Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download ""

Transkript

1

2 1 (8) Överenskommelse mellan Region Östergötland, Hälso- och sjukvårdsnämnden och Centrum för Hälso- och Vårdutveckling

3 2 (8) 1. Parter Uppdragsgivare Landstinget i Östergötland, Hälso- och sjukvårdsnämnden Kontaktperson: Henning Sand Telefon: E-post: Henning.Sand@regionostergotland.se Uppdragstagare Centrum för hälso- och vårdutveckling (CHV) Kontaktperson: Annica Öhrn Telefon: E-post: Annica.Ohrn@regionostergotland.se 2. Överenskommelsens syfte Denna överenskommelse mellan hälso- och sjukvårdsnämnden (nedan kallat nämnden) och Centrum för hälso- och vårdutveckling (nedan kallat CHV) syftar till att beskriva och reglera de delar av CHV:s verksamhet, för vilka nämnden har ett övergripande ansvar, nämligen folkhälsoarbetet, smittskyddsarbetet, det vårdhygienska arbetet, sjukskrivning och rehabiliteringsarbetet samt det arbete som utförs inom den sydöstra sjukvårdsregionen; Regionalt Cancercentrum Sydöst (RCC), Registercentrum Sydöst (RCSO), Regionalt kompetenscentrum sällsynta diagnoser (CSD). 3. Omfattning Åtagande CHV är ett samlat kunskaps- och kompetenscentrum som ska vara stöd till regionledningen och regionens verksamheter genom att bidra till regionens vision Drivkraft för hållbarutveckling och livskvalitet. Till grunduppdraget, kan tilläggsuppdrag komma. Tilläggsuppdrag kommer företrädesvis direkt från eller via hälso- och sjukvårdsdirektör och/eller produktionsenhetschef på CHV. CHV har även uppdrag och ersättning från Regionstyrelsen inom områdena strategisk verksamhetsutveckling, projektledning, utredning/analys, utbildning, test och innovation samt patientnämndens kansli men dessa uppdrag regleras inte inom denna överenskommelse. CHV ska bidra med kunskap, stöd och spetskompetens och utifrån ett kundoch helhetsperspektiv arbeta med frågor, uppdrag och processer som bidrar till en säker, effektiv vård och bättre hälsa. Utbildningar och nätverk ska finansieras via självkostnadspris såvida inte annat är avtalat med HSN. CHV ska omvärldsbevaka inom alla delar av grunduppdraget såväl internationellt, nationellt, regionalt som lokalt i Östergötland. I omvärldsbevakningen ingår att delta i aktuella nätverk såväl lokala, regionala, nationella och vid behov internationella.

4 3 (8) CHV ska bidra till att initiera nya satsningar, om möjligt i samarbete med interna och externa aktörer, initiera utveckling av nya metoder och verktyg samt utvärdera befintliga metoder och verktyg för vidare utveckling eller utfasning. CHV ska bevaka, lära, ta tillvara och sprida forskningsresultat inom aktuella områden samt bidra till att evidensbaserade metoder och verktyg implementeras. CVH ska arbeta för att vid behov initiera och bejaka nya forskningsansatser. CHV ska bidra till kompetensutveckling av såväl politiker, tjänstemän som vård- och tandvårdspersonal, regionens kommuner inom alla delar av uppdragsområdena. CHV ska kommunicera sina kunskaper/kompetenser till medborgare och övriga samhällsaktörer, patienter och regionfinansierade verksamheter. CHV ska ha ett kunskapsutbyte med samt utveckling av metoder och strategier, i samarbete med universitetet. CHV ska medverka i arbetet med att utveckla hälso- och sjukvården i den sydöstra sjukvårdsregionen. Folkhälsoarbetet Folkhälsoarbetets grunduppdrag inom CHV är att på strategisk nivå analysera och utveckla hälsoområdet 1. Grunduppdraget består av att dels driva och ansvara för vissa aktiviteter samt i andra aktiviteter bidra med kunskaper, kompetens och stöd. CHV ska inom folkhälsoarbete driva och ansvara för: - hälsoläget, hälsoutveckling och fördelningen av hälsan i befolkningen i Östergötland ur ett livscykel-, genus- och socioekonomiskt perspektiv samt bistå med analyser av dessa som stöd för ledning, styrning och uppföljning inom regionen men även för kommuner och andra samhällsaktörer i Östergötland. - hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser i hälso- och sjukvården och tandvården samt utveckling av metoder, verktyg och lärande inom hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbetssätt. Det gäller bland annat bemötande, patientupplevelser och patientrapporterade mått, levnadsvanor, kulturupplevelser och hälsofrämjande vårdmiljöer och dessa hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatsers betydelse för patientsäkerhet, tillfrisknande och hälsa. 1 Med hälsoområdet menas frågor som rör folkhälsa, inklusive samhällsodontologi, samt det hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbetet i hälso- och sjukvården, tandvården och länet.

5 4 (8) - epidemiologi, statistik, och hälsoekonomi. CHV ska inom folkhälsoarbete bidra med kompetens och stöd i: - förekomst av och betydelsen av de olika bestämningsfaktorerna för hälsa, det vill säga samhällsfaktorer, människors livsvillkor, psykosociala faktorer, fysisk miljö samt levnadsvanor. - arbetet för social hållbarhet för att minska skillnader i hälsa och därigenom bidra till en hållbar regional utveckling i Östergötland. I grunduppdraget ingår att - kartlägga, analysera, följa upp och rapportera hälsoläget och hälsoutveckling, bland annat till HSN. - stödja integrering av ett folkhälsoperspektiv inom olika politikområden samt i regionalt och lokalt planerings- och utvecklingsarbete. - bidra till att samordna, samverka och stödja folkhälsoarbetet i länet mellan berörda myndigheter, det civila samhället och näringslivet. - ha nära samarbete och dialog med regionfinansierade verksamheter såväl inom sjukhus-, primär- och tandvård men också med övriga stödcentrum och enheter inom områden som bland annat berör frågor kring fastighet, klimat, miljö, arbetsmiljö och upphandlingar. - systematiskt leverera underlag till regionens ersättningssystem samordna och utveckla området kring levnadsvanor såsom hälsoundersökningar och hälsosamtal, ANDT (Alkohol, Narkotika, Doping, Tobak), fysisk aktivitet, matvanor, stress, sömn och sexuell hälsa. CHV ska samordna och förvalta området Tobaksfri Duo för att stödja folktandvården i deras uppdrag kring tobakspreventivt arbete. - samordna, utveckla, implementera, sprida kunskap, ge råd och följa upp arbetet om våld i nära relationer utifrån beslutad länsövergripande riktlinje. - årligen genomföra, analysera och kommunicera resultat från ungdomsenkäten i samverkan med ungdomar, övriga intressenter och aktörer - ansvara för den nationella patientenkäten och vara regionens kontakt. Uppdraget omfattar att bidra till och samordna genomförande tillsammans med SKL, analysera regionens resultat samt kommunicera resultatet till regionens aktuella aktörer; politiker, tjänstemannaledning samt vårdens företrädare. CHV ska även bidra till att, utifrån enkätresultat, initiera förbättringsarbete tillsammans med aktuella aktörer. Behovsanalyser CHV ska vara metodstöd vid implementering av särskilda utvecklingsaktiviteter kopplade till HSN:s behovsanalyser. Under 2017 är det behovsanalysen kring spelberoende, som ska vara i särskilt fokus.

