Vision Enköping 2030

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vision Enköping 2030"

Transkript

1 Vision Enköping 2030 Vi på SPSP3 på Westerlundska Gymnasiet i Enköping, har gemensamt lagt fram förslag på en vision hur Enköping kan se ut år 2030! Ni kommer nu att få ta del av våra förslag på hur Enköping kan utvecklas för att bli en ännu bättre stad. Vi hoppas att ni kommer få inspirationer av vår vision samt att lite av den kommer att förverkligas! Trevlig läsning/ SPSP3

2 Enköpings kommun ska ha ca invånare: Hur ska detta genomföras? Jo, genom att bygga fler barnvänliga villaområden för småbarns familjer. Bygga ut näringslivet i Enköping och företagen för att säkerställa fler jobb så folk vill flytta till Enköping. Fler lägenheter i centrala Enköping med villor runt om Enköping. Ett större sport kultur och arbetes utbud kommer locka mer människor från storstäderna, särskilt barnfamiljer. En utbyggd kollektivtrafik, både bussar och tåg kommer även hjälpa till då folk då kommer att kunna pendla till sina arbeten. Man måste bygga för att få staden att växa, när man har byggt upp staden mer så finns fler arbeten tillgängliga. För varje villaområde kommer det fler jobb, fler mataffärer öppnar och företag flyttar in till staden. Rugbyplanen: Rugbylaget i Enköping är en av Sveriges bästa klubbar inom sporten. Detta är något man inte utnyttjar väl i kommunen. En ny läktare till rugbyplanen är ett måste, men om kommunen vågar satsa på sporten och laget och gör gratis reklam för laget så kan publiken lockas och en mindre arena kan kanske byggas en dag. Rugby är internationellt en stor sport men nationellt en relativt liten sport. Därför så ska man locka publiken genom mer satsning på sporten och bygga åtminstone en ny läktare men med tiden kanske man kan få en mindre arena med stora sponsorer. Sporten och laget kan bli mycket större men man måste våga satsa och hoppas på framtiden! En ny läktare kan få publiken att börja komma till matcherna i större skala och locka fler ungdomar till sporten. Det är en jättefin plan som Enköpings Rugby Klubb har men en ny läktare och i framtiden en möjlig arena kommer att locka både publik och sport utövare. Bygget bidrar med jobb och om Enköping vill bli en sportstad ska man satsa mer på alla sporter, både Hockey, friidrott, fotboll och rugby och andra sporter! Våga satsa så kommer det att löna sig! Skaffa mer belysningar på cykel och gång vägar I Enköping kommun använder sig dagligen väldigt många människor cykel eller gång vägar för att ta sig till bland annat jobbet, skolan och mycket annat. Eftersom det är lagom avstånd att gå eller cykla är det viktigt att vi fixar belysningen på alla gång och cykelvägar i Enköpings kommun, speciellt de cykelvägar som används mest, eftersom belysningen är en trygghet.

3 I Enköping på nedre lillsillsidan har vi lagt stora pengar på de fina trädgårdarna längs hela ån, och många turister kommer till Enköping bara för att se dessa parker. Varför inte då lägga pengar också på att fixa belysning längs ån där parkerna är just nu? Många promenerar eller cyklar denna sträcka varje dag men när det blir mörkt om kvällarna blir man tvungen att välja en annan väg för att det inte finns någon belysning där, det är synd. Bygg ett P hus vid pausparkeringen. Kvarteret fältskären. Parkeringshuset vid pausparkeringen kommer att ha dubbelt så många parkeringar som dagens pausparkering har. Parkeringshuset kommer även inneha stora butikslokaler med stora kedjor. Som inte fungerar som en galleria utan bara möjligheten att gå igenom butikerna inifrån som exempelvis Selma och Fridolfs herrmode som går att gå igenom invändigt. Detta kommer behålla småstaden Enköping. Parkeringshuset kommer att vara en hög byggnad med både hyresrätter och bostadsrätter för att alla sorters människor ska ha en möjlighet att bo centralt. Även ungdomar och invandrare. Vissa lägenheter ska även vara anpassade så att äldre och funktionsnedsatta även kan bo där. På det översta våningsplanet så kommer det finnas ett café och en restaurang med utblick över staden. Byggnaden kommer vara den högsta i centrum med en ny arkitektur som speglar 2030 talet som speglar kulturstaden Enköping. Bredvid caféet och restaurangen så kommer det finnas en vinterträdgård som speglar parkstaden Enköping och den ska verka som en mötesplats. Bostäderna och parkeringsavgifter kommer att finansiera detta bygge. Byggnaden ska vara ägd av kommunen för att verkligen kunna utveckla byggnaden för Enköpings bästa. Vi vill inte se en upprepning av Paushuset som ägs av ett flertal olika företag som kommunen inte kan styra över. Butikslokalerna ska vara riktade mot den andra Pausentrén och vägen där ska höjas och ses som ett område anpassat för gång och cykeltrafik. Bilarna ska åka runt P huset och köra in i kanten som pekar mot Vallinska gården. Skyltningen mot detta p hus och vara tydlig och oavsett vart du är i staden ska sklyltningen peka mot denna byggnad.

4 Hoppbyggande av Gröngarn och Haga Varför vill man bo just där? Det finns många fördelar med att bygga ihop Gröngarn och Haga med blandade bostäder. Vi anser att om man bygger fler villor, hyreslägenheter, lekparker och kanske även ett till ålderdomshem och dagishem där så kommer bl.a. att befolkningen i Enköping att öka. Enköping ligger så bra till, man har nära till Stockholm med tåg, när till Västerås, speciellt nu när man bygger en ny motorväg, vilket gör att det går snabbare att åka dit, man har nära till Strängnäs och om man bygger en järnväg till Uppsala som vi också vill så har man även ännu närmare dit, vilket gör att man väljer att bo i Enköping. Att bo i Enköping tror vi att speciellt många barnfamiljer kommer tycka är bra, eftersom man kanske inte vill bo i storstäderna med små barn, därför är det också viktigt att man bygger många lekparker och gör området till en bra familje och barnmiljö. Detta område har många fördelar för bl.a. barnfamiljer och pensionärer, eftersom det är nära till både naturen och till Enköpings centrum. Kommunen har redan lagt ner mycket jobb runt gröngarnsskogen så att det är lätt för både barnfamiljer och pensionärer att ta sig runt och se den otroligt fina naturen. Det är även nära till Haga slott, vilket många uppskattar att se och tycker är fint. Det finns också ett sjukhus mycket nära Gröngarn och ett dagis på Gröngarn, vilket kanske känns tryggt. Det är också mycket nära till mälaren, vilket kan locka många att flytta dit. Man har då nära till att bada, fiska, åka båt, osv. Det finns också två bra joggingspår på Gröngarnsåsen, även om dem spåren skulle behöva få lite lampor så att man kan springa där även när det är mörkt, men det gör också att många tycker att det är ett bra ställe att bo på. Hyreslägenheter Det som är bra om man även bygger hyreslägenheter är att även dem som har ont om pengar kan bo där om de vill. T.ex. invandrarna har då även råd att bo där, det är viktigt att dem blir integrerade i samhället. Gröngarn och Haga är ett bra område och har en trivsam miljö, vilket gör att folk trivs och då integreras invandrarna i samhället på ett bättre sätt, vilket också gör att rasismen minskar. Lekparker Eftersom vi tror att det är många barnfamiljer som kommer flytta dit, eftersom det är en lugn och bra miljö för små barn att bo, samtidigt som det är nära både till Enköpings centrum och till andra städer så är det viktigt att man bygger lekparker också. Det ska vara nära för alla barn att ta sig till någon sorts lekpark, gräsplätt med fotbollsmål, bandyplan eller vad som helst. På de områden som idag finns på Gröngarn så finns det bra med lekparker, gräsytor, bandy och hockeyplaner och det är viktigt att man fortsätter med det. Barn behöver leka och springa av sig och det är även ett bra sätt för barnen att få nya kompisar och få en bättre gemenskap mellan familjerna på området.

