLARM... 6 Ansökan, beslut och avgift SÄRSKILT BOENDE... 7

Läs mer

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Information om LSS

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Information om LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Information om LSS Vård- och omsorgsförvaltningen Enköpings kommun, november 2017 Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Lagen

Läs mer

Kommunhuset, kommunsalen, Orsa onsdagen den 28 januari 2009, kl

Kommunhuset, kommunsalen, Orsa onsdagen den 28 januari 2009, kl ORSA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid Kommunhuset, kommunsalen, Orsa onsdagen den 28 januari 2009, kl 13.00 15.20 Beslutande Hans Sternbro (s), ordförande Anne-Marie Fröjdh (c) Inger Jones-Eriksson

Läs mer

Får personer med psykiska funktionshinder ett bra stöd? LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR

Får personer med psykiska funktionshinder ett bra stöd? LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR Får personer med psykiska funktionshinder ett bra stöd? Kartläggning och granskning av kommunernas verksamhet för personer med psykiska funktionshinder i Kalmar län

Läs mer

Riktlinje för boendestöd

Riktlinje för boendestöd Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler >> Styrdokument Riktlinje för boendestöd ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2016-05-04, 143 ANSVAR UPPFÖLJNING: Socialchef GÄLLER TILL OCH MED: 2019 Våra

Läs mer

Stöd till dig som söker Socialpsykiatrin. i Danderyds kommun

Stöd till dig som söker Socialpsykiatrin. i Danderyds kommun Stöd till dig som söker Socialpsykiatrin i Danderyds kommun 1 Individ- och familjeomsorgens vuxenavdelning Hos oss arbetar två socialsekreterare och en gruppledare som beslutar om bistånd till personer

Läs mer

Enheten för vuxenstöd Beställare och utförare Myndighetsutövning vuxna, insatser för missbrukare och psykiskt funktionshindrade

Enheten för vuxenstöd Beställare och utförare Myndighetsutövning vuxna, insatser för missbrukare och psykiskt funktionshindrade Sid 1 (5) Enheten för vuxenstöd Beställare och utförare Myndighetsutövning vuxna, insatser för missbrukare och psykiskt funktionshindrade Utredning av behov hos vuxna med missbrukare och bistånds - insatser

Läs mer

Träffar du anhöriga i ditt arbete? Om anhörigstöd. Enköpings kommun

Träffar du anhöriga i ditt arbete? Om anhörigstöd. Enköpings kommun Träffar du anhöriga i ditt arbete? Om anhörigstöd Enköpings kommun Träffar du i ditt arbete personer som är anhöriga? Den 1 juli 2009 gjordes en ändring i Socialtjänstlagen: Socialnämnden ska erbjuda stöd

Läs mer

Kommunal anhörigstödsplan till anhöriga som hjälper och vårdar närstående i Sävsjö kommun 2017.

Kommunal anhörigstödsplan till anhöriga som hjälper och vårdar närstående i Sävsjö kommun 2017. Kommunal anhörigstödsplan till anhöriga som hjälper och vårdar närstående i Sävsjö kommun 2017. Bakgrund Den 1 juli 2009 infördes en ny bestämmelse i 5 kap 10 socialtjänstlagen (SoL) med syfte att förtydliga

Läs mer

Kommunal vård och omsorg, hur är den organiserad? Pia Olofsson, vårdhygien NU-sjukvården

Kommunal vård och omsorg, hur är den organiserad? Pia Olofsson, vårdhygien NU-sjukvården Kommunal vård och omsorg, hur är den organiserad? Pia Olofsson, vårdhygien NU-sjukvården Ädelreformen Upprinnelsen till ädelreformen Kritik mot opersonliga långvårdssjukhus, sjukhem och ålderdomshem Klinikfärdiga

Läs mer

Projektplan Starta och utveckla behandlingsinsatser genom boendestöd i försöks- och träningslägenheter.

Projektplan Starta och utveckla behandlingsinsatser genom boendestöd i försöks- och träningslägenheter. Projektplan Starta och utveckla behandlingsinsatser genom boendestöd i försöks- och träningslägenheter. Kontaktperson Enhetschef Jan Rönnberg Box 24156 104 51 Stockholm Tele: 508 10 000 vx Mail: jan.ronnberg@ostermalm.stockholm.se

Läs mer

Minnesanteckningar samverkansgruppen vuxna psykiatri och missbruk

Minnesanteckningar samverkansgruppen vuxna psykiatri och missbruk 1 Minnesanteckningar samverkansgruppen vuxna psykiatri och missbruk 180508 Föregående mötesanteckningar Inga synpunkter. Handlingsplan/lärandedialog Angelica informerar från styrgrupp för handlingsplan

Läs mer

Uppsökande verksamhet för äldre

Uppsökande verksamhet för äldre Uppsökande verksamhet för äldre LÄNSSTYRELSEN ÖSTERGÖTLAND Dnr 701-17067-2006 FÖRORD Länsstyrelsen har tillsyn över den socialtjänst som kommunerna inom länet svarar för. I tillsynen ingår bland annat

Läs mer

Information om Insatser för vuxna Individ- och familjeomsorgen. Åstorps Kommun

Information om Insatser för vuxna Individ- och familjeomsorgen. Åstorps Kommun Information om Insatser för vuxna Individ- och familjeomsorgen i Åstorps kommun Mottagningssekreterare kontaktuppgiter Varje individ ska mötas med värdighet och respekt med utgångspunkt i att stärka den

Läs mer

SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR INDIVID OCH FAMILJ

SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR INDIVID OCH FAMILJ SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR INDIVID OCH FAMILJ ALL-TEAMET TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-05-29 Handläggare: Gunnel Öhrming Telefon: 08-50803203 Gudrun Johansson Telefon: 08-508

Läs mer

Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning

Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning Jörgen Wiklund & Co/Bildarkivet.se Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning Om du har en funktionsnedsättning som är omfattande, betydande

Läs mer

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Sollefteå kommun Individ- och omsorgsförvaltningen Information om vad lagen innebär och hur det går till vid ansökan om insats Vart vänder man

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE 2013-2015

VERKSAMHETSPLAN FÖR OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE 2013-2015 VERKSAMHETSPLAN FÖR OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE 2013-2015 Upprättad 2013-01-23 2(7) INLEDNING Omsorgen om funktionshindrade riktar sig till personer med fysiska och psykiska funktionshinder och deras familjer.

Läs mer

Ansökan om medel för arbete kring hållbara boendeformer

Ansökan om medel för arbete kring hållbara boendeformer Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsförvaltning Bilaga 07 Individ- och familj Vuxna Sida 1 (5) 2017-11-14 Ansökan om medel för arbete kring hållbara boendeformer Bakgrund Under 2014 påbörjades ett arbete med

Läs mer

Föreningsbidrag för år till Frälsningsarmén, Brobygget

Föreningsbidrag för år till Frälsningsarmén, Brobygget OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Ulrika Jansson 2018-06-01 OSN-2018-0349 Omsorgsnämnden Föreningsbidrag för år 2019 2021 till Frälsningsarmén, Brobygget Förslag till beslut Omsorgsnämnden

Läs mer

Ansökan om utvecklingsmedel

Ansökan om utvecklingsmedel 1 (5) Handläggare: Gunilla Ericsson 2013-10-23 GN 2013.0176 Gymnasienämnden Kommunstyrelsen Karlskoga Ansökan om utvecklingsmedel Sammanfattning Gymnasienämnden ansöker om utvecklingsmedel hos kommunstyrelsen

Läs mer

Uppdrag psykisk hälsa Handlingsplan som avser utvecklingsarbetet inom socialpsykiatrin år 2019

Uppdrag psykisk hälsa Handlingsplan som avser utvecklingsarbetet inom socialpsykiatrin år 2019 Uppdrag psykisk hälsa handlingsplan 2019 Uppdrag psykisk hälsa Handlingsplan som avser utvecklingsarbetet inom socialpsykiatrin år 2019 Inom ramen för Uppdrag psykisk hälsa 2019 har Malmö stad upprättat

Läs mer

Socialnämndens inriktningsmål/effektmål

Socialnämndens inriktningsmål/effektmål Socialnämndens inriktningsmål/effektmål Höörs Kommuns Socialtjänst Vision Vi är den naturliga kunskapsparten inom samhällsplaneringen. Vi säkerställer en god kvalitet genom en aktiv medborgardialog och

Läs mer

Daglig verksamhet för psykiskt funktionshindrade

Daglig verksamhet för psykiskt funktionshindrade RAPPORT 2001:8 Daglig verksamhet för psykiskt funktionshindrade Sociala enheten 2001-06-08 LÄNSSTYRELSEN ÖSTERGÖTLAND Sociala enheten 502-10873/2000 FÖRORD I denna rapport presenteras en länstäckande kartläggning

Läs mer

Välkommen till äldreomsorgen i Karlskrona kommun

Välkommen till äldreomsorgen i Karlskrona kommun Välkommen till äldreomsorgen i Karlskrona kommun 1 Denna broschyr har arbetats fram av Birgitta Håkansson, Margareta Olsson, Eleonore Steenari och Ewa Axén Gustavsson, Äldreförvaltningen våren 2004 Layout,

Läs mer

PM - Ärenden mellan stolarna

PM - Ärenden mellan stolarna PM - Ärenden mellan stolarna Uppdrag Att kartlägga vilka ärenden som faller mellan stolarna och hur många de är, och därefter komma med möjliga förslag till lösningar. Äldreenheten är undantagen eftersom

Läs mer

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING HJÄLP OCH STÖD I HEMMET Svedala kommun har enligt Socialtjänstlagen (SoL) ansvar för att personer som bor eller vistas i kommunen

Läs mer

Äldreomsorg i Olofströms kommun. Särskilt boende. Hemtjänst. Ditt hem en arbetsplats

Äldreomsorg i Olofströms kommun. Särskilt boende. Hemtjänst. Ditt hem en arbetsplats Äldreomsorg i Olofströms kommun Man ska som äldre känna trygghet och kunna leva ett självständigt liv även på äldre dagar. Så långt det är möjligt ska kvarboende i den egna miljön eftersträvas. Ditt hem

Läs mer

Socialpsykiatri. - Stöd i det dagliga livet

Socialpsykiatri. - Stöd i det dagliga livet Socialpsykiatri - Stöd i det dagliga livet Socialpsykiatri stöd i det dagliga livet Personer över 18 år med psykiska funktionsnedsättningar kan beviljas stöd i det dagliga livet, i och utanför bostaden,

Läs mer

Redovisning av verksamhet med personliga ombud verksamhetsår 2015

Redovisning av verksamhet med personliga ombud verksamhetsår 2015 SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2016-01-07 SN-2016/192.181 1 (3) HANDLÄGGARE Titti Frisk Hagström titti.frisk-hagstrom@huddinge.se Socialnämnden Redovisning av

Läs mer

Förvaltningsövergripande samarbete i bostadsfrågor. Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar

Förvaltningsövergripande samarbete i bostadsfrågor. Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar ESLÖVS KOMMUN Sabina Lindell 0413-627 28 Utlåtande 110825 Vård- och omsorgsnämnden st.> INVESTOR D PEOPLE Förvaltningsövergripande samarbete i bostadsfrågor Förslag till beslut Förvaltningen föreslår att

Läs mer

Verksamhetsplan Falkenbergs Fontänhus 2012

Verksamhetsplan Falkenbergs Fontänhus 2012 Verksamhetsplan Falkenbergs Fontänhus 2012 Vision Falkenbergs Fontänhus erbjuder medlemmen en möjlighet att ingå i en gemenskap som den arbetsinriktade dagen innebär. Fontänhusideologi innebär att individen

Läs mer

Slutrapport för projektet "Samordnarfunktion på Beroendemottagningen vid Gullmarsplan"

Slutrapport för projektet Samordnarfunktion på Beroendemottagningen vid Gullmarsplan ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING INDIVID OCH FAMILJ TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 500-249-2009 SID 1 (6) 2009-03-27 Handläggare: Jeanette Eriksson Telefon: 08-508 14 578 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

Läs mer

Norrmalms stadsdelsförvaltning Äldre- och socialtjänstavdelningen

Norrmalms stadsdelsförvaltning Äldre- och socialtjänstavdelningen Norrmalms stadsdelsförvaltning Anteckningar Sida 0 (6) 2017-11-21 Norrmalms stadsdelsförvaltning Sankt Eriksgatan 117, 113 43 Stockholm Box 450 75 104 30 Stockholm Telefon 076-12 09 290 Växel 08-508 09

Läs mer

Verksamheten för personer med psykiska funktionsnedsättningar

Verksamheten för personer med psykiska funktionsnedsättningar 1(8) LSS Verksamheten för personer med psykiska funktionsnedsättningar i Hylte kommun Verksamhetstillsyn genomförd av Arbetsmiljöverket, Länsstyrelsen i Hallands län och Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet

Läs mer

STÖD OCH SERVICE TILL FUNKTIONSHINDRADE I KARLSKRONA KOMMUN HANDIKAPPOMSORGEN I KARLSKRONA KOMMUN Den broschyr du håller framför dig ska ge en bild av Karlskrona kommuns insatser för funktionshindrade.

Läs mer

Information om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Information om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) LSS handläggare Information om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) är en rättighetslag med tio insatser som ska garantera att

Läs mer

Yttrande över revisionsrapport Granskning av samverkan i missbruks- och beroendevården nr 4, 2017

Yttrande över revisionsrapport Granskning av samverkan i missbruks- och beroendevården nr 4, 2017 Socialförvaltningen Avdelningen för statsövergripande frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-03-17 Handläggare Emma Braconier Telefon: 08-508 437 27 Till Socialnämnden 2017-04-18 Yttrande över revisionsrapport

Läs mer

INFORMATION. Socia(qänsten Övertorned fj(ommun

INFORMATION. Socia(qänsten Övertorned fj(ommun INFORMATION Socia(qänsten Övertorned fj(ommun Telefonnummer och kontaktuppgifter Biståndshandläggare (telefontid 08.00-09.30) Birgitta Emanuelsson (personer födda dag 1-15) 0927-72156 Annica Lahti (personer

Läs mer

Riktlinjer för stöd till anhöriga

Riktlinjer för stöd till anhöriga Riktlinjer för stöd till anhöriga Upprättad 2014-08-28 1 Innehåll Riktlinjer för anhörigstöd/stöd till närstående... 2 Inledning... 2 De som omfattas av stöd till anhöriga... 2 Syftet med stöd till anhöriga...

Läs mer

Kartläggning och utveckling av stödet till personer som vårdar eller stödjer närstående

Kartläggning och utveckling av stödet till personer som vårdar eller stödjer närstående ÄLDREFÖRVALTNINGEN UTVÄRDERING OCH ANAL YS SID 1 (5) 2011-10-19 Handläggare: Lotta Burenius Telefon: 08-508 36 210 Till Äldrenämnden Kartläggning och utveckling av stödet till personer som vårdar eller

Läs mer

Redovisning av brukarundersökningar inom socialpsykiatri

Redovisning av brukarundersökningar inom socialpsykiatri Södermalms stadsdelförvaltning Sociala avdelningens stab Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-02-27 Dnr. 209-2015-1.2.1 Handläggare Emilia Tuvesson 08-508 13 221 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2015-03-26 Redovisning

Läs mer

Förändrad inriktning för Gullmarsplans beroendemottagning

Förändrad inriktning för Gullmarsplans beroendemottagning Avdelningen för socialtjänst Sida 1 (5) 2014-11-26 Handläggare: Per-Ove Mattsson 08 508 18 148 Till Farsta stadsdelsnämnd 2014-12-16 Förändrad inriktning för Gullmarsplans beroendemottagning Förslag till

Läs mer

Råd och stöd. Individ och familjeomsorgen i Norsjö

Råd och stöd. Individ och familjeomsorgen i Norsjö Råd och stöd Individ och familjeomsorgen i Norsjö Du vet väl om att du kan kontakta IFO för råd och stöd. Individ- och familjeomsorgen, IFO, arbetar med att stödja och hjälpa barn, ungdomar, vuxna, familjer

Läs mer

Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri

Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri 2018 Implementering Mål Åtgärd Målgrupp för åtgärd Hur När Ansvar 1) Samverkan och samordning ska leda till upplevd god psykisk och fysisk hälsa samt

Läs mer

Ansökan om medel för vidareutveckling av stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående (2008)

Ansökan om medel för vidareutveckling av stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående (2008) Vård- och omsorgsnämndens handling nr 25/2008 Monika Hammertjärn 2008-04-09 704-5300-2008 0155-26 41 18 Datum Dnr 1(5) Ansökan om medel för vidareutveckling av stöd till anhöriga som hjälper och vårdar

Läs mer

GRUNDKRAV 1, SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE: LOKAL HANDLINGSPLAN Datum 30 oktober 2014

GRUNDKRAV 1, SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE: LOKAL HANDLINGSPLAN Datum 30 oktober 2014 1 ( 12 ) GRUNDKRAV 1, SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE: LOKAL HANDLINGSPLAN Datum 30 oktober 2014 1 (13) Darienr/Dplankod LOKAL HANDLINGSPLAN Utifrån Överenskommelse om samverkan kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Projekt utökad hemrehabilitering. Jönköpings kommun

Projekt utökad hemrehabilitering. Jönköpings kommun Projekt utökad hemrehabilitering Jönköpings kommun 2015-2018 Varför utökad hemrehabilitering? Hälso- och sjukvård i ordinärt boende kommunens ansvar januari 2013 Förändra arbetssätt och omfördela resurser

Läs mer

PROGRAM FÖR GEMENSAMMA INSATSER

PROGRAM FÖR GEMENSAMMA INSATSER Närvård i Sörmland Kommuner - Landsting i samverkan PROGRAM FÖR GEMENSAMMA INSATSER till psykiskt funktionshindrade samt personer med beroende-/missbruksproblematik som bor i Eskilstuna och Strängnäs kommuner

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 21 KS/2013:161 Sociala investeringsfonden - delrapport

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 21 KS/2013:161 Sociala investeringsfonden - delrapport Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2017-01-23 1 (1) Sida 21 KS/2013:161 Sociala investeringsfonden - delrapport Bakgrund Omsorgs- och socialnämnden fick tillsammans med utbildningsnämnden

Läs mer

BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING BOENHETEN. SLUTRAPPORT Boendeteam i Bromma. Boendeteam i Bromma SLUTRAPPORT Boendeteam i Bromma

BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING BOENHETEN. SLUTRAPPORT Boendeteam i Bromma. Boendeteam i Bromma SLUTRAPPORT Boendeteam i Bromma BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING BOENHETEN SLUTRAPPORT SLUTRAPPORT 2013 2014-01-23 Innehållsförteckning 1. Inledning 3 Målgrupp för projektresultatet... 3 1.1 Mål och avgränsningar... 3 1.1.1 Effektmål... 3

Läs mer

Bilaga 1. Ansvar för boende, sociala insatser och hälso- och sjukvård i andra boendeformer än ordinärt boende

Bilaga 1. Ansvar för boende, sociala insatser och hälso- och sjukvård i andra boendeformer än ordinärt boende Bilaga 1 Bilaga 1 Ansvar för boende, sociala insatser och hälso- och sjukvård i andra boendeformer än ordinärt boende Psykiskt funktionshindrade kan ibland behöva stödinsatser i form av annat boende än

Läs mer

Riktlinje för anhörigstöd inom Individ och familjeomsorgen

Riktlinje för anhörigstöd inom Individ och familjeomsorgen Riktlinje för anhörigstöd inom Individ och familjeomsorgen Socialförvaltningen Verksamheten för Individ och familjeomsorg Antagen i socialnämnd 2013-09-18 Innehåll 1 Bakgrund 5 1.1 Syfte med anhörigstöd...

Läs mer

Svar till kommunrevisionen om öppenvårdsbehandlingen vid Dag Hammarskjölds väg 13

Svar till kommunrevisionen om öppenvårdsbehandlingen vid Dag Hammarskjölds väg 13 SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Ulf Eiderbrant 2015-02-06 SCN-2015-0073 Socialnämnden Svar till kommunrevisionen om öppenvårdsbehandlingen vid Dag Hammarskjölds väg 13 Förslag till beslut

Läs mer