Projektplan - Läkemedelsförsörjning 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projektplan - Läkemedelsförsörjning 2011"

Transkript

1 Planerat startdatum: Planerat slutdatum: September 2011 Beställare: Lena Kierkegaard, Hälso- och sjukvårdsdirektör, Landstingskontoret Projektledare: Patrik Olsson, apotekare, SIV Projektplan - Läkemedelsförsörjning 2011 Innehållsförteckning 1. Bakgrund Mål Projektmål Effektmål Avgränsningar Förutsättningar - sammanfattning Prioritetstriangeln Översiktlig aktivitetsplan Projektorganisation Beställare Projektledare Styrgrupp Projektgrupp Referensgrupp Kommunikation Kontaktpersoner Mötesrutiner Projektdokumentation Kommunikationsplan Leverans och överlämning vid projektslut Leverans till beställaren Överlämning till ordinarie verksamhet (14)

2 10. Tidplan Resursplanering Projektbudget Personella resurser Kostnadskalkyl Riskanalys Sammanfattning Riskanalys Bilagor Fastställande (14)

3 1. Bakgrund De nationella reglerna om läkemedelsförsörjningen till vårdenheter förändrades den 1 september Förändringen innebar att Apoteket Farmaci AB inte längre har kvar sin ensamrätt att, förutom landstingen, driva sjukhusapotek. Landstinget kan välja att driva allt, eller delar av läkemedelsförsörjningen till vården, i egen regi eller upphandla verksamheten enligt LOU (lagen om offentlig upphandling). Även i de fall eterna leverantörer av tjänster anlitas har vårdgivaren det fulla ansvaret för läkemedelsförsörjningen till vårdenheterna. Sjukhusapotek betraktas som den funktion eller de aktiviteter som tillgodoser läkemedelsförsörjningen till och inom sjukhus. Sjukhusapotek är en funktion som därför inte behöver vara knuten till viss lokal. Detta synsätt erbjuder stora möjligheter till förändringar inom läkemedelsförsörjningsområdet. Landstinget Halland måste, som en följd av ovan beskrivna förändringar, ha en strategi för en framtida läkemedelsförsörjning samt upphandla de delar som landstinget inte avser att hantera med egna resurser. Landstinget Halland har avtal med Apoteket Farmaci AB för läkemedelsförsörjning och drift av sjukhusapotek som sträcker sig fram till och med En förlängning av avtalet till 30 september 2011 inför omställningen är förhandlad och klar. Ett förberedande arbete som pågått under flera år samt en förstudierapport, som togs fram under hösten 2009, ligger till grund för denna projektplan. 2. Mål 2.1. Projektmål Förändringar i läkemedelsförsörjningen ska leda till en effektivare läkemedelsförsörjning med ökad patientsäkerhet, kvalitet och kostnadseffektivitet. De olika stegen i läkemedelshanteringen, från förrådshanteringen fram till att läkemedel ordineras och ges till en patient, innehåller olika riskmoment. Den långsiktiga målsättningen bör vara att tillskapa patientindividuell försörjning som dominerande försörjningsform för att minska riskerna för läkemedelsrelaterade problem. 3 (14)

4 2.2. Effektmål Projektets förslag till försörjningslösning kommer att ge indirekta kostnadsbesparingar beträffande minskade kvalitetsbristkostnader samtidigt som direkta kostnader för läkemedel kan komma att minska genom ett mer effektivt utnyttjande av upphandlingar och sortimentstyrning. Förändringarna i läkemedelsförsörjningen leder till förbättrad styrning av läkemedelsanvändningen samt att tillgängligheten till läkemedel förbättras. Läkemedelsanvändningen och läkemedelshanteringen blir mer rationell. Med en effektivare läkemedelsförsörjning frigörs resurser till annat vårdarbete. Teknikstöd tillsammans med standardiserade rutiner ökar säkerheten vid ordination, iordningställande och överlämnande av läkemedel. Säkerheten och kvaliteten ökar också genom att farmaceutiska resurser tillförs den patientnära läkemedelshanteringen. 3. Avgränsningar Projektet omfattar inte den verksamhet som bedrivs vid öppenvårdsapotek, såsom receptepedition och andra tjänster mot allmänheten. 4. Förutsättningar - sammanfattning Tidplan Genomförandet omfattar övergång till ny modell för läkemedelsförsörjningen och sker i tre steg. Steg ett omfattar analys och kartläggning av läkemedelsförråd och läkemedelsbehov vid vårdenheter i Halland. Detta steg beräknas vara klart i mars Steg två omfattar upphandling av tjänster och förberedelsearbete för omställningen där upphandlingen förväntas vara klar under december 2010 och förberedelserna för omställningen under våren Steg tre innebär att omställningen genomförs med slutdatum september Personella resurser I genomförandefasen av projektet kommer det att krävas personella resurser. Förutom resurser för det operativa genomförandet krävs resurser för att samordna arbetet med Västra Götaland Regionen (VGR) och för att starta interna processer för information och planering gentemot vårdenheter i Halland. Resurser krävs även initialt för viss förberedande omställning. För projektet finns en projektorganisation med kontaktpersoner inom förvaltningarna, apotekare med ansvar för delprojekt/kontakter med VGR, ekonom, upphandlare och ITkompetens. 4 (14)

5 Kostnader De farmaceutiska resurser som finns i landstinget räcker inte till för att fullt ut genomföra de förändringar som krävs. Kompletterande kompetens, även icke farmaceutisk kompentens, behöver tillföras både på kort och lång sikt för att fullt ut dra nytta av omställningen. Från hösten 2010 och fram till 1 oktober 2011, då nuvarande avtal med Apoteket Farmaci AB löper ut, tillkommer kostnader för en successiv utbyggnad av organisationen för läkemedelsförsörjningen. Redan under 2010 erfordras personella resurser. De investeringar som krävs i IT- system och lokal försörjningsorganisation inklusive lokaler och utrustning är att anse som självfinansierade. Detta eftersom åtgärderna innebär en kostnadsminskning jämfört med nuvarande helkundsavtal med Apoteket Farmaci AB samt genom hemtagning av nyttoeffekter. Finansiering Under genomförandefasen 2011 bör de åtgärder som genomförs inom respektive förvaltning vad gäller lokal försörjningsorganisation finansieras av berörd förvaltning. Medel för detta ändamål bör tillskjutas och får hanteras i sedvanlig budgetprocess. Medelstilldelningen kan eventuellt delvis finansieras genom omdisponeringar. Finansieringen av nyckelpersoner inom sjukhusapoteksfunktionen är i dagsläget klar. De föreslagna förändringarna kommer dock efter 2011 successivt att innebära minskade kostnader genom att nuvarande avtal med Apoteket Farmaci AB upphör, genom utökad upphandling av läkemedel och styrning av sortiment samt genom att resurser frigörs i sjukvårdens läkemedelshanteringsprocesser (minskade kvalitetsbristkostnader, kassationer, kapitalbildning samt effektivare bestälnings- och logistikprocesser). Sammantaget bedöms den nya organisationen medföra ett årligt överskott jämfört med i dag på ca 10 miljoner kronor. I avsnitt 11 Resursplanering redovisas en kostnadskalkyl för de föreslagna förändringarna. Förvaltnings- och driftförutsättningar Ledning och styrning av läkemedelsförsörjningen är ett förvaltningsansvar. Inom landstinget skapas en enhet för läkemedelsförsörjning till slutenvården, tillika sjukhusapoteksfunktion, som organisatoriskt är knuten till de båda sjukhusen. Enheten ska dels övergripande stödja Landstinget Halland i en effektiv 5 (14)

