MANUAL 1 (29) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Fastställt av Dokumentdatum Version

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MANUAL 1 (29) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Fastställt av Dokumentdatum Version"

Transkript

1 MANUAL 1 (29) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer [DokumentID] Fastställt av Dokumentdatum Version [Fastställt av (person)] Dokumenttitel Manual för Miljöwebb Landskap Innehåll 1 Syfte Omfattning Definitioner och förkortningar... Fel! Bokmärket är inte definierat. 4 Ansvar Behörighet och utbildning Börja använda Miljöwebb Landskap Kartan och verktygen Kartverktyget Skissverktyget Söka i kartan Att söka fram objekt i Miljöwebb Landskap Söka miljöföreteelser i kartvyn Söka miljöföreteelser med hjälp av sökpanelen Geografiskt sökfilter Välj område i kartan Banspecifikt och vägspecifikt Företeelsetyp (enkel sökning) Via id Utföra sökningen Avancerad sökning Basfakta över miljöföreteelser Bilder under Basfakta Dokument under Basfakta Historik under Basfakta Loggbok Översikt Utredning Konditionsbesiktning Akut skada... Fel! Bokmärket är inte definierat. 9.5 Åtgärdsbehov samt planerad och utförd åtgärd Skötsel Uppföljning... 21

2 MANUAL 2 (29) 10 Bilder och Dokument i Miljöwebben Bilder Dokument Skapa nya objekt i Miljöwebb Landskap Positionering av nya objekt Basfakta för miljöföreteelser Analysera i Miljöwebb Landskap Frågor och svar om Miljöwebb Landskap Jag söker företeelser i Kartvyn, men hittar inga Jag försöka markera en företeelse i Kartvyn, men ingen information visas om den De Lager jag har valt försvinner inte när jag använder knappen Rensa Urval Hjälpmedel och referenser Ändringslogg Syfte Manualen är ett stöd för dig som använder Miljöwebb Landskap, både för att söka uppgifter och för att lägga in nya uppgifter om Trafikverkets miljöföreteelser. Manualen förklarar hur olika funktioner i Miljöwebb Landskap gör detta. De inledande avsnitten 2 till 4 beskriver omfattningen av manualen och tydliggör ansvaret för revidering. Där ges också en översikt över vilka behörighetsnivåer som finns för Miljöwebb Landskap. I avsnitt 5 förklaras några av de grundläggande begrepp och uttryck som används i Miljöwebb Landskap. Dessa begrepp är skrivna i kursiv stil i manualen. Avsnitt 6 till 12 i manualen ger dig steg-för-steg beskrivningar för att hantera de olika funktionerna i Miljöwebb Landskap. Avsnitt 13 vägleder dig som användare genom några vanliga frågor och svar om Miljöwebb Landskap. 2 Omfattning Beroende på olika behörigheter är inte alla funktioner i Miljöwebb Landskap tillgängliga för samtliga användare. Manualen omfattar en beskrivning av: den övergripande strukturen hos Miljöwebb Landskap hur du söker uppgifter om miljöföreteelser samt hur du visar och orienterar dig bland basfakta för objekt i Miljöwebb Landskap hur du skapar nya objekt i Miljöwebb Landskap samt hur du lägger in uppgifter om basfakta, bilder och dokument hur du analyserar olika miljöföreteelser i Miljöwebb Landskap Loggboken för olika objekt i Miljöwebb Landskap samt hur du söker fram och lägger in uppgifter i Loggboken

3 MANUAL 3 (29) 3 Ansvar Förvaltningsledaren av Miljöwebb Landskap har ansvar för att manualen revideras vid behov. 4 Behörighet och utbildning På trafikverket.se finns aktuell information samt länkar till: hur du skaffar behörighet (inloggning) webbaserad utbildning om systemet svar på de vanligaste frågorna länk till systemet länk till styrande dokument, denna manual samt definitioner och inventeringsmanualer kontaktuppgifter till förvaltningsledare och teknisk förvaltningsledare för systemet 5 Definitioner och förkortningar Här anges förklaringar till några av de huvudsakliga beståndsdelar och uttryck kopplade till Miljöwebb Landskap. Miljöföreteelse De natur- och kulturmiljövärden som har sitt ursprung i Trafikverkets egna strukturer. Till miljöföreteelser räknas: Alléer Artrik järnvägsmiljö Artrik vägmiljö Grod- och kräldjurspassage Kulturbro Kulturminne Solitära träd Utterpassage Vattenfaunapassage Viltpassage Objekt Basfakta Kartvyn Sökformulär Ej åtgärdade företeelser Förekomsten av en given miljöföreteelse vid en plats är ett objekt. Exempelvis utgör en allén vid en viss plats eller en utterpassage vid en viss bro enskilda objekt i Miljöwebb Landskap. Den information om ett objekt som inte är så föränderlig över tiden samlas under Basfakta om objektet. Kartan med tillhörande kart- och skissverktyg som syns i det vänstra fältet hos Miljöwebb Landskap. Det högra fältet i Miljöwebb Landskap som är synlig när knappen Sök valts. Grod- och kräldjurspassage samt utter- och vattenfaunapassager kan anges som Ej åtgärdade. Det omfattar både passager som är i behov av åtgärder (det vill säga utgör ett hinder), och passager där ingen åtgärd behövs på grund av att funktionen som passage bedöms vara bra utan åtgärd.

4 MANUAL 4 (29) Åtgärdade företeelser Företeelser som har åtgärdats för att förbättra funktionen som passage. 6 Börja använda Miljöwebb Landskap I Miljöwebb Landskap kan du söka, skapa och analysera objekt bland Trafikverkets miljöföreteelser (Figur 1). Till varje objekt kopplas basfakta med grundläggande information om objektet, värde och åtgärdsbehov. Till basfakta kan ytterligare information knytas i form av bilder och dokument. Även objektets historik i Miljöwebb Landskap kan överblickas. För löpande och återkommande skötsel, uppföljning och åtgärder kopplade till ett objekt finns en loggbok. I den bokförs utredningar, kontrollbesiktningar, akuta skador, skötsel och uppföljning samt behov, planering och dokumentation av utförda åtgärder. Söka (Avsni 7) Skapa (Avsni 11) Analysera (Avsni 12) Miljöföreteelse (Avsni 3) Objekt (Avsni 3) Loggbok (Avsni 9) Basfakta (Avsni 8) Bilder (Avsni 8.1 och 10) Dokument (Avsni 8.2 och 10) Historik (Avsni 8.3) Figur 1. Schematisk skiss över uppbyggnaden av Miljöwebb Landskap, med hänvisningar till avsnitt i manualen där respektive del behandlas.

5 MANUAL 5 (29) Så här ser Miljöwebb landskaps startsida ut. Till vänster finns en klickbar karta med tillhörande verktyg. Till höger finns verktygen för att söka, skapa och analysera miljöföreteelserna. Figur 2. Startsidan för Miljöwebb Landskap med kartvyn till vänster och funktioner för att söka, skapa och analysera till höger.

6 MANUAL 6 (29) 6.1 Kartan och verktygen Figur 3. Utdrag ur kartvyn med kartverktyg, skissverktyg och sökfunktion. Bakgrundskartan kan ändras med funktionen lager i kartverktyget, där du även väljer vilka företeelser som ska visas på kartan. I övre västra hörnet visas aktuell kartskala, till exempel 1: Med zoomreglaget kan du zooma in (+) eller ut (-) ur den aktuella kartvyn. Men positionsknapparna kan du förflytta dig i kartvyn. Miljöwebb Landskap kommer ihåg dina kartinställningar tills nästa gång du använder den. Under zoomreglaget finns en informationssymbol. Genom att klicka på den kan du se teckenförklaringen för de lager som är tända i kartvyn. Ovanför kartan finns kartverktyget, skissverktyget och en sökfunktion. Nedan förklaras dessa.

7 MANUAL 7 (29) 6.2 Kartverktyget Kartverktyget utgörs av en samling funktioner för att välja vad som ska visas i kartvyn samt orientera dig på kartan. Du zoomar in till högre upplösning på kartan genom att välja knappen Zooma In och klicka på kartan. Det går även bra att använda markören för att rita en fyrkant kring det område du vill zooma in till. Med panoreringsverktyget drar du kartan åt olika håll för att komma till ett annat område utan att behöva zooma ut och in. Panoreringsverktyget kan till exempel användas för att följa en väg eller järnväg till en annan del av kartan. Om du vet vilka koordinater du vill zooma till använder du verktyget Zooma till koordinat som öppnar ett fönster där du kan ange X och Y koordinater samt kartskala som du önskar zooma till. Koordinater anges som SWEREF 99. Kryssar du i rutan Skapa skiss vid positionen skapas en skisspunkt av samma typ som beskrivs under skissverktyget. Se avsnitt om Skissverktyget för hantering av skisspunkter. Om du vill göra en mätning i kartan för att få en uppfattning om avstånd till olika företeelser, eller vill mäta längden på ett väg- eller järnvägsavsnitt klickar du fram en linje med detta verktyg. En klickning skapar startpunkt för linjen. Delsträckor och riktningsändringar görs med en klickning under tiden du drar linjen. Du avslutar mätningen med ett dubbelklick. En dialogruta visar längden på delsträckor och summan av dessa. Använd pekaren för att välja en företeelse i kartvyn. Det kan vara en företeelse som du till exempel har sökt fram med sökfunktionen. När du klickar med pekaren på en företeelse visas ett fönster med lite information om objektet. Där finns in länk märkt visa som leder direkt till basfakta om objektet. Observera att företeelsen måste vara vald i lager för att du ska kunna välja den i kartan. OBS! Du använder inte den här pekaren för att redigera objekt. Har du valt en miljöföreteelse med pekaren, kan du sedan avmarkera den med knappen Släck markerad företeelse. Den finns i kartvyns övre högra hörn, men syns bara när du har en miljöföreteelse vald. Skapa ny företeelse och redigera företeelse kan bara användas av den som ska skapa ett nytt objekt.

