Så här kan din kommun bli Miljönär-vänlig. Tips och råd hur vi tillsammans sparar både pengar och miljö.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Så här kan din kommun bli Miljönär-vänlig. Tips och råd hur vi tillsammans sparar både pengar och miljö."

Transkript

1 Så här kan din kommun bli Miljönär-vänlig Tips och råd hur vi tillsammans sparar både pengar och miljö.

2 Miljönärer lånar av sina vänner, konstateras i en av de annonser som tagits fram för att lansera den nya märkningen. Avfall Sverige är expertorganisationen inom avfallshantering och återvinning. Våra medlemmar är främst kommuner och kommunala bolag. Tillverkare, entreprenörer med flera kan vara associerade företagsmedlemmar. Vi arbetar för en miljösäker och hållbar avfallshantering utifrån ett samhällsuppdrag och vår vision är: Det finns inget avfall. Vi företräder medlemmarnas intressen i kontakterna med myndigheter och beslutsfattare, ordnar erfarenhetsåterföring, utbildning och bedriver utveckling.

3 Miljönär-märket visar vägen till hållbar konsumtion Märkningen Miljönär-vänlig har tagits fram av kommunernas expertorganisation Avfall Sverige. Tillsammans vill vi gynna en hållbar konsumtion genom att människor lagar, lånar och återanvänder mer. Det långsiktiga målet är att minska mängden avfall och göra hållbar konsumtion till en god vana. I Sverige är vi duktiga på att hantera vårt avfall. Problemet är att det genereras för mycket avfall. Vår konsumtion förbrukar råvaror och energi i en rasande takt, och bidrar dessutom till utsläpp. Det är inte hållbart. Kommunerna har här en viktig uppgift för att bidra till ett långsiktigt hållbart samhälle. Men kommunen kan inte göra allt. Miljönär-märkningen syftar till att lyfta upp initiativ som redan görs. Alla vars huvudverksamhet är att få allmänheten att laga, låna eller återanvända, får lov att tilldelas Miljönär-märkningen. Det kan gälla företag, privatpersoner eller organisationer, fysiska eller digitala, Prövning görs av kommunen efter de riktlinjer som Avfall Sverige har tagit fram. Riktlinjerna finns i Guidelines, som kan laddas ner från avfallsverige.se/medlemmar Märkningen visar vilka verksamheter som sparar både pengar och miljö, både inom kommunen och ute i samhället. Ju fler som sprider budskapet, desto starkare blir märkningen och desto större effekt får den. I kommunen finns flera verksamheter med goda möjligheter att minska avfallet. Det finns pengar att spara på att minska mängden avfall. Ett exempel är att vi kan tjäna miljarder kronor ur ett samhällsekonomiskt perspektiv på att minska mängden matavfall i Sverige. Dessutom sparas naturresurser och miljön mår bättre om vi minskar mängden avfall och farliga ämnen. När vi kan visa hur mycket vi minskar avfallet och hur mycket vi då också både sparar pengar och miljö då har vi oslagbara argument för att få med oss ännu fler och närma oss en mer hållbar konsumtion. Sätt upp mål och mät resultaten. Sprid också gärna de goda exemplen till oss andra. På kan du ladda ner logotypen och märket, där finns dessutom bra underlag och råd för hur man kan jobba i praktiken. Har du några frågor, eller tankar, är du alltid välkommen att höra av dig till miljonar@ avfallsverige.se Stort tack på förhand för ditt engagemang!

4 Så kan kommunen minska avfallet Erbjud doggybags i restauranger där kommunerna är huvudman. Det sparar pengar för gästerna och för restaurangen genom mindre kostnad för avfallshanteringen. Och det gynnar miljön. 400 g blandfärs ger upphov till 5,4 kg CO 2 -utsläpp, vilket är ungefär samma som att köra bil i tre mil. Biblioteken är en självklar miljönär-vänlig verksamhet där det lånas och återanvänds. Leksaksbibliotek, lånegarderober och cykelpooler fungerar på samma sätt. Det ger möjlighet att satsa på kvalitetsprodukter utan att kostnaderna ökar. Etablera en verktygspool inom de kommunala bostadsbolagen. Man behöver kanske inte äga borrmaskinen som man använder två gånger om året. Kanske kan hela trappuppgången, vaktmästare, fastighetsskötare etc dela på en sådan? Att låna en borrmaskin i stället för att köpa en egen kan spara 25 kg CO 2 -utsläpp. Erbjud medborgarna Nej tack till reklam -skyltar. Det kan spara 60 ton returpapper motsvarande 850 träd, beräknat på lägenheter. Minska användningen av engångsmuggar och flaskvatten. Porslinskoppar sparar miljön, även om de måste diskas. Om varje anställd dricker två koppar kaffe eller te om dagen blir det 440 pappmuggar per person och år, pappmuggar i soporna i en förvaltning på tio personer varje år. Sätt också upp ett anslag på toaletterna som uppmanar till att bara ta en pappershandduk åt gången. Upphandling inom offentlig sektor uppgår till cirka 900 miljarder kronor årligen. Det finns stor potential att använda upphandlingen i förebyggande syfte, genom att upphandla rätt mängd, ändamålsenliga produkter och högre kvalitet. Kan vi behålla mobilerna ett år längre sparas både pengar och miljö. En mobiltelefon sparar 10 kg CO 2 -utsläpp. Det motsvarar att lyssna på Spotify dygnet runt i 23 år. Att inrätta kretsloppsparker och anordna leksaks- (eller annat)-bytardagar är populära sätt som kommunen kan bidra till att minska avfallet. På avfallsverige.se finns fler och mer konkreta exempel. På följande sidor tipsar vi om några.

