Din guide för eftergymnasiala utlandsstudier

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Din guide för eftergymnasiala utlandsstudier"

Transkript

1 28 Din guide för eftergymnasiala utlandsstudier Av: Julia Gross & Fanny Sundberg

2 2 27 Innehåll Sidnummer Presentation 3 Snabbfrågor _4-5 Erasmus 6 Avgifter 7 Axel i Paris 8 Student CSN 10 Glöm inte i kappsäcken. SACO-mässan 11 Freemover 12 Musiktips 13 Vägen till England Anna i Kina Hanna i Australien Res och plugga med ett företag Språktest 22 Ord och begrepp som är bra att kunna 23 Studier i USA 24 Efter utlandsstudierna, länkar 25 Omslagsbild: Fanny Sundberg

3 26 3 Anteckningar För din personliga planering Funderar du på att studera utomlands? Man har så många drömmar som student och det känns ibland som om hela världen ligger för ens fötter. Men, det finns också så många val och hur gör man egentligen för att förverkliga sina studiedrömmar? När vi, Fanny och Julia kände oss bortkomna med vad det var som gällde för utlandsstudier efter gymnasiet, tog vi saken i egna händer och plockade fram Studybuddy abroad din guide till utlandsstudier. - Detta för att inspirera och guida dig in i den internationella studievärlden. Vi går år 2011 sista året i Nacka Gymnasiums samhällsvetenskapliga linje med utlandsprofil. Du kanske undrar vad utlandsprofil är? Jo, tillsammans med vår klass spenderade vi höstterminen 2009 i Canterbury i södra England. Vi bodde i värdfamiljer och gick på Canterbury College. Vi levde alltså ett sant brittiskt studentliv. Det blev en termin som väckte vårt intresse för fortsatta utlandsstudier, men även för spännande resor. Vi lärde oss i Canterbury att möjligheter till utlandsstudier finns där för oss alla. Det allra enklaste kanske är att söka till ett högskoleprogram i Sverige där ett års utlandsstudier ingår i den svenska examen. Det passar dig som känner att ett år är tillräckligt och dig som kanske tycker att din examen bör vara svensk. Men för dig som är en freemover och vill iväg hela din studietid finns många möjligheter och alternativ. Väljer du detta alternativ bör du vara beredd på en hel del eget arbete eftersom du är tvungen att göra alla ansökningar själv och inte via någon förmedlare eller via något utbildningsutbyte. Själva ansökningsarbetet har du igen när du ser tillbaka på minst tre oförglömliga år på ett internationellt universitet där du inte bara gått nya kunskaper, utan också vänner för livet. Kanske vill du ändå prova vingarna innan du bestämmer dig och då kan du alltid ta en kurs hos ett av de stora utbildningsföretagen. Här finns allt från kurser i franska på Rivieran till konstkurser i Washington. Syftet med denna lilla skrift är öppna dörren till den internationella utbildningsvärlden och ge dig en blick av vad som finns på marknaden. Möjligheterna är många, låt dig inspireras!

4 Snabbfrågor med svenska gymnasieelever 4 Adam 18 år, Göteborgs Högre Samskola år 2 Är du intresserad av att studera utomlands efter gymnasiet? Ja! Vart någonstans i världen skulle du kunna tänka dig att studera? London, Schweiz eller något liknande där det finns bra kända skolor. Hur skulle du gå tillväga då? Jag skulle först fråga kompisar typ sen studievägledare om jag börjar kolla nu under gymnasiet och sen internet. Har du fått någon information om utlandsstudier i t ex skolan? Jaa från skolan har vi sån mässa typ där dom bjuder in skolor. Vad händer efter dina studier utomlands? 25 Även om du studerat på ett universitet som är godkänt av högskoleverket, se till att kolla så du kan tillgodoräkna dina studier fullt ut i Sverige. Om du läser t ex en juristlinje utomlands, tänk på att andra länder har annorlunda lagsystem. Alla länder har inte samma utbildningssystem Om du vill ut i arbetslivet efter dina studier utomlands, kontakta högskoleverket så kan de bedöma dina studier. Det gör det lättare för din arbetsgivare Om du vill fortsätta att plugga efter din tid utomlands bör du kontakta det universitet/ högskola du vill studera vid. Det är alltid de som bestämmer vad du får tillgodoräkna av dina utlandsstudier. Användbara länkar: Ellen 18 år, Christopher Polhemsgymnasiet, Visby år 3 Är du intresserad av att studera utomlands efter gymnasiet? Ja det kan jag tänka mig, men det är inget jag har planerat. Vart någonstans i världen skulle du kunna tänka dig att studera? Jag har lärt mig engelska och lite spanska i skolan, men jag skulle faktiskt kunna tänka mig att åka till Frankrike och lära mig franska kombinerat med studier. Hur skulle du gå tillväga då? Tips från kontakter/kompisar. Söka information på internet, men jag vet ingen speciell hemsida eller organisation. Har du fått någon information om utlandsstudier i t ex skolan? Nej, inte vad jag kan minnas.

5 24 5 Nu kanske ni tycker att vår information blir lite väl Amerikacentrerad, men detta är av den enkla anledningen att USA är lite extra svårt att söka till om man jämför med andra länder i världen. Förutom språktest så krävs på de flesta skolor att man tagit SATs. SATs är utformade för att bedöma din akademiska beredskap inför college. Bra resultat behöver inte bara betyda bättre chans att komma in på bra skolor utan kan även ge finansiell hjälp och stipendier. Testet går att göra sju gånger per år men ett tips är att tidigt kolla upp deadlines för anmälningsdatum och lägga upp en studieplan då det är mycket plugga på. SAT I är ett test i läsförståelse, uppsatsskrivning och matematik. SAT II subject tests är ett test där du själv väljer ämnen som visar upp dina bästa akademiska kunskaper. Vissa skolor placerar dig i passande kurser efter dina resultat på dessa test. För mer information om SATs besök Fulbright Commission Studier i USA Fulbright är en kommission som tillgodoser en objektiv rådgivningsservice för eftergymnasiala studier i USA. Kommissionen har ett bibliotek med universitetskataloger, universitetsguider, testförberedande material, filmer från amerikanska universitet och böcker om finansieringshjälp. Man kan besöka kommissionen i Stockholm för utbildningsråd men då måste man boka ett möte. Hemsidan är en bra hjälp för att få en överblick över vad som behövs för att komma in på skolor i USA och har länkar till sidor som kan vara till stor hjälp. För mer information, besök Amanda 19 år, VRG Jarlaplan, Stockholm år 3 Är du intresserad av att studera utomlands efter gymnasiet? Jag skulle gärna studera utomlands efter gymnasiet. Att bo och plugga på en annan plats i världen tror jag gör att man utvecklas som person, liksom ens förmåga att se på saker från andra perspektiv. Vart någonstans i världen skulle du kunna tänka dig att studera? Jag har inga planer på vart jag vill studera, men gärna på en plats som inte är för lik det jag är van vid. Eftersom jag talar engelska och franska är väl länder med de språken mest tänkbara för mig. Hur skulle du gå tillväga då? Jag skulle prata med studievägledaren på min skola och se mig omkring på internet för att hitta inspiration och information gällande vilket universitet och vilket stad jag skulle vilja studera i. G u s t a f 1 8 å r, G ö t e b o r g s H ö g r e S a m - s ko l a å r 3 Är du intresserad av att studera utomlands efter gymnasiet? Ja, jag skulle kunna tänka mig att studera utomlands efter gymnasiet det verkar kul och även nyttigt att få lära sig ett annat språk. Vart någonstans i världen skulle du kunna tänka dig att studera? USA, Australien och runtom i Västeuropa. Hur skulle du gå tillväga då? Jag skulle nog börja med att fråga kompisar och söka på nätet. Har du fått någon information om utlandsstudier i t ex skolan? Skolan har inte gett mig så mycket information utan jag har mest fått hem kataloger och broschyrer på posten. Bilder:

6 6 23 Vem e Rasmus? Nej, Erasmus heter det! Har du funderat på att plugga i Europa? Erasmusprogrammet ger dig möjlighet att upptäcka Europa och samtidigt göra samma studier som dina vänner i Sverige, fast på andra breddgrader. Som Erasmus student utför du dina studier på en högskola eller ett universitet i något annat land i Europa. Du har samma villkor som de andra inhemska studenterna. Du behöver inte betala någon terminsavgift även stipendium från Europeiska kommissionen. De studierna du utför får man tillgodoräkna som en del av den svenska utbildningen. Du har även chans att söka stipendium för att få göra praktik på företag i Europa genom programmet. Erasmus är ett utmärkt sätt att komma ut i Europa och få en massa erfarenheter. Programmet är välkänt och meriterande inte bara i Sverige utan över hela världen. Undervisningen är i europeiskt perspektiv, utbildningen ger dig en stark koppling och förberedelse till arbetslivet. Programmet är till för både elever och lärare för utbyte och praktik i Europa. Alla som är Erasmusstudenter får bidrag från sin högskola eller universitet. Summan varierar, men den ligger i genomsnitt på 300 euro/ månad. Du kan studera Erasmusprogram mellan 3 till 12 månader. Man behöver inte alltid kunna språket i landet du åker till. Det finns många kurser som är på engelska. Men såklart kan man ta kurser på det inhemska språket. Innan du åker måste du ha haft minst ett år av högskolestudier och vara inskriven på universitet eller högskola. Du kan studera vart du vill, bara ditt lärosäte samarbetar med det ställe du vill åka till. Länder som är med i Erasmus: EU och EES-länderna: Belgien, Bulgarien Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Österrike, Island, Liechtenstein, Norge och Turkiet. Från och med läsåret 2011/2012 även Kroatien och Schweiz. För dig som kanske nöjer dig med att studera i Norden finns programmet Nordplus. Källa: Bild: office.microsoft.com Begrepp och ord som är bra att kunna på engelska Bachelor s Degree (3-4 år) = Motsvarar en svensk kandidatexamen Master s Degree= Kan jämföras med masterexamen Community College (USA)=Ett steg mellan gymnasiet (highschool) och högskolan. Vanligtvis är de tvååriga och förbereder en för vidare studier på college och Universitet. De är ofta offentligt drivna vilket leder till att avgifterna ofta är lägre än på privata college. Campus =Många högskolor har samlat de flesta eller många av sina institutioner inom ett och samma geografiska område. Detta brukar kallas för campus. Undergraduate (USA)= term för en student som går ett college eller universitetsprogram som leder till en Bachelor s Degree. Studenten blir klassificerad enligt nedan: Första året- Freshman Andra året- Sophomore Tredje året- Junior Fjärde året- Senior Bra ord att kunna: Antagning- Admission Behörighetskrav Entry requirement Betygshandling Certificate Gymnasieskola- Upper-secondary school Stipendium- Scholarship Studieavgift Tuition fee Studiebidrag Student grant Utbytesstudent Exchange student Bild: office.microsoft.com

7 22 7 Språktest När du ska söka in till ett universitet utomlands krävs det oftast att du tagit språktest för det språk som talas på universitetet. Testerna är olika för olika länder och dem vanligaste testen kan du göra i Sverige. Vissa universitet har även intensivkurser i det språket som skolan undervisar på, för att studenten ska vara förberedd inför studierna. Tips: - Kolla upp det universitet du är intresserad av för att få reda på just den skolans krav för internationella studenter. Till exempel vilka krav de har för att man ska få godkänt och vilket test just du ska göra. - Var ute i god tid. Det kan ta tid att få resultaten på testerna och testerna ges bara ut vid vissa tillfällen. - Folkuniversitetet har språktester för de vanligaste språken. Engelska Cambridgeexamina International English Language Testing System (IELTS) Test of English as a Foreign Language (TOEFL) Vi bad 100 elever att svara på en enkätundersökning i Nacka Gymnasium, för att se hur eleverna tycker och tänker om utlandsstudier. Tycker du att du fått tillräckligt med information om utlandsstudier efter gymnasiet? Är du intresserad av att studera utomlands efter gymnasiet? Var i världen skulle du kunna tänka dig att studera? Franska Medborgare I EU som ska söka universitet i Frankrike behöver inte göra språktest, men det rekommenderas att man får godkänt resultat i följande språktest: Diplôme d Etudes en Langue Française (DELF) Diplôme Approfondi en Langue Française (DALF) Test de Connaissance Français (TCF) Spanska Diploma de español como lengua extranjera (DELE) Diploma báscio Diploma de español como lengua extrajera (DELE) Diploma superiór Italienska Certificato d italiano Tyska När du skriver in dig på ett universitet i Tyskland gör du ett språktest som heter Deutshe Sprachprüfung für den Hochschulzugang ausländischer Studienbewerber (DSH) Det går även att söka in om du klarat av något av Goethe-institutets språkprov, som är; Kleines Deutsches Sprachdiplom (KDS)-läsförståelse, muntligt och skriftligt. Det gäller i alla tysktalande länder Groβes Deutsches Sprachdiplom (GDS)- Det kräver att du kan flytande tyska i skrift och tal Zentrale Oberstufenprüfung (ZOP)- samma nivå som KDS Glöm inte att detta är generella test och att det kan vara andra krav för just din skola. Bild: office.microsoft.com Bild: office.microsoft.com Av g i f t e r Tyvärr kan kostnaderna bli högre om man pluggar utomlands än i Sverige. Inte bara bostad utan resor, telefonräkningen hem till mamma och pappa, terminsavgifter som kan tillkomma, utlandsförsäkring och avgifter vid ansökan. Ja terminsavgifter På svenska universitet/högskolor slipper du dessa. Där går istället CSNs studielån till bostad, böcker och annat som krävs. När du pluggar utomlands har ofta skolorna avgifter. Så ett tips är att kolla noga innan du ansöker vad skolan har för terminsavgift och vad som ingår i avgiften. Om du går genom ett svenskt universitet/högskola som utbytesstudent behövs ingen terminsavgift. Om du är freemover och gör en hel utbildning på egen hand kan du låna pengar för att betala terminsavgiften.

8 Drömmarnas stad Paris! En slaskig marsdag mötte vi Axel, han var hemma för helgen från Paris där våren redan hade börjat blomma. Han studerar ekonomi på Uppsala universitet och har fått utbyte med Université Assa Panthéon i Paris under två terminer. Hur kommer det sig att du valde Paris? Jag valde Paris av två anledningar. För det första så var staden den klart intressantaste av de alternativ jag kunde välja emellan och för det andra så kunde jag en del franska sedan tidigare. Var linjen svår att komma in på? Nej. Jag tror att i princip alla som ville åka på utbytte till Paris gavs möjligheten. Är det säkert att man får åka utomlands när man söker linjen, eller är det bara vissa som får åka? Räknas dina poäng utomlands likvärdigt i Sverige? Jag går på ekonomiprogrammet vid Uppsalas universitet och det finns inga garantier för att man ska få studera utomlands. Varje elev får söka sitt utbyte via den institution som har samarbete med 8 det Universitet man vill läsa på. Jag är t.ex. på utbytte via den nationalekonomiska institutionen. Man kan som ekonom även söka via företagsekonomiska institutionen och via den internationella institutionen. De senast två nämnda har något större utbud men där är konkurrensen något högre. Angående poängen så har Frankrike ett annat system men alla poäng går att räkna om till svenska och de räknas likvärdigt. Hur gillar du upplägget med att du i din svenska utbildning åker utomlands? Hur trivs du? Det har varit en jättebra erfarenhet att studera utomlands och jag rekommenderar alla som får chansen att åka. Jag trivs mycket bra i Frankrike men jag tror att jag även hade uppskattat att studera i mindre attraktiv stad. Att flytta till ett nytt land är lärorikt på många sätt. Vad är det för fördel med din utomlandsvistelse jämför med dem som är kvar i Sverige? Hur blir du bemött som svensk i Paris? Svenskar har ett mycket gott rykte i Frankrike och jag har för det mesta blivit mycket väl bemött. Fördelarna med att studera utomlands är många jämfört med att vara hemma i Sverige. Förutom att det är intressant att prova på en annan kultur och annat språk så är det skönt med ett miljöombyte när man kanske varit 2 år i samma studentstad. Hur ser utbildningen ut, är helt och hållet på franska? Upplägget är likt det som jag har i Uppsala och den enda skillnaden är att kursutbudet är något större. Här kan jag välja mellan ett 20 tal kurser medans jag hemma oftast har ca 5 att välja emellan. Alla mina kurser är på franska och även all litteratur, om man har tur så går det att hitta någon enstaka bok på engelska. Går du med bara franska studenter eller svenska? De flesta studenterna är fransmän. Jag är enda svenska som studerar ekonomie vad jag vet men det finns många andra utbytesstudenter här. Foto: Fanny Sundberg Study Abroad- (hette förut CIS) Här kan man få kostnadsfri rådgivning och alla skolor som de förmedlar är godkända av högskoleverket. Man måste ha slutbetyg i gymnasiet och på de flesta skolorna så krävs det betyget VG i engelska A eller B. Om man går genom detta företag säger de att man bör börja fixa tre månader innan man åker med sin resa. Tips från Study Abroad: Gör en budget Kolla terminsavgift på skolorna I Australien får man jobba 20 timmar i veckan (om känner att studentplånboken är lite för tom) 21 Terminsstarterna brukar i USA vara i augusti eller september, medan Australien har start i juli eller februari Hemsida: Avista Education Företaget som har längst erfarenhet av alla språkreseförmedlare i Sverige inom branschen. Avista är främst inriktade på språkkurser men har även ett litet utbud av samarbeten för en hel utbildning utomlands. Språkkurserna kan man läsa på platser runt om i hela världen medan deras hela utbildningar är limiterade till USA och Australien. Avista tipsar: Om du vill få studiemedel från CSN för kurser i Europa från krävs det att studierna omfattar minst 3 veckor Om du vill få studiemedel från CSN för kurser utanför Europa krävs det att studierna omfattar minst 13 veckor Hemsida: Bilder:

9 Ta hjälp av ett företag 20 Vill du bara studera en kortare tid utomlands? Då är ett bra alternativ för dig att åka genom ett företag. Fördelen med detta är att du har en kontakt i Sverige och med den skolan du ska till om du har frågor eller om någonting skulle gå snett. Vi har varit på föreläsningar från några olika företag och tänkte dela med oss av våra intryck. SI- Study International SI har samarbete i 35 länder och även detta företag har gratis rådgivning. Företaget är en svensk representant för 71 college och universitet världen över. Det kan låta väldigt mycket men om man har siktet inställt på ett speciellt land och stad så blir valen inte så många. SI erbjuder även språkkurser världen över om du vill spetsa dina språkkunskaper och samtidigt ha en rolig tid i ett annat land. Study International tipsar: Be att få dina slutbetyg från gymnasiet på engelska när du tar studenten Tänk på att du måste ha ett fullgott försäkringsskydd under din utbildning Förväxla inte Community Colleges med vanliga College Hemsida: Kilroy Education Här har vi ett företag som är med i svängarna och har uppdaterade youtubeklipp från de olika universiteten i världen som de samarbetar med. De erbjuder kostnadsfri rådgivning och har utbildningar i Australien, Kanada, Kina, Nya Zeeland, Schweiz, Dubai, USA och Spanien. Kilroy är en väldigt bra hjälp för dig som vill kombinera dina studier på en skola i USA med din idrott. De hjälper dig att hitta en lämplig skola som passar dig och samt ett så bra idrottsstipendium som möjligt. Kilroy guidar dig även till masterutbildningar. Kilroy tipsar: Om man vill ta en Bachelor s Degree utomlands så går den i flesta fall på 3 år i Australien jämför med USAs 4 år. Sök stipendier för att finansiera din delar av din utbildning Kontrollera vilka vaccinationer som rekommenderas för landet du åker till Hemsida: Student 1979 Lotta studerade i på l université de Grenoble i Frankrike Hur var det egentligen att vara student på den tiden och vad har hon fått med sig för erfarenheter som hon kan använda idag? Varför ville du studera utomlands? Jag ville lära mig språket, komma hemifrån, klara mig själv, få nya intryck, träffa nya människor i en ny stad och möta en ny kultur i ett annat land. Jag ville ha kul ett tag innan jag bestämde mig för vad jag verkligen ville satsa på, och så jag ville åka skidor. Vad fick du med dig efter din tid utomlands? Jag träffade massor av människor, mestadels studenter från hela världen. Vi pluggade i veckorna och åkte upp i bergen på helgerna och åkte tokmycket skidor. Det blev mycket engelska, kanske utvecklade jag min engelska mer än franskan, men när jag efter examen i Grenoble fick jobb på en fransk bar i Chamonix, så märkte jag hur mycket franska jag ändå hade grundlagt och lärt mig under studieperioden. I Chamonix pratade jag bara franska från morgon till kväll, och jag hade aldrig klarat 9 barjobbet med mycket ensamarbete och stort ansvar utan studietiden. Hur har det hjälpt dig idag? Jag fortsatte att läsa franska på universitetet i Stockholm när jag kom hem, så Grenoblestudierna lade en bra grund. Jag har fått användning för franskan många gånger i mitt jobb, jag är journalist och har flera gånger intervjuat på franska, och också kunnat läsa in bakgrundsmaterial på franska. Och i livet överhuvudtaget är det roligt att kunna språk, det berikar på många plan. Det är roligt på resor och nyttigt för förståelsen av andra människor och kulturer. Det var också väldigt nyttigt att komma hemifrån och bo i en stad utan en enda vuxenkontakt. Jag fick klara hyreskontrakt, gasräkningar, besök på polisstationer efter ett rån och ett inbrott, boka resor och ordna jobb mm på egen hand. Mycket lärorikt. Har du kontakt med människor du träffade då? Ja några faktiskt, framförallt en amerikan som så småningom flyttade tillbaks till Europa efter sina studier. Några svenskar som jag stöter på då och då, och en fransk hyresvärdinna. På senare år har jag också blivit kontaktad på facebook av några stycken, som jag dessförinnan inte hade hört av sedan Hur var det att komma ensam till Frankrike och bara prata franska? Läskigt, nyttigt, roligt - olika i olika perioder och olika dagar. Ibland var det ensamt och tråkigt och ledsamt, ibland superkul. Vi var många studenter som träffades på barerna och hjälpte varandra med praktiska saker och läxläsning. Även barpersonalen gav oss hjälpande händer. Hur höll du kontakten med alla hemma? När det inte fanns mobiler, internet etc. Ja det var inte så ofta de hörde av mig därhemma. Jag ringde väl från någon telefonkiosk någon gång då och då och skickade ett och annat vykort. När jag jobbade på baren fanns de en telefon som de kunde nå mig på. Foto: Fanny Sundberg

10 10 19 CSN Centrala Studiestödsnämnden Vi har intervjuat Kersin Midmo som arbetar på CSN. Dem betalar bland annat ut studiestöd för svenska studenter, i Sverige och utomlands. Får man olika mycket studiemedel beroende på vilket land man studerar i? Ja, det stämmer. Vi har fått information från ländernas ambassader om kostnadsläget i landet. Med denna information som grund har man bestämt vilken lånedel du kan få. Är det skillnad på hur mycket bidrag man får om man pluggar utomlands i jämförelse med om man pluggar i Sverige? Det är lika mycket man får. Om du studerar heltid är bidraget 680 kronor per vecka. Är det skillnad om man söker till en kommunal skola eller privat utomlands, gällande bidrag? Nej, det är ingen skillnad. Du och skolan måste dock uppfylla vissa krav för att du ska kunna få studiemedel för studier utomlands. Kolla upp information på CSN:s hemsida för detaljer. Vad ska studiebidraget täcka? Tanken med bidraget och det grundlånet man kan söka är att det ska bidra till ditt uppehälle (mat och boende). Har ni något word of advise för studenter som söker sig ut i världen? Det finns en del studenter som missuppfattat informationen kring t.ex. merkostnadslån för undervisningsavgiften. I regel kan man inte låna till hela avgiften. Det har hänt att förtvivlade studenter ringt när de upptäcker att de inte har kvar så mycket pengar efter att de betalat undervisningsavgiften. Det är därför viktigt att man kollar upp information om lånen innan. Mer information om CSN hittar ni på: Bild: Office.microsoft.com

11 18 11 Undergraduate down under En varm julidag 2010 packade Hanna sin väska och satte sig på ett plan till Australien. Detta för att hon de kommande tre åren ska studera på University of Melbourne. Vi fick chansen att intervjua henne och få en inblick i livet som en student i Australien. Varför valde du att söka utomlands? Jag gick tidigare på Kungsholmens Gymnasium som är ett internationellt gymnasium. Så jag hade redan pluggat på engelska och det i kombination med att jag var trött på Sverige gjorde att jag ville söka utomlands. Jag funderade faktiskt aldrig på att plugga i Sverige. Hur lång tid innan sista ansökningsdatumet började du med din ansökan? Jag började ungefär ett halvår innan men jag var ganska tidigt ute. Men några månader i förväg måste man söka. Hur är det att ligga helt fel med årstiderna i Sverige? Jag tycker att det är helt okej, jag började mid-year dvs. i juli. Sen passar det mig ganska bra att ha ett långt lov på vintern (Australiens sommar) för då kan jag åka till Österrike och jobba som skidlärare i tre månader. Sen kan jag åka skidor här nere i Australien i juni/juli. Det är faktiskt en av de anledningarna till att jag valde att plugga i Australien och inte England. Hur känner du för att göra efter din utbildning? Jag tror inte att jag kommer komma tillbaka till Sverige på ett tag, men jag är inte så säker på att jag vill vara kvar i Australien. Jag har funderat på att göra min Masterutbildning någonstans i Europa. Så till Europa kommer jag nog, men kanske inte till Sverige. Är det några speciella skillnader om du jämför med Sverige? Jag har ju aldrig pluggat i Sverige men studierna är mer som att plugga i USA. Kurserna är lite annorlunda uppbyggda och tentaprocedurer och sådant gör man inte på samma sätt. Vi har inga sittningar som man har på svenska universitet men vi har baler och formella fester. Australien är ganska europeiskt eller Melbourne är i alla fall det. Det är klart att det är långt hemifrån men det är verkligen en upplevelse. Det är viktigt att tänka på hur man vill bo, jag önskar att jag hade börjat bo på college redan när jag kom men det visste jag inte när jag flyttade ner. Jag kommer förmodligen att börja bo på college nu och det är lite som man tänker sig amerikanska dorms. S A C O - mässan Hur gick du tillväga för att komma in på universitetet? Vi besökte SACO-mässan i november. En mässa full med information I Australien söker man enskilt till varje universitet man är intresserad av om man är en internationell student. All information finns på universitetens hemsidor. Processen är inte så svår, man måste bara fylla i en massa blanketter och skicka in sina betyg. om högskolor och universitet. Där hade de en hel sektion om bara utlandsstudier, en riktig guldgruva. Vi besökte 5 st. seminarier om utlandsstudier med massa bra information. Nästa tillfälle är den 1-2 december 2011 i Älvsjö, Stockholm. Mer information på:

12 12 17 Freemover- Res på egen hand En freemover är en internationell student som studerar på en högskola utomlands utan ett utbytesavtal med ett universitet i hemlandet Hur tänker du göra efter din utbildning utomlands? Vill du dra tillbaka till Sverige och söka jobb eller vill du fortsätta din resa i världen? som Youtube, Google och Facebook är blockade. Jag vet inte hur jag ska klara mig utan Facebook i ett helt år, haha. Gör noga research på de olika boendealternativen som finns och kostnaden för dessa. De som har haft möjligheten att resa runt i världen tidgare vet att det är vikom du har planer på att tigt att försäkringar täcker jobba i Sverige är det viktigt Vi ska inte sticka under stol även olyckor utomlands. Om att kolla att det är samma med att det är en del att göra du ska plugga inom EU så krav på kurser som utominnan man infinner sig på kan du beställa hem det lands, så du inte behöver trappan till ditt uteuropeiska Sjukförsäkringskomplettera när du ska till kortet. Titta upp så att du är Sverige igen och din fyra års ländska universitet. Det är viktigt att kolla upp ansök- väl försäkrad och har tillutbildning inte når upp till gång till sjukvård om olyckdessa svenska krav. Till ex- ningsdatum och att följa anan är framme under dina år empel så har man olika lagar sökningsblanketterna korrekt. Det är ofta olika språk- som freemover! i olika länder vilket gör att en juristexamen utomlands test som krävs, mer informkanske inte är det bästa om ation om dessa på sida. Många universitet kräver du har planer att senare personliga brev/essays och jobba i Sverige. rekommendationsbrev. Ett tips till alla er som har minsta lilla tanke på utlandsstudier är att vid studenten i Sverige be er studievägledare att översätta era svenska betyg till landets språk. De flesta skolor har möjligheten att översätta, på vissa kan det kosta runt 50 kr. Det är värt att göra detta även om du inte är helt säker Jag kommer förmodligen att gå i skolan på julafton på vad du vill göra, det är alltid svårare att ta kontakt med din gamla skola senare och de är inte alltid lika hjälpsamma. Var noga med att kolla upp kostnaden för studierna och om du kan få studiemedel från CSN. Det finns även möjlighet att söka stipendium så det kan vara värt att lägga ner lite extra tid på detta. Bilder: office.microsoft.com Vad är det galnaste minnet du har från din vistelse i Kina? Haha det måste vara när jag stod och rappade på kinesiska inför 2000 personer. Har du några speciella iakttagelser och några råd att dela med dig av? Det finns väldigt mycket symbolik i de handlingar man gör. Ger du en klocka till en gammal person vill du att han ska dö snart eller om du skriver din kompis namn i rött betyder det att vänskapen är död. Man måste även tänka på att många böcker är censurerade och det är väldigt svårt att få tag på engelsk litteratur som är frispråkig. Det är inte bara böcker som är censurerade utan även hemsidor på Internet Kina är en stor aktör vilket gör det väldigt aktuellt att plugga där. Samtidigt är det många som är rädda för landet, därför är det viktigt att veta och känna landet. Hur känns det att flytta ifrån köttbullar med brunsås och lingonsylt i utbyte mot nudlar och wok? I skolan har man betydligt mer Det känns väldigt bra då brunsås respekt för läraren än vad man har aldrig varit min starka sida. Fast i Sverige och ordet för lärare bety- lingonsylten kommer jag sakna. der visdomskunnig. Jag kommer förmodligen att gå i skolan på julafton, för kineser firar inte julafton, de har lov runt det kinesiska nyåret istället. Hur kommer dina studier i Kina hjälpa dig i framtiden? Jag hoppas att det inte bara är språket som kommer att hjälpa mig utan också kulturkännedomen. Vad vill du göra efter dina studier i Kina? Jag vill plugga vidare utomlands! Anna tipsar! Peking är kallt på vintern så glöm inte varmare kläder Allting är väldigt besprutat så koka grönsaker Var extra källkritisk till det du läser då det är vanligt med censur Sök stipendier Glöm inte att pruta när du köper saker

13 16 13 Moving east att få reda på information om allting som skedde. Vilket hotell vi skulle på fick vi reda på när vi gick in genom entrén. Tillskillnad från Sverige så är det väldigt mycket människor överallt, dygnet runt. Jag fick även känslan av att de verkligen såg upp till västerlänningar, de flesta dockor kinesiska barn har är blonda och blåögda. Sedan är allting väldigt storslaget Hur kommer det sig att du ska och kineserna vill verkligen visa studera i Kina? landet från sin bästa sida, även om Tillsammans med två klasskamra- det ibland innebär att dölja de ter så vann jag en kinesiskatävling verkliga förhållandena. och fick ett stipendium. Vinsten Hur blev du bemött på gatan? ledde till ytterligare en tävling, som ägde rum i Kina. Tävlingen Väldigt glatt och positivt, men det grundar sig på kunskapen i språket var många som ville ta bilder vilkinesiska och vi fick tävla mot ket var kul i början men det blev människor som hade läst kinesiska lite för mycket efter ett tag. sedan de var tio år. Jag kommer Nu är det ett snart ett halvår alltså nästa år att fortsätta studera kvar tills du åker, hur ser förbekinesiska och förhoppningsvis så redelserna ut? kommer jag att vara någorlunda Jag ska fylla i ansökningar till lite bekväm vid språket när jag åker olika universitet men det är skönt hem. för jag får avgifterna och allting Hur känns det att åka till ett sponsrat. Sedan fortsätter jag att land med så annorlunda kultur? plugga kinesiska, kollar in olika Det känns väldigt roligt då jag möjligheter för boende för bästa gärna vill lära känna en annan kul- trivsel och kontaktar människor tur. Kinas kultur är väldigt olik vår som jag känner som bott i Kina vilket gör att det förmodligen inte och ber om råd. Det känns bra att kommer att vara helt enkelt att an- få lite insikt från någon som ser passa sig. allting från samma perspektiv som en själv och själv satt sig in i en Tävlingen i Kina innebar tre främmande kultur. Jag försöker ta veckor i landet i höstas. Vad är reda på så mycket information dina intryck? som möjligt på förhand så jag Jag tyckte att det var väldigt svårt Fanny och Julias låtlista på resan Vi har pratat med Anna som går sista året på Viktor Rydberg Gymnasium Odenplan. Hon har efter tre års studier av språket kinesiska fått ett stipendium på ett års betalda studier i Kina. I höst bär det av till världens folkrikaste land och vi har intervjuat Anna för att se hur hennes förberedelser ser ut. Home Edward Sharpe & The Magnetic Zeros A n o t h e r Tr a v e l i n S o n g Destination Unknown Alex Gaudino I ve Bee n Eve r y whe re Johnny Cash On The Road Again Willie Nelson Party In The U.S.A Miley Cyrus A W h o l e N e w Wo r l d Kung-Fu Girl verkligen känner mig redo när jag åker. Jag vet inte hur jag ska klara mig utan Facebook Hur ska en svensk student gå tillväga om han eller hon skulle vilja plugga i Kina? Kineser är intresserade av att svenskar lär sig kinesiska och vill stärka banden med oss. Så med lite tur och kunskap i kinesiska kan man söka stipendier och gå direkt till confuciusinstitutes hemsida och hitta stipendier där. Det som är bra med stipendium är att du får etablerar en kontakt så du vet att studierna blir av. Det är en ganska jobbig värld att ge sig ut i själv. Bright Eyes Brev Från Kolonien Disney B o b b y Tr a f a l g a r C o r n e l i s Vr e e s w i j k We N o S p e a k A m e r i c a n o Yo l a n d a B e C o o l Jag har varit i alla städer Håkan Hellström Australia China Girl I m in Miami Bitch Les Champs-Elysées The Shins David Bowie L M FA O Joe Dassin Bilder: office.microsoft.com

14 14 15 Bestäm vilken utbildning du vill läsa Vägen till England Ta reda på vilka skolor som har utbildningen Skapa en profil på UCAS (Gör även en tidsplan med deadlines för ansökningar mm) Skaffa intyg från lärare Anmälan test i engelska samt ta testet SKRIVA OCH BEARBETA DET PERSONLIGA BREVET Skicka in ansökan (Allt via nätet) Bild: Julia Gross & Vi har följt Toms ansökningsprocess till universitet i England. År 2008 tog Tom studenten och efter två års studieuppehåll så är han beredd att börja plugga igen. Hur kommer det sig att du sökte till England? Kvalitén på utbildningen är väldigt hög och de har bra skolor i just det ämnet jag vill studera. Sedan är det en fördel att kunna kommunicera utan minsta svårighet på engelska och utbildningen ger ett väldigt bra kontaktnät. Sedan handlar det hela lite om en utmaning och då är England ett bra ställe då det är långt borta men ändå nära. Hur gick processen till från idé till antagning? Först bestämde jag mig för vilken utbildning läsa och därefter kollade jag upp vilka skolor som erbjöd utbildningen. Sedan tittade jag på rankinglistor över skolorna och sållade ut till fem stycken för mig intressanta skolor för att sedan skapa en profil på UCAS (ungefär som fast för Storbritannien) där jag kunde få all information jag behövde för att sen lägga upp en plan över ansökningen. När man sen ska skicka in ansökan så skriver man in sina svenska betyg så översätter hemsidan dem till det engelska betygssystemet. Som internationellt sökande student måste man göra ett språktest i engelska som heter TOEFL och det anmäler man sig till på Jag var även tvungen att få intyg från några av mina lärare på gymnasiet och det är bra att vara ute i tid med detta då man aldrig vet om de reser bort eller behöver mer tid än vad man tror med intyget. Sedan var det bara att sätta igång med det personliga brevet vilket är det som jag lade största vikten på. På Internet finns det mallar och man kan se exempel på personliga brev om man vill ha en bild av hur det kan se ut. När brukar det vara sista ansökningsdag? Om man ska söka in till Oxford - eller Cambridge University är det oktober som gäller medan övriga engelska skolor har i januari. Allt ansökning sker via Internet. Hur lång tid innan sista ansökningsdag började du med din ansökan? Jag hade tre månader med aktivt sökande men jag hade en överblick över processen ett år i förväg och valde utbildning rätt långt tid innan. Har du några tips till någon som funderar på att söka till England? Det är alltid bra att fråga folk som går på universiteten då det är svårt att gallra ut universiteten från hemsidor. När man frågar studenterna får man också en hel del personliga åsikter och erfarenheter vilket kan vara väldigt värdefullt.

Lättläst om svenskt studiestöd

Lättläst om svenskt studiestöd Lättläst om svenskt studiestöd Grundläggande rätt för utländska medborgare 2014/15 1 2 Innehåll Vilka är länderna inom EU och EES?...7 Vilka krav behöver du uppfylla för att få svenskt studiestöd?...8

Läs mer

- En praktisk guide för du som vill åka på utbytestermin utomlands

- En praktisk guide för du som vill åka på utbytestermin utomlands Intresserad av att studera utomlands? Så går du tillväga! - En praktisk guide för du som vill åka på utbytestermin utomlands Till dig som har tänkt åka utomlands och studera: det är glädjande att du har

Läs mer

Student-UT försäkring

Student-UT försäkring Student-UT försäkring All information om Student-UT försäkringen hittar du på www.liu.se/ut eller på din fakultets hemsida/virtuella mapp. Länkar till hemsidorna: LiU LiU student utlandsstudier 1 Student-UT

Läs mer

Utbytesstudier. Din väg till nya upplevelser. International Office

Utbytesstudier. Din väg till nya upplevelser. International Office Utbytesstudier Din väg till nya upplevelser International Office Ta chansen att bli utbytesstudent! Som student vid Umeå universitet kan du studera vid något av våra drygt 440 partneruniversitet runt om

Läs mer

Allt om högskolestudier på studera.nu ATT STUDERA PÅ HÖGSKOLAN. Lätt svenska

Allt om högskolestudier på studera.nu ATT STUDERA PÅ HÖGSKOLAN. Lätt svenska Allt om högskolestudier på studera.nu ATT STUDERA PÅ HÖGSKOLAN Lätt svenska ATT STUDERA PÅ HÖGSKOLAN Lätt svenska GRAFISK FORM ILLUSTRATION ÖVERSÄTTNING TRYCK TRYCKT PÅ MILJÖVÄNLIGT PAPPER Att studera

Läs mer

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder!

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! Möt världen. Bli utbytesstudent med AFS. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! AFS ger dig möjligheten att lära känna dig själv samtidigt som du får vänner från hela världen. Som utbytesstudent

Läs mer

LiU Global. Informationspass inför dina utbytesstudier

LiU Global. Informationspass inför dina utbytesstudier LiU Global Informationspass inför dina utbytesstudier LiU Global Erasmusstipendium Student-UT försäkring Kulturkrockar, kulturmöten Praktisk information från din fakultet Säkerheten vid utlandsstudier

Läs mer

Familjeförmåner inom EU

Familjeförmåner inom EU Familjeförmåner inom EU Dessa regler gäller även EES-länder och Schweiz Föräldrar som arbetar eller bor och arbetar i olika länder inom EU kan ha rätt till förmåner från båda länderna. Det betyder att

Läs mer

Studiemedel för utbytesstudier

Studiemedel för utbytesstudier Studiemedel för utbytesstudier 1 Ansökan Du måste skicka in en separat ansökan för studier utomlands. Ange utbytesstudier i ansökan Ange högskolepoäng i ansökan (inte credits eller units) Alla ansökningar

Läs mer

Hälsa: är du redo för semestern? Res inte utan ditt europeiska sjukförsäkringskort!

Hälsa: är du redo för semestern? Res inte utan ditt europeiska sjukförsäkringskort! MEMO/11/4 Bryssel den 16 juni 2011 Hälsa: är du redo för semestern? Res inte utan ditt europeiska sjukförsäkringskort! Njut av semestern ta det säkra för det osäkra! Planerar du att resa inom EU eller

Läs mer

Linköpings universitet

Linköpings universitet Linköpings universitet En förnyare av forskning och utbildning Annika Holm 013-282615 Jessica Yeh 013-281202 Origo, rum 2201 international@lith.liu.se Vilka är vi och vad gör vi? Vi är internationella

Läs mer

Juridicum. Juridiska institutionen. Informationsmöte inför ansökan om utlandsstudier via juridiska institutionen

Juridicum. Juridiska institutionen. Informationsmöte inför ansökan om utlandsstudier via juridiska institutionen Informationsmöte inför ansökan om utlandsstudier via juridiska institutionen Sandra Fagerlund, Maria Fotiadis Forssjö 2014-05-13 Juridicum Juridiska institutionen Agenda Allmän information Kurser på engelska?

Läs mer

Linköpings universitet

Linköpings universitet Linköpings universitet En förnyare av forskning och utbildning Från LiU - Ut i världen! Informationspass för nominerade LiTH-studenter 2013-12-10 Jessica Yeh och Annika Holm, rum 2201 i Origo international@lith.liu.se

Läs mer

ERASMUS. Vill du studera eller praktisera i Europa?

ERASMUS. Vill du studera eller praktisera i Europa? ERASMUS Vill du studera eller praktisera i Europa? Erasmus ger dig möjligheter Upplev ett annat land och en annan kultur. Träffa nya vänner. Förbättra dina språkkunskaper. Vässa på ditt cv. Att studera

Läs mer

Lättläst. Om du bor eller arbetar utomlands

Lättläst. Om du bor eller arbetar utomlands Lättläst Om du bor eller arbetar utomlands Om socialförsäkringen Socialförsäkringen är en viktig del av det svenska trygghetssystemet. Den svenska socialförsäkringen gäller i stort sett alla som bor eller

Läs mer

Kick-off för utbytesstudier! 2015-2016 JOHANNA PERSSON KOORDINATOR UTRESANDE UTBYTESSTUDENTER FILOSOFISKA FAKULTETENS KANSLI

Kick-off för utbytesstudier! 2015-2016 JOHANNA PERSSON KOORDINATOR UTRESANDE UTBYTESSTUDENTER FILOSOFISKA FAKULTETENS KANSLI Kick-off för utbytesstudier! 2015-2016 JOHANNA PERSSON KOORDINATOR UTRESANDE UTBYTESSTUDENTER FILOSOFISKA FAKULTETENS KANSLI Vad händer nu? Ansökan Språkintyg Finansiering Försäkring Begrepp och ord Att

Läs mer

Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK

Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK 1. Vilket program läser du på? Sjuksköterskeprogrammet på hälsouniversitetet, Linköpings universitet, campus Norrköping. 2. Vilket universitet,

Läs mer

Kick-off för utbytesstudier! 2015-2016 JOHANNA PERSSON KOORDINATOR UTRESANDE UTBYTESSTUDENTER FILOSOFISKA FAKULTETENS KANSLI

Kick-off för utbytesstudier! 2015-2016 JOHANNA PERSSON KOORDINATOR UTRESANDE UTBYTESSTUDENTER FILOSOFISKA FAKULTETENS KANSLI Kick-off för utbytesstudier! 2015-2016 JOHANNA PERSSON KOORDINATOR UTRESANDE UTBYTESSTUDENTER FILOSOFISKA FAKULTETENS KANSLI Vad händer nu? Ansökan Språkintyg Finansiering Försäkring Begrepp och ord Att

Läs mer

LiU Global - informationspass inför dina utbytesstudier

LiU Global - informationspass inför dina utbytesstudier LiU Global - informationspass inför dina utbytesstudier LiU Global Kulturkrockar, kulturmöten och säkerheten utomlands StudentUT försäkring Marknadsför LiU Erasmusstipendium Praktisk information från din

Läs mer

Utbytesstudier på arbetsterapeutprogrammet Ht 14 eller Vt15

Utbytesstudier på arbetsterapeutprogrammet Ht 14 eller Vt15 Utbytesstudier på arbetsterapeutprogrammet Ht 14 eller Vt15 Partneruniversitet Termin 4, 5 eller 6 Ansökan del 1: till KI Urval och nominering Ansökan del 2: till partneruniversitetet Efter utbytet berätta

Läs mer

Jag kommer hem som en ny starkare människa eftersom jag vet att jag kan åka till ett land helt ensam och kan klara mig.

Jag kommer hem som en ny starkare människa eftersom jag vet att jag kan åka till ett land helt ensam och kan klara mig. Jag är jätteglad och nöjd över att jag gjorde utbytesstudier. Under både min praktik och mina kurser lärde jag mig väldigt mycket om mig själv, om kommunikation och jag fick kunskaper om den holländska

Läs mer

Läkarstudent och intresserad av utbytesstudier?

Läkarstudent och intresserad av utbytesstudier? Läkarstudent och intresserad av utbytesstudier? Utbytesstudier eller praktik utomlands kan göras under 1-12 månader. För att lyckas integrera en utlandsperiod i din utbildning krävs en hel del planering

Läs mer

Jag har haft det jättekul, haft det jättejobbigt, upplevt helt underbara stunder och en del jobbiga. Anna, Uganda

Jag har haft det jättekul, haft det jättejobbigt, upplevt helt underbara stunder och en del jobbiga. Anna, Uganda Jag har lärt mig oerhört mycket både om arbetsterapi och mig själv under mitt utbyte. När jag kom hem så kände jag att om jag klarar detta så kan jag nog klara av precis vad som helst. Johanna, Belgien

Läs mer

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Western Australia

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Western Australia Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Western Australia Varför valde du att studera utomlands? Jag hade velat studera utomlands sen jag började juristprogrammet på Stockholms Universitet

Läs mer

Vi gör studier möjligt.

Vi gör studier möjligt. Annika Dümmatzen Studiemedel för utbytesstudier Studiernas omfattning Studierna måste pågå under minst 3 veckor och kan vara på deltid (50 %). Skolan i Sverige ska intyga att studierna i sin helhet kan

Läs mer

STUDERA UTOMLANDS utgiven av Universitets- och högskolerådet 2014, Hylte tryck

STUDERA UTOMLANDS utgiven av Universitets- och högskolerådet 2014, Hylte tryck Studera utomlands STUDERA UTOMLANDS utgiven av Universitets- och högskolerådet 2014, Hylte tryck BILDER: Eva Dalin (s. 6, 9, 13, 15), Erik Lundback (omslag, s. 4, 5, 10, 14, 17) och Westend61 (s. 7) ISBN

Läs mer

International Office (IO)

International Office (IO) International Office (IO) http://lnu.se/student/studera-utomlands/mobilitetsgruppen Jobbar med utresande utbytesstudenter och inresande utbytesstudenter. Vi på International Office är 5 internationella

Läs mer

Kära förälder, kära värdfamilj

Kära förälder, kära värdfamilj Kära förälder, kära värdfamilj YFU tror att ett av de bästa sätten att lära känna en kultur, ett språk och ett annat land är genom att bo ett år hos en värdfamilj och att gå i landets skola. Under ett

Läs mer

Utbytesstudier under 2012/2013. Information för läkarprogrammets studenter December 2011

Utbytesstudier under 2012/2013. Information för läkarprogrammets studenter December 2011 Utbytesstudier under 2012/2013 Information för läkarprogrammets studenter December 2011 Innehåll Möjligheter till utbyte Regler Ansökan Urval och nominering Vem gör vad? Mer information LINK Information

Läs mer

Svenska studenter utomlands

Svenska studenter utomlands Svenska studenter utomlands Först 1989 tilläts svenska studenter ta med sig studiemedlen utomlands, något som gjorde att svenska studenter i utlandet blev allt fler. Under 2000-talet har antalet varit

Läs mer

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Av: Studie- och yrkesvägledarna i Enköpings kommun 2008 Idékälla: I praktiken elev, Svenskt Näringsliv Varför PRAO? För att skaffa

Läs mer

Studera utomlands! UNDER TIDEN DU LÄSER I LUND

Studera utomlands! UNDER TIDEN DU LÄSER I LUND Studera utomlands! UNDER TIDEN DU LÄSER I LUND Välkomna till Lunds universitet! Christina Grossmann Chef, Internationella avdelningen LTH http://www.lu.se/studera/studera-utomlands Lunds universitets strategiska

Läs mer

Europass Sverige. Så dokumenterar du dina meriter i Europa

Europass Sverige. Så dokumenterar du dina meriter i Europa Europass Sverige Så dokumenterar du dina meriter i Europa Förord För att Europa ska vara konkurrenskraftigt i världen behövs medborgare med högt kvalificerade kunskaper. Grunden för detta är att kunna

Läs mer

Reserapport Kenya VT 2013 Johan SSK

Reserapport Kenya VT 2013 Johan SSK Reserapport Kenya VT 2013 Johan SSK Vilket program läser du på? Sjuksköterskeprogrammet Vilket universitet,stad och land åkte du till? Moi University, Eldoret och Kenya Vilken termin åkte du och hur länge

Läs mer

Migrationsverket: Allmänna råd om kontroll av rätt att vistas och arbeta i Sverige

Migrationsverket: Allmänna råd om kontroll av rätt att vistas och arbeta i Sverige Migrationsverket: Allmänna råd om kontroll av rätt att vistas och arbeta i Sverige - Personer som kommer till Sverige för att arbeta - Personer som redan finns här och har permanent uppehållstillstånd

Läs mer

Reserapport Universidad Complutense de Madrid Roshanak, Läkarprogrammet termin 9 VT 2012

Reserapport Universidad Complutense de Madrid Roshanak, Läkarprogrammet termin 9 VT 2012 Reserapport Universidad Complutense de Madrid Roshanak, Läkarprogrammet termin 9 VT 2012 Jag har varit utbytesstudent i Madrid hela vårterminen 2012. Där har jag gjort totalt 12 veckors praktik varav 8

Läs mer

LiU TurRetur - information inför utbytesstudierna

LiU TurRetur - information inför utbytesstudierna LiU TurRetur - information inför utbytesstudierna LiU TurRetur - Praktisk information från din fakultet - Krishantering - StudentUT försäkring - LiU-material för egna presentationer - Erasmusstipendium

Läs mer

Utbytesstudier 2012/2013. The world is my oyster /Shakespeare

Utbytesstudier 2012/2013. The world is my oyster /Shakespeare Utbytesstudier 2012/2013 The world is my oyster /Shakespeare Idag: USBE information - Utbytesmöjligheter - Avtal/Stipendier - Behörighet - Ansökan - Urval - Tillgodoräknande - Praktisk information Utbytesstudenter

Läs mer

På Bröstkirurgen: med penna, papper och sax visade en bröstkirurg mig hur man gör en bröstvårta

På Bröstkirurgen: med penna, papper och sax visade en bröstkirurg mig hur man gör en bröstvårta Reserapport efter utbytesstudier - Sara-Li LÄK T 8 - Liverpool 1. Vilket program läser du på? Läkarprogrammet 2. Vilket universitet, land och stad åkte du till? University of Liverpool, Storbritannien,

Läs mer

Mitt utbyte i Shanghai, Kina hösten 2011 Reserapport

Mitt utbyte i Shanghai, Kina hösten 2011 Reserapport Mitt utbyte i Shanghai, Kina hösten 2011 Reserapport 1. Vilket program läser du på? Sjuksköterskeprogrammet i Norrköping. 2. Vilket Universitet, land och stad åkte du till? Jiao Tong University i Shanghai,

Läs mer

Vilken termin ska man åka?

Vilken termin ska man åka? Under höstterminen 2012 åkte jag till Kina som utbytestudent till ett universitet som heter Shanghai Jiao Tong University (SJTU). Jag valde Jiao Tong för att det ligger i min favoritstad Shanghai och är

Läs mer

Schematiska diagram över hur europeiska utbildningssystem är uppbyggda, 2011/12

Schematiska diagram över hur europeiska utbildningssystem är uppbyggda, 2011/12 Schematiska diagram över hur europeiska utbildningssystem är uppbyggda, 2011/12 Dessa diagram ger en överblick över hur den traditionella skolgången är uppbyggd i de olika länderna, från förskolenivå till

Läs mer

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer?

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer? Partneruniversitet: Universitetet i Bergen Varför valde du att studera utomlands? Jag valde att studera utomlands av många anledningar, men främst för att jag trodde att det skulle kunna vara en mycket

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: Fudan University - Shanghai År/termin som du var på utbyte: VT 2019 Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet? Hur var det med studiekulturen

Läs mer

Kick-off Utbytesstudier utanför Europa. Johanna Persson Thor Koordinator Filosofiska fakultetens kansli

Kick-off Utbytesstudier utanför Europa. Johanna Persson Thor Koordinator Filosofiska fakultetens kansli Kick-off Utbytesstudier utanför Europa Johanna Persson Thor Koordinator Filosofiska fakultetens kansli 2018-03-08 2 Vad händer nu? Ansökan till partneruniversitet Försäkring CSN och stipendium Begrepp

Läs mer

Allt om högskolestudier på studera.nu BRA ATT VETA OM HÖGSKOLESTUDIER

Allt om högskolestudier på studera.nu BRA ATT VETA OM HÖGSKOLESTUDIER Allt om högskolestudier på studera.nu BRA ATT VETA OM HÖGSKOLESTUDIER Universitets- och högskolerådet ansvarar för att informera om högskolestudier i Sverige, men också om studier utomlands och utlandspraktik.

Läs mer

Reseberättelse Polen

Reseberättelse Polen Reseberättelse Polen Utgången från centralstationen Introduktion Jag åkte på utbytesstudier till Polen och studerade vid Warsaw University of Technology höstterminen 2013/2014. Jag valde Polen för min

Läs mer

TurRetur - information inför utbytesstudierna LOTTA KÅVEMARK INTERNATIONAL OFFICE

TurRetur - information inför utbytesstudierna LOTTA KÅVEMARK INTERNATIONAL OFFICE TurRetur - information inför utbytesstudierna LOTTA KÅVEMARK INTERNATIONAL OFFICE LiU TurRetur Praktisk information från din fakultet StudentUT försäkring Utvärdering, bloggar, information LiU-material

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: Universidad de Deusto År/termin som du var på utbyte: HT2017 Varför valde du att studera utomlands? För att lära mig spanska, lära känna elever från

Läs mer

Erasmus-utbyte jan juli 2010

Erasmus-utbyte jan juli 2010 Erasmus-utbyte jan juli 2010 Hogeschool van Amsterdam, Nederländerna Varför valde du att studera utomlands? Jag ville uppleva annan, ny kultur, träffa människor från olika platser i världen och byta ut

Läs mer

Högskolestudier i Sverige. Lätt svenska

Högskolestudier i Sverige. Lätt svenska Högskolestudier i Sverige Lätt svenska HÖGSKOLESTUDIER I SVERIGE utgiven av Universitets- och högskolerådet 2014, Hylte tryck FOTON: Erik Lundback (omslag, s. 5, 6, 7, 11, 13, 18) Eva Dalin (s. 8-9, 12,

Läs mer

Studiemedel för utlandsstudier

Studiemedel för utlandsstudier Studiemedel för utlandsstudier Innehållsförteckning 1. Vad krävs för att man ska få CSN för sina utlandsstudier? 2. Hur mycket pengar kan man få? 3. Hur skaffar man ett finansieringsintyg från CSN? 5.

Läs mer

Utbytesstudier i Belgien hösten 2012

Utbytesstudier i Belgien hösten 2012 Utbytesstudier i Belgien hösten 2012 Madeleine, SSK-student, Linköpings Universitet, Norrköping Jag heter Madeleine och jag läser sjuksköterskeprogrammet vid Linköpings universitet, campus Norrköping.

Läs mer

Utbytesstudier. Mathilda Ingemarsson Internationell samordnare, Filosofiska fakultetens kansli

Utbytesstudier. Mathilda Ingemarsson Internationell samordnare, Filosofiska fakultetens kansli Utbytesstudier Mathilda Ingemarsson Internationell samordnare, Filosofiska fakultetens kansli Agenda Partneruniversitet Behörighet Intresseanmälan & Urval Eramuspraktik 2016-11-30 Pengar 3 Utgifter: Vad

Läs mer

du ser någon slakta höns på gatan (Jakob Nuldén, Kina) en babian äter upp din mat när du lunchar på campus (Philip Eliasson, Sydafrika)

du ser någon slakta höns på gatan (Jakob Nuldén, Kina) en babian äter upp din mat när du lunchar på campus (Philip Eliasson, Sydafrika) Bli inte förvånad om du ser någon slakta höns på gatan (Jakob Nuldén, Kina) en babian äter upp din mat när du lunchar på campus (Philip Eliasson, Sydafrika) du finner dig själv på föreläsning med en öl

Läs mer

Kick-off Utbytesstudier utanför Europa. Johanna Persson Thor Koordinator Filosofiska fakultetens kansli

Kick-off Utbytesstudier utanför Europa. Johanna Persson Thor Koordinator Filosofiska fakultetens kansli Kick-off Utbytesstudier utanför Europa Johanna Persson Thor Koordinator Filosofiska fakultetens kansli 2018-03-08 2 Vad händer nu? Ansökan till partneruniversitet Försäkring CSN och stipendium Begrepp

Läs mer

Information om ansökan per land

Information om ansökan per land Information om ansökan per land OBS! Till ansökan bifogade handlingar skall vara översatta till landets officiella språk, eller, om det är svårt att få till stånd en sådan översättning till engelska eller

Läs mer

Dags för språkval! Salut! Hola! Wie geht s?

Dags för språkval! Salut! Hola! Wie geht s? Dags för språkval! Salut! Wie geht s? Hola! ابحرم Привет! Hola! Ciao! Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se

Läs mer

KUNSKAP & FRAMTID 13 15 NOVEMBER

KUNSKAP & FRAMTID 13 15 NOVEMBER MÄSSKLAR PÅ 10 MINUTER KUNSKAP & FRAMTID 13 15 NOVEMBER 2014 www.kunskapframtid.se HEJ! Välkommen till guiden Mässklar på 10 minuter. Detta är en praktisk förberedelseguide för dig som tänker besöka Kunskap

Läs mer

Det låter underbart! Och hur gör man? Om jag vill träffa en ny kompis? Ja, då får man komma till oss och då gör vi en kort intervju.

Det låter underbart! Och hur gör man? Om jag vill träffa en ny kompis? Ja, då får man komma till oss och då gör vi en kort intervju. Kompis Sverige Kan du berätta lite om Kompis Sverige? Absolut! Kompis Sverige vi jobbar med kompis förmedling. Ok! Vi vill att folk ska träffas och vi tycker idag att det är jättesvårt i Sverige att få

Läs mer

Kostnader för räddningsaktioner inom Europa.

Kostnader för räddningsaktioner inom Europa. Kostnader för räddningsaktioner inom Europa. Sammanställning av svar från 29 European Consumer Centres Konsument Europa Land 1. Måste en turist betala när han eller hon har blivit räddad ur en farlig situation

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: University of Surrey. År/termin som du var på utbyte: VT19 Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet?

Läs mer

2005-05-02. Kvartalsredovisning. Antalet EU-intyg hänförliga till EGförordning. arbetslöshetsersättning Första kvartalet 2005

2005-05-02. Kvartalsredovisning. Antalet EU-intyg hänförliga till EGförordning. arbetslöshetsersättning Första kvartalet 2005 2005-05-02 Kvartalsredovisning Antalet EU-intyg hänförliga till EGförordning 1408/71 som rör svensk arbetslöshetsersättning Första kvartalet 2005 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Redovisning... 3 2.1 Ärenden

Läs mer

Internationellt kandidatprogram i kemi

Internationellt kandidatprogram i kemi 2015-11-17 Dnr SU Carl-Johan Högberg Utbildningskoordinator Kemiska övningslaboratoriet Internationellt kandidatprogram i kemi Bakgrund kemi har under de senaste åren haft ca 30 registrerade studenter

Läs mer

BILAGA IV TILLÄMPLIGA ENHETSBIDRAGSSATSER

BILAGA IV TILLÄMPLIGA ENHETSBIDRAGSSATSER BILAGA IV TILLÄMPLIGA ENHETSBIDRAGSSATSER A. VOLONTÄRARBETE SAMT PRAKTIK OCH JOBB 1. Resor Anm.: Reseavståndet är avståndet mellan ursprungsorten och platsen för verksamheten, och beloppet omfattar bidraget

Läs mer

LiU-TurRetur, 1 december 2015

LiU-TurRetur, 1 december 2015 LiU-TurRetur, 1 december 2015 Informationspass för nominerade LiTH-studenter Åsa Karlsson, rum Origo-2203 Annika Holm, rum Origo-2202 och Täppan-6124 (oftast onsdagar) outgoing@lith.liu.se Agenda Vilka

Läs mer

ANTAL UTLANDSSTUDERANDE MED STUDIESTÖD Asut1415.xlsx Sida 1

ANTAL UTLANDSSTUDERANDE MED STUDIESTÖD Asut1415.xlsx Sida 1 ANTAL UTLANDSSTUDERANDE MED STUDIESTÖD 2014-2015 22.3.2016 Asut1415.xlsx Sida 1 gymnasienivå GYMNASIESTUDIER YRKESINRIKTADE STUDIER Till \ Från Danmark Finland Island Norge Sverige Färöar Grönl. Åland

Läs mer

Sofie - Reserapport efter utbytesstudier vid Université Libre de Bruxelles, Belgien HT2012

Sofie - Reserapport efter utbytesstudier vid Université Libre de Bruxelles, Belgien HT2012 Sofie - Reserapport efter utbytesstudier vid Université Libre de Bruxelles, Belgien HT2012 Läkarprogrammet, termin 9, 13 v kliniska placeringar 1. Tillgodoräknande Jag kunde tillgodoräkna mig 12 veckor

Läs mer

Enklare att sälja tjänster med EU:s kontaktpunkter

Enklare att sälja tjänster med EU:s kontaktpunkter Enklare att sälja tjänster med EU:s kontaktpunkter Sälja och köpa tjänster inom EU samma villkor som hemma Inom EU råder fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och personer. För dig och ditt företag

Läs mer

Reserapport. Fachhochschule des BFI Wien Våren 2010. Bethina Bergman. Arcada Nylands svenska yrkeshögskola Företagsekonomi

Reserapport. Fachhochschule des BFI Wien Våren 2010. Bethina Bergman. Arcada Nylands svenska yrkeshögskola Företagsekonomi Reserapport Fachhochschule des BFI Wien Våren 2010 Bethina Bergman Arcada Nylands svenska yrkeshögskola Företagsekonomi Helsingfors 2009 1 INLEDNING Redan då jag började Arcada visste jag att jag i något

Läs mer

Tilla ggsrapport fo r barn och unga

Tilla ggsrapport fo r barn och unga Tilla ggsrapport fo r barn och unga 25 mars 2014 Vad berättar barn för Bris om hur de mår? Hur har barn det i Sverige? Jag har skilda föräldrar och vill så gärna bo hos min pappa. Mamma har ensam vårdnad

Läs mer

Välkommen!!!! Vägledningscentrum. Utlandsstudier. så här r arbetar vi!

Välkommen!!!! Vägledningscentrum. Utlandsstudier. så här r arbetar vi! Välkommen!!!! Vägledningscentrum Utlandsstudier så här r arbetar vi! Handling 2003 nr 5 Uppdrag Ansvara för f r information och fördjupad f vägledning v i öppen verksamhet för r Göteborgselever G i åldern

Läs mer

Intresserad av att studera utomlands? Så går du tillväga!

Intresserad av att studera utomlands? Så går du tillväga! Intresserad av att studera utomlands? Så går du tillväga! -En praktisk guide med tips och råd kring utlandsstudier Till dig som har tänkt åka utomlands och studera: Det är glädjande att du har tagit första

Läs mer

LiU Global Get Connected Utbytesstudier 2019/20. Johanna Persson Thor / Lisa Dobrosch Koordinator Filosofiska fakultetens kansli

LiU Global Get Connected Utbytesstudier 2019/20. Johanna Persson Thor / Lisa Dobrosch Koordinator Filosofiska fakultetens kansli LiU Global Get Connected Utbytesstudier 2019/20 Johanna Persson Thor / Lisa Dobrosch Koordinator Filosofiska fakultetens kansli Vad händer nu? Ansökan till partneruniversitet Försäkring CSN och stipendium

Läs mer

Ansökan om legitimation för lärare och förskollärare - för dig som tagit examen utanför EU och EES

Ansökan om legitimation för lärare och förskollärare - för dig som tagit examen utanför EU och EES Ansökan om legitimation för lärare och förskollärare - för Läs detta innan du börjar Denna ansökningsblankett är avsedd för dig som enbart har en utländsk lärarexamen eller förskollärarexamen från ett

Läs mer

Partneruniversitet: Universitat de Barcelona. Varför valde du att studera utomlands?

Partneruniversitet: Universitat de Barcelona. Varför valde du att studera utomlands? Partneruniversitet: Universitat de Barcelona Varför valde du att studera utomlands? Jag tycker utbyte är en bra möjlighet att prova bo i en annan stad, plugga på ett annat språk och få ett välbehövt avbrott

Läs mer

Linköpings universitet

Linköpings universitet Linköpings universitet En förnyare av forskning och utbildning LiU TurRetur, april och maj 2015 Informationspass #2 för nominerade LiTH-studenter Jessica Yeh, rum Origo-2201 Annika Holm, rum Origo-2201

Läs mer

Försäkringskassan informerar. Pension utomlands

Försäkringskassan informerar. Pension utomlands GÄLLER FRÅN Försäkringskassan informerar Pension utomlands 01.10.01 Här får du en översiktlig beskrivning av de regler som gäller för pension från Sverige när du är bosatt utomlands. Du får också en kortfattad

Läs mer

Partneruniversitet: Universitat de Barcelona HT18. Varför valde du att studera utomlands? Jag ville uppleva hur det var att studera utomlands.

Partneruniversitet: Universitat de Barcelona HT18. Varför valde du att studera utomlands? Jag ville uppleva hur det var att studera utomlands. Partneruniversitet: Universitat de Barcelona HT18 Varför valde du att studera utomlands? Jag ville uppleva hur det var att studera utomlands. Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen

Läs mer

Jag befinner mig i Dublinförfarandet vad betyder det?

Jag befinner mig i Dublinförfarandet vad betyder det? SV Jag befinner mig i Dublinförfarandet vad betyder det? B Dublinförfarandet information till sökande av internationellt skydd som befinner sig i ett Dublinförfarande i enlighet med artikel 4 i förordning

Läs mer

Enmansbolag med begränsat ansvar

Enmansbolag med begränsat ansvar Enmansbolag med begränsat ansvar Samråd med EU-kommissionens generaldirektorat för inre marknaden och tjänster Inledande anmärkning: Enkäten har tagits fram av generaldirektorat för inre marknaden och

Läs mer

SEAT Service Mobility

SEAT Service Mobility SEAT Service Mobility Var som helst. När som helst. SEAT SERVICE enjoyneering var som helst, när som helst. SEAT Service Mobility SEAT Service Mobility garanterar dig en fullständig och pålitlig servicehjälp

Läs mer

LiU TurRetur - information inför utbytesstudierna

LiU TurRetur - information inför utbytesstudierna LiU TurRetur - information inför utbytesstudierna Title/Lecturer 2015-12-13 2 LiU TurRetur - Praktisk information från din fakultet - StudentUT försäkring - Krishantering - Utvärdering - LiU-material för

Läs mer

Flytt av ett bolags säte till ett annat EU-land samråd från GD MARKT

Flytt av ett bolags säte till ett annat EU-land samråd från GD MARKT Flytt av ett bolags säte till ett annat EU-land samråd från GD MARKT Inledning Inledande anmärkning: Följande dokument har tagits fram av generaldirektoratet för inre marknaden och tjänster för att bedöma

Läs mer

Mitt USA I augusti 2013 flyttade jag till North Carolina, USA. Mitt enda mål var att bli en bättre simmerska, men det jag inte visste då var att mycket mer än min simning skulle utvecklas. Jag är född

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn)

Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn) Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn) Partneruniversitet: University of Southampton År/termin som du var på utbyte: VT 2018 Valde att studera utomlands för att få lite ombyte av miljö

Läs mer

5. Högskolenivå. Svensk högskoleutbildning i ett internationellt perspektiv

5. Högskolenivå. Svensk högskoleutbildning i ett internationellt perspektiv Högskolenivå 5 5. Högskolenivå Svensk högskoleutbildning i ett internationellt perspektiv ISCED Klassificering av utbildningarna på primär-, sekundär- och tertiärskolenivå finns i utbildningsnomenklaturen

Läs mer

Umeå Universitet Pedagogiska Institutionen Idrottsvetenskapliga programmet Axel Holmström

Umeå Universitet Pedagogiska Institutionen Idrottsvetenskapliga programmet Axel Holmström Umeå Universitet Pedagogiska Institutionen Idrottsvetenskapliga programmet Axel Holmström Här väntar jag på en buss vid campus som ska ta mig till Milwaukee. I den höga byggnaden bakom mig syns det huset

Läs mer

KUNSKAP & FRAMTID 10 12 NOVEMBER

KUNSKAP & FRAMTID 10 12 NOVEMBER MÄSSKLAR PÅ EN TIMMA KUNSKAP & FRAMTID 10 12 NOVEMBER 2011 www.kunskapframtid.se HEJ! Välkommen till guiden Mässklar på en timma. Detta är en praktisk förberedelseguide för dig som tänker besöka Kunskap

Läs mer

Erasmusstatistik studenter till och med läsåret 2008/2009. Erasmusstatistik studenter till och med läsåret 2008/2009

Erasmusstatistik studenter till och med läsåret 2008/2009. Erasmusstatistik studenter till och med läsåret 2008/2009 Erasmusstatistik studenter till och med läsåret 2008/2009 Erasmusstatistik studenter till och med läsåret 2008/2009 Erasmus Totalt antal Erasmusstudenter i Europa per år sedan Erasmus startade 1987 (Sverige

Läs mer

Studera utomlands INFORMATION OM UTBYTESSTUDIER HT 2015

Studera utomlands INFORMATION OM UTBYTESSTUDIER HT 2015 Studera utomlands INFORMATION OM UTBYTESSTUDIER HT 2015 by the way... Utlandsstudierna var det svåraste och mest krävande jag någonsin gjort. Men herregud vad jag växt som människa. Lätt det bästa jag

Läs mer

InterRail Res fritt och bekvämt i hela Europa.

InterRail Res fritt och bekvämt i hela Europa. 2264 InterRail Res fritt och bekvämt i hela Europa. Äventyr, valfrihet, bekvämlighet. Europa har så mycket att erbjuda: storstäder, pittoreska byar, vacker natur och spännande evenemang. Med InterRail

Läs mer

UTLÄNDSKA PATIENTER UTLANDSSVENSKAR

UTLÄNDSKA PATIENTER UTLANDSSVENSKAR Information angående UTLÄNDSKA PATIENTER UTLANDSSVENSKAR Utgiven: juni 2013 Enheten för lagreglerade läkare och sjukgymnaster Så här gör du för att få ersättning för besök av utländska patienter/utlandssvenskar

Läs mer

VAD HÄNDER EFTER SFI?

VAD HÄNDER EFTER SFI? VAD HÄNDER EFTER SFI? STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING Hos mig kan du få studie- och yrkesvägledning information om utbildningar, behörighetsregler och ansökningstider komma på drop-in med korta frågor boka

Läs mer

Bli värdfamilj åt en utbytesstudent

Bli värdfamilj åt en utbytesstudent Connecting Lives, Sharing Cultures Ta hem världen till dig Bli värdfamilj åt en utbytesstudent Att vara värdfamilj är att växa som individer, lära nytt & få uppleva ett fantastiskt år tillsammans. Att

Läs mer

I n f o r m a t i o n s b r o s c h y r o m p r a o

I n f o r m a t i o n s b r o s c h y r o m p r a o I n f o r m a t i o n s b r o s c h y r o m p r a o I broschyren finner du: Information om prao Regler för prao Tips på hur du ordnar egen praoplats Blanketten, Var ska du göra din prao? T i l l h ö r

Läs mer

Studera utomlands genom Handelshögskolan

Studera utomlands genom Handelshögskolan Studera utomlands genom Handelshögskolan - skaffa dig en merit utöver det vanliga! 2009-03-11 Kajsa Gerdin, utlandsavdelningen vid Handelshögskolan Handelshögskolan 1923 Handelshögskolan startar sin verksamhet.

Läs mer

Staf, mars 2017 Brita Lundström, Fil. Dr Stockholms Akademiska Forum Valhallavägen Stockholm

Staf, mars 2017 Brita Lundström, Fil. Dr Stockholms Akademiska Forum Valhallavägen Stockholm Internationell studentmobilitet i Stockholm 2015/2016 Staf, mars 2017 Brita Lundström, Fil. Dr Stockholms Akademiska Forum Valhallavägen 79 114 28 Stockholm www.staforum.se 2 Internationell studentmobilitet

Läs mer

2006-02-03 Dnr 2005/1520 2006:1. Kvartalsredovisning. Antalet EU-intyg hänförliga till EGförordning. arbetslöshetsersättning. - fjärde kvartalet 2005

2006-02-03 Dnr 2005/1520 2006:1. Kvartalsredovisning. Antalet EU-intyg hänförliga till EGförordning. arbetslöshetsersättning. - fjärde kvartalet 2005 2006-02-03 Dnr 2005/1520 2006:1 Kvartalsredovisning Antalet EU-intyg hänförliga till EGförordning 1408/71 som rör svensk arbetslöshetsersättning - fjärde kvartalet 2005 Sidan 2 (10) Innehåll 1. Inledning...5

Läs mer

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer? Alldeles utmärkt. Universitetet hade bra bibliotek och jag hade med egen dator.

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer? Alldeles utmärkt. Universitetet hade bra bibliotek och jag hade med egen dator. Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Erasmus Universiteit Varför valde du att studera utomlands? För upplevelsen att bo utomlands. Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen

Läs mer