Sveriges ambassad i Prag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sveriges ambassad i Prag"

Transkript

1 Sveriges ambassad i Prag STATENS FASTIGHETSVERK

2 Sveriges ambassad i Prag ligger i ett palatslikt litet flerfamiljshus uppfört för advokat Josef Růžička. Huset ligger högt, synligt från Karlsbron som en ljuspunkt i grönskan alldeles nedanför Strahovklostret. På ritningarna, signerade arkitekt Tomáš Šašek, står att de gäller nybyggnationen vid den vackra utsikten. Relationen mellan Sverige och Tjeckien har gamla anor. På medeltiden sökte sig svenska studerande till Karlsuniversitetet i Prag, Mellaneuropas äldsta, och en tid var uppsalaprästen Karl Håkansson rektor vid stadens juristuniversitet. Två sekel senare utnämnde Gustav II Adolf en tjeckisk poet till hovskald och en tjeckisk läkare var professor vid Uppsala universitet. Svenskarnas stormning av Prag 1648 tillhör däremot ett mörkt kapitel i ländernas gemensamma historia. Sverige inrättade sin första beskickning i Prag 1921 och var fram till andra världskriget hyresgäst i Lažanskypalatset på Moldaus flodbank i Gamla stan. Sedan 1945 har svenska ambassaden funnits där den nu är, vid den vackra utsikten i Josef Růžičkas hus. Dess rum rymmer många berättelser en av dem slutar med att svenska staten blir husets ägare. Omslag: Bild t v: Sveriges ambassad i Prag, trädgårdsfasad. Matsalsdörr med originaldetaljer i mässing.

3 Huset vid den vackra utsikten Na krásné vyhlídce är tjeckiska för vid den vackra utsikten. Så hette den krog som fram till 1920-talets slut låg där Sveriges ambassad nu ligger. Krogen var fallfärdig men omtyckt och många pragbor var upprörda när den revs än idag kallas platsen Na krásné vyhlídce i folkmun. Det vittnar både om krogens popularitet, och om hur väl dess namn beskriver platsen. Den historiska miljön intill Strahovklostret och Pragborgen förpliktigar och advokat Josef Růžička hade mångåriga, hårda förhandlingar med stadens skönhetsråd innan han 1928 fick tillstånd att bebygga sin tomt. Att han alls hade blivit den åtråvärda tomtens ägare var sannolikt en följd av att han, på banken där han var chef för juridiska avdelningen, förvaltade Strahovklostrets affärer och genom det etablerat en god relation som gjorde köpet möjligt. Villkoret för bygglov var att Růžičkas hus anslöt till områdets historiska karaktär, präglad av Strahovklostrets imponerande enkelhet och Pragborgens högresta, sammansatta siluett, men kanske främst av de närliggande bostadshusen i böhmisk barock. Uppdraget gick till arkitekt Tomáš Šašek som förefaller ha varit något av expert på nya byggnader i historisk miljö. Arkitekt Šašek ritade en vinkelställd huskropp, åt gatan uppdelad i tre delar som med stegvis avtagande höjder följer Úvoz-gatans lutning. Inåt, bakom den avskärmande muren, betonas huskroppens olika delar av terrasser och en arkad. Trädgårdens nivåskilda indelning följer den kraftigt sluttande tomten och blir som en organisk förlängning av det byggda. Den enda dekor Tomáš Šašek använde var enkelt profilerade lister och spelet mellan ytor, mellan ljus och skugga över husets fasader. Utsikt över Prag från ambassadens trädgårdssida. När Eliška Junková, rattens drottning, flyttade hit 1930 tyckte hon att hela huset var felvänt... och för att få bättre utsikt bekostade hon en balkong till vindslägenheten hon hyrde. Därifrån kunde hon se åt söder och Strahovklostret.

