Laboration: pn-övergången

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Laboration: pn-övergången"

Transkript

1 LTH: FASTA TILLSTÅNDETS FYSIK Komponentfysik för E Laboration: pn-övergången Utförd datum Inlämnad datum Grupp:... Laboranter: Godkänd datum Handledare: Retur Datum: Återinlämnad Datum: Kommentarer VT-12

2 Förberedelseuppgifter för laborationen: pn-övergången Uppgift 1: Skriv upp de samband som råder vid termisk jämvikt mellan dopningskoncentration och koncentrationen av minoritetsladdningsbärare på p- respektive n-sidan. (Två ekvationer, en för elektron- och hålkoncentrationerna på p-sidan ( n p0 respektive N A ) och en för n-sidan ( p n 0 respektive N D ). Uppgift 2: a) En p + n-diod har W n = W p = 10,0 µm och N A=10 24 och N D =10 22 m -3. En framspänning på 0,6 V över själva övergången resulterar i en strömtäthet (J) på 2, A/m 2. Hur stort spänningsfall ger den strömtäheten upphov till över det neutrala p-området med µ p = 0,045 m 2 /Vs om vi antar ett rent ohmskt (resistivt) spänningsfall och vilket yttre spänning krävs för att få 0,6 V över själva övergången? b) Vi antar normalt att spänningsfallet över de neutrala områdena är försumbara. Vad betyder det för den yttre spänningen jämfört med spänningen över själva övergången? c) Hur ändrar sig utarmningsområdets utsträckning vid fram- respektive backspänning jämfört med jämviktsvärdet? Uppgift 3: a) Visa att uttrycket för diodekvation (ekv. [3]) med hjälp ekvationerna [3a] och [3b] för den ideala backströmmen också kan skrivas som: I e A U t p n i 2 W n N D e U a U t 1 för en p+ n-diod med idealitetsfaktorn, m=1. [1] b) Använd T- och E g -beroendet hos n i för att visa att temperaturberoendet hos diffusionsströmmen i kan skrivas (med m=1 och om 1:an kan försummas i parentesen i ekvation [1]): I e A kt p N V N C e qua E g kt q W n N D [2] c) Hur kan man bestämma bandgapet för en diod från mätningar av strömmen vid två olika temperaturer för samma framspänning?

3 En kiseldiod med m=1 framspänns med 0,60 V vid 300 K. Bortse från den linjära T-termen i I 0, d.v.s. att: I T e qu a E g kt d) Beräkna framströmmens relativa ändring (I 310 /I 300-1) för en kiseldiod (E g =1,11 ev) vid en temperaturökning på 10 C. e) Vilken framspänningen krävs för att behålla samma ström vid samma temperaturökning (10 C), d.v.s. den U a 310 som ger samma I 300 som i (d)? Uppgift 4: a) Hur skall man lämpligen grafiskt plotta samhörande experimentella värden på kapacitans och spänning för att enkelt bestämma den inbyggda spänningen? b) Vilken ytterligare information angående dopning kan man få från ett sådant diagram för t.ex. en p + n-övergång? c) Vad behöver man känna till om dioden för att få fram informationen i (b)? Förberedelseuppgifterna ska göras innan laborationen och lämnas in till handledaren vid laborationens början av varje laborant. Det är obligatoriskt för att få göra laborationen. Jämvikt Framspänd Backspän d Bandstrukturen hos en pn-övergång i jämvikt, under framspänning (plus på p-sidan) och backspänning (minus på p-sidan).