6 resursanvändning av läkemedel dels stödja läkemedeslhanteringen lokalt i vården för effektiva vårdprocesser med hög patientsäkerhet. 5. Prioritetstriangeln Cirkelns placering visar vad som är mest styrande i projektet: resultat, kalendertid eller resurser. Kalendertid Resurser pengar, antal, arbetstid Resultat funktion, kvalitet 6. Översiktlig aktivitetsplan Modell för läkemedelsförsörjningen Läkemedlen distribueras från ett för Halland och Västra Götaland regiongemensamt lager. Från detta lager sker distributionen till Kungsbacka närsjuhus, Sjukhuset i Varberg, specialistmottagningarna i Falkenberg samt till Länssjukhuset i Halmstad. Närsjukvården och psykiatrin försörjs via Sjukhuset i Varberg och Länssjukhuset. Inom dessa sjukhus sker distributionen av bassortimentet direkt till ett basförråd på respektive avdelning. För läkemedel som inte ingår i bassortimentet inrättas på respektive sjukhus vårdnära lager med läkemedelsautomat för dygnet runt tillgänglighet. Läkemedelsautomat finns fn endast på Sjukhuset i Varberg. Motsvarande funktion kommer att finnas på Länssjukhuset under hösten Läkemedelsförsörjningen ska utgå från patientspecifika behov med styrning av varuflödet nära patienten. Upphandling Distributionen av läkemedel från regiongemensamt lager (RGL) upphandlas i samarbete med VGR. 6 (14)

7 Distributionen av infusions-, dialys- och spolvätskor upphandlas eventuellt i samarbete med VGR Tillverkning av cytostatika och andra e-temporeläkemedel upphandlas i samarbete med VGR. Den geografiska placeringen av tillverkningen är fn oklar. Samarbetet med VGR avser också samutnyttjande av vissa farmaceutiska specialistfunktioner som skapas i VGR. Upphandlingen av läkemedel sker i egen regi. Denna upphandling kan dock i framtiden även ske i samarbete med andra sjukvårdshuvudmän. Upphandlingen av infusions-, dialys- och spolvätskor sker i egen regi. Organisation Inom landstinget skapas en enhet för läkemedelsförsörjning till slutenvården med ansvar att stödja vårdens processer för en säker och effektiv läkemedelshantering av hög kvalitet. Enheten, som anmäls till Läkemedelsverket som Landstinget Hallands sjukhusapoteksfunktion, är gemensam för hela länet. Enheten, som består av farmaceutisk kompetens samt stödresurser, ska dels övergripande stödja Landstinget Halland i en effektiv resursanvändning av läkemedel dels stödja läkemedelshanteringen lokalt i vården för effektiva vårdprocesser med hög patientsäkerhet. Psykiatrin och Närsjukvården nyttjar enhetens tjänster. Enheten handhar uppgifter som är gemensamma för landstinget och de olika förvaltningarna såsom t e upphandling av läkemedel i egen regi, upphandlings- och andra samarbetsfrågor med VGR, sortimentsarbete och implementering av sortiment, avtalsuppföljning samt framtagande av rutiner för läkemedelshantering. På sjukhusen tillskapas även farmaceutisk kompetens med ansvar för den lokala läkemedelshanteringen såsom påfyllning av vätskevagnar och läkemedelsautomater. Den lokala organisationen ska arbeta vårdnära med läkemedelsförsörjning på avdelningsnivå. Även inom närsjukvården och psykiatrin etableras en ändamålsenlig organisation. Befintlig strategisk läkemedelsfunktion på Landstingskontoret berörs inte i detta sammanhang. Funktionen, som är icke operationell, arbetar nationell och landstingsövergripande och har en stödjande och rådgivande funktion. 7 (14)

8 Övrigt Beredning av radiofarmaka och dialysvätskor handhas i egen regi. Projektets olika aktiviteter Projektets olika aktiviteter kan översiktligt sammanfattas enligt nedan. Se även tidplan p Analys av verksamheten - Administrativ process (planering, beslut) - Försörjningsrutiner - Kommunikation - Transportorganisation - Beställningssystem - Upphandling RGL (i samarbete med VGR) - Läkemedelsautomat LIH - Upphandling av läkemedel (i egen regi) - Sjukhusapoteksfunktion (organisation) - Gemensamma läkemedelshanteringsrutiner - Handhavandet av icke läkemedel (handelsvaror) - Läkemedelsavstämning - VAS läkemedelsmodul - Ordinationsmallar 7. Projektorganisation 7.1. Beställare Lena Kierkegaard, hälso- och sjukvårdsdirektör, Landstingskontoret 7.2. Projektledare Patrik Olsson, apotekare, SIV 7.3. Styrgrupp Hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Kierkegaard, Landstingskontoret FC Anders Dybjer LIH/SIV FC Kerstin Malm-Andersson, NsLH FC Yvonne Falkenroth, PsH 8 (14)

9 Projektledare Patrik Olsson, SIV Läkemedelschef Björn Johansson, Landstingskontoret 7.4. Projektgrupp Patrik Olsson, apotekare, SIV, projektledare Maria Wilhelmsson, apotekare, Landstingskontoret Björn Johansson, läkemedelschef, Landstingskontoret Johan Hiselius, apotekare, LIH Kristian Samuelsson, projektsekreterare, Landstingskontoret Anders Norrman, sjuksköterska, med avd 5A, SIV Läkemedelsansvariga sjuksköterska LIH Åsa Johnsson, informatör Micael Nilsson, ekonomichef, SIV (adjungerad) Tomas Edvardsson, upphandlingsstrateg, Landstingskontoret (adjungerad) Maria Wilhelmsson, IT- avdelningen (adjungerad) Sören Anderzén, logistikchef, Landstingsservice (adjungerad) 7.5. Referensgrupp En gemensam referensgrupp med 2 representanter från vardera verksamhet: LIH Vesna Kocman, läkare medicinkliniken, SIV SIV Ann Gummesson, verksamhetchef, Kba närsjukhus Elisabeth Bengtsson, sjuksköterska vårdavdelningen, Kba närsjukhus Magnus Tenfelt, chefläkare, Vc Oskarström Eva Södling, avdelningschef, Vc Åsa Bryndis Gunnarsdottir, sjuksköterska, psykiatriska kliniken avd 19, LIH Johan Sandelin, chöl, psykiatriska kliniken SIV Projektorganisationen kan beskrivas i nedanstående organisationsschema. 9 (14)

10 Styrgrupp Projektledare Referensgrupp Projektgrupp Delprojekt Upphandling av Läkemedelsförsörjning g Delprojekt Delprojekt Delprojekt Upphandling av tillverkning Upphandling av läkemedel Gemensamma läkemedelshanteringsrutiner Delprojekt Övriga 8. Kommunikation 8.1. Kontaktpersoner Maria Wilhelmsson, apotekare, Landstingskontoret Björn Johansson, läkemedelschef Patrik Olsson, apotekare SIV Johan Hiselius, apotekare LIH 10 (14)

