Ockelbo möjligheternas kommun! Socialdemokraternas valmanifest för perioden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ockelbo möjligheternas kommun! Socialdemokraternas valmanifest för perioden 2011-2014"

Transkript

1 Ockelbo möjligheternas kommun! Socialdemokraternas valmanifest för perioden

2 Ockelbo, möjligheternas kommun.. Den 19 september är det val. Då avgör du, jag och alla andra som röstar hur den politiska inriktningen i Ockelbo, Gävleborg och Sverige ska se ut, åtminstone fyra år framåt. Det är vi själva som bestämmer hur det blir. Allas röster är lika viktiga! Vi Socialdemokrater i Ockelbo kommun är övertygade om att alla vi som bor här, tillsammans kan skapa möjligheternas kommun. När vi får bestämma är det inte höga inkomster eller tillgången till exklusiva nätverk som ska avgöra hur livet ska bli. Det har varit fyra tuffa år med nedskärningar och höjda avgifter av A-kassan, försämringar av socialförsäkringar och dessutom en av de största finanskriser som funnits i modern tid. Stödet från regeringen till kommunerna har reducerats kraftigt, arbetsförmedlingens verksamheter går på lågvarv och förändringar i socialförsäkringen ställer sjuka människor utanför alla system. Trots de svåra åren har vi i Ockelbo kommun lyckats med att skapa nytt och att utvecklas. Vi har byggt ett nytt äldreboende, Bysjöstrand. Vi har fattat beslut om byskolorna och att vi vill bygga om och renovera Perslundaskolan. Vi behåller, enligt nationella undersökningar, vår tätposition som en av Sveriges populäraste kommuner att bedriva företag i. Vi har inte dragit ned på det offentliga och gemensamma utan istället satsat på att behålla, förnya och utveckla och det tänker vi fortsätta med! Vinner vi valet den 19 september tänker vi med vår nya vision som ledstjärna fortsätta att utveckla Ockelbo kommun till att verkligen bli möjligheternas kommun. Vi tänker se till att trygghet och hög kvalitet i skola, förskola och omsorg står i fokus. Vi ska åter bli en av Sveriges bästa kommuner när det gäller skolresultat och vi vill stärka kultur- och miljöfrågorna. Vi tänker jobba hårt för att utveckla möjligheterna att pendla med allmänna kommunikationer till och från kommunen. Självklart ska vi också fortsätta vårt jobb med att stödja företagarna så att de som redan finns här vill stanna och nya vill etablera sig hos oss. Vi vill att kvinnor, män, flickor och pojkar oavsett härkomst, ålder eller intresse ska känna sig välkomna och som en viktig och nödvändig del av Ockelbo, möjligheternas kommun!

3 Skola, förskola och skolbarnsomsorg Skolan, förskolan och skolbarnsomsorgen i Ockelbo kommun ska vara mötesplatser för flickor och pojkar med olika behov, villkor och bakgrund. Den ska förmedla trygghet och en god värdegrund byggd på öppenhet för mångfald och olikheter samtidigt som den ska stimulera kreativitet och lärande. Alla elever i vår kommun ska ha rätt och möjlighet att lämna skolan med fullgoda kunskaper och en tro på sin egen förmåga att lära mer. Det är barnens behov som ska styra hur pengar och personal fördelas. Inget barn får lämnas utan stöd. Därför är det viktigt med tillräckliga resurser och personal med rätt kvalifikationer i våra skolor, förskolor och i skolbarnsomsorgen. Att tillgång till frisk luft, att få röra på sig och att äta bra är viktigt för att orka lära sig det vet alla. Därför vill vi Socialdemokrater satsa ytterligare för att ge eleverna mat av god kvalitet lagad från grunden. Så långt det är möjligt ska den vara ekologisk och närproducerad. Vi vill också att varje elev ska ha möjlighet till någon form av organiserad motion minst 30 minuter per dag. Inom förskolan och skolbarnsomsorgen vill vi verka för att hålla god kvalitet, dels genom att garantera att all personal har tillräckliga kunskaper och rätt utbildning för sitt jobb och även genom att hålla barngruppernas storlek på en för verksamheten god och rimlig nivå. Fritids ska vara ett komplement till skolan och ett stöd i barnets utveckling. Där ska barnen erbjudas en meningsfull fritid med möjlighet att lära och utvecklas. Kulturskolan är en annan viktig del av våra utbildningar. Att Sverige så starkt bidragit till världseliten inom artistlivet är till viss del den svenska kulturskolans förtjänst. Därför kommer kulturskolan att vara en viktig del även i vår framtida verksamhet. Vi vill också stärka och uppmuntra föräldrarnas deltagande och inflytande i verksamheterna. Livslångt lärande För oss Socialdemokrater i Ockelbo är det viktigt att satsa på det livslånga lärandet. En del av det kan vara möjligheten att studera som vuxen i Komvux regi. Därför tänker vi värna om möjligheten till vuxenutbildning i kommunen. Vi tänker också fortsätta att utveckla samarbetet mellan Högskolan i Gävle och Wij Trädgårdar.

4 Studieförbunden står för den fria och frivilliga folkbildningen. Folkbildningens mål att alla skall ges möjlighet att växa hela livet, förverkligas i studieförbundens verksamheter. I en studiecirkel anpassas studierna efter deltagarnas egna behov och intressen. Där möts människor i alla åldrar i vitt skilda ämnen som språk, samhällskunskap, litteratur, musik, teater, eget skapande, kulturarrangemang och föreläsningar. Vi vill värna om studieförbundens verksamheter. Fritids- och Föreningsliv Vi Socialdemokrater vill fortsätta att stödja föreningslivet och idrottsrörelsen. Framförallt unga tjejer och killar ska få stöd utifrån sina olika villkor och behov. Idrotten och föreningslivet ska fortsätta bidra till folkhälsa, demokrati och integration för alla åldrar. Idrotten och föreningslivet är en stor och levande kraft i Ockelbobornas nära vardag och det vill vi att den ska fortsätta vara. De ideella krafterna inom föreningsliv och idrottsrörelsen gör ovärderliga insatser för att engagera och aktivera barn, unga och vuxna. För oss Socialdemokrater är det självklart att stödja föreningarnas verksamheter med ekonomiska bidrag. En annan viktig del i ungdomarnas fritidsliv är Kulturstationen vilken vi tänker fortsätta att utveckla tillsammans med ungdomarna. Skog, berg, sjöar och åar för tankarna till friluftsliv, jakt och fiske. Vi vet att detta är bland de viktigaste ingredienserna i livet för många av kommunens innevånare och en starkt bidragande orsak till varför man vill bo och leva just här. Det innebär förstås att vi Socialdemokrater vill bidra till att utveckla de verksamheter som är kopplade till dessa områden. Kultur Kultur är en dynamisk kraft för hela samhällsutvecklingen. Den ger människor möjlighet att växa och vidga sina perspektiv, den frigör människors fantasi, tankar och skapandeförmåga. Vi Socialdemokrater har alltid värnat om kulturfrågor och på olika sätt verkat för att öka tillgängligheten till och att själva utöva verksamheter inom kulturområdet. Tyvärr har den nuvarande regeringen begränsat många människors möjlighet att få del av den för oss så självklara kulturella allemansrätten. Det vill vi ändra på i Ockelbo. Alla, flickor och pojkar, kvinnor och män ska ha rätt och möjlighet att tillgå de värden kulturen skapar och vi vill bidra till det genom att tillföra kultursektorn ytterligare resurser. I vår bygd blandas järnhistoria o bruksmiljö med bondby och allmogekultur. Vi har

5 en traditionsrik och värdefull historia att värna om och därför är frågor om kulturmiljö viktiga för oss Socialdemokrater. Äldreomsorg Vi Socialdemokrater tycker att alla oavsett vad man gjort under de mest aktiva åren i sitt liv ska ha rätt till en bra ålderdom. Därför har vi bland annat satsat på att bygga ett nytt äldreboende. Nu vill vi också satsa på att vidareutveckla innehållet i verksamheterna inom äldreomsorgen i vår kommun. Att god och bra mat är viktigt för att behålla hälsan har vi tagit fasta på genom att besluta att bygga ett särskilt kök vid Bysjöstrand. Där ska mat för äldre tillagas från grunden på råvaror av hög kvalitet. Som äldre ska man ha rätt till god vård, omsorg och omvårdnad utifrån sina egna behov. Det innebär för oss att den hjälp och det stöd man som gammal kan få ska ge en känsla av kvalitet och trygghet. För att det ska bli så tror vi att vår personal behöver ha tillräckliga kvalifikationer, rätt utbildning och känna stöd och uppmuntran från sin arbetsgivare. De äldres anhöriga ska också känna sig trygga i vetskapen om att de nära och kära har det bra. En viktig del i äldreomsorgen är god samverkan mellan kommun och landsting. Vi vill att Ockelbo ska vara en bra kommun att bli gammal i. Individ och familjeomsorg Den moderatledda regeringen har de senaste åren urholkat den svenska modellen, och däribland socialförsäkringssystemen. Det har lett till att allt fler människor söker sig till individ och familjeomsorgen för att få stöd och hjälp. Genom förändringar och försämringar har kostnaderna ökat dramatiskt för det så kallade försörjningsstödet även i Ockelbo. Det är sorgligt att människor inte ska ha möjlighet att försörja sig på ett arbete men det är ändå tur att det finns hjälp att få i perioder då det är svårt att klara sig utan. Att ha en funktionsnedsättning av något slag ska inte innebära att man som människa inte kan delta i samhällslivet. Vi Socialdemokrater tycker det är självklart att det finns stöd och hjälp så att människor har möjlighet till goda levnadsvillkor. Det är en viktig del av välfärdssamhället. Vi Socialdemokrater vill värna om att ha en väl utbyggd och kvalitetssäkrad individ

6 och familjeomsorg i vår kommun. All den service och det stöd som garanterar skäliga eller goda levnadsvillkor och som åligger oss som kommun ska på ett eller annat sätt kunna ges till våra kommunmedborgare. Trygghet och folkhälsa Vi Socialdemokrater värnar om säkerheten och tryggheten bland våra kommuninvånare. Vi har de senaste åren jobbat för ett närmare samarbete med polisen och att åter få egna närpoliser i kommunen. Det samarbetet kommer vi att medverka till att utveckla. Vi sätter stort värde på det förebyggande arbete som byavakterna bedriver idag och kommer att verka för att det arbetet stärks och uppmuntras. God folkhälsa är en viktig ingrediens i ett välfärdssamhälle. Det är därför vi satsar på ett förebyggande arbete mot missbruk och på att stimulera alternativa aktiviteter där alkohol inte är en självklar del. Arbetsliv och Arbetsmiljö Arbete är grunden för välfärd, välstånd och människors personliga utveckling i det socialdemokratiska välfärdssamhället. Full sysselsättning har och kommer alltid att vara socialdemokratisk ideologi. Kommunen är en av de största arbetsgivarna, och som Socialdemokrater känner vi ett särskilt ansvar för de anställda och deras arbetssituation. Goda arbetsplatser med bra facklig-politisk samverkan breddar och stärker vår demokrati. I de roller där vi Socialdemokrater är arbetsgivare är det självklart för oss att stötta och utveckla engagemang, delaktighet, jämställdhet och inflytande hos våra anställda för att skapa mönsterarbetsplatser. Vi Socialdemokrater menar att heltid är en rättighet och deltid en möjlighet. Det ska vara möjligt att försörja sig på sitt arbete. Det påverkar också sociala försäkringssystem, pensioner med mera för den enskilde. Vi tänker fortsätta ge våra medarbetare inflytande över arbetstidsförläggning och sysselsättningsgrad. Boende

7 Vi Socialdemokrater vill kunna erbjuda människor ett attraktivt boende i vår kommun. Givetvis till dem som redan bor här men även till dem som visar intresse för att flytta hit. För att skapa möjligheter till attraktiva boenden har vi jobbat på olika sätt. Dels har vi börjat etablera kontakter med privata markägare och dels har vi sett över kommunens egna bestånd. För att möta det ökade behovet av serviceboende för personer med behov av stöd på ett eller annat sätt vill vi Socialdemokrater tillsammans med Ockelbogårdar fortsätta att bygga om flera lägenheter i delar av det gamla servicehuset Vibacka. Förutom de tretton lägenheter som redan nu är färdigställda och uthyrda vill vi bygga ytterligare ett femtontal två- och trerumslägenheter. Vi tror att möjligheten till ett mera centralt och marknära boende kan innebära att äldre personer som idag bor i en jordbruksfastighet eller vanlig villa skulle kunna tänka sig att flytta. På så sätt skulle det skapas förutsättningar för flera yngre att bosätta sig i de fastigheter som de äldre flyttat ur. Det skulle även kunna bidra till en ökad inflyttning, något som vi Socialdemokrater verkligen välkomnar. Näringsliv Ockelbo har länge haft en tätposition som en av Sveriges mest företagarvänliga kommuner. Den positionen tänker vi Socialdemokrater verka för att behålla och utveckla. De kvinnor och män som vill bo, leva och driva företag i vår kommun ska känna sig väl bemötta och välkomna. Vi vill bidra till att stärka vår egen kommuns utvecklings- och tillväxtarbete genom ett fortsatt gott samarbete med de företagare som redan finns i vår kommun. Vi vill också utveckla samarbetet med andra kommuner i vårt län, våra grannar och vi vill bidra till hela regionens utveckling genom att samarbeta med andra regionala och nationella aktörer för fortsatt tillväxt och utveckling. Vi vill att grunden till företagande ska påbörjas redan i förskolan och skolan. Genom att tidigt stimulera entreprenörskap och innovativt tänkande skapas förutsättningar för framtida lokala företagsetableringar. Därför vill vi stärka arbetet med att integrera företagandet som en del i våra skolors verksamheter. Besöksnäringen är på frammarsch och under stark utveckling i hela landet. Vi Socialdemokrater i Ockelbo kommer att jobba hårt för att få vår del av den kakan. Ockelbo har redan etablerat sig på kartan och vi tänker se till att fortsätta att synas och locka nya branscher och entreprenörer till oss. De besöksmål vi har är mycket viktiga för oss i Ockelbo kommun. Dels ger de

8 arbetstillfällen direkt men även indirekt genom att de till exempel bidrar till att stärka handelns utveckling och möjligheter att utöka och anställa. Dessutom vet vi att ju fler lockande besöksmål vi har ju större blir möjligheterna för andra näringsidkare att etablera sig. Ekonomi Vi Socialdemokrater värnar om en ekonomi i balans. De senaste årens kraftiga nedskärningar från den nuvarande regeringen till landets kommuner har medfört att de flesta kommuner tvingats dra ner på vård, omsorg och skola. I vår kommun har vi kämpat för att bibehålla kvalitet och personal. Vi beslutade oss halvvägs genom mandatperioden för att genomföra en skattehöjning. Vi ville satsa på Ockelbo kommun! Den skattehöjningen skulle användas till att sänka pensionsskulden, utveckla kommunen, renovera Perslundaskolan med mera. Faktum är att vi lyckats med våra föresatser, att spara en större slant än vanligt, avsatt medel för renovering av skolan och dessutom finansierat och genomfört den största turism och besökssatsning som någonsin gjorts i Ockelbo kommun. Vi har visat att vi vågar satsa och att vi tar ansvar för vår kommuns ekonomi. Kollektivtrafik och vägar Vi Socialdemokrater vill ha en säker kollektivtrafik med hög tillgänglighet och rimliga priser som ger förutsättningar för ett jämställt och jämlikt resande i hela vår kommun. Därför är det viktigt att våra invånare ges ökade möjligheter att använda dels vår egen kollektivtrafik, Kuxatrafiken och dels ges utökade möjligheter till arbetspendling och en aktiv fritid även utanför vår kommun. Det ska vi jobba för. En väl fungerande kollektivtrafik minskar utsläppen av avgaser, skonar vår miljö och bidrar till ett grönt Ockelbo. God standard på våra vägar är också viktigt för oss som bor här, för de som passerar förbi och vill stanna och besöka oss. Vi tänker medverka till att Ockelbo kommun får sin beskärda del av de infrastruktursatsningar som görs i länet. Rovdjur Vi vill att Ockelbo kommun ska bidra till en ansvarsfull rovdjurspolitik, väl förankrad i hela befolkningen. Vi Socialdemokrater i Ockelbo vet att frågor om natur, jakt och fiske finns djupt förankrade i många av våra kommuninnevånares själar. Vi vet också att det i vår

9 kommun finns många olika åsikter om hur stort rovdjurstrycket på oss ska vara. Vi anser att lokalt och regionalt inflytande är oerhört viktigt inom rovdjurspolitiken och vi vill därför medverka till att det lokala och regionala inflytandet över rovdjursfrågorna ska öka. Miljön och Det Gröna Ockelbo Vi Socialdemokrater värnar om en hållbar utveckling inom miljöområdet. Det finns flera olika steg i att bygga det gröna Ockelbo. Listan kan och ska göras lång. Vi Socialdemokrater vill så långt det är möjligt att man ska välja ekologiskt, lokalt och närproducerat. Vi vill utöka kommuninnevånarnas möjlighet att åka kollektivt. Vi vill göra miljödeklarationer av kommunens och Ockelbogårdars fastigheter. Vi uppmuntrar och välkomnar miljödriven företagsamhet. Som sagt, listan är lång och vi tänker fortsätta göra den längre! Ockelbo, möjligheternas kommun? Hur röstar du? Vi har alla samma ansvar. Det är på oss det beror. På dig och mig. Vi i vår kommun vill kunna påverka våra förtroendevalda. Därför är det viktigt att vi i fortsättningen är en egen kommun. För vem vill styras av ett avlägset kommunfullmäktige? Hur röstar du? I en demokrati som vår, där vi Socialdemokrater bygger för alla, är målet ett samhälle utan över- och underordning, utan klasskillnader, utan ojämställdhet och etniska klyftor. I det samhället som är präglat av solidaritet, samverkan och gemenskap, där får alla plats, i Ockelbo, möjligheternas kommun. Hur röstar Du den 19 september?

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Det är det här vi vill

Det är det här vi vill Det är det här vi vill 9 Tankar om hur vi vill göra Vaggeryds kommun ännu bättre Socialdemokratiska kandidater till valet 2010 Socialdemokraterna i Vaggeryds kommun s-info.se/vaggeryd Politik är att vilja.

Läs mer

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE TROSA.

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE TROSA. VALPROGRAM 2018 ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE TROSA. Rösta den 9 september! För en hållbar kommun där alla får chans att växa. UTBILDNING ÄR TRYGGHET FÖR FRAMTIDEN Genom att investera i utbildning

Läs mer

Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman

Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman Handlingsprogram 2011-2014 Socialdemokraterna i Mark Frihet är grunden för att du ska ha ett gott liv och kunna ta vara på möjligheternas Mark men friheten ska

Läs mer

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet Valprogram för Skövde 2015-2018 FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet För allas bästa. I hela Skövde. Politiken måste alltid blicka framåt och ta

Läs mer

dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla

dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla Antagen av kommunfullmäktige 2016-09-26 Tänk stort! I Söderhamn tänker vi större och alla bidrar. Vi är en öppen och attraktiv skärgårdsstad

Läs mer

Följ med oss på resan till framtidens kommun

Följ med oss på resan till framtidens kommun Följ med oss på resan till framtidens kommun Handlingsprogram för Socialdemokraterna i Bengtsfors kommun Socialdemokraterna i Bengtsfors kommun vill ha ditt förtroende att fortsätta ta ansvar för utveckling

Läs mer

2 (6) Måste det vara så?

2 (6) Måste det vara så? 2 (6) Vi vill att Karlskrona ska vara den kommun där vi kan förverkliga våra drömmar, en kommun där man känner att man har möjligheter. Vi vill att barnen och ungdomarna ska få en bra start i livet och

Läs mer

STRATEGISK PLAN ~ 2015 2018 ~

STRATEGISK PLAN ~ 2015 2018 ~ STRATEGISK PLAN ~ 2015 2018 ~ FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR GOD LIVSKVALITET Vår främsta uppgift är att skapa förutsättningar för god livskvalitet. Detta gör vi genom att bygga välfärden på en solidarisk och jämlik

Läs mer

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Satsa på Eslöv Kultur - fritid - framtid Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Godkänt av Kultur- och fritidsnämnden 2008-02-07 samt antaget av kommunfullmäktige 2008-04-28 Att välja Eslöv Eslöv

Läs mer

Politiskt program 2007-2010

Politiskt program 2007-2010 Politiskt program 2007-2010 Socialdemokraterna i Skövde Politiskt program för Socialdemokraterna i Skövde 2007 2010 Vi socialdemokrater i Skövde förbinder oss med detta program att arbeta för ett bättre

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

Strategisk inriktning Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet. - i Vingåker

Strategisk inriktning Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet. - i Vingåker Strategisk inriktning 2016-2019 Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet - i Vingåker Politisk plattform Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna tar gemensamt ansvar för att leda Vingåkers

Läs mer

Verksamhetsplan för utskrift (Barn och utbildning)

Verksamhetsplan för utskrift (Barn och utbildning) Verksamhetsplan för utskrift - 2019 (Barn och utbildning) Målområden Indelning Beskrivning Ansvarig Övergripande Attraktiv kommun Externt Här känner sig alla välkomna. Här är det enkelt, här är det möjligt

Läs mer

- Framtidspartiet i Lysekil Foto: Lars Nyfjäll, Lysekil

- Framtidspartiet i Lysekil Foto: Lars Nyfjäll, Lysekil Valmanifest 2018 - Framtidspartiet i Lysekil Foto: Lars Nyfjäll, Lysekil Arbete - Trygghet Välfärd Lysekil skall vara en plats där alla känner trygghet och framtidshopp. Barn och unga skall ha möjlighet

Läs mer

Gnesta Arbetarekommun Slutlig version

Gnesta Arbetarekommun Slutlig version Gnesta Arbetarekommun Slutlig version 2010-04-20 Vi socialdemokrater har en idé om vår kommun. Vi har kallat det för Möjligheternas Gnesta. Det är en kommun som bygger på insikten att vi är starkare tillsammans.

Läs mer

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige Den goda kommunen med 13000 invånare 2027 Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-14 137 Den goda kommunen Den goda kommunen är du och jag. Och alla andra förstås. Den goda kommunen är ett uttryck för vår

Läs mer

Politisk inriktning för Region Gävleborg

Politisk inriktning för Region Gävleborg Diarienr: RS 2016/293 Datum: 2016-04-27 Politisk inriktning för Region Gävleborg 2016-2019 Beslutad i regionfullmäktige Region Gävleborg 2016-04-27 diarienummer RS 2016/293 Politisk inriktning 2016-2019

Läs mer

10 löften och ett handslag! - En ny Socialdemokratisk arbetsgivarepolitik i Östergötland!

10 löften och ett handslag! - En ny Socialdemokratisk arbetsgivarepolitik i Östergötland! Östergötland 2009-11-16 10 löften och ett handslag! - En ny Socialdemokratisk arbetsgivarepolitik i Östergötland! Socialdemokraterna i Östergötland har presenterat ett program som ska genomföras efter

Läs mer

Vi som bor i Gagnef lever alla med drömmar och förhoppningar om framtiden.

Vi som bor i Gagnef lever alla med drömmar och förhoppningar om framtiden. Vi som bor i Gagnef lever alla med drömmar och förhoppningar om framtiden. Vi drömmer om kulturella upplevelser, sköna stunder i skog och mark, och fascinerande möten med människor med olika bakgrund och

Läs mer

På rätt väg. - men inte riktigt framme! 19 steg mot ett bättre Gotland

På rätt väg. - men inte riktigt framme! 19 steg mot ett bättre Gotland På rätt väg - men inte riktigt framme! 19 steg mot ett bättre Gotland 19 steg mot ett bättre Gotland Dessa 19 steg är socialdemokratiska tankar och idéer om hur vi tillsammans här på Gotland kan skapa

Läs mer

Integrationsprogram för Västerås stad

Integrationsprogram för Västerås stad för Västerås stad Antaget av kommunstyrelsen 2008-10-10 program policy handlingsplan riktlinje program policy uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet med utvecklingen av Västerås som ort

Läs mer

Integrationspolicy Bräcke kommun. Antagen av Kf 24/2015

Integrationspolicy Bräcke kommun. Antagen av Kf 24/2015 Integrationspolicy Bräcke kommun Antagen av Kf 24/2015 Innehåll Övergripande utgångspunkt... 4 Syfte... 4 Prioriterade områden... 4 Arbete och utbildning viktigt för självförsörjning och delaktighet i

Läs mer

Tillsammans har vi mod att skapa livskraft i hela vår kommun.

Tillsammans har vi mod att skapa livskraft i hela vår kommun. Vision 2031 Vad är en vision? Visionen är vår gemensamma önskan om hur det ska vara att leva, arbeta och besöka Kramfors kommun i framtiden. Ett läge som utmanar, inspirerar och ger energi. Med visionen

Läs mer

Framtiden börjar i skolan. Därför behöver Växjö en skola med fokus på kunskap och lärande som ger varje barn bästa möjliga förutsättningar att utveckl

Framtiden börjar i skolan. Därför behöver Växjö en skola med fokus på kunskap och lärande som ger varje barn bästa möjliga förutsättningar att utveckl Växjö är en bra kommun att leva i och de som vill bo och verka här ska känna sig välkomna. Kommunen växer, utvecklas och har alla möjligheter att ligga i framkant på många områden. Det finns också mycket

Läs mer

Tillsammans skapar vi vår framtid

Tillsammans skapar vi vår framtid Mål för Köpings kommun 2013-2019 Här presenteras de mål som Köpings kommunfullmäktige fastställt för perioden 2013-2019. De senaste mandatperioderna har kommunfullmäktige i politisk enighet beslutat om

Läs mer

Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030

Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030 Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030 Diarienummer: KS-504/2008 I Norrköping finns det goda livet. Här finns möjligheter till ett berikande liv för människor i alla åldrar med möjligheter

Läs mer

Tillsammans. Vår väg mot visionen

Tillsammans. Vår väg mot visionen Vision 2031 Vad är en vision? Visionen är vår gemensamma önskan om hur det ska vara att leva, arbeta och besöka Kramfors kommun i framtiden. Ett läge som utmanar, inspirerar och ger energi. Med visionen

Läs mer

KULTURPLAN Åstorps kommun

KULTURPLAN Åstorps kommun KULTURPLAN Åstorps kommun Godkänd av Bildningsnämnden 2012-06-13, 57, dnr 12-86 Antagen av Kommunfullmäktige 2012-11-19, 131 dnr 2012-333 Kulturplan Åstorps kommun Inledning Nationella kulturpolitiska

Läs mer

För en levande kommun. Mariestad

För en levande kommun. Mariestad För en levande kommun Mariestad Handlingsprogram 2011-2014 Vår vision Mariestad ska vara en säker och trygg kommun för alla. Mariestad ska vara en kommun där människor vill leva och bo. Den service kommunen

Läs mer

Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd

Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd Kulturstrategi Kulturnämnden har ansvar för kommunens kulturpolitik och verksamheter inom kultur och fritid. Nämnden vill visa att kultur är mer än det som ryms i detta

Läs mer

Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun

Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun Förslag 2012-03-13 Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun Kulturplanen bygger på insikten att vi, för att må bra, ha framtidstro och kunna utvecklas, behöver en god miljö att leva i, möjligheter till

Läs mer

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun Förslag 2013-03-28 Framtid Ånge 2.0 Strategi för utveckling av Ånge kommun 2014-2020 1 Du håller framtiden i din hand Framtid Ånge 2.0 är Ånge kommuns utvecklingsstrategi för den bygd som vi lever och

Läs mer

Socialdemokraterna i Klippans kommun

Socialdemokraterna i Klippans kommun Socialdemokraterna i Klippans kommun Handlingsprogram 2015-2018 Vår vision för kommunen Den socialdemokratiska ideologin och politiken syftar till att skapa ett samhälle där alla människor oavsett bakgrund

Läs mer

Vision 2030 Burlövs kommun

Vision 2030 Burlövs kommun Vision 2030 Burlövs kommun Den kreativa mötesplatsen för boende, näringsliv, utveckling och kultur. Målorden för Burlövs kommun är: Trygg & nära, Grön & skön, Liv & rörelse Alla som bor och vistas i Burlövs

Läs mer

SUNNE KAN BÄTTRE! MODERATERNA I SUNNE 2014

SUNNE KAN BÄTTRE! MODERATERNA I SUNNE 2014 SUNNE KAN BÄTTRE! MODERATERNA I SUNNE 2014 Sunne kan bättre! Vi Moderater i Sunne kommun är beredda att ta ansvar och leda kommunen efter valet 2014. Vi vill bidra till att alla i högre grad ska kunna

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR Kulturplan Kultur lyfter Hallsberg 2 Kultur och utbildningsnämndens viljeinriktning för kultur och föreningsliv Hallsbergs kommuns inriktningsmål för utbildning,

Läs mer

Uppdragsplan Kultur- och fritidsnämndens uppdrag till kultur- och fritidskontoret KFN 2018/0553. Antagen av nämnden den 9 april 2019.

Uppdragsplan Kultur- och fritidsnämndens uppdrag till kultur- och fritidskontoret KFN 2018/0553. Antagen av nämnden den 9 april 2019. Uppdragsplan 2019 Kultur- och fritidsnämndens uppdrag till kultur- och fritidskontoret KFN 2018/0553. Antagen av nämnden den 9 april 2019. norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun 1 Kultur- och fritidsverksamhet

Läs mer

SV Gotland Verksamhetsplan 2018

SV Gotland Verksamhetsplan 2018 SV Gotland Verksamhetsplan SV ger människor möjlighet att utvecklas genom att erbjuda kreativa mötesplatser Studieförbundet Vuxenskolans, SVs, uppdrag är att ge människor redskap att upptäcka sina egna

Läs mer

Program för ett integrerat samhälle

Program för ett integrerat samhälle Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för ett integrerat samhälle Integrerat samhälle 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för

Läs mer

Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020

Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Antagen av Kommunfullmäktige den 17 juni 2013 Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Strategin är framtagen i bred samverkan

Läs mer

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen.

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen. Vi socialdemokrater är övertygade om att med demokrati förändra samhället. Vi bygger därför vårt samhälle på demokratins ideal med folkvalda politiker, fri opinionsbildning och respekt för allas lika värde.

Läs mer

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000 Antagen av kommunfullmäktige i januari 2008. Bygger vidare på kommunfullmäktiges utvecklingsprogram från 1998. VISION FÖR KARLSTADS KOMMUN Karlstads kommun, 651 84 Karlstad LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

Läs mer

Socialdemokraterna i

Socialdemokraterna i Socialdemokraterna i framkant för Bromölla! En kommun att leva och verka i med stolthet, en plats för våra barn att växa upp i, ett samhälle med förutsättningar till ett liv med kvalitet där möjlighet

Läs mer

Vår gemensamma målbild

Vår gemensamma målbild Vår gemensamma målbild från nu till 2017 Foto: Leif Samuelsson Kultur- och fritidsförvaltningen Till dig som arbetar inom kultur- och fritidsförvaltningen För att veta vart vi ska styra måste vi veta vart

Läs mer

VALPLATTFORM 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I HÄRNÖSAND

VALPLATTFORM 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I HÄRNÖSAND VALPLATTFORM 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I HÄRNÖSAND En solidarisk, hållbar och livaktig kommun Socialdemokraterna vill att Härnösand ska vara unikt. Vi vill att Härnösand ska ha lägsta arbetslösheten i regionen

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

Framtidskontraktet. Sverige skall ha lägst arbetslöshet i EU 2020

Framtidskontraktet. Sverige skall ha lägst arbetslöshet i EU 2020 Framtidskontraktet Sverige skall ha lägst arbetslöshet i EU 2020 Sverige är ett bra land och Lysekil är en bra kommun. Det är aldrig fel att ha höga ambitioner. Felet ligger i förankringen i den verklighet

Läs mer

Verksamhetsplan 2017

Verksamhetsplan 2017 Vänsterpartiets förslag till Verksamhetsplan 2017 För Överförmyndarnämnden Framtiden finns i Eskilstuna kommun tillsammans utvecklar vi en socialt hållbar kommun Vänsterpartiet gör skillnad 1 Framtiden

Läs mer

Alla behövs i ett växande Stenungsund!

Alla behövs i ett växande Stenungsund! Alla behövs i ett växande Stenungsund! Stenungsund - en ort för alla Stenungsund ska vara attraktivt för alla som bor här, våra besökare och för näringslivet. Kommunens verksamheter ska ge bästa möjliga

Läs mer

Vår politiska vilja 2016 2019

Vår politiska vilja 2016 2019 Vår politiska vilja 2016 2019 Enköpings kommuns fem strategiska mål vår politiska vilja för åren 2016 2019 ansluter till Vision 2030 som beslutades 2013. Varje mål har en undermening som förtydligar målet.

Läs mer

Vision 2010. Timrå - kommunen med livskvalitet, det självklara valet

Vision 2010. Timrå - kommunen med livskvalitet, det självklara valet Vision 2010 Timrå - kommunen med livskvalitet, det självklara valet Verksamhetsidé Kommunens verksamhet syftar till att tillhandahålla medborgarna förstklassig service genom en effektiv förvaltning och

Läs mer

Vision Vision. Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen

Vision Vision. Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen Vision 2040 Vision Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen Beslutad av: Kommunfullmäktige Datum för beslut: 2017-02-02 Giltighetstid:

Läs mer

Framtidsbild 2018. 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium

Framtidsbild 2018. 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium Innehåll 1 Inledning 4 2 Framtidsbilder för klimat och miljö 5 3 Framtidsbilder för infrastruktur och boende 6 4 Framtidsbilder för näringsliv och turism

Läs mer

Konkretisering av de övergripande målen med tillhörande indikatorer

Konkretisering av de övergripande målen med tillhörande indikatorer Konkretisering av de övergripande målen med tillhörande indikatorer Samhällstjänster av högsta kvalitet Det är människorna i Hudiksvalls kommun som är i fokus för de samhällstjänster som kommunen erbjuder.

Läs mer

Visioner och övergripande mål för Vimmerby kommun 2012-2022

Visioner och övergripande mål för Vimmerby kommun 2012-2022 Visioner och övergripande mål för Vimmerby kommun 2012-2022 Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-17 230 1 1 Visioner och övergripande mål för Världens bästa Vimmerby Den politiska ambitionen i Vimmerby

Läs mer

!! En av landets bästa skolkommuner

!! En av landets bästa skolkommuner VALPLATTFORM 2014-2018 En av landets bästa skolkommuner En bra skola som ger våra barn de bästa möjligheterna att vidareutvecklas i livet är en av kommunens viktigaste uppgifter. Därför ska Vallentuna

Läs mer

Mål och vision för Krokoms kommun

Mål och vision för Krokoms kommun Mål och vision för Krokoms kommun Juni 2012 VISION Krokoms kommun gör plats för växtkraft! LEDORD Naturlig Här är det enkelt att leva. Här finns trygghet och lugn, en bra grund för människor och företag

Läs mer

Policy. Jag bor i Malmö. - policy för ungas inflytande

Policy. Jag bor i Malmö. - policy för ungas inflytande Policy Jag bor i Malmö - policy för ungas inflytande INLEDNING För att Malmö ska ligga i framkant när det gäller utvecklingsfrågor, vara en attraktiv och demokratisk stad så vill Malmö stad använda unga

Läs mer

Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun.

Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun. Beslutsförslag Kommunstyrelseförvaltningen Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun. KS 2015-156 Förslag till beslut

Läs mer

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet de gröna har samlats i en samverkan med syfte att ta ansvar för Norrtälje kommuns utveckling. Ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart samhälle,

Läs mer

LOs politiska plattform valet 2018

LOs politiska plattform valet 2018 LOs politiska plattform valet 2018 Landsorganisationen i Sverige 2018 Grafisk form: LO Produktion och tryck: Bantorget Grafiska AB, Stockholm 2018 isbn 978-91-566-3298-3 lo 18.03 2 000 Trygghet för vanligt

Läs mer

Du ska kunna lita på Lidköping

Du ska kunna lita på Lidköping Du ska kunna lita på Lidköping Valmanifest 2018 Kristdemokraterna i Lidköping Valmanifest Vi tror på ett Lidköping där familj och föreningsliv har en viktig del, men också på ett samhälle där du tillåts

Läs mer

SV Gotland Strategisk plan

SV Gotland Strategisk plan SV Gotland Strategisk plan 2018-2022 SVs värdegrund SVs vision Så skall vi uppfattas SV Gotland är en attraktiv samarbetspartner som har en verksamhet som berör, utvecklar och berikar människor i lokalsamhället.

Läs mer

Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik

Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik Inledning Med det här dokumentet vill vi visa på kulturens 1 - kulturarvens 2 och konstarternas 3 - betydelse för ett samhälle som blickar framåt och vill växa.

Läs mer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer Humanistiska nämnden Kulturplan för Ånge kommun 2018-2020 Dokumentansvarig: Kulturchef Fastställd av: Kommunfullmäktige Omfattar: Ånge kommunkoncern Fastställd när: 2018-02-26 11 Postadress Besöksadress

Läs mer

Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en.

Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en. Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en. Det här är ett diskussionsmaterial. Det är inte någon färdig LÖK utan ett underlag att använda i diskussioner runt om i Västerås både

Läs mer

Region Gotlands styrmodell

Region Gotlands styrmodell Samhälle Verksamhet områden Social Ekonomisk Ekologisk Kvalitet Medarbetare Ekonomi (6 st) (7 st) (5 st) (4 st) (4 st) (6 st) Mätvärden/ indikatorer Verksamhetsplaner Gotland är Östersjöregionens mest

Läs mer

Utvecklingsstrategi Vision 2025

Utvecklingsstrategi Vision 2025 Utvecklingsstrategi Vision 2025 År 2014-2016 Din kommun Lindesberg - där Bergslagen och världen möts! Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2013-05-21,

Läs mer

Programförklaring 2010-2014 Rödgröna Oppositionen i Sotenäs Kommun

Programförklaring 2010-2014 Rödgröna Oppositionen i Sotenäs Kommun Programförklaring 2010-2014 Rödgröna Oppositionen i Sotenäs Kommun Inledning I följande dokument beskrivs inriktningen på den politik som den Rödgröna Oppositionen har enats om att arbeta för under mandatperioden.

Läs mer

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning Inriktningsdokument 2014-05-26 Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning KS 2014/0236 Beslutad av kommunfullmäktige den 26 maj 2014. Inriktningen gäller för hela den kommunala

Läs mer

En stad. 9000 medarbetare. En vision.

En stad. 9000 medarbetare. En vision. guide till År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något. En stad. 9000 medarbetare.

Läs mer

Det här är Centerpartiet. i Torsås kommun

Det här är Centerpartiet. i Torsås kommun Det här är Centerpartiet i Torsås kommun ett hållbart val för dig! Centerpartiet i Torsås kommun arbetar för att skapa ett hållbart, inbjudande och modernt samhälle. Detta i nära samverkan med kommunens

Läs mer

ETT ÄNNU BÄTTRE MUNKEDAL FÖR ALLA.

ETT ÄNNU BÄTTRE MUNKEDAL FÖR ALLA. ETT ÄNNU BÄTTRE MUNKEDAL FÖR ALLA. Vår politik-valprogram för Socialdemokraterna i Munkedal FRAMTIDSPARTIET I MUNKEDAL VÅR POLITIK. Socialdemokratisk politik bygger på gemensamt ansvar och solidaritet.

Läs mer

Mål för mandatperioden 2011 2014. Vård och Omsorg. Eslövs kommun

Mål för mandatperioden 2011 2014. Vård och Omsorg. Eslövs kommun Mål för mandatperioden 2011 2014 Vård och Omsorg Eslövs kommun Verksamhetsidé Vård och Omsorg ska arbeta för att skapa goda levnadsförhållanden för de kommuninvånare som har behov av vård och omsorg, och

Läs mer

Fem mål för framtiden Köping rikare på fantasi, laganda och drivkraft Fantasi Laganda Drivkraft

Fem mål för framtiden Köping rikare på fantasi, laganda och drivkraft Fantasi Laganda Drivkraft Mål 2006-2012 Fem mål för framtiden I det här dokumentet anges de mål som ska vara vägledande för den kommande utvecklingen av Köpings kommun. För att vi ska stå starkare i framtiden behöver vi tydliga

Läs mer

VISION och strategisk plan. grunden till varför vi gör det vi gör...

VISION och strategisk plan. grunden till varför vi gör det vi gör... VISION och strategisk plan grunden till varför vi gör det vi gör... VISION Tranemo kommun är vårt naturskön naturliga val av bostadsort. Här bor vi i en kommun i storstadens närhet. Här finns ett boende

Läs mer

Kurvorna pekar nedåt!

Kurvorna pekar nedåt! Kurvorna pekar nedåt! 2 ½ år av mandatperioden har gått och vi socialdemokrater ser med oro på utvecklingen för Karlstad. Vi har under mandatperioden lagt en rad förslag som skulle påverkat utvecklingen

Läs mer

2019 Strategisk plan

2019 Strategisk plan 2019 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Mål- och inriktningsdokument inför budget 2016 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg. Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar

Mål- och inriktningsdokument inför budget 2016 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg. Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar - och inriktningsdokument inför budget 2016 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar - och inriktningsdokument, SDN Östra Göteborg Inledning Grunden i Östra

Läs mer

Strategisk plan för Sotenäs kommuns folkhälsoarbete

Strategisk plan för Sotenäs kommuns folkhälsoarbete Strategisk plan för s folkhälsoarbete 2016-2019 SOTENÄS KOMMUN Strategisk plan för s folkhälsoarbete 2016-2019 1. Inledning Folkhälsoarbete är ett långsiktigt arbete för att stärka och utveckla livsvillkor

Läs mer

För oss är Bollnäs hjärtat i Möjligheternas land

För oss är Bollnäs hjärtat i Möjligheternas land För oss är Bollnäs hjärtat i Möjligheternas land Den 19 september är det val. Då avgör du hur vårt land ska vara i framtiden. Ska klyftorna minska eller ska de fortsätta öka? Utifrån våra ledstjärnor Frihet,

Läs mer

Ökad befolkning i Sotenäs är valets viktigaste fråga!

Ökad befolkning i Sotenäs är valets viktigaste fråga! Ökad befolkning i Sotenäs är valets viktigaste fråga! Mats Abrahamsson Att vända den sedan mitten av 90-talet nedåtgående trenden med minskad befolkning i vår kommun är Sotenäsmoderaternas viktigaste fråga

Läs mer

Värdegrund för HRF. Vårt ändamål. Vår vision. Vår syn på människan och samhället. Våra kärnvärden

Värdegrund för HRF. Vårt ändamål. Vår vision. Vår syn på människan och samhället. Våra kärnvärden Värdegrund för HRF Vårt ändamål Hörselskadades Riksförbund (HRF) är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden organisation, vars ändamål är att tillvarata hörselskadades intressen samt värna våra

Läs mer

Kommunalt Handlingsprogram Lilla Edet Kommunen som växer och utvecklas

Kommunalt Handlingsprogram Lilla Edet Kommunen som växer och utvecklas Kommunalt Handlingsprogram 2014-2018 Lilla Edet Kommunen som växer och utvecklas Socialdemokraterna Framtidspartiet Lilla Edets kommun har med oss i majoritet utvecklats till en tillväxtkommun. Detta är

Läs mer

Socialdemokraterna Alingsås

Socialdemokraterna Alingsås Kommunalt handlingsprogram 2011 2014 Socialdemokraterna Alingsås Möjligheternas Alingsås Vi vill att Alingsås ska vara möjligheternas kommun i möjligheternas land. Vi menar att solidaritet och jämlikhet

Läs mer

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Kultur- och fritidspolitiskt program Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Innehåll 1. Inledning 3 2. Varför ett kultur- och fritidspolitiskt program 4 3. Möten som utvecklar

Läs mer

VALMANIFEST CENTERPARTIET STRÖMSTAD. FRAMÅT med

VALMANIFEST CENTERPARTIET STRÖMSTAD. FRAMÅT med VALMANIFEST 2018 FRAMÅT med CENTERPARTIET STRÖMSTAD Med kärlek till hembygden och vision för framtiden skapar vi, tillsammans med dig, positiv utveckling i hela Strömstad Vision FRAMÅT 2035 med Centerpartiet

Läs mer

MÅL FÖR UTBILDNINGSNÄMNDENS VERKSAMHETER

MÅL FÖR UTBILDNINGSNÄMNDENS VERKSAMHETER MÅL FÖR UTBILDNINGSNÄMNDENS VERKSAMHETER Ida Gabrielsson Eurekaprojektet Kungshamn/Åsenskolan Hunnebostrands förskola, grupparbete FN:s Barnkonvention Vid alla åtgärder som rör barn skall barnets bästa

Läs mer

Verksamhetsplan med budget Musikskolan

Verksamhetsplan med budget Musikskolan Verksamhetsplan med budget - Musikskolan 1 Sammanfattning Musikskolans uppdrag är att, med utgångspunkt i Vision 2040, möjliggöra för ett attraktivt kulturoch fritidsutbud för kommuninvånare, med fokus

Läs mer

32 Dnr Beslut Nämnden har tagit del av och ställer sig bakom verksamhetsplanen 2016.

32 Dnr Beslut Nämnden har tagit del av och ställer sig bakom verksamhetsplanen 2016. 14(14) 32 Dnr 2015-000021 Verksamhetsplan 2016 Beslut Nämnden har tagit del av och ställer sig bakom verksamhetsplanen 2016. Ärendebeskrivning 1 FINANSIELLT God ekonomisk hushållning är en sammanvägd bedömning

Läs mer

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf Programområde Kultur och bibliotek ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk

Läs mer

MÖJLIGHETERNAS TÄBY Allmänt

MÖJLIGHETERNAS TÄBY Allmänt MÖJLIGHETERNAS TÄBY Allmänt Socialdemokraterna i Täby HUR SER DET UT I TÄBY? I Täby har Moderaterna genom flera mandatperioder av egen majoritet kunnat forma politiken utan att ta hänsyn till andra partier.

Läs mer

När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018

När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018 När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018 1 När den egna kraften inte räcker till Samhällets skyddsnät ska ge trygghet och stöd till människor

Läs mer

VALPROGRAM / 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I LANDSKRONA. framtidspartiet i landskrona

VALPROGRAM / 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I LANDSKRONA. framtidspartiet i landskrona VALPROGRAM / 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I LANDSKRONA framtidspartiet i landskrona LANDSKRONA KAN BÄTTRE! VI VILL MER. Foto: Jens Ohlsson Mitt i Öresundsregionen, lika nära landsbygden som storstäderna och

Läs mer

Inriktnings- och effektmål för barn- och utbildningsnämnden 2016.

Inriktnings- och effektmål för barn- och utbildningsnämnden 2016. Inriktnings- och effektmål för barn- och utbildningsnämnden 2016. Inriktningsmål Effektmål Övergripande mål för alla verksamheter inom barnoch utbildningsförvaltingen. A.1. Attraktiva förskolor och skolor

Läs mer

Mål och vision för Krokoms kommun

Mål och vision för Krokoms kommun Mål och vision för Krokoms kommun Juni 2012 VISION Krokoms kommun gör plats för växtkraft! LEDORD Naturlig Här är det enkelt att leva. Här finns trygghet och lugn, en bra grund för människor och företag

Läs mer

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram BY: George Ruiz www.flickr.com/koadmunkee/6955111365 GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING Partiprogrammet i sin helhet kan du läsa på www.mp.se/

Läs mer

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING.

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING. ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING. SOCIALDEMOKRATERNA I LINKÖPINGS VALMANIFEST 2018 ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING. Att bygga ett samhälle blir aldrig klart. Även om arbetslösheten

Läs mer

Möjligheternas Katrineholm skapar vi tillsammans Vår politik för jobb, välfärd och utveckling

Möjligheternas Katrineholm skapar vi tillsammans Vår politik för jobb, välfärd och utveckling Möjligheternas Katrineholm skapar vi tillsammans Vår politik för jobb, välfärd och utveckling 2011 2014 Socialdemokraterna i Katrineholm Göran Dahlström, kommunstyrelsens ordförande Katrineholm i jobb

Läs mer