5 Ålderdomshem/dagis Det är också en bra och trivsam miljö för pensionärer och man har planerat att bygga ett ålderdomshem på Gröngarn redan idag, men det kanske skulle vara bra att bygga ännu ett, fast kanske lite närmare Haga, längst mälaren. Pensionärerna får då leva i en lugn och fin miljö, samtidigt som de har nära till staden. Om det också flyttar in många nya barnfamiljer så kanske det skulle vara bra om man även satsade på att bygga ett till dagis på Gröngarn. Föräldrarna tycker då att det är smidigare, eftersom det blir närmare och går fortare att både hämta och lämna sina barn på dagis. Broförbindelse mellan Haga och Bredsand. Vi vill ha en broförbindelse mellan Haga badstrand och Bredsand. Bron ska vara en cykel och gångbro från Hagas udd till Bredsands udd. Bron ska vara en platt rambro som går att öppna för båtar. Båtar ska fortfarande kunna ta sig igenom in till hamnen eller ut från hamnen. Vi vill ha en broförbindelse eftersom att det ska vara enklare för ungdomar bosatta i Haga att ta sig över till Bredsands badplats och till sina vänner bosatta i staden. I och med detta tror vi att Bredsand kommer bli mer välbesökt och att Haga badplats kommer vara en bra och lugn badplats för barnfamiljer bosatta i Haga och i staden. Bron mellan dessa två uddar ska vara en bro som öppnas varje halvtimme för båtar som vill igenom och det ska finnas bommar som stoppar all gång och cykel trafik under den tid som bron är öppen. Vi anser att genom åren kommer ny teknik produceras vilket kommer göra så att denna bro ej behöver bemanning utan istället vara bemannad med en timer som sänker ner bommarna och öppnar bron varje halvtimme. Denna bro kommer att göra människorna i Enköping och Haga gott och bredsand kommer bli mer befolkat än vanligt vilket kommer göra att människorna och bredsands ledning kommer tjäna på detta. Detta anser vi vara nödvändigt. Bygg ut buss och järnvägsstationen Om några år framåt planerar ser vi sakta men säkert en förändring i Enköping. Jag talar nämligen om vision Vi har olika funderingar över hur Enköping ska se ut och vilket mål man ska sätta upp för att kanske också nå upp till dessa. Jag tänker skriva lite om uppbyggandet av järnvägstation och busstationen. Varför är det så viktigt kan många tänka sig. Jo för att det är så att de flesta människor som ska besöka denna stad måste ha ett sätt att komma hit och den första plats de kommer till är en buss eller tågstation (om de inte åker bil förstås). Därför är det viktigt att bygga ut dessa två och göra dem finare och mycket bekvämare att vistas i. Ifall man behöver vänta på att bussen eller tåget ska komma. I framtidens Enköping tycker vi att dessa två ställen ska ligga där de ligger för tillfället eftersom de människor som kommer hit vill helst att buss och tågstation ska ligga så nära centrum som möjligt, man vill helst undvika att byta buss flera gånger för att komma fram till sin destination. När man menar att bygga ut dem kan man se det på olika sätt det jag

6 nämnde lite innan är ett exempel. Att göra det finare samt kan man också göra det tryggare så att det finns någon sorts säkerhet, så att man slipper onödiga risker. I vision 2030 finns det flera områden vi tar upp till exempel att man skall bygga ut nya företag och en massa affärer eller snarare stora köpcentrum. Då kanske man måste i efterhand se vart man ska ha buss och järnvägstation eftersom ju mer man bygger ändras centrum av staden (alternativet är att bygga fler). Då menar jag alltså att där exempelvis busstationen eller tågstationen ligger nu kanske inte blir så centralt för det nya bygget som växer fram i andra delar av staden. Tågstationen är särskilt viktigt att den fungerar på ett bra sätt, eftersom det faktiskt också är ett miljövänligare sätt att förflytta sig med. Vissa bussar har även de blivit mer miljövänliga dessa kan i sin tur bidra till att transportera folk från exempelvis järnvägstationen till ett stort köpcentrum om så behövs. Dock är tanken att allt ska ligga nära. En annan sak man måste ta hänsyn till särskilt mycket är att vi sagt tidigare att Enköpings kommun ska ha ca invånare. Då måste både buss och järnvägstation byggas ut på ett sätt så att de kan ta emot ännu fler människor, eftersom man måste tänka på alla de som reser hit också. Det ska helst inte vara ett kaos man kommer till utan det ska gå som ett i löpande band där folk slipper göra det de upplever som kanske mest mödosamma i sitt liv d.v.s. att vänta/köa. Dock är detta något man ibland inte kan ro för oavsett hur stor lokal man har utan problemet kan ligga någon annan stans, därför ska vi ha något man kan sysselsätta sig med istället för att ha en arg blick och bara vänta. Flytta idrottsanläggningen Enavallen till Korsängen (bakom idrottshuset). Om vi i Enköpings kommun skulle besluta att flytta Enavallen till Korsängen skulle det öppnas möjligheter till att bygga nya bostäder med ett centralt läge. Dessutom skulle all sport i Enköping centreras till korsängsområdet/idrottshuset vilket underlättar underhåll och vaktmästeri. Den konstgräsplan som finns på Enavallen skulle inte behöva flyttas utan istället vara en allmän fotbollsplan. De bostäder som skulle byggas är hyresbostäder så att fler unga kan få möjlighet att flytta dit. Med all sport centrerad skulle vi kunna utarbeta ett stort sammanbete mellan alla sporter och på så vis synkronisera ekonomi och t.o.m. införliva en enda stor förening. Ett köpcentrum, vid ÖB eller istället för Enavallen Under klassens arbete med vision 2030 i Enköping, kom förslaget om ett stort köpcentrum beläget vid ÖB eller vid Enavallen på tal. Detta förslag är enligt mig en storartad idé. En ide som kommer att gynna inte bara oss som bor i Enköping eller de företagare som kommer hit. Jag tror att det skulle kunna gynna hela kommunen och kringliggande städer. Enköping är otroligt vacker liten småstad med dess natursköna parker, vackra byggnader och lugna tempo. Detta är något jag tycker att vi borde både förvara, och förädla. Vi skulle kunna göra mycket för att få en mer livfull stadskärna och en ännu mer inbjudande atmosfär i vår

7 lilla stad, men skulle det förändra någonting? Skulle det bli med liv i staden och skulle det vara fler som konsumerade i de små välsorterade butikerna för att sedan ta en fika eller en lunch på ett av stadens mysiga caféer eller lunchrestauranger? Mitt svar blir dessvärre nej. Skälet till detta är att Enköping trotts sin charm är en stad som sakta men säkert dör ut då de människor som redan bor i området, tröttnat eller kanske snarare vant sig vid den trotts allt ganska unika och mysiga småstadsmiljö som finns att erbjuda. Därför tror jag att nyckeln i det hela är att locka till sig fler människor utifrån. Hur ska vi då göra för att mäta oss med de stora städer vi har runtomkring oss? För att locka till oss storstadsfolket kan vi spela en hel del på vår småstadsmiljö, men detta räcker inte, vilket vi hittills har kunnat konstatera. Jag tror att, för att få hit fler människor/konsumenter utifrån, samt behålla de vi redan har krävs något annat, något som gör att vi kan mäta oss med de andra, större städerna. Lösningen kan mycket väl finnas i ett köpcentrum. Men, detta köpcentrum kan inte vara i klass med Paushuset. Nej, här krävs något mer, kanske ett centrum i storlek med Hälla i Västerås? Vilket är ett köpcentrum vi i Enköping ofta väljer att spendera våra söndagar då Enköping med sina små butiker och minimala öppettider inte håller måttet. Köpcentret skulle kunna vara beläget i området vid ÖB, där har redan 2 hamburgerrestauranger, en stor matvarukedja och ett flertal andra butiker etablerat sig, och det går bra! Detta har nog till stor del att göra med dess strategiska position, en knutpunkt både till Stockholm Västerås och till Sala. Detta skulle kunna vara ett utmärkt ställe att även placera ett Köpcentrum antingen i Hälla storlek eller varför inte göra en storsatsning i form av en galleria i storlek med Kista? En annan plats som skulle kunna bli tillgänglig är om förslaget med att flytta Enavallen ev. går igenom. Där skulle dock, enligt mig, den redan befintliga omgivningen ta skada, dvs. de som bor på munksundet osv. Frågan är då hur detta skulle kunna påverka Enköping som stad? Kan ett stort köpcentrum i utkanten av staden bli lönsamt för de handlare som finns inne i den lilla stadskärnan, eller kommer de helt enkelt att konkurreras ut? mitt svar på den frågan är att jag, personligen tror att det i långa loppen skulle löna sig. Då de flesta av oss enköpingsbor faktiskt väljer att resa till en annan stad för att handla, betyder de att vi dels får kvar våra invånare i stadsområdet, och de som kommer från andra städer får först och främst en anledning att ta sig till vår stad, denna anledning är i form av köpcentret. Men, när familjen väl vandrar runt i detta köpcentrum en solig sommardag i ett par timmar, får de antagligen nog. Vad är då mer passande än att ta en fika i en mysig och vacker småstad? En glass i hamnen och sedan ta en titt i någon av de välsorterade småbutikerna i staden? Något som jag vet skulle ge vem som helst, boende i en stressad storstad, en rejäl mersmak. Något vi alla behöver är kontraster. Enköping skulle med ett köpcentrum kunna bli ett praktexempel på en stad där det finns något för alla, en stad som inte bara har nära till allt, utan även har allt! Denna idé skulle inte bara gynna handeln, utan i det långa loppet även gynna kommunens finanser i form av markhyra, arbetstillfällen osv.