6 5 (8) Hälsopedagogiskt forum CHV skall i samverkan med vårdgivare och intresseföreningar för patienter med långvarig sjukdom och/eller funktionshinder och deras närstående anordna mötesplats för kunskapsinhämtning, kunskapsutbyte och självhjälpsprogram om sjukdom, funktionshinder. Sjukskrivning och rehabilitering CHV:s uppdrag är att koordinera och stödja den fortsatta utvecklingen av strategier och kompetens för att sjukskrivning och rehabilitering ska bli en del av patientens behandling och vårdprocess. Uppdraget innefattar att koordinera den statliga satsningen inom den så kallade Sjukskrivningsmiljarden och rehabiliteringsgarantin så länge satsningen pågår. Personcentrering Särskilt uppdrag 2017 CHV skall under 2017 samordna, utveckla, och sprida kunskap om personcentrerat förhållningssätt inom hälso- och sjukvården samt särskilt verka för att alla verksamheter med hälso- och sjukvårdsuppdrag får stöd i sitt arbete kring personcentrerad vård och samordnad individuell plan (SIP). Kunskapsstyrning Särskilt uppdrag 2017 CHV skall under 2017 bidra till regionens uppbyggand av struktur och process för kunskapsstyrning utifrån den förstudie som utförts under 2016.

7 6 (8) Smittskyddsarbete Enligt smittskyddslagen svarar varje landsting/region för att behövliga smittskyddsåtgärder vidtas inom landstingsområdet (1 kap. 8 ). Smittskyddsläkaren planerar, organiserar och leder smittskyddsarbetet i länet. Smittskyddsarbetet omfattar - arbete för att upprätthålla skydd mot spridning av smittsamma sjukdomar bland människor - tillsyn att regionen uppfyller lagstadgade skyldigheter enligt smittskyddslagen - övervakning, förebyggande arbete, information och utbildning. - smittspårning och uppföljning av nyanlända där frekvensen av latent tuberkulos, kroniska blodsmittor och resistenta bakterier är betydligt högre än i andra grupper människor. Vårdhygiensk arbete Huvuduppgift för den vårdhygieniska verksamheten är att reducera förekomsten av vårdrelaterade infektioner samt att förebygga smittspridning. CHV ska genom det vårdhygienska arbetet - epidemiologiskt övervaka mikroorganismer av speciellt vårdhygieniskt intresse samt kartlägga utbrott av desamma - informera och undervisa samt ge råd i samtliga områden där vårdhygieniska aspekter skall beaktas - samverka med andra strategiska aktörer inom området vårdhygien - ansvara för och leda arbetet med att regionens övergripande VRI-process hålls samman, följs upp och utvecklas tillsammans med övriga aktuella aktörer Regionalt Cancercentrum Sydöst (RCC): Regionalt cancercentrum sydöst är sydöstra sjukvårdsregionens kunskaps- och kompetenscentrum för utveckling av cancervården för invånarna i Östergötlands, Jönköpings och Kalmar län. RCC ska - vara ett kunskaps- och kompetenscentrum inom cancervården - utifrån en långsiktig strategisk utvecklingsplan leda och utveckla viktiga förbättringsområden inom hela cancervården - vara samarbetspart med övriga fem regionala cancercentrum i nationell samverkan i syfte att förverkliga målen i den nationella cancerstrategin

8 7 (8) Registercentrum Sydöst (RCSO) RSCO är sydöstra sjukvårdsregionens kunskaps- och kompetenscentrum för kvalitetsregister. RCSO ska - vara samarbetspart och nationell resurs tillsammans med övriga fem registercentrum för att uppnå de ambitioner och målsättningar som finns överenskommet för nationella registercentra - bidra till en samlad uppbyggnad, drift och utveckling/förbättring av nya och befintliga nationella kvalitetsregister - verka för ökad datakvalitet och täckningsgrad, ett ökat och effektivt användande av kvalitetsregister för vårdutveckling, organisatoriskt lärande och klinisk forskning. - fokusera på utveckling så att registren blir ett reellt stöd till vårdgivare att leda och förbättra processer och resultat Centrum för sällsynta diagnoser (CSD) CSD är sydöstra sjukvårdsregionens kunskaps- och kompetenscentrum med uppdrag att stödja sjukvårdsregionens enheter, patienter och anhöriga, samt andra aktörer som handskas med eller har en sällsynt diagnos. CSD är ingen remissinstans för patienter med sällsynta diagnoser, men har i uppdrag att hjälpa till att lotsa till rätt instans. Uppdraget innebär också att ta ansvar för ett regionalt samarbete med Försäkringskassan, kommuner och nationella samarbeten med övriga CSD i Sverige samt andra intressenter för sällsynta diagnoser. 4. Uppföljning och dialog Uppföljning av överenskommelsen sker årligen i samband med presentationen av CHV:s verksamhetsberättelse och årsredovisning samt vid behov. För att närmare definiera innehållet i denna överenskommelse skall parterna föra en kontinuerlig dialog. 5. Ekonomisk ersättning För 2017 erhåller CHV totalt kronor från nämnden (se bilaga). För kommande år regleras den ekonomiska ersättningen under hösten, året innan verksamhetsåret. Utbetalning sker med en tolftedel varje månad. 6. Tilläggsuppdrag Nämnden kan ge CHV kompletterande uppdrag som ej ryms inom denna överenskommelse. Nämnden ersätter då CHV i särskild ordning. 7. Överenskommelsens giltighetstid Denna överenskommelse gäller fr.o.m t.o.m

