SÅ GÖR DU ETT VACKERT BRÖLLOPS- ALBUM. Benny Ottosson

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SÅ GÖR DU ETT VACKERT BRÖLLOPS- ALBUM. Benny Ottosson"

Transkript

1 SÅ GÖR DU ETT VACKERT BRÖLLOPS- ALBUM Benny Ottosson

2 Hej Vad kul att du är intresserad av min videokurs om BRÖLLOPSALBUM. Jag älskar att fotografera bröllop. Och jag älskar att göra bröllopsalbum. Det är ju själva projektets slutrapport. Den dokumentation som brudparet och deras barn och barnbarn ska ha glädje av i 100 år framåt. Ibland träffar jag kollegor som klagar över att deras arbete med album tar för lång tid och att deras arbetsflöde och process inte fungerar som de vill. Känner du också så, så hoppas jag och tror, att denna kurs kommer att ge dig lite idéer om hur du kan speeda upp arbetet och hur du kan göra albumet så vackert som dina bilder förtjänar. Så förhoppningsvis får du mycket inspiration, tips och idéer i kursen som du kan ha användning för när du själv skapar vackra bröllopsalbum. Jag hoppas du ska få mycket glädje och nytta av denna e-bok som är en sammanfattning av videokursen. Du får gärna tipsa andra du tror kan vara intresserade av kursen. Sprid gärna kursens hemsida. Du är också välkommen att gilla TrainingZONE på Facebook eller kontakta mig med dina synpunkter via hemsidan TrainingZONE.se. Läser du e-boken med appen GoodReader på din mobil eller läsplatta, så har du möjlighet att markera text och göra egna anteckningar. Mycket nöje OttossonPhoto och TrainingZONE [2014]

3 Varför en videokurs och e-bok om bröllopsalbum? Som jag skrev i inledningen, så är ju albumet själva slutprodukten på ett stort projekt som du genomfört tillsammans med brudparet. Albumet ska visa de vackra bilderna du tagit. Och de ska skapa glädje i många, många år framåt. Då tycker inte jag du ska lämna över dina bilder på ett USB-minne. Inte ens om brudparet vill det. Du är konstnären. Du vill att dina bilder visas på ett bra sätt med rätt färger. Och det kan du åstadkomma med ett album. I denna kurs kommer jag att gå igenom: att tänka album under fotograferingen vilken typ av bilder som bör vara med krav på programvara tips kring designen göra album på kort tid hur du på ett bra sätt får in albumproduktionen i ditt arbetsflöde hur du visar upp ditt album för brudparet olika typer av album Detta ska jag inte gå igenom: prissättning och försäljning Detta utgår jag från att du kan: fotografera bröllop ta hand om bilderna i datorn bildbehandla göra album, men tycker det tar för lång tid och du får inte riktigt till det resultat du vill Ingen tid att förlora Nu kör vi

4 Kapitel 2 - Albumets anatomi Avsnitt 1 - Anatomi Vi ska börja med att se lite på ett albums olika delar och några viktiga detaljer du bör tänka på när du lägger in bilder. Här är exempel på ett albums utsida. Inga konstigheter. Framsida, baksida och rygg.

5 Då har vi kommit in i albumet och till det första uppslaget. Alltså direkt innanför omslaget. Den vänstra sidan är oftast den sida som är limmad på omslaget, så att själva innandömet och omslaget sitter ihop. På detta uppslag kan du oftast inte placera några bilder. I vissa fall kan du ha en bild på den högra sidan. Sista uppslaget i albumet fungerar då på motsvarande sätt.

6 Ett uppslag, som jag nyss var inne på, är alltså benämningen på två sidor. Alltså en höger- och en vänstersida. Ett uppslag är oftast bestående av ett helt fotopapper som bigats i mitten. Bigning innebär att man med en rundad egg skapar en inpressning (big) i fotopapperet för att undvika att sprickor uppstår i när det viks på mitten. Mer om den detaljen strax.

