Minnesanteckningar från möte med styrgruppen på KIB, Stockholm

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar från möte med styrgruppen på KIB, Stockholm"

Transkript

1 1 Minnesanteckningar från möte med styrgruppen på KIB, Stockholm Närvarande: Annika Annemark, BTH Christer Björklund, tf ordförande Annacarin Börjeson, Högskolan Väst Marie-Louise Fendin, Handelshögskolan Terje Höiseth, Luleå tekniska universitet Berit Nilsson, Lunds universitet, vid anteckningarna Annika Sverrung, Chalmers Frånvarande: Lars Björnshauge, Lunds universitet, vice ordförande Jette Guldborg Petersen, Malmö Högskola Göran Sandberg, Umeå universitet, ordförande 1. Former för framtida arbete med grupper etc Inledningsvis konstaterade styrgruppen att arbetet inom SUHF, Forum och styrgruppen hela tiden är en dynamisk process och de arbetssätt som diskuteras och beslutas under dagen kan komma att omprövas och förändras efter hand som nya behov och frågor uppkommer. Den nuvarande styrgruppens mandat löper Några beslut som sträcker sig längre än denna tidsgräns kan därför inte fattas. Besluten att tillsätta eller inte tillsätta arbetsgrupper inom olika ämnesområden signalerar inte styrgruppens åsikt om vilka frågor som är viktiga och mindra viktiga. Snarare handlar det om ifall SUHF bedöms vara det mest lämpliga forumet, om arbetsgrupper etc är den bästa formen för att behandla en fråga samt om timing. uttryckte att alla de grupper som har arbetat tills nu och som redovisades för Forum den 16 januari har gjort ett fantastisk bra arbete. har efter detta möte inhämtat synpunkter från Forum på vilka områden man bör prioritera att arbeta med. Förutom styrgruppens synpunkter har 15 lärosäten lämnat in svar. beslutade om det fortsatta arbetet enligt nedan. Ledamöterna i de förutvarande och nya grupperna kommer att meddelas i separat brev, undertecknat av Göran och Lars, innan styrgruppens minnesanteckningar publiceras. Katalogen För denna fråga behövs ingen särskild grupp. Dock kan olika frågor lyftas till Forum för diskussion när det behövs. Katalogfrågor kan också tänkas dyka upp i samband med gemensamma tjänster. konstaterade att det är viktigt att följa arbetet i expertgruppen för LIBRIS samkatalog och att frågor om t ex utvecklingen av LIBRIS diskuteras av Forum. Ingen arbetsgrupp för katalogen. Bevaka arbetet i KBs LIBRIS-grupp. Väck frågor om katalogen i gruppen för gemensamma tjänster. Diskutera i Forum.

2 2 Kompetensutveckling Konstaterades att de flesta lärosäten har enskilda program för kompetensutveckling. Det gäller då att identifiera vad som kan vara gemensamma behov och i så fall vara beställare hos de olika aktörer som finns. Det är viktigt att SUHF/Forum är representerat i KBs grupp. Det är också önskvärt att ha kontakt med och kunna framföra behov av fortbildningar på de olika BI-utbildningarna. Där är bibliotekscheferna rätt forum att diskutera och kompetensutveckling kan sättas på agendan för ett Forum-möte. Den arbetsgrupp som har funnits har föreslagit att man utser kontaktpersoner för kompetensutveckling vid varje lärosäte. Detta är ett utmärkt förslag enligt styrgruppen. Beslut Ingen arbetsgrupp för kompetensutveckling. Utse kontaktpersoner för kompetensutveckling vid varje lärosäte (förteckning på Forums webbsida). Frågor om kompetensutveckling på agendan vid ett Forum-möte. Bibliotekens roll i utbildningen Detta handlar om bibliotekens undervisning i informationskompetens. ansåg inte att en arbetsgrupp är lämpligaste arbetsformen. Däremot kan man bilda ett nätverk bland dem som arbetar med frågorna. Nätverket kan t ex upprätta en e-postlista. Ingen arbetsgrupp för bibliotekens roll i utbildningen. Utse kontaktpersoner på varje lärosäte bland dem som arbetar med frågorna (förteckning på Forums webbsida). Bilda nätverk genom t ex e-postlista. E-publicering För frågor kring e-publicering behövs en arbetsgrupp. Det är angeläget att lärosätena har ett initiativ när det gäller biblioteksaspekterna på denna fråga. Gruppen ska arbeta med praktiska frågor, infrastrukturen, kring e-publicering. Däremot inte med policyfrågor och strategier eller policyfrågor kring Open Access. Frågor kring infrastrukturen innefattar bland annat förutsättningar och funktionalitet för effektiv hantering av e-publicering. När kraven uppkommer ska infrastrukturen redan finnas. KBs roll är att ansvara för den nationella långsiktiga arkiveringen, så detta ska inte ingå i arbetsgruppens uppdrag. Dessutom har varje lärosäte lagstadgad arkiveringsplikt. Fortsatt uppdrag för den arbetsgrupp som har funnits, samma ledamöter. Mandatperiod ca. 12 månader, avrapportering till Forums första möte Uppdrag: 1/ Ge förslag till riktlinjer för e-publicering och hur e-publicering införlivas i lärosätenas verksamhet. 2/ Bilda och och skapa struktur för att upprätthålla nationellt nätverk. 3/ Inventera vilken kompetens som finns kring publicering av tidskrifter (lägg i en databank). 4/ Omvärldsbevakning av tekniska standarder och vad som händer på området publicering av vetenskapligt material på lärosätena. Delrapport 1/10 till styrgruppen.