9 8 (8) 8. Tvister Tvister avseende någon del i denna överenskommelse skall i första hand lösas genom överläggningar mellan parterna. Skulle oenighet kvarstå, avgörs frågan av regionstyrelsen. 9. Underskrift Denna överenskommelse har upprättats i två likalydande exemplar varav parterna tar var sitt. Överenskommelsen äger giltighet när hälso- och sjukvårdsnämnden fattat beslut om denna och beslutet vunnit laga kraft. Linköping den / 2016 Linköping den / 2016 Christoffer Bernsköld Ordförande i Hälso- och Sjukvårdsnämnden Annica Öhrn Produktionsenhetschef CHV Linköping den / Lena Lundgren Hälso- och sjukvårdsdirektör

10 Ledningsstaben/Avtalsansvarig Henning Sand Ewa Lindqwister Avtal: HSN , HSN Ersättning 2017 till Centrum för hälso- och vårdutveckling Ersättning (tkr) Uppdaterad Enheten för hälsoanalys Avtalsbelopp, fast del Avgår Engångsmedel; utv och metodstöd av förslag från projektet "Framtidens bästa primärvård, metodstöd och implementering av processledare HSN Uppräkning Regionindex, 3,0% 434 Summa *) projektkod Smittskyddsenheten Avtalsbelopp, fast del Uppräkning Regionindex, 3,0% 201 Omfördelning Resursförstärkning ssk smittskydd och vårdhygien 700 Summa projektkod Vårdhygien Avtalsbelopp, fast del Uppräkning Regionindex, 3,0% 248 Summa projektkod Sjukskrivning och rehabilitering Avtalsbelopp, fast del Avtalsbelopp, rörlig del Belopp rörligt 2017, något fast från 20 Kostnader debiteras månadsvis. Specifikation ska lämnas årligen eller på begäran. Avser utbildningsinsatser inom sjukskrivning och barn som anhöriga, samt medicinsk rådgivare (försäkringsläkare) (Medicinsk rådgivare: 2016 budget 500 tkr: 1490 kr/tim, max 8 tim/v samt reseersättning och logi. Gäller så länge avtalet löper from tsv.) Uppräkning Regionindex, 3,0% 153 Summa *) projektkod Hälsopedagogiskt forum Avtalsbelopp, fast del 927 Uppräkning Regionindex, 3,0% 28 Summa 955 *) projektkod RCC sydöst Regionavtal Avtalsbelopp, fast del Uppräkning Regionindex, 3,0% 238 Summa **) projektkod Regionalt Kompetenscentrum Sällsynta diagnoser Regionavtal (från 2015) Avtalsbelopp, fast del Uppräkning Regionindex, 3,0% 53 Summa **) projektkod Totalsumma CHV Sida 1 av 1

2016-01-01 2016-12-31

2016-01-01 2016-12-31 1 (6) Avtalsnummer: 55807407 Dnr: HSN 2015-708 Överenskommelse mellan Region Östergötland, Hälso- och sjukvårdsnämnden och Centrum för Hälso- och Vårdutveckling 2016-01-01 2016-12-31 2 (6) Avtalsnummer:

Läs mer

2015-01-01 2015-12-31

2015-01-01 2015-12-31 1 (6) Överenskommelse mellan Landstinget i Östergötland, Hälso- och sjukvårdsnämnden och Centrum för Hälso- och Vårdutveckling 2015-01-01 2015-12-31 2 (6) 1. Parter Uppdragsgivare Landstinget i Östergötland,

Läs mer

Överenskommelse med Centrum för verksamhetsstöd och utveckling

Överenskommelse med Centrum för verksamhetsstöd och utveckling BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Henning Sand 2017-09-07 Dnr: HSN 2017-371 Hälso- och sjukvårdsnämnden Överenskommelse med Centrum för verksamhetsstöd och utveckling Föreliggande förslag till överenskommelse

Läs mer

Avtal med Folkhälsovetenskapligt centrum

Avtal med Folkhälsovetenskapligt centrum Ledningsstaben MISSIV Henning Sand 2005-11-08 LiÖ 2005-835 1 (2) Hälso- och sjukvårdsnämnden Avtal med Folkhälsovetenskapligt centrum Bakgrund Folkhälsovetenskapligt centrum är ett kunskapscentrum med

Läs mer

Folkhälsomyndigheten är en nationell kunskapsmyndighet som arbetar för bättre folkhälsa.

Folkhälsomyndigheten är en nationell kunskapsmyndighet som arbetar för bättre folkhälsa. Folkhälsomyndigheten är en nationell kunskapsmyndighet som arbetar för bättre folkhälsa. Det gör myndigheten genom att utveckla och stödja samhällets arbete med att främja hälsa, förebygga ohälsa och skydda

Läs mer

HÄLSOPEDAGOGISKTFORUM

HÄLSOPEDAGOGISKTFORUM HÄLSOPEDAGOGISKTFORUM I ÖSTERGÖTLAND En mötesplats för samverkan och kunskapsutbyte HPFs uppdrag: i samverkan med vårdgivare och intresseföreningar för patienter med långvarig sjukdom och/eller funktionshinder

Läs mer

Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013

Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013 Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013 Introduktion Gullspångs kommun och hälso- och sjukvårdsnämnden östra Skaraborg har ingått ett avtal om folkhälsoarbetet

Läs mer

Folkhälsoplan Essunga kommun 2015

Folkhälsoplan Essunga kommun 2015 Folkhälsoplan Essunga kommun 2015 Dokumenttyp Plan Fastställd 2014-11-24 av kommunfullmäktige Detta dokument gäller för Samtliga nämnder Giltighetstid 2015 Dokumentansvarig Folkhälsoplanerare Dnr 2014.000145

Läs mer

Överenskommelse med Diagnostikcentrum, Klinisk farmakologi

Överenskommelse med Diagnostikcentrum, Klinisk farmakologi BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Ulrika Whiss 2016-11-24 Dnr: HSN 2016-663 Hälso- och sjukvårdsnämnden Överenskommelse med Diagnostikcentrum, Klinisk farmakologi Denna överenskommelse mellan hälso- och

Läs mer

Regionalt cancercentrum Sydöst platsbesök den 2 september 2015. Helena von Knorring Göran Zetterström