7 Avsnitt 2 - Bildernas placering Som jag nämnde på förra sidan så bigas uppslagen i mitten, för att fotopapperet ska kunna vikas utan att sprickor uppstår. Därför kan det vara en bra idé att inte placera ansikten eller annat viktigt i bilden just där. Detta för att det blir en liten intryckning i fotopapperet där. Och det kan göra att ett ansikte ser lite deformerat ut.

8 När du placerar bilderna/sidorna i det slutliga dokumentet, som du oftast får av leverantören, är det viktigt att tänka på hur du placerar bilderna. Den svarta linjen i illustrationen nedan, är där leverantören kommer att skära sidorna. Så lägg inte bilderna för nära den kanten. Oftast finns en marginal på leverantörens mall. Alternativt att du får ett mått som du ska hålla dig innanför. Det finns också en yttre marginal som vi kommer till på nästa sida.

9 Om du, till skillnad från förra uppslaget, vill att bilden ska gå ända ut till kanten på sidan, ska du dra bilden förbi den svarta linjen där albumet kommer att skäras. Ofta finns en marginal utanför den svarta, dit du ska dra bilderna som ska gå ända ut på sidan. Om du lägger en bild precis vid skärlinjen (den svarta nedan), så riskerar det att bli ett litet mellanrum mellan bild och sidkant, om skärmaskinen missar med en halv millimeter. Så dra bilderna ut till den yttre säkerhetsmarginalen, så undviker du denna risk.

10 Kapitel 3 - Arbetsflöde och programvara Avsnitt 1 - Exempel på arbetsflöde Det är viktigt att ha ett bra arbetsflöde för sin albumprocess. Dels för att det ska gå ganska snabbt och för att du ska ha ordning och reda på arbetsgången och i kontakten med brudparet. Det finns såklart tusen sätt att göra detta på. Men försök hitta ett sätt som passar just dina album, dina programvaror, din leverantör och ditt sätt att arbeta. Och sträva efter att göra allt så enkelt som möjligt. Förslag på arbetsflöde

11

12 Avsnitt 2 - Mer om arbetsflöde Vem väljer ut bilderna som ska vara med i albumet? Ja, här finns säkert lika många varianter som det finns bröllopsfotografer. Hitta det sätt som passar dig och som inte ger dig en massa extra arbete. En del fotografer ger brudparet alla bilder, så får de välja ut vilka de vill ha med. Jag vill ha större kontroll på detta. Och jag anser mig ha mycket erfarenhet av att sätta ihop en story i ett album. Jag tycker också att jag har en viss kunskap i grafisk design och har en blick för vad som passar ihop. Så jag gör ett färdigt albumförslag till brudparet. Sen får de säga om de vill byta ut någon bild eller göra någon annan förändring. Förstora eller förminska någon bild. Ibland blir det en diskussion, där jag förklarar hur jag tänkt. Och de flesta gånger förstår brudparet det och låter mig göra som jag vill. Jag ger idag brudparet möjlighet att göra fem justeringar. Därefter får de betala 1000 kr/tim. Det kan tyckas tufft, men brukar fungera bra. Många gånger blir det inga ändringar alls. Jobba med lågupplösta eller högupplösta bilder i albumproduktionen? Här får du också hitta ett sätt som passar ditt arbetsflöde och som känns smidigt. Så att du inte skapar en massa onödiga arbetsmoment. Och att du inte jobbar med så stora filer att de slöar ner din process. Beroende på vilken hastighet du och brudparet har på era internetuppkopplingar. Jag jobbar med de högupplösta färdigredigerade bilderna i min programvara för albumlayout. Sen väljer jag lågupplösta filer vid export, när jag ska visa brudparet sidorna digitalt. Därefter när sidorna ska slutmonteras (oftast i ett Photoshop-dokument med exakta mått och marginaler som du får av leverantören) så exporterar jag sidorna högupplösta från programmet jag gjort albumdesignen i.