11 8.2. Mötesrutiner Arbetet i projektet sker företrädesvis i projektgruppen. För vissa delar av projektet skapas delprojekt, som rapporteras till projektgruppen. Principiella frågor stäms regelbundet av för beslut i styrgruppen 8.3. Projektdokumentation Projektdokumentationen finns samlad på den elektroniska projektarbetsplatsen. Ansvarig: Patrik Olsson 8.4. Kommunikationsplan I kommunikationsplanen, bilaga 1, finns en mer detaljerad beskrivning av hur kommunikationen i och om projektet ska genomföras. 9. Leverans och överlämning vid projektslut 9.1. Leverans till beställaren Projektet levereras till beställaren, som förankrar och föreslår underlag till beredning och beslut i landstingsstyrelsen Överlämning till ordinarie verksamhet Projektet överlämnas formellt till ordinarie verksamhet i september Tidplan Tidpunkterna avser när aktiviteten ska vara klar. Aktivitet Feb 2010 Mars 2010 Apr 2010 Maj 2010 Juni 2010 Aug 2010 Sep 2010 Dec 2010 Feb 2011 Apr/ Juni 2011 Verksamhetsanalys Kommunikation (se kommunikationsplan) Handelsvaror Transportorganisation Upphandling läkemedel Läkemedelsautomat LIH Gem läkemedelsrutiner Beställningssystem 11 (14)

12 Upphandling RGL Administrativ process Läkemedelsavstämning Försörjningsrutiner Sjukhusapoteksfunktion VAS läkemedelsmodul(går fn ej att tidssätta) Ordinationsmallar (går fn ej att tidssätta) 11. Resursplanering Projektbudget De farmaceutiska resurser som finns i landstinget räcker inte till för att fullt ut genomföra de förändringar som krävs. Kompletterande kompetens, även icke farmaceutisk kompentens, behöver tillföras både på kort och lång sikt för att fullt ut dra nytta av omställningen. Från hösten 2010 och fram till 1 oktober 2011, då nuvarande avtal med Apoteket Farmaci AB löper ut, tillkommer kostnader för en successiv utbyggnad av organisationen för läkemedelsförsörjningen. Redan under 2010 erfordras personella resurser. Finansieringen 2010 sker med centrala utvecklingsmedel. Under genomförandefasen 2011 bör de åtgärder som genomförs inom respektive förvaltning vad gäller lokal försörjningsorganisation finansieras av berörd förvaltning. Medel för detta ändamål bör tillskjutas och får hanteras i sedvanlig budgetprocess. Medelstilldelningen kan eventuellt delvis finansieras genom omdisponeringar. Finansieringen av de centrala stödresurserna inom den övergripande sjukhusapoteksfunktionen är i dagsläget klar. De föreslagna förändringarna kommer dock efter 2011 successivt att innebära minskade kostnader. Sammantaget bedöms den nya organisationen medföra ett årligt överskott jämfört med i dag på ca 10 miljoner kronor Personella resurser I genomförandefasen av projektet kommer det att krävas personella resurser. Förutom resurser för det operativa genomförandet krävs resurser för att samordna arbetet med Västra Götaland Regionen (VGR) och för att starta interna processer för information och planering gentemot vårdenheter i Halland. Resurser krävs även initialt för viss förberedande omställning. För projektet finns en projektorganisation med kontaktpersoner inom förvaltningarna, apotekare 12 (14)

13 med ansvar för delprojekt/kontakter med VGR, ekonom, upphandlare och ITkompetens Kostnadskalkyl De beräknade kostnaderna för enheten för läkemedelsförsörjning 2010, 2011 och 2012 har sammanställts i nedanstående kalkyl Varav Finansierat Ofinansierat Kostnader nuvarande avtal samt beslutade investeringar Kostnad för projektet Kostnad enhet för läkemedelsförsörjning Totalkostnad Kostnader för nuvarande avtal samt beslutade investeringar avser bl a nuvarande avtal med Apoteket Farmaci AB angående läkemedelsförsörjning och tillverkning av bl a cytostatika samt kostnader för läkemedelsautomater på SIV och LIH. Kostnad för projektet avser etern inhyrd apotekarresurs. Kostnad för enhet för läkemedelsförsörjning avser bl a - driftkostnader för anställning av sjuksköterskor, apotekare samt ekonom - kostnader för avtal med tjänsteleverantörer, bl a Landstingsservice, regiongemensamt lager i samarbete med VGR, tillverkning, läkemedelsautomater samt beställningssystem Minskade kostnader för läkemedelsförsörjningen De föreslagna förändringarna kommer successivt att innebära minskade kostnader genom ökad styrning av sortiment och genom att resurser frigörs i sjukvårdens läkemedelshanteringsprocesser i form av minskade kvalitetsbristkostnader, kassationer samt effektivare beställnings- och logistikprocesser. Läkemedelsautomaterna innebär också en effektivar läkemedelshantering bedöms den nya modellen inte medföra några större kostnadsreduceringar har kostnadsreduktionen förstärkts och bedöms medföra en lägre 13 (14)

14 kostnad med ca 5-6 mnkr jämfört med i dag och framåt bedöms den årliga kostnadsreduktionen till ca 10 mnkr jämfört med i dag. 12. Riskanalys Sammanfattning I genomförandefasen bedöms den största risken vara att de personella resurserna är otillräckliga för att klara omställningen i tid. Det kan också finnas en risk att VGR:s utveckling av IT- stöd för beställning blir försenat. Otillräcklig kommunikation om omställningen kan även vara en riskfaktor Riskanalys I riskanalysen, bilaga 2, presenteras en bedömning av riskerna utifrån sannolikhet att de inträffar och vilken konsekvens det skulle få. Beskriv sådant som inte tidigare har presenterats. 13. Bilagor Bilaga 1: Kommunikationsplan Bilaga 2: Riskanalys 14. Fastställande Undertecknas av beställare och projektledare. Halmstad [ÅÅÅÅ-MM-DD] Beställare Lena Kierkegaard Hälso- och sjukvårdsdirektör Landstingskontoret Halmstad [] Projektledare Patrik Olsson Apotekare Sjukhuset i Varbereg [] 14 (14)

Förslag till ny organisation för Landstinget Hallands läkemedelsförsörjning från den 1 oktober 2011

Förslag till ny organisation för Landstinget Hallands läkemedelsförsörjning från den 1 oktober 2011 Tjänsteskrivelse Datum Diarienummer 2010-04-13 Ls100087 Landstingskontoret Kristian Samuelsson, utvecklare Tfn 035-13 48 90 kristian.samuelsson@lthalland.se Landstingsstyrelsen Förslag till ny organisation

Läs mer

Sjukhusapoteket Västra Götalandsregionen (VGR) InnoMed 2013-01-17

Sjukhusapoteket Västra Götalandsregionen (VGR) InnoMed 2013-01-17 Sjukhusapoteket Västra Götalandsregionen (VGR) InnoMed 2013-01-17 Västra Götalandsregionen 49 kommuner Folkmängd: 1,5 miljoner Invånare/km 2 : 63 Avstånd nord-syd: 300 km Avstånd öst-väst: 250 km Anställda

Läs mer

Medimaterna. En central del av Hallands nya läkemedelsförsörjning. som bidrar till Sustainable Healthcare. Hälsa Sjukvård Tandvård

Medimaterna. En central del av Hallands nya läkemedelsförsörjning. som bidrar till Sustainable Healthcare. Hälsa Sjukvård Tandvård Medimaterna En central del av Hallands nya läkemedelsförsörjning som bidrar till Sustainable Healthcare 1 Sustainable Healthcare Vad är en Medimat? En Medicinautomat 2 Sustainable Healthcare Varför en

Läs mer

2. Ledningssystem Handbok för läkemedelshantering

2. Ledningssystem Handbok för läkemedelshantering 1(7) 2. Ledningssystem Handbok för läkemedelshantering Innehåll 2.1 Ledningssystem... 1 2.2 Vårdgivarens ansvar... 2 2.3 Hälso- och sjukvårdspersonalens ansvar... 3 Legitimerad läkares/tandläkare ansvar

Läs mer

Projektplan för nytt bostadsförsörjningsprogram. KS

Projektplan för nytt bostadsförsörjningsprogram. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-06-23 200 för nytt bostadsförsörjningsprogram. KS 2015-221 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Palliativ vård, uppföljning Landstinget i Halland Revisionsrapport Mars 2011 Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Metod och genomförande... 4 Granskningsresultat...