4 FASTA TILLSTÅNDETS FYSIK LTH Frågekatalog: pn-övergången Nedanstående frågor är en hjälp för vad du behöver kunna inför laborationen. Ju fler av frågorna du kan svara på före laborationen, desto mer behållning kommer du att ha av laborationen. Det kommer dessutom att vara lättare att både genomföra laborationen och att skriva laborationsrapporten. 1. Ange med en skiss dopningsförhållandena i en abrupt pn-övergång. 2. Ange med en skiss koncentrationerna av elektroner respektive hål i en pn-övergång. 3. Ange med en skiss koncentrationen av rymdladdning i en pn-övergång. 4. Beskriv i ord uppkomsten av den inbyggda spänningen, 6. Beskriv i ord begreppet termisk jämvikt. 7. Vilket samband råder mellan n(x) och p(x) i rymdladdningsområdet i en pn-övergång i termisk jämvikt för ett godtyckligt x? U bi. 5. Rita bandmodellen för en pn-övergång, med bandkanter och Fermi-nivån. 8. Hur ser sambandet ut för ström och spänning för en diod? 9. Vad är följden för spänningen av antagandet att n- och p-områdena är kraftigt dopade? 10. Rita bandmodellen för en pn-övergång i framriktning och ange spänningens polaritet. 11. Hur ändrar sig minoritetsladdningsbärarnas koncentrationer i gränserna mellan de neutrala områdena och rymdladdningsområdet (RLO) som funktion av pålagd yttre spänning? 12. Vad händer med minoritetsladdningsbärarna i de neutrala områdena? 13. Ange med enkel skiss hur koncentrationen av minoritetsladdningsbärare varierar med avståndet i de neutrala områdena i närheten av RLO vid framspänning. 14. Hur ändras utsträckningen hos RLO om en spänning läggs över dioden? 15. Hur beror den ideala backströmmen, I 0, för en diod på temperatur och bandgap? 16. Ange med hjälp av skiss hur den inbyggda spänningen kan bestämmas grafiskt från mätning av kapacitansens spänningsberoende. 17. Vad kan man mer få ut ur den här typen av diagram om man vet vilket material dioden är gjord av och arean på övergången?

5 FASTA TILLSTÅNDETS FYSIK LTH Komponentfysik för E pn-övergången Halvledarmaterialens betydelse för modern elektronik beror väsentligen på möjligheten att förändra en halvledares egenskaper genom att blanda in föroreningar, dopning, på ett kontrollerat sätt. Genom dopning kan man påverka om det huvudsakliga bidraget till strömmen sker med elektroner (n-typ) eller hål (p-typ). Dopningen förändrar också en halvledares ledningsförmåga drastiskt. Det i sig är oftast inte så intressant, utom i speciella komponenter som antingen fungerar genom en förändring av ledningsförmågan med antingen en ändring av temperaturen, så kallade termistorer, eller en ändring av belysningen, så kallade fotomotstånd. De flesta vanliga komponenter kännetecknas däremot av inhomogen dopning i någon form. I dessa komponenter så ändras ledningsförmågan med en yttre spänning, vilket leder till en olinjär resistans. Det enklaste exemplet på en komponent med inhomogen dopning är dioden. Den består av ett p-dopat område och ett n-dopat område. I gränsskiktet mellan de två områdena skapas det ett område som i det närmaste saknar fria laddningsbärare, vilket beter sig som ett spärrskikt med variabel utsträckning, vilket ger pn-övergången dess karakteristiska egenskaper. I en pn-övergång dopas materialet så att ledningstypen växlar från p- till n-typ. Själva övergången är den aktiva delen i t.ex. likriktardioder, zenerdioder, tunneldioder, solceller, fotodioder, lysdioder och laserdioder. Dessutom bygger man med flera sådana övergångar mera komplicerade dopningsprofiler. Komponenter med multipla övergångar är t.ex. bipolära transistorer, MOSFETar och tyristorer. Det är pn-övergångens centrala plats inom modern halvledarelektronik som motiverar närmare studier av dess grundläggande egenskaper. Avsikten med laborationen är att visa sambanden mellan komponentens prestanda som likriktar- och kapacitansdiod och grundläggande fysikaliska egenskaper hos halvledarmaterial och övergång. Begrepp som abrupt övergång, dopningsprofil, rymdladdningsområde, inbyggd spänning (kallas även inbyggd potential och diffusionsspänning), diffusions- och rekombinationsström, diodkurva och diodekvation, laddningstransportmekanism etc. behandlas.