4 Tidlöst skal om modernt inre Tomáš Šašek ritade Růžičkas hus som en sentida ättling till sina grannar, men utan att för den skull förlora kontakten med det 1920-tal det byggdes i. Inuti var huset utrustat med tidens alla moderniteter, som till exempel hiss. Materialen var dyrbara, från exteriörens koppardetaljer till interiörernas marmor, mässing och mörka träslag. Familjen Růžička var förmögen, men Josef Růžičkas eget kapital var inte stort nog för att bekosta huset till sig och sin fru Anna. Han lånade av sin far. Projektet drog över budget och lånet blev större än avsett som tack hedrade Josef Růžička sin far med en bronsmedaljong i en nisch i fasaden mot trädgården. På medaljongen, ett verk av skulptören Otakar Španiel som också formgav det självständiga Tjeckoslovakiens första myntserie 1918, är fadern avbildad i profil med blicken vänd mot den stenlagda pations behagfullt porlande fontän. Detaljer med historia Huvudentrén ligger diskret indragen från gatan, skyddad av en kopparskodd liten baldakin buren av två kraftigt kannelerade kolonnskaft. Entrén leder in till en vestibul med brevinkast som visar att Anna och Josef Růžička inte var de enda som bodde i den palatslika villan det var ett flerfamiljshus i fem våningar. Růžičkas bodde på bottenplan, med vinterträdgård och utgång till arkaden och trädgården. Den våningen är idag en del av Sveriges ambassads kansli. En storslagen dubbeldörr i välvd omfattning leder in till det som nu är ambassadörens arbetsrum. På omfattningens krön vilar en konsol där en snidad träfigurin, en kvinna med omsorgsfullt kammad frisyr, ler spjuveraktigt ner mot besökaren Anna Růžička lär ha varit mycket vacker, kanske var hon figurinens förebild. På familjen Růžičkas tid låg sovrummen i den här delen av huset. Advokat Josef Růžička lånade pengar av sin far när han byggde huset. För att visa sin tacksamhet lät han skulptören Otakar Španiel porträttera fadern i brons. Ambassadörens arbetsrum. Ambassadkansliets arbets- och konferensrum ligger i den del av huset där familjen Růžička en gång bodde.

5 Människoöden Den glamorösa Eliška Junková, tävlingsföraren i europeisk elitklass som alltid körde Bugatti, var god vän med Ettore Bugatti och kallades rattens drottning, flyttade in i vindslägenheten Fönstren satt för högt, rummen var för små och hela huset felvänt, tyckte hon, och bekostade själv vindslägenhetens balkong för att få bättre utsikt åt Strahovklostret. När Eliška Junková kom till Růžičkas hus var hon nybliven änka. I en tävling hon och hennes man Čeněk kört tillsammans omkom han i en olycka, just efter att hon lämnat över ratten till honom. Hon tävlade aldrig mer. Eliška Junková bodde i Růžičkas hus många år och minnet av henne lever där än hennes namn står kvar på ett av brevinkasten i husets entré och i fasaden åt gatan finns en minnesplakett över henne. Efter Tysklands ockupation av Tjeckoslovakien fängslades Josef Růžička av nazisterna år 1939; som honorärkonsul för Panama hade han utfärdat visum till, och därmed räddat, många tjeckoslovakiska judar. Man förmodade att han hade blivit angiven av den gestapoman som flyttat in på första våningen i Růžičkas hus strax efter ockupationen. Nazisterna beslagtog alla familjens ägodelar, Anna och barnen Tatiana och Primus tvingades flytta. Josef Růžička dog i koncentrationslägret Mauthausen. Även andra familjer i huset förlorade sina kära i nazismens koncentrationsläger. Knappt hade den tjeckiska motståndsrörelsen skingrats efter andra världskriget, innan den tvingades återuppstå denna gång i opposition mot den nya kommunistiska regimen. Flera av de boende i Růžičkas hus fängslades, bland dem dr Oldřich Pecl och hans fru Ankica i lägenheten på första våningen. Dr Pecl dömdes till döden och avrättades i samband med processen mot oppositionspolitikern Milada Horáková Passage från gatan mot trädgården.

