Tyréns landskap Stockholm. Referensprojekt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tyréns landskap Stockholm. Referensprojekt"

Transkript

1 Tyréns landskap Stockholm Referensprojekt

2

3 Vad gör du på jobbet? Ibland undrar man ju. Därför bestämde vi oss för att samla ett axplock av vad vi på Tyréns landskapsgrupp har jobbat med de senaste åren. Vissa projekt är byggda och andra ligger fortfarande på ritbordet. Exemplen spänner mellan stort och smått, från stora utredningar till små upprustningar. Projekten presenteras utan någon särskild inbördes ordning.

4 SUNDBYPARK ADRESS Ursviksvägen/Gesällvägen, Sundbyberg UPPDRAGSGIVARE Skanska Sverige AB TYRÉNS UPPDRAG Gestaltning av nytt kontorsområde från detaljplaneutredning till bygghandling. PROJEKTAVSLUT 2003 PROJEKTET Grundkonceptet för gestaltningen har varit att skapa en enkel och stilren anläggning som står i samklang med kontorsbyggnadernas uttryck. Generösa trappvägar, trapplöp med infälld vattentrappa och en enkel träspång över dammen är detaljer som bidrar till anläggningens karaktär. Utformningen präglas av omsorg beträffande detaljer, markbeläggning och växtval. Klassiska, hållbara material har använts där också färgsättning och belysning samverkar med kontorsbyggnadernas arkitektur. Trädrader skapar struktur inom området och sittplatser i anslutning till vackert blommande träd kompletterar den i övrigt relativt storskaliga utformningen. Den första utförda etappen består av en centralt placerad damm omgiven av trädrader, gradänger och sluttande gräsytor. I framtida etapper bearbetas torg och platser. Vid fortsatt utbyggnad planeras en central torgyta med strikt beläggningsmönster och enkla trädrader.

5

6

7

8 BYSIS TORG ADRESS Hornsgatan, Södermalm Stockholm UPPDRAGSGIVARE Gatu- och fastighetskontoret, Stockholm TYRÉNS UPPDRAG Utformning av nytt torg, från förslagsskiss till bygghandling. PROJEKTAVSLUT 2004 PROJEKTET En plats utan egen identitet och med oordnat innehåll skulle omvandlas till ett torg med stadsmässig karaktär. En plats där man gärna stannar upp eller stämmer möte. En viktig uppgift var att öka kontakten mellan Hornsgatans liv och intilliggande restauranger och kaféer. Den nya utformningen innefattar stora ytor för uteserveringar och ett generöst antal sittplatser, inramade av rader av körsbärsträd. Torgets golv är väl sammanhållet med mörkgrå granitband tvärs den plattbelagda ytan. Tre långsträckta perennplanteringar med låga granitmurar och ett band av brons skapar en diagonal riktning som leder besökaren in på torget. Bandet avslutas ovanför den breda trappan till Bysistäppan med en granitkub. Växtkompositionen är framtagen av Stockholm stad.

9

10 SJÖSTADSPORTEN ADRESS Hammarby allé, Hammarby sjöstad, Stockholm UPPDRAGSGIVARE Gatu- och fastighetskontoret, Stockholm TYRÉNS UPPDRAG Utformning av gatumark med cirkulationsplats, från detaljplaneutredning till bygghandling. PROJEKTAVSLUT 2002 PROJEKTET Platsen är en av huvudentréerna till Hammarby sjöstad och en nod i områdets gatusystem. Här ska biltrafik, tvärspårväg, gående och cyklister samsas. I platsen möts Hammarby allé och Lugnets allé. Tvärspårvägen går genom rondellen och delar den i två delar. Den ena halvan, där spåren går, är klädd med skiffersten med inslag av vit granit. Plattbeläggningen återkommer också på refuger och gångytor intill fasader, vilket ger ett sammanhållet golv. Den andra delen av rondellen är en upphöjd planteringsyta, klädd med lutande skifferflak. Ytan hålls samman av en mur i svart granit. Grupper av magnolia i skapar dynamik och kontraster.

11

12 SIBELIUSGÅNGEN ADRESS Akalla, Kista UPPDRAGSGIVARE Gatu- och fastighetskontoret, Stockholm TYRÉNS UPPDRAG Upprustning av gå-gata och torgytor, från programhandling till bygghandling. PROJEKTAVSLUT 2003 PROJEKTET Sibeliusgången sträcker sig genom hela Akalla och omfattar gångstråk, torgytor vid tunnelbaneentréer och platsbildningar utmed stråket. Omgestaltningen skulle ge stråket Sibeliusgången en stark identitet där stor vikt lades vid att öka användbarheten och trygghetskänslan i boendemiljön. Torg och platser gavs en egen karaktär där stor omsorg lades på detaljutformning och ljussättning. Här finns belysning på platsspecifika tegelpelare och klätterväxtstativ. Gångbrons räcken utformades med infälld belysning. För att öka trygghet och överblickbarhet togs vissa skärmtak bort. Enkla, moderna armaturer med bra ljuskälla valdes samt indirekt ljus med effektbelysning för platsbildningar.

13

14 GÅNGTUNNLAR KUNGENS KURVA ADRESS Kungens kurva, Huddinge UPPDRAGSGIVARE Huddinge kommun TYRÉNS UPPDRAG Gestaltning av gångoch cykeltunnel mellan Skärholmens centrum och Kungens Kurva. Från förslagsskiss till bygghandling. PROJEKTAVSLUT 2000 PROJEKTET Hur kan en gång- och cykeltunnel gestaltas så att den blir mer tilltalande och trygg att använda? För att lyckas var det viktigt att form och ljussättning samverkade. Genom att göra väggarna svagt lutande och ge taket välvda hörn fick tunneln rymd och luftighet. En jämn belysning som ger ljus åt väggar, tak och golv men inte bländar eftersträvades. Detta åstadkoms med en längsgående lysrörsarmatur bakom en skärm av rostfri plåt som riktar och avskärmar ljuset. Den längsgående skärmen skapar också en riktning, som förstärks ytterligare genom stödmuren som löper i tunnelns förlängning. Stödmuren tar upp tunnelväggens lutning och matrismönster.

15

16 SÖDERTÄLJE GÅGATA ADRESS Storgatan, Södertälje UPPDRAGSGIVARE Södertälje Samhällsbyggnadskontor TYRÉNS UPPDRAG Förslag till upprustning av gågata i centrala Södertälje, från förslagsskiss till programhandling. PROJEKTAVSLUT 2007 PROJEKTET Södertälje gågata ska bli en plats för alla, en del i en attraktiv och levande stadskärna. 1960tals-modernismen ska behållas och renodlas, men kompletteras med inslag av vår tid. Genom att koncentrera utomhusaktiviteter och möblering till en central zon skapas fria, generösa gångstråk längs butiksfasader. Detta ger också god visuell kontakt mellan gågatans platsbildningar. I möbleringszonen bereds yta för lekskulpturer, vattenkonst samt nya serveringsbyggnader med tillhörande uteserveringar. Nya platsbildningar ger utrymme för mer tillfälliga arrangemang. Gågatans golv utgörs av en vacker granitbeläggning. Den karaktärsskapande globarmaturen kompletteras med en allmänbelysning för att stärka trygghetskänslan längs gågatan. Planteringskärl med sommarblommor intill nya och befintliga träd bildar en blommande matta under trädens kronor utan att ge avkall på stadsmässigheten.

17

18 JÄRVASTADEN ADRESS Ulriksdal, Solna UPPDRAGSGIVARE Järvastaden AB TYRÉNS UPPDRAG Utformning av gatu- och parkmark i en ny stadsdel i Solna, från detaljplanearbete till bygghandling. PROJEKTAVSLUT 2006 PROJEKTET Tyréns har medverkat i första delen av utbyggnaden av Järvastaden. Projektets målsättning har varit att skapa en traditionell, stadsmässig bebyggelsestruktur med trädplanterade gator och hus med 5-7 våningar. Spår av den tidigare militära verksamheten syns, bland annat genom att vissa äldre hus har bevarats. En ny kvarterspark har byggts i södra delen av Järvastaden. Området hade redan från början en viss parkkaraktär med ett flertal stora träd och central gräsyta, vilket blev grunden för den nya parkens utformning. Den redan vackra platsen strukturerade upp med långsträckta häckar och grusade gångstråk, som avslutades i en bouleyta. I anslutning till detta finns småbarnslek, planteringar och sittplatser.

19

20 ULRIKSDAL ADRESS Ulriksdals golfbana, Solna UPPDRAGSGIVARE PEAB TYRÉNS UPPDRAG Förslag till utformning av gatu- och parkmark i ny stadsdel, från förslagsskiss till gestaltningsprogram. PROJEKTAVSLUT 2007 PROJEKTET På det gamla galoppfältet mellan Ulriksdals station och Överjärva gård planeras en ny stadsdel med en kärna av stadsradhus kringgärdade av flerbostadshus och kontor. Syftet var att skapa en intim stadskaraktär med smala, delvis trädplanterade bostadsgator, uppbrutna av flera torg och ett genomgående grönt stråk. Ett av torgen utformades enligt principen shared-spaces där bilar, gående och cyklister samutnyttjar torgytan. Torget vid pendeltågsstationen har en enkel utforming med vårdträd och stora sittmöbler samt en trädrad längs en långsmal damm. Centralt planeras en ny park. Här tas befintlig topografi tillvara och karaktäristiska talldungar sparas. Genom parken löper en mjukt formad gångväg som utgör ryggraden vilken delar in parken i olika rum. En bäck följer gångvägen och mynnar i en vattenspegel. En långsträckt, varierad lekyta avgränsas mot kullen med en slingrande stödmur och trädäck.

