januari december Delprojekt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "januari december Delprojekt"

Transkript

1 Slutrapport av delprojekt Steg 1-åtgärder för effektivare resor (3:1) inom SATSA Slutrapporten ska lämnas till Tillväxt, miljö och regionplanering - TMR, som sätter samman en rapport för hela SATSA som lämnas till Tillväxtverket. Steg 1-åtgärder för effektivare januari december 2011 Delprojekt Tidsperiod resor (3:1) Verksamhet under perioden I Stockholmsregionen innebär kapacitetsbrist i trafiksystemet i kombination med krav på minskade utsläpp att alla aktörer behöver arbeta gemensamt med att finna smarta lösningar som kan öka effektiviteten i transportsystemet, minska trängseln, öka tillgängligheten och minska miljöpåverkan. Syftet med "Steg 1-åtgärder för effektivare resor" var att tydliggöra effekter och möjligheter att påverka resandet med hjälp av mobility management-åtgärder samt utveckla och testa metoder anpassade för Stockholmsregionen. Mobility management (MM) är ett arbetssätt som syftar till att minska behovet av resor totalt sett samt ensamåkande i bil specifikt, med hjälp av beteendepåverkande åtgärder. Åtgärderna påverkar transportbehovet, val av transportsätt samt effektiviserar utnyttjandet av befintlig infrastruktur och av fordon. Det finns en rad tillämpningsområden för MM. Inom ramen för delprojektet bedömdes följande områden som mest angelägna att vidareutveckla i Stockholmsregionen: Påverka tjänste- och arbetsresor i företagsområden Förbättra kopplingen cykel - kollektivtrafik (vid/till bytespunkter) MM i samhällsplaneringen och i nya exploateringsområden MM vid tillfälliga trafikstörningar/byggprojekt För att prioritera projektets insatser ytterligare och möjliggöra regionala effekter av de kommande åtgärderna valde projektet att fokusera arbetet geografiskt till tre stråk: 1. Nordsektorn (E4, E18, Kista) 2. Ostsektorn (Nacka, Värmdö) 3. Centrala Stockholm (Norra Djurgårdsstaden) Projektet har bl a resulterat i följande: Förstudier med kvantifierade effekter som utgör en god grund för framtida samarbete i Kista, Nacka strand och Sickla arbetsplatsområde Förstudie om affärsmodeller för MM med tillämpning i Norra Djurgårdsstaden Bilpoolsupphandling pågår i flera kommuner i de aktuella stråken MM-åtgärder genomförs i byggskedet av E18 En modell för geografiskt tillämpat MM-arbete

2 MM-samarbete och åtgärder på företag pågår i Kista Koordineringsgruppen inom ResSmart, den regionala plattformen för MM, har utgjort arbetsgrupp för delprojekt 3:1. Och stora delar av ResSmarts verksamhet har finansierats av SATSA, t ex administrativt konsultstöd. Deltagandet i SATSA har inneburit stabilitet och kontinuitet för ResSmart, speciellt koordineringsgruppens verksamhet. Det arbete som har varit möjligt att genomföra tack vare SAT- SA-finansieringen har även inneburit ett lyft för MM i stort i regionen - möjlighet att ta ett rejält grepp och MM som metod har fått ett rejält lyft och upplevs som mer rumsren. Delprojektets aktiviteter har även gett upphov till lokalt engagemang och fått positivt mottagande från berörda/involverade fastighetsägare, företag och kommuner. En svårighet under projektets gång har varit att varierande möjligheter att få avsätta tid för arbetet för representanterna från de olika organisationerna och/eller att ha mandat från organisationen. Exempelvis har Stockholm Stad haft lite tid avsatt för delprojekt 3:1 och SL:s representanter har s a s suttit fel i den egna organisationen och haft problem att förankra sitt arbete. Relationen mellan delprojektet och berörda förvaltningar/organisation (information, stöd, förankring etc.) har varit rörigt. ResSmart rapporterar till sin styrgrupp, d v s Trafikberedningen och det har fungerat ganska bra. Det har dock varit sämre med den interna förankringen på hemmaplan. Troligtvis för att det inte funnits naturliga forum för det och då blir det svårt att få det att bli av när det är tidsbrist. Nyskapande Själva samverkan har fått sig ett rejält lyft i och med att delprojektet ingick i SATSA. Efter inledande diskussion om mål och syfte (se nedan) tog de deltagande organisationerna steget och s a s lade alla pengar i en gemensam påse. Sedan prioriterades aktiviteterna gemensamt, oavsett respektive budget. En gemensam modell för geografiskt tillämpat MM-arbete har tagits fram inom delprojektet. Denna metodutveckling gäller främst förstudierna som avser ett specifikt geografiskt område men kommer sedan även att genomföras i realiteten. Ett objektivt utredningsunderlag som kartlägger brister och föreslår åtgärder, oavsett ansvarig aktör. Förstudierna består av tre delar. Resvaneundersökning/nollmätning Strukturanalys (förutsättningar för hållbart resande) Åtgärdsförslag I Kista även inventering av pågående arbete Resvaneundersökningen har flera syften dels att utgöra en föremätning för att kunna utvärdera resultat av åtgärderna när de har genomförts, dels att kartlägga resmönster och målgrupper för att kunna välja rätt åtgärder.

3 Genomförda aktiviteter Nordsektorn Kista En rad aktiviteter har fokuserats till Kista arbetsplatsområde Förstudie över MM-åtgärder E18 Hjulsta-Kista Etablerande av en Kista Mobilitetsfunktion CERO-analys 1 vid fem stora företag i Kista (Ericsson, Atea, Microsoft, Oracle och IBM) Realtidsskyltar (8 skyltpaket med skärmar, mjukvara och abonnemang för realtidsinformation om kollektivtrafik sattes upp på de Kista-företag som genomfört CERO-analyser) Etablerande av Kista samordningsgrupp (Kista samordning består av representanter för ResSmart, Trafikverkets projekt E18, SL, ITS Piloten, Hållbara Järva och Stockholms stad (TK och Exploateringskontoret)). Ostsektorn Nacka Värmdö I Ostsektorn har följande aktiviteter genomförts: Förstudie och Kommunikationsplan för bostadsområden Nacka and Värmdö (Skurubron) Förstudie Sickla/Nacka Strand Arbetsplatsområden Utredning Cykelåtgärder Sickla/Nacka Strand Centralt Norra Djurgårdsstaden En speciell projektarbetsgrupp bildades för aktiviteten MM i Norra Djurgårdsstaden med representanter för alla parter. Två studier gjordes för området: Förstudie tillämpning av MM-verktyg i Norra Djurgårdsstaden Utredning affärsmodeller Norra Djurgårdsstaden Regionövergripande aktiviteter Inom delprojektet har en aktivitet även varit att stötta kommuner när det gäller bilpoolsupphandling. Det har främst gällt Södertälje, Upplands Väsby och Värmdö. I ett tidigt skede (2009) finansierades även sälj- och kommunikationsstöd vid en Cykla till jobbet-kampanj av delprojektets medel. Inledningsvis avsågs cirka 1,5 miljoner av delprojektets budget gå till ett SL-initierat projekt med benämningen Seamless Mobility. Det handlar om att utveckla tilläggstjänster som skulle kunna kopplas till SL Accesskortet. En första idéstudie/kundundersökning finansierades också av SATSA men sedan ebbade arbetet med Seamless ut p g a att SL avvaktade ett antal interna beslut som var kopplade till deras omstrukturering. Aktiviteten förbrukade inte medel i den omfattning som angavs i den ursprungliga budgeten för Satsa 3:1, varken när det gäller kontanta medel eller medfinansiering i form av tid. 1 Behöver CERO förklaras..?

4 Dokumentation Vilka dokument har tagits fram inom projektet? Hur kommer dokumentet behandlas i den fortsatta processen? Kan dokumentet anses vara regiongemensamt underlag för infrastrukturplanering? Följande dokument har tagits fram inom ramen för SATSA 3:1: Förstudie Mobility Management-åtgärder vid ombyggnad av E18 Förstudie Kista Arbetsplatsområde Rapport CERO-analyser Kista Rapport Kista Mobility förslag till framtida organisation och finansiering Förstudie och Kommunikationsplan bostadsområden Nacka and Värmdö (Skuru) Förstudie Sickla/Nacka Strand Arbetsplatsområden Utredning Cykelåtgärder Sickla/Nacka Strand Förstudie Norra Djurgårdsstaden Utredning affärsmodeller Norra Djurgårdsstaden Kundundersökning/idéstudie Seamless Mobility Tidplan Har delprojektet följt tidplanen? Om inte beskriv varför. En av svårigheterna var att de deltagande aktörerna gick in i delprojektet med olika målbilder. Det tog lång tid i inledningsskedet att få samsyn kring vad som skulle göras och att börja arbeta. Där tappade delprojektet tid och underförbrukade medel. Till sist har det dock blivit som tänkt att inledningsvis fokusera på förstudier och metodutveckling och successivt övergå till implementering och genomförande. Budget Har delprojektet följt budget? Om inte beskriv varför. Den stora avvikelsen är att det SL-initierade projektet Seamless Mobility inte blev slutfört och att delprojektets budget därför justerades ner. Även underförbrukningen 2009 medförde en sänkning av den ursprungliga budgeten. År 2010 och 2011 har alla parter utom SL i stort sett bidragit med den medfinansiering i form av tid som motsvarar budgeten. Eventuella avvikelser Exempelvis ändringar i upplägg eller organisation.

5 Arbetet med hållbarhetsperspektiven Beskriv hur arbetet konstruktivt uppmärksammat/beaktat någon eller flera av hållbarhetsperspektiven. Jämställdhet mellan män och kvinnor Integration och mångfald Bättre miljö Delprojektets syfte är bl a minskade CO2-utsläpp, d v s bättre miljö. Genomförda informationsinsatser Framtagande av informationsmaterial, genomförda seminarier eller möten i syfte att sprida information om det pågående eller avslutade arbetet. Bifoga papperskopior på tryckt material, foton och annan dokumentation som är relevant till projektet. ResSmarts hemsida har uppdaterats kontinuerligt med relevant information. Delprojektet har även finansierat en uppgradering av den tekniska plattformen för ResSmarts hemsida. Den nya hemsidan lanserades i januari ResSmart nyhetsbrev har distribuerats månadsvis. I samband med studiebesök, work shops och en Master Class inom andra EU-finansierade projekt har information spridits om aktiviteterna inom delprojektet. Verksamheten har även presenterats på en workshop om steg 1-3 åtgärder för nordväst sektorn i Stockholm. En Temadag med syfte att diskutera affärsmodeller för bilpool i Norra Djurgårdsstaden genomfördes. På ResSmart-konferensen 31 mars 2011 presenterades resultatet av förstudierna för Kista respektive Nacka strand/sickla arbetsplatsområden. Effekter och resultat i enlighet med delprojektets mål Till varje delprojekt finns mål och indikatorer beskrivna. Ange hur de uppfyllts. Beskriv även om delprojektet gett upphov till ytterligare resultat utöver de förväntade. Delprojektets syfte var att tydliggöra effekter och möjligheter att påverka resandet med hjälp av Mobility management-åtgärder, generellt inom Stockholms län och specifikt i ett par geografiska sektorer samt utveckla verktyg anpassade för detta. En modell för geografiskt tillämpat MM-arbete har tagits fram i delprojektet (se ovan). Följande utgör några exempel på ytterligare konkreta resultat av delprojektet: Gediget faktaunderlag med kvantifierade effekter som utgör en god grund för framti-

6 da samarbete Kista arbetsplatsområde Nacka strand och Sickla Norra Djurgårdsstaden Bilpoolsupphandling pågår i flera kommuner MM-åtgärder genomförs i byggskedet av E18 MM-samarbete med stora företag har etablerats i Kista Implementering av förstudien har påbörjats i Kista och arbetet kommer att involvera små och medelstora företag Några spin-offeffekter, t ex: Kista samordningsgrupp MM i byggskedet ny TRV-rutin/handbok MM-intresse i projekt, t ex Förbifarten, Norra station, Slussen Förväntade effekter på sikt Beskriv vilka aktiviteter som har genomförts för att projektets verksamhet eller dess resultat ska kunna leva vidare efter projektperiodens slut. Hur planeras den fortsatta verksamheten se ut? Vilken mottagningskapacitet finns för projektets resultat? Att resultatet blev att fokusera resurserna på två stråk samt ett central beläget exploateringsområde, innebär att det ska gå att se konkreta effekter av arbetet. Problembilden innan var inte att det saknades MM-initiativ i regionen, utan att de oftast var sporadiska och lokala. De projekt som fortlever i framför allt Kista i kombination med fortsatta arbete inom Interreg IVC-projektet PIMMS CAPITAL, kommer att bidra till att bibehålla kollektivtrafikandelen och kvaliteten i utbudet samt bidra till minskat ensamåkande i bil (i syfte att bidra till effektivitet i transportsystemet och minskad miljöbelastning). I Kista kommer anställda vid såväl stora som små och medelstora företag få förbättrade möjligheter att resa hållbart i tjänsten och till/från arbetet. Detta innebär även ekonomiska besparingar för företagen. Antal deltagande företag Ange antal samt vilka företag, kontaktperson och e-postadress. 5 Ericsson, Matilda Gennvi Gustafsson, matilda.gustafsson@ericsson.com Microsoft: Anders Johansson, Anders.Johansson@microsoft.com Atea, Åsa Andersson, asa.a.andersson@atea.se IBM, Björn Pettersson, bjorn_petterson@se.ibm.com Oracle, Anna Roll, anna.roll@oracle.com

7 Antal deltagande aktörer Ange antal samt vilka aktörer/organisationer, kontaktperson och e-postadress. 4 Stockholm stad, Johanna Salén, Trafikkontoret; johanna.salen@tk.stockholm.se Länsstyrelsen, Jon Hansson (tidigare Maria Ahlsved) jon.hansson@lansstyrelsen.se Trafikverket, Lotta Palmlund (tidigare Jonas Thörnqvist) charlotta.palmlund@trafikverket.se AB Storstockholms Lokaltrafik, Helena Sandberg (tidigare Mats Nyström) helena.sandberg@sl.se För varje projekt som genomförts inom ramen för SATSA 3:1 har även specifika arbetsgrupper med tillsatts, vissa med ytterligare deltagare. Följeforskning Beskriv om och på vilket sätt följeforskningen av SATSA har påverkat delprojektets målsättningar och genomförande. Tillväxt, miljö och regionplanering TMR, som projektstöd Vad har fungerat bra och mindre bra i kontakten med projektstöd? Ge feedback till projektstöd. Projektstödet har hållit ihop den totala budgeten för SATSA och fungerat som bollplank och stöd. Det har dock varit en alltför lång kedja med många mellanhänder mellan Tillväxtverket och deltagarna i delprojektens olika enskilda aktiviteter, vilket exempelvis lett till en brist på förståelse för vikten av att fylla i en tidrapport till Tillväxtverket. Det har också varit lite oklart när det gäller rollfördelningen mellan projektstödet, samordnaren hos respektive aktör och delprojektledarna. Övrigt Kommentar om att delta i EU-projekt. Det är stor skillnad på att själv leda ett EU-finansierat projekt och direkt rapportera till en First Level Controller på Tillväxtverket som man kan bolla frågor med, och de många rapporteringsnivåerna i Satsa som gjort att projektet upplevts som extra byråkratiskt.

3:1 Steg 1-åtgärder för effektivare resor

3:1 Steg 1-åtgärder för effektivare resor 1 3:1 Steg 1-åtgärder för effektivare resor Att arbeta strategiskt med Mobility Management och uppnå mer genom att samarbeta Lotta Palmlund, Trafikverket 2 3:1 Steg 1-åtgärder för effektivare resor Delprojektets

Läs mer

Samverkansplan för hållbart resande i Norrköpings kommun 2015

Samverkansplan för hållbart resande i Norrköpings kommun 2015 Verksamhetsplan 2015-01-19 Samverkansplan för hållbart resande i Norrköpings kommun 2015 Dokumentet är beslutat och antaget den 2014-01-14 av styrgruppen för Hållbart Resande. I gruppen ingår kommunstyrelsens

Läs mer

Mobility Management i Kista Science City. Jesper Johansson, WSP

Mobility Management i Kista Science City. Jesper Johansson, WSP Mobility Management i Kista Science City Jesper Johansson, WSP Strukturanalys Resvaneundersökning Karläggning pågående projekt Åtgärdsförslag RVU Fas ett Fas två 13 000-15 000 anställda CERO Analys

Läs mer

Koncernkontoret Avdelning för samhällsplanering

Koncernkontoret Avdelning för samhällsplanering Avdelning för samhällsplanering Enheten för infrastruktur Lars Brümmer Infrastrukturstrateg 044-309 32 03 lars.brummer@skane.se Datum 2013-08-18 1 (8) Inriktning för fortsatt cykelutveckling i Skåne Bakgrund

Läs mer

Utbyggnad av tunnelbanan till Nacka kommun

Utbyggnad av tunnelbanan till Nacka kommun Utbyggnad av tunnelbanan till Nacka kommun Politisk överenskommelse om en tunnelbanelösning för Ostsektorn Stockholms läns landsting, Stockholms stad samt Nacka och Värmdö kommuner är överens om att gemensamt

Läs mer

Vad vinner vi med ett sektorsövergripande arbetssätt i trafik- och stadsplanering?

Vad vinner vi med ett sektorsövergripande arbetssätt i trafik- och stadsplanering? Vad vinner vi med ett sektorsövergripande arbetssätt i trafik- och stadsplanering? - Erfarenheter från Hållbart Resande i praktiken Tankesmedja 3 maj 2011, Hässleholm Björn Wendle, Trivector Idéskrift

Läs mer

Regional cykelstrategi

Regional cykelstrategi Regional cykelstrategi SATSA II Varmt välkomna! Projektplanen Melissa Safer, Trafikverket Region Stockholm Syfte Syftet med projektet är att skapa en regional plattform för cykelfrågan i Stockholms län

Läs mer

Bilaga 2. Rapport Åtgärdsvalsstudie Tillgänglighet för Stockholm, Nacka, Värmdö och Lidingö. Stockholms län Diarienummer: TRV 2013/15692

Bilaga 2. Rapport Åtgärdsvalsstudie Tillgänglighet för Stockholm, Nacka, Värmdö och Lidingö. Stockholms län Diarienummer: TRV 2013/15692 Bilaga 2 Rapport Åtgärdsvalsstudie Tillgänglighet för Stockholm, Nacka, Värmdö och Lidingö Stockholms län Diarienummer: TRV 2013/15692 Förord Dagens infrastrukturplanering blir mer integrerad med annan

Läs mer

Verksamhetsplan 2008 Hållbar Mobilitet Skåne

Verksamhetsplan 2008 Hållbar Mobilitet Skåne Verksamhetsplan 2008 Hållbar Mobilitet Skåne Bakgrund Transporter är en viktig del i Skånes utveckling. Samverkan för att skapa hållbara transportlösningar är ett prioriterat arbetsområde i regionen. Skåne

Läs mer

Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025

Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025 2013-07-02 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/371-311 Kommunstyrelsen Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025 Yttrande Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar föreslaget

Läs mer

SYSTEMANALYS Stockholm-Mälarregionen och Gotland

SYSTEMANALYS Stockholm-Mälarregionen och Gotland SYSTEMANALYS Stockholm-Mälarregionen och Gotland Ett samarbete Regionförbundet Uppsala län Regionförbundet Sörmland Regionförbundet Örebro Länsstyrelsen i Stockholms län Länsstyrelsen i Västmanlands län

Läs mer

Regional cykelstrategi

Regional cykelstrategi Regional cykelstrategi SATSA II VÄLKOMNA! Agenda 08:30 Inledning Kort om projektet Introduktion till dagens ämne 09:00 Workshop Moment 1 Regionalt - lokalt Moment 2 Målpunkter kartövning Moment 3 Definitionen

Läs mer

Sammanställning från startmöte Regional cykelstrategi SATSA II!

Sammanställning från startmöte Regional cykelstrategi SATSA II! Stockholm den 7 mars 2011 Sammanställning från startmöte Regional cykelstrategi SATSA II! Tack för sist och för alla värdefulla synpunkter vi fick in, dessa tar vi med oss i det fortsatta arbetet! Det

Läs mer

NY metod för att ta hänsyn till förseningar och trängsel. - Ett SATSA-projekt

NY metod för att ta hänsyn till förseningar och trängsel. - Ett SATSA-projekt 1 NY metod för att ta hänsyn till förseningar och trängsel. - Ett SATSA-projekt 2 SATSA samverkansprojekt för effektivt transortsystem i Stockholms län T1 Långsiktig utveckling av tillgänglighet och effektiva

Läs mer

Projektbeskrivning Hållbart resande

Projektbeskrivning Hållbart resande Projektbeskrivning Hållbart resande Vår referens / tel.nr e-post Datum 2009-04-01 1. Problembeskrivning En stor del av klimatförändringarna har en koppling till bl.a. transporter. Det finns ett behov att

Läs mer

Mobility Management i byggskedet Smarte reisevalg, Oslo, Bert Svensson Trafikverket

Mobility Management i byggskedet Smarte reisevalg, Oslo, Bert Svensson Trafikverket Mobility Management i byggskedet Smarte reisevalg, Oslo, 2012-11-21 Bert Svensson Trafikverket Handbok om MM i byggskedet Vad är MM i bygg Process Ansvar och roller Utmaningar och möjligheter Samverkan

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Anna Liljehov Fysisk planerare 040-675 34 08 Anna.Liljehov@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-17 Dnr 1300615 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Den attraktiva regionen projektomgång

Läs mer

2007-05-28. Framtidsvägen

2007-05-28. Framtidsvägen Framtidsvägen Att i praktiken tillämpa de första två stegen i fyrstegsprincipen. Ett samarbete mellan regionens största kommuner för ett hållbart vägtransportsystem. Ulf Pilerot, projektledare Hållbart

Läs mer

Slutrapport. Version 2.2 111013. 1. Sammanfattning Gör en sammanfattande beskrivning av innehållet i rapporten

Slutrapport. Version 2.2 111013. 1. Sammanfattning Gör en sammanfattande beskrivning av innehållet i rapporten Slutrapport Version 2.2 111013 Projektnamn Ärende-ID 1. Sammanfattning Gör en sammanfattande beskrivning av innehållet i rapporten 2. Nyskapande och innovativitet Beskriv vad som är nyskapande och innovativt

Läs mer

Internationell strategi Sävsjö Kommun

Internationell strategi Sävsjö Kommun Internationell strategi Sävsjö Kommun riktlinjer för det internationella perspektivet kopplat till Utvecklingsstrategin(Usen) Antagen av kf 2013-12-16 Bakgrund En ökad internationalisering, Sveriges medlemskap

Läs mer

Hållbar Mobilitet Skåne /Länsstyrelsen i Skåne

Hållbar Mobilitet Skåne /Länsstyrelsen i Skåne Hållbar Mobilitet Skåne /Länsstyrelsen i Skåne 16 april 2008 Hässleholm Ninnie Gustafsson Hållbart resande i Samhällsplaneringen www.huddinge.se/hrisamhallsplaneringen Hållbart Resande i Samhällsplaneringen

Läs mer

Mänskliga rättigheter i styrning och ledning

Mänskliga rättigheter i styrning och ledning 2015-06-09 1 (5) Avdelningen för ekonomi och styrning Björn Kullander Mänskliga rättigheter i styrning och ledning - Projektplan Inledning Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) kommer under 2015 och 2016

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Vad menar vi med social hållbarhet i samhällsplanering inom GR?

Vad menar vi med social hållbarhet i samhällsplanering inom GR? Vad menar vi med social hållbarhet i samhällsplanering inom GR? Jämlik tillgång till: välfungerande boende- och livsmiljöer rekreation (natur, fritid och kultur) service och kollektivtrafik över tid och

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2012

Verksamhetsplan och budget 2012 Verksamhetsplan och budget 2012 Miljösamverkan Stockholms Län, telefon 08 508 28 929, e-post miljosamverkan@stockholm.se. www.miljosamverkanstockholm.se. Innehåll Uppdrag, mål och arbetssätt 3 Samverkansprojekt

Läs mer

Roll och verksamhetsbeskrivning för RUS

Roll och verksamhetsbeskrivning för RUS Fastställd av RUS styrgrupp 2017-01-19 och förankrad med kontaktlänsråd för miljömålen i länsrådsgrupp 6 för miljö. Ersätter motsvarande dokument från 2011-01-12. Roll och verksamhetsbeskrivning för RUS

Läs mer

Stockholm. Europas mest attraktiva storstadsregion! En enad regions synpunkter på Trafikverkets kapacitetsuppdrag. Hearing 21 mars 2012

Stockholm. Europas mest attraktiva storstadsregion! En enad regions synpunkter på Trafikverkets kapacitetsuppdrag. Hearing 21 mars 2012 Stockholm Europas mest attraktiva storstadsregion! En enad regions synpunkter på Trafikverkets kapacitetsuppdrag Hearing 21 mars 2012 Tillväxten är vår styrka Stockholms län har 22 % av landets befolkning

Läs mer

1(2) Linköping /472/10.5. Sökande organisation. Statens geotekniska institut / SGI. Olaus Magnus väg 35

1(2) Linköping /472/10.5. Sökande organisation. Statens geotekniska institut / SGI. Olaus Magnus väg 35 ett förändrat klimat 2016 Datum 2016-03-29 1(2) Ansökan skickas med epost till reristrator@>smhi.se senast 31 mars 2016 Sökande organisation Myndighetens namn Statens geotekniska institut / SGI Adress

Läs mer

Miljösamverkan Västerbotten

Miljösamverkan Västerbotten Miljösamverkan Västerbotten Miljösamverkans Ägargruppsmöte 25 februari 2015 Ansia, Lycksele 09.30 Fika 10.00 Välkomna, presentation av deltagare Lena Friborg 10.15 Dialog kring aktuella och prioriterade

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Hållbara platser. Samverkan för regional serviceutveckling

Hållbara platser. Samverkan för regional serviceutveckling Hållbara platser Samverkan för regional serviceutveckling Projektägare: Västra Götalandsregionen, Näringsliv Projekttid: November 2016-30 juni 2019 Budget: 3 Msek Finansiärer: Tillväxtverket, Länsstyrelsen,

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2013

Verksamhetsplan och budget 2013 Verksamhetsplan och budget 2013 Miljösamverkan Stockholms län, telefon 08 508 28 929, e-post miljosamverkan@stockholm.se. www.miljosamverkanstockholm.se. Innehåll Uppdrag, mål och arbetssätt 3 Samverkansprojekt

Läs mer

TILLVÄXTPROGRAM FYRBODAL HANDLEDNING/DISKUSSIONSUNDERLAG

TILLVÄXTPROGRAM FYRBODAL HANDLEDNING/DISKUSSIONSUNDERLAG 20110909 TILLVÄXTPROGRAM FYRBODAL HANDLEDNING/DISKUSSIONSUNDERLAG Tillväxtprogram Fyrbodal Prioriterade programområden Projekt Förstudier Verksamheter t med programområdenas prioriteringar och insatser

Läs mer

Projektnamn: Nyanlända barn och elevers utbildning. Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ

Projektnamn: Nyanlända barn och elevers utbildning. Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ 1(7) Projektnamn: Nyanlända barn och elevers utbildning Projektägare: Björn Axén Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ Projektorganisationen är fastställd (styrgrupp, projektgrupp, eventuell referensgrupp)

Läs mer

Sammanfattande beskrivning

Sammanfattande beskrivning Projektnamn: Hållbart resande i Örebroregionen Programområde: Östra Mellansverige Ärende ID: 20201162 Sammanfattande beskrivning Det övergripande målet för projektet är att andelen hållbara persontransporter

Läs mer

Information och kriskommunikation

Information och kriskommunikation Information och kriskommunikation Ett utvecklingsprojekt inom ramen för Program för samverkan Stockholmsregionen Projektdirektiv och projektplan Aktörer SOS Alarm Trafikverket Länsstyrelsen Polismyndigheten

Läs mer

Planering i tidiga skeden

Planering i tidiga skeden Planering i tidiga skeden -exempel och erfarenheter från trafikkonsekvensbeskrivningar kommunal nivå Transportforum 2012 Björn Wendle, Trivector Planering i tidiga skeden Varför hållbara transporter i

Läs mer

Verksamhetsplan för kompetens- och projektplattformen Hållbart resande väst 2018

Verksamhetsplan för kompetens- och projektplattformen Hållbart resande väst 2018 Verksamhetsplan för kompetens- och projektplattformen Hållbart resande väst 2018 Bakgrund I juni 2015 beslutade kollektivtrafiknämnden att en kompetens- och projektplattform för Hållbart resande Hållbart

Läs mer

Förskottering av medel för byggande av spårtunnel under E18

Förskottering av medel för byggande av spårtunnel under E18 Utlåtande 2010:68 RI+II (Dnr 314-784/2010) Förskottering av medel för byggande av spårtunnel under E18 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande 1. Avtal med AB Storstockholms Lokaltrafik

Läs mer

Projektpresentation: Fossilfria transporter i norr

Projektpresentation: Fossilfria transporter i norr Projektpresentation: Fossilfria transporter i norr Kontaktperson: Elin Söderberg Klimat- och energisamordnare Länsstyrelsen Västerbotten elin.soderberg@lansstyrelsen.se 010-2254532 I Västerbotten är det

Läs mer

Sammanfattande beskrivning

Sammanfattande beskrivning Projektnamn: Lokalt klimatarbete, regionalt lärande och färdplaner mot en koldioxidsnål ekonomi Programområde: Östra Mellansverige Ärende ID: 20200666 Sammanfattande beskrivning För att påskynda arbetet

Läs mer

Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013. Monica Rönnlund

Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013. Monica Rönnlund Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013 Monica Rönnlund 1. Inledning Bakgrunden till projektet är att gränserna mellan den kommunala ideella och privata sektorn luckras upp, vilket ställer krav på

Läs mer

Hållbart resande i praktiken

Hållbart resande i praktiken Hållbart resande i praktiken Trafik och stadsplanering med beteendepåverkan i fokus Björn Wendle, Lund 11 maj 2011 Idéskrift om Hållbart Resande Del av den Den Goda Staden, på initiativ av Temagrupp Hållbart

Läs mer

Regional inriktning för transportsystemet i Stockholms län. Remissvar

Regional inriktning för transportsystemet i Stockholms län. Remissvar 2012-10-26 Stockholm Nordost Mikael Engström Länsstyrelsen i Stockholms län tel. dir: 076 643 96 70 Analysenheten, Robert Örtegren Shula Gladnikoff Box 220 67 tel. dir. 076 643 96 73 104 22 Stockholm Regional

Läs mer

ANSÖKAN medel för insatser med stöd av ersättning enligt förordningen (2010:1122) beredskap och kapacitet samt regional samverkan

ANSÖKAN medel för insatser med stöd av ersättning enligt förordningen (2010:1122) beredskap och kapacitet samt regional samverkan ANSÖKAN 2014 37-medel för insatser med stöd av ersättning enligt förordningen (2010:1122) beredskap och kapacitet samt regional samverkan För information och tips om hur ansökan ska fyllas i; se Vägledning

Läs mer

Utbyggnad av tunnelbana till Nacka

Utbyggnad av tunnelbana till Nacka Trafiknämnden SKRIVELSE 1 (2) Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet 2012-03-16 Trafiknämnden Utbyggnad av tunnelbana till Nacka Stockholms län växer snabbare än beräknat och allt

Läs mer

Delprojektet Internationell Tillgänglighet Projektplan

Delprojektet Internationell Tillgänglighet Projektplan Delprojektet Internationell Tillgänglighet Projektplan Utfärdare: Avdelningen för tillväxt Ver 2 Versionshantering Datum: Redigerare: Godkänd av: 1: 2011-07-08 xx 2: 2012-01-25 David Schubert 3: 2012-01-27

Läs mer

Resultat Utgångspunkten för beslutsunderlaget är en GAP-analys mellan nuläge och förväntade effekter av plattformen.

Resultat Utgångspunkten för beslutsunderlaget är en GAP-analys mellan nuläge och förväntade effekter av plattformen. Resultat och slutsatser av enskilt projekt Framtagande av beslutsunderlag för etablering av en operativ nationell exportfunktion inom avfalls -och återvinningsområdet Inledning Resultatet av enskilt projekt

Läs mer

Från trafikstrategi till cykelplan. 2 november 2016

Från trafikstrategi till cykelplan. 2 november 2016 Från trafikstrategi till cykelplan Varberg växer 2015-61 000 invånare 2030-80 000 invånare Staden utvidgas i alla väderstreck Stadsutvecklingsprojektet Varberg växer Väst - Stadsutvecklingsprojektet (Varbergstunneln,

Läs mer

Lokala investeringsprogrammet Näringslivskontoret

Lokala investeringsprogrammet Näringslivskontoret Lokala investeringsprogrammet Näringslivskontoret Dnr xxx (se avtalet) Bilpoolslansering i Hammarby sjöstad SLUTRAPPORT SAMMANFATTNING... 2 PROJEKTET... 2 BESKRIVNING... 2 TIDPLAN... 2 MÅL... 2 REFERENSOBJEKT...

Läs mer

Uppdragsbeskrivning Arbetsgrupp för vård på distans (VpD) i Norra sjukvårdsregionen

Uppdragsbeskrivning Arbetsgrupp för vård på distans (VpD) i Norra sjukvårdsregionen Uppdragsbeskrivning Arbetsgrupp för vård på distans (VpD) i [Skriv här] Uppdragsbeskrivning Dnr 056/15 2(6) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. GRUNDLÄGGANDE INFORMATION... 3 1.1. BAKGRUND... 3 1.2. IDÉ... 3 2. MÅL

Läs mer

Säkra och trygga skolvägar i Nacka kommun

Säkra och trygga skolvägar i Nacka kommun IDÉBESKRIVNING Säkra och trygga skolvägar i Nacka kommun 2013-03-26 Eva Scharin POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST SMS WEBB ORG. NUMMER Nacka kommun, 131 81 Nacka Stadshuset, Granitvägen 15 08-718

Läs mer

Förbund för finansiell samordning (FINSAM) inom rehabiliteringsområdet. Ansökan om medel från Samordningsförbundet Värend

Förbund för finansiell samordning (FINSAM) inom rehabiliteringsområdet. Ansökan om medel från Samordningsförbundet Värend Ansökan om medel från Samordningsförbundet Värend Processnamn: Samsyn och samhandling - kring individer i yrkesför ålder från 16 år och uppåt med svårigheter eller misstanke om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

Läs mer

Projektdirektiv. Projektnamn: Projektägare: Styrgrupp: Projektledare: Startdatum: Januari 2010. Slutdatum: December 2019.

Projektdirektiv. Projektnamn: Projektägare: Styrgrupp: Projektledare: Startdatum: Januari 2010. Slutdatum: December 2019. Projektnamn: Färdplan Flen Projektägare: Kommunfullmäktige Styrgrupp: Kommunstyrelsens arbetsutskott, Lars Rådh, Sari Eriksson, Karin Lindgren och Arne Fältin Projektledare: Karina Krogh Startdatum: Januari

Läs mer

SAMARBETSAVTAL avseende kommunal energirådgivning och regional samordning

SAMARBETSAVTAL avseende kommunal energirådgivning och regional samordning Dnr 2007-004946-212, bilaga 1 2007-05-28 Mats Dryselius SAMARBETSAVTAL avseende kommunal energirådgivning och regional samordning Parter Mellan Kommunförbundet Stockholms Län (KSL) och kommunerna Botkyrka,

Läs mer

Beredningen för kommunikations- och varumärkesfrågor

Beredningen för kommunikations- och varumärkesfrågor Beredningen för kommunikations- och varumärkesfrågor BESLUTSFÖRSLAG Datum 2012-11-30 Dnr 1101863 1 (7) Regionstyrelsen Slutrapport från beredningen för kommunikations- och varumärkesfrågor 2012 Ordförandens

Läs mer

Organisering för fortsatt skärgårdssamverkan. Stockholm Archipelago

Organisering för fortsatt skärgårdssamverkan. Stockholm Archipelago Organisering för fortsatt skärgårdssamverkan Skärgårdsstrategins vision år 2030: Stockholms skärgård en året-runt-destination i världsklass Målsättning 2020 + 50% kommersiella gästnätter* + 80% omsättning

Läs mer

Förstudie mobility managementåtgärder för Kista arbetsplatsområde. Underlagsrapport 3 Kartläggning pågående projekt

Förstudie mobility managementåtgärder för Kista arbetsplatsområde. Underlagsrapport 3 Kartläggning pågående projekt LS 1102-0283 Förstudie mobility managementåtgärder för Kista arbetsplatsområde och Galleria Underlagsrapport 3 Kartläggning pågående projekt 2011-03-14 Texter av: Lena Nilsson Jesper Johansson WSP WSP

Läs mer

Verksamhetsplan för samverkan i Rösjökilen 2014 2014-02-11

Verksamhetsplan för samverkan i Rösjökilen 2014 2014-02-11 Verksamhetsplan för samverkan i Rösjökilen 2014 2014-02-11 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Visionen 4 Budget 4 Möteschema 4 Verksamheter 2014 5 Studieresa 5 Marknadsföring 6 Vandringsleder 7 Kilinventering

Läs mer

Vattenråden inom Västerhavets vattendistrikt sammanställning av årsredovisningar för 2013

Vattenråden inom Västerhavets vattendistrikt sammanställning av årsredovisningar för 2013 Vattenråden inom Västerhavets vattendistrikt sammanställning av årsredovisningar för 2013 Inledning Aktiviteter inom vattenråden är en av hörnstenarna för lokal förankring av den svenska vattenförvaltningen.

Läs mer

Samhällsorientering i samverkan

Samhällsorientering i samverkan Samhällsorientering i samverkan Cecilia Gustafsson och Lisa Alm Spridningsseminarium den 8 december 2010 Samhällsorientering i samverkan Syfte Nyanlända flyktingar, skyddsbehövande med flera ska få tillgång

Läs mer

Kommunen som arena för hållbar utveckling

Kommunen som arena för hållbar utveckling Kommunen som arena för hållbar utveckling Sara Gustafsson Industriell miljöteknik Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling Linköpings universitet 2011-09-23 Hållbar utveckling allt eller

Läs mer

Sydostleden ett projekt för näringslivsutveckling 2014-08-14

Sydostleden ett projekt för näringslivsutveckling 2014-08-14 Sydostleden ett projekt för näringslivsutveckling 2014-08-14 On-going evaluation Lärande utvärdering Följeforskning Utvärderingen ska vara användbar under resans gång Löpande återkoppling av iakttagelser/

Läs mer

SATSA II Regional cykelstrategi

SATSA II Regional cykelstrategi SATSA II Regional cykelstrategi Syfte och mål Skapa en regional plattform för cykelfrågan i Stockholms län, så att cykeltrafiken kan öka som andel av det totala resandet. Ta fram ett väl underbyggt underlag

Läs mer

Ansökan till Delegationen för hållbara städer

Ansökan till Delegationen för hållbara städer BOVERKETS NR 01-71-1054 9012 Ingmarie Ahlberg Avdelningen för Miljö och teknik 08-508 264 54 Lägesrapport 3 för planeringsprojekt som fått stöd av delegationen för hållbara städer under 2010 Norra Djurgårdsstaden

Läs mer

Strukturer för tillväxtarbete med ett rumsligt perspektiv

Strukturer för tillväxtarbete med ett rumsligt perspektiv Projektbeskrivning: Strukturer för tillväxtarbete med ett rumsligt perspektiv 1. Sammanfattande projektidé Syftet med projektet är att undersöka hur samspelet mellan det regionala tillväxtarbetet och det

Läs mer

Transportsveriges viktigaste steg för framtiden

Transportsveriges viktigaste steg för framtiden Transportsveriges viktigaste steg för framtiden Filip Kjellgren och Jonas Sundberg, Forum för innovation inom transportsektorn 1 2014-05-16 www.transportinnovation.se 2 2014 05 16 2014-05-16 2 Forums medlemmar

Läs mer

Regional cykelstrategi

Regional cykelstrategi Regional cykelstrategi SATSA II VÄLKOMNA! Agenda 08:30 Inledning Kort uppdatering Nuläge 2012 i länet Trafikverket och Stockholms stad 09:00 Cykel till och på kollektivtrafik - Pelle Envall 09:45 Regionala

Läs mer

Klimat och transporter

Klimat och transporter 2010-03-19 Klimat och transporter Jannica Schelin Processledare för Hållbart Resande i Norrköpings kommun Hållbart Resande Hållbart Resande och Mobility Management Arbetet med Hållbart Resande handlar

Läs mer

Utveckling av gemensamma arbetsprocesser för högskolans verksamhetsstöd

Utveckling av gemensamma arbetsprocesser för högskolans verksamhetsstöd Dnr Mahr 19-2014/568 1 (av 10) Projektplan Beslutsdatum: Beslutande: Dokumentansvarig: 2015-03-27 Susanne Wallmark Jenny Wendle Revisionsinformation Version Datum Kommentar 1.0 150327 Slutgiltig projektplan

Läs mer

Tack så mycket för att ni anordnar denna viktiga konferens.

Tack så mycket för att ni anordnar denna viktiga konferens. Förslag till inledande tal med rubriken Regeringens plan för klimatanpassning vid konferensen Klimatanpassning Sverige 2015 den 23 september 2015. Temat för konferensen är Vem betalar, vem genomför och

Läs mer

Sammanfattande beskrivning

Sammanfattande beskrivning Projektnamn: Fossilfria resor och transporter Programområde: Östra Mellansverige Ärende ID: 20200646 Sammanfattande beskrivning Projektet ska lägga en grund till samarbete mellan regionala organisationer

Läs mer

Vad ELC är? En överenskommelse mellan länder En vision för landskap En checklista för varje land En åtagande för stat och kommun

Vad ELC är? En överenskommelse mellan länder En vision för landskap En checklista för varje land En åtagande för stat och kommun Europeiska landskapskonventionen Leif Gren, handläggare, Riksantikvarieämbetet i t t Vad ELC är? En överenskommelse mellan länder En vision för landskap En checklista för varje land En åtagande för stat

Läs mer

Avtal om medfinansiering av väg- och spårsatsningar m m i Stockholmsregionen- Stockholmsförhandlingen

Avtal om medfinansiering av väg- och spårsatsningar m m i Stockholmsregionen- Stockholmsförhandlingen 1 (6) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsstyrelsen Avtal om medfinansiering av väg- och spårsatsningar m m i Stockholmsregionen- Stockholmsförhandlingen Ärendet Förslag till avtal föreslås godkännas

Läs mer

Sammanställning från det andra seminariet för Regional cykelstrategi SATSA II

Sammanställning från det andra seminariet för Regional cykelstrategi SATSA II Stockholm den 6 juli 2011 Sammanställning från det andra seminariet för Regional cykelstrategi SATSA II Tack för senast! Vi fick återigen med oss många värdefulla synpunkter, som vi tar med oss i det fortsatta

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

Information om trafikförvaltningens arbete med trafik och transportsystem i arbetet med kommande RUFS

Information om trafikförvaltningens arbete med trafik och transportsystem i arbetet med kommande RUFS 1(5) Handläggare Jens Plambeck +46 8 686 16 51 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-06-02, info punkt 18 Information om trafikförvaltningens arbete med trafik och transportsystem i arbetet med kommande

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Länsbygderådet i Blekinge 2016

Verksamhetsberättelse för Länsbygderådet i Blekinge 2016 Verksamhetsberättelse för Länsbygderådet i Blekinge 2016 Inledning Länsbygderådet i Blekinge arbetar övergripande med frågor som rör hela länet. Styrelsen har kontakt med myndigheter och andra organisationer

Läs mer

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Projektbeskrivning Projektets namn Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Sammanfattande projektbeskrivning Syftet med projektet är att genom innovativa metoder och samverkansformer mellan ideell,

Läs mer

Regionala Mål 2 Projekt. Projektansökan ur EG:s strukturfonder

Regionala Mål 2 Projekt. Projektansökan ur EG:s strukturfonder Regionala Mål 2 Projekt Projektansökan ur EG:s strukturfonder Åtta regionala strukturfondsprogram 1. Övre Norrland 2. Mellersta Norrland 3. Norra Mellansverige 4. Östra Mellansverige 5. Stockholm 6. Västsverige

Läs mer

Verksamhetsplan SOGO. Verksamhetsplan 2015 för samverkansområdet Geografiskt områdesansvar

Verksamhetsplan SOGO. Verksamhetsplan 2015 för samverkansområdet Geografiskt områdesansvar Dnr 2014-2865 2014-09-30 SOGO-möte 8-9 oktober Verksamhetsplan SOGO Verksamhetsplan 2015 för samverkansområdet Geografiskt Representanter från kommuner och landsting 1. Inledning Arbetet i samverkansområdet

Läs mer

Fire steg till fremtidens transportsystem Exempel och erfarenheter från Sverige. Patrik Tornberg KTH Urbana och Regionala Studier / WSP Stockholm

Fire steg till fremtidens transportsystem Exempel och erfarenheter från Sverige. Patrik Tornberg KTH Urbana och Regionala Studier / WSP Stockholm Fire steg till fremtidens transportsystem Exempel och erfarenheter från Sverige Patrik Tornberg KTH Urbana och Regionala Studier / WSP Stockholm En viktig utgångspunkt för utvecklingen av transportsystemet

Läs mer

Säkert, tryggt och framkomligt i vardag och kris. En satsning på säkerhet, trygghet och framkomlighet

Säkert, tryggt och framkomligt i vardag och kris. En satsning på säkerhet, trygghet och framkomlighet En satsning på säkerhet, trygghet och framkomlighet Stockholmsregionen växer Befolkningen ökar snabbt, fler personer rör sig i trafiken och transporterna ökar på vägar, järnvägar och med sjöfart. Små störningar

Läs mer

Projektspecifikation för Åtgärdsvalsstudie tillgänglighet Skövde. Projektspecifikation för Åtgärdsvalsstudie tillgänglighet Skövde.

Projektspecifikation för Åtgärdsvalsstudie tillgänglighet Skövde. Projektspecifikation för Åtgärdsvalsstudie tillgänglighet Skövde. PROJEKTSPECIFIKATION 1 (8) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) Dokumentdatum Version Ann-Charlotte Eriksson 2014-08-07 [TRVversionNY] Fastställt av Ärendenummer Projektnummer [Fastställt av person NY] TRV

Läs mer

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde?

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde? Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden Hur gör man i Skövde? Utlysning av projektmedel 2013-2014 Dnr RUN 614-0186-13 Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin 1. Inbjudan

Läs mer

PROGRAM FÖR SAMVERKAN STOCKHOLMSREGIONEN

PROGRAM FÖR SAMVERKAN STOCKHOLMSREGIONEN U T V E C K L I N G A V S A M V E R K A N I S Y F T E A T T Ö K A S A M O R D N I N G E N A V S A M H Ä L L E T S R E S U R S E R F Ö R A T T F Ö R H I N D R A O C H L I N D R A S T Ö R N I N G A R I S

Läs mer

Slutrapport Föreningen Hjärnkoll Jönköpings län

Slutrapport Föreningen Hjärnkoll Jönköpings län Slutrapport Slutrapport Föreningen Hjärnkoll Jönköpings län Datum: 2015-06-10 Diarienr: 2015/0164 Bakgrund Projektet Hjärnkoll har i utvärderingarna visat att det går att förändra attityder i vårt samhälle.

Läs mer

Filip Kjellgren Forums kansli

Filip Kjellgren Forums kansli www.transportinnovation.se Filip Kjellgren Forums kansli 2014-05-15 1 Forums medlemmar 2014-05-15 2 Forums mål: Uppnå ett mer hållbart transportsystem, särskilt genom att bryta trenden mellan transporter

Läs mer

Verksamhetsplan för samverkan i Rösjökilen 2013

Verksamhetsplan för samverkan i Rösjökilen 2013 Verksamhetsplan för samverkan i Rösjökilen 2013 2 Innehållsförteckning INLEDNING..................................................... 3 VISION........................................................ 3

Läs mer

Slutrapport. Namn: Christer Oscarsson Roll i projektet: Projektägare / Ordf. i Främjandet. Telefon: E-post:

Slutrapport. Namn: Christer Oscarsson Roll i projektet: Projektägare / Ordf. i Främjandet. Telefon: E-post: Slutrapport 1. Allmänna uppgifter vilket projekt redovisas? Datum (ÅÅÅÅ-MM-DD) 2011-02-14 Projektnamn Lokal Utvecklingsplan Hälleviksstrand Journalnummer 2010-5891 Diarienummer TM074 Stödmottagare/projektägare

Läs mer

Slutrapport för projekt Etablering av Servicecenter Sörmland

Slutrapport för projekt Etablering av Servicecenter Sörmland SLUTRAPPORT 1 (7) Slutrapport för projekt Etablering av Servicecenter Sörmland Innehåll Sammanfattning beskrivning värde (uppnått jämfört med förväntat) resultat jämfört med projektmål Erfarenheter och

Läs mer

Vad är Entrepreneur Sthlm? Varför?

Vad är Entrepreneur Sthlm? Varför? Vad är Entrepreneur Sthlm? Entrepreneur Sthlm är ett gemensamt initiativ av Länsstyrelsen i Stockholms län, ALMI Företagspartner Stockholm, Innovationsbron och Stockholm Business Region Development. Satsningen

Läs mer

Om arbetet med Mölndal stads trafikstrategi

Om arbetet med Mölndal stads trafikstrategi Om arbetet med Mölndal stads trafikstrategi Ulf Bredby Hur reser vi i Mölndal idag? Procentuell utveckling Vi blir fler i Mölndal, men vi verkar inte göra fler bilresor 35% 30% 25% 20% 15% Biltrafik

Läs mer

Förstudie hållbart resande

Förstudie hållbart resande Förstudie hållbart resande Resande i vår region Transporterna står för 37 procent av de totala utsläppen i regionen. Ungefär hälften av alla bilresor är kortare än fem kilometer och många skulle kunna

Läs mer

Rapport Ekoökningar i skola och omsorg Diarienummer: Projektnummer: 385

Rapport Ekoökningar i skola och omsorg Diarienummer: Projektnummer: 385 Rapport 2011 Ekoökningar i skola och omsorg Diarienummer:19-13902-10 Projektnummer: 385 Ekoökningar i skola och omsorg Diarienummer: 19-13902-10 Projektnummer: 385 Rapport för stöd till insatser på livsmedelsområdet

Läs mer

Lägesrapport. Sökande Utvecklingsbolaget MittDalarna AB. Projektnamn Livskraftigt företagande. Åtgärd 1.2 Bilaga nr.(till ansökan om utbetalning) 1

Lägesrapport. Sökande Utvecklingsbolaget MittDalarna AB. Projektnamn Livskraftigt företagande. Åtgärd 1.2 Bilaga nr.(till ansökan om utbetalning) 1 Lägesrapport Projektnamn Livskraftigt företagande Sökande Utvecklingsbolaget MittDalarna AB Ärende ID 27459 Tidsperiod 1/1-08 31/3-08 Rapport nr. 1 Åtgärd 1.2 Bilaga nr.(till ansökan om utbetalning) 1

Läs mer

Överenskommelse mellan idéburna sektorn i Halland och Region Halland

Överenskommelse mellan idéburna sektorn i Halland och Region Halland Överenskommelse mellan idéburna sektorn i Halland och Region Halland 2008 undertecknades en nationell överenskommelse mellan regeringen, Sveriges kommuner och Landsting och organisationer från den idéburna

Läs mer

Industriell plattform för leverantörer

Industriell plattform för leverantörer Industriell plattform för leverantörer Handlingsplan 2013-2015 Beslutad 2013-06-04 Bilagor: 1. Aktivitetsplan inkl. tidsplan och ansvarsfördelning 2. Budget 3. Riskanalys Bakgrund Handlingsplanen tar sin

Läs mer

Götenemallen Datoriserat projektstöd för dokumentation av samverkansprojekt

Götenemallen Datoriserat projektstöd för dokumentation av samverkansprojekt Götenemallen Datoriserat projektstöd för dokumentation av samverkansprojekt Projekt inom ramen för Stimulansmedel Rådet för Trygghet och Folkhälsa Projektnamn och datum Kontaktperson: Telefon: Projektstöd

Läs mer

Preliminär slutrapport: Förstudie om att få med avfallshanteringen i samhällsplaneringen. Boverkets dnr: 14-71-1057 1057

Preliminär slutrapport: Förstudie om att få med avfallshanteringen i samhällsplaneringen. Boverkets dnr: 14-71-1057 1057 Preliminär slutrapport: Förstudie om att få med avfallshanteringen i samhällsplaneringen Boverkets dnr: 14-71-1057 1057 Projektansvarig 1 : Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad. Adress 1 : Box 123, 424

Läs mer