5 1. Minska matsvinnet Gäller till exempel skolor, äldreboende, personalmatsalar Mer än 3 miljoner offentliga måltider serveras varje dag i Sverige. Det innebär att upphandlingen av livsmedel i offentlig sektor uppgår till många miljarder kronor varje år. Att minska matsvinnet sparar både miljö och pengar. Att göra det i skolan bidrar till att ändra barnens attityd och öka deras kunskap, så de förstår vikten av att inte slänga mat och tar med sig den kunskapen hem! Om man kan få barnen att slänga så lite som 11 g mindre per dag - ungefär vad en ostskiva väger - blir det på 175 skoldagar nästan 2 kg per barn. Och det finns många skolbarn! Uppmana lärare och elever att inte ta mer mat än vad de orkar äta upp och hjälp skolköken till en bättre planering i samband med både upphandling och tillagningen. Metoder som visat sig fungera handlar om information och återkoppling. Information så att eleverna förstår varför det är viktigt att minska matavfallet, återkoppling så de ser resultat av sina handlingar. Återkopplingen kan ske genom löpande information. Sätt konkreta mål och när de uppfylls kan eleverna belönas med en överraskning. Ett konkret exempel på hur matsvinnet i skolmatsalen kan minska är Bjurhovdaskolan i Västerås. För några år sedan slängdes 11 kg mat varje dag i skolan som då hade 400 elever i åldern 6-11 år. Det blev totalt kg/år. För att motivera eleverna att äta upp maten och kasta mindre infördes ett enkelt belöningssystem. För varje dag som mindre än 11 kg mat kastades, lades en lika stor mängd kulor i ett genomskinligt plaströr som fanns i matsalen. Resultaten presenterades också på en whiteboard i restaurangen och rapporterades via skolans internradio varje fredag. Efter fyra veckor var röret fullt och eleverna fick en överraskning i form av hembakade kanelbullar. Matavfallet hade då minskat till 5,6 kg per dag, eller 49 procent, vilket blev 961 kg mindre matavfall varje år! Ett annat konkret exempel kommer från Landstinget Västernorrland. På två månader minskade mängden matavfall med 47 procent i Sundsvalls sjukhuskök. Det motsvarar en besparing på 3,8 mkr/år. Framgångsreceptet innebar bland annat utbildning av personalen och att sjukhuset serverade mat som var bättre anpassad till patienterna. På SKL:s hemsida finns mer information om projektet.

6 2. Låt kommunens möbler och annan utrustning gå ett varv till Gäller alla förvaltningar och enheter inom kommunen. Och utanför! Skapa ett eget Blocket inom kommunen, en tjänst för att köpa och sälja begagnat. Blocket har räknat ut att begagnathandeln med möbler och heminredning sparade cirka ton växthusgaser under Denna typ av tjänst används av fler och fler kommuner. Ett konkret exempel är Malvin i Malmö. Det är en förmedlingstjänst där Malmö stads förvaltningar kan förmedla möbler, böcker, hjälpmedel och annan utrustning mellan förvaltningarna (se bilden nedan). Tjänsten är enbart till för förvaltningarna inom Malmö Stad. Merparten av objekten som läggs upp är kostnadsfria. Malvin sparade 4,9 miljoner under sina första 15 månader jämfört med om de skulle köpt nytt i stället. Läs mer om projektet på Likartade projekt finns eller är under utveckling i flera kommuner.

7 3. Renovera och låna ut eller sälj vidare Gäller till exempel kommunala bostadsbolag, eller de kommuner som har en cykelpool för anställda. Det kommunala bostadsbolaget Mimer i Västerås har startat ett projekt som de kallar Recyckling som handlar om att ge gamla cyklar nytt liv. Varje år överges ett stort antal cyklar vid de kommunala fastigheterna av hyresgäster som flyttar. Tidigare har de kvarlämnade cyklarna skrotats, men nu repareras de och säljs eller hyrs ut något som särskilt studenterna uppskattar. Projektet är inte bara bra för miljön, utan är också ett socialt projekt genom att sysselsätta tidigare långtidsarbetslösa. Projektet är bra ur flera perspektiv: man blir av med problemet att skrota kvarglömda cyklar, man tjänar pengar genom hyran eller försäljningen av cykeln och man gör en insats för miljön. Bilden nedan är från projektveckan Europa minskar Avfallet då Mimer och Vafab Miljö hade en speciell aktivitet inom ramen för Recyckling och dekorerade cyklarna extra.

8 På miljonar.se kan du ladda ner användbara redskap och få mer inspiration. Där hittar du information om märkningen och kan ladda ner logotypen. Dessutom finns det massor av bra tips och inspiration som vi hoppas att du vill ta del av. Tack för att du är med och hjälper till att göra fler verksamheter Miljönär-vänliga!

Information från avfallsenheten 2019

Information från avfallsenheten 2019 Information från avfallsenheten 2019 Vi vill inspirera dig att leva hållbart i vardagen HUR SER DET UT I DITT SOPKÄRL? Ystads kommun skickade 6 818 ton avfall till förbränning under 2018. För att se vad

Läs mer

Vad är miljönärvänlig-märkningen och vad betyder den? Vem kan få märkningen?

Vad är miljönärvänlig-märkningen och vad betyder den? Vem kan få märkningen? Q&A Vad är miljönärvänlig-märkningen och vad betyder den? Märkningen Miljönär-vänlig har tagits fram av Avfall Sverige och används av kommunerna för att inspirera till en hållbar konsumtion. Miljönär-vänlig

Läs mer

SOPOR Å SÅNT. Catrine Edlund Avfall Återvinning Teknisk förvaltning

SOPOR Å SÅNT. Catrine Edlund Avfall Återvinning Teknisk förvaltning SOPOR Å SÅNT Catrine Edlund Avfall Återvinning Teknisk förvaltning Ca 35 anställda Två enheter: Avfall Återvinning och Fordonsenheten tar liten plats, väger mindre, är lätta att kyla och sist men inte

Läs mer

Vi tjänar på att minska matsvinnet

Vi tjänar på att minska matsvinnet Vi tjänar på att minska matsvinnet Sanna Due Sjöström Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2014-11-04 1 Jag kommer ta upp Hur mycket mat slänger vi och varför? Vilka

Läs mer

SOPOR Å SÅNT Miljöombudsträff 16 maj 2018 Catrine Edlund Avfall Återvinning Teknisk förvaltning

SOPOR Å SÅNT Miljöombudsträff 16 maj 2018 Catrine Edlund Avfall Återvinning Teknisk förvaltning SOPOR Å SÅNT Miljöombudsträff 16 maj 2018 Catrine Edlund Avfall Återvinning Teknisk förvaltning Agenda: Sen sist Kunskap och attityder Sopsortering; hur och varför Avfallplanen Avfallsminimering Ca 35

Läs mer

Boken om SO 1 3. PROVLEKTION: En köpfri dag! Boken om SO 1 3, sidorna Boken om SO 1 3 Lärarboken s. 165

Boken om SO 1 3. PROVLEKTION: En köpfri dag! Boken om SO 1 3, sidorna Boken om SO 1 3 Lärarboken s. 165 Boken om SO 3 Elevens första grundbok i historia, samhällskunskap, geografi och religion PROVLEKTION: En köpfri dag! Följande provlektion är ett utdrag ur Boken om SO 3 och tillhörande Boken om SO 3 Lärarbok.

