Årsrapport för barn- och ungdomskulturkontot 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Årsrapport för barn- och ungdomskulturkontot 2012"

Transkript

1 Årsrapport för barn- och ungdomskulturkontot 2012 Dnr KFN Dpl 46 Postadress: Kultur- och fritidsförvaltningen, Karlstad Besöksadress: Västra Torggatan 26 karlstad.se Tel: E-post: Org.nr: PlusGiro: Bankgiro:

2 Dnr KFN-2013-XX sid 2 (7) KULTUR- OCH FRITIDSFÖRVALTNINGEN Kultur- och föreningsstöd Rapport Åsa Svanström, asa.svanstrom@karlstad.se Budgeten för stöd till barn- och ungdomskultur 2012 var kr. Under året beviljade kultur- och fritidsnämnden medel till 24 projekt för sammanlagt ca kronor. Ytterligare ca kronor användes till egna projekt som förvaltningen drivit/initierat bl.a. skolbion, stipendier inklusive kringkostnader, barnteater på biblioteksfilialerna, KulturKnatta, foldern Kultur för barn och unga och del i samlingsannonsen för kultur. Utgångspunkter Flera variabler är av betydelse när man utvärderar barn- och ungdomskulturkontot. Till exempel spridningen över konstområden och deltagarnas ålders- och könsfördelning. Det är också viktigt att titta på hur väl stödets syfte uppfylls och hur stödet relaterar till den strategiska planen. Reglerna Reglerna för bidrag till barn- och ungdomskulturverksamhet bygger på Barnkonventionens artikel 31 där alla barns rätt att fritt delta i det kulturella och konstnärliga livet slås fast. Konventionen säger vidare att Konventionsstaterna skall respektera och främja barnets rätt att till fullo delta i det kulturella och konstnärliga livet och skall uppmuntra tillhandahållandet av lämpliga och lika möjligheter för kulturell och konstnärlig verksamhet /. De tre ben som riktlinjerna vilar på - barn och unga ska ges möjligheter att ta del av ett brett kulturutbud, ges möjlighet att själva skapa samt få visa upp eget skapande - är alla lika viktiga i strävan att uppfylla konventionens intentioner. Utfall 2012 Ett brett spektrum av uttrycksformer finns representerat bland de projekt som har fått stöd under året. Flest projekt finns inom teater, musik och litteratur. Teater och musik har varit mest förekommande under de flesta år som analyserats utifrån uttrycksformer. Film, konst och litteratur har förekommit i lite lägre utsträckning. Tittar vi på utfallet fördelat på olika åldergrupper visar statistiken att stödet, liksom tidigare år, nått flest barn i åldern 0-5 år. Det är också till den här åldersgruppen som störst andel av pengarna gått. Projekten handlar i stor utsträckning om scenkonst, film och litteratur. Tidigare år har barnen i mellanstadiet nåtts i betydligt lägre utsträckning än övriga åldersgrupper, något som även gäller för En Postadress: Kultur- och fritidsförvaltningen, Karlstad Besöksadress: Västra Torggatan 26 karlstad.se Tel: E-post: kulturochfritidsforvaltningen@karlstad.se Org.nr: PlusGiro: Bankgiro:

3 Dnr KFN-2013-XX sid 3 (7) tydligare satsning på barn mellan 9-12 år kommer därför att genomföras under Skapande lovprogram på Stadsbiblioteket som bekostas av barn- och ungdomskulturkontot, speciellt framtagna för denna åldergrupp, är ett exempel på detta. Även i projektet spontan-kultur som är under planering kommer denna åldersgrupp att prioriteras. En tendens som dock kvarstår är att medan de yngsta barnen främst får ta del av ett utbud av scenkonst, film och litteratur, får mellanstadiebarnen i första hand delta i projekt med eget skapande. För de äldre ungdomarna är fördelning mellan att ta del av ett utbud, eget skapande och att få visa upp eget skapande jämnare. För barnen i förskola-lågstadie-mellanstadie är tillfällena att visa upp eget skapande få. Vi ser en jämn könsfördelning i projekten där fördelningen är 50/50. Det är glädjande då kultur traditionellt nått fler flickor än pojkar. Även projekten utanför skolans regi har nått fler pojkar än tidigare. Totalt har stödet från barn- och ungdomskulturkontot nått drygt barn och unga i Karlstads kommun. Det är en stor ökning från 2011 och beror på ett webbaserat projekt som nått ut till väldigt många via skolan. Analys För de små barnen finns ett flertal större projekt som i stor utsträckning handlar om att erbjuda ett kulturutbud. Det är t.ex. barnprogrammen på Arenan, barnteater på filialerna, barnbokbussen och dagisbio. Dessa kostar relativt mycket pengar men når också många deltagare. Samtidigt kan man se att det för barnen i den här åldern är ovanligt med projekt där barnens eget skapande visas upp. Vid bedömningen av nya projektansökningar bör därför projekt som medverkar till att synliggöra barnens eget skapande prioriteras. Projekten för barnen i mellanstadieåldern handlar oftast om eget skapande. Så har det sett ut under alla de år som detta analyserats. Scenkonstutbudet på fritiden för dessa barn är mycket litet. Det är en målgrupp som ofta är svår att nå och kulturlivet konkurrerar med många andra fritidsintressen. Att analysera fördelningen mellan att få ta del av ett utbud, skapa själv och visa upp eget skapande är ett sätt att analysera bidragsgivningen i relation till Barnkonventionens intentioner. Barnen ska ha rätt att vara delaktiga och göra sina röster hörda och för det krävs både möjlighet att få kunskap om olika uttrycksformer och tillgång till forum att använda dessa. En jämnare fördelning mellan att se, göra själv och visa för alla åldrar är därför eftersträvansvärd. Strategiska planen Karlstads kommuns strategiska plan är viktig vid handläggningen av barn- och ungdomskulturkontot. De två externa målen som väger tyngst i ansökningarna är: en attraktiv stad som växer och en stad för alla, men även den goda gröna staden i viss mån. Varje ansökan ska innehålla en redogörelse för hur projektet ska jobba med könsfördelning, mångfald och eventuell funktionsnedsättning.

