Sveriges ambassad i Prag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sveriges ambassad i Prag"

Transkript

1 Sveriges ambassad i Prag STATENS FASTIGHETSVERK

2 Sveriges ambassad i Prag ligger i ett palatslikt litet flerfamiljshus uppfört för advokat Josef Růžička. Huset ligger högt, synligt från Karlsbron som en ljuspunkt i grönskan alldeles nedanför Strahovklostret. På ritningarna, signerade arkitekt Tomáš Šašek, står att de gäller nybyggnationen vid den vackra utsikten. Relationen mellan Sverige och Tjeckien har gamla anor. På medeltiden sökte sig svenska studerande till Karlsuniversitetet i Prag, Mellaneuropas äldsta, och en tid var uppsalaprästen Karl Håkansson rektor vid stadens juristuniversitet. Två sekel senare utnämnde Gustav II Adolf en tjeckisk poet till hovskald och en tjeckisk läkare var professor vid Uppsala universitet. Svenskarnas stormning av Prag 1648 tillhör däremot ett mörkt kapitel i ländernas gemensamma historia. Sverige inrättade sin första beskickning i Prag 1921 och var fram till andra världskriget hyresgäst i Lažanskypalatset på Moldaus flodbank i Gamla stan. Sedan 1945 har svenska ambassaden funnits där den nu är, vid den vackra utsikten i Josef Růžičkas hus. Dess rum rymmer många berättelser en av dem slutar med att svenska staten blir husets ägare. Omslag: Bild t v: Sveriges ambassad i Prag, trädgårdsfasad. Matsalsdörr med originaldetaljer i mässing.

3 Huset vid den vackra utsikten Na krásné vyhlídce är tjeckiska för vid den vackra utsikten. Så hette den krog som fram till 1920-talets slut låg där Sveriges ambassad nu ligger. Krogen var fallfärdig men omtyckt och många pragbor var upprörda när den revs än idag kallas platsen Na krásné vyhlídce i folkmun. Det vittnar både om krogens popularitet, och om hur väl dess namn beskriver platsen. Den historiska miljön intill Strahovklostret och Pragborgen förpliktigar och advokat Josef Růžička hade mångåriga, hårda förhandlingar med stadens skönhetsråd innan han 1928 fick tillstånd att bebygga sin tomt. Att han alls hade blivit den åtråvärda tomtens ägare var sannolikt en följd av att han, på banken där han var chef för juridiska avdelningen, förvaltade Strahovklostrets affärer och genom det etablerat en god relation som gjorde köpet möjligt. Villkoret för bygglov var att Růžičkas hus anslöt till områdets historiska karaktär, präglad av Strahovklostrets imponerande enkelhet och Pragborgens högresta, sammansatta siluett, men kanske främst av de närliggande bostadshusen i böhmisk barock. Uppdraget gick till arkitekt Tomáš Šašek som förefaller ha varit något av expert på nya byggnader i historisk miljö. Arkitekt Šašek ritade en vinkelställd huskropp, åt gatan uppdelad i tre delar som med stegvis avtagande höjder följer Úvoz-gatans lutning. Inåt, bakom den avskärmande muren, betonas huskroppens olika delar av terrasser och en arkad. Trädgårdens nivåskilda indelning följer den kraftigt sluttande tomten och blir som en organisk förlängning av det byggda. Den enda dekor Tomáš Šašek använde var enkelt profilerade lister och spelet mellan ytor, mellan ljus och skugga över husets fasader. Utsikt över Prag från ambassadens trädgårdssida. När Eliška Junková, rattens drottning, flyttade hit 1930 tyckte hon att hela huset var felvänt... och för att få bättre utsikt bekostade hon en balkong till vindslägenheten hon hyrde. Därifrån kunde hon se åt söder och Strahovklostret.

4 Tidlöst skal om modernt inre Tomáš Šašek ritade Růžičkas hus som en sentida ättling till sina grannar, men utan att för den skull förlora kontakten med det 1920-tal det byggdes i. Inuti var huset utrustat med tidens alla moderniteter, som till exempel hiss. Materialen var dyrbara, från exteriörens koppardetaljer till interiörernas marmor, mässing och mörka träslag. Familjen Růžička var förmögen, men Josef Růžičkas eget kapital var inte stort nog för att bekosta huset till sig och sin fru Anna. Han lånade av sin far. Projektet drog över budget och lånet blev större än avsett som tack hedrade Josef Růžička sin far med en bronsmedaljong i en nisch i fasaden mot trädgården. På medaljongen, ett verk av skulptören Otakar Španiel som också formgav det självständiga Tjeckoslovakiens första myntserie 1918, är fadern avbildad i profil med blicken vänd mot den stenlagda pations behagfullt porlande fontän. Detaljer med historia Huvudentrén ligger diskret indragen från gatan, skyddad av en kopparskodd liten baldakin buren av två kraftigt kannelerade kolonnskaft. Entrén leder in till en vestibul med brevinkast som visar att Anna och Josef Růžička inte var de enda som bodde i den palatslika villan det var ett flerfamiljshus i fem våningar. Růžičkas bodde på bottenplan, med vinterträdgård och utgång till arkaden och trädgården. Den våningen är idag en del av Sveriges ambassads kansli. En storslagen dubbeldörr i välvd omfattning leder in till det som nu är ambassadörens arbetsrum. På omfattningens krön vilar en konsol där en snidad träfigurin, en kvinna med omsorgsfullt kammad frisyr, ler spjuveraktigt ner mot besökaren Anna Růžička lär ha varit mycket vacker, kanske var hon figurinens förebild. På familjen Růžičkas tid låg sovrummen i den här delen av huset. Advokat Josef Růžička lånade pengar av sin far när han byggde huset. För att visa sin tacksamhet lät han skulptören Otakar Španiel porträttera fadern i brons. Ambassadörens arbetsrum. Ambassadkansliets arbets- och konferensrum ligger i den del av huset där familjen Růžička en gång bodde.

5 Människoöden Den glamorösa Eliška Junková, tävlingsföraren i europeisk elitklass som alltid körde Bugatti, var god vän med Ettore Bugatti och kallades rattens drottning, flyttade in i vindslägenheten Fönstren satt för högt, rummen var för små och hela huset felvänt, tyckte hon, och bekostade själv vindslägenhetens balkong för att få bättre utsikt åt Strahovklostret. När Eliška Junková kom till Růžičkas hus var hon nybliven änka. I en tävling hon och hennes man Čeněk kört tillsammans omkom han i en olycka, just efter att hon lämnat över ratten till honom. Hon tävlade aldrig mer. Eliška Junková bodde i Růžičkas hus många år och minnet av henne lever där än hennes namn står kvar på ett av brevinkasten i husets entré och i fasaden åt gatan finns en minnesplakett över henne. Efter Tysklands ockupation av Tjeckoslovakien fängslades Josef Růžička av nazisterna år 1939; som honorärkonsul för Panama hade han utfärdat visum till, och därmed räddat, många tjeckoslovakiska judar. Man förmodade att han hade blivit angiven av den gestapoman som flyttat in på första våningen i Růžičkas hus strax efter ockupationen. Nazisterna beslagtog alla familjens ägodelar, Anna och barnen Tatiana och Primus tvingades flytta. Josef Růžička dog i koncentrationslägret Mauthausen. Även andra familjer i huset förlorade sina kära i nazismens koncentrationsläger. Knappt hade den tjeckiska motståndsrörelsen skingrats efter andra världskriget, innan den tvingades återuppstå denna gång i opposition mot den nya kommunistiska regimen. Flera av de boende i Růžičkas hus fängslades, bland dem dr Oldřich Pecl och hans fru Ankica i lägenheten på första våningen. Dr Pecl dömdes till döden och avrättades i samband med processen mot oppositionspolitikern Milada Horáková Passage från gatan mot trädgården.