21

22 SÖDRA VÄRTAHAMNEN ADRESS Värtahamnen, Stockholm UPPDRAGSGIVARE Exploateringskontoret och Stadsbyggnadskontoret, Stockholm. TYRÉNS UPPDRAG Övergripande utredning beträffande ny gatustruktur för bostadstäder och verksamheter i det befintliga hamnområdet. PROJEKTAVSLUT Pågående PROJEKTET Ett attraktivt bostadsområde nära vattnet ska växa fram i Värtahamnen, parallellt med att nödvändig hamnverksamhet behålls. Tyréns medverkar i arbetet med att ta fram den nya gatustrukturen. Vissa kulturhistoriskt intressanta byggnader kommer att bevaras. Längs den centrala trädplanterade axeln ska även en planerad spårvägslinje rymmas och anslutas till SL:s nya spårvagnsdepå. Den nya spårvägslinjen ska förbinda Värtan med Ulvsundasjön.

23

24 GUSTAV ADOLFS TORG OCH NORRBRO ADRESS Gustav Adolfs torg och Norrbro Stockholm UPPDRAGSGIVARE Trafikkontoret, Stockholm TYRÉNS UPPDRAG Omgestaltning av Gustav Adolfs torg och Norrbro. Från förslagsskiss till systemhandling (Gustav Adolfs torg), från förslagsskiss till bygghandling (Norrbro). PROJEKTAVSLUT Pågående PROJEKTET Med det nya förslaget för Gustav Adolfs torg behålls torgets funktion samtidigt som utformningen blir mer tilltalande och tillgängligheten ökas för gående och cyklister. Genom att ge torget en enhetlig, högvärdig beläggning av granit skapas ett sammanhållet och vackert golv. Belysning och utrustning samordnas och ges ett stadsmässigt och tidlöst intryck.

25

26 NATURRUM KRISTIANSTAD VATTENRIKE ADRESS Vattenriket, Kristianstad UPPDRAGSGIVARE Kristianstad kommun TYRÉNS UPPDRAG Förslag till utformning av naturrum och bro, samt mark kring byggnad. PROJEKTAVSLUT 2007 PROJEKTET Tyréns landskapsarkitekter och brokonstruktörer deltog i en inbjuden tävling tillsammans med Formverkstaden Söder Arkitekter och Konstnärer samt Håkan Kvist form. Uppgiften var att ge förslag till utformning av naturrum inklusive bro för Kristianstads vattenrike. Förslaget gavs namnet Gå på vatten. Målet var att synliggöra vattenrikets höga naturvärden och göra dem tillgängliga för Kristianstad och dess invånare. I samverkan med byggnaden föreslogs ett spångsystem utlagt i ett grafiskt mönster där flytbryggor kunde ge olika upplevelser vid varierade vattenstånd. Spänger och en samlingsbrygga utformades med gallerdurk på flytpontoner i en lätt och genomsiktlig konstruktion. På sina ställen tar naturen tillfälligt över spängerna med vass växande rakt genom gallerdurken.

27

28 TORSGATAN ADRESS Torsgatan, Norrmalm, Stockholm UPPDRAGSGIVARE Trafikkontoret, Stockholm TYRÉNS UPPDRAG Omgestaltning av stadsgata samt intilliggande platsbildningar, från förslagsskiss till bygghandling. PROJEKTAVSLUT 2005 PROJEKTET Den stora förändringen längs järnvägen, från Norra Bantorget och norrut längs Torsgatan med ny konsthall, bostäder och kontor, var en förutsättning för omvandling av gatumiljön. Komplettering med nya trädrader ger gatan ett mer grönt och lummigt intryck längs spårområdet. Små platser eller torgbildningar som bildats vid konsthallen, Bonniers entré och LO-borgen, integreras i gatans gestaltning. I gaturummet har tidlösa material som natursten använts som inslag i markbeläggning, murar och sittplatser.

29

30 VITABERGSPARKEN ADRESS Vitabergsparken, Södermalm, Stockholm UPPDRAGSGIVARE Exploateringskontoret, Stockholm TYRÉNS UPPDRAG Omgestaltning av lekplats, från förslagsskiss till bygghandling. PROJEKTAVSLUT 2007 PROJEKTET Den nya utformningen har särskilt betonat vikten av att bibehålla platsens karaktär - vackert belägen och naturligt avgränsad av berghällar och naturmark. Diskret och platsanpassad lekutrustning har valts för att smälta in i miljön. Lekplatsens norra del riktar sig till mindre barn med rutschbana, vippgunga, gungdjur och en generös sandlåda med sandbord. Parksoffor och bord i soligt läge ger plats för vila för förskolepersonal, föräldrar och picknickande barngrupper. Den södra delen har utrustning för äldre barn, med hopp- och balanslek, karusell och gungor. En lekslinga av betongsten binder ihop lekytor, och leder även in i omgivande naturmark. Sittmurar i trä avgränsar såväl sandlåda som gungornas inspringningsskydd. En lekfull träskulptur av stolpar i olika höjd och färg bidrar till att rama in och annonsera lekplatsen. Vissa stolpar är klättringsbara och på vissa är en ljudlek infäst.

31

32 LINDHAGENSGATAN ADRESS Lindhagensgatan, Kungsholmen, Stockholm UPPDRAGSGIVARE Trafikkontoret/ Exploateringskontoret, Stockholm TYRÉNS UPPDRAG Omgestaltning av stadsgata från förslagsskiss till bygghandling. PROJEKTAVSLUT 2008 PROJEKTET Lindhagensgatan har omvandlats till en esplanad med lindar, där en grön mittremsa med två trädrader är genomgående från Lindhagensplan till Ulvsundasjön. Väl tilltagna gångbanor med trädplantering ger plats för uteservering och flanörer. Gatan har även kompletterats med nya cykelbanor. Nya stamskydd och räcken har formgivits speciellt inom detta projekt. Dessa kommer också att användas i området nordvästra Kungsholmen.

33

34 LINDHAGENSTERASSEN ADRESS Lindhagensgatan, Ulriksbergsgatan och Ekedalsgatan, Kungsholmen, Stockholm UPPDRAGSGIVARE Skanska Sverige AB TYRÉNS UPPDRAG Utformning av torg, gatu- och parkmark samt bostadsgårdar vid nyexploatering av kontor och bostäder, från detaljplanearbete till bygghandlingar. PROJEKTAVSLUT Pågående PROJEKTET Längs med Lindhagensgatan uppför Skanska flera nya stadskvarter med kontor och bostäder. Alla ytor är underbyggda med garage. Detta tillsammans med naturligt stora nivåskillnader har varit en förutsättning för platsens gestaltning. I samklang med byggnaderna har gårdar och allmänna ytor gestaltats med ett enkelt och stramt formspråk, där stor omsorg har lagts på detaljlösningar. Gångstråk och platser har ett väl sammanhållet golv av ljusgrå marksten med mörka band. Förhöjda planteringsytor av granit med plantering samt tilltalande belysning ger omsorg och trivsel längs stråket. Ett parkstråk med stor nivåskillnad från S:t Göransområdet ned till Lindhagensgatan bidrar med välbehövlig grönska. Parken är uppbyggd av flera terrasser för sitta, vila lek mm. Längs parkens långa trapplöp följer också en vattentrappa, vilken leder ned till den centrala dammen. Vid de nya bostadshusen finns mindre gårdar med småskalig trädgårdskaraktär.

35

36 FRILUFTSPLAN LIDA-RIKSTEN ADRESS Lida, Botkyrka kommun UPPDRAGSGIVARE Botkyrka kommun TYRÉNS UPPDRAG Inriktningsprogram för friluftsområdet Lida-Riksten PROJEKTAVSLUT 2006 PROJEKTET I samband med planeringen för Friluftsstaden Riksten gjorde Tyréns landskapsarkitekter ett inriktningsprogram för rekreations-, natur-, kultur-, och landskapsvärden samt friluftsaktiviteter för hela friluftsområdet Lida-Riksten. Syftet med inriktningsprogrammet var att utveckla ett tillgängligt och attraktivt friluftsområde för kommunens invånare och för besökare från regionen i stort. Enligt vårt förslag delades friluftsområdet in i tre delområden med olika inriktning: En aktiv del med mer besöksintensiva aktiviteter, en mer orörd del som främst används som strövområde samt en del för mer störande aktiviteter såsom modellflyg. Inriktningsprogrammet skulle ses som ett sätt att skapa en gemensam vision för hur utvecklingen av området ska ske. På så sätt gavs möjlighet att aktivt kanalisera olika intressen utifrån friluftsområdets förutsättningar och att hantera eventuella konflikter mellan olika användningsområden.

37

38 KRISTALLTORGET ADRESS Kristalltorget, Solberga UPPDRAGSGIVARE Gatu- och fastighetskontoret, Stockholm TYRÉNS UPPDRAG Upprustning av torg, från programhandling till bygghandling PROJEKTAVSLUT 2007 PROJEKTET Kristalltorget är ritat av Erik Glemme och anlades Torget består av en smågatstensbelagd yta med ett flertal cirkelformade planteringar, en cirkulär damm samt oregelbundet placerade björkar. Vid upprustningen lades stor vikt vid att så långt som möjligt bibehålla torgets tidstypiska karaktär. Samtidigt togs hänsyn till krav på förbättrad tillgänglighet och förenklad skötsel. Glemmes ursprungliga torgutformning stärktes genom återplantering av björk och hagtorn, upprustning av dammen till ett skick mer likt originalet samt plantering av en mångfald av blommande perenner och lökar i torgets cirklar. För att tillgodose skötsel och tillgänglighet minskades antalet cirklar, nivåer justerades och en ramp tillfördes. Kontakten med Kristallvägen förbättrades genom en centralt placerad trappa.

39

40 LÖVHOLMEN, LILJEHOLMEN UPPDRAGSGIVARE Skanska Nya Hem, JM, Veidekke, Exploateringskontoret och Stadsbyggnadskontoret, Stockholm. TYRÉNS UPPDRAG Förslag till utformning av gatu- och parkmark i ny stadsdel vid Liljeholmsbron. PROJEKTAVSLUT 2008 SOLNAVÄGEN, SOLNA UPPDRAGSGIVARE Solna Stad TYRÉNS UPPDRAG Program med utformning av stadsgata i samband med nyexploatering av bostäder, centrumanläggning och sjukhusområde. PROJEKTAVSLUT 2008 KLARABERGSGATAN, CITY UPPDRAGSGIVARE Trafikkontoret, Stockholm TYRÉNS UPPDRAG Vision för framtida utformning av Klarabergsgatan. PROJEKTAVSLUT 2008 ROSLAGSTULL, STOCKHOLM UPPDRAGSGIVARE Trafikkontoret, Stockholm TYRÉNS UPPDRAG Förslag till utformning av ny trafiklösning samt ny gestaltning av gatuoch parkmark i samband med Norra länkens tunnelpåslag. PROJEKTAVSLUT Pågående KV. HEKLA, KISTA UPPDRAGSGIVARE AP Fastigheter, Exploateringskontoret, Stockholm TYRÉNS UPPDRAG Gestaltning av kvartersmark i anslutning till nytt kontor, från program till bygghandling. PROJEKTAVSLUT 2008 LILLA BANTORGET, VASASTAN UPPDRAGSGIVARE Skanska Fastigheter, Skanska Nya Hem, Familjebostäder, Jernhusen, Norra Banhotellet Invest TYRÉNS UPPDRAG Gestaltning av nytt innerstadstorg, från förslagsskiss till bygghandling. PROJEKTAVSLUT Pågående

41 SWEDENBORGSGATAN, SÖDERMALM UPPDRAGSGIVARE Gatu- och fastighetskontoret, Stockholm TYRÉNS UPPDRAG Upprustning av stadsgata, från systemhandling till bygghandling. PROJEKTAVSLUT 2005 KV. SJÖBOTTEN UPPDRAGSGIVARE Sjaelsö Sverige TYRÉNS UPPDRAG Gestaltning av kvartersmark i anslutning till nytt handelsområde i industrimiljö, från program till bygghandling. PROJEKTAVSLUT 2008 GUSTAVSLUNDSVÄGEN, ALVIK UPPDRAGSGIVARE Exploateringskontoret och Stadsbyggnadskontoret, Stockholm. TYRÉNS UPPDRAG Upprustning och nyexploatering av gatu- och parkmark i Alvik. Framtagande av programunderlag till detaljplan. PROJEKTAVSLUT Pågående JOHANNELUND, HÄSSELBY UPPDRAGSGIVARE Exploateringskontoret, Stockholm. TYRÉNS UPPDRAG Gestaltning av gatu- och parkmark i nytt bostadsområde, från förslagsskiss till bygghandling. PROJEKTAVSLUT Pågående KV. SNÖFLINGAN, KUNGSHOLMEN UPPDRAGSGIVARE Trafikkontoret, Stockholm TYRÉNS UPPDRAG Gestaltning av gatu- och parkmark i anslutning till nytt hotell och nya bostäder, från underlagsmaterial till detaljplan till bygghandling. PROJEKTAVSLUT 2008 KVARNBERGSPLAN, HUDDINGE UPPDRAGSGIVARE Huddinge kommun TYRÉNS UPPDRAG Omgestaltning av stadsgata med torgbildning i samband med nyexploatering. PROJEKTAVSLUT 2007

42 PARKPROGRAM BOTKYRKA UPPDRAGSGIVARE Botkyrka kommun TYRÉNS UPPDRAG Framtagande av idéskisser för utveckling av parkmark i Botkyrka. PROJEKTAVSLUT 2006 ALMNÄS, SÖDERTÄLJE UPPDRAGSGIVARE Vasallen AB TYRÉNS UPPDRAG Visionsarbete för ny stadsdel i Södertälje PROJEKTAVSLUT 2007 SOLNA CITY, SOLNA UPPDRAGSGIVARE Solna Stad TYRÉNS UPPDRAG Utformning av gatu- och parkmark inklusive gestaltning av två torg i anslutning till ombyggnad av centrumanläggning och nyexploatering av bostäder. Framtagande av underlag till program. PROJEKTAVSLUT 2008 MKB - KAROLINSKA - NORRA STATION UPPDRAGSGIVARE Solna Stad, Exploateringskontoret, Stockholm. TYRÉNS UPPDRAG Framtagande MKB till fördjupad översiktsplan för Karolinska och Norra Stationsområdet i samband med planer på nyexploatering av sjukhus och bostäder. PROJEKTAVSLUT 2008 KUNGSHOLMSTORG UPPDRAGSGIVARE Trafikkontoret, Stockholm TYRÉNS UPPDRAG Upprustning av torg i parkmiljö, från gestaltningsprogram och förslagsskiss till bygghandling. PROJEKTAVSLUT 2007 E18 UPPDRAGSGIVARE Vägverket Region Stockholm TYRÉNS UPPDRAG Bygghandling för ombyggnad av E18 till motorväg mellan Hjulsta och Kista PROJEKTAVSLUT Pågående

43 KÄRRTORPSPARKEN UPPDRAGSGIVARE Exploateringskontoret, Stockholm TYRÉNS UPPDRAG Gestaltning av park och lekplats från förslagsskiss till bygghandling. PROJEKTAVSLUT Pågående SPÅNGA UPPDRAGSGIVARE Trafikkontoret, Stockholm TYRÉNS UPPDRAG Framtagande av gestaltningsprogram för upprustning och tillgänglighetsanpassning av torg och gaturum i Spånga centrum PROJEKTAVSLUT 2008 FORUM NACKA UPPDRAGSGIVARE Rodamco TYRÉNS UPPDRAG Utformning av allmän platsmark i anslutning till utbyggd centrumanläggning från förslagsskiss till systemhandling. PROJEKTAVSLUT 2006 SKYTTEHOLMSPARKEN, SOLNA UPPDRAGSGIVARE Solna Stad TYRÉNS UPPDRAG Upprustning av park i stadsmiljö, från program till bygghandling. PROJEKTAVSLUT 2007 STORA SKÖNDAL UPPDRAGSGIVARE Exploateringskontoret och Stadsbyggnadskontoret, Stockholm. TYRÉNS UPPDRAG Förstudie inför detaljplan samt programstudie för park i nytt bostadsområde. PROJEKTAVSLUT 2008 SABBATSBERG UPPDRAGSGIVARE Svenska bostäder TYRÉNS UPPDRAG Gestaltning av bostadsgård från förslagsskiss till systemhandling. PROJEKTAVSLUT 2009

GESTALTNINGSFÖRSLAG Norra och södra torget, Kristinehamn 4 oktober 2016, Marie Janäng

GESTALTNINGSFÖRSLAG Norra och södra torget, Kristinehamn 4 oktober 2016, Marie Janäng GESTALTNINGSFÖRSLAG Norra och södra torget, Kristinehamn 4 oktober 2016, Marie Janäng PLATSEN Ett torg på vattnet Det som är unikt för Kristinehamns torg är att det är ett torg runt ett vattendrag. Varnan

Läs mer

Gestaltningsprogram för detaljplan Tungelsta, Lillgården del av Stav 1:38

Gestaltningsprogram för detaljplan Tungelsta, Lillgården del av Stav 1:38 Gestaltningsprogram för detaljplan Tungelsta, Lillgården del av Stav 1:38 Laga kraft 2014-04-11 Sara Eriksdotter Planchef Rikard Lundin Planarkitekt 1 Syfte Gestaltningsprogrammets syfte är att illustrera

Läs mer

Brf Hägern, Varvet - Analys

Brf Hägern, Varvet - Analys Anonyma entréer. Negativt Stor, öppna ytor som inte hänger ihop Betraktelseytor utan användbart innehåll Outnyttjad yta vid vattnet Dålig vattenkontakt Få samlings-/sittplatser Anonyma entréer För få cykelplatser

Läs mer

Gestaltningsprogram. Kavallerivägen/Rissneleden

Gestaltningsprogram. Kavallerivägen/Rissneleden Gestaltningsprogram Kavallerivägen/Rissneleden 2013 03 27 Inledning BAKGRUND Planering för sydvästra Rissne har pågått i flera år. Området är utpekat som ett förändringsområde i Fördjupad översiktplan

Läs mer

Grönlandsparken. Analys och Förslag

Grönlandsparken. Analys och Förslag Grönlandsparken Analys och Förslag 20170118 Grönlandsparken ligger mitt i Kista arbetsområde och är den enda park som finns i området. Omdaningen av kv Hekla med ny- och tillbyggnad av kontor och bostäder

Läs mer

Ramper till publika lokaler i Göteborg - enkelt avhjälpta hinder Råd och riktlinjer för utformning utkast 2009-06-24

Ramper till publika lokaler i Göteborg - enkelt avhjälpta hinder Råd och riktlinjer för utformning utkast 2009-06-24 Ramper till publika lokaler i Göteborg - enkelt avhjälpta hinder Råd och riktlinjer för utformning utkast 2009-06-24 Råd och riktlinjer för utformning av ramper. En skrift sammanställd av Trafikkontoret

Läs mer

VÄGARKITEKTUR. Exempel på vajersågad yta, Göteborg. Exempel som visar broar på Arlanda som varit inspirationskälla vid utfomningen av brofamiljen

VÄGARKITEKTUR. Exempel på vajersågad yta, Göteborg. Exempel som visar broar på Arlanda som varit inspirationskälla vid utfomningen av brofamiljen Exempel på vajersågad yta, Göteborg. Exempel som visar broar på Arlanda som varit inspirationskälla vid utfomningen av brofamiljen 31 BROAR Optimal lutning på bullerskydd utreds vidare i bygghandlingsskedet.

Läs mer

KALKBROTTET NV - VÄSTRA PARKEN GESTALTNINGSPROGRAM FÖR YTTRE MILJÖ 2010-10-04

KALKBROTTET NV - VÄSTRA PARKEN GESTALTNINGSPROGRAM FÖR YTTRE MILJÖ 2010-10-04 KALKBROTTET NV - VÄSTRA PARKEN GESTALTNINGSPROGRAM FÖR YTTRE MILJÖ 2010-10-04 Vision och målsättning Innehållsförteckning ANNETORPS GÅRD Förutsättningar/allmänt 2 Höjdutredning 3 Analyser 5 Funktioner

Läs mer

Handlingar till Kommunstyrelsens extra sammanträde torsdagen den 20 februari 2014

Handlingar till Kommunstyrelsens extra sammanträde torsdagen den 20 februari 2014 Handlingar till Kommunstyrelsens extra sammanträde torsdagen den 20 februari 2014 Sidan 3 av 11 Ärende 1 Sidan 4 av 11 Kommunledningskontoret Sidan 5 av 11 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare, telefon Datum

Läs mer

Program för stadsmiljön inom Hyllie centrumområde

Program för stadsmiljön inom Hyllie centrumområde 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Inledning 3 Övergripande gatustruktur...4 Allmänna mål för den offentlig miljö. 6 Tillgänglighet och trygghet.. 6 Ljussättning..6 Ljussättningen av Hyllie

Läs mer

E4 förbifart Stockholm

E4 förbifart Stockholm E4 förbifart Stockholm Arbetsplan Gestaltningsprogram del 1: Ytlägen Ansluter till: Gestaltningsprogram del 2: Tunnlar Utställelsehandling 2011-05-05 Reviderad för utställning av detaljplan oktober 2012

Läs mer

Gestaltningsprinciper för allmän platsmark Vita Korset. Gestaltningsprinciper

Gestaltningsprinciper för allmän platsmark Vita Korset. Gestaltningsprinciper Gestaltningsprinciper för allmän platsmark Vita Korset Gestaltningsprinciper Innehåll Inledning Syfte Gestaltningsprinciper Status Illustration Bakgrund och analys Befintlig situation. Platsanalys Historiska

Läs mer

Gestaltningsprogram för Nedersta-Skarplöt. Västerhaninge. Utställningshandling 2007-08-10. Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen

Gestaltningsprogram för Nedersta-Skarplöt. Västerhaninge. Utställningshandling 2007-08-10. Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Gestaltningsprogram för Nedersta-Skarplöt Västerhaninge Utställningshandling 2007-08-10 Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Henrik Lundberg T f Planchef Maria Borup Planarkitekt Underlag till gestaltningsprogrammet

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING 2008-02-06

ANTAGANDEHANDLING 2008-02-06 HMXW ANTAGANDEHANDLING 2008-02-06 Gestaltningsprogram etapp II regler etapp II Följande generella regler gäller för gestaltning av bebyggelsen i Gävle Strand etapp II. Dessa regler ska följas, men är skrivna

Läs mer

Underlag till planbeskrivning Kv. Hologrammet, Johanneshov

Underlag till planbeskrivning Kv. Hologrammet, Johanneshov Underlag till planbeskrivning Kv. Hologrammet, Johanneshov LANDSKAPSLAGET AB Peter Myndes Backe 12, 118 46 Stockholm +46 8 442 48 20, info@landskapslaget.se, www.landskapslaget.se Sammanhang, grönstråk

Läs mer

Gestaltningsprinciper Svartbäcksgatan

Gestaltningsprinciper Svartbäcksgatan Gestaltningsprinciper Svartbäcksgatan Stadsbyggnadsförvaltningen September 2017 BAKGRUND OCH FÖRUTSÄTTNINGAR SYFTE OCH MÅLFORMULERING Syftet med en omvandling av Svartbäcksgatan är att skapa en gata med

Läs mer

VISION MELLBYSTRAND MELLBYSTRANDS CENTRUM FÖRSTUDIE

VISION MELLBYSTRAND MELLBYSTRANDS CENTRUM FÖRSTUDIE VISION MELLBYSTRAND 2012-05-03 MELLBYSTRAND SOMMARIDYLL MED ETT LEVANDE CENTRUM UTGÅNGSPUNKTER UTGÅNGSPUNKT Utgångspunkten för förstudien har varit att ta tillvara Mellbystrands kvaliteter och skapa en

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM FÖR NYA BÖSTÄDER VID UTTRANS SJUKHUS. Detaljplan för Sandstugan 60-35 SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN MARS 2014

GESTALTNINGSPROGRAM FÖR NYA BÖSTÄDER VID UTTRANS SJUKHUS. Detaljplan för Sandstugan 60-35 SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN MARS 2014 GESTALTNINGSPROGRAM FÖR NYA BÖSTÄDER VID UTTRANS SJUKHUS Detaljplan för Sandstugan 60-35 SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN MARS 2014 SAMMANFATTNING Vision Gestaltning Natur Platsen har stor potential genom

Läs mer

GATOR OCH TORG MILJÖ OCH GESTALTNINGSPROGRAM - SIGTUNA STADSÄNGAR 35

GATOR OCH TORG MILJÖ OCH GESTALTNINGSPROGRAM - SIGTUNA STADSÄNGAR 35 GATOR OCH TORG MILJÖ OCH GESTALTNINGSPROGRAM - SIGTUNA STADSÄNGAR 35 4.1 GATORS UTFORMNING - GENERELLT ETT VARIERAT GATURUM Den nya stadsdelen tar sin inspiration från det historiska Sigtuna. Stadsdelens

Läs mer

förslag TILL ANTAGANDEHANDLING 2013-04-17 Godkänd av SBN 2013-04-17 10 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN drn SBN 2007-0070

förslag TILL ANTAGANDEHANDLING 2013-04-17 Godkänd av SBN 2013-04-17 10 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN drn SBN 2007-0070 förslag TILL detaljplan FÖR KV kanoten I KARLSTAD Gestaltningsprogram för den goda gröna staden ANTAGANDEHANDLING 2013-04-17 Godkänd av SBN 2013-04-17 10 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN drn SBN 2007-0070 förslag

Läs mer

Nockebyhov. Nockebyhov - Landskaps-PM. Landskaps-PM FÖRHANDSKOPIA Sofia Sandqvist I Therese Sundqvist I tengbom.se

Nockebyhov. Nockebyhov - Landskaps-PM. Landskaps-PM FÖRHANDSKOPIA Sofia Sandqvist I Therese Sundqvist I tengbom.se Nockebyhov Landskaps-PM 1 Sofia Sandqvist I Therese Sundqvist I Entré Judarskogen Innehåll C.4 Ny parkväg förbi Nockebyhovsskolan...3 B.3 E.1. Ny parkväg från Nockebyhovsskolan mot Gubbkärrsskogen...4 A.4

Läs mer

träbänkar träspång 1 rad vitblommande körsbärsträd

träbänkar träspång 1 rad vitblommande körsbärsträd Gestaltningsprinciper Tölö Ängar II Gestaltningsprinciper Tölö Ängar II Entrétorg Entrétorg Entrétorg vid Hedeleden Entrén från den kommande Hedeleden markeras av de gärdesgårdar som finns i området idag

Läs mer

GULLMARSVÄGEN/ ÅRSTASKOGEN

GULLMARSVÄGEN/ ÅRSTASKOGEN GULLMARSVÄGEN/ ÅRSTASKOGEN INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. UPPGIFTER OM SÖKANDEN 1.1. Uppgifter om Sökandens namn och organisationsnummer. 1.2. Ägarkedjan/koncernen upp till slutlig ägare. 1.3. Kontaktperson för

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM. Ekerövallen. Detaljplan för Ekerövallen (Ekerö-Väsby 43:1 m fl) på Ekerö i Ekerö kommun, Stockholms län Dnr 2014.30.

GESTALTNINGSPROGRAM. Ekerövallen. Detaljplan för Ekerövallen (Ekerö-Väsby 43:1 m fl) på Ekerö i Ekerö kommun, Stockholms län Dnr 2014.30. Stadsarkitektkontoret Detaljplan för Ekerövallen (Ekerö-Väsby 43:1 m fl) på Ekerö i Ekerö kommun, Stockholms län Dnr 2014.30.214 2015-01-26 SAMRÅD NORMALT PLANFÖRFARANDE GESTALTNINGSPROGRAM Ekerövallen

Läs mer

förslag FÖRSLAG ÖSTRA CENTRUM KRISTIANSTAD /16 ÖSTRA CENTRUM PROCESSEN

förslag FÖRSLAG ÖSTRA CENTRUM KRISTIANSTAD /16 ÖSTRA CENTRUM PROCESSEN ÖSTRA CENTRUM Uppgiften har varit att ta fram ett förslag på utformningen av Östra Centrum i Kristianstad på uppdrag av Steen & Ström och i samarbete med Kristianstads kommun. Tomten skall innehålla 36-38.000

Läs mer

Parken med Dianavägen åt vänster och utsikten över vattnet åt höger.

Parken med Dianavägen åt vänster och utsikten över vattnet åt höger. Parken med Dianavägen åt vänster och utsikten över vattnet åt höger. Parken, med en storlek om 0,5 ha uppfördes 1960 som en kvarterspark. Den ligger framför en större byggnad av intresse för kulturvärden,

Läs mer

Norr Mälarstrands kajpromenad, Genomförandebeslut. 1. Trafiknämnden ger kontoret i uppdrag att bygga om kajpromenaden enligt redovisat förslag.

Norr Mälarstrands kajpromenad, Genomförandebeslut. 1. Trafiknämnden ger kontoret i uppdrag att bygga om kajpromenaden enligt redovisat förslag. Kontaktperson Erika Björnsson Gatuavdelningen Centrala distriktet Telefon: 08-508 265 41 erika.bjornsson@tk.stockholm.se Till Trafiknämnden 2006-05-16 Norr Mälarstrands kajpromenad, Genomförandebeslut

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM UTSTÄLLNING NORMALT PLANFÖRFARANDE. Detaljplan för Fredrikstrandsvägen (Brygga 1:3 m fl) dnr PLAN.2010.10.214

GESTALTNINGSPROGRAM UTSTÄLLNING NORMALT PLANFÖRFARANDE. Detaljplan för Fredrikstrandsvägen (Brygga 1:3 m fl) dnr PLAN.2010.10.214 GESTALTNINGSPROGRAM UTSTÄLLNING NORMALT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för Fredrikstrandsvägen (Brygga 1:3 m fl) dnr PLAN.2010.10.214 Februari 2015 Gestaltningsprogrammets status Gestaltningsprogrammet är ett

Läs mer

1 Befintliga förhållanden

1 Befintliga förhållanden Norsborgsdepån Gestaltningsprogram byggnader och yttre miljö Innehållsförteckning 1. Befintliga förhållanden 1.1 Byggnader och nuvarande användning 1.2 Landskap 1.3 Vägar 2 Förändringar 2.1 Markingrepp

Läs mer

Gestaltningsprogram för Fjällvråken 1

Gestaltningsprogram för Fjällvråken 1 FJÄLLVRÅKEN Gestaltningsprogram för Fjällvråken 1 1. Gestaltning 1.1 Byggnad och tomt Tomten ligger högt placerad i Falkenberg med relativt långt avstånd till omkringliggande bostadsbebyggelse i väster.

Läs mer

SPÅRVÄGSPARKEN. Program för förnyad lekplats i Fredhäll. S eptember 2015

SPÅRVÄGSPARKEN. Program för förnyad lekplats i Fredhäll. S eptember 2015 SPÅRVÄGSPARKEN Program för förnyad lekplats i Fredhäll S eptember 2015 Förnyelse och vision En förnyelse av Spårvägsparken görs för att möta det ökande behovet av tillgängliga, trygga, spännande och hållbara

Läs mer

Parkförslagen, se A-G på översiktskarta nedan, presenteras med åtgärdskoncept samt preliminär kostnad. 160 lgh i radhus, stadsvillor och punkthus

Parkförslagen, se A-G på översiktskarta nedan, presenteras med åtgärdskoncept samt preliminär kostnad. 160 lgh i radhus, stadsvillor och punkthus s GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET Bebyggelse- och parkförslag: Bebyggelseförslagen omfattar ungefär 500 lägenheter, främst utmed Bjursätragatan, se 1-6 på översiktskarta nedan. Förslagen presenteras områdesvis

Läs mer

Duvboparkens lekplats - Bland kottdjur, stenvättar och lav FÖRSLAGSHANDLING SUNDBYBERGS STAD

Duvboparkens lekplats - Bland kottdjur, stenvättar och lav FÖRSLAGSHANDLING SUNDBYBERGS STAD Duvboparkens lekplats - Bland kottdjur, stenvättar och lav FÖRSLAGSHANDLING Duvboparkens lekplats BAKGRUND Duvboparkens lekplats ligger högt belägen i villaområdet Duvbo. Lekplatsen ligger omgiven av naturmark

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING. Kvalitets- och gestaltningsprogram för TOLLARE DEL 2

ANTAGANDEHANDLING. Kvalitets- och gestaltningsprogram för TOLLARE DEL 2 ANTAGANDEHANDLING Kvalitets- och gestaltningsprogram för TOLLARE Upprättad okt 2011 Kompletterad mars 2012 Projekt nr 9309-4 Diarie nr KFKS 2007/492 214 ANSLUTER TILL DELPLAN 4 DEL 2 Till detta kvalitetsprogram

Läs mer

GÖSTA 2.0 GESTALTNINGSFÖRSLAG UTEMILJÖ BRF HEMMET 18. Stockholm 2015.03.16

GÖSTA 2.0 GESTALTNINGSFÖRSLAG UTEMILJÖ BRF HEMMET 18. Stockholm 2015.03.16 GÖSTA 2.0 GESTALTNINGSFÖRSLAG UTEMILJÖ BRF HEMMET 18 Stockholm 2015.03.16 HUR KAN MAN FÖRBÄTTRA DAGENS UTEMILJÖ OCH BIBEHÅLLA GÖSTA ÅBERGS ANDA? GESTALTNINGSFÖRSLAG UTEMILJÖ BRF HEMMET 18 VAD SAKS IDAG

Läs mer

Drottningtorget. Trollhättan. - Det gröna torget

Drottningtorget. Trollhättan. - Det gröna torget Drottningtorget Trollhättan - Det gröna torget »» Med inspiration från sinnebilden av en trädgård vill vi skapa en grön oas på ett modernt torg. Fantasifull lek, vackra planteringar och konstnärlig utsmyckning

Läs mer

Fint eller fult Trivsamt eller tråkigt. Arkitektur och stadsstruktur Värden

Fint eller fult Trivsamt eller tråkigt. Arkitektur och stadsstruktur Värden Fint eller fult Trivsamt eller tråkigt Arkitektur och stadsstruktur Värden Undersökning: Ett nytt hus ska byggas nära din bostad Vilket hus föredrar du? Över 1000 svarande 2009, UK ulf.johannisson@telia.com

Läs mer

KVALITETSPROGRAM DP BRANDSTEGEN HUDDINGE KOMMUN 2014-05-20

KVALITETSPROGRAM DP BRANDSTEGEN HUDDINGE KOMMUN 2014-05-20 V KVALITETSPROGRAM DP BRANDSTEGEN HUDDINGE KOMMUN 2014-05-20 Flygfoto över Huddinge, planområdet markerat med rött Kvalitetsprogram Dp Brandstegen Detta program har tagits fram av representanter för miljö-

Läs mer

REVIDERAD Knivsta resecenter

REVIDERAD Knivsta resecenter Knivsta resecenter SKISSFÖRSLAG 2010.05.28 REV 2010.10.05 Översikt Längs med järnvägen som sträcker sig genom Knivsta planeras för en grön zon som förstärks vid utvecklingen av Knivsta centrum. På den

Läs mer

UPPRUSTNING AV LÖTPARKEN Lötparken - Illustrationsplan

UPPRUSTNING AV LÖTPARKEN Lötparken - Illustrationsplan Lötparken - Illustrationsplan Lötparken ska genomgå en upprustning där temat Savann kommer att sätta prägel på platsen och lekmöjligheterna. Här kommer finnas generösa sandytor som erbjuder möjligheter

Läs mer

GÅRD/UTEMILJÖ Kv. 5. Riksbyggen och Småa LAND ARKITEKTUR AB

GÅRD/UTEMILJÖ Kv. 5. Riksbyggen och Småa LAND ARKITEKTUR AB GÅRD/UTEMILJÖ Kv. 5 Riksbyggen och Småa LAND ARKITEKTUR AB Allmänt - Gården i Kv.5 utformas så att den blir en samlande och gemensam gård för de två fastigheterna. Utformningen bygger på ett enkelt upplägg

Läs mer

efem arkitektkontor ab

efem arkitektkontor ab HERRGÅRDSBACKEN FLODA Sävespången Det sägs att man förr var tvungen att ta av mössan vid Floda Portar. På ett likande sätt skall de nya byggnaderna trappa ner och huka sig hövligt, för att inte störa viktiga

Läs mer

TRÖINGE 15:1 (Korset) GESTALTNINGSPROGRAM. Vi56

TRÖINGE 15:1 (Korset) GESTALTNINGSPROGRAM. Vi56 TRÖINGE 15:1 (Korset) GESTALTNINGSPROGRAM ANTAG AND E H A N D L I N G Upprättad 2018-06-29, Reviderad Laga kraft 2019-01-11 2018-11-20 Vi56 Beställare: Falkenbergs kommun Handläggare: Johan Risholm Konsult:

Läs mer

Parallella uppdrag för Selma Lagerlöfs torg. Sammanfattning

Parallella uppdrag för Selma Lagerlöfs torg. Sammanfattning Bakgrund Göteborg växer och många vill flytta hit. Därför behöver vi bygga fler bostäder, framför allt på platser där det redan finns kollektivtrafik, vägar, affärer, förskolor och parker. Selma Lagerlöfs

Läs mer

Naturstensbeklädnad. lutning 10:1 Betongyta formsatt med smala brädor. Rundad mittpelare. Barriärelement

Naturstensbeklädnad. lutning 10:1 Betongyta formsatt med smala brädor. Rundad mittpelare. Barriärelement VINSTA Terrängmodelleringen vid gång- och cykelöverfarten över Bergslagsvägen och Skattegårdsvägen fungerar även som ett bullerskydd. Den möter söderut en vall, kombinerad med plank vid gång- och cykelpassagen

Läs mer

PROGRAMHANDLING 2012-12-10 LOLA ARKITEKTUR&LANDSKAP AB ERSTAGATAN 5 116 28 STOCKHOLM TEL +46 8 120 55 610 KONTORET@LOLALANDSKAP.SE

PROGRAMHANDLING 2012-12-10 LOLA ARKITEKTUR&LANDSKAP AB ERSTAGATAN 5 116 28 STOCKHOLM TEL +46 8 120 55 610 KONTORET@LOLALANDSKAP.SE 2012-12-10 LOLA ARKITEKTUR&LANDSKAP AB ERSTAGATAN 5 116 28 STOCKHOLM TEL +46 8 120 55 610 KONTORET@LOLALANDSKAP.SE BAKGRUND Kvarteret Pyramidens gårdar är idag mycket omtyckta och välanvända och den övergripande

Läs mer

Luma. Station Hammarby Kanal. Gestaltningsprinciper för det offentliga rummet i samband med ny tunnelbanestation. Illustration: Sweco

Luma. Station Hammarby Kanal. Gestaltningsprinciper för det offentliga rummet i samband med ny tunnelbanestation. Illustration: Sweco Station Hammarby Kanal Luma Gestaltningsprinciper för det offentliga rummet i samband med ny tunnelbanestation Illustration: Sweco Inledning Lumaparken Station Hammarby kanal byggs under kanalen med en

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM. Detaljplan för Sjöhäll (fastigheten Stockby 2:24 m fl) på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län dnr PLAN.2009.16.

GESTALTNINGSPROGRAM. Detaljplan för Sjöhäll (fastigheten Stockby 2:24 m fl) på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län dnr PLAN.2009.16. 2014-09-22 Stadsarkitektkontoret Detaljplan för Sjöhäll (fastigheten Stockby 2:24 m fl) på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län dnr PLAN.2009.16.214 GESTALTNINGSPROGRAM 2(8) Gestaltningsprogrammets

Läs mer

Detaljplan för fastigheterna Hunnebostrand, Sotenäs kommun 1(9)

Detaljplan för fastigheterna Hunnebostrand, Sotenäs kommun 1(9) Hunnebostrand, Sotenäs kommun 1(9) Gestaltningsprogram för fastigheterna Hunnebostrand Sotenäs kommun Antagandehandling 2008-12-11 Gestaltningsprogrammets syfte Gestaltningsprogrammets syfte är att illustrera

Läs mer

TRÄDGÅRDSPARKEN Bollebygd Idéskiss 2014-05-23

TRÄDGÅRDSPARKEN Bollebygd Idéskiss 2014-05-23 TRÄDGÅRDSPARKEN Bollebygd Idéskiss 2014-05-23 NYA TRÄDGÅRDSPARKEN I BOLLEBYGD Förutsättningar Området ligger centralt i Bollebygd, nära samhällets torg. Platsen är omgärdad av tre vägar, varav Göteborgsvägen

Läs mer

Riktlinjer för offentlig belysning. Bilaga 1. Ljus och belysning

Riktlinjer för offentlig belysning. Bilaga 1. Ljus och belysning Riktlinjer för offentlig belysning Bilaga 1. Ljus och belysning Innehåll 1. Ljus och belysning...1 1.1 Funktioner...1 1.1.1 Gestaltning...1 1.1.2 Säkerhet, trygghet och tillgänglighet...1 1.2 Egenskaper...1

Läs mer

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar DAGORDNING Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar 40 min Förslag till bebyggelse Fortsatt arbete Frågestund 50 min Medverkande: stadsbyggnadskontoret,

Läs mer

TRÄDGÅRDSSTADEN Lyft fram och tillgängliggör områdets starka karaktärer

TRÄDGÅRDSSTADEN Lyft fram och tillgängliggör områdets starka karaktärer TRÄDGÅRDSSTADEN Lyft fram och tillgängliggör områdets starka karaktärer I det här avsnittet beskrivs hur den idag redan karaktärsfyllda trädgårdsstaden, kan förstärkas i sin läsbarhet och logik, genom

Läs mer

Fem förslag har blivit ett

Fem förslag har blivit ett Fem förslag har blivit ett Minskat geografiskt område Fokus på centrum med fördubblad handelsyta och fler arbetstillfällen Ingen tunnel, men överdäckning vid Torsviks torg Bullerdämpande åtgärder längs

Läs mer

Hur bevara och utveckla innerstadens värden, kärnan i Stockholms identitet?

Hur bevara och utveckla innerstadens värden, kärnan i Stockholms identitet? Norrmalmsmoderaternas Stadsbyggnadsgrupp Hur bevara och utveckla innerstadens värden, kärnan i Stockholms identitet? Ulf Johannisson www.ulfjohannisson.se Exempel: Kvarteret Riddaren Pågående planering

Läs mer

Presentation av alternativen i enkäten

Presentation av alternativen i enkäten Vasa centrumstrategi Enkät till stadsborna om alternativ för strukturmodeller 2. 27.5.2012 Presentation av alternativen i enkäten 2.5.2012 Tre olika alternativ för centrumstrategins strukturmodeller för

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Akalla 4:1, Kista Gårdsväg 3, i stadsdelen Kista (170 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av Akalla 4:1, Kista Gårdsväg 3, i stadsdelen Kista (170 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2011-10-05 Handläggare: Renoir Danyar Tfn 08-50826659 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Akalla 4:1, Kista

Läs mer

KS-Plan 12/2006 Antagandehandling 2007-02-27 GESTALTNINGSPROGRAM. Detaljplan för Söderby Huvudgård 2:43 m.fl.

KS-Plan 12/2006 Antagandehandling 2007-02-27 GESTALTNINGSPROGRAM. Detaljplan för Söderby Huvudgård 2:43 m.fl. KS-Plan 12/2006 Antagandehandling 2007-02-27 GESTALTNINGSPROGRAM Detaljplan för Söderby Huvudgård 2:43 m.fl. Bakgrund Platsen utgör en del av entrén till Haninge och dess gestaltning är viktig som en del

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM. del av SÖDERBY PARK, Salem 5:29 m.fl. (västra delen) Del 1 Söderby torgs allé ANTAGANDEHANDLING 2007-02-05 SALEMS KOMMUN

GESTALTNINGSPROGRAM. del av SÖDERBY PARK, Salem 5:29 m.fl. (västra delen) Del 1 Söderby torgs allé ANTAGANDEHANDLING 2007-02-05 SALEMS KOMMUN GESTALTNINGSPROGRAM del av SÖDERBY PARK, Salem 5:29 m.fl. (västra delen) Del 1 Söderby torgs allé ANTAGANDEHANDLING 2007-02-05 Söderby torgs allé SALEMS KOMMUN N 2 illustrationsplan över VästraSöderby

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM. Kv. Mården

GESTALTNINGSPROGRAM. Kv. Mården GESTALTNINGSPROGRAM Kv. Mården Dec 2013 Medverkande Beställare: Umeå Kommun, Detaljplanering Konsult: WSP Samhällsbyggnad, Umeå Uppdragsansvarig: Eva Henriksson Medv landskapsarkitekt: Stina Åslund Allmänt

Läs mer

Kvarter 1:8. Byggnadsutformning. Bebyggelse mot Stadsparken/Boulevarden. Bebyggelse mot mot gata 3. Bebyggelse mot kvartersgata/gata 4b

Kvarter 1:8. Byggnadsutformning. Bebyggelse mot Stadsparken/Boulevarden. Bebyggelse mot mot gata 3. Bebyggelse mot kvartersgata/gata 4b Kvarter 1:8 Kvarteret ligger i den västra delen av detaljplanen i ett av de mest centrala l ägena inom hela utbyggnadsområdet Täby park. ARBETSMATERIAL BYGGHERRE: JM AB ARKITEKT: Erséus Arkitekter AB ca

Läs mer

Lilla Essingen, Småparker Åtgärdsplan

Lilla Essingen, Småparker Åtgärdsplan Lilla Essingen, Småparker Åtgärdsplan 1 Innehåll Inledning 1 De olika parkområdena: Hörnet vid Luxgatan 2 Disponentparken 2 Västra Naturkvarteret 3 Östra Naturkvarteret 4 Parktorg Essinge Brogata 5 Strålparken

Läs mer

Förslag till detaljplan för RIKSTENS FRILUFTSSTAD; DEL 4 Botkyrka kommun

Förslag till detaljplan för RIKSTENS FRILUFTSSTAD; DEL 4 Botkyrka kommun 2013-04-05 36-13X Förslag till detaljplan för RIKSTENS FRILUFTSSTD; DEL 4 Botkyrka kommun Kvalitetsprogram Foto taget från Pålamalmsvägen mot etapp 2, Hanvedens allé BOTKYRK KOMMUN 2 [10] Innehållsförteckning

Läs mer

Kvalitetsprogram för Tyresö Centrum. februari 2008

Kvalitetsprogram för Tyresö Centrum. februari 2008 februari 2008 P:\2146\2126174 Tyrö kvalitetsprogram\17 PRESENTATIONSMTRL\Kvalitetsprogram_080220 Dokumentinformation Beställare Tyresö Kommun Dokumentstatus februari 2008 Konsult SWECO VBB AB Box 340 44

Läs mer

Upprustning av Sannadalsparken - genomförandeärende

Upprustning av Sannadalsparken - genomförandeärende HÄGERSTEN - LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SAMH ÄLLSPLANERING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-04-29 Handläggare: Anna Ambjörn Telefon: 08-508 22 048 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Ulls hus Campus Ultuna

Ulls hus Campus Ultuna Ulls hus Campus Ultuna Välkommen till Ulls hus på Campus Ultuna Den generösa innergården blir en grön oas mitt i den nya campusbyggnaden. Vackert beläget vid Almas allé, i anslutning till Undervisningshuset

Läs mer

Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr

Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr TENGBOM: SKOLA MÄLARÄNG F-9, 2017-08-15 REV. 2018-03-19 Koncept- och gestaltningsbeskrivning 2 Inledning. Mellan Mälarhöjden och Bredäng i sydvästra Stockholm planeras ett nytt område - Mälaräng. Tanken

Läs mer

Gestaltningsprinciper för Hareslätt

Gestaltningsprinciper för Hareslätt Gestaltningsprinciper för Hareslätt Samrådshandling 2012-06-28 Illustration: ABAKO Radhusgata DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER PÅ HARESLÄTT, del av Marstrand 6:7, Kungälvs kommun Området Hareslätt är beläget i

Läs mer

TULLPARKEN TULLPARKEN. 1. Krigsbarnsminnesmärket och Krigsbarnsmonumentet. 2. Minnestenen över svenska frivilliga i finska krig.

TULLPARKEN TULLPARKEN. 1. Krigsbarnsminnesmärket och Krigsbarnsmonumentet. 2. Minnestenen över svenska frivilliga i finska krig. TULLPARKEN Målsättningen är att skapa en park där människor kan uppleva skulptural konst. Idag finns i parken tre skulpturer och minnesmärken. (se karta) 1. Krigsbarnsminnesmärket och Krigsbarnsmonumentet

Läs mer

The Capital of Scandinavia Byggprojekt i Järva

The Capital of Scandinavia Byggprojekt i Järva The Capital of Scandinavia Byggprojekt i Järva En del i Vision Järva 2030 Byggprojekt i urval Rinkebystråket 1 Rinkebystråket ska upprustas och göras om till ett levande affärstråk med butiker. Det som

Läs mer

Gestaltningsprogram för handels- och verksamhetsområdet vid Ältabergsvägen

Gestaltningsprogram för handels- och verksamhetsområdet vid Ältabergsvägen Gestaltningsprogram för handels- och verksamhetsområdet vid Ältabergsvägen Del av fastigheterna Skrubba 1:1 och Skarpnäcks Gård 1:1 i stadsdelarna Flaten och Skrubba i Stockholms stad och del av fastigheterna

Läs mer

Förslag. Växjö en nära, tät och tillgänglig stad Växjö ska fortsätta vara en attraktiv stad att bo och verka i med bibehållen hög miljöprofil.

Förslag. Växjö en nära, tät och tillgänglig stad Växjö ska fortsätta vara en attraktiv stad att bo och verka i med bibehållen hög miljöprofil. Förslag Växjö en nära, tät och tillgänglig stad Växjö ska fortsätta vara en attraktiv stad att bo och verka i med bibehållen hög miljöprofil. Målet är en hållbar stads- och transportutveckling. Struktur

Läs mer

Förslag till detaljplan för RIKSTENS FRILUFTSSTAD; DEL 4 Botkyrka kommun

Förslag till detaljplan för RIKSTENS FRILUFTSSTAD; DEL 4 Botkyrka kommun Sbf/2012:419 36-16X Förslag till detaljplan för RIKSTENS FRILUFTSSTAD; DEL 4 Botkyrka kommun Kvalitetsprogram Flygfoto: Bergslagsbild, Redigerat av Ruth Wiberg, Arkitekter Engstrand och Speek AB BOTKYRKA

Läs mer

Inom planområdet förbereds även yta för ett gruppboende.

Inom planområdet förbereds även yta för ett gruppboende. Detaljplan för Ekgården södra (Ritorp 1:1 mm) P 04015 planbeskrivning 7 Verksamhet Norr om och i direkt anslutning till planområdet ligger en mekanisk verkstad. Antal uppskattade transporter per dag med

Läs mer

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV LUSTGÅRDEN 14 I STADSDELEN STADSHAGEN (KONTOR OCH BOSTÄDER)

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV LUSTGÅRDEN 14 I STADSDELEN STADSHAGEN (KONTOR OCH BOSTÄDER) Planavdelningen Peter Jacobsson Tfn 08-508 269 06 Till Stadsbyggnadsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2009-02-16 STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV LUSTGÅRDEN 14 I STADSDELEN STADSHAGEN (KONTOR OCH BOSTÄDER)

Läs mer

SPÅRVÄGSPARKEN. Program för förnyad lekplats i Fredhäll. December 2015

SPÅRVÄGSPARKEN. Program för förnyad lekplats i Fredhäll. December 2015 SPÅRVÄGSPARKEN Program för förnyad lekplats i Fredhäll December 2015 Förnyelse och vision En förnyelse av Spårvägsparken görs för att möta det ökande behovet av tillgängliga, trygga, spännande och hållbara

Läs mer

FÖRDJUPADE STADSBYGGNADSPRINCIPER. Årstafältet - en plats för möten

FÖRDJUPADE STADSBYGGNADSPRINCIPER. Årstafältet - en plats för möten STADSBYGGNADSKONTORET STADSBYGGNADSPRINCIPER, ETAPP 4 PLANAVDELNINGEN SID 1 (9) 2016-05-23 FÖRDJUPADE STADSBYGGNADSPRINCIPER UNDERLAG ETAPP 4 Årstafältet - en plats för möten Illustration Archi5 Box 8314,

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM FÖR NY BOSTADSBEBYGGELSE VID DEL AV STRÄNGNÄS 3:1 VALLBYVÄGEN, STRÄNGNÄS...

GESTALTNINGSPROGRAM FÖR NY BOSTADSBEBYGGELSE VID DEL AV STRÄNGNÄS 3:1 VALLBYVÄGEN, STRÄNGNÄS... 2009-07-31 GESTALTNINGSPROGRAM FÖR NY BOSTADSBEBYGGELSE VID DEL AV STRÄNGNÄS 3:1 VALLBYVÄGEN, STRÄNGNÄS... Gestaltningsprogram för del av Strängnäs 3:1 Vallbyvägen, Strängnäs sid 2 (12) Innehållsförteckning

Läs mer

STRÄNGNÄS RESECENTRUM - GESTALTNINGSPROGRAM

STRÄNGNÄS RESECENTRUM - GESTALTNINGSPROGRAM . Foto bef. station ersätts av nytt resecentrum STRÄNGNÄS RESECENTRUM - GESTALTNINGSPROGRAM ANTAGANDEHANDLING 2013-12-09 INLEDNING BUSS STATION UTGÅNG CENTRALA STRÄNGNÄS TAXI/DROP OFF PERRONG UTGÅNG LÅNGBERGET

Läs mer

3.2.3 Bebyggelse mot stadsparken

3.2.3 Bebyggelse mot stadsparken 3.2.3 Bebyggelse mot stadsparken (GATA 2 och 8) Parkrummen ska avgränsas av tydliga bebyggelsefronter och gator (GATA 2 och 8). Bebyggelsen samverkar med det storskaliga parkrummet i skala och utgör en

Läs mer

Kvarteret Vallgossen, Kungsholmen Svenska Bostäder

Kvarteret Vallgossen, Kungsholmen Svenska Bostäder Kvarteret Vallgossen, Kungsholmen Svenska Bostäder 243 studentlägenheter. Investeringsutgift 440 mnkr. Inflyttning slutet av 2016. Fd. S:t Görans Gymnasium. Blåklassad byggnad. Unika arkitektoniska kvaliteter.

Läs mer

Trafikplats Handen Haninge kommun, Stockholms län

Trafikplats Handen Haninge kommun, Stockholms län GESTALTNINGSPROGRAM FÖR ARBETSPLAN Trafikplats Handen Haninge kommun, Stockholms län Utställelsehandling 2012-09-17 Objekt: 884232 Yta för bild eller mönster DokumentID: 4L14001 Objektnummer: 884232 Dokumentslag:

Läs mer

Medverkande Följande personer har medverkat till att ta fram getaltningsprogrammet:

Medverkande Följande personer har medverkat till att ta fram getaltningsprogrammet: Kvibergs ängar - gestaltningsprogram oktober 09 Medverkande Följande personer har medverkat till att ta fram getaltningsprogrammet: Christer Persson Charlotta Cedergren Malin Johansson Anna Berlin Jonas

Läs mer

R AP P O RT. Sporthotellet Kista EXPLOATERINGSKONTORE T STHLM STADS & TRAFIK UTFORMNING TRAFIK UPPDRAGSNUMMER

R AP P O RT. Sporthotellet Kista EXPLOATERINGSKONTORE T STHLM STADS & TRAFIK UTFORMNING TRAFIK UPPDRAGSNUMMER R AP P O RT EXPLOATERINGSKONTORE T Sporthotellet Kista UPPDRAGSNUMMER 70016 95000 TRAFIK 5-0 0-1 5 1 0 2 x c o ḍ 1 0 o p re 2017-01 - 31 STHLM STADS & TRAFIK UTFORMNING SIV LIVING Sweco Society AB JAKOB

Läs mer

Illustrationsbilaga. Detaljplan för område vid Sätra gård, del av Sätra 2:1 i stadsdelen Sätra, S-Dp (64 lägenheter) Sida 1 / 7

Illustrationsbilaga. Detaljplan för område vid Sätra gård, del av Sätra 2:1 i stadsdelen Sätra, S-Dp (64 lägenheter) Sida 1 / 7 Illustrationsbilaga Detaljplan för område vid Sätra gård, del av Sätra 2:1 i stadsdelen Sätra, S-Dp 2016-00337 (64 lägenheter) Sida 1 / 7 Vy in i området från korsningen, Björksätravägen / Sätragårdsvägen

Läs mer

Tora Bärnarp (1975) REFERENSUPPDRAG I URVAL. Kv. Blåfjäll Kista 2013, ansvarig. Kv. Stenhöga Solna 2013, handläggare

Tora Bärnarp (1975) REFERENSUPPDRAG I URVAL. Kv. Blåfjäll Kista 2013, ansvarig. Kv. Stenhöga Solna 2013, handläggare Tora Bärnarp (1975) Född 1975, uppvuxen i Stockholm. Har studerat landskapsarkitektur på SLU, Ultuna, och i Holland på Wageningen University. Över tio års yrkeserfarenhet som utredande, gestaltande och

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Farsta 2:1 m fl. vid Nykroppagatan i stadsdelen Farsta (ca lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av Farsta 2:1 m fl. vid Nykroppagatan i stadsdelen Farsta (ca lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-03-22 Handläggare: Eva Nyberg-Björklund Tfn 08-508 27 249 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Farsta

Läs mer

Vet du vad som planeras i Karlslund?

Vet du vad som planeras i Karlslund? Vet du vad som planeras i Karlslund? Det här är en illustration och visar endast exempel på hur området skulle kunna se ut. KOMPLETTERING AV VÅRD- OCH OMSORGSBOENDET SAMT NYA TRYGGHETSBOENDEN Stadsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

studie I kapitlet studeras bebyggelseområdet

studie I kapitlet studeras bebyggelseområdet studie I kapitlet studeras bebyggelseområdet Hammarby Sjöstad. Syftet är att erfarenheterna från analysen används i utformning av planen för Lövholmen. Studieobjektet beskrivs och analyseras utifrån de

Läs mer

Inbjudan till samråd om förslag till detaljplan för Bjurbäcken 6 i stadsdelen Rågsved

Inbjudan till samråd om förslag till detaljplan för Bjurbäcken 6 i stadsdelen Rågsved Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Avdelningen för utveckling, lokaler och stadsmiljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-04-24 Handläggare Fredrik Holmgren Telefon: 08-50814050 Till Enskede-Årsta-Vantörs

Läs mer

Gestaltningsprogram för Karlskronaviken Bilaga till detaljplan för Karlskronaviken, plan nr 80-47

Gestaltningsprogram för Karlskronaviken Bilaga till detaljplan för Karlskronaviken, plan nr 80-47 SALEMS KOMMUN GESTALTNINGSPROGRAM Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen 15-02-23 rev 15-04-15 Dnr Bom 1997/300 Plan- och exploateringsenheten Conny Olsson 1 Gestaltningsprogram för Karlskronaviken Bilaga

Läs mer

Nominerad till Sienna priset 2015 Landskapsarkitekt: Eskilstuna kommun. Ansvarig arkitekt: landskapsarkitekt MSA Anna Edvinsson Byggherre: Eskilstuna

Nominerad till Sienna priset 2015 Landskapsarkitekt: Eskilstuna kommun. Ansvarig arkitekt: landskapsarkitekt MSA Anna Edvinsson Byggherre: Eskilstuna Nominerad till Sienna priset 2015 Landskapsarkitekt: Eskilstuna kommun. Ansvarig arkitekt: landskapsarkitekt MSA Anna Edvinsson Byggherre: Eskilstuna kommun Juryns motivering Torget har formats utifrån

Läs mer

ANTAGANDEUPPLAGA JUNI 2001

ANTAGANDEUPPLAGA JUNI 2001 ANTAGANDEUPPLAGA JUNI 2001 Antagen av KF 2001-06-11 Laga Kraft 2003-09-24 av parkeringsytan, hörnet Göteborgsvägen Strandvägen, under förutsättning att möjligheterna till framtida

Läs mer

GENERALSGATAN SOM PARKSTRÅK

GENERALSGATAN SOM PARKSTRÅK GENERALSGATAN SOM PARKSTRÅK Beställare Norrköpings kommun Tekniska kontoret Förvaltningshuset Rosen Trädgårdsgatan 21 601 81 Norrköping Referens: Marie Edling Konsult Ramböll Sverige AB Holmengatan 8 602

Läs mer

Nu bygger vi Nya Slottsholmen

Nu bygger vi Nya Slottsholmen Nu bygger vi Nya Slottsholmen En unik målpunkt Nu byggstartar Björn Ulvaeus och ALM Equity projektet Slottsholmen med restaurang och konferens i kombination med exklusiva bostadslägenheter, marina och

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING DETALJPLAN FÖR DEL AV STORA URSVIK ETAPP 1B I SUNDBYBERG KVALITETSPROGRAM rev

SAMRÅDSHANDLING DETALJPLAN FÖR DEL AV STORA URSVIK ETAPP 1B I SUNDBYBERG KVALITETSPROGRAM rev SAMRÅDSHANDLING DETALJPLAN FÖR DEL AV STORA URSVIK ETAPP 1B I SUNDBYBERG KVALITETSPROGRAM 2006 06 30 rev 070904 Detta kvalitetsprogram har tagits fram av: BRUNNBERG & FORSHED ARKITEKTKONTOR AB i samarbete

Läs mer

Uteserveringar i Borås Stad

Uteserveringar i Borås Stad Uteserveringar i Borås Stad INLEDNING INLEDNING Våra gator, torg och parker är en tillgång för stadens alla invånare och besökare. En levande och attraktiv stadskärna kräver planering och omsorg. Uteserveringar

Läs mer

GATOR OCH BELÄGGNING

GATOR OCH BELÄGGNING RIKTLINJER FÖR GATOR OCH BELÄGGNING LANDSKRONA STADSMILJÖPROGRAM 2018 ANTAGEN AV STADSBYGGNADSNÄMNDEN 2019-02-12 22 Riktlinjer för gator och beläggning är en del av Landskrona stads stadsmiljöprogram.

Läs mer

Trädplan KUNGSHOLMEN. för Stockholm. maj 2002

Trädplan KUNGSHOLMEN. för Stockholm. maj 2002 Trädplan för Stockholm maj 2002 KUNGSHOLMEN TRÄDPLAN FÖR KUNGSHOLMEN Trädplanen har utarbetats av Landskapsarkitekterna Söderblom & Palm på uppdrag av Margareta Jonsson, Gatu- och fastighetskontoret, region

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kavringen 1 samt område invid Saltvägen, del av Farsta 2:1 i stadsdelen Hökarängen (190 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Kavringen 1 samt område invid Saltvägen, del av Farsta 2:1 i stadsdelen Hökarängen (190 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (10) 2015-02-23 Handläggare Anna-Stina Bokander Telefon 08-508 26 265 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kavringen

Läs mer