4 Dnr KFN-2013-XX sid 4 (7) En attraktiv stad som växer På senare tid har man pekat på hur ett rikt kulturutbud ger en stad eller kommun ökad konkurrenskraft för såväl medborgare som besökare. Ett rikt kulturliv ger mervärden för hela kommunen och många menar att ett kulturevenemang ger minst lika mycket tillbaka till staden som ett stort idrottsevenemang, och ibland mer. Att satsa på kultur för barn och unga är att satsa på en av de grupper som är brukare av olika former av kultur. Siffrorna från 2012 tyder på att kulturutbudet relativt ofta nyttjas av flera barn i samma familj och även av förälder eller mor- eller farförälder. Under året har det genomförts ett antal projekt som dragit ett stort antal familjer och som erbjudit professionell kultur för barn och unga. Detta leder till att yngre barn förhoppningsvis får en vana i att konsumera kultur. Även äldre barn och unga nyttjar kultur när den erbjuds och är ett bra komplement till idrotten för en meningsfull fritid. Ett rikt kulturutbud bidrar till att Karlstadsborna trivs och är stolta över sin stad. Det gör kommunen mer attraktiv för inflyttande och att barn och unga får ytterligare ett perspektiv på sin tillvaro. En stad för alla Mångfald är ett ledord i handläggningen av barn- och ungdomskulturkontot. Det är ibland svårt att mäta mångfald i projekten men vi ser tydligt att projekten har en spridning i såväl geografiska områden som ålder och kön. Kulturprojekten tillsammans med ex skolbion och barnteater på biblioteksfilialerna har nått stora delar av kommunen. Vi ser också ett tydligt kulturengagemang utanför huvudorten som är viktigt för kommunens barn och unga. Att kommunen arbetar för en geografisk spridning av projekten är viktigt då det är lättare att ta till sig kultur i närområdet. Barnen och ungdomarna slipper då också beroendet av transport och kan mer självständigt välja sitt kulturdeltagande. En önskvärd tanke är att kommunens barn och unga får möjlighet att ta del av ett rikt kulturliv i sitt närområde för att på så sätt skapa en kulturvana som sträcker sig längre och längre, både geografiskt och inom olika konstarter. Att stötta kulturprojekt i skolan blir viktigt på samma sätt. Genom skolan når vi barn och unga oavsett socioekonomisk bakgrund, etnicitet och kön. Eleverna erbjuds en väg in i kulturlivet som är viktig för framtiden. Den goda gröna staden Även ur ett klimatperspektiv är det viktigt att kulturprojekten har en god geografisk spridning. Medborgare i ytterområdena ska inte alltid behöva åka in till centralorten utan ska finna ett kulturutbud även i sitt närområde. Sammanfattning Fördelningen på olika konstområden har under 2012 varit god. Deltagarnas könsfördelning har under året varit jämn. Fördelningen på olika åldrar är godtagbar. Men det finns anledning att uppmärksamma vilken inriktning projekten har för olika åldersgrupper. Möjligheter att visa upp eget skapande bör prioriteras

5 Dnr KFN-2013-XX sid 5 (7) för de yngsta barnen och ett ökat kulturutbud bör prioriteras för barnen i mellanstadieåldern. I handläggningen av barn- och ungdomskulturkontot är helheten central. Enskilda projekt kan ha en tyngdpunkt som lyfter fram olika strategiska mål olika mycket, så länge som det sammantaget blir en god fördelning av medlen. Barn- och ungdomskulturen är en del av det samhället och har följaktligen samma svårigheter med tillgänglighet och integration som resten av samhället. Projekt Tillägg till Dans i Väse 4000 kr Kurser i dans i Väse för barn mellan 6-14 år. KFN Bokbryggan kr kr _KFN Bokbryggan är en återkommande verksamhet som genomförs i samarbete mellan biblioteket och barn- och ungdomsförvaltningen. Projektet syftar till språkutveckling genom att väcka intresse för litteratur och vänder sig till barn 5-8 år. Projektet löper läsårsvis. Tillägg på 6000 kr beviljades Lilla bokbryggan kr KFN Språkfrämjande arbete för barn mellan 1 och 4 år. Barnprogram på Arenan VT kr KFN För att kunna erbjuda barn i Karlstads kommun ett mångfacetterat kulturutbud av god kvalitet stöttar kultur- och fritidförvaltningen bibliotekets barn och ungdomsavdelnings barnprogram på Arenan. Stödet gör det bl.a. möjligt att anlita professionella grupper. Hemligheternas skog 6000 kr Teaterföreställning för skolbarn år 2-3. KFN Karlstad i förändring kr KFN En webbversion av Karlstad i förändring en tidsresa som är en interaktiv cd om kvarteret Merkurius. Cirkusskola i Vålberg (sportlov) kr Under sportlovet anlitade kultur- och fritidsförvaltningen Duo Danzeros för att anordna cirkusskola i Vålberg. Litteraturläger kr KFN Återkommande sommaraktivitet i regi av stadsbibliotekets barn- och ungdomsavdelning. Under några dagar sysslar ungdomar i högstadieåldern med texter och drama.

6 Dnr KFN-2013-XX sid 6 (7) Sensus Barnmusikskola VT kr KFN Sensus får stöd till sin barnmusikskola som vänder sig till barn och ungdomar 0-14 år. Drömjobbarjobbet kr KFN Region Värmland arrangerar drömsommarjobbet där unga dansare och projektassistenter får praktikplats under sommarlovet. Dans för alla VT kr KFN Karlstad Dansförening vill föra ut dansen till barn och unga genom att anordna öppna lektioner ledda av erfarna handledare och dansare. Lektionerna är gratis för deltagarna. En föreställning sätts upp i slutet av terminen. Dagisbio i Molkom 6500 kr _ KFN Studieförbundet Vuxenskolan genomför läsårsvis ett filmprojekt i Molkom där förskolebarn i åldern 3-5 år får gå på bio. Lots of Love kr KFN Lots of Love är en festival som hålls på Sandgrundsudden och riktar sig till ungdomar år. Festivalen blandar uppträdanden, workshops, och föreläsningar för att främja kulturell mångfald. Teaterläger och teaterkollo kr KFN Värmlandsteatern anordnar teaterläger och teaterkollo under sommarlovet. Syftet är att de barn och unga från 7-15 år en möjlighet att prova på teater som kulturell uttrycksform. Cirkusskola och föreställningar på Skutberget kr KFN Uppsala ungdomscirkus är en cirkusskola för barn och ungdomar. De har prova-påaktiviteter på Skutberget under en vecka på sommarlovet. De ger även föreställningar av och med ungdomar. Sensus Barnmusikskola HT kr KFN Sensus får stöd till sin barnmusikskola som vänder sig till barn och ungdomar 0-14 år. Dans för alla HT kr KFN Karlstad Dansförening vill föra ut dansen till barn och unga genom att anordna öppna lektioner ledda av erfarna handledare och dansare. Lektionerna är gratis för deltagarna. En föreställning sätts upp i slutet av terminen. El Sistema HT kr KFN El Sistema är ett orkesterprojekt som härstammat från Venezuela. Kulturskolan genomför en variant av detta på Skogsbackeskolan i Karlstad. Barnen får spela och lära sig mer om musik men också visa upp sitt musikaliska skapande. Barnbokbussen kr _ KFN Återkommande stöd för att förskolebarn ska få tillgång till bibliotekets utbud.