Regionalt cancercentrum Sydöst platsbesök den 2 september 2015. Helena von Knorring Göran Zetterström Regionalt cancercentrum Sydöst platsbesök den 2 september 2015 Helena von Knorring Göran Zetterström 2 Kriterier den tredje uppföljningen Förebyggande insatser och tidig upptäckt att det finns en regional

Läs mer

Bilaga 14 1 (1) Datum 2015-09-29 Uppdragsbeskrivning kanslifunktion för samverkansnämnden Uppdrag Samordna och administrera samverkansnämndens sammanträden inklusive tjänstemannaberedningar. Administrera

Läs mer

HÄLSA - FOLKHÄLSA. HÄLSA - en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA -

HÄLSA - FOLKHÄLSA. HÄLSA - en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA - VERKSAMHETSPL AN 2015 1 HÄLSA - FOLKHÄLSA HÄLSA - en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA - hälsotillståndet i befolkningen som helhet eller i grupper i befolkningen God folkhälsa, ett mål för samhället

Läs mer

Folkhälsoplan Folkhälsorådet Vara. Fastställd av Folkhälsorådet Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg 20XX-XX-XX

Folkhälsoplan Folkhälsorådet Vara. Fastställd av Folkhälsorådet Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg 20XX-XX-XX Folkhälsoplan 2015 Folkhälsorådet Vara Fastställd av Folkhälsorådet 2014-10-09 Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg 20XX-XX-XX Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda

Läs mer

Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg

Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-20 Diarienummer 1234/16 Utbildning, barn och unga, folkhälsa Välfärd och utbildning Anna Lagerquist Telefon 031-368 04 46 E-post: anna.lagerquist@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Folkhälsoplan för Strängnäs kommun

Folkhälsoplan för Strängnäs kommun 1/5 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-06-16 73 Gäller fr o m: 2015-01-01 Myndighet: Diarienummer: Nämnden för hållbart samhälle KS/2013:43-0092 Ersätter: Folkhälsoplan beslutad av kommunfullmäktige 2010-02-22

Läs mer

Folkhälsostrategi 2012-2015. Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132

Folkhälsostrategi 2012-2015. Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132 Folkhälsostrategi 2012-2015 Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132 Inledning En god folkhälsa är av central betydelse för tillväxt, utveckling och välfärd. Genom att förbättra och öka jämlikheten i

Läs mer

T",., VÄSTRA. Karlsborgs kommun GÖTALANDSREGIONEN Y SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. kl 08.30-12.00 20-21 2015-09-18

T,., VÄSTRA. Karlsborgs kommun GÖTALANDSREGIONEN Y SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. kl 08.30-12.00 20-21 2015-09-18 Karlsborgs kommun T",., VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN Y SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum: 2015-09-18 Sida 23 Paragraf nr 18-25 Plats och tid Kommunhuset, Karlsborg, fredag 18 september

Läs mer

Remiss Regional folkhälsomodell

Remiss Regional folkhälsomodell sida 1 2014-02-19 Dnr: 2014-83 KOMMUNSTYRELSEN TJÄNSTESKRIVELSE Remiss Regional folkhälsomodell Bakgrund Västra Götalandsregionen (VGR) har ett väl förankrat folkhälsoarbete sedan många år. Synen på folkhälsoarbete

Läs mer

Brukardialogberedningar i Region Östergötland

Brukardialogberedningar i Region Östergötland Brukardialogberedningar i Region Östergötland www.regionostergotland.se Man får vara beredd på att sätta av tid och energi ledamot i brukardialogberedning Denna broschyr vänder sig till dig som vill veta

Läs mer

Vårt uppdrag att stärka och utveckla folkhälsan

Vårt uppdrag att stärka och utveckla folkhälsan Vårt uppdrag att stärka och utveckla folkhälsan Alla har rätt att må bra God hälsa är det viktigaste i livet för de flesta människor. Under en lång tid har folkhälsan i Sverige förbättrats kraftigt. Medellivslängden

Läs mer

Sällsynta sjukdomar. 21 oktober Ulrika Vestin

Sällsynta sjukdomar. 21 oktober Ulrika Vestin Sällsynta sjukdomar 21 oktober Ulrika Vestin Sjukvårdshuvudmännen växlar upp arbetet inom området sällsynta I december 2017 Överenskommelse mellan staten och SKL Tillsammans med Landsting och regioner

Läs mer

Bästa tänkbara cancervård i hela Norrland. EN LITEN SKRIFT OM REGIONALT CANCERCENTRUM NORR.

Bästa tänkbara cancervård i hela Norrland. EN LITEN SKRIFT OM REGIONALT CANCERCENTRUM NORR. Bästa tänkbara cancervård i hela Norrland. EN LITEN SKRIFT OM REGIONALT CANCERCENTRUM NORR. Vision och mål RCC Norr och landstingen/regionen i den norra sjukvårdsregionen har en gemensam vision: Likvärdig

Läs mer

Vår framgång räknas i liv och jämlik hälsa

Vår framgång räknas i liv och jämlik hälsa Vår framgång räknas i liv och jämlik hälsa Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Patienten Sammanhållen struktur för kunskapsstyrning Samverkan för en mer kunskapsbaserad,

Läs mer

Verksamhetsplan år 2018 för folkhälsorådet i Gullspångs kommun

Verksamhetsplan år 2018 för folkhälsorådet i Gullspångs kommun Verksamhetsplan år 2018 för folkhälsorådet i Gullspångs kommun 1 Introduktion Gullspångs kommun och östra hälso- och sjukvårdsnämnden har ingått ett avtal om folkhälsoarbetet i kommunen. Syftet med avtalet

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning 0(7) Datum Diarienummer 2017-05-10 LN HYL170015 HYLTENÄMNDEN Verksamhetsinriktning 2018 Adress: Region Halland, Box 517, 301 80 Halmstad. Besöksadress: Södra vägen 9. Tfn: 035-13 48 00. Fax: 035-13 54

Läs mer

Folkhälsopolitiskt program

Folkhälsopolitiskt program 1(5) Kommunledningskontoret Antagen av Kommunfullmäktige Diarienummer Folkhälsopolitiskt program 2 Folkhälsa Att ha en god hälsa är ett av de viktigaste värdena i livet. Befolkningens välfärd är en betydelsefull

