Bostäder för alla. Jan-Ove Östbrink, SKL

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bostäder för alla. Jan-Ove Östbrink, SKL"

Transkript

1 Bostäder för alla Jan-Ove Östbrink, SKL

2 Bostadsmarknadsläget 2016

3 Bostadsbyggande och befolkningsutveckling Småhus Flerbostadshus Folkökning

4 Läget för nyanlända i kommunerna och Underskott Balans Överskott Ej svar

5 Asylmottagandet och mottagandet av nyanlända i kommunerna Nyanlända Nyanlända prognos (från oktober 2016) Asylsökande Asylsökande prognos (från oktober 2016)

6 Bostadslösningar för nyanlända Bostäder genom allmännyttan, bostadssocial stiftelse eller privat fastighetsägare Bostäder/rum genom uthyrning av privatpersoner Delad bostad i lägenhet, villa eller korridorboende Modulbostäder Ombyggnation av lokaler till bostäder Upphandling av tillfälliga bostäder Köp och uthyrning av bostadsrätter, småhus och fritidshus i andra hand Mobila hem (villavagnar)

7 Boendelösningar som kommunen använt för mottagning av nyanlända som anvisats enligt bosättningslagen under 2016

8 Boendelösningar som kommunen planerar att använda de närmaste åren för mottagning av nyanlända som anvisas enligt bosättningslagen

9 SKL:s agenda för etablering och integration

10 Bakgrund, nuläge och analys Bostadsbehoven är stora - svårt att klara mottagandet av nyanlända Brist på personal riskerar att bromsa bostadsbyggandet Kommunerna har god planberedskap och har utvecklat sina processer - men alla led i kedjan behöver vara väloljade Stor bredd i boendelösningar men situationen i vissa kommuner så prekär att även akutlösningar får tillgripas Ägarstyrningen av de kommunala bostadsbolagen utifrån bostadssociala utgångspunkter behöver utvecklas Höga krav för eget kontrakt, kommunala kontrakt allt vanligare Saknas kunskap om hemlöshet bland nyanlända

11 Utmaningar Bostadsbrist - en fråga för hela landet Stora svårigheter för kommuner på svaga bostadsmarknader att bygga nytt Bosättningslagen utmanar en redan ansträngd bostadsmarknad Ingen hänsyn till kommunens bostadssituation i utgångsläget Särbehandling - grupper riskeras att ställas mot varandra Brist på arbetskraft och otillräcklig produktionskapacitet Kommunala kontrakt - en stigande kostnad De sociala konsekvenserna av en egenbosättning är svåröverblickbara

12 Åtgärdsförslag Vad staten (myndigheter, regering och riksdag) behöver göra Förbättra finansieringsförutsättningarna för bostadsbyggande och renovering så att alla kommuner, såväl de som har stark tillväxt som de på svaga bostadsmarknader, kan erbjuda olika typer av boendelösningar för nyanlända Anpassa ersättnings- och socialförsäkringssystemen så att nyanlända kan betala hyra eller månadsavgift för olika typer av boendelösningar Lämna de blockförhyrda lägenheter som Migrationsverket f.n. disponerar för asylsökande hos kommunala och privata bostadsföretag till berörda kommuner för att istället kunna anvisas till nyanlända Förändra de statliga regelverk som hindrar att det byggs bostäder där människor vill bo Underlätta tillkomsten av olika boendelösningar för nyanlända genom att se över byggregler och överklagandemöjligheter, ställa krav på tydlighet, prioriteringar och effektiva processer hos länsstyrelser och andra statliga myndigheter samt genom att investera i transportinfrastruktur och ge stöd till en utbyggnad av kollektivtrafiken. Samråda med kommunerna om hur den aktuella boendekapaciteten bäst kan nyttjas i det samlade mottagandet för asylsökande och nyanlända.

13 Åtgärdsförslag Vad kommuner kan göra Stärka den strategiska planeringen - Ta fram tydliga och väl förankrade inriktningar och strategier för bebyggelseutvecklingen - Eftersträva effektiva planerings- och genomförandeprocesser internt och i samspel med externa aktörer - Bedriv en boendeplanering för en bredd av boendelösningar för olika grupper Effektivisera processer - Involvera fler aktörer i byggandet av nya bostäder - Skapa incitament så att igångsättandet av bostadsprojekt inte fördröjs - Bidra till att pressa kostnaderna och tiden för att bygga bostäder Nyttja de egna verktygen aktivt - Vidta åtgärder som underlättar för hushåll att själva lösa sina bostadsbehov, som ökar rörligheten på den lokala bostadsmarknaden och som motverkar vräkning och hemlöshet - Klargör synen på de kommunala bostadsbolagens roll och funktion för bostadsförsörjningen, hur förväntningarna ser ut avseende socialt ansvarstagande, förmedlingsrutiner och uthyrningsregler och hur samverkan med socialtjänst och flyktingmottagning kan utvecklas

14 Statens åtaganden

15 Åtgärder för att underlätta mottagandet av nyanlända Kort sikt tillfälliga lösningar Tidsbegränsade bygglov för tillfälliga bostäder Medel för beredskap och mottagningskapacitet, inkl stöd till kommunerna för att underlätta andrahandsuthyrning Återbostadisering Längre sikt stimulera bostadsbyggande Byggbonus Investeringsstöd Satsningar i budgeten 2017 (extra medel till länsstyrelser, utbildning av plan- och bygghandläggare, översyn av BBR)

16 Ytterligare åtgärder för att underlätta mottagandet av nyanlända Bosättning ska ske så snabbt som möjligt - Tiden från avvisningsbeslut till mottagande för anvisade under 2016 höjs till fyra månader från två Länstalen sänks Egenbosatta viktas upp i fördelningen för kommuner med stort mottagande avlastas - Vid sänkning av länstalen ska hänsyn tas till att kommuner redan kan ha planerat för mottagande efter de tidigare högre talen

17 22-punktsprogram för fler bostäder - ett urval lägesrapport beredningen för samhällsbyggnad 17 nov. 2016

18 Förbättrade finansieringsförutsättningar En särskild utredare ska utvärdera de befintliga kreditgarantierna och analysera om det finns andra sätt att förbättra de långsiktiga finansieringsförutsättningarna för ny- och ombyggnad av bostäder. Utredningsdirektiven presenterade den 12 januari Regeringen ser det som viktigt att bibehålla och kunna öka byggtakten i landet även vid en kommande konjunkturnedgång. Finansieringsmöjligheterna för bostadsbyggande måste samtidigt redan nu bli bättre på landsbygd. Mot denna bakgrund ges utredaren i uppdrag att bland annat se över det befintliga systemet med kreditgarantier för bostadsbyggande. Utredaren ska även analysera vilka typer av verktyg som kan underlätta för mindre byggherrar att finna finansiering för bostadsbyggande. Förslag ska också ges på system med förmånliga statliga topplån för att underlätta bostadsbyggandet samt utreda landsbygdskommitténs förslag om så kallade landsbygdslån.

19 Statlig mark för bostadsbyggande och Nya hållbara städer - stor samlad exploatering En förhandlingsperson ska ges i uppdrag att sammanföra relevanta aktörer i kommuner där statlig mark finns som skulle kunna avyttras eller upplåtas för bostadsbyggande. - Arbete pågår inom regeringskansliet med att ta fram direktiv för arbetet och för att kunna utse lämplig förhandlingsperson. Förutsättningarna för nya hållbara städer eller stor samlad exploatering, innefattande en betydande mängd bostäder koncentrerat till tid och plats, där staten, kommunen och markägaren bidrar och delar på kostnader och intäkter, ska undersökas. - Förslag om värdeåterföring i exploateringsavtal är utskottsbehandlat i början av december. Statlig samordnare (Johan Edstav) utsedd 17 november 2016.

20 Statliga bolags möjligheter att bidra till bostadsbyggandet och Öka privatbostadsuthyrningen Förutsättningarna att ge Akademiska hus i uppdrag att bygga, förvalta och utveckla bostadsfastigheter i samarbete med andra statliga bolag ska ses över. - Formerna för uppdraget övervägs f.n. inom regeringskansliet. Utreds hur det ska kunna bli mer attraktivt för privatpersoner att hyra ut rum/bostad i andra hand genom regelförändringar, skattelättnader, ekonomiskt stöd etc. - Frågan bereds f.n. inom regeringskansliet.

21 En utvecklad översiktsplanering Det ska utredas hur översiktsplaneinstrumentet kan utvecklas i avsikt att öka förutsebarheten i beslut som avser hur mark och vatten ska användas i större omfattning klara av dialogen mellan stat och kommun i detta tidiga skede underlätta och påskynda genomförandet av konkreta projekt. Inom områden där stat och kommun är överens om markanvändningen är det tänkt att detaljplanekravet ska kunna reduceras. Arbete pågår inom regeringskansliet med att ta fram direktiv för en sådan utredning.

22 Förenklad kontroll av serietillverkade hus Boverket ges i uppdrag att, i samverkan med SKL, lämna förslag på hur kommunerna ska kunna befrias från uppdraget att kontrollera att kraven på tekniska egenskaper är uppfyllda hos bostadshus som produceras i serier om många likadana eller liknande hus. De krav som avses är kravet på lämplighet för sitt ändamål och kravet på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- och orienteringsförmåga i 8 kap. 1 PBL samt de tekniska egenskapskraven i 8 kap. 4 PBL. Förslagen kan, utöver förslag på författningsändringar, även omfatta andra slags åtgärder som bidrar till enhetlig tillämpning av de angivna bestämmelserna i PBL. Den 8 september beslutade regeringen att ge Boverket i uppdrag att i samråd med SKL lämna förslag som innebär att byggnadsverk som i allt väsentligt är likadant utformade bedöms på samma sätt vid tillämpning av vissa krav i plan- och bygglagen.

23 Rätten att överklaga ett beslut om bygglov PBL ska ses över när det gäller rätten att överklaga beslut om lov och förhandsbesked för sakägare m.fl. Inriktningen är att den som har beretts tillfälle att yttra sig över en ansökan avseende lov eller förhandsbesked inte ska få överklaga beslutet om denne inte inom viss tid skriftligen har framfört synpunkter som inte har blivit tillgodosedda. Frågan bereds f.n. inom regeringskansliet.

24 Länsstyrelsernas roll Det ska tydliggöras att uppgiften att främja bostadsbyggandet är en prioriterad statlig uppgift som ska beaktas i större utsträckning i länsstyrelsernas arbete. Boverket, i samråd med andra berörda myndigheter, ska ges i uppdrag att redovisa hur de s.k. ingripandegrunderna i PBL ska tillämpas. På gång. Utvecklingsarbete kring tidiga dialoger pågår mellan SKL och länsstyrelserna.

25 Temporär lagstiftning Förutsättningarna för att införa temporär lagstiftning som kan underlätta för bostadsbyggande under 3-5 år ska beredas. Det som hittintills presenterats från regeringen rör dels en ny undantagsparagraf för anläggningsboenden vid akut situation vg flyktingmottagande motsvarande krig och naturkatastrofer (remissbehandlat förslag), dels ett förslag om lättnader vg villkoren för tidsbegränsade bygglov för uppförande av modulbostäder (remissbehandlat förslag). Båda tidsbegränsade undantag.

26 Boendelösningar för nyanlända exempelsamling och vägledning

27 Projektidé och utformning Kartlägga och presentera strategier för bostadsanskaffning Presentera olika typer av boendelösningar Vägledning kring regelverk Underlag för effektivt arbete Behov av många olika boendelösningar för nyanlända Kommuner efterfrågar exempel En plattform på webben

28 Organisation Länsstyrelsen i Västerbottens län Vännäs kommun SKL Vännäs kommun - projektägare SKL- ansvarig för projektledning och genomförande Styrgrupp - representanter från Vännäs kommun, Länsstyrelserna, Umeå regionen, SKL Arbetsgrupp inom SKL Kontaktpersoner- Linnéa Lindemann, Karin Perols, Jan-Ove Östbrink

29 För att underlätta processen - exempel och vägledning Strategier för nyanländas bosättning Ledning, styrning och beslutsvägar Samverkan med hyresvärdar Privat uthyrning Bostadskö-system Organisation Inventering av fastigheter/lokaler Olika boendelösningar Regelverk Kommunala kontrakt, hyresgarantier

30 Tidsplan nov dec jan feb mars april maj juni Projektplan, aktivitetsplan Kartläggning av arbetssätt och boendelösningar i kommunerna Kartläggning av regelverk och sammanställning av vägledning Löpande publicering av artiklar på med projektets resultat. Kommunikationsinsatser för att sprida resultat. Referensgrupp/personer bjuds in att påverka arbetets inriktning och kvalitetssäkra projektets resultat. Styrgruppen fastställer och uppdaterar projektplan samt följer upp projektets resultat.

31 SKL:s ramavtalsupphandling

32 Uppdrag, organisering och förväntat resultat Ramavtalupphandling för kommunala avrop av standardiserade hållbara bostadshus med hög kvalitet som kan uppföras snabbt till lägre kostnad Projektägare: SKL och SKL Kommentus/AffärsConcept Referensgrupp med representanter från kommuner och SABO-företag Intressentgrupp med representanter från Sveriges Byggindustrier, Föreningen Byggherrarna, SABO, Fastighetsägarna, Sveriges Arkitekter och Sveriges stadsarkitektförening Upphandlingen har stimulerat utvecklingen av koncept för byggsystem för bostäder har sänkt kostnaden har kortat tiden till färdig bostad motsvarar del av behovet av nya bostäder

33 Upphandlingens delar Lägre hus 2-4 våningar Flexibelt byggsystem som medger olika planlösningar, huskroppar och gestaltningsalternativ Mycket kort byggtid Högre hus 4-6 våningar Flexibelt byggsystem som medger olika planlösningar, huskroppar och gestaltningsalternativ (punkthus, lamellhus och hus i kvarter) Kort byggtid

34 Tilldelningskriterier Kostnad Arkitektonisk gestaltning och utformning av hus - volymhantering och proportionering - planlösning lägenheter - omsorgsfull gestaltning av specifika byggnadsdelar - arkitektonisk helhet Flexibilitet - byggsystemets generalitet - stadsrum - stadsbild - demontering/flyttbarhet (del A) resp Bottenvåning (del B) Hållbarhet - teknisk, ekonomisk och förvaltningsmässig hållbarhet - miljömässig hållbarhet Tekniska egenskaper - byggsystemets konstruktion - ljudklass Avtalsvillkor - tid från startbesked till inflyttningsklar byggnad - leverans till flera zoner

35 Tilldelade företag lägre hus Hjältevadshus Boklok NCC Villa Vida

Nationell upphandling av bostäder för kommuner och bostadsföretag. Jan-Ove Östbrink och Bengt Westman, SKL

Nationell upphandling av bostäder för kommuner och bostadsföretag. Jan-Ove Östbrink och Bengt Westman, SKL Nationell upphandling av bostäder för kommuner och bostadsföretag Jan-Ove Östbrink och Bengt Westman, SKL Den aktuella problembilden Stor bostadsbrist i många kommuner Många kommuner ovana vid nyproduktion

Läs mer

Bostadspolitiska utmaningar och möjligheter i en ny tid. Jan-Ove Östbrink

Bostadspolitiska utmaningar och möjligheter i en ny tid. Jan-Ove Östbrink Bostadspolitiska utmaningar och möjligheter i en ny tid Jan-Ove Östbrink Bostadsmarknadsläget 2016 Andel av kommunerna som rapporterat brist, balans, överskott Andel av befolkningen som bor i kommun med

Läs mer

Nyanländas bosättning och mottagande i kommunerna

Nyanländas bosättning och mottagande i kommunerna Nyanländas bosättning och mottagande i kommunerna Ylva Johansson, arbetsmarknadsoch etableringsminister 30 november 2016 Arbetsmarknadsdepartementet 1 Jan Mar Maj Jul Sep Nov Jan Mar Maj Jul Sep Nov Jan

Läs mer

2016-06-21. Promemoria. Finansdepartementet Näringsdepartementet. Sammanfattning av regeringens förslag. Innehåll.

2016-06-21. Promemoria. Finansdepartementet Näringsdepartementet. Sammanfattning av regeringens förslag. Innehåll. Promemoria 2016-06-21 Finansdepartementet Näringsdepartementet Sammanfattning av regeringens förslag Innehåll Mer byggklar mark... 1 Sänkta byggkostnader... 2 Kortare ledtider... 3 Förändrade uppskovsregler

Läs mer

Bostäder för alla-men hur? JAN-OVE ÖSTBRINK, SKL

Bostäder för alla-men hur? JAN-OVE ÖSTBRINK, SKL Bostäder för alla-men hur? JAN-OVE ÖSTBRINK, SKL Bostadsbyggandet för lågt och följer heller inte befolkningsutvecklingen 120 000 160 000 100 000 140 000 120 000 80 000 100 000 60 000 80 000 40 000 60

Läs mer

Aktuellt i bygg- och bostadspolitiken SKL:s presidiedagar för miljö-, plan- och byggnämnder 4 april 2017

Aktuellt i bygg- och bostadspolitiken SKL:s presidiedagar för miljö-, plan- och byggnämnder 4 april 2017 Aktuellt i bygg- och bostadspolitiken SKL:s presidiedagar för miljö-, plan- och byggnämnder 4 april 2017 Alf Karlsson (MP) statssekreterare för Peter Eriksson Bostads- och digitaliseringsfrågor Näringsdepartementer

Läs mer

Sammanfattande slutsatser

Sammanfattande slutsatser Sammanfattande slutsatser Det byggs nu mer än på länge Fler kommuner bygger mer nya förutsättningar och ambitioner 41 500 bostäder påbörjades 2013 2015 15 000 bostäder färdigställdes under 2015 På väg

Läs mer

Bosättningslagen och kommunernas bostadsutmaning. Micael Nilsson Expert

Bosättningslagen och kommunernas bostadsutmaning. Micael Nilsson Expert Bosättningslagen och kommunernas bostadsutmaning Micael Nilsson Expert Disposition Kort om bostadsbrist Beskrivning av mottagandet av nyanlända Bosättningslagen Vad är problemen? Vilka är lösningarna?

Läs mer

Regeringens bostadspolitik

Regeringens bostadspolitik Regeringens bostadspolitik Samhällsplaneringsdagarna i Västerbotten 19 oktober 2017 Statssekreterare Alf Karlsson Näringsdepartementet 1 Lågt byggande under lång tid Färdigställda bostäder och befolkningsökning

Läs mer

Tidsbegränsade bygglov för flyttbara bostäder Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 31 december 2016

Tidsbegränsade bygglov för flyttbara bostäder Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 31 december 2016 PM 2016:213 RII (Dnr 110-1697/2016) Tidsbegränsade bygglov för flyttbara bostäder Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 31 december 2016 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande Göteborg 31 augusti 2016

Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande Göteborg 31 augusti 2016 Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande Göteborg 31 augusti 2016 Kommunernas bostadspolitiska uppgift Kommunerna ska planera för bostadsförsörjningen bedriva en ändamålsenlig bostadspolitik

Läs mer

Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande Skellefteå 8 december 2016

Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande Skellefteå 8 december 2016 Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande Skellefteå 8 december 2016 Kommunernas bostadspolitiska uppgift Kommunerna ska planera för bostadsförsörjningen bedriva en ändamålsenlig bostadspolitik

Läs mer

Kommunernas stora bostadsutmaningar. Micael Nilsson Fil.dr., expert på enheten Boende och Stadsutveckling

Kommunernas stora bostadsutmaningar. Micael Nilsson Fil.dr., expert på enheten Boende och Stadsutveckling Kommunernas stora bostadsutmaningar Micael Nilsson Fil.dr., expert på enheten Boende och Stadsutveckling Hur hanterar Sveriges kommuner bostadsförsörjningen för svaga grupper när det råder allmän bostadsbrist?

Läs mer

Kan bostadsbyggandet lösa bostadsbristen? Fil.dr. Micael Nilsson, Enheten för Boende och Stadsutveckling Expert på boendesociala frågor

Kan bostadsbyggandet lösa bostadsbristen? Fil.dr. Micael Nilsson, Enheten för Boende och Stadsutveckling Expert på boendesociala frågor Kan bostadsbyggandet lösa bostadsbristen? Fil.dr. Micael Nilsson, Enheten för Boende och Stadsutveckling Expert på boendesociala frågor Lågt bostadsbyggande sedan mitten av 1970 talet, men trenden har

Läs mer

Vi bygger ut Sverige. Peter Eriksson. Bostads- och digitaliseringsminister. Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft 23 sep 2016

Vi bygger ut Sverige. Peter Eriksson. Bostads- och digitaliseringsminister. Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft 23 sep 2016 Foto: Mats samuelsson/midroc Vi bygger ut Sverige Peter Eriksson Bostads- och digitaliseringsminister Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft 23 sep 2016 Foto: Martin von Brömssen/Folio

Läs mer

Bostadsmarknaden i stort - bostadsbehov och bostadsefterfrågan samt förutsättningar för en lokal bostadsmarknad i balans

Bostadsmarknaden i stort - bostadsbehov och bostadsefterfrågan samt förutsättningar för en lokal bostadsmarknad i balans Bostadsmarknaden i stort - bostadsbehov och bostadsefterfrågan samt förutsättningar för en lokal bostadsmarknad i balans Bostadsmarknadsläget 218 Bostadsmarknadsläget 218 utifrån kommunstorlek 135 26 29

Läs mer

Regeringens 22 steg för fler bostäder. Magdalena Andersson Peter Eriksson 21 juni 2016

Regeringens 22 steg för fler bostäder. Magdalena Andersson Peter Eriksson 21 juni 2016 Regeringens 22 steg för fler bostäder Magdalena Andersson Peter Eriksson 21 juni 2016 2 AGENDA Bakgrund Åtgärder för fler bostäder Brist på bostäder i hela landet 3 Kommuner med överskott resp. underskott

Läs mer

Beredskap och kapacitet för mottagande och bosättning av nyanlända

Beredskap och kapacitet för mottagande och bosättning av nyanlända Beredskap och kapacitet för mottagande och bosättning av nyanlända Innehåll Utgångspunkter för mottagande och bosättning Mottagande av nyanlända 2017 i siffor Lägesbild kvartal 1, 2018: frågor om bosättning

Läs mer

Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Planering, Säkerhet och Miljö

Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Planering, Säkerhet och Miljö Cirkulärnr: 16:27 Diarienr: 16/02706 Avdelning: Sektion/Enhet: Datum: 2016-04-29 Mottagare: Rubrik: Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Planering, Säkerhet och Miljö Samtliga Sveriges kommuner

Läs mer

Vad händer inom plan- och byggområdet?

Vad händer inom plan- och byggområdet? Vad händer inom plan- och byggområdet? Byggsamverkan i Västra Götaland 26 januari 2018 Statssekreterare Alf Karlsson Näringsdepartementet 1 22-punktsprogrammet 1. Försäljning av statlig mark lämpad för

Läs mer

Vi satsar på ett hållbart transportsystem och en modern infrastruktur runt Mälaren

Vi satsar på ett hållbart transportsystem och en modern infrastruktur runt Mälaren Handlingsplan Boende 1. Inledning 4 Mälarstäder (Västerås, Eskilstuna, Strängnäs och Enköping) har undertecknat en avsiktsförklaring som identifierar åtta gemensamma, strategiskt viktiga och långsiktiga

Läs mer

30. utöka Statens Bostadsomvandling AB:s åtagande till att omfatta även personer som står långt ifrån bostadsmarknaden samt nyanlända,

30. utöka Statens Bostadsomvandling AB:s åtagande till att omfatta även personer som står långt ifrån bostadsmarknaden samt nyanlända, Bostäder För oss i MP är bostadspolitik samhällsbyggnad. Alla har rätt till en bostad oavsett socioekonomiska eller funktionsmässiga förutsättningar och genom bostadspolitiken bygger vi fungerande samhällen

Läs mer

Bostadsbyggande och digitalisering i hela landet information och dialog

Bostadsbyggande och digitalisering i hela landet information och dialog Bostadsbyggande och digitalisering i hela landet information och dialog Alf Karlsson Statssekreterare hos Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft

Läs mer

Aktuellt inom bygg- och bostadspolitiken

Aktuellt inom bygg- och bostadspolitiken Aktuellt inom bygg- och bostadspolitiken Alf Karlsson, statssekreterare hos bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson Näringsdepartementet 1 Lågt byggande under lång tid Färdigställda bostäder

Läs mer

Remiss från Näringsdepartementet - Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar

Remiss från Näringsdepartementet - Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar Malmö stad Kommunstyrelsen 1 (5) Datum 2018-10-04 Adress August Palms Plats 1 Diarienummer STK-2018-754 Yttrande Till Näringsdepartementet Remiss från Näringsdepartementet - Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar

Läs mer

Bostäder för alla men hur? Seminarium i Skellefteå 8 december 2016

Bostäder för alla men hur? Seminarium i Skellefteå 8 december 2016 Bostäder för alla men hur? Seminarium i Skellefteå 8 december 2016 Varmt välkomna till detta seminarium, som är ett av fem regionala som SKL tillsammans med länsstyrelserna anordnar på olika platser runt

Läs mer

Boendesituationen för asylsökande och nyanlända i eget boende

Boendesituationen för asylsökande och nyanlända i eget boende Boendesituationen för asylsökande och nyanlända i eget boende Övergripande slutsatser Bristen på lediga bostäder försvårar eller till och med förhindrar, nyanlända från att bli socialt- och ekonomiskt

Läs mer

Åtgärder för en enklare byggprocess

Åtgärder för en enklare byggprocess Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:2413 av Markus Wiechel (SD) Åtgärder för en enklare byggprocess Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att

Läs mer

Riktlinjer för mottagande av nyanlända

Riktlinjer för mottagande av nyanlända Riktlinjer för mottagande av nyanlända Riktlinje Diarienummer: KS 2016/1392 Dokumentansvarig: Chef Flykting Beredande politiskt organ: Kommunstyrelsen Beslutad av: Kommunstyrelsen Datum för beslut: 2016-09-28

Läs mer

Nu bygger vi ut Sverige

Nu bygger vi ut Sverige Nu bygger vi ut Sverige Bostadsforum 2017 Peter Eriksson Bostads- och digitaliseringsminister Näringsdepartementet 1 Det går bra för Sverige 150 000 fler människor har fått jobb Ungdomsarbetslösheten har

Läs mer

Boendesituationen för nyanlända Skrivelse av Lotta Edholm och Björn Ljung (båda L)

Boendesituationen för nyanlända Skrivelse av Lotta Edholm och Björn Ljung (båda L) PM 2017: RI (Dnr 108-1892/2016) Boendesituationen för nyanlända Skrivelse av Lotta Edholm och Björn Ljung (båda L) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. nyanlända anses

Läs mer

Student söker bostad. Annette Rydqvist Telefon: direkt 0455-35 30 98, annette.rydqvist@boverket.se www.boverket.se

Student söker bostad. Annette Rydqvist Telefon: direkt 0455-35 30 98, annette.rydqvist@boverket.se www.boverket.se Student söker bostad Annette Rydqvist Telefon: direkt 0455-35 30 98, annette.rydqvist@boverket.se www.boverket.se Regeringsuppdrag 2009 Rapport december 2009 Student söker bostad Översyn av studenternas

Läs mer

Bostadspolitiska alternativ

Bostadspolitiska alternativ Bostadspolitiska alternativ Skånskt Bostadsforum Maria Pleiborn, 2016-12-05 Inledning Har vi en bostadsbrist eller en bostadskris? Vilka problem finns på svensk bostadsmarknad? 2 Lång tid av lågt bostadsbyggande

Läs mer

Yttrande till stadsrevisionen över revisionsrapport: Utan fast punkt en granskning av Göteborgs Stads arbete med bostadslösa barnfamiljer

Yttrande till stadsrevisionen över revisionsrapport: Utan fast punkt en granskning av Göteborgs Stads arbete med bostadslösa barnfamiljer Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2016-12-12 Diarienummer 7068/15 Boendeavdelningen Mikael Chrona Telefon: 031-368 10 44 E-post: mikael.chrona@fastighet.goteborg.se Yttrande till stadsrevisionen

Läs mer

Gävle kommuns yttrande ang. DS 2015:33 om mottagning av vissa nyanlända invandrare för bosättning.

Gävle kommuns yttrande ang. DS 2015:33 om mottagning av vissa nyanlända invandrare för bosättning. Sid 1 (7) Remissvar Dnr 15KS331-4 2015-08-20 Ref A2015/1726/IU Arbetsmarknadsdepartementet Gävle kommuns yttrande ang. DS 2015:33 om mottagning av vissa nyanlända invandrare för bosättning. Nedan följer

Läs mer

Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar (SOU 2018:35) N2018/02915/BB

Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar (SOU 2018:35) N2018/02915/BB 1(4) Samhällsbyggnad Amanda Bäckström Näringsdepartementet Regeringskansliet n.remissvar@regeringskansliet.se helene.lassi@regeringskansliet.se Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar (SOU 2018:35) N2018/02915/BB

Läs mer

Statusrapport nyanlända

Statusrapport nyanlända 2016-11-01 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2015/93-133 Arbets- och företagsnämnden Statusrapport nyanlända Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning

Läs mer

Regional bostadsmarknadsanalys för Östergötland 2018

Regional bostadsmarknadsanalys för Östergötland 2018 Regional bostadsmarknadsanalys för Östergötland 2018 Bilaga med sammanställda data från Bostadsmarknadsenkäten (BME) och Statistiska centralbyrån (SCB) Innehållsförteckning REGIONAL BOSTADSMARKNADSANALYS

Läs mer

Att bygga 2000 modulbostäder till stockholmarna Motion (2016:112) av Martin Westmont (SD)

Att bygga 2000 modulbostäder till stockholmarna Motion (2016:112) av Martin Westmont (SD) Utlåtande 2017:204 RII (Dnr 106-1599/2016) Att bygga 2000 modulbostäder till stockholmarna Motion (2016:112) av Martin Westmont (SD) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motionen

Läs mer

Från ord till handling

Från ord till handling Från ord till handling Stefan Attefall bostadsminister Bostadsforum 2012 Bostadsbyggandet i Sverige Påbörjade bostäder 2004-2011 Bostadsbyggandet i Norden Antal påbörjade lägenheter/1000 invånare Källa:

Läs mer

Lån och garantier för fler bostäder (SOU 2017:108). Svar på remiss

Lån och garantier för fler bostäder (SOU 2017:108). Svar på remiss Dnr Sida 1 (6) 2018-05-03 Handläggare Anders Hallberg 08-508 264 01 Till Exploateringsnämnden 2018-05-24 Lån och garantier för fler bostäder (SOU 2017:108). Svar på remiss Exploateringskontoret får som

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Axel Josefsson (M) och Hampus Magnusson (M) om att prioritera bostadslösa ungdomar hos Boplats

Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Axel Josefsson (M) och Hampus Magnusson (M) om att prioritera bostadslösa ungdomar hos Boplats Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-03 Diarienummer 3312/18 Handläggare Lukas Jonsson Telefon: 031-368 12 01 E-post: lukas.jonsson@fastighet.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen över

Läs mer

Behovsanalys samt reviderad beställning av bostäder åt anvisade

Behovsanalys samt reviderad beställning av bostäder åt anvisade 1 (6) Förvaltningschef Zara Göransson Tosic zara.tosic@trelleborg.se 0410-73 40 33 Behovsanalys samt reviderad beställning av bostäder åt anvisade 2018-2019 Bakgrund Den 1 mars 2016 infördes bosättningslagen

Läs mer

Utredningen om kommunal planering för bostäder N 2017:04

Utredningen om kommunal planering för bostäder N 2017:04 Utredningen om kommunal planering för bostäder N 2017:04 Särskild utredare Hanna Wiik Förvaltningschef, Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Stockholms läns landsting En gemensam bild av bostadsbyggnadsbehovet

Läs mer

2015-11-12. Dnr Kst 2015/354 Bostadsförsörjningsprogram för Järfälla kommun 2016-2019 med utblick mot 2030

2015-11-12. Dnr Kst 2015/354 Bostadsförsörjningsprogram för Järfälla kommun 2016-2019 med utblick mot 2030 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2015-11-12 Kommunstyrelsen Dnr Kst 2015/354 Bostadsförsörjningsprogram för Järfälla kommun 2016-2019 med utblick mot 2030 Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens förslag

Läs mer

Norrmalms stadsdelsförvaltning Äldre- och socialtjänstavdelningen

Norrmalms stadsdelsförvaltning Äldre- och socialtjänstavdelningen Norrmalms stadsdelsförvaltning Anteckningar Sida 0 (6) 2017-11-21 Norrmalms stadsdelsförvaltning Sankt Eriksgatan 117, 113 43 Stockholm Box 450 75 104 30 Stockholm Telefon 076-12 09 290 Växel 08-508 09

Läs mer

Kommittédirektiv. Ekonomiska och juridiska förutsättningar för privatpersoners upplåtelse av den egna bostaden. Dir. 2006:94

Kommittédirektiv. Ekonomiska och juridiska förutsättningar för privatpersoners upplåtelse av den egna bostaden. Dir. 2006:94 Kommittédirektiv Ekonomiska och juridiska förutsättningar för privatpersoners upplåtelse av den egna bostaden Dir. 2006:94 Beslut vid regeringssammanträde den 31 augusti 2006 Sammanfattning av uppdraget

Läs mer

Rätt boende

Rätt boende Rätt boende 2012-2015 Förslag till handlingsplan för deluppdrag: 15. Strategi för att bättre möta bostadsbehoven för nyanlända flyktingar En socialt hållbar stad ett sammanhållet Göteborg 2013-10-25 Innehåll

Läs mer

Begreppsförklaring Bostadsmarknadsenkäten 2017

Begreppsförklaring Bostadsmarknadsenkäten 2017 Datum 2016-12-01 Diarienummer 3603/2016 Begreppsförklaring Bostadsmarknadsenkäten 2017 Begreppsförklaring Bostadsmarknadsenkäten 2017 Del 1. Begreppen balans och obalans: Vad som är balans och obalans

Läs mer

Samverkansuppdrag mellan Förvaltnings AB Framtiden, Fastighetsnämnden, Byggnadsnämnden och Trafiknämnden

Samverkansuppdrag mellan Förvaltnings AB Framtiden, Fastighetsnämnden, Byggnadsnämnden och Trafiknämnden Styrelsehandling nr 14 2017 02 10 Samverkansuppdrag mellan Förvaltnings AB Framtiden, Fastighetsnämnden, Byggnadsnämnden och Trafiknämnden Med utgångspunkt från Kommunfullmäktiges mål att Framtiden ska

Läs mer

En dag om hemlöshet i Stockholms län

En dag om hemlöshet i Stockholms län En dag om hemlöshet i Stockholms län 09.00 09.30 Länsstyreslens arbete med att motverka hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden Henrik Weston, Länsstyrelsen 09.30 10.15 Gemensamma mål grund för

Läs mer

Kommittédirektiv. En förbättrad bostadssituation för äldre. Dir. 2014:44. Beslut vid regeringssammanträde den 20 mars 2014

Kommittédirektiv. En förbättrad bostadssituation för äldre. Dir. 2014:44. Beslut vid regeringssammanträde den 20 mars 2014 Kommittédirektiv En förbättrad bostadssituation för äldre Dir. 2014:44 Beslut vid regeringssammanträde den 20 mars 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag på åtgärder som förbättrar

Läs mer

STK Motion från Emma-Lina Johansson om att ta ansvar för hemlösheten, STK

STK Motion från Emma-Lina Johansson om att ta ansvar för hemlösheten, STK Malmö stad Arbetsmarknads- och socialnämnden 1 (5) Datum 2019-06-27 Adress 205 80 Malmö Diarienummer ASN-2019-5732 Yttrande Till Kommunfullmäktige STK-2019-477Motion från Emma-Lina Johansson om att ta

Läs mer

Ekonomiska förutsättningar för byggande av hyresrätt och några exempel. Petter Jurdell. Enhetschef Fastighetsutveckling

Ekonomiska förutsättningar för byggande av hyresrätt och några exempel. Petter Jurdell. Enhetschef Fastighetsutveckling Ekonomiska förutsättningar för byggande av hyresrätt och några exempel Petter Jurdell Enhetschef Fastighetsutveckling Varför byggs så få hyresrätter 1. Hyresrätten skattemässigt missgynnad 2. För lite

Läs mer

Bostadsförsörjning till nyanlända invandrare

Bostadsförsörjning till nyanlända invandrare 2016-04-26 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2016/49 Arbets- och företagsnämnden Bostadsförsörjning till nyanlända invandrare Förslag till beslut 1. Arbets- och företagsnämnden noterar redovisning kring bostadsförsörjning

Läs mer

Bostadsmarknadsenkäten 2010. Öppet forum för boendeplanering 26 mars 2010

Bostadsmarknadsenkäten 2010. Öppet forum för boendeplanering 26 mars 2010 Bostadsmarknadsenkäten 2010 Öppet forum för boendeplanering 26 mars 2010 Befolkningsökning i Stockholms län 40 000 35 000 30 000 Inflyttningsnetto Födelsenetto 25 000 20 000 15 000 10 000 5 000 0 1991

Läs mer

Boende och byggande i Göteborg 2019

Boende och byggande i Göteborg 2019 Boende och byggande i Göteborg 219 Fakta om befolkning, boende samt planering och byggande av bostäder i Göteborg Fastighetskontoret 1 Utgiven av: Fastighetskontoret, september 219 Skriften finns att hämta

Läs mer

Sammanställning av bostadsmarknadsenkäten Gävleborgs län

Sammanställning av bostadsmarknadsenkäten Gävleborgs län Sammanställning av bostadsmarknadsenkäten 2010 Gävleborgs län Bostadsmarknadsläge Hur bedöms bostadsmarknadsläget i kommunen för närvarande? Räknar kommunen med några påtagliga förändringar av bostadsmarknadsläget

Läs mer

Ökad tillgång till hyreslägenheter och lägre fastighetsavgift

Ökad tillgång till hyreslägenheter och lägre fastighetsavgift Promemoria 2012-04-12 Ökad tillgång till hyreslägenheter och lägre fastighetsavgift Den globala skuldkrisen har påverkat också Sverige. Tillväxten har dämpats och arbetsmarknaden har försämrats. Det råder

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE/PM Dnr SN2018/64:725 Bedömning av bostadsbehovet för nyanlända flyktingar Bakgrund Kommunen har sedan införandet av Lag (2

TJÄNSTESKRIVELSE/PM Dnr SN2018/64:725 Bedömning av bostadsbehovet för nyanlända flyktingar Bakgrund Kommunen har sedan införandet av Lag (2 TJÄNSTESKRIVELSE/PM 2018-05-07 Dnr SN2018/64:725 Bedömning av bostadsbehovet för nyanlända flyktingar Bakgrund Kommunen har sedan införandet av Lag (2016:38) om mottagande av vissa nyanlända invandrare

Läs mer

Kommittédirektiv. Beslut vid regeringssammanträde den 13 juni En särskild utredare ska

Kommittédirektiv. Beslut vid regeringssammanträde den 13 juni En särskild utredare ska Dir. 2019:31 Kommittédirektiv Bättre konkurrens i bostadsbyggandet Beslut vid regeringssammanträde den 13 juni 2019 Sammanfattning En särskild utredare ska dels ta fram underlag för sådana offentliga upphandlingar

Läs mer

Asylsökande- och nyanländas bostadssituation lägesbeskrivning maj 2016. Micael Nilsson Expert

Asylsökande- och nyanländas bostadssituation lägesbeskrivning maj 2016. Micael Nilsson Expert Asylsökande- och nyanländas bostadssituation lägesbeskrivning maj 2016 Micael Nilsson Expert Asylsökandes- och nyanländas bostadssituation är mycket ansträngd Boendeyta / andel nyanlända som fick bostadsersättning

Läs mer

STATSKONTORET Regeringen. Uppdrag att utreda möjligheterna att öka uthyrningen av privatbostäder. Regeringens beslut

STATSKONTORET Regeringen. Uppdrag att utreda möjligheterna att öka uthyrningen av privatbostäder. Regeringens beslut del Regeringen Regerings beslut lii 2 2017-01-26 N201 71005861PBB Näringsdepartementet STATSKONTORET Statskontoret 104 20 Stockholm 2017-01-31 Dnr Avd Sign: Uppdrag att utreda möjligheterna att öka uthyrningen

Läs mer

Bilaga 1. Sammanställning av enkätundersökning till samtliga länsstyrelser

Bilaga 1. Sammanställning av enkätundersökning till samtliga länsstyrelser bilaga till granskningsrapport dnr: 31-2013-0659 rir 2014:15 Bilaga 1. Sammanställning av enkätundersökning till samtliga länsstyrelser Nyanländ i Sverige Effektiva insatser för ett snabbt mottagande?

Läs mer

Frågor och svar om SKL:s ramavtal Bostadshus 2016 Nya Hus

Frågor och svar om SKL:s ramavtal Bostadshus 2016 Nya Hus 2017-06-08 Frågor och svar om SKL:s ramavtal Bostadshus 2016 Nya Hus Hur vet vi om vi är avropsberättigade på ramavtalet Bostadshus 2016? I bilaga 01 till ramavtalen framgår vilka som är avropsberättigade.

Läs mer

Motion från Emma-Lina Johansson om att ta ansvar för hemlösheten, STK ASN

Motion från Emma-Lina Johansson om att ta ansvar för hemlösheten, STK ASN Malmö stad Arbetsmarknads- och socialförvaltningen 1 (5) Datum 2019-05-24 Vår referens Lars G Larsson Utvecklingssekreterare lars.g.larsson@malmo.se Tjänsteskrivelse Motion från Emma-Lina Johansson om

Läs mer

Kommittédirektiv. Dialog med kommuner om flyktingmottagande. Dir. 2008:16. Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008.

Kommittédirektiv. Dialog med kommuner om flyktingmottagande. Dir. 2008:16. Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008. Kommittédirektiv Dialog med kommuner om flyktingmottagande Dir. 2008:16 Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008. Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare i form av en kontaktperson

Läs mer

Program för bostadsförsörjningen Mål och indikatorer

Program för bostadsförsörjningen Mål och indikatorer Diarienr 2017/00043 Program för bostadsförsörjningen 2018-2021 Mål och indikatorer Antaget av kommunfullmäktige datum XX 2017 Reviderad XXXX Remisshandling 2017-04-19 program policy handlingsplan riktlinje

Läs mer

Boende med anledning av nya gymnasielagen

Boende med anledning av nya gymnasielagen TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-06-27 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2018/00422-1.2.3 Individ- och familjeförvaltningen Gunilla Westberg Epost: gunilla.westberg@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden

Läs mer

Riktlinjer för integration

Riktlinjer för integration Sida 1/6 Riktlinjer för integration Det övergripande nationella målet för integrationspolitiken är Lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter för alla oavsett etnisk och kulturell bakgrund. Kungsbacka

Läs mer

Sammanfattning. Rollfördelningen mellan stat och kommun

Sammanfattning. Rollfördelningen mellan stat och kommun Sammanfattning Utgångspunkten för denna rapport är att många hushåll har svårt att hitta en bostad på marknaden. Det talas om en bostadskris, även om många nya bostäder börjat byggas under 2015 och 2016.

Läs mer

Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande

Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande Kommunernas bostadspolitiska uppgift Kommunerna ska planera för bostadsförsörjningen bedriva en ändamålsenlig bostadspolitik ansvara för samhällsplaneringen

Läs mer

Motverka hemlöshet och underlätta inträdet på bostadsmarknaden

Motverka hemlöshet och underlätta inträdet på bostadsmarknaden Motverka hemlöshet och underlätta inträdet på bostadsmarknaden Hemlösheten berör alla Tillgång till en bostad är en mänsklig rättighet och en förutsättning för ett gott liv. Men hemlöshet och utestängning

Läs mer

Informations- och prognosbrev

Informations- och prognosbrev Sida: 1 av 5 Datum: 2013-02-15 Diariernummer: Af- 2013/066505 Till Kommunstyrelsen samt integrationsansvarig i kommun Informations- och prognosbrev Det osäkra politiska och ekonomiska läget i omvärlden

Läs mer

Regional bostadsmarknadsanalys för Östergötland 2019

Regional bostadsmarknadsanalys för Östergötland 2019 Regional bostadsmarknadsanalys för Östergötland 2019 Bilaga med sammanställd data från Bostadsmarknadsenkäten 2019 (BME 2019) och Statistiska centralbyrån (SCB) Innehållsförteckning Bedömningar av kommunernas

Läs mer

Bostäder för nyanlända invandrare med uppehållstillstånd

Bostäder för nyanlända invandrare med uppehållstillstånd 1 (5) Arbets- och företagsnämnden Bostäder för nyanlända invandrare med uppehållstillstånd Förslag till beslut 1. Arbets- och företagsnämnden antar kriterier vid införskaffning av bostäder för nyanlända

Läs mer

Peter Fransson avdelningschef

Peter Fransson avdelningschef 2017-05-09 Peter Fransson avdelningschef Så ser den svenska byggboomens ambitioner ut hur vi ska bygga snabbt, rätt och hållbart och billigare? Foto: Hans Ekestang Boverket - myndigheten för samhällsplanering,

Läs mer

Komplettering av ägardirektiv för Uppsalahem AB

Komplettering av ägardirektiv för Uppsalahem AB KF 182 12 DECEMBER 2016 Datum 2016-11-30 Diarienummer KSN-2016-2176 Kommunfullmäktige Förslag till beslut Uppsala stadshus AB föreslår kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige besluta att komplettera

Läs mer

Regeringens satsningar på etablering av nyanlända

Regeringens satsningar på etablering av nyanlända Regeringens satsningar på etablering av nyanlända Anders Kessling statssekreterare hos arbetsmarknadsoch etableringsminister Ylva Johansson 3 november 216 239 av landets 29 kommuner växer Befolkningsutveckling

Läs mer

Kommittédirektiv. Bostadsbyggande på statens fastigheter. Dir. 2017:7. Beslut vid regeringssammanträde den 26 januari 2017

Kommittédirektiv. Bostadsbyggande på statens fastigheter. Dir. 2017:7. Beslut vid regeringssammanträde den 26 januari 2017 Kommittédirektiv Bostadsbyggande på statens fastigheter Beslut vid regeringssammanträde den 26 januari 2017 Dir. 2017:7 Sammanfattning En särskild utredare en samordnare som ska fungera som en förhandlingsperson,

Läs mer

Nackas mottagande av nyanlända invandrare och ensamkommande barn

Nackas mottagande av nyanlända invandrare och ensamkommande barn 2016-03-02 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2015/93-133 Arbets- och företagsnämnden Nackas mottagande av nyanlända invandrare och ensamkommande barn Statusrapport februari 2016 Förslag till beslut Arbets- och

Läs mer

Välkommen till webbsändning om nyheter i plan- och bygglagstiftningen

Välkommen till webbsändning om nyheter i plan- och bygglagstiftningen Välkommen till webbsändning om nyheter i plan- och bygglagstiftningen Bakgrund Prop.2013/14:59 Fler bostäder åt unga och studenter Ändringar i Plan- och bygglagen, PBL (SFS 2014:224) Beslutades i riksdagen

Läs mer

KUB-projektet. Kommunalt perspektiv i utvecklingen av bosättningsprocessen. KUB-projektet 1

KUB-projektet. Kommunalt perspektiv i utvecklingen av bosättningsprocessen. KUB-projektet 1 2012-06-20 Kommunalt perspektiv i utvecklingen av bosättningsprocessen 1 Regeringsuppdrag 2012 till myndigheterna Arbetsförmedlingen, Migrationsverket och länsstyrelserna ska i samråd med Sveriges kommuner

Läs mer

Fler bostäder i Sverige

Fler bostäder i Sverige Fler bostäder i Sverige Stefan Löfven Åsa Romson Magdalena Andersson Gustav Fridolin 25 mars 2015 Foto: Folio Bildbyrå / Maskot 2 Jobbstrategi Investera för framtiden Infrastruktur Bostäder Klimat Fler

Läs mer

Mål för riktlinjer för bostadsförsörjning

Mål för riktlinjer för bostadsförsörjning Tjänsteskrivelse 2017-12-22 Handläggare Julia Karlsson, Moa Öhman Plan- och exploateringsavdelningen Kommunstyrelsen Mål för riktlinjer för bostadsförsörjning Förslag till beslut 1. Mål för riktlinjer

Läs mer

BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2013

BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2013 BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2013 VÄSTERÅS FRAMTIDEN MÅSTE BYGGAS IDAG Västerås växer snabbare än på mycket länge och passerade nyligen 140 000 invånare, men bostadsbyggandet i Västerås går inte i takt med

Läs mer

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist Ny plan- och bygglagstiftning Anders Larsson, jurist Riksdag (PBL) Myndighet (BBR) Bemyndigande Bemyndigande Regering (PBF) Allmänna råd Idé: Otto Ryding Ny plan- och bygglagstiftning den 2 maj 2011 Gamla

Läs mer

Behov av bostäder i Danderyds kommun för bostadssociala ändamål och för flyktingar

Behov av bostäder i Danderyds kommun för bostadssociala ändamål och för flyktingar 1(5) Behov av bostäder i Danderyds kommun för bostadssociala ändamål och för flyktingar Ärendet Danderyds kommun har ett övergripande ansvar för de invånare i kommunen som av olika skäl inte klarar sin

Läs mer

BOSTADSFÖRMEDLING OCH FÖRTURER

BOSTADSFÖRMEDLING OCH FÖRTURER BOSTADSFÖRMEDLING OCH FÖRTURER FÖR ÖKAD INSIKT OCH TRÄFFSÄKERHET SCAP.SE UTGÅNGSLÄGET BOSTADSMARKNADEN PÅ AGGREGERAD NIVÅ 8 av 10 svenska kommuner har idag brist på bostäder 2 av 3 kommuner bedömer att

Läs mer

Uppdrag att föreslå författningsändringar i syfte att stimulera byggande av student- och ungdomsbostäder

Uppdrag att föreslå författningsändringar i syfte att stimulera byggande av student- och ungdomsbostäder Regeringsbeslut IV:3 2012-11-22 S2012/8156/PBB (delvis) Socialdepartementet Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Uppdrag att föreslå författningsändringar i syfte att stimulera byggande av student- och ungdomsbostäder

Läs mer

Bostadsmarknadsenkäten 2012 Ett urval av sammanfattande tabeller från BME2012

Bostadsmarknadsenkäten 2012 Ett urval av sammanfattande tabeller från BME2012 Bostadsmarknadsenkäten 2012 Ett urval av sammanfattande tabeller från BME2012 SÖDERMANLAND Boverket och länsstyrelsen februari 2012 Sammanställning BME 2012.xls Blankett 1 Tabell 1a) Bostadsmarknadsläget

Läs mer

Bostadsbyggande i Dalarna

Bostadsbyggande i Dalarna Bostadsbyggande i Dalarna Kommunal samverkan regionalt för att lösa ett samhällsproblem Bengt-Åke Rehn - ordförande rådet miljö-bygga-bo i Region Dalarna Bengt Welin - utredare 1 Bostadsfrågorna uppmärksammas

Läs mer

Gävleborg. snabba. om bostadsmarknaden

Gävleborg. snabba. om bostadsmarknaden 3i Gävleborg snabba 2016 om bostadsmarknaden Länsstyrelsen har regeringens uppdrag att årligen analysera och göra en bedömning av läget på bostadsmarknaden i länet. Denna skrift är ett kort sammandrag

Läs mer

Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm. Betänkande SOU 2015:85 Bostäder att bo kvar i (dnr N2015/06917/PUB)

Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm. Betänkande SOU 2015:85 Bostäder att bo kvar i (dnr N2015/06917/PUB) 1(7) Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Betänkande SOU 2015:85 Bostäder att bo kvar i (dnr N2015/06917/PUB) Länsstyrelsen i Västra Götalands län yttrar sig här över betänkandet Bostäder

Läs mer

Lägesbild, prognos och åtgärder för hantering av flyktingsituationen 30 nov 2015

Lägesbild, prognos och åtgärder för hantering av flyktingsituationen 30 nov 2015 Lägesbild, prognos och åtgärder för hantering av flyktingsituationen 30 nov 2015 Nuläge Nationellt Fler evakueringsplatser behövs! Förfrågan från Migrationsverket om att driftsätta fler evakueringsplatser

Läs mer

Rätt boende

Rätt boende Rätt boende 2012-2015 Förslag till handlingsplan för deluppdrag 4: Processbeskrivning för Bogruppens uppdrag 2014-10-28 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund till uppdraget... 3 Uppdrag... 3 Mål... 4 Tidsplan

Läs mer

Nyanlända och asylsökande i Stockholms stad

Nyanlända och asylsökande i Stockholms stad Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-05-31 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2016-06-16 Nyanlända

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut

Förvaltningens förslag till beslut Socialförvaltningen Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-08-26 Handläggare Nina Mörman Aldunge Telefon: 508 25 006 Till Socialnämnden Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända

Läs mer

Hur kan man hantera det akuta behovet av nya bostäder i Sverige och samtidigt få en social hållbarhet?

Hur kan man hantera det akuta behovet av nya bostäder i Sverige och samtidigt få en social hållbarhet? Hur kan man hantera det akuta behovet av nya bostäder i Sverige och samtidigt få en social hållbarhet? Oskar Wallgren 25 jan. 2017 2 Dagens frågor 3 1. En stad för alla vad behöver vi bygga och för vem?

Läs mer

Arkitektur, planering och plangenomförande. Karin Milles, stadsarkitekt i Norrköping

Arkitektur, planering och plangenomförande. Karin Milles, stadsarkitekt i Norrköping Arkitektur, planering och plangenomförande Karin Milles, stadsarkitekt i Norrköping Norrköpings kommun 160 000 150 000 140 000 130 000 Faktisk folkmängd Prognos Utblick 142 000 120 000 110 000 100 000

Läs mer