7 Dnr KFN-2013-XX sid 7 (7) Alltid Minnas Auschwitz tur och retur kr KFN I anslutning till minnesdagarna för Kristallnatten anordnade ABF två föreställningar med Håkan Jäder för kommunens gymnasieskolor. Barnprogram på Arenan HT kr KFN För att kunna erbjuda barn i Karlstads kommun ett mångfacetterat kulturutbud av god kvalitet stöttar kultur- och fritidförvaltningen bibliotekets barn- och ungdomsavdelnings barnprogram på Arenan. Stödet gör det bl.a. möjligt att anlita professionella grupper. Pettson och Findus kr KFN Pettson och Findus är en barnteater som sätts upp i Sundstaaulan. Stödet går till regi för barn och unga och del i föreställningkostnader. Kulturdag Kronoparkens fritidsgård kr KFN En kulturdag under höstlovet Prova-på-aktiviteter och skapande verksamhet. På kvällen musik och DJ. Kulturdagen är gratis och öppen för alla. Otur! Harlekin 4000 kr Dansföreställning med professionella dansare. KFN Åsa Svanström barn- och ungdomskultursekreterare

Barn- och utbildningsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen. Undervisning i drama, Frödinge skola, 2013. Kulturgarantin Vimmerby kommun

Barn- och utbildningsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen. Undervisning i drama, Frödinge skola, 2013. Kulturgarantin Vimmerby kommun Barn- och utbildningsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen Undervisning i drama, Frödinge skola, 2013. Kulturgarantin Vimmerby kommun 2014-2015 Kulturgarantin för Vimmerby kommun I Vimmerby kommun

Läs mer

Program för kultur - barn och unga i Vara kommun

Program för kultur - barn och unga i Vara kommun Program för kultur - barn och unga i Vara kommun Kulturplan för Vara kommun 2017-2021 Bilaga 1 Antagen av kommunfullmäktige 2017-02-27 8 unga i Vara kommun Sidan 1 Innehållsförteckning Inriktningsmål...

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Kommunstyrelseförvaltningen. Kulturgarantin Vimmerby kommun

Barn- och utbildningsförvaltningen Kommunstyrelseförvaltningen. Kulturgarantin Vimmerby kommun Barn- och utbildningsförvaltningen Kommunstyrelseförvaltningen Kulturgarantin Vimmerby kommun 2018-2019 Kulturgarantin för Vimmerby kommun 2018-2019 I Vimmerby kommun har vi ett arv att förvalta. Astrid

Läs mer

Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015

Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015 Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015 Barn- och ungdomskulturplan Gullspångs kommun Gullspångs kommun har reviderat sin barn- och ungdomskulturplan och den nya planen sträcker sig

Läs mer

Skapande skola 2015-2016, Strömsunds kommun Strategi/Handlingsplan

Skapande skola 2015-2016, Strömsunds kommun Strategi/Handlingsplan Skapande skola 2015-2016, Strömsunds kommun Strategi/Handlingsplan Bakgrund - problembeskrivning Strömsunds kommun är den nordligaste av Jämtlands läns kommuner. Strömsund är en vacker glesbygdskommun,

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR Kulturplan Kultur lyfter Hallsberg 2 Kultur och utbildningsnämndens viljeinriktning för kultur och föreningsliv Hallsbergs kommuns inriktningsmål för utbildning,

Läs mer

Antaget av kommunfullmäktige 2004-11-25, 183 PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN

Antaget av kommunfullmäktige 2004-11-25, 183 PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN Värnamo kommun ska genom sin egen verksamhet och genom stöd till föreningslivet verka för en allsidig och rik kulturverksamhet för barn och ungdom

Läs mer

Att växa med kultur. Barn- och ungdomskulturplan för Öckerö kommun

Att växa med kultur. Barn- och ungdomskulturplan för Öckerö kommun Att växa med kultur Barn- och ungdomskulturplan för Öckerö kommun Att växa med kultur Kultur har ett egenvärde och ger livet innehåll och mening. Den stimulerar fantasi, kreativitet, uttrycksförmåga, tolerans

Läs mer

Strategi för kulturverksamheten i Blå Huset

Strategi för kulturverksamheten i Blå Huset Sida 1 (5) 2016-05-09 Handläggare Susanne Lundström 08-508 033 60 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Strategi för kulturverksamheten i Blå Huset Förvaltningens förslag till beslut Stadsdelsnämnden beslutar

Läs mer

Kulturplan för grundskolan

Kulturplan för grundskolan Kulturplan för grundskolan Kulturplan för grundskolan- Norrtälje kommun Planen upprättad av samordnaren för Skapande skola/förskola på Kultur- och fritidskontoret 2019.Planen för kultur i skolan revideras

Läs mer

Varför kultur i Falkenbergs förskolor och skolor?

Varför kultur i Falkenbergs förskolor och skolor? Tjänsteskrivelse Datum 2015-04-07 Barn- och utbildningsförvaltningen BUN-kansliet Handlingsplan för mer och bättre kultur för barn och elever i barn- och utbildningsnämndens verksamheter Handlingsplanen

Läs mer

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti.