Läs mer

Avfall Sveriges vision

Avfall Sveriges vision Anna-Carin Gripwall Avfall Sverige Expertorgan inom avfallshantering och återvinning Företräder Sveriges invånare, genom kommunerna Privata företag är associerade medlemmar Verkar för en miljöriktig, hållbar

Läs mer

Bilaga 1 Konsekvensanalys av avfallsplanen

Bilaga 1 Konsekvensanalys av avfallsplanen Bilaga 1 Konsekvensanalys av avfallsplanen Innehåll Inledning... 3 1 Målområde 1 Förebygga avfall... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Konsekvenser... 3 2 Målområde 2 Säkra hanteringen av farligt avfall... 4 2.1 Syfte...

Läs mer

Avfallsplan 2015-2020. Vägen mot det hållbara samhället

Avfallsplan 2015-2020. Vägen mot det hållbara samhället Avfallsplan 2015-2020 Vägen mot det hållbara samhället 1 En strävan efter att vara hållbar Övergripande mål Alla kommer i kontakt med avfall dagligen vare sig det är blöjor, nagellacksflaskor, potatisskal

Läs mer

Avfallsplanering Dalarna. Uppföljning 2019

Avfallsplanering Dalarna. Uppföljning 2019 Avfallsplanering Dalarna Uppföljning 2019 Nyttan med avfallsminimering och källsortering Dalarna 2019 Klimatpåverkan hushållens avfall (LCA) Fraktion CO2 minskning förebygga material (tillverkning ny råvara)

Läs mer

Det finns inget avfall, eller? Pernilla Cederlöf Avfall Återvinning Teknisk förvaltning

Det finns inget avfall, eller? Pernilla Cederlöf Avfall Återvinning Teknisk förvaltning Det finns inget avfall, eller? Pernilla Cederlöf Avfall Återvinning Teknisk förvaltning Sophantering igår och idag Avfallsplanen Vad gör vi idag? Sopor som resurs Sopsorteringsskola Vi får vardagen att

Läs mer

Boken om SO 1 3. PROVLEKTION: Världsmiljödagen. Boken om SO 1-3 Grundbok, sidorna 42 43. Boken om SO 1 3 Arbetsbok 1, sidan 22.

Boken om SO 1 3. PROVLEKTION: Världsmiljödagen. Boken om SO 1-3 Grundbok, sidorna 42 43. Boken om SO 1 3 Arbetsbok 1, sidan 22. Boken om SO 1 3 Elevens första grundbok i historia, samhällskunskap, geografi och religion PROVLEKTION: Världsmiljödagen Följande provlektion är ett utdrag ur Boken om SO 1 3 och tillhörande Boken om SO

Läs mer

Avfallsplan för Eskilstuna kommun kortversion

Avfallsplan för Eskilstuna kommun kortversion Avfallsplan 2018-2022 för Eskilstuna kommun kortversion Beslutad av kommunfullmäktige 14 december 2017 Vår vision Året är 2022. I Eskilstuna arbetar vi aktivt med att minska mängden avfall. Begagnade produkter

Läs mer

1. Förslag på aktiviteter till kommunens verksamheter

1. Förslag på aktiviteter till kommunens verksamheter Strategi för avfall 2019-2022 Bilaga 1 1. Förslag på aktiviteter till kommunens verksamheter Det här är de förslag till aktiviteter som arbetsgruppen för avfallsplanearbetet har tagit fram. Fler förslag

Läs mer

AFFÄRSPLAN - DON T WASTE

AFFÄRSPLAN - DON T WASTE Grupp 16 AFFÄRSPLAN - DON T WASTE Innovation Camp 2016 Tova Lind Cornelia Wårhem Robin Petersson Saad Ali Innehållsförteckning AFFÄRSPLAN - DON T WASTE 1 Affärsidé 3 Bakgrund och vision 3 Hur fungerar

Läs mer

ÅRETS HÅLLBARA SKOLMATSKOMMUN

ÅRETS HÅLLBARA SKOLMATSKOMMUN ÅRETS HÅLLBARA SKOLMATSKOMMUN Kommun Kontaktperson E-post Telefonnummer Skicka ifylld enkät till ulrika@bergkvistpublishing.se WWF och White Guide Junior letar efter Sveriges mest hållbara skolmatskommun

Läs mer

Karin Nielsen. Göteborgs stad

Karin Nielsen. Göteborgs stad Karin Nielsen Göteborgs stad Förebygg avfall vid inköp och upphandling 181211 Karin Nielsen, Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad Hur förebygger vi avfall vid upphandling? HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN

Läs mer

Tematräff 3 Om hållbar köttproduktion och köttkonsumtion. Gymninge Gård, Tysslinge 16 juni 2015. Susanne Rosendahl Utvecklingsledare Region Örebro län

Tematräff 3 Om hållbar köttproduktion och köttkonsumtion. Gymninge Gård, Tysslinge 16 juni 2015. Susanne Rosendahl Utvecklingsledare Region Örebro län Tematräff 3 Om hållbar köttproduktion och köttkonsumtion. Gymninge Gård, Tysslinge 16 juni 2015 Susanne Rosendahl Utvecklingsledare Region Örebro län Välkommen till Gymninge Gård Torbjörn Eriksson Syfte

Läs mer

ÅRETS HÅLLBARA SKOLMATSKOMMUN

ÅRETS HÅLLBARA SKOLMATSKOMMUN ÅRETS HÅLLBARA SKOLMATSKOMMUN Kommun Kontaktperson E-post Telefonnummer Skicka ifylld enkät till malin@bergkvistpublishing.se WWF och White Guide Junior letar efter Sveriges mest hållbara skolmatskommun

Läs mer

Så ska avfallet lyfta i avfallshierarkin

Så ska avfallet lyfta i avfallshierarkin Så ska avfallet lyfta i avfallshierarkin Nationell avfallsplan och avfallsförebyggande program - vad är på gång? Christina Jonsson 22 februari 2012 1 Jag kommer att ta upp: Den kommande nationella avfallsplanen

Läs mer

Låt grupperna intervjua den/de ansvariga för de olika delarna för att få hjälp att svara på frågorna.