13 Avsnitt 3 - Program för att designa album Då har vi kommit till programvaran för att designa albumet i. Här finns en uppsjö. Det finns program, det finns tjänster online, det finns moduler till Photoshop och du kan till och med designa album inne i Lightroom. Här finns inget rätt och fel. Som vanligt. Utan leta runt, hör med kollegor och leverantörer, Googla och prova dig fram tills du hittar något du trivs med och som passar in i ditt arbetsflöde, din stil på album samt ditt sätt att arbeta. Längst bak i denna e-bok hittar du lite länkar till resurser för albumdesign mm. Dessa krav tycker jag du ska ställa på programvaran: Du ska snabbt kunna välja en lämplig sidlayout Du ska ha möjlighet att enkelt skapa egna nya sidlayouter Du ska snabbt och enkelt kunna lägga in bilder i layouten Du ska få markering på vilka bilder du redan använt Du ska enkelt kunna byta plats och storlek på bilder Programmet ska ha bra exportmöjligheter Jag vet att det är nya programvaror och onlinetjänster på väg som ser väldigt spännande ut. Där du t ex väljer ett antal bilder och programmet sedan föreslår olika sidlayouter beroende på antalet bilder i ditt urval. Så håll dig uppdaterad.

14 Kapitel 4 - Fotografera för albumet Avsnitt 1 - Bildtyper Jag brukar säga att man ska försöka tänka på albumet när man fotograferar. Du skapar så att säga visuellt albumet i ditt huvud under tiden du fotograferar. Det är lättare sagt än gjort i den ofta stressade situationen en bröllopsfotografering innebär. Men med erfarenhet brukar det fungera ganska bra. Och det gör att du lär dig bygga albumet under tiden du fotograferar. Så du skapar berättelsen och de olika uppslagen i ditt tänkta album. Några saker som jag tycker du kan tänka på under fotograferingen är dessa: Försöka få till en fantastisk bild som ska inleda albumet. Försöka få till en fantastisk bild som ska avsluta albumet. Skapa bildserier. De gör sig väldigt bra i albumet. Variera gärna närbilder med lite mer utzoomade bilder från samma tillfälle. Det gör att du får fler bilder att välja på från de olika tillfällena under dagen. Och det blir lättare att skapa berättelsen. Men stanna heller inte för länge på varje ställe under porträttfotograferingen. När du tror du har tillräckligt för t ex ett uppslag i albumet går du vidare till nästa plats och skapar nästa uppslag. Försök gärna få en variation av lite mer allvarliga ansikten, med bilder där personerna skrattar.

15 Ett exempel på första uppslag och albumets första bild

16 Ett exempel på bildserier

17 Avsnitt 2 - Albumet ska berätta om dagen Din uppgift är att berätta om dagen i stort och smått. Det gäller att vara på hugget och försöka, likt en sportfotograf, förutse vad som ska ske. Läsa spelet. När brudparet ser varann bröllopsklädda för första gången, när brudens far får se sin dotter som brud, när tårarna kommer på föräldrarna under vigseln, när barnen i kyrkan har svårt att sitta stilla och allt annat som sker under en bröllopsdag. Var inte rädd för att arrangera för att få till de bilder du vill ha. Som t ex när brudparet för första gången ser varann bröllopsklädda. Tänk gärna uppslag när du fotograferar under dagen. Som exempel bör ju brudens förberedelser få (minst) ett eget uppslag. Då är det lättare att veta vilken typ av bilder man ska ta, ungefär hur många och när man är färdig med uppslaget. Jag kommer här inte att gå in på allt som bör vara med i ett bröllopsalbum. Hitta ditt sätt att berätta historien på. För dig som vill fördjupa dig mer i själva fotograferingen, rekommenderar jag Moderskeppets videokurs Fotografera bröllop, som jag gjorde Som exempel på vad som bör ingå, kan jag bara kort nämna förberedelser, vigsel, gratulationer, porträttbilder på brudparet, gruppbilder, detaljbilder, bilder från festen, mm. TIPS Tänk gärna album när du fotograferar under dagen. Skapa albumet under tiden i ditt huvud.