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti. Att växa med kultur Kultur har ett egenvärde och ger livet innehåll och mening. Den stimulerar fantasi, kreativitet, uttrycksförmåga, tolerans och gemenskap. Kultur skapar förutsättningar för både eftertanke

Läs mer

Kultur i ögonhöjd - för, med och av barn och unga. Strategisk plan för barn- och ungdomskultur i Stockholm remissvar

Kultur i ögonhöjd - för, med och av barn och unga. Strategisk plan för barn- och ungdomskultur i Stockholm remissvar ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLA OCH FRITID TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-11-19 Handläggare: Agneta Stenborg Telefon: 076-12 90 199 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Kultur

Läs mer

Handlingsplan Skapande skola Borås Stad

Handlingsplan Skapande skola Borås Stad Handlingsplan Skapande skola Borås Stad Barn har rätt till alla sina språk- även sina estetiska. Barn och unga ska ha lika möjligheter att uppleva ett rikt utbud av professionellt utövad kultur och själva

Läs mer

Kontantstöd stipendier och enskilda aktiviteter

Kontantstöd stipendier och enskilda aktiviteter Förslag nytt bidragsreglemente 2020 2019-02-22 1 (8) Kontantstöd stipendier och enskilda aktiviteter Innehåll Kontantstöd stipendier och enskilda aktiviteter... 1 1 Inledning... 2 1.1 Enköpings kommuns

Läs mer

Information om KULTURTRAPPAN

Information om KULTURTRAPPAN Information om KULTURTRAPPAN Gävles kulturgaranti Bakgrund Vilka är vi? Gävle kommun 2015-09-08 2 Gävle kommun 2015-09-08 3 Information om Kulturtrappan Ninni berättar om bakgrunden till Kulturtrappan,

Läs mer

Kulturgaranti. för barn och unga

Kulturgaranti. för barn och unga Kulturgaranti för barn och unga Kulturplan för barn och unga I Varbergs kommun samarbetar skolor, förskolor och kulturverksamheter för att göra kultur till en del av barnens vardag. Vi ser kultur som en

Läs mer

Studieförbundens remissyttrande på En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69)

Studieförbundens remissyttrande på En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69) Dnr 17, u2017, 6/ds 2017-03-15 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Studieförbundens remissyttrande på En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69) Om Studieförbundens remissvar Branschorganisationen

Läs mer

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 18/19

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 18/19 PM Sida 1 (5) 2018-08-23 Skapande skola för läsåret 18/19 Den här informationen riktar sig endast till pedagoger inom Stockholms stads kommunala grundskolor samt kulturaktörer som samverkar med dessa.

Läs mer

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Kultur- och fritidspolitiskt program Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Innehåll 1. Inledning 3 2. Varför ett kultur- och fritidspolitiskt program 4 3. Möten som utvecklar

Läs mer

Datum Dnr Redovisning av utvecklingsbidrag Kulturnämndens anslag för sökbara utvecklingsbidrag fördelas två gånger per år.

Datum Dnr Redovisning av utvecklingsbidrag Kulturnämndens anslag för sökbara utvecklingsbidrag fördelas två gånger per år. Margareta Olsson Verksamhetscontroller 040-675 37 53 margareta.g.olsson@skane.se REDOVISNING Datum 2017-04-21 Dnr 1701101 1 (7) Redovisning av utvecklingsbidrag 2016 s anslag för sökbara utvecklingsbidrag

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Kulturprogram för barn och ungdom Kulturprogram för barn och ungdom 1 Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 16 oktober 2003 Reviderad den:

Läs mer

KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. Ärende 9

KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. Ärende 9 KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN Ärende 9 Postadress: Kultur- och fritidsnämnden, 651 84 Karlstad Besöksadress: Västra torggatan 26 www.karlstad.se Tel: 054-540 00 00 Fax: 054-18 67 84 E-post: kulturochfritidsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Kultur- och fritidspolitisk plan för Höganäs

Kultur- och fritidspolitisk plan för Höganäs Kultur- och fritidspolitisk plan för Höganäs Vision, mål, inriktning, prioriteringar och handlingsplan för att Spela samman! Visionen Spela samman! Vår vision för vår verksamhet är att den ska bidra till

Läs mer

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 17/18

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 17/18 PM Sida 1 (5) 2017-11-16 Skapande skola för läsåret 17/18 Den här informationen riktar sig endast till pedagoger inom Stockholms stads kommunala grundskolor samt kulturaktörer som samverkar med dessa.

Läs mer

Handlingsplan Skapande skola 15-16

Handlingsplan Skapande skola 15-16 Handlingsplan Skapande skola 15-16 1 Culture is the widening of the mind and of the spirit. Jawaharlal Nehru Barnens rätt till kultur globalt Barn har rätt till kultur enligt FNs deklaration om barnets

Läs mer

Vår åsikt om den övergripande prioriteringen av dans och konst.

Vår åsikt om den övergripande prioriteringen av dans och konst. Vår åsikt om den övergripande prioriteringen av dans och konst. Grupp 1 Det är bra att det läggs vikt på dans och konst, men det flesta ungdomar vill ha mer musiksatsningar. Konst och dans är förmodligen

Läs mer

Foto: Ing-Marie Fransson. Kulturgaranti för barn och ungdom. bild dans musik litteratur film teater

Foto: Ing-Marie Fransson. Kulturgaranti för barn och ungdom. bild dans musik litteratur film teater Foto: Ing-Marie Fransson Kulturgaranti för barn och ungdom bild dans musik litteratur film teater Kulturgarantin alla barns rätt till kultur Vimmerby kommun garanterar alla barn i förskolan och skolan

Läs mer

Kultur i ögonhöjd för, med och av barn och unga. Program för barn- och ungdomskultur i Stockholm stad

Kultur i ögonhöjd för, med och av barn och unga. Program för barn- och ungdomskultur i Stockholm stad Kultur i ögonhöjd för, med och av barn och unga Program för barn- och ungdomskultur i Stockholm stad Kultur i ögonhöjd för, med och av barn och unga. Program för barn- och ungdomskultur i Stockholm November

Läs mer

Kulturpolitiskt program

Kulturpolitiskt program 1/8 Beslutad när: 2018-06-19 115 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: - Gäller för: Kommunfullmäktige KFN/2017:215-003 Gäller fr o m: 2018-06-26 Gäller t o m: 2021-12-30 Dokumentansvarig: Uppföljning: Alla

Läs mer

Uppföljning av åtagande inom strategisk plan 2012

Uppföljning av åtagande inom strategisk plan 2012 Uppföljning av åtagande inom strategisk plan 2012 Tillväxt Karlstads kommun ska ha god planberedskap för bostäder och verksamhetsmark samt skapa attraktiva boendemiljöer med blandad bebyggelse. Kommunens

Läs mer

plan modell policy program regel riktlinje rutin strategi taxa Barnkulturplan för Svenljunga kommun ... Beslutat av: Kommunfullmäktige

plan modell policy program regel riktlinje rutin strategi taxa Barnkulturplan för Svenljunga kommun ... Beslutat av: Kommunfullmäktige plan modell policy program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2016-09-12 119 Ansvarig: Kulturchef Revideras: Vid behov Följas

Läs mer

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Satsa på Eslöv Kultur - fritid - framtid Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Godkänt av Kultur- och fritidsnämnden 2008-02-07 samt antaget av kommunfullmäktige 2008-04-28 Att välja Eslöv Eslöv

Läs mer

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad Svar på remiss från kommunstyrelsen

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad Svar på remiss från kommunstyrelsen Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-09-08 Handläggare Eva Stenstam Telefon: 08 508 31 989 Till Kulturnämnden 2017-09-19 Program för barnets rättigheter och inflytande

Läs mer

Information om verksamhetsstöd

Information om verksamhetsstöd Information om verksamhetsstöd Kulturnämnden kan stödja kulturverksamhet i Uppsala kommun som är stabil och sträcker sig över hela året. Stödet grundas, förutom övergripande bedömningsgrunder, på bedömning

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR TILL- GÄNGLIGHET, DELAKTIGHET OCH INFLYTANDE

HANDLINGSPLAN FÖR TILL- GÄNGLIGHET, DELAKTIGHET OCH INFLYTANDE KULTURSKOLAN HANDLINGSPLAN FÖR TILL- GÄNGLIGHET, DELAKTIGHET OCH INFLYTANDE KULTUR SKOLAN www.goteborg.se INTRODUKTION Göteborg ska vara den jämlika staden som bidrar till ett gott liv för alla. En del

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 1

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 1 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 1 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Innehåll. Kontantstöd kulturföreningar. Remiss Förslag nytt bidragsreglemente 2020 UPN2019/ (8)

Innehåll. Kontantstöd kulturföreningar. Remiss Förslag nytt bidragsreglemente 2020 UPN2019/ (8) Förslag nytt bidragsreglemente 2020 2019-02-22 1 (8) Kontantstöd kulturföreningar Innehåll Kontantstöd kulturföreningar... 1 1 Inledning... 2 1.1 Enköpings kommuns kulturpolitiska vision... 2 2 Verksamhetsstöd...

Läs mer

Kultur i ögonhöjd för, med och av barn och unga. Program för barn- och ungdomskultur i Stockholm stad

Kultur i ögonhöjd för, med och av barn och unga. Program för barn- och ungdomskultur i Stockholm stad Kultur i ögonhöjd för, med och av barn och unga Program för barn- och ungdomskultur i Stockholm stad Kultur i ögonhöjd för, med och av barn och unga. Program för barn- och ungdomskultur i Stockholm November

Läs mer

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver,

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver, Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-01 Diarienummer 1039/13 Göteborgs stadsmuseum Cornelia Lönnroth Telefon: 031-368 36 09 E-post: cornelia.lonnroth@kultur.goteborg.se Återremiss: Kompletterande uppdrag

Läs mer

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

Handlingsplan avseende Skapande skola år i Gislaveds kommun

Handlingsplan avseende Skapande skola år i Gislaveds kommun 2014-01-31 1 [5] Handlingsplan avseende Skapande skola år 2014-2015 i Gislaveds kommun Gislaveds kommuns handlingsplan har sin utgångspunkt i läroplanen och barnoch utbildningsförvaltningens strategi,

Läs mer

KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN

KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN YSTADS KOMMUNS VISION Ystad är porten till framtiden och omvärlden. Här finns en god miljö för kreativa idéer. Företagen verkar såväl lokalt som globalt. Mångfald av fritid

Läs mer

Riktlinjer för Ung Peng-stöd

Riktlinjer för Ung Peng-stöd Tjänsteskrivelse 2012-11-20 KFN 2012.0063 Handläggare: Nina Simonen Kultur- och föreningsnämnden Riktlinjer för Ung Peng-stöd Sammanfattning Ung Peng är ett ekonomiskt stöd från Karlskoga kommun till ungdomar

Läs mer

Vår verksamhet under läsåret

Vår verksamhet under läsåret Avdelningsdeklaration 2014/2015 Skåre skolområde Förskola: Skåre Herrgårds förskola Vision: Genom leken vill vi ge barnen aptit på livet Avdelning: Kastanjen Personal: Anita 85%, Carina 30%, Christina

Läs mer

1. Barnchecklistan godkänns. 2. Förslaget på uppföljning av vård- och omsorgsnämndens och förvaltningens arbete med barnkonventionen godkänns.

1. Barnchecklistan godkänns. 2. Förslaget på uppföljning av vård- och omsorgsnämndens och förvaltningens arbete med barnkonventionen godkänns. Ärende 12 Dnr VON-2011-303 Dpl 1 sid 1 (1) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Administrativa staben Tjänsteskrivelse 2012-05-11 Rakel Salomonsson, 054-540 55 51 rakel.salomonsson@karlstad.se Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

Handlingsplan för Kultur i skolan Haparanda Kommun

Handlingsplan för Kultur i skolan Haparanda Kommun Handlingsplan för Kultur i skolan Haparanda Kommun Kulturupplevelser talar till flera av våra sinnen och ger oss möjlighet att förstå och beröras på flera nivåer. Det är viktigt att man både får uppleva

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSKULTURPLAN FÖR GULLSPÅNGS KOMMUN

BARN- OCH UNGDOMSKULTURPLAN FÖR GULLSPÅNGS KOMMUN BARN- OCH UNGDOMSKULTURPLAN FÖR GULLSPÅNGS KOMMUN 2007 2009 VISION Gullspångs kommun ska i samverkan med föreningslivet ha ett stort utbud av kulturaktiviteter, vilka ska präglas av bredd och kvalitet

Läs mer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer Humanistiska nämnden Kulturplan för Ånge kommun 2018-2020 Dokumentansvarig: Kulturchef Fastställd av: Kommunfullmäktige Omfattar: Ånge kommunkoncern Fastställd när: 2018-02-26 11 Postadress Besöksadress

Läs mer

Kulturstrategi för Finspångs kommun

Kulturstrategi för Finspångs kommun Kulturstrategi för Finspångs kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-01-29 11 Kulturstrategi Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se Webbplats:

Läs mer

Alla barn och ungdomar i Skövde kommun skall ges möjlighet att ta del av och själva delta i kulturella sammanhang.