Låt grupperna intervjua den/de ansvariga för de olika delarna för att få hjälp att svara på frågorna. Verktyget är uppdelat i sex delar: 1. el och värme, 2. mat och matavfall, 3. transporter, 4. varor, 5. avfall och återvinning samt 6. planering och kommunikation Dela upp klassen i 6 grupper och låt dem

Läs mer

Information från. Öppna broschyren! Låt dig inspireras och informeras. Med vänliga hälsningar Avfallsenheten, Ystads kommun

Information från. Öppna broschyren! Låt dig inspireras och informeras. Med vänliga hälsningar Avfallsenheten, Ystads kommun Information från Öppna broschyren! Låt dig inspireras och informeras Med vänliga hälsningar Avfallsenheten, Ystads kommun 2015 Sophanteringen i Ystad Tips & trix och annat intressant! I november 2014 gjordes

Läs mer

Det svenska hushållsavfallet

Det svenska hushållsavfallet Det svenska hushållsavfallet 2018 Avfallshantering i världsklass 99,5% 99,5 procent av hushållsavfallet återvanns under 2017. Utmaningen nu är att minska mängden avfall. Sveriges kommuner och svenskarna

Läs mer

Det svenska hushållsavfallet

Det svenska hushållsavfallet Det svenska hushållsavfallet 2018 Avfallshantering i världsklass Sveriges kommuner och svenskarna är duktiga på avfallshantering. Från insamling till sortering och återvinning. Med den här skriften vill

Läs mer

Detta kan göras imorgon

Detta kan göras imorgon Sammanfattning svinnworkshop, Hållbara måltider i Örebro län 2.0, 2015.03.30 Detta kan göras imorgon - Kommunicera med mottagningskök hur mycket går åt? - Ta tillvara på överbliven mat. - Införa smakskedar.

Läs mer

Strategi för avfall. - om förebyggande och hantering av avfall. Östersunds kommun

Strategi för avfall. - om förebyggande och hantering av avfall. Östersunds kommun Strategi för avfall - om förebyggande och hantering av avfall Östersunds kommun 2019-2022 Strategi för avfall - om förebyggande och hantering av avfall Östersunds kommun 2019-2022 Utformad med utgångspunkt

Läs mer

September Minska klimatpåverkan på arbetsplatsen med Vision

September Minska klimatpåverkan på arbetsplatsen med Vision September 2019 Minska klimatpåverkan på arbetsplatsen med Vision 2 Skulle du vilja göra mer för klimatet men vet inte riktigt var du ska börja? Genom ändrade beteenden på jobbet kan till synes små insatser

Läs mer

slopa sopan och ta fajt för miljön! För mycket mat kastas helt i onödan!

slopa sopan och ta fajt för miljön! För mycket mat kastas helt i onödan! slopa sopan och ta fajt för miljön! För mycket mat kastas helt i onödan! Det som kommer före sopan är problemet. Så länge det kommer sopor från hushållen måste nån ta hand om dom. I Landskrona och Svalöv

Läs mer

SORTERA SOPOR Varför och hur? Catrine Edlund Avfall Återvinning Teknisk förvaltning

SORTERA SOPOR Varför och hur? Catrine Edlund Avfall Återvinning Teknisk förvaltning SORTERA SOPOR Varför och hur? Catrine Edlund Avfall Återvinning Teknisk förvaltning Ca 35 anställda tar liten plats, väger mindre, är lätta att kyla och sist men inte minst ingen pant och inga tomflaskor

Läs mer

Klimatsmartkampanjen är en del i Halmstads klimatinvesteringsprogram, Klimp med Klimpsamordnare Marianne Olovson som koordinator.

Klimatsmartkampanjen är en del i Halmstads klimatinvesteringsprogram, Klimp med Klimpsamordnare Marianne Olovson som koordinator. 1. Klimatsmart Bakgrund Problematiken bakom kampanjen Klimatsmart var att mycket mat gick till avfall på de kommunala skolorna i Halmstad. Idén föddes då kommunens Måltidsservice kontaktade Klimp-samordnaren

Läs mer

Miljöredovisning. Uppföljning av Miljöprogram för Malmö stad Matilde Törnqvist Lotten J. Johansson Miljöförvaltningen, Malmö stad

Miljöredovisning. Uppföljning av Miljöprogram för Malmö stad Matilde Törnqvist Lotten J. Johansson Miljöförvaltningen, Malmö stad Miljöredovisning Uppföljning av Miljöprogram för Malmö stad 2009-2020 Matilde Törnqvist Lotten J. Johansson Miljöförvaltningen, Malmö stad Sveriges klimatsmartaste stad Effektivare användning av energi

Läs mer

På väg in i framtidens återvinning och återbruk

På väg in i framtidens återvinning och återbruk Söderhalls Renhållningsverk AB, SÖRAB, org.nr 556197-4022 Torggatan 11, plan 2, Box 63, 18621 Vallentuna Tel: 08-505 804 00 info@sorab.se www.sorab.se På väg in i framtidens återvinning och återbruk Idag

Läs mer

MINSKAT MATSVINN - vad kan man göra för att minska matsvinnet? Webbinar 27 november Sanna Due Sjöström, Naturvårdsverket

MINSKAT MATSVINN - vad kan man göra för att minska matsvinnet? Webbinar 27 november Sanna Due Sjöström, Naturvårdsverket MINSKAT MATSVINN - vad kan man göra för att minska matsvinnet? Webbinar 27 november Sanna Due Sjöström, Naturvårdsverket Presentationen fokuserar på följande: Vad är matsvinn? Varför är det ett problem?

Läs mer

Vilka problem och möjligheter finns i den offentliga upphandlingen? Staffan Carlberg KRAV Kundansvarig Offentlig sektor

Vilka problem och möjligheter finns i den offentliga upphandlingen? Staffan Carlberg KRAV Kundansvarig Offentlig sektor Vilka problem och möjligheter finns i den offentliga upphandlingen? Staffan Carlberg KRAV Kundansvarig Offentlig sektor Det går att ställa krav Det finns verktyg Goda exempel finns Sveriges mest kända

Läs mer

Tjörns Måltids AB BUDGET Beslutad Tjörn Möjligheternas ö

Tjörns Måltids AB BUDGET Beslutad Tjörn Möjligheternas ö Tjörns tids AB BUDGET Beslutad 2018-12-20 25 Tjörn Möjligheternas ö Inledning Tjörns tids AB ska bedriva måltidsverksamhet och på uppdrag av Orust kommun och Tjörns kommun producera, servera och leverera

Läs mer

KLIMAT KOMMUNERNAS SLUTSEMINARIUM FÖR VEGA- PROJEKTET

KLIMAT KOMMUNERNAS SLUTSEMINARIUM FÖR VEGA- PROJEKTET KLIMAT KOMMUNERNAS SLUTSEMINARIUM FÖR VEGA- PROJEKTET Örebro 24 november 2016 Anita Lundström Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2016-12-05 1 Vad händer på nationell

Läs mer

Bazaar. Innehåll. Vår lösning... 2

Bazaar. Innehåll. Vår lösning... 2 Bazaar Swinga Bazaar är en app och webbtjänst som gör det enkelt och tryggt att låna och hyra saker av varandra. Med hjälp av mobilen kan vi dela med oss av saker vi sällan använder, eller få tag på något

Läs mer

Mat separat. 20 frågor och svar om matavfall och kampanjen Mat separat.