8 Öka antalet företag Året är 2030 och företagen strömmar i staden Enköping, vi har ett stort köpcentrum som infört flera stabila, stora och även mindre lokala företag i till staden. Men hur lyckades vi egentligen? Jo väldigt simpelt, vi gjorde det ända logiska och rätta redan år 2010, eftersom vi då hade massvis med mark, oberörd mark som egentligen bara stod där och bara väntade på att få expanderas, till ytan hör Enköpings kommun till ett av Sveriges bästa. Med sina 1044 hektar och en oändlig markyta att förbruka men framförallt läget, som en liten småstad vid mälarens norra strand, det finns även en anledning till varför Enköping än idag kallas Sveriges närmaste stad, för närheten till storstäderna finns fortfarande. Det var även detta som lockade företag från Västerås, Uppsala och Stockholm att faktiskt välja Enköping. I Stockholm har nu fastighetspriserna och lokalerna höjts till oanade höjder. Vilket litet, nytt företag kan egentligen mäkta med att öppna upp i Stockholm, betala hyrorna och samtidigt konkurrera? Inte många, därför återkommer vi till den där obrukade marken som bara stod där i utkanten av Enköping och bara väntade på att få brukas. Vi sålde nämligen marken till en väldigt billig peng till nya men även storsatsande företag som var villiga att fortfarande kunna konkurrera i Mälardalen men slippa de skyhöga hyrorna och övriga kostnader som det innebär att faktiskt inneha ett företag i storstäderna. Utöver att vi sålde marken till en billig peng och därmed fick företagen hit så erbjöd vi även en kärleksfull småstad med en oprövad marknad. I och med detta fick vi även mycket högre sysselsättning då nya företag som Ikea, Clas Ohlsson och Burger King valt att expandera i Enköping. Idag är även arbetslösheten nere på 3,5 % vilket är rekordlågt de senaste 20 åren. Tänk att ett litet koncept såsom att sälja billig mark till en billig peng och därmed få över och locka företag på det viset, så att de trots allt kan få behålla sin konkurrens, konkurrera med redan befintliga företag i Enköping men framförallt för att få igång sysselsättningen i Enköping. Vet ni vad det bästa är? Det är nämligen så att fler företag vill komma hit 2030 än Nu slipper vi alltså resa till Västerås för att besöka Ikea, ja precis, vi har blivit så pass konkurrenskraftiga att vi nu en gång för alltid inte behöver kalla oss småstad på den fronten. Nej för nu konkurrerar vi på allvar. Inte nog med det, vi expanderar på alla plan, alla sektorer har mer eller mindre ökat. Ett exempel är tjänstesektorn som skjutit i höjden de senaste 20 åren. Antalet skomakare i staden har ökat från 2 st. år 2010 till idag 8 st. Antalet skräddare har ökat från 5 st. till idag 12 st. Antalet bilmekaniker och deras företag har ökat från 13 st. år 2010 till idag hela 22 st. Vi ökar och expanderar ständigt, vi har vår grund och detta kan bara fortsätta. Fortsätta att skjuta i höjden, och allt detta genom en enkel disposition. År 2010 var vi på topp 25 när det

9 gäller Sveriges rikaste kommuner och idag ligger vi på topp 15. Tänk att genom en sådan enkel åtgärd att främja företagande har vi lyckats inte bara få hit företag, expandera och göra Enköping än mer konkurrenskraftigt. Nej vi har även lyckats med att bli rikare! Vi hoppas att trenden fortsätter på det här viset. Vi måste fortsätta främja företagande, göra det enkelt och bekvämt för företag att öppna och starta upp här i Enköping. Varför inte bara fortsätta på den inslagna vägen med andra ord? Westerlundska Gymnasiet i Enköping behöver konkurrens! Jag tror att Westerlundska Gymnasiet i Enköping skulle kunna bli ett ännu bättre gymnasium, om det fick konkurrens av ett annat! Idag, år 2010 finns det endast ett gymnasium i Enköping, nämligen Westerlundska gymnasiet som är ett kommunalt gymnasium. Jag anser att Enköping behöver ett Kunskapsgymnasium (frigymnasium), speciellt för de elever som gick högstadiet på Kunskapsskolan. Jag tror även att ett öppnande av ett ytterligare gymnasium, skulle göra att fler ungdomar stannade kvar i kommunen för att fortsätta sina studier på även gymnasienivå. Ett öppnande av ett till gymnasium i Enköping skulle inte bara skapa en större valmöjlighet, utan också en större möjlighet för unga personer i Enköping att påverka sin framtid. Alla ungdomar kanske inte har möjlighet att pendla eller flytta till Uppsala, Västerås eller Stockholm för att de vill läsa på t.ex. ett Frigymnasium. Jag tycker därför att Enköping borde erbjuda ungdomar ett Frigymnasium i deras hemkommun. Öppnandet av ett ytterligare gymnasium skulle även skapa fler arbetstillfällen, vilket skulle påverka kommunen positivt! Jag tror som sagt att öppnandet av ett till gymnasium skulle göra Westerlunska gymnasiet till en ännu bättre på skola. Det skulle få större konkurrens av frigymnasiet, och på så sätt skulle Westerlundska anstränga sig extra mycket för att erbjuda en så pass bra utbildning som möjligt för ungdomarna! Jag tror att konkurrens leder till att skolor verkligen erbjuder det bästa. Tyvärr är många av enköpingsborna emot förslaget öppnade av ett frigymnasium. Jag kan dock inte förstå varför. Är det inte fantastiskt att ha två alternativa gymnasier i sin hemkommun? Antingen ett kommunalt gymnasium eller ett frigymnasium? Ungdomar kan på så sätt påverka sin framtid lite mer än vad de kan göra idag. En del ungdomar kanske studerar bättre på det kommunala sättet, och andra kanske föredrar det sätt som frigymnasium lär ut på? Alla människor är olika individer och lär sig därför på olika sätt samt kräver olika utmaningar. Jag ser därför helst att det år 2030 finns ett Frigymnasium att tillgå i Enköping.

10 Bygg järnväg till Strängnäs, Sala och Uppsala med flera stopp Tänk om man år 2030 skulle kunna åka snabbtåg till Uppsala på bara 20 min? Eller åka tåg till Grillby, Örsundsbro, Hummelsta eller Fjärdhundra? Det skulle nog vara en dröm för de som bor i dessa samhällen. Tänk om det skulle bli verklighet? Vem vet, 2030 kanske blir det året? Enköping som kommun, skulle tjäna mycket på att järnvägsspår byggdes till Uppsala, Sala och Strängnäs, för att då finns det möjlighet att folk utifrån vill komma hit och jobba, just för att det går så snabbt att ta sig hit. Fler företag vill då etablera sig i Enköping med omnejd. Om man hade järnvägsspår till dessa städer, så skulle man kunna ha stopp i Örsundsbro, Hummelsta, Fjärdhundra och Grillby. Jag tror att företag skulle vilja etablera sig även där och jag tror att fler människor skulle flytta till dessa orter. Att kunna åka snabbtåg till Uppsala, Sala eller Strängnäs istället för att ta bilen eller bussen sparar mycket på vår miljö och drar även in pengar till staten, om järnvägen fortfarande är i statlig ägo. Om Enköping fortsättningsvis ska kalla sig Sveriges närmaste stad, så måste man kunna ta sig hit på kort tid både från norr och söder, men även från öst och väst. Man måste börja hitta alternativ för bussar, ett bra exempel tycker jag är 804:an som går mellan Uppsala och Västerås, som är en väldigt trafikerad linje. Om alla skulle börja åka tåg istället, så skulle det spara mer på miljön. Bygg bostäder där Enavallen är idag Enköping är en väldig liten stad med ca invånare, men är känd för att vara Sveriges närmaste stad. Jag tror antal invånare kommer öka med åren, eftersom Enköping är en lugn och trevlig stad för både vuxna och barn. Trafiken är inte lika rörlig som i de större städerna och här behöver man inte ta bilen överallt, utan allt ligger redan så pass nära så man kan cykla eller ta promenader till andra områden utan några svårigheter. Men för att antal invånare ska kunna öka behövs det fler bostäder och då har vi kommit fram till att man skulle kunna bygga bostäder där Enavallen ligger idag och flytta Enavallen till Bachohallen. Att bygga bostäder på Enavallens område tror jag är ett utmärkt ide eftersom det ligger väldigt centralt, nära till skolor, stan och även parkerna. Enköping är väldig känt för sina parker som ligger nära Enavallen och som besöks av Enköpings egen befolkning och från andra städer varje år. Iden att bygga bostäder där skulle nog locka många till att flytta dit eftersom då behöver man inte ta bilen, cykeln eller promenera längre sträckor för att se på parkerna. Rusta upp Enköpings olika badplatser Som vi vet så är Enköpings olika badplatser väldigt fula på sommar årstiden. Med ful menar vi att det ser tråkigt och gräset är trott och grått. Om man tänker sig bredsand som det var i somras så såg man bara en ful, torr och tråkig badstrand där man ska ligga på och även vattnet såg skitigt ut med massa smuts och skräp. Även bottnen så har man nog känt om man badat att den inte är den bästa. Dessa fel som vi beskrev ovanför tycker vi måste ordnas upp, för det ser inte fräscht ut och Enköpings stad förlorar turister. Att det har blivit så här