Läs mer

Så verkställs Norrbottens folkhälsostrategi -så förbättras hälsan

Så verkställs Norrbottens folkhälsostrategi -så förbättras hälsan Så verkställs Norrbottens folkhälsostrategi -så förbättras hälsan 2018-2022 Norrbottens folkhälsostrategi 2018-2026 antogs i december 2017 Norrbottens regionala handlingsplan antogs i december 2018 Regional

Läs mer

Folkhälsopolitisk plan för Kalmar län

Folkhälsopolitisk plan för Kalmar län TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ann-Sofie Lagercrantz 2013-11-06 KS 2013/0267 50163 Kommunfullmäktige Folkhälsopolitisk plan för Kalmar län 2013-2016 Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Tillsammans för en god och jämlik hälsa

Tillsammans för en god och jämlik hälsa Folkhälsopolitisk plan för Kalmar län 2013-2016 Tillsammans för en god och jämlik hälsa Hälsa brukar för den enskilda människan vara en av de mest värdefulla sakerna i livet. Det finns ett nära samband

Läs mer

Folkhälsoplan Essunga kommun

Folkhälsoplan Essunga kommun Folkhälsoplan Essunga kommun 2016 2017 Dokumenttyp Plan Fastställd 2015-05-11, 31 av kommunfullmäktige Detta dokument gäller för Samtliga nämnder Giltighetstid 2016 2017 Dokumentansvarig Folkhälsoplanerare

Läs mer

POLICY. Folkhälsa GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

POLICY. Folkhälsa GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING POLICY Folkhälsa 2017 2021 GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte och bakgrund... 3 1.1 Utmaningar och möjligheter för en god hälsa... 3 2. Definition... 4 3. Vision... 4 4. Mål... 4 5.

Läs mer

Sammanställning av återrapporteringar utifrån styr- och ledningsperspektivet

Sammanställning av återrapporteringar utifrån styr- och ledningsperspektivet Sammanställning av återrapporteringar utifrån styr- och ledningsperspektivet 2013- Perspektiv Arbetsområde Projekt, aktivitet m.m. Vårdorganisation Styr- och ledningsperspektivet Jämlik hälsa Organisation

Läs mer

Årsrapport 2012 Regional medicinsk programgrupp (RMPG) Hälsofrämjande strategier

Årsrapport 2012 Regional medicinsk programgrupp (RMPG) Hälsofrämjande strategier 2012-02-13 1(9) Årsrapport 2012 Regional medicinsk programgrupp (RMPG) Hälsofrämjande strategier I slutet av 2012 togs beslut att RMPG Hälsofrämjande strategier framöver tillhör Centrumråd Barn- och Kvinnosjukvård.

Läs mer

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL)

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) Är en arbetsgivar- och intresseorganisation. Driver våra medlemmars intressen och erbjuder dem stöd och service. Våra medlemmar Alla 290 kommuner. 21 landsting/regioner

Läs mer

Folkhälsoplan 2013. Folkhälsorådet Vara. Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04

Folkhälsoplan 2013. Folkhälsorådet Vara. Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04 Folkhälsoplan 2013 Folkhälsorådet Vara Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04 Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda individen som för samhället. Invånarnas hälsa är en förutsättning

Läs mer

Strategisk plan för folkhälsoarbete Skaraborg

Strategisk plan för folkhälsoarbete Skaraborg Strategisk plan för folkhälsoarbete Skaraborg Juni 2010 kortversion Folkhälsoarbete handlar om att med hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser åstakomma en god och jämlik hälsa för hela befolkningen.

Läs mer

Avtal om folkhälsosamordning i. Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01. Mellan

Avtal om folkhälsosamordning i. Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01. Mellan Dnr: 110-2012 Avtal om folkhälsosamordning i Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01 Mellan HSN 8 och Borås Stad 1 (7) 1. Parter Detta avtal är slutet mellan kommunstyrelsen i Borås nedan kallad kommunen och Västra

Läs mer

Dnr 14OLL28 Verksamhetsberättelse 2013 Nämnden för folkhälsa ÖREBRO LÄNS LANDSTING Inledning Nämnden för folkhälsa ska känna till dagens livsvillkor, levnadsvanor och hälsoläget i befolkningen för att

Läs mer

Folkhälsoplan för Lekebergs kommun 2014-15

Folkhälsoplan för Lekebergs kommun 2014-15 Folkhälsoplan för Lekebergs kommun 2014-15 Det övergripande målet för folkhälsa är att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen. Vad är folkhälsa? Folkhälsa

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande

Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande Datum 2019-02-28 Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande Utifrån regionstyrelsens budgetplanering 2020 och inför beslut om verksamhetsplan och budget 2020-22 Regionstyrelsens beslut 2019-02-07 Inledning

Läs mer

Regionuppdrag för implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder

Regionuppdrag för implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder Regionuppdrag för implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder Regional Levnadsvanedag för fysioterapeuter och dietister, Skövde 14 11 06 WHO konferens i Ottawa

Läs mer

Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård

Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Varför nytt gemensamt system? Vilka effekter och vilket mervärde förväntas genom det nya systemet? På vilket sätt? Sophia Björk, Sveriges

Läs mer

Fortsatt medlemskap i WHO-nätverket Healthy Cities

Fortsatt medlemskap i WHO-nätverket Healthy Cities 1 (2) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-11-07 HSN 1311-1216 Handläggare: Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Söderlund 2013-12-11, p 10 Fortsatt medlemskap i WHO-nätverket Healthy Cities

Läs mer

Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne

Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne Med uppföljning och kommunikationsplan Utgångspunkt Om mindre än tio år, 2025, ska Sverige vara bäst i världen på ehälsa. Region Skånes ambition är

Läs mer

Strategiskt folkhälsoprogram

Strategiskt folkhälsoprogram Kommunledning Folkhälsoplanerare, Therese Falk Fastställd: 2014-11-03 Strategiskt folkhälsoprogram 2015-2020 Strategiskt folkhälsoprogram 2015-2020 2/10 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Inledning...

