Riksdagens årsbok 2008/09 på lättläst svenska. Information om riksdagens beslut under hösten 2008 och våren 2009

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Riksdagens årsbok 2008/09 på lättläst svenska. Information om riksdagens beslut under hösten 2008 och våren 2009"

Transkript

1 Riksdagens årsbok 2008/09 på lättläst svenska Information om riksdagens beslut under hösten 2008 och våren 2009

2 På bilden ser du Riksdagshuset. Vattnet framför Riksdagshuset heter Stockholms ström. Riksdagshuset ligger på Helgeandsholmen i Stockholm. Riksdagens årsbok 2008/09 på lättläst svenska Text och produktion: Riksdagens informationsenhet Grafisk form: pmochco Tryckt av Elanders Tryckeri 2009 ISSN: ISBN:

3 Foto: Melker Dahlstrand

4

5 riksdagens årsbok 2008/09 på lättläst svenska 3 Innehåll Inledning...4 Talman Per Westerberg om riksdags-året 2008/ Bilder från riksdags-året...10 Riksdagens hemsida...13 Det här har riksdagen beslutat...16

6 4 riksdagens årsbok 2008/09 på lättläst svenska Inledning I den här boken kan du läsa om vad riksdagen har gjort under hösten 2008 och våren Boken börjar med ett förord av riksdagens talman Per Westerberg. Talmannen är riksdagens ordförande. Sedan kan du se bilder från några händelser i riksdagen under hösten 2008 och våren På sidorna 14 och 15 kan du läsa om vad som finns på riksdagens lättlästa hemsidor. Sist kan du läsa om sådant som riksdagen har beslutat. Riksdagen ska besluta om nya lagar. Riksdagen ska också bestämma om hur statens pengar ska användas.

7 riksdagens årsbok 2008/09 på lättläst svenska 5 Allt som riksdagen har gjort får inte plats i den här boken. Om du har frågor som du inte får svar på kan du höra av dig till oss. Adresser och telefonnummer hittar du på sista sidan i boken. Du kan också läsa mer på riksdagens hemsida, Om du vill beställa fler exemplar av den här boken kan du höra av dig till riksdagens tryckeriexpedition: Riksdagens tryckeriexpedition Stockholm E-post: Telefon: Fax:

8 6 riksdagens årsbok 2008/09 på lättläst svenska Foto: Melker Dahlstrand Talman Per Westerberg om riksdags-året 2008/09 Den här årsboken kommer ut hösten Då är Sverige ordförande i Europeiska unionen, EU, och leder EU:s arbete. Sverige är ordförande i EU från den 1 juli och ett halvår framåt. Det har varit mycket att förbereda inför att Sverige skulle bli ordförande i EU. Regeringen leder Sverige och har därför haft mest att förbereda. Men också i riksdagen har både ledamöter och anställda varit med på olika sätt redan under riksdags-året 2008/09. Två talmän från Europaparlamentet har besökt riksdagen: Hans-Gert Pöttering som har slutat som talman och Jerzy Buzek som är ny talman. Båda talmännen tycker att det är viktigt att parlamenten i de olika EU-länderna och Europaparlamentet samarbetar mer.

9 riksdagens årsbok 2008/09 på lättläst svenska 7 Riksdagen har också tagit emot många fler besök från utlandet inför att Sverige skulle bli ordförande i EU. Även riksdagens kammare och utskott har arbetat mer med olika EU-frågor. Kammaren fattade ett viktigt beslut den 20 november Efter en lång och intensiv debatt beslutade kammaren att godkänna EU:s Lissabon-fördrag. Samarbetet mellan länderna i EU bygger på ett antal fördrag. Fördragen är avtal mellan länderna i EU. I fördragen finns reglerna om vad EU får besluta om, hur samarbetet ska se ut, hur EU:s institutioner ska fungera och hur nya lagar skapas. I år är det 200 år sedan Sverige fick en ny regeringsform. Regeringsformen är en av våra grundlagar och handlar om hur Sverige ska styras. Med den nya regeringsformen för 200 år sedan infördes konstitutionsutskottet, KU, och Justitieombudsmannen, JO. KU och JO hjälper riksdagen att kontrollera hur regeringen och myndigheterna sköter sitt arbete. I år är det också 200 år sedan Sverige och Finland blev två länder efter att ha varit tillsammans i 600 år. Det uppmärksammas under 2009 på många olika sätt i både Sverige och Finland.

10 8 riksdagens årsbok 2008/09 på lättläst svenska Det hela startade med en invigning i riksdagen och då deltog både den svenska kungen och drottningen och Finlands president Tarja Halonen. Klimat och miljö är viktiga politiska frågor. De är också viktiga frågor för alla oss som jobbar i riksdagen. I maj i år blev riksdags-förvaltningen miljö-certifierad. Riksdags-förvaltningen är en myndighet som har till uppgift att underlätta riksdagens arbete. Miljö-certifieringen visar att riksdags-förvaltningen nu arbetar på rätt sätt med miljö-frågor i riksdagen. Riksdagen är Sveriges viktigaste plats för politiska möten och debatter. Men under en vecka varje sommar reser många som är politiskt intresserade till Visby och Almedalen på Gotland. Då är det den så kallade Almedals-veckan. I år var riksdagen med för första gången och arrangerade ett samtal. Samtalet handlade om jämställdhet och möjligheten att vara både politiker och förälder. Riksdagen har många hus där alla ledamöter och anställda arbetar. Varje år bygger vi om i något av husen. Riksdagsåret 2008/09 började med att riksdagens huvud-entré, Riksgatan 1, öppnade igen efter att vi hade byggt om entrén.

11 riksdagens årsbok 2008/09 på lättläst svenska 9 Nu är det bättre säkerhet i entrén och lättare att kontrollera alla som kommer in i riksdagen. Entrén fungerar nu också för personer med funktions-nedsättning. Riksdagsåret 2008/09 slutade med att vi byggde om salen innanför huvud-entrén. Nu går det att höra bättre när någon talar i salen. Vi har också byggt en liten scen som är bra för alla stora och små träffar som ledamöter och anställda ordnar i salen. Det var ännu ett litet steg på vägen mot att stärka bilden av Riksdagen som Sveriges viktigaste plats för politiska möten och debatter. Per Westerberg Riksdagens talman

12 10 riksdagens årsbok 2008/09 på lättläst svenska Bilder från riksdags-året Foto: Camilla Svensk Hösten 2009 är Sverige ordförande i Europeiska unionen, EU. På bilden ser du Sveriges flagga och EU:s flagga framför Riksdagshuset.

13 riksdagens årsbok 2008/09 på lättläst svenska 11 Foto: Melker Dahlstrand Den 16 september 2008 startade det nya arbetsåret i riksdagen. Statsminister Fredrik Reinfeldt står i talarstolen och berättar om regeringens politik och vilka arbetsuppgifter som riksdagen kommer att ha under året. Kungen, drottningen och kronprinsessan lyssnar tillsammans med riksdagens ledamöter och ministrarna i regeringen.

14 12 riksdagens årsbok 2008/09 på lättläst svenska Foto: Henrik Montgomery/SCANPIX Här står ledarna för de fyra partier som ingår både i riksdagen och regeringen med paraplyer. Partiledarna är utbildningsminister Jan Björklund från Folkpartiet, statsminister Fredrik Reinfeldt från Moderaterna, näringsminister Maud Olofsson från Centerpartiet och socialminister Göran Hägglund från Kristdemokraterna. Foto: Sofia Ljungman Tre av partierna i riksdagen är inte med i regeringen. Det är Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. De kallas oppositionen och vill bilda en egen regering efter nästa val. På bilden ställer en journalist från tv frågor till ledarna för oppositionen: Peter Eriksson från Miljöpartiet, Mona Sahlin från Socialdemokraterna och Lars Ohly från Vänsterpartiet.

15 riksdagens årsbok 2008/09 på lättläst svenska 13 Riksdagens hemsida, På riksdagens hemsida, finns en egen avdelning på lättläst svenska. Inga svåra ord eller långa meningar finns med. Vänd på bladet så kan du läsa om vad som finns på riksdagens lättlästa hemsidor.

16 14 riksdagens årsbok 2008/09 på lättläst svenska Det här har riksdagen beslutat Här kan du läsa om sådant som riksdagen har beslutat. Sveriges riksdag och demokratin Detta ska riksdagen göra Så här arbetar riksdagen Riksdagen och Europeiska unionen, EU Här kan du läsa om riksdagen och demokratin, vad riksdagen gör och hur riksdagen arbetar. Kontakta riksdagen Har du frågor om riksdagen eller Europeiska unionen, EU? Vill du få information om eller prata med partierna? Här kan du läsa om hur du kontaktar riksdagen. Besök riksdagen Vill du vara med och lyssna när riksdagens ledamöter diskuterar och beslutar? Vill du se hur det ser ut i Riksdagshuset? Här kan du läsa om hur du besöker riksdagen. Beställ information om riksdagen Här kan du beställa lättläst information om riksdagen.

17 riksdagens årsbok 2008/09 på lättläst svenska 15 Lyssna Om du klickar här så kan du få hela hemsidan uppläst i din dator. Välj inställningar Här kan du välja hur hemsidan ska visa text. Du kan ändra storleken, teckensnittet, radavståndet och kontrasten mellan texten och bakgrunden. Aktuellt De senaste nyheterna om riksdagen hittar du alltid under Aktuellt.

18 16 riksdagens årsbok 2008/09 på lättläst svenska Detta har riksdagen beslutat Gräns för pensionärers fastighets-avgift Alla som äger ett hus måste betala en fastighets-avgift. Den 1 december 2008 infördes en gräns för hur mycket pensionärer som äger småhus ska behöva betala i fastighets-avgift. Avgiften får vara högst fyra procent av pensionärens inkomst. Men fastighets-avgiften kan aldrig bli högre än kronor och aldrig lägre än kronor. Samma regel ska gälla för personer som får sjuk- eller aktivitets-ersättning. Småhus kallas hus där bara en eller två familjer bor. Den nya regeln gäller alltså bara för småhus och inte fritidshus. Den nya regeln ska gälla för fastighets-avgift som betalats från den 1 januari Det här beslutade riksdagen den 22 oktober Föräldrar stoppas från att sätta sina barn i skuld Det finns föräldrar som på olika sätt har gjort så att barnen blivit skyldiga någon pengar. Nya regler ska stoppa föräldrar

19 riksdagens årsbok 2008/09 på lättläst svenska 17 från att sätta sina barn i skuld. Från den 1 januari 2009 måste kommunens överförmyndare säga ja för att en förälder ska kunna låna i sina barns namn. Det här beslutade riksdagen den 22 oktober Staten ska kunna hjälpa svenska banker Riksdagen har sagt ja till regeringens plan för att göra situationen mer stabil för svenska banker och andra delar av det som kallas det finansiella systemet. Staten ska snabbt kunna ge stöd till svenska banker. Staten ska ställa krav på bankerna: Bankerna ska ha kvar sitt eget ansvar. Det ska kosta staten så lite som möjligt att ge stöd. Om det blir förluster så ska i första hand bankerna och bankernas ägare ansvara för förlusterna. Staten ska som regel få ersättning när staten tar risker. Det här beslutade riksdagen den 29 oktober Garantin för spararnas pengar höjs Statens garanti för spararnas pengar i banken höjs från kronor till kronor. Garantin ska gälla

20 18 riksdagens årsbok 2008/09 på lättläst svenska för alla olika slag av insättningar som spararna gör på bankkonton. Garantin innebär att staten garanterar ett skydd för spararnas insättningar om banken skulle gå i konkurs. De nya reglerna började gälla den 6 oktober Det här beslutade riksdagen den 29 oktober Förtidspensionärer ska få studera eller jobba Från den 1 januari 2009 gäller nya regler för personer som hade sjukersättning utan tidsgräns för juni Sjukersättning är samma sak som förtidspension. De personerna ska till exempel kunna studera eller jobba utan att förlora sjukersättningen. Sjukersättningen ska minskas om lönen har en viss storlek. Riksdagen hoppas att de nya reglerna gör att fler personer med sjukersättning vågar prova att jobba igen. Nya regler gäller även för andra personer med sjukersättning utan tidsgräns och för dem som har sjukersättning eller aktivitets-ersättning med tidsgräns. Till exempel blir det hårdare regler

21 riksdagens årsbok 2008/09 på lättläst svenska 19 för personer som får tillbaka förmågan att jobba. Redan när de har fått tillbaka en del av förmågan ska ersättningen tas bort eller minska. Det här beslutade riksdagen den 30 oktober Nya regler för invandrare som vill jobba i Sverige Den 15 december 2008 blev det nya regler för personer som bor utanför Europa och som vill jobba i Sverige. Arbetsgivaren ska kunna bestämma mer vilka kunskaper Sverige behöver. Tidigare gjorde arbetsförmedlingen det. Det ska också gå att arbeta en längre tid i Sverige. Om en person har arbetat i fyra år kan det leda till att personen får bo kvar i Sverige. En person som inte har fått asyl kan få stanna i Sverige om han eller hon har hittat ett arbete inom två veckor. Det här beslutade riksdagen den 12 november 2008.

22 20 riksdagens årsbok 2008/09 på lättläst svenska Myndigheter byter information med varandra Det ska bli lättare för vissa myndigheter att byta elektronisk information med varandra. Elektronisk information är uppgifter om människor som myndigheter har i sina datorer. När en social-nämnd ska undersöka om en person har rätt till social-bidrag kan den på sin dator hämta uppgifter från Skatteverket som den behöver för att kunna besluta om socialbidraget. Om uppgifterna är hemliga kommer de att fortsätta att vara hemliga hos alla de myndigheter som kan hämta den elektroniska informationen. Myndigheterna är Migrationsverket, Försäkringskassan, Skatteverket, Kronofogdemyndigheten, Statens pensionsverk, Centrala studiestödsnämnden, Arbetsförmedlingen, arbetslöshetskassorna och kommunernas socialnämnder. Det här beslutade riksdagen den 12 november 2008.

23 riksdagens årsbok 2008/09 på lättläst svenska 21 Förtidspensionärer får nya regler för ledighet Från den 1 januari 2009 gäller nya regler för personer som har sjukersättning utan tidsgräns. Sjukersättning är samma sak som förtidspension. Nu får förtidspensionärer som prövar på att arbeta ta hand om sina barn när de är sjuka eller en annan anhörig som är sjuk på samma sätt som alla andra som arbetar. Det här beslutade riksdagen den 12 november Hur går det för företag som använder mycket el? Det finns företag i Sverige som tillverkar likadana varor som företag i andra länder. Företagen konkurrerar med varandra och tävlar om att sälja sina varor. En del av dessa företag använder mycket el när de tillverkar sina varor. Företagen är el-intensiva. Den svenska staten kan använda olika lagar och regler för att företagen ska göra så som staten vill. Staten använder då olika så kallade styrmedel. Det kan handla om att företagen ska göra så att klimatet blir bättre och använda mindre energi.

24 22 riksdagens årsbok 2008/09 på lättläst svenska Riksdagen gav nu regeringen i uppdrag att göra en undersökning. Regeringen ska undersöka hur olika styrmedel som har med klimat och energi att göra påverkar svenska företag som använder mycket el och konkurerar med företag i andra länder. Det här beslutade riksdagen den 13 november Riksdagen har bestämt storleken på statens budget I statens budget står det vad staten ska göra för alla i landet nästa år. Det står vad det kommer att kosta och hur staten ska få pengar till det. Regeringen har gjort ett förslag till budget. Riksdagen har sagt ja till regeringens förslag. Här är exempel på viktiga saker som pengarna ska gå till 2009: De som arbetar ska betala mindre i skatt. Det ska göra att människor vill arbeta i stället för att få bidrag. De som anställer andra ska betala mindre avgifter till staten. Det ska göra att de som anställer andra vill anställa fler.

25 riksdagens årsbok 2008/09 på lättläst svenska 23 Det finns en allmän förskola som alla barn som är fyra eller fem år får vara med i gratis. Nu ska barn som är tre år också få vara med gratis. Kommunerna är i dag skyldiga att ge bidrag till förskolor och fritidshem som andra än kommunen driver. Nu blir kommunerna också skyldiga att ge bidrag till familje-daghem och liknande verksamheter. Fler som går på gymnasiet ska kunna göra en del av sin utbildning ute på företag. Det kallas lärlings-utbildning. De som är pensionärer ska betala mindre skatt. Från 2010 ska staten satsa en miljard kronor per år för att det ska bli lättare för patienterna att få den vård de behöver. Det här beslutade riksdagen den 19 november Riksdagen sa ja till EU:s Lissabon-fördrag Riksdagen beslutade att godkänna Europeiska unionens, EU:s, Lissabon-fördrag. Samarbetet mellan länderna i EU bygger på ett antal fördrag. Fördragen är avtal mellan länderna i EU.

26 24 riksdagens årsbok 2008/09 på lättläst svenska I fördragen finns reglerna om vad EU får besluta om, hur samarbetet ska se ut, hur EU:s institutioner ska fungera och hur nya lagar skapas. Statsministrarna och presidenterna i EU-länderna kom 2007 överens om ett nytt EU-fördrag, Lissabon-fördraget. För att Lissabon-fördraget ska börja gälla måste alla länder i EU godkänna fördraget. Här är exempel på viktiga saker som står i Lissabon-fördraget: Nya regler för hur EU:s ministerråd ska fatta beslut. I ministerrådet sitter ministrar från alla EU-länderna. Det blir färre medlemmar i EU-kommissionen. EU-kommissionen kallas ibland för EU:s regering. En fast ordförande ska leda toppmötena med statsministrarna och presidenterna i EU-länderna. Ordföranden väljs för två och ett halvt år och kan väljas om en gång. Riksdagen tycker att Lissabon-fördraget är bättre än EU:s nuvarande fördrag. Riksdagen tycker också att Lissabon-fördraget gör att EU blir starkare på flera viktiga områden. Det här beslutade riksdagen den 20 november 2008.

27 riksdagens årsbok 2008/09 på lättläst svenska 25 Pengar till människor som kommer till Sverige Riksdagen sa ja till regeringens förslag om pengar för nästa år till att ta emot människor från andra länder som kommer till Sverige och vill stanna här. Riksdagen sa också ja till ett nytt mål för politiken. Målet innebär att det ska bli lättare för människor från andra länder att komma till Sverige och arbeta. Speciellt lätt blir det om den som vill arbeta har kunskaper som Sverige behöver. Vi ska också samarbeta mer med EU. Det här beslutade riksdagen den 3 december Riksdagen vill att regeringen löser problem med pensioner för skådespelare, dansare och musiker De flesta i Sverige slutar att arbeta när det har fyllt 65 år. Då får de pension av staten i stället för lön från sitt arbete. I slutet av 1990-talet beslutade riksdagen om en pensions-reform och ändrade hur pensionerna skulle fungera.

28 26 riksdagens årsbok 2008/09 på lättläst svenska Det nya pensions-systemet skapade problem för dem som arbetar med teater, dans och musik och får bidrag av staten. Det beror på att pensions-systemet passar dem sämre än dem som har andra arbeten. Regeringen vet om problemen med pensionerna för dem som arbetar med teater, dans och musik. Regeringen arbetar därför med att undersöka hur problemen kan lösas. Riksdagen tycker att det är bra men tror att det kommer att ta tid för regeringen. Riksdagen vill därför att regeringen redan nu gör olika saker för att det ska bli bättre med pensionerna för dem som arbetar med teater, dans och musik. Det här beslutade riksdagen den 3 december Bilindustrin får hjälp av staten Staten ska ge ekonomisk hjälp till företag inom bilindustrin som har drabbats av den ekonomiska krisen. Staten ska satsa pengar på forskning. Den ska också kunna hjälpa företag att låna pengar av Europeiska investeringsbanken så att företagen kan göra mer miljövänliga bilar.

29 riksdagens årsbok 2008/09 på lättläst svenska 27 Staten ska dessutom kunna låna ut pengar till företag som just nu är i kris. Det här beslutade riksdagen den 18 december Svenska soldater fortsätter vara med i freds-styrkan i Kosovo Svenska soldater har sedan 1999 varit med i en internationell freds-styrka i Kosovo. Freds-styrkan ska se till att det fortsätter att vara fred och ordning i Kosovo. Regeringen ska nu få bestämma att svenska soldater ska fortsätta vara med i freds-styrkan. Högst 540 svenska soldater ska få vara med som längst till den 31 december Det här beslutade riksdagen den 19 december Svenska soldater fortsätter att vara med i säkerhets-styrkan i Afghanistan Svenska soldater har sedan 2002 varit med i en internationell säkerhets-styrka i Afghanistan. Det är strider i Afghanistan och säkerhets-styrkan ska hjälpa landets regering att få fred och demokrati.

30 28 riksdagens årsbok 2008/09 på lättläst svenska Regeringen ska nu få bestämma att svenska soldater ska fortsätta att vara med i säkerhets-styrkan. Högst 855 svenska soldater ska få vara med som längst till den 31 december Det här beslutade riksdagen den 19 december Besökare till riksdags-ledamöter kan slippa registrering Riksdagen skriver upp namnen på alla besökare till riksdags-ledamöter. Riksdagen skriver också upp namnet på den riksdags-ledamot besökaren ska träffa. Namnen samlas i ett register. Registret har funnits i några år. Vem som helst kan få läsa vad som står i registret. Riksdagen tycker att människor som ska träffa riksdags-ledamöter i riksdagen inte ska stå med i registret. Riksdagen har därför beslutat att man ska undersöka om det går att ändra på reglerna för registret. Det här beslutade riksdagen den 28 januari 2009.

31 riksdagens årsbok 2008/09 på lättläst svenska 29 Regeringen ska undersöka kommunernas stöd till partierna En kommun eller ett landsting kan ge pengar som stöd till de politiska partierna i kommunen eller landstinget. Då blir det lättare för partierna att arbeta. Det kan vara bra för demokratin i kommunen eller landstinget. Konstitutionsutskottet i riksdagen, KU, har gjort en undersökning. Undersökningen visar att flera partier ofta flyttar sådana pengar inom partiet. Pengar som partiet har fått av en kommun eller ett landsting flyttas till partiets organisation i en annan kommun eller ett annat landsting. Partierna flyttar också pengar från sin organisation i en kommun till sin organisation i ett landsting eller till organisationen för hela landet. Det finns en lag som säger att det som en kommun gör måste gälla kommunen eller de som bor där. Det är osäkert om partierna gör som det var tänkt med lagen när de flyttar pengar inom partiet. Riksdagen gav därför regeringen ett uppdrag. Regeringen ska undersöka hur det kan bli tydligare

32 30 riksdagens årsbok 2008/09 på lättläst svenska för partierna, kommunerna och landstingen hur partierna får använda stödet till partierna. Det här beslutade riksdagen den 11 februari Skolorna får en ny betygs-skala med sex steg Skolorna får en ny betygs-skala. I dag finns det fyra betygs-steg. Det är Mycket väl godkänd, MVG, Väl godkänd, VG, Godkänd, G, och Icke godkänd, IG. Nu ska det i stället finnas sex betygs-steg. De ska vara A, B, C, D, E och F. A E står för godkända resultat och F betyder icke godkänt resultat. Det finns elever som är borta från skolan så mycket att läraren har svårt att veta vilka kunskaper eleven har. Då ska eleven inte få något betyg. Det ska markeras med ett streck i betygs-katalogen. Betyget F och streck ska inte användas för elever med utvecklingsstörning. Det här beslutade riksdagen den 19 februari 2009.

33 riksdagens årsbok 2008/09 på lättläst svenska 31 Ägar-lägenheter införs i Sverige Riksdagen har bestämt att det ska finnas en ny form av lägenheter i Sverige. Lägenheterna kallas för ägar-lägenheter. En person som har köpt en ägar-lägenhet äger helt och hållet själv sin lägenhet. Personen har rätt att hyra ut lägenheten utan att fråga någon om lov. Ägar-lägenheter påminner lite om bostadsrätts-lägenheter. Men i ett hus med bostadsrätts-lägenheter är det en bostadsrätts-förening som äger lägenheterna. En person som köper en bostadsrätts-lägenhet köper endast rätten att bo i lägenheten. Personen får till exempel inte hyra ut lägenheten till en annan person utan att först fråga föreningen om lov. Bestämmelsen om ägar-lägenheter börjar gälla den 1 maj Det här beslutade riksdagen den 19 februari 2009.

34 32 riksdagens årsbok 2008/09 på lättläst svenska Patienter ska själva få välja vårdcentral Från den 1 januari 2010 ska patienter själva få välja vilken vårdcentral de vill gå till. I dag fungerar det redan så i vissa landsting. Nu har riksdagen bestämt att det ska fungera så i alla landsting. Varje landsting ska själv få bestämma vilka krav vårdgivare som vill starta vårdcentral måste uppfylla. Alla som uppfyller kraven ska få starta vårdcentral och få pengar från staten för det. Privata och offentliga vårdgivare ska behandlas lika. Det här beslutade riksdagen den 25 februari Ny lag mot olaglig fildelning Den som äger rätten till musik, film, litteratur och dataspel får bättre möjligheter att ingripa mot olaglig fildelning via Internet. Det kan vara artister, musiker, skivbolag eller författare. De kallas för rättighets-havare.

35 riksdagens årsbok 2008/09 på lättläst svenska 33 Rättighets-havarna kan i dag själva ta reda på adressen till de datorer som används för olaglig fildelning. Men det är bara Internet-leverantörerna som vet vem en dator-adress tillhör. En rättighets-havare ska nu kunna gå till en domstol och domstolen ska kunna besluta att Internet-leverantören ska berätta för rättighets-havaren vem en dator-adress tillhör. Rättighets-havaren får då veta vem som har hållit på med olagligt fildelning och kan kontakta den personen. Rättighets-havaren måste visa för domstolen att dator-adressen verkligen har använts för olaglig fildelning. Regeringen ska på en gång börja undersöka hur den nya lagen påverkar rättighets-havare, Internet-leverantörer och konsumenter. Riksdagen vill att regeringen berättar för riksdagen vad den kommer fram till. De nya reglerna började gälla den 1 april Det här beslutade riksdagen den 25 februari 2009.

36 34 riksdagens årsbok 2008/09 på lättläst svenska Lättare stoppa bråkiga supportrar vid matcher Flera svenska fotbollslag har problem med bråkiga supportrar. För att minska våldet bestämde riksdagen för några år sedan att åklagare ska kunna förbjuda bråkiga supportrar att komma in på idrotts-arenor under matcher. Förbudet kallas för tillträdes-förbud och får gälla i högst ett år. För att en åklagare ska kunna besluta om ett tillträdes-förbud måste en idrotts-klubb ha ansökt om det. Riksdagen har nu bestämt att också polisen ska få ansöka om tillträdes-förbud. Dessutom ska åklagare kunna fatta snabba beslut om tillfälliga tillträdes-förbud. Sådana förbud får gälla i högst fyra veckor. Tillträdes-förbud kan också gälla andra idrotter än fotboll. Riksdagen har också bestämt att man förbjuder raketer och smällare på idrotts-läktare. Det blir också förbjudet att kasta ut saker på spelplanen eller springa ut på spelplanen utan tillstånd. Den som bryter mot förbudet kan straffas med böter eller dömas till fängelse i sex månader. De nya reglerna började gälla den 1 april Det här beslutade riksdagen den 25 februari 2009.

37 riksdagens årsbok 2008/09 på lättläst svenska 35 Kampen mot sex-handeln ska öka Det har blivit ett allt vanligare problem att kvinnor och flickor tvingas att sälja sex. Även män och pojkar tvingas till det. Regeringen har berättat för riksdagen att den gjort en plan för hur den ska kämpa mot prostitution och handel med människor som tvingas att sälja sex. Prostitution betyder att en person säljer sex till en annan person. Regeringen ska satsa mycket pengar på att ta itu med problemen. Pengarna ska gå till många olika saker. Regeringen ska till exempel skydda personer som har tvingats att sälja sex. Den ska också satsa på att öka kunskaperna om prostitution och människo-handel hos olika grupper i samhället, till exempel barn och ungdomar. Regeringen ska dessutom undersöka om lagarna på området är tillräckligt bra och se till att Sverige samarbetar mer med andra länder. Riksdagen tycker att regeringens plan är bra. År 2011 ska regeringen berätta för riksdagen hur arbetet har gått. Det här beslutade riksdagen den 25 februari 2009.

38 36 riksdagens årsbok 2008/09 på lättläst svenska Sverige lånar pengar till Island Regeringen ska kunna besluta att Sverige ska låna pengar till Island under Lånet får vara högst 6,5 miljarder kronor och ska hjälpa Island som har hamnat i en stor och svår finansiell och ekonomisk kris. Sverige ger sitt lån tillsammans med de andra nordiska länderna. Tillsammans ger länderna mer än 20 miljarder kronor. Det nordiska lånet hänger ihop med åtgärder som Internationella valutafonden, IMF, har beslutat om. Det här beslutade riksdagen den 25 februari Nya regler för att få köra moped, snöskoter och terräng-hjuling Den 1 oktober 2009 införs nya regler för att få köra mopeder, snöskotrar och terräng-hjulingar. Terräng-hjuling liknar en motorcykel men har fyra eller tre hjul. De nya reglerna ska göra så att det blir säkrare i trafiken. De ska också göra så att färre personer skadar sig eller dör i olyckor med moped.

39 riksdagens årsbok 2008/09 på lättläst svenska 37 Det här är några av nyheterna. Den som kör Moped klass I, så kallade EU-mopeder, måste har körkort. Den som kör moped klass II, skoter eller terräng-hjuling måste ha ett så kallat förar-bevis. Har du redan rätt att köra moped, snöskoter eller terräng-hjuling? Då får du fortsätta att köra som tidigare. Du som redan har fyllt 15 år får fortsätta att köra moped klass II utan förar-bevis. Du som har skaffat dig ett förar-bevis för moped klass I före den 1 oktober 2009 får fortsätta att köra utan körkort. Det här beslutade riksdagen den 26 februari Svenska soldater ska bekämpa pirater utanför Somalias kust Sverige ska skicka soldater och fartyg till Somalia. Soldaterna ska skydda FN:s mat-transporter mot pirater. Somalia är ett fattigt land i Afrika som har haft krig i många år. Eftersom många invånare i Somalia svälter så skickar FN mat dit. Maten skickas med fartyg.

40 38 riksdagens årsbok 2008/09 på lättläst svenska Utanför Somalias kust finns pirater. De stjäl från fartyg som åker utanför kusten. Piraterna kan vara mycket farliga. Därför skickar Sverige soldater som ska skydda mat-transporterna så att maten når Somalias folk. Det här beslutade riksdagen den 12 mars Äktenskap kommer att gälla för alla Efter den 1 maj 2009 kan alla som gifter sig kalla det för ett äktenskap. En kille kan gifta sig med en kille och en tjej med en tjej, precis som andra par. Tidigare har homosexuella inte fått gifta sig på samma sätt som andra par och kalla det äktenskap. Det har kallats partnerskap. Nu ska lagen om partnerskap tas bort. Men de som redan har ett partnerskap kan fortsätta att ha det om de vill. De som i stället vill vara gifta kan anmäla att de vill göra om partnerskapet till ett äktenskap. De kan också göra om partnerskapet till ett äktenskap genom att gifta sig om de hellre vill det. Det här beslutade riksdagen den 1 april 2009.

Rösta på oss! Sju riksdagspartier berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år.

Rösta på oss! Sju riksdagspartier berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. Rösta på oss! Sju riksdagspartier berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. 1 Rösta på oss! I år, 2014, är det val den 14 september. Då får alla svenska medborgare som har fyllt 18

Läs mer

Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska

Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska Läs detta först Den här boken beskriver

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

Det här är regeringens plan för sin politik för personer med funktionsnedsättning under år 2011-2016.

Det här är regeringens plan för sin politik för personer med funktionsnedsättning under år 2011-2016. Socialdepartementet Regeringens plan för sin politik för personer med funktionsnedsättning En strategi för genomförande av funktionshinderpolitiken Intro och sammanfattning Det här är regeringens plan

Läs mer

Sverige. en pocketguide. Fakta, tips och råd till nya invånare. På lätt svenska. Integrationsverket

Sverige. en pocketguide. Fakta, tips och råd till nya invånare. På lätt svenska. Integrationsverket Sverige en pocketguide Fakta, tips och råd till nya invånare Integrationsverket På lätt svenska Sverige en pocketguide Fakta, tips och råd till nya invånare Trafikregler i Sverige Sverige en pocketguide

Läs mer

Innehållsförteckning Inledning... 3 Så använder du studiematerialet... 3 Gruppens storlek och sammansättning... 3 Regler i gruppen...

Innehållsförteckning Inledning... 3 Så använder du studiematerialet... 3 Gruppens storlek och sammansättning... 3 Regler i gruppen... V I S Val I Sikte Innehållsförteckning Inledning... 3 Så använder du studiematerialet... 3 Gruppens storlek och sammansättning... 3 Regler i gruppen... 4 Utvärdering - reflektion... 4 Del 1 Yttrandefrihet...

Läs mer

Välkommen till riksdagen

Välkommen till riksdagen Sveriges riksdag 2 Sveriges riksdag Välkommen till riksdagen Öppenhet och tillgänglighet är viktiga inslag i den svenska demokratin och i riksdagens arbete. På riksdagens webbplats www.riksdagen.se kan

Läs mer

Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade

Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade LSS betyder lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade och ger rätt särskild hjälp. LSS är en lag som ger särskilda rättigheter till

Läs mer

RIKSDAGENS ÅRSBOK 2009/10

RIKSDAGENS ÅRSBOK 2009/10 RIKSDAGENS ÅRSBOK 2009/10 RIKSDAGENS ÅRSBOK 2009/10 Årsboken kan beställas kostnadsfritt via riksdagens webbplats www.riksdagen.se eller från Riksdagens tryckeriexpedition 100 12 Stockholm E-post: ordermottagningen@riksdagen.se

Läs mer

Riksdagen en kort vägledning. Studiematerial från riksdagen

Riksdagen en kort vägledning. Studiematerial från riksdagen Riksdagen en kort vägledning Studiematerial från riksdagen 2 Riksdagen en kort vägledning Folket bestämmer Sverige är en demokrati. Det innebär att folket får vara med och bestämma hur Sverige ska styras.

Läs mer

Så fungerar det att söka asyl

Så fungerar det att söka asyl Så fungerar det att söka asyl Denna broschyr tillhör: Till dig som söker asyl utan förälder, föräldrar eller annan vårdnadshavare SÅ HÄR FUNGERAR DET AT T SÖKA ASYL 1 Innehållsförteckning Hej Barn Vad

Läs mer

Papperslösa får rätt till vård. Ta det långa benet före? Sidan 11. Är det ett svärord? Sesam tar semester. Vad är Almedalsveckan?

Papperslösa får rätt till vård. Ta det långa benet före? Sidan 11. Är det ett svärord? Sesam tar semester. Vad är Almedalsveckan? ONSDAG 4 JULI 2012 NR 28 ÅRGÅNG 13 POSTTIDNING A Returadress: Sesam Fraktflygargatan 18 128 30 Skarpnäck Foto: MorgueFile TRÄNA SVENSKA: Ta det långa benet före? Sidan 11 Nästa år ska alla människor i

Läs mer

Så fungerar det att söka asyl

Så fungerar det att söka asyl Så fungerar det att söka asyl Till dig som söker asyl med förälder, föräldrar eller annan vårdnadshavare. Denna broschyr tillhör: 1 Innehållsförteckning Hej Barn Vad betyder orden? Asylansökan vad händer

Läs mer

Starta. företag 2015:1. Fundera Jag funderar på att starta företag. Vad ska jag tänka på? Starta

Starta. företag 2015:1. Fundera Jag funderar på att starta företag. Vad ska jag tänka på? Starta 2015:1 Fundera Jag funderar på att starta företag. Vad ska jag tänka på? Starta Jag har bestämt mig för att starta företag. Hur gör jag? Starta företag Information från myndigheterna Lättläst Driva Jag

Läs mer

Lättläst. Om du har en funktionsnedsättning

Lättläst. Om du har en funktionsnedsättning Lättläst Om du har en funktionsnedsättning Om socialförsäkringen Socialförsäkringen är en viktig del av det svenska trygghetssystemet. Den svenska socialförsäkringen gäller i stort sett alla som bor eller

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

Därför demokrati. Studiematerial från riksdagen

Därför demokrati. Studiematerial från riksdagen Därför demokrati Studiematerial från riksdagen 2 Därför demokrati Riksdagens uppgifter Riksdagen ska representera människorna i Sverige. Riksdagen fattar beslut om lagar, oftast på förslag från regeringen.

Läs mer

RikSDAgens årsbok 2012/13

RikSDAgens årsbok 2012/13 RikSDAgens årsbok 2012/13 RikSDAgens Årsbok 2012/13 Årsboken kan beställas kostnadsfritt via riksdagens webbplats www.riksdagen.se eller från Riksdagens tryckeriexpedition 100 12 Stockholm E-post: ordermottagningen@riksdagen.se

Läs mer

Almedalstal. Anna Kinberg Batra. 3 juli 2015

Almedalstal. Anna Kinberg Batra. 3 juli 2015 Almedalstal Anna Kinberg Batra 3 juli 2015 Anna Kinberg Batra i Almedalen, 3 juli 2015 Det har hunnit bli fredag kväll. Arbetsveckan är slut för de flesta. Det är fortfarande inte så långt sedan lönen

Läs mer

Upphandlingsreglerna - en introduktion på lättläst svenska

Upphandlingsreglerna - en introduktion på lättläst svenska Upphandlingsreglerna - en introduktion på lättläst svenska Upphandlingsreglerna en introduktion på lättläst svenska Innehåll 1. Inledning 7 --De som ska följa lagen om offentlig upphandling, LOU 8 --Det

Läs mer

Korta svar på de vanligaste frågorna Om du vill veta mer kan du läsa under rubriken Fler frågor. Du kan också fråga socialtjänsten i din kommun.

Korta svar på de vanligaste frågorna Om du vill veta mer kan du läsa under rubriken Fler frågor. Du kan också fråga socialtjänsten i din kommun. Frågor och svar om ekonomiskt bistånd lättläst Artikelnummer 2006-114-4 Här kan du läsa frågor och svar om ekonomiskt bistånd. Ekonomiskt bistånd är pengar du söker från socialtjänsten så att du klarar

Läs mer

Studiematerial från riksdagen. Det här är EU. Teds tröja en fråga för EU

Studiematerial från riksdagen. Det här är EU. Teds tröja en fråga för EU Studiematerial från riksdagen Det här är EU Teds tröja en fråga för EU EU påverkar dig EU beslutar om mycket som påverkar dig och dina kompisars vardag. Du behöver bara vända på din väckarklocka eller

Läs mer

Min guide till säker vård

Min guide till säker vård Min guide till säker vård På lättläst svenska Den här guiden tillhör Namn: Adress: Telefonnummer: E-post: Säkrare vård med din hjälp Regeringen vill att patienter ska kunna vara med och bestämma mer över

Läs mer

Riksdagens årsbok 2010/11

Riksdagens årsbok 2010/11 Riksdagens årsbok 2010/11 Riksdagens Årsbok 2010/11 Årsboken kan beställas kostnadsfritt via riksdagens webbplats www.riksdagen.se eller från Riksdagens tryckeriexpedition 100 12 Stockholm E-post: ordermottagningen@riksdagen.se

Läs mer

Du ska kunna resa, flytta och studera. EU i din vardag

Du ska kunna resa, flytta och studera. EU i din vardag ! EU på 10 minuter 2 EU på 10 minuter EU på 10 minuter 3 EU i din vardag Visste du att ungefär 60 procent av besluten som politikerna i din kommun tar påverkas av EU-regler? Det kan till exempel handla

Läs mer

LYCK. Tema: Sveriges ekonomi UTDRAG UR LYCKOSLANTEN NR 3 2008

LYCK. Tema: Sveriges ekonomi UTDRAG UR LYCKOSLANTEN NR 3 2008 UTDRAG UR LYCKOSLANTEN NR 3 2008 LYCK SLANTEN Tema: Sveriges ekonomi Utgivare: Swedbank och sparbankerna Produktion och redaktion: Bee Production Form: Edita Communication TEMA: SVERIGES EKONOMI 3 000

Läs mer

Oklart uppdrag. Om rollen som god man för ensamkommande flyktingbarn

Oklart uppdrag. Om rollen som god man för ensamkommande flyktingbarn Oklart uppdrag Om rollen som god man för ensamkommande flyktingbarn Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer - i Sverige och i världen. Oklart

Läs mer