SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (11) SOCIALNÄMNDEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (11) SOCIALNÄMNDEN"

Transkript

1 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (11) Plats och tid Socialkontoret i Borgholm ande Eva Karlström (M) Eva Wahlgren (C) 72-75, 77, Sofie Gustavsson Fohlin (S) 72-77, Linnea Jonzon (S) Arne Tärnblom (V) Ene Kraner (c) ersättare för Elisabeth Svensson (C) Sibylla Axelsson (C) ersättare för Mikael Larsson (C) Jörgen Fohlin (S) ersättare för Eva-Lena Israelsson (S) Anders Lejon (M) ersättare för Madeleine Selling Axelsson (FP) Mikael Palmqvist (S) ersättare för Bodil Rosengren (-) Edith R Khilman (M) ersättare för Björn Andreen Övriga närvarande Therese Åhlander, sekreterare Ewa Ekman, socialchef Hillevi Österbo, verksamhetschef IFO/LSS Anna Hasselbom Trofast, verksamhetschef ÄO Madeleine Hjortsparre, Grön Omsorg Agnetha Hjortsparre, Grön Omsorg Annelie Kjellin, sekreterare Utses att justera Justeringens plats och tid Arne Tärnblom Socialkontoret i Borgholm kl Underskrifter Sekreterare Ordförande Justerande Therese Åhlander Eva Karlström Arne Tärnblom PROTOKOLLET ANSLÅS UNDER TIDEN / SIGN

2 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (11) 72 Anmälan om jäv Eva Wahlgren (C) anmäler jäv på 76 och 78. Sofie Gustavsson Fohlin (S) anmäler jäv på 78 och Dnr 2014/ SN Besök av Grön omsorg Agnetha Hjortsparre och Madeleine Hjortsparre informerar om deras verksamhet Grön Omsorg i Marsjö. Grön Omsorg bedriver daglig verksamhet för målgruppen människor med funktionsnedsättning, barn, unga, äldre och människor i behov av rehabilitering. 74 Information från socialchef - Rekrytering av socialsekreterare och fritidsledare till Förebyggande teamet kommer att ske i juli. - I samband med den externa rekryteringen av ny verksamhetschef för ÄO görs vissa förändringar. I uppdraget som verksamhetschef för ÄO läggs även HSV. Ny verksamhetschef för Hälso- och sjukvård samt äldreomsorg ska rekryteras och annons planeras komma ut i mitten av juli. Under rekryteringsprocessen är Ewa Ekman tf verksamhetschef för ÄO. - Det ska även internt annonseras efter en enhetschef för HSV, Mats Edström arbetar kvar tills nästa chef är på plats, internannons kommer i mitten av juli. - Ingvar Kamprad har skänkt 20 bänkar och en el-cykel side-by-side visstidare har anlänt till Borgholms kommun. - Avtalet med Borgholms Energi angående mattransporten är klar. Det gäller den färdiglagade maten från Viktoriaskolan och Åkerboskolan.

3 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 3 (11) 75 Dnr 2014/ SN Budgetuppföljning maj Ewa Ekman, socialchef, informerar att efter fem månader uppvisar socialförvaltningen ett negativt resultat om 0,6 Mkr. Intäkterna genererar ett överskott om 0,3 Mkr, driftkostnaderna ett underskott om 1,9 Mkr samt personalkostnaderna ett överskott om 1,0 Mkr. Socialförvaltningen har under första fyra månaderna haft 0,8 Mkr lägre personalkostnader (med hänsyn taget till löneökningar) jämfört med föregående år. I maj har lönekostnaderna dock varit högre än föregående år vilket har gjort att resultatet försämrats mellan månaderna. Anledningen till detta är att löneökningen skedde i april och maj istället för juli förra året. Intäkterna är högre då förvaltningen förväntas få in retroaktiv assistansersättning från försäkringskassan (feb-maj). Driftkostnaderna är höga och försörjningsstödet står för en tredjedel av det underskottet. Kostnaden för försörjningsstöd ligger för maj månad på 483 tkr. Antalet ärenden under månaden var 132 st vilket är något lägre än april. Antalet bifallande beslut var 82 %. Hillevi Österbo, verksamhetschef IFO/LSS informerar att en anledning till att kostnaderna för försörjningsstödet ökat är att fler har försörjningsstöd som enda inkomst. Ungdomsboendet: Det bor fem asylpojkar och två pojkar på utsluss Ekbacka. Fem pojkar bor i lägenhet på Muraregatan. Ungdomsboendet har efter fem månader ett överskott på 0,2 mkr. Personalkostnaderna har för perioden uppgått till 3,0 mkr, kostnaderna för driften ligger på 1,2 mkr och intäkterna redovisade 4,3 mkr. Samtliga poster förutom dubbelbemanning och antalet personer med 100 hemtjänsttimmar i månaden eller mer har stigit jämfört med april månad. Antalet personer med hemtjänst var under april månad 255 stycken. Antalet har under de senaste tre månaderna varit i samma nivå som Under vecka 23 fanns en ledig plats, en på Ekbacka 4 (korttid). Det är fortfarande fyra överbeläggningar på Ekbacka 5. Övertiden för perioden har sjunkit under maj jämfört med de fyra första månaderna. Total utbetald övertid i maj är 87 Tkr. Föregående år var utbetalningarna samma period 96 Tkr. Totalt har ca 640 Tkr utbetalats i övertid i år. Antalet arbetade timmar var i april stycken, det är timmar mer än I år och förra året fanns ungdomsboendet med i statistiken från och med mars. Antalet sjukdagar var för april 266 stycken och antalet tillfällen 78 stycken. Det är lägre jämfört med Investeringsbudgeten är nu satt. För tillfället har det endast investerats i elcyklar under året, till en kostnad av 28 Tkr. Uppföljningen läggs till handlingarna.

4 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 4 (11) 76 Dnr 2013/ SN Information; från IVO, Ranstad gruppbostad Inkommit beslut från IVO där IVO avslutar ärendet. Informationen läggs till handlingarna. 77 Dnr 2013/ SN Begäran om komplettering från IVO (Inspektionen för vård och omsorg), Hälso- och sjukvårdsverksamheten. Inkommit från IVO begäran om kompletteringar. Bakgrund november 2013, IVO, Inspektionen för vård och omsorg, gjorde ett föranmält tillsynsbesök i LSS-verksamheterna på Trädgårdsvägen och Ranstadvägen samt på Åkerbohemmet i Löttorp. Vid tillsynsbesöket på Trädgårdsvägen observerades en mängd brister och missförhållanden av mycket allvarlig karaktär december 2013 återföringen av tillsynsbesöket december 2013 vidtogs omedelbart en mängd åtgärder, bland annat initierades en internutredning. Under utredningen gjordes ytterligare avvikelser som föranledde Lex Sarah-anmälningar/utredningar januari 2014, extrainsatt nämndssammanträde januari 2014 skickades yttranden till IVO februari2014 meddelade IVO sina beslut vid ett möte i Borgholm april 2014 sändes yttranden om genomförda och planerade åtgärder enligt IVO:s beslut - 20 maj 2014 inkom IVO:s begäran om komplettering - 25 juni 2014 sänds kompletteringar till IVO Bedömning Följande åtgärder ska vidtagas enligt IVOs beslut (21 feb):

5 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 5 (11) - Säkerställa ledning, styrning, och uppföljning av hälso-och sjukvården inom verksamheten, säkerställa en patientsäker läkemedelshantering, säkerställa att all personal i berörd verksamhet får utbildningsinsatser om rapporteringsskyldigheten enligt Lex Maria. - Utvecklingsarbete och kvalitetssäkring har påbörjats inom berörda verksamheter och på ett flertal områden är förbättringar genomförda. - En kvalitetskartläggning i hela omsorgen har genomförts och omfattar i steg 1 samtliga gruppbostäder med särskild service. Del A, Delrapport av uppdrag, frågeställningar och metod. Komplettering: Del B, Kvalitetskartläggning- sammanställning av resultat och plan för utveckling samt Handlingsplan (Åtgärd, tidsplan, ansvarig). Del C, Årshjul för egenkontroller enligt kvalitetsledningssystem. I hälso- och sjukvårdsverksamheten finns en sjuksköterska med särskilt ansvar för omsorgen i Löttorp. Sköterskan har sedan ansvarat för tätare tillsynsbesök och har haft genomgång med samtliga medarbetare gällande läkemedel och läkemedelshantering. Initialt gjordes besök dagligen i verksamheten men succesivt har besöken glesats ut till att i nuläget ske två gånger i veckan. Tillsyn har rapporterats utan allvarlig anmärkning till verksamhetschef och socialchef. Komplettering: Fortsättningsvis är det planerat för två besök i veckan av sjuksköterska. Läkemedelshantering följs upp regelbundet. Egenkontroller vad gäller genomförda läkemedelsgenomgånger sker två gånger per år, vilket nyligen skett. Resultat rapporteras till förvaltningsledning och nämnd. Medicinska ansvarig sjuksköterska har säkerställt att medarbetarna har den kompetens som krävs för en säker läkemedelshantering. Skriftliga riktlinjer finns, de har aktualiserats och repeterats i personalgrupperna. Läkemedelsgenomgång med berörd läkare har ägt rum. Den personal som intervjuats i samband med kartläggningen har fått en individuell information om avvikelserapporteringen och dess betydelse för verksamhetens systematiska utvecklings- och kvalitetsarbete. Den legitimerade personalen har bedömts ha tillräcklig kunskap kring avvikelserapportering och anmälan enligt Lex Sarah och Lex Maria. Riktlinjerna för rapportering har uppdaterades och samtliga enhetschefer har fått en repetition. De nya riktlinjerna lägger stor vikt vid att medarbetarna skriver avvikelser vid risk eller kvalitetsbrist och skickar den till sin närmaste chef. Sedan är det enhetschefernas ansvar att föra informationen vidare till verksamhetschef/socialchef/mas/sas för bedömning och eventuell anmälan och utredning enligt Lex Sarah eller Lex Maria.

6 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 6 (11) Komplettering: Hela förvaltningen berörs av ett kvalitetsledningssystem som tagit form under Kvalitetsledningssystemet omfattar uppföljning genom egenkontroller. Egenkontrollerna är fördelade över året i ett årshjul. Kvalitetsansvariga ansvarar i samarbete med de berörda. Samtliga resultat återrapporteras till ledningsgruppen och nämnden. Som exempel kan nämnas egenkontroll av genomförda läkemedelsgenomgångar vid två tillfällen per år, vilket nyligen gjorts. I samband med kvalitetskartläggningen fick medarbetare frågor om hur väl de kände till syftet med avvikelserapporteringssystem och hur man rapporterar. I sammanställningen av kvalitetskartläggningen redovisas medarbetarnas kunskapsnivå som får betraktas som god. I handlingsplanen för fortsatt utveckling finns en plan för kompetenshöjande insatser kring avvikelsehantering och Lex Sarah. Samtliga medarbetare inom omsorgen för funktionsnedsatta ska utbildas under hösten ställa sig bakom de åtgärder som beskrivits samt de kompletterande uppgifterna. 78 Dnr 2013/ SN Begäran om komplettering från IVO (Inspektionen för vård och omsorg), Trädgårdsvägen. Inkommit från IVO begäran om komplettering. Bakgrund november 2013, IVO, Inspektionen för vård och omsorg, gjorde ett föranmält tillsynsbesök i LSS-verksamheterna på Trädgårdsvägen och Ranstadvägen samt på Åkerbohemmet i Löttorp. Vid tillsynsbesöket på Trädgårdsvägen observerades en mängd brister och missförhållanden av mycket allvarlig karaktär december 2013 återföringen av tillsynsbesöket december 2013 vidtogs omedelbart en mängd åtgärder, bland annat initierades en internutredning. Under utredningen gjordes ytterligare avvikelser som föranledde Lex Sarah-anmälningar/utredningar januari 2014, extrainsatt nämndssammanträde januari 2014 skickades yttranden till IVO.

7 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 7 (11) - 21 februari2014 meddelade IVO sina beslut vid ett möte i Borgholm april 2014 sändes yttranden om genomförda och planerade åtgärder enligt IVO:s beslut - 20 maj 2014 inkom IVO:s begäran om komplettering - 25 juni 2014 sänds kompletteringar till IVO Bedömning En kvalitetskartläggning har genomförts, sammanställts samt rapporterats till socialnämnden. Sammanställningen bifogas. Del B; Kvalitetskartläggningen: sammanställning och resultat samt Förbättringsområden och handlingsplan. IVO meddelade 21 februari beslut som berör: - Ledningsfunktionen - Bemanning efter brukares behov 21 februari meddelade IVO beslut med följande uppmaning: - Tillse att den person som har ledarskapsfunktion i gruppbostaden har en kunskapsnivå som korresponderar med de krav som ställs i föreskriften SOSFS 2002:9 samt att personalen har den kompetens som behövs för att ett gott stöd och god service och omvårdnad ska kunna ges de boende. Följande information framgick i yttrande till IVO, april 2014: Ny enhetschef är tillsatt. From 1 april 2014 finns även en resurs (tre dagar i veckan) med särskilt fokus på kvalitet och utveckling inom omsorgen, en utvecklingsledare inom OFN. Kompetensen på enhetschefsnivå vad gäller ovanstående föreskrift är tillräcklig. Ledarkompetensen behöver stärkas och en plan för detta är klar att presenteras i mitten på maj då den pågående kvalitetskartläggningen inom omsorgen är klar. Ledning och styrning på Trädgårdsvägen har stärkts genom ökad närvaro av handledare i verksamheten. Direkt påbörjades förbättringsarbete och kvalitetsuppföljning. IVO har begärt en komplettering vad gäller enhetschefsansvaret på enheten. Komplettering juni 2014: Ny enhetschef var då Mathias Aineström, enhetschef för socialpsykiatri och daglig verksamhet. Efter kvalitetskartläggningen har ledningsfunktionen för hela omsorgen diskuterats och socialchef Ewa Ekman har beslutat om en ny förändring vad gäller närmaste chef och ansvar för Ranstadsvägen och Trädgårdsvägen. Under perioden kommer Ewa Ekman att ansvara för enheterna. Under samma period ska en ny fördelning av ansvarsområden ta form. Sannolikt behövs dessutom en utökning av chefsresurs. 21 februari meddelade IVO beslut med följande uppmaning:

8 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 8 (11) - Tillse att boendet har tillräcklig bemanning över hela dygnet så att de boendes behov tillgodoses. Följande information framgick i yttrande till IVO, april 2014: Bemanningen är anpassad efter brukarnas behov, måltidsuppehåll har ersatts med raster på övervägande delen av schematurerna. Den fackliga organisationen och arbetsgivarsidan har förhandlat klart under mars Komplettering juni 2014: Samtliga brukare har aktuella genomförandeplaner (de har skickats till IVO). Utifrån genomförandeplaner har verksamhetens bemanning anpassats efter behoven hos brukarna. Aktivitetsplaner är framtagna för samtliga brukare. Det nya schemat är gjort så att det alltid är två medarbetare i tjänst på boendet mellan 07:30 och 21:00, även under rasterna. Detta är en bemanning som stämmer helt med brukarnas behov och gällande kollektivavtal. ställa sig bakom kompletteringarna. 79 Dnr 2014/ SN Begäran om komplettering från IVO (Inspektionen för vård och omsorg), Lex Sarah, Soldalen. Sammanfattning av ärendet En fördjupad analys har gjorts av orsaker och vidtagande av åtgärder för att kunna uppmärksamma liknande situationer i ett tidigt skede. Ärendet som föranledde en anmälan enligt lex Sarah är inom ramen för det kvalitetsarbete som pågår inom hela socialförvaltningen. Avseende kvalitetsledning och utveckling av kvalitet har åtgärder vidtagits. Det var chefsbyte på den berörda enheten och i samband med det uppkom gamla mönster och beteende i arbetsgruppen som infann sig för två år sedan. Det är av stor vikt att organisationen genom ledingen är observanta på riskerna vid chefsbyte såsom att, tidigare mönster upprepar sig. Ledningen behöver förbereda verksamheten på att de blir uppföljning och egenkontroller i större utstäckning vid riskerna, då verksamheten genomgår förändringar. Ansvarig enhetschef samt arbetsgruppen erhåller stöd och handledning i det dagliga arbetet och insatsen förmedlas av kommunens demensteam som har den spetskompetens som erfordras.

9 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 9 (11) Handledning och tid för reflektion skall ges över lång tid och insatser utöver enhetens bemanning sätts in. Vidare kommer delar av arbetsgruppen att få samtal som förtydligar deras arbetsuppgifter och även beskrivning av vad deras arbetsuppgifter innebär och syftar till. Det är även viktigt att det finns en tydlig dokumentation om, och kommunikation till den medarbetare som inte fullgör sina arbetsuppgifter. Förtydligande rutiner för detta är under utarbetande och skall implementeras under Socialstyrelsen har gjort en utbildningssatsning med Nationella värdegrunden för första linjens chefer. Tre av åtta enhetschefer inom äldreomsorgen medverkar från Borgholms kommun. Enhetschef Monica Selldén har genom utbildningen Nationella värdegrunden för äldre, 7,5 högskolepoäng, skrivit en studieuppgift (bilaga 1). anta kompletteringen. 80 Dnr 2014/ SN Kvalitetskartläggningsrapport inom omsorgen om funktionsnedsatta. Ewa Ekman, socialchef, informerar om kartläggningen inom omsorgen om funktionsnedsatta. Informationen läggs till handlingarna. 81 Dnr 2014/ SN Skrivelse från personligt ombud, Öland. Inkommit skrivelse från Mats Olsson och Torborg Karlsson, personligt ombud Öland gällande kommunens Budget- och skuldrådgivning. Ombudens uppfattning är att den funktionen prioriteras bort då när det är rotation/byte av personal. Hillevi Österbo, verksamhetschef IFO/LSS redovisar idag ett förslag till svar:

10 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 10 (11) Socialnämndens svar till personligt ombud Inledningsvis vill socialnämnden framföra att era synpunkter uppskattas och är viktiga. Det vore önskvärt om era synpunkter regelbundet kunde framföras genom den styrgrupp som leds av båda kommunerna. Det skulle då vara möjligt att förändra situationer som uppkommer och som påverkar brukare negativt i ett tidigt skede. Det är riktigt som ni skriver att arbetet måste priorieras i en pressad arbetssituation som uppstår när alla tjänster tillfälligt inte är tillsatta. Försörjningsstödet arbetar i första hand med budget och skuldrådgivning och utbetalningar av det löpande ekonomiska biståndet. Under en begränsad tid kan det vara tvunget att prioritera det löpande försörjningsstödet framför budget- och skuldrådgivning. Det har varit på det viset under våren men balansen är åter stabiliserad. Socialnämnden verkar för att det inte ska uppstå igen utan att både det löpande försörjningsstödet och budget- och skuldrådgivning ska ha tjänsterna besatta och kunna erbjuda kommuninvånarna en bra service. anta det redovisade svaret. 82 Dnr 2014/ SN Inbjudan; Regiondagarna oktober 2014 anmäla socialnämndens arbetsutskott att medverka på Regionsdagarna. Varje ledamot anmäler sig själv och ansvarar för att kalla in ersättare från SNAU eller SN vid förhinder. 83 Dnr 2014/ SN Kvinnojouren och verksamhetsbidrag Årligen ger socialnämnden ekonomiskt bidrag till ett antal, för medborgarna betydelsefulla verksamheter, däribland Kvinnojouren. Ekonomiska bidrag fördelas efter ett väl inarbetat ansökningsförfarande vid årets slut.

11 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 11 (11) Under de senaste åren har verksamhetsbidrag till Kvinnojouren utgått med: 2012: kr 2013: kr 2014: kr Bedömning har bidraget ökats med 500 kr. Kvinnojouren ansökte på ett nytt sätt inför Ansökan beskrev önskemål om dels ett verksamhetsbidrag och dels ett lönebidrag. Detta var troligen anledningen till den lägre summan som socialnämnden beslutade om inför Ansökan feltolkades. Efter påpekanden och förtydliganden från ansvariga på kvinnojouren föreslås härmed nämnden komplettera sitt beslut och beviljar ytterligare 2686 kr, d v s sammanlagt kr. kompletterar sitt tidigare beslut och beviljar ytterligare 2686 kr, dvs. sammanlagt kr till Kvinnojourens verksamhet. 84 Dnr 2014/ SN Politikerbesök i verksamheten Arne Tärnblom (V) informerar om sitt besök på Strömgården. 85 Informationspärmen - Delegationsbeslut, IFO och LSS, Dnr 2014/ SN - Delegationsbeslut, VoO, Dnr 2014/ SN - Protokollsutdrag KS, uppföljning och avstämningsmöte. - Protokoll; Länsgemensam ledning i samverkan. - Protokollsutdrag KS, Vikten av turism i Kalmar län.

Therese Åhlander, sekreterare Ewa Ekman, socialchef Hillevi Österbo, verksamhetschef IFO och LSS Linda Kjellin, ekonom 86-89

Therese Åhlander, sekreterare Ewa Ekman, socialchef Hillevi Österbo, verksamhetschef IFO och LSS Linda Kjellin, ekonom 86-89 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (6) Plats och tid Socialkontoret i Borgholm 13.00-15.00 ande Eva Karlström (M) Björn Andreen (M) Elisabeth Svensson (C) Mikael Larsson (C) Eva-Lena Israelsson (S) Sofie Gustavsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (9) 2014-01-29 4-13 SOCIALNÄMNDEN

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (9) 2014-01-29 4-13 SOCIALNÄMNDEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (9) Plats och tid Socialkontoret i Borgholm 13.00 17.15 ande Eva Karlström (M) Björn Andreen (M) Elisabeth Svensson (C) Mikael Larsson (C) ej närvarande vid efterföljande diskussion

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (18) 2014-04-23 36-53 SOCIALNÄMNDEN

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (18) 2014-04-23 36-53 SOCIALNÄMNDEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (18) Plats och tid Socialkontoret i Borgholm, 13.00 17.00 Beslutande Eva Karlström (M) Björn Andreen (M) Eva Wahlgren (C) 36-42, 45-50, 52-53 Elisabeth Svensson (C) Eva-Lena

Läs mer

Information om socialnämndens verksamheter

Information om socialnämndens verksamheter SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (6) 25 Information om socialnämndens verksamheter Hillevi Österbo, verksamhetschef och Erika Betelid, socialsekreterare informerar om BBIC och Förebyggande teamet. 26 Dnr 2015/21-792

Läs mer

1 Dnr 2013/ SN. Inspektion av verksamhetstillsyn inom Åkerbohemmet, enheterna för personer med demenshandikapp, IVO.

1 Dnr 2013/ SN. Inspektion av verksamhetstillsyn inom Åkerbohemmet, enheterna för personer med demenshandikapp, IVO. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (7) 1 Dnr 2013/99-700 SN Inspektion av verksamhetstillsyn inom Åkerbohemmet, enheterna för personer med demenshandikapp, IVO. Bakgrund IVO, Inspektionen för vård och omsorg,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (8) 2015-01-29 6-24 SOCIALNÄMNDEN

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (8) 2015-01-29 6-24 SOCIALNÄMNDEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (8) Plats och tid Socialkontoret i Borgholm 13.00-15.30 ande Gunilla Johansson (S) Janne Forslund (S) Mikael Palmqvist (S) Bengt Jonsson (FÖL) Christian Holesäter (V) Eddie

Läs mer

Madeleine Selling Axelsson. Socialkontoret i Borgholm kl Madeleine Selling Axelsson

Madeleine Selling Axelsson. Socialkontoret i Borgholm kl Madeleine Selling Axelsson SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (12) Plats och tid Socialkontoret i Borgholm 13.00-16.30 ande Eva Karlström (M) Eva Wahlgren (C) Elisabeth Svensson (C) Eva-Lena Israelsson (S) Sofie Gustavsson Fohlin (S) Linnea

Läs mer

Therese Åhlander, sekreterare Ewa Ekman, socialchef Hillevi Österbo, verksamhetschef IFO/LSS Linda Kjellin, ekonom

Therese Åhlander, sekreterare Ewa Ekman, socialchef Hillevi Österbo, verksamhetschef IFO/LSS Linda Kjellin, ekonom SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (9) Plats och tid Socialkontoret i Borgholm 13.00-14.30 Beslutande Eva Karlström (M) Björn Andreen (M) Eva-Lena Israelsson (S) Linnea Jonzon (S) Arne Tärnblom (V) Ene Kraner

Läs mer

11 Dnr 2013/13-792 SN. Evelina informerar om budgetläget för förvaltningen efter januari månads utgång:

11 Dnr 2013/13-792 SN. Evelina informerar om budgetläget för förvaltningen efter januari månads utgång: SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (10) 11 Dnr 2013/13-792 SN Budgetuppföljning januari 2013. Evelina informerar om budgetläget för förvaltningen efter januari månads utgång: Intäkter för januari månad: 1 886

Läs mer

35 Dnr 2012/108-700 SN. Redovisning av 2007-2011 års stimulansmedel

35 Dnr 2012/108-700 SN. Redovisning av 2007-2011 års stimulansmedel SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (7) 35 Dnr 2012/108-700 SN Redovisning av 2007-2011 års stimulansmedel Christian Pärnering informerar om psykiatriteamets arbete i Borgholms kommun samt ger en redovisning av

Läs mer

Socialkontoret, Havsörnen 13:00 16:00. Ulrika Lindh (C) Eddie Forsman (M) Mikael Palmqvist (S), tjänstgörande ersättare

Socialkontoret, Havsörnen 13:00 16:00. Ulrika Lindh (C) Eddie Forsman (M) Mikael Palmqvist (S), tjänstgörande ersättare 1 2019-05-15 Plats och tid Socialkontoret, Havsörnen 13:00 16:00 ande ledamöter Ulrika Lindh (C) Eddie Forsman (M) Mikael Palmqvist (S), tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Therese Åhlander, sekreterare

Läs mer

- Jämfört med förra året har det hittills kommit få visstidsboende inom HSV-verksamheten. - Det har varit en lugn midsommar inom IFO

- Jämfört med förra året har det hittills kommit få visstidsboende inom HSV-verksamheten. - Det har varit en lugn midsommar inom IFO SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (8) 52 Aktuell information - Jämfört med förra året har det hittills kommit få visstidsboende inom HSV-verksamheten. - Det har varit en lugn midsommar inom IFO - Det är inte

Läs mer

ANSLAGSBEVIS anslås på kommunens digitala anslagstavla Protokollet anslås Datum då anslaget sätts upp. 1 Sammanträdesprotokoll

ANSLAGSBEVIS anslås på kommunens digitala anslagstavla   Protokollet anslås Datum då anslaget sätts upp. 1 Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesprotokoll Sid 1-10 2019-01-16 Plats och tid Ekerum 08.00-14.30 ande ledamöter Magnus Ståhl Ulrika Lindh Eddie Forsman Övriga närvarande Therese Åhlander, sekreterare Anna Hasselbom Trofast,

Läs mer

105 Dnr 2012/71-792 SN. Evelina Karlsson, ekonom informerar att socialförvaltningen fram till september månad har ett resultat på 7 151 tkr.

105 Dnr 2012/71-792 SN. Evelina Karlsson, ekonom informerar att socialförvaltningen fram till september månad har ett resultat på 7 151 tkr. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (8) 105 Dnr 2012/71-792 SN Budgetuppföljning september månad. Evelina Karlsson, ekonom informerar att socialförvaltningen fram till september månad har ett resultat på 7 151

Läs mer

Socialnämnden (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 8:30-11:00

Socialnämnden (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 8:30-11:00 Socialnämnden 2014-09-09 1 (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-09-09 kl. 8:30-11:00 Beslutande Britt-Marie Wall, ordförande Sune Frisk Christina Persson Christer Olsson

Läs mer

Socialnämnden. Sida 1 (15) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Underskrifter ANSLAG/BEVIS

Socialnämnden. Sida 1 (15) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Underskrifter ANSLAG/BEVIS Sida 1 (15) Plats och tid Socialtjänsten, måndagen den 18 juni 2018 kl 15:00-16:45 ande Bengt Andersson (C), Ordförande Siw Malmsten (L), 1:e vice ordförande Susanne Johansson (S) Jan Hanna (S) Bengt Ferm

Läs mer

76 Dnr 2013/108-730 SN. Redovisning av insatsen utevistelse inom äldreomsorgen

76 Dnr 2013/108-730 SN. Redovisning av insatsen utevistelse inom äldreomsorgen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (8) 76 Dnr 2013/108-730 SN Redovisning av insatsen utevistelse inom äldreomsorgen Anna Hasselbom Trofast, verksamhetschef ÄO informerar att alla i ordinärt boende som har beslutet

Läs mer

Orvar Andersson (KD) Bodil Olsson (M) Maria Sundqvist (S) Peter Söderlund (L)

Orvar Andersson (KD) Bodil Olsson (M) Maria Sundqvist (S) Peter Söderlund (L) Sida 1 (16) Plats och tid Socialtjänsten, måndagen den 17 december 2018 kl 15:00-16:00 ande Bengt Andersson (C), Ordförande Siw Malmsten (L), 1:e vice ordförande Susanne Johansson (S) Jan Hanna (S) Bengt

Läs mer

BESLUT. Tillsyn av verksamheterna Trädgårdsvägen, Ranstadvägen och Åkerbohemmet,

BESLUT. Tillsyn av verksamheterna Trädgårdsvägen, Ranstadvägen och Åkerbohemmet, /(\ BESLUT inspektionen för vård och omsorg 2014-02-21 Dnr 8.5-3705/2014 1(9) Avdelning sydöst Monika Jönsson monika.j onsson@i v o.se Borgholms kommun Socialnämnden Box 52 387 21 BORGHOLM Ärendet Tillsyn

Läs mer

SOCIALNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT Protokoll

SOCIALNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT Protokoll 1 (6) Plats och tid, Sammanträdesrummet, socialkontoret, kl 09:00 11:20 Beslutande Åsa Johansson (S) Dennis Byberg (M) Övriga Ersättare Eva Pettersson, sekreterare Monica Hammar, socialchef Eva Alama,

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott

Socialnämndens arbetsutskott Sida 1 Beslutande organ Plats och tid Hovden Stadshuset, kl 08:30-11:00 Beslutande Jan Hallström (L), ordförande Sebastian Clausson (S), vice ordförande Björn Fagerlund (M), ledamot Leif Johansson (S),

Läs mer

Medicinsk ansvarig sjuksköterskas (MAS) redovisning av avvikelser inom vård och omsorg för period tre samt årssammanställning för 2010 SN-2011/32

Medicinsk ansvarig sjuksköterskas (MAS) redovisning av avvikelser inom vård och omsorg för period tre samt årssammanställning för 2010 SN-2011/32 Socialnämnden FÖRSLAG TILL BESLUT Rolf Samuelsson (MP) 2011-02-04 ordförande Till socialnämnden Medicinsk ansvarig sjuksköterskas (MAS) redovisning av avvikelser inom vård och omsorg för period tre samt

Läs mer

Socialkontoret i Borgholm. Havsörnen 13:

Socialkontoret i Borgholm. Havsörnen 13: 1 Sid 1-12 2019-02-13 Plats och tid Socialkontoret i Borgholm. Havsörnen 13:00-15.00 ande ledamöter Magnus Ståhl (S) Ulrika Lindh (C) Eddie Forsman (M) Övriga närvarande Therese Åhlander, sekreterare Maria

Läs mer

Ekhamras äldreboende, Överum 4 juni 2014 kl

Ekhamras äldreboende, Överum 4 juni 2014 kl 1 (11) Plats och tid Beslutande Ekhamras äldreboende, Överum 4 juni 2014 kl. 08.30 12-00 Peter Johansson (M) Leif Aringstam (M) tjg.ers. Ronny Pettersson (S) tjg.ers. Marianne Båtman (M) Angelica Katsanidou

Läs mer

Riktlinje för avvikelserapportering enligt SoL, LSS och HSL

Riktlinje för avvikelserapportering enligt SoL, LSS och HSL Beslutad 2013-05-2828 Gäller fr.o.m 2014-10- 10 datum Myndighet Socialkontoret för Äldreomsorg, Funktionsnedsatta, Kommunal hälso- och sjukvård Revideras datum 2015-10-01 eller vid förändring Ansvarig

Läs mer

Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering

Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering Bilaga 9, SN 84, 2016-09-07 Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering Dokumenttyp: Reviderad riktlinje Diarienummer: 119/2016 Beslutande: Socialnämnden Antagen: 2016-09-07 Gäller fr.o.m.: 2016-10-05 Reviderad:

Läs mer

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(7) Sammanträdesdatum

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(7) Sammanträdesdatum PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(7) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2016-10-19, kl 0900-1435 ande Anna Kumpula Kostet, V Johny Lantto, S Inger Karlsson, S Karin Magnström, S Maria Alldén, V Anita

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2014-12-11 1(10)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2014-12-11 1(10) SAMMANTRÄDES Socialnämnden 2014-12-11 1(10) Plats och tid Kommunhuset, klockan 10.00-12.20 ande Tjänstgörande ersättare Kent Lagrell (M) ordförande Stig Ottosson (M) Maj-Britt Dahlborg (S) Helena Larsson

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden 2009-01-20 1 Plats och tid Hjernet, 2009-01-20 13.30-15.10 Beslutande Monica Anderssson (s), ordförande Mosad Saker (s) Maritha Söderlund (s) Kent Nilsson (s) Lena Carlström (s) Margaretha

Läs mer

- Förvaltningen har tilldelats en prestationsersättning för Bättre liv för sjuka äldre, 1 491 016 kr.

- Förvaltningen har tilldelats en prestationsersättning för Bättre liv för sjuka äldre, 1 491 016 kr. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (10) 130 Aktuell information - Förvaltningen har tilldelats en prestationsersättning för Bättre liv för sjuka äldre, 1 491 016 kr. - Socialstyrelsen har publicerat resultaten

Läs mer

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Arbetslivsnämnden, Individ- och familjeomsorgsnämnden, Sociala omsorgsnämnden och Vård- och äldrenämnden Borås Stads

Läs mer

Avvikelsehantering inom äldreomsorgen Yttrande till Stadsrevisionen

Avvikelsehantering inom äldreomsorgen Yttrande till Stadsrevisionen FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR E TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2013-04-23 Handläggare: Monika Lind Telefon: 08-508 18 122 Till Farsta stadsdelsnämnd 2013-05-23 Avvikelsehantering inom äldreomsorgen

Läs mer

PROTOKOLL SOCIALNÄMNDEN

PROTOKOLL SOCIALNÄMNDEN Sida 1 av 24 NÄRVARANDE BESLUTANDE Ordförande Ledamöter ÖVRIGA Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Peter Schölander (M) Mufida Dizdar (L) Lars-Anders Ottosson (M) Gunilla Tengvall (M) Leif Örtendahl

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Demensteamet

Uppdragsbeskrivning för Demensteamet Dokumentnamn: Uppdragsbeskrivning för Demensteamet Skapad av: Bodil Evertsson, MAR, Christina Taraldsson, handläggare Beslutad av: Robert Brandt, biträdande förvaltningschef Gäller från: 1 januari 2013

Läs mer

Kommunkontoret, Malung, kl

Kommunkontoret, Malung, kl Ä Malung-Salens kommun 1 Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Kommunkontoret, Malung, kl. 08.30-11.10 Carina Albertsson (S), ordförande Britt-Marie Strömbäck (V) Angelica Arthur (V) Birgit Wikström-Gotthardsdotter

Läs mer

Pia Möller ekonom 13. May-Brith Jansson. Helena Andersson

Pia Möller ekonom 13. May-Brith Jansson. Helena Andersson Sammanträdesdatum Sida 1 Beslutande organ Plats och tid Hemön, Stadshuset kl. 08:30-13:10 Beslutande Jan Hallström (FP) ordförande Janne Jansson (S) vice ordförande Leif Johansson (S) ledamot May-Brith

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stora Vänortsrummet 19 november 2015 klockan 13:30-14:45 Beslutande Bertil Carlsson (S) ordförande Bertil Rutström (V) ersättare för Sarah Andersson (S) Torbjörn Nyholm (S) ersättare för

Läs mer

- Lönerevisionen för 2014 är uppstartad.

- Lönerevisionen för 2014 är uppstartad. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (13) 14 Aktuell information - Lönerevisionen för 2014 är uppstartad. - Två nyanställda på kommunledningskontoret, Anders Sporrong, säkerhets- och utvecklingssamordnare samt

Läs mer

Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag , klockan

Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag , klockan Socialnämndens arbetsutskott Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringen sker Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag 2018-04-17, klockan 13.30 16.05 Annika Jönsson (M), ordförande

Läs mer

Kvalitetsberättelse 2017 Gertrude Care

Kvalitetsberättelse 2017 Gertrude Care TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Thomas Johansson 2018-04-10 ON 2018/0035 53515 Omsorgsnämnden Kvalitetsberättelse 2017 Gertrude Care Förslag till beslut Omsorgsnämnden godkänner kvalitetsberättelse

Läs mer

Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag , klockan Christer Unosson. Anders Svensson. Annika Jönsson

Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag , klockan Christer Unosson. Anders Svensson. Annika Jönsson Socialnämndens arbetsutskott Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag 2018-11-20, klockan 13.30 15.05 Annika Jönsson (M), ordförande Christer Unosson

Läs mer

Vård- och omsorgsutskottet

Vård- och omsorgsutskottet Sida 1/11 Plats och tid Kommunhuset, lokal Strået, kl. 13.3014.20 Beslutande Övriga deltagare Krister Olsson (S), ordförande Anette Hallberg (S) Agnetha Persson (C) Thomas Löfgren (M) Pernilla Ekelund

Läs mer

Riktlinjer för missförhållanden enligt Lex Sarah. Antagen av socialnämnden Dnr: SN 2015/0132

Riktlinjer för missförhållanden enligt Lex Sarah. Antagen av socialnämnden Dnr: SN 2015/0132 Riktlinjer för missförhållanden enligt Lex Sarah Antagen av socialnämnden 2015-09-02 Dnr: SN 2015/0132 Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Information om rapporteringsskyldighet... 2 Anställda rapporterar

Läs mer

Jane Hagman vik föreståndare för Ungdomsboendet på Ekbacka informerar om verksamheten.

Jane Hagman vik föreståndare för Ungdomsboendet på Ekbacka informerar om verksamheten. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (13) 37 Besök av Jane Hagman Jane Hagman vik föreståndare för Ungdomsboendet på Ekbacka informerar om verksamheten. 38 Aktuell information - Sparbetinget - mycket på gång, fem

Läs mer

Eva-Mona Welther Stjernfeldt, sekreterare. Elisabeth Holmer Viveca Dahlqvist. Socialkontoret kl Eva-Mona Welther Stjernfeldt

Eva-Mona Welther Stjernfeldt, sekreterare. Elisabeth Holmer Viveca Dahlqvist. Socialkontoret kl Eva-Mona Welther Stjernfeldt 1 (13) Plats och tid Kommunförvaltningens sessionssal Karpen, kl 14.00 16.30 Beslutande Pehr Magnusson (M), ordförande Viveca Dahlqvist (PF), 1:e vice ordf Elisabeth Holmer (S), 2:e vice ordf Catharina

Läs mer

Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll 2014-05-27. Plats och tid Lokal Roten, kl. 15.25 16.20 Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare.

Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll 2014-05-27. Plats och tid Lokal Roten, kl. 15.25 16.20 Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. Sida 1/12 Plats och tid Lokal Roten, kl. 15.25 16.20 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Krister Olsson (S), ordförande J Håkan Andersson (C), vice ordförande Thomas Löfgren (M) Anneli

Läs mer

Anslag/bevis. Sida 1 Sammanträdesprotokoll Datum: 2008-02-27 Nämnd/styrelse: Socialnämnden

Anslag/bevis. Sida 1 Sammanträdesprotokoll Datum: 2008-02-27 Nämnd/styrelse: Socialnämnden Sida 1 Sammanträdesdatum 2008-02-27 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 15.00 16.40 Beslutande Eva Aronsson (c), ordförande Erik Mali (s) Lena Brolin (m) Stefan Algebäck (m), tjänstgörande ersättare

Läs mer

Inspektionen för vård och omsorg (IVO)

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) Inspektionen för vård och omsorg (IVO) En regionaliserad verksamhet Insynsråd Generaldirektören Internrevision Avdelningen för verksamhetsstöd och styrning Generaldirektörens stab Avdelningen för analys

Läs mer

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(14) Sammanträdesdatum

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(14) Sammanträdesdatum PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(14) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2014-09-14, kl 0900-1530 ande Anne Niska, S Inger Karlsson, S Karin Magnström, S Owe Pekkari, S Ann-Sofi Larsson, V Marianne

Läs mer

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete BESLUT Datum 2017-02-20 Sida 1 (2) Diarienummer 2016/SON0118 700 Anna Thuresson, 033-357301 Kommunstyrelsen Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Arbetslivsnämnden, Individ- och familjeomsorgsnämnden,

Läs mer

Sammanställning av statliga myndigheters anmärkningar på socialnämndens verksamheter fr.o.m

Sammanställning av statliga myndigheters anmärkningar på socialnämndens verksamheter fr.o.m Sida 1 av 8 Socialförvaltningen Tobias Wistrand Datum Dnr Sid 2018-04-30 SN 2018-106 1 (8) Kommunrevisionen Sammanställning av statliga myndigheters anmärkningar på socialnämndens verksamheter fr.o.m.

Läs mer

Svar på begäran om kompletterande upplysningar från IVO - Klagomål på handläggning från kvinnojour (Dnr /2014)

Svar på begäran om kompletterande upplysningar från IVO - Klagomål på handläggning från kvinnojour (Dnr /2014) Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-04-07 Diarienummer N139-0132/14 Sektor IFO-FH Mona Lundahl Davies/Lundby/GBGStad, Linda B Johansson/Lundby/GBGStad Telefon 031-366 70 40 E-post: mona.lundahl.davies@lundby.goteborg.se

Läs mer

Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg

Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg År 2012 2013-02-25 Maria Ottosson Lundström Dnr: 2013-80 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Övergripande mål och strategier... 4 Organisatoriskt ansvar... 4 Struktur

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott

Socialnämndens arbetsutskott Sammanträdesdatum Sida 0 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum Torsö kl. 08:30-13:45 Beslutande Björn Fagerlund (M) Ordförande Janne Jansson (S) Vice ordförande May-Brith Jansson (C)

Läs mer

Tomas Vedestig. Mikael Kerttu ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Socialnämnden

Tomas Vedestig. Mikael Kerttu ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Socialnämnden Plats och tid Förvaltningsbyggnaden i Övertorneå, onsdag 10 april 2019, kl 09:00-11:40 ande Övriga deltagande Tomas Vedestig (SJVP) Urve Kirt (C) Ingemar Keisu (C) Margareta Törelid Haapaniemi (KD) Birgitta

Läs mer

Lagstiftning Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd; SOSFS 2011:5

Lagstiftning Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd; SOSFS 2011:5 1 Ledningssystem för kvalitet Äldreförvaltningen Ronneby Kommun Ansvarig: Förvaltningsschef Ärende: Rutiner för identifiering och anmälan Lex Sarah Handläggare: Kvalitetsutvecklare Datum: 2014-04-15 Ersätter

Läs mer

Kvalitetsledningsarbetet

Kvalitetsledningsarbetet www.pwc.se Revisionsrapport Jenny Krispinsson, cert. kommunal revisor Erik Jansen Kvalitetsledningsarbetet Övertorneå kommun Kvalitetsledningsarbete Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning...

Läs mer

RIKTLINJE FÖR UTREDNING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen

RIKTLINJE FÖR UTREDNING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen RIKTLINJE FÖR UTREDNING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR) Beslutsdatum: 2018-10-01 Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) Socialt

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för omsorg

Kommunstyrelsens utskott för omsorg 1(15) Kommunstyrelsens utskott för omsorg Plats och tid: Koppången, Gamla brandstationen 2017-10-04 kl. 13:00 15:30 Beslutande: Susann Lindblad (C), ordförande Hans Sternbro (S), vice ordförande Håkan

Läs mer

Christian Kruse Torsdagen den 17 mars 2016 klockan 08:00 10:30.

Christian Kruse Torsdagen den 17 mars 2016 klockan 08:00 10:30. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (22) Plats och tid ande Christian Kruse Torsdagen den 17 mars 2016 klockan 08:00 10:30. Kristina Cavetoft (S), 1:e vice ordförande Bengt Hedlund (SPI), 2:e vice ordförande Matilda

Läs mer

Höjden, Kommunhuset Tisdagen den 15 december 2015 kl 18:00 21:15

Höjden, Kommunhuset Tisdagen den 15 december 2015 kl 18:00 21:15 2015-12-15 1 (23) Plats och tid ande Höjden, Kommunhuset Tisdagen den 15 december 2015 kl 18:00 21:15 Anders Magnhagen (S), ordförande Jessica Ashworth (M), 1:e vice ordf Camilla Hindersson (S) Adele Olander

Läs mer

Socialnämnden 2014-01-14 2

Socialnämnden 2014-01-14 2 Socialnämnden 2014-01-14 2 SN 1 Dnr 118/13-072 Riktlinjer för utbetalning av habiliteringsersättning inom daglig verksamhet Habiliteringsersättning betalas ut med stöd av 9 punkt 10 lagen om stöd och service

Läs mer

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00 1(18) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00 Beslutande: Tage Björk (s), ordförande Gerd Lindgren (s) Lena Norgren, (fp), tj g ersättare för Ingalill Jonsson, (m) Övriga deltagande:

Läs mer

Avvikelser inom socialnämnden, andra tertialen 2018

Avvikelser inom socialnämnden, andra tertialen 2018 TJÄNSTEUTLÅTANDE Socialkontoret Dnr SN/2018:281-012 Planering och administration 2018-09-04 1/2 Handläggare Barbro Ernald 0152-296 07 Avvikelser inom socialnämnden, andra tertialen 2018 Förslag till beslut

Läs mer

Patrik Wilhelmsson, verksamhetschef VO Anders Ferm, ekonom. 15 Underskrifter Sekreterare Anders Ivarsson

Patrik Wilhelmsson, verksamhetschef VO Anders Ferm, ekonom. 15 Underskrifter Sekreterare Anders Ivarsson 1 (7) Plats och tid Sammanträdesrum Boken, kl. 14.00-15.25 Beslutande Jenny Delén (M), 1 vice ordförande Lars Ottosson (PF), 2 vice ordförande Berith Lantz (S), tjänstgörande ersättare Catharina Tann (S)

Läs mer

Riktlinjer Lex Sarah. Riktlinjer. Arbete och socialtjänst Vård och omsorg. Tills vidare. Socialchef

Riktlinjer Lex Sarah. Riktlinjer. Arbete och socialtjänst Vård och omsorg. Tills vidare. Socialchef Riktlinjer Lex Sarah Skyldigheten att rapportera, utreda, avhjälpa och undanröja missförhållanden och risker för missförhållanden enligt 14 kap 3 SoL och 24 b Lagen om särskilt stöd och service till vissa

Läs mer

Kvalitetsberättelse för 2017

Kvalitetsberättelse för 2017 Tjänsteskrivelse 1(5) VIMON 2017/000308/739 Id 25472 Socialnämnden Kvalitetsberättelse för 2017 Förslag till beslut Socialnämnden godkänner kvalitetsberättelsen för 2017 och lägger informationen till handlingarna.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Socialnämnden 17.15

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Socialnämnden 17.15 Socialnämnden 1 Plats och tid Kommunhuset, Hellqvistsalen, Kungsör, tisdagen den 17 februari 2015, klockan 15:00-17.15 ande Marie Norin Junttila (S) ordförande, Marita Pettersson (S), Ulla Eriksson Berg

Läs mer

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget RIKTLINJE Avvikelser, klagomål och synpunkter inom vård- och omsorgsnämndens verksamheter Antaget av Vård- och omsorgsnämnden Antaget 2019-02-26 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare, dock längst

Läs mer

- Klockargården har öppet hus den 18 oktober mellan 13-16 för att fira sitt 30-års jubileum.

- Klockargården har öppet hus den 18 oktober mellan 13-16 för att fira sitt 30-års jubileum. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (11) 90 Anmälan om jäv Eva Wahlgren anmäler jäv på 100. 91 Aktuell information - Klockargården har öppet hus den 18 oktober mellan 13-16 för att fira sitt 30-års jubileum. -

Läs mer

Beskrivning Ledningssystem Socialförvaltningen

Beskrivning Ledningssystem Socialförvaltningen Dnr: SN 64-2012/5 Beskrivning Ledningssystem Socialförvaltningen Antagen av Socialnämnden 2014-03-26 Dokumentansvarig (tjänstetitel och namn) Förvaltningschef - Ingmar Ångman Dokumentnamn (samma som filnamn)

Läs mer

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(18) Sammanträdesdatum. Mervi Kostet, kvalitetsledare, 44 Andreas Uusitalo, MAS,

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(18) Sammanträdesdatum. Mervi Kostet, kvalitetsledare, 44 Andreas Uusitalo, MAS, PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(18) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2016-11-30, kl 0900-1150 ande Anna Kumpula Kostet, V Johny Lantto, S Inger Karlsson, S Karin Magnström, S Maria Alldén, V Anita

Läs mer

(17) Socialnämnden. Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, onsdag den 19 november, kl

(17) Socialnämnden. Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, onsdag den 19 november, kl 2014-11-19 1 (17) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, onsdag den 19 november, kl. 9.00-11.30 ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Jan-Åke Lindgren (S), ordförande Carina Nordqvist (S), vice

Läs mer

ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott

ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-07-02 Sid 1 Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Örkelljunga, Skånes Fagerhultsrummet, tisdagen den 2 juli 2013. Madeleine

Läs mer

Frida Kvinnojour, Hässleholm kl. 14.00 17.35

Frida Kvinnojour, Hässleholm kl. 14.00 17.35 1 (14) Plats och tid Frida Kvinnojour, Hässleholm kl. 14.00 17.35 Beslutande Pehr Magnusson (M), ordförande Viveca Dahlqvist (PF), 1:e vice ordf Elisabeth Holmer (S), 2:e vice ordf Marianne Zackrisson

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för omsorg

Kommunstyrelsens utskott för omsorg 1(14) Kommunstyrelsens utskott för omsorg Plats och tid: Koppången, Lillågatan 2 A, 2018-04-18 kl. 13:00 16:20 Beslutande: Susann Lindblad (C), ordförande Hans Sternbro (S), vice ordförande Håkan Yngström

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Tid och plats Torsdag 15 juni 2017, kl. 13:00-16:00 Beslutande Solweig Gard (S), ordförande Margareta Ivarsson (C), vice ordförande Anncharlott Eskel (S) Lillemor Larsson (V) ersätter:daniel Hjelm (S)

Läs mer

Resultat från kvalitetsuppföljning i Nytidas gruppbostäder på Furuvägen, Kärreberg och Laxvägen enligt 9 9 LSS

Resultat från kvalitetsuppföljning i Nytidas gruppbostäder på Furuvägen, Kärreberg och Laxvägen enligt 9 9 LSS sida 1 (9) Kvalitets- och utredningsavdelningen Socialförvaltningen Kristina Privér Kvalitetscontroller Resultat från kvalitetsuppföljning i Nytidas gruppbostäder på Furuvägen, Kärreberg och Laxvägen enligt

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott

Socialnämndens arbetsutskott Sammanträdesdatum Sida 1 Beslutande organ Plats och tid Hemön, Stadshuset kl. 08:30-11:50 Beslutande Jan Hallström (FP) ordförande Janne Jansson (S) vice ordförande Leif Johansson (S) ledamot May-Brith

Läs mer

RIKTLINJE FÖR RAPPORTERING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen

RIKTLINJE FÖR RAPPORTERING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen RIKTLINJE FÖR RAPPORTERING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR) Beslutsdatum: 2018-10-01 Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) Socialt

Läs mer

Maria Sundqvist, Socialdemokraterna Cecilia Axelsson, Centerpartiet Bodil Olsson, Nya Moderaterna ANSLAG/BEVIS

Maria Sundqvist, Socialdemokraterna Cecilia Axelsson, Centerpartiet Bodil Olsson, Nya Moderaterna ANSLAG/BEVIS Plats och tid Socialtjänsten, kl 16.00 ande Bengt Andersson, Centerpartiet Susanne Johansson, Socialdemokraterna Jan Hanna, Socialdemokraterna Bengt Ferm, Socialdemokraterna Kjell-Åke Johansson, Kristdemokraterna

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (11) Socialnämnden 2004-10-20 Plats och tid Rådhuset, Askersund, den 20 oktober 2004 kl 9.00-12.00 Beslutande Övriga deltagande Leif Peterson, ordförande (s) WiviAnne Hoffman

Läs mer

Pehr Magnusson (M), ordförande Viveca Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Elisabeth Holmer (S), 2:e vice ordförande

Pehr Magnusson (M), ordförande Viveca Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Elisabeth Holmer (S), 2:e vice ordförande 1 (10) Plats och tid Kommunförvaltningens sammanträdesrum Eken kl. 14.00 16.30 Beslutande Pehr Magnusson (M), ordförande Viveca Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Elisabeth Holmer (S), 2:e vice ordförande

Läs mer

Socialnämnden (18)

Socialnämnden (18) Socialnämnden 2014-05-19 1(18) Plats och tid Nämndrummet, kommunhuset, kl. 8.30-11.30 Beslutande Margareta Ivarsson (C) ordförande Kent Hakefelt (FP) Anders Westerlind (M) Anita Gustafsson (M) Birgitta

Läs mer

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Datum: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2012-06-13 Stadskontoret Stadsområdesförvaltningar/Sociala Resursförvaltningen

Läs mer

Rapport internkontroll av efterlevnad av lagstiftningen lex Sarah

Rapport internkontroll av efterlevnad av lagstiftningen lex Sarah Protokoll Sammanträdesdatum 2015-10-08 Sida 15(21) Socialnämndens arbetsutskott SNau 127 Rapport internkontroll av efterlevnad av lagstiftningen lex Sarah Arbetsutskottets förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Kommunkontoret, klockan 16:00-17:30. Eric Henriksson, S Vanja Persson, FP Åsa Törnkvist, FP Birgit Nilsson, C. Birgitta Johansson, C

Kommunkontoret, klockan 16:00-17:30. Eric Henriksson, S Vanja Persson, FP Åsa Törnkvist, FP Birgit Nilsson, C. Birgitta Johansson, C Socialnämnden 2014-10-14 1(12) Plats och tid Kommunkontoret, klockan 16:00-17:30 Beslutande Ledamöter Eric Henriksson, S Vanja Persson, FP Åsa Törnkvist, FP Birgit Nilsson, C Tjänstgörande ersättare Birgitta

Läs mer

Tillämpningsområde. Vård och omsorg. Besöksadress Västra Storgatan 35 Postadress Vård och omsorg Osby

Tillämpningsområde. Vård och omsorg. Besöksadress Västra Storgatan 35 Postadress Vård och omsorg Osby Vård och omsorg 1(5) Riktlinjer för rapportering om missförhållanden eller en påtaglig risk för missförhållande enligt socialtjänstlagen (SoL) och Lagen om särskilt stöd och service (LSS) lex Sarah Syfte

Läs mer

Sammanträdesdatum 2012-12-19. Kommunkontoret, Nedre Fryken, onsdag 19 december 2012, kl. 15.00. 3 Delegationsbeslut SN 12/45

Sammanträdesdatum 2012-12-19. Kommunkontoret, Nedre Fryken, onsdag 19 december 2012, kl. 15.00. 3 Delegationsbeslut SN 12/45 SOCIALNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2012-12-19 PLATS OCH TID Kommunkontoret, Nedre Fryken, onsdag 19 december 2012, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE DNR 1 Val av justerande 2 Föregående mötesprotokoll

Läs mer

PROTOKOLL Sammanträdesdatum

PROTOKOLL Sammanträdesdatum PROTOKOLL Plats och tid: Kommunhuset, Socialchefens kontor kl. 14:00-16:00 Beslutande Jenny Delén (M), ordförande Göran Långström (PF), 1 vice ordförande Elisabeth Holmer (S), 2 vice ordförande Övriga

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2015-08-27 1 (10) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, kl. 9.00-12.00 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Mariette Sjölund (S), ordförande Ingvor Regnemer

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 7 mars 2019 kl Ajournering kl

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 7 mars 2019 kl Ajournering kl Socialnämnden 1 (13) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 7 mars 2019 kl. 9.00 13.00 Ajournering kl. 12.05-12.35 Saad Benatallah (S) Ewa Ståhl (S) Victor Oskarsson

Läs mer

Sammanträdesdatum Sida 1-11

Sammanträdesdatum Sida 1-11 Sammanträdesdatum Sida 1-11 Socialnämnden 2010-12-15 Plats och tid Moraparken, konferensrum Hökberg, Mora, kl 10.30-11.15 ande Bernt Persson (S), ordförande Terje Andersson (C) Christiane Djäken (M) Marianne

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för. Daglig Verksamhet, Nytida AB. År 2014. 2015-01-08 Ewa Sjögren

Patientsäkerhetsberättelse för. Daglig Verksamhet, Nytida AB. År 2014. 2015-01-08 Ewa Sjögren Patientsäkerhetsberättelse för Daglig Verksamhet, Nytida AB År 2014 2015-01-08 Ewa Sjögren Innehåll Sammanfattning... 3 Övergripande mål och strategier... 4 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet...

Läs mer

Socialkontoret IFO, Malung, kl Carina Albertsson (S), ordförande Brita Sohlin (M)

Socialkontoret IFO, Malung, kl Carina Albertsson (S), ordförande Brita Sohlin (M) o Malung-Sälens kommun Sammanträdesprotokoli 1 Plats och tid Beslutande Socialkontoret IFO, Malung, kl. 08.15-13.00 Carina Albertsson (S), ordförande Brita Sohlin (M) Övriga deltagande Kerstin Perjos,

Läs mer

Sammanträdesdatum 2012-09-12 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 15.00 16:10

Sammanträdesdatum 2012-09-12 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 15.00 16:10 Sida 1 Sammanträdesdatum 2012-09-12 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 15.00 16:10 Beslutande Elsy Lundberg Östrand (FP), ordförande Bengt-Göran Henningsson (S) Pia Fahlgren (C) Gunilla Ekblad

Läs mer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Upprättad 2013-12-18 2(5) Kvalitetsledningssystem i Timrå Bakgrund Socialtjänstlagen (SoL) 3 kap 3 säger insatserna

Läs mer

Socialnämnden. Sida 1 (12) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Underskrifter ANSLAG/BEVIS

Socialnämnden. Sida 1 (12) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Underskrifter ANSLAG/BEVIS Sida 1 (12) Plats och tid Tapetsören, måndagen den 17 september 2018 kl 16:00-17:15 ande Bengt Andersson (C), Ordförande Siw Malmsten (L), 1:e vice ordförande Susanne Johansson (S) Jan Hanna (S) Roger

Läs mer

Sammanträdesdatum 2015-08-19. Kommunhuset, Nedre Fryken, onsdag 19 augusti 2015, 15.00. 1 Godkännande av dagordning SN 15/8

Sammanträdesdatum 2015-08-19. Kommunhuset, Nedre Fryken, onsdag 19 augusti 2015, 15.00. 1 Godkännande av dagordning SN 15/8 SOCIALNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-08-19 PLATS OCH TID Kommunhuset, Nedre Fryken, onsdag 19 augusti 2015, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1 Godkännande av dagordning

Läs mer

(17) Socialnämnden. Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, torsdag den 23 april, kl

(17) Socialnämnden. Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, torsdag den 23 april, kl 2015-04-23 1 (17) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, torsdag den 23 april, kl. 9.00-11.00 Beslutande Ledamöter Jan-Åke Lindgren (S), ordförande Carina Nordqvist (S), vice ordförande Lars

Läs mer