3 3 Kvalitet/utvärdering Ett övergripande problem med utvärdering av informations/biblioteksverksamhet är att det fortfarande nästan enbart är traditionella uppgifter som utvärderas. Den tidigare arbetsgruppen för kvalitet och utvärdering arbetade med tre frågeställningar. konstaterade att statistikfrågor kan hanteras av KBs grupp. Arbetsgruppen har levererat ett underlag till styrgruppen i frågan om Högskoleverkets utvärdering av bibliotekens del i lärosätenas verksamhet. kommer att diskutera vid ett senare tillfälle. Vad det tredje området beträffar värdering av bibliotekens nytta konstaterade styrgruppen att det fortsatt behövs en arbetsgrupp. En arbetsgrupp ska finnas som tidigare. Ny sammankallande blir SUBs administrativa chef Birgitta Löfgren. Därtill kommer någon från KIB att ingå i gruppen. Uppdrag: - Anordna ett seminarium eller workshop utifrån temat har vi nytta av ekonomiska mått för utvärdering. s förslag är att till seminariet bjuda in en forskare/ekonom som kan tala om kvantitativa metoder, det behöver inte nödvändigtvis vara utifrån ett biblioteksperspektiv. Syftet ska vara att kunna ta ställning till om ekonomiska utvärderingsmått faktiskt är användbara, och i så fall vilken ansats som är att rekommendera. Därutöver finns andra aspekter av att mäta kvalitet och nytta än i ekonomiska termer dvs kvalitativa indikatorer och mått. Arbetsgruppens andra uppdrag blir att inventera (ej bedöma) vilka metoder, ansatser och initiativ som idag finns eller håller på att utvecklas på lärosätena/biblioteken för att mäta kvalitet på icke-kvantitativa sätt. - Slutrapport 1/10 Gemensamma tjänster Gemensamma tjänster definieras som det som drivs av LIBRIS. En viktig fråga är hur U&H kan vara med och ha inflytande över t ex utvecklingsplaner och prioriteringar. Arbetsgruppen upphör. I stället inrättas en beredningsgrupp som ska ha till uppgift att fånga upp och bereda frågor för Forum om inflytandet kring gemensamma tjänster. Samma deltagare som i den tidigare arbetsgruppen. Avstämning till styrgruppen om ca ett år. Licenser Arbete kring licenserna måste ha en SUHF-vinkling, som ligger utanför det arbete som KB gör. T ex modeller för åtkomst för avknoppningsföretag och arkivfrågor. kan för närvarande inte identifiera vad en arbetsgrupp ska behandla. Licenser är ett strategiskt område (vilket också var den dominerande åsikten från Forums respons) varför det är särskilt lämpat för behandling i Forum snarare än i en allmänt definierad licensarbetsgrupp. Det hindrar förstås inte att en arbetsgrupp tillsätts senare ifall Forum vill ha en eller några specifika frågeställningar genomlysta.

4 4 beslutade inget runt arbetsformerna just nu utan ansåg att Forum kan få formulera sitt gemensamma intresse kring licensfrågor. Bibliometri Den nuvarande arbetsgruppen får fortsatt mandat. betonade att gruppen ska hantera praktiska frågor kring bibliometri och inte policyfrågor. Arbetsgruppen har redan etablerat ett nätverk. Fortsatt mandat för arbetsgruppen Arbetsgruppen ska verka för att successivt övergå från arbetsgrupp till nätverk omfattande alla U&H som är berörda. Syftet är att när mandatperioden är slut ska bibliometrifrågorna helt diskuteras i nätverksform. Lägesrapport till styrgruppen om ett år. Framtidsfrågor beslutade att inrätta en grupp som ska ha till uppgift att fritt diskutera framtidsfrågor. Exempel på frågor är framtida användning av bibliotekens lokaler, framtida kommunikationsformer relevanta för bibliotek och kunderna, framtida funktioner och framtida (samarbets)fusioner. Gruppen skall t ex få åka iväg på internat ett par dagar och komma fram med idéer. Eftersom SUHF inte har någon budget är det lämpligt att biblioteken sponsrar ett sådant tillfälle. funderar med hjälp av input från Forum till sitt nästa möte hur en sådan grupp ska sättas samman, med både unga nyutbildade personer och personer med mera bibliotekserfarenhet samt ev. även någon person utanför biblioteksområdet. Ett förslag kan vara att alla bibliotek får föreslå en person och att styrgruppen sedan lottar vilka som får vara med. Någon eller några studenter från bibliotekarieutbildningen kan också ingå i gruppen. Gruppen bör vara på max 5 personer. önskar Forums kommentarer på denna punkt senast fredag 14/3. Arbetsgrupperna Sammankallande i de arbetsgrupper som får fortsatt mandat tillfrågas om de anser att gruppen behöver utökas med flera ledamöter. Ett utdrag ur dagens minnesanteckningar ingår i ett brev från Göran och Lars till ledamöterna i arbetsgrupperna. 2. Förteckning över vem som sitter i KBs arbetsgrupper Beslutades att Berit ber KB om en förteckning som läggs på Forums sida på SUHFwebben. konstaterade att de ledamöter som har utsetts och fortlöpande utses på olika sätt att finnas med i KBs grupper inte kan sägas ha ett klart uttalat mandat från Forum för bibliotekschefer i den meningen att man måste förankra sitt agerande i Forum. Däremot är det så att alla medarbetare på universitets- och högskolebiblioteken är med i SUHF. För att Forum ska kunna följa arbetet i KBs grupper är det viktigt att protokoll och minnesanteckningar förs och är tillgängliga på webben. Om det är någon särskild fråga som Forum önskar bevaka eller framföra i någon KB-grupp bör de bibliotek som har representation i ifrågavarande grupp ta på sig att framföra sådant.

5 5 3. Diskussionsforum på webben Beslutades att Berit ber SUHF ta fram en offert från företaget som levererar deras webbverktyg för utformning av ett diskussionsforum enligt våra önskemål: - Obligatorisk avsändare, både för inlägg och kommentarer - Ingen begränsning av antal tecken - Varje användare egen id/lösenord. 4. Nästa möte med styrgruppen har bestämt att träffas nästa gång måndagen den 17 mars på Umeå universitet. Middag på kvällen före för dem som anlänt då. Berit kollar med Göran Sandberg vilka tider som gäller. Vid anteckningarna Berit Nilsson

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 15 september 2006

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 15 september 2006 1 Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för 15 september 2006 Plats: SUHF:s kansli, Stockholm Närvarande: Göran Sandberg, Umeå universitet, ordförande Lars Björnshauge, Lunds universitet, vice ordförande

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 1 november 2007

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 1 november 2007 1 Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 1 november 2007 Plats: SUHF:s kansli, Stockholm Närvarande: Göran Sandberg, Umeå universitet, ordförande Lars Björnshauge,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 18 mars 2009

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 18 mars 2009 1 Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för 18 mars 2009 Plats: SUHF:s kansli, Stockholm Närvarande: Johan Sterte, Växjö universitet, ordförande Lars Björnshauge, Lunds universitet, vice ordförande