6 Laborationens omfattning För att få tillräckligt experimentellt underlag i laborationen kan handledaren eventuellt dela upp de experimentella uppgifterna mellan laborationsgrupperna. Den uppdelningen görs under själva laborationen. Varje grupp genomför flera, men inte nödvändigtvis samtliga mätningar. Data som varje grupp mäter upp presenteras så att de blir tillgängliga även för övriga grupper, så att varje grupp kan utföra analysen för samtliga moment i laborationen. 1. Mät upp I-U kurvan för en kiseldiod vid två olika temperaturer och bestäm idealitetsfaktorn, m, i diodekvationen. 2. Mät sambandet mellan kapacitans och pålagd spänning för en Si-diod och bestäm den inbyggda spänningen, koncentrationen av dopning på n- respektive p-sidan, och utsträckningen av rymdladdningsområdet. 3. Mät upp I-U kurvan för en lysdiod upp till en ström där den går sönder (demonstration av handledaren), 4. Analys av uppmätta data. Eventuellt görs mätningar på dioder av andra material än kisel och kiseldioden kan vara basemitterövergången eller baskollektorövergången i en transistor. pn-övergång i jämvikt För att kunna diskutera pn-övergångens egenskaper är det nödvändigt att före laborationen läsa genom följande delar av kapitlet om pn-övergången i kompendiet: Introduktionen fram till och med kort diod. Dessutom Temperaturberoendet, Idealitetsfaktorn och Kapacitans. Detta är ganska omfattande men det krävs inte att du vid laborationstillfället skall kunna svara för allt. Sträva efter att förstå de grundläggande processerna och ställ inga krav på att lära dig några matematiska formler det har man formelsamlingen till. Avsikten är att du vid analysen skall kunna använda vissa av formlerna utan att varken kunna dem utantill eller kunna härleda dem. Du bör dock ha funderat över frågorna i frågekatalogen. Använd därför den senare när du nu läser handledning och kompendiet växelvis. I den följande diskussionen kommer vi att göra en rad förenklingar. Dessa har i allmänhet mindre betydelser för hur dioder fungerar, och det är bara när man studerar detaljerna i hur komponenter fungerar som man behöver gå djupare. En av förenklingarna vi gör är att vi betraktar pn-övergången som en skarp övergång från n-dopning till p-dopning, där vi har samma dopningskoncentration fram till gränsskiktet och första atomlagret på andra sidan har den andra typen av dopning. Det brukar beskrivas som en abrupt pn-övergång. Ett viktigt begrepp i halvledarfysiken är laddning. Man skiljer dessutom på röliga laddningar, så kallade fria laddningsbärare och fixa laddningar, så kallade rymdladdningar. Det är de fria laddningsbärarna som rör sig när det går en ström genom materialet. I gränsskiktet mellan n- och p-sidan tar elektroner och hål ut varandra. Precis som i avsnittet Laddning, elektriskt fält och utsträckning i kompendiet görs approximationen att det inte finns några laddningsbärare just i gränsskiktet, med utsträckningen d tot. Området kallas därför bristområde, eftersom det är brist på fria laddningar, eller utarmningsområde eftersom det är utarmat på fria laddningar. Det finns däremot en fix laddning från joniserade donatorer på n-sidan (positiv laddning) och joniserade acceptorer på p-sidan (negativ laddning).

7 Laddningen i detta område består (nästan uteslutande) av rymdladdning, och området kallas därför också rymdladdningsområde (RLO). Koncentrationen av laddning och av nettoladdning kring pn-övergången visas i figur 1. Nettoladdningen ger upphov till ett elektriskt fält som i sin tur ger upphov till en spänningsskillnad mellan de neutrala delarna av pn-övergången. Spänningen är högre på n- sidan än på p-sidan. Det är logiskt eftersom rymdladdningen på n-sidan är positiv och den på p-sidan är negativ. Spänningen kallas inbyggd spänning (U bi ) och till skillnad från vanliga spänningar går den inte att mäta med en voltmeter. Varför det inte går att mäta den är inte direkt självklart utan är ganska komplicerat, men det har att göra med kontakterna till voltmetern. Dessa ger upphov till motriktade pn-övergångar som tar ut effekten av den inbyggda spänningen. Hur man mäter den inbyggda spänningen kommer vi till i en senare del av handledningen. Figur 1. Koncentrationen av laddning. a) visar både rymdladdning (N A och N D ) och fria laddningar (n och p). I de neutrala delarna tar rymdladdning och fria laddningar ut varandra och nettoladdningen är noll. I rymd laddningsområdet finns det inga fria laddningar utan bara rymdladdning. Det resulterar i en nettoladdning, vilket är illustrerat i (b). Ännu en viktig poäng med pn-övergången i termisk jämvikt är att Fermi-nivån är konstant i hela halvledaren, från den neutrala p-sidan, genom rymdladdningsområdet till den neutrala n- sidan. Det gör att den inbyggda spänningen ges av skillnaden i Fermi-nivå mellan n- och p- sidan. Här kommer poängen med enheten elektronvolt in. Den inbyggda spänningen i volt har samma siffervärde som skillnaden i Fermi-nivå i elektronvolt. Du skall nu kunna: Ange innebörden av begrepp som abrupt pn-övergång och inbyggd spänning. Rita skisser som illustrerar dopningsförhållanden, laddningsbärarkoncentrationer och elektriskt fält för pn-övergången vid jämvikt. Skissa och förstå bandstrukturen för pn-övergången vid jämvikt. Verkan av yttre spänning Den termiska jämvikten i en pn-övergång kan störas på flera olika sätt, bl.a. genom att lägga en elektrisk spänning över den. För att skilja denna spänning från den inbyggda spänningen, så kallar vi den för pålagd spänning eller yttre spänning (U a ). Med en yttre spänning blir resultatet att det flyter en ström genom övergången. Det som är speciellt med pn-övergången