Läs mer

Informationsmöte nytt avtal läkemedelsförsörjning

Informationsmöte nytt avtal läkemedelsförsörjning Informationsmöte nytt avtal läkemedelsförsörjning Träder i kraft 2018-05-01 Läkemedelsenheten Läkemedelsförsörjning - nytt av tal 2018-05-01 Apoteket AB fortsatt leverantör av tjänsten. Läkemedelsleverans

Läs mer

Läkemedelsförsörjning i Stockholms län - information för vårdgivare och beställande enheter

Läkemedelsförsörjning i Stockholms län - information för vårdgivare och beställande enheter 1 (6) Läkemedelsförsörjning i Stockholms län - information för vårdgivare och beställande enheter Innehåll Bakgrund... 2 Fyra tjänsteleverantörer... 2 Sjukhusapoteksfunktion inom SLL... 3 Regionala Sjukhusapoteksfunktion...

Läs mer

Vård i livets slut, uppföljning

Vård i livets slut, uppföljning Revisionsrapport* Vård i livets slut, uppföljning Landstinget Halland Oktober 2007 Christel Eriksson, certifierad kommunal yrkesrevisor Sammanfattning *connectedthinking Innehållsförteckning Sammanfattning...2

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Landstinget Halland. Granskning av projektredovisning. styrning och uppföljning 2004-05-18. Leif Johansson

REVISIONSRAPPORT. Landstinget Halland. Granskning av projektredovisning. styrning och uppföljning 2004-05-18. Leif Johansson REVISIONSRAPPORT Granskning av projektredovisning styrning och uppföljning Landstinget Halland 2004-05-18 Leif Johansson INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING...1 1. Uppdrag...2 2. Syfte och metod...2

Läs mer

Dosdispensering i egen regi: erfarenheter från VGR Fredrik Vondracek, Kvalitetsansvarig Apotekare

Dosdispensering i egen regi: erfarenheter från VGR Fredrik Vondracek, Kvalitetsansvarig Apotekare Dosdispensering i egen regi: erfarenheter från VGR Fredrik Vondracek, Kvalitetsansvarig Apotekare Sjukhusapoteket VGR - Läkemedelsförsörjning i Västra Götaland RGL Apoteket AB Sjukhusapoteket VGR Sjukhusapoteket

Läs mer

Tillsynsplan för GMP Sjukvård 2013

Tillsynsplan för GMP Sjukvård 2013 Tillsynsplan för GMP Sjukvård 2013 Rapport från Läkemedelsverket 2013-05-21 Dnr: 6.2.2-2013-045922 1 Tillsynsplan för GMP Sjukvård 2013 Målet för tillsynen av Good Manufacturing Practice (GMP) Sjukvård

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården HSLF-FS 2017:

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården HSLF-FS 2017: Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården HSLF-FS 2017:37 2018-09-21 Agenda Kort presentation av införandeprojektet i Region Halland

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2006:21 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2005:2 av Aram El Khoury m.fl. (kd) om farmacevten i vården - sjukvårdsintegrerad farmaci Föredragande landstingsråd: Inger Ros Ärendet

Läs mer

Bilaga 3 Projektplan

Bilaga 3 Projektplan Bilaga 3 Projektplan Projektplan 1(6) Framtida akutsjukvård vid S:t Görans sjukhus S:t Göransprojektet Projektplan Projektplan 2(6) 1. Bakgrund och syfte 1.1. Bakgrund Avtalet mellan Stockholms läns landsting

Läs mer

Livsmedel för särskilda näringsändamål beställning, distribution och kompetenscentrum

Livsmedel för särskilda näringsändamål beställning, distribution och kompetenscentrum Lovisa von Goës/Hjälpmedelscentralen 160301 1.0 1 (6) Livsmedel för särskilda näringsändamål beställning, distribution och kompetenscentrum Lovisa von Goës/Hjälpmedelscentralen 160301 1.0 2 (6) Innehållsförteckning

Läs mer

Projektbeskrivning Implementation av IT-stöd för Samordnad vårdplanering

Projektbeskrivning Implementation av IT-stöd för Samordnad vårdplanering Dokument nr: Version: Status: S i d a : 1,0 Utgåva Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektdokument IT-stöd för samordnad vårdplanering Implementation i ReKo Sjuhärad av IT-stöd för samordnad vårdplanering

Läs mer

Projektplan Fluorlackning på skolbarn på Öster i Halmstad

Projektplan Fluorlackning på skolbarn på Öster i Halmstad 01054 1(6) Planerat startdatum: 20-09-01 Planerat slutdatum: 20-06- Beställare: Bo Hansson Kange, Verksamhetschef, FTV Nyhem Projektledare: Annica Malmlöf, Avdelningschef, FTV Nyhem Öster i Halmstad Innehållsförteckning

Läs mer

Landstingsdirektörens stab Dnr Patientsäkerhetsavdelningen Reviderad Kristine Thorell Anna Lengstedt. Landstingstyrelsen

Landstingsdirektörens stab Dnr Patientsäkerhetsavdelningen Reviderad Kristine Thorell Anna Lengstedt. Landstingstyrelsen Landstingsdirektörens stab 2015-01-09 Dnr Patientsäkerhetsavdelningen Reviderad 2015-01-12 Kristine Thorell Anna Lengstedt Landstingstyrelsen För en bättre läkemedelsanvändning i Landstinget Blekinge Sammanfattning

Läs mer

Projektpresentation. Regionövergripande e-handel och förrådshantering. Lena Billgren, projektledare. Lena.billgren@se.fujitsu.com 0761-308172.

Projektpresentation. Regionövergripande e-handel och förrådshantering. Lena Billgren, projektledare. Lena.billgren@se.fujitsu.com 0761-308172. Projektpresentation Regionövergripande e-handel och förrådshantering Lena Billgren, projektledare Lena.billgren@se.fujitsu.com 0761-308172 1 Bakgrund Prestandan i Raindance beställningsportal är otillräcklig

Läs mer

Omvärldsbevakning läkemedel 2017

Omvärldsbevakning läkemedel 2017 Omvärldsbevakning läkemedel 2017 600 000 000 Kostnadsutveckling 2012-2017 Region Jämtland Härjedalen (prognos 2017 utifrån utfall aug-17) 500 000 000 400 000 000 300 000 000 200 000 000 100 000 000 0 2012

Läs mer

Styrelsen för Länssjukhuset i Halmstad och Ambulanssjukvården

Styrelsen för Länssjukhuset i Halmstad och Ambulanssjukvården Protokoll Sammanträdesdatum 2010-05-27 Styrelsen för Länssjukhuset i Halmstad och Ambulanssjukvården i Halland Tid: Torsdagen den 27 maj 2010 klockan 08.30-12.30 Plats: Varbergs stadshotell, Konferensrum

Läs mer

Mål för att minska miljöpåverkan från Västra Götalandsregionens

Mål för att minska miljöpåverkan från Västra Götalandsregionens Bilaga 1 2009-04-14 Handlingsplan för att minska miljöpåverkan från Västra Götalandsregionens läkemedelsanvändning Vision Västra Götalandsregionen skall, utan att påverka patientnyttan, minimera miljöbelastningen