6 Medmänsklighet Anna Růžička och barnen återvände till sitt hus efter kriget men använde då bara en del av sin forna våning i husets bottenplan, i den obebodda delen inrättade Sveriges ambassad kansli Huset konfiskerades av staten efter det kommunistiska maktövertagande 1948, och Anna Růžička ålades betala staten både hyra och hypotek för huset hennes man låtit bygga. Dottern Tatiana tillhörde motståndsrörelsen och fängslades. Tatianas man Veleslav Wahl, sonen i familjen på husets tredje våning, fängslades och avrättades 1950 för sitt motstånd mot kommunistregimen. Hans mor tvingades lämna sin lägenhet och flyttade in hos Anna Růžička. Det var hårda år och Anna fick hjälp av ambassaden för att kunna stanna. Fram till sin död förblev hon ambassadens granne. Det unga Tjeckoslovakiens kamp för demokrati engagerade många, bland dem svenskan Amelie Posse, gift med den tjeckiske konstnären Oki Brázda. Hon brann för människans rätt till frihet och hjälpte många under såväl den nazityska ockupationen som det kommunistiska förtrycket. Amelie Posse brukade bo hos ambassadör Wilhelm Winther på svenska ambassaden när hon var i Prag och kommunistregimen förmodade att hon var en av dess anställda. Tack vare förvarning från ambassaden lyckades Amelie Posse 1948 i sista stund fly till Sverige och undgå arrestering. Tjugo år senare, under den så kallade Pragvåren 1968, inleddes en reformansats som slog över i sin motsats när sovjetiska trupper invaderade landet. Agda Rössel, en av Sveriges första kvinnliga ambassadörer, beskrev åren i Prag som de svåraste i sin karriär. Matsalen, ett av fyra rum i fil i ambassadens representationsvåning. De stora fönsterytorna längs rummets ena långsida ramar in den hänförande vyn över Prag.

7 En dramatisk historia med lyckligt slut På 1970-talet var ambassadbyggnaden i behov av renovering men Tjeckoslovakiens relation till Sverige var stelfrusen efter att Olof Palme liknat kommunistregimen vid diktaturens kreatur. Frågan om fastighetens öde förhalades. Först efter informella möten mellan svenska och tjeckoslovakiska tjänstemän kom en renovering till stånd. Då, om inte förr, installerades de dolda mikrofoner som senare upptäcktes och visades på Nordiska museets utställning Spioner I november 1989 föll Berlinmuren och det tjeckoslovakiska folket genomförde den fredliga Sammetsrevolutionen; kommunistregimen avsattes. Václav Havel, en av processens centralgestalter, hade god kontakt med Lars-Åke Nilsson som var Sveriges ambassadör i Prag under de dramatiska åren Sveriges ambassad hade länge varit den största hyresgästen i Růžičkas hus när kommunismen föll. Konfiskerad egendom återlämnades och barnen Růžička blev återigen husets ägare dottern Tatiana skänkte då sin hälft av huset till svenska staten, som tack för ambassadens omsorg om hennes mor och på villkor att byggnaden förblev ambassad. Sedan 1993 är svenska staten ägare till hela huset vid den vackra utsikten. Trädgården sedd från balkongen som löper längs representationsvåningens matsal. Sveriges fastighetsförvaltning utomlands Statens fastighetsverk (SFV) förvaltar statens egendomar utomlands, närmare bestämt i ett 60-tal länder, i sex världsdelar. Till hyresgästerna hör Utrikesdepartementet (UD), Exportrådet och fyra svenska institut. SFV är även byggherre vid statens byggnationer utomlands och ansvarar för att nya hus representerar god svensk arkitektur, form och design. När det gäller äldre hus arbetar SFV för att erbjuda funktionella lokaler och ändå ta hänsyn till fastighetens historia och kulturella värde. UD ansvarar för inredningen på utlandsmyndig heterna. SFV och UD har ett nära samarbete för att tillsammans stärka bilden av Sverige utomlands. Nattvy. Mitt i bilden anas Prags gamla stad och Karlsbron.

8 Huvudentréns lekfullt svängda ektrappa. Med seminarier, konserter och andra evenemang arbetar ambassaden för att främja kontakter mellan svenskt och tjeckiskt kultur- och näringsliv. The Embassy of Sweden in Prague is known as the building with the beautiful view. The embassy is housed in a small but palatial apartment building, built in to a design by architect Tomáš Šašek. The terms of the original planning permission stated that the building should fit in with the historic character of the surrounding area, typified by the striking simplicity of Strahov Monastery and the stately, composite silhouette of Prague Castle, but perhaps particularly by the nearby Bohemian baroque residential buildings. Today, the property houses the Swedish Embassy s chancery, reception rooms and staff accommodation. Before the Embassy of Sweden assumed tenancy of the building in 1945, this was an ordinary apartment building and the lives of the first residents form an important part of the building s rich and varied history. The building was originally commissioned by lawyer Josef Růžička, who was imprisoned by the Nazis and died in a concentration camp in A commemorative plaque on the street façade of the embassy explains that Eliška Junková the acclaimed and highly skilled racing driver known as the Queen of the Steering Wheel was one of the building s residents. Růžička s wife Anna was forced to leave the building when her husband was imprisoned. She returned here after the war, and was protected by the embassy when the communist regime confiscated the property. Her daughter Tatiana donated half of the building to the Swedish State in 1989, as a token of her gratitude, on the condition that it remained as the Embassy of Sweden. The Swedish State has owned the whole of the building with the beautiful view since 1993.

9 Tradition i utveckling. Statens fastighetsverk vill göra svenska folket stolt över statens egendomar, våra nationalbyggnader och fria marker; slott och kungsgårdar, teatrar, museer, ambassader och en sjundedel av Sveriges mark. Vi äger allt detta tillsammans och SFV:s uppgift är att förvalta det på bästa sätt. Tradition is change. Sweden has many buildings and environments of great value to its cultural history. They are part of the nation s history and its future. The National Property Board administrates public buildings and open spaces; palaces and royal parks, theatres, museums, embassies and one seventh of Swedens total land mass. All this is owned by the Swedes collectively, and the duty of the Board is to administer them in the best possible way. Text: Katarina Juvander. Layout: Södra tornet kommunikation. Foto: Åke E:son Lindman, Katarina Juvander, sid 2. Översättning: Exacta. Tryck: Ineko AB, Statens fastighetsverk

EN BERÄTTELSE OM FÖRINTELSEN AV IBEN BOMMELIN

EN BERÄTTELSE OM FÖRINTELSEN AV IBEN BOMMELIN EN BERÄTTELSE OM FÖRINTELSEN AV IBEN BOMMELIN Det var en kall, regning augustidag i Aushwitch, Polen. Klass 9A hade precis anlänt till det berömda koncentrationslägret, som på den senaste tiden hade rustats

Läs mer

Inledning. Född på nytt

Inledning. Född på nytt Tema: Leva med mål och mening Skapad för att bli lik Jesus Sid. 1(5) Syfte 3: Du är skapad för att bli lik Jesus Inledning Min predikan idag ska handla om den största tanke Gud någonsin tänkt för ditt

Läs mer

Arkitektur i Luleå. Om arkitekturhistoria i allmänhet Gammalt i ny form

Arkitektur i Luleå. Om arkitekturhistoria i allmänhet Gammalt i ny form Arkitektur i Luleå Om arkitekturhistoria i allmänhet Gammalt i ny form Arkitekturhistorien är en historia om nytänkande och återanvändning. När de arkitektoniska idealen genom århundradena växlat och idéer

Läs mer

Sverige. en pocketguide. Fakta, tips och råd till nya invånare. På lätt svenska. Integrationsverket

Sverige. en pocketguide. Fakta, tips och råd till nya invånare. På lätt svenska. Integrationsverket Sverige en pocketguide Fakta, tips och råd till nya invånare Integrationsverket På lätt svenska Sverige en pocketguide Fakta, tips och råd till nya invånare Trafikregler i Sverige Sverige en pocketguide

Läs mer

Gå ut. i hela din värld

Gå ut. i hela din värld Gå ut i hela din värld 2 Introduktion Välkommen till undervisningen Gå ut i hela din värld. Det är väl investerad tid. Vi vet att Gud kommer att välsigna dig som tar denna tid att låta dig utrustas. Satsa

Läs mer

VAN DER NOOTSEA HUSET.

VAN DER NOOTSEA HUSET. herr E. Libfalt, direktör F. E. Lignell, fru Signe Lindberg, fröken Elsa Lindvall, överste F. Lovén, fröken M. Ludvig, herr Helmer Lundborn, Lunds Universitets Konstmuseum, herr 0. Lövqvist, kamrer G.

Läs mer

Vandra i Sverige, på egen hand. Stockholm och Söders Höjder

Vandra i Sverige, på egen hand. Stockholm och Söders Höjder Vandra i Sverige, på egen hand Stockholm och Söders Höjder Med hjälp av följande text kan du på egen hand guida dig fram på Söders höjder. Start och mål för vandringen är Slussen dit du lätt tar dig med

Läs mer

Besök flyktingarna.se för att läsa fler berättelser och hjälpa till att sprida dem. 33

Besök flyktingarna.se för att läsa fler berättelser och hjälpa till att sprida dem. 33 Utdrag ur Europa Europa program/noter/kampskrift (2014). Se europaeuropa.nu för mer information. Flyktingarna.se: Jag vill leva mitt liv men tiden går, åren tas ifrån mig Flyktingarna.se är en partipolitiskt,

Läs mer

Socialt hållbar bogemenskap genom byggemenskap

Socialt hållbar bogemenskap genom byggemenskap Socialt hållbar bogemenskap genom byggemenskap - Hur kan Göteborgs Stad arbeta med byggemenskaper? Sara Svensson - Examensarbete vid Chalmers tekniska högskola våren 2013 - Masterprogram: Design for sustainable

Läs mer

Satsa också på gamla Lund!