11 fult på badplatsen är att en privat person har fått ägandet av den, förr var det kommunen som ägde det och då var det en fin badplats och nu ser det inte så välkommande ut. Det är inte bara badstranden som ska ordnas upp i bredsand utan vi tycker även att det ska bli en större camping yta genom att bygga ut området så att fler turister kan bo och få plats där. Nu är det på tiden att bredsands badplats ska rustas upp. Vi tycker att på sommarårstiden så ska badstranden vattnas regelbundet på sommarårstiden så det blir ett grön och fin gräs matta att ligga på och sola. Man ska även arrangera personer som plockar upp skräp både på marken och i vattnet under morgonen/dagen. Vi ska även försöka bygga ut en större campingplats så att fler turister som besöker Enköping kan bo och trivas och att det får plats med mer husvagnar, tält och även stugor. Kom ihåg att Enköping ska bli en fin stad att besöka. Genom att bygga ut och få en fräschare bad plats kommer det blir bättre för Enköping på flera sätt. Många kommer åka hit och se denna vackra stad och kunna bo och känna fridfullhet ex på bredsands plats både på den stora campingen och även när man ligger och solar och badar på den fina gräsmattan. Bättre och fler cykelvägar i Enköping Kommunen borde göra Enköping till en cykelstad, där vägarna att cykla på är många, går snabbt och enkelt att ta sig fram på och är vackra. Satsningar bör läggas på att göra cyklingen till ett bättre alternativ än bilen när det gäller att ta sig fram i staden. Anledningarna till detta är många: Miljön: Vill Enköping satsa på miljön är det en bra åtgärd att minska bilanvändningen. Genom att uppmuntra cyklandet kan man få Enköpings invånare att på ett enkelt sätt göra stadens luft renare och även bidra till att minska växthuseffekten. Det enklaste sättet för kommunen att få fler att välja cykeln när de ska ta sig någonstans i och utanför staden, är att och bygga nya och förbättra gamla cykelvägar. Blir cykelvägarna ett tillräckligt bra alternativ till bilvägarna och på det sättet lyckas locka fler folk att cykla, kommer Enköping bli en miljövänligare och renare stad. Motion: En annan positiv effekt av att fler cyklar är att de får motion i vardagen som de annars inte skulle fått. Motion ger bättre hälsa och välmående och förhindrar övervikt hos människor. Frisk luft: En tredje effekt av att fler cykelvägar byggs och att fler cyklar är att människor då vistas ute mer. Människan mår bra av att andas frisk luft och vara nära naturen. År 2030 är världen förmodligen än mer datoriserad än vad den är idag och många människor kommer säkerligen spendera allt för mycket tid inomhus, stillasittande. Då är det bra att cykelvägar finns, där invånarna kommer ut i friska luften då de ska ta sig någonstans Kostnad: Att cykla är i princip gratis, den enda egentliga kostnaden är för själva cykeln och denna kostnad är inte ens en bråkdel av vad en ny bil kostar. Att cykla är ett mycket enkelt sätt att spara pengar. Fler cykelvägar innebär att Enköpingsborna inte behöver cykla för nära eller i trafiken. Inte heller behöver cyklisterna störa fotgängarna genom att cykla på trottoaren. Många barn

12 vågar eller får nog inte heller cykla där de kommer för nära trafiken, med fler cykelvägar så åtgärdas detta problem. Att fler cykelvägar byggs i och strax utanför Enköping ger alltså oändligt många fördelar! Gör Enköping till en ännu bättre kultur och idrottsstad Värna Enköpings kulturhistoria. Främja museet och den kulturella ådran hos invånarna! Vi stöttar kommunens ide om att bygga ett kulturcentrum vid Joar Blå, där konserter, konferenser och föreläsningar kan äga rum i samverkan med lokaler fyllda av musik och skapar glädje och Inspiration! Vi vill också se ett fräscht idrottshus med ett familjebadhus! Vi vill att det ska finnas näridrottsplatser i alla kranstätorter för att ungdomslag ska få ett ökat utbud av planer så att man enkelt kan utöva den idrott man tycker om utan tidsbokningar och höga avgifter. Det ska också vara tillgängligt över hela kommunen! Bygg ut kyrkogården på åsen Gör hela Kyrkåsen till en stor kyrkogård i mysig skogsmiljö. Undersökning Vi gjorde en undersökning för att se vad de övriga elever och lärare på Westerlunska vill ha det i Enköping Vi delade ut cirka 90 enkäter till elever från olika program där de fick kryssa för jag eller nej, och på vissa frågor fanns det fler alternativ. Detta är resultatet från vår undersökning. Frågan om det skulle finnas en järnväg mellan Enköping och Uppsala via Örsundsbro, var det överlägset om att det var något man ville ha. Av 90 enkäter var det bara 8 som kryssade för nej i denna fråga. Om Enköping ska fortsätta arbeta för att företag ska etablera sig i kommunen var det även där en överlägsenhet på att det var det man ville. Där var det 4 som hade kryssat nej. Det har nog en betydelse att det skapar flera jobbmöjligheter här i kommunen, vilket är en viktig faktor om man vill att Enköping ska växa och bli som vår vision En fråga som inte alls visade sig vara aktuellt eller något de ville var att flytta Enavallen till korsängen (bakom idrottshuset). Det visade sig inte vara av intresse, och där var svaret nej störst. Ett ytterligare Gymnasium i Enköping var inte heller det av intresse. Där var svaret att de ville man inte. Eftersom det är lättare att ta sig till andra kommuner för att studera är nog det som är avgörande i denna fråga.

13 Vad är det Enköping ska satsa på? I denna fråga var det flera alternativ man kunde kryssa för. Skulle Enköping vara en park, idrott eller kultur stad var frågan. Det som fick flest kryss var att Enköping ska vara en idrotts stad. Men det var mycket jämnt och det var flera som skrev på enkäten, varför inte ha allihop? Den sista frågan var om kollektivtrafiken skulle utökas i kommunen. Där var svaret Ja helt överlägset. Man ser gärna att det ska bli lättare att ta sig fram med hjälp av kollektivtrafik i Enköping och ute på landet.

Enköping Hyresbostäder

Enköping Hyresbostäder Enköping Hyresbostäder Nya lägenheter i kvarteret Älgen Enköping Sveriges närmaste stad AB Enköpings Hyresbostäder Enköping är en expansiv småstad som kan erbjuda ett trivsamt boende för den som söker

Läs mer

Röster från kvinnor 40-49 år

Röster från kvinnor 40-49 år OP 2010 Röster från kvinnor 40-49 år 1. Hur skulle du vilja förbättra miljön i Sandvikens kommuns olika centrum? Ta tillbaka hundskatten så vi slipper gå i hundskit i stadsparken och på trottoarerna. Då

Läs mer

Visionen- vad jag tycker är bra

Visionen- vad jag tycker är bra Visionen- vad jag tycker är bra Utveckling framåtanda- satsning Vacker stad levande centrum, mysigt, bilfritt, Rekreationsmöjligheter parker, planteringar, natur, bad, friluftsliv Boendemiljö byggnader,

Läs mer

Dokumentation från elevforum 9 februari 2018

Dokumentation från elevforum 9 februari 2018 Dokumentation från elevforum 9 februari 2018 Vi jobbade med Noras platsvarumärke. Först Nora tio i topp, prio 1 i varje grupp: Föreningslivet Tryggt Sjön Noramarken Ön Sportaktiviteter Sommarstad Natur

Läs mer

Sporthallen i Malmberget

Sporthallen i Malmberget Sporthallen i Malmberget Maria Holmström 1 Innehållsförteckningen Inledning. Syfte. Bakgrund. Mål. Min vision. Bilder på Sporthallen. Sid:3 Sid:3 Sid:4 Sid:5-6 Sid:7 Sid:8-9 2 Indelning Den här rapporten

Läs mer

Fördjupad översiktsplan för norra kustområdet

Fördjupad översiktsplan för norra kustområdet Fördjupad översiktsplan för norra kustområdet Just nu arbetar Varbergs kommun med att ta fram en fördjupad översiktsplan för det norra kustområdet som sträcker sig från kommungränsen i norr till och med

