SÅ GÖR DU ETT VACKERT BRÖLLOPS- ALBUM. Benny Ottosson

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SÅ GÖR DU ETT VACKERT BRÖLLOPS- ALBUM. Benny Ottosson"

Transkript

1 SÅ GÖR DU ETT VACKERT BRÖLLOPS- ALBUM Benny Ottosson

2 Hej Vad kul att du är intresserad av min videokurs om BRÖLLOPSALBUM. Jag älskar att fotografera bröllop. Och jag älskar att göra bröllopsalbum. Det är ju själva projektets slutrapport. Den dokumentation som brudparet och deras barn och barnbarn ska ha glädje av i 100 år framåt. Ibland träffar jag kollegor som klagar över att deras arbete med album tar för lång tid och att deras arbetsflöde och process inte fungerar som de vill. Känner du också så, så hoppas jag och tror, att denna kurs kommer att ge dig lite idéer om hur du kan speeda upp arbetet och hur du kan göra albumet så vackert som dina bilder förtjänar. Så förhoppningsvis får du mycket inspiration, tips och idéer i kursen som du kan ha användning för när du själv skapar vackra bröllopsalbum. Jag hoppas du ska få mycket glädje och nytta av denna e-bok som är en sammanfattning av videokursen. Du får gärna tipsa andra du tror kan vara intresserade av kursen. Sprid gärna kursens hemsida. Du är också välkommen att gilla TrainingZONE på Facebook eller kontakta mig med dina synpunkter via hemsidan TrainingZONE.se. Läser du e-boken med appen GoodReader på din mobil eller läsplatta, så har du möjlighet att markera text och göra egna anteckningar. Mycket nöje OttossonPhoto och TrainingZONE [2014]

3 Varför en videokurs och e-bok om bröllopsalbum? Som jag skrev i inledningen, så är ju albumet själva slutprodukten på ett stort projekt som du genomfört tillsammans med brudparet. Albumet ska visa de vackra bilderna du tagit. Och de ska skapa glädje i många, många år framåt. Då tycker inte jag du ska lämna över dina bilder på ett USB-minne. Inte ens om brudparet vill det. Du är konstnären. Du vill att dina bilder visas på ett bra sätt med rätt färger. Och det kan du åstadkomma med ett album. I denna kurs kommer jag att gå igenom: att tänka album under fotograferingen vilken typ av bilder som bör vara med krav på programvara tips kring designen göra album på kort tid hur du på ett bra sätt får in albumproduktionen i ditt arbetsflöde hur du visar upp ditt album för brudparet olika typer av album Detta ska jag inte gå igenom: prissättning och försäljning Detta utgår jag från att du kan: fotografera bröllop ta hand om bilderna i datorn bildbehandla göra album, men tycker det tar för lång tid och du får inte riktigt till det resultat du vill Ingen tid att förlora Nu kör vi

4 Kapitel 2 - Albumets anatomi Avsnitt 1 - Anatomi Vi ska börja med att se lite på ett albums olika delar och några viktiga detaljer du bör tänka på när du lägger in bilder. Här är exempel på ett albums utsida. Inga konstigheter. Framsida, baksida och rygg.

5 Då har vi kommit in i albumet och till det första uppslaget. Alltså direkt innanför omslaget. Den vänstra sidan är oftast den sida som är limmad på omslaget, så att själva innandömet och omslaget sitter ihop. På detta uppslag kan du oftast inte placera några bilder. I vissa fall kan du ha en bild på den högra sidan. Sista uppslaget i albumet fungerar då på motsvarande sätt.

6 Ett uppslag, som jag nyss var inne på, är alltså benämningen på två sidor. Alltså en höger- och en vänstersida. Ett uppslag är oftast bestående av ett helt fotopapper som bigats i mitten. Bigning innebär att man med en rundad egg skapar en inpressning (big) i fotopapperet för att undvika att sprickor uppstår i när det viks på mitten. Mer om den detaljen strax.

7 Avsnitt 2 - Bildernas placering Som jag nämnde på förra sidan så bigas uppslagen i mitten, för att fotopapperet ska kunna vikas utan att sprickor uppstår. Därför kan det vara en bra idé att inte placera ansikten eller annat viktigt i bilden just där. Detta för att det blir en liten intryckning i fotopapperet där. Och det kan göra att ett ansikte ser lite deformerat ut.

8 När du placerar bilderna/sidorna i det slutliga dokumentet, som du oftast får av leverantören, är det viktigt att tänka på hur du placerar bilderna. Den svarta linjen i illustrationen nedan, är där leverantören kommer att skära sidorna. Så lägg inte bilderna för nära den kanten. Oftast finns en marginal på leverantörens mall. Alternativt att du får ett mått som du ska hålla dig innanför. Det finns också en yttre marginal som vi kommer till på nästa sida.

9 Om du, till skillnad från förra uppslaget, vill att bilden ska gå ända ut till kanten på sidan, ska du dra bilden förbi den svarta linjen där albumet kommer att skäras. Ofta finns en marginal utanför den svarta, dit du ska dra bilderna som ska gå ända ut på sidan. Om du lägger en bild precis vid skärlinjen (den svarta nedan), så riskerar det att bli ett litet mellanrum mellan bild och sidkant, om skärmaskinen missar med en halv millimeter. Så dra bilderna ut till den yttre säkerhetsmarginalen, så undviker du denna risk.

10 Kapitel 3 - Arbetsflöde och programvara Avsnitt 1 - Exempel på arbetsflöde Det är viktigt att ha ett bra arbetsflöde för sin albumprocess. Dels för att det ska gå ganska snabbt och för att du ska ha ordning och reda på arbetsgången och i kontakten med brudparet. Det finns såklart tusen sätt att göra detta på. Men försök hitta ett sätt som passar just dina album, dina programvaror, din leverantör och ditt sätt att arbeta. Och sträva efter att göra allt så enkelt som möjligt. Förslag på arbetsflöde

11

12 Avsnitt 2 - Mer om arbetsflöde Vem väljer ut bilderna som ska vara med i albumet? Ja, här finns säkert lika många varianter som det finns bröllopsfotografer. Hitta det sätt som passar dig och som inte ger dig en massa extra arbete. En del fotografer ger brudparet alla bilder, så får de välja ut vilka de vill ha med. Jag vill ha större kontroll på detta. Och jag anser mig ha mycket erfarenhet av att sätta ihop en story i ett album. Jag tycker också att jag har en viss kunskap i grafisk design och har en blick för vad som passar ihop. Så jag gör ett färdigt albumförslag till brudparet. Sen får de säga om de vill byta ut någon bild eller göra någon annan förändring. Förstora eller förminska någon bild. Ibland blir det en diskussion, där jag förklarar hur jag tänkt. Och de flesta gånger förstår brudparet det och låter mig göra som jag vill. Jag ger idag brudparet möjlighet att göra fem justeringar. Därefter får de betala 1000 kr/tim. Det kan tyckas tufft, men brukar fungera bra. Många gånger blir det inga ändringar alls. Jobba med lågupplösta eller högupplösta bilder i albumproduktionen? Här får du också hitta ett sätt som passar ditt arbetsflöde och som känns smidigt. Så att du inte skapar en massa onödiga arbetsmoment. Och att du inte jobbar med så stora filer att de slöar ner din process. Beroende på vilken hastighet du och brudparet har på era internetuppkopplingar. Jag jobbar med de högupplösta färdigredigerade bilderna i min programvara för albumlayout. Sen väljer jag lågupplösta filer vid export, när jag ska visa brudparet sidorna digitalt. Därefter när sidorna ska slutmonteras (oftast i ett Photoshop-dokument med exakta mått och marginaler som du får av leverantören) så exporterar jag sidorna högupplösta från programmet jag gjort albumdesignen i.