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 7 mars 2007

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 7 mars 2007 Sveriges universitets- och högskoleförbund SUHF Forum för bibliotekschefer Styrgruppen 2007-03-07 1 Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 7 mars 2007 Plats: SUHF:s

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 28 maj 2008

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 28 maj 2008 Sveriges universitets- och högskoleförbund SUHF Forum för bibliotekschefer 2008-05-28 Styrgruppen 1 Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 28 maj 2008 Plats: Sv Biblioteksförening,

Läs mer

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF)

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Slutrapport Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering Deltagare: Hans Danelid, Högskolan Dalarna Jörgen Eriksson, Lunds

Läs mer

Sveriges universitets- och högskoleförbund SUHF Forum för bibliotekschefer

Sveriges universitets- och högskoleförbund SUHF Forum för bibliotekschefer 1 Minnesanteckningar från möte med 25 oktober 2006 Plats: Handelshögskolan, Stockholm Närvarande: Göran Sandberg, Umeå universitet, ordförande Annika Annemark, Blekinge tekniska högskola Lars Björnshauge,

Läs mer

2. Nomineringar till styrgrupp och arbetsgrupper i Open Access-programmet

2. Nomineringar till styrgrupp och arbetsgrupper i Open Access-programmet Sveriges universitets- och högskoleförbund, SUHF Forum för bibliotekschefer Styrgruppen 2010-06-09 Plats: Södertörns högskolebibliotek Närvarande: Annika Annemark, Blekinge Tekniska högskola Karin Grönvall,

Läs mer

Aktivitetsrapport från Arbetsgruppen för Bibliometri

Aktivitetsrapport från Arbetsgruppen för Bibliometri RAPPORT 1 2007-05-10 Lunds universitets bibliotek Biblioteksdirektionen Håkan Carlsson SUHF Forum för Bibliotekschefer, kansliet Berit Nilsson Biblioteksdirektionen Box 134 221 00 LUND Aktivitetsrapport

Läs mer

HANDBOK. KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan

HANDBOK. KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan HANDBOK KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan 2012 2014 Uppdaterad 2013 Innehåll Varför har KB en inflytandestruktur? 3 Strukturen 3 Vad är nationella referensgruppen? 4 Vad är en styr-

Läs mer

Redovisning från de bibliometriska arbetsgrupperna

Redovisning från de bibliometriska arbetsgrupperna Redovisning från de bibliometriska arbetsgrupperna Håkan Carlsson Göteborgs universitetsbibliotek Bibliometrigruppen Håkan Carlsson, GUB, sammankallande Per Ahlgren, SUB Peter Linde, BTHB Tore Lund, Chalmers

Läs mer

Styrgruppsmöte 22/4 2015

Styrgruppsmöte 22/4 2015 Styrgruppsmöte 22/4 2015 Närvarande: Linda, Morgan, Karin, Mikael, Gunilla, Jenny (via Connect), Catta punkt 3 (via Connect), Björn (från och med punkt 9), Margareta Frånvarande: Wilhelm, Mats Plats: SUHF:s

Läs mer

HANDBOK KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan

HANDBOK KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan HANDBOK KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan 2012 2014 Innehåll Varför har KB en inflytandestruktur? 4 Strukturen 4 Vad är Nationella referensgruppen? 5 Vad är en styr- respektive

Läs mer

Presentationer från arbetsgruppernas redovisningar:

Presentationer från arbetsgruppernas redovisningar: SUHF Forum för bibliotekschefer Stockholm 2008-01-16 Presentationer från arbetsgruppernas redovisningar: Högskolans elektroniska publicering Kvalitetsfrågor och utvärdering av bibliotekens verksamhet Bibliotekets

Läs mer

Minnesanteckningar från mötet 5-6 november 2012

Minnesanteckningar från mötet 5-6 november 2012 ANTAL SIDOR 1(5) Styrgruppen för Libris Minnesanteckningar från mötet 5-6 november 2012 Närvarande: Ordförande: Morgan Palmqvist Lisbeth Byström Linda Lindström Gunilla Lilie Bauer Peter Nilén Anna Petrén-Kihlström

Läs mer

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Handläggare Datum Dnr Carina Heurlin Fernold Nationell bibliotekssamverkan Publik verksamhet 2018-05-29 Uppdaterad Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Del 2 grupper (uppdaterad bilaga

Läs mer

Nationella referensgruppen 23 november 2011

Nationella referensgruppen 23 november 2011 ANTAL SIDOR 1(7) Nationella referensgruppen 23 november 2011 Närvarande: Åsa Berglund, Informations- och lånecentralen, Malmö stadsbibliotek Roland Esaiasson, Talboks- och punktskriftsbiblioteket Lisbeth

Läs mer

Nationella riktlinjer för öppen tillgång till vetenskaplig information

Nationella riktlinjer för öppen tillgång till vetenskaplig information Nationella riktlinjer för öppen tillgång till vetenskaplig information Ulf Kronman Samordnare för programmet OpenAccess.se Kungliga biblioteket Mötesplats Open Access 2013, Göteborgs universitet 2013-04-18

Läs mer

Styr- och handledningsdokument

Styr- och handledningsdokument Mahr 61-2014/600 1 (av 5) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Giltighetstid: Dokumentansvarig: Diarienummer: Projektdirektiv 2015-02-16 Förvaltningschef 2015-02-16-2015-06-30

Läs mer

Minnesanteckningar från mötet 25 april 2013

Minnesanteckningar från mötet 25 april 2013 ANTAL SIDOR 1(5) Styrgruppen för Libris Minnesanteckningar från mötet 25 april 2013 Närvarande: Ordförande: Morgan Palmqvist Jette Guldborg Petersen Lisbeth Byström Linda Lindström Gunilla Lilie Bauer

Läs mer

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Handläggare Datum Dnr Carina Heurlin Fernold Nationell bibliotekssamverkan Publik verksamhet 2017-09-26 Uppdaterad Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Del 2 grupper (uppdaterad bilaga

Läs mer

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Handläggare Carina Heurlin Fernold Nationell bibliotekssamverkan Publik verksamhet Datum 2015-09-30 Dnr Dnr 6.7-2015-923 Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Del 1 bakgrund, syfte och

Läs mer

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Handläggare Carina Heurlin Fernold Nationell bibliotekssamverkan Publik verksamhet Datum 2015-09-30 Dnr Dnr 6.7 2015-923 Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Del 2 grupper (bilaga 2 till