8 är att strömmen i den ena riktningen (framriktningen) ökar exponentiellt med spänningen och att den i andra riktningen (backriktningen) är i det närmaste oberoende av spänningen. Det ska jämföras med strömmen genom ett vanligt motstånd som ökar linjärt med spänningen och som inte har någon skillnad i riktningarna. Ett annat sätt att störa den termiska jämvikten är att lysa på övergången, vilket görs i laborationen opto-komponenter. Diffusionsström Sambandet mellan ström och pålagd spänning ges i avsnittet Strömmen genom en diod. Beteckningen diffusionsström kommer av att strömmen genom dioden ges av koncentrationsskillnaderna av minoritetsladdningsbärare i de neutrala områdena, vilket ger upphov till en diffusionsström. Härledningen av sambandet bygger på följande förutsättningar: a) Spänningsfallet i de neutrala områdena kan försummas. b) Det sker ingen rekombination i rymdladdningsområdet eller i de neutrala områdena. c) Majoritetsladdningsbärarnas koncentrationer kan betraktas som konstanta. d) De neutrala n- och p-områdena har utsträckningen W n respektive W p. e) Vid kontakterna är koncentrationen av laddningsbärare samma som i jämvikt. Den här typen av diod kallas kort diod och representerar typiskt basemitterövergången i en bipolär transistor. Den första förutsättningen (a) innebär att hela den pålagda spänningen ligger över rymdladdningsområdet. Vid en pålagd spänning så ändras minoritetsladdningsbärarkoncentrationen vid rymdladdningsområdets ytterkanter med faktorn: exp(u a /kt), vilket kallas injektion av minoritetsladdningsbärare. Beteckningen kommer från att man injicerar t.ex. elektroner från n-sidan där man har stora mängder elektroner (där de är majoritetsladdningsbärare), till p-sidan där man har väldigt få (där elektronerna är minoritetsladdningsbärare). Denna ökade koncentration av minoritetsladdningsbärare ger en koncentrationsgradient i de neutrala områdena, vilket leder till en diffusion av minoritetsladdningsbärare i de neutrala områdena. Den andra förutsättningen (b) innebär att alla laddningsbärare som tar sig från ena sidan av pn-övergången till den andra även tar sig ut genom kontakten på den andra sidan. Det tillsammans med den tredje förutsättningen (c) gör att strömmen genom dioden ges av summan av koncentrationsgradienterna av minoritetesladdningbärare på respektive sida. De resterade två förutsättningarna, d och e, ger slutresultatet för strömmen, den så kallade diodekvationen (Ekv. 4:52 i kompendiet): I I 0 e qu a kt 1 I 0 e U a U t 1 [3]