Läs mer

ETF:s enkät 2011 översikt

ETF:s enkät 2011 översikt ETF:s enkät 11 översikt 1. Anordna Midsommarfirande 2. Anordna Simskola 3. Anordna Valborgseld: 4. Anordna Höstfest/ Kräftskiva: 1 2 3 4 6 1 2 3 4 6 1 2 3 4 6 1 2 3 4 6. Anordna gemensamma arbetsdagar:

Läs mer

New Summary Report - 25 June 2015

New Summary Report - 25 June 2015 New Summary Report - June 215 1. Har du börjat planera din sommarsemester? 1 81.1% 5 18.9% Ja Nej Ja 81.1% 816 Nej 18.9% 19 Total 1,6 2. Kommer du att åka på bilsemester i år dvs bila runt i Sverige för

Läs mer

Enkät 2 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg

Enkät 2 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg Bilaga Enkät 2 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg. I vilken by bor du? Antal Procent 5. Stora Skedvi 93 00,00% 2. Kön Antal Procent. Kvinna 5 55,43% 2. Man 4 44,57% Totalt

Läs mer

Medborgardialog ÖP-boden

Medborgardialog ÖP-boden Medborgardialog ÖP-boden Sammanfattning av svar från alla orter 2016-07-26 Nordanstig Naturligtvis Här förverkligar du dina livsdrömmar Den viktigaste frågan när det gäller kommunikationer är att Satsa

Läs mer

Sammanställda synpunkter från diskussionskvällen den 6 april på Scandic Hallandia

Sammanställda synpunkter från diskussionskvällen den 6 april på Scandic Hallandia Sammanställda synpunkter från diskussionskvällen den 6 april på Scandic Hallandia Grupp A Att skapa förutsättningar på nya platser för uteserveringar och möten. Aktiviteter i centrum året runt. Lilla torgplanen

Läs mer

Sammanställning av workshop för Idéverkstaden 21 februari 2017, kl

Sammanställning av workshop för Idéverkstaden 21 februari 2017, kl Sammanställning av workshop för Idéverkstaden 21 februari 2017, kl 16-18 Deltagare: 16 personer, varav 9 killar, 7 tjejer Ålder: 15-19 år Workshopledare: Karin Andersson & Johanna Bratel, Disorder Deltagare

Läs mer

Köpings fysiska miljö

Köpings fysiska miljö Köpings fysiska miljö Vi frågade vad ni tycker om Köping, här är era svar. 5 frågor och 300 svar Vi ställde fem frågor i en enkät om den fysiska miljön i Köpings tätort. Fortsätt scrolla nedåt så presenteras

Läs mer

PiteåPanelen. Rapport 9. Kollektivtrafik. April 2010. Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret

PiteåPanelen. Rapport 9. Kollektivtrafik. April 2010. Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret PiteåPanelen Rapport 9 Kollektivtrafik April Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret 1. Svarsfrekvens Det är 85 personer 57 % av panelen som svarat deltagit i frågor kring vinterväghållning. Av dem som

Läs mer

Malmö stad, Gatukontoret, maj 2003 Trafiksäkra skolan är framtaget av Upab i Malmö på uppdrag av och i samarbete med Malmö stad, Gatukontoret.

Malmö stad, Gatukontoret, maj 2003 Trafiksäkra skolan är framtaget av Upab i Malmö på uppdrag av och i samarbete med Malmö stad, Gatukontoret. Samsas i trafiken Malmö stad, Gatukontoret, maj 2003 Trafiksäkra skolan är framtaget av Upab i Malmö på uppdrag av och i samarbete med Malmö stad, Gatukontoret. Text: Rune Anderberg Illustrationer: Lars

Läs mer

Vänersborg - lokala värden

Vänersborg - lokala värden Vänersborg - lokala värden Inledning Vi är två ungdomar som under fyra veckor har sommarjobbat för Vänersborgs kommun med Agenda 21 och folkhälsa. Som projektarbete har vi genom en enkätundersökning valt

Läs mer

Varför står husbilscampare lite här och där, istället för på campingplatser? Varför behövs ställplatser?

Varför står husbilscampare lite här och där, istället för på campingplatser? Varför behövs ställplatser? Varför står husbilscampare lite här och där, istället för på campingplatser? Varför behövs ställplatser? Bakgrund Detta dokument är framtaget för att informera om nya behov som uppstått med den allt ökade

Läs mer

Framkomlighetsstrategin Sammanfattning

Framkomlighetsstrategin Sammanfattning Framkomlighetsstrategin Sammanfattning stockholm.se/trafiken 1 2 Varför behövs en framkomlighetsstrategi? Stockholm fortsätter att växa. År 2030 kommer Stockholms stads befolkning att ha ökat med cirka

Läs mer

Ungdomsdialog om Aspedalen-Aspevallen

Ungdomsdialog om Aspedalen-Aspevallen 1 (5) Infrasupport Elin Elebring Utvecklingssekreterare 0302-52 11 02 0767-80 53 48 elin.elebring@lerum.se Ungdomsdialog om Aspedalen-Aspevallen Den 2 september träffade några av kommunens politiker ett

Läs mer

Jordskraporna kommer att bli mitten av torg och även utgöra centrumet för stadsparken. På skyskraporna så kan vi anlägga mindre grönområden.

Jordskraporna kommer att bli mitten av torg och även utgöra centrumet för stadsparken. På skyskraporna så kan vi anlägga mindre grönområden. Inledning För en hållbar utveckling behövs alternativa energikällor som aldrig tar slut. Vi behöver vettiga transportalternativ som inte släpper ut giftiga gaser och fortfarande kan vara effektivt och

Läs mer

Vår stad heter Pelo Veluso! Gjord i skala 1:250

Vår stad heter Pelo Veluso! Gjord i skala 1:250 Vår stad heter Pelo Veluso! Gjord i skala 1:250 Vi har valt att kalla vår stad för Pelo Veluso. Pelo betyder hjärta på Sesotho och vi ser navet som hjärtat i vår stad. Veluso är en egen tolkning av ordet

Läs mer

Rösta på Miljöpartiet i kommunalvalet!

Rösta på Miljöpartiet i kommunalvalet! lättläst Rösta på Miljöpartiet i kommunalvalet! Om Miljöpartiet får vara med och bestämma i majoriteten i kommun fullmäktige kan vi skapa ett bättre Stockholm. Miljöpartiet vill ha fler bostäder och renare

Läs mer

Detta är Västsvenska paketet

Detta är Västsvenska paketet Västsvenska paketet en satsning som öppnar för framtiden Detta är Västsvenska paketet Foto: Folio Bildbyrå Vi vill skapa ett attraktivt, hållbart och växande Västsverige Västsverige växer, utvecklas och

Läs mer

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 LÄTT SVENSKA MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 FÖR ATT JORDEN SKA GÅ ATT LEVA PÅ ÄVEN I FRAMTIDEN Foto: Per-Olof Eriksson/N, Naturfotograferna Det här tycker Miljöpartiet är allra viktigast: Vi måste bry

Läs mer

Enkät om bilpool resultat. Föreningen för Visby innerstads boendemiljö. Sunfleet Carsharing

Enkät om bilpool resultat. Föreningen för Visby innerstads boendemiljö. Sunfleet Carsharing Enkät om bilpool resultat Genomförd 5 20 juni 2012 av Föreningen för Visby innerstads boendemiljö i samverkan med Sunfleet Carsharing Enkätens frågor Har du bil? Hur många gånger kör du bil varje månad?

Läs mer

Bagarvägen /Målarvägen i Upplands-Bro.

Bagarvägen /Målarvägen i Upplands-Bro. Välkommen till Bagarvägen /Målarvägen i Upplands-Bro. 178 LÄGENHETER I UPPLANDS-BRO 2 En central idyll nära Mälaren. Vill du kunna bo i ett fridfullt naturskönt område vid Mälaren men ändå ha snabb tillgång

Läs mer

Välkommen till. Nordmaling!

Välkommen till. Nordmaling! Välkommen till Nordmaling! Att flytta till en ny plats är ett stort beslut. Du letar förmodligen efter ett bra arbete men förstås också efter en bra miljö för dig och din familj. Du vill ha nära till naturupplevelser,

Läs mer

VILL NI VARA MED OCH SKAPA

VILL NI VARA MED OCH SKAPA VILL NI VARA MED OCH SKAPA spring i bena Lärarhandledning www.activestep.se Susanna Norén Sjukgymnast och initiativtagare till Active Step Människor, hälsa och motion har engagerat mig så länge jag kan

Läs mer

Kungariket expanderar. sjönära boende i vacker natur

Kungariket expanderar. sjönära boende i vacker natur Kungariket expanderar Bygg nytt i Skillinge sjönära boende i vacker natur Nu expanderar Kungariket - byggstart i Skillinge Fortfarande litet och genuint Nu är området Skillingeudd redo att börja bebyggas

Läs mer

Synpunkter och förslag. till utvecklingen av Eriksberg och Ekebydalen

Synpunkter och förslag. till utvecklingen av Eriksberg och Ekebydalen Synpunkter och förslag till utvecklingen av Eriksberg och Ekebydalen Från öppet hus 24 september 2015 Så här tycker boende i Eriksberg om utvecklingen av området sammanfattning från öppet hus 24 september

Läs mer

Djuprämmen uppfyller alla de idylliska förväntningar man kan ha på en anläggning och är en underbar plats att få njuta av den svenska naturen.