18 Ett exempel på uppslag som del av storyn. Vissa bilder inzoomade på detaljer.

19 Kapitel 5 - Designa sidorna och presentera för brudparet Avsnitt 1 - Skapa albumdesignen Nu är det dags att börja designa själva albumet. Det är också dags att tänka på vilken stil du vill ha på albumet. Vad som passar din bildstil och ditt varumärke. Om du inte har allt detta klart för dig kan det vara tid att söka inspiration. Det kan du hitta på t ex albumleverantörers hemsidor, kollegors hemsidor, i fotoböcker, mm. Du kanske också vill klämma och känna på fysiska album. Då kan ett besök på en fotomässa vara intressant eller helt enkelt ett besök hos någon leverantör. När det kommer till själva designen så är mitt råd att inte krångla till det. Skapa tidlösa album som ska fungera i minst 100 år framöver. Undvik de hippaste Photoshop-trixen. Undvik tiltade bilder, bild på bild, en massa mönster, grafiska element och text. Naturligtvis kan du göra undantag från detta. Men generellt tror jag det lönar sig att hålla albumet enkelt, med en ren och vacker design. Låt bilderna tala. Tänk på storleken på bilderna om albumet inte är så stort, så du inte klämmer in 20 bilder på en sida som är 19x19 cm. Försöka att ha en del av berättelsen per uppslag. Kill your darlings om de inte passar in. Ofta får man sina älsklingsbilder. Men funkar det inte i albumet, så gör det inte. Försök hålla en kronologisk ordning genom albumet (förutom första och sista bilden och ev. bild på omslaget).

20 Avsnitt 2 - Grafisk design (allmänt) Här följer lite generella saker om grafisk design: Betraktarens ögon dras först till stora bilder, ljusa bilder och ansikten. Tomma ytor/luftig design, får fram bilderna bättre och ger ett lugn till albumet. Ofta vill man klämma in så mycket som möjligt. Och kanske brudparet också vill det. Balans/kontrast; lika stora bilder, en stor och en liten, en stor och tre små, en allvarlig och en med skratt. Tänk på marginalerna. Gärna samma marginal på båda sidorna eller stor skillnad. Avsnitt 3 - Grafisk design (dags att placera ut bilderna) Tittar/går personerna på bilderna ut ur albumet eller in i albumet? Förr sa man alltid att personerna skulle titta in i albumet eller gå in mot mitten av albumet. Men regler är till för att brytas. Och jag tycker ofta det blir mer spännande att göra tvärtom. Vid bildserier; sträva efter samma proportioner, t ex huvudena i samma höjd om möjligt. Eller i en rak linje. Uppslagets huvudbild till höger, mindre viktiga (och mindre bilder) till vänster. Man ser högersidan först. Försöka att ha samma ljus på hela uppslaget. Blanda helst inte helt olika färgtemperaturer. Själv blandar jag i princip aldrig färg och svartvitt på samma uppslag. Men som allt annat är det såklart en smaksak.

21 Avsnitt 4 - Visa upp ditt förslag för brudparet Det börjar bli dags att visa upp ditt albumförslag för brudparet. Pirrigt :-) Detta kan man göra på många olika sätt. Man kan skicka sidorna som enstaka filer, man kan skicka en PDF med sidorna, man kan göra ett galleri mm. Men jag tycker du ska använda ett sätt som dels är snyggt och ger lite albumkänsla på skärmen och där brudparet enkelt kan komma med synpunkter på de olika uppslagen. Dessutom tycker jag om när det finns en funktion inbyggd i tjänsten, där brudparet digitalt kan godkänna layouten. Då har du svart på vitt att de sagt ok. Själv använder jag en svensk tjänst som heter Spreadbook Online Albumproofing.