Satsa också på gamla Lund! 2011: 5 Satsa också på gamla Lund! Lundalänken och Kunskapsstråket var två ledord när politiker och planerare på Gamla Lunds möte tecknade visioner av det nya Lund som ska byggas i nordost i anslutning

Läs mer

Svenska Fyrsällskapet www.fyr.org

Svenska Fyrsällskapet www.fyr.org Svenska Fyrsällskapet www.fyr.org Blänket2008:4 Årg 12 Adress: Svenska Fyrsällskapet c/o Esbjörn Hillberg Donsö backe 16 430 82 Donsö Tel. 031-97 21 48 Fax 031-97 06 23 e-post: esbjorn@hillberg.com Hemsida:

Läs mer

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer

Uppropet var undertecknat

Uppropet var undertecknat POSTTIDNING B 128141801 En tidning om Blomsterfonden. Nummer 2, 2000. 2000 Nr:2 Till minne och till glädje 80 år av kamp men också framgång Här fortsätter vi den fascinerande historien om Alma Hedin och

Läs mer

Historisk stadsvandring genom Gamla stan

Historisk stadsvandring genom Gamla stan Historisk stadsvandring genom Gamla stan Författare och illustratör: Carola Segerlund Om vandringen I Stadsmuseets Stockholmsutställning finns ett rum som heter Bebyggelserummet. I rummet kan man lära

Läs mer

Erik Larsson och Vendela Lohrman i von der Lindeska huset

Erik Larsson och Vendela Lohrman i von der Lindeska huset Erik Larsson och Vendela Lohrman i von der Lindeska huset Lars Bengtsson En av Stockholms mer spektakulära 1600-talsfasader återfinns på von der Lindeska huset vid Vasterlånggatan 68 i Gamla stan. Huset

Läs mer

INTRO CARLSTENS FÄSTNING ANN ROSMAN STENA MATCH CUP VISIONEN OM EN LEVANDE KUSTSTAD STIGARNA PÅ MARSTRANDSÖN INTERVJU MED EIWE UTDRAG FRÅN MERCURIUM

INTRO CARLSTENS FÄSTNING ANN ROSMAN STENA MATCH CUP VISIONEN OM EN LEVANDE KUSTSTAD STIGARNA PÅ MARSTRANDSÖN INTERVJU MED EIWE UTDRAG FRÅN MERCURIUM INTRO ETT MAGASIN OM KUNGÄLVS KOMMUN CARLSTENS FÄSTNING INTERVJU MED EIWE ANN ROSMAN UTDRAG FRÅN MERCURIUM STENA MATCH CUP SÅ BÖRJADE DET VISIONEN OM EN LEVANDE KUSTSTAD ENTRÉ MARSTRAND STIGARNA PÅ MARSTRANDSÖN

Läs mer

KVInnornAS SITUATIon I AFGHAnISTAn

KVInnornAS SITUATIon I AFGHAnISTAn KVInnornAS SITUATIon I AFGHAnISTAn Bilder Framsida Titel: Angiza, 18 år Fotograf/Källa:Jenny Matthews/ActionAid Creative Commons erkännande http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/actionaid/image/view/angiza-18-aar-95025

Läs mer

FN-rapporter 2009 VÄRLDSBANKEN RAPPORTERAR OM. Vägen ur fattigdomen I SAMMANDRAG

FN-rapporter 2009 VÄRLDSBANKEN RAPPORTERAR OM. Vägen ur fattigdomen I SAMMANDRAG FN-rapporter 2009 VÄRLDSBANKEN RAPPORTERAR OM Vägen ur fattigdomen I SAMMANDRAG VÄRLDSBANKEN RAPPORTERAR OM Vägen ur fattigdomen I denna skrift ingår översättning, sammanfattning och bearbetning av följande

Läs mer

Fixerat Vad berättar bilden?