Läs mer

Eva Åkesson. Ordförande expertgruppen för internationalisering

Eva Åkesson. Ordförande expertgruppen för internationalisering Eva Åkesson Ordförande expertgruppen för internationalisering SUHF:s expertgrupp för internationaliseringsfrågor Eva Åkesson, rektor, Uppsala universitet, ordförande Per Nilsson, internationell strateg,

Läs mer

Inledning Information om styrgruppens arbete Lars Björnshauge, vice ordförande i Forum:

Inledning Information om styrgruppens arbete Lars Björnshauge, vice ordförande i Forum: Sveriges universitets- och högskoleförbund Minnesanteckningar SUHF Forum för bibliotekschefer 2009-10-20 1 Minnesanteckningar från Forum för bibliotekschefer 20 oktober 2009 Plats: Klara Strand Konferens,

Läs mer

KB:s samordningsuppdrag för öppen tillgång till vetenskapliga publikationer Sidnummer 1

KB:s samordningsuppdrag för öppen tillgång till vetenskapliga publikationer Sidnummer 1 KB:s samordningsuppdrag för öppen tillgång till vetenskapliga publikationer Sidnummer 1 KB:s regleringsbrev 2017 Samordning av arbete kring öppen tillgång Kungl. biblioteket ska samordna arbetet med införande

Läs mer

Expertgruppen för kompetensfrågor Fredag den 11 september, 2009

Expertgruppen för kompetensfrågor Fredag den 11 september, 2009 ANTAL SIDOR 1(5) Expertgruppen för kompetensfrågor Fredag den 11 september, 2009 Närvarande: ordförande: Catharina Isberg Annelie Ekberg Andersson Christina Jönsson Adrial Catrin Sundel Inger Thomas Sundin

Läs mer

Projektplan. Kravspecifikation för virtuell lärandemiljö (vlm) på Malmö högskola

Projektplan. Kravspecifikation för virtuell lärandemiljö (vlm) på Malmö högskola Projektplan Kravspecifikation för virtuell lärandemiljö (vlm) på Malmö högskola Revisionsinformation Utgåva Datum Kommentar Projektplan 1.0 140123 Ursprunglig version Projektplan 1.1 140128 Gunilla Lilie

Läs mer

Närvarande Ledamöter: Cecilia Christersson Ordförande. Andreas Svenning Ledamot GV

Närvarande Ledamöter: Cecilia Christersson Ordförande. Andreas Svenning Ledamot GV 2013-09-03 (Dnr. ) 1 (av 5) Malmö högskola, Bibliotek och IT, Peter Nilsson, Administrativ assistent Minnesanteckningar Från möte BIT-råd BIT-råd 2013-09-03 Närvarande Ledamöter: Cecilia Christersson Ordförande

Läs mer

Minnesanteckningar från mötet 4 september 2014

Minnesanteckningar från mötet 4 september 2014 ANTAL SIDOR 1(7) Minnesanteckningar från mötet 4 september 2014 Närvarande: Ordförande: Morgan Palmqvist Lisbeth Byström Ulrika Domellöf Mattsson Jette Guldborg Petersen Åsa Hansen Tommy Johansson Linda

Läs mer

Kungl. bibliotekets nationella referensgrupp 19 november 2009

Kungl. bibliotekets nationella referensgrupp 19 november 2009 ANTAL SIDOR 1(7) Kungl. bibliotekets nationella referensgrupp 19 november 2009 Närvarande, referensgruppen: Martin Bjersby, Lars Björnshauge, Eva Hesselgren Mortensen, Kjell Jonsson, Gunnar Lager, Gunilla

Läs mer

Minnesanteckningar från mötet 7 februari 2013

Minnesanteckningar från mötet 7 februari 2013 ANTAL SIDOR 1(5) Styrgruppen för Libris Minnesanteckningar från mötet 7 februari 2013 Närvarande: Ordförande: Morgan Palmqvist Jette Guldborg Petersen Lisbeth Byström Linda Lindström Gunilla Lilie Bauer

Läs mer

APPENDIX e 2. Dekanus beslutar ge Svenskt NMRcentrum följande uppdrag:

APPENDIX e 2. Dekanus beslutar ge Svenskt NMRcentrum följande uppdrag: Göteborgs universitet Naturvetenskapliga fakulteten Ledningen PROTOKOLL nr 4 Sammanträdesdatum 2015-02-03 e APPENDIX e 2 Ärende Beslut/åtgärd 1 V 2015/ 128 Uppdrag för Svenskt NMR-centrum och ställningstaganden

Läs mer

Nationella referensgruppen 18 november 2010

Nationella referensgruppen 18 november 2010 Nationella referensgruppen 18 november 2010 Närvarande, referensgruppen: Lars Björnshauge, Margaretha Eriksson, Jette Guldborg Petersen, Kjell Jonsson, Gunnar Lager, Gunilla Lilie Bauer, Kerstin Norén,

Läs mer

Minnesanteckningar från workshop med Forum för bibliotekschefer 26 januari 2009

Minnesanteckningar från workshop med Forum för bibliotekschefer 26 januari 2009 Sveriges universitets- och högskoleförbund Minnesanteckningar SUHF Forum för bibliotekschefer 2009-01-26 1 Minnesanteckningar från workshop med Forum för bibliotekschefer 26 januari 2009 Plats: Försvarshögskolan,

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 KTH biblioteket

Verksamhetsplan 2017 KTH biblioteket VERKSAMHETSPLAN 2017 Skapat av KTH bibliotekets ledningsgrupp Verksamhetsplan 2017 KTH biblioteket 1 (9) Inledning Utgångspunkten för detta dokument är KTH:s visionsarbete och ECE-skolans utvecklingsplan

Läs mer

Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte

Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte Handläggare Stina Degerstedt Datum 2016-11-30 Dnr 6.4-2016-330 Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte 2016-11-18 Plats: Uppsala Stadsbibliotek,

Läs mer

Inventering av bibliometrisk verksamhet vid svenska lärosäten

Inventering av bibliometrisk verksamhet vid svenska lärosäten Håkan Carlsson 2008-09-23 Rapport Sida: 1 (4) Dnr: 61/08 J Inventering av bibliometrisk verksamhet vid svenska lärosäten Håkan Carlsson Universitetsbiblioteket, Göteborgs universitet Marianne Hällgren

