Översiktsplan Norberg UTLÅTANDE

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Översiktsplan Norberg UTLÅTANDE"

Transkript

1 Översiktsplan Norberg UTLÅTANDE HUR UTSTÄLLNINGEN BEDRIVITS Förslag till översiktsplan för Norbergs kommun har under tiden 18 juni - 18 september 2011 varit utställd för granskning. Utställningen har kungjorts via annonsering i ortstidningar samt på kommunens anslagstavla och via kommunens hemsida. Utställningshandlingar har under utställningstiden funnits tillgängliga på Västmanland-Dalarna miljö- och byggförvaltning i Avesta samt på biblioteket och kommunhuset i Norberg. Handlingarna har också funnits tillgängliga på kommunens hemsida. Intresseorganisationer, kommunala förvaltningar och nämnder, angränsande kommuner, statliga myndigheter samt andra berörda har underrättats via post. Översiktsplanen har tidigare varit utsänd på samråd under tiden 1 februari 31 mars Ett Öppet hus/samrådsmöte hölls i Norberg på teaterbiografen den 10 februari och en särskild dialogsatsning genomfördes med Ungdomsrådet i Norberg. Se mer i Samrådsredogörelse, , bilaga till de kompletta handlingarna. UTLÅTANDETS INNEHÅLL Under utställningstiden har åtta (8) stycken skriftliga yttranden inkommit. Yttrandena och bemötande av dessa redovisas nedan. Efter utställningstidens slut har Avesta kommun inkommit med ett yttrande. Skrivelsen redovisas här för kännedom. För att undvika risken för feltolkningar återges alla yttranden i sin helhet. Eventuellt inledande och avslutande texter som i sig inte är kommentarer till planens innehåll, t.ex. beskrivning av ärendets handläggning, är dock i de flesta fall inte återgivna. De fullständiga yttrandena finns tillgängliga hos Västmanland-Dalarna miljö- och byggförvaltning. SAMMANFATTNING Merparten av yttrandena ställer sig positiva alternativt har ingen erinran till utställningsförslaget. Negativa synpunkter avser några av de utpekade LIS-områdena. Länsstyrelsen anser att ett LISområde vid sjön Kalvens sydöstra strand är för litet för att kunna pekas ut som ett LIS-område. Vanja och Rudolf Jacobsson är kritiska till att Prostudden och Målsjön pekas ut som LIS-områden och anser att dessa förslag är oseriösa. Även Ingmarie Ahlstedt är kritisk mot planerna på att upphäva strandskyddet och tillåta sjönära bebyggelse vid sjöarna Noren och Målsjön. Ahlstedt är även kritisk mot hur kommuniceringen har skett under utställningstiden. 1(8)

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Länsstyrelsen i Västmanlands län Trafikverket Svenska Kraftnät Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund (NVK) Vattenfall Fagersta kommun Vanja och Rudolf Jacobsson Ingmari Ahlstedt Avesta kommun (inkommet efter utställningstidens slut)...8 2(8)

3 Nedan följer en sammanställning av inkomna yttranden med synpunkter på planförslaget samt kommentarer till dessa. INKOMNA YTTRANDEN KOMMENTARER 1. Länsstyrelsen i Västmanlands län Allmänt Norbergs kommun har tagit fram en ny Översiktsplan med sikte på Visionen visar på en positiv framtidsbild där kommunen kan växa på ett hållbart sätt. Kommunen vill främja en bebyggelseutveckling i tätorterna samt bebyggelsekomplettering i etablerade byar och enstaka bebyggelse i anslutning till befintlig bebyggelse på landsbygden. Förslaget visar att kommunen vill värna kultur- och natur som kan bidra till den goda livsmiljön och som dragningskraft för besökare. Norbergs kommun har i sin översiktsplan pekat ut LIS-områden (Landsbygdsutveckling i strandnära lägen). Syftet med att redovisa LISområden är att stimulera den lokala och regionala utvecklingen i områden som har god tillgång till fria strandområden och där viss byggnation kan ske utan att strandskyddet åsidosätts. Behovet av att stimulera sådan utveckling finns främst i landsbygdsområden som inte är belägna i närheten av stora tätorter Länsstyrelsen konstaterar att Norbergs kommun har god tillgång till fria strandområden. Vid en sammanvägd bedömning utifrån bl.a. karaktär, läge och befolkningsunderlag anser Länsstyrelsen att Norbergs kommun har en karaktär av landsbygd och att någon begräsning utöver vad som följer av det grundläggande kravet i lagstiftningen inte föreligger. Riksintressen En av översiktsplanens uppgift är att redovisa områden av riksintresse och hur deras värden och funktioner långsiktigt ska säkerställas. Det är kommunen som ska bedöma åverkan på riksintressenas värden och redovisa hur dessa ska tillgodoses. Länsstyrelsen ställer sig positiv till kommunens ställningstagande om riksintressena. 3(8)

4 Miljökvalitetsnormer Länsstyrelsen anser att kommunen på ett fullgott vis redovisat hur de avser att följa gällande miljökvalitetsnormer. Hälsa och säkerhet Länsstyrelsen finner att hälso- och säkerhetsfrågor tillgodoses i planförslaget. Översvämningsrisk Länsstyrelsen tycker att problematik kring översvämningar är väl utredd på översiktlig nivå. Detaljplaneläggning i strandnära lägen bör föregås av en utredning som belyser risker och konsekvenser vid översvämning. Områden för landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) Enligt Plan- och bygglagen 3 kap. 16 ska det av länsstyrelsens granskningsyttrande framgå om redovisningen av områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen inte är förenlig med 7 kap. 18 e första stycket miljöbalken (MB). Första stycket 7 kap. 18 e MB anger att ett område för landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS-område) ska: - vara lämpligt för utvecklingen av landsbygden, - vara av ett sådant slag och ha en så begränsad omfattning att strandskyddets syften tillgodoses långsiktigt, För dispens eller upphävande krävs förutom särskilda skäl enligt 7 kap. 18 c, d även att åtgärden är förenlig med strandskyddets syften (7 kap. 26 ). Länsstyrelsens bedömning med avseende på 7 kap. 18 e MB A1 Norens västra strand Området kring badplatsen är betydelsefullt för den allemansrättsliga tillgången till strandområdet och har stor betydelse för strandskyddets syften. Vid kommande exploatering måste därför stor hänsyn visas till badplatsen med dess omgivning, vilket bör föranleda en väl tilltagen fri passage. A1b Noren Prostudden är ett värdefullt frilufts- och strövområde och hyser också vissa naturvärden. Området är betydelsefullt för strandskyddets syften. Kommunen instämmer med länsstyrelsen avseende område A1 och A1b när det gäller vikten av väl tilltagna fria passager. Hur 4(8)

5 För att åtgärderna i området ska kunna bedömas vara förenliga med strandskyddets syften måste området exploateras på ett varsamt sätt. Bl.a. bör betydligt större sammanhängande områden lämnas mot vattnet än vad som normalt accepteras som, eller förknippas med, fri passage. I den kommande planeringen är det centralt att det tydligt framgår ur områdets värden ska tryggas långsiktigt. A4a Länsstyrelsen anser att dessa enstaka fritidshus inte bidrar till landsbygdens utveckling i sådan omfattning att det motiverar att LIS-områden pekas ut. Övriga föreslagna LIS-områden Gällande övriga utpekade LIS-områden har Länsstyrelsen inga synpunkter. 2. Trafikverket Trafikverket har i samrådsskedet lämnat synpunkter på planförslaget och dessa har bemötts i samrådsredogörelsen. Synpunkterna var till största del av sådan karaktär att de inte föranledde några större justeringar i detta plandokument. Vi vill dock förtydliga att lokaliseringsbedömningar ska göras av LFV för samtliga byggnationer som är högre än 20 meter, även de som samordnas utanför de s.k. MSA-ytorna. zonen närmast strandlinjen ska utformas är en fråga som ska utredas noggrant i ett framtida detaljplanearbete. Kommunen anser att området bör kvarstå i översiktsplanen. Kommunen menar att området är lämpligt för en framtida strandnära bebyggelse, samtidigt som det inte strider mot strandskyddets syften. Planförslaget kompletteras i enlighet med yttrandet. Trafikverket har inga invändningar mot utställningshandlingen. 3. Svenska Kraftnät Svenska Kraftnät har i samrådsyttrande daterat framfört synpunkter. Svenska Kraftnät har ingenting ytterligare att tillägga. 4. Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund (NVK) NVK har ingen erinran mot utställningsförslaget. 5. Vattenfall Vattenfall Eldistribution AB, nedan kallad Vattenfall har tagit del av utställningshandlingarna för rubricerad översiktsplan och lämnar följande yttrande: 5(8)

6 Vattenfall har inga ytterligare synpunkter att framföra. 6. Fagersta kommun Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade vid sitt sammanträde den 15 mars 2011 AU 15, att förslaget till ny översiktsplan för Norbergs kommun lämnas utan erinringar. Fagersta kommun har inga synpunkter på det bearbetade förslaget av översiktsplanen. 7. Vanja och Rudolf Jacobsson Åsikter om översiktsplan. Anser att förslagen om tilltänkt ny sjönära bebyggelse är helt oseriöst. Byggande av enfamiljshus på Prostudden skapar inte någon bra miljö för barnfamiljer, det skulle bara bli ett område till som behöver byggas in med bullerplank mot riksvägen och skyddsstängsel mot sjön. Prostudden är Norbergsbornas offentliga rum, där skall vara en öppen miljö och en bebyggelse som ej är inhägnad utan ett område med aktiviteter. Samma förhållande råder vid tilltänkt bebyggelse vid Målsjön. Sjönära bebyggelse innebär väl inte att man bygger vid strandkanten (om det inte gäller fritidshus?). Vid Målsjön bedrivs ett seriöst arbete sedan många år tillbaka med att skapa ett attraktivt fiskevårdsområde. Området vid badplatsen disponeras av Spännarhyttan-Nyhyttans-fvf. genom arrende. Vi som satsat hårt på att skapa detta fritidsfiskeområde är inte odelat positiva till tilltänkt sjönära bebyggelse vid badplatsen, enär det dessutom finns fridlysta både växter och djur, såsom blåsippsbacke och grodleksområde på platsen. (Vill kommunen satsa på badplatsen vid Målsjön så är föreningen tacksamma, men då skulle området bebyggas med omklädningsrum samt toaletter. Området lämpar sig även bra för handikappbadplats. Det skulle vi i föreningen inte motsätta oss om kommunen ansvarar för tillsyn och renhållning av anläggningen.) Kommunen instämmer i åsikten om att Prostudden är norbergsbornas offentliga rum. Avsikten med att peka ut Prostudden som ett LIS-område är dels att utveckla området för friluftsliv och rekreation, dels att skapa förutsättningar för en blandad bebyggelse med t.ex. bostäder och service. Tanken är att Prostudden ska bli en förlängning av centrum men där den offentliga miljön är extra viktig med hänsyn till läget. Utgångspunkter i ett framtida planarbete är att skapa en bred passage mellan ny bebyggelse och strandlinje i syfte att inte privatisera stränderna utan skapa ett offentligt rum för alla norbergsbor och besökare. De LIS-områden som pekas ut vid Målsjön består nästan helt av kalavverkad skogsmark utan naturvärden. Badplatsen ingår inte i något av områdena. Kommunen är dock medveten om att stränderna används flitigt för fritidsfiske och därför måste en extra bred bård sparas för allmänheten närmast vattnet om det blir byggnation här. Alternativet är att det ställs i ordning på ett lämpligt sätt för fritidsfisket utanför bebyggelseområdena. Detta beskrivs även i översiktsplanen. Det är heller inte tillåtet att stycka av bostadstomter ända ned till stränderna enligt strandskyddsbestämmelserna. Allmänheten ska alltid ha en fri passage närmast stranden och bredden på denna måste anpassas efter förutsättningarna på platsen. I det här specifika fallet bedöms det vara lämpligt med en relativt bred passage med hänsyn till friluftsintressena. 6(8)

7 De yttrande bifogar även bilagor med allmänna synpunkter till kommunen, rörande sådant som inte har med översiktsplanen att göra. 8. Ingmari Ahlstedt Jag vill rikta kritik mot planerna på att upphäva strandskyddet och därmed tillåta sjönära bebyggelse, speciellt vid sjöarna Noren och Målsjön. De två utvalda platserna vid Noren skulle både inkräkta på befintliga badställen som så långt tillbaka någon kan minnas har använts av Norbergs befolkning för att i avskildhet men ändå nära centrum kunna njuta av en stunds strandnära vistelse. Alla vill inte bada vid den stora badplatsen invid Campingen, så Prostudden och området däromkring är en av många älskad och ofta besökt pärla. Samma sak gäller den lilla remsan invid Norens västra strand. Målsjön är en annan pärla i vår kommun. Den sjön ligger endast ca. fyra km. från Norbergs centrum och besöks av många som liksom jag vill njuta av en avstressande naturupplevelse i stillsam avskildhet, ofta med ett dopp i det klara vattnet. Just de två platserna som folk har valt till sina bästa badställen där har man helt okänsligt enligt översiktsplanen utsett till LISområde. Varken Storlommen eller jag vill ha några hus där! Jag vill också rikta kritik mot att man inte kommunicerar denna plan mer med befolkningen. Man hade ett öppet samrådsmöte i februari i år, men inget därefter (såvitt jag känner till). Den utställning som finns består av två kartor i kommunhuset och likaså på biblioteket plus att man kan bläddra i låneexemplar av Översiktsplanen. Mitt intryck är att folk i allmänhet är mycket okunniga om vad som håller på att ske. Bilagorna vidarebefordras till kommunledningen och berörda förvaltningar. Naturen i Norbergs kommun är en stor kvalitet och översiktsplanen lyfter fram vikten av att värna naturen och göra den än mer tillgänglig. En av översiktsplanens bärande idéer är att framtida bebyggelse bör lokaliseras till befintliga orter och till landsbygden på ett planerat sätt. Det är en strategi som syftar till att skapa ny bebyggelse i attraktiva lägen, samtidigt som det bidrar till en hållbar markanvändning. Tätorten Norberg-Kärrgruvan är ett område som kommunen vill utveckla med såväl nya bostäder som förbättrade gröna stråk och mötesplatser. Kommunens inställning är att det är viktigt att LIS- områdena vid Noren utvecklas på ett så balanserat sätt som möjligt med avseende på gröna, offentliga ytor, närhet för allmänheten till vattnet och ny bebyggelse. Det kommer inte att bli någon bebyggelse ända ned till stranden och badmöjligheten kommer alltså att finnas kvar. Se även bemötande av yttrande 7. Under utställningen arrangerades inget öppet möte på samma sätt som under samrådet. Utöver ordinarie remissinstanser, har information om utställningen skickats ut till samtliga föreningar i kommunen samt till de privatpersoner som haft synpunkter under samrådet. Vidare har information skett genom annons i lokaltidningar samt på kommunens hemsida. Erfarenheter visar att det tyvärr är svårt att nå ut med information om planering på översiktlig nivå. Kommunens ambition var att fånga stor uppmärksamhet under samrådet, i syfte att få in så många synpunkter som möjligt från boende i Norberg. Samrådsmötet var välbesökt och där gavs även information om den fortsatta processen. 7(8)

8 Synpunkter inkomna efter utställningstidens utgång 9. Avesta kommun Beslut i Kommunstyrelsens plan- och näringslivsutskott. Yttrandet berör enbart stycket i planen kring regional samordning. Det är glädjande att Norbergs kommun anser att samverkan mellan kommuner är en viktig del för att säkerställa och trygga invånarnas behov av service och att detta behöver upprätthållas och utvecklas vidare. I avdelningen kring regional samordning tas ett antal olika områden upp dock saknas ett område kring natur och friluftsliv. Det vore önskvärt om planen kunde kompletteras med detta område. Planförslaget kompletteras i enlighet med yttrandet. Västmanland-Dalarna miljö- och byggförvaltning Anna Kuylenstierna Miljö- och byggnadschef 8(8)

VINDKRAFT Tillägg till översiktsplan för Avesta och Fagersta kommuner Planeringsunderlag för Norbergs kommun

VINDKRAFT Tillägg till översiktsplan för Avesta och Fagersta kommuner Planeringsunderlag för Norbergs kommun VINDKRAFT Tillägg till översiktsplan för Avesta och Fagersta kommuner Planeringsunderlag för Norbergs kommun HUR UTSTÄLLNING 2 HAR BEDRIVITS Vindkraft - Tillägg till översiktsplan för Avesta och Fagersta

Läs mer

LIS-områden Utpekande av områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen Karlstad CCC 2011-11-07

LIS-områden Utpekande av områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen Karlstad CCC 2011-11-07 LIS-områden Utpekande av områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen Karlstad CCC 2011-11-07 Magnus Ahlstrand Länsstyrelsen Värmland Nya strandskyddslagen Den nya lagen trädde ikraft 1 juli 2009

Läs mer

Utdrag ur Översiktsplan för. Nyköpings kommun

Utdrag ur Översiktsplan för. Nyköpings kommun Samhällsbyggnad, Plan- och naturenheten Utredning Datum 2012-06-03 Dnr KK 08/118 Utdrag ur Översiktsplan för Nyköpings kommun Kapitel 13. Strandskydd Postadress Nyköpings kommun Samhällsbyggnad, Plan-

Läs mer

1 Varje kommun ska ha en aktuell översiktsplan, som omfattar hela kommunen.

1 Varje kommun ska ha en aktuell översiktsplan, som omfattar hela kommunen. Plan- och bygglag (2010:900) 3 kap. 3 kap. Översiktsplan 1 Varje kommun ska ha en aktuell översiktsplan, som omfattar hela kommunen. 2 Översiktsplanen ska ange inriktningen för den långsiktiga utvecklingen

Läs mer

Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) 2011

Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) 2011 Strandskyddsdispens Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) 2011 Lagändring MB & PBL Syftet med Vårgårdas LIS-plan Sedan 1 juli 2009 får kommunerna i sin översiktsplan peka ut lämpliga LIS-områden.

Läs mer

Utstallningsutlatande_Vindkraft.doc. Utställningsutlåtande Tillägg till Översiktsplan - vindkraft Vingåker

Utstallningsutlatande_Vindkraft.doc. Utställningsutlåtande Tillägg till Översiktsplan - vindkraft Vingåker Utstallningsutlatande_Vindkraft.doc Utställningsutlåtande Tillägg till Översiktsplan - vindkraft Vingåker Innehållsförteckning Utställningsutlåtande vad är det?... 2 Hur har utställningen gått till?...

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. TÖP LIS-områden, Forshaga kommun

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. TÖP LIS-områden, Forshaga kommun TÖP LIS-områden, Forshaga kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE Kommunfullmäktige i Forshaga kommun har gett miljö- och byggnämnden i uppdrag att ta fram förslag på s.k. LIS-områden (landsbygdsutveckling i strandnära

Läs mer

Detaljplan för Bärstad- Smörsoppsvägen, Hammarö kommun

Detaljplan för Bärstad- Smörsoppsvägen, Hammarö kommun Samrådsredogörelse Detaljplan för Bärstad- Smörsoppsvägen, Hammarö kommun 2018-09-28 Dnr 2017/317 1 Inledning Kommunledningskontoret fick 2018-02-12 av kommunstyrelsens arbetsutskott i uppdrag att ta fram

Läs mer

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge Remiss 1(5) Regeringskansliet m.remissvar@regeringskansliet.se Märta Alsén Planhandläggare 010 2233424 marta.alsen@lansstyrelsen.se m.naturmiljoenheten@regeringskansliet.se Remiss av Naturvårdsverkets

Läs mer

Granskningsredogörelse, efter andra granskningen, för förslag till ny detaljplan för Skruv 15:13 m.fl.

Granskningsredogörelse, efter andra granskningen, för förslag till ny detaljplan för Skruv 15:13 m.fl. 1(7) 2018-11-14 Antagandehandling Granskningsredogörelse, efter andra granskningen, för förslag till ny detaljplan för Skruv 15:13 m.fl. Planområdets ungefärliga lokalisering Innehållsförteckning 2(7)

Läs mer

PM PM - Introduktion till strandskyddslagstiftningen Dnr KS18/ Maria Cassel Miljöstrateg

PM PM - Introduktion till strandskyddslagstiftningen Dnr KS18/ Maria Cassel Miljöstrateg 2018-10-10 Maria Cassel Miljöstrateg 08-124 571 00 Maria.Cassel@ekero.se PM - Introduktion till strandskyddslagstiftningen Dnr KS18/157-160 Strandskydd är normalt 100 meter från strandkanten, både på land

Läs mer

UTLÅTANDE ÖVER UTSTÄLLNING

UTLÅTANDE ÖVER UTSTÄLLNING 2010-06-24 DETALJPLAN FÖR NISSAFORS 1:155 M.FL (STRANDUDDEN) I GNOSJÖ KOMMUN UTLÅTANDE ÖVER UTSTÄLLNING ÄRENDEHANTERING Ägarna till stamfastigheten Nissafors 1:155 ansökte i juni månad 2009 om planläggning

Läs mer

LIS tematiskt tillägg till översiktsplan

LIS tematiskt tillägg till översiktsplan SAMRÅDSREDOGÖRELSE Laxå kommun LIS tematiskt tillägg till översiktsplan Askersund, Laxå och Lekeberg kommuner Sammanställning av yttranden inkomna under samrådstiden 10 dec 2014 30 jan 2015 och som berör

Läs mer

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS).

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS). YTTRANDE 1 (5) Avdelningen för tillsyn och prövning Hanna Lind 010-2240184 Regeringskansliet 103 33 Stockholm Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna

Läs mer

Datum Dnr 2014/320

Datum Dnr 2014/320 1(6) Detaljplan för TALLEN 1 Sölvesborg, Sölvesborgs kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET BEDRIVITS Ärendet handläggs med enkelt planförfarande enligt plan- och bygglagens 5 kap 6. Tillfälle att ta del

Läs mer

ÖP STORSJÖNS STRAND ÅRE KOMMUN LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen

ÖP STORSJÖNS STRAND ÅRE KOMMUN LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen ÖP STORSJÖNS STRAND ÅRE KOMMUN LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen VAD ÄR EN FÖRDJUPAD ÖVERSIKTSPLAN? Översiktsplanen (ÖP) regleras i plan- och bygglagen och ska visa: -Grunddragen i den avsedda

Läs mer

Tematiskt tillägg till ÖP 2002, Landsbygdsutveckling i strandnära läge SAMRÅDSREDOGÖRELSE

Tematiskt tillägg till ÖP 2002, Landsbygdsutveckling i strandnära läge SAMRÅDSREDOGÖRELSE Tematiskt tillägg till ÖP 2002, Landsbygdsutveckling i strandnära läge SAMRÅDSREDOGÖRELSE HANDLINGAR Planbeskrivning Samrådsredogörelse Utlåtande (efter granskning) Planförslaget har varit föremål för

Läs mer

216 Antagande av förslag till översiktsplan för Örnsköldsviks kommun

216 Antagande av förslag till översiktsplan för Örnsköldsviks kommun Kommunfullmäktige 2012-12-17 57 (87) Kst/2011:149 216 Antagande av förslag till översiktsplan för Örnsköldsviks kommun Bakgrund/Ärendet Föreligger kommunledningsförvaltningens skrivelse/utlåtande daterad

Läs mer

ÖVERSIKTSPLAN LAXÅ KOMMUN

ÖVERSIKTSPLAN LAXÅ KOMMUN ÖVERSIKTSPLAN LAXÅ KOMMUN 2015-2035 Granskningsutlåtande December 2014 1 Översiktsplanen för Laxå kommun 2015-2035 har varit utställd under perioden 10 juni - 28 augusti 2014. Under utställningstiden har

Läs mer

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge YTTRANDE 1 (6) Enheten för samhällsutveckling Monica Lindström 010-225 12 33 monica.lindstrom@lansstyrelsen.se Regeringskansliet Miljö- och energidepartementet Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag

Läs mer

SÄRSKILT UTLÅTANDE. Fördjupad översiktsplan för Filipstad Filipstads kommun, Värmlands län. Antagen av kommunfullmäktige 13 juni 2013, 62

SÄRSKILT UTLÅTANDE. Fördjupad översiktsplan för Filipstad Filipstads kommun, Värmlands län. Antagen av kommunfullmäktige 13 juni 2013, 62 A Antagen av kommunfullmäktige 13 juni 2013, 62 Dnr P 2006-01 Fördjupad översiktsplan för Filipstad Filipstads kommun, Värmlands län Inledning Bakgrund och syfte Miljö- och stadsarkitektkontoret, Filipstads

Läs mer

Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS)

Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) 2018-11-12 500-29552-2018 1(5) Regeringskansliet m.remissvar@regeringskansliet.se m.naturmiljoenheten@regeringskansliet.se Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna

Läs mer

Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS)

Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) Tematiskt tillägg till kommunens översiktsplan Förslag till utställningshandling, augusti 2013 (ver 2013-08-05 12:26) Landsbygdsutveckling i strandnära läge

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND Upprättad 2018-05-03 SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande INKOMNA YTTRANDEN Statliga verk, myndigheter och

Läs mer

Dnr: GRANSKNINGSHANDLING Sid 1 (5)

Dnr: GRANSKNINGSHANDLING Sid 1 (5) GRANSKNINGSHANDLING Sid 1 (5) Detaljplan för GÄSTGIVAREN 6 Bromölla, Bromölla kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE Hur samrådet bedrivits Ärendet handläggs med standardförfarande enligt plan- och bygglagens 5 kap

Läs mer

Utställning av kommuntäckande översiktsplan för Pajala kommun

Utställning av kommuntäckande översiktsplan för Pajala kommun 1 (5) Pajala kommun Plan- och miljöenheten 984 85 Pajala Utställning av kommuntäckande översiktsplan för Pajala kommun Ett förslag till översiktsplan för Pajala kommun har ställts ut för granskning mellan

Läs mer

STRANDSKYDD. Landsbygdsutveckling Tillägg till Översiktsplan

STRANDSKYDD. Landsbygdsutveckling Tillägg till Översiktsplan STRANDSKYDD Landsbygdsutveckling Tillägg till Översiktsplan 1 SAMRÅDSHANDLING STRANDSKYDD Allmänt Ändrade strandskyddsbestämmelser gäller fr o m 1 juli 2009. För ett utvecklat strandskydd med bättre lokal

Läs mer

Tillägg till tematiskt tillägg till översiktsplanen avseende strandskydd, LIS

Tillägg till tematiskt tillägg till översiktsplanen avseende strandskydd, LIS 1 (7) Landsbygdsutveckling i strandnära läge Tillägg till tematiskt tillägg till översiktsplanen avseende strandskydd, LIS Robertsfors kommun, Västerbottens län GRANSKNINGSUTLÅTANDE Rubricerat förslag

Läs mer

Yttrande över remiss om LIS-utredning, landsbygdsutveckling i strandnära läge, för Ekerö kommun

Yttrande över remiss om LIS-utredning, landsbygdsutveckling i strandnära läge, för Ekerö kommun 1 (4) Handläggare: Elisabeth Mårell Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över remiss om LIS-utredning, landsbygdsutveckling i strandnära läge, för Ekerö kommun Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. tillhörande detaljplan för Säfsen 1:5 m fl Östanvik i Säfsbyn Ludvika kommun Redogörelsen upprättad i augusti 2010

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. tillhörande detaljplan för Säfsen 1:5 m fl Östanvik i Säfsbyn Ludvika kommun Redogörelsen upprättad i augusti 2010 UTSTÄLLNINGSHANDLING tillhörande detaljplan för Säfsen 1:5 m fl Östanvik i Säfsbyn Ludvika kommun Redogörelsen upprättad i augusti 2010 Östanvik sett från Säfsbyn Postadress Besöksadress Telefon Telefax

Läs mer

DETALJPLAN FÖR KV BJÖRNEN FILIPSTADS KOMMUN GRANSKNINGSUTLÅTANDE

DETALJPLAN FÖR KV BJÖRNEN FILIPSTADS KOMMUN GRANSKNINGSUTLÅTANDE DETALJPLAN FÖR KV BJÖRNEN FILIPSTADS KOMMUN GRANSKNINGSUTLÅTANDE Miljö- och stadsarkitektkontoret November 2018 Inledning Granskningsutlåtandet innehåller en redovisning av de synpunkter som inkommit under

Läs mer

Länsstyrelsens remiss om utökat strandskydd KS-2014/625

Länsstyrelsens remiss om utökat strandskydd KS-2014/625 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Sara Frykberg Datum KS-2014/625 2014-05-19 Kommunstyrelsen Länsstyrelsens remiss om utökat strandskydd KS-2014/625 Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Detaljplanen upprättad jan 2008 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. Detaljplan för del av Figeholm 3:1 Högskulla gård

Detaljplanen upprättad jan 2008 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. Detaljplan för del av Figeholm 3:1 Högskulla gård Uppdragsbeslut 2007-12-12 Samrådsbeslut 1 2008-03-11 Samrådsbeslut 2 2008-08-15 Figeholm, Oskarshamns kommun Upprättad av samhällsbyggnadskontoret jan 2008 SAMRÅDSREDOGÖRELSE samråd 2 Detaljplanen upprättad

Läs mer

Utlåtande. på kom- i en samråds- Inkomna 1(5)

Utlåtande. på kom- i en samråds- Inkomna 1(5) Program för Krylbo Utveckling mot en lockande, grön, miljövänlig ekostadsdel Utlåtande 2015-10-26 Hur utställningen har bedrivits och vad som presenteras härr Rubricerat programförslag, upprättat i september

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Djäkneboda 1:68

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Djäkneboda 1:68 Datum 2018-03-16 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: SHBK 2018-284 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

LIS tematiskt tillägg till översiktsplan

LIS tematiskt tillägg till översiktsplan 2016-02-20 KS ber maj 2016 GRANSKNINGSUTLÅTANDE Askersunds kommun LIS tematiskt tillägg till översiktsplan Askersund, Laxå och Lekeberg kommuner Sammanställning av yttranden inkomna under granskningstiden

Läs mer

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2 Dnr MN/2002-0967 Detaljplan för Del av NYCKLEBY 1:33 Strömstads kommun UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2 HUR UTSTÄLLNINGEN HAR BEDRIVITS Miljö- och byggnämnden beslutade 2011-02-03 26 att genomföra en andra

Läs mer

Yttrande Ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge

Yttrande Ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge 01054 1(5) Datum Diarienummer 2018-10-30 RS180706 Miljö- och energidepartementet m.remissvar@regeringskansliet.se Yttrande Ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge Region Halland

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för del av Bestorp 12:12 (Mössebergs camping), Falköpings kommun

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för del av Bestorp 12:12 (Mössebergs camping), Falköpings kommun Granskningsutlåtande 2014-04-15 SB 2013-608 Byggnadsnämnd GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för del av Bestorp 12:12 (Mössebergs camping), Falköpings kommun HUR GRANSKNINGEN HAR BEDRIVITS Rubricerat planförslag

Läs mer

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Byggnadsnämnden

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2018-09-27 Innehållsförteckning Ärende 71 Remiss Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära lägen... 134 2018-09-27 133 Plats och tid

Läs mer

Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge

Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge 1 (6) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Handläggare: Karin Willis Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära

Läs mer

Detaljplan för Kolstad fritidsområde (fastigheterna Kolstad 2:5-2:27 m.fl), Finspångs kommun, Östergötlands län

Detaljplan för Kolstad fritidsområde (fastigheterna Kolstad 2:5-2:27 m.fl), Finspångs kommun, Östergötlands län 1 (6) Datum Beteckning 2011-03-23 2010.0181.214 Utlåtande tillhörande Detaljplan för Kolstad fritidsområde (fastigheterna Kolstad 2:5-2:27 m.fl), Finspångs kommun, Östergötlands län Finspångs kommun Samhällsplaneringsenheten

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Tivedstorp 2:47 Laxå kommun, Örebro län

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Tivedstorp 2:47 Laxå kommun, Örebro län Sydnärkes byggförvaltning Ulrika Åberg Planarkitekt SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för del av Tivedstorp 2:47 Laxå kommun, Örebro län Enligt PBL 2011 (Plan- och bygglagen 2011) 5 kap. 17 har Detaljplan

Läs mer

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten Detaljplan för del av kvarteret Kofoten SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2018-061 Dnr. 2018-061 2(7) 3(7) Innehållsförteckning Sammanfattning av samrådsredogörelsen... 4 Yttranden med synpunkter... 4 Räddningstjänsten

Läs mer

Granskningsutlåtande Detaljplan för Hjälleskate fritidsområde

Granskningsutlåtande Detaljplan för Hjälleskate fritidsområde Granskningsutlåtande Detaljplan för Hjälleskate fritidsområde Inom Hjälleskate fritidsområde på Rässudden finns idag ett drygt fyrtiotal fritidshus med tillhörande komplementbyggnader. Syftet med planen

Läs mer

Landsbygdsutveckling i strandnära läge

Landsbygdsutveckling i strandnära läge Landsbygdsutveckling i strandnära läge Kristofer Svensson Mariestads kommun Presentation vid seminarium Arbeta smart i planering och byggande 10 februari 2011 Mariestads kommuns tematiska tillägg till

Läs mer

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR HAPARANDA 3:33 m. fl. NASUA INDUSTRIOMRÅDE Haparanda kommun Norrbottens län

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR HAPARANDA 3:33 m. fl. NASUA INDUSTRIOMRÅDE Haparanda kommun Norrbottens län ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR HAPARANDA 3:33 m. fl. NASUA INDUSTRIOMRÅDE Haparanda kommun Norrbottens län INNEHÅLLSFÖRTECKNING Handlingar... 2 Planförfarande... 2 STRANDSKYDD... 2 LANDSKAPSBILDSSKYDD... 2

Läs mer

Detaljplan för del av del av Tovsund 1:4, Vrena, Nyköping, Nyköpings kommun

Detaljplan för del av del av Tovsund 1:4, Vrena, Nyköping, Nyköpings kommun Samhällsbyggnad Plan- och naturenheten Granskningsutlåtande Datum 2015-03-24 Dnr SHB13/50 Detaljplan för del av del av Tovsund 1:4, Vrena, Nyköping, Nyköpings kommun Hur granskningen bedrivits Förslag

Läs mer

Detaljplan för Varpet 1:17

Detaljplan för Varpet 1:17 Detaljplan för Varpet 1:17 SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2018-04-19 Dnr. 2017-163 2(6) 3(6) Innehållsförteckning Sammanfattning av samrådsredogörelsen... 4 Yttranden med synpunkter... 4 Miljösamverkan Östra Skaraborg

Läs mer

Översiktsplan för Växjö kommun. Utställningshandling

Översiktsplan för Växjö kommun. Utställningshandling GRANSKNINGSYTTRANDE 1 (51) Kanslienheten, Kommunledningskontoret Växjö kommun Box 1222 351 12 Växjö Översiktsplan för Växjö kommun. Utställningshandling 2005-01-11. Förslag till översiktsplan för Växjö

Läs mer

Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens ( )

Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens ( ) Datum: 2019-05-28 Samhällsbyggnadsnämnden Handläggare: Josephine Bruhn Direktnr: Diarienr: 2019.273 SBN Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens (2018-0294) Ärendebeskrivning Ansökan avser strandskyddsdispens för

Läs mer

del av Stöpens tätort, på grund av kommunalt övertagande av vägskötsel

del av Stöpens tätort, på grund av kommunalt övertagande av vägskötsel Ändring av detaljplaner för: del av Stöpens tätort, på grund av kommunalt övertagande av vägskötsel Stöpens tätort, Skövde kommun, Västra Götalands län Samrådsredogörelse Upprättad 2017-03-09 Sektor Samhällsbyggnad

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Landsbygdsutveckling i strandnära lägen Tematiskt tillägg Översiktsplan ÖP2001 HYLTE KOMMUN SAMRÅD 2011-03-21-2011-05-23 SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET Dnr OP 2009/0153

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Näs 3:33

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Näs 3:33 Datum 2018-08-29 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: SHBK 2018-702 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Detaljplan för del av Led 4:2, Sjölunda Äng och Sjölunda Strand, Lidköpings kommun. Utlåtande 1(2) SBN2010/0159

Detaljplan för del av Led 4:2, Sjölunda Äng och Sjölunda Strand, Lidköpings kommun. Utlåtande 1(2) SBN2010/0159 2014-09-02 SBN2010/0159 1(2) Detaljplan för del av Led 4:2, Sjölunda Äng och Sjölunda Strand, Lidköpings kommun Utlåtande Sammanfattning Detaljplan för del av Led 4:2, Sjölunda Äng och Sjölunda Strand,

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Sikeå 5:112

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Sikeå 5:112 Datum 2016-11-15 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2016/B0293 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN, MELLBY 2:165 GRANSKNINGSUTLÅTANDE - detaljplan

Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN, MELLBY 2:165 GRANSKNINGSUTLÅTANDE - detaljplan Sida 1 av 6 ANTAGANDEHANDLING Diarienummer B/2011:446 Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN, MELLBY 2:165 GRANSKNINGSUTLÅTANDE - detaljplan SAMRÅDETS GENOMFÖRANDE Detaljplanesamråd har genomförts enligt

Läs mer

Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge, svar på remiss

Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge, svar på remiss PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum 2018-10-31 1/2 SBN 124 Dnr SBN/2018:678-032 Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge,

Läs mer

del av Dunshult 1:1, 1:5

del av Dunshult 1:1, 1:5 Detaljplan för del av Dunshult 1:1, 1:5 Stöpens tätort, Skövde kommun, Västra Götalands län Utlåtande Upprättad 2013-04-05 Planenheten Antagen av byggnadsnämnden 2013-04-18 Laga kraft 2013-05-13 UTLÅTANDE

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för del av Jägartorpet 1 och 2, Färjestad Samrådsredogörelse 1

GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för del av Jägartorpet 1 och 2, Färjestad Samrådsredogörelse 1 Detaljplan för del av Jägartorpet 1 och 2, Färjestad Samrådsredogörelse 1 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Inledning Detaljplanen för del Jägartorpet 1 och 2 har upprättas med standardförfarande (enligt PBL 2010:900,

Läs mer

PM om detaljplanering och strandskydd på Västra Bosön

PM om detaljplanering och strandskydd på Västra Bosön 1 (7) HANDLÄGGARE TEL DIREKT DATUM Ingela Isaksson 08-731 30 05 2015-01-09 PM om detaljplanering och strandskydd på Västra Bosön Detta PM är upprättat i samband med att detaljplanläggning har inletts för

Läs mer

LIS och strandskyddets syften

LIS och strandskyddets syften LIS och strandskyddets syften PBL 4 kap 17 I en detaljplan får kommunen upphäva strandskydd enligt 7 kap. miljöbalken för ett område, om det finns särskilda skäl för det och om intresset av att ta området

Läs mer

Datum 2012-10-24 Diarienummer 0063/10 Sida 1/5 UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE. Antagandehandling DETALJPLAN FÖR BOSTAD PÅ KNIPPLA 1:47, KNIPPLA, ÖCKERÖ KOMMUN

Datum 2012-10-24 Diarienummer 0063/10 Sida 1/5 UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE. Antagandehandling DETALJPLAN FÖR BOSTAD PÅ KNIPPLA 1:47, KNIPPLA, ÖCKERÖ KOMMUN Datum 2012-10-24 Diarienummer 0063/10 Sida 1/5 UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE Antagandehandling DETALJPLAN FÖR BOSTAD PÅ KNIPPLA 1:47, KNIPPLA, ÖCKERÖ KOMMUN Datum 2012-10-24 Diarienummer 0063/10 Sida 2/5 INLEDNING

Läs mer

Detaljplan för DEL AV AVESTA 4:36 OCH 4:38, UTBYGGNAD AV KÄLLHAGEN samt upphävande av del av Detaljplan för del av Källhagens industriområde

Detaljplan för DEL AV AVESTA 4:36 OCH 4:38, UTBYGGNAD AV KÄLLHAGEN samt upphävande av del av Detaljplan för del av Källhagens industriområde Detaljplan för DEL AV AVESTA 4:36 OCH 4:38, UTBYGGNAD AV KÄLLHAGEN samt upphävande av del av Detaljplan för del av Källhagens industriområde Avesta kommun Dalarnas län Upprättad av Västmanland-Dalarna

Läs mer

Kommunens planering och möjligheten att påverka

Kommunens planering och möjligheten att påverka Den 4 november 2013 Kommunens planering och möjligheten att påverka Genom sin planering bestämmer kommunen hur mark- och vattenområden ska användas och hur den byggda miljön ska användas, utvecklas och

Läs mer

Från berörda sakägare har inga skrivelser inkommit under granskningsskedet. Däremot kvarstår synpunkter från samrådsskedet.

Från berörda sakägare har inga skrivelser inkommit under granskningsskedet. Däremot kvarstår synpunkter från samrådsskedet. 2017-10-30 Sid 1 (5) dnr 2016/262 Detaljplan för DETALJPLAN FÖR AFRIKA 5 OCH 6 Sölvesborgs tätort, Sölvesborg GRANSKNINGSUTLÅTANDE Ärendet handläggs med standardförfarande planförfarande enligt plan- och

Läs mer

Strandskydd - ett områdesskydd

Strandskydd - ett områdesskydd Strandskydd - ett områdesskydd Det generella strandskyddet 7 kap. 14 Strandskyddets syfte, 7 kap 13 Strandskyddet syftar till att långsiktigt: trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till

Läs mer

Utställningsutlåtande

Utställningsutlåtande Dnr 2011SBN572 1 (6) Bygg- och miljöförvaltningen Matilda Svahn ANTAGANDEHANDLING Utställningsutlåtande Ändring genom tillägg till detaljplan för Forsmarkverket och SFR. Gällande fastigheterna Forsmark

Läs mer

Sid 1 (5) U T L Å T A N D E. tillhörande. Detaljplan för. Del av ÖSTERMALM 1:1. Östermalm. Finspångs kommun. Samhällsplaneringsenheten

Sid 1 (5) U T L Å T A N D E. tillhörande. Detaljplan för. Del av ÖSTERMALM 1:1. Östermalm. Finspångs kommun. Samhällsplaneringsenheten Sid 1 (5) U T L Å T A N D E tillhörande Detaljplan för Del av ÖSTERMALM 1:1 Östermalm Finspångs kommun Samhällsplaneringsenheten den 24 augusti 2010 Sid 2 (5) Utlåtande Rubricerad detaljplan, daterad 2010-03-25,

Läs mer

Framtidsplan. Översiktsplan för Krokoms kommun. Utlåtande över planförslag. utställt 2014-09-22 2014-11-23. kommentarer och ändringar 2015-01-28

Framtidsplan. Översiktsplan för Krokoms kommun. Utlåtande över planförslag. utställt 2014-09-22 2014-11-23. kommentarer och ändringar 2015-01-28 Framtidsplan Översiktsplan för Krokoms kommun Utlåtande över planförslag utställt 2014-09-22 2014-11-23 kommentarer och ändringar 2015-01-28 Utlåtande över utställt förslag till Framtidsplan/Översiktsplan

Läs mer

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist PROTOKOLL Plats och tid Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30 Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Manne Wallström (MP) Lasse Bergqvist (FP) Övriga deltagande

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av attefallshus inom fastigheten Klintsjön 14:5

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av attefallshus inom fastigheten Klintsjön 14:5 Datum 2016-09-27 Handläggare Johanna Söderholm/Pethra Fredriksson Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2016/B0274 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan

Läs mer

LIS-bilaga. Översiktsplan 2010 Karlskoga kommun. Antagande KS-KF LIS. Landsbygdsutveckling inom strandskyddsområden

LIS-bilaga. Översiktsplan 2010 Karlskoga kommun. Antagande KS-KF LIS. Landsbygdsutveckling inom strandskyddsområden LIS-bilaga Översiktsplan 2010 Karlskoga kommun Antagande KS-KF LIS Landsbygdsutveckling inom strandskyddsområden Bakgrund LIS-områden LIS - Landsbygdsutveckling inom strandskyddsområden är ett nytt särskilt

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING

GRANSKNINGSHANDLING GRANSKNINGSHANDLING 2018-01-08-2018-01-22 Ändring av detaljplan A159 för Fiolen 2 i Alvesta tätort ALVESTA KOMMUN KRONOBERGS LÄN Planområde Översiktskarta Skala 1:5 000 (A4) INFORMATION i anslutning till

Läs mer

Utställningsutlåtande

Utställningsutlåtande FINSPÅNG Utställningsutlåtande Översiktsplan 2011 Antagen av kommunfullmäktige 2011-11-23 Utställningsutlåtande Översiktsplan 2011 Finspångs Kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-85 033

Läs mer

LANDSBYGDSUTVECKLING

LANDSBYGDSUTVECKLING Utdrag ur tillägget till den kommuntäckande översiktsplanen. Tillägget kommer inom en mycket snar framtid vara tillgängligt på www.alvkarleby.se, boende och miljö, bostäder och tomter, gällande planer

Läs mer

Separata möten har också hållits med vägförening såväl öster som väster om planområdet. Bägge motsätter sig en vägdragning via sig.

Separata möten har också hållits med vägförening såväl öster som väster om planområdet. Bägge motsätter sig en vägdragning via sig. 2016-10-25 Referens: 2015-3877 Samrådsredogörelse Detaljplan för Östanbäck 55:6 (Hamnviken) inom kommundelen Byske, Skellefteå kommun, Västerbottens län Synpunkter som kommit in under samrådet redovisas

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av garage inom fastigheten Sikeå hamn 1:10

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av garage inom fastigheten Sikeå hamn 1:10 Datum 2017-08-29 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2017-B0213 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Granskningsutlåtande. Handläggning. Sammanfattning. Detaljplan för Bostäder norr om Hjälmavägen inom stadsdelen Björlanda i Göteborg

Granskningsutlåtande. Handläggning. Sammanfattning. Detaljplan för Bostäder norr om Hjälmavägen inom stadsdelen Björlanda i Göteborg Granskningsutlåtande Datum: 2016-03-22 Diarienummer: 0886/03 Aktbeteckning: 2-5341 Sirpa Antti-Hilli Telefon: 031-368 16 09 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Detaljplan för Bostäder norr om Hjälmavägen

Läs mer

Yttrande stadsarkitekten i Robertsfors kommun

Yttrande stadsarkitekten i Robertsfors kommun Yttrande stadsarkitekten i Robertsfors kommun Ärende Dnr 2017/B0438 Ort Förhandsbesked för fastighetsreglering där del av samfällighet S:2 tillförs fastigheten Lägde 2:68 samt strandskyddsdispens för tillbyggnad.

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret GRANSKNINGSHANDLING 1(5) Erika Svensson DNR: MSN/2019:77. Samrådsredogörelse

Samhällsbyggnadskontoret GRANSKNINGSHANDLING 1(5) Erika Svensson DNR: MSN/2019:77. Samrådsredogörelse Samhällsbyggnadskontoret GRANSKNINGSHANDLING 1(5) Erika Svensson 2019-05-08 DNR: MSN/2019:77 Planarkitekt Rev Datum Samrådsredogörelse Tillhörande ändring av detaljplan för: Bresshammar 1:1, del av, Stavlund,

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för ersättningsbyggnad (fritidshus) inom fastigheten Skäran 15:15

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för ersättningsbyggnad (fritidshus) inom fastigheten Skäran 15:15 Datum 2017-03-14 Handläggare Johanna Söderholm/Pethra Fredriksson Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2017/B0027 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan

Läs mer

SÄTER 5:4, del av. Utlåtande. Detaljplan för. Stöpens tätort, Skövde kommun, Västra Götalands län. Upprättad Planenheten

SÄTER 5:4, del av. Utlåtande. Detaljplan för. Stöpens tätort, Skövde kommun, Västra Götalands län. Upprättad Planenheten Detaljplan för SÄTER 5:4, del av Stöpens tätort, Skövde kommun, Västra Götalands län Utlåtande Upprättad 2009-09-08 Planenheten Antagen BN 2009-09-17 Laga kraft 2009-10-12 Detaljplan för Säter 5:4, del

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING 2 1 (5)

GRANSKNINGSHANDLING 2 1 (5) GRANSKNINGSHANDLING 2 1 (5) Ändring av detaljplan för bostadsområde öster om Älvnäsleden Avesta kommun, Dalarnas län Följande detaljplan berörs: S 128 Bostadsområde öster om Älvnäsleden Upprättad av Västmanland-Dalarna

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING. Tematiskt tillägg till Framtid Ödeshögs kommun 2010-2030

ANTAGANDEHANDLING. Tematiskt tillägg till Framtid Ödeshögs kommun 2010-2030 ANTAGANDEHANDLING Tematiskt tillägg till Framtid Ödeshögs kommun 2010-2030 Tillägg: Riktlinjer för utbyggnad av vindkraft i skogsbygden och övergångsbygden Samrådsredogörelse 9 JUNI 2014 Diarienummer 430/12-212

Läs mer

SÄRSKILD SAMMANSTÄLLNING

SÄRSKILD SAMMANSTÄLLNING UPPSALA KOMMUN Särskild sammanställning tillhörande Fördjupad översiktsplan för Södra Staden i Uppsala UPPDRAGSNUMMER 1554212000 ÖREBRO VATTEN OCH MILJÖ TEXT SAMMANSTÄLLD AV: MARTYNA MIKUSINSKA, SWECO

Läs mer

Strandskydd och detaljplanearbete

Strandskydd och detaljplanearbete Strandskydd och detaljplanearbete 5 kap. 7 a PBL I detaljplanen får det bestämmas att strandskydd enligt 7 kap. miljöbalken upphävs för ett område, om det finns särskilda skäl och intresset av att ta området

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av attefallshus inom fastigheten Lägde 11:12

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av attefallshus inom fastigheten Lägde 11:12 Datum 2017-10-06 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2017-B0075 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i plan- och bygglagen (2010:900) Utfärdad den 15 november 2018 Publicerad den 23 november 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om plan- och bygglagen

Läs mer

Granskningsutlåtande Detaljplan för del av Hultsfred 3:1 och del av Hultsfred 3:10, Hultsfreds kommun, Kalmar län

Granskningsutlåtande Detaljplan för del av Hultsfred 3:1 och del av Hultsfred 3:10, Hultsfreds kommun, Kalmar län Granskningsutlåtande Detaljplan för del av Hultsfred 3:1 och del av Hultsfred 3:10, Hultsfreds kommun, Kalmar län Granskningsutlåtande Förfarande Planen hanteras med ett standardförfarande, då syftet inte

Läs mer

Ny översiktsplan för Nässjö kommun Samråd 16 januari - 12 mars 2012

Ny översiktsplan för Nässjö kommun Samråd 16 januari - 12 mars 2012 Ny översiktsplan för Nässjö kommun Samråd 16 januari - 12 mars 2012 Vad tycker du? Översiktsplanen talar om hur mark och vatten ska användas Hur vill jag att tätorterna ska utvecklas? Tänk om de bygger

Läs mer

UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE Antagandehandling

UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE Antagandehandling Datum 2011-12-02 Diarienummer 0333/10 Sida 1/6 UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE Antagandehandling DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER ÖCKERÖ 2:497, ÖCKERÖ KOMMUN Datum 2011-12-02 Diarienummer 0333/10 Sida 2/6 INLEDNING Syftet

Läs mer

Förslag till ny detaljplan för del av Hamnholmen (Ytterbyn 86:1 m.fl.) Kalix kommun, Norrbottens län

Förslag till ny detaljplan för del av Hamnholmen (Ytterbyn 86:1 m.fl.) Kalix kommun, Norrbottens län 1 Förslag till ny detaljplan för del av Hamnholmen (Ytterbyn 86:1 m.fl.) Kalix kommun, Norrbottens län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Planförslagets syfte Planområdet är beläget på Hamnholmen som är en halvö med förbindelse

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING SAMRÅDSREDOGÖRELSE

GRANSKNINGSHANDLING SAMRÅDSREDOGÖRELSE GRANSKNINGSHANDLING SAMRÅDSREDOGÖRELSE ÄNDRING AV BYGGNADSPLAN FÖR FRITIDSBEBYGGELSE ÖVER DEL AV FASTIGHETEN GÄLLIVARE 64:1 M FL VID VASSARATRÄSKET INOM GÄLLIVARE KOMMUN, AKT 25-P82/20 Miljö- och byggförvaltningen

Läs mer

LANDSBYGDSUTVECKLING I STRANDNÄRA LÄGEN

LANDSBYGDSUTVECKLING I STRANDNÄRA LÄGEN LANDSBYGDSUTVECKLING I STRANDNÄRA LÄGEN Älven Voxnan slingrar sig in mot Edsbyn, vi gör ett försök att slingra oss genom lagstiftarens labyrint! Arne Stenberg från Ovanåkers kommun i Hälsingland 1 DISPOSITION

Läs mer

G R A N S K N I N G S U T L Å T A N D E

G R A N S K N I N G S U T L Å T A N D E Diarienummer 499/12-214 ANTAGANDEHANDLING Miljö- och byggnämnden G R A N S K N I N G S U T L Å T A N D E Tillhörande Detaljplan för del av ÅBY 6:26 (Fårbetet) i Ödeshögs kommun. Miljö- och byggenheten

Läs mer

Detaljplan för bostäder med särskild service vid Blackevägen inom stadsdelen Tolered i Göteborg

Detaljplan för bostäder med särskild service vid Blackevägen inom stadsdelen Tolered i Göteborg Aktbeteckning: 2-5233 Granskningsutlåtande Datum: 2014-03-20 Diarienummer: 0371/12 Petter Frid Telefon: 031-368 15 70 E-post: petter.frid@sbk.goteborg.se Detaljplan för bostäder med särskild service vid

Läs mer

Att SABO verkar för en reformering av strandskyddsreglerna i syfte att underlätta produktion av bostäder.

Att SABO verkar för en reformering av strandskyddsreglerna i syfte att underlätta produktion av bostäder. Motion angående Strandskyddet Strandskyddsreglerna innebär bland annat att man inte får bygga hus närmare strandlinjen än 100 meter, i vissa fall 300 meter. Under 2009 förändrades strandskyddsreglerna

Läs mer

UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE, PBL SZ7

UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE, PBL SZ7 ,,.^ ;^^ ^. ^ *:'^, e.. ^^ n.,..:>, '^. zì 3 ^ ^' DETALJPLAN KARL JOHANS KRONOPARK 1 : 2 M.FL HAPARANDA KOMMUN NORRBOTTENS LÄN UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE, PBL SZ7 DETALJPLANENS SYFTE I KORTHET Planen syftar

Läs mer