6 Medmänsklighet Anna Růžička och barnen återvände till sitt hus efter kriget men använde då bara en del av sin forna våning i husets bottenplan, i den obebodda delen inrättade Sveriges ambassad kansli Huset konfiskerades av staten efter det kommunistiska maktövertagande 1948, och Anna Růžička ålades betala staten både hyra och hypotek för huset hennes man låtit bygga. Dottern Tatiana tillhörde motståndsrörelsen och fängslades. Tatianas man Veleslav Wahl, sonen i familjen på husets tredje våning, fängslades och avrättades 1950 för sitt motstånd mot kommunistregimen. Hans mor tvingades lämna sin lägenhet och flyttade in hos Anna Růžička. Det var hårda år och Anna fick hjälp av ambassaden för att kunna stanna. Fram till sin död förblev hon ambassadens granne. Det unga Tjeckoslovakiens kamp för demokrati engagerade många, bland dem svenskan Amelie Posse, gift med den tjeckiske konstnären Oki Brázda. Hon brann för människans rätt till frihet och hjälpte många under såväl den nazityska ockupationen som det kommunistiska förtrycket. Amelie Posse brukade bo hos ambassadör Wilhelm Winther på svenska ambassaden när hon var i Prag och kommunistregimen förmodade att hon var en av dess anställda. Tack vare förvarning från ambassaden lyckades Amelie Posse 1948 i sista stund fly till Sverige och undgå arrestering. Tjugo år senare, under den så kallade Pragvåren 1968, inleddes en reformansats som slog över i sin motsats när sovjetiska trupper invaderade landet. Agda Rössel, en av Sveriges första kvinnliga ambassadörer, beskrev åren i Prag som de svåraste i sin karriär. Matsalen, ett av fyra rum i fil i ambassadens representationsvåning. De stora fönsterytorna längs rummets ena långsida ramar in den hänförande vyn över Prag.

7 En dramatisk historia med lyckligt slut På 1970-talet var ambassadbyggnaden i behov av renovering men Tjeckoslovakiens relation till Sverige var stelfrusen efter att Olof Palme liknat kommunistregimen vid diktaturens kreatur. Frågan om fastighetens öde förhalades. Först efter informella möten mellan svenska och tjeckoslovakiska tjänstemän kom en renovering till stånd. Då, om inte förr, installerades de dolda mikrofoner som senare upptäcktes och visades på Nordiska museets utställning Spioner I november 1989 föll Berlinmuren och det tjeckoslovakiska folket genomförde den fredliga Sammetsrevolutionen; kommunistregimen avsattes. Václav Havel, en av processens centralgestalter, hade god kontakt med Lars-Åke Nilsson som var Sveriges ambassadör i Prag under de dramatiska åren Sveriges ambassad hade länge varit den största hyresgästen i Růžičkas hus när kommunismen föll. Konfiskerad egendom återlämnades och barnen Růžička blev återigen husets ägare dottern Tatiana skänkte då sin hälft av huset till svenska staten, som tack för ambassadens omsorg om hennes mor och på villkor att byggnaden förblev ambassad. Sedan 1993 är svenska staten ägare till hela huset vid den vackra utsikten. Trädgården sedd från balkongen som löper längs representationsvåningens matsal. Sveriges fastighetsförvaltning utomlands Statens fastighetsverk (SFV) förvaltar statens egendomar utomlands, närmare bestämt i ett 60-tal länder, i sex världsdelar. Till hyresgästerna hör Utrikesdepartementet (UD), Exportrådet och fyra svenska institut. SFV är även byggherre vid statens byggnationer utomlands och ansvarar för att nya hus representerar god svensk arkitektur, form och design. När det gäller äldre hus arbetar SFV för att erbjuda funktionella lokaler och ändå ta hänsyn till fastighetens historia och kulturella värde. UD ansvarar för inredningen på utlandsmyndig heterna. SFV och UD har ett nära samarbete för att tillsammans stärka bilden av Sverige utomlands. Nattvy. Mitt i bilden anas Prags gamla stad och Karlsbron.

8 Huvudentréns lekfullt svängda ektrappa. Med seminarier, konserter och andra evenemang arbetar ambassaden för att främja kontakter mellan svenskt och tjeckiskt kultur- och näringsliv. The Embassy of Sweden in Prague is known as the building with the beautiful view. The embassy is housed in a small but palatial apartment building, built in to a design by architect Tomáš Šašek. The terms of the original planning permission stated that the building should fit in with the historic character of the surrounding area, typified by the striking simplicity of Strahov Monastery and the stately, composite silhouette of Prague Castle, but perhaps particularly by the nearby Bohemian baroque residential buildings. Today, the property houses the Swedish Embassy s chancery, reception rooms and staff accommodation. Before the Embassy of Sweden assumed tenancy of the building in 1945, this was an ordinary apartment building and the lives of the first residents form an important part of the building s rich and varied history. The building was originally commissioned by lawyer Josef Růžička, who was imprisoned by the Nazis and died in a concentration camp in A commemorative plaque on the street façade of the embassy explains that Eliška Junková the acclaimed and highly skilled racing driver known as the Queen of the Steering Wheel was one of the building s residents. Růžička s wife Anna was forced to leave the building when her husband was imprisoned. She returned here after the war, and was protected by the embassy when the communist regime confiscated the property. Her daughter Tatiana donated half of the building to the Swedish State in 1989, as a token of her gratitude, on the condition that it remained as the Embassy of Sweden. The Swedish State has owned the whole of the building with the beautiful view since 1993.

9 Tradition i utveckling. Statens fastighetsverk vill göra svenska folket stolt över statens egendomar, våra nationalbyggnader och fria marker; slott och kungsgårdar, teatrar, museer, ambassader och en sjundedel av Sveriges mark. Vi äger allt detta tillsammans och SFV:s uppgift är att förvalta det på bästa sätt. Tradition is change. Sweden has many buildings and environments of great value to its cultural history. They are part of the nation s history and its future. The National Property Board administrates public buildings and open spaces; palaces and royal parks, theatres, museums, embassies and one seventh of Swedens total land mass. All this is owned by the Swedes collectively, and the duty of the Board is to administer them in the best possible way. Text: Katarina Juvander. Layout: Södra tornet kommunikation. Foto: Åke E:son Lindman, Katarina Juvander, sid 2. Översättning: Exacta. Tryck: Ineko AB, Statens fastighetsverk

Residenset i Östersund din nya företagsadress?