Läs mer

Front 2014 ett taktfast projekt

Front 2014 ett taktfast projekt Front 2014 ett taktfast projekt [242] Ett projekt för att formulera en strategi för hur vi vill att vår informationsförsörjning och systeminfrastruktur ska fungera 2014 2015. [Daniel Forsman] [Whitecode]

Läs mer

Framtida utmaningar bibliotekets roll SLU-bibliotekets strategi 2013-16

Framtida utmaningar bibliotekets roll SLU-bibliotekets strategi 2013-16 Framtida utmaningar bibliotekets roll SLU-bibliotekets strategi 2013-16 SLU-bibliotekets strategi 2013-16 bygger på SLU:s övergripande strategi för samma period. Biblioteket är en integrerad del av SLU

Läs mer

Workshop om bibliotekens kompetensbehov sammanfattning Högskolan i Borås, BHS, 13 oktober 2009

Workshop om bibliotekens kompetensbehov sammanfattning Högskolan i Borås, BHS, 13 oktober 2009 Workshop om bibliotekens kompetensbehov sammanfattning Högskolan i Borås, BHS, 13 oktober 2009 Workshopen inleddes med en genomgång av begreppet kompetens och bibliotekens framtida kompetensbehov med utgångspunkt

Läs mer

Expertgruppen för LIBRIS nationella system Onsdag den 23 mars, 2011

Expertgruppen för LIBRIS nationella system Onsdag den 23 mars, 2011 ANTAL SIDOR 1(8) Expertgruppen för LIBRIS nationella system Onsdag den 23 mars, 2011 Närvarande: ordförande: Annika Annemark Anders Cato Daniel Forsman Martin Hafström Maria Hedenström Terje Höiseth Peter

Läs mer

Samverkan/samordning (mellan olika bibliotek samt mellan bibliotek och andra institutioner), kommunikation och förankring för LIBRIS verksamhet * 7

Samverkan/samordning (mellan olika bibliotek samt mellan bibliotek och andra institutioner), kommunikation och förankring för LIBRIS verksamhet * 7 Need - behov (Vilket behov uppfyller den här gruppen?) Samverkan/samordning (mellan olika bibliotek samt mellan bibliotek och andra institutioner), kommunikation och förankring för LIBRIS verksamhet *

Läs mer

Projekt Tillgängliggörande av forskningsdata 2016

Projekt Tillgängliggörande av forskningsdata 2016 [DNR] 1 (av 6) Projektdirektiv Beslutsdatum: Beslutande: Dokumentansvarig: Peter Nilén Inkl 2 bilagor: Bilaga 1 Delprojekt Bilaga 2 SND projektplan Revisionsinformation Version Datum Kommentar [0.1-0.5]

Läs mer

Open access ett nationellt perspektiv

Open access ett nationellt perspektiv Open access ett nationellt perspektiv SFIS Höstkonferens, Borås 8 november 2012 Aina Svensson, OpenAccess.se, Kungliga biblioteket och Uppsala universitetsbibliotek Vad är open access? Fri tillgång till

Läs mer

Högskolor, studenter mm

Högskolor, studenter mm Högskolor, studenter mm Bakgrund Inom ramen för projektet Tillsynsutveckling i Väst (TuV) var tyngpunkten utbildning i kommunikation och bemötande. I samband med att projektet avslutades togs en aktivitetsplan

Läs mer

Sveriges universitets och högskoleförbund

Sveriges universitets och högskoleförbund Sveriges universitets- 2013-12-19 och högskoleförbund Minnesanteckningar Expertgruppen för studieadministrativa frågor Tid: Onsdagen den 11 december 2013, kl. 12:00 Plats: UHR, Stockholm Närvarande: Yasmine

Läs mer

Projektet Lärandemål för informationskompetens Slutrapport

Projektet Lärandemål för informationskompetens Slutrapport Projektet Lärandemål för informationskompetens Slutrapport "Information literacy is the adoption of appropriate information behaviour to identify, through whatever channel or medium, information well fitted

Läs mer

SVERIGES UNIVERSITETS- OCH HÖGSKOLEFÖRBUND STADGAR MEDLEMSFÖRTECKNING

SVERIGES UNIVERSITETS- OCH HÖGSKOLEFÖRBUND STADGAR MEDLEMSFÖRTECKNING OCH HÖGSKOLEFÖRBUND MEDLEMSFÖRTECKNING Kompletterad 1995-08 Reviderad 5 Förbundsförsamlingen 1996-12-11 Reviderad 8 Förbundsförsamlingen 1998-10-28 Omarbetad Förbundsförsamlingen 2002-03-20 Ny medlem 2004-01-01

Läs mer

Nätverk. för blivande bibliotekschefer. SUHF Forum för bibliotekschefer 1 juni 2015

Nätverk. för blivande bibliotekschefer. SUHF Forum för bibliotekschefer 1 juni 2015 Nätverk för blivande bibliotekschefer SUHF Forum för bibliotekschefer 1 juni 2015 Bakgrund Framtida chefsförsörjning till universitets- och högskolebiblioteken Biblioteksledningarna genomgår nu en generationsväxling

Läs mer

Rekommendationer om kursplaner, utbildningsplaner och betygssystem

Rekommendationer om kursplaner, utbildningsplaner och betygssystem Sveriges Universitets- REK 2011:1 & Högskoleförbund Dnr 10/118 Rekommendationer om kursplaner, utbildningsplaner och betygssystem Fastställda av SUHF:s styrelse den 25 februari 2011 Förändringarna i Högskoleförordningen

Läs mer

Forskningsbiblioteken som aktörer i publiceringsfrågor

Forskningsbiblioteken som aktörer i publiceringsfrågor Forskningsbiblioteken som aktörer i publiceringsfrågor Helena Francke UH bibliotekkonferansen 2015 Bergen, 18 juni 2015 helena.francke@hb.se Bakgrund och perspektiv 1 Publicera! (2013) Belysa bakgrunden

Läs mer

Handlingsplan för Mittuniversitetets forskningsutvärdering 2013, ARC13: Processbeskrivning, organisation och ansvarsfördelning

Handlingsplan för Mittuniversitetets forskningsutvärdering 2013, ARC13: Processbeskrivning, organisation och ansvarsfördelning Handlingsplan för Mittuniversitetets forskningsutvärdering 2013, ARC13: Processbeskrivning, organisation och ansvarsfördelning Bakgrund I Mittuniversitetets forskningsstrategi för 2012 2016 stipuleras

Läs mer

Styrgruppen för nationella licenser för e-resurser

Styrgruppen för nationella licenser för e-resurser Styrgruppen för nationella licenser för e-resurser Biblioteksstämman 20 november 2009 Annika Sverrung Huvudfråga: Distribuerad licensverksamhet? Inriktningsbeslut fattades vid maj-mötet som innebär: 1.