22 Kapitel 6 - Olika typer av album, kvalitet och leverantörer Avsnitt 1 - Ditt val av leverantör Då har det blivit dags att sätta sig in i vad det finns för olika album, papper, omslag och leverantörer. För att välja leverantör bör du sätta dig in i vilka olika typer av album, papper och omslag det finns. Och kanske utifrån det välja leverantör. Det finns obegränsat med valmöjligheter. Jag kommer inte att gå allt för djupt in i ämnet. Typer av album Jag har valt att bara prata om fotoalbum i denna kurs. Det finns ju också något som heter fotoböcker. Jag vet inte om det finns någon självklar gräns för vad som är vad. Men denna kurs fungerar såklart lika bra om du ska göra en fotobok, t ex en stor vacker coffee table book som är populärt. Det vanligast är att det ligger hela fotopapper på varje uppslag, och där det finns en pappskiva mellan varje blad. Det innebär att sidorna blir styva. Men det finns också varianter som är utan pappskiva mellan sidorna. Då blir sidorna lite mer böjbara. Ibland har du dessutom möjlighet att välja färg på pappskivan som ligger mellan sidorna. Det finns också varianter av album där man själv printar ut varje bild och monterar varje bild i albumet. Vilket ju tar sin tid. Men då har du ju i och för sig albumet klart på några timmar.

23 Omslag Idag kan du få nästan vad du vill på omslaget till ditt bröllopsalbum. Till och med en bit av brudens klänning. Material kan vara trä, metall, glas, läder eller tryckbart material. Vilken färg ska omslaget ha? Ska det vara med text? Ska det vara bild på omslaget eller inte? Du har en del val att göra. Titta, känn, fundera och prova. Känn i magen vad som tilltalar dig och vad som kan passa din stil. Papperskvalitet Här finns också mycket att välja på. Det viktigaste beslutet är kanske matt eller blankt papper. Själv använder jag ett matt papper som heter Fuji Silk och som jag tycker ger mustiga färger och som tycks glimra i de mörka partierna. Jag har mycket mörka partier i mina bilder och det är ett papper som passar mig. Be att få prover från din leverantör och leta tills du hittar ett papper du tycker om och som passar dina bilder. Leverantör Det finns många leverantörer. Både i Sverige och utomlands. Här får du göra research. Kolla med dina kollegor på t ex sociala medier. Vilka tycker de om och varför. Kolla vilka albumtyper, papper och omslag de erbjuder. Hur fungerar t ex deras kundservice, leveranstider och upplevs de proffsiga.

24 Avsnitt 2 - Ditt val av album Albumets stil är en del av ditt varumärke. Själv valde jag ett i svart och grått. Är dina bilder i vintage-stil kanske du inte ska ha ett supermodernt och flashigt album, och vice versa. Hur många varianter ska kunden kunna välja bland? Leverantörerna kan som sagt idag erbjuda obegränsat med varianter på omslag och papper. Här får du ta ett beslut om hur mycket av din leverantörs varianter du ska erbjuda dina brudpar. Du ska som sagt fundera över vad som passar dig, din stil och ditt företag. Och hur mycket beslutångest du vill ge dina kunder? Det kan bli krångligt för kunden att förhålla sig till för många varianter. Svårare att välja. Det kan också bli en liten propp i ditt arbetsflöde. Val tar tid för kunden. Själv har jag har valt att ha en enda variant som jag kallar OttossonPhoto-design. Jag vet inte exakt vad kunderna tycker om att det inte finns en enda valmöjlighet. Men ingen av de ca 110 brudpar jag fotograferat har frågat efter ett annat utseende på album. Kanske upplever de det exklusivt att det bara finns ett OttossonPhoto-album. Här har du ett beslut att ta. Ofta gäller regeln att du säljer det du visar upp. TIPS Själv har jag har valt att ha en enda variant av album som jag kallar OttossonPhoto-design.

25 Kapitel 7 - Exportera och skicka till produktion Avsnitt 1 - Exportera och montera Brudparet har godkänt designen digitalt. Och det är nu dags att exportera bilderna/sidorna ur programmet du skapat designen i. Eventuellt har du ett program som kan exportera sidorna i exakt den storlek och med den färgprofil din leverantör vill ha. Grattis. Då slipper du monteringssteget. Nu exporterar du dina sidor högupplösta. Sen monterar du sidorna i det Photoshop-dokument som du fått av din leverantör. Det dokumentet ska ha exakta mått, marginaler och färgprofil. Detta steg behöver inte ta särskilt lång tid. Du drar helt enkelt in bilderna i ditt Photoshopdokument och sparar sen dina filer i nummerordning. Avsnitt 2 - Skicka till produktion Nu ska sidorna till produktion. Din leverantör meddelar dig hur du ska leverera filerna och hur du förmedlar informationen om din beställning. Oftast har leverantörerna en webbplats för att ladda upp sidorna och göra beställningen.