9 Log(p), Log(n) Lin(p), Lin(n) I 0 är den ideala backströmmen, eller läckströmmen. Den kallas så för att det är den ström som resulterar när man lägger på en negativ spänning på dioden. En negativ spänning gör att exponentialtermen i [3] blir mycket liten, betydligt mindre än 1 och därför är I -I 0. Hur uttrycket för I 0 ser ut beror på förutsättningarna för dioden. Om dioden har högre dopningskoncentration på n-sidan än på p-sidan så kallas dioden för n + p-diod, där + på n:et just betecknar att det är högre koncentration av elektroner på n-sidan än hål på p-sidan. I detta fall kommer strömmen genom dioden i huvudsak bestå av elektroner. Då kan man skriva I 0 som: I 0 e A U t n n p0 W p [3a] Om det istället rör sig om en diod där dopningskoncentrationen är högre på p-sidan, så kallas dioden p + n-diod, och strömmen består i huvudsak av hål. Man kan då skriva I 0 som: I 0 e A U t p p n 0 W n Det tredje alternativet är en diod där man måste ta hänsyn till både elektron- och hålströmmarna, och dioden kallas symmetrisk och då är I 0 summan av de ekvation [3a] och [3b]. [3b] p RLO (a) p RLO (b) n n p - W -d p d n W Figur 2. Laddningsbärarkoncetrationerna i pn-övergången i jämvikt ( ) och under framspänning ( ). Framspänningen ökar koncentrationen av minoritetsladdningsbärare vid RLOs ytterkanter (-d p respektive d n ) ovanför jämviktsvärdet, vilket ger upphov till en koncentrationsskillnad över de neutrala delarna mot diodens kontakter (-W p respektive W n ). a) visar koncentrationerna i logaritmisk skala och b) i linjär skala. P.g.a. dynamiken i koncentrationerna är y-axeln bruten på några ställen. Strömmens temperaturberoende -W p -d p d n W n Temperaturberoendet hos strömmen genom en diod påverkas av ett antal olika faktorer. Om man börjar med att analysera ekvation [3] så ser man att det finns ett explicit temperaturberoende i exponentialtermen, exp(qu a /kt). Om T ökar så minskar kvoten qu a /kt och hela termen minskar. Det gör att man kan förledas att tro att strömmen genom en diod minskar med ökande temperatur. För att fortsätta analysen så måste man se hur I 0 påverkas av temperaturen. Det räcker att analysera t.ex. ekvation [3a]. Den innehåller sex termer, varav q e är en fysikalisk konstant som är oberoende av temperatur. Man kan också anta att de n

10 geometriska faktorerna som A och W p är oberoende av temperaturen. Rörligheten har ett svagt temperaturberoende som vi kan bortse från. U t har ett direkt temperaturberoende och ökar linjärt med temperaturen, vilket är försumbart jämfört med exp(u a /kt). Kvar återstår då bara n p0. Den har inget explicit temperaturberoende, men den påverkas ändå av temperaturen. Man ska dra sig till minnes att den ges av massverkans lag: N A n p0 n 2 i, där n 2 i ges av: n 2 i N V N C e Eg kt [4] N V och N C kan anses vara oberoende av temperatur, vilket ger n 2 i ett temperaturberoende som är exp(-e g /kt), en term som ökar med ökande temperatur. Eftersom N A är oberoende av temperaturen så kommer minoritetsladdningsbärarkoncentrtionen att öka som exp(-e g /kt). Det totala temperaturberoendet ges då av: I T e qu a E g kt [5] Eftersom q U a normalt är lägre än E g, så är kvoten negativ och hela exponentialtermen ökar med ökande temperatur. Strömmen kommer alltså att öka med ökande temperatur. En konsekvens av detta är att man kan göra mycket känsliga termometrar av dioder, speciellt inom snäva temperaturområden. Det som är betydligt viktigare är att strömmen i en bipolär transistor ökar dramatiskt med ökande temperatur. Det är något som man måste ta hänsyn till när man designar sin elektronik. Du skall nu kunna: redogöra för innebörden av de fem antaganden som göres vid härledningen av uttrycket för diffusionsström. i ord beskriva hur diffusionsströmmen uppstår. med hjälp av skisser visa hur den totala strömmen sammansätts av ett elektron- och ett hålbidrag i både fram- och backriktning. rita upp ström-spänningskurvan för en pn-övergång och beskriva dess temperaturberoende. Rekombinationsström och högnivåinjektion I avsnittet Låg framspänning i kompendiet behandlas rekombinationsströmmen som uppstår när förutsättning b), som säger att rekombination och termisk excitation i rymdladdningsområdet kan försummas, inte är uppfylld. Med ökande bandgap och vid låga framspänningar är denna förutsättning allt mindre realistisk. Man finner att spänningsberoendet hos denna rekombinationsström blir annorlunda än för diffusionsströmmen, 1 2 U a istället för U a. I avsnittet Hög framspänning behandlas vad som händer med diffusionsströmmen när koncentrationen av injicerade minoritetsladdningsbärare i närheten av koncentrationen av majoritetsladdningsbärarkoncentrationen. I det här fallet är inte förutsättningarna a och c uppfyllda. I det här fallet så ändras även majoritetsladdningsbärarkoncentrationen och en del