Residenset i Östersund din nya företagsadress? PROSPEKT Residenset i Östersund din nya företagsadress? Välkommen till Länsresidenset i Östersund, stadens äldsta stenbyggnad med ett högt kulturhistoriskt värde. Tillsammans med tillhörande park utgör

Läs mer

Residenset i Östersund din nya företagsadress?

Residenset i Östersund din nya företagsadress? PROSPEKT Residenset i Östersund din nya företagsadress? Välkommen till Länsresidenset i Östersund, stadens äldsta stenbyggnad med ett högt kulturhistoriskt värde. Tillsammans med tillhörande park utgör

Läs mer

Sveriges ambassad i Warszawa, Polen

Sveriges ambassad i Warszawa, Polen Sveriges ambassad i Warszawa, Polen 1 Den svenska ambassaden ligger i centrala Warszawa med presidentens residens Palac Belwederski, Belvederpalatset, som nära granne. Borta är det kalla kriget och inflytan

Läs mer

Kvarteret Landshövdingen 16 Kalmar

Kvarteret Landshövdingen 16 Kalmar Kvarteret Landshövdingen 16 Kalmar Fastigheten Landshövdingen 16 omfattar idag nästan halva kvarteret och visar hur den regionala statsförvaltningens vuxit sedan mitten av 1600-talet. Det började med

Läs mer

Residenset i Visby PROSPEKT

Residenset i Visby PROSPEKT PROSPEKT Residenset i Visby På Strandgatan 1 ligger Visby residens en 1700-talspärla i anrik miljö. Byggnaden vilar vackert ovanför hamnområdet, lummigt och upplyst. Residenset kan med sitt unika läge

Läs mer

Vägledning för yttre ljussättning

Vägledning för yttre ljussättning Vägledning för yttre ljussättning Vägledning för yttre ljussättning Ljus är ett relativt fenomen Vi upplever alltid ljusstyrka och intensitet i relation till omgivande ljusstyrka. Om ett objekt ska framstå

Läs mer

Att hyra: Kontorslokal med karaktär i Gamla stan

Att hyra: Kontorslokal med karaktär i Gamla stan Att hyra: Kontorslokal med karaktär i Gamla stan Statens fastighetsverk hyr ut en kontorslokal med härlig atmosfär på Svartmangatan 9 i Gamla stan i Stockholm. Lokalen ligger i hjärtat av ön men på en

Läs mer

Att hyra: unika kontorslokaler i världens första bankbyggnad, Södra Bankohuset i Gamla stan

Att hyra: unika kontorslokaler i världens första bankbyggnad, Södra Bankohuset i Gamla stan Att hyra: unika kontorslokaler i världens första bankbyggnad, Södra Bankohuset i Gamla stan Nu finns möjlighet att hyra Stockholms vackraste kontorslokaler! Centralt i Gamla stan i Stockholm hyr vi ut

Läs mer

På promenad genom världsarvet Drottningholm. A walk through a World Heritage Site

På promenad genom världsarvet Drottningholm. A walk through a World Heritage Site På promenad genom världsarvet Drottningholm A walk through a World Heritage Site Barockträdgården. Här finns världens största samling skulpturer av 1600-talskonstnären Adriaen de Vries. The Baroque Garden

Läs mer

PROSPEKT. Gävle slott

PROSPEKT. Gävle slott PROSPEKT Gävle slott Gävle slotts historia sträcker sig ända till 1500-talet. Det uppfördes på direktiv av Johan III, ofta nämnd som vår mest byggnadsglada kung. På senare tid har slottet restaurerats

Läs mer

Ventilation. För boende i äldre byggnader

Ventilation. För boende i äldre byggnader Ventilation För boende i äldre byggnader Luften i gamla hus Du kan själv påverka Luften kommer in I många gamla byggnader sköter de boende själva genom otätheter luft och ventilation. Det styrs med fläktar,

Läs mer

UNIKT SERVICEBOENDE I EIRA

UNIKT SERVICEBOENDE I EIRA UNIKT SERVICEBOENDE I EIRA Stiftelsen Villa Ensi erbjuder en trygg boendeform i en av de vackraste delarna av Helsingfors. Villa Ensi vid Havsgatan i Eira är ett trivsamt och mångsidigt servicehus, med

Läs mer

VILLA SADELTAK AREA: 160m² SOVRUM: 4

VILLA SADELTAK AREA: 160m² SOVRUM: 4 ALLRUM PLA 2 Exteriör perspektiv VILLA SADELTAK AREA: 160m² RUM: 4 WC TT TV Jag kommer hem med matkassarna och ser mig omkring i området där vi bor. Här finns både nya och gamla byggnader. Vi ville att

Läs mer

Soldriven svensk borg vid Nilens strand

Soldriven svensk borg vid Nilens strand Soldriven svensk borg vid Nilens strand 18 Den svenska ambassaden i Kairo ligger vackert på Gezira-ön och ambassadörens residens har strandtomt mot Nilen. Bakom den borgliknande kansli byggnadens fasad

Läs mer

I det har fallet definierar jag kompensationsåtgärder som en förändring av byggnaden eller ett krav på verksamheten som gör att den äldre miljön kan

I det har fallet definierar jag kompensationsåtgärder som en förändring av byggnaden eller ett krav på verksamheten som gör att den äldre miljön kan I det har fallet definierar jag kompensationsåtgärder som en förändring av byggnaden eller ett krav på verksamheten som gör att den äldre miljön kan bevaras, samtidigt som verksamheten kan fortsätta. I

Läs mer

Kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Såtenäs herrgård

Kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Såtenäs herrgård Kulturhistoriskt värdefulla byggnader Såtenäs herrgård Flygfoto från 1924 som visar herrgården efter de stora ombyggnaderna 1915. Mellan åldriga alléträd och flygledartorn Såtenäs herrgård är vackert belägen

Läs mer

24 Vårt Nya Hus - Bygga om & Renovera

24 Vårt Nya Hus - Bygga om & Renovera 24 Vårt Nya Hus - Bygga om & Renovera Paret föll handlöst för det vackra huset som vid visningen var väldigt nedgånget. Renoveringen utfördes varsamt med målet att bevara husets charm. Text Micaela Nordberg

Läs mer

Nybyggnation av trähus med 12 unika lägenheter och 2 lokaler Kv Banken 1 ; Södra Kyrkogatan 13 ; Eksjö. Vision 130706

Nybyggnation av trähus med 12 unika lägenheter och 2 lokaler Kv Banken 1 ; Södra Kyrkogatan 13 ; Eksjö. Vision 130706 Nybyggnation av trähus med 12 unika lägenheter och 2 lokaler Kv Banken 1 ; Södra Kyrkogatan 13 ; Eksjö Vision 130706 Ark SAR/MSA Pål Dunér tel: 0381-146 80 ; 070-766 47 66 mail: pal@duner.it VATTENTORNET

Läs mer

Att hyra: Kontorslokal med karaktär i Gamla stan

Att hyra: Kontorslokal med karaktär i Gamla stan Att hyra: Kontorslokal med karaktär i Gamla stan Statens fastighetsverk hyr ut en kontorslokal med härlig atmosfär på Svartmangatan 9 i Gamla stan i Stockholm. Lokalen ligger i hjärtat av ön men på en

Läs mer

Doktorn 5. Svend och Hannes hus i Laholm

Doktorn 5. Svend och Hannes hus i Laholm Doktorn 5 Svend och Hannes hus i Laholm Källor och litteratur Edén, Michael, Porträtt av en vän, By ACTH 1987:6. Lundborg, Lennart, Svend Bögh-Andersen en arkitekt som präglat Laholm, Gamla Laholm 2003.