26 Kapitel 8 - Avslutning Här är mina framtidsdrömmar om hur jag vill skapa bröllopsalbum. Jag vill ha hela arbetsflödet i Lightroom. Och då säger någon att det redan finns. Och det gör det väl på ett sätt. Men jag vill ha fler möjligheter, fler leverantörer, möjlighet att visa förslaget för brudparet, möjlighet för brudparet att komma med kommentarer och möjlighet att godkänna designen. Och det kommer säkert. Vill du veta mer om att skapa fotoböcker i Lightroom, så kan du se videon Skapa fotoböcker i Lightroom Moderskeppet GULD. Som jag tidigare nämnt är nya spännande programvaror på väg ut på marknaden. Jag hoppas du blivit inspirerad att lägga ner mycket kärlek i din albumproduktion. Jag hoppas också du ska älska att göra album, lika mycket som jag gör. Och jag hoppas att denna kurs har gett dig lite grundläggande tankar kring hur du skapar vackra album till dina brudpar. Tusen tack för att du valt att se denna videokurs Stort lycka till med dina bröllopsalbum. Kom ihåg BONUSMATERIALET längre fram i boken. Du är välkommen att komma med synpunkter på kursen direkt till mig eller någonstans där vi möts på sociala medier. VI SES

27 Bonusmaterial Video när jag designar ett helt album Video med coola tips & trix

28 Länklista Signatur Album - Ny svensk leverantör. Erbjuder även design. Spreadbooks - Svensk leverantör (produktion utomlands) OCH tjänst för att visa brudparet ditt designförslag, få kommentarer och till sist få ett digitalt godkännande. Extrema album - Svensk leverantör (produktion utomlands). Kan även göra design. Smart Albums - Nytt spännande program för albumdesign Pro Album Designer - Modul för att designa album i Photoshop. TrainingZONE - Nordens bästa resurs för bröllopsfotografer. Moderskeppet - Kunskap för fotografer. Fundy Software - Programvara för att designa album. Photojunction - Programvara för att designa album. Jorgensen Album Designer - Programvara för att designa album. jad/ Lundeby - Norsk leverantör. Vision Art - Utländsk leverantör. Graph Studio - Italiensk leverantör.

29 Länklista (forts.) Professionell Design (design) - Pro Image Editors (design) - Jennie Johansson (design) -

Barnhack! Kom igång med programmering. Anders Thoresson Kom igång med Wordpress

Barnhack! Kom igång med programmering. Anders Thoresson Kom igång med Wordpress Anders Thoresson Kom igång med Wordpress förord 2 kapitel 1 att bygga en webbplats 3 Det här är Wordpress 3 Domännamn visar vägen på internet 4 kapitel 2 kom i gång med wordpress.com 6 Registrera ett konto

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

Hur man gör en poster i PowerPoint

Hur man gör en poster i PowerPoint Hur man gör en poster i PowerPoint Victoria Johansson Humanistlaboratoriet, Lunds universitet it-pedagog@sol.lu.se Senast uppdaterad av Susanne Schötz 080128 Innehåll 1 Inledning 2 1.1 Innehållet i denna

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det GUNILLA CARLSSON KENDALL Snubbel tråden ADHD Så funkar det Bruksanvisning Till alla mammor och pappor eller andra vuxna: Läs gärna en liten bit i taget tillsammans med barnet. Hjälp till att hitta svaren

Läs mer

Processledar manual. Landsbygd 2.0

Processledar manual. Landsbygd 2.0 Processledar manual Landsbygd 2.0 Inledning och tips Bilda grupper Börja med att placera deltagarna i grupper om ca 5-8 personer i varje. De som kommer från samma ort ska vara i samma grupp eftersom det

Läs mer

Träff 5 Att vara schysst mot sig själv.

