Göran Lidström, sekr. Karl-Johan Ottosson, kommunchef. Ordförande... Åke Nilsson BEVIS OM ANSLAG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Göran Lidström, sekr. Karl-Johan Ottosson, kommunchef. Ordförande... Åke Nilsson BEVIS OM ANSLAG"

Transkript

1 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(87) Plats och tid Förvaltningshuset, Onsdagen den 16 november 2011, kl Beslutande Åke Nilsson, ordf, Anita Johansson Ewa Hed Gunilla Prång Mikael Österberg Inga Jonsson Mikael Danielsson, Vilhelmina Sanja Tadic Rickard Norberg Tommy Streling Katharina Hahlin Övriga deltagande Göran Lidström, sekr. Karl-Johan Ottosson, kommunchef Utses att justera Underskrift Sekreterare Göran Lidström Ordförande... Åke Nilsson Justerande... Rickard Norberg BEVIS OM ANSLAG Kommunstyrelsens protokoll har justerats och anslagits på kommunens anslagstavla Sammanträdesdag Anslaget uppsatt Anslaget nedtages Protokollet förvaras på kommunkansliet, Vilhelmina Underskrift... Anita Isaksson

2 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 2 Ks 221 Au 405 Dnr 11/Ks Ändring av kommunfullmäktiges arbetsordning. Ärendebeskrivning Au Kommunfullmäktiges ordförande K G Abramsson föreslår i skrivelse: I samband med kommunfullmäktiges sammanträde uteblev samtliga ordinarie ledamöter och ersättare för Kristdemokraterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Moderaterna. Beskedet nådde kommunfullmäktiges kvarvarande presidium knappt två timmar före sammanträdets början och lämnades av kommunfullmäktiges vice ordförande. En av årets viktigaste frågor, ärendet om kommunens budget och strategiplan, fanns kungjort och på fullmäktiges dagordning. Sammanträdet kunde dock fullföljas, då tillräckligt antal ledamöter (enl. bestämmelserna i Kommunallagen) finnas närvarande från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Politiskt Alternativ. Enligt uppgift så hade ett antal ordinarie ledamöter eller deras ersättare inte haft möjlighet att enskilt ta ställning till om man var förhindrad att närvara vid det aktuella sammanträdet. Några ur den borgerliga gruppen hade tydligen beslutat att samtliga ur det borgerliga blocket skulle utebli från det aktuella sammanträdet. Denna ordning måste anses som i högsta grad otillfredsställande och kan rimligen inte vara förenlig med den av fullmäktige fastställda arbetsordningen. I anledning av vad som inträffat, föreslår jag att arbetsordningens 13 får följande lydelse: En ledamot som är hindrad att delta i sammanträde eller i del av ett sammanträde, ska själv snarast anmäla detta till kommunkansliet. Kommunkansliet låter kalla in den ersättare som står i tur att tjänstgöra. Den nya lydelsen föreslås träda ikraft omedelbart sedan kommunfullmäktiges beslut justerats och vunnit laga kraft.

3 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 3 Ks 221 (forts) Au 405 (forts) Dnr 11/Ks Ändring av kommunfullmäktiges arbetsordning. ARBETSUTSKOTTETS FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSEN att fastställa följande nya lydelse av kommunfullmäktiges arbetsordning, 13: En ledamot som är hindrad att delta i sammanträde eller i del av ett sammanträde, ska själv snarast anmäla detta till kommunkansliet. Kommunkansliet låter kalla in den ersättare som står i tur att tjänstgöra. att den nya lydelsen träder ikraft sedan kommunfullmäktiges beslut justerats och vunnit laga kraft. Ks Tommy Streling yrkar avslag till arbetsutskottets förslag. Rickard Norberg yrkar bifall till Strelings förslag. Anita Johansson, Katharina Hahlin, Margaretha Löfgren, Mikael Österberg och Gunilla Prång yrkar bifall till arbetsutskottets förslag. Yttrande i ärendet avges vidare av Åke Nilsson och Bengt Bergsten. Efter avslutad överläggning och gjorda propositioner finner ordföranden att kommunstyrelsen beslutat bifalla arbetsutskottets förslag. KOMMUNSTYRELSENS FÖRSLAG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE att fastställa följande nya lydelse av kommunfullmäktiges arbetsordning, 13: En ledamot som är hindrad att delta i sammanträde eller i del av ett sammanträde, ska själv snarast anmäla detta till kommunkansliet. Kommunkansliet låter kalla in den ersättare som står i tur att tjänstgöra. att den nya lydelsen träder ikraft sedan kommunfullmäktiges beslut justerats och vunnit laga kraft.

4 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 4 Ks /13-17 Au 406 Dnr 11/Ks Förslag till tillägg i Vilhelmina kommuns arvodes- och ersättningsreglemente. Ärendebeskrivning Au Kommunfullmäktiges ordförande K G Abramsson föreslår i skrivelse Fråga har uppkommit ang. ersättning till ersättaren för överförmyndaren. Av gällande reglemente kan inte säkert utläsas på vilka grunder ersättarens tjänstgöring ska regleras i ersättningshänseende. För att undanröja oklarheter i detta avseende, föreslås kommunfullmäktige besluta om förändringar/tillägg i gällande arvodesoch ersättningsreglemente. De förändringar som föreslås, framgår av bif. förslag med ändringar införda med röd text. Förändringarna/tillägg finns under 1 och 10 (sidorna 3 och 7) samt i bilaga till reglementet. Förslaget eliminerar också det problem som uppstår ifråga om jäv för överförmyndaren och överförmyndarhandläggaren samt vid uppkomna vakanser på grund av sjukdom eller annan frånvaro Föreslagna förändringar innebär vidare att överförmyndarersättaren inte får sedvanligt förrättningsarvode i samband med tjänstgöring när jäv föreligger eller i överförmyndarens eller överförmyndarhandläggarens frånvaro, utan ersättning utgår i form av timarvode i samma nivå som för revisorerna. Ersättningen utbetalas mot specificerad och godkänd arvodesräkning med uppgift om nedlagd tid. Föreslagna förändringar föreslås gälla retroaktivt fr o m

5 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 5 Ks 222 (forts) Au 406 (forts) Dnr 11/Ks Förslag till tillägg i Vilhelmina kommuns arvodes- och ersättningsreglemente. ARBETSUTSKOTTETS FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSEN att justera Vilhelmina kommuns arvodes- och ersättningsreglemente enligt upprättat förslag. Ks KOMMUNSTYRELSENS FÖRSLAG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE att justera Vilhelmina kommuns arvodes- och ersättningsreglemente enligt upprättat förslag.

6 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 6 Lena Larsson Ks /18- Au 407 Dnr 11/Ks Ang. pensionsförmåner för fritidspolitiker. Ärendebeskrivning Au För avsättning till fritidspolitikers pensioner behövs ett beslut på bland annat storleken på avgiften var Kommunförbundets förslag en schablonersättning i form av en årlig pensionsavgift motsvarande 3,5% av den förtroendevaldes förlorade arbetsinkomst på grund av fullgörande av förtroendeuppdrag. Anställdas avsättning till tjänstepension har enligt avtal ökat under åren. I avtalet KAP-KL har avgifterna höjts till 4,00% år ,25% år ,50% år 2010 Beslut på storleken på avsättning för förtroendevalda behöver tas. Vissa kommuner kräver underlag. Ansökan om ersättning ska ske senast året efter det år förlusten härrör sig till. Den förtroendevalde skall i ansökan kunna styrka att förtroendeuppdraget inneburit att tjänstepension förlorats, belopp behöver ej anges. Orsaken till krav på underlag/intyg är att vissa pensionsavtal grundar sin avgift på beräknad och inte faktiskt utbetald lön. Lagen ger endast de som gjort en förlust i pensionsförmån rätt till ersättning, därför måste den förtroendevalde på något sätt visa att förlust gjorts. Beslut önskas även för om pensionsavsättning skall ske till förtroendevalda under 21 år och de över 65 år som börjat uppbära ålderspension. Dessa torde i de flesta fall inte ha förluster för tjänstepension.

7 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 7 Ks 223 (forts) Au 407 (forts) Dnr 11/Ks Ang. pensionsförmåner för fritidspolitiker. Förslag till beslut: * Att fritidspolitiker i kommunen erhåller skälig ersättning för förlorad tjänstepension. Ersättningen utges för den del som utbetalas som förlorad arbetsförtjänst. Med fritidspolitiker avses förtroendevald vars uppdrag sammanlagt inte uppgår till 40% av heltid. Ersättningen sker genom en årlig avgift enligt följande: 3,50% år ,00% år ,25% år ,50% år 2010 Höjning av ersättning sker i överensstämmelse med höjningen av pensionsavgiften i tjänstepensionsavtalet för anställda, KAP-KL. * Att ansökan om ersättning ska göras senast i december året efter det år förlusten hänför sig till. I samband med ansökan ska den förtroendevalde kunna styrka att förtroendeuppdraget inneburit att tjänstepension förlorats. Storleken på förlusten behöver dock inte styrkas. Ansökan om ersättning för åren sker senast december * Att för förtroendevalda som bedriver egen näringsverksamhet utan att inneha anställning, gäller att den förtroendevalde kan styrka att pensionsförmån har förlorats och har rätt till ersättning för förlorad pensionsförmån med verifierat belopp. Yrkandet ska framställas i samband med pensionering dock senast inom två år från pensionstillfället. * Att förtroendevald som genom uppvisande av pensionsutredning eller motsvarande, kan styrka att han/hon genom det nya ersättningsbestämmelsen har förlorat pensionsförmåner under uppdragstid före den 1 januari 2003 har rätt till ersättning för styrkt sådan förlust. Denna framställan sker lämpligen i samband med ansökan om pension hos övriga pensionsutbetalare.

8 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 8 Ks 223 (forts) Au 407 (forts) Dnr 11/Ks Ang. pensionsförmåner för fritidspolitiker * Att pensionsavsättning ej skall ske till förtroendevalda under 21 år och de över 65 år som börjat uppbära ålderspension om dessa ej kan styrka förlust. * Att ersättningen betalas till en traditionell tjänstepensionsförsäkring hos samma pensionsförvaltare som för de anställda. Genom betalning av årliga pensionsavgifter har Vilhelmina kommun fullgjort sin lagliga skyldighet att ersätta den förtroendevalde för förlorad pensionsförmån. ARBETSUTSKOTTETS FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSEN Kommunstyrelsen beslutar att fritidspolitiker i kommunen erhåller skälig ersättning för förlorad tjänstepension. Ersättningen utges för den del som utbetalas som förlorad arbetsförtjänst. Med fritidspolitiker avses förtroendevald vars uppdrag sammanlagt inte uppgår till 40% av heltid. Ersättningen sker genom en årlig avgift enligt följande: 3,50% år ,00% år ,25% år ,50% år 2010 Höjning av ersättning sker i överensstämmelse med höjningen av pensionsavgiften i tjänstepensionsavtalet för anställda, KAP-KL. att ansökan om ersättning ska göras senast i december året efter det år förlusten hänför sig till. I samband med ansökan ska den förtroendevalde kunna styrka att förtroendeuppdraget inneburit att tjänstepension förlorats. Storleken på förlusten behöver dock inte styrkas. Ansökan om ersättning för åren sker senast december att för förtroendevalda som bedriver egen näringsverksamhet utan att inneha anställning, gäller att den förtroendevalde kan styrka att pensionsförmån har förlorats och har rätt till ersättning för förlorad pensionsförmån med verifierat belopp. Yrkandet ska framställas i samband med pensionering dock senast inom två år från pensionstillfället.