Mat separat. 20 frågor och svar om matavfall och kampanjen Mat separat. Mat separat 20 frågor och svar om matavfall och kampanjen Mat separat. Nu halverar vi Karlskronas matavfall i det brännbara. Mer än 20 procent matavfall och ungefär lika mycket pappersförpackningar, well

Läs mer

framtidens mat i västerås

framtidens mat i västerås framtidens mat i västerås Västerås stad vill göra skillnad Framtidens mat ska främja en hälsosam livsstil med bra matvanor hos barn, ungdomar och äldre och med hänsyn till miljön och klimatet. En av mänsklighetens

Läs mer

NOBELMÖTET 2017 TEMA MAT LIVSMEDEL REGERINGSUPPDRAG OM MINSKAT MATSVINN

NOBELMÖTET 2017 TEMA MAT LIVSMEDEL REGERINGSUPPDRAG OM MINSKAT MATSVINN NOBELMÖTET 2017 TEMA MAT LIVSMEDEL REGERINGSUPPDRAG OM MINSKAT MATSVINN Stockholm 6 december Anita Lundström Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-12-05 1 Bakgrund

Läs mer

InItIatIvet för. miljö ansvar

InItIatIvet för. miljö ansvar InItIatIvet för miljö ansvar Initiativet för miljöansvar Initiativet för Miljöansvar är ett av CSR Västsveriges handlingsprogram för ökat ansvarstagande, lokalt som globalt. Det är tänkt att kunna fungera

Läs mer

FAKTA OM MATEN SOM SLÄNGS!

FAKTA OM MATEN SOM SLÄNGS! FAKTA OM MATEN SOM SLÄNGS! * Man slänger mat för flera miljarder kronor i Sverige varje år. * Räknar man hela Europas matsvinn så kastar vi så mycket att en yta lika stort som landet Belgien odlas helt

Läs mer

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas och biogödsel

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas och biogödsel Nu kör vi igång Ditt matavfall blir biogas och biogödsel Visste du att Biogas är ett miljöanpassat fordonsbränsle och ger inget nettotillskott av koldioxid till atmosfären vid förbränning. släpper ut betydligt

Läs mer

Handlingsplan för att nå målen i Malmös stads policy för hållbar utveckling och mat GRF

Handlingsplan för att nå målen i Malmös stads policy för hållbar utveckling och mat GRF Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (5) Datum 2019-05-06 Vår referens Kimmo Räihä Controller kimmo.raiha@malmo.se Tjänsteskrivelse Handlingsplan för att nå målen i Malmös stads policy för hållbar utveckling

Läs mer

Minska matsvinnet. Gör som Johan Jureskog Låt gästerna ta hand om sina egna rester Tillsammans gör vi skillnad. Nyhet: Doggybag Beställ nu!

Minska matsvinnet. Gör som Johan Jureskog Låt gästerna ta hand om sina egna rester Tillsammans gör vi skillnad. Nyhet: Doggybag Beställ nu! Minska matsvinnet Erbjud dina gäster att ta hem resterna i doggybag Nyhet: Doggybag Beställ nu! Gör som Johan Jureskog Låt gästerna ta hand om sina egna rester Tillsammans gör vi skillnad Så här jobbar

Läs mer

av jämställdhet, inflytande och hållbarhet. Kvalitén på erbjuder ska präglas Alla ska få rätt bemötande och verksamheten ska ha en

av jämställdhet, inflytande och hållbarhet. Kvalitén på erbjuder ska präglas Alla ska få rätt bemötande och verksamheten ska ha en Mat & måltider Vision och riktlinjer för servering i förskola, skola, vård och omsorg, sportanläggningar, fritidsgårdar samt övrig servering i kommunens lokaler. Visionen för maten i Kiruna kommun Måltiden

Läs mer

Visionen för maten i Kiruna kommun

Visionen för maten i Kiruna kommun Mat & måltider Vision och riktlinjer för servering i förskola, skola, vård och omsorg, sportanläggningar, fritidsgårdar samt övrig servering i kommunens lokaler. Visionen för maten i Kiruna kommun Måltiden

Läs mer

Plasternas roll i samhället 1

Plasternas roll i samhället 1 Plasternas roll i samhället Plasternas roll i samhället 1 Vad tänker du på när du hör ordet plast? Plasternas roll i samhället 2 Plasternas roll i samhället 3 Visste du att det här är av plast? Plastpresentation

Läs mer

Nationell avfallsplan Vägledning om nedskräpning Avfallsförebyggande program

Nationell avfallsplan Vägledning om nedskräpning Avfallsförebyggande program Nationell avfallsplan Vägledning om nedskräpning Avfallsförebyggande program Hans Wrådhe 18 april 2013 2013-04-23 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 1 Vad behöver vi göra? Naturvårdsverket

Läs mer

Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info HRK Varför Svanen? Fem enkla skäl: Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet.

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Avesta Vatten och Avfall AB 2015-02-23. Plats och tid Prästgatan 50, kl 13:15-15:45. Beslutande

Sammanträdesprotokoll Avesta Vatten och Avfall AB 2015-02-23. Plats och tid Prästgatan 50, kl 13:15-15:45. Beslutande Plats och tid Prästgatan 50, kl 13:15-15:45 Beslutande Patrik Engström (S), ordförande Tord Birgersson (V) Sten-Åke Mörk (S), ersättare för Mia Bergkvist (S) Christer Bergkvist (C), ersättare för Lennart

Läs mer

Skolmåltiden - en måltidsupplevelse & mer än bara mat. Mia Prim

Skolmåltiden - en måltidsupplevelse & mer än bara mat. Mia Prim Skolmåltiden - en måltidsupplevelse & mer än bara mat Mia Prim En hållbar måltid når magen får era gäster att orka lära in och lära ut får skolans verksamhet att fungera En klimatsmart måltid som inte

Läs mer

RAPPORT2010. Konsumentföreningen Stockholm. Häll inte ut maten. Hur mycket flytande föda häller vi ut i vasken? En stickprovsundersökning.