8 MANUAL 8 (29) Med kartverktyget Lager väljer du vilken bakgrundskarta som ska synas i kartvyn samt vilka miljö-, väg- och järnvägsföreteelser som ska synas i kartan. Det går även att välja höjdkurvor, kommun-, läns och regiongränser samt information om fastigheter. I utgångsläget är inga lager förvalda, förutom bakgrundskartan som är satt till Sverigekarta. Genom att hålla muspekaren över en företeelse visas vilken zoomnivå som företeelsen är synlig i. 6.3 Skissverktyget Skissverktyget används för att markera områden i kartan. Rita en egen polygon på kartan med Skissa yta i kartan för att söka objekt inom ett område du själv definierar. Används tillsammans med Sökfunktionens Välj område i kartan. Ett klick på kartan markerar startpunkt för polygonet. Ytterligare klick markerar respektive hörn. Ett avslutande dubbelklick färdigställer polygonet. Du kan skapa linjeskisser på samma sätt som för polygonskisser. Du kan skapa en skisspunkt direkt på kartan eller genom kartverktygets Zooma till koordinat som då skapar en skisspunkt vid koordinaterna. Du raderar din skiss med symbolen som dyker upp i kartans övre högra hörn. 6.4 Söka i kartan Ett Sökverktyg finns kopplat till kartan om du vill söka fram plats, vägnummer, bro/tunnel, bandel, järnvägsbro/tunnel, driftområde samt trumma och underfart (Vägbro). Namn eller nummer på det du söker skrivs i textfältet till höger om rullmenyn.

9 MANUAL 9 (29) 7 Att söka fram objekt i Miljöwebb Landskap En sökning kan göras dels med hjälp av kartvyn, dels med hjälp av sökformuläret. 7.1 Söka miljöföreteelser i kartvyn Sökningar med kartvyn förutsätter att du väljer den bakgrundskarta och de företeelser du vill se med hjälp av knappen lager. Därefter kan du zooma in till det område du vill söka inom. De miljöföreteelser du valt visas som punkter eller linjer på kartan. Figur 4. Med funktionen Lager i Kartverktyget väljer du de företeelser och den bakgrundskarta du vill ha information om. I exemplet har en nedtonad topografisk karta valts tillsammans med information om alléer solitära träd, och kulturföreteelser.

10 MANUAL 10 (29) Genom att använda knappen Välj företeelse i kartan och klicka på valfri objekt, visas information om det objekt du har valt (Figur 5). Den information som visas om objektet beror på vilken information du har valt att visa i Kartverktyget Lager. I Figur 5 har alla vägföreteelser kryssats i samt miljöföreteelsen Vattenfaunapassage. En klickbar länk till mer information om objektet finns i den högra kolumnen under Visa. Den öppnar upp basfakta om objektet samt tillgång till Bilder, Dokument, Historik samt Loggbok. Figur 5. Information om ett objekt visas när du klickar på objektet med pekaren. 7.2 Söka miljöföreteelser med hjälp av sökformuläret Med den gröna sökknappen kan du göra specifika sökningar av miljöföreteelser. Sökfunktionen kräver att du väljer antingen ett geografiskt sökkriterium, ett ban- eller vägspecifikt kriterium eller ett idnummer. En enkel sökning gör du om du vill ha information om objekt inom en eller flera miljöföreteelser. Vill du i stället ha mer specifik information om objekt med vissa egenskaper och värden gör du en avancerad sökning för den miljöföreteelse det gäller. Du avgränsar både enkla och avancerade sökningar med geografiskt sökfilter, genom att välja område i kartan eller genom att ange väg- och banspecifika värden enligt beskrivningarna nedan. 7.3 Geografiskt sökfilter Med ett geografiskt sökfilter kan du begränsa din sökning till region, län och kommun. Urvalet gör du med hjälp av rullmenyer. Genom att välja en region begränsar du urvalet av län till de län som regionen omfattar och så vidare.

11 MANUAL 11 (29) 7.4 Välj område i kartan Ett alternativ till Geografiskt sökfilter är att kryssa i rutan Använd polygon i kartan för att välja ett område i kartan med hjälp av skissverktyget Skissa yta i kartan. Det går inte att kombinera polygoner i kartan med Geografiskt sökfilter. Tips! Använd polygon ifall du vill söka objekt i hela Sverige. Geografiskt sökfilter kräver att du begränsar ditt urval till en del av landet. 7.5 Banspecifikt och vägspecifikt Avseende företeelser i järnvägsmiljö kan du under rubriken Banspecifikt välja Underhållsområde med hjälp av rullmenyn och bandel kan skrivas, tex 434. På motsvarande sätt kan du för vägmiljöer välja Driftområde med hjälp av rullmenyn och vägnummer kan skrivas, tex 272. För bandel och driftområde kan du lägga till flera områden/delar i din sökning genom att klicka Lägg till bandel efter varje val. 7.6 Företeelsetyp (enkel sökning)

12 MANUAL 12 (29) En eller flera olika miljöföreteelser kan väljas genom att kryssa för rutorna. Du kan filtrera ditt sökresultat till att omfatta alla nättyper, eller enbart väg eller järnväg. Det gör du genom att välja nättyp och begränsa sökningen till det ena, det andra eller båda. 7.7 Via id Om du söker specifikt efter ett visst objekt eller anläggning och känner till dess id-nummer kan en sökning göras via id eller objektnamn. Genom att lämna rutan Exakt textsökning tom kan du söka på delar av namn/id, till exempel Stor för att söka fram både Storsjöbäcken och Storån. 7.8 Utföra sökningen När alla sökuppgifter fyllts i trycker du på Sök, och kan välja att visa sökresultatet i kartan. Om du har valt att söka objekt från flera olika miljöföreteelser, visas sökresultatet först som en lista med företeelserna tillsammans med information om antalet objekt per företeelse i sökresultetet. Genom att välja en miljöföreteelse visas en objektslista med övergripande information om objektet. Du kan zooma till respektive objekt med knappen. Med hjälp av Visa kommer du direkt till basfakta om respektive objekt.

13 MANUAL 13 (29) När du väljer ett objekt med hjälp av pekaren släcks punkterna för övriga objekt i kartan. Dessa kan tändas igen med knappen Tänd sökresultat i kartan. Basfakta för alla objekt i sökresultatet kan exporteras till Excel eller exporteras som objektbeskrivningar för objekten i sökresultatet. 7.9 Avancerad sökning Du gör en avancerad sökning när du vill ha information om objekt inom en miljöföreteelse som uppfyller vissa specifika egenskaper och värden. Sökresultaten från en avancerad sökning kan du överblicka i kartan, i en lista eller exportera till Excel. Du väljer den företeelse du är intresserad av (till exempel Utterpassage) och får sedan möjlighet att skapa ett sökfilter som avgränsar urvalet av objekt i sökningen. Du väljer först den egenskap bland de som finns tillgängliga för företeelsen du valt.

14 MANUAL 14 (29) När du valt egenskap är det dags att sätta villkor som ska gälla för din sökning. Villkoren varierar beroende på egenskap men kan vara av typen Lika med, Skilt från och Innehåller, eller Större än och Mindre än. Villkoren tillsammans med ett Värde som du anger i särskild ruta blir det som avgränsar egenskapen. I exemplet ovan skapas ett sökfilter som sorterar fram utterpassage som grundinventerats från och med Det går även att söka träffar där ett värde inte har angivits, genom att kryssa i en ruta. Det kan till exempel vara så att du vill veta vilka Vattenfaunapassager som saknar värde för VISS-ID, i syfte att komplettera den informationen. När du har formulerat villkor och värde för den valda egenskapen klickar du på Lägg till sökfilter. Då visas det valda filtret i en tabell under knappen, med möjlighet att ta bort filtret. Nu har du möjlighet att lägga till fler filter som ska användas tillsammans med det första filtret.

15 MANUAL 15 (29) En viktig faktor för att kombinera flera filter är valet av och/eller för att kombinera sökfilter. Och Eller Genom att välja filter A OCH filter B söker du fram de objekt som uppfyller vilkoren i både A OCH B. Genom att välja filter A ELLER filter B söker du fram de objekt som enbart uppfyller vilkoren i A, de som enbart uppfyller villkoren i B samt de som uppfyller villkoren i både A OCH B. Det går givetvis att kombinera fler än två filter, som till exempel A OCH B OCH C. Du kan kombinera och/eller i samma sökning. Miljöwebben läser sökfilterkombinationer i turordening. Det betyder att kombinationen A OCH B ELLER C läses som objekt som uppfyller både A och B, eller de som uppfyller C. Om fler än 3 filter används med minst ett ELLER koppling mellan filtren kan det vara svårt att hålla reda på hur sökfiltret tillämpas. Var därför försiktig i formuleringen av långa sökfilterkombinationer, och bryt om möjligt ner dem i färre delfilter. Du kan sedan kontrollera sökresultaten när du exporterar dessa till Excel. När du har byggt klart sökfiltret utför du sökningen enligt samma rutin som beskrivs för en enkel sökning. Se manualen ovan under rubriken Utföra sökningen.

16 MANUAL 16 (29) 8 Basfakta över miljöföreteelser Figur 6. Visar basfakta för ett objekt, i detta fall en allé i Västra Götaland. Fliken redovisar grundläggande uppgifter per objekt för de attribut som beskriver respektive miljöföreteelse. Definitioner för attributen beskrivs inte i denna manual, utan klargörs i separata dokument. Objektbeskrivningen under basfakta inleds med möjligheten att zooma till objektet i kartan, samt göra uttag av objektsbeskrivning som Word- eller Pdf-fil. Vad som visas i objektsbeskrivningen beror på vilken bakgrundskarta som valts i kartverktygets lager samt vilka miljöföreteelser som är synliga i lagerfunktionen.

17 MANUAL 17 (29) Inledningsvis under Basfakta presenteras objektets lägesinformation samt koppling till väg/järnväg med mera. Eventuella bilder på objektet visas. Information som är kopplat specifikt till miljöföreteelsen visas under rubriken Information om objektet. Se definitioner för respektive miljöföreteelse för närmare beskrivning. Den som har behörighet att skapa och ändra basfakta för ett objekt kan göra det med hjälp av knappen Ändra i nedre högra hörnet. 8.1 Bilder under Basfakta Om det finns beskrivande översikts- och detaljbilder kopplade till ett objekt kan dessa ses under fliken. Information om vad som visas i bilden kan läggas till under beskrivning. Se även avsnitt 10.1 angående bilder i Miljöwebb Landskap. 8.2 Dokument under Basfakta Inventeringsprotokoll, ritning, avtal, föreläggande, beslut från länsstyrelsen, skisser, kartor och övriga till objektet hörande dokument kan läsas under fliken. Se även avsnitt 10.2 angående dokument i Miljöwebb Landskap. 8.3 Historik under Basfakta Under fliken sparas tidigare versioner av Basfakta om objektet automatiskt. Det möjliggör spårningar av hur ändringar har gjorts över tiden. 9 Loggbok Fliken för loggbok finns uppe till höger i fönstret som visar basfakta om ett objekt. Loggboken hanterar ärenden som berör objektet och som kan vara av mer kortsiktig eller föränderlig karaktär än den information som finns i basfakta. Till loggboken hör ett antal flikar som presenteras nedan. Manualen för loggboken presenteras utifrån perspektivet att du har behörighet att skapa eller ändra poster i loggboken. Men beskrivningen är giltig även för den som bara har behörighet att läsa i loggboken. Samma beskrivning gäller även om du kommer fram till loggboksuppgifter om ett objekt via fliken Analysera (avsnitt 12 i manualen).

18 MANUAL 18 (29) Beskrivningen av flikarna nedan är generell. Beroende på vilken miljöföreteelse objektet tillhör, kommer loggboksflikarnas utformning att variera en del. För detaljerad beskrivning av loggbokens innehåll hänvisas till definitionsdokument loggbok för respektive företeelse. 9.1 Översikt Här ges en översikt över de uppgifter som registrerats i loggboken för ett valt objekt. Sökningar kan göras bland de loggposter som tillhör ett objekt med hjälp av datumintervall. 9.2 Utredning Fliken utredning avser miljöspecialistens egna noteringar om varifrån information kommer in och en bedömning av om åtgärd behövs, och i så fall vad. Utformningen av utredningsfliken kan variera mellan företeelser. Ett exempel anges nedan. 9.3 Konditionsbesiktning Konditionsbesiktningen är entreprenörens upprepade kontroll av objektets status. Den anger om statusen är godkänd eller om det krävs någon form av underhåll/skötsel eller nybyggnation. Fliken för konditionsbesiktning kan variera mellan miljöföreteelser och är inte relevant för alla miljöföreteelser. Ett exempel på hur konditionsbesiktningsfliken kan se ut anges nedan. 9.4 Skaderapportering Fliken för skaderapportering används för skador som uppkommer mellan konditionsbesiktningar. Fliken för skaderapportering kan variera mellan miljöföreteelser. Ett exempel på hur konditionsbesiktningsfliken kan se ut anges nedan.

19 MANUAL 19 (29) 9.5 Kontakt Kontaktfliken används för informationsutbyte mellan Trafikverket och externa intressenter. 9.6 Åtgärdsbehov samt planerad och utförd åtgärd Dessa flikar används för åtgärder där medel tas från fysiska riktade miljöåtgärder. Flikarna kan variera mellan miljöföreteelser. Ett exempel på hur de kan se ut ges nedan.

20 MANUAL 20 (29) 9.7 Skötsel Under denna flik går det bra att registrera när skötsel/underhåll har utförts. Det går även bra att ladda upp ny skötselplan.

21 MANUAL 21 (29) 9.8 Uppföljning Uppföljningsfliken i loggboken används för slutbesiktning samt uppföljning av åtgärder och skötsel.

22 MANUAL 22 (29) 10 Bilder och Dokument i Miljöwebben För uppladdning av bilder och dokument till Miljöwebb Landskap gäller en del generella bestämmelser kring filformat och filstorlek, enligt nedan Bilder Du kan ladda upp en eller flera bilder kopplade direkt till basfakta över ett objekt samt till olika delar av loggboken. Bilderna i basfakta ska med översikts- och/eller detaljbilder hjälpa till att beskriva miljöföreteelsens utseende, läge med mera. På motsvarande sätt används bilder i loggboken för att beskriva åtgärdsbehov, skador med mera. Bilder kan laddas upp i filformat.gif,.jpeg,.jpg,.tif,.tiff och.bmp. Bilder med hög upplösning (många pixlar) är ofta lämpade för trycksaker och ger stora filer, särskilt om de sparas som.tiff. Den vanligaste bildfilstypen för foton är.jpeg och.jpg. Dessa komprimerar informationen i bilden och ger ofta mindre filer, trots hög upplösning. Det finns ingen teknisk begränsning av storleken för bilderna som laddas upp i Miljöwebb Landskap men det är viktigt att du är medveten om att Miljöwebb Landskap kommer att omvandla alla uppladdade bilder till mindre filer (<2 MB), och ska inte betraktas som ett bildarkiv för förvaring av bilder för framtida användning. Du bör säkerställa att viktiga bilder förvaras på annat sätt inom Trafikverkets datasystem.

23 MANUAL 23 (29) När du laddar upp en eller flera bilder kopplade till ett objekt behöver du ange (i en kryssruta) om bilden ska vara synlig i objektbeskrivningar för aktuellt objekt. I så fall behöver du också ange en siffra (1,2,3, etc) för vilken ordning bilder ska visas i objektsbeskrivningen Dokument Du kan ladda upp dokument direkt från din dator till Miljöwebb Landskap under fliken Ladda upp dokument. Om dokumentet i stället finns tillgängligt på nätet kan du klistra in en länk (URL) via fliken Lägg till Referens URL. Miljöwebb Landskap tillåter dig att ladda upp dokument av filtyperna.docx,.doc,.docm,.dotx,.xls,.xlsx,.xl,.xlt,.ppt,.pptx,.pptm,.potm,.ppsx,.sidx,.txt,.rtf,.csv,.tsv,.pdf,.dbs,.msg. Det betyder att du kan ladda upp PDF-filer och filer från program som Word och Excel samt från textredigeringsprogram. Du kan även ladda upp sparade e-post meddelanden från datorn. Miljöwebb Landskap begränsar filstorleken till 20 MB.

24 MANUAL 24 (29) 11 Skapa nya objekt i Miljöwebb Landskap Figur 8. Det inledande formulärvyn för att skapa nya objekt i Miljöwebb Landskap. Med rätt behörighet kan du skapa nya objekt i Miljöwebb Landskap. Objekt skapas i två steg; först en positionering av objektet på kartan, sedan ifyllandet av de uppgifter som ingår i basfakta för objektet Positionering av nya objekt För att skapa ett nytt objekt väljer du först rätt miljöföreteelse. Beroende på vilken miljöföreteelse som väljs tillkommer då olika kompletterande fält för positionering. När du valt en miljöföreteelse tänds befintliga objekt av samma typ på kartan, liksom relevanta vägoch järnvägsföreteelser som hjälp för positionering. Du placerar din punkt eller linje (alléer samt artrika väg- och järnvägsmiljöer) med kartverktygets funktion för att skapa ny företeelse. Det går även bra att placera med hjälp av koordinater. Om du placerat din punkt för långt ifrån väg/järnväg eller vid fel väg (om vägnummer använts som filter) visas ett felmeddelande och du kan börja om positioneringen. Vid positionering mot väg/järnväg visas information om positionen under rubriken Utförda positioneringar (för företeelser som inte är knutna till konstruktioner) eller Hittade konstruktioner (för företeelser knutna till broar och tunnlar).

25 MANUAL 25 (29) Under hittade konstruktioner väljs den bro, trumma eller tunnel som är relevant i kolumnen Hantera. Om ingen korrekt konstruktion visas kan du rensa listan och göra en ny positionering. När konstruktionen valts visas Positioneringen, med info om anläggningen samt möjlighet att zooma till objektet, ändra läge eller ta bort. För miljöföreteelser utan koppling till konstruktioner visas positioneringen med vägnr/bandel direkt när du placerat punkten klart. När du är nöjd med positioneringen av miljöföreteelsen trycker du Klar med positionering, följt av Till basfakta Basfakta för miljöföreteelser När du har gjort klart positioneringen av ditt objekt och klickat på Till basfakta visas ett formulär för inmatning av uppgifter för den miljöföreteelse du valt.

26 MANUAL 26 (29) Figur 9. Översikt av formulär för inmatning av basfakta för ett objekt. I detta fall en vattenfaunapassage. Basfakta för olika miljöföreteelser fylls i enligt de defintioner som anges för respektive miljöföreteelse. Vissa uppgifter är obligatoriska. En del fält fylls i med rullmenyer, andra är öppna för fritext. Du har möjlighet att ändra positioneringen när du jobbar med basfakta. När du är klar med basfakta och trycker på spara visas information om objektet enligt den beskrivning du hittar under avsnitt 8 i den här manualen. 12 Analysera i Miljöwebb Landskap

27 MANUAL 27 (29) Figur 10. Översikt över sökformuläret för att analysera objekt i Miljöwebb Landskap. Med fliken Analysera får du ett specifikt verktyg för att söka fram objekt utifrån åtgärdsbehov samt filtrera dessa efter prioritet och föreslaget åtgärdsår. Själva sökformuläret under fliken Analysera är till allra största del lik formuläret under fliken Sök. Se manual för denna i avsnitt 7.2. I Analysera jobbar du med en miljöföreteelse i taget. För Grod- och kräldjurspassager, utterpassager samt vattenfaunapassager väljer du under Åtgärdsbehov om sökningen ska omfatta åtgärdsbehov på befintlig anläggning och/eller enligt bristanalyser. Förstnämnda avser identifierade åtgärdsbehov där det redan utförts åtgärder för respektive djurgrupp. Sistnämnda är passager som betecknas som ej åtgärdade enligt bristanalyser.

28 MANUAL 28 (29) Sökresultatet visas med en funktion att ytterligare filtrera din sökning efter prioritet och föreslaget åtgärdsår. Kartvyn som visar sökresultaten har dessutom färg och nummerkodade symboler för objekten, beroende på objektets prioritet. Sökresultaten visas därefter i tabellform, med sorterbara kolumner. Klicka på kolumnrubriken för att sortera en kolumn stigande eller fallande. Tabellen är sorterad efter ID från start, så du kan lätt komma tillbaka till den ursprungliga sorteringen genom att klicka på ID. Om du vill zooma i kartan till enskilda objekt i sökresultatet klickar du på förstoringsglaset till höger om objektsbeskrivningen. Där finns även en knapp som öppnar upp ett nytt fönster i webbläsaren med basfakta om objektet samt loggboksposter. Se avsnitt 8 och 9 för mer information om dessa. 13 Frågor och svar om Miljöwebb Landskap Här samlas tips för felsökningar, i form av några vanliga frågor och svar om Miljöwebb Landskap. Avsnittet kommer att utvecklas efterhand som Miljöwebb Landskap börjar användas och de vanligaste frågorna kring olika användarfall framträder Jag söker företeelser i Kartvyn, men hittar inga. Svar: För att se företeelser i Kartvyn måste du tända respektive företeelse genom att kryssa för i Lager. Svar: Du kanske tittar på ett kartutsnitt där inga företeelser finns lagrade. Prova att zooma ut Jag försöka markera en företeelse i Kartvyn, men ingen information visas om den. Svar: Företeelsen måste vara vald i kartverktyget Lager.

29 MANUAL 29 (29) 13.3 De Lager jag har valt försvinner inte när jag använder knappen Rensa Urval. Svar: Knappen Rensa Urval används bara för att rensa sökningar som gjorts med Sökfiltret 14 Hjälpmedel och referenser 15 Ändringslogg Fastställd version Dokumentdatum Ändring Namn

Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner

Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner Webbfönstret När du klickar på kartlänken öppnas Båstadkartan i eget fönster eller egen flik, beroende på inställningen i din webbläsare. Bilden nedan

Läs mer

Manual fö r webbkartörnas grundla ggande funktiöner

Manual fö r webbkartörnas grundla ggande funktiöner Manual fö r webbkartörnas grundla ggande funktiöner Webbfönster När du klickar på en kartlänk öppnas kartan i ett nytt fönster eller en ny flik, beroende på inställningen i din webbläsare. Bilden nedan

Läs mer

Manual Trafikdatasystem Grävtillstånd, sökande

Manual Trafikdatasystem Grävtillstånd, sökande Innehållsförteckning Starta systemet...1 Startsidan...2 Hantera ärende...3 Skapa ärende...4 Trafikanordningsplan...5 Redigera ärende...6 Hantera karta...7 Manual Trafikdatasystem Grävtillstånd, sökande

Läs mer

Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner

Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner Webbfönstret När du klickar på kartlänken öppnas Båstadkartan i eget fönster eller egen flik, beroende på inställningen i din webbläsare. Bilden nedan

Läs mer

Nedan visas en översikt av verktygen där de olika funktionerna är numrerade. En beskrivning av funktionerna följer.

Nedan visas en översikt av verktygen där de olika funktionerna är numrerade. En beskrivning av funktionerna följer. Välkommen till hjälpen för vårt nya webbgis Vattenkartan m.fl webbgis som finns tillgängliga i VISS är verktyg för att titta på kartor, söka information och skriva ut en kartbild. Webbgisen är byggda med

Läs mer

Zooma in (1) Zooma ut (2) Standardutbredning (3)

Zooma in (1) Zooma ut (2) Standardutbredning (3) Välkommen till Hjälpen för Länsstyrelsens nya webbgis Länsstyrelsens webbgis är ett verktyg för att titta på kartor och söka information. För att använda verktyget behövs ingen programinstallation på din

Läs mer

LIPAS - INSTRUKTIONER

LIPAS - INSTRUKTIONER LIPAS - INSTRUKTIONER INNEHÅLL 1 ANVÄNDARNAMN OCH INLOGGNING... 1 1.1 Användarnamn... 1 1.2 Inloggning och val av språk... 1 2 SÖKVERKTYG... 2 2.1 Snabbsökning... 2 2.2 Sökning med hjälp av kartnivåer...

Läs mer

1. Enkel sökning Globalsökning Avancerad sökning Historik Söka via klassificeringsstruktur 14

1. Enkel sökning Globalsökning Avancerad sökning Historik Söka via klassificeringsstruktur 14 Ledningskansliet, Juridik och dokumentation Patrik Spånning Westerlund MANUAL 2017-11-16 SLU ID: SLU.ua.2017.2.1.1.IA-9 Manual Sökningar i Public 360 Manual Sökningar i Public 360 Dokumentägare: LK/Dokumentationsenheten/

Läs mer

användarhandledning skogsägarplan webb

användarhandledning skogsägarplan webb 2 1. Översikt Verktygsknappar Här väljer du vilken plan du vill se och du kan även välja om du vill se data från ett skifte. Här väljer du vilka kartlager som skall synas på kartan. För att synas måste

Läs mer

OptiWay GIS Vind. Manual - Version OptiWay

OptiWay GIS Vind. Manual - Version OptiWay OptiWay GIS Vind - Version 3.7.1 OptiWay Innehållsförteckning Ämne Sida Inledning sida. 3 Översikt sida. 3 Startsida sida. 4 Öppna sida. 4 Återställ sida. 5 Import sida. 5 Import av Projekt, Verk, Vindmätare

Läs mer

Inledning 2. Övre verktygsfältet 2 Sökfält 2 Sökresultat 2 Avancerad sökning 3 Projekt 5 Ditt konto 5

Inledning 2. Övre verktygsfältet 2 Sökfält 2 Sökresultat 2 Avancerad sökning 3 Projekt 5 Ditt konto 5 Innehållsförteckning Inledning 2 Övre verktygsfältet 2 Sökfält 2 Sökresultat 2 Avancerad sökning 3 Projekt 5 Ditt konto 5 Nedre verktygsfält 6 Zoomnivå 6 Översiktskarta 6 Legender 7 Fullskärmsläge 7 Guide

Läs mer

Handledning för att använda Skogsägarplan Webb

Handledning för att använda Skogsägarplan Webb Handledning för att använda Skogsägarplan Webb Planen på webben kommer från början att vara ett tittskåp men kommer att utvecklas så att du som medlem skall kunna göra ekonomiska beräkningar och jämföra

Läs mer

Gudie för OptiWay GIS Online

Gudie för OptiWay GIS Online Gudie för OptiWay GIS Online Linnéa Åberg OPTIWAY AB Spannmålsgatan 7, Kristianstad INNEHÅLL Inledning... 2 Övre verktygsfält... 2 Sökfält... 2 Sökresultat... 2 Avancerad sökning... 3 Projekt... 6 Ditt

Läs mer

2015-06-22. Manual för kartan Fysisk planering

2015-06-22. Manual för kartan Fysisk planering 2015-06-22 Manual för kartan Fysisk planering 1 KOMMUNENS KARTOR PÅ NÄTET... 3 2 STARTA... 3 3 KARTAN... 4 4 LAGER... 5 5 FLYGFOTO... 5 6 VISA OMRÅDE... 5 7 SÖK ADRESS... 6 8 SÖK DETALJPLAN... 7 9 INFORMATION...

Läs mer

Manual till webbkartornas grundläggande funktioner

Manual till webbkartornas grundläggande funktioner 2016-12-07 Manual till webbkartornas grundläggande funktioner Gränssnittet i våra kartor är anpassat till datorer och mobila enheter. Där det är aktuellt beskrivs funktionaliteten i denna manual både till

Läs mer

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19)

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Handbok i OEW 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Använd det användarnamn och lösenord som du fått. Fungerar det inte hör av dig till Mari-Anne

Läs mer

Användarhandbok för administratörer av tjänsten för Mobil och surfplatta

Användarhandbok för administratörer av tjänsten för Mobil och surfplatta Användarhandbok för administratörer av tjänsten för Mobil och surfplatta Ideon Science Park Scheelevägen 17 223 70 Lund, Sweden Innehåll Inledning... 3 Om Handboken... 3 Målgrupp... 3 Översikt av Applikationen...

Läs mer

Lokal administration kommun Cosmic

Lokal administration kommun Cosmic Dok-nr 28643 Författare Version Carina Lundahl, systemförvaltare, Systemförvaltning A 3 Godkänd av Giltigt fr o m Carina Engerström, förvaltningsledare, Verksamhetsutveckling vård och hälsa 2019-06-03

Läs mer

Aktivitetsstöd Behörighet - Ledare

Aktivitetsstöd Behörighet - Ledare Aktivitetsstöd Behörighet - Ledare 1 Innehållsförteckning 1 Ledare... 3 1.1 Användare - Webbadress till Aktivitetsstöd... 3 1.2 Användare - Inloggning och glömt lösenord... 3 1.3 Användare - Låst lösenord...

Läs mer

Aktivitetsstöd Importfunktion

Aktivitetsstöd Importfunktion Utbildningsmaterial Aktivitetsstöd Importfunktion Sidan 1 (20) Datum: 2011-10-05 Version 1.2 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Importera en fil med medlemmar i Aktivitetsstöd... 4 3. Lägga till

Läs mer

Hantera dokument i arkivet

Hantera dokument i arkivet Hantera dokument i arkivet 2 Innehållsförteckning 1. SÖK EFTER DOKUMENT... 4 2. ÖPPNA ETT DOKUMENT... 5 3. BLÄDDRA MELLAN DOKUMENT... 6 4. STÄNG ETT ÖPPNAT DOKUMENT... 6 5. SPARA EN SÖKNING... 7 6. VÄLJ

Läs mer

Hitta ditt vatten. - en handledning. Vatteninformationssystem Sverige. VISS - VattenInformationsSystem Sverige

Hitta ditt vatten. - en handledning. Vatteninformationssystem Sverige. VISS - VattenInformationsSystem Sverige Hitta ditt vatten - en handledning VISS - VattenInformationsSystem Sverige Vatteninformationssystem Sverige Produktion: Tryckt på: Upplaga: Foto: VISS Center, Länsstyrelsen i Jönköpings län Länsstyrelsen,

Läs mer

Detta är en kort Manual för Vecturas portal för presentation av inventeringar. Adressen till portalen är: http://portal.vecturaxplorer.

Detta är en kort Manual för Vecturas portal för presentation av inventeringar. Adressen till portalen är: http://portal.vecturaxplorer. Manual Vectura Xplorer Portalen Senast ändrad 2012-07-02 Detta är en kort Manual för Vecturas portal för presentation av inventeringar. Adressen till portalen är: http:// För att komma in krävs användarnamn

Läs mer

2010-01-08 Manual för Webbkartan

2010-01-08 Manual för Webbkartan 2010-01-08 Manual för Webbkartan Hitta länken till webbkartan... 2 Starta en karttjänst och genomgång av verktygens funktioner... 3 Lagerhantering, teckenförklaring och sökfunktioner... 5 Fliken Lager...

Läs mer

Handledning NVDB på webb för externa användare

Handledning NVDB på webb för externa användare HANDLEDNING 1 (17) Skapat av (Förnamn Efternamn, org) DokumentID Ekberg Örjan, UHväda Fastställt av Dokumentdatum Version 2018-11-23 1.6 Dokumenttitel Handledning NVDB på webb för externa användare Handledning

Läs mer

Juni 2012. Manual. Mina anläggningar

Juni 2012. Manual. Mina anläggningar Juni 2012 Manual Mina anläggningar Ägare Leif Jougda Ansvariga personer Per Sandström Bengt Näsholm Leif Jougda Åke Sjöström Stefan Sandström Förslag och synpunkter skickas till Leif Jougda leif.jougda@skogsstyrelsen.se

Läs mer

Lisa kortmanual. Version 8.12 2013-05-08. Miljödata AB Ronnebygatan 46 Tel. 0455-33 35 30 371 87 Karlskrona Org. nr 556324-4036 www.miljodata.

Lisa kortmanual. Version 8.12 2013-05-08. Miljödata AB Ronnebygatan 46 Tel. 0455-33 35 30 371 87 Karlskrona Org. nr 556324-4036 www.miljodata. Lisa kortmanual Version 8.12 2013-05-08 Miljödata AB Ronnebygatan 46 Tel. 0455-33 35 30 371 87 Karlskrona Org. nr 556324-4036 www.miljodata.se Systematisk uppföljning av arbetsmiljön Lisa är en förkortning

Läs mer

Manual för att skicka mejl via medlemsregistret på webben

Manual för att skicka mejl via medlemsregistret på webben Manual för att skicka mejl via medlemsregistret på webben Du loggar in på Mina Sidor via förbundets hemsida med ditt medlemsnummer och postnummer. Sedan klickar du på Regional Medlemsservice. Sedan väljer

Läs mer

Manual till webbkartornas grundläggande funktioner

Manual till webbkartornas grundläggande funktioner Manual till webbkartornas grundläggande funktioner Webbfönstret När du klickar en kartlänk öppnas kartan i eget fönster eller egen flik, beroende på inställningen i din webbläsare. Bilden nedan visar startvyn

Läs mer

Syfte Denna lathund har tagits fram för att underlätta arbetet med anpassning av listan i Arbetsorderbevakning.

Syfte Denna lathund har tagits fram för att underlätta arbetet med anpassning av listan i Arbetsorderbevakning. RUTINBESKRIVNING MAXIMO 1 (6) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Version Kerstin Abrahamsson MX023-LH 1 Roll Dokumentdatum Dokumentstatus Entreprenör 2015-03-23 Gällande Dokumenttitel Spara

Läs mer

Sekreterare och Plussekreterare Version SP2 via PMO

Sekreterare och Plussekreterare Version SP2 via PMO Sekreterare och Plussekreterare Version 3.7.3 SP2 via PMO Starta MedSpeech 1. Från Mitt arbete i PMO klicka på Innehåll Länkar och Diktat - Lista 2. MedSpeech startar och du får upp en lista över diktaten.

Läs mer

Anordnarwebben. Manual

Anordnarwebben. Manual Anordnarwebben Manual sida 1/34 Innehållsförteckning 1 Beskrivning...3 2 Överblick...3 3 E-tjänsten...3 3.1 Information...4 3.2 Beläggning...5 3.3 Kö...6 3.4 Placeringar...8 3.5 Ersättningar... 11 3.6

Läs mer

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Ledare. Datum: Version 2. Sidan 1 (17)

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Ledare. Datum: Version 2. Sidan 1 (17) Aktivitetsstöd Behörigheten Ledare Datum: 2015-09-22 Version 2 Sidan 1 (17) Innehållsförteckning 1. Ledare... 3 1.1 Användare - Webbadress till Aktivitetsstöd... 3 1.2 Användare - Inloggning och glömt

Läs mer

Login...1 Utskick av ett nytt meddelande...2 Nytt utskick Skicka med kartval... 3

Login...1 Utskick av ett nytt meddelande...2 Nytt utskick Skicka med kartval... 3 MANUAL SMS-DIREKT Innehållsförteckning Login...1 Utskick av ett nytt meddelande...2 Nytt utskick Skicka med kartval... 3 Kartfunktioner... 3 Markera område... 5 Redigera... 7 Nytt utskick Skicka genom

Läs mer

Hitta ditt vatten - en handledning

Hitta ditt vatten - en handledning Hitta ditt vatten - en handledning a VISS - VattenInformationsSystem Sverige Produktion: Tryckt på: Upplaga: Foto: VISS Center, Länsstyrelsen i Jönköpings län Länsstyrelsen, Jönköping 2010 300 ex Camilla

Läs mer

Manual för bemanning i operationsprogrammet

Manual för bemanning i operationsprogrammet [Publiceringsdatum] Manual för bemanning i operationsprogrammet 2018-12-03 Manualen beskriver hur du lägger in och planerar personal på bemanningsfliken i operationsprogrammet Öppna fliken Bemanning i

Läs mer

Sekreterare och Plussekreterare Version via Melior

Sekreterare och Plussekreterare Version via Melior Sekreterare och Plussekreterare Version 3.7.3 via Melior Logga in i Melior. Öppna MedSpeech via Externa program i menyraden, välj Utskrift diktatlista, v.g. se nedan. MedSpeech startar och du får upp en

Läs mer

Installatörswebben. Luleå Energi Elnät AB INSTRUKTION. Istallatörswebben Revision datum Jan Rosén Sign

Installatörswebben. Luleå Energi Elnät AB INSTRUKTION. Istallatörswebben Revision datum Jan Rosén Sign INSTRUKTION Namn Datum Istallatörswebben 2017-05-11 Författare Luleå Energi Elnät AB Godkänd av Revision datum Jan Rosén Sign 2017-05-11 1.0 Version Installatörswebben LULEÅ ENERGI AB, Energigränden 1,

Läs mer

Lathund för rapporter och statistik i Synergi

Lathund för rapporter och statistik i Synergi Lathund för rapporter och statistik i Synergi Sid1 (28) Inledning 3 Fliken sökning 4 Fliken Avancerad sökning 5 Fliken Rapportutformning 9 Tips på Sökningar och presentationer 11 Kort Ärenderapport 11

Läs mer

Hitta ditt vatten. - en handledning. Vatteninformationssystem Sverige. VISS - VattenInformationsSystem Sverige

Hitta ditt vatten. - en handledning. Vatteninformationssystem Sverige. VISS - VattenInformationsSystem Sverige Hitta ditt vatten - en handledning VISS - VattenInformationsSystem Sverige Vatteninformationssystem Sverige Produktion: VISS Center, Länsstyrelsen i Jönköpings län Tryckt på: Länsstyrelsen, Jönköping 2011

Läs mer

Manual - Symfoni - Kommunanvändare

Manual - Symfoni - Kommunanvändare Sidan 1 av 32 1. Symfoni för kommunanställda........................................................................... 2 1.1 Boendeenheter..................................................................................

Läs mer

Handledning för NVDB på webb

Handledning för NVDB på webb HANDLEDNING 1 (23) Skapat av (Förnamn Efternamn, org) DokumentID Ekberg Örjan, UHnvv Fastställt av Dokumentdatum Version 2014-06-10 1.0 Dokumenttitel Handledning för NVDB på webb Handledningen går även

Läs mer

5HVLVWHQVWDEHOO 'DWD3DUWQHU. Er partner inom data

5HVLVWHQVWDEHOO 'DWD3DUWQHU. Er partner inom data 5HVLVWHQVWDEHOO Tack för att du valde programmet 5HVLVWHQVWDEHOO! Vi hoppas att programmet ska vara till stor hjälp i ditt arbete. Har du synpunkter på programmet är du mycket välkommen att höra av dig

Läs mer

Manual GISportalen (MapGuide) På Internet

Manual GISportalen (MapGuide) På Internet Manual GISportalen (MapGuide) På Internet Manual Internet 2006 Du måste ha installerat ett program (plugin) Det hittar du här: Spara filen, stäng kartan och installera programmet genom att dubbelklicka

Läs mer

Handledning för kartan i BaTMan

Handledning för kartan i BaTMan 2017-03-31 BaTMan Handledning för kartan i BaTMan batman.trafikverket.local (internt TRV) batman.trafikverket.se (externt) Handledning för kartan i BaTMan I dokumentet beskrivs detaljerat kartfunktionen

Läs mer

Manual till webbkartornas grundläggande funktioner

Manual till webbkartornas grundläggande funktioner 2018-06-07 Manual till webbkartornas grundläggande funktioner Gränssnittet i våra kartor är anpassat till datorer och mobila enheter. Där det är aktuellt beskrivs funktionaliteten i denna manual både till

Läs mer

InfoVisaren s grundfunktionalitet

InfoVisaren s grundfunktionalitet InfoVisaren s grundfunktionalitet Snabbt komma igång Zooma in (förstora) Klicka på - placera muspekaren på kartan, enkelklicka och kartan förstoras. Zooma ut (visa ett större område) Klicka på - placera

Läs mer

Hjälp vid användning av Geodataportalens Avancerade sökning

Hjälp vid användning av Geodataportalens Avancerade sökning 1(12) Datum: 2014-05-26 Diarienr: Hjälp vid användning av s Avancerade sökning Organisation Postadress Besöksadress Telefon E-post Internet Lantmäteriet 801 82 Gävle Lantmäterigatan 2 0771-63 63 63 geodatasekretariatet@lm.se

Läs mer

ODD FELLOW ORDEN. Manual. Sidverktyget. oddfellow.se. version

ODD FELLOW ORDEN. Manual. Sidverktyget. oddfellow.se. version ODD FELLOW ORDEN Manual Sidverktyget oddfellow.se version 1210012 Kort om intranätet odd fellow ordens webplats består av två delar; En publik del vars målgrupp är besökare som inte är medlemmar i orden

Läs mer

Lathund till VFU-portalen

Lathund till VFU-portalen Lathund till VFU-portalen VFU-samordnare Senast uppdaterad: 2013-01-14 Innehåll 1. Startsidan... 3 2. Översikt över arbetsplatser på ett område... 5 3. Redigera information för en arbetsplats... 6 4. Lägg

Läs mer

Verktygsfält. Hantering av webbkarta Grundinstruktion. Sida 1 av 6. De olika verktygen och delarna förklaras i detalj längre ner i dokumentet.

Verktygsfält. Hantering av webbkarta Grundinstruktion. Sida 1 av 6. De olika verktygen och delarna förklaras i detalj längre ner i dokumentet. De olika verktygen och delarna förklaras i detalj längre ner i dokumentet. Flytta i sidled Zooma in Zooma ut Panorera Hela utbredningen Tillbaka Framåt Förstoring av kartdel Kartskikt Förstora/ förminska

Läs mer

Hjälp för Samlingskartans beställningswebb Innehållsförteckning

Hjälp för Samlingskartans beställningswebb Innehållsförteckning Hjälp för Samlingskartans beställningswebb Innehållsförteckning 1. Kort om hur du använder Samlingskartan... 2 2. Skapa konto och logga in i Samlingskartan... 3 3. Skapa en ny beställning... 7 4. Söka

Läs mer

GRUNDKURS WEBBKARTOR G E O S E C M A F O R A R C G I S 1 0. 2. Version 2 2014 Maria Syrén

GRUNDKURS WEBBKARTOR G E O S E C M A F O R A R C G I S 1 0. 2. Version 2 2014 Maria Syrén GRUNDKURS WEBBKARTOR G E O S E C M A F O R A R C G I S 1 0. 2 1 Version 2 2014 Maria Syrén Innehåll Bakgrund Användargränssnitt Grundfunktioner: Zooma, panorera Fastighetssök Identifiera Innehållsförteckning

Läs mer

Kom igång med Riksbyggen Kundwebb

Kom igång med Riksbyggen Kundwebb Kom igång med Riksbyggen Kundwebb På din nya kundwebb får du tillgång till information, hjälp och uppgifter kopplat till ditt boende samt en rad olika verktyg som underlättar i kommunikationen med Riksbyggen.

Läs mer

EOS-Guide: Verksamhetsrapportering

EOS-Guide: Verksamhetsrapportering 1 EOS-Guide: Verksamhetsrapportering Innehåll Allmänt... 1 Uppgiften... 1 Avsnitt i rapporten... 2 Egna tillägg i rapporten... 3 Inställningar och sökmöjligheter... 4 Utskrift av verksamhetsrapporten...

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET. Handbok 2. Funktionaliteter moveon 4

STOCKHOLMS UNIVERSITET. Handbok 2. Funktionaliteter moveon 4 STOCKHOLMS UNIVERSITET Handbok 2 Funktionaliteter moveon 4 Göteborgs Universitet 2013-11-04: Denna manual visar hur man söker i tabeller och sorterar i kolumner och andra bra tips för att förenkla användandet

Läs mer

Hjälp vid användning av Geodataportalens Sök och utvärderings vy

Hjälp vid användning av Geodataportalens Sök och utvärderings vy 1(14) Hjälp vid användning av Geodataportalens Sök och 2(14) Geodataportalen Denna skärmbild är det första du möts av när du går in i Geodataportalen: : Skärmbilden är indelad i tre olika paneler: Sökpanel

Läs mer

Kartan i BaTMan batman.trafikverket.local (internt TRV) batman.trafikverket.se (externt)

Kartan i BaTMan batman.trafikverket.local (internt TRV) batman.trafikverket.se (externt) 2015-12-10 BaTMan Kartan i BaTMan batman.trafikverket.local (internt TRV) batman.trafikverket.se (externt) Kartan i BaTMan Innehållsförteckning BaTMan-kartan 1 - Förberedelser Mina inställningar... 3 1,1

Läs mer

Minimanual för Baltzaranvändare, ABF

Minimanual för Baltzaranvändare, ABF Minimanual för Baltzaranvändare, ABF Inloggning i Baltzar Öppna Baltzar via Internet Explorer i Citrix Klicka på ikonen för Internet Explorer i Citrix Via Startsidan väljer du Baltzar 5 Du hamnar nu i

Läs mer

Delegeringsmodulen. Innehåll. Dok nr OSF/AU-18:024

Delegeringsmodulen. Innehåll. Dok nr OSF/AU-18:024 Dok nr OSF/AU-18:024 Delegeringsmodulen Innehåll 1 Logga in Delegeringsmodulen... 2 2 Ikoner i verktygsraden... 2 2.1 Mitt skrivbord... 2 2.2 Sök efter personal som redan har en delegering... 3 2.3 Sök

Läs mer

Sa ha r anva nder du VASS

Sa ha r anva nder du VASS Sa ha r anva nder du VASS Innehåll 1 Logga in... 2 2 Funktioner i menyrad... 3 3 Indata Mata in uppgifter... 4 3.1 Besvara undersökningen... 4 3.2 Jämföra med fjolårets undersökning... 5 3.3 Eget urval...

Läs mer

Kom igång med ibinder Avtalsregistret

Kom igång med ibinder Avtalsregistret Kom igång med ibinder Avtalsregistret Kom igång med avtal Grunderna i ibinder.com Denna manual beskriver hur avtal hanteras i ibinder.com och är ett komplement till den separata manualen Kom igång med

Läs mer

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1.

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1. 2015 05 17 Arbetslöshetskassornas samorganisation SO Version 1.0 ARBETSGIVARINTYG för Sveriges alla arbetsgivare Användarbeskrivning arbetsgivarintyg.nu Med tjänsten arbetsgivarintyg.nu kan du som arbetsgivare

Läs mer

Lathund till VFU-portalen

Lathund till VFU-portalen Lathund till VFU-portalen VFU-samordnare Senast uppdaterad: 2018-05-14 Innehåll Innehåll... 2 Startsidan... 3 Översikt över arbetsplatser på ett område... 5 Redigera information för en arbetsplats... 6

Läs mer

PM Banläggning i OCAD 12 CS

PM Banläggning i OCAD 12 CS PM Banläggning i OCAD 12 CS 2017-02-23 // Jakob Emander 1 Arbeta i Ocad OCAD är det mest spridda programmet för att framställa orienteringskartor och lägga banor och finns i olika versioner. Denna manual

Läs mer

Lathund till VFU-portalen

Lathund till VFU-portalen Lathund till VFU-portalen VFU-koordinator Senast uppdaterad: 2012-01-12 Innehåll 1. Startsidan... 3 2. Översikt över arbetsplatser på ett område... 5 3. Redigera information för en arbetsplats... 6 4.

Läs mer

Användarinstruktioner - skadeanmälan SPVA

Användarinstruktioner - skadeanmälan SPVA Användarinstruktioner - skadeanmälan SPVA Min sida (Startsida): Hjälp; Här finns användarinstruktionerna. På Min sida (startsidan) kan du söka bland dina ärenden på flera olika sätt, använd Sök/filterfunktionerna.

Läs mer

Skapa innehåll. Logga in och administrera hemsidan. Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin. Byta lösenord

Skapa innehåll. Logga in och administrera hemsidan. Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin. Byta lösenord Sidan 1 av 9 Logga in och administrera hemsidan Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin Byta lösenord 2. Klicka på Profil 3. Längst nere hittar du två fält: Nytt lösenord och Bekräfta nytt lösenord. Fyll

Läs mer

Rovbase. Manual till GPS-dialogen. Version 1.4

Rovbase. Manual till GPS-dialogen. Version 1.4 Rovbase Manual till GPS-dialogen Version 1.4 Förord På uppdrag av Naturvårdsverket erbjuder Viltskadecenter support för de svenska användarna av databasen Rovbase. Det här är en manual som beskriver hur

Läs mer

Manual för Min enhet

Manual för Min enhet Carin Rosenqvist Sida: 1 (7) Manual för Min enhet Carin Rosenqvist Sida: 2 (7) Innehåll 1 Basfakta... 2 2 Min enhet... 2 3 Mina låneenheter... 5 4 Excelfil och sökningar... 6 5 Att skapa ett serviceärende...

Läs mer

Lathund för fakturaspecifikation med rapportverktyget BusinessObjects, version 4.0. Version 1.0, 2013-06-14

Lathund för fakturaspecifikation med rapportverktyget BusinessObjects, version 4.0. Version 1.0, 2013-06-14 Lathund för fakturaspecifikation med rapportverktyget BusinessObjects, version 4.0 Version 1.0, 2013-06-14 Utgivare: Trafikverket Kontakt: fakturering.jarnvag@trafikverket.se Distributör: Trafikverket,

Läs mer

10. Sök. ekontrakt. Du hittar sökfunktionerna via valet Sök i navigationslisten.

10. Sök. ekontrakt. Du hittar sökfunktionerna via valet Sök i navigationslisten. ekontrakt 10. Sök Hur söker jag i ekontrakt?... 1 Fältsökning... 2 Mina kontrakt... 3 Avancerad sök... 3 Hur ställer jag in min sökning?... 4 Sortera sökresultatet... 5 Spara dina sökinställningar... 5

Läs mer

2. Dels går det att klicka sig fram via appsamlingen (2a) (som liknar en rutig kvadrat). Klicka på E-post (2b). 2b.

2. Dels går det att klicka sig fram via appsamlingen (2a) (som liknar en rutig kvadrat). Klicka på E-post (2b). 2b. Google E-post I Google Apps for Education (GAFE) ingår motsvarande Googles G-mail som e-postprogram. Eftersom det är skolan som administrerar våra GAFE-konton samt att vi behåller vår gamla domän zonline.se

Läs mer

Revu Handledning: Markeringslista

Revu Handledning: Markeringslista Revu Handledning: Markeringslista Markeringslistan är en specialanpassad flik med horisontell layout som ger dig kraftfulla funktioner för att hantera, komma åt, granska och summera markeringar i en PDF-fil.

Läs mer

Stationsregistret - användarhandledning

Stationsregistret - användarhandledning -14 28 Stationsregistret - användarhandledning Stationsregistret kan nås dels via en webbapplikation och dels via ett API. Här ges en beskrivning av såväl webbapplikation som API. Webbapplikation Webbapplikationen

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL FÖR KURRE

ANVÄNDARMANUAL FÖR KURRE Uppdaterad.0.0 Sida / ANVÄNDARMANUAL FÖR KURRE KURRE är Svenska studiecentralens webbtjänst där du enkelt och snabbt kan göra kursanmälan och -redovisning elektroniskt. Uppdaterad.0.0 Svenska studiecentralen

Läs mer

Manual för publicering och administration av gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet, uppdaterad 2009-09-28

Manual för publicering och administration av gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet, uppdaterad 2009-09-28 1 (12) Manual för publicering och administration av gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet, uppdaterad 2009-09-28 Denna manual innehåller instruktioner för gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet.

Läs mer

Manual Betongindustris kundportal

Manual Betongindustris kundportal Manual Betongindustris kundportal Betongindustri har utvecklat en portal där du som kund, åkare eller chaufför kan hitta de följesedlar som är relaterade till dig. Du hittar portalen på följande adress:

Läs mer

Så här använder du VASS

Så här använder du VASS Så här använder du VASS Obs! Denna manual är framtagen med bilder från testserver, vilket gör att vissa delar kan se något annorlunda ut! Logga in på http://www.vass statistik.se/ så kommer du till följande

Läs mer

IMS-manual för Netpub

IMS-manual för Netpub IMS-manual för Netpub * IMS = image management system = på klar och (nästan) redig svenska bildhanteringssystem för Svenska Yles webbpubliceringsverktyg Netpub Innehåll: Sidan: 1. För vem är manualen?

Läs mer

Manual - rekryterare

Manual - rekryterare Manual - rekryterare Version 1.0 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Skapa annons & Hantera kandidater/cv:n... 2 Ditt skrivbord - förstasidan... 2 Snabbsökning av CV eller rekrytering... 3 Skapa

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Manual E-butiken Innehåll:

Manual E-butiken Innehåll: Manual E-butiken Innehåll: Allmänt... 2 Logga in... 2 Översikt... 2 Kategorisera produkter... 3 Lägg till en produkt... 4 Lägg till produktbilder... 5 Ändra en produkt... 5 Skapa menysidor... 6 Ladda upp

Läs mer

I dokumentet beskrivs hur man i medlemsregistret (MiRiaM) utför en så kallad avancerad sökning.

I dokumentet beskrivs hur man i medlemsregistret (MiRiaM) utför en så kallad avancerad sökning. Avancerad sökning Innehåll Avancerad sökning...1 1. Avancerad sökning...1 1.1 Allmänt...1 1.2 Begreppsförklaringar... 2 1.2.1 Posttyp... 2 1.2.2 Kolumn... 2 1.2.3 Lista... 2 1.2.4 Rad... 3 1.2.5 Vy...

Läs mer

Testa gratis i 15 dagar

Testa gratis i 15 dagar Testa gratis i 15 dagar Innehåll 1. Kom igång 3 1.1 Logga in 3 1.2 Registrera ny användare 3 1.3 Verifikation 3 1.4 Börja använda IQ Pager 3 1.6 Logga ut 3 1.7 Glömt lösenord 4 2. Skapa 5 2.1 Skapa Pager

Läs mer

Användarmanual för Artportalen.se

Användarmanual för Artportalen.se Användarmanual för Artportalen.se Alla Sveriges arter på Internet Artportalen är en databas på Internet som är till för alla och innehåller observationer av djur, växter och svampar i Sverige. Från början

Läs mer

ROVBASE. Manual Gruppera i Rovbase. Version

ROVBASE. Manual Gruppera i Rovbase. Version ROVBASE Manual Gruppera i Rovbase Version 1.0 2013-01-31 Innehåll Förord 3 Kort om att sammanställa (gruppera) i Rovbase 4 Steg 1: Logga in 5 Steg 2: Gå igenom grundmaterialet 6 Steg 3: Starta registrering

Läs mer

Läsa dokument/information i advantum

Läsa dokument/information i advantum Läsa dokument/information i advantum Förhandsgranskning Välj vilken funktion du vill ha på fönstret genom att klicka på knappen i fönstrets övre högra hörn. Intryckt knapp = du granskar varje dokument

Läs mer

Användarmanual. Frågor och hjälp med webbapplikationen: Fredrik Beckman. Kartunderlaget: systemförvaltare : Anders Dahlgren Systemägare: Gunilla Öhrn

Användarmanual. Frågor och hjälp med webbapplikationen: Fredrik Beckman. Kartunderlaget: systemförvaltare : Anders Dahlgren Systemägare: Gunilla Öhrn Användarmanual Frågor och hjälp med webbapplikationen: Fredrik Beckman Kartunderlaget: systemförvaltare : Anders Dahlgren Systemägare: Gunilla Öhrn 1 Stockholmshems digitala kartor!! " #!! $ % & ' ( )

Läs mer

Tjänsten innehåller tre lager (se beskrivning på sidan 4). Förklaring av attributdata finns i separat dokument.

Tjänsten innehåller tre lager (se beskrivning på sidan 4). Förklaring av attributdata finns i separat dokument. 1 WFS-tjänst för Bebyggelseregistret Tjänsten innehåller tre lager (se beskrivning på sidan 4). Förklaring av attributdata finns i separat dokument. Tjänsten uppdateras varje helg. All textinformation

Läs mer

MARKNADSPLATSEN 2.0. Lathund för fakturagranskare. Sammanfattning Instruktioner om hur du granskar fakturor i Marknadsplatsen 2.0

MARKNADSPLATSEN 2.0. Lathund för fakturagranskare. Sammanfattning Instruktioner om hur du granskar fakturor i Marknadsplatsen 2.0 Lathund för fakturagranskare Sammanfattning Instruktioner om hur du granskar fakturor i Marknadsplatsen 2.0 Charlotte Dahlqvist charlotte.dahlqvist@vgregion.se Innehåll Introduktion... 2 Granskarens roll...

Läs mer

Användarhandbok. Trafikverkets Chemsoft 2015

Användarhandbok. Trafikverkets Chemsoft 2015 Användarhandbok Trafikverkets Chemsoft 2015 Innehållsförteckning 1. Inloggningsuppgifter... 3 1.1 Var hittar jag Chemsoft?... 3 1.2 Hur får jag inloggningsuppgifter?... 3 1.3 Hur byter jag lösenord?...

Läs mer

TMALL 0556 Miljöwebb Landskap - Faunapassage för stora däggdjur

TMALL 0556 Miljöwebb Landskap - Faunapassage för stora däggdjur TMALL 0556 Miljöwebb Landskap - Faunapassage för stora däggdjur Dokumentdatum 2018-10-04. Version 2.0 Instruktioner för inmatning av miljöföreteelse Faunapassage för stora däggdjur till Miljöwebb Landskap

Läs mer

På följande sidor återfinns en kort dokumentation som beskriver några användbara programfunktioner.

På följande sidor återfinns en kort dokumentation som beskriver några användbara programfunktioner. RengöringsSystemet V4 På följande sidor återfinns en kort dokumentation som beskriver några användbara programfunktioner. Översikt över innehåll i bifogad dokumentation: Visa / Visa ej flikar/knappar i

Läs mer

Version Datum AP-version Anvarig Holger Dettki, Martin Käck, Ulrika Sehlberg Samuelsson

Version Datum AP-version Anvarig Holger Dettki, Martin Käck, Ulrika Sehlberg Samuelsson Version Datum AP-version Anvarig 1.2 2018-03-22 1.0.6655.26450 Holger Dettki, Martin Käck, Ulrika Sehlberg Samuelsson 1.1 2017-05-05 1.0.6334.21540 Holger Dettki, Anna Maria Wremp 1.0 2016-06-10 Sonja

Läs mer

Sekreterare och Plussekreterare Version SP2 via Melior

Sekreterare och Plussekreterare Version SP2 via Melior Sekreterare och Plussekreterare Version 3.7.3 SP2 via Melior Logga in i Melior. Öppna MedSpeech via Externa program i menyraden, välj Utskrift diktatlista, v.g. se nedan. MedSpeech startar och du får upp

Läs mer

IdrottOnline Klubb manual medlemsregistret

IdrottOnline Klubb manual medlemsregistret IdrottOnline Klubb manual medlemsregistret IDROTTONLINE KLUBB MEDLEMSREGISTRET... 2 Så loggar du in... 2 Systemets uppbyggnad... 2 Medlemmar... 3 Vad är medlemsfliken?/medlemmar... 3 Lägg till ny medlem/medlemmar...

Läs mer

Greta. Manual för ansökan om TA-planer Information finns på Inloggningsadress Greta:

Greta. Manual för ansökan om TA-planer Information finns på   Inloggningsadress Greta: Greta Manual för ansökan om TA-planer 2019-04-16 Information finns på www.linkoping.se/apv Inloggningsadress Greta: https://greta.linkoping.se Vid frågor kontakta Cecilia Brage, cecilia.e.brage@linkoping.se

Läs mer

Handledning Besiktningsplan

Handledning Besiktningsplan 1 (19) Dokumentdatum Version 2019-06-11 1.0 Handledning Besiktningsplan Innehåll Syfte... 2 Omfattning... 2 Definitioner och förkortningar... 2 Ansvar... 3 Behörigheter... 3 Starta Besiktningsplan... 3

Läs mer

MANUAL INTERAKTIV KARTA ÖVERSIKTSPLAN 2035

MANUAL INTERAKTIV KARTA ÖVERSIKTSPLAN 2035 MANUAL INTERAKTIV KARTA ÖVERSIKTSPLAN 2035 2/16 Manual till webbkartornas Manual till den interaktiva kartans MANUAL grundläggande funktioner DEN INTERAKTIVA KARTANS GRUNDLÄGGANDE FUNKTIONER Webbfönstret

Läs mer