Läs mer

Huset med de tre. Byggt 1909 Arkitektrenovering. Den 667 kvadratmeter smala tomten är en av anledningarna till husets speciella utformning.

Huset med de tre. Byggt 1909 Arkitektrenovering. Den 667 kvadratmeter smala tomten är en av anledningarna till husets speciella utformning. Byggt 1909 Arkitektrenovering Takkuporna är beklädda i en slags cementplatta som kallas för hardiepanel. Den 667 kvadratmeter smala tomten är en av anledningarna till husets speciella utformning. Huset

Läs mer

VÄGGAR, TAK, SNICKERIER OCH FASADER SOM HÖJER VÄRDET PÅ DIN FASTIGHET. Material som ger din fastighet mervärde

VÄGGAR, TAK, SNICKERIER OCH FASADER SOM HÖJER VÄRDET PÅ DIN FASTIGHET. Material som ger din fastighet mervärde VÄGGAR, TAK, SNICKERIER OCH FASADER SOM HÖJER VÄRDET PÅ DIN FASTIGHET Material som ger din fastighet mervärde GUSTAFS, A FIRE-SAFE CHOICE EUROCLASS A2-s1, d0 GUSTAFS, FOR EYES AND EARS GUSTAFS, INCREASES

Läs mer

Observationshotellet. The observation hotel. Fanny Vallo !!! Ersätt bilden med en egen bild. Emma Karlsson Martin Hedenström Ljung.

Observationshotellet. The observation hotel. Fanny Vallo !!! Ersätt bilden med en egen bild. Emma Karlsson Martin Hedenström Ljung. Observationshotellet The observation hotel Fanny Vallo Handledare/ Supervisor B Bojan Boric Emma Karlsson Martin Hedenström Ljung Examinator/ Examiner Erik Wingquist Examensarbete inom arkitektur, grundnivå

Läs mer

Att hyra: Tre kontorslokaler med karaktär i centrala Stockholm

Att hyra: Tre kontorslokaler med karaktär i centrala Stockholm Att hyra: Tre kontorslokaler med karaktär i centrala Stockholm Statens fastighetsverk hyr ut tre kontorslokaler på det forna verkstadsområdet Kungliga myntet i centrala Stockholm. Lokalerna har en karakteristisk

Läs mer

Gröna utflykter Green excursions

Gröna utflykter Green excursions Gröna utflykter Green excursions Sveriges odlade kulturskatter Sverige är rikt på naturupplevelser, nästan var du än befinner dig i landet. Våra landskap bjuder på en fantastisk variation och allemansrätten

Läs mer

FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN. Granhammars herrgård

FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN. Granhammars herrgård FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN Granhammars herrgård Granhammars herrgård avbildad i en litografi av Alexander Nay ur Uplands herregårdar från 1881. Herrgård från 1700-talet med rötter i medeltiden

Läs mer

klassisk vinterskrud villa i belysning heta kaxigt i färg lys upp din trädgård arkitektritat på landet renoveringstips skapa egna grupper

klassisk vinterskrud villa i belysning heta kaxigt i färg lys upp din trädgård arkitektritat på landet renoveringstips skapa egna grupper FÖR DIG SOM SKA BYGGA om OCH RENOVERA! VÅRT NYA HUS Nr.12 2012 belysning lys upp din trädgård teveprofilen Andrea engsäll inreder med detaljer vinterväxter skapa egna grupper 14 heta kaminer GÖR om köket

Läs mer

Enköping Hyresbostäder

Enköping Hyresbostäder Enköping Hyresbostäder Nya lägenheter i kvarteret Älgen Enköping Sveriges närmaste stad AB Enköpings Hyresbostäder Enköping är en expansiv småstad som kan erbjuda ett trivsamt boende för den som söker

Läs mer

BO PÅ DAL BO PÅ DAL 1/5

BO PÅ DAL BO PÅ DAL 1/5 BO PÅ DAL Vi tror på ett vattennära leverne där de boende kan växa tillsammans med huset. Ett modernt boende som är miljösmart och identitetsskapande för både samhället och de personer som vill leva sitt

Läs mer

S1_005 Hildur Nilsson g Petersson

S1_005 Hildur Nilsson g Petersson Hildur Elisabeth Nilsson föddes i nr. 2 Gamla Köpstad i Träslövs församling fredagen den 30 april 1909. Hon var det näst yngsta av 6 syskon. Fyra bröder och två systrar. En av bröderna, Oskar Gottfrid

Läs mer

Walker Tower, New York

Walker Tower, New York Reportage Walker Tower, New York Walker Tower, New York / USA Projekt: Walker Tower, New York / USA Arkitekt: Cetra Ruddy, New York / USA Ljusplanerare: Kugler Ning, New York / USA Fotograf: Edgar Zippel,

Läs mer

portfolio Maria Edenbrandt

portfolio Maria Edenbrandt portfolio Maria Edenbrandt www.mariaedenbrandt.se maria_edenbrandt@hotmail.com 0730-688221 green pervasiveness public spaces accessability smaller green spaces inside the clusters trees along the roads

Läs mer

Efter båtens avgång väntade oss en buffé med så mycket gott att äta. Efter kvällens underhållning väntade så hytterna på oss för nattvila

Efter båtens avgång väntade oss en buffé med så mycket gott att äta. Efter kvällens underhållning väntade så hytterna på oss för nattvila Reseberättelse från Riga resan 11 13 sept. 2013 Onsdagen den 11 september kl. 13.00 möttes 17 st. förväntansfulla flygplatsseniorer Arlanda/Bromma i Tallink/Silja s frihamns terminal för att med båten

Läs mer

Villa Porthälla. Kulturhistorisk dokumentation av Villa Porthälla, fastighet Mellby 116:6, Partille socken och kommun.

Villa Porthälla. Kulturhistorisk dokumentation av Villa Porthälla, fastighet Mellby 116:6, Partille socken och kommun. Villa Porthälla Kulturhistorisk dokumentation av Villa Porthälla, fastighet Mellby 116:6, Partille socken och kommun. Villa Porthälla Kulturhistorisk dokumentation 2014 Lars Rydbom Bohusläns museum/kulturmiljö-

Läs mer

Kungsgatan 57 299 kvm kontor Stockholm

Kungsgatan 57 299 kvm kontor Stockholm Kungsgatan 57 299 kvm kontor Stockholm Välkommen till Diligentia Kungsgatan 57 Ledig kontorslokal på 299 kvm. Yta Våning 299 kvm Plan 8 Husets karaktär Huset byggdes år 1927 för hotelländamål. Fasaden

Läs mer

JÄRNVÄGSGATAN 80 24 NYPRODUCERADE HYRESLÄGENHETER FASAD MOT JÄRNVÄGSGATAN

JÄRNVÄGSGATAN 80 24 NYPRODUCERADE HYRESLÄGENHETER FASAD MOT JÄRNVÄGSGATAN JÄRNVÄGSGATAN 80 24 NYPRODUCERADE HYRESLÄGENHETER FASAD MOT JÄRNVÄGSGATAN INTERIÖR Lägenheterna är modernt designade med öppen planlösning, stora ljusinsläpp och generösa balkonger och uteplatser. Färgskalan

Läs mer

Lindöskolan i Kalmar

Lindöskolan i Kalmar Lindöskolan i Kalmar Bebyggelsehistorisk utredning Gäddan 1, Kalmar stad och kommun, Kalmar län, Småland Veronica Olofsson KALMAR LÄNS MUSEUM Byggnadsantikvarisk rapport november 2011 Lindöskolan i Kalmar

Läs mer

Bagarvägen /Målarvägen i Upplands-Bro.

Bagarvägen /Målarvägen i Upplands-Bro. Välkommen till Bagarvägen /Målarvägen i Upplands-Bro. 178 LÄGENHETER I UPPLANDS-BRO 2 En central idyll nära Mälaren. Vill du kunna bo i ett fridfullt naturskönt område vid Mälaren men ändå ha snabb tillgång

Läs mer

DEN OINTAGLIGA En gång var Bohus fästning ointaglig. I dag välkomnar den besökare från hela världen.

DEN OINTAGLIGA En gång var Bohus fästning ointaglig. I dag välkomnar den besökare från hela världen. DEN OINTAGLIGA En gång var Bohus fästning ointaglig. I dag välkomnar den besökare från hela världen. text Tomas Eriksson foto Urban Jörén Hela sommaren pågår aktiviteter som lockar allt från leksugna barn

Läs mer

Skola i Mariehäll Public School - Mariehäll. Gustaf Boström. Supervisor. Examiner

Skola i Mariehäll Public School - Mariehäll. Gustaf Boström. Supervisor. Examiner Skola i Mariehäll Public School - Mariehäll Gustaf Boström Handledare/ Supervisor Examinator/ Examiner Carl Wärn Ibb Berglund Jesús Azpeitia Examensarbete inom arkitektur, grundnivå 15 hp Degree Project

Läs mer

KVARTERET VALLEN STANS SJÖNASTE LÄGE

KVARTERET VALLEN STANS SJÖNASTE LÄGE KVARTERET VALLEN STANS SJÖNASTE LÄGE BO PÅ VALLEN MELLAN SJÖARNA Natursköna Vallen mellan sjöarna. På denna attraktiva adress erbjuds du ett modernt och bekymmersfritt boende i en växande idyll som andas

Läs mer

Eyvind Bergström KATALOGHUS ARKITEKTUR och OBJEKT

Eyvind Bergström KATALOGHUS ARKITEKTUR och OBJEKT Därför kataloghus Konsumtionsobjektet Jag tror att dagens människor är vana och kompetenta konsumenter av varor och prylar, däremot har de nog svårare med abstrakta tjänster och koncept. För många känns

Läs mer

GULLMARSVÄGEN/ ÅRSTASKOGEN

GULLMARSVÄGEN/ ÅRSTASKOGEN GULLMARSVÄGEN/ ÅRSTASKOGEN INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. UPPGIFTER OM SÖKANDEN 1.1. Uppgifter om Sökandens namn och organisationsnummer. 1.2. Ägarkedjan/koncernen upp till slutlig ägare. 1.3. Kontaktperson för

Läs mer

Konferera i en kulturhistorisk oas mitt i Lund

Konferera i en kulturhistorisk oas mitt i Lund Konferera i en kulturhistorisk oas mitt i Lund Välkommen till Kulturen! Välkommen till en annorlunda konferensanläggning mitt i centrala Lund. Här kan du välja mellan ett stort modernt auditorium, ett

Läs mer

Kastades från balkong tog själv fallet till HD

Kastades från balkong tog själv fallet till HD Kastades från balkong tog själv fallet till HD Bakgrund Bakgrund. Natten till den 10 februari 2013 kommer ett larm om att en kvinna i Södertälje har fallit från sin lägenhet på sjätte våningen. Den 22

Läs mer

Humlegårdsgatan 20 405 kvm kontor Stockholm

Humlegårdsgatan 20 405 kvm kontor Stockholm Humlegårdsgatan 20 405 kvm kontor Stockholm Välkommen till Diligentia Humlegårdsgatan 20 Ledig kontorslokal på 405 kvm. Yta Våning 405 kvm Plan 2 Husets karaktär Huset är byggt år 1972 och genomgick en

Läs mer

Marken avstyckad från Solhaga Marklanda 1:54. Trädgården. uppbyggdes med början när Solhagahuset var byggt 1938. Ägaren där,

Marken avstyckad från Solhaga Marklanda 1:54. Trädgården. uppbyggdes med början när Solhagahuset var byggt 1938. Ägaren där, MARKLANDA NORRA BYS FASTIGHETER Av Gunnar Fröberg 2014 Solhaga trädgård Marklanda 1:68 Marken avstyckad från Solhaga Marklanda 1:54. Trädgården uppbyggdes med början när Solhagahuset var byggt 1938. Ägaren

Läs mer

MARTIN LUTHER OCH REFORMATIONEN

MARTIN LUTHER OCH REFORMATIONEN EXPERTKORT VASATIDEN 1. GUSTAV VASA FLYR Koll på vasatiden sid. 10-11 1. Vad är en krönika? 2. Vem bestämde vad som skulle stå i krönikan om hur Gustav Vasa flydde från soldaterna? 3. Vem berättade för

Läs mer

Ringvägen kvadratmeter Stockholm

Ringvägen kvadratmeter Stockholm Ringvägen 100 2061 kvadratmeter Stockholm Välkommen till Diligentia Ringvägen 100 Här har vi en ledig lokal på 2031 kvadratmeter. Yta 2061 kvm Våning plan 9 hus A och B Husets karaktär Fastigheten är delvis

Läs mer

TEXT: MIKAEL TORSTENSSON FOTO: GÖRAN UHLIN

TEXT: MIKAEL TORSTENSSON FOTO: GÖRAN UHLIN 56 ATTITYD I JÖ HUS MED ATTITYD ETT TEXT: MIKAEL TORSTENSSON FOTO: GÖRAN UHLIN ARKITEKTENS VAL - ATTITYD 131 57 ÖNKÖPING T MODERNT FUNKISHUS 58 ATTITYD I JÖNKÖPING PÅ HUSETS FRAMSIDA FINNS EN GENERÖS TERRASS,

Läs mer

Nybyggnation av särskilt boende. Noret Norra, del av Noret 1:27, Mora kommun.

Nybyggnation av särskilt boende. Noret Norra, del av Noret 1:27, Mora kommun. . Vy över trädgård med lusthuset i förgrunden. Sinnenas trädgård planteras, för ett varierat intryck, med häckar, bärbuskar, andra blommande buskar och perenner, fruktträd och andra vackra träd. I anslutning

Läs mer

Välkomna på min rundtur runt Prakticum Helsingfors.

Välkomna på min rundtur runt Prakticum Helsingfors. Välkomna på min rundtur runt Prakticum Helsingfors. Jag är medveten om att bilderna stundom är av usel kvalité men hoppas att ni skall minnas hur, var och vad när ni ser dem. Precis som förra gången, när

Läs mer

Ditt nästa kontor? Torggatan 4

Ditt nästa kontor? Torggatan 4 Ditt nästa kontor? Torggatan 4 340 kvm, Centrum Torggatan 4 Centrum Ledig yta: 340 m 2 Typ: Kontor Miljömärkning: LEED Guld (2014) Tillträde: Enligt överenskommelse Utsikt Garage Miljöcertifierad byggnad

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM FÖR NYA BÖSTÄDER VID UTTRANS SJUKHUS. Detaljplan för Sandstugan 60-35 SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN MARS 2014

GESTALTNINGSPROGRAM FÖR NYA BÖSTÄDER VID UTTRANS SJUKHUS. Detaljplan för Sandstugan 60-35 SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN MARS 2014 GESTALTNINGSPROGRAM FÖR NYA BÖSTÄDER VID UTTRANS SJUKHUS Detaljplan för Sandstugan 60-35 SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN MARS 2014 SAMMANFATTNING Vision Gestaltning Natur Platsen har stor potential genom

Läs mer

Nya Finlandshusen. etapp 1 pråmgatan 3

Nya Finlandshusen. etapp 1 pråmgatan 3 etapp 1 pråmgatan 3 Nya Finlandshusen 32 moderna bostäder nära centrum och mitt i naturen invid Tivoliparken och Helge å, i första hand avsedda för sökande över 60 år. Området nära till allt Att bo centralt

Läs mer

Max Märkel Arkitektur Lunds Universitet URBAN COMPACT LIVING. Radhus på Höjden

Max Märkel Arkitektur Lunds Universitet URBAN COMPACT LIVING. Radhus på Höjden Max Märkel Arkitektur Lunds Universitet URBAN COMPACT LIVING A11 Ateljé Y Radhus på Höjden URBAN COMPACT LIVING Radhus på Höjden Max Märkel 2012 Arkitektur Lunds Universitet A11 Ateljé Y kvarteret kråkelyckan

Läs mer

38 hemma hos - BYGGA NYTT HUS -

38 hemma hos - BYGGA NYTT HUS - 38 hemma hos - BYGGA NYTT HUS - - BYGGA NYTT HUS - hemma hos 39 Med passion för husbyggande text maria östlund, Louise josborg Foto pär olsson Jan Eidman vet precis hur han vill ha det. Han har renoverat

Läs mer

Ringvägen 100. 994 kvadratmeter Stockholm

Ringvägen 100. 994 kvadratmeter Stockholm Ringvägen 100 994 kvadratmeter Stockholm Välkommen till Diligentia Ringvägen 100 Här har vi en ledig lokal på 994 kvadratmeter. Yta Våning 994 kvm plan 8 hus B Husets karaktär Vissa delar av huset är byggt

Läs mer

AVTRYCK. Tid, ting, minne

AVTRYCK. Tid, ting, minne AVTRYCK Tid, ting, minne AVTRYCK Tid, ting, minne Vad är historia? Historia är de människor som har levt före oss. Människor som har lämnat spår efter sig överallt. Spåren är avtryck som kan berätta om

Läs mer

Kungsgatan 57 668 kvm kontor Stockholm

Kungsgatan 57 668 kvm kontor Stockholm Kungsgatan 57 668 kvm kontor Stockholm Välkommen till Diligentia Kungsgatan 57 Här finns ledig lokal på 668 kvm. Yta Våning 668 kvm plan 6 Husets karaktär Huset byggdes år 1927 för hotelländamål. Fasaden

Läs mer

Ledamöterna i stadsbyggnadsnämnden har 30 procent av rösterna, Södertälje Byggmästareförening 30 procent och allmänheten resterande 40 procent.

Ledamöterna i stadsbyggnadsnämnden har 30 procent av rösterna, Södertälje Byggmästareförening 30 procent och allmänheten resterande 40 procent. Varje år utses Årets byggnad och Årets renovering i Södertälje. Syftet med utmärkelserna är att uppmärksamma god bebyggelse och uppmuntra till varsam renovering i Södertälje, så att vi bygger en stad att

Läs mer

Raoul Wallenberg Ett liv

Raoul Wallenberg Ett liv ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ORDLISTA symbol (sida 4) ett tecken eller en bild som betyder något diplomat (sida 8, 38, 42, 45, 50, 53) en person som arbetar för sitt lands regering i ett annat land, ofta

Läs mer

Crescent. First. I utkanten av den sydafrikanska metropolen. Kapstaden ligger den lilla välmående. förorten Camps Bay.

Crescent. First. I utkanten av den sydafrikanska metropolen. Kapstaden ligger den lilla välmående. förorten Camps Bay. UNDER TIO ÅR HAR VI PÅ HOOM OFÖRTRUTET REST VÄRLDEN ÖVER I JAKTEN PÅ ARKITEKTUR SOM FÅR OSS ATT TAPPA ANDAN. I DENNA UTGÅVA HAR VI BLAND ANNAT HITTAT TVÅ OFÖRGLÖMLIGA HEM I SYDAFRIKA. FÖRST UT ÄR ETT MAGISKT

Läs mer

Prag-hjärtat av Europa

Prag-hjärtat av Europa Prag-hjärtat av Europa Att ha fått chansen att tillbringa 3,5 mån Prag har varit härligt. Jag är supernöjd med mitt val av stad och att tog chansen att åka iväg. Prag erbjöd mig ett liv av en blandning

Läs mer

Ditt nästa kontor? Sveavägen 17

Ditt nästa kontor? Sveavägen 17 Ditt nästa kontor? Sveavägen 17 1 2 tr, 732 kvm, City Sveavägen 17, 1 2 tr City Unik lokal i flera halvplan Ledig yta: 732 m 2 Typ: Kontor Antal arbetsplatser: 35 61 Tillträde: Omgående Buss Tåg Tunnelbana

Läs mer

Vi mötte konst, arkitektur och våren den underbara i Prag!

Vi mötte konst, arkitektur och våren den underbara i Prag! Vi mötte konst, arkitektur och våren den underbara i Prag! Resedagbok från konstresa med Konstvetenskapliga föreningen i Värmland till Prag den 5-11 april 2011 av Karin Engdahl bilder av Charlie Hultgren

Läs mer

En Stadsvandring på egen hand

En Stadsvandring på egen hand En Stadsvandring på egen hand EN STADSVANDRING PÅ EGEN HAND Startar vid Alingsås museum, Alströmerska magasinet och slutar vid Lilla torget. 1. Alströmerska magasinet är den äldsta av stadens profana byggnader,

Läs mer

Kungsgatan 57 737 kvm kontor Stockholm

Kungsgatan 57 737 kvm kontor Stockholm Kungsgatan 57 737 kvm kontor Stockholm Välkommen till Diligentia Kungsgatan 57 Här finns ledig lokal på 737 kvm. Yta Våning 737 kvm Plan 7 Husets karaktär Huset byggdes år 1927 för hotelländamål. Fasaden

Läs mer

Kontinentalt på Österlen

Kontinentalt på Österlen inredning På sommaridylliska Österlen kryllar det av vackra hus. Ett av dem är med sina 100 år på nacken en stilsäker arkitekturpärla, och bakom den röda tegelfasaden gömmer sig ett vackert hem där inget

Läs mer

Ölprovning i Prag. 15-17 april 2015 Möt våren i Prag med Ann Fogelberg. Vill du lära dig mer om öl? Ja, då

Ölprovning i Prag. 15-17 april 2015 Möt våren i Prag med Ann Fogelberg. Vill du lära dig mer om öl? Ja, då Ölprovning i Prag 15-17 april 2015 Möt våren i Prag med Ann Fogelberg Vill du lära dig mer om öl? Ja, då Vill du lära dig mer om öl? Ja, då är detta bästa resan för dig. Följ med till Tjeckien, landet

Läs mer

Strädelängan. 1700-talet

Strädelängan. 1700-talet Strädelängan. 1700-talet 1700-talet. Ur scouternas redogörelse till Scoutförbundet 1952: Kommunen har ställt en gammal 1700-talsstuga till disposition som scoutlokal och detta hus har både praktiskt och

Läs mer

Den nya tiden GRUNDBOKEN sid. 4-7

Den nya tiden GRUNDBOKEN sid. 4-7 Den nya tiden GRUNDBOKEN sid. 4-7 1. Omkring år 1500 skedde stora förändringar i människornas liv. Därför har historikerna bestämt att det är omkring år 1500 som Den nya tiden börjar. Berätta kort vilka

Läs mer

Skräddarsydd nyfunkis

Skräddarsydd nyfunkis Skräddarsydd nyfunkis Familjen Engdahl hade tröttnat på att lappa och laga sin 1970-talsvilla. De ville bygga nytt men bara under förutsättning att de själva fick vara med och bestämma över husets planlösning,

Läs mer

Solslänten STADSSKOGEN I ALINGSÅS

Solslänten STADSSKOGEN I ALINGSÅS Solslänten STADSSKOGEN I ALINGSÅS 12 10 11 8 9 6 7 4 5 2 3 1 Stadsskogen Välkommen till Stadsskogen i Alingsås. Här bor du i vacker omgivning med närhet till lekplatser, motionsspår, cykelvägar och sjön

Läs mer

Temautredning om byggnadstekniskt brandskydd Sundsvall 2012 01 28

Temautredning om byggnadstekniskt brandskydd Sundsvall 2012 01 28 Medelpads Räddningstjänstförbund Temautredning om byggnadstekniskt brandskydd Sundsvall 2012 01 28 Av Lars-Göran Nyhlén Olycksutredare Postadress Besöksadress Telefon Från och med årsskiftet 2012 skall

Läs mer

Funkishus i kunskapens centrum

Funkishus i kunskapens centrum PROSPEKT Funkishus i kunskapens centrum Ett gult funkishus i Uppsala med 3000 kvm som passar till ca 150 arbetsplatser. Ett möjligheternas hus, där vi kan skapa lektionssalar, konferensrum och olika öppna

Läs mer

Välkommen till Sigfridsvägen 21

Välkommen till Sigfridsvägen 21 Välkommen till Sigfridsvägen 21 Ett modernt boende med klassisk Ta chansen att bo i det vackra Q-märkta huset från 1935 på Sigfridsområdet. De klassiska detaljerna är väl bevarade, samtidigt som lägenheterna

Läs mer

FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE

FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE ARBETSFRÅGOR FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE Sveriges medeltid 1300-1500-tal 1300-TALET s. 5 1. Hur gammal var Magnus Eriksson när han valdes till kung? a) 3 år b) 13 år c) 30 år s. 6 2. Varför blev Tre kronor

Läs mer

Lunds Universitet. Health Science Centre

Lunds Universitet. Health Science Centre idé-skiss nya lokaler för Health Science Centre 1 gc stråk inv logistik elevcentra STRUKTUR STRUKTUR OCH KOMMUNIKATION Nya fristående byggnader placerade dels i vinkeln mellan befintligt GC-stråk och Sölvegetan,

Läs mer

Gert Wingårdh Claesson Koivisto Rune Thomas Sandell Tham & Videgård. AH#002 Claesson Koivisto Rune. fotograf Åke E:son Lindman

Gert Wingårdh Claesson Koivisto Rune Thomas Sandell Tham & Videgård. AH#002 Claesson Koivisto Rune. fotograf Åke E:son Lindman Gert Wingårdh Thomas Sandell Tham & Videgård fotograf Åke E:son Lindman ClAEsson koivisto rune Mångdisciplinär trio som låtit tala om sig både på den svenska arenan och i internationella sammanhang i mer

Läs mer

till drömhus Från dröm hemma hos

till drömhus Från dröm hemma hos Från dröm till drömhus När Linda och Christofer ärvde en tomt vid Tullingesjön söder om Stockholm visste de att de ville bygga sitt drömhus där. Men det var lättare sagt än gjort. Tomten låg visserligen

Läs mer

Kalla kriget. Karta över Europa. VEU: VästEuropeiska Unionen. Källa: http://commons.wikimedia.org/wiki/file:cold_war_europe_military_map_sv.

Kalla kriget. Karta över Europa. VEU: VästEuropeiska Unionen. Källa: http://commons.wikimedia.org/wiki/file:cold_war_europe_military_map_sv. Kalla kriget Kalla kriget var en konflikt mellan USA och Sovjetunionen som utspelade sig från år 1945 till år 1989. USA och Sovjetunionen var två supermakter som bildades efter det Andra världskriget då

Läs mer

Postillion Hotel Haren-Groningen

Postillion Hotel Haren-Groningen Postillion Hotel Haren-Groningen Nära universitetsstaden Groningen, ligger Postillion Hotel Haren-Groningen. I Groningen kan ni besöka Martinikyrkans grå torn från 1400-talet, äta lunch på guldkontoret

Läs mer

Han som älskade vinden

Han som älskade vinden Draken är färdig hos smeden Torbjörn Nilsson i Råby. Jörgens lilla blå MG Midget får också vara med på bild. Han som älskade vinden Det var en gång en man som tyckte om det som rörde sig. Han älskade vinden