Djuprämmen uppfyller alla de idylliska förväntningar man kan ha på en anläggning och är en underbar plats att få njuta av den svenska naturen. DJUPRÄMMEN Med utsikten över vattnet och den orörda naturen som böljar på andra sidan sjön kommer ett lugn som är svårt att hitta i storstadens rus och möjligheter till lek och avslappning är oändliga

Läs mer

Flyttstudie Skövde Kommun

Flyttstudie Skövde Kommun Flyttstudie Skövde Kommun GÖTEBORG: Kungsgatan 56, tfn 0708-32 32 18 STOCKHOLM: Målargatan 7, tfn 0766-28 07 48 www.hanneklarssen.se Om undersökningen Syfte Syftet med undersökningen är att kartlägga;

Läs mer

Resevaneundersökning- Kvarteret Forsete

Resevaneundersökning- Kvarteret Forsete Resevaneundersökning- Kvarteret Forsete Kön A. Man 38 38 B. Kvinna 6 6 Total 100 100 98% (100/10) Ålder A. -18 0 0 B. 18-4 11 10,8 C. 5-34 33 3,4 D. 35-44 4 3,5 E. 45-54 0 19,6 F. 55-64 13 1,7 G. 65+ 1

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL KIL KIL.SE

VÄLKOMMEN TILL KIL KIL.SE VÄLKOMMEN HEM Välkommen HEM VÄLKOMMEN TILL KIL Hem är den plats där du har dina minnen Kanske har du många minnen av Kil sedan tidigare, kanske är det här ett helt oskrivet blad. Hur som helst så lovar

Läs mer

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård Unikt boende Hyresrätter i Västerviks skärgård Bo i hyresrätt året runt på Hasselö! För dig som vill stanna kvar i skärgården även när sommaren är slut kan detta bli verklighet. Genom ett unikt projekt

Läs mer

15-01-17. hem ETT. sammanställning workshop#1 kulturhuset Delta, Skärhamn

15-01-17. hem ETT. sammanställning workshop#1 kulturhuset Delta, Skärhamn 15-01-17 hem ETT sammanställning workshop#1 kulturhuset Delta, Skärhamn innehåll Workshop#1: Organisering & innehåll Sammanfattning av workshopen Diskussion/slutsatser 3 4-6 7 Organisering & innehåll Workshop

Läs mer

1. Hur nöjd är du med din kommun i dess helhet som en plats att leva och bo på?

1. Hur nöjd är du med din kommun i dess helhet som en plats att leva och bo på? Enkätsvar från medborgarpanel Sammanfattning Idag ingår 43 personer i medborgarpanelen och av dessa har 32st svarat på utskickad enkät. Trots en relativt liten population så ger svaren en fingervisning

Läs mer

STIFTELSEN STORA SKÖNDAL. Vision för stadsbyggande i Stora Sköndal. nya möten på historisk mark

STIFTELSEN STORA SKÖNDAL. Vision för stadsbyggande i Stora Sköndal. nya möten på historisk mark Vision för stadsbyggande i Stora Sköndal nya möten på historisk mark 1 STIFTELSEN STOR A SKÖNDAL VISION FÖR STADSBYGGANDE I STOR A SKÖNDAL GULLMARSPLAN GLOBEN Ett nytt område med nya möjligheter Innehåll

Läs mer

Lokal plan för DALSTORP

Lokal plan för DALSTORP Lokal plan för DALSTORP www.dalstorp.se Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av Dalstorp...4 5 Slogan för Dalstorp...4 6 Trender

Läs mer

BRF KROKUSEN. 8 st nya smarta radhus i Trädgårdsstaden. Swebostad Utveckling AB Fabriksgatan Lidköping

BRF KROKUSEN. 8 st nya smarta radhus i Trädgårdsstaden. Swebostad Utveckling AB Fabriksgatan Lidköping BRF KROKUSEN 8 st nya smarta radhus i Trädgårdsstaden Swebostad Utveckling AB Fabriksgatan 4 531 30 Lidköping www.swebostad.se info@swebostad.se VÄLKOMMEN TILL BRF KROKUSEN 8 st nya smarta radhus i Trädgårdsstaden

Läs mer

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård Unikt boende Hyresrätter i Västerviks skärgård Bo i hyresrätt året runt på Hasselö! För dig som vill stanna kvar i skärgården även när sommaren är slut kan detta bli verklighet. Genom ett unikt projekt

Läs mer

Enkäter, samtalsgrupper och vandringar

Enkäter, samtalsgrupper och vandringar Enkäter, samtalsgrupper och vandringar. 2018-02-16 Orust kommun vill utveckla Henåns centrum. Syftet med arbetet är att öka attraktiviteten i området. För att inkludera alla som lever och verkar i området

Läs mer

Uppgift: 1 På spaning i hemmet.

Uppgift: 1 På spaning i hemmet. Julias Energibok Uppgift: 1 På spaning i hemmet. Min familj tänker redan ganska miljösmart, men det finns såklart saker vi kan förbättra. Vi har redan bytt ut alla vitvaror till mer energisnåla vitvaror.

Läs mer

I huvudet på en. stockholmare. Frågor & svar från 1500 stockholmare om citykärnan och utvecklingen av Centralstationsområdet.

I huvudet på en. stockholmare. Frågor & svar från 1500 stockholmare om citykärnan och utvecklingen av Centralstationsområdet. I huvudet på en stockholmare Frågor & svar från 1500 stockholmare om citykärnan och utvecklingen av Centralstationsområdet. 2 Utvecklingen av en station och området runt omkring både påverkar och berör

Läs mer

Framtidens arbetskraft hur viktig är transporten?

Framtidens arbetskraft hur viktig är transporten? Framtidens arbetskraft hur viktig är transporten? Anna Matsson Hållbarhetsstrateg, SITE Destination Från Ord till Handling dec 2011 Målet med konferensen var att initiera konkreta lösningar på kort sikt

Läs mer

Helsingborgs stad. Medborgarundersökning 2014 Q2. Genomförd av CMA Research AB. Juni 2014

Helsingborgs stad. Medborgarundersökning 2014 Q2. Genomförd av CMA Research AB. Juni 2014 Helsingborgs stad Medborgarundersökning 2014 Q2 Genomförd av CMA Research AB Juni 2014 Innehållsförteckning Sammanfattning 2 Fakta om undersökningen 3 Fakta om respondenterna 4 Resultat 5 Stadstrafiken

Läs mer

PARKERINGS POLICY F Ö R H Ö G A N Ä S K O M M U N ANTAGET I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 HÖGANÄS KOMMUN FÖRVALTNING 2013-05-14 0 (5)

PARKERINGS POLICY F Ö R H Ö G A N Ä S K O M M U N ANTAGET I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 HÖGANÄS KOMMUN FÖRVALTNING 2013-05-14 0 (5) 2013-05-14 0 (5) PARKERINGS POLICY F Ö R H Ö G A N Ä S K O M M U N ANTAGET I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 FÖRVALTNING 1 (5) INLEDNING Höganäs kommun växer och utvecklas, både i yta och befolkningsmässigt.

Läs mer

Bostadsmarknadens roll för äldres välbefinnande

Bostadsmarknadens roll för äldres välbefinnande Bostadsmarknadens roll för äldres välbefinnande Marianne Abramsson Nationella institutet för forskning om äldre och åldrande (NISAL) Linköpings universitet marianne.abramsson@liu.se Bygg bostäder så att

Läs mer

Ungdomsfullmäktige Göteborg 07/10/17

Ungdomsfullmäktige Göteborg 07/10/17 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ungdomsfullmäktige

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

Ungdomarnas Årstafält

Ungdomarnas Årstafält Trafikpedagog Åsa Lindgren asa.lindgren@tk.stockholm.se 08-50826542, 0761-226542 Ungdomarnas Årstafält Sammanfattning För att fånga ungdomarnas perspektiv på framtidens Årstafält togs kontakt med ungdomsgårdarna

Läs mer

SAMHÄLLSBAROMETERN WWW.PE.SE. Om Projektengagemang

SAMHÄLLSBAROMETERN WWW.PE.SE. Om Projektengagemang SAMHÄLLSBAROMETERN 2016 Om Projektengagemang Projektengagemang erbjuder kvalificerade konsulttjänster och lösningar inom arkitektur, byggnad, el- och teleteknik, VVS, industri och energi, infrastruktur

Läs mer

Vad är viktigt när det gäller livskvalitet för att boende och verksamma ska trivas och stanna kvar i Sala? Antal Trygga skolor och dagis 8