Läs mer

Projektdirektiv för Samordnad vårdplanering på distans fortsatt införande i Örebro län

Projektdirektiv för Samordnad vårdplanering på distans fortsatt införande i Örebro län Projektdirektiv 1(8) Projektdirektiv för Samordnad vårdplanering på distans fortsatt införande i Örebro län Versionshistorik Version Datum Författare Godkänd av Ändringshistorik 0.1 2015-05-12 Boel Arbetsmtrl

Läs mer

Inrättande av en gemensam - centraliserad stödorganisation - genomförandeplan

Inrättande av en gemensam - centraliserad stödorganisation - genomförandeplan 2018-08-2116 DNR:2018/1313 PROJEKTPLAN Inrättande av en gemensam - centraliserad stödorganisation - genomförandeplan Projektledare Beställare Delprojektledare redovisas under avsnitt 4 Lotten Glans organisation

Läs mer

Uppdragsdirektiv. Delprojekt Vårdplanering/Informationsöverföring. Värdig ÄldreVård 2012

Uppdragsdirektiv. Delprojekt Vårdplanering/Informationsöverföring. Värdig ÄldreVård 2012 Delprojekt Värdig ÄldreVård 2012 2(8) 1. GRUNDLÄGGANDE INFORMATION... 3 1.1. BAKGRUND... 3 1.2. IDÉ... 4 1.3. SYFTE... 4 2. MÅL... 4 2.1. UPPDRAGSMÅL... 4 2.2. EFFEKTMÅL... 4 3. KRAV PÅ UPPDRAGET... 4

Läs mer

Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län

Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län April 2013 Inledning Vilgotgruppen beslutade i mars 2012 att anta Aktivitetsplan

Läs mer

Bengt Petersson Projektledare Offentlig upphandling Läkemedel och läkemedelstjänster Västra Götalandsregionen. Bengt Petersson

Bengt Petersson Projektledare Offentlig upphandling Läkemedel och läkemedelstjänster Västra Götalandsregionen. Bengt Petersson Bengt Petersson Projektledare Offentlig upphandling Läkemedel och läkemedelstjänster Västra Götalandsregionen Bengt Petersson Föredragningen Del 1, allmänt om läkemedelsområdet Del 2, Uppföljningen av

Läs mer

PROJEKTSLUTRAPPORT Överföring av hemsjukvård. - Beslutsprocess

PROJEKTSLUTRAPPORT Överföring av hemsjukvård. - Beslutsprocess PROJEKTSLUTRAPPORT Överföring av hemsjukvård - Beslutsprocess Titel: PROJEKTSLUTRAPPORT Överföring av hemsjukvård Projekt: Överföring av hemsjukvård Idnr: Delprojekt: Beslutsprocess Idnr: Beställare: Landstingsstyrelsen

Läs mer

Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag

Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag 2012-12-10 Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag Ett deluppdrag inom projektet Cancerstrategi Gävleborg UPPDRAGiL Landstinget Gävleborg Mall-ID 120920 Uppdragsdirektiv Innehållsförteckning 1 Grundläggande

Läs mer

Nationellt uppdrag för 1177 Vårdguiden

Nationellt uppdrag för 1177 Vårdguiden HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-10-16 P 12 1 (6) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Kim Nordlander Patrik Hansson Nationellt uppdrag för 1177 Vårdguiden Ärendebeskrivning I ärendet föreslås

Läs mer

Läkemedel - trender och utmaningar

Läkemedel - trender och utmaningar Läkemedel - trender och utmaningar Landstingsfullmäktige utbildning 16 april 2015 Anders Bergström Läkemedelschef anders.bergstrom@nll.se Läkemedel Förebygga Bota Kompensera Lindra Läkemedel och lagstiftningen

Läs mer

Projektnamn: Projektägare: 1. Grundläggande information PROJEKTDIREKTIV 1 (5) 1.1. Bakgrund Verksamhetsstrategi. Region Norrbotten.

Projektnamn: Projektägare: 1. Grundläggande information PROJEKTDIREKTIV 1 (5) 1.1. Bakgrund Verksamhetsstrategi. Region Norrbotten. PROJEKTDIREKTIV 1 (5) Projektnamn: Region Norrbotten. Projektägare: Landstingsdirektören. 1. Grundläggande information 1.1. Bakgrund Landstinget har hos regeringen ansökt om att få överta det regionala

Läs mer

Strategi för läkemedel

Strategi för läkemedel 1(6) Strategi för läkemedel 2016-2019 Läkemedelsstrategin ansluter till landstingets verksamhetsstrategi och övriga lokala strategier samt idag beslutade och under perioden 2016-2019 kommande nationella

Läs mer

Digital mötesform - samordnad vårdplanering

Digital mötesform - samordnad vårdplanering Kommunal utveckling 2017-10-27 1.1 1 (7) Digital mötesform - samordnad Kommunal utveckling 2017-10-27 1.1 2 (7) Innehållsförteckning 1 Om dokumentet... 3 1.1 Versionshistorik... 3 2 Bakgrund och beställare...

Läs mer

Ny leverantör av sjukhusapoteksverksamheten

Ny leverantör av sjukhusapoteksverksamheten Ny leverantör av sjukhusapoteksverksamheten från 1 oktober 2015 Ny leverantör av sjukhusapoteksverksamheten Region Örebro län har tecknat avtal med Apotek Hjärtat AB att bedriva sjukhusapotek i Region

Läs mer

6 Yttrande över Remiss Gemensam upphandling av telefoni för Region Stockholm HSN

6 Yttrande över Remiss Gemensam upphandling av telefoni för Region Stockholm HSN 6 Yttrande över Remiss Gemensam upphandling av telefoni för Region Stockholm HSN 2019-0818 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2019-0818 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2019-04-26 Intern

Läs mer

Process Faktaägare Godkänd av Upprättad av [Process] Om- och tillbyggnadsprojektet Sunderby sjukhus

Process Faktaägare Godkänd av Upprättad av [Process] Om- och tillbyggnadsprojektet Sunderby sjukhus 2014-11-19 1(8) PROJEKTPLAN Om- och tillbyggnadsprojektet 2014-11-19 2(8) Innehållsförteckning 1. Grundläggande information... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Verksamhetsstrategi... 3 2. Mål och Verksamhetsnytta...

Läs mer

Statskontorets enkät till landstingen

Statskontorets enkät till landstingen Bilaga 7 Bilaga 7 1 (6) Statskontorets enkät till landstingen Uppgifter om Ert landsting 1. Ange vilket landsting Ni representerar. Upphandling av läkemedelsförsörjningen till och inom sjukhus 2. Bedömer

Läs mer

Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län

Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län september 2014 Inledning Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna

Läs mer

Riktlinjer. Dosförpackade läkemedel i Stockholms län

Riktlinjer. Dosförpackade läkemedel i Stockholms län Riktlinjer Dosförpackade läkemedel i Stockholms län Riktlinjer dosförpackade läkemedel Riktlinjerna vänder sig till sjukvården i öppenoch slutenvård, förskrivare, kommunal vårdpersonal samt Apotekets personal.