Läs mer

Kv Limnologen i Växjö. Särtryck ur tidskriften Arkitektur nr 8/2008

Kv Limnologen i Växjö. Särtryck ur tidskriften Arkitektur nr 8/2008 Kv Limnologen i Växjö Särtryck ur tidskriften Arkitektur nr 8/2008 Kv Limnologen Växjö Arkitekt: ArkitektBolaget Foto Ole Jais Invid sjön Trummen i Växjö är första etappen av Sveriges hittills högsta flerbostadshus

Läs mer

Topphemligt Boende. Text Cecilia Öfverholm Foto Frederik Vercruysse

Topphemligt Boende. Text Cecilia Öfverholm Foto Frederik Vercruysse Topphemligt Boende Från övergivet hus till lyxbostad, galleri, restaurang och boutique. Graanmarkt 13 i Antwerpen blev Ilse Cornelissens och Tim Van Gelovens drömprojekt. Text Cecilia Öfverholm Foto Frederik

Läs mer

Att hyra: Kontorslokal med karaktär i Gamla stan

Att hyra: Kontorslokal med karaktär i Gamla stan Att hyra: Kontorslokal med karaktär i Gamla stan Statens fastighetsverk hyr ut en kontorslokal med härlig atmosfär på Svartmangatan 9 i Gamla stan i Stockholm. Lokalen ligger i hjärtat av ön men på en

Läs mer

KV 3 OCH 10 HÖGSKOLA. Bygherre: Akademiska Hus Arkitekt: Brunnberg & Forshed Arkitektkontor AB

KV 3 OCH 10 HÖGSKOLA. Bygherre: Akademiska Hus Arkitekt: Brunnberg & Forshed Arkitektkontor AB KV 3 OCH 10 128 129 HÖGSKOLA Bygherre: Akademiska Hus Arkitekt: Brunnberg & Forshed Arkitektkontor AB Kvarter 3 och 10 Institutioner Kvarter 3 och 10 ligger vid områdets västra entré, från Karolinska och

Läs mer

GENOMTÄNKTA BOSTÄDER. Intill den pampiga Skvallereken i Ektorp skapas nu 67 smakfulla och välplanerade bostadsrätter om 1-4 rum och kök.

GENOMTÄNKTA BOSTÄDER. Intill den pampiga Skvallereken i Ektorp skapas nu 67 smakfulla och välplanerade bostadsrätter om 1-4 rum och kök. 4 Oakhouapplese GENOMTÄNKTA BOSTÄDER Intill den pampiga Skvallereken i Ektorp skapas nu 67 smakfulla och välplanerade bostadsrätter om 1-4 rum och kök. fasaden 7 Oakhouapplese Bild område I Ektorp har

Läs mer

Kockumsslingan. Rosengårds herrgård. Svedin Karström

Kockumsslingan. Rosengårds herrgård. Svedin Karström Kockumsslingan Rosengårds herrgård Svedin Karström Första gången platsen kallas Rosengård är 1811 då en man som hette Svedin Karström köpte marken. Det fanns en gård som tillhörde marken och låg sidan

Läs mer

Magiskt. i cederträ. Text Micaela Nordberg Foto Richard Powers & Shai Gil. Vårt Nya Hus 41

Magiskt. i cederträ. Text Micaela Nordberg Foto Richard Powers & Shai Gil. Vårt Nya Hus 41 Magiskt i cederträ Med vackra vandringsstråk och branta skidbackar inpå knuten har arkitektbyrån AKB ritat ett modernt hus med fantastiskt ljusinsläpp. Som fasad har man valt cederträ - ett doftande träslag

Läs mer

Bastasjö. www.karnhem.se. Nära till. Skapa livsrum! 25 vackra tidlösa villor i klassisk stil

Bastasjö. www.karnhem.se. Nära till. Skapa livsrum! 25 vackra tidlösa villor i klassisk stil www.karnhem.se Bastasjö 25 vackra tidlösa villor i klassisk stil Nära till Centrum, 9 km Skola, 2 km Förskola, intill Mataffär, 2 km Cykelväg, intill Mitt i naturen! Bastasjö friluftsområde med elljusspår

Läs mer

Ulls hus Campus Ultuna

Ulls hus Campus Ultuna Ulls hus Campus Ultuna Välkommen till Ulls hus på Campus Ultuna Den generösa innergården blir en grön oas mitt i den nya campusbyggnaden. Vackert beläget vid Almas allé, i anslutning till Undervisningshuset

Läs mer

GRANNE MED RÖRSJÖPARKEN SMARTAKONTOR.NU

GRANNE MED RÖRSJÖPARKEN SMARTAKONTOR.NU Malmö C Caroli City Drottningtorget Göteborg/ Stockholm Entré Lilla torg Stortorget Rörsjöparken Värnhemstorget Köpenhamn Gustav Adolfs torg St Pauli kyrka St Pauli kyrkogård Triangeln 954 GRANNE MED RÖRSJÖPARKEN

Läs mer

Storegårdens symmetriska entréfasad sett från nordväst. Idag inrymmer den gamla disponentvillan från år 1918 fritidsgård.

Storegårdens symmetriska entréfasad sett från nordväst. Idag inrymmer den gamla disponentvillan från år 1918 fritidsgård. 12:b Storegårdsparken 194 Storegårdens symmetriska entréfasad sett från nordväst. Idag inrymmer den gamla disponentvillan från år 1918 fritidsgård. 3:3 Storegårdsparken SANDHEM grönytor och en fotbollsplan.

Läs mer

Tiunda Park. www.rosendaluppsala.se

Tiunda Park. www.rosendaluppsala.se Tiunda Park www.rosendaluppsala.se : 55 55 20 MITT I STADEN Ditt nya hem i Tiunda Park Mitt i Uppsalas historiska studentkvarter, ca fem minuter från Universitetshuset, Ekonomikum, Carolina Rediviva och

Läs mer

Ringvägen kvadratmeter Stockholm

Ringvägen kvadratmeter Stockholm Ringvägen 100 337 kvadratmeter Stockholm Välkommen till Diligentia Ringvägen 100 Yta Våning 337 kvm plan 4 hus A Husets karaktär Vissa delar av huset är byggt i början på 1900-talet och består av fyra

Läs mer

Trebarnsmamman Johanna, 33, flydde från USA till Sverige för att undkomma sin våldsamme och kriminelle make

Trebarnsmamman Johanna, 33, flydde från USA till Sverige för att undkomma sin våldsamme och kriminelle make GÖMD. Johanna och hennes tre barn flydde från USA för att undkomma misshandel och dödshot från hennes man. I dag måste de leva gömda i Sverige. Foto: SARA RINGSTRÖM Jag kidnappade mina barn för att rädda

Läs mer

Text Elisabet Lorenz Werner foto Åke E:son Lindman

Text Elisabet Lorenz Werner foto Åke E:son Lindman SVENSK KONSTSKATT UTE I VÄRLDEN Ingegerd Råmans glaskonstverk March 4 am i House of Sweden, Washington. Sonja Larssons Målning i ambassadörens residens i Santiago eller Ini av Hanns Karlewski i Maputo.

Läs mer