Träff 5 Att vara schysst mot sig själv. Träff 5 Att vara schysst mot sig själv. Översikt De fem djuren...5 min Repetition av träff 4, 3, 2 och 1...10 min Genomgång av att öva mellan träffarna...10 min Dansa jobbig tanke...15 min Festinbjudan...15

Läs mer

Så här kan DU också starta företag

Så här kan DU också starta företag Så här kan DU också starta företag there is no passion to be found playing small, in settling for a life that is less than the one you are capable of living. Så här kan du också starta företag Marlena

Läs mer

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTREDNING Projekt: Författare: Version: Elever i behov av särskilt IT-stöd v3.3.017 Förvaltning/avdelning: Godkänd av beställare: Senast ändrad: Utbildningsförvaltningen,

Läs mer

INNEHÅLL. Inledning 3 Steg 1 Vad ska podcasten handla om? Steg 2 Ringa in er målgrupp. Steg 3 Hitta er unika ingång. Steg 4 Bygg en struktur

INNEHÅLL. Inledning 3 Steg 1 Vad ska podcasten handla om? Steg 2 Ringa in er målgrupp. Steg 3 Hitta er unika ingång. Steg 4 Bygg en struktur Redaktör: Mattias Vepsä Text och research: Thor Rutgersson Grafisk form: Andreas Kjellander Illustrationer: all-silhouetts.com & Sthlm Connection Arbetarnas Bildningsförbund 2014 INNEHÅLL Inledning 3 Steg

Läs mer

Stora guiden om upplösning Av: Billy Ölvestad

Stora guiden om upplösning Av: Billy Ölvestad Stora guiden om upplösning Av: Billy Ölvestad Vad betyder begreppet upplösning, och hur fungerar det? Detta är nog en fråga som väldigt många känner sig osäkra på. I denna lathund försöker jag beskriva

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Studieverkstaden om. Muntlig presentation. Tips om att förbereda och framföra Råd om nervositet och rampfeber. Studieverkstaden

Studieverkstaden om. Muntlig presentation. Tips om att förbereda och framföra Råd om nervositet och rampfeber. Studieverkstaden om Muntlig presentation Tips om att förbereda och framföra Råd om nervositet och rampfeber Studieverkstaden Inledning I din utbildning ingår troligen muntliga redovisningar och presentationer. Här har

Läs mer

Handledarmaterial. Ska vi byta? Sex mot...?

Handledarmaterial. Ska vi byta? Sex mot...? Handledarmaterial Handledarmaterial Ska vi byta? Sex mot...? Första upplagan: 5 000 ex Utgivningsår: 2011 Produktion: 1000 Möjligheter Utgivare: 1000 Möjligheter Grafisk form och illustration: Fiin -

Läs mer

Communicate: In Print

Communicate: In Print Svensk version av Hargdata AB Published by Widgit Software Widgit Symbols Widgit Software 1994-2011 Widgit pictures Widgit Software 2011 Acknowledgements In print 2 Widgit Software 2011 We would like to

Läs mer

Adobe Photoshop. Lightroom 5. Från början. Mattias Karlsson Sjöberg. Moderskeppet

Adobe Photoshop. Lightroom 5. Från början. Mattias Karlsson Sjöberg. Moderskeppet Adobe Photoshop Lightroom 5 Från början Mattias Karlsson Sjöberg Moderskeppet Innehåll Om du letar efter videokursen Vad gör Lightroom? 7 En lavin av bilder 10 Bildbehandla dina favoriter 67 Bildbehandling

Läs mer

en hjälpande hand studiehandledning

en hjälpande hand studiehandledning en hjälpande hand studiehandledning Om studiecirkeln I en studiecirkel träffas man regelbundet för att studera, diskutera eller öva sig på något tillsammans. En studiecirkel består av 3-15 personer. Det

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

Metoder för att skapa delaktighet

Metoder för att skapa delaktighet Metoder för att skapa delaktighet Metoder för att skapa delaktighet Presentation- och Lära känna-metoder Ballongen Dela upp gruppen två och två, ge varje par två ballonger och en penna som fäster på ballongen.