9 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 9 Ks 223 (forts) Au 407 (forts) Dnr 11/Ks Ang. pensionsförmåner för fritidspolitiker att förtroendevald som genom uppvisande av pensionsutredning eller motsvarande, kan styrka att han/hon genom det nya ersättningsbestämmelsen har förlorat pensionsförmåner under uppdragstid före den 1 januari 2003 har rätt till ersättning för styrkt sådan förlust. Denna framställan sker lämpligen i samband med ansökan om pension hos övriga pensionsutbetalare. att pensionsavsättning ej skall ske till förtroendevalda under 21 år och de över 65 år som börjat uppbära ålderspension om dessa ej kan styrka förlust. att ersättningen betalas till en traditionell tjänstepensionsförsäkring hos samma pensionsförvaltare som för de anställda. Genom betalning av årliga pensionsavgifter har Vilhelmina kommun fullgjort sin lagliga skyldighet att ersätta den förtroendevalde för förlorad pensionsförmån. att anvisa erforderliga medel, :-, ur verksamhet Ks Under överläggning i ärendet yrkar Åke Nilsson bifall till förslaget med följande tillägg: Anvisningar skickas till samtliga förtroendevalda som omfattas av bestämmelsen. Yttrande i ärendet avges vidare av Katharina Hahlin. Efter avslutad överläggning och gjorda propositioner finner ordföranden att kommunstyrelsen beslutat bifalla arbetsutskottets förslag med Åke Nilsson tilläggsyrkande.

10 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 10 Ks 223 (forts) Dnr 11/Ks Ang. pensionsförmåner för fritidspolitiker KOMMUNSTYRELSEN BESLUTAR att fritidspolitiker i kommunen erhåller skälig ersättning för förlorad tjänstepension. Ersättningen utges för den del som utbetalas som förlorad arbetsförtjänst. Med fritidspolitiker avses förtroendevald vars uppdrag sammanlagt inte uppgår till 40% av heltid. Ersättningen sker genom en årlig avgift enligt följande: 3,50% år ,00% år ,25% år ,50% år 2010 Höjning av ersättning sker i överensstämmelse med höjningen av pensionsavgiften i tjänstepensionsavtalet för anställda, KAP-KL. att ansökan om ersättning ska göras senast i december året efter det år förlusten hänför sig till. I samband med ansökan ska den förtroendevalde kunna styrka att förtroendeuppdraget inneburit att tjänstepension förlorats. Storleken på förlusten behöver dock inte styrkas. Ansökan om ersättning för åren sker senast december att för förtroendevalda som bedriver egen näringsverksamhet utan att inneha anställning, gäller att den förtroendevalde kan styrka att pensionsförmån har förlorats och har rätt till ersättning för förlorad pensionsförmån med verifierat belopp. Yrkandet ska framställas i samband med pensionering dock senast inom två år från pensionstillfället. att förtroendevald som genom uppvisande av pensionsutredning eller motsvarande, kan styrka att han/hon genom det nya ersättningsbestämmelsen har förlorat pensionsförmåner under uppdragstid före den 1 januari 2003 har rätt till ersättning för styrkt sådan förlust. Denna framställan sker lämpligen i samband med ansökan om pension hos övriga pensionsutbetalare.

11 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 11 Ks 223 (forts) Dnr 11/Ks Ang. pensionsförmåner för fritidspolitiker att pensionsavsättning ej skall ske till förtroendevalda under 21 år och de över 65 år som börjat uppbära ålderspension om dessa ej kan styrka förlust. att ersättningen betalas till en traditionell tjänstepensionsförsäkring hos samma pensionsförvaltare som för de anställda. Genom betalning av årliga pensionsavgifter har Vilhelmina kommun fullgjort sin lagliga skyldighet att ersätta den förtroendevalde för förlorad pensionsförmån. att anvisa erforderliga medel, :-, ur verksamhet 900. att anvisningar skickas till samtliga förtroendevalda som omfattas av bestämmelsen.

12 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 12 Au Ks 224 Au /44-46 Au 379 Dnr 07/Ks Föreläggande ang. laglighetsprövning enligt 10 kap kommunallagen (1991:900) KL, Försäljning av del av fastigheten Baksjönäs 1:1. Mål nr Ärendebeskrivning Au Kommunstyrelsen har , 180 beslutat att godkänna upprättat köpeavtal avseende försäljning till Tommy Streling av 1757 kvm ur Baksjönäs 1:1 samt kvarvarande anläggningsavgift för vatten och avlopp till en totalsumma på kronor. Förvaltningsrätten översänder föreläggande ang. laglighetsprövning enligt 10 kap kommunallagen (1991:900) KL för kommunens yttrande senast Förslag till yttrande har upprättats ARBETSUTSKOTTET BESLUTAR att godkänna upprättat förslag till yttrande samt inge detsamma till Förvaltningsrätten. att förklara ärendet direkt justerat. Ledamöterna Rickard Norberg, KD och Sanja Tadic, FP, deltar inte i beslutet. Au Kommunstyrelsen har , 214 beslutat att upphäva beslut Ks , 180 att uppdra till kommunchefen att uppta överläggningar med Tommy Streling.

13 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 13 Ks 224 (forts) Au 410 (forts) Dnr 07/Ks Föreläggande ang. laglighetsprövning enligt 10 kap kommunallagen (1991:900) KL, Försäljning av del av fastigheten Baksjönäs 1:1. Mål nr Förvaltningsrätten översänder för kommunens yttrande ny skrivelse från Tommy Streling i ärendet. Förvaltningsrätten har meddelat att Tommy Streling återtagit sitt överklagande. Kommunchefen redovisar de överläggningar som skett med Tommy Streling. ARBETSUTSKOTTET BESLUTAR att notera att Streling återtagit sitt överklagande ARBETSUTSKOTTETS FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSEN Kommunstyrelsen beslutar att till Tommy Streling försälja 1757 kvm ur Baksjönäs 1:1 enligt av kommunfullmäktige fastställd taxa för mark och VA. Ks Tommy Streling anmäler jäv och deltar därför inte i detta ärendets handläggning och beslut. Yttrande i ärendet avges av Åke Nilsson, Rickard Norberg, Anita Johansson och Margaretha Löfgren. KOMMUNSTYRELSEN BESLUTAR att till Tommy Streling försälja 1757 kvm ur Baksjönäs 1:1 enligt av kommunfullmäktige fastställd taxa för mark och VA. att uppdra till arbetsutskottet att verkställa beslutet. ----

14 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 14 Länstrafiken Ks /20-21 Au 411 Dnr 11/Ks Överlåtelse av aktier i Länstrafiken i Västerbotten AB. Ärendebeskrivning Au Landstinget och kommunerna i länet har beslutat att Regionförbundet Västerbottens län ska vara kollektivtrafikmyndighet fr o m enligt Lag om kollektivtrafik (SFS 2010:1065). Strategiska beslut om kollektivtrafiken ska enligt den nya lagen fattas av en myndighet i förvaltningsform. Det är därför inte längre möjligt att låta ett aktiebolag handha de länstrafikansvarigas samtliga uppgifter. De politiska besluten berör i första hand målen och de strategiska vägvalen för den regionala kollektivtrafikförsörjningen. Ett fler tal uppgifter och befogenheter inom kollektivtrafiken kan dock överlämnas till ett aktiebolag om myndigheten så beslutar. Förbundsfullmäktige har beslutat att rekommendera kommunerna och landstinget i Västerbottens län att godkänna vissa ändringar och tillägg till förbundsordningen, bl a att regionförbundet ska vara huvudman för Länstrafiken i Västerbotten AB (100%) fr o m Det innebär att nuvarande ägare, landstinget och kommunerna rekommenderas att överlåta sina aktier till regionförbundet. Beslutsförslag: att Vilhelmina kommun vederlagsfritt överlåter samtliga sina aktier i Länstrafiken i Västerbottens län AB till Regionförbundet Västerbottens län fr o m under förutsättning att samtliga övriga aktieägare fattar motsvarande beslut. ARBETSUTSKOTTET BESLUTAR att överlämna ärendet till kommunstyrelsen utan eget förslag.

15 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 15 Ks 225 (forts) Dnr 11/Ks Överlåtelse av aktier i Länstrafiken i Västerbotten AB. Ks Åke Nilsson föreslår kommunstyrelsen besluta att Vilhelmina kommun vederlagsfritt överlåter samtliga sina aktier i Länstrafiken i Västerbottens län AB till Regionförbundet Västerbottens län fr o m under förutsättning att samtliga övriga aktieägare fattar motsvarande beslut. Efter avslutad överläggning och gjorda propositioner finner ordföranden att kommunstyrelsen beslutat bifalla Åke Nilssons förslag. KOMMUNSTYRELSEN FÖRSLAG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE att Vilhelmina kommun vederlagsfritt överlåter samtliga sina aktier i Länstrafiken i Västerbottens län AB till Regionförbundet Västerbottens län fr o m under förutsättning att samtliga övriga aktieägare fattar motsvarande beslut

16 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 16 Länsstyrelsen Ks 226 Au 415 Dnr11/Ks Överenskommelse om mottagande av flyktingar och andra skyddsbehövande. Ärendebeskrivning Au Länsstyrelsen översänder förslag till överenskommelse om mottagande av flyktingar och andra skyddsbehövande. Överenskommelsen bygger på vad riksdagen och regeringen förordnat om mottagande av vissa nyanlända och är tecknat mellan Vilhelmina kommun och Staten genom Länsstyrelsen i Västerbottens län. Parternas åtaganden 1.Vilhelmina kommun åtar sig att årligen ta emot nyanlända varav - omkring 10 beräknas bosätta sig på egen hand (främst ensamkommande barn som beviljas uppehållstillstånd), och - omkring som anvisas plats genom Arbetsförmedlingens eller Migrationsverkets försorg. 2. Staten genom Migrationsverket betalar under den period som överenskommelsen gäller årligen till kommunen ut grundersättning enligt 9 förordningen (2010:1122) om statlig ersättning för insatser för vissa utlänningar. Överenskommelsen gäller fr o m tills vidare

17 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 17 Ks 226 (forts) Au 415 (forts) Dnr11/Ks Överenskommelse om mottagande av flyktingar och andra skyddsbehövande. ARBETSUTSKOTTETS FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSEN Kommunstyrelsen beslutar att teckna överenskommelse med Länsstyrelsen enl förslag. - Ks KOMMUNSTYRELSEN BESLUTAR att teckna överenskommelse med Länsstyrelsen enl förslag. -

18 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 18 Allmänningsstämman Ks 227 Au 417 Au /108- Au 104 Dnr 11/Ks Skrivelse från boende på allmänningstomter i Grönfjäll, Stennäs. Ärendebeskrivning Au Boende på allmänningstomter i Grönfjäll och Stennäs vädjar till Vilhelmina kommun att med sitt inflytande i Allmänningen ta upp ärende om att de som är fast boende på arrendetomter vill köpa loss och äga sina tomter. ARBETSUTSKOTTET BESLUTAR Att notera skrivelsen och bevaka ärendet vid allmänningsstämman. Au Ny skrivelse har inkommit från boende i Stennäs och Grönfjäll. ARBETSUTSKOTTET BESLUTAR att uppdra till kommunchefen att bereda ärendet vidare Au Förslag till motion har upprättats. ARBETSUTSKOTTETS FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSEN Kommunstyrelsen beslutar att inge motionen till Vilhelmina övre allmänningsskog.