11 Log(I) av den pålagda spänningen ligger över de neutrala delarna av dioden, vilket påverkar spänningsberoendet hos strömmen. Precis som för den låga framspänningen beror strömmen vid hög framspänning på 1 2 U a istället för U a. Man brukar ta hänsyn till de olika strömbidragen genom att inkludera en idealitetsfaktor m i diodekvationen, [3]: I I 0 e qu a m kt 1 (1 m 2) [6] En ren diffusisonsström ger m=1 medan en ren rekombinationsström eller ren högnivåinjektion ger m=2. Vanligtvis har man en kombination av de två och därför ligger m någonstans mellan 1 och 2. Dessutom har man ofta olika värden på m i olika intervall av ström spänning. Genom att plotta logaritmen av strömmen som funktion av spänningen kan man lätt identifiera de olika områdena på kurvan. Kurvan för en ideal diod som uppvisar alla typer av avvikelser från en ren diffusionsström är illustrerad i figur 3. I II III IV V Figur 3. Strömmen som funktion av spänningen över en diod. Strömmen uppvisar i det ideala fallet alla tänkbara effekter och kurvan är indelad i fem områden: I) när exp(u a /kt) 1 kommer effekten av ettan i ekvation [6] att påverka strömmen. II) Vid låga framspänningar så genereras strömmen i huvudsak av rekombination i rymdladdningsområdet. III) ren diffusionsström. IV) Högnivåinjektion. V) ohmska förluster. U a Ohmska förluster Vid höga strömmar genom komponenten kommer förutsättning (a), att spänningsfallet i de neutrala områdena kan försummas, inte längre att vara giltig. Det uppträder således ett spänningsfall i dessa områden och strömmen blir lägre än vad diodekvationen anger, se figur 3 - V. pn-övergångens kapacitans Kapacitansen hos en pn-övergång har sitt ursprung i att det blir en förändring av laddning kring övergången när man ändrar spänningen över den. Ett bidrag till laddningen är rymdladdningen i RLO. Kapacitansen är i princip en plattkondensator där avståndet mellan plattorna är utsträckningen av RLO. Från avsnittet om p + n-övergångens kapacitans i kompendiet, hämtar vi resultatet att utarmningskapacitansen C j kan skrivas:

12 C j r 0 A d n 2 r 0 e N D r 0 A U bi U a A2 r 0 e N D 2 1 U bi U a [7] där r är den relativa dielektricitetskonstanten för halvledaren. Det enda i högerledet som ändras med spänningen är just spänningen själv. Det gör att kapacitansen ändras med spänningen, ökar med ökande spänning och minskar med minskande spänning. För stora backspänningar så minskar kapacitansen som 1/ U a. Ett andra bidrag till laddningen i dioden är koncentrationen av laddningsbärare i de neutrala områdena. Den laddningen ändras vid ändrad framspänning, men inte vid ändrad backspänning. Eftersom strömmen är proportionell mot gradienten, och att laddningen också är proportionell mot gradienten så är kapacitansen proportionell mot strömmen. Det ger ett bidrag till kapacitansen som kallas diffusionskapacitans: I C diff 2 m U W n t 2 p 2 [8] De två bidragen till pn-övergångens kapacitans är illustrerade i figur 4. Båda kapacitanserna ökar med ökande framspänning, där utarmningskapacitansen ökar som 1/ U bi U a, medan diffusionskapacitansen ökar som exp(u a /U t ), d.v.s. betydligt snabbare. Det gör att kapacitansen består av ren utarmningskapacitans för en backspänd pn-övergång. Även för låga framspänningar så domineras kapacitansen av utarmningskapacitansen, för att vid höga framspänningar domineