Veronika Augustsson. RFSL Norrköpings medlemstidning. Nummer Sida 1 Redaktör & ansvarig utgivare. Veronika Augustsson

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Veronika Augustsson. RFSL Norrköpings medlemstidning. Nummer 6 2006 Sida 1 Redaktör & ansvarig utgivare. Veronika Augustsson"

Transkript

1 Sida 1 Redaktör & ansvarig utgivare Veronika Augustsson Styrelsen har ordet... 1 Sommarkampanjen... 2 Brännboll och beachfest.. 3 Vad betyder klubben... 4 Fakta om STI... 5 Närståendeadoption Månadens profil... 8 Kalender sep/okt Sexuellt överförbara sjukdomar Gonorré... 7 Hepatit B... 8 Herpes... 3 Hiv... 1 Klamydia... 9 Kondylom Syfilis... 9 Styrelsen har ordet Vi vill börja med att tacka alla medlemmar som närvarade vid vårt medlemsmöte lördagen den 26 augusti. Det är roligt att så många kom! Den viktigaste frågan som diskuterades var RFSL Norrköpings vara eller icke-vara. Som de flesta av er säkert redan vet är vår ekonomi minst sagt ansträngd och det är fortfarande tveksamt om vi på sikt kommer att kunna hålla föreningen vid liv. Det krisiga läget till trots så var det med enhällig majoritet som beslutet togs att vi ska kämpa med alla krafter för överlevnad. Ingen vill ge upp, föreningen betyder alldeles för mycket för många människor. Ett RFSL Norrköp ing behövs som m otvikt m ot d en annars rådande heteronormen! Det är också viktigt att komma ihåg att det mesta går att ordna om bara viljan och engagemanget finns, och det är något vi faktiskt har i föreningen. Några av våra styrelsemedlemmar har av olika skäl avsagt sig sina uppdrag och därför var en annan punkt på mötet att göra kompletterande fyllnadsval. Vi hälsar Niklas och Ted välkomna som ordinarie ledamöter, och Jenny, Per och Sofia som suppleanter. Nu kör vi järnet och får den här föreningen på fötter igen! Veronika Augustsson RFSL Norrköpings medlemstidning Sexuellt överförbara sjukdomar (STI) I det här numret av Spegeln uppmärksammar vi RFSL:s arbete med att motverka spridningen av sexuellt överförbara sjukdomar (STI). På sidan 5 hittar du en längre artikel om STI. Lite här och var hittar du små faktarutor (med dubbla kantlinjer) om lika sjukdomar. Det finns en metod som skyddar ganska bra mot samtliga dessa sjukdomar: använd kondom! (Informationen om dessa sjukdomar har vi hämtat från RFSL:s broschyr Colour of Love.) Hiv är ett så kallat retrovirus. Det betyder att det lagras i cellens arvsmassa. Viruset finns framför allt i sädesvätska, slidsekret och blod. Hiv kan överföras om du har anala eller vaginala samlag utan kondom. Det är också möjligt att smittas om du suger kuk, blir avsugen, slickar fitta eller blir slickad även om det är mycket ovanligt. Som narkoman kan du även få eller ge smitta genom att ni använder samma spruta. Du kan märka att du är smittad med hiv om några veckor efter smittotillfället får feber, ont i halsen, svullna och ömma lymfkörtlar eller utslag på framför allt överkroppen. Om du misstänker att du är smittad ska du testa dig. De allra flesta om smittats med hiv får inga besvär förrän efter flera år. Du kan testa dig för hiv genom att ta ett blodprov i armen. Provsvaret bedöms som helt säkert 12 veckor efter smittotillfället. Provtagning är gratis.

2 Sida 2 Sommarkampanjen vad vet vi om gamla tanters sexvanor? Vår sommarkampanj är nu avslutad för i år. Vi har varit ute och delat ut säkert sexmaterial i så olika sammanhang som, för att ta bara några exempel, utomhusbio, augustifestival och rockslottet i Finspång. Det har spridits ungefär kondomer till folket och förhoppningsvis har det räddat åtminstone några från klamydia, gonorré, hiv eller någon annan sexuellt överförbar infektion. Bara genom att som RFSL:are vistas ute på stan i offentliga sammanhang utförs en politisk handlig. Det gör RFSL och HBT-personer synliga i ett samhälle där vi annars så ofta osynliggörs. Att finnas ute bland människor och öppna upp för dialog kan på sikt leda till attitydförändringar som så väl behövs. Fördomar mot HBT-personer måste bekämpas! I arbetet med sommarkampanjen stöter man ibland även på sina egna fördomar om människors sexualitet, vilket i bästa fall ger en möjlighet till omvärdering och personlig utveckling. Många förutfattade meningar ställs på sin spets till exempel genom vem eller vilka vi törs gå fram till och ge en kondom. När vi mött unga människor, eller kanske framför allt ung killar, så har det av de flesta av oss uppfattats som självklart att dela ut säkert sex material. Varför? Alla ungdomar vill ha sex och är intresserade. Eller, är det så? Törs vi gå fram till gamla tanter och ge dem kondomer och törs tanten ta emot? Där har det inte varit lika självklart och RFSL Norrköpings medlemstidning detta är naturligtvis en spegling av våra förutfattade meningar. Vad vet vi egentligen om gamla tanters sexvanor? På liknande sett har fler olika grupper utkristalliserats där det finns en osäkerhet om det överhuvudtaget är okej att lyfta ämnet säkert sex och dela ut kondomer. Hur är det till exempel med en utländsk kvinna i slöja, handikappade människor, eller barnfamiljer? Törs vi ge en flata en kondom eller är vi rädda att hon ska tro att vi tar förgivet att hon är heterosexu ell? Kan en flata vilja ha en kondom? Många frågor har dykt upp hos oss som arbetat med kampanjen vilket har lett till många roliga diskussioner. Givetvis har vi försökt undvika att bli styrda av våra egna fördomar. Vi har gett kondomer både till flator, barnfamiljer, handikappade, utländska kvinnor i slöjor och gamla tanter. Anekdoter från kampanjarbetet säger att den vanligaste reaktionen från tanter som fått kondomer är att hon glatt tagit emot med kommentaren Jag kan ju ge den till mitt barnbarn. Om barnbarnen verkligen fått kond o- merna eller om den gamla tanten använt den själv förtäljer inte historien. Sanningen ligger i den gamla tantens privatliv och det har vi inte inblick i. Stort tack till alla som arbetat i sommarkampanjen! Veronika Augustsson

3 Sida 3 Brännboll och regn om vart annat, men lika kul har vi för det Den 29 juli var det dags för den årliga beachfesten. Men först på tur denna dag var förstås d en trad itionella brännbollen p å him m elstalundsfältet. Där samlades ett trettiotal tävlingssugna deltagare, trots det dåliga vädret. Det blev slå, springa, frivarv, söka skydd och pissblöt. Men roligt hade alla ändå. Under tiden bjöds det på tilltugg från en av våra sponsorer, Coop. Brännbollen höll på från Sedan blev klockan 22 och dörrarna till Seaside slogs upp för alla gäster och medlemmar, för då var det dags att mingla, dansa, dricka, och bli blöt för nu var det beachfest! Det var över sjuttio personer den kvällen nere på Seaside. Det var en bra mixning på folket; alla hade nog skitskoj, rent ut sagt! Men just när de flesta trodde att nu har festen nått sin maxgräns, så var det dags för den årliga Ms and Mr Wet T-shirt. Även denna gång var det många som ville delta från både tjejernas och killarnas sida. Segrare i denna tävling blev Tina Grentzelius och Wonsa Choi. Herpes orsakas av ett virus och uppträder som blåsor. Viruset förekommer i flera former. En av dessa finns ofta på läpparna, en annan främst på könsorganen. Under senare år har dock läppviruset blivit allt vanligare även på könsorganen. Herpes är en vanlig infektion och mellan procent av den vuxna befolkningen har herpes i underlivet och procent på munnen. Smitta överförs när virusutbrottet börjar och sedan via den vätska som finns i blåsorna. Om du eller din partner har utslag av herpes på läpparna bör ni undvika att kyssas eller ha oralsex. Läppherpes kan överföras till könsorganen och underlivsherpes kan överföras till läpparna. Virus kan även överföras då man inte har några symtom. Herpes börjar med en liten, kliande fläck. Därefter bildas små vätskefyllda blåsor som snabbt brister och lämnar vätskefyllda sår. Besvär uppstår någon eller några veckor efter det att du smittats men det kan också ta lång tid innan de första blåsorna kommer. Vid en förstagångsinfektion kan man få spridda blåsor, sår, feber och allmän sjukdomskänsla. Nya utbrott som är mindre och kortvarigare, kommer oftast på samma ställe eller i angränsade områden. Utbrotten avtar med åren. Endast procent av dem som har herpesvirus i könsområdet får symptom. Diagnos ställs i samband med undersökning. Blåsor och sår har oftast ett visst utseende. Herpesinfektionen ska alltid säkerställas med ett virusprov. Detta kan tas från blåsa eller sår samt ibland även via blodprov. Det finns ännu inget sätt att bota herpes. Vissa läkemedel kan dock mildra symtomen och förkorta besvären. Vid det första herpesutbrottet kan man söka läkare för diagnos och behandling. Herpes påverkar varken fruktsamhet eller graviditet och risken att smitta barnet under en graviditet är mycket liten, men kan ske om kvinnan smittas för första gången under graviditeten. Om mamman har ett pågående utbrott i samband med förlossningen vidtas åtgärder för att skydda barnet.

4 Sida 4 Vad betyder klubben för dig? Allt som görs och händer nere på klubben ska beröra även dig som medlem, för du har lika mycket rätt till åsikter om klubben och att vara där som någon annan medlem. Vi medlemmar måste alla hjälpas åt både när de gäller att jobba på fester, att utveckla föreningen och att komma ner och visa att vi finns. Vad tycker du ska förändras eller förbättras för att just du ska vilja komma ner, förbli medlem eller för att bli medlem? Att Seaside håller sig flytande på oss medlemmar kan inte komma som någon direkt nyhet, men att stödmedlemskap finns, kanske kan vara en? Stödmedlemskap är precis vad det låter man stödjer klubben genom att bli medlem, Har du många vänner som inte är medlemmar, se till att dem blir stödmedlemmar. Eller fråga alla eller bara någon i familjen och släkten, för varje medlemskap går en del av avgiften raka vägen till klubbens kassa. För en tid sedan befann sig klubben i en djup kris och den är inte helt över än. Men efter krismötet har mycket förbättras och några saker ska bli ännu bättre. Medlemsregistret har setts över och uppdaterats, Webb-Niklas har tagit över vår hemsida och där finns nu inget att klaga på! Allt som man behöver bli uppdaterad på står där. Det nedgångna lokalgolvet, har målats om. Dj-båset ska inom kort göras om, likaså ska garderoben vid entrédörren bli totalrenoverad. Så de som inte varit på Seaside på väldigt länge kommer tro dem gått fel Festlagen har i alla tider haft medlemmar som kommer och går, men det finns hela tiden några som vill hjälpa till, vilket är roligt och bra, för u tan oss m ed lem m ar blir d et inga fester/ pubar eller caféer. Vill du prova eller börja jobba i garderoben, baren eller som dj, så säg till för upplärning får man. Det ska inte vara samma personer som får jobba jämt och vissa aldrig. Man ska inte tro att det är personal och vi andra som är besökare. Nu och flera månader tillbaks så har ungdomarna börjat komma ner igen, och flera gamla medlemmar återses på Seaside och en del nya medlemmar har det blivit också, roligt. Caféerna går bra, har du varit på något ännu? Kom ner det är mycket trevligt, varje onsdag från klockan 18. Den 3/9 kom också söndagscaféerna med filmkväll tillbaka, på försök. Som ni ser det händer hela tiden något och det är inte för sent för någonting. Kom ner och hjälp till du med! För du vill väl ha kvar Seaside?

5 Sida 5 Fakta om sexuellt överförbara infektioner (STI) Kvinnor som har sex enbart har sex med kvinnor anses ofta gå väldigt säkra från STI. Detta är en sanning med modifikation. De få studier som har undersökt denna grupp visar att dessa sjukdomar förekommer mer sällan hos kvinnor som har en lesbisk livsstil än hos kvinnor som har sex med män. Detta innebär dock inte att kvinnor som enbart har sex med andra kvinnor går helt säkra! När det gäller exempelvis syfilis, gonorré och klamydia förefaller smittospridningen bland kvinnor som lever lesbiskt väldigt liten. Däremot herpes och kondylom är inte ovanliga, vilket visar att också kvinnor kan överföra infektioner till varandra sexuellt. Hiv kan överföras sexuellt från en kvinna till en annan via mensblod eller någon annan blödning som kan uppkomma vid sex. Det finns dock väldigt få rapporterade fall av hiv som smittats från en kvinna till en annan genom sexuella kontakter. Förklaringen till detta antas vara att de sextekniker som oftast används mellan kvinnor innebär en m ycket liten risk för hivöverföring. Bland män som har sex med män har det skett en ökning av sexu ellt överförbara infektioner u n- der 2000-talet. Många av dem, men inte alla, går att bota om man behandlar dem i tid. Symtomen är olika och ibland kan d e vara svåra att u p p- täcka. Om man vet med sig att man har utsatt sig själv för en risksituation kan det således finnas anledning till att uppsöka läkare för att vara på den säkra sidan. Även om man är symptomfri och inte besväras av infektionen i nuläget så kan det få negativa konsekvenser i framtiden. Det finns självklart även en risk att man ovetand es sm ittar and ra. Den som har en könssju k- dom löper större risk för hiv-smitta, eller om man har hiv, är risken större att smitta andra. Hiv går inte att bota trots de behandlingar som finns idag, och de negativa konsekvenserna, både medicinska och personliga, av sådana behandlingar är många. För din egen och andras skull är det alltså säkrast att du testar dig. Sexuellt överförbara infektioner som syfilis, gonorré, klamydia och hiv behandlas gratis enligt smittskyddslagen. Och kom ihåg Kondom är en billig livförsäkring! Veronika Augustsson Hit kan du vända dig Om du misstänker att du är smittad av en sexuellt överförbar infektion bör du gå och undersöka dig. Undersökning görs på hud- och könsmottagning, gynekologisk mottagning, vårdcentral eller ungdomsmottagning. Aidsjouren: Linje 59: (stöd och information till unga homo- och bisexuella)

6 Sida 6 Ett barn har kommit till världen Ludvig är endast några veckor gammal när jag träffar honom och hans mammor Mia och Johanna. Under hela vårt samtal ligger Ludvig och sover nöjt och ser ut att vara allmänt tillfreds med livet. Mia och Johanna har länge längtat efter barn och är väldigt glada över att till slut fått tillökning. Ett faktum som dock grumlar tillvaron något är att det än så länge endast är en av dem som juridiskt sett räknas som Ludvigs förälder. Detta medför en viss osäkerhet ifall någonting oförutsett skulle hända. Lu d vig kom till genom insem ination i Finland. Mia är den som burit barnet och räknas då automatiskt som förälder. I Mias och Johannas relation och i deras förhållningssätt till Ludvig uppfattar de sig som mammor båda två. I samhällets ögon är det dock endast Mia som är juridisk förälder. Tanken är att Johanna ska adoptera Ludvig men för att komma dit finns några hinder på vägen. De har sökt kontakt på tingsrätten och sedan fått en kontaktperson på familjerätten och processen har nu påbörjats. Det som krävs för att deras önskemål om adoption ska gå igenom är bevis för att Ludvig kommit till med hjälp av spermadonator. Detta för att försäkra sig om att det inte finns någon biologisk pappa som kan vilja göra ansp råk p å barnet. Det behövs p ersonbevis på båda mammorna och på Ludvig samt ett vigselbevis då det är krav på att paret ingått partnerskap. De behöver också formulera ett personligt brev där orsak till adoptionen motiveras och där det försäkrats att det inte utgått något vederlag mellan parterna. Mia och Johanna har fått höra både från tingsrätt och familjerätt att de är det första paret i hela Östergötland som genom gått en närståendeadoption. De upplever att det har varit svårt att få några klara svar om hur de bör gå tillväga och att kunskapen är alldeles för låg hos de myndighetspersoner som de haft kontakt med. En del har till och med haft svårt att förstå att vi är två kvinnor som vill ha gemensam vårdnad. Det krävde en lång förklaring innan en person förstod att vi är ett lesbiskt par, säger Mia. Innan processen är färdig kommer Johanna som ska adoptera att genom gå en personutredning. Där undersöks ifall det finns missbruksproblematik, kriminalitet eller psykisk sjukdom. Utöver detta kommer också ett hembesök att ske för att undersöka vilken miljö barnet kommer att växa upp i. Johanna och Mia är positivt inställda och tror att adoptionsprocessen kommer att gå bra. Ett problem är dock att det tar ungefär fyra till sex månader innan de får besked och fram till dess befinner de sig i ett ingenmansland. (Forts. på sidan 7)

7 Sida 7 (Forts. från sidan 6) I nuläget har jag bara skyldigheter och inga rättigheter, säger Johanna. Ett exempel på detta är att Mia formellt sett räknas som en ensamstående förälder och har som sådan rätt till underhållsbidrag. Men eftersom Mia och Johanna har registrerat p artnerskap så har Johanna försörjningsplikt. Däremot får inte Mia lämna över några föräldraledighets dagar till Johanna. Om olyckan skulle vara framme och någonting hände Mia så finns det inga garantier att Johanna skulle få behålla Ludvig. I värsta fall skulle Ludvig i stället kunna bli fosterhemsplacerad. Självklart hoppas Mia och Johanna på att allt kommer att gå bra och att adoptionsprocessen endast är en transportsträcka de behöver ta sig igenom. Det är dock mycket praktiska formaliteter som de behöver lägga energi på och det är inte helt lätt att få klara och tydliga svar. Givetvis är det lätt att förstå att detta medför ett visst mått frustration när man som nybildad familj helst av allt bara vill lägga sin energi och sitt fokus på sin nyfödda gosse Westlund som han omnämndes i födelsebeviset. Gonorré orsakas av en bakterie som kan finnas i ditt könsorgan, svalg och ändtarm. Bakterien överförs via anala eller vaginala samlag utan kondom samt om du suger kuk, blir avsugen, slickar fitta eller blir slickad. Gonorré ger oftast besvär men inte alltid. Gonorré kan orsaka flytningar och/eller sveda, smärta i urinrör och underliv. Besvären kommer oftast inom en vecka efter det att du blivit smittad. Om du misstänker att du är smittad bör du testa dig. Prov tas från urinrör, livmodertapp och ändtarm tidigast 4 5 dagar efter det att du smittats. Ibland tas även svalgprov, vilket alltid ska göras om misstanke finns på gonorré och man har haft munsex. Provtagning är gratis. Gonorré behand las m ed antibiotika. Behandling är gratis. De sexpartner som du har haft måste också undersökas och eventuellt behandlas. Veronika Augustsson

8 Sida 8 Månadens profil: Niklas Karlsson Niklas Karlsson, månadens profil, fyllde 30 år i augusti och är sedan slutet av juni singel. Han bestämde sig för att leva som öppet homosexuell så sent som för ett knappt år sedan. Han konstaterar dock att intresset för andra killar börjar redan på lågstadiet. På mellanstadiet blir han kär i sin första kille, även om han inte förstod det då. Så rullar det på: Tjejerna fanns där, men jag blev liksom aldrig kär i dem. Niklas beskriver det som att han föll offer för sina egna fördomar när han inte ens övervägde att han var bög förrän i 19-årsåldern, efter gymnasiet: Jag kan inte vara bög, för jag är ju inte sån. Därefter tog det ytterligare 10 år innan han samlat mod och vågat komma ut ordentligt. Niklas blev medlem i föreningen så sent som i mars i år och började arbeta aktivt i början av sommaren. Trots det har Niklas hunnit ådra sig flera olika uppdrag: ansvarig för webbplatsen, nyligen vald ordinarie ledamot i styrelsen samt också ett begynnande engagemang i pub och festlagen. Jag har alltid haft svårt att låta bli att engagera mig, säger han. Niklas är en flitig besökare på Seaside, så vill du träffa honom in real life har du stor chans att springa på honom där. Niklas Karlsson (som intervjuat sig själv) Hepatit B är ett virus som sprids via sädesvätska, slidsekret samt blod och kan orsaka inflammation i levern. Viruset sprids vid oskyddat sex, det vill säga samlag (både vaginala och anala). Om du är narkoman kan du få hepatit B om du delar spruta med någon smittad. Oftast får du inga besvär alls. Får du symptom kan de visa sig 3 6 veckor efter smitta. Symptomen kan vara illamående, feber, kräkningar och så småningom gulhet i huden. Ibland kan symtomen visa sig först efter en längre tid med trötthet, klåda på kroppen, gula ögonvitor och dålig aptit. Du kan vara smittad och smittsam utan att ha märkt av några symptom. Om du misstänker att du är smittad med hepatit B ska du testa dig. Test för hepatit B görs genom ett blodprov i armen. Blodprov kan också visa om levern har tagit skad a av infektionen. Provtagning är gratis. Du kan vaccinera dig emot hepatit B. Akut vid ny smitta kan man ge vaccin och immunglobulin för att hämma infektionens utbrott. Det finns ingen bra behandling mot hepatit B, men infektionen läker ofta av sig själv efter ett par månader. De sexpartner som du har haft måste undersökas. Cirka fem procent u tvecklar kronisk leverinflammation vilken kan förorsaka levercancer.

9 Sida 9 Syfilis orsakas av en bakterie. Det är en ovanlig könssjukdom bland unga i Sverige men den har ökat under de senaste åren. Bakterien är mycket smittsam och smittar vid sexuell kontakt. Har du smittats med syfilis kan det hända att du inte får några besvär alls. Vanligen uppkommer sår (som inte gör ont) på de ställen där bakterien trängde in i din kropp; på penis, i slida, ändtarm men även i munhåla, på tunga och på läppar. Såren försvinner efter några veckor men syfilisbakterien finns kvar. Efter några månader visar sig syfilis genom utslag på kroppen, senare även ledsmärtor, feber, trötthet och/eller håravfall. Om du misstänker att du är smittad ska du testa dig. Bakterien kan upptäckas i sårvätskan samt via blodprov. Du kan testa dig för syfilis genom blodprov tidigast fyra veckor efter smittotillfället. Syfilis behandlas med penicillininjektioner. Behandlingen är gratis. De sexpartner som du har haft m åste u nd ersökas och eventu ellt behandlas. Syfilis som inte behandlas kan ge skador på hjärta, kärl, nervsystemet och hjärna. Sjukdomen kan också överföras från mor till barn under graviditet och ge fostret dödliga skador. Klamydia orsakas av en bakterie. Det är en mycket vanlig könssjukdom bland ungdomar/ unga vuxna i Sverige och i andra länder. Bakterien kan finnas i urinröret, livmoderhalsen och ändtarmen. Klamydia smittar genom anala eller vaginala samlag utan kondom. Det är vanligt att klamydiainfektion inte alls ger dig några besvär. Du kan därför smitta andra utan att veta om det. Klamydia kan ge ökad e och illalu ktand e flytningar och/eller sveda när man kissar. Kvinnor kan också få blödningar mellan menstruationerna och män kan få svullnader eller värk i pungen. Du bör testa dig om du har haft sex utan kondom. Ofta räcker det med ett vanligt urinprov. Hos kvinnan kombineras detta oftast med prov från livmodertapp/slida. Klamydia kan hos mannen också spåras genom att man tar ett bakterie prov från urinröret.

10 Kalender september oktober Nummer Sida 10 Fredag 1 september Pub Söndag 3 september Café Filmkväll Onsdag 6 september Lördag 9 september Fantasy Outfit Onsdag 13 september Fredag 15 september Pub Onsdag 20 september Lördag 23 september Nattklubb Onsdag 27 september Fredag 29 september Pub Söndag 1 oktober Café Filmkväll Onsdag 4 oktober Lördag 7 oktober Nattklubb Onsdag 11 oktober Fredag 13 oktober Pub Onsdag 18 oktober Lördag 21 oktober Nattklubb Onsdag 25 oktober Fredag 27 oktober Pub Kondylom orsakas av vårtvirus och är en vanlig infektion, särskilt bland unga. Kondylom smittar vid oskyddat sex och i första hand via samlag, men viruset kan också överföras via fingrar som kommer i kontakt med slemhinnor samt vid gnuggning hud till hud, till exempel i könshårsområdet. Oftast får du inga andra besvär än att du ser eller känner vårtorna. Vårtorna kan sitta både på och runt könsorganen samt runt ändtarmsöppningen. Vårtorna kan vara flikiga och växa i klasar eller små och platta, ibland svåra att se. Vårtorna kan leda till sprickbildning i slemhinnan och ge klåd a eller sved a. Irritation och sm åblödningar kan uppstå vid samlag. Det finns inga laboratorietest som visar om man har kondylomvirus. Oftast kan vårtorna upptäckas vid en undersökning. För att få bort vårtorna kan de penslas med virusdödande ämne. Ett annat sätt är att vårtorna tas bort med brännpenna eller genom frysning. Även u tan behand ling självläker oftast infektionen, ibland inom ett halvår, m en d et kan också ta flera år. Obehandlade kondylom kan i vissa fall leda till långvariga besvär i hud- och slemhinnor. Vissa typer av det virus som orsakar kondylom kan ge cellförändringar på livmodertappen.

Tråkigheter i trumpeten När fel saker rör sig mellan benen. Oops! RFSL om könssjukdomar

Tråkigheter i trumpeten När fel saker rör sig mellan benen. Oops! RFSL om könssjukdomar Tråkigheter i trumpeten När fel saker rör sig mellan benen Oops! RFSL om könssjukdomar ONT I HALSEN. Du avfärdar det som en vanlig halsinfektion. Men om det känns som taggtråd i urinröret när du kissar,

Läs mer

Tråkigheter i trumpeten När fel saker rör sig mellan benen. Oops! RFSL om könssjukdomar

Tråkigheter i trumpeten När fel saker rör sig mellan benen. Oops! RFSL om könssjukdomar Tråkigheter i trumpeten När fel saker rör sig mellan benen Oops! RFSL om könssjukdomar ONT I HALSEN. Kan avfärdas som en vanlig halsinfektion. Men om det också känns som taggtråd i urinröret när man kissar

Läs mer

Vad ar klamydia? hur vanligt ar klamydia? ar klamydia farligt?

Vad ar klamydia? hur vanligt ar klamydia? ar klamydia farligt? Vad ar klamydia? Klamydia orsakas av en bakterie som smittar via oskyddade samlag. Det gäller inte bara vaginala samlag, du kan också bli smittad genom munsex och anala samlag och infektionen kan spridas

Läs mer

Har du koll. på sexuellt överförbara sjukdomar?

Har du koll. på sexuellt överförbara sjukdomar? Har du koll på sexuellt överförbara sjukdomar? Broschyren ges ut av smittskyddsenheten i Landstinget i Uppsala län som information för ungdomar och vuxna. Fler broschyrer kan beställas från uppsala.smittskyddslakaren@lul.se.

Läs mer

Information: hiv och STI

Information: hiv och STI Information: hiv och STI Smittskyddslagen För att förhindra spridningen av infektioner som är farliga för allmänheten finns i Sverige en speciell lag för vissa smittsamma infektioner. Den heter smittskyddslagen

Läs mer

Kvinnor emellan är en broschyr som handlar om STI och andra underlivsbesvär som kvinnor som har sex med kvinnor kan ha eller kan få.

Kvinnor emellan är en broschyr som handlar om STI och andra underlivsbesvär som kvinnor som har sex med kvinnor kan ha eller kan få. Kvinnor emellan Kvinnor emellan är en broschyr som handlar om STI och andra underlivsbesvär som kvinnor som har sex med kvinnor kan ha eller kan få. Njutning Sex är njutning och lust, kåthet och avkoppling.

Läs mer

KONDOM. Kondom är det enda preventivmedel som skyddar både mot könssjukdomar och oönskade graviditeter.

KONDOM. Kondom är det enda preventivmedel som skyddar både mot könssjukdomar och oönskade graviditeter. PREVENTIVMEDEL 866 KONDOM Kondom är det enda preventivmedel som skyddar både mot könssjukdomar och oönskade graviditeter. Kondomfabriken https://www.youtube.com/watch?v=g53iia-gnkg P-PILLER KVINNLIGA KÖNSHORMONER

Läs mer

KÖNSSJUKDOMAR. Hiv-stiftelsen / Hiv-stödcentralen

KÖNSSJUKDOMAR. Hiv-stiftelsen / Hiv-stödcentralen KÖNSSJUKDOMAR Hiv-stiftelsen / Hiv-stödcentralen SEXUELL HÄLSA Kärlek, sexualitet och sex hör till människans liv. Den sexuella hälsan är en viktig del av ens hälsa och livskvalitet. Alla har rätt att

Läs mer

Bara för män. Allt om säkrare sex

Bara för män. Allt om säkrare sex Bara för män Allt om säkrare sex innehåll 4 Förord 8 Vanliga missförstånd och fördomar om hiv 9 13 sjukdomar som smittar vid sex 10 PRIMÄR HIVINFEKTION virus 12 HEPATIT A GULSOT virus 14 HEPATIT B GULSOT

Läs mer

frihet, lust & njutning

frihet, lust & njutning Sex, frihet, lust & njutning De medicinska aspekterna har granskats av Anders Karlsson, Venhälsan och Susanne Gullack Flyrén, rfsu-kliniken rfsl ungdom 2009, 2011 form zie Sex kan vara jättehärligt och

Läs mer

Patientinformation. Herpes i underlivet. (genital herpes/könsherpes) Södra Älvsborgs Sjukhus. Hud- och STD-klinik

Patientinformation. Herpes i underlivet. (genital herpes/könsherpes) Södra Älvsborgs Sjukhus. Hud- och STD-klinik Patientinformation Herpes i underlivet (genital herpes/könsherpes) Södra Älvsborgs Sjukhus Hud- och STD-klinik Herpes i underlivet Herpes i underlivet orsakas av ett virus: Herpes simplex, som förekommer

Läs mer

frihet, lust & njutning

frihet, lust & njutning sex, frihet, lust & njutning De medicinska aspekterna har granskats av Anders Karlsson, Venhälsan och Susanne Gullack Flyrén, rfsu-kliniken rfsl ungdom 2009 form *zie* Sex kan vara jättehärligt och innebära

Läs mer

VADVARJE KILLE BÖR VETA

VADVARJE KILLE BÖR VETA Box 350 10126 Stockholm 08 7360211 hivkansli@rfsl.se www.rfsl.se produktionsdatum: september 2000 VADVARJE KILLE BÖR VETA Säkrare sex för män som har sex med män VAD ÄR OSÄKER SEX? Osäker sex är analsex

Läs mer

Patientinformation. Klamydiainfektion. Södra Älvsborgs Sjukhus. Hud- och STD-klinik

Patientinformation. Klamydiainfektion. Södra Älvsborgs Sjukhus. Hud- och STD-klinik Patientinformation Klamydiainfektion Södra Älvsborgs Sjukhus Hud- och STD-klinik Klamydia en mycket vanlig könssjukdom Infektion med klamydia är mycket vanligt. Klamydia smittar främst sexuellt. Klamydiainfektion

Läs mer

Patientinformation. Gonorré. Södra Älvsborgs Sjukhus. Hud- och STD-klinik

Patientinformation. Gonorré. Södra Älvsborgs Sjukhus. Hud- och STD-klinik Patientinformation Gonorré Södra Älvsborgs Sjukhus Hud- och STD-klinik Gonorré en sexuellt överförbar infektion Gonorré förekommer i Sverige, men är vanligare i vissa andra länder. Gonorré kan infektera

Läs mer

frågor och svar om klamydia.

frågor och svar om klamydia. 29 frågor och svar om klamydia. En informationsskrift från Socialstyrelsen och RFSU. Bakgrund Klamydiainfektion bland ungdomar och unga vuxna har ökat under de senaste åren. De flesta unga människor har

Läs mer

Män som har sex med män MSM

Män som har sex med män MSM Män som har sex med män MSM Definition: Män som har sex med män (MSM) är en samlingsbeteckning på män som har sexuellt umgänge med andra män (oberoende av sexuell läggning). Begreppet omfattar därmed män

Läs mer

Information om hiv. och var du kan testa dig i Värmland

Information om hiv. och var du kan testa dig i Värmland Information om hiv och var du kan testa dig i Värmland Allmänt Om man smittas med hiv, humant immunbristvirus, börjar en särskild sorts vita blodkroppar som man har i blodet att förstöras. Dessa vita blodkroppar

Läs mer

Hiv och Hepatit. Information till dig som injicerar narkotika

Hiv och Hepatit. Information till dig som injicerar narkotika Hiv och Hepatit Information till dig som injicerar narkotika 1 Informationsmaterialet är framtaget av och kan beställas från Smittskydd Stockholm Stockholms Läns Landsting. 08-737 39 09 registrator@smittskyddstockholm.se

Läs mer

HEPATIT. Behöver du testa dig? Det finns behandling!

HEPATIT. Behöver du testa dig? Det finns behandling! C HEPATIT Behöver du testa dig? Det finns behandling! Denna broschyr är framtagen av Smittskydd Stockholm i Stockholms läns landsting 2017 Tryckt på tryckeriet Landstingsstyrelsens förvaltning C HEPATIT

Läs mer

Grundutbildning STI-smittspårning 150526 HIV. Per Hagstam Smittskydd Skåne

Grundutbildning STI-smittspårning 150526 HIV. Per Hagstam Smittskydd Skåne Grundutbildning STI-smittspårning 150526 HIV Per Hagstam Smittskydd Skåne Vad är HIV (humant immunbrist virus)? Retrovirus Lagras i kroppens arvsmassa Läker inte ut spontant Relativt låg smittsamhet Sjukdom

Läs mer

Patientinformation. Kondylom. Södra Älvsborgs Sjukhus. Hud- och STD-klinik

Patientinformation. Kondylom. Södra Älvsborgs Sjukhus. Hud- och STD-klinik Patientinformation Kondylom Södra Älvsborgs Sjukhus Hud- och STD-klinik Kondylom en vanlig könssjukdom Kondylom är könsvårtor som orsakas av vårt-virus. Det kan ta från två till sex månader, eller upp

Läs mer

Vad är hiv? Hiv är ett virus som förstör kroppens immunförsvar. Det betyder att du lättare kan få sjukdomar om du har hiv.

Vad är hiv? Hiv är ett virus som förstör kroppens immunförsvar. Det betyder att du lättare kan få sjukdomar om du har hiv. Vad är hiv? I den här broschyren får du information om hiv. Informationen är både till dig som har hiv och till dig som inte har hiv. Den är också till dig som inte vet om du har hiv. Hiv är ett virus

Läs mer

Råd och fakta om. Sexuellt överförda infektioner

Råd och fakta om. Sexuellt överförda infektioner Råd och fakta om Sexuellt överförda infektioner Folkhälsomyndigheten Råd och fakta om sexuellt överförda infektioner Sjätte reviderade upplagan, första tryckningen 2014 Denna titel kan beställas från:

Läs mer

VAD ÄR BRA SEX FÖR DIG?

VAD ÄR BRA SEX FÖR DIG? KORT OM SEX VAD ÄR BRA SEX FÖR DIG? Vår sexualitet ger oss möjlighet till fantastiska upplevelser. Vi kan ha sex av en mängd olika skäl: närhet, lust, kåthet, kärlek, passion, ömhet, spänning och nyfikenhet.

Läs mer

Vad är hiv? Men hiv och aids är inte samma sak. Mediciner gör att du som har hiv kan leva ett långt liv och må bra.

Vad är hiv? Men hiv och aids är inte samma sak. Mediciner gör att du som har hiv kan leva ett långt liv och må bra. Vad är hiv? I den här broschyren får du information om hiv. Informationen är både till dig som har hiv och till dig som inte har hiv. Den är också till dig som inte vet om du har hiv. Du kan få eller ge

Läs mer

Råd och fakta om. Sexuellt överförda infektioner

Råd och fakta om. Sexuellt överförda infektioner Råd och fakta om Sexuellt överförda infektioner Folkhälsomyndigheten Råd och fakta om sexuellt överförda infektioner Sjätte reviderade upplagan, andra tryckningen 2014 Denna titel kan beställas från: Folkhälsomyndighetens

Läs mer

RÅD OCH FAKTA OM Sexuellt överförda infektioner

RÅD OCH FAKTA OM Sexuellt överförda infektioner tart RÅD OCH FAKTA OM Sexuellt överförda infektioner 1 Förord Den här broschyren ger kunskap om hur du kan ha sex på ett säkrare sätt och därmed skydda dig mot sexuellt överförda infektioner. Klamydia

Läs mer

Spegeln. RFSL Norrköpings medlemstidning. Nummer 4-2006 Sida 1 Redaktör & ansvarig utgivare Veronika Augustsson veronika.augustsson@norrkoping.rfsl.

Spegeln. RFSL Norrköpings medlemstidning. Nummer 4-2006 Sida 1 Redaktör & ansvarig utgivare Veronika Augustsson veronika.augustsson@norrkoping.rfsl. Sida 1 Redaktör & ansvarig utgivare Veronika Augustsson veronika.augustsson@norrkoping.rfsl.se Styrelsen har ordet... 1 Lavinartad spridning...1 Samkönat partnervåld... 1 Rockfesten... 2 HBT-filmtävlingen

Läs mer

VEM TAR VEM? RFSL om sex för dig som är ung

VEM TAR VEM? RFSL om sex för dig som är ung VEM TAR VEM? RFSL om sex för dig som är ung UNG & VÄLDIGT PÅ..? Tjej träffar gosig grabb. Grabb träffar kille. Kille råkar strula med söt tjej som just blivit ihop med en annan tjej. Pröva sin sexualitet.

Läs mer

Vad är hiv? Hur märks hiv? Testa dig här! Tystnadsplikt. Anonymitet

Vad är hiv? Hur märks hiv? Testa dig här! Tystnadsplikt. Anonymitet Vad är hiv? Hiv är ett virus som förstör kroppens immunförsvar. Immunförsvaret skyddar mot infektioner, förstörs det blir man sjuk. Hivinfektionen är en långsam sjukdomsprocess. Man kan känna sig frisk

Läs mer

Jag var 20 år när jag smittades av HIV Lärarhandledning

Jag var 20 år när jag smittades av HIV Lärarhandledning Jag var 20 år när jag smittades av HIV Lärarhandledning Vision: Ambitionen med Medix filmer är att fler elever ska uppfylla en större del av målen för årskursen. Alla elever har olika inlärningsstilar.

Läs mer

Denna broschyr producerades av

Denna broschyr producerades av Denna broschyr producerades av Lust på resan Det är härligt att resa! Nya platser, nya upplevelser och nya bekantskaper. Det är spännande och berikande. Vare sig du reser i arbete eller för nöjes skull

Läs mer

Allt du behöver veta om hiv - på en halvtimme. Texter till PowerPoint-presentation.

Allt du behöver veta om hiv - på en halvtimme. Texter till PowerPoint-presentation. Allt du behöver veta om hiv - på en halvtimme. Texter till PowerPoint-presentation. Folkhälsomyndighetens kampanj om hiv har som motto Hiv idag är inte som hiv igår. Syftet med kampanjen är att öka kunskapen

Läs mer

Klamydia ökar. Tänkbara orsaker kan vara:

Klamydia ökar. Tänkbara orsaker kan vara: Klamydia ökar Tänkbara orsaker kan vara: Förlängd ungdomstid Fler antal partners Mer tillåtande attityd till tillfälliga sexuella förbindelser KK och vänskap sexpartner på kontrakt och sex för vänskaps

Läs mer

Inläsningsfrågor inför prov, åk 8 Sex, samlevnad, befruktningen och fostrets utveckling

Inläsningsfrågor inför prov, åk 8 Sex, samlevnad, befruktningen och fostrets utveckling Inläsningsfrågor inför prov, åk 8 Sex, samlevnad, befruktningen och fostrets utveckling Du ska kunna: 0. Hur du skulle göra om du behövde prata med sjukvården om något som har med sex och samlevnad att

Läs mer

STI, hiv och kondomer. STI, hiv och kondomer

STI, hiv och kondomer. STI, hiv och kondomer STI, hiv och kondomer 1 Checklista Allmänt om STI Kondom som skydd mot klamydia och hiv Kondomkunskap Kondomhaveri Fakta om hiv och STI Fakta Allmänt om STI STI ger oftast inga symptom, du kan bära på

Läs mer

Om livmoderhalscancer, cellförändringar, kondylom och Gardasil.

Om livmoderhalscancer, cellförändringar, kondylom och Gardasil. Om livmoderhalscancer, cellförändringar, kondylom och Gardasil. Den kvinnliga anatomin Äggledare Äggstock Livmoder Livmoderhals Livmodertapp Slida 1. Livmodertappen är känslig Området kring livmoderhalsen

Läs mer

Syfte. Pedagogiskt Centrum. Speltid. Antal deltagare. Målgrupp. Ämnesområde. Spelmiljö. Layout och bearbetning

Syfte. Pedagogiskt Centrum. Speltid. Antal deltagare. Målgrupp. Ämnesområde. Spelmiljö. Layout och bearbetning HIV-spridning 1 Pedagogiskt Centrum GR Utbildning - Pedagogiskt Centrum syftar till att utveckla, utbilda och genomföra verksamhet med den upplevelsebaserade pedagogiken som verktyg och förhållningssätt.

Läs mer

Klamydiamåndagen i Västra Götaland 2010

Klamydiamåndagen i Västra Götaland 2010 Klamydiamåndagen i Västra Götaland 2010 Sammanställning av provtagningsblanketter och väntrumsenkäter Klara Abrahamsson Hivprevention i Västra Götaland Oktober 2010 Klamydiamåndagen i Västra Götaland 2010

Läs mer

Malin Grundström Projektledare, Colour of Love RFSL Ungdom.

Malin Grundström Projektledare, Colour of Love RFSL Ungdom. Malin Grundström Projektledare, Colour of Love RFSL Ungdom malin@rfslungdom.se Att vara ung hbtq-person och besöka ungdomsmottagningen - En rapport om hbtq-kompetent bemötande och tillgänglighet kring

Läs mer

SEXUALUNDERVISNING PÅ LÄTTARE SVENSKA Lektionsunderlag

SEXUALUNDERVISNING PÅ LÄTTARE SVENSKA Lektionsunderlag SEXUALUNDERVISNING PÅ LÄTTARE SVENSKA Lektionsunderlag 1 INNEHÅLL Om lektionsunderlaget 4 Ord om sexualitet 5 Kropp och sex 47 Berättelser och exempel 105 Övrigt material 209 OM LEKTIONS UNDERLAGET I detta

Läs mer

Publicerat för enhet: Kuratorsmottagning Uddevalla sjukhus; Kuratorsmottagning Norra Älvsborgs Länssjukhus Version: 8

Publicerat för enhet: Kuratorsmottagning Uddevalla sjukhus; Kuratorsmottagning Norra Älvsborgs Länssjukhus Version: 8 Publicerat för enhet: Kuratorsmottagning Uddevalla sjukhus; Kuratorsmottagning Norra Älvsborgs Länssjukhus Version: 8 Innehållsansvarig: Maria Lagergren, Kurator, Kuratorsmottagning Uddevalla sjukhus (marfo39)

Läs mer

Vad sker under menstruationscykeln?

Vad sker under menstruationscykeln? Sex och samlevnad Menstruationscykeln Under en kvinnas fertila period (fruktsamma=kan få barn), puberteten klimakteriet (ca 45-55 års ålder) frigörs en mogen äggcell ca var 28 dygn. Menstruationen styrs

Läs mer

1. Nämn tre saker som händer med både tjejer och killar under puberteten. (se sid 116)

1. Nämn tre saker som händer med både tjejer och killar under puberteten. (se sid 116) Namn: Klass: 1. Nämn tre saker som händer med både tjejer och killar under puberteten. (se sid 116) 2. Vad kallas det med ett annat ord, då man rör sina egna könsorgan? (se sid 116) 3. Vad menas med att

Läs mer

Hoppas ni får en fortsatt trevlig sommar! Vänliga hälsningar. Veronika Augustsson. RFSL Norrköpings medlemstidning

Hoppas ni får en fortsatt trevlig sommar! Vänliga hälsningar. Veronika Augustsson. RFSL Norrköpings medlemstidning Sida 1 Redaktör & ansvarig utgivare Veronika Augustsson veronika.augustsson@norrkoping.rfsl.se Styrelsen har ordet...1 Framtidens HBT- paradis?. 2 Förslag till HBT- motion...2 3 Café och pub den 14 juni..4

Läs mer

Vad är hiv? Men hiv och aids är inte samma sak. Mediciner gör att du som har hiv kan leva ett långt liv och må bra.

Vad är hiv? Men hiv och aids är inte samma sak. Mediciner gör att du som har hiv kan leva ett långt liv och må bra. Vad är hiv? I den här broschyren får du information om hiv. Informationen är både till dig som har hiv och till dig som inte har hiv. Den är också till dig som inte vet om du har hiv. Du kan få eller ge

Läs mer

FAKTA OM MUNSÅR ETT PRESSMATERIAL FRÅN MEDIVIR. Kontaktperson för media:

FAKTA OM MUNSÅR ETT PRESSMATERIAL FRÅN MEDIVIR. Kontaktperson för media: FAKTA OM MUNSÅR ETT PRESSMATERIAL FRÅN MEDIVIR Kontaktperson för media: Eva Arlander, Marknadsdirektör, Medivir, 08-546 83 121, eva.arlander@medivir.com Pressbilder finns på www.mynewsdesk.com/se/pressroom/medivir

Läs mer

Samtal 1, Leila (kodat) Målbeteende: Skydda sig mot sexuellt överförbara sjukdomar och oönskad graviditet

Samtal 1, Leila (kodat) Målbeteende: Skydda sig mot sexuellt överförbara sjukdomar och oönskad graviditet Samtal 1, Leila (kodat) Målbeteende: Skydda sig mot sexuellt överförbara sjukdomar och oönskad graviditet LILO: Hej Leila, välkommen. Okodat LEILA: Tack. LILO: Jag tänkte att vi skulle prata om hur du

Läs mer

GRUNDFORMULÄR: HIV-POSITIV KVINNA

GRUNDFORMULÄR: HIV-POSITIV KVINNA INSTRUKTIONER FÖR STUDIEPERSONAL: När studiedeltagarna ska börja i studien måste de fylla i detta grundläggande formulär. Var god kontrollera att du delar ut rätt frågeformulär. När formuläret är ifyllt

Läs mer

Idéer för sexualundervisningen

Idéer för sexualundervisningen Idéer för sexualundervisningen Både nya och erfarna lärare kan hitta inspiration i vår idébank. Du får använda materialet fritt och kopiera våra förslag. Om du själv har goda erfarenheter eller idéer som

Läs mer

UPPFÖLJNINGSFRÅGOR - HIV-NEGATIV MAN

UPPFÖLJNINGSFRÅGOR - HIV-NEGATIV MAN INSTRUKTIONER FÖR STUDIEPERSONAL: Låt studiedeltagarna fylla i uppföljningsformuläret regelbundet med -6 månaders mellanrum. Var god kontrollera att du delar ut rätt frågeformulär. När formuläret är ifyllt

Läs mer

Sexlivets risker. Sexuellt överförda infektioner = STI. Infektioner och smärta. HPV = Papillomvirus. Övriga risker för kvinnan

Sexlivets risker. Sexuellt överförda infektioner = STI. Infektioner och smärta. HPV = Papillomvirus. Övriga risker för kvinnan Sexlivets risker Infektioner och smärta Skolhälsovårdens Höstupptakt Göteborg 1.9 2010 Eva Rylander, prof em. i obstetrik o gynekologi Sexuellt överförda infektioner = STI Bakterier Klamydia Virus HSV=

Läs mer

Sånt du vill veta och inte vill veta om hiv/aids.

Sånt du vill veta och inte vill veta om hiv/aids. Sånt du vill veta och inte vill veta om hiv/aids. Är jag säker? Vi får inte tro att vi går säkra. För även om vi inte är sprutnarkomaner, bosatta i Afrika, har fått blodtransfusioner, är homosexuella,

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING Var rädd om dig....2 Bakteriell vaginos...3 Eksem/Psoriasis...4 Herpes, vad är det?...5 Svamp i underlivet...6 Kondylom...7 Lichen sclerosus (vitfläckssjukan)...8 Slidkatarr/Sköra

Läs mer

Rutin hantering av sexuellt överförbar infektion barnmorska Ungdomsmottagningen

Rutin hantering av sexuellt överförbar infektion barnmorska Ungdomsmottagningen Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Carina Olausson Filipsson, gruppledare/kurator, 2013-10-04 Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem):

Läs mer

Vem får livmoderhalscancer? Varför tar man cellprov? Vad är kondylom?

Vem får livmoderhalscancer? Varför tar man cellprov? Vad är kondylom? Vem får livmoderhalscancer? Varför tar man cellprov? Vad är kondylom? Frågor och svar av gynekolog Eva Rylander SFOG-veckan 24 augusti 2009i Norrköping Vem kan få livmoderhalscancer? Vem får inte livmoderhalscancer?

Läs mer

Pevaryl. mot underlivssvamp. www.pevaryl.nu. A division of McNeil Sweden AB, SE-169 90 Solna Telefon: 08-503 385 00, Fax: 08-503 385 50 www.pevaryl.

Pevaryl. mot underlivssvamp. www.pevaryl.nu. A division of McNeil Sweden AB, SE-169 90 Solna Telefon: 08-503 385 00, Fax: 08-503 385 50 www.pevaryl. Pevaryl mot underlivssvamp A division of McNeil Sweden AB, SE-169 90 Solna Telefon: 08-503 385 00, Fax: 08-503 385 50 www.pevaryl.nu SE/PV/14-0804 www.pevaryl.nu I den här foldern har vi samlat information

Läs mer

Kvinnliga intimbesvär

Kvinnliga intimbesvär Kvinnliga intimbesvär Finlands Apotekareförbund 2010 Åt läsaren I den här broschyren hittar Du information om kvinnliga intimbesvär. Vaginal svampinfektion är den vanligaste orsak till besvären, men det

Läs mer

Information om svamp i underlivet. klotrimazol

Information om svamp i underlivet. klotrimazol Information om svamp i klotrimazol Innehåll Svamp i vad är det? 4 Faktorer som kan orsaka svampinfektion i 6 Vilka är symtomen? 8 Smittar svamp? 8 Kan män få svamp? 9 Kan mjölksyrabakterier bota svamp

Läs mer

PARTNER-studien. Du har bjudits in för att delta i den här studien eftersom du är den HIV-negativa partnern i förhållandet.

PARTNER-studien. Du har bjudits in för att delta i den här studien eftersom du är den HIV-negativa partnern i förhållandet. Deltagarinformation och informerat samtycke för den HIV-negativa partnern PARTNER-studien PARTNER-studien är en studie som riktar sig till par där: (i) den ena partnern är HIV-positiv och den andra är

Läs mer

Smittsamhet och hiv-behandling idag

Smittsamhet och hiv-behandling idag Smittsamhet och hiv-behandling idag Anna Mia Ekström Professor, specialistläkare Karolinska Institutet Global Health, HIV/AIDS & SRHR research group & Infektionskliniken, Karolinska Universitetssjukhuset

Läs mer

Apotekets råd om. Svamp och klåda i underlivet

Apotekets råd om. Svamp och klåda i underlivet Apotekets råd om Svamp och klåda i underlivet Klåda i underlivet kan ha många orsaker. Bland kvinnor i fertil ålder är svampinfektion den vanligaste orsaken. Vid användning av antibiotika kan normalfloran

Läs mer

00 3', v 2010-08-30. Landstingsstyrelsen föreslår fullmäktige besluta a t t motionen, med vad som anförts, anses besvarad.

00 3', v 2010-08-30. Landstingsstyrelsen föreslår fullmäktige besluta a t t motionen, med vad som anförts, anses besvarad. I II l andstinget DALARNA LANDSTINGSSTYRELSEN 00 3', BER EDNINGS MEMORIAL Sammanlrädesdalum v 2010-08-30 1O Svar på motion från Ken Swedenborg (-): "Inför automatisk provtagning för Mykoplasma Genitalium

Läs mer

Karl är sedan flera år sambo med Viktoria. De har två gemensamma barn. Klamydiatest togs på Viktoria vid första graviditeten. Testet visade negativt.

Karl är sedan flera år sambo med Viktoria. De har två gemensamma barn. Klamydiatest togs på Viktoria vid första graviditeten. Testet visade negativt. Fallbeskrivning 1 Karl Andersson född 1980 Lilla gatan 32 i Nyköping Är provtagen för klamydia och är positiv. Karl är sedan flera år sambo med Viktoria. De har två gemensamma barn. Klamydiatest togs på

Läs mer

Deltagarinformation och informerat samtycke för den HIV-positiva partnern. PARTNER-studien

Deltagarinformation och informerat samtycke för den HIV-positiva partnern. PARTNER-studien Deltagarinformation och informerat samtycke för den HIV-positiva partnern PARTNER-studien PARTNER-studien är en studie som riktar sig till par där: (i) den ena partnern är HIV-positiv och den andra är

Läs mer

GRUNDFORMULÄR: HIV-NEGATIV MAN

GRUNDFORMULÄR: HIV-NEGATIV MAN INSTRUKTIONER FÖR STUDIEPERSONAL: När studiedeltagarna ska börja i studien måste de fylla i detta grundläggande formulär. Var god kontrollera att du delar ut rätt frågeformulär. När formuläret är ifyllt

Läs mer

Blodsmitta. och fästingöverförda sjukdomar. Rikspolisstyrelsen. www.polisen.se. december 2008

Blodsmitta. och fästingöverförda sjukdomar. Rikspolisstyrelsen. www.polisen.se. december 2008 Blodsmitta och fästingöverförda sjukdomar Rikspolisstyrelsen december 2008 www.polisen.se Blodsmitta och fästingöverförda sjukdomar Information om blodsmitta och fästingöverförda sjukdomar Polisiärt arbete

Läs mer

Barn med hivinfektion

Barn med hivinfektion Personen på bilden har inget samband med texten i broschyren. Barn med hivinfektion Information till vårdnadshavare och anhöriga Den här broschyren är riktad till vårdnadshavare och anhöriga till barn

Läs mer

Pedagogiskt Centrum. Syfte. Speltid. Antal deltagare. Målgrupp. Ämnesområde. Material. Spelmiljö. Texter och material. Layout och bearbetning

Pedagogiskt Centrum. Syfte. Speltid. Antal deltagare. Målgrupp. Ämnesområde. Material. Spelmiljö. Texter och material. Layout och bearbetning HIV-viruset 1 Pedagogiskt Centrum GR Utbildning - Pedagogiskt Centrum syftar till att utveckla, utbilda och genomföra verksamhet med den upplevelsebaserade pedagogiken som verktyg och förhållningssätt.

Läs mer

Hur ser det ut i Sverige? HIV. Nära 7 000 personer lever med hiv idag, 60% män 40% kvinnor, hälften i Stockholms län.

Hur ser det ut i Sverige? HIV. Nära 7 000 personer lever med hiv idag, 60% män 40% kvinnor, hälften i Stockholms län. HIV Grundutbildning för lokalt smittskydd och strama ansvariga sjuksköterskor och läkare 14 april 2016 Inger Zedenius sjuksköterska Global estimates for adults and children 2014 People living with HIV

Läs mer

KÖNSSJUKDOMAR, SÄKRARE SEX OCH TESTNING

KÖNSSJUKDOMAR, SÄKRARE SEX OCH TESTNING KÖNSSJUKDOMAR, SÄKRARE SEX OCH TESTNING Man behöver kunskap om vad det innebär att ha en sexuellt överförd infektion och hur man kan skydda sig själv och sin/sina partner för att kunna bedöma vilka risker

Läs mer

Värt att veta om urinvägsinfektion

Värt att veta om urinvägsinfektion Värt att veta om urinvägsinfektion Hej! Denna broschyr handlar om urinvägsinfektion, ett vanligt besvär som drabbar cirka 400 000 kvinnor varje år. Här får du bland annat reda på vad sjukdomen beror på,

Läs mer

Cleosensa och Cleosensa 28

Cleosensa och Cleosensa 28 Cleosensa och Cleosensa 28 Du har fått p-pillret Cleosensa eller Cleosensa 28 från Actavis utskrivet åt dig. I den här broschyren hittar du information om hur preparaten fungerar och hur du ska ta dem.

Läs mer

Klåda i underlivet? Så här behandlar du svampinfektion i underlivet.

Klåda i underlivet? Så här behandlar du svampinfektion i underlivet. Klåda i underlivet? Så här behandlar du svampinfektion i underlivet. Svampinfektion i underlivet upplevs ofta som alltför intimt att tala om. Därför kan den här informationen från oss på läkemedelsföretaget

Läs mer

Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige. En studie om kunskap, attityder och beteende bland unga år (UngKAB15)

Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige. En studie om kunskap, attityder och beteende bland unga år (UngKAB15) Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige En studie om kunskap, attityder och beteende bland unga 16 29 år (UngKAB15) Sid 2. 2017-09-04 SRHR Hiv/STI Hälsa och sexualitet HBTQ Sid 1. 20170519 Sexualitet

Läs mer

Riskhanteringsplan för kladribin (MAVENCLAD), version 1.0 Godkänt av Fimea PATIENTGUIDE

Riskhanteringsplan för kladribin (MAVENCLAD), version 1.0 Godkänt av Fimea PATIENTGUIDE MAVENCLAD PATIENTGUIDE RISKHANTERINGS SKOLNINGSMATERIAL - FI/CLA/1117/0052 Viktig information för patienter som påbörjar behandling med MAVENCLAD Innehåll Introduktion till MAVENCLAD Hur ges behandling

Läs mer

PARTNER-studien. Det är en europeisk studie som kommer att omfatta cirka 950 manliga homosexuella par.

PARTNER-studien. Det är en europeisk studie som kommer att omfatta cirka 950 manliga homosexuella par. Deltagarinformation och informerat samtycke för den HIV-negativa partnern PARTNER-studien PARTNER-studien är en studie som riktar sig till par där: (i) den ena partnern är HIV-positiv och den andra är

Läs mer

Hepatit C hos unga. - Fakta

Hepatit C hos unga. - Fakta Hepatit C hos unga - Fakta 2 Kan jag vara smittad med hepatit C? Hepatit C är ett virus som överförs genom kontakt med smittat blod och som kan påverka levern. De vanligaste sätten för unga personer att

Läs mer

2015-05-29 Jenny Stenkvist www.smittskyddstockholm.se. Varmt välkomna!

2015-05-29 Jenny Stenkvist www.smittskyddstockholm.se. Varmt välkomna! Varmt välkomna! Smittskydd Sthlm/Smittskyddsläkaren både en person och en myndighet Medarbetare (ca 30 st) - läkare - sköterskor - epidemiologer - jurist - psykolog - socionom - smittspårningsassistenter

Läs mer

BARA FÖR ATT DET FINNS MEDICINER BEHÖVER MAN INTE CHANSA. RFSL om hiv, behandlingar och smittsamhet

BARA FÖR ATT DET FINNS MEDICINER BEHÖVER MAN INTE CHANSA. RFSL om hiv, behandlingar och smittsamhet BARA FÖR ATT DET FINNS MEDICINER BEHÖVER MAN INTE CHANSA RFSL om hiv, behandlingar och smittsamhet HUR HAR HIVMEDICINERNA FÖRÄNDRAT VÅRA ATTITYDER TILL SÄKRARE SEX? När det ständigt kommer nya hoppfulla

Läs mer

HEPATITENS. för säkerhets skull

HEPATITENS. för säkerhets skull HEPATITENS ABC för säkerhets skull A Hur smittar hepatit A? Hepatit A smittar framför allt genom förorenat vatten och livsmedel, men kan också spridas direkt från person till person vid dålig handhygien,

Läs mer

Sex på internet. Kristian Daneback. www.gu.se

Sex på internet. Kristian Daneback. www.gu.se Sex på internet Kristian Daneback Aktiviteter man ägnar sig åt på internet, fördelat efter kön i åldersgruppen 18-24 år (2009) Kvinnor (%) Män (%) Läser erotiska texter 41 42 Tittar på pornografi 35 88

Läs mer

Fakta om tuberkulos. Smittsamhet, symtom, diagnos och behandling

Fakta om tuberkulos. Smittsamhet, symtom, diagnos och behandling Fakta om tuberkulos Smittsamhet, symtom, diagnos och behandling Vad är tuberkulos? Tuberkulos (tbc) är en infektionssjukdom som orsakas av bakterien Mycobacterium Tuberculosis. Den ger oftast lunginflammation

Läs mer

Klåda i underlivet? Så här behandlar du svampinfektion i underlivet.

Klåda i underlivet? Så här behandlar du svampinfektion i underlivet. Klåda i underlivet? Så här behandlar du svampinfektion i underlivet. www.pevaryl.nu Svampinfektion i underlivet upplevs ofta som alltför intimt att tala om. Därför kan den här informationen från oss på

Läs mer

Cleonita. Så här verkar Cleonita. Vad är Cleonita? Drospirenon/Etinylestradiol, 3 mg/0,02 mg

Cleonita. Så här verkar Cleonita. Vad är Cleonita? Drospirenon/Etinylestradiol, 3 mg/0,02 mg Du har fått denna broschyr eftersom du har fått p-pillret Cleonita från Actavis utskrivet åt dig. I den hittar du information om hur Cleonita fungerar och hur du ska ta det. Här finns också fakta om biverkningar

Läs mer

FÅTT SVAMP I UNDERLIVET? BEHANDLA DIG SJÄLV MED PEVARYL

FÅTT SVAMP I UNDERLIVET? BEHANDLA DIG SJÄLV MED PEVARYL FÅTT SVAMP I UNDERLIVET? BEHANDLA DIG SJÄLV MED PEVARYL Svamp trivs där det är fuktigt, varmt och tätt, innanför tighta byxor till exempel. DU ÄR INTE ENSAM Svampinfektion i underlivet upplevs ofta som

Läs mer

J tillfrågas om varför hon nu, så här långt efteråt, velat anmäla sig själv för hon ljugit om våldtäkten som Lars Tovsten dömdes för?

J tillfrågas om varför hon nu, så här långt efteråt, velat anmäla sig själv för hon ljugit om våldtäkten som Lars Tovsten dömdes för? Lars Tovsten Från: Josefine Svensson Skickat: den 8 december 2012 17:10 Till: Lars.tovsten@gmail.com Ämne: Re: Förhöret... Här kommer kopian. Den 30 okt 2012 15:46 skrev

Läs mer

Till dig som fått Cerazette förskrivet

Till dig som fått Cerazette förskrivet Till dig som fått Cerazette förskrivet 1 2 Cerazette är ett preventivmedel som bl a kan användas av dig som inte vill eller bör använda p-piller som innehåller östrogen. Cerazette ger ett bra skydd mot

Läs mer

Klåda i underlivet? Så här behandlar du svampinfektion i underlivet.

Klåda i underlivet? Så här behandlar du svampinfektion i underlivet. Klåda i underlivet? Så här behandlar du svampinfektion i underlivet. www.pevaryl.nu Svampinfektion i underlivet upplevs ofta som alltför intimt att tala om. Därför kan den här informationen från oss på

Läs mer

Till Dig Som har fått NexplaNoN förskrivet DeNNa patientinformation DelaS ut av berörd SjukvårDSperSoNal

Till Dig Som har fått NexplaNoN förskrivet DeNNa patientinformation DelaS ut av berörd SjukvårDSperSoNal Till dig som har fått Nexplanon förskrivet Denna patientinformation delas ut av berörd sjukvårdspersonal Nexplanon skyddar dig från att bli gravid under tre år. Nexplanon är en liten hormonstav som placeras

Läs mer

BEHÖVER VÅRDEN HBT-KOMPETENS?

BEHÖVER VÅRDEN HBT-KOMPETENS? BEHÖVER VÅRDEN HBT-KOMPETENS? B0010509 150I Stockholms läns landsting finns idag tre mottagningar som har kompetens gällande HBT-kvinnor. Mama Mia mödrarvård, Regnbågsprojektet på Danderyd förlossning,

Läs mer

Information om preventivmedel

Information om preventivmedel Information om preventivmedel Vilket preventivmedel är bäst för mig? Jaså, du ska till barnmorskan. Är du gravid? Hi, hi, nej inte alls... jag går till barnmorskan för att jag inte ska bli gravid. 2 2

Läs mer

Åsiktskort. Åsiktskort. Åsiktskort

Åsiktskort. Åsiktskort. Åsiktskort Att sprida gratis kondomer är det samma som att uppmuntra till sex utanför äktenskap. Kondom förstör ju hela grejen med sex! Visst borde man kunna avskeda någon som visar sig ha aids! Hiv är ett biologiskt

Läs mer

STI Sexuellt överförbarbar infektion (eng. sexually transmitted infection)

STI Sexuellt överförbarbar infektion (eng. sexually transmitted infection) STI Sexuellt överförbarbar infektion (eng. sexually transmitted infection) Klamydia Gonorré Syfilis HIV Klamydia Anmälningspliktig, smittspårningspliktig och allmänfarlig med förhållningsregler Anmäls

Läs mer

rfsu praktika för analsex

rfsu praktika för analsex 1 rfsu praktika för analsex Vad är analsex Analsex är all sorts sexuell stimulering i eller runt anus. Analsex kan vara olika saker: att man smeker, slickar eller pillar i eller runt ändtarmsöppningen

Läs mer

Samtal 2: Alex (Okodat) Målbeteende: Undvika ofrivilligt faderskap och sexuell smitta.

Samtal 2: Alex (Okodat) Målbeteende: Undvika ofrivilligt faderskap och sexuell smitta. Samtal 2: Alex (Okodat) Målbeteende: Undvika ofrivilligt faderskap och sexuell smitta. LILO: Är det okej att jag sammanfattar lite? LILO: Tidigare så sa du, eller du bedömde din risk att du blivit smittad

Läs mer

PARTNER-studien. Du har tillfrågats om att delta i den här studien eftersom du är den HIV-negativa partnern i förhållandet.

PARTNER-studien. Du har tillfrågats om att delta i den här studien eftersom du är den HIV-negativa partnern i förhållandet. Deltagarinformation och informerat samtycke för den HIV-negativa partnern PARTNER-studien PARTNER-studien är en studie som riktar sig till par där: (i) den ena partnern är HIV-positiv och den andra är

Läs mer