Alla barn och ungdomar i Skövde kommun skall ges möjlighet att ta del av och själva delta i kulturella sammanhang. Ur Skövde kommuns Kulturpolitiska vision: Alla medborgare oavsett kön, ålder och etnicitet har möjlighet att utöva och uppleva mångsidig kultur Alla barn och ungdomar i Skövde kommun skall ges möjlighet

Läs mer

Ökat stöd till det fria kulturlivet

Ökat stöd till det fria kulturlivet Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-02-11 Handläggare Monica Christensen Luotsinen Birgitta Granbacka Niclas Lindblad Nadja Åhlström Till Kulturnämnden 2015-02-17

Läs mer

MED KULTUR GENOM HELA LIVET

MED KULTUR GENOM HELA LIVET MED KULTUR GENOM HELA LIVET KULTURPLAN för Vänersborgs kommun 2014-2016 Kulturens Vänersborg Vänersborg ska vara känt för sitt kulturliv långt utanför kommungränsen. Kultur ska vara en drivkraft för utveckling

Läs mer

Karlshögs Fritidshem

Karlshögs Fritidshem rlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarls högkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshö gkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlsögkarlshögkarlshögkarlshögka

Läs mer

Remiss - Regional biblioteksstrategi

Remiss - Regional biblioteksstrategi Dnr KS-2012-458 Dpl 40 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteskrivelse 2012-09-03 Per Wiker, 054-540 10 14 per.wiker@karlstad.se Remiss - Regional biblioteksstrategi 2013-2015 Dnr

Läs mer

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf Programområde Kultur och bibliotek ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk

Läs mer

Handlingsplan KULTUR FÖR BARN OCH UNGA. Beslutad av Barn och skolnämnden 2015-04-09 Utbildningsnämnden 2015-04-14 Kultur och fritidsnämnden 2015-04-09

Handlingsplan KULTUR FÖR BARN OCH UNGA. Beslutad av Barn och skolnämnden 2015-04-09 Utbildningsnämnden 2015-04-14 Kultur och fritidsnämnden 2015-04-09 Handlingsplan KULTUR FÖR BARN OCH UNGA Beslutad av Barn och skolnämnden 2015-04-09 Utbildningsnämnden 2015-04-14 Kultur och fritidsnämnden 2015-04-09 Sidan 2 av 14 Inledning Barn- och ungdomskulturen är

Läs mer

Gävle Kulturhus

Gävle Kulturhus 2015-02-04 Gävle Kulturhus Syfte och mål Gävle Kulturhus ska vara en plats där samverkan är grunden. Gävle Kulturhus ska vara en plats för fler genom att bredda både deltagande och publik som ska spegla

Läs mer

Alla barn har rätt till kultur

Alla barn har rätt till kultur Alla barn har rätt till kultur Artikel 31 i FNs barnkonvention erkänner barnets rätt att fritt delta i det kulturella och konstnärliga livet. Denna rätt ska respekteras och främjas. Kulturell och konstnärlig

Läs mer

Kommittédirektiv. En nationell strategi för den kommunala musik- och kulturskolan. Dir. 2015:46. Beslut vid regeringssammanträde den 30 april 2015

Kommittédirektiv. En nationell strategi för den kommunala musik- och kulturskolan. Dir. 2015:46. Beslut vid regeringssammanträde den 30 april 2015 Kommittédirektiv En nationell strategi för den kommunala musik- och kulturskolan Dir. 2015:46 Beslut vid regeringssammanträde den 30 april 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska ta fram förslag till

Läs mer

Framtid 2015. Kultur- och fritidsförvaltningen

Framtid 2015. Kultur- och fritidsförvaltningen Ett aktivt liv, där både kropp och själ får sitt, är bra för hälsan och välbefinnandet. Vi inom kultur och fritid arbetar för att skapa förutsättningarna. Kultur- och fritidsförvaltningen Till dig som

Läs mer

jag blir väldigt irriterad när de vuxna tjatar om vad jag ska bli. jag är ju någonting eller hur? jag är ett barn

jag blir väldigt irriterad när de vuxna tjatar om vad jag ska bli. jag är ju någonting eller hur? jag är ett barn ÅSA EKMAN www.asaekman.com jag blir väldigt irriterad när de vuxna tjatar om vad jag ska bli. jag är ju någonting eller hur? jag är ett barn usa har inte ratificerat, skrivit på barnkonventionen sverige

Läs mer

Kulturpoli skt program för Gävle Kommun

Kulturpoli skt program för Gävle Kommun Kulturpoli skt program för Gävle Kommun Kulturell Allemansrä Kultur är, och ska vara, en allmän rättighet, en naturlig del i vardagen för alla. Kultur skapas där människor möts kultur skapar möten mellan

Läs mer

Kulturen i Örnsköldsvik

Kulturen i Örnsköldsvik Kulturen i Örnsköldsvik -barnets rätt till vila och fritid, till lek och rekreation - rätt att fritt delta i det kulturella och konstnärliga livet - uppmuntra tillhandahållandet av lämpliga och lika möjligheter

Läs mer

Kulturskolan arbetar också i kommunens grundskola, bland annat med olika kulturprojekt och pedagogisk verksamhet

Kulturskolan arbetar också i kommunens grundskola, bland annat med olika kulturprojekt och pedagogisk verksamhet PROGRAMFÖRKLARING Innehållsförteckning Inledning... 3 Kulturplatsen... 3 Kultur för alla... 3 Kulturskolan ger så mycket... 3 Mål och vision... 3 Kulturskolan vill:... 3 Kulturskolan erbjuder:... 4 Kulturskolan

Läs mer

Lokal uppföljning av ungdomspolitiken, Lupp 2017: Återrapportering till Kommunstyrelsen av åtgärdsplan för Kulturnämnden

Lokal uppföljning av ungdomspolitiken, Lupp 2017: Återrapportering till Kommunstyrelsen av åtgärdsplan för Kulturnämnden Emma Gerdien Handläggare 033 357042 SKRIVELSE Datum 2018-12-17 1(5) Instans Kulturnämnden Dnr KUN 2018-00097 1.4.2.25 Lokal uppföljning av ungdomspolitiken, Lupp 2017: Återrapportering till Kommunstyrelsen

Läs mer

Hagforsstrategin den korta versionen

Hagforsstrategin den korta versionen Tillsammans skapar vi en attraktiv kommun Hagforsstrategin 2017-2027 den korta versionen Vill du ta del av fullversionen av Hagforsstrategin? Den hittar du på hagforsstrategin.se och hagfors.se Mitt liv

Läs mer

Kulturplan. JanOlof Karlsson, Kulturutvecklare

Kulturplan. JanOlof Karlsson, Kulturutvecklare Kulturplan 2011 2015 JanOlof Karlsson, Kulturutvecklare 1 Innehållsförteckning Kulturplan... 3 Vision för kulturverksamheten... 3 Styrdokument Allmänt... 3 Mål för kulturverksamheten... 3 Kulturens arbetsområde...

Läs mer

Bidragsnormer för föreningar och organisationer

Bidragsnormer för föreningar och organisationer 1 (7) Typ: Bestämmelse Giltighetstid: Version: 2.0 Fastställd: KF 2014-04-16, 20 Uppdateras: Barn, kultur- och utbildningsnämnden lämnar bidrag till olika föreningar och organisationer som bedriver barn-

Läs mer

Program för barn och ungdomskultur i Vetlanda kommun

Program för barn och ungdomskultur i Vetlanda kommun 1 (8) Program för barn och ungdomskultur i Vetlanda kommun Dokumenttyp: Program Beslutad av: Kultur och fritidsnämnden (2013 09 24 66 ) och barn och utbildningsnämnden (2013 12 11 108) Gäller för: Alla

Läs mer

FN:s konvention om barnets rättigheter blir styrande och vägledande i vår gemensamma ambition att skapa en kulturplan.

FN:s konvention om barnets rättigheter blir styrande och vägledande i vår gemensamma ambition att skapa en kulturplan. FN:s konvention om barnets rättigheter blir styrande och vägledande i vår gemensamma ambition att skapa en kulturplan. Förskola, grundskola och gymnasiets läroplaner vilar bland annat på FN:s barnkonvention

Läs mer

Kultur i ögonhöjd För, med och av barn och unga.

Kultur i ögonhöjd För, med och av barn och unga. Kultur i ögonhöjd För, med och av barn och unga. Program för barn- och ungdomskultur i Stockholms stad. Kulturförvaltningen Barn och ungdomar som får utveckla alla sina språk, som blir lyssnade på och

Läs mer

Välkomna! Ungas psykiska hälsa

Välkomna! Ungas psykiska hälsa Välkomna! Ungas psykiska hälsa Psykisk ohälsa hos unga 1 av 4 drabbas Fysisk ohälsa Psykisk ohälsa 2 av 5 pojkar och 3 av 5 flickor upplever stress Ser ljust på framtiden och trivs med livet Politiskt

Läs mer

Kulturplan för barn och unga i Katrineholms kommun

Kulturplan för barn och unga i Katrineholms kommun Kulturplan för barn och unga i Katrineholms kommun Bildningsnämndens handling 9-2011 Inledning Katrineholms kommun har flera aktörer som påverkar barns och ungas kulturliv. Inte bara det traditionella

Läs mer

Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik

Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik Inledning Med det här dokumentet vill vi visa på kulturens 1 - kulturarvens 2 och konstarternas 3 - betydelse för ett samhälle som blickar framåt och vill växa.

Läs mer

Kultur- och fritidsförvaltningens förslag. Sammanfattning av ärendet. Beslutsunderlag

Kultur- och fritidsförvaltningens förslag. Sammanfattning av ärendet. Beslutsunderlag Dnr KFN-2012-xx Dpl xx sid 1 (6) KULTUR- OCH FRITIDSFÖRVALTNINGEN Kultur och Föreningsstöd Tjänsteskrivelse 2012-10-31 Anders Ek, 054-540 24 38; 0702-39 58 40 anders.ek@karlstad.se Kultur- och fritidsnämnden

Läs mer

Kultur i ögonhöjd för, med och av barn och unga, program för barn- och ungdomskultur i Stockholm

Kultur i ögonhöjd för, med och av barn och unga, program för barn- och ungdomskultur i Stockholm HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR FÖRS KOLA, FRITID OCH KUL TUR TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2013-03-25 Handläggare: Anna Magnfors Telefon: 08-508 05073 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd

Läs mer

Kulturplan för barn och unga i Alingsås kommun

Kulturplan för barn och unga i Alingsås kommun Datum: 16-01-20 Till Kultur- och Fritidsnämnden Handläggare: Birgitta Westergren Lenken Direktnr: 0322 616 364 Beteckning: Uppdaterad Kulturplan för barn och unga 2016-01-20 Kulturplan för barn och unga

Läs mer

Fritids- och friskvårdsverksamheter

Fritids- och friskvårdsverksamheter Fritids- och friskvårdsverksamheter Vad innebär en meningsfull fritid för dig? Många skulle svara att fritiden används till idrottsutövande, att umgås med vänner, läsa en bok, arbeta i trädgården eller

Läs mer

Frågor inför och under webbinariet den 27 november för Skapande skola 2019/20

Frågor inför och under webbinariet den 27 november för Skapande skola 2019/20 Frågor inför och under webbinariet den 27 november för Skapande skola 2019/20 Fråga: Hur ska vi tänka kring poster såsom film och resor? Finns det särskilda villkor för exempelvis film? Kan vissa typer

Läs mer

för barn och elever i Nybro kommuns förskolor och skolor 2016-2018

för barn och elever i Nybro kommuns förskolor och skolor 2016-2018 för barn och elever i Nybro kommuns förskolor och skolor 2016-2018 2015-05-03 Inledning Nybro kommun har ca 19 700 invånare. Under 2012 antog kommunfullmäktigen vision om att Nybro kommun år 2030 har 25

Läs mer

Barn och Ungdomskulturplan 2014-2017

Barn och Ungdomskulturplan 2014-2017 Barn och Ungdomskulturplan 2014-2017 1 Culture is the widening of the mind and of the spirit. Jawaharlal Nehru Barnens rätt till kultur globalt Barn har rätt till kultur enligt FNs deklaration om barnets

Läs mer

Biblioteksplan för Ödeshögs kommun 2017

Biblioteksplan för Ödeshögs kommun 2017 Biblioteksplan för Ödeshögs kommun 2017 Inledning Enligt Bibliotekslagen 2013:801 ska varje kommun upprätta och anta en biblioteksplan för sin verksamhet på biblioteksområdet. Biblioteksplanen ska fastställas

Läs mer

Samverkansavtal mellan Kalmar kommun, Kalmar teaterförening och Vallens Soppteater

Samverkansavtal mellan Kalmar kommun, Kalmar teaterförening och Vallens Soppteater TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jimmy Rudelius 2016-06-21 KFN 2016/0161 50661 Kultur- och fritidsnämnden Samverkansavtal mellan Kalmar kommun, Kalmar teaterförening och Vallens Soppteater

Läs mer

Nämnd- och bolagsplan 2015. Kulturnämnd

Nämnd- och bolagsplan 2015. Kulturnämnd Kulturnämnd Innehållsförteckning Ledning... 3 Förutsättningar för verksamhetsåret... 4 Mål och mått... 6 Budget... 9 Bilagor... Fel! Bokmärket är inte definierat. 2 (9) Ledning Förvaltning: Ordförande:

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 1

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 1 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 1 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Förlängning av överenskommelser med föreningar om öppna verksamheter

Förlängning av överenskommelser med föreningar om öppna verksamheter 2017-10-09 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr FRN 2017/123 Fritidsnämnden Förlängning av överenskommelser med föreningar om öppna verksamheter 2018-2019 Förslag till beslut 1. Fritidsnämnden beslutar att förlänga

Läs mer

Riktlinjer för kulturpedagogiskt arbete

Riktlinjer för kulturpedagogiskt arbete Dnr BUN13/67 RIKTLINJER Riktlinjer för kulturpedagogiskt arbete Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2014-08-26 Dnr BUN13/67 2/8 Innehållsförteckning Inledning... 3 1 Mål och inriktning... 3 1.1 Övergripande

Läs mer

Varför kultur i Falkenbergs skolor och barnomsorg?

Varför kultur i Falkenbergs skolor och barnomsorg? Tjänsteskrivelse Datum 2010-06-23 Barn- och utbildningsförvaltningen BUN-kansliet Handlingsplan för mer och bättre kultur för barn och elever i barn- och utbildningsnämndens verksamheter Handlingsplanen

Läs mer

Kultur i ögonhöjd för, med och av barn och unga, program för barn- och ungdomskultur i Stockholm

Kultur i ögonhöjd för, med och av barn och unga, program för barn- och ungdomskultur i Stockholm KULTURFÖRVALTNINGEN KULTURSTRATEGISKA STABEN Bilaga 2 SID 1 (8) 2013-01-21 Bilaga 2 Kultur i ögonhöjd för, med och av barn och unga, program för barn- och ungdomskultur i Stockholm 2014 2016 Inledning

Läs mer

Fastställd av barn- och utbildningsnämnden 2013-09-03 89

Fastställd av barn- och utbildningsnämnden 2013-09-03 89 Fastställd av barn- och utbildningsnämnden 2013-09-03 89 K u l t u r p l a n 2 0 1 3 (revidering kulturplan 2009) Vision Under sin förskole och skoltid ska varje barn/ungdom Västerviks kommun möta ett

Läs mer

NAMN TITEL DATUM Elisabeth Oja förskolechef Kvalitetsrapport. Hopprepets förskola

NAMN TITEL DATUM Elisabeth Oja förskolechef Kvalitetsrapport. Hopprepets förskola NAMN TITEL DATUM Elisabeth Oja förskolechef 2016-07-05 Kvalitetsrapport Hopprepets förskola Innehållsförteckning 1 Förutsättningar för genomförande... 3 2 Metoder och verktyg som har använts för uppföljning

Läs mer

Mönsterås kommuns skolkulturplan

Mönsterås kommuns skolkulturplan Mönsterås kommuns skolkulturplan Kulturen skapar förutsättningar för delaktighet, individuell utveckling, fantasi, självständigt tänkande och större förståelse för omvärlden, det är därför särskilt viktigt

Läs mer

Förlängning av överenskommelser med föreningar om öppna verksamheter 2017

Förlängning av överenskommelser med föreningar om öppna verksamheter 2017 2016-11-21 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr FRN 2016/146 Fritidsnämnden Förlängning av överenskommelser med föreningar om öppna verksamheter 2017 Förslag till beslut 1. Fritidsnämnden beslutar att förlänga tidigare

Läs mer

Politiskt måldokument Kulturnämnden

Politiskt måldokument Kulturnämnden Politiskt måldokument Kulturnämnden Bakgrund Kulturnämnden tillsatte 2011 03 01 en arbetsgrupp för att arbeta fram nya mål för Kulturnämnden i Karlskrona. Gruppen bestod av Sophia Ahlin (m) (Sammankallande),

Läs mer

Svar på skrivelse om kraftfulla åtgärder för Kulturskolan.

Svar på skrivelse om kraftfulla åtgärder för Kulturskolan. Kulturförvaltningen Kulturskolan Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-09-25 Handläggare Bengt Staf Telefon: 08-508 318 13 Till Kulturnämnden 2014-10-14 Nr 6 Svar på skrivelse om kraftfulla åtgärder för Kulturskolan.

Läs mer

Utvärdering av musikskolan, Våga visa, och kulturskoleverksamheten 2015

Utvärdering av musikskolan, Våga visa, och kulturskoleverksamheten 2015 2015-09-07 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE KUN 2015/43-860 Kulturnämnden Utvärdering av musikskolan, Våga visa, och kulturskoleverksamheten 2015 Förslag till beslut Kulturnämnden noterar informationen till protokollet.

Läs mer

HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17

HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17 1 HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17 Organisation kring Skapande skola Skolledning och Kultur på kommunen fastställer tillsammans riktlinjer för skapande skola. Arbetet är förankrat hos rektorerna

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Utbildningsnämnden i Lysekils kommun. Kultur- och fritidspolitiskt program

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Utbildningsnämnden i Lysekils kommun. Kultur- och fritidspolitiskt program Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Utbildningsnämnden i Lysekils kommun Kultur- och fritidspolitiskt program 2018-2022 Fastställt av: Datum: För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och

Läs mer