RAPPORT2010. Konsumentföreningen Stockholm. Häll inte ut maten. Hur mycket flytande föda häller vi ut i vasken? En stickprovsundersökning. RAPPORT2010 Konsumentföreningen Stockholm Häll inte ut maten Hur mycket flytande föda häller vi ut i vasken? En stickprovsundersökning Maj 2010 För mer information: Louise Ungerth, chef för Konsument &

Läs mer

Musik, sport och matsmarta tips

Musik, sport och matsmarta tips Företag Musik, sport och matsmarta tips 64 Företag Avfall, en fråga som berör alla 65 Organisation och ansvar Organisation och ansvar Avfallsfrågor berör alla i samhället. Många aktörer arbetar med avfallsfrågor

Läs mer

Affärsplan. G r u p p 4. a n d r e a s e r i k s s o n g u s t a v w e n g e r z i n k N u r a d i n H a s s a n

Affärsplan. G r u p p 4. a n d r e a s e r i k s s o n g u s t a v w e n g e r z i n k N u r a d i n H a s s a n Affärsplan G r u p p 4 E m m a T r y g g a n d r e a s e r i k s s o n g u s t a v w e n g e r z i n k N u r a d i n H a s s a n Bakgrund Varje år kastas cirka 1,9 miljoner ton mat i Sverige. 110 250 ton

Läs mer

Sammanställning workshop Kalmar 12 oktober. Matkonsult Elisabet Svensson. Mindrematsvinn.nu

Sammanställning workshop Kalmar 12 oktober. Matkonsult Elisabet Svensson. Mindrematsvinn.nu Sammanställning workshop Kalmar 12 oktober Mindrematsvinn.nu Fråga 1. Hur arbetar din kommun/stadsdel för att minska matsvinn (förvaring, beredning, servering, tallrik, beställning- och leveransrutiner)?

Läs mer

Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB

Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB OM MIVA Miva () ett kommunalt bolag Bildades 2009, tidigare Tekniska kontoret Domsjö Vatten AB är ett helägt dotterbolag till Miva Miva omsätter cirka 200 miljoner kronor och har drygt 100 medarbetare

Läs mer

Cirkulära affärsmodeller Vägen till hållbart samhälle?

Cirkulära affärsmodeller Vägen till hållbart samhälle? Cirkulära affärsmodeller Vägen till hållbart samhälle? Birgitta Björk Upplands-Väsby kommun Styrelseledamot i Silf Den cirkulära ekonomin ska rädda världen och tillväxten! Jordens resurser är inte oändliga,

Läs mer

Hållbara livsmedelsinköp

Hållbara livsmedelsinköp Policy Hållbara livsmedelsinköp Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd Giltighetstid Policy Hållbara livsmedelsinköp 2016-10-24 2016-2019 Dokumentansvarig Senast reviderad Beslutsinstans Dokument gäller för

Läs mer

Hållbar konsumtion. Hans Wrådhe Naturvårdsverket 17 september 2014. Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2014-09-17 1

Hållbar konsumtion. Hans Wrådhe Naturvårdsverket 17 september 2014. Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2014-09-17 1 Hållbar konsumtion Hans Wrådhe Naturvårdsverket 17 september 2014 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2014-09-17 1 Växthusgaser utsläpp av svensk konsumtion 1993-2010 Naturvårdsverket

Läs mer

Verkar för en miljöriktig, hållbar avfallshantering utifrån ett samhällsansvar

Verkar för en miljöriktig, hållbar avfallshantering utifrån ett samhällsansvar Avfall Sverige Branschorganisationen för avfallshantering och återvinning 400 medlemmar kommuner, kommunbolag - Privata företag är associerade medlemmar Verkar för en miljöriktig, hållbar avfallshantering

Läs mer

Den linjära ekonomins utveckling

Den linjära ekonomins utveckling Cirkulär ekonomi Maria Långberg Hållbarhetsdirektör SSAB 12 november, 2015 Den linjära ekonomins utveckling Industriella revolutionen möjliggjorde utvinning av råvaror och produktion till låg kostnad I

Läs mer

Klimatsmarta val för hållbara livsstilar

Klimatsmarta val för hållbara livsstilar Klimatsmarta val för hållbara livsstilar Den koldioxidsnåla platsen är ett klimatprojekt som ska göra det enklare för Umeås invånare att göra hållbara val i vardagen och minska sin klimatpåverkan från

Läs mer

Kostchef Sara Ekelund Antagen i Kommunfullmäktige 2013-05-22 26 DEN GODA MÅLTIDEN I DALS-EDS KOMMUN

Kostchef Sara Ekelund Antagen i Kommunfullmäktige 2013-05-22 26 DEN GODA MÅLTIDEN I DALS-EDS KOMMUN DEN GODA MÅLTIDEN I DALS-EDS KOMMUN BAKGRUND Den goda måltiden är riktlinjer för en god kvalitet på den mat och de måltider som erbjuds inom de verksamheter Dals-Eds kommun ansvarar för. Den goda måltiden

Läs mer

OMVÄRLDSBEVAKNING OCH LAGSTIFTNING ATT FÖRHÅLLA SIG TILL I ARBETET MED KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER

OMVÄRLDSBEVAKNING OCH LAGSTIFTNING ATT FÖRHÅLLA SIG TILL I ARBETET MED KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER 2013-06-14 OMVÄRLDSBEVAKNING OCH LAGSTIFTNING ATT FÖRHÅLLA SIG TILL I ARBETET MED KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER Bilaga 1 till avfallsplan för fyra Dalslandskommuner

Läs mer

your KITCHEN Minska ditt matsvinn och spara pengar

your KITCHEN Minska ditt matsvinn och spara pengar your KITCHEN Minska ditt matsvinn och spara pengar Varför ska du väga ditt matsvinn? När det kommer till matsvinn tänker de flesta på själva avfallshanteringen. I själva verket finns det ett flertal faktorer

Läs mer

I detta nr: En ros till våra gäster Styrelsen informerar Inbjudan till Loppis Nya grannar Cykelutrensning

I detta nr: En ros till våra gäster Styrelsen informerar Inbjudan till Loppis Nya grannar Cykelutrensning nr 4/2009 sep.-nov. I detta nr: En ros till våra gäster Styrelsen informerar Inbjudan till Loppis Nya grannar Cykelutrensning En ros till våra gäster Våra Gästis uppskattas mycket av både medlemmarna och

Läs mer

Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030. Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar

Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030. Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030 Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar Faktamaterialet presenterar 1. Statistik gällande klimatutsläpp i Västra Götaland 2. Det

Läs mer

Framtidens sparform TIPS

Framtidens sparform TIPS Framtidens sparform Bli Miljönär-vänlig! Genom att hyra, låna, laga och reparera kan du spara pengar och samtidigt bidra till att förebygga avfall. Allt du konsumerar blir ett avfall, förr eller senare.