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Gruppen för SwePub

Minnesanteckningar från möte i Gruppen för SwePub 2017-05-02 Dnr/Ref.no. 6.4-2016-337 Minnesanteckningar från möte i Gruppen för SwePub Datum & tid: tisdagen 2 maj 15:00-17:00 Plats: KB, Humlegården, Klemmingrummet, plan 6 Närvarande: Anmält förhinder:

Läs mer

Projekt Ny bibliotekssystemmiljö

Projekt Ny bibliotekssystemmiljö DNR] 1 (av 9) Projektplan Beslutsdatum: Beslutande: Dokumentansvarig: 2015-06-12 Styrgrupp Projekt Ny bibliotekssystemmiljö Ib Lundgren Revisionsinformation Version Datum Kommentar 1.0 2015-05-25 Utkast

Läs mer

Protokoll från Styrgruppens möte i Bryssel den 26 juni 2015

Protokoll från Styrgruppens möte i Bryssel den 26 juni 2015 Protokoll från Styrgruppens möte i Bryssel den 26 juni 2015 Tid: fredag den 26 juni, kl. 8.30-11.30 Deltagare Styrgrupp Ulf Nilsson, Regionförbundet i Kalmar län Harald Hjalmarsson, Regionförbundet i Kalmar

Läs mer

Möte med styrgruppen för OpenAccess.se den 27 november 2007 Minnesanteckningar

Möte med styrgruppen för OpenAccess.se den 27 november 2007 Minnesanteckningar 2007-11-28 JH Möte med styrgruppen för OpenAccess.se den 27 november 2007 Minnesanteckningar Närvarande: Lars Björnshauge, Ulf Göranson, Jan Hagerlid (sekr), Gunnar Lager, Kjell Nilsson, Agneta Olsson,

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE BIBLIOTEK OCH IT MALMÖ HÖGSKOLA

VERKSAMHETSBERÄTTELSE BIBLIOTEK OCH IT MALMÖ HÖGSKOLA VERKSAMHETSBERÄTTELSE BIBLIOTEK OCH IT MALMÖ HÖGSKOLA 2009 Verksamhetsberättelse 2009 Bibliotek och IT Malmö högskola Vision Bibliotek och IT skall som en innovativ och gränsöverskridande del av Malmö

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte den 8 maj 2014, datormöte

Protokoll fört vid styrelsemöte den 8 maj 2014, datormöte Sveriges universitets- 2014-05-21 & högskoleförbund Protokoll 2014:4 Protokoll fört vid styrelsemöte den 8 maj 2014, datormöte Närvarande ledamöter Pam Fredman, ordförande Helen Dannetun Ann Fust Lena

Läs mer

Verksamhetsplan 2009 Expertgruppen för kompetensfrågor

Verksamhetsplan 2009 Expertgruppen för kompetensfrågor Verksamhetsplan 2009 Expertgruppen för kompetensfrågor Syfte Expertgruppen för kompetensfrågor ska genom samverkan inom gruppen och med olika andra aktörer påverka och höja medvetandet om vikten av kompetensutveckling

Läs mer

Regler för studentinflytande vid Umeå universitet

Regler för studentinflytande vid Umeå universitet Regler för studentinflytande vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2015-12-22 Dnr: FS 1.1-1950-15 Denna regel ersätter tidigare fastställt beslut av rektor 2013-08-20 Typ av dokument: Beslutad av:

Läs mer

Framtida utmaningar bibliotekets roll SLU-bibliotekets strategi 2013-16

Framtida utmaningar bibliotekets roll SLU-bibliotekets strategi 2013-16 Framtida utmaningar bibliotekets roll SLU-bibliotekets strategi 2013-16 SLU-bibliotekets strategi 2013-16 bygger på SLU:s övergripande strategi för samma period. Biblioteket är en integrerad del av SLU

Läs mer

Utbildningsstrategiska rådet minnesanteckningar

Utbildningsstrategiska rådet minnesanteckningar Sid 1 (5) minnesanteckningar Ärende Kommentarer 1.! Ordförande öppnar mötet Heidi Hansson hälsar välkommen och öppnar mötet. 2.! Föregående mötens minnesanteckningar (170914 samt 171011-12) Ad acta. 3.!

Läs mer

OpenAccess.se aktuella frågor

OpenAccess.se aktuella frågor OpenAccess.se aktuella frågor Mötesplats OA, 14-15 mars 2012, Norrköping Jan Hagerlid, Kungliga biblioteket, samordnare för OpenAccess.se 1 OpenAccess.se nystart 2010 Nystart efter internationell utvärdering

Läs mer

Uppföljning av engelska i skolår 1 Webbenkät och kallelse till diskussionsforum

Uppföljning av engelska i skolår 1 Webbenkät och kallelse till diskussionsforum 2010-09-13 Uppföljning av engelska i skolår 1 Webbenkät och kallelse till diskussionsforum Med syfte att erhålla en bild av hur skolor arbetar med lärande i engelska i de tidiga åren kommer undervisningen

Läs mer

Nätverket Ingenjörsutbildningarna - på uppdrag av de lärosäten som utbildar ingenjörer

Nätverket Ingenjörsutbildningarna - på uppdrag av de lärosäten som utbildar ingenjörer Nätverket Ingenjörsutbildningarna - på uppdrag av de lärosäten som utbildar ingenjörer Bakgrund Myndigheten för nätverk och samarbete inom högre utbildning (NSHU) finansierade under 2007 ett antal högskolenätverk

Läs mer

Prioriterade utvecklingsområden

Prioriterade utvecklingsområden Prioriterade utvecklingsområden 1. Rekrytering av akademiska chefer Problemformulering: Att ha en gemensam och transparent process som möjliggör kollegialt inflytande vid rekrytering av personer med akademiska

Läs mer

ULF försöksverksamhet. Elena Zukauskaite FoU Skola Kommunförbundet Skåne

ULF försöksverksamhet. Elena Zukauskaite FoU Skola Kommunförbundet Skåne ULF försöksverksamhet Elena Zukauskaite FoU Skola Kommunförbundet Skåne 2019-04-08 Vad är ULF? ULF Utveckling, Lärande, Forskning En nationell försöksverksamhet 2017-2021 På uppdrag av regeringen 125 mkr