19 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 19 Ks 227 (forts) Dnr 11/Ks Skrivelse från boende på allmänningstomter i Grönfjäll, Stennäs. Ks Under överläggning i ärendet yrkar Åke Nilsson att motionen bör kompletteras med följande formulering: Att särskilt de över möjligheterna för de som är fast boende att köpa loss sin tomt. Yttrande i ärendet avges vidare av Bengt Bergsten, Tommy Streling och Håkan Gustafsson. Efter avslutad överläggning och gjorda propositioner finner ordföranden att kommunstyrelsen beslutat bifalla kommunstyrelsens förslag med Åke Nilssons tilläggsyrkande. KOMMUNSTYRELSEN BESLUTAR att inge motionen till Vilhelmina övre sockenallmänning kompletterat med skrivning ang. fast boende. -

20 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 20 Ks 228 Au 334 Ks /1-9 Au 248 Dnr 11/Ks Regional kollektivtrafikmyndighet. Ärendebeskrivning Au Den 1 januari 2012 träder en ny kollektivtrafiklag i kraft som innebär att det ska finnas en kollektivtrafikansvarig myndighet i varje län. Kommunerna och landstinget har ett gemensamt ansvar att bestämma hur den regionala kollektivtrafiken ska organiseras. Om man inte kommer överens om ansvarsfördelningen mellan varandra gäller enligt lagen att ansvaret ska bäras gemensamt av kommunerna och landstinget. Regeringen förordar att den nya regionala kollektivtrafikmyndigheten är ett regionförbund (samverkansorgan), i de län där ett sådant är bildat. Om den regionala kollektivtrafikmyndigheten inte läggs hos ett samverkansorgan kan det gemensamma ansvaret för kollektivtrafik i stället handhas av ett annat kommunalförbund eller av en gemensam nämnd. Ett beslut om att Regionförbundet Västerbottens län ska vara regional kollektivtrafikmyndighet medför förändringar i förbundsordningen för regionförbundet. Detta ska också underställas respektive kommun och landstinget i länet för ställningstagande. En beskrivning av förutsättningarna för den nya kollektivtrafikmyndigheten har presenterats vid två ägarsamråd avseende Länstrafiken i Västerbotten AB. Den nya regionala kollektivtrafikmyndigheten respektive dem som ansvarar för kollektivtrafik i länet ersätter begreppen trafikhuvudman och länstrafikansvariga i alla de lagar där begreppen förekommer. Varje kommun och landstinget i Västerbotten ska fatta beslut om var den regionala kollektivtrafikmyndigheten ska organiseras. FÖRSLAG: Vilhelmina kommun tillstyrker att Regionförbundet Västerbottens län utses till regional kollektivtrafikmyndighet i Västerbotten under förutsättning av likalydande beslut av länets övriga kommuner och landsting.

21 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 21 Ks 228 (forts) Au 334 (forts) Ks 143 (forts) Au 248 (forts) Dnr 11/Ks Regional kollektivtrafikmyndighet. ARBETSUTSKOTTETS FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSEN Kommunstyrelsen tillstyrker att Regionförbundet Västerbottens län utses till regional kollektivtrafikmyndighet i Västerbotten under förutsättning av likalydande beslut av länets övriga kommuner och landsting - Ks KOMMUNSTYRELSEN BESLUTAR att Regionförbundet Västerbottens län utses till regional kollektivtrafikmyndighet i Västerbotten under förutsättning av likalydande beslut av länets övriga kommuner och landsting - Au Förbundsfullmäktige Region Västerbottens län beslutade att föreslå kommunerna och landstinget i Västerbottens län besluta, att Regionförbundet Västerbottens län ska vara regional kollektivtrafikmyndighet i enlighet med lagen om kollektivtrafik (SFS 2010:1065) fr o m Varje kommun och landsting i Västerbottens län ska således fatta beslut om var den regionala kollektivtrafikmyndigheten ska organiseras. Ett beslut om att Regionförbundet Västerbottens län ska vara regional kollektivtrafikmyndighet medför förändringar i förbundsordningen för Regionförbundet Västerbottens län. Dessa förändringar ska beslutas av Region Västerbottens samtliga medlemmars fullmäktigeförsamlingar. Förbundsfullmäktige rekommenderar därför kommunerna och landstinget i Västerbottens län att godkänna föreslagna förändringar och tillägg till förbundsordningen för Regionförbundet Västerbottens län, att gälla fr o m

22 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 22 Ks 228 (forts) Au 334 (forts) Dnr 11/Ks Regional kollektivtrafikmyndighet. ARBETSUTSKOTTETS FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSEN att godkänna föreslagna förändringar och tillägg till förbundsordningen för Regionförbundet Västerbottens län, att gälla fr o m Ks Förslag till ändringar och tillägg I förbundsordningen: Under 13, Förbundets uppgifter: Nya punkter x. Vara regional kollektivtrafikmyndighet för Västerbottens län i enlighet med lagen om kollektivtrafik (SFS 2010:1065) y. Ansvara för persontransporter enligt lagen (1997:736) om färdtjänst eller lagen (1997:735) om riksfärdtjänst i sådana kommuner som överlåtit sina uppgifter enligt någon av dessa lagar till förbundet i enlighet med 2 kap. 1 kollektivtrafiklagen. z. Efter överenskommelse med landstinget eller en kommun i länet, upphandla persontransport- och samordningstjänster för sådana transportändamål som kommunerna eller landstinget ska tillgodose samt samordna sådana transporttjänster i enlighet med 2 kap. 11 i kollektivtrafiklagen. Tillägg till 19 Täckning av kostnaderna för förbundets samlade verksamhet, förutom verksamhet enligt 13, punkterna x,y och z och 20 skall ske proportionellt efter antalet folkbokförda medlemmar i respektive kommun och landstinget den 1 november två år före verksamhetsåret. För täckande av kostnader avseende verksamhet enligt punkt 13, punkterna x,y och z ska varje medlem bidra för sådana verksamheter som man själv lämnat över. Komplettering av 13 punkt 14 Vara huvudman för Länstrafiken i Västerbottens AB (100%) Yttrande i ärendet avges av Åke Nilsson och Tommy Streling. KOMMUNSTYRELSENS FÖRSLAG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE att godkänna föreslagna förändringar och tillägg till förbundsordningen för Regionförbundet Västerbottens län, att gälla fr o m

23 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 23 Ks 229 Särsk.bilaga Au / Au 222 Dnr11/Ks Säkerhetsprogram för Vilhelmina kommun för perioden Ärendebeskrivning Au Kommunen skall i början av varje mandatperiod anta ett handlingsprogram för kommunens förebyggande och skadeavhjälpande åtgärder enligt Lagen om skydd mot olyckor. Kommunen skall också anta ett program enligt Lagen om Kommuners och Landstings åtgärder vid extra ordinära händelser. Vilhelmina kommun har tidigare valt att utforma ett samlat säkerhetsprogram enligt ovanstående lagrum. Säkerhetsprogrammet för Vilhelmina kommun gäller fram till och med Förslag till nytt säkerhetsprogram är upprättat och har processats fram av kommunens säkerhetsgrupp med räddningschef som processledare. Underlag för nytt säkerhetsprogram är utfall av lokal olycksstatistik från och reviderad risk och sårbarhetsanalys. Innan säkerhetsprogrammet antas av kommunfullmäktige måste de som berörs av programmet få möjlighet att yttra sig. Förslag till beslut: att sända säkerhetsprogrammet med bilagor på remiss för säkerhetsråd med berörda enligt följande: Länsstyrelsen Angränsande kommuner Västerbottens Läns Landsting Polisen Södra Lappland Politiska partier i Vilhelmina kommun. att samrådsyttranden skall ha inkommit till kommunen senast

24 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 24 Ks 229 (forts) Au 353 (forts) Au 222 (forts) Dnr11/Ks Säkerhetsprogram för Vilhelmina kommun för perioden ARBETSUTSKOTTET BESLUTAR att sända säkerhetsprogrammet med bilagor på remiss för säkerhetsråd med berörda enligt följande: Länsstyrelsen Angränsande kommuner Västerbottens Läns Landsting Polisen Södra Lappland Politiska partier i Vilhelmina kommun. att samrådsyttranden skall ha inkommit till kommunen senast Au Säkerhetsprogrammet har under perioden delgivits kranskommuner, polisen Vilhelmina, Landstinget och Länsstyrelsen i Västerbotten för yttrande. Länsstyrelsen har i sitt yttrande synpunkter på innehåll av säkerhetsprogram och risk och säkerhetsanalys. Övriga som haft möjlighet att yttra sig har inga synpunkter på upprättat säkerhetsprogram Ändringar har genomförts för att tillgodose tillsynsmyndigheten Länsstyrelsen i Västerbotten. Förslag till beslut 1. Att anta redovisad säkerhetsprogram med bilagor. 2. Att uppdra till kommunstyrelsen att inta närmare verksamhets riktlinjer för delplan 1 och Att uppdra till kommunchefen att upprätta praktiska anvisningar för delplan Förkasta redovisat säkerhetsprogram, ny inriktning och uppdrag.

25 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 25 Ks 229 (forts) Au 353(forts) Dnr11/Ks Säkerhetsprogram för Vilhelmina kommun för perioden ARBETSUTSKOTTETS FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSEN att anta upprättat förslag till säkerhetsprogram för perioden att uppdra till kommunstyrelsen att fastställa riktlinjer för delplan Ks Yttrande har inlämnats från Politiskt Alternativ. Tommy Streling yrkar som tillägg att en översyn av förmansjouren i fjälldalarna bör genomföras. Yttrandet avges vidare av Bengt Bergsten, Mikael Österberg och Åke Nilsson. Efter avslutad överläggning prövar ordföranden arbetsutskottets förslag. Efter genomförd omröstning finner ordförande att kommunstyrelsen beslutat bifalla arbetsutskottets förslag. Därefter tar ordförande upp Strelings tilläggsyrkande till behandling. Efter gjorda propositioner finner ordföranden att kommunstyrelsen avslagit Strelings yrkande. Tommy Streling reserverar sig mot beslutet. KOMMUNSTYRELSENS FÖRSLAG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE att anta upprättat förslag till säkerhetsprogram för perioden att uppdra till kommunstyrelsen att fastställa riktlinjer för delplan

26 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 26 Ks /34-38 Au 358 Dnr 11/Ks Budgetäskande för Ärendebeskrivning Au Vilhelmina kommuns förtroendevalda revisorer lämnar följande äskande för sin verksamhet Vi anser att en miniminivå för vårt sakkunnigbiträde är kr, för att revisionen ska kunna genomföra en lagstadgad insats. Förtroendevalda revisorers utbildning, arvodesersättning m m beräknas till kronor. Administrativa kostnader beräknas till kr Detta blir sammanlagd summa på kr för revisionen Vi anser att tidigare års anslagsnivå har varit alltför låg för att vi ska ha möjlighet att på ett säkert sätt kunna bedöma nämndernas verksamhet. Vi bifogar ett detaljerat budgetunderlag från föregående års äskande som fortfarande, i allt väsentligt, är lika aktuell. Om fullmäktigepresidiet så önskar står vi till förfogande för en träff i detta ärende. ARBETSUTSKOTTETS FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSEN Kommunstyrelsen beslutar att överlämna framställningen till kommunfullmäktige.