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN

RIKTLINJER FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN 1(5) RIKTLINJER FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN Bakgrund I likhet med övrig restaurangverksamhet ska den kommunala måltidsverksamheten följa livsmedelslagstiftningen. Lagstiftningen fokuserar på aktörernas ansvar

Läs mer

Matkonsult. Omkring en tredjedel av all världens mat produceras direkt för sophinken.

Matkonsult. Omkring en tredjedel av all världens mat produceras direkt för sophinken. Matkonsult Cecilia Sassa Corin Hushållningssällskapet Tel 0521-72 55 61 cecilia.corin@hushallningssallskapet.se www.hushallningssallskapet.se/vast www.mindrematsvinn.nu Prenumerera på våra nyhetsbrev!

Läs mer

mer med Förslag till nationellt miljömål.

mer med Förslag till nationellt miljömål. Bilaga 6 Uppföljning av föregående avfallsplan från år 2010 Detta är en uppföljning och utvärdering av föregående avfallsplan och avser utveckling till och med. Källa: Statistik från Sigtuna kommun och

Läs mer

Underlag till Länsstyrelsens sammanställning

Underlag till Länsstyrelsens sammanställning Bilaga 7 Underlag till Länsstyrelsens sammanställning 1(5) 1 Administrativa uppgifter Kommuner: Nyköping och Oxelösund År: 2010 Datum när planen antogs: 2012-XX-XX (Nyköping) och 2012-XX-XX (Oxelösund)

Läs mer

Utbildningar inom vård, skola, omsorg Utbildningar från Hushållningssällskapet

Utbildningar inom vård, skola, omsorg Utbildningar från Hushållningssällskapet KUNSKAP FÖR LANDETS FRAMTID Utbildningar inom vård, skola, omsorg Utbildningar från Hushållningssällskapet Mat är det bästa som finns! Mat är ett stort och roligt ämne! Kanske behöver ni veta vad som gäller

Läs mer

A3 Från avfallshantering till resurshushållning

A3 Från avfallshantering till resurshushållning A3 Från avfallshantering till resurshushållning Nationella avfallsplanen och programmet för att förebygga avfall. Goda exempel! Catarina Östlund och Maria Ivarsson, NV Europa minskar avfallet Anna-Carin

Läs mer

Avfall Sveriges ståndpunkter 2018

Avfall Sveriges ståndpunkter 2018 Avfall Sveriges ståndpunkter 2018 Avfall Sveriges ståndpunkter är det dokument som vägleder ställningstaganden och åtgärder för att utveckla förebyggande, återanvändning och avfallshanteringen samt kommunernas

Läs mer

Fråga 1. Var slänger du tandborste, diskborste och toalettborste? 1. i brännbart. X. i plastförpackningar. 2. i farligt avfall

Fråga 1. Var slänger du tandborste, diskborste och toalettborste? 1. i brännbart. X. i plastförpackningar. 2. i farligt avfall Fråga 1 Var slänger du tandborste, diskborste och toalettborste? 1. i brännbart X. i plastförpackningar 2. i farligt avfall Tips: Panta mera! Visste du att endast 85 procent av alla burkar pantas. Det

Läs mer

Remiss angående förslag till Avfallspolic y för avfallshanterin g- en inom Malmö Stads egna verksamheter - remissutskick

Remiss angående förslag till Avfallspolic y för avfallshanterin g- en inom Malmö Stads egna verksamheter - remissutskick SIGNERAD Malmö stad Fastighetskontoret 1 (2) Datum 2014-10-13 Vår referens Christian Röder Samhällsplanerare Christian.roder@malmo.se Remiss angående förslag till Avfallspolic y för avfallshanterin g-

Läs mer

Miljö. Ekonomi. Avfall. morötter mot matsvinn

Miljö. Ekonomi. Avfall. morötter mot matsvinn Miljö Ekonomi Avfall morötter mot matsvinn REAGERA mot mindre matsvinn Med engagemang, kunskap och vördnad för vår mat kan vi tillsammans minimera den mängd livsmedel som går till spillo. Storhushållens

Läs mer

Varför återanvända textil?

Varför återanvända textil? Europa minskar avfallet 2011 David Palm IVL Svenska Miljöinstitutet Klimat & Hållbara samhällssystem Naturresurser & Miljöeffekter Luftföroreningar & Åtgärdsstrategier Organisationer, Produkter och Processer

Läs mer

Viveca Reimers. Hå lbar upphandling och inköp

Viveca Reimers. Hå lbar upphandling och inköp Västra Götalandsregionen Viveca Reimers Hå lbar upphandling och inköp 8 septcsr Västsverige Två stora ansvarsområden 90% 90% Hälso- och och Sjukvård 17 17 sjukhus 140 140 vårdcentraler 170 170 folktandvårdskliniker

Läs mer

REMISSYTTRANDE FÖRSLAG TILL NYA ETAPPMÅL. 1. Förslag till etappmål för ökad förberedelse för återanvändning och materialåtervinning av avfall

REMISSYTTRANDE FÖRSLAG TILL NYA ETAPPMÅL. 1. Förslag till etappmål för ökad förberedelse för återanvändning och materialåtervinning av avfall 2014-06-25 1 (9) Till: Miljödepartementet 103 33 Stockholm Ansvarig tjänsteman: Magnus Ulaner Miljö- och hållbarhetschef HSB Riksförbund 010-442 03 51 magnus.ulaner@hsb.se REMISSYTTRANDE FÖRSLAG TILL NYA

Läs mer

Klimatverktyg. En sammanfattning.

Klimatverktyg. En sammanfattning. TILL FÖRMÅN FÖR FRÄLSNINGSARMÉNS SOCIALA ARBETE Klimatverktyg En sammanfattning. Myrorna har låtit det oberoende miljökonsultföretaget WSP göra ett klimatverktyg för hanteringen av secondhandkläder. Resultatet

Läs mer

Studieplan till. Branschriktlinjer för säker mat i samlingslokaler

Studieplan till. Branschriktlinjer för säker mat i samlingslokaler Studieplan till Branschriktlinjer för säker mat i samlingslokaler Innehåll sid Inledning 3 Om studieplanen 4 Till cirkelledaren 5 Träff 1 6 Träff 2 7 Träff 3 8 Avslutning 10 Förslag till extra träffar

Läs mer

Energikostnad för olika förpackningar

Energikostnad för olika förpackningar Energikostnad för olika förpackningar Elevblad 16a Tabellen nedan visar hur mycket energi som går åt för att producera ett gram (1g) av olika slags förpackningsmaterial. Tabellen visar även hur lång tid

Läs mer

Europa minskar avfallet 2011

Europa minskar avfallet 2011 Europa minskar avfallet 2011 Rapport framtagen för Avfall Sverige Beställare: Anna-Carin Gripwall Upplägg och rapport: Katharina Norborg Genomförande: 1-10 november, 2011 Projektnummer: 110041 Bakgrund

Läs mer

Vi slänger allt mer. Ett halvt ton per person Idag kastar varje person i Sverige nästan 500 kilo sopor per år. Tänk efter ett halvt ton!