Läs mer

Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte

Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte Handläggare Stina Degerstedt Datum 2017-09-21 Dnr 6.3-2017-95 Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte 2017-09-21 Plats: MTM, Johanneshov, Stockholm

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Ö Ö Ö CECILIA GÄRDÉN KAREN NOWÉ HEDVALL HÖGSKOLAN I BORÅS

Ö Ö Ö CECILIA GÄRDÉN KAREN NOWÉ HEDVALL HÖGSKOLAN I BORÅS Ö Ö Ö Ö CECILIA GÄRDÉN KAREN NOWÉ HEDVALL HÖGSKOLAN I BORÅS Karen Nowé Hedvall Cecilia Gärdén Mikael Gunnarsson Utvärdering av biblioteksprojekt, följeforskning, lärande och kompetensutveckling samt kunskapsorgansation.

Läs mer

Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2012-05-04

Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2012-05-04 Minnesanteckningar Möte 2 Mötesdatum 2012-05-04 Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2012-05-04 Närvarande: Erik Siira, Göteborgs universitetsbibliotek (ordförande) Göran Konstenius Kungl.

Läs mer

3. Gunilla Herdenberg berättar om KB:s inflytandestruktur

3. Gunilla Herdenberg berättar om KB:s inflytandestruktur Minnesanteckningar Möte 1 Mötesdatum 2012-03-16 Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2012-03-16 Närvarande: Erik Siira, Göteborgs universitetsbibliotek (ordförande) Göran Konstenius Kungl

Läs mer

PROTOKOLL Sammanträdesdatum

PROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Närvarande Ledamöter Christer Jönsson professor ordförande Lars Bjørnshauge universitetsbibliotekarie 1-7, 13 Jan Nilsson professor, dekanus 1-7 Britt Roslund 1:e bibliotekarie Eva Queckfeldt universitetslektor

Läs mer

Stadgar för Svensk Biblioteksförening

Stadgar för Svensk Biblioteksförening Stadgar för Svensk Biblioteksförening Box 70380, 107 24 Stockholm Tel: 08-545 132 30 www.biblioteksforeningen.org 1. Ändamål Svensk Biblioteksförening är en ideell förening med uppgift att: Verka för ett

Läs mer

Ledamöter dekanus, naturvetenskapliga fakulteten, ordförande. prodekan, humanistiska och teologiska fakulteterna professor, medicinska fakulteten

Ledamöter dekanus, naturvetenskapliga fakulteten, ordförande. prodekan, humanistiska och teologiska fakulteterna professor, medicinska fakulteten PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2015-05-26 Biblioteksstyrelsen Närvarande Ledamöter Olov Sterner dekanus, naturvetenskapliga fakulteten, ordförande Björn Bergenståhl professor, Lunds Tekniska Högskola Samuel

Läs mer

Verksamhetsplan 2010 Expertgruppen för kompetensfrågor

Verksamhetsplan 2010 Expertgruppen för kompetensfrågor Verksamhetsplan 2010 Expertgruppen för kompetensfrågor Syfte Expertgruppen för kompetensfrågor ska genom samverkan inom gruppen och med olika andra aktörer påverka och höja medvetandet om vikten av kompetensutveckling

Läs mer

Rutiner för samråd och styrning 2013-2015

Rutiner för samråd och styrning 2013-2015 Rutiner för samråd och styrning 2013-2015 KB och dess partners och nationella kompetenscentra i det nationella utvecklings- och samverkansuppdraget Bakgrund I mars 2012 tog Kungl biblioteket beslut om

Läs mer

Borås 2-3 oktober 2002. Johan Edgren, Hisingens bibliotek, Göteborg Jan Nilsson, Bibliotek och IT, Malmö högskola

Borås 2-3 oktober 2002. Johan Edgren, Hisingens bibliotek, Göteborg Jan Nilsson, Bibliotek och IT, Malmö högskola 0g7(63/$76,1)g5)5$07,'(1 Borås 2-3 oktober 2002 Johan Edgren, Hisingens bibliotek, Göteborg Jan Nilsson, Bibliotek och IT, Malmö högskola 6DPDUEHWVSURMHNWHWNULQJ+DQGERNI UXWYlUGHULQJ 3UHVHQWDWLRQDYRVVVMlOYD

Läs mer

Kungl. Biblioteket Sveriges nationalbibliotek Sidnummer 1

Kungl. Biblioteket Sveriges nationalbibliotek Sidnummer 1 Kungl. Biblioteket Sveriges nationalbibliotek Sidnummer 1 Kunskap för evigheten Lag om pliktleverans av tryckt material 1661 Lag om pliktleverans av radio och TV - 1979 Lag om pliktleverans av e-material

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträde Bibliotek och IT nämnden, 19 mars, 2004

PROTOKOLL. Sammanträde Bibliotek och IT nämnden, 19 mars, 2004 1(5) Sammanträde Bibliotek och IT nämnden, 19 mars, 2004 Närvarande Ledamöter: Björn Fryklund Ordförande Jan Hagerlid Extern ledamot Jesper Wokander IT-tekniker, BIT Jenny Widmark Bibliotekarie, BIT Zoltan

Läs mer

Internet of Things Sverige regler för samverkan

Internet of Things Sverige regler för samverkan Internet of Things Sverige regler för samverkan Fastställd av prefekten vid institutionen för informationsteknologi Allmänt 1 Bakgrund Strategiska innovationsprogram är en del av Vinnova, Energimyndigheten

Läs mer

Aktivitetsplan ökad mediesamverkan

Aktivitetsplan ökad mediesamverkan Aktivitetsplan ökad mediesamverkan 2017-2019 1 Stärka nätverkande och etablera ett regionalt medienätverk som möjliggör erfarenhetsutbyte och kompetensutveckling samt är ett stöd i det lokala mediestrategiska

Läs mer

Nationella referensgruppen 24 april 2012

Nationella referensgruppen 24 april 2012 ANTAL SIDOR 1(8) Nationella referensgruppen 24 april 2012 Närvarande: Stefan Bengtsson, Malmö högskola Åsa Berglund, Informations- och lånecentralen, Malmö stadsbibliotek Roland Esaiasson, Talboks- och

Läs mer

Definition. Ett vattenråd är. Ett kustvattenråd är motsvarande för kusten

Definition. Ett vattenråd är. Ett kustvattenråd är motsvarande för kusten Samverkan Deltagarnas olika perspektiv är den viktigaste resursen i arbetet. Genom samverkan och dialog kan man kan hitta nya sätt att lösa gamla problem! Definition Ett vattenråd är en frivillig sammanslutning

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2008 BIBLIOTEK OCH IT MALMÖ HÖGSKOLA

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2008 BIBLIOTEK OCH IT MALMÖ HÖGSKOLA VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2008 BIBLIOTEK OCH IT MALMÖ HÖGSKOLA Verksamhetsberättelse 2008 Bibliotek och IT Malmö högskola Vision Bibliotek och IT skall som en innovativ och gränsöverskridande del av Malmö

Läs mer

Samverkan och nätverk inom ABM-området. Infrastruktur i samverkan. 11 november Gunnar Sahlin.

Samverkan och nätverk inom ABM-området. Infrastruktur i samverkan. 11 november Gunnar Sahlin. Samverkan och nätverk inom ABM-området Infrastruktur i samverkan 11 november 2008 Gunnar Sahlin Från separata arkiv, bibliotek och museer till ett samlat digitalt nätverk utan nationsgränser Biblioteksvärlden

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2014-2015

VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 KOMMUNFÖRBUNDET SKÅNE BRYSSEL Denna verksamhetsplan presenterar verksamhetsinriktning, arbetsmetod och prioriteringar under 2014-.2015 för Kommunförbundet Skånes Brysselrepresentation.

Läs mer

Remissyttrande gällande Statskontorets utvärdering av Digisam och Riksarkivets ställningstagande till Digisams framtid

Remissyttrande gällande Statskontorets utvärdering av Digisam och Riksarkivets ställningstagande till Digisams framtid Datum/Date Dnr/Ref.no. 2015-05-12 1.4.1-2015-137 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande gällande Statskontorets utvärdering av Digisam och Riksarkivets ställningstagande till Digisams framtid

Läs mer

HÖGSKOLAN I BORÅS Textilhögskolan Institutionsstyrelsen Sekreterare Maria Otterdahl. PROTOKOLL Sammanträdesdag 2007-08-23 IS 2007/2 1 (6)

HÖGSKOLAN I BORÅS Textilhögskolan Institutionsstyrelsen Sekreterare Maria Otterdahl. PROTOKOLL Sammanträdesdag 2007-08-23 IS 2007/2 1 (6) 1 (6) Tid: Kl 9.00-12.50 Plats: Högskolan i Borås,, konferensrummet plan 3 Närvarande ledamöter: Halina Dunin-Woyseth ordförande Tor Ahlbom extern ledamot Ronald Pedersen prefekt Birgitta Jönsson lärarrepresentant

Läs mer

Ledamot av styrelsen för ett universitet eller en högskola

Ledamot av styrelsen för ett universitet eller en högskola Ledamot av styrelsen för ett universitet eller en högskola Innehåll Ledamot av styrelsen för ett universitet eller en högskola 3 Universitet och högskolor 3 Universitet och högskolors verksamhet 3 Akademisk

Läs mer

Projektdirektiv. SKONA: SND:s konsortie- och nätverksarbete

Projektdirektiv. SKONA: SND:s konsortie- och nätverksarbete Diarienr: Elisabeth Strandhagen Utgåva:7 Projektdirektiv SKONA: SND:s konsortie- och nätverksarbete Direktivet är en överenskommelse mellan projektägare/beställare SND 2.0-konsortiet genom Max

Läs mer

En nationell strategi för skolans digitalisering

En nationell strategi för skolans digitalisering En nationell strategi för skolans digitalisering 2015-06-10 En nationell strategi för skolans digitalisering 2015-06-09 Camilla Waltersson Camilla Grönvall Waltersson Grönvall (M), utbildningspolitisk

Läs mer

Kriterier för vattenråd & kustvattenråd Definition

Kriterier för vattenråd & kustvattenråd Definition Organisation vattenråd * Sprider information * Sammanställer synpunkter * Kontaktorgan till länsstyrelsen Vattenråd - alla intressenter i nätverket Arbetsgrupp Arbetsutskott Kontaktpersoner Medlem Medlem

Läs mer

Open Access i Sverige

Open Access i Sverige Open Access i Sverige Jan Hagerlid Avdelningen för Nationell samverkan, KB Samordnare för programmet OpenAccess.se SUB den 5 oktober 1 Vem gör vad? Policy för Open Access Utveckling av öppna fulltextarkiv

Läs mer

Minnesanteckningar - Vårdsamverkan Skaraborg den 23 februari, 2010

Minnesanteckningar - Vårdsamverkan Skaraborg den 23 februari, 2010 1 Handläggare Datum Diarienummer Christina Lindström 2010-03-03 SkaS 33-2010 Minnesanteckningar - Vårdsamverkan Skaraborg den 23 februari, 2010 Närvarande Anders Hagman Stefan Håkansson Lars Gotthardsson

Läs mer

Ansvarsbeskrivningar Bibliotek och IT 2010-08-01 Funktioner, funktionsansvariga, team

Ansvarsbeskrivningar Bibliotek och IT 2010-08-01 Funktioner, funktionsansvariga, team Tex i kursiv: Förslag Generellt ansvar för funktionerna planering, genomförande och uppföljning av aktiviteter i funktionen löpande arbetet bedrivs effektivt med hög kvalitet rutiner och logistik kvalitetsarbete

Läs mer

Kungl. bibliotekets nationella referensgrupp 10 februari 2010

Kungl. bibliotekets nationella referensgrupp 10 februari 2010 ANTAL SIDOR 1(10) Kungl. bibliotekets nationella referensgrupp 10 februari 2010 Närvarande, referensgruppen: Martin Bjersby, Lars Björnshauge, Margaretha Eriksson, Jette Guldborg Petersen, Kjell Jonsson,

Läs mer

Arbetsordning för universitetsbiblioteket vid Uppsala universitet

Arbetsordning för universitetsbiblioteket vid Uppsala universitet UFV 2019/708 Arbetsordning för sbiblioteket vid Uppsala Fastställd av rektor 2019-06-18 Innehållsförteckning 1 kap. Inledning 4 Uppgifter 4 2 kap. Organisation 5 Biblioteksnämnd 5 Överbibliotekarie 5

Läs mer