Läs mer

Demensprocessen i Hallands län

Demensprocessen i Hallands län 20 1(5) Projektplan: Demensprocessen i Hallands län ett samverksansprojekt mellan landstinget och kommunerna i Halland Projektidé Att skapa en jämlik vård i hela länet för personer med demenssjukdom och

Läs mer

MED BESLUTSFÖRSLAG LANDSTINGSSTYRELSEN. Tid: , kl Plats: Landstingshuset, Halmstad. 1 Justering

MED BESLUTSFÖRSLAG LANDSTINGSSTYRELSEN. Tid: , kl Plats: Landstingshuset, Halmstad. 1 Justering LANDSTINGET HALLAND FÖREDRAGNINGSLISTA MED BESLUTSFÖRSLAG LANDSTINGSSTYRELSEN Tid: 2002-03-11, kl 10.00 Plats: Landstingshuset, Halmstad 1 Justering att utse Björn Ahlkvist att jämte ordföranden justera

Läs mer

Metodstöd www.informationssäkerhet.se 2

Metodstöd www.informationssäkerhet.se 2 Projektplanering www.informationssäkerhet.se 2 Upphovsrätt Tillåtelse ges att kopiera, distribuera, överföra samt skapa egna bearbetningar av detta dokument, även för kommersiellt bruk. Upphovsmannen måste

Läs mer

Handläggare Datum Vår beteckning Susanne Carlsson LK/ Postadress Besöksadress Telefon (växel) E-postadress Landstinget i Värmland

Handläggare Datum Vår beteckning Susanne Carlsson LK/ Postadress Besöksadress Telefon (växel) E-postadress Landstinget i Värmland 1 (6) Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Svar på remiss om Remiss av slutbetänkande SOU 2018:53 Översyn av maskinell dos, extempore, prövningsläkemedel m m Landstingen och regionerna

Läs mer

Bilaga 5 b Mall för projektplan

Bilaga 5 b Mall för projektplan Bilaga 5 b Mall för projektplan Hur ska bilagan användas? Detta är ett exempel på en mall för hur en projektplan skrivs och vad den kan innehålla. De flesta organisationer har egna mallar för projektplaner

Läs mer

Strategi patientindividuell försörjning i VGR och slutenvårdsdos i egen regi 2015

Strategi patientindividuell försörjning i VGR och slutenvårdsdos i egen regi 2015 Strategi patientindividuell försörjning i VGR och slutenvårdsdos i egen regi 2015 Marie Rasmuson, chef sjukhusapoteket VGR Gunilla Rosquist, sakkunnig apotekare SÄS Övergripande mål för Sjukhusapoteket

Läs mer

Delprojektplan. Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar

Delprojektplan. Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar P R O J E K T N A M N U T G Å V A D A T U M D I A R I E N R Delprojektplan Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar Syfte: Skapa möjligheten att använda tekniska lösningar som ett komplement vid vårdplaneringar

Läs mer

Skriv här en benämning på det tänkta projektet eller förslag till projektnamn.

Skriv här en benämning på det tänkta projektet eller förslag till projektnamn. PROJEKDIREKTIV 1 (7) Projektnamn: Skriv här en benämning på det tänkta projektet eller förslag till projektnamn. Delprojekt: transport av medier Planen för transport av medier är ett av sex delprojekt

Läs mer

Avtal om att inrätta ett medicintekniskt centrum med Karolinska Institutet och Kungliga Tekniska högskolan

Avtal om att inrätta ett medicintekniskt centrum med Karolinska Institutet och Kungliga Tekniska högskolan TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (5) s förvaltning SLL Forskning och innovation Jan Andersson 2017-09-25 s forskningsberedning Avtal om att inrätta ett medicintekniskt centrum med Karolinska Institutet och Kungliga

Läs mer

Informationsmöten för läkemedelsansvariga sjuksköterskor

Informationsmöten för läkemedelsansvariga sjuksköterskor Informationsmöten för läkemedelsansvariga sjuksköterskor Våren 2014 Johanna Orraryd Åsa Ahlenbäck lakemedel@lio.se Läkemedelsportalen fort. Läkemedelsportalen Akuta beställningar Lathund för beställning

Läs mer

Direktiv för utredning av och förberedelse för införande av vårdval i Landstinget i Jönköpings län

Direktiv för utredning av och förberedelse för införande av vårdval i Landstinget i Jönköpings län 1(5) Landstingets kansli Hälso- och sjukvårdsavdelning Mats Bojestig Landstingsstyrelsen Direktiv för utredning av och förberedelse för införande av vårdval i Landstinget i Jönköpings län Bakgrund Planeringsdelegationen

Läs mer

Bilaga 5 b: Mall för projektplan

Bilaga 5 b: Mall för projektplan Handbok för strategisk kommunal vattenplanering Bilaga 5 b: Mall för projektplan Hur ska bilagan användas? Detta är ett exempel på en mall för en projektplan med exempel på vad den kan innehålla. De flesta

Läs mer

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-01-11 1 (3) HSN 2016-0075 Handläggare: Elisabeth Höglund Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-02-23, p 10 Förslag till organisation av den basala hemsjukvården

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Presentation av det gemensamma arbetet

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Presentation av det gemensamma arbetet Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Presentation av det gemensamma arbetet 2017 Ny lag som reglerar övergången mellan vårdgivare Den 1 januari 2018 träder en ny lag om samverkan vid

Läs mer

Läkemedelsplan Region Norrbotten

Läkemedelsplan Region Norrbotten Styrande måldokument Plan Sida 1 (7) Läkemedelsplan Region Norrbotten 2018-2019 Sida 2 (7) Läkemedelsplan för Region Norrbotten är utformad av regiondirektören. Denna ersätter tidigare Strategi för läkemedel

Läs mer

Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län

Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Rubrik specificerande dokument Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från slutenvård

Samverkan vid utskrivning från slutenvård Samverkan vid utskrivning från slutenvård Projektplan Hösten 2018-2019 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 GRUNDLÄGGANDE INFORMATION 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Syfte 4 2 MÅL 4 2.1 Effektmål 4 2.2 Projektmål 4 3 AKTIVITETER

Läs mer

Yttrande över: Översyn av maskinell dos, extempore, prövningsläkemedel m.m. Slutbetänkande av Nya apoteksmarknadsutredningen.

Yttrande över: Översyn av maskinell dos, extempore, prövningsläkemedel m.m. Slutbetänkande av Nya apoteksmarknadsutredningen. Socialdepartementet Yttrande över: Översyn av maskinell dos, extempore, prövningsläkemedel m.m. Slutbetänkande av Nya apoteksmarknadsutredningen. (SOU 2018:53) Landstingen och regionerna inom Uppsala-Örebro

Läs mer

Läkemedelsförsörjning omreglerad apoteksmarknad Rapport 2-10

Läkemedelsförsörjning omreglerad apoteksmarknad Rapport 2-10 LANDSTINGET I VÄRMLAND 2010-09-30 Rev/10013 Revisorerna Johan Magnusson/Anders Marmon Läkemedelsförsörjning omreglerad apoteksmarknad Rapport 2-10 Läkemedelsförsörjning omreglerad apoteksmarknad Inledning

Läs mer

Rubrikförklaringar till projektmallar

Rubrikförklaringar till projektmallar Rubrikförklaringar till projektmallar 2010-02-25 Innehållsförteckning 1 Rubrikförklaringar... 3 2 (7) 1 Rubrikförklaringar Här finns förklaringar på vilket innehåll som ska finnas under de olika rubrikerna

Läs mer

Läkemedelskommitténs verksamhetsplan 2015

Läkemedelskommitténs verksamhetsplan 2015 Dnr HSS 2015-0008 Läkemedelskommitténs verksamhetsplan 2015 Läkemedelskommittén arbetar på uppdrag av hälso- och sjukvårdsstyrelsen. Enheten för kunskapsstyrning utgör kommitténs administrativa stöd i

Läs mer

Ladok3 på GU. Rollbeskrivning i projektorganisationen

Ladok3 på GU. Rollbeskrivning i projektorganisationen Ladok3 på GU Rollbeskrivning i projektorganisationen och befogenheter Y2013/13 Projektorganisation, roller Filnamn: L3_roller i projektet_bilaga 4_20131022.docx Gemensamma förvaltningen Utgåva B Ladok3

Läs mer

Nya läkemedel - generiska läkemedel Hur styr vi mot en kostnadseffektiv användning? Patrik Olsson Verksamhetschef Läkemedelsenheten

Nya läkemedel - generiska läkemedel Hur styr vi mot en kostnadseffektiv användning? Patrik Olsson Verksamhetschef Läkemedelsenheten Nya läkemedel - generiska läkemedel Hur styr vi mot en kostnadseffektiv användning? Patrik Olsson Verksamhetschef Läkemedelsenheten 1 Utmaningar? Kastrationsresistent metastaserande prostatacancer Zytiga

Läs mer

Utvecklingsplan 2050

Utvecklingsplan 2050 Utvecklingsplan 2050 Fastställt av rektor 2018-01-16 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte 3 2 Mål 3 2.1 Effektmål 3 2.2 Övergripande projektmål 4 3 Projektorganisation 4 4 Förutsättningar och avgränsningar

Läs mer

Projektspecifikation

Projektspecifikation Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) 2011-03-02 Projektspecifikation Projekt: Läkemedel projektnummer 2265 Beställare: Äldreomsorgsförvaltningen Skriven av: Eva Almén-Åström Datum: 100209 Godkänd

Läs mer

Läkemedelsförsörjning - Cytostatikabeställning

Läkemedelsförsörjning - Cytostatikabeställning Rutin Diarienr: Ej tillämpligt 1(5) Dokument ID: 09-52533 Fastställandedatum: 2016-03-14 Giltigt t.o.m.: 2017-03-14 Upprättare: Jessica A Eriksson Fastställare: Jessica Eriksson Läkemedelsförsörjning -

Läs mer

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt administrativa utvecklingsprojekt Dokumentet uppdaterat oktober 2018 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte

Läs mer

att apotekens roll i samband med krissituationer bör utredas och regleras i lag att kraven på apotekens/utlämningsställenas lokaler förtydligas

att apotekens roll i samband med krissituationer bör utredas och regleras i lag att kraven på apotekens/utlämningsställenas lokaler förtydligas Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Landgren Läkemedelschef 040-675 36 67 maria.landgren@skane.se YTTRANDE Datum 2017-06-01 Dnr 1701598 1 (5) Remiss. Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden (SOU 2017:15)

Läs mer

PROJEKTORGANISATION [PROJEKTNAMN]

PROJEKTORGANISATION [PROJEKTNAMN] STADSLEDNINGSKONTORET FINANSAVDELNINGEN SID 1 (10) 2008-12-16 [PROJEKTNAMN] Författare: Version: Författarens namn Versionsnummer SID 2(10) UTGÅVEHISTORIK FÖR DOKUMENTET

Läs mer

Pensionärsrådet. Vänersborg 2 november Peter Amundin

Pensionärsrådet. Vänersborg 2 november Peter Amundin Pensionärsrådet Vänersborg 2 november 2018 Peter Amundin Fråga från PRO: Vad vi har erfarit, är överförskrivning av läkemedel en viktig fråga för individen. Det är svårt att förändra situationen för individen,

Läs mer

Samverkansavtal för medicinskt förbrukningsmaterial

Samverkansavtal för medicinskt förbrukningsmaterial Styrande dokument Rutindokument Överenskommelse Sida 1 (5) Samverkansavtal för medicinskt förbrukningsmaterial Region Norrbotten och xxx kommun, nedan kallad kommunen, har träffat samverkansavtal gällande

Läs mer

Rehabiliteringsutredning. November 2012 April 2013

Rehabiliteringsutredning. November 2012 April 2013 Rehabiliteringsutredning November 2012 April 2013 Bakgrund Behovet av rehabilitering varierar för befolkningen i Gävleborg. Från kortvariga insatser t ex i samband med operation till periodvisa insatser

Läs mer

Läkemedelskommitténs verksamhetsplan 2017

Läkemedelskommitténs verksamhetsplan 2017 LS2017-0070 Hälso- och sjukvårdsavdelningen 2017-01-25 Enheten för kunskapsstöd Agneta Eklund Läkemedelskommitténs verksamhetsplan 2017 Läkemedelskommittén verkar på uppdrag av regionstyrelsen. Läkemedelsteamet

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter. Läkemedelshantering

Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter. Läkemedelshantering Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter Sida 0 (5) 2019 Läkemedelshantering UPPRÄTTAD AV MEDICINSKT ANSVARIGA SJUKSKÖTERSKOR

Läs mer

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Ekonomistyrning och redovisning HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5)

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Ekonomistyrning och redovisning HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5) HÖGSKOLAN I BORÅS Projekt för implementering av ny organisation Linda Sörensen, projektledare DELPROJEKTDIREKTIV 2014-02-03 Dnr 043-14 1 (5) Delprojektdirektiv Implementering av ny organisation Delprojekt

Läs mer

Projektplan Åtgärder för att nå budget i balans Neddragning 100 tjänster

Projektplan Åtgärder för att nå budget i balans Neddragning 100 tjänster Projektplan Åtgärder för att nå budget i balans Neddragning 100 tjänster sjukvården Gotland augusti 2010 Sid 1 2 (8) 1 Projekt 1.1 Bakgrund Nuvarande problembild Trots genomförda och pågående förändringar

Läs mer

Ramverk för projekt och uppdrag

Ramverk för projekt och uppdrag Peter Yngve IT-centrum 2011-02-10 1.0 1 (9) Ramverk för projekt och uppdrag Peter Yngve IT-centrum 2011-02-10 1.0 2 (9) BAKGRUND/MOTIV... 3 MÅL OCH SYFTE... 3 DEFINITIONER AV PROJEKT... 3 MODELL FÖR PROJEKTSTYRNING...

Läs mer

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Värdegrund och organisationskultur HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5)

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Värdegrund och organisationskultur HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5) HÖGSKOLAN I BORÅS Projekt för implementering av ny organisation Linda Sörensen, projektledare DELPROJEKTDIREKTIV 2014-02-03 Dnr 050-14 1 (5) Delprojektdirektiv Implementering av ny organisation Delprojekt

Läs mer

Statskontorets enkät till apoteksaktörerna

Statskontorets enkät till apoteksaktörerna Bilaga 6 1 (10) Bilaga 6 Statskontorets enkät till apoteksaktörerna Uppgifter om Ert företag 1. Ange under vilken firma Ert företag är registrerat. 2. Ange vilket varumärke/namn ni använder för att profilera

Läs mer

Ekonomiprojektet Översyn av ekonomimodell och förberedelse inför val av ekonomiadministrativa system

Ekonomiprojektet Översyn av ekonomimodell och förberedelse inför val av ekonomiadministrativa system 1 (6) Ekonomiavdelningen Bilaga 2 Karolina Pihlblad Utgåva 2.0 Projekt nr: 4965524 2018-09-17 Dnr SU FV-2.2.2-0397-18 Ekonomiprojektet Översyn av ekonomimodell och förberedelse inför val av ekonomiadministrativa

Läs mer

Trygg och effektiv utskrivning i Halland GNHH

Trygg och effektiv utskrivning i Halland GNHH Trygg och effektiv utskrivning i Halland GNHH 170310 Lagförslag Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Ska ersätta dagens betalningsansvarslag. Tidplan Lagrådsremiss 20 december 2016

Läs mer

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Systemanpassningar HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5)

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Systemanpassningar HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5) HÖGSKOLAN I BORÅS Projekt för implementering av ny organisation Linda Sörensen, projektledare DELPROJEKTDIREKTIV 2014-02-03 Dnr 048-14 1 (5) Delprojektdirektiv Implementering av ny organisation Delprojekt

Läs mer

PROJEKTPLAN. Upphandling Ekonomisystem DNR: 2018/887. Beställare Mikael Ward, Ekonomichef

PROJEKTPLAN. Upphandling Ekonomisystem DNR: 2018/887. Beställare Mikael Ward, Ekonomichef 2018-04-23 DNR: 2018/887 PROJEKTPLAN Upphandling Ekonomisystem -19 Projektledare Thomas Nilsson Ansvarig avdelning Namn:EKO Projekttid Beställare Mikael Ward, Ekonomichef Start: 2018-03-18 Avslut: 2018-12-31

Läs mer

Närsjukvård Sjuhärad. Styrgruppsmöte 3 mars 2017

Närsjukvård Sjuhärad. Styrgruppsmöte 3 mars 2017 Närsjukvård Sjuhärad Styrgruppsmöte 3 mars 2017 Agenda 2017-03-03 Kom ihåg Målsättning Projektorganisation Ekonomi Avgränsningar & beroenden Intressenter & Risker Uppföljning Övrigt Kom ihåg Vad vill vi

Läs mer

till Landstingsstyrelsen överlämna förvaltningens förslag till yttrande.

till Landstingsstyrelsen överlämna förvaltningens förslag till yttrande. JUL Hälso- och sjukvårdsnämnden ^ S^^S STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING HÄLSO- OCH 1 (5) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-04-24 p 16 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTÄNDE Handläggare: Yvonne Lettermark Ankom

Läs mer

PROJEKTSLUTRAPPORT Överföring av hemsjukvård. - Utreda förutsättningar

PROJEKTSLUTRAPPORT Överföring av hemsjukvård. - Utreda förutsättningar PROJEKTSLUTRAPPORT Överföring av hemsjukvård - Utreda förutsättningar Titel: PROJEKTSLUTRAPPORT Överföring av hemsjukvård Projekt: Överföring av hemsjukvård Idnr: Delprojekt: Utreda förutsättningar Idnr:

Läs mer

Projektplan: Administrativa roller

Projektplan: Administrativa roller 1 (6) Projektplan: Administrativa roller Projektledare: Linda Lundberg Uppdragsgivare: Ulf Heyman Datum: 2010-06-14 1. Bakgrund och motiv Vid institutionerna finns idag ett antal olika befattningar vilka

Läs mer

Aktiviteter vid avtalets upphörande

Aktiviteter vid avtalets upphörande SID 1 (10) Bilaga 4h Aktiviteter vid avtalets upphörande Förfrågningsunderlag Upphandling av ett helhetsåtagande avseende IT-stöd för pedagogiskt genomförande inom Skolplattform Stockholm Box 22049, 104

Läs mer

Tjänsteskrivelse Datum 2007-01-18. Rekommendation angående central upphandling av influensapandemigaranti

Tjänsteskrivelse Datum 2007-01-18. Rekommendation angående central upphandling av influensapandemigaranti Landstinget Halland Tjänsteskrivelse Datum 2007-01-18 -T f 0703/2 Diarienummer Ls060271 Landstingskontoret Kristian Samuelsson, utvecklare Planerings- och utvecklingsavdelningen Tfn 035-13 48 90 kristian.sam

Läs mer

Upphandling av It stöd för samordnad vård- och omsorgplanering

Upphandling av It stöd för samordnad vård- och omsorgplanering Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen 1.0 Utgåva (1)5 Godkänt av : Godk datum: Styrgrupp SVPL 2014-04-02 Upphandling av It stöd för samordnad vård-

Läs mer

OLG Skaraborg. Mobil närvård Västra Götaland OLG Skaraborg 19 oktober 2018

OLG Skaraborg. Mobil närvård Västra Götaland OLG Skaraborg 19 oktober 2018 Mobil närvård Västra Götaland OLG Skaraborg 19 oktober 2018 Vårdplatser i Västra Götaland 2017 (SoS) Mer än 85% är kommunala SÄBO Hemsjukvård Korttidsenhet Slutvård sjukhus 2018-10-19 Mobila hemsjukvårdsläkare

Läs mer

Anvisning för läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse samt dokumentation

Anvisning för läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse samt dokumentation 1(5) Anvisning för läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse samt dokumentation Bil. 2 b till Handbok för läkemedelshantering. Denna anvisning är framtagen av en arbetsgrupp från Läkemedelskommittén,

Läs mer

Förlängning/ingående av avtal om tjänster inom klinisk laboratoriemedicin

Förlängning/ingående av avtal om tjänster inom klinisk laboratoriemedicin Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-04-27 1 (5) HSN 1504-0518 Handläggare: Alexandra Solivy Hälso- och sjukvårdsnämnden, 2015-06-02, p 14 Förlängning/ingående av avtal om tjänster inom

Läs mer

Projektdirektiv Ledarskaps-ST

Projektdirektiv Ledarskaps-ST Region Skåne Koncernledning Förnyelsekontoret Projektledare Charlotta Sävblom Tel 044-309 33 25 E-post charlotta.savblom@skane.se Adress Regionhuset, Box 1, 211 00 Lund Datum 2008-09-24 1 (4) Projektdirektiv

Läs mer

Projektdirektiv Budgetverktyg

Projektdirektiv Budgetverktyg Diarienr: Y 2017/3 Budgetverktyg Direktivet är en överenskommelse mellan projektägare/beställare Peter Tellberg/Anna Lindholm och projektledare om förutsättningarna för förberedelsearbetet Filnamn: Budgetverktyg

Läs mer

13 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om hjärtsjukvården i Södertälje HSN

13 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om hjärtsjukvården i Södertälje HSN 13 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om hjärtsjukvården i Södertälje HSN 2018-0329 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0329 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2018-04-26 Planeringsenhet

Läs mer

Bättre städning ger renare vårdmiljö svar på motion

Bättre städning ger renare vårdmiljö svar på motion LANDSTINGET I UPPSALA LÄN FÖREDRAGNINGSPROMEMORIA Sammanträdesdatum Sida Landstingsstyrelsen 2012-02-27 25 (40) Dnr CK 2011-0506 62 Bättre städning ger renare vårdmiljö svar på motion Förslag till beslut

Läs mer

Uppföljning målområde läkemedel 2017

Uppföljning målområde läkemedel 2017 Miljöavdelningen, Koncernkontoret Västra Götalandsregionen 2018-04-05 Uppföljning målområde läkemedel 2017 Mål i miljöplan 2017-2020 Utfall 2016 Utfall 2017 Trend Andel av leverantörer med avtal där miljökrav

Läs mer

Beslutad av: Regionstyrelsen, Diarienummer: RS Giltighet: från till Riktlinje. Inköp

Beslutad av: Regionstyrelsen, Diarienummer: RS Giltighet: från till Riktlinje. Inköp Beslutad av: Regionstyrelsen, 2016-09-27 Diarienummer: RS-2016-03129 Giltighet: från 2017-01-01 till 2021-12-31 Riktlinje Inköp Riktlinjen gäller för: Västra Götalandsregionen Innehållsansvar: Koncernstab

Läs mer