Vad är viktigt när det gäller livskvalitet för att boende och verksamma ska trivas och stanna kvar i Sala? Antal Trygga skolor och dagis 8 Vad är viktigt när det gäller livskvalitet för att boende och verksamma ska trivas och stanna kvar i Sala? Antal Trygga skolor och dagis 8 Pendlingsmöjligheter 8 Brett handelsutbud 8 Kvällsaktiviteter

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet. Det kan ha varit ett LAN, ett musikarrangemang, en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske skött ett

Läs mer

EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT

EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT VILL DU ATT DINA BARN SKA GÅ LÅNGT? LÄS DÅ DET HÄR. Det är med resvanor precis som med matvanor, de grundläggs i tidig ålder. Både de goda och

Läs mer

Åtgärder för en enklare byggprocess

Åtgärder för en enklare byggprocess Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:2413 av Markus Wiechel (SD) Åtgärder för en enklare byggprocess Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att

Läs mer

Visionsarbete Bollebygd Arbetsgruppen för ungdomsdemokrati genomförde ett dialogcafé på 7-9 skolan den 19 mars 2012

Visionsarbete Bollebygd Arbetsgruppen för ungdomsdemokrati genomförde ett dialogcafé på 7-9 skolan den 19 mars 2012 Visionsarbete Bollebygd Arbetsgruppen för ungdomsdemokrati genomförde ett dialogcafé på 7-9 skolan den 19 mars 2012 I detta dokument presenteras resultatet! Arbetsgruppen för ungdomsdemokrati I Bollebygds

Läs mer

Inkomna synpunkter till Trafikplanen

Inkomna synpunkter till Trafikplanen Inkomna synpunkter till Trafikplanen Mitt förslag är en fortsättning av gång och cykelvägen längs med Stenskogsvägen ända ut till Backagården Jag bor med min familj i Yxnaholma vi och många med oss skulle

Läs mer

https://bostad.stockholm.se/statistik/bostadsformedlingen-statistik-bostadskon-2014/, 4

https://bostad.stockholm.se/statistik/bostadsformedlingen-statistik-bostadskon-2014/, 4 Bostadsutskottet: Motion gällande: Hur kan vi lösa bostadsbristen bland ungdomar i Stockholm? Inledning: Boverket varnar för förvärrad bostadsbrist 1. Att ha en egen bostad är en självklarhet för många,

Läs mer

FRAMTIDSVERKSTAD 2010 EN SPANING IN I FRAMTIDEN!

FRAMTIDSVERKSTAD 2010 EN SPANING IN I FRAMTIDEN! FRAMTIDSVERKSTAD 2010 EN SPANING IN I FRAMTIDEN! VILKA TEMAN FÖR SPANING? Miljö Jobb / Skola Fritiden Kultur / Mediavanor Lagar och regler Pengar / Ekonomi Teknik Öppet tema MILJÖ Vi måste börja skapa

Läs mer

PitePanelen. Rapport 3. - Vad tycker panelen om gångfartsområden efter Storgatan

PitePanelen. Rapport 3. - Vad tycker panelen om gångfartsområden efter Storgatan PitePanelen Rapport 3 - Vad tycker panelen om gångfartsområden efter Storgatan April 2009 Anna Lena Pogulis Ekonomikontoret 1.0 Inledning I Storgatans ombyggnad har två etapper genomförts vilket innebär

Läs mer

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Huset,

Läs mer

Till ännu bättre framtidsutsikter

Till ännu bättre framtidsutsikter JA! Till ännu bättre framtidsutsikter TROSA KOMMUN www.alliansfortrosa.se Ja till länsbyte är ett ja till ännu bättre framtidsutsikter Allians för Trosa kommun förordar ett länsbyte till Stockholm län.

Läs mer

frågor om höghastighetståg

frågor om höghastighetståg 12 frågor om höghastighetståg N Vad är Europakorridoren? är vi inom Europakorridoren möter människor och talar om höghastighetståg, är det några frågor som ofta återkommer. Dessa frågor handlar i hög grad

Läs mer

Dialog med Elevrådet på Älvkvarnsskolan Om Ursvik idag och i framtiden

Dialog med Elevrådet på Älvkvarnsskolan Om Ursvik idag och i framtiden 1(5) PM Dialog med Elevrådet på Älvkvarnsskolan Om Ursvik idag och i framtiden 2013-09-10 2(5) Dialog om Ursviks västra delar NAI Svefa och Sundbybergs kommun träffade elevråden och pratade om Ursvik idag

Läs mer

Valplattform VÄNSTER PARTIET SALEM. Gå och rösta den 14 september!

Valplattform VÄNSTER PARTIET SALEM. Gå och rösta den 14 september! Valplattform 2014 2018 VÄNSTER PARTIET SALEM Gå och rösta den 14 september! VÄLFÄRDEN ÄR INTE TILL SALU! Vänsterpartiet vill värna välfärden, minska löneklyftorna, skapa full sysselsättning och ett jämställt

Läs mer

Kommentarer till Nyköpings parkenkät 2012

Kommentarer till Nyköpings parkenkät 2012 Kommentarer till Nyköpings parkenkät 2012 Under sommaren 2012 gjordes en enkätundersökning bland Nyköpings befolkning angående stadens parker. Totalt fick man in 188 svar. Detta dokument är ett tillägg

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november Oj, oj oj, nu går tiden fort det har redan gått fem veckor sedan förra veckobrevet! Var tog de fem veckorna vägen? Jo, de försvann i en massa

Läs mer

Sammanställning Medborgardialog Urshult 4/5-2015

Sammanställning Medborgardialog Urshult 4/5-2015 Sammanställning Medborgardialog Urshult 4/5-2015 Kommunal administration Kommunens verksamhet måste effektiviseras. Särskilt administrationen! Man ska undvika dyra politikerresor. För mycket arbete med

Läs mer

DOKUMENTATION KOMMUNDELSDIALOG I LANDVETTER

DOKUMENTATION KOMMUNDELSDIALOG I LANDVETTER 1 (5) DOKUMENTATION KOMMUNDELSDIALOG I LANDVETTER Vad tycker du är viktigt för utvecklingen i Landvetter? Positivt och viktigt att det ska bli en idrottshall. Det är viktigt med polisiär närvaro för att

Läs mer

MEDBORGARDIALOG SÖDRA CENTRUM

MEDBORGARDIALOG SÖDRA CENTRUM MEDBORGARDIALOG SÖDRA CENTRUM Sammanställning till webbsidan Medborgardialog södra centrum Måndagen den 17 november 2014 genomförde Samhällsbyggnadsnämnden en medborgardialog om hur södra centrum ska utvecklas.

Läs mer

"Content is king" - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag

Content is king - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag "Content is king" Skapad den jul 20, Publicerad av Anders Sällstedt Kategori Webbutveckling Jag funderade ett tag på vad jag skulle kalla detta blogginlägg. Problemet som sådant är att många undrar varför

Läs mer

ÄLVSJÖ STADEN. En stadsdel i förvandling. 1 500 bostäder Nya butikslokaler Fler förskolor Gröna parker

ÄLVSJÖ STADEN. En stadsdel i förvandling. 1 500 bostäder Nya butikslokaler Fler förskolor Gröna parker ÄLVSJÖ STADEN En stadsdel i förvandling 1 500 bostäder Nya butikslokaler Fler förskolor Gröna parker STADEN FLYTTAR TILL ÄLVSJÖ Med Öster om Älvsjövägen, söder om Solbergaskogen och strax nordväst om Älvsjö

Läs mer

Sjöodjuret. 65 nya kooperativa hyresrätter vid mälaren

Sjöodjuret. 65 nya kooperativa hyresrätter vid mälaren Sjöodjuret 65 nya kooperativa hyresrätter vid mälaren Bo vid vattnet nästa sommar Kajstaden är ett av Västerås mest attraktiva områden. Det är knappt att man behöver fråga sig varför. Med ingredienser

Läs mer

Stadsdelsanalys av Rosengård. Ali Hamed Ulf Liljankoski 4 november 2011

Stadsdelsanalys av Rosengård. Ali Hamed Ulf Liljankoski 4 november 2011 Stadsdelsanalys av Rosengård Ali Hamed Ulf Liljankoski 4 november 2011 Inledning Inför arbetet med att inventera och göra en nulägesanalys av Rosengård har vi valt att begränsa vårt område. Det område

Läs mer

Messingen i Väsby. Bakgrund

Messingen i Väsby. Bakgrund Messingen i Väsby Välkommen till Messingen. Ett multifunktionellt hus med oändliga möjligheter. Huset Messingen är precis som den legering av koppar och zink som tidigare givit platsen sitt namn. Enkel

Läs mer

Hur ser du på din kommun som en plats att bo och leva på?