27 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 27 Ks 230 (forts) Dnr 11/Ks Budgetäskande för Ks KOMMUNSTYRELSENS FÖRSLAG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE att i budget 2012 anvisa totalt :- för verksamheten Revision. ----

28 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 28 Ks /39-41 Au 368 Dnr 11/Ks Riktlinjer för sponsring Vilhelmina kommun. Ärendebeskrivning Au Vilhelmina kommun får ibland förfrågan om att delta med sponsring av olika aktiviteter, idrottsutövare, föreningar, organisationer etc. F.n. saknar kommunen riktlinjer för detta varför ett förslag till riktlinjer framtagits. Näringsenhetens rekommendation till kommunstyrelsen att anta upprättade riktlinjer för sponsring i Vilhelmina kommun. ARBETSUTSKOTTETS FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSEN Kommunstyrelsen beslutar att anta upprättade riktlinjer för sponsring i Vilhelmina kommun. ARBETSUTSKOTTETS FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSEN att anta upprättade riktlinjer för sponsring i Vilhelmina kommun. Ks KOMMUNSTYRELSENS FÖRSLAG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE att anta upprättade riktlinjer för sponsring i Vilhelmina kommun.

29 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 29 Ks 232 Au 376 Au /43- Kfm 19 Dnr 11/Ks Motion angående Vilhelmina kommuns julklappar till anställda. Ärendebeskrivning Kfm Margaretha Löfgren (V) inkommer med motion ang. Vilhelmina kommuns julklappar till anställda. Katastroferna i världen ökar med en förfärande hastighet. Rapporter om krig, missväxt, översvämningar, torka, jordbävningar hör numera till dagsnyheterna. Och som alltid är det barnen som far mest illa. Vilhelmina kommun har sedan många år för att visa sin uppskattning och tacksamhet delat ut julklappar till sina anställda. Denna form av uppskattning har flitigt diskuterats under årens lopp, somliga har ifrågasatt kommunens/arbetsgivarens uppriktighet, några har varit ärligt glada åt sin julklapp, medan andra har varit kritiska till presentens innehåll. Vänsterpartiet föreslår att kommunens julklapp inte längre skall delas ut slentrianmässigt utan vara ett aktivt val från de anställda. Väljer jag att avstå från julklappen ska den summan som presenten kostar gå till ett i förväg bestämt ändamål tex BRIS, SOS barnbyar, Rädda Barnen eller liknande hjälpverksamhet. Pengarna ska således inte gå tillbaka till kommunkassan. Vi föreslår också att någon form av redovisning bör finnas, inte vem som skänker bort sin julklapp, men däremot hur många valde att avstå sin julklapp till förmån till ett välgörande ändamål. KOMMUNFULLMÄKTIGE BESLUTAR att överlämna motionen till kommunstyrelsen för beredning.

30 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 30 Ks 232 (forts) Au 376 (forts) Au 235 (forts) Dnr 11/Ks Motion angående Vilhelmina kommuns julklappar till anställda. Au ARBETSUTSKOTTET BESLUTAR att uppdra till kommunchefen att bereda ärendet. Au Förslag till motionssvar har upprättats. ARBETSUTSKOTTET BESLUTAR att överlämna ärendet till kommunstyrelsen utan eget yttrande. Ks Yttrande avges av Margaretha Löfgren och Bengt Bergsten. Tommy Streling begär ajournering. Yttrande avges av Katharina Hahlin KOMMUNSTYRELSEN BESLUTAR att ajournera sammanträdet under tio minuter. Efter det att överläggningen återupptagits yrkar Åke Nilsson att kommunstyrelsen bör föreslå kommunfullmäktige besluta att avslå motionen. Nilsson yrkar vidare att kommunfullmäktige bör anslå medel till en jullunch för kommunens anställda istället för julklappar.. Efter avslutad överläggning och gjorda propositioner finner ordföranden att kommunstyrelsen beslutat föreslå kommunfullmäktige att avslå motionen samt anvisa medel till en jullunch för kommunens anställda till ett värde av 100 kronor istället för julklappar. ---

31 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 31 Ks 232 (forts) Dnr 11/Ks Motion angående Vilhelmina kommuns julklappar till anställda. KOMMUNSTYRELSENS FÖRSLAG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE att avslå motionen att anvisa medel till en jullunch för kommunens anställda till ett värde av 100 kronor istället för julklappar.

32 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 32 Ks 233 Au 384 Dnr11/Ks Kungörandeannonsering för Ärendebeskrivning Au Kommunfullmäktige har beslutat att under 2011 införa kungörandeannonsering i Västerbottens Folkblad, Västerbottens Kuriren, Vilhelmina Aktuellt samt på Vilhelmina kommuns hemsida ARBETSUTSKOTTETS FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSEN att under 2012 införa kungörandeannonsering i Västerbottens Folkblad, Västerbottens Kuriren, Vilhelmina Aktuellt samt på Vilhelmina kommuns hemsida - Ks KOMMUNSTYRELSENS FÖRSLAG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE att under 2012 införa kungörandeannonsering i Västerbottens Folkblad, Västerbottens Kuriren, Vilhelmina Aktuellt samt på Vilhelmina kommuns hemsida -

33 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 33 Karl-Johan O Ekonomi Ks 234 Au /4- Au 418 Dnr 11/Ks Trappstegsforsen Ärendebeskrivning Au Kommunchefen uppger att Karten Funk och Bo Hansen har ambitioner att skapa en campingplats i anslutning till Trappstegsforsen. Detta kräver att detaljplan upprättas mm. ARBETSUTSKOTTET BESLUTAR Att uppdra till kommunchefen att bereda ärendet till arbetsutskottets sammanträde Au Diskussioner har förts med den som arrenderar Trappstegsforsen av Vattenfall. Han har för avsikt att göra en handelsplats för detta område med camping. För att säkerställa markanvändningen för detta område oavsett vem som arrenderar eller äger marken måste man detaljplanera området. Kostnad för att upprätta en detaljplan för Trappstegsforsen. Grundkarta Detaljplan Annonsering summa kr kr kr kr Suzanne och Karsten Funk samt Bo Hansen inkommer med skrivelse ang deras framtida planer för området samt deras önskemål om kommunal medverkan i vissa avseenden. ARBETSUTSKOTTET BESLUTAR att hänskjuta ärendet till kommunstyrelsen --

34 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 34 Ks 234 (forts) Dnr 11/Ks Trappstegsforsen Ks Åke Nilsson yrkar att kommunstyrelsen bör ur verksamhet 1329 anvisa :- för grundkarta och :- för halva kostnaden för detaljplanen. Yttrande avges av Katharina Hahlin, Tommy Streling, Elisabet Jonsson, Rickard Norberg, Mikael Österberg och Ewa Hed. Tommy Streling begär ajournering. KOMMUNSTYRELSEN BESLUTAR att ajournera sammanträdet mellan och efter det att sammanträdet återupptagits yrkar Tommy Streling att kommunstyrelsen bör anslå :- till grundkarta och annonsering. Exploatören får bekosta detaljplanen. Rickard Norberg yrkar bifall till Strelings förslag. Mikael Österberg yrkar bifall till Åke Nilssons förslag. Efter avslutad överläggning ställer ordföranden de två förslagen mot varandra. Efter genomförd omröstning finner ordförande att kommunstyrelsen beslutat bifalla Åke Nilssons förslag. KOMMUNSTYRELSEN BESLUTAR att ur verksamhet 1329 anvisa :- för grundkarta och :- för halva kostnaden för detaljplanen. Sanja Tadic (Fp), Rickard Norberg (KD), Katarina Hahlin (M) och Tommy Streling (PA) reserverar sig mot beslutet. ----

35 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 35 Ks 235 Au 424 Kfm 98 Ks 169 Au 301 Dnr11/Ks VA-taxa Ärendebeskrivning Au Kommunfullmäktige har senast fastställt avgifterna för vatten- och avloppstaxan. VA-taxan omfattar tre delar enligt följande: 1. Serviceavgift (erlägges en gång) 2. Grundavgift (erlägges årligen debiteras samtliga fastigheter) 3. Brukningsavgift (erlägges årligen debiteras samtliga fastigheter) Tekniska enheten föreslår att brukningsavgifterna höjs med 41 öre och grundavgiften höjs med 8,11,16 resp 34 kronor enligt sammanställning. Förslaget motsvarar en höjning med 2 %. Förslaget till va-taxa innebär följande: 1. Serviceavgift erlägges en gång i samband med anslutning av fastigheten till va-nätet och uttas med nedanstående belopp. Serviceavgift Bostadsfastighet 2011 Höjning a) en serviceavgift per fastighet avs serviceledning för - vattenförsörjning avlopp tillsammans b) en avgift per m2 enbart tätorten 5:91 -:12 c) en avgift per lägenhet

36 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 36 Ks 235 (forts) Au 424 (forts) Kfm 98 (forts) Ks 169 (forts) Au 301 (forts) Dnr11/Ks VA-taxa Annan fastighet 2011 Höjning serviceavgift per fastighet avs serviceledning för - vattenförsörjning avlopp tillsammans b) en avgift per m2 enbart tätorten 11:81 -:23 Till avgiften påföres lagstadgad mervärdesskatt. VA-taxa Grundavgift erlägges årligen och debiteras samtliga fastigheter med nedanstående belopp. Grundavgift Fastighet (samtliga) 2012 Ändring inkl merv.skatt en grundavgift per fastighet och år avs vatten och avlopp för - fastigheter med högst 1 lägenhet :- - fastigheter med ytterligare lgh 817/lgh :25 - fritidshus :- - ladugårdar :- - affärer o industri lgh 547:75/lgh : lgh 410/lgh :50 3. Brukningsavgift erläggs årligen och debiteras samtliga fastigheter med nedanstående belopp. Där noteras att för fastigheter utan vamätare uttas en schabloniserad förbrukningsavgift.

37 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 37 Ks 235 (forts) Au 424 (forts) Kfm 98 (forts) Ks 169 (forts) Au 301 (forts) Dnr11/Ks Va-taxa Brukningsavgift Fastigheter med va-mätare 2012 Ändring inkl.merv.skatt en brukningsavgift per m3 levererat renvatten för - vattenförsörjning 11:51 +-:23 14:39 - avlopp och spillvatten 8:96 +-:18 11:20 - tillsammans 20:47 +0:41 25:59 Fastigheter utan va-mätare En schabloniserad förbrukningsavgift per lägenhet och år för Fastigheter exkl. fritidshus 2012 Ändring inkl.merv.skatt - vattenförsörjning :- - spillvatten :- - tillsammans :- Fritidshus - vattenförsörjning 575:50 +11:50 719:50:- - spillvatten :- - tillsammans 1.023:50 +20: :50 Ladugårdar - vattenförsörjning :- ARBETSUTSKOTTETS FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSEN att fastställa va-taxa för år 2012 enligt förslag

38 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 38 Ks 235 (forts) Au 424 (forts) Kfm 98 (forts) Ks 169 (forts) Dnr11/Ks Va-taxa KOMMUNSTYRELSENS FÖRSLAG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE att fastställa va-taxa för år 2012 enligt förslag. Kfm Kommunstyrelsens ordförande Åke Nilsson meddelar att SKL har presenterat nya skatteberäkningar som visar att kommunens skatteintäkter beräknas minska med följande belopp de tre närmaste åren: kkr kkr kkr Nilsson uppger vidare att arbetet med att färdigställa delårsrapporten för augusti 2011 pågår. Åke Nilsson yrkar därför att kommunfullmäktige bör besluta att återremittera förslagen ang taxor och avgifter samt ärendet Budget till kommunstyrelsen för ytterligare beredning. Tommy Streling yrkar bifall till Åke Nilssons förslag. Efter avslutad överläggning och gjorda propositioner finner ordförande att kommunfullmäktige beslutat bifalla Nilssons yrkande att återremittera ärendet till kommunstyrelsen för ytterligare beredning. KOMMUNFULLMÄKTIGE BESLUTAR att återremittera ärendet till kommunstyrelsen för ytterligare beredning.

39 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 39 Ks 235 (forts) Au 424 (forts) Dnr11/Ks Va-taxa Au ARBETSUTSKOTTET BESLUTAR att hänskjuta ärendet till kommunstyrelsen utan eget förslag. Ks KOMMUNSTYRELSENS FÖRSLAG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE att fastställa va-taxa för år 2012, ökning 2 % enligt förslag

40 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 40 Ks 236 Au 425 Kfm ny bil 1 Ks /82-85 Au 302 Dnr11/Ks Renhållningstaxa för Ärendebeskrivning Au Kommunfullmäktige har beslutat om renhållningstaxa för år Nytt förslag till renhållningstaxa för Vilhelmina kommun för 2012 har upprättats. ARBETSUTSKOTTET BESLUTAR att ärendet får beredas vidare Ks Gva-ing Lars Sjölin uppger i skrivelse att den fasta avgiften bör höjas med 70:- och kilopriset med 35 öre för att budgeten ska balansera. KOMMUNSTYRELSENS FÖRSLAG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE att fastställa upprättat förslag till renhållningstaxa utan ytterligare höjning. Kfm KOMMUNFULLMÄKTIGE BESLUTAR att återremittera ärendet till kommunstyrelsen för ytterligare beredning. -

41 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 41 Ks 236 (forts) Au 425 (forts) Dnr11/Ks Renhållningstaxa för Au ARBETSUTSKOTTET BESLUTAR att hänskjuta ärendet till kommunstyrelsen utan eget förslag. Ks KOMMUNSTYRELSENS FÖRSLAG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE att höja nuvarande taxa med 70:- avseende den fasta kostnaden och med kilopriset med 35 öre. --

42 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 42 Ks 237 Au 426 Kfm 100 Ks 171 Au 303 Dnr11/Ks Kommunala musikskolan terminsavgifter 2012 Ärendebeskrivning Au Kommunfullmäktige har fastställt terminsavgifter för kommunala musikskolan Kultur- och utbildningsnämnden har , 2 beslutat att föreslå en höjning av terminsavgiften vid musikskolan till 590 kronor för 2012 ARBETSUTSKOTTETS FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSEN att fastställa terminsavgiften vid kommunala musikskolan 2012 till 590 kronor Ks KOMMUNSTYRELSENS FÖRSLAG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE att fastställa terminsavgiften vid kommunala musikskolan 2012 till 590 kronor Kfm KOMMUNFULLMÄKTIGE BESLUTAR att återremittera ärendet till kommunstyrelsen för ytterligare beredning -

43 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 43 Ks 237 (forts) Au 426 (forts) Dnr11/Ks Kommunala musikskolan terminsavgifter 2012 Au ARBETUTSKOTTETS FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSEN att fastställa terminsavgiften vid kommunala musikskolan 2012 till 590 kronor Ks KOMMUNSTYRELSENS FÖRSLAG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE att fastställa terminsavgiften vid kommunala musikskolan 2012 till 590 kronor

44 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 44 Ks 238 Au 427 Kfm Ks /86-87 Au 304 Dnr11/Ks Avgifter vid uthyrning av fritidsanläggningar och kommunala lokaler Ärendebeskrivning Au Kommunfullmäktige har beslutat om avgifter vid uthyrning av fritidsanläggningar och kommunala lokaler. Kultur- och utbildningsnämnden har , 23 beslutat att föreslå oförändrade taxor för 2012 att ändra text vad avser städning så att även sophanteringen åligger förhyraren att uppdra till avdelningschef Christer Staaf att se över taxorna vad avser upplåtandet till kommunens egen verksamhet. ARBETSUTSKOTTETS FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSEN att fastställa oförändrade taxor för år 2012 vid uthyrning av fritidsanläggningar och kommunala lokaler, att ändra text vad avser städning så att även sophanteringen åligger förhyraren Ks KOMMUNSTYRELSENS FÖRSLAG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE att fastställa oförändrade taxor för år 2012 vid uthyrning av fritidsanläggningar och kommunala lokaler, att sophanteringen åligger förhyraren

45 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 45 Ks (forts) Au 427 (forts) Kfm 101 (forts) Dnr11/Ks Avgifter vid uthyrning av fritidsanläggningar och kommunala lokaler Kfm KOMMUNFULLMÄKTIGE BESLUTAR att återremittera ärendet till kommunstyrelsen för ytterligare beredning Au ARBETSUTSKOTTETS FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSEN att fastställa oförändrade taxor för år 2012 vid uthyrning av fritidsanläggningar och kommunala lokaler, att ändra text vad avser städning så att även sophanteringen åligger förhyraren Ks KOMMUNSTYRELSENS FÖRSLAG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE att fastställa oförändrade taxor för år 2012 vid uthyrning av fritidsanläggningar och kommunala lokaler, att ändra text vad avser städning så att även sophanteringen åligger förhyraren

46 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 46 Ks 239 Au 428 Kfm 102 Ks 173 Au 305. Dnr11/Ks Simhallen avgifter 2012 Ärendebeskrivning Au Kommunfullmäktige har beslutat om avgifter för simhallen. Kultur-och utbildningsnämnden har , 3 beslutat att föreslå höjda taxor i simhallen enligt förslag. Nuvarande 2011 Förslag 2012 Vuxna (enskilda bad) 45 kr 45 kr Barn och ungdom, 5-18 år 30 kr 30 kr Pensionärer 30 kr 30 kr Säsongskort Familjekort 950 kr 950 kr (vårsäsong 1 jan - 31 maj) Säsongskort Familjekort 975 kr 975 kr (sommar-höst 1 juli - 31 dec) Säsongskort Vuxen (vårsäsong) 550 kr 550 kr Säsongskort Vuxen (sommar-höst)575 kr 590 kr Säsongskort Barn/Pensionärer 350 kr 350 kr (vårsäsong) Säsongskort Barn/Pensionärer 375 kr 390 kr (sommar-höst) Rabatthäfte (10 bad) 375 kr 375 kr Hyra av hela simhallen 1000 kr/timme 1200 kr/timme Hyra av terapibassängen 500 kr/timme 650 kr/timme Hyra av 25-metersbassäng 500 kr/timme 650 kr/timme Hyra av bubbelpoolen 400 kr/timme 650 kr/timme Handduk 25 kr 30 kr Hyra Badkläder 20 kr 20 kr Hänglås till skåp 40 kr 40 kr Priser per timme inklusive personal.

47 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 47 Ks 239 (forts) Au 428 (forts) Kfm 102 (forts) Ks 173 (forts) Au 305.(forts) Dnr11/Ks Simhallen avgifter ARBETSUTSKOTTETS FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSEN att fastställa taxor i simhallen 2012 i enlighet med kultur- och utbildningsnämndens förslag Ks KOMMUNSTYRELSENS FÖRSLAG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE att fastställa taxor i simhallen 2012 i enlighet med kultur- och utbildningsnämndens förslag Kfm KOMMUNFULLMÄKTIGE BESLUTAR att återremittera ärendet till kommunstyrelsen för ytterligare beredning. Au ARBETSUTSKOTTETS FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSEN att fastställa taxor i simhallen 2012 i enlighet med kultur- och utbildningsnämndens förslag

48 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 48 Ks 239.(forts) Dnr11/Ks Simhallen avgifter Ks KOMMUNSTYRELSENS FÖRSLAG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE att fastställa taxor i simhallen 2012 i enlighet med kultur- och utbildningsnämndens förslag

Göran Lidström, Sekr. Gunnel Karlsson Personalchef Lars Ekbäck Ekonomichef 198. Rickard Norberg BEVIS OM ANSLAG

Göran Lidström, Sekr. Gunnel Karlsson Personalchef Lars Ekbäck Ekonomichef 198. Rickard Norberg BEVIS OM ANSLAG VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(11) Plats och tid Förvaltningshuset, Onsdagen den 7 september 2011, kl. 15.00-17.00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Åke Nilsson, ordf. Anita Johansson Ewa Hed

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(5) Kommunstyrelsen

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(5) Kommunstyrelsen VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(5) Plats och tid Folkets hus, Måndagen den 16 december 2013, kl. 09.00 09.45 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Åke Nilsson, ordf. Anita Johansson Ewa Hed Gunilla

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(8) Kommunstyrelsen

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(8) Kommunstyrelsen VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(8) Plats och tid Folkets Hus, Tisdagen den 26 april 2011, kl. 08.00-08.45 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Åke Nilsson, ordf. Anita Johansson Ewa Hed Gunilla

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(12) Kommunstyrelsen

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(12) Kommunstyrelsen VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(12) Plats och tid Folkets Hus Måndagen den 15 februari 2010 kl. 09.00-10.50 Beslutande Maria Kristoffersson, ordf. Åke Nilsson Joakim Risberg Rickard Norberg Göran Hahlin

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(9) Kommunstyrelsen 2007-12-03. Ordförande... Gunnar Hörnlund BEVIS OM ANSLAG

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(9) Kommunstyrelsen 2007-12-03. Ordförande... Gunnar Hörnlund BEVIS OM ANSLAG VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(9) Plats och tid Fjällgården Saxnäs, Måndagen den 3 december 2007, kl. 09.45-10.00 Beslutande Övriga deltagande Gunnar Hörnlund, ordf. Joakim Risberg Rickard Norberg Conny

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(10) Kommunstyrelsen

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(10) Kommunstyrelsen VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(10) Plats och tid Folkets hus, onsdagen den 1 oktober 2014, kl 09.00 11.00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Åke Nilsson, ordf. Anita Johansson Gunilla Prång

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(6) Kommunstyrelsen

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(6) Kommunstyrelsen VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(6) Plats och tid Förvaltningshuset, Tisdagen den 20 december 2005, kl. 13.00-15.10 Beslutande Åke Nilsson, ordf. Lars Petersson Ewa Hed Anita Johansson Rickard Norberg Rune

Läs mer

Göran Lidström, sekr. Rickard Norberg

Göran Lidström, sekr. Rickard Norberg VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(12) Plats och tid Vilhelmina folkets hus, torsdagen 16 juni 2011 15.00-18.45 Beslutande Åke Nilsson, ordf. Ewa Hed Gunilla Prång Mikael Österberg Inga Jonsson Mikael Danielsson

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN Protokoll 1(8) Kultur- och utbildningsnämnden

VILHELMINA KOMMUN Protokoll 1(8) Kultur- och utbildningsnämnden VILHELMINA KOMMUN Protokoll 1(8) Plats och tid Hotell Wilhelmina, lilla konferensen, 2011-03-08, Kl 08.00-16.00 Beslutande Övriga deltagande Viveka Abramsson, Ordförande (S) Birgitta Ohlsson, (S) Joakim

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(14) Kommunstyrelsen

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(14) Kommunstyrelsen VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(14) Plats och tid Folkets Hus, onsdagen 8 maj 2019, kl. 15.50-16.30 Ajournering 16.05-16.10 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagande

Läs mer

Göran Lidström, sekr Karl-Johan Ottosson, kommunchef. Underskrift Sekreterare... 59-60 Göran Lidström. Justerande... Gunilla Prång Helen Gavelin

Göran Lidström, sekr Karl-Johan Ottosson, kommunchef. Underskrift Sekreterare... 59-60 Göran Lidström. Justerande... Gunilla Prång Helen Gavelin VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(9) Plats och tid Folkets Hus, Måndagen den 24 september 2012, kl. 15.00-17.15 Beslutande K G Abramsson, ordf. Tony Mannelqvist Åke Nilsson Inga Jonsson Maria Kristoffersson

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(6) Kommunstyrelsen

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(6) Kommunstyrelsen VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(6) Plats och tid Förvaltningshuset, tisdagen den 9 juli 2002, kl. 09.30-10.45. Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Agneta Lindström Berg, ordf. S Åke Nilsson Thord

Läs mer

Annika Andersson Maria Lundqvist Mikael Danielsson, Vma Per Vedbring , Margaretha Löfgren Joakim Sandqvist

Annika Andersson Maria Lundqvist Mikael Danielsson, Vma Per Vedbring , Margaretha Löfgren Joakim Sandqvist VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(111) Plats och tid Folkets Hus, måndagen den 28 november 2011, kl. 10.00-20.25 Beslutande K G Abramsson, ordf. Viveka Abramsson Åke Nilsson Tony Mannelqvist Tommy Streling

Läs mer

ARVODESREGLEMENTE Ersättning till förtroendevalda. Bergslagens kommunalteknik. Gäller fr o m 2015-01-01

ARVODESREGLEMENTE Ersättning till förtroendevalda. Bergslagens kommunalteknik. Gäller fr o m 2015-01-01 ARVODESREGLEMENTE Ersättning till förtroendevalda Bergslagens kommunalteknik Gäller fr o m 2015-01-01 BESTÄMMELSER OM EKONOMISKA FÖRMÅNER TILL FÖRTROENDEVALDA 1 Allmänna bestämmelser: Dessa bestämmelser

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(8) Kommunstyrelsen 2004-05-06

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(8) Kommunstyrelsen 2004-05-06 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(8) Kommunstyrelsen 2004-05-06 Plats och tid Förvaltningshuset, torsdagen den 6 maj 2004,. kl. 13.00-17.00. Beslutande Åke Nilsson, ordf. Lars Pettersson Eva Hed Anita Johansson

Läs mer

Reglemente för ersättning till förtroendevalda i Grums kommun för tiden

Reglemente för ersättning till förtroendevalda i Grums kommun för tiden REGLEMENTE Datum Antagen av Kommunfullmäktige Reviderad datum Paragraf 85 1(7) Reglemente för ersättning till förtroendevalda i Grums kommun för tiden 2015-2018 2(7) Reglemente för ersättning till förtroendevalda

Läs mer

Göran Lidström, sekr. Karl-Johan Ottosson, kommunchef. Per Vedbring och Jonny Kärkkäinen. Underskrift Sekreterare... 73-88 Göran Lidström

Göran Lidström, sekr. Karl-Johan Ottosson, kommunchef. Per Vedbring och Jonny Kärkkäinen. Underskrift Sekreterare... 73-88 Göran Lidström VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(63) Plats och tid Folkets Hus, Måndagen den 26 november 2012, kl. 10.00-16.35 Beslutande K G Abramsson, ordf. Inga Jonsson Åke Nilsson Mattias Ihrström Maria Kristoffersson

Läs mer

Göran Lidström, sekr. Karl-Johan Ottosson, kommunchef. Underskrift Sekreterare... 79-109 Göran Lidström

Göran Lidström, sekr. Karl-Johan Ottosson, kommunchef. Underskrift Sekreterare... 79-109 Göran Lidström VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(56) Plats och tid Folkets Hus, Måndagen den 29 augusti 2011 10.00-10.55 Beslutande Övriga deltagande K G Abramsson, ordf. Viveka Abramsson Åke Nilsson Tony Mannelqvist Tommy

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(97) Kommunfullmäktige 2004-06-21

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(97) Kommunfullmäktige 2004-06-21 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(97) Plats och tid Folkets Hus, Måndagen den 21 juni 2004, kl. 14.00-19.00 Beslutande K G Abramsson ordf Helen Gavelin Åke Nilsson Lars Petersson Gunnar Hörnlund Joakim Risberg

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING HÖGANÄS KOMMUN Ersätter KFS 2011:12 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2011:40 BESTÄMMELSER OM EKONOMISKA FÖRMÅNER TILL FÖRTROENDEVALDA ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Förtroendeuppdrag som omfattas av bestämmelserna

Läs mer

REGLEMENTE FÖR ERSÄTTNING TILL KOMMUNALA FÖRTROENDEVALDA

REGLEMENTE FÖR ERSÄTTNING TILL KOMMUNALA FÖRTROENDEVALDA REGLEMENTE FÖR ERSÄTTNING TILL KOMMUNALA FÖRTROENDEVALDA Reglementet är antaget av kommunfullmäktige 1992-02-24, 3 att gälla fr o m 1992-01-01 Reviderat av kommunfullmäktige 2014-12-10, 171 1 Bestämmelser

Läs mer

30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 8 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 8 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2010-11-24 205 Plats och tid Nora Stadshotell 2010-11-24 kl 18.00-19.00 Beslutande 30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 8 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN Protokoll 1(12) Kultur- och utbildningsnämnden

VILHELMINA KOMMUN Protokoll 1(12) Kultur- och utbildningsnämnden VILHELMINA KOMMUN Protokoll 1(12) Plats och tid Vilhelmina Folkets hus, rum 1, 2011-04-14 Kl 13.00-16.00 Beslutande Viveka Abramsson, Ordförande (S) Birgitta Ohlsson, (S) Joakim Sandqvist, (S) Bengt Göran

Läs mer

Riktlinjer för arvoden och ersättningar till förtroendevalda

Riktlinjer för arvoden och ersättningar till förtroendevalda Riktlinjer för arvoden och ersättningar till förtroendevalda Dokumenttyp Riktlinje Dokumentansvarig Kanslichef Dokumentinformation Fastställt av Kommunfullmäktige Beslutsdatum 2014-09-24 74 Förvaring Castor

Läs mer

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Ersätter Utbytt den Sign 1:1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Förtroendeuppdrag som omfattas av bestämmelserna 1 Dessa bestämmelser gäller för förtroendevalda som avses i 4 kap 1 kommunallagen (1991:900). För förtroendevalda

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 114 Plats och tid Kulturhuset Björnen kl 19.00-20.20 Beslutande Enligt sammanträdeslista, Bilaga A Övriga närvarande Ulf Carlsson (m) Ewa Rawlings-Olsson Ulf Cronbring (s) Ulf Strömstedt,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2015 06 24 1 av 7 Plats och tid: Beslutande: Övriga närvarande: Kommunkontoret i Båstad, onsdagen den 24 juni, kl. 17.00 17.35 i Astrakanen. Bo Wendt (BP), Ordförande Gösta Gebauer (C), 1:e vice ordförande

Läs mer

REGLEMENTE RÖRANDE ARVODEN OCH ERSÄTTNINGAR TILL FÖRTROENDEVALDA FR O M 2003-01-01 1. Årsarvode till ordförande och vice ordförande Arvode enligt denna punkt avser ersätta den förtroendevalde för nämndsarbete

Läs mer

Bestämmelser om ersättning till kommunala förtroendevalda

Bestämmelser om ersättning till kommunala förtroendevalda FÖRFATTNING 5.1 Antagen av kommunfullmäktige 126/06 Bestämmelser om ersättning till kommunala förtroendevalda Bestämmelser om ersättningar till kommunalt förtroendevalda att tillämpas fr o m 2007-01-01,

Läs mer

Bestämmelser om ersättning till kommunala förtroendevalda

Bestämmelser om ersättning till kommunala förtroendevalda FÖRFATTNING 5.1 Antagen av kommunfullmäktige 101/10 Ändring av kommunfullmäktige 211/12, 120/13, 181/14 Bestämmelser om ersättning till kommunala förtroendevalda Bestämmelser om ersättningar till kommunalt

Läs mer

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6)

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Plats och tid: Kommunkontoret, Astrakanen, klockan 17.30-17.35 Beslutande: Anette Åkesson (m) ordförande Bertil Mattsson (bp) Rune Andersson (c), tjg.ers. för Kurt Nilsson

Läs mer

REGLEMENTE MILJÖNÄMND

REGLEMENTE MILJÖNÄMND REGLEMENTE MILJÖNÄMND Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell beskaffenhet

Läs mer

PROTOKOLL 1(19) Sammanträdesdatum

PROTOKOLL 1(19) Sammanträdesdatum 1(19) Plats och tid: Mötesrum Hövdingasalen, kl 08:30-09:20 Beslutande och tjänstgörande ersättare: Närvarande ersättare och övriga deltagande: Mikael Berglund (S), ordf Dan Björk (M) Isabell Korn (M)

Läs mer

BOTKYRKA KOMMUN Författningssamling

BOTKYRKA KOMMUN Författningssamling Sid 1 (7) REGLEMENTE FÖR ERSÄTTNING TILL FÖRTROENDEVALDA Tillämpningsområde 1 Reglementet gäller för ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och kommunens övriga nämnder samt i beredningar,

Läs mer

ARVODESREGLEMENTE Bestämmelser om ekonomiska förmåner till förtroendevalda

ARVODESREGLEMENTE Bestämmelser om ekonomiska förmåner till förtroendevalda ARVODESREGLEMENTE Bestämmelser om ekonomiska förmåner till förtroendevalda Hofors kommun reviderad av KF 62/2013-06-10 Reviderad av KF 81/2013-09-16 Arvodesreglementet gäller från och med 2014-01-01 1

Läs mer

Bestämmelser om ersättning till kommunalt förtroendevalda

Bestämmelser om ersättning till kommunalt förtroendevalda KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING G 1 1(7) Gäller från Diarienummer 2015-01-01 2014/1201 024 Antagen: kommunfullmäktige 1991-12-16 och ändrad senast 2014-12-15 143 (ersätter: KS AU 2014-11-05 216) Bestämmelser

Läs mer

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 12 oktober 1998 kl 19 00-19 30. Se bifogad närvarolista

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 12 oktober 1998 kl 19 00-19 30. Se bifogad närvarolista AB VALLENTUNA KOMMUN Kommunfullmäktige 1998-10-12 1(12) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-01-13 0 Innehållsförteckning Ärende 1 Information från barn- och ungdomssamordnaren... 2 2 Yttrande angående laglighetsprövning enligt kommunallagen angående socialnämndens beslut Överenskommelse

Läs mer

Bestämmelser om ekonomiska ersättningar till förtroendevalda i Valdemarsviks kommun

Bestämmelser om ekonomiska ersättningar till förtroendevalda i Valdemarsviks kommun Bestämmelser om ekonomiska ersättningar till förtroendevalda i Valdemarsviks kommun Fastställda av kommunfullmäktige 2015-06-01, 48. 1. Allmänna bestämmelser 2. Ersättningsformer 3. Ersättningsberättigade

Läs mer

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETS- NÄMNDEN I MORA

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETS- NÄMNDEN I MORA REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETS- NÄMNDEN I MORA Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som

Läs mer

Bestämmelser för ekonomiska ersättningar till förtroendevalda i Valdemarsviks kommun

Bestämmelser för ekonomiska ersättningar till förtroendevalda i Valdemarsviks kommun KS-SA.2019.13 1(6) Bestämmelser för ekonomiska ersättningar till förtroendevalda i Valdemarsviks kommun Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-01 48 Senast reviderad: 2019-03-25 34/19 Giltig från och med:

Läs mer

BESTÄMMELSER OM EKONOMISKA FÖRMÅNER 6:04:1-10 TILL FÖRTROENDEVALDA

BESTÄMMELSER OM EKONOMISKA FÖRMÅNER 6:04:1-10 TILL FÖRTROENDEVALDA BESTÄMMELSER OM EKONOMISKA FÖRMÅNER 6:04:1-10 TILL FÖRTROENDEVALDA Fastställda av kommunfullmäktige 2006-08-29, 70 med ändring 2006-11-28, 100 o 106, att gälla fr o m 2007-01-01 samt ändring 2010-12-21,

Läs mer

Arvodesbestämmelser och övriga ersättningar för förtroendevalda i Kils kommun

Arvodesbestämmelser och övriga ersättningar för förtroendevalda i Kils kommun KOMMUNFULLMÄKTIGE ARVODESBESTÄMMELSER 2014-09-18 Arvodesbestämmelser och övriga ersättningar för förtroendevalda i Kils kommun I kommunallagen (1991:900) finns de grundläggande bestämmelserna om ersättning

Läs mer

REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA SERVICENÄMNDEN I ÄLVDALEN, LÖN

REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA SERVICENÄMNDEN I ÄLVDALEN, LÖN REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA SERVICENÄMNDEN I ÄLVDALEN, LÖN Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(26) Kommunstyrelsen

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(26) Kommunstyrelsen VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(26) Plats och tid Folkets Hus, måndag den 17 juni 2019, kl. 08.00-09.05 Beslutande Tjänstgörande ersättare Annika Andersson (C), ordförande Mattias Ihrström (C) Monica Nilsson

Läs mer

Kfm 84 Ks 241 Au 367 Dnr 10/Ks344 940 Nyemission Cloudberry Village AB. Ett förslag har framtagits som innebär

Kfm 84 Ks 241 Au 367 Dnr 10/Ks344 940 Nyemission Cloudberry Village AB. Ett förslag har framtagits som innebär VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 28 Ekonomi Karl-Johan O Kfm 84 Ks 241 Au 367 Dnr 10/Ks344 940 Ärendebeskrivning Au 2010-10-20 Kommunchefen redovisar i PM 2010-10-18 sammanfattningsvis följande: Förberedelser

Läs mer

30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2009-02-25 1 Plats och tid Församlingshemmet, 2009-02-25 kl 19.00-19.15 Beslutande 30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

Plats och tid Husaren, Kumla Folkets hus onsdagen den 22 april 1992, kl 17.00-17.40

Plats och tid Husaren, Kumla Folkets hus onsdagen den 22 april 1992, kl 17.00-17.40 1 KUMLA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 1992-04-22 Plats och tid Husaren, Kumla Folkets hus onsdagen den 22 april 1992, kl 17.00-17.40 Beslutande Sven-Ove Cederstrand, ordf

Läs mer

PROTOKOLL Tillägg till den gemensamma lönenämndens reglemente - sammanträden på distans KS-2015/533

PROTOKOLL Tillägg till den gemensamma lönenämndens reglemente - sammanträden på distans KS-2015/533 Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2015-10-19 215 Tillägg till den gemensamma lönenämndens reglemente - sammanträden på distans KS-2015/533 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att

Läs mer

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN 1(7)

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN 1(7) REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN 1(7) I anslutning till vad i skollagen och socialtjänstlagen är föreskrivet om den kommunala organisationen för skolan respektive barnomsorgen skall följande gälla

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(14) Kommunstyrelsen

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(14) Kommunstyrelsen VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(14) Plats och tid Folkets hus, tisdagen 17 februari 2015, kl. 08.00 16.15 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Åke Nilsson, ordförande Suzanne Sellin Magnus Johansson

Läs mer

Annika Andersson Joakim Sandqvist Margaretha Löfgren Maria Lundqvist Viveka Abramsson Kenneth Jacobsson. Anita Johansson och Jonny Kärkkäinen

Annika Andersson Joakim Sandqvist Margaretha Löfgren Maria Lundqvist Viveka Abramsson Kenneth Jacobsson. Anita Johansson och Jonny Kärkkäinen VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(35) Plats och tid Folkets Hus, tisdag den 26 april 2011, kl. 10.00-15.30 Beslutande K G Abramsson, ordf Tony Mannelqvist Åke Nilsson Inga Jonsson Maria Kristoffersson Mattias

Läs mer

Förbundsordning 2011-01-01

Förbundsordning 2011-01-01 1 Förbundsordning 2011-01-01 2 FÖRBUNDSORDNING för Regionförbundet Uppsala län Fr.o.m. 2003-01-01 Reviderad 2004-07-01; 2005-07-01; 2007-01-01; 2011-01-01 Förbundet är ett Kommunalförbund enligt Kommunallagen

Läs mer

Landstingsfullmäktige 99-114

Landstingsfullmäktige 99-114 PROTOKOLL 1(7) Diarienummer Plats: Rosensalen, Rosenlunds vårdcentrum Närvarande: Se upprop 100 99 Öppnande Landstingsfullmäktiges ordförande Hans Rocén förklarar med ett hälsningstal landstingsfullmäktiges

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING Beslut: 2014 11 24 164 Dnr: 2013/258 Sid: 1

FÖRFATTNINGSSAMLING Beslut: 2014 11 24 164 Dnr: 2013/258 Sid: 1 Beslut: 2014 11 24 164 Dnr: 2013/258 Sid: 1 REGLEMENTE FÖR ERSÄTTNING TILL FÖRTROENDEVALDA 1 Grundläggande bestämmelser Reglementet gäller för kommunens förtroendevalda, som avses i 4 kap. 1 kommunallagen

Läs mer

Göran Lidström, sekr. Karl-Johan Ottosson, kommunchef. Helen Gavelin BEVIS OM ANSLAG

Göran Lidström, sekr. Karl-Johan Ottosson, kommunchef. Helen Gavelin BEVIS OM ANSLAG VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(97) Plats och tid Förvaltningshuset, Onsdagen den 7 november 2012, kl. 10.00-18.20 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Åke Nilsson, ordf. Anita Johansson Ewa Hed

Läs mer

Allmänna bestämmelser

Allmänna bestämmelser Bestämmelser om ekonomiska ersättningar mm till förtroendevalda i Mora kommun Gäller fr o m 2007-01-01 2006-11-15 Sida 1/8 Dnr 2006/66 101 Beslut i kommunfullmäktige 2006-11-27 106 Allmänna bestämmelser

Läs mer

BESTÄMMELSER OM ERSÄTTNINGAR OCH ARVODEN TILL FÖRTROENDEVALDA I FALKENBERGS KOMMUN

BESTÄMMELSER OM ERSÄTTNINGAR OCH ARVODEN TILL FÖRTROENDEVALDA I FALKENBERGS KOMMUN BESTÄMMELSER OM ERSÄTTNINGAR OCH ARVODEN TILL FÖRTROENDEVALDA I FALKENBERGS KOMMUN 2015-2018 Fastställd av kommunfullmäktige 2014-06-24 235 med ändring 2014-12-16 235 BESTÄMMELSER OM ERSÄTTNINGAR OCH ARVODEN

Läs mer

Göran Lidström, Sekr Karl-Johan Ottosson, kommunchef

Göran Lidström, Sekr Karl-Johan Ottosson, kommunchef VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(84) Plats och tid Förvaltningshuset, Onsdagen den 28 mars 2012, kl. 10.00-18.20 Beslutande Åke Nilsson, ordf. 10.00-15.45 Anita Johansson Ewa Hed Gunilla Prång, ordf. 15.45

Läs mer

Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan. Eva Olsson (fp) ers f Kenneth Carlsson (fp) Rune Månsson (s) Magnus Malm (m)

Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan. Eva Olsson (fp) ers f Kenneth Carlsson (fp) Rune Månsson (s) Magnus Malm (m) 1(1) Plats och tid: 13.00 16.30 Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan Beslutande: Närvarande ej tjänstgörande ersättare Olle Hagström Bo Johansson Zaid Långström (s) ordf Ann Marie

Läs mer

REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA NÄMNDEN FÖR SOCIAL MYNDIGHETSUTÖVNING

REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA NÄMNDEN FÖR SOCIAL MYNDIGHETSUTÖVNING REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA NÄMNDEN FÖR SOCIAL MYNDIGHETSUTÖVNING Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning.

Läs mer

REGLEMENTE FÖR VALNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR VALNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR VALNÄMNDEN Gällande från den 1 januari 2015 Fastställt av kommunfullmäktige den 22 september 2014, 112 REGLEMENTE FÖR VALNÄMNDEN VALNÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE 1 Huvuduppgifter Valnämnden

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Regler för ersättning till förtroendevalda med flera Antagna av fullmäktige 2010-12-15, 136 att gälla fr.o.m. 2011-01-01 Reviderade av fullmäktige 2011-06-15, 90 att gälla fr.o.m. 2011-07-01 Reviderade

Läs mer

ÖVERKALIX KOMMUN. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2018-IO-29

ÖVERKALIX KOMMUN. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2018-IO-29 ÖVERKALIX 2018-IO-29 Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Måndagen den 29 oktober 2018, kl.09.00-09.30, sammanträdesrum 2, kommunförvaltnihgeri- Mikael Larsson (v) Anne Jakobsson (s) Sarah Karlsson

Läs mer

REGLEMENTE FÖR MORA ORSA MILJÖNÄMND

REGLEMENTE FÖR MORA ORSA MILJÖNÄMND REGLEMENTE FÖR MORA ORSA MILJÖNÄMND Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell

Läs mer

Reglemente för ekonomiska ersättningar för förtroendevalda i Melleruds kommun

Reglemente för ekonomiska ersättningar för förtroendevalda i Melleruds kommun Reglemente för ekonomiska ersättningar för förtroendevalda i Melleruds kommun Antaget av kommunfullmäktige den 25 september 2019, 118. Gäller från och med den 1 november 2019 Innehållsförteckning Förtroendeuppdrag

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 1, kl 13.00-13.25 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2007-03-28 1 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bo-Anders Thornberg (m) ordf Lars Olsson

Läs mer

Reglemente för räddningsnämnden för Gislaveds och Gnosjö kommuner

Reglemente för räddningsnämnden för Gislaveds och Gnosjö kommuner Reglemente för räddningsnämnden för Gislaveds och Gnosjö kommuner Reglementet antogs första gången av kommunfullmäktige i Gislaveds kommun den 21 juni 2010 och av kommunfullmäktige i Gnosjö kommun den

Läs mer

REGLEMENTE SERVICENÄMNDEN I ÄLVDALEN

REGLEMENTE SERVICENÄMNDEN I ÄLVDALEN REGLEMENTE SERVICENÄMNDEN I ÄLVDALEN Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell

Läs mer

Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Reglemente för utbildningsnämnden Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Utbildningsnämndens verksamhetsområde 1 Nämnden ansvarar för det

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2004-12-02 1 Plats och tid Norra Station, sal 1, kl 15.00-15.35, information -16.30 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bengt Andersson (s) ordf Lars Olsson

Läs mer

Reglemente för Socialnämnden

Reglemente för Socialnämnden Avskrift Reglemente för Socialnämnden Utöver vad som föreskrivs om övriga nämnder i Kommunallagen samt vad som föreskrivs i speciallagstiftning gäller bestämmelser i detta reglemente. Sakområde 1 Socialnämnden

Läs mer

Förbundsordning för Kommunalförbundet Sörmlands kollektivtrafikmyndighet

Förbundsordning för Kommunalförbundet Sörmlands kollektivtrafikmyndighet Förbundsordning för Kommunalförbundet Sörmlands kollektivtrafikmyndighet 1 Förbundets namn Förbundets namn är Kommunalförbundet Sörmlands kollektivtrafikmyndighet. 2 Förbundets säte Förbundet har sitt

Läs mer

REGLEMENTE FÖR ERSÄTTNING TILL FÖRTROENDEVALDA

REGLEMENTE FÖR ERSÄTTNING TILL FÖRTROENDEVALDA REGLEMENTE FÖR ERSÄTTNING TILL FÖRTROENDEVALDA 1 Tillämpningsområde Detta reglemente gäller för: a) Kommunfullmäktige b) Av kommunfullmäktige vald ledamot i kommunal styrelse, nämnd, kommitté, beredningsorgan,

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 95:1

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 95:1 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 95:1 Kf 116/1995 Dnr Ks 2012/132 Dnr 1995.348-102 REGLEMENTE FÖR VALBEREDNINGSNÄMNDEN I TOMELILLA KOMMUN Utöver vad som sägs i kommunallagen för nämnder

Läs mer

HÖRBY KOMMUN Författningssamling

HÖRBY KOMMUN Författningssamling REGLEMENTE FÖR ERSÄTTNING TILL FÖRTROENDEVALDA 1 Grundläggande bestämmelser Reglementet gäller för kommunens förtroendevalda, som avses i 4 kap. 1 kommunallagen (1991:900) d.v.s. ledamöter och ersättare

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(18) Kommunstyrelsen 2009-02-23

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(18) Kommunstyrelsen 2009-02-23 VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(18) Plats och tid Folkets Hus, måndagen den 23februari 2009, kl. 11.30-12.10. Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Gunnar Hörnlund, ordf. Joakim Risberg Rickard

Läs mer

REGLEMENTE FÖR ERSÄTTNING TILL KOMMUNALA FÖRTROENDEVALDA

REGLEMENTE FÖR ERSÄTTNING TILL KOMMUNALA FÖRTROENDEVALDA REGLEMENTE FÖR ERSÄTTNING TILL KOMMUNALA FÖRTROENDEVALDA Reglementet är antaget av kommunfullmäktige 1992-02-24, 3 att gälla fr o m 1992-01-01 Reviderat av kommunfullmäktige 2018-12-12, 120 1 Bestämmelser

Läs mer

Bestämmelser om ekonomisk ersättning till förtroendevalda för 2014

Bestämmelser om ekonomisk ersättning till förtroendevalda för 2014 Bestämmelser om ekonomisk ersättning till förtroendevalda för 2014 1 Förtroendeuppdrag som omfattas av bestämmelserna Dessa bestämmelser gäller för ledamöter och tjänstgörande ersättare i nämnder och fullmäktigeberedningar

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum 1(13) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 13.30-14.35 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Jan Zielinski (S) Fredrik Jönsson (C), ordf Teddy Nilsson (SD), vice ordf Olof Röstin (M)

Läs mer

g SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-06-23 1 (6) Personalutskottet Yoomi Renström (S), ordförande Mikael Jonsson (M) Björn Mårtensson (C) Jennie Forsblom (KD)

g SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-06-23 1 (6) Personalutskottet Yoomi Renström (S), ordförande Mikael Jonsson (M) Björn Mårtensson (C) Jennie Forsblom (KD) 2015-06-23 1 (6) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum B, måndag 1 juni 2015, kl. 13.00 14.30. Ledamöter Tjänstgörandeersättare Övriga närvarande Yoomi Renström (S), ordförande Mikael Jonsson (M)

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1979:411) om ändringar i Sveriges indelning i kommuner och landsting; SFS 2016:740 Utkom från trycket den 27 juni 2016 utfärdad den 16 juni 2016. Enligt

Läs mer

KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN

KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN 1 (1) KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN 2014-01-30 VÄLKOMMEN Kommunstyrelsen i Höganäs kommun kallas till sammanträde. Datum och tid: 2014-01-30, kl 17:45 Plats: Stadshuset, Sessionssalen Ledamot som är förhindrad

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 1, kl 13.30-14.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2007-09-19 1 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bo-Anders Thornberg (m) ordf Jan Nilsson

Läs mer

Sammanträde i kommunstyrelsen

Sammanträde i kommunstyrelsen Kommunstyrelsen KALLELSE KUNGÖRELSE Sammanträde i kommunstyrelsen Tid och plats för sammanträde Måndagen den 10 november 2014, kl. 13.00. Lockvattnet, Västra Storgatan 15, Gnesta Gruppmöten Majoriteten

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses arbetsutskott Sammanträdesdatum (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses arbetsutskott Sammanträdesdatum (7) 2011-03-09 1 (7) Plats och tid Onsdag den 9 mars kl. 08.50 09.00 Plats ande Ledamöter Glasriket, Videum Science Park, P G Vejdes väg 15, Växjö Roland Gustbée (m) ordförande Carina Bengtsson (c) Suzanne

Läs mer

Arvodesreglemente för förtroendevalda i Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon Internet och fax Giro och org.nr

Arvodesreglemente för förtroendevalda i Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon Internet och fax Giro och org.nr Datum Sida 2016-01-18 1 (5) Arvodesreglemente för förtroendevalda i Sunne kommun KS2014/327/01 KS2016/12/01 Antaget av kommunfullmäktige 2014-12-15, 107 och reviderat 2016-02-29, kf 14 Postadress Besöksadress

Läs mer

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige 16 (60) Kf 140 Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige beslutade 2012-06-25 122 bland annat om förändringar i kommunens nämndorganisation. Förändringarna avsåg antalet

Läs mer

Samverkansnämnden personal. Tranemo kommun och Svenljunga kommun. Reglementet antogs 2014-12-15, 163 av kommunfullmäktige i Tranemo

Samverkansnämnden personal. Tranemo kommun och Svenljunga kommun. Reglementet antogs 2014-12-15, 163 av kommunfullmäktige i Tranemo REGLEMENTE Samverkansnämnden personal Tranemo kommun och Svenljunga kommun Reglementet antogs 2014-12-15, 163 av kommunfullmäktige i Tranemo Reglementet antogs 2014-12-15, 150 av kommunfullmäktige i Svenljunga

Läs mer

Regionförbundet Örebro län. Arvoden och ersättningar beslutad den 2006-03-30

Regionförbundet Örebro län. Arvoden och ersättningar beslutad den 2006-03-30 Regionförbundet Örebro län Arvoden och ersättningar beslutad den 2006-03-30 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Tillämpningsområde 2 Ersättningsberättigade sammanträden och förrättningar 2 Former för ersättning 2 Årsarvode

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING Beslut: KF Dnr: Ks 2014/180 Sid: 1

FÖRFATTNINGSSAMLING Beslut: KF Dnr: Ks 2014/180 Sid: 1 Beslut: KF 2014-06-23 91 Dnr: Ks 2014/180 Sid: 1 REGLEMENTE FÖR VA/GIS NÄMNDEN HÖÖR OCH HÖRBY Antaget av kommunfullmäktige i Höörs kommun den 24 september 2014 5 9, och i Hörby kommun den 23 juni 2014

Läs mer

Heby kommuns författningssamling

Heby kommuns författningssamling Heby kommuns författningssamling KOMMUNFULLMÄKTIGE ISSN 2000-043X HebyFS 2010:13 Infördes i författningssamlingen den 16 november 2010 Reglemente för beredningen för miljö- och samhällsbyggnadsfrågor;

Läs mer

Reglemente för överförmyndarnämnden för Motala, Mjölby, Vadstena och Ödeshögs kommuner

Reglemente för överförmyndarnämnden för Motala, Mjölby, Vadstena och Ödeshögs kommuner Kommunal författningssamling Reglemente för överförmyndarnämnden för Motala, Mjölby, Vadstena och Ödeshögs kommuner Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige i Motala kommun Diarienummer: 14/KS 0024

Läs mer

Reglemente för socialnämnden i Norrtälje kommun

Reglemente för socialnämnden i Norrtälje kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Reglemente för socialnämnden i Norrtälje kommun Antaget i kommunfullmäktige 2010-12-13, 224 1 2011-01-01 Socialnämnden version 0 1/8 Reglemente för socialnämnden i Norrtälje kommun

Läs mer

3. Fyllnadsval efter Lars-Ingvar Ljungman som ordförande i Vellinge Stadsnät AB

3. Fyllnadsval efter Lars-Ingvar Ljungman som ordförande i Vellinge Stadsnät AB 2018-12-05 1 (29) Ek, Lena Enhetschef Sammanträdesdatum 2018-12-12 Plats Kommunhuset, Måkläppen Tid 18:00 På kommunfullmäktiges sammanträde kommer priser och stipendier att delas ut. Ärendelista 1. Upprop

Läs mer

REGLEMENTE TEKNISKA NÄMNDEN

REGLEMENTE TEKNISKA NÄMNDEN REGLEMENTE TEKNISKA NÄMNDEN Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden fullgör kommunens uppgifter inom fritids- och kulturområdet.

Kultur- och fritidsnämnden fullgör kommunens uppgifter inom fritids- och kulturområdet. Reglemente för kultur- och Kultur- och verksamhetsområde 1 Kultur- och fullgör kommunens uppgifter inom fritids- och kulturområdet. I nämndens uppgifter ingår att - stimulera till ett brett fritids-, och

Läs mer

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare Kommunfullmäktige 2009-05-27 65 Plats och tid Församlingshemmet, 2009-05-27 kl 19.00-19.30 Beslutande 27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande

Läs mer

Reglemente för barn- och utbildningsnämnden

Reglemente för barn- och utbildningsnämnden Kommunal författningssamling A 9 Dnr 2010/887.110 Reglemente för barn- och utbildningsnämnden Gäller från: 2011-01-01 Antagen: kommunfullmäktige 1995-10-30 154 och ändrad senast i kommunfullmäktige 2010-12-06

Läs mer