Fixerat Vad berättar bilden? Fixerat Vad berättar bilden? Fotografiska källor till förföljelsen och folkmordet på judar i Europa En pedagogisk handledning CHRISTOPH KREUTZMÜLLER & JULIA WERNER Fixerat Vad berättar bilden? Fotografiska

Läs mer

När Sverige blev en stat

När Sverige blev en stat När Sverige blev en stat Övergången från ett rike till en stat i början av medeltiden Lars Bägerfeldt 2 BÄGERFELDT, LARS. När Sverige blev en stat. Övergången från ett rike till en stat i början av medeltiden.

Läs mer

rumänska kungahuset Det stärker sin ställning

rumänska kungahuset Det stärker sin ställning Det rumänska kungahuset stärker sin ställning Rumäniens monarki var en av de monarkier som försvann efter det andra världskriget. Landets siste kung, Michael I, fick ett ultimatum av den nya kommunistregimen:

Läs mer

25 frågor och svar om. katolsk tro

25 frågor och svar om. katolsk tro 25 frågor och svar om katolsk tro Innehållsförteckning 1. Vem är Gud? 2. Vem är Jesus? 3. Vad är Kyrkan? 4. Tillber katoliker Maria? 5. Är allt som står i Bibeln bokstavligen sant? 6. Varför behövs påven?

Läs mer

Tensta -En plats som ständigt ska bli bättre

Tensta -En plats som ständigt ska bli bättre Tensta -En plats som ständigt ska bli bättre Utbyggnaden av bostadsområdet Tensta 1967-71 ingick i det mest ambitiösa bostadsbyggnadsprojekt som genomförts i Sverige, det så kallade Miljonprogrammet. På

Läs mer

NÄR SVERIGE BLEV TILL EN ANNORLUNDA TEORI OM. Svea Rikes Vagga. Lars Bägerfeldt

NÄR SVERIGE BLEV TILL EN ANNORLUNDA TEORI OM. Svea Rikes Vagga. Lars Bägerfeldt NÄR SVERIGE BLEV TILL EN ANNORLUNDA TEORI OM Svea Rikes Vagga Lars Bägerfeldt 2 BÄGERFELDT, LARS. När Sverige blev till. En annorlunda teori om Svea rikes vagga. Tillägnad Katarina, Josefin och Johan Lars

Läs mer

Per Stenström, vd för koncernen Bertegruppen som äger Berte Qvarn. Helena Stenström är produktutvecklare på Sia Glass. Xxxx

Per Stenström, vd för koncernen Bertegruppen som äger Berte Qvarn. Helena Stenström är produktutvecklare på Sia Glass. Xxxx Per Stenström, vd för koncernen Bertegruppen som äger Berte Qvarn. Helena Stenström är produktutvecklare på Sia Glass. Xxxx 42 du&co 4 2009 Per Stenström och Helena Stenström kvalitetssäkrar ägglikörglassen.

Läs mer

I skuggan av ett krig Kazor

I skuggan av ett krig Kazor Spel: Del 1 Historiebruk och nationalism I skuggan av ett krig Kazor Sammanfattning I skuggan av ett krig Kazor är ett spel där eleverna delas in i två grupper som gestaltar folken, nordlänningar och sydlänningar.

Läs mer

EN VÄRLD I RÖRELSE. Om flyktingar och migranter

EN VÄRLD I RÖRELSE. Om flyktingar och migranter EN VÄRLD I RÖRELSE Om flyktingar och migranter INNEHÅLL 1. Amins resa En värld i rörelse Vem och varför? Murar och människor 2. Sverige och migrationen Invandringen till Sverige idag De osynliga 3. Migrationens

Läs mer

ANVÄND KONSTEN! Den offentliga konsten som en betydelsefull och angelägen del i bildundervisningen. Sara Norlin

ANVÄND KONSTEN! Den offentliga konsten som en betydelsefull och angelägen del i bildundervisningen. Sara Norlin ANVÄND KONSTEN! Den offentliga konsten som en betydelsefull och angelägen del i bildundervisningen. Sara Norlin Det är inte bara duvor som använder offentlig konst, foto från mitt gestaltningsarbete. Konstfack,

Läs mer

Konsten att lära och viljan att uppleva

Konsten att lära och viljan att uppleva Konsten att lära och viljan att uppleva Historiebruk och upplevelsepedagogik vid Foteviken, Medeltidsveckan och Jamtli Red. Peter Aronsson & Erika Larsson Pdf från tryckt bok slut på förlaget, som referenser

Läs mer