Hur ser du på din kommun som en plats att bo och leva på? Hur ser du på din kommun som en plats att bo och leva på? Här nedan följer ett antal frågor där vi vill att du betygsätter din kommun som en plats att bo och leva på. Frågorna handlar bl. a. om arbetsmöjligheter,

Läs mer

Enkät 2 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg

Enkät 2 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg Bilaga Enkät - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg. I vilken by bor du? Antal Procent 4. Sollerön 4,%. Kön Antal Procent. Kvinna 6 8,%. Man 6 6,9% Totalt 4,% Medelvärde,6.

Läs mer

Marknadsundersökning NYSAM hösten 2009

Marknadsundersökning NYSAM hösten 2009 Marknadsundersökning NYSAM hösten 2009 Den här marknadsundersökningen handlar om vad de personer som uppehåller sig i Nyköping tycker om staden. Jessie Fuhr 2009-11-30 Innehållsförteckning Vad är det första

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL. Laxåhem!

VÄLKOMMEN TILL. Laxåhem! VÄLKOMMEN TILL Laxåhem! Läget är perfekt Mittemellan Stockholm och Göteborg, Knappt fem mil till Örebro. Mitt i en natur med underbara badsjöar och det trolska Tiveden som juvelen i kronan. Fler och fler

Läs mer

Sveriges bästa cykelstad

Sveriges bästa cykelstad Miljöpartiets förslag för hur Uppsala kan bli Sveriges bästa cykelstad Att fler cyklar är bra för både människor och miljön. För en bråkdel av vad det kostar att bygga nya bilvägar kan satsningar på cykeltrafiken

Läs mer

Varför föds det så få barn?

Varför föds det så få barn? Maj 2000 Bilaga 1 Varför föds det så få barn? Under 1990-talet har barnafödandet sjunkit mycket kraftigt i Sverige och i dag har vi den lägsta nivå som någon gång observerats i vårt land. Vi vet inte riktigt

Läs mer

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med!

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med! Rosersbergs IK Den stora klubben i det lilla samhället Alla får vara med! rosersbergsik.se Det du håller i din hand är information till dig som aktiv, ledare/ tränare, förälder, medlem eller blivande medlem.

Läs mer

Gästundersökning 2016

Gästundersökning 2016 Gästundersökning 2016 Under nio sommarveckor 2016 har 27 ungdomar samlat in mer än 2 000 enkätsvar via onlinetjänsten SurveyMonkey. Syftet med undersökningen är att få en bättre bild av vem våra besökare

Läs mer

Lokalbussen i Lycksele

Lokalbussen i Lycksele Lokalbussen i Lycksele 1. Kön A. Man 15 31,9 B. Kvinna 32 68,1 2. Ålder A. >12 0 0 B. 13-19 19 40,4 C. 20-29 3 6,4 D. 30-39 4 8,5 E. 40-49 3 6,4 F. 50-59 13 27,7 G. 60-69 2 4,3 H. 70< 3 6,4 3. Vilken är

Läs mer

Män och kvinnor 0-25 år. Resultat medborgardialog augusti september 2015 översiktsplan, grönplan och miljöplan

Män och kvinnor 0-25 år. Resultat medborgardialog augusti september 2015 översiktsplan, grönplan och miljöplan Män och kvinnor 0-25 år Resultat medborgardialog augusti september 2015 översiktsplan, grönplan och miljöplan Kön Svar Graf Procent Antal Man 100% 28 Kvinna 0% 0 Vill ej uppge 0% 0 Totalt antal svar 28

Läs mer

UPPSATS REDOVISNING FUTURE CITY MODELL "Mothman City"

UPPSATS REDOVISNING FUTURE CITY MODELL Mothman City Estniska skolan i Stockholm Svartmangatan 20-22 111 29 STOCKHOLM 08-412 60 20 exp@estniskaskolan.se Lärare: Patrik Slimane, patrik@parafras.se 800 ord inklusive bildtexter. UPPSATS REDOVISNING FUTURE CITY

Läs mer

BRF STAKETET SNÖDROPPEN

BRF STAKETET SNÖDROPPEN BRF STAKETET SNÖDROPPEN 8 st nya smarta radhus i Trädgårdsstaden Swebostad Utveckling AB Fabriksgatan 4 531 30 Lidköping www.swebostad.se info@swebostad.se VÄLKOMMEN TILL BRF STAKETET SNÖDROPPEN - ETAPP

Läs mer

Att äntligen känna sig förstådd och hjälpt

Att äntligen känna sig förstådd och hjälpt Klienternas utmärkande tankar om kliniken Att äntligen känna sig förstådd och hjälpt En av kärnpunkterna till att kunderna tar hjälp av er klinik är att kiropraktik kort och gott har hjälpt dem. Som ni

Läs mer

Gå och cykla för ökad hälsa DEN GODA STADEN

Gå och cykla för ökad hälsa DEN GODA STADEN Gå och cykla för ökad hälsa DEN GODA STADEN När vi planerar för att bygga den goda staden är det många aspekter som bör finnas med. En mycket viktig del rör människors hälsa och välbefinnande. Därför behöver

Läs mer

Klara, färdiga, träna!

Klara, färdiga, träna! TISDAG 12 OKTOBER 2004 Klara, färdiga, träna! 1,2,3 så kommer du i gång med att motionera Vill du börja träna, men har svårt att komma i gång? Kropp & Hälsa hjälper dig att hitta motivationen. Vi behöver

Läs mer

Könsfördelning Kvinnor 64% Män 36% Åldrar Ej svar 6% 21-20 3% 31-40 44% 41-50 28% 51-60 6% 61-14%

Könsfördelning Kvinnor 64% Män 36% Åldrar Ej svar 6% 21-20 3% 31-40 44% 41-50 28% 51-60 6% 61-14% Könsfördelning Kvinnor 64% Män 36% Åldrar Ej svar 6% 21-20 3% 31-40 44% 41-50 28% 51-60 6% 61-14% Vad har du för yrkesbakgrund? Egen företagare 11% Offentliganställd 47% Privatanställd 39% Övrigt 3% Som

Läs mer

Avfärd: Klockan 8:00 från fritids (samling senast 7:45) Hemkomst: Ca klockan 16:00 (vi åker från Höör ca 15:00)

Avfärd: Klockan 8:00 från fritids (samling senast 7:45) Hemkomst: Ca klockan 16:00 (vi åker från Höör ca 15:00) Utflykt till Skånes Djurpark 28 juni Avfärd: Klockan 8:00 från fritids (samling senast 7:45) Hemkomst: Ca klockan 16:00 (vi åker från Höör ca 15:00) Ströva i djurparken (kolla matningen av vissa djur)

Läs mer

PiteåPanelen. Samhällsbyggande. Rapport 22. Maj 2013 Anett Karlström Kommunledningskontoret

PiteåPanelen. Samhällsbyggande. Rapport 22. Maj 2013 Anett Karlström Kommunledningskontoret PiteåPanelen Rapport 22 Samhällsbyggande Maj 2013 Anett Karlström Kommunledningskontoret Samhällsbyggnad Piteå kommun har påbörjat arbetet med en ny Översiktsplan. En översiktsplans syfte är att ge vägledning

Läs mer

HÄLSA 2011 Undersökning av finländarnas hälsa och funktionsförmåga Motionsfrågor (Underurval Motion)

HÄLSA 2011 Undersökning av finländarnas hälsa och funktionsförmåga Motionsfrågor (Underurval Motion) HÄLSA 2011 Undersökning finländarnas hälsa och funktionsförmåga Motionsfrågor (Underurval Motion) 1 T4017, ruotsi SVARSANVISNINGAR Svara genom att ringa in det alternativ som bäst beskriver Er egen situation

Läs mer

MEDBORGARDIALOG - DOKUMENTATION GENOMFÖRD

MEDBORGARDIALOG - DOKUMENTATION GENOMFÖRD MEDBORGARDIALOG - DOKUMENTATION GENOMFÖRD 2016-06-22 Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden har fått i uppdrag att ta fram detaljplan för Brunnsjöliden, viss angränsande mark samt hela det norra strandområdet

Läs mer

BRF STAKETET SNÖDROPPEN

BRF STAKETET SNÖDROPPEN BRF STAKETET SNÖDROPPEN Smarta bostäder ett stenkast från staden! Swebostad Utveckling AB Fabriksgatan 4 531 30 Lidköping www.swebostad.se info@swebostad.se VÄLKOMMEN TILL BRF STAKETET SNÖDROPPEN Allt

Läs mer

KUNSKAPSMÖTEN En samhällsvision för gemenskap

KUNSKAPSMÖTEN En samhällsvision för gemenskap KUNSKAPSMÖTEN En samhällsvision för gemenskap TÄVLINGSBIDRAG Bo bra på äldre dar KUNSKAPSMÖTEN En samhällsvison för gemenskap Att vi har stora utmaningar gällande välfärden är inget som går att sticka

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer