Rättspraxis. Några viktiga rättsfall

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rättspraxis. Några viktiga rättsfall"

Transkript

1 Rättspraxis Några viktiga rättsfall

2 Överlåtelse av verksamhet Arvamet (MÖD 2003:17) Övertagande av verksamhet (inkråmsöverlåtelse) ger ansvar. I praxis anses att den som tar över en verksamhet i princip övertar såväl rättigheter som skyldigheter från tidigare verksamhetsutövare. Det måste finnas någon form av identitet eller samband mellan verksamheterna för att ansvaret ska övergå. Inbördes träffade avtal om ansvar är utan verkan mot tillsynsmyndigheten. Även om bolaget bidragit till föroreningen i begränsad omfattning ansågs det skäligt att bolaget utförde den utredning som är nödvändig för att kunna avgöra behovet av och sättet för saneringsåtgärder.

3 Överlåtelse av verksamhet Kubikenborg Aluminium MÖD i mål M Det är verksamhetens karaktär, inte tillverkningsprocessen, som är avgörande i fråga om huruvida ansvaret för avhjälpande har upphört eller ej. Tärnsjö Garveri MÖD i mål M Bolaget hävdade att de inte övertagit ansvar eftersom de förvärvat inkråmet från ett konkursbo och en ny verksamhet och ny organisations etablerades. Dessutom bedrevs garvning utan krom MÖD: Garvning i nuvarande verksamhet är inte så annorlunda att den tekniskt eller miljömässigt är av en annan art än den tidigare bedrivna. OBS Rättsfallen har enbart gällt undersökningar!

4 Verksamhetsutövares ansvar Stora Enso MÖD i mål M (MÖD 2009:36) Samma bolag bedrev på samma plats först sulfitmassatillverkning t.o.m Därefter bedrevs tillverkning av spånskivor i nya lokaler från 1966 till MÖD: Sulfitmassatillverkning och spånskivetillverkning är två skilda tekniska processer och medför skilda typer av föroreningar. Den faktiska driften av den miljöfarliga verksamhet som bidragit till föroreningsskadan kan mot denna bakgrund inte anses ha pågått efter den 30 juni Inget ansvar.

5 Skälighetsbedömningen i 10 kap. 4 MB Två steg i bedömningen: 1. Vilka efterbehandlingsåtgärder som är miljömässigt motiverade och rimliga ur kostnadssynpunkt. 2. Ansvarets omfattning ska bedömas. Tölö Fabriker MÖD 2010:18:, Hjortsberga sågverk MÖD 2010:24, Göta färgeri MÖD 2010:31, Uppsala resecentrum MÖD 2010:19

6 Bedömning av åtgärder som är miljömässigt motiverade Bedömningen av rimliga kostnader ska vara objektiv, dvs ingen hänsyn ska tas till den aktuella verksamhetsutövarens ekonomi. Vilka typer av föroreningar handlar det om? Vilka föroreningsnivåer bör utlösa efterbehandlingsåtgärder? Hur omfattande bör efterbehandlingen vara. Vilka eventuella kvarvarande föroreningsrisker kan accepteras. Vilken typ av efterbehandlingsåtgärder som bör användas.

7 Bedömning av ansvarets omfattning Hur lång tid som förflutit sedan föroreningarna ägt rum. Vilken skyldighet den ansvarige hade att förhindra framtida skadeverkningar. Om verksamheten bedrivits på ett vid den tiden accepterat sätt med iakttagande av de villkor som gällt för verksamheten. Omständigheterna i övrigt.

8 Tidsaspekten Tidsaspekten är den viktigaste faktorn För föroreningar som uppkommit under eller före 1950-talet sker en jämkning till noll För föroreningar som uppkommit mellan 1 januari 1960 och 31 juni 1969 finns ett begränsat ansvar För föroreningar som uppkommit efter 1 juli 1969 föreligger fullt ansvar Obs för undersökningar föreligger alltid fullt ansvar om verksamheten fortsatt efter 1 juli 1969!

9 Exploatörens ansvar Kustbostäder i Oxelösund Högsta domstolens dom i mål T (NJA 2012 s. 125) Fastighetsägaren väckte regresstalan mot f.d. verksamhetsutövare om att denne vid en prövning om solidariskt ansvar enligt 10 kap. 6 MB ensamt skulle svara för kostnaderna för efterbehandlingen. Fastighetsägaren menade att de genom saneringen spritt föroreningarna och på så sätt blivit verksamhetsutövare. HD: De åtgärder i form av grävning och schaktning som Kustbostäder har genomfört på fastigheten har lett till att föroreningar har frigjorts och spridits till omgivningen. Ett sådant frigörande och spridande av föroreningar har medfört skada och olägenhet, i vart fall för miljön. Kustbostäder har således bidragit till en föroreningsskada och är alltså att anse som verksamhetsutövare beträffande den aktuella fastigheten i den mening som avses i 10 kap. 2 miljöbalken.

10 Flera ansvariga verksamhetsutövare MÖD i mål T Miljöfarlig verksamhet genom eldning av olja för försörjning av industri- och bostadsbyggnad med värme. Landskronahem sanerade och väckte regresstalan mot Trianon. Trianon år Landskronahem år MÖD: Det gick inte tidsbestämma när föroreningen skett. Ansvaret bör fördelas med utgångspunkt från verksamhetstiden. Trianon 15/18-delar kr. Landskronahem 3/18-delar kr Trianon Rättegångskostnader: MÖD 1,5 mkr och MMD 2,5 mkr. Ej prövningstillstånd i Högsta domstolen.

11 Konkurs och likvidation En sammanfattning

12 Avveckling av företag Två alternativ för avveckling: Konkurs Likvidation Frivillig Tvångsvis

13 Konkurs och dess följder Ett bolag som inte kan betala sina skulder och inte kommer att kunna göra det under en längre tid, kan försättas i konkurs. Det är tingsrätten som fattar beslut försättande i konkurs och som tillsätter en konkursförvaltare. Konkursboet representeras av den befintliga bolagsledningen som dock enligt huvudregeln inte kan företa rättshandslingar med tredje man med bindande verkan för konkursbolaget. Konkursförvaltaren avvecklar verksamheten. Efter att ett bolags konkurs har avslutats har bolaget upphört att existera och kan därmed inte krävas på betalning. En fysisk person kan däremot krävas på betalning även efter att konkursen avslutats.

14 Konkursboets skyldigheter Grundprincipen inom miljörätten Förorenaren betalar. Grundprincipen inom konkursrätten Konkursboet ansvarar inte för konkursgäldenärens förpliktelser. Krav på efterbehandling kan ställas mot konkursboet, ex. Klippan AB i konkurs i två fall: 1. Om konkursboet fortsätter att bedriva konkursgäldenärens verksamhet och därigenom bidrar till föroreningen. MÖD 2005:29 (Frilac AB) och MÖD:s domar i mål M och (Gruvområdena Ersmarksberget/Blaiken och Svärtträsk) 2. Om konkursboet inte bedriver verksamhet i någon egentlig mening men förvarar något som kan ge upphov till förorening och har rådighet över det som förvaras. MÖD 2002:16

15 Konkursförvaltarens anmälningsskyldighet Konkursförvaltaren ska anmäla till tillsynsmyndigheten om han har anledning att anta att konkursgäldenären har lämnat kvar kemiska produkter, biotekniska organismer eller farligt avfall som behöver omhändertas. Detsamma gäller mark- eller vattenföroreningar.

16 Likvidation Om en juridisk person vill avveckla verksamheten används likvidation, antingen frivilligt eller genom tvångslikvidation. Förutsätter normalt att tillgångarna överskrider skulderna. Överskottet delas ut till ägarna efter att skulder betalats. Gäller även miljöskulder! Ett likviderat bolag kan återuppväckas igenom om det tillkommer nya tillgångar eller förpliktelser. Det är möjligt att rikta krav mot bolaget som verksamhetsutövare även efter att likvidation avslutats (MÖD 2011:1).

17 Kommuners skadeståndsansvar vid detaljplaneläggning av förorenade områden Svea hovrätts dom i mål T Fastighetsägaren väckte talan mot kommunen om skadeståndsskyldighet p g a kommunen gjort sig skyldig till fel eller försummelse vid myndighetsutövning genom antagandet av detaljplanen för fastigheterna i strid mot bestämmelserna i planoch bygglagen. Kommunens invändning: Fastighetsägaren har frivilligt exploaterat fastigheterna. Deras affärsrisk kan inte övervältras på kommunen. TR: Kommunen är skadeståndsskyldig. Kommunen har fastställd dp trots att utredningen angående ev. föroreningar inte varit tillräcklig. Kommunen har antagit en dp som medgav bebyggelse av bostäder utan att i tillräcklig utsträckning ha förvissat sig om markens lämplighet för bebyggelse. Ej förenligt med PBL. Kommunen har gjort sig skyldig till fel eller försummelse vid myndighetsutövning.

18 Hovrätten: Fastställde tingsrättens dom. Kommunen har inte heller haft en rätt att detaljplaneärendet lämna över ansvaret för bedömningen av lämpligheten att bebygga marken med bostäder på fastighetsägaren. Det var fel av kommunen att anta detaljplanen utan att ytterligare utreda misstankarna om föroreningar av kemikalier.

19 Hur hittar jag information? Lite tips och råd

20 Uppgifter om bolag Bolagsverket organisationsnummer historik årsredovisningar Gäller för bolag som är eller varit verksamma efter 1960 och framåt Riksarkivet Uppgifter om bolag som avslutats före 1960 Blankett på för beställning av fastighetshandlingar före 1 juni 2008.

21 Uppgifter om bolag Länsstyrelsen - Handelsregister för handelsbolag och enskilda firmor - Uppgifter om Länsstyrelsens tillsyns/tillståndsobjekt: tillstånd / villkor, förelägganden, utredningar/undersökningar Landsarkivet Landsarkivet i Lund förvarar Länsstyrelsens handelsregister

22 Uppgifter om fastigheter Lantmäteriet Nuvarande och tidigare lagfarna fastighetsägare Fastighetsbeteckningar Förvärv Köpeskilling Avstyckningar, sammanläggningar etc

23 Att skriva en ansvarsutredning Lite hållpunkter

24 Naturvårdsverkets mall Längst bak i NV:s rapport 6501, Efterbehandlingsansvar Måste inte alltid följa hela men ändå bra med struktur. Förkortad version Inledning Miljöbalken Förorenat område Verksamhetsutövare Fastighetsägarens subsidiära ansvar Bedömning

25 Ansvarsutredningar/bedömningar Tänk på att ange källan! Vid inventering Viktigt veta när olika verksamheter bedrevs. Årtal viktigt! Fråga om tidigare verksamhetsutövare, gärna organisationsnummer eller andra uppgifter som gör det lättare att hitta. Exakta namnuppgifter är bra. Vilket årtal upphörde verksamheten?

26 Tänk på att en ansvarsutredning är ett levande dokument!

Rättspraxis. Några viktiga rättsfall

Rättspraxis. Några viktiga rättsfall Rättspraxis Några viktiga rättsfall Överlåtelse av verksamhet Arvamet M 9822-02 Övertagande av verksamhet (inkråmsöverlåtelse) ger ansvar I praxis anses att den som tar över en verksamhet i princip övertar

Läs mer

Seminarium om ansvarsutredningar

Seminarium om ansvarsutredningar Seminarium om ansvarsutredningar Sara Lundquist, Matilda Nilsson Tervahauta och Jessica Bernfreed Ewald Malmö den 13 maj 2016 Naturvårdsverkets mall för ansvarsutredningar Bra att utgå från NV:s mall för

Läs mer

Ansvar för föroreningsskada. Sara Lundquist

Ansvar för föroreningsskada. Sara Lundquist Ansvar för föroreningsskada Sara Lundquist 10 kapitlet miljöbalken Tillämpligt om föroreningsskada finns Huvudregeln är att den som förorenat också ska avhjälpa. (10:2 MB) Vad är avhjälpande? Utredning,

Läs mer

Miljöskador. Verksamheter som orsakar miljöskador. Från och med när gäller ansvaret? Ansvarsregeln MB 2:8

Miljöskador. Verksamheter som orsakar miljöskador. Från och med när gäller ansvaret? Ansvarsregeln MB 2:8 Miljöskador Föreläsare: signe.lagerkvist@jus.umu.se Verksamheter som orsakar miljöskador Skyddslagstiftning Vilken hänsyn måste du ta till omgivningen? Ansvarsregeln MB 2:8 Alla som bedriver eller har

Läs mer

Aktuella prejudicerande rättsfall 10 kap MB

Aktuella prejudicerande rättsfall 10 kap MB Aktuella prejudicerande rättsfall 10 kap MB Förändringar i praxis relaterat till undersöknings- och saneringsansvar Per Molander Mannheimer Swartling Advokatbyrå Nätverket Renare Mark, seminarium 22 november

Läs mer

Ansvarsutredningar. Sara Lundquist

Ansvarsutredningar. Sara Lundquist Ansvarsutredningar Sara Lundquist 10 kapitlet miljöbalken Tillämpligt om föroreningsskada finns Huvudregeln är att den som förorenat också ska avhjälpa. (10:2 MB) Vad är avhjälpande? Utredning, efterbehandling

Läs mer

2015-11-02. Vem ansvarar för efterbehandling av förorenade områden? Presentationens innehåll. Efterbehandlingsansvaret

2015-11-02. Vem ansvarar för efterbehandling av förorenade områden? Presentationens innehåll. Efterbehandlingsansvaret Vem ansvarar för efterbehandling av förorenade områden? Redogörelse för gällande rätt, utifrån praxis och med fokus på konkurser På säker grund för hållbar utveckling Presentationens innehåll Efterbehandlingsansvaret

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 26 mars 2012 T 2052-10 KLAGANDE JM Värmdöstrand AB, 556001-6213 169 82 Stockholm Ombud: Advokat VD MOTPART Kustbostäder i Oxelösund Aktiebolag,

Läs mer

Saneringsansvar m.m. enligt miljöbalken en utmaning bl.a. vid företags- och fastighetsförvärv

Saneringsansvar m.m. enligt miljöbalken en utmaning bl.a. vid företags- och fastighetsförvärv Saneringsansvar m.m. enligt miljöbalken en utmaning bl.a. vid företags- och fastighetsförvärv SANERINGSANSVAR MILJÖBALKEN Verksamhet efter 1969, ej preskription 2 kap och 10 kap Viss verksamhet anses pågående

Läs mer

Ansvarsutredning. Varför utreda ansvar? Vem gör ansvarsutredning?

Ansvarsutredning. Varför utreda ansvar? Vem gör ansvarsutredning? Ansvarsutredning Ansvar enligt 10 kap Vem eller vilka kan/ska vi rikta krav till? Skriva en enkel ansvarsutredning Varför utreda ansvar? 1. Rena tillsynsobjekt 2. Objekt med delvis ansvar 3. Objekt utan

Läs mer

Miljööverdomstolen MÖD 2005:29

Miljööverdomstolen MÖD 2005:29 Miljööverdomstolen MÖD 2005:29 Målnummer: M3079-04 Avdelning: 13 Avgörandedatum: 2005-05-17 Rubrik: Föreläggande enligt miljöbalken att följa villkor i beslut om tillstånd enligt miljöskyddslagen-----ett

Läs mer

Fysisk planering av förorenad mark

Fysisk planering av förorenad mark Fysisk planering av förorenad mark Hur hanteras förorenad mark vid en bygglovsansökan? Vem har enligt miljöbalken ansvar för att undersöka och åtgärda förorenad mark? Hur stort är ansvaret? Kan krav utifrån

Läs mer

Förorenade områden översikt över lagstiftning som tillämpas

Förorenade områden översikt över lagstiftning som tillämpas Förorenade områden översikt över lagstiftning som tillämpas 2 kap. 8 MB 10 kap. MB 9 kap. 1 MB 2 kap. 3, 7 MB 26 kap. 9, 14, 21, 22 MB 28 kap. 5 MB Lagen om införande av miljöbalken 8, 15 Övergångsbestämmelserna

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060101 DOM 2012-06-29 Stockholm Mål nr M 3001-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-03-12 i mål nr M 4015-11 KLAGANDE

Läs mer

Två jurister samtalar om senare års praxis

Två jurister samtalar om senare års praxis Två jurister samtalar om senare års praxis Sofie Hermansson, SGI Maria Paijkull, Front Advokater 2016-11-24 Begreppet verksamhetsutövare Utgångspunkter för ansvar Vad säger äldre praxis? Senare års praxis

Läs mer

Förorenade områden och ansvaret kring båtklubbar

Förorenade områden och ansvaret kring båtklubbar Förorenade områden och ansvaret kring båtklubbar cathrine.lundin@naturvardsverket.se anna.rolf@naturvardsverket.se Foto: Daniel Martini Inventeringen och EBH-stödet I EBH-stödet som är den databas där

Läs mer

Tillsyn av förorenade områden

Tillsyn av förorenade områden Tillsyn av förorenade områden Ansvarsbedömningar och 28-anmälningar (FMH) På säker grund för hållbar utveckling Sofie Hermansson Miljöjurist Statens geotekniska institut sofie.hermansson@swedgeo.se 013-20

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Miljööverdomstolen Rotel 1311 DOM 2010-06-23 Stockholm Mål nr M 6231-09 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, miljödomstolen, dom 2009-06-23 i mål nr M 2425-06, se bilaga A KLAGANDE

Läs mer

Dagens program. Kursens mål. 25 januari 2011. Kursens mål. Kursmaterial. Ansvarsutredningar. 10 kap. miljöbalken. Informationssökning

Dagens program. Kursens mål. 25 januari 2011. Kursens mål. Kursmaterial. Ansvarsutredningar. 10 kap. miljöbalken. Informationssökning Ansvarsutredningsutbildning 1 (2) 25 januari 2011 På säker grund för hållbar utveckling Kursens mål Dagens program Kursmaterial Ansvarsutredningar 10 kap. miljöbalken Informationssökning Fysiska och juridiska

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060101 DOM 2012-06-29 Stockholm Mål nr M 3001-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-03-12 i mål nr M 4015-11 KLAGANDE

Läs mer

Ansvarsbedömning. Varför utreda ansvar? Vem gör ansvarsbedömning? 2015-09-25

Ansvarsbedömning. Varför utreda ansvar? Vem gör ansvarsbedömning? 2015-09-25 Ansvarsbedömning Ansvar enligt 10 kap Vem eller vilka kan/ska vi rikta krav till? Skriva en enkel ansvarsbedömning Varför utreda ansvar? 1. Rena tillsynsobjekt 2. Objekt med delvis ansvar 3. Objekt utan

Läs mer

underlagsmaterial till Ansvarsutredningsworkshop

underlagsmaterial till Ansvarsutredningsworkshop Länsstyrelserna i Uppsala, Gävleborg, Stockholm, Södermanland och Gotlands län Uppsala och Stockholm underlagsmaterial till Ansvarsutredningsworkshop Foto: SGI, Ebba Wadstein 2012-05-25 Datum: 2012-05-25

Läs mer

Förändringar i praxis rörande ansvaret för fastighetsförvärvare och exploatörer

Förändringar i praxis rörande ansvaret för fastighetsförvärvare och exploatörer 1 Förändringar i praxis rörande ansvaret för fastighetsförvärvare och exploatörer Advokat Anders Linnerborg, Setterwalls Advokatbyrå i Malmö 1 3 Om det inte finns någon verksamhetsutövare som kan utföra

Läs mer

DOM 2012-05-10 meddelad i Växjö

DOM 2012-05-10 meddelad i Växjö DOM 2012-05-10 meddelad i Växjö Sid 1 (3) KLAGANDE Ytmetall AB i likvidation, 556153-4685 c/o Advokat GW Ombud: IM MOTPART Länsstyrelsen i Blekinge län 371 86 Karlskrona ÖVERKLAGAT BESLUT Länsstyrelsen

Läs mer

Lagstiftningen kring äldre deponier - förvaringsfall och/eller förorenat område?

Lagstiftningen kring äldre deponier - förvaringsfall och/eller förorenat område? Lagstiftningen kring äldre deponier - förvaringsfall och/eller förorenat område? Advokat Maria Paijkull Nätverket Renare Mark, Jönköping 2018-09-27 Case: Utfyllnad med gjutsand Övergångsbestämmelser enligt

Läs mer

Hur har det gått? g. Klar? Nästan klar? Halvvägs? Vad är svårast? Något ni önskar svar på idag?

Hur har det gått? g. Klar? Nästan klar? Halvvägs? Vad är svårast? Något ni önskar svar på idag? Välkomna! 08.15 Hur har det gått 08.30 Grupparbete praktikexempel 09.30 Fika 09.45 Grupparbete skälighetsavvägning 10.45 Att ta beslut 11.15 Övrigt 11.30 Utvärdering Hur har det gått? g Klar? Nästan klar?

Läs mer

DOM meddelad i Nacka Strand

DOM meddelad i Nacka Strand NACKA TINGSRÄTT Miljödomstolen Enhet 3 DOM 2008-03-14 meddelad i Nacka Strand Sid 1 (6) Mål nr KLAGANDE Munksjö Sweden AB Box 624 551 18 Jönköping Ombud: Advokat T.C. Alrutz' Advokatbyrå AB Box 7493 103

Läs mer

DOM meddelad i Umeå

DOM meddelad i Umeå UMEÅ TINGSRÄTT Miljödomstolen DOM 2007-06-07 meddelad i Umeå Mål nr M 2355-06 1(7) KLAGANDE Swedish Meats ek. för., 702002-0116,121 86 Johanneshov Ombud: Jur. kand. EA, Vattenfall Power Consultant AB,

Läs mer

Tillsynshandboken. Vad kommer jag att ta upp? Tillsynshandboken vad har hänt?

Tillsynshandboken. Vad kommer jag att ta upp? Tillsynshandboken vad har hänt? Tillsynshandboken Sanering och efterbehandling av förorenade områden genom tillsyn och prövning På säker grund för hållbar utveckling Vad kommer jag att ta upp? Ansvar för förebyggande åtgärder Ansvar

Läs mer

Johan Asplund & Lars Davidsson

Johan Asplund & Lars Davidsson Johan Asplund & Lars Davidsson WSP i Sverige 2 200 medarbetare i Sverige Stark lokal förankring Program Inledning, presentation Hur farligt är det med förorenade områden? Varför är det viktigt att undersöka

Läs mer

DOM 2015-01-16 Stockholm

DOM 2015-01-16 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060205 DOM 2015-01-16 Stockholm Mål nr M 2626-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-02-25 i mål nr M 1928-07, se bilaga A KLAGANDE Kustbostäder

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 20 december 2006 Ö 999-04 KLAGANDE SC MOTPART Skatteverket 171 94 Solna SAKEN Kostnadsersättning till konkursförvaltare ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 28 december 2004 T 2679-02 KLAGANDE Högra Handen MK Aktiebolags konkursbo, 556253-3520, c/o konkursförvaltaren jur. kand. SO Ställföreträdare:

Läs mer

DOM 2013-01-10 meddelad i Växjö

DOM 2013-01-10 meddelad i Växjö 1 VÄXJÖ TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2013-01-10 meddelad i Växjö Mål nr M 2065-12 KLAGANDE Bolagsstiftarna Förvaltning Sverige AB Box 12086 402 41 Göteborg Ombud: E.A. c/o MAQS Law Firm Advoktabyrå

Läs mer

DOM meddelad i Nacka Strand

DOM meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2013-02-28 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 6867-12 KLAGANDE Nordkalk AB, Lärbro Storugns 2741, 624 53 Lärbro Ombud: Advokaten M.L., Fröberg & Lundholm Advokatbyrå

Läs mer

DOM 2010-06-23 Stockholm

DOM 2010-06-23 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Miljööverdomstolen Rotel 0611 DOM 2010-06-23 Stockholm Mål nr M 6598-09 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, miljödomstolen, dom 2009-07-20 i mål M 2109-08, se bilaga A KLAGANDE Staten

Läs mer

DOM meddelad i Nacka Strand

DOM meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Miljödomstolen DOM 2010-03-24 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 6364-09 KLAGANDE GMTC Global Machine Trade Center HB, 969699-0762 Ombud: E.L. c/o IRM Contracting i Kristinehamn AB MOTPART

Läs mer

DOM 2014-05-07 Stockholm

DOM 2014-05-07 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060107 DOM 2014-05-07 Stockholm Mål nr M 11012-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-11-13 i mål nr M 4375-13, se bilaga

Läs mer

PM om konkurser och förorenade områden

PM om konkurser och förorenade områden 2017-02-22 Länsstyrelsernas juristsamverkansgrupp för EBH-frågor PM om konkurser och förorenade områden När miljötillsynsmyndigheterna ska handlägga ärenden där konkurser är inblandade uppstår ofta olika

Läs mer

A3. Skäligt och rimligt i praktiken

A3. Skäligt och rimligt i praktiken A3. Skäligt och rimligt i praktiken Nätverket Renare marks Vårmöte 2007 Helena Segervall Föredragets innehåll Utredning och sanering av förorenade områden Tillsynsmyndighetens arbetssätt Den ansvariges

Läs mer

DOM 2013-11-06 Stockholm

DOM 2013-11-06 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060205 2013-11-06 Stockholm Mål nr M 4093-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Umeå tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom i mål nr, se bilaga KLAGANDE Blaikengruvan

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060202 DOM 2016-09-21 Stockholm Mål nr M 3657-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-04-11 i mål nr M 1048-16, se

Läs mer

DOM 2009-12-21 Stockholm

DOM 2009-12-21 Stockholm SVEA HOVRÄTT Rotel 1309 DOM 2009-12-21 Stockholm Mål nr Sid 1 (5) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, miljödomstolen, dom 2008-02-26 i mål M 2953-07, se bilaga A KLAGANDE Stora Enso Fine Paper

Läs mer

Rättspraxis rörande JÄMKNING AV EFTERBEHANDLINGSANSVAR OCH EXPLOATÖRENS ANSVAR

Rättspraxis rörande JÄMKNING AV EFTERBEHANDLINGSANSVAR OCH EXPLOATÖRENS ANSVAR Rättspraxis rörande JÄMKNING AV EFTERBEHANDLINGSANSVAR OCH EXPLOATÖRENS ANSVAR Nätverket Renare Marks Vårmöte 2012, Göteborg Maria Paijkull, Advokatfirman Vinge KB Jämkning av efterbehandlingsansvar 2

Läs mer

DOM meddelad i Växjö

DOM meddelad i Växjö 1 VÄXJÖ TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen 4:1 DOM 2015-11-13 meddelad i Växjö Mål nr M 1466-15 KLAGANDE Bolagsstiftarna Förvaltning Sverige i likvidation AB Box 12086 402 41 Göteborg Ombud: Wistrand Advokatbyrå

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060304 DOM 2016-12-22 Stockholm Mål nr M 8829-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Östersunds tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-09-28 i mål nr M 313-16

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060204 DOM 2017-04-26 Stockholm Mål nr M 8262-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-09-13 i mål nr M 2434-16, se bilaga A KLAGANDE Länsstyrelsen

Läs mer

DOM 2013-11-06 Stockholm

DOM 2013-11-06 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060205 DOM 2013-11-06 Stockholm Mål nr M 4233-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Umeå tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-04-05 i mål nr M 1717-12 och

Läs mer

DOM Meddelad i Växjö

DOM Meddelad i Växjö VÄXJÖ TINGSRÄTT Miljödomstolen DOM 2008-09-24 Meddelad i Växjö Mål nr M 475-08 Sid 1 (7) KLAGANDE Björstorps Träförädling HB MOTPART Hässleholms kommun Miljönämnden Stadshuset 281 80 Hässleholm ÖVERKLAGAT

Läs mer

Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel.

Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel. 1 Miljöbalken SFS 1998:808 Tillämpning på tandklinikers verksamhet. Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel. 1 kap. Miljöbalkens mål Miljöbalken syftar

Läs mer

DOM 2009-09-17 meddelad i Nacka Strand

DOM 2009-09-17 meddelad i Nacka Strand NACKA TINGSRÄTT Miljödomstolen DOM 2009-09-17 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 710-09 1 KLAGANDE 1. G H 2. Y H MOTPART Länsstyrelsen i Gotlands län 621 85 Visby ÖVERKLAGAT BESLUT Länsstyrelsen i Gotlands

Läs mer

KS 7 15 JANUARI Ansvar för nedlagda deponier i Uppsala kommun. Kommunstyrelsen. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta

KS 7 15 JANUARI Ansvar för nedlagda deponier i Uppsala kommun. Kommunstyrelsen. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta KS 7 15 JANUARI 2014 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Helena Bavrell Östblom Jenny Oltner Datum 2013-12-08 Diarienummer KSN-2013-0507 Kommunstyrelsen Ansvar för nedlagda deponier i Uppsala kommun Förslag

Läs mer

PM - Länsstyrelsernas uttag av tillsynsavgift med anledning av tillsyn enligt 10 kap. miljöbalken.

PM - Länsstyrelsernas uttag av tillsynsavgift med anledning av tillsyn enligt 10 kap. miljöbalken. Senast reviderad av Klas Köhler, 2014-02-11. Revidering granskad av Henrik Svensson, Lisa Arnwald Storm och Åsa Axheden. PM - Länsstyrelsernas uttag av tillsynsavgift med anledning av tillsyn enligt 10

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Aktbilaga 23 Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 20 juni 2012 T 5537-10 KLAGANDE RL Ombud: Jur.kand. HL MOTPART Nyombygg i Örebro AB:s konkursbo, 642046-1052 Konkursförvaltare:

Läs mer

Välkommen till tillsynsmyndighetsväljaren!

Välkommen till tillsynsmyndighetsväljaren! 2017-01-12 Välkommen till tillsynsmyndighetsväljaren! Tillsynsmyndighetsväljaren är till för dig som behöver hjälp att bestämma vilken myndighet som har rätt att utöva tillsyn över ett visst förorenat

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060205 2013-11-06 Stockholm Mål nr M 4233-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Umeå tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom i mål nr M 1717-12 och M 1718-12, se bilaga

Läs mer

Efterbehandling av gruvor ansvarsfrågor vid förvärv

Efterbehandling av gruvor ansvarsfrågor vid förvärv Efterbehandling av gruvor ansvarsfrågor vid förvärv 1 september 2011 Pia Pehrson och Peter Dyer Foyen Advokatfirma Hur fördela risk/ansvar i en affärstransaktion? Vilken part har bäst information? Riskens

Läs mer

Grundläggande MIFO-juridik. Paulina Rautio

Grundläggande MIFO-juridik. Paulina Rautio Grundläggande MIFO-juridik Paulina Rautio Varför? Kommunernas och Länsstyrelsernas uppdrag är att bevaka de allmänna miljöintressena. Bedriva operativ tillsyn. Kontrollera att miljöbalkens regler och myndigheterna

Läs mer

Rättelse/komplettering

Rättelse/komplettering Enhet 4 Mål nr Rättelse/komplettering Dom, 2007-11-05 Rättelse och komplettering, 2007-11-06 Beslutat av: tingsfiskalen Linda Mohlin SLUT 1. ändrar Länsstyrelsens i Västmanlands län beslut den 9 januari

Läs mer

KLAGANDE Bayer AB, 556051-3870, Box 5237, 402 24 Göteborg Ombud: Advokaten J J Advokatbyrå, Göteborg

KLAGANDE Bayer AB, 556051-3870, Box 5237, 402 24 Göteborg Ombud: Advokaten J J Advokatbyrå, Göteborg VÄXJÖ TINGSRÄTT Miljödomstolen, rotel ll DOM Målnr 1(10) 2006-04-21 M1501-05 Meddelad i Växjö KLAGANDE Bayer AB, 556051-3870, Box 5237, 402 24 Göteborg Ombud: Advokaten J J Advokatbyrå, Göteborg MOTPART

Läs mer

Länsstyrelsens tillsynsarbete. Förhandling och samarbete

Länsstyrelsens tillsynsarbete. Förhandling och samarbete Länsstyrelsens tillsynsarbete Förhandling och samarbete Vad gör Länsstyrelsen Identifiering av förorenade områden Inventering av förorenade områden Tillsyn enligt miljöbalken Bidragsprojekt Tillsynsvägledning

Läs mer

Förorenade fastigheter hur gör man?

Förorenade fastigheter hur gör man? Förorenade fastigheter hur gör man? Förorenade fastigheter hur gör man? Storslagen natur är något som ofta förknippas med Dalarna. Kanske är det de höga bergen och djupa skogarna som gör att många trivs

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 14 maj 2012 Ö 1803-10 PARTER 1. Bandteknik i Jönköping Aktiebolags i likvidation konkursbo, 556283-9463 c/o advokat C G H Ombud: Jur.kand.

Läs mer

DOM 2008-07-04 meddelad i VÄXJÖ

DOM 2008-07-04 meddelad i VÄXJÖ VÄXJÖ TINGSRÄTT DOM 2008-07-04 meddelad i VÄXJÖ Mål nr Sid 1 (14) KLAGANDE Södra Skogsägarna ekonomisk förening, 729500-3789 351 89 Växjö Ombud: MF Södra Skogsägarna ekonomisk förening 351 89 VÄXJÖ MOTPART

Läs mer

DOM meddelad i VÄXJÖ

DOM meddelad i VÄXJÖ VÄXJÖ TINGSRÄTT DOM 2008-05-20 meddelad i VÄXJÖ Sid 1 (6) Mål nr KLAGANDE Ystad Hamn Logistik AB Hamntorget 2 271 39 YSTAD Ombud: EN, Klewe Advokater AB, Skomakaregatan 4, 211 34 Malmö MOTPART Myndighetsnämnden

Läs mer

AL AW X X BESLUT Datum 2013-09-11 Beteckning 577-4760-2012 Sida 1/5 Dossnummer 0617-173 0617-64-150660 Elisabeth Johansson Miljö- och samhällsbyggnadsavd. Förorenade områden 036-39 54 26 Pelly Industri

Läs mer

BESLUT Stockholm

BESLUT Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060206 BESLUT 2017-01-12 Stockholm Mål nr M 9001-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-09-29 i mål nr M 242-16, se bilaga

Läs mer

Förorenad mark. - 10:4 MB och målet om hållbar utveckling. Anna Lilliehjort

Förorenad mark. - 10:4 MB och målet om hållbar utveckling. Anna Lilliehjort Förorenad mark - 10:4 MB och målet om hållbar utveckling Anna Lilliehjort VT 2016 Examensarbete, 15 hp Magisterprogram i mark- och miljörätt, 60 hp Handledare: Signe Lagerkvist Innehållsförteckning Förkortningar...

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 3 oktober 2003 T 184-03 KLAGANDE Hyr-Börsen i Roslagen Aktiebolag, 556295-7539, Box 60, 184 61 ÅKERSBERGA Ombud: advokaten J.S. och jur.

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 21 maj 2003 T 1480-00 KLAGANDE Timmia Aktiebolags konkursbo, 556083-6180, c/o konkursförvaltaren, advokaten L.L. Ställföreträdare: L.L.

Läs mer

Är miljön en borgenär?

Är miljön en borgenär? Är miljön en borgenär? Om konkursboets miljörättsliga ansvar Sandrah Sandin HT 2014 Examensarbete, 30 hp Juristprogrammet, 270 hp Handledare: Johan Holm Innehållsförteckning 1 Inledning... 5 1.1 Bakgrund...

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 9 februari 2004 T 823-00 KLAGANDE Handelsbanken Finans Aktiebolag Ombud: bolagsjuristen IB MOTPART SkandiaBanken Aktiebolag Ombud: jur.

Läs mer

DOM meddelad i Växjö

DOM meddelad i Växjö VÄXJÖ TINGSRÄTT DOM 2007-01-09 meddelad i Växjö Sid l (ll) Mål nr M 2311-06 Rotel 10 KLAGANDE AB Tranås Skinnberedning, Box 1005, 573 28 Tranås MOTPART Länsstyrelsen i Jönköpings län, 551 86 Jönköping

Läs mer

Parterna har yrkat ersättning för rättegångskostnader i Högsta domstolen.

Parterna har yrkat ersättning för rättegångskostnader i Högsta domstolen. Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 25 november 2010 T 5072-06 KÄRANDE PM SVARANDE Justitiekanslern Box 2308 103 17 Stockholm SAKEN Skadestånd DOMSLUT Högsta domstolen fastställer

Läs mer

Länsstyrelsen har haft i uppdrag från Naturvårdsverket att identifiera alla potentiellt förorenade områden.

Länsstyrelsen har haft i uppdrag från Naturvårdsverket att identifiera alla potentiellt förorenade områden. Observera att FAQn gäller både i det fall ett objekt har kommunicerats efter identifiering eller efter att inventering och riskklassning har gjorts. Vilket utskick som är det aktuella (identifiering eller

Läs mer

ATT UTREDA ANSVAR FÖR ETT GEOGRAFISKT OMRÅDE MED FLERA FÖRORENANDE VERKSAMHETER - VERSION 1

ATT UTREDA ANSVAR FÖR ETT GEOGRAFISKT OMRÅDE MED FLERA FÖRORENANDE VERKSAMHETER - VERSION 1 ATT UTREDA ANSVAR FÖR ETT GEOGRAFISKT OMRÅDE MED FLERA FÖRORENANDE VERKSAMHETER - VERSION 1 1 Utgiven av: Länsstyrelsen Östergötland, februari 2017 Författare: Susanne Karlsson SAMMANFATTNING Den här rapporten

Läs mer

PROTOKOLL Föredragning i Stockholm

PROTOKOLL Föredragning i Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060103 PROTOKOLL 2016-08-29 Föredragning i Stockholm Aktbilaga 8 Mål nr M 6305-16 RÄTTEN Hovrättslagmannen Per-Anders Broqvist, hovrättsråden Per Sundberg

Läs mer

Riktlinje. för hantering av förorenade områden i Uppsala kommun

Riktlinje. för hantering av förorenade områden i Uppsala kommun Riktlinje för hantering av förorenade områden i Uppsala kommun Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Riktlinje för hantering av förorenade områden i Uppsala kommun Kommunstyrelsen 2017-12-13 1 (4)

Läs mer

DOM 2011-09-20 meddelad i Nacka Strand

DOM 2011-09-20 meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2011-09-20 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 6466-10 KLAGANDE 1. L.E., 2. M.E., ombud för 1 och 2: jur. kand. Å.A. MOTPART Länsstyrelsen i Stockholms län Box

Läs mer

DOM 2013-06-26 Stockholm

DOM 2013-06-26 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060103 DOM 2013-06-26 Stockholm Mål nr M 11429-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-11-26 i mål nr M 4006-11, se bilaga KLAGANDE Länsstyrelsen

Läs mer

Vägledning om Förvaringsfall teori & typfall

Vägledning om Förvaringsfall teori & typfall 2019-03-26 Länsstyrelsernas juristsamverkansgrupp för EBH-frågor Vägledning om Förvaringsfall teori & typfall Denna vägledning beskriver begreppet förvaringsfall och fokuserar särskilt på hur en tillsynsmyndighet

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060301 DOM 2017-08-15 Stockholm Mål nr M 1189-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-01-18 i mål nr M 1930-16, se bilaga A KLAGANDE Miljö- och

Läs mer

Blanketter Anmälan om åtgärder med anledning av föroreningsskada

Blanketter Anmälan om åtgärder med anledning av föroreningsskada 1 (5) Blanketter Anmälan om åtgärder med anledning av föroreningsskada Skickas till Miljö- och hälsoskyddskontoret 195 85 Märsta Anmälan enligt 10 kap miljöbalken samt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig

Läs mer

Ansvarsseminarium 2014-05-07

Ansvarsseminarium 2014-05-07 Ansvarsseminarium 2014-05-07 Skälighetsbedömningen i 10 kap. 4 MB Skälig omfattning utföra eller bekosta det avhjälpande som på grund av föroreningen behövs för att förebygga, hindra eller motverka att

Läs mer

DOM meddelad i Nacka Strand

DOM meddelad i Nacka Strand 1 Mark- och miljödomstolen Enhet 4 DOM 2011-08-31 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 3146-11 KLAGANDE Dalarnas Företagsfastigheter AB i likvidation, 556187-1590 c/o Svenska Standardbolag AB Box 292 791 27

Läs mer

FÖRORENADE OMRÅDEN. Handlingsplan för hantering av förorenade områden inom egenkontrollen. Miljö- och hälsoskyddsenheten, Motala kommun

FÖRORENADE OMRÅDEN. Handlingsplan för hantering av förorenade områden inom egenkontrollen. Miljö- och hälsoskyddsenheten, Motala kommun FÖRORENADE OMRÅDEN Handlingsplan för hantering av förorenade områden inom egenkontrollen Miljö- och hälsoskyddsenheten, Motala kommun Förorenade områden Många verksamheter bedrivs idag på fastigheter som

Läs mer

Några vanliga fallgropar och problem

Några vanliga fallgropar och problem Några vanliga fallgropar och problem Ett vanligt problem är att föreläggandet är otydligt och oprecist utformat MÖD 2004:28 Ett föreläggande ska utformas så att adressaten utan svårighet eller risk för

Läs mer

andelsbolag och kommanditbolag

andelsbolag och kommanditbolag H andelsbolag och kommanditbolag av Christer Nilsson Publicerad 2010-03-15 Handelsbolag och kommanditbolag är bolagsformer som har vissa likheter men dess skillnader är viktiga att komma ihåg. Denna artikel

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 18 mars 2005 Ö 199-03 KLAGANDE Byggintressenter i Jönköping Aktiebolag Ställföreträdare: GB Ombud: advokaten SM MOTPART Bolagsverket,

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 5 juni 2019 T 5342-18 PARTER Klagande Östermalms Teknisk Bilservice AB:s konkursbo, 556971-2473 Adress hos konkursförvaltaren Konkursförvaltare:

Läs mer

Båtmiljökonferens - Juridiken som verktyg. Anna Isberg och Pendar Behnood

Båtmiljökonferens - Juridiken som verktyg. Anna Isberg och Pendar Behnood Båtmiljökonferens - Juridiken som verktyg Anna Isberg och Pendar Behnood Översiktlig genomgång av miljöbalkens krav och vilka juridiska verktyg tillsynsmyndigheten har för sitt arbete Verksamhetsutövare

Läs mer

UJ UJ UJ HALMSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2007-02-08 23 Mhn 7 Dnr: 2007 32 Föreläggande av Stora Enso Finepaper AB om undersökning

Läs mer

Ansvarsutredning rörande efterbehandlingsansvar och ansökan om bidrag till saneringskostnad för förorenat område i Vinterviken

Ansvarsutredning rörande efterbehandlingsansvar och ansökan om bidrag till saneringskostnad för förorenat område i Vinterviken MILJÖFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (14) 2010-12-14 P 20 Handläggare: Monika Gerdhem Telefon: 08-508 28 897 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden Ansvarsutredning rörande efterbehandlingsansvar och

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060205 DOM 2013-11-06 Stockholm Mål nr M 4093-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Umeå tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-04-05 i mål nr M 1521-12, se

Läs mer

Företags möjligheter och strategier för bemötande av tillsynsmyndigheternas krav Elisabeth Munck af Rosenschöld Stockholm 14 februari 2007

Företags möjligheter och strategier för bemötande av tillsynsmyndigheternas krav Elisabeth Munck af Rosenschöld Stockholm 14 februari 2007 Företags möjligheter och strategier för bemötande av tillsynsmyndigheternas krav Elisabeth Munck af Rosenschöld Stockholm 14 februari 2007 Risker Historiska risker Förorenade områden Deponier Ansvarsförhållanden

Läs mer

Förorenad mark syns inte men finns om problematiken med förorenad mark och ansvar vid fastighetsöverlåtelser

Förorenad mark syns inte men finns om problematiken med förorenad mark och ansvar vid fastighetsöverlåtelser Förorenad mark syns inte men finns om problematiken med förorenad mark och ansvar vid fastighetsöverlåtelser Det finns 80 000 misstänkt förorenade platser i Sverige! Vad händer om jag köper en förorenad

Läs mer

KLAGANDE Rimbo Centrum Fastigheter AB, 5565 80-2955 Köpmannagatan 1-3

KLAGANDE Rimbo Centrum Fastigheter AB, 5565 80-2955 Köpmannagatan 1-3 Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 5 november 2009 Ö 4090-08 KLAGANDE Rimbo Centrum Fastigheter AB, 5565 80-2955 Köpmannagatan 1-3 76231 Rimbo Ombud: Advokat HB MOTPART

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 2 juli 2007 T 4171-05 KLAGANDE STS Skoglund Transport System i Göteborg AB:s konkursbo, 556620-2924 c/o Advokat Bo Stefan Arleij Lilla Bommen

Läs mer

Etapp 1 (vinter-vår), pågående verksamheter Ta fram diverse material samt ordna en utbildningsdag.

Etapp 1 (vinter-vår), pågående verksamheter Ta fram diverse material samt ordna en utbildningsdag. Projektet Etapp 1 (vinter-vår), pågående verksamheter Ta fram diverse material samt ordna en utbildningsdag. Etapp 2 (i höst), nedlagda verksamheter Anordna workshop, genomföra en kortare utbildning om

Läs mer

KOMMUNERS ANSVAR VID AVHJÄLPANDE AV MILJÖSKADA

KOMMUNERS ANSVAR VID AVHJÄLPANDE AV MILJÖSKADA KOMMUNERS ANSVAR VID AVHJÄLPANDE AV MILJÖSKADA Av Frida Stange Handledare: Johanna Rosenqvist Examensarbete med praktik 30 poäng i miljörätt Stockholm höstterminen 2011 INNEHÅLL 1. Inledning...2 1.1 Läget

Läs mer