13 Avsnitt 3 - Program för att designa album Då har vi kommit till programvaran för att designa albumet i. Här finns en uppsjö. Det finns program, det finns tjänster online, det finns moduler till Photoshop och du kan till och med designa album inne i Lightroom. Här finns inget rätt och fel. Som vanligt. Utan leta runt, hör med kollegor och leverantörer, Googla och prova dig fram tills du hittar något du trivs med och som passar in i ditt arbetsflöde, din stil på album samt ditt sätt att arbeta. Längst bak i denna e-bok hittar du lite länkar till resurser för albumdesign mm. Dessa krav tycker jag du ska ställa på programvaran: Du ska snabbt kunna välja en lämplig sidlayout Du ska ha möjlighet att enkelt skapa egna nya sidlayouter Du ska snabbt och enkelt kunna lägga in bilder i layouten Du ska få markering på vilka bilder du redan använt Du ska enkelt kunna byta plats och storlek på bilder Programmet ska ha bra exportmöjligheter Jag vet att det är nya programvaror och onlinetjänster på väg som ser väldigt spännande ut. Där du t ex väljer ett antal bilder och programmet sedan föreslår olika sidlayouter beroende på antalet bilder i ditt urval. Så håll dig uppdaterad.

14 Kapitel 4 - Fotografera för albumet Avsnitt 1 - Bildtyper Jag brukar säga att man ska försöka tänka på albumet när man fotograferar. Du skapar så att säga visuellt albumet i ditt huvud under tiden du fotograferar. Det är lättare sagt än gjort i den ofta stressade situationen en bröllopsfotografering innebär. Men med erfarenhet brukar det fungera ganska bra. Och det gör att du lär dig bygga albumet under tiden du fotograferar. Så du skapar berättelsen och de olika uppslagen i ditt tänkta album. Några saker som jag tycker du kan tänka på under fotograferingen är dessa: Försöka få till en fantastisk bild som ska inleda albumet. Försöka få till en fantastisk bild som ska avsluta albumet. Skapa bildserier. De gör sig väldigt bra i albumet. Variera gärna närbilder med lite mer utzoomade bilder från samma tillfälle. Det gör att du får fler bilder att välja på från de olika tillfällena under dagen. Och det blir lättare att skapa berättelsen. Men stanna heller inte för länge på varje ställe under porträttfotograferingen. När du tror du har tillräckligt för t ex ett uppslag i albumet går du vidare till nästa plats och skapar nästa uppslag. Försök gärna få en variation av lite mer allvarliga ansikten, med bilder där personerna skrattar.

15 Ett exempel på första uppslag och albumets första bild

16 Ett exempel på bildserier

17 Avsnitt 2 - Albumet ska berätta om dagen Din uppgift är att berätta om dagen i stort och smått. Det gäller att vara på hugget och försöka, likt en sportfotograf, förutse vad som ska ske. Läsa spelet. När brudparet ser varann bröllopsklädda för första gången, när brudens far får se sin dotter som brud, när tårarna kommer på föräldrarna under vigseln, när barnen i kyrkan har svårt att sitta stilla och allt annat som sker under en bröllopsdag. Var inte rädd för att arrangera för att få till de bilder du vill ha. Som t ex när brudparet för första gången ser varann bröllopsklädda. Tänk gärna uppslag när du fotograferar under dagen. Som exempel bör ju brudens förberedelser få (minst) ett eget uppslag. Då är det lättare att veta vilken typ av bilder man ska ta, ungefär hur många och när man är färdig med uppslaget. Jag kommer här inte att gå in på allt som bör vara med i ett bröllopsalbum. Hitta ditt sätt att berätta historien på. För dig som vill fördjupa dig mer i själva fotograferingen, rekommenderar jag Moderskeppets videokurs Fotografera bröllop, som jag gjorde Som exempel på vad som bör ingå, kan jag bara kort nämna förberedelser, vigsel, gratulationer, porträttbilder på brudparet, gruppbilder, detaljbilder, bilder från festen, mm. TIPS Tänk gärna album när du fotograferar under dagen. Skapa albumet under tiden i ditt huvud.

18 Ett exempel på uppslag som del av storyn. Vissa bilder inzoomade på detaljer.

19 Kapitel 5 - Designa sidorna och presentera för brudparet Avsnitt 1 - Skapa albumdesignen Nu är det dags att börja designa själva albumet. Det är också dags att tänka på vilken stil du vill ha på albumet. Vad som passar din bildstil och ditt varumärke. Om du inte har allt detta klart för dig kan det vara tid att söka inspiration. Det kan du hitta på t ex albumleverantörers hemsidor, kollegors hemsidor, i fotoböcker, mm. Du kanske också vill klämma och känna på fysiska album. Då kan ett besök på en fotomässa vara intressant eller helt enkelt ett besök hos någon leverantör. När det kommer till själva designen så är mitt råd att inte krångla till det. Skapa tidlösa album som ska fungera i minst 100 år framöver. Undvik de hippaste Photoshop-trixen. Undvik tiltade bilder, bild på bild, en massa mönster, grafiska element och text. Naturligtvis kan du göra undantag från detta. Men generellt tror jag det lönar sig att hålla albumet enkelt, med en ren och vacker design. Låt bilderna tala. Tänk på storleken på bilderna om albumet inte är så stort, så du inte klämmer in 20 bilder på en sida som är 19x19 cm. Försöka att ha en del av berättelsen per uppslag. Kill your darlings om de inte passar in. Ofta får man sina älsklingsbilder. Men funkar det inte i albumet, så gör det inte. Försök hålla en kronologisk ordning genom albumet (förutom första och sista bilden och ev. bild på omslaget).

20 Avsnitt 2 - Grafisk design (allmänt) Här följer lite generella saker om grafisk design: Betraktarens ögon dras först till stora bilder, ljusa bilder och ansikten. Tomma ytor/luftig design, får fram bilderna bättre och ger ett lugn till albumet. Ofta vill man klämma in så mycket som möjligt. Och kanske brudparet också vill det. Balans/kontrast; lika stora bilder, en stor och en liten, en stor och tre små, en allvarlig och en med skratt. Tänk på marginalerna. Gärna samma marginal på båda sidorna eller stor skillnad. Avsnitt 3 - Grafisk design (dags att placera ut bilderna) Tittar/går personerna på bilderna ut ur albumet eller in i albumet? Förr sa man alltid att personerna skulle titta in i albumet eller gå in mot mitten av albumet. Men regler är till för att brytas. Och jag tycker ofta det blir mer spännande att göra tvärtom. Vid bildserier; sträva efter samma proportioner, t ex huvudena i samma höjd om möjligt. Eller i en rak linje. Uppslagets huvudbild till höger, mindre viktiga (och mindre bilder) till vänster. Man ser högersidan först. Försöka att ha samma ljus på hela uppslaget. Blanda helst inte helt olika färgtemperaturer. Själv blandar jag i princip aldrig färg och svartvitt på samma uppslag. Men som allt annat är det såklart en smaksak.

21 Avsnitt 4 - Visa upp ditt förslag för brudparet Det börjar bli dags att visa upp ditt albumförslag för brudparet. Pirrigt :-) Detta kan man göra på många olika sätt. Man kan skicka sidorna som enstaka filer, man kan skicka en PDF med sidorna, man kan göra ett galleri mm. Men jag tycker du ska använda ett sätt som dels är snyggt och ger lite albumkänsla på skärmen och där brudparet enkelt kan komma med synpunkter på de olika uppslagen. Dessutom tycker jag om när det finns en funktion inbyggd i tjänsten, där brudparet digitalt kan godkänna layouten. Då har du svart på vitt att de sagt ok. Själv använder jag en svensk tjänst som heter Spreadbook Online Albumproofing.

22 Kapitel 6 - Olika typer av album, kvalitet och leverantörer Avsnitt 1 - Ditt val av leverantör Då har det blivit dags att sätta sig in i vad det finns för olika album, papper, omslag och leverantörer. För att välja leverantör bör du sätta dig in i vilka olika typer av album, papper och omslag det finns. Och kanske utifrån det välja leverantör. Det finns obegränsat med valmöjligheter. Jag kommer inte att gå allt för djupt in i ämnet. Typer av album Jag har valt att bara prata om fotoalbum i denna kurs. Det finns ju också något som heter fotoböcker. Jag vet inte om det finns någon självklar gräns för vad som är vad. Men denna kurs fungerar såklart lika bra om du ska göra en fotobok, t ex en stor vacker coffee table book som är populärt. Det vanligast är att det ligger hela fotopapper på varje uppslag, och där det finns en pappskiva mellan varje blad. Det innebär att sidorna blir styva. Men det finns också varianter som är utan pappskiva mellan sidorna. Då blir sidorna lite mer böjbara. Ibland har du dessutom möjlighet att välja färg på pappskivan som ligger mellan sidorna. Det finns också varianter av album där man själv printar ut varje bild och monterar varje bild i albumet. Vilket ju tar sin tid. Men då har du ju i och för sig albumet klart på några timmar.

23 Omslag Idag kan du få nästan vad du vill på omslaget till ditt bröllopsalbum. Till och med en bit av brudens klänning. Material kan vara trä, metall, glas, läder eller tryckbart material. Vilken färg ska omslaget ha? Ska det vara med text? Ska det vara bild på omslaget eller inte? Du har en del val att göra. Titta, känn, fundera och prova. Känn i magen vad som tilltalar dig och vad som kan passa din stil. Papperskvalitet Här finns också mycket att välja på. Det viktigaste beslutet är kanske matt eller blankt papper. Själv använder jag ett matt papper som heter Fuji Silk och som jag tycker ger mustiga färger och som tycks glimra i de mörka partierna. Jag har mycket mörka partier i mina bilder och det är ett papper som passar mig. Be att få prover från din leverantör och leta tills du hittar ett papper du tycker om och som passar dina bilder. Leverantör Det finns många leverantörer. Både i Sverige och utomlands. Här får du göra research. Kolla med dina kollegor på t ex sociala medier. Vilka tycker de om och varför. Kolla vilka albumtyper, papper och omslag de erbjuder. Hur fungerar t ex deras kundservice, leveranstider och upplevs de proffsiga.

24 Avsnitt 2 - Ditt val av album Albumets stil är en del av ditt varumärke. Själv valde jag ett i svart och grått. Är dina bilder i vintage-stil kanske du inte ska ha ett supermodernt och flashigt album, och vice versa. Hur många varianter ska kunden kunna välja bland? Leverantörerna kan som sagt idag erbjuda obegränsat med varianter på omslag och papper. Här får du ta ett beslut om hur mycket av din leverantörs varianter du ska erbjuda dina brudpar. Du ska som sagt fundera över vad som passar dig, din stil och ditt företag. Och hur mycket beslutångest du vill ge dina kunder? Det kan bli krångligt för kunden att förhålla sig till för många varianter. Svårare att välja. Det kan också bli en liten propp i ditt arbetsflöde. Val tar tid för kunden. Själv har jag har valt att ha en enda variant som jag kallar OttossonPhoto-design. Jag vet inte exakt vad kunderna tycker om att det inte finns en enda valmöjlighet. Men ingen av de ca 110 brudpar jag fotograferat har frågat efter ett annat utseende på album. Kanske upplever de det exklusivt att det bara finns ett OttossonPhoto-album. Här har du ett beslut att ta. Ofta gäller regeln att du säljer det du visar upp. TIPS Själv har jag har valt att ha en enda variant av album som jag kallar OttossonPhoto-design.

25 Kapitel 7 - Exportera och skicka till produktion Avsnitt 1 - Exportera och montera Brudparet har godkänt designen digitalt. Och det är nu dags att exportera bilderna/sidorna ur programmet du skapat designen i. Eventuellt har du ett program som kan exportera sidorna i exakt den storlek och med den färgprofil din leverantör vill ha. Grattis. Då slipper du monteringssteget. Nu exporterar du dina sidor högupplösta. Sen monterar du sidorna i det Photoshop-dokument som du fått av din leverantör. Det dokumentet ska ha exakta mått, marginaler och färgprofil. Detta steg behöver inte ta särskilt lång tid. Du drar helt enkelt in bilderna i ditt Photoshopdokument och sparar sen dina filer i nummerordning. Avsnitt 2 - Skicka till produktion Nu ska sidorna till produktion. Din leverantör meddelar dig hur du ska leverera filerna och hur du förmedlar informationen om din beställning. Oftast har leverantörerna en webbplats för att ladda upp sidorna och göra beställningen.

26 Kapitel 8 - Avslutning Här är mina framtidsdrömmar om hur jag vill skapa bröllopsalbum. Jag vill ha hela arbetsflödet i Lightroom. Och då säger någon att det redan finns. Och det gör det väl på ett sätt. Men jag vill ha fler möjligheter, fler leverantörer, möjlighet att visa förslaget för brudparet, möjlighet för brudparet att komma med kommentarer och möjlighet att godkänna designen. Och det kommer säkert. Vill du veta mer om att skapa fotoböcker i Lightroom, så kan du se videon Skapa fotoböcker i Lightroom Moderskeppet GULD. Som jag tidigare nämnt är nya spännande programvaror på väg ut på marknaden. Jag hoppas du blivit inspirerad att lägga ner mycket kärlek i din albumproduktion. Jag hoppas också du ska älska att göra album, lika mycket som jag gör. Och jag hoppas att denna kurs har gett dig lite grundläggande tankar kring hur du skapar vackra album till dina brudpar. Tusen tack för att du valt att se denna videokurs Stort lycka till med dina bröllopsalbum. Kom ihåg BONUSMATERIALET längre fram i boken. Du är välkommen att komma med synpunkter på kursen direkt till mig eller någonstans där vi möts på sociala medier. VI SES

27 Bonusmaterial Video när jag designar ett helt album Video med coola tips & trix

28 Länklista Signatur Album - Ny svensk leverantör. Erbjuder även design. Spreadbooks - Svensk leverantör (produktion utomlands) OCH tjänst för att visa brudparet ditt designförslag, få kommentarer och till sist få ett digitalt godkännande. Extrema album - Svensk leverantör (produktion utomlands). Kan även göra design. Smart Albums - Nytt spännande program för albumdesign Pro Album Designer - Modul för att designa album i Photoshop. TrainingZONE - Nordens bästa resurs för bröllopsfotografer. Moderskeppet - Kunskap för fotografer. Fundy Software - Programvara för att designa album. Photojunction - Programvara för att designa album. Jorgensen Album Designer - Programvara för att designa album. jad/ Lundeby - Norsk leverantör. Vision Art - Utländsk leverantör. Graph Studio - Italiensk leverantör.

29 Länklista (forts.) Professionell Design (design) - Pro Image Editors (design) - Jennie Johansson (design) -

Jag fångar er kärlek, glädje och personlighet och ger er minnen för livet. Bröllop 2015

Jag fångar er kärlek, glädje och personlighet och ger er minnen för livet. Bröllop 2015 Jag fångar er kärlek, glädje och personlighet och ger er minnen för livet Bröllop 2015 Ert Bröllop & Er fotograf En bröllopsdag är en av de lyckligaste dagarna i våra liv. Med er under den dagen vill ni

Läs mer

Ditt bröllop är det enda i sitt slag. Hur vet jag vad som är vikitgt för dig? Bröllopspaket eller skräddarsytt? När du väljer att anlita mig

Ditt bröllop är det enda i sitt slag. Hur vet jag vad som är vikitgt för dig? Bröllopspaket eller skräddarsytt? När du väljer att anlita mig Bröllopspaket 2013 Ditt bröllop är det enda i sitt slag Det spelar ingen roll om det är ett bröllop med de närmaste närvarande eller om det är ett bröllop som varar i dagarna tre. Det är eran bröllopsdag

Läs mer

cecilia engvall P H O T O G R A P H Y

cecilia engvall P H O T O G R A P H Y cecilia engvall P H O T O G R A P H Y Bröllopspaket 2015 Ditt bröllop är det enda i sitt slag Det spelar ingen roll om det är ett bröllop med de närmaste närvarande eller om det är ett bröllop som varar

Läs mer

Prislista Bröllop 2014

Prislista Bröllop 2014 Prislista Bröllop 2014 Hjärtat klappar i bröstet, i händerna finns en vacker bukett, kravatten rättas till, ett nervöst leende avfyras mot en vän, höga klackar mot kyrkans stengolv, klockorna som klämtar

Läs mer

Prislista Bröllop 2011

Prislista Bröllop 2011 Prislista Bröllop 2011 PAKET PORTRÄTT 3000kr 2 timmar porträttfotografering på valfri plats eller i studio. I paketet ingår 5st högupplösta bilder. VIGSEL 5500kr Porträttfotografering på valfri plats eller

Läs mer

Världens bästa fotograf som tar världens vackraste bilder! Du skapar magi med kameran.

Världens bästa fotograf som tar världens vackraste bilder! Du skapar magi med kameran. BRÖLLOP 2015 Emelie har en professionalism och känsla för fotokonsten som lever upp till allt man söker hos en fotograf. Världens bästa fotograf som tar världens vackraste bilder Du skapar magi med kameran.

Läs mer

DIAMANT PAKETET HELDAGS REPOTAGEFOTOGRAFERING MED PORTRÄTTSESSION. 27.850 kr inkl moms

DIAMANT PAKETET HELDAGS REPOTAGEFOTOGRAFERING MED PORTRÄTTSESSION. 27.850 kr inkl moms HELDAGS REPOTAGEFOTOGRAFERING MED PORTRÄTTSESSION DIAMANT Detta är det bästa paketet för er som vill föreviga hela er bröllopsdag. Jag följer er från de förväntansfulla förberedelserna till vigseln och

Läs mer

BRÖLLOP. prislista 2015

BRÖLLOP. prislista 2015 BRÖLLOP prislista 2015 BRÖLLOP Bröllop är något väldigt, väldigt speciellt. Även om jag fotograferat massor av bröllop, så blir jag varje gång tagen av hur tydligt man ser personligheter i alla val som

Läs mer

Kreativ fotograf - Reklambyrå - Design

Kreativ fotograf - Reklambyrå - Design OTOGRAF ISTA FÖR F L S I R P. K E R ERING 2011 Kreativ fotograf - Reklambyrå - Design Att anlita fotograf... Fotograf är ett konstnärsyrke och varje fotograf har sin egen stil. Det fina med det är att

Läs mer

Bröllopsfotografering 2014

Bröllopsfotografering 2014 Bröllopsfotografering 2014 En investering En bröllopsfotografering är en investering som ökar i värde med åren. Ibland är det svårt att förutse vad man kommer att minnas mest ifrån sitt bröllop. När man

Läs mer

PRISLISTA BRÖLLOPSFOTOGRAFERING 2015/2016

PRISLISTA BRÖLLOPSFOTOGRAFERING 2015/2016 PRISLISTA BRÖLLOPSFOTOGRAFERING 2015/2016 Jag förevigar er dag, så som ni minns den och vill minnas den. Endast tre saker finns kvar efter bröllopet: Kärleken, ringarna och bilderna. Ni har något alldeles

Läs mer

Prislista bröllop 2015

Prislista bröllop 2015 Prislista bröllop 2015 Valet av fotograf Så roligt att ni hittat till mig! Troligtvis har ni kikat runt lite bland mina foton och intresset har väckts tillräckligt för att ni ska vilja kika på mina priser.

Läs mer

De bilder ni väljer att köpa får ni också med er hem som lågupplösta digitala filer så att ni kan dela med er på t ex sociala medier.

De bilder ni väljer att köpa får ni också med er hem som lågupplösta digitala filer så att ni kan dela med er på t ex sociala medier. Färdiga produkter ett hantverk från början till slut För mig som fotograf är det viktigt att ni får hem era bilder i högsta kvalitet och hållbarhet. Därför gör jag min egen retusch och jag handplockar

Läs mer

Vad är ett bevarat minne värt?

Vad är ett bevarat minne värt? Bröllop 2014 Vad är ett bevarat minne värt? Vad är den där absolut första kyssen som äkta makar värd? Det är svårt att svara på men det är inte svårt att komma överens om att det är en investering väl

Läs mer

Fotograf Emma Erkers www.erkersfoto.se. Innehar F-skattesedel BRÖLLOPSOFFERT 2013

Fotograf Emma Erkers www.erkersfoto.se. Innehar F-skattesedel BRÖLLOPSOFFERT 2013 BRÖLLOPSOFFERT 2013 Varje bröllopsfotografering är unik, det som finns kvar efter bröllopet är ringar, minnen & så klart fotografierna. Fotografierna som ni i framtiden kan titta på tillsammans med nära

Läs mer

bröllopsfoto prislista www.malinward.com/brollop

bröllopsfoto prislista www.malinward.com/brollop bröllopsfoto prislista 2010 lovely weddingshoot ca 1 timmes fotografering innan bröllopet. 3695kr 5 lågupplösta bilder på cd-skiva för web (mitt namn måste alltid nämnas). 10st 10x15 3st 18x24 1st 20x30

Läs mer

Prislista 2015. info@sandrafotodesign.se www.sandrafotodesign.se 070-287 68 83

Prislista 2015. info@sandrafotodesign.se www.sandrafotodesign.se 070-287 68 83 Prislista 2015 Att skapa minnen tillsammans med mina kunder är det bästa med att arbeta som fotograf. Jag fotograferar i naturliga miljöer, både utomhus och inomhus, för personliga ögonblicksbilder som

Läs mer

Bröllop. Om ni vill ha fler än 15 bilder är priset 400kr/st.

Bröllop. Om ni vill ha fler än 15 bilder är priset 400kr/st. Bröllop Brudparsfotografering: Ca en timmes fotografering utomhus eller i en miljö som vi har kommit överens om. Utomhus hinner vi fota i lite olika miljöer, detaljbilder på bukett och ringar om ni vill

Läs mer

DIAMANT PAKETET HELDAGS REPOTAGEFOTOGRAFERING MED PORTRÄTTSESSION. 27.850 kr inkl moms

DIAMANT PAKETET HELDAGS REPOTAGEFOTOGRAFERING MED PORTRÄTTSESSION. 27.850 kr inkl moms HELDAGS REPOTAGEFOTOGRAFERING MED PORTRÄTTSESSION DIAMANT Detta är det bästa paketet för er som vill föreviga hela er bröllopsdag. Jag följer er från de förväntansfulla förberedelserna till vigseln och

Läs mer

PRISLISTA BRÖLLOP 2012

PRISLISTA BRÖLLOP 2012 PRISLISTA BRÖLLOP 2012 Välj det paket som passar era önskemål, eller så skapar vi ett just för Er! ALL ABOUT LOVE! All about Love är för er som vill ha hela dagen dokumenterad, från det att ni gör er i

Läs mer

PRISLISTA 2014 WALLENBERG. Fotograf Malena

PRISLISTA 2014 WALLENBERG. Fotograf Malena ~ Att föreviga dina stunder tillsammans med nära och kära är betydelsefullt och härligt. Att en bild säger mer än tusen ord är sant och den får dig att minnas de viktiga och fina stunderna i livet, eller

Läs mer

Prislista Bröllop. swedenweddingphotography.se

Prislista Bröllop. swedenweddingphotography.se Prislista Bröllop swedenweddingphotography.se 12h 8h 12 timmar sammanhängande fotografering En QT Coffe Table Album i läder 30x30cm - 15 uppslag/30 uppslag 8 timmar sammanhängande fotografering En QT Coffe

Läs mer

Prislista 2014. info@sandrafotodesign.se www.sandrafotodesign.se 070-287 68 83

Prislista 2014. info@sandrafotodesign.se www.sandrafotodesign.se 070-287 68 83 Prislista 2014 Att skapa minnen tillsammans med mina kunder är det bästa med att arbeta som fotograf. Jag fotograferar i naturliga miljöer, både utomhus och inomhus, för personliga ögonblicksbilder som

Läs mer

Lär dig grunderna om Picasa

Lär dig grunderna om Picasa Lär dig grunderna om Picasa Välkommen till Picasa. I den här guiden får du lära dig att använda Picasa för att organisera och redigera dina foton. Picasa Programvara När du börjar, finns det 2 saker du

Läs mer

Fotograf Jennifer Karlberg

Fotograf Jennifer Karlberg Bröllopsoffert 2013 Information Det är en stor ära att få uppdraget att fotografera ett bröllop, då detta är en av de största dagarna i en människas liv. Bröllopsfotografering är även något av det bästa

Läs mer

PRISLISTA 2014. Pris fotograferingar 2014. Vid bildvisningen får ni mellan 5-50 % på alla priser. 950 kr

PRISLISTA 2014. Pris fotograferingar 2014. Vid bildvisningen får ni mellan 5-50 % på alla priser. 950 kr PRISLISTA 2014 Pris fotograferingar 2014 I priset ingår ett bildspel och vår tid för fotografering och urval och lättredigering samt tid för bildvisning. Barn, syskon, nyfödd, baby, familj, gravid (en

Läs mer

FOTOGRAF DANIEL HJALMARSSON

FOTOGRAF DANIEL HJALMARSSON FOTOGRAF DANIEL HJALMARSSON PRISLISTA 2014 Barn, syskon, gravid, nyfödd, baby, familj, husdjur från 995 kr Fotografering i min studio, hemma hos er, eller i en miljö som vi bestämmer tillsammans. Fotograferingen

Läs mer

Priserna gäller från 080704 BRÖLLOPSFOTOGRAFERING

Priserna gäller från 080704 BRÖLLOPSFOTOGRAFERING BRÖLLOPSFOTOGRAFERING BRONS PAKET BröllopsPaket 4 600 kr PRISLISTA I Bronspaketet ingår porträttfotografering av brudparet och detaljbilder samt bilder för tackkort. Fotografering endast förmiddag. 10

Läs mer

Prislista Fotografering

Prislista Fotografering Prislista Fotografering Priser är inkl. moms Fotografering Fotografering (minst 90 min utanför ateljén) Pris 700:-/ timme Ateljé priser: Bebis/småbarn (upp till 5år) 450:-/pers Porträtt 500:-/pers Djur

Läs mer

Varje par har en unik kärlekshistoria att berätta -Hur börjar er?

Varje par har en unik kärlekshistoria att berätta -Hur börjar er? BRÖLLOP 2015 Tänk om ni vetat första gången ni möttes, att ni idag planerade för bröllop. Att detta möte var början på ert liv tillsammans. För några av er kanske det tog ett tag att förstå vad som hänt,

Läs mer

FOTOGRAF DANIEL HJALMARSSON

FOTOGRAF DANIEL HJALMARSSON FOTOGRAF DANIEL HJALMARSSON PRISLISTA 2014 Barn, syskon, gravid, nyfödd, baby, familj, husdjur från 650 kr Fotografering i min studio, hemma hos er, eller i en miljö som vi bestämmer tillsammans. Fotograferingen

Läs mer

Bröllopsbilder. ett minne för livet

Bröllopsbilder. ett minne för livet Bröllopsbilder ett minne för livet För mig är det viktigt att förmedla en känsla av er och den viktigaste dagen i ert liv. Min ambition är alltid hög jag vill fånga er lycka och kärlek på bild. Det finns

Läs mer

All you need is love / 11 000 sek. Dreams Come True / 17 000 sek. A Fairytale / 24 000 sek. Happily Ever After / 28 000 sek

All you need is love / 11 000 sek. Dreams Come True / 17 000 sek. A Fairytale / 24 000 sek. Happily Ever After / 28 000 sek All you need is love / 11 000 sek Ett litet paket som fångar stora stunder. Vi hinner med en avslappnad porträttfotografering efter/före vigseln, och ibland finns även tid kvar till familjeporträtt och

Läs mer

PRISLISTA PORTRÄTT 2012

PRISLISTA PORTRÄTT 2012 PRISLISTA PORTRÄTT 2012 FAMILJEFOTOGRAFERING / BARNFOTOGRAFERING / STUDENT / GRAVID / NYFÖDD / KALAS / VÄNNERNA 1.750kr Inkluderar: Konsultation via mail eller telefon 1-1,5 tim fotografering i Rönninge

Läs mer

oskar allerby BRÖLLOPSFOTOGRAFI 2012

oskar allerby BRÖLLOPSFOTOGRAFI 2012 oskar allerby BRÖLLOPSFOTOGRAFI 2012 Fotograf Oskar Allerby Jag fotograferar människor och berättelser. Varje person har något unikt att berätta och jag försöker berätta historien. Jag älskar verkligen

Läs mer

PRODUKTER Brandwold PHOTOGRAPHY

PRODUKTER Brandwold PHOTOGRAPHY PRODUKTER Brandwold PHOTOGRAPHY Gör investeringar GJORDA ATT NJUTA AV Bland det bästa jag vet är fotoalbum, att kunna bläddra tillbaka och uppleva minnen om och om igen. Mitt första album innehåller en

Läs mer

Bröllop på Gotland 2015 Fotograf Ulrika Finnberg

Bröllop på Gotland 2015 Fotograf Ulrika Finnberg Bröllop på Gotland 2015 Fotograf Ulrika Finnberg Det man har kvar efter bröllopet är mannen, ringen och bilderna Ulrika Finnberg Myrstigen 36, Visby fotograf@ulrikafinnberg.com Mobil: 0733-185870 www.ulrikafinnberg.com

Läs mer

En investering... Och tillsammans skapar vi minnen för livet.

En investering... Och tillsammans skapar vi minnen för livet. En investering... För mig handlar en fotografering mer än om att bara ta bilder. För mig handlar det om att fånga uttryck och känslor, och forma till minnen som ni kan spara för lång tid framöver. Att

Läs mer

Prislista 2016. Bröllopsfotografering

Prislista 2016. Bröllopsfotografering Prislista 2016 Bröllopsfotografering Att fånga kärlek på bild.. Genuina skratt, riktiga känslor och äkta kärlek.. det vill jag att mina bilder ska berätta om. Om tio år kan ni titta tillbaka på era bröllopsbilder

Läs mer

Porträttpaketet Pris: 4.000:-

Porträttpaketet Pris: 4.000:- Fotografering Jag heter Emma och bor i Enköping tillsammans med min man. Jag är född i Gävle, uppväxt i Hudiksvall, och har även hunnit provat livet som östgöte. Jag är fotografen och illustratören som

Läs mer

Fotograf Emelie Fagerberg Prislista Bröllop 2013

Fotograf Emelie Fagerberg Prislista Bröllop 2013 Fotograf Emelie Fagerberg Prislista Bröllop 2013 Fotograf Emelie Fagerberg Född och uppvuxen på västkusten, men en längtan efter snö och vinter resulterade i en flytt tillsammans min sambo till nordligare

Läs mer

PRISLISTA 2015 PORTRÄTTFOTOGRAFERING. Priser gäller bokningar och beställningar fr.o.m. 2015-09-15

PRISLISTA 2015 PORTRÄTTFOTOGRAFERING. Priser gäller bokningar och beställningar fr.o.m. 2015-09-15 PRISLISTA 2015 PORTRÄTTFOTOGRAFERING Priser gäller bokningar och beställningar fr.o.m. 2015-09-15 PRISER FOTOGRAFERING 2015 NYFÖDDBILD TILL TIDNING (20 min)... 300 kr STUDIOFOTOGRAFERING (40 min)... 500

Läs mer

DIGITALT SKAPANDE. Bilderbok. Digitalt Skapande Lärare: Lars Linell 8 januari 2015 Övning i Photoshop CS6

DIGITALT SKAPANDE. Bilderbok. Digitalt Skapande Lärare: Lars Linell 8 januari 2015 Övning i Photoshop CS6 Bilderbok Digitalt Skapande Lärare: Lars Linell 8 januari 2015 Övning i Photoshop CS6 ARBETSGÅNG I INDESIGN 1. Uppgift Gör en bilderbok med ett särskilt tema t ex ett fotoalbum, sagobok, om solsystemet

Läs mer

EVIGHET 12 TIMMAR. Den ultimata bröllopsdokumentationen! Bokningsmöte samt provfotografering innan bröllopet.

EVIGHET 12 TIMMAR. Den ultimata bröllopsdokumentationen! Bokningsmöte samt provfotografering innan bröllopet. 2010 PRIS BRÖLLOP EVIGHET 12 TIMMAR Den ultimata bröllopsdokumentationen! Lifestylefotografering under 12 sammanhängande timmar, välj när jag ska ansluta för att ni ska få ut det mesta av tiden. Webbalbum

Läs mer

Porträttfotografering. Sandra Jensen

Porträttfotografering. Sandra Jensen Porträttpriser 2014 Porträttfotografering Det är det äkta mötet mellan människor och kameran som gör att jag älskar fotografering. Jag tror inte på den allt för arrangerade bilden, utan jag drivs av att

Läs mer

BRÖLLOPSOFFERT. Alla priser inkl moms Godkänd för F-skatt Med reservation för ändringar/tryckfel

BRÖLLOPSOFFERT. Alla priser inkl moms Godkänd för F-skatt Med reservation för ändringar/tryckfel BRÖLLOPSOFFERT B R Ö L L O P VÅ R E N / S O M M A R E N 2 0 1 3 Alla priser inkl moms Godkänd för F-skatt Med reservation för ändringar/tryckfel PRE-WEDDING KO N S U LTAT I O N O C H T E S T F OTO G R

Läs mer

Bröllopsoffert 2015. - med resevation för ändringar - Fotograf Sandra Jensen

Bröllopsoffert 2015. - med resevation för ändringar - Fotograf Sandra Jensen Bröllopsoffert 2015 - med resevation för ändringar - Fotograf Sandra Jensen Fotografi med kärlek Jag älskar fotografering och jag älskar kärleken - Fotografi med kärlek. Jag älskar att fånga de äkta känslorna,

Läs mer

prislista porträtt 2014-2015

prislista porträtt 2014-2015 prislista porträtt 2014-2015 för mig är det viktigt att njuta av alla stunder i livet jag tycker att vardagen är den viktigaste stunden, det är då som den största delen av livet händer gå inte och vänta

Läs mer

Fotograf Emelie Fagerberg Prislista Bröllop 2013

Fotograf Emelie Fagerberg Prislista Bröllop 2013 Fotograf Emelie Fagerberg Prislista Bröllop 2013 Fotograf Emelie Fagerberg Född och uppvuxen på västkusten men med en längtan efter snö och vinter resulterade i en flytt till nordligare breddgrader. Med

Läs mer

Fotobok-guide Så här gör du en egen Ifolorbok

Fotobok-guide Så här gör du en egen Ifolorbok Fotobok-guide Så här gör du en egen Ifolorbok 01/12 Vad är en Ifolorbok och Ifolor Designer? En Ifolorbok är en äkta tryckt bok med pärmar och innehåll som du själv skapat med dina foton och texter. Ifolorboken

Läs mer

12 steg för att göra en bok med Word

12 steg för att göra en bok med Word steg för att göra en bok med Word I den här övningen ska vi göra en bok med tre kapitel utifrån en råtext och några bilder. Texten och bilderna finns på www.kj.se/merword. Boken ska skrivas ut på egen

Läs mer

5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK

5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK 5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK 1 Bygga din berättelse och bildens koncept 2 Förberedelser 3 Fotografering 4 Avancerat digitalt hantverk 5 Visning och leverans För att skapa ett unikt konstverk berättandes

Läs mer

PRISLISTA 2013 Priserna avser privatpersoner med reservation för ändringar.

PRISLISTA 2013 Priserna avser privatpersoner med reservation för ändringar. Soutine Photography lägger stor vikt vid efterarbetet av sina bilder och anser att bildredigering är ett konsthantverk. Alla levererade och förstorade bilder är redigerade med största omsorg. PRISLISTA

Läs mer

Fotograf Emma Erkers www.erkersfoto.se. Innehar F-skattesedel BRÖLLOPSOFFERT 2013

Fotograf Emma Erkers www.erkersfoto.se. Innehar F-skattesedel BRÖLLOPSOFFERT 2013 BRÖLLOPSOFFERT 2013 Varje bröllopsfotografering är unik, det som finns kvar efter bröllopet är ringar, minnen & så klart fotografierna. Fotografierna som ni i framtiden kan titta på tillsammans med nära

Läs mer

inför din fotografering

inför din fotografering Skriv Ut & Spara Bra att veta inför din fotografering Att anlita en professionell fotograf LILLA SCP- SKOLAN När du anlitar en professionell fotograf får du kunskap, erfarenhet och högkvalitativa bilder

Läs mer

Prislista Morgongåva. swedenweddingphotography.se

Prislista Morgongåva. swedenweddingphotography.se Prislista Morgongåva swedenweddingphotography.se Paket 1 Paket 2 Konsultationsmöte Konsultationsmöte 2 timmar sammanhängande fotografering 2 timmar sammanhängande fotografering Era bästa bilder högupplösta

Läs mer

Investera i en av era största händelser i livet...

Investera i en av era största händelser i livet... Bröllop 2012/2013 Investera i en av era största händelser i livet... För mig är bröllopsfotografi någonting magiskt, när brudparen kontaktar mig så pirrar det till i magen som små fjärilar. Jag fullkomligt

Läs mer

Kom-igång-hjälp för hemsida & e-butik. Praktiska tips för hur du lyckas med innehåll, design och sökmotoroptimering.

Kom-igång-hjälp för hemsida & e-butik. Praktiska tips för hur du lyckas med innehåll, design och sökmotoroptimering. Kom-igång-hjälp för hemsida & e-butik Praktiska tips för hur du lyckas med innehåll, design och sökmotoroptimering. Ta reda på dina behov Skapa förutsättningar för att lyckas. Skriv ner en tydlig sidstruktur

Läs mer

jag älskar detaljer, det är de som gör helheten ett spontant eller ett välplanerat bröllop det spelar ingen roll

jag älskar detaljer, det är de som gör helheten ett spontant eller ett välplanerat bröllop det spelar ingen roll bröllop 2015 jag älskar detaljer, det är de som gör helheten ett spontant eller ett välplanerat bröllop det spelar ingen roll jag vill fånga, närhet, glädje och trygghet i stunden där och då mellan er

Läs mer

Bröllopspriser 2015-2016

Bröllopspriser 2015-2016 LOVE BY Emelie Ohlsson Bröllopspriser 2015-2016 Det finns fotografer som vet hur man tekniskt hanterar en kamera, sedan finns det fotografer som också är konstnärer som har en förmåga att fånga de där

Läs mer

Guldpaketet - Heldags repotagefotografering med porträttsession

Guldpaketet - Heldags repotagefotografering med porträttsession Prislista Bröllop Guldpaketet - Heldags repotagefotografering med porträttsession Detta är det bästa paketet för er som vill föreviga hela er bröllopsdag. Jag följer er från de förväntansfulla förberedelserna

Läs mer

bilder för användning

bilder för användning Grundläggande guide i efterbehandling av bilder för användning på webben Innehåll Innehåll...2 Inledning...3 Beskärning...4 Att beskära en kvadratisk bild...5 Att beskära med bibehållna proportioner...5

Läs mer

Turturduva. Prislista 2015. Störst av allt är kärleken

Turturduva. Prislista 2015. Störst av allt är kärleken Turturduva Prislista 2015 Störst av allt är kärleken Ett bröllop är en stor händelse i livet. Efter månader av planering och förberedelser kan det kännas som om själva bröllopsdagen flyger förbi. Det är

Läs mer

Snabbstartsguide. 2012 Crimson Färglabb AB

Snabbstartsguide. 2012 Crimson Färglabb AB Snabbstartsguide 1 Denna guide hjälper dig att snabbt komma igång med de allra mest grundläggande funktionerna i vår tjänst frontbook. Innehåll Webbhjälp... 3 Komma igång... 3 Öppna projekt... 4 Skapa

Läs mer

EN INVESTERING. - och om att få tiden att räcka till annat...

EN INVESTERING. - och om att få tiden att räcka till annat... EN INVESTERING - och om att få tiden att räcka till annat... För mig handlar en fotografering mer än om att bara ta bilder. För mig handlar det om att fånga uttryck och känslor, och forma till minnen som

Läs mer

Prislista 2013 Priserna avser privatpersoner med reservation för ändringar.

Prislista 2013 Priserna avser privatpersoner med reservation för ändringar. Prislista 2013 Priserna avser privatpersoner med reservation för ändringar. Porträttfotografering på valfri plats, utomhus eller hemma hos dig Minisession 30 minuter 750 kr Enklare Porträtt, Passar för

Läs mer

7. Meddelanden och chatt

7. Meddelanden och chatt På Facebook kan du skicka privata meddelanden till andra användare, precis som när du skickar e-post till någon. Du kan skicka till en enda person eller till flera personer på en gång. Du kan skicka till

Läs mer

Fotobok-guide. Så här gör du en egen Ifolorbok. Spara guiden!

Fotobok-guide. Så här gör du en egen Ifolorbok. Spara guiden! Fotobok-guide Så här gör du en egen Ifolorbok. Spara guiden! Vad är en Ifolorbok? Ifolorboken är som ett gammaldags fotoalbum, fast mycket smartare. Du gör själv enkelt en bok på din dator med hjälp av

Läs mer

Kamera&Bild Nr 4. 48 Galleri, Bildbehandlarna

Kamera&Bild Nr 4. 48 Galleri, Bildbehandlarna 48 Galleri, Bildbehandlarna Under utbildningens andra år fick eleverna i uppgift att delta i en klasstävling. De fick en ganska trist bild av en dödskalle och fria händer att göra vad de ville med den.

Läs mer

steg! första Gör din fotobok i 10 enkla Snabba instruktioner För Windows 7.4 och nyare versioner Välj ut dina bästa foton. Öppna fotoboksprogrammet.

steg! första Gör din fotobok i 10 enkla Snabba instruktioner För Windows 7.4 och nyare versioner Välj ut dina bästa foton. Öppna fotoboksprogrammet. Snabba instruktioner För Windows 7.4 och nyare versioner Gör din första fotobok i 10 enkla steg! 1 Välj ut dina bästa foton. Välj ut de bilder du vill använda och placera dem i en separat mapp på datorn

Läs mer

Adobe PHOTOSHOP ELEMENTS 9 FÖRDJUPNING

Adobe PHOTOSHOP ELEMENTS 9 FÖRDJUPNING Adobe PHOTOSHOP ELEMENTS 9 FÖRDJUPNING Innehållsförteckning 1 Bildstorlek, perspektiv och histogram...5 Sammanfattning... 8 Storlek på arbetsyta... 9 Storlekskommandon...10 Stödraster och linjaler... 11

Läs mer

Helgpyssel 2013: Så här skall du hantera dina bilder

Helgpyssel 2013: Så här skall du hantera dina bilder Helgpyssel 2013: Så här skall du hantera dina bilder - Av Robert Bengtsson - Mitt bidrag till kreativa krönikor inför 2013 kommer att handla om bilder. Och vem vet, Du kanske lär dig något som kommer att

Läs mer

Lathund för att hantera kongresshandlingar

Lathund för att hantera kongresshandlingar Lathund för att hantera kongresshandlingar Dator PC Inför och under kongressen 2013 förekommer handlingarna enbart i digital form, närmare bestämt i PDF-format. I denna lathund får du som använder en dator/pc

Läs mer

Tips till dig som filmar

Tips till dig som filmar Tips till dig som filmar Att läsa för både bröllopsparet och utsedda filmare För att hjälpa fånga tillställningen på bästa möjliga sätt. Tips till dig som filmar 1 Introduktion: Tack för att du vill vara

Läs mer

FÖRETAGETS GRAFISKA PROFIL

FÖRETAGETS GRAFISKA PROFIL FÖRETAGETS GRAFISKA PROFIL och Microsoft Office 1 Innehållsförteckning Förord... 2 Företagets grafiska profil... 2 Färger... 2 Fonter (teckensnitt)... 2 Var börjar man? - PowerPoint... 2 Börja med att

Läs mer

Skola: Framkalla i Lightroom Därför är Lightroom bättre än Photoshop

Skola: Framkalla i Lightroom Därför är Lightroom bättre än Photoshop Skola: Framkalla i Lightroom Därför är Lightroom bättre än Photoshop Program som Photoshop kommer att få en allt mindre betydelse för digitalfotografen då program som Lightroom bara blir bättre och bättre.

Läs mer

VÅRT BRÖLLOP DEN: / / -- - ----

VÅRT BRÖLLOP DEN: / / -- - ---- VÅRT BRÖLLOP & DEN: / / -- - ---- 12-18 MÅNADER INNAN: ATT FIXA Boka vigsel via kyrka eller vigselförrättare Boka lokal för bröllopsfesten Skapa en budget för bröllopet Skapa en gästlista VIKTIGA BESLUT

Läs mer

Att få in bilder i datorn

Att få in bilder i datorn Att få in bilder i datorn 32 Första steget är att skapa bilden och få in den i datorn. Har du en digitalkamera känner du redan till hur man gör. Har du bilder på papper eller film kan dessa skannas och

Läs mer

PRISLISTA 2013 Priserna avser privatpersoner med reservation för ändringar.

PRISLISTA 2013 Priserna avser privatpersoner med reservation för ändringar. Soutine Photography lägger stor vikt vid efterbehandling av tagna bilder och anser att bildredigering är ett konsthantverk. Alla levererade och förstorade bilder är därför bearbetade med största omsorg.

Läs mer

INFORMATION. Brandwold PHOTOGRAPHY

INFORMATION. Brandwold PHOTOGRAPHY INFORMATION Brandwold PHOTOGRAPHY INFÖR ER PORTRÄTTFOTOGRAFERING TIPS OCH INFORMATION Behöver du en ny professionell bild till Linkedin, mysiga bilder tillsammans med din stora kärlek, är du gravid eller

Läs mer

Grundredigering i Photoshop Elements. Innehåll. Lennart Elg Grundredigering i Elements Version 2, uppdaterad 2012-09-14

Grundredigering i Photoshop Elements. Innehåll. Lennart Elg Grundredigering i Elements Version 2, uppdaterad 2012-09-14 Grundredigering i Photoshop Elements Denna artikel handlar om grundläggande fotoredigering i Elements: Att räta upp sneda horisonter och beskära bilden, och att justera exponering, färg och kontrast, så

Läs mer

Snabbguide för HP Photo Printing

Snabbguide för HP Photo Printing Hämta bilder till fotogalleriet Använd någon av följande metoder för att lägga till bilder i fotogalleriet. Fotogalleriet, som är den vänstra rutan i programmet HP Photo Printing, utgör startpunkt för

Läs mer

Lata marknadsföraren

Lata marknadsföraren Lata marknadsföraren *************************************************** * * * * Inre Cirkelns Månadsbrev 8, januari 2015 * * * * *************************************************** Checklista för ett

Läs mer

Paket Brev. Kontorsservice Vaktmästeri och repro Serviceförvaltningen

Paket Brev. Kontorsservice Vaktmästeri och repro Serviceförvaltningen Paket Brev Kontorsservice Vaktmästeri och repro Serviceförvaltningen Repro kommer från ordet reproduktion som enligt uppslagsboken betyder: mångfaldigande, av tryck, återgivande och det är just det vi

Läs mer

Photo Story 3. Manual till Photo Story 3 1

Photo Story 3. Manual till Photo Story 3 1 Photo Story 3 Manual till Photo Story 3 1 1. Programförklaring...3 Tips på användning... 4 2. 1 - Starta nytt projekt...4 3. 2 - Importera bilder...5 Leta efter bilder... 5 Tidslinjen... 6 4. 3 - Lägga

Läs mer

Handledning för att lägga in i EpiServer:

Handledning för att lägga in i EpiServer: www.oskarshamn.se/edit Handledning för att lägga in i EpiServer: 1. Bilder (JPG) 2. Tumnagelbilder (som kan bli stora när man klickar på dem) 3. Dokument (PDF) 4. Bildhantering (allmänt) EpiServer handböcker

Läs mer

Att skapa en webbplats

Att skapa en webbplats Att skapa en webbplats En introduktion till ämnet med vägledning, tips och råd Andreas Ellhar 2014 1 Innehållsförteckning 1. Syfte med webbplatsen s. 4 2. Domännamn s. 4-5 3. Webbhotell s. 5 4. Webbplatsens

Läs mer

Från raw till print. Grundläggande genomgång av arbetsflöde och bildoptimering i

Från raw till print. Grundläggande genomgång av arbetsflöde och bildoptimering i Från raw till print Grundläggande genomgång av arbetsflöde och bildoptimering i Adobe Lightroom och Adobe Photoshop/Elements Av Peter Györffy, peter@petergyorffy.com Websida:, blogg: /wordpress Del 1 -

Läs mer

Prislista, gäller från 1/1 2015 tillsvidare

Prislista, gäller från 1/1 2015 tillsvidare Prislista, gäller från 1/1 2015 tillsvidare Alla priser är inkl. moms undantaget företagsfotograferingen nedan. I de flesta fall är vi en fotograf och en fotoassistent. Bröllopsfotografering: Startavgift:

Läs mer

Välkommen tillbaka till den sista träffen!

Välkommen tillbaka till den sista träffen! DEL 3 Digidel är ett nationellt projekt som syftar till att få fler medborgare att bli digitalt delaktiga. I Sverige finns 1,5 miljoner personer som inte alls eller i mycket liten utsträckning använder

Läs mer

LIGHT ROOMS 10 VIKT IGASTE KORT KOMMANDON (ENLIGT MIG) Ångra Ctrl + Z (Mac: Cmd + Z) Betygsätt 1 5. Ta bort paneler. Helskärm. Hoppa till Framkalla

LIGHT ROOMS 10 VIKT IGASTE KORT KOMMANDON (ENLIGT MIG) Ångra Ctrl + Z (Mac: Cmd + Z) Betygsätt 1 5. Ta bort paneler. Helskärm. Hoppa till Framkalla Kortkommandon Att använda ett kortkommando på tangentbordet istället för att klicka med musen gör att avståndet mellan tanke och handling blir kort. Något som sporrar kreativiteten. Eftersom tangentborden

Läs mer

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll FrontPage Express I programpaketet Internet Explorer 4.0 och 5.0 ingår också FrontPage Express som installeras vid en fullständig installation. Det är ett program som man kan använda för att skapa egna

Läs mer

SPAR TID OCH PENGAR MED INTERAKTIVA MÖTEN

SPAR TID OCH PENGAR MED INTERAKTIVA MÖTEN Epson EB-1400Wi-serien SPAR TID OCH PENGAR MED INTERAKTIVA MÖTEN projicera upp till: flera användare kan anteckna skriv ut, spara och dela UTVECKLAD FÖR FÖRETAG INTEGRERAT SYSTEM FÖR INTERAKTIVA MÖTESRUM

Läs mer

Fokus. Mirjam HY, Hovåsskolan F- 9, Hovås www.lektion.se

Fokus. Mirjam HY, Hovåsskolan F- 9, Hovås www.lektion.se Fokus När man tar en bild är motivet i fokus, ofta är bakgrunden då suddig. Ibland tar det lite tid att få till ett bra fokus, ge inte upp, om du tar kort med mobilen; testa att backa lite och gå fram

Läs mer

Prislista, gäller från 1/1 2014 tillsvidare

Prislista, gäller från 1/1 2014 tillsvidare Prislista, gäller från 1/1 2014 tillsvidare Alla priser är inkl. moms undantaget företagsfotograferingen nedan. I de flesta fall är vi en fotograf och en fotoassistent. Bröllopsfotografering: Startavgift:

Läs mer

Grundredigering i Photoshop Elements

Grundredigering i Photoshop Elements Grundredigering i Photoshop Elements Denna artikel handlar om grundläggande fotoredigering i Elements: Att räta upp sneda horisonter och beskära bilden, och att justera exponering, färg och kontrast, så

Läs mer

Dags att skriva uppsats?

Dags att skriva uppsats? Dags att skriva uppsats? Grundkurs i Word 2010 SDM Studentdatorutbildning vid Malmö högskola Att skriva i Word! 1 Börja skriva/skapa ditt dokument- något att tänka på 1 Spara ditt dokument 1 Bra att veta

Läs mer