Läs mer

BLI VÄRLDENS BÄSTA SÄLJARE

BLI VÄRLDENS BÄSTA SÄLJARE BLI VÄRLDENS BÄSTA SÄLJARE KONSTEN ATT FÅ MÅNGA OCH NÖJDA KUNDER Jens Collskog Fortnox 2009 Text: Jens Collskog Illustrationer: www.illustrationsbolaget.se Tryck: Åtta.45 Tryckeri AB BLI VÄRLDENS BÄSTA

Läs mer

Bygg ett konvent som inte kraschar

Bygg ett konvent som inte kraschar Bygg ett konvent som inte kraschar En trevlig manual i att arrangera konvent skriven av arrangörerna till lajvkonventet Prolog 2009 Innehåll Introduktion 3 Börja här 4 Praktiskt 5 Program 7 Ekonomi 9 Marknadsföring

Läs mer

Erik Geijer. Skriva för webben

Erik Geijer. Skriva för webben Erik Geijer Skriva för webben Erik Geijer Skriva för webben Skriva för webben.se:s Internetguide, nr 8 Version 2.0 2012 Erik Geijer Texten skyddas enligt lag om upphovsrätt och tillhandahålls med licensen

Läs mer

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN Foto: Mostphotos Metodbok Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer i Sverige och i världen.

Läs mer

Sju ungdomar om sin rättegång RAPPORT 2002:18

Sju ungdomar om sin rättegång RAPPORT 2002:18 Sju ungdomar om sin rättegång RAPPORT 2002:18 BRÅ centrum för kunskap om brott och åtgärder mot brott Brottsförebyggande rådet (BRÅ) verkar för att brottsligheten minskar och tryggheten ökar i samhället.

Läs mer

MTM. Rapport: Fokusgrupper med studenter. December 2014, Markör Marknad och Kommunikation AB. Markör AB 1 (35)

MTM. Rapport: Fokusgrupper med studenter. December 2014, Markör Marknad och Kommunikation AB. Markör AB 1 (35) MTM Rapport: Fokusgrupper med studenter December 2014, Markör Marknad och Kommunikation AB Markör AB 1 (35) Uppdrag: Användarundersökning Beställare: MTM Kontaktperson MTM: Pia Hasselrot Projektledare

Läs mer

SAY IT! - en handbok i kommunikation

SAY IT! - en handbok i kommunikation SAY IT! - en handbok i kommunikation SAY IT! - en handbok i kommunikation TEXT, ILLUSTRATIONER, LAYOUT och METODUTVECKLING: Jonas Nilsson / Organisationsutvecklare / jonas.nilsson@viunga.se MED FEEDBACK,

Läs mer

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN R A G N I N V Ö H C TIPS O Boken m o g i d för D H D A Den här boken tillhör: Lena Westholm Innehåll 1. TESTA DIG SJÄLV tips för att må bättre Hur är min ADHD? 2 Vanliga känslor när man har ADHD 3 Saker

Läs mer

Lyssna på mig. Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter

Lyssna på mig. Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter 2013 Lyssna på mig Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter Snacka aldrig skit om varandra. Aldrig. Det gör så jävla ont. Barn borde få bestämma 50% vid en skilsmässa så de vuxna inte

Läs mer

Vägen ut ur fattigdomen Välfärdsstaten Sverige

Vägen ut ur fattigdomen Välfärdsstaten Sverige Vägen ut ur fattigdomen Välfärdsstaten Sverige STUDIEHANDLEDNING Om studiecirkeln I en studiecirkel träffas man regelbundet för att studera, diskutera eller öva sig på något tillsammans. En studiecirkel

Läs mer

Barnhack! kom igång med Scratch del 1

Barnhack! kom igång med Scratch del 1 Måns Jonasson Barnhack! kom igång med Scratch del 1 välkommen till kom igång med scratch! 3 Om den här kursen 3 Vad är Scratch? 3 grunderna i scratch vad är vad? 3 block script i olika kategorier 5 Rörelse

Läs mer