Vi slänger allt mer. Ett halvt ton per person Idag kastar varje person i Sverige nästan 500 kilo sopor per år. Tänk efter ett halvt ton! Vi slänger allt mer Hur mycket grejer slänger du och din familj varje vecka? Gamla förpackningar, matrester, slitna kläder, batterier, värmeljus, tidningar Ja, om du tänker efter så kan det vara en hel

Läs mer

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Prästängsskolan Lund September 2017 - Maj 2019 VÅR RESA GICK I MÅL 21 MAJ 2019 HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Grattis till er Grön Flagg-certifiering! Ni har arbetat aktivt med lärande för hållbar utveckling

Läs mer

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas Nu kör vi igång Ditt matavfall blir biogas Skräp eller en råvara med möjligheter? Det finns två sätt att se på matavfall: som rent skräp eller som en resurs. Partille kommun väljer att se matavfallet som

Läs mer

Måltidspolicy Åtvidabergs kommun Policy avseende kvalitet för måltider vid förskola, skola, vård och omsorg

Måltidspolicy Åtvidabergs kommun Policy avseende kvalitet för måltider vid förskola, skola, vård och omsorg Måltidspolicy Policy avseende kvalitet för måltider vid förskola, skola, vård och omsorg Dnr: ATVKS 2016-00685 003 Fastställt av: Kommunfullmäktige, 138 Antogs: 2016-12-14 Reviderad: Ansvarig förvaltning:,

Läs mer

Vi utvecklar och förmedlar kunskap för företagens, människornas och hela landets framtid.

Vi utvecklar och förmedlar kunskap för företagens, människornas och hela landets framtid. www.hushallninsgssallskapet.se Hushållningssällskapet står för; Kunskap för landets framtid Vi utvecklar och förmedlar kunskap för företagens, människornas och hela landets framtid. Värderingsövningar

Läs mer

Vad är DalaAvfall - Avfallsplanen - Ny lagstiftning - Vad händer med avfallet, varför sortera?

Vad är DalaAvfall - Avfallsplanen - Ny lagstiftning - Vad händer med avfallet, varför sortera? 2019-05-07 - Vad är DalaAvfall - Avfallsplanen - Ny lagstiftning - Vad händer med avfallet, varför sortera? DalaAvfall är ett samverkansorgan mellan kommunernas avfallsverksamheter med ansvar för hushållsavfall

Läs mer

Riktlinjer för hantering av internt avfall

Riktlinjer för hantering av internt avfall Riktlinjer för hantering av internt avfall Antaget av kommunstyrelsen 2018-12-17 Ska revideras senast 2020-12-31 Ansvarig tjänsteman: Hållbarhetsstrateg 1 Bakgrund Nybro kommun har fastställt följande

Läs mer

Ekologiska livsmedel hur lyckades vi? Annika Christensson Miljöchef 2014-10-29

Ekologiska livsmedel hur lyckades vi? Annika Christensson Miljöchef 2014-10-29 Ekologiska livsmedel hur lyckades vi? Annika Christensson Miljöchef 2014-10-29 Hur mycket handlar vi per vecka? 1500 liter mjölk 700 kg potatis 180 kg morötter 100+ kg frukt 110+ kg blandfärs för att servera

Läs mer

Lyckad väg till minskat blöjavfall

Lyckad väg till minskat blöjavfall Lyckad väg till minskat blöjavfall Varför ska vi arbeta med att minska blöjavfallet? Ett minskat blöjavfall leder till: minskade kostnader minskad miljöpåverkan ökad trygghet hos de boende ökad trivsel

Läs mer

Enkät. Instruktioner LOGO

Enkät. Instruktioner LOGO LOGO Enkät Avfallshantering 2017 TACK FÖR ATT DU HJÄLPER OSS BLI EN BÄTTRE LEVERANTÖR TILL DIG! Instruktioner Din medverkan i undersökningen är anonym, såvida du inte markerar att vi skall kontakta dig

Läs mer

Galleriet. Naturvårdsverkets dialog: Avfallsplanera för en cirkulär ekonomi. Miljöbalksdagarna mars

Galleriet. Naturvårdsverkets dialog: Avfallsplanera för en cirkulär ekonomi. Miljöbalksdagarna mars 13.15 14.30 Galleriet Miljöbalksdagarna 2017 23 24 mars Naturvårdsverkets dialog: Avfallsplanera för en cirkulär ekonomi Ylva Carlheim-Gyllenskiöld, facilitator Yvonne Augustsson, Naturvårdsverket Catarina

Läs mer

PASS. Jag är världsmedborgare! Alla barn som värms av solen har samma rättigheter. Lek dig till en bättre värld med

PASS. Jag är världsmedborgare! Alla barn som värms av solen har samma rättigheter. Lek dig till en bättre värld med PASS Jag är världsmedborgare! Alla barn som värms av solen har samma rättigheter. Lek dig till en bättre värld med 2 3 Hej! Det är jag som är Retoyträdet! Rita en bild på dig själv här. Hur ser jag ut

Läs mer

Utbildningar för personal som arbetar med personer med funktionsnedsättning Utbildningar från Hushållningssällskapet

Utbildningar för personal som arbetar med personer med funktionsnedsättning Utbildningar från Hushållningssällskapet KUNSKAP FÖR LANDETS FRAMTID Utbildningar för personal som arbetar med personer med funktionsnedsättning Utbildningar från Hushållningssällskapet Mat är en källa till glädje! Mat är ett stort och roligt

Läs mer

Laga något gott för miljön! Information & inspiration. Ny avfallstaxa från och med 1 januari 2016. Matavfallskampanj!

Laga något gott för miljön! Information & inspiration. Ny avfallstaxa från och med 1 januari 2016. Matavfallskampanj! Gruppförsändelse (samhällsinformation) till samtliga postavlämningsställen Information & inspiration FRÅN UPPSALA VATTEN OCH AVFALL AB OKTOBER 2015 PYSSEL! Vad är det konstigaste vi hittat på ledningsnätet?

Läs mer