Läs mer

Bättre cancervård med patienten i fokus

Bättre cancervård med patienten i fokus Bättre cancervård med patienten i fokus Regionalt cancercentrum syd, RCC Syd, är ett av sex regionala cancercentrum. Inrättandet av regionala cancercentrum syftar till att genom samordning förbättra och

Läs mer

Regionalt cancercentrum väst

Regionalt cancercentrum väst Ärende 8 2011-03-07 UTKAST 13 februari 2011 Regionalt cancercentrum väst Mål, uppdrag, organisation och reglementen Detta dokument innehåller en beskrivning av mål, uppdrag, organisation och reglementen

Läs mer

Det här ska jag prata om idag:

Det här ska jag prata om idag: 2018-2026 Det här ska jag prata om idag: Folkhälsostrategin i ett sammanhang strategiorientering Folkhälsostrategin - tre viktiga framgångsfaktorer: Ny modell för det regionala genomförandet/stödet Gemensamt

Läs mer

Behovsanalyser. Behovsanalyser och deras avtryck i regelbok och överenskommelser , Primärvårdsforum, Anna Bengtsson

Behovsanalyser. Behovsanalyser och deras avtryck i regelbok och överenskommelser , Primärvårdsforum, Anna Bengtsson Behovsanalyser Behovsanalyser och deras avtryck i regelbok och överenskommelser 2017-10-18, Primärvårdsforum, Anna Bengtsson Patientlöften och skallsatser i regelboken I regelboken för 2018 finns patientlöften

Läs mer

Plan för Social hållbarhet

Plan för Social hållbarhet 2016-02-08 Plan för Social hållbarhet i Säters kommun SÄTERS KOMMUN Kommunstyrelsen 1 Sida 2 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Syfte med uppdraget... 3 Vision/Mål... 4 Uppdrag... 4 Tidplan... 4 Organisation...

Läs mer

Hälsoplan för Årjängs kommun

Hälsoplan för Årjängs kommun Kommunfullmäktige Birgitta Evensson, 0573-141 32 birgitta.evensson@arjang.se PLAN Antagen av KF 2018-06-18 211.10 Paragraf 94 1(8) Hälsoplan för Årjängs kommun 2(8) Inledning Befolkningens hälsa är en

Läs mer

Folkhälsoplan Sjöbo kommun. Inledning

Folkhälsoplan Sjöbo kommun. Inledning Folkhälsoplan Sjöbo kommun Inledning Världshälsoorganisationen, WHO definierade 1946 begreppet hälsa som ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande och ej endast frånvaro

Läs mer

Överenskommelse om samverkan avseende hälso- och sjukvård

Överenskommelse om samverkan avseende hälso- och sjukvård ViS - Vård i samverkan kommun - landsting Godkänt den: 2017-03-01 Ansvarig: Monica Jonsson Kommun(er): Länets samtliga kommuner Landstingsförvaltning(ar): Landstingets samtliga förvaltningar Fastställt

Läs mer

Folkhälsorådet verksamhetsplan 2016

Folkhälsorådet verksamhetsplan 2016 Folkhälsorådet verksamhetsplan 2016 1 Inledning Folkhälsorådet i Mariestad är ett politiskt övergripande rådgivande organ för Mariestads kommun där politiker från kommunen och hälso- och sjukvården samverkar

Läs mer

Länsgemensam folkhälsopolicy

Länsgemensam folkhälsopolicy Länsgemensam folkhälsopolicy 2012-2015 Kronobergs län Kortversion Länsgemensam vision En god hälsa för alla! För hållbar utveckling och tillväxt i Kronobergs län Förord En god hälsa för alla För hållbar

Läs mer

Idéburet offentligt partnerskap med Linköpings Stadsmission

Idéburet offentligt partnerskap med Linköpings Stadsmission BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Mattias Bly 2017-02-21 Dnr: HSN 2017-119 Hälso- och sjukvårdsnämnden Idéburet offentligt partnerskap med Linköpings Stadsmission Genom ett idéburet offentligt partnerskap

Läs mer

Folkhälsostrategi Foto: Elvira Gligoric

Folkhälsostrategi Foto: Elvira Gligoric Folkhälsostrategi 2016-2019 Foto: Elvira Gligoric Inledning Vad är folkhälsa? Folkhälsa beskriver hur hälsan ser ut i en befolkning. Den visar hur stor del av befolkningen som drabbas av olika sjukdomar

Läs mer

Behovsstyrning genom behovsanalyser. Nätverket Region Östergötland Uppdrag hälsa, 2015-03-12, Anna Bengtsson

Behovsstyrning genom behovsanalyser. Nätverket Region Östergötland Uppdrag hälsa, 2015-03-12, Anna Bengtsson Behovsstyrning genom behovsanalyser Nätverket Uppdrag hälsa, 2015-03-12, Anna Bengtsson Hälso- och sjukvårdsstyrning efter behov Östgötens behov Hälso- och sjukvårdsinsatser God hälsa Styrning av hälso-

Läs mer

Regionens verksamhetsram

Regionens verksamhetsram Regionens verksamhetsram Detta ska jag prata om Övergripande om Västra Götalandsregionens styrning av verksamheten Styrelsers och nämnders roller, framför allt i styrningen av hälso- och sjukvården Uppgifter

Läs mer

Handlingsplan för ett införande av standardiserat vårdförlopp i cancervården 2015

Handlingsplan för ett införande av standardiserat vårdförlopp i cancervården 2015 Handlingsplan för ett införande av standardiserat vårdförlopp i cancervården 2015 Bilaga till beslutsunderlag för Region Jönköpings län att införa standardiserat vårdförlopp i cancervården enligt överenskommelse

Läs mer

Målarbete och kompetensutveckling för folkhälsa och folkhälsoarbete

Målarbete och kompetensutveckling för folkhälsa och folkhälsoarbete Preventionscentrum Stockholm S OCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN Handläggare: Carina Cannertoft Tfn: 08-508 430 28 Anders Eriksson Tfn: 08-508 430 22 T JÄNSTEUTLÅTANDE 2004-12-09 S OCIALTJÄNSTNÄMNDEN 2005-01-28

Läs mer

Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2018 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN

Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2018 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2018 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN ANTAGET AV: Kommunstyrelsen

Läs mer

Övergripande samarbetsavtal mellan Region Östergötland och Linköpings universitet

Övergripande samarbetsavtal mellan Region Östergötland och Linköpings universitet BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Richard Widén 2016-11-30 Dnr: RS 2016-843 Regionstyrelsen Övergripande samarbetsavtal mellan Region Östergötland och Linköpings universitet Bakgrund Region Östergötland

Läs mer

Uppföljning av år 2018 HFS-nätverket

Uppföljning av år 2018 HFS-nätverket Uppföljning av år HFS-nätverket Ingemar Götestrand Temagrupp Uppdrag/Uppföljning Redovisade svaranden i bildspelet är: Organisation Region Östergötland Region Kalmar Län Region Västernorrland Region Västerbotten

Läs mer

Mål och inriktning - Nämndplan Lokal nämnd i Halmstad

Mål och inriktning - Nämndplan Lokal nämnd i Halmstad Mål och inriktning - Nämndplan 2016 Lokal nämnd i Halmstad Innehållsförteckning Mål och inriktning - Nämndplan 2016 1 Inledning 3 Nämndens uppdrag 3 Mål och inriktning - Nämndplan 2016 4 Invånarna och

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Sven Oredsson Medicinsk rådgivare, enhetschef Kunskapsstyrning 040-675 30 59 sven.oredsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-05-02 Dnr 1701054 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Avtal gällande centrum för utvärdering av medicinsk teknologi

Avtal gällande centrum för utvärdering av medicinsk teknologi BESLUTSUNDERLAG 1(2) Ledningsstaben Henning Sand 2014-05-07 LiÖ 2014-580 Landstingsstyrelsen Avtal gällande centrum för utvärdering av medicinsk teknologi Bakgrund Landstinget i Östergötlands (LiÖ) avtal

Läs mer

Folkhälsorådet Verksamhetsplan 2018 Mariestads kommun

Folkhälsorådet Verksamhetsplan 2018 Mariestads kommun Folkhälsorådet Verksamhetsplan 2018 Mariestads kommun Antagen av Mariestads folkhälsoråd 2017-09-25 1 Inledning Folkhälsorådet i Mariestad är ett politiskt övergripande rådgivande organ för Mariestads

Läs mer

Insatser för att minska tobaksrökningen

Insatser för att minska tobaksrökningen Insatser för att minska tobaksrökningen Utvecklingsarbete för att stärka ledning och styrning av hälso- och sjukvårdens arbete med rökavvänjning. Sveriges Kommuner och Landsting Arbetsgivarorganisation

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Datum 2015-09-15 Ärende nr.2015-261.77 Verksamhetsplan 2016-2017 Lokalt folkhälsoarbete Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel: 0504-180 00 Innehållsförteckning Tibro kommuns folkhälsoarbete...

Läs mer

Folkhälsopolicy för Stockholms läns landsting

Folkhälsopolicy för Stockholms läns landsting Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-10-28 1 (3) Handläggare: Cecilia Lindvall Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-11-22 Folkhälsopolicy 2017-2021 för Stockholms läns landsting Ärendebeskrivning

Läs mer

Västra Götalandsregionen. Från politiska intentioner till konkreta uppdrag

Västra Götalandsregionen. Från politiska intentioner till konkreta uppdrag Västra Götalandsregionen Från politiska intentioner till konkreta uppdrag Region Västra Götaland Bildades 1998 Syftet var regional utveckling Fyra landsting blev en region Stora kulturella skillnader Skilda

Läs mer

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland 1 (5) Landstingsstyrelsen Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland Bakgrund Innovationer har fått ett allt större politiskt utrymme under de senaste åren. Utgångspunkten är EUs vision om Innovationsunionen

Läs mer

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården :

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : genom medborgare, patient och Datum: 2015-06-24 Version: 1 Dnr: 150054 Sammanfattning Medborgare, patienter och närståendes

Läs mer

Folkhälsopolicy för Uppsala län

Folkhälsopolicy för Uppsala län Folkhälsopolicy för Uppsala län Syftet med en gemensam folkhälsopolicy i Uppsala län är att ge kommuner, landsting, regionförbund och länets övriga aktörer gemensamma utgångspunkter och förutsättningar

Läs mer

Etableringen av en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård

Etableringen av en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Etableringen av en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård Med sikte mot ett gemensamt nationellt system Mats

Läs mer

Förslag till Överenskommelse om en utvecklingsplan för att förbättra den psykiska hälsan hos barn och unga vuxna åren 2010-2014

Förslag till Överenskommelse om en utvecklingsplan för att förbättra den psykiska hälsan hos barn och unga vuxna åren 2010-2014 2010-04-15 Länsstrategi för folkhälsoarbetet i Västmanland Kommunerna Landstinget Länsstyrelsen VKL Förslag till Överenskommelse om en utvecklingsplan för att förbättra den psykiska hälsan hos barn och

Läs mer

Kortare väntetider i cancervården - överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting 2015 (Dnr 14/6942)

Kortare väntetider i cancervården - överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting 2015 (Dnr 14/6942) Tjänsteskrivelse 1(2) 2015-02-17 RJL 2015/378 Folkhälsa och sjukvård Therese Eklöv Nämnden för folkhälsa och sjukvård Kortare väntetider i cancervården - överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner

Läs mer

Hälsofrämjande sjukvård (HFS-nätverket)

Hälsofrämjande sjukvård (HFS-nätverket) Hälsofrämjande sjukvård (HFS-nätverket) En idéburen verksamhet där det viktigaste kriteriet för medlemskap är viljan att utveckla sin organisation mot en mer hälsofrämjande hälso- och sjukvård. Medlemskapet

Läs mer

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad HSNS 2018-00072 Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad 2018-06-20 1 (6) Bakgrund Hälso- och sjukvårdsnämndens mål och inriktning är utgångspunkten för nämndens beställningsarbete

Läs mer

Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016

Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016 Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016 Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting 2016 2016-01-14 Sektionen för vård och socialtjänst 1 Överenskommelsens målsättning,

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören inför 2008 Hälso- och sjukvårdsnämnden ger följande uppdrag till landstingsdirektören som ytterst ansvarig tjänsteman för hälso- och sjukvården.

Läs mer

Avtal om folkhälsoinsatser i. XXXX Kommun Mellan

Avtal om folkhälsoinsatser i. XXXX Kommun Mellan Dnr: Avtal om folkhälsoinsatser i XXXX Kommun 2013-2016 Mellan HSN 6 och xx kommun 1 (6) 1. Parter Detta avtal är slutet mellan kommunstyrelsen i XX, nedan kallad Kommunen och Västra Götalands läns landsting

Läs mer

Mål och inriktning - Nämndplan 2015. Lokal nämnd i Falkenberg

Mål och inriktning - Nämndplan 2015. Lokal nämnd i Falkenberg 01054 Mål och inriktning - Nämndplan 2015 Lokal nämnd i Falkenberg Innehållsförteckning Mål och inriktning - Nämndplan 2015 1 Inledning 3 Nämndens uppdrag 3 Mål och inriktning - Nämndplan 2015 4 Invånarna

Läs mer

PM Bakgrunden till satsningen på SIP för äldre var att användningen inte motsvarade behoven

PM Bakgrunden till satsningen på SIP för äldre var att användningen inte motsvarade behoven PM 2019-03-20 Vårt dnr: 1 (6) Vård och Omsorg Åsa Furén-Thulin Återrapportering till Socialdepartementet avseende medel för Samordnad individuell plan (SIP) och förebyggande insatser (regeringsbeslut 2018-07-19

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för sjukhusen i Väster

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för sjukhusen i Väster Anvisningar tillkommande ersättning år 2019 Dn HS 2018-01065 Anvisningar tillkommande ersättning En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2019 Styrelsen för sjukhusen i

Läs mer

Verksamhetsplan Lokal nämnd i Falkenberg

Verksamhetsplan Lokal nämnd i Falkenberg Verksamhetsplan 2017 Lokal nämnd i Falkenberg Innehållsförteckning Verksamhetsplan 2017 1 Inledning 3 Social hållbarhet 4 Invånarnas hälsa och behov 5 Kunskap om invånarna 5 Dialog med invånare 5 Lokal

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag för år 2011

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag för år 2011 BESLUTSUNDERLAG 1(1) Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag för år 2011 Hälso- och sjukvårdsnämnden har huvudansvaret för att östgötarnas behov av hälso- och sjukvård uppfylls

Läs mer

Förlängning av överenskommelse om samverkan avseende hälsooch sjukvård i Uppsala län

Förlängning av överenskommelse om samverkan avseende hälsooch sjukvård i Uppsala län Handläggare Datum Diarienummer Thomas Folkesson 2017-02-28 [Ange diarienummer] Omsorgsnämnden Förlängning av överenskommelse om samverkan avseende hälsooch sjukvård i Uppsala län 2014-2016 Förslag till

Läs mer

RMPG Hälsofrämjande strategier. Årsrapport 2015

RMPG Hälsofrämjande strategier. Årsrapport 2015 RMPG Hälsofrämjande strategier Årsrapport 2015 Tre viktiga områden 1. Integrera hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande angreppssätt genom: aktivt deltagande i utvecklingsarbetet kopplat till satsningarna

Läs mer

Mål och inriktning för folkhälsoarbetet. Gott liv i Mölndal

Mål och inriktning för folkhälsoarbetet. Gott liv i Mölndal Gott liv i Mölndal! Mål och inriktning för folkhälsoarbetet Gott liv i Mölndal 1 Innehåll Vår vision 2 Strategiskt arbete för hälsa och social hållbarhet 3 Mål och inriktning 4 Mål i sammanfattning 5 Delaktighet,

Läs mer

Hälsa och barnperspektiv i samhällsplaneringen

Hälsa och barnperspektiv i samhällsplaneringen Hälsa och barnperspektiv i samhällsplaneringen 3 mars 2010 i Ånge. ARRANGÖRER: Länsstyrelserna i Jämtlands och Västernorrlands län i samarbete med Statens folkhälsoinstitut. Välkomna! 2010-04-13 Sid 1

Läs mer

2011 Layout & design Aztek Design www.aztek.se Foto: Photos.com, istockphoto.com

2011 Layout & design Aztek Design www.aztek.se Foto: Photos.com, istockphoto.com 2011 Layout & design Aztek Design www.aztek.se Foto: Photos.com, istockphoto.com 2 Långsiktigt folkhälsoarbete för god och jämlik hälsa i Årjängs kommun Innehållsförteckning Inledning 4 Bakgrund 5 Folkhälsorådet

Läs mer

Riktlinjer för folkhälsoarbetet i TROSA KOMMUN

Riktlinjer för folkhälsoarbetet i TROSA KOMMUN Riktlinjer för folkhälsoarbetet i TROSA KOMMUN 1 Innehållsförteckning 1. Allmänt om dessa riktlinjer... 3 2. Allmänt om folkhälsoarbete... 4 2.1 Hälsans bestämningsfaktorer... 4 2.2 Skillnaden mellan folkhälsa

Läs mer

LÄNSGEMENSAM FOLKHÄLSOPOLICY FÖR KRONOBERGS LÄN EN GOD HÄLSA FÖR ALLA FÖR HÅLLBAR UTVECKLING OCH TILLVÄXT I KRONOBERGS LÄN

LÄNSGEMENSAM FOLKHÄLSOPOLICY FÖR KRONOBERGS LÄN EN GOD HÄLSA FÖR ALLA FÖR HÅLLBAR UTVECKLING OCH TILLVÄXT I KRONOBERGS LÄN LÄNSGEMENSAM FOLKHÄLSOPOLICY FÖR KRONOBERGS LÄN EN GOD HÄLSA FÖR ALLA FÖR HÅLLBAR UTVECKLING OCH TILLVÄXT I KRONOBERGS LÄN 1 INLEDNING Policyn är en gemensam viljeinriktning för det länsgemensamma folkhälsoarbetet

Läs mer

FOLKHÄLSOPOLITISKT PROGRAM FÖR SORSELE KOMMUN

FOLKHÄLSOPOLITISKT PROGRAM FÖR SORSELE KOMMUN Vår vision är ett Sorsele som genomsyras av engagemang, omtanke och generositet. Att leva i Sorsele är att leva friskt och starkt, med kraft och glädje. Att bejaka sig själv och bekräfta sin omgivning.

Läs mer

Ännu bättre cancervård

Ännu bättre cancervård Ännu bättre cancervård Överenskommelser mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om insatser i enlighet med nationella cancerstrategin Varför cancerstrategi? Dubblering av antalet personer som

Läs mer

Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg 2015-2020 FOLKHÄLSOPROGRAM

Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg 2015-2020 FOLKHÄLSOPROGRAM Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg 2015-2020 FOLKHÄLSOPROGRAM 1 Innehåll Förord 4 Ett folkhälsoprogram för Gävleborg 6 Målet är god och jämlik hälsa 7 Folkhälsoprogrammet i ett sammanhang

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN

VERKSAMHETSPLAN VERKSAMHETSPLAN 2017 2018 1 Verksamhetsplan för Friskvården i Värmland 2017 2018 Kroniska konsekvenser till följd av ohälsosamma levnadsvanor går ner i åldrarna. Störst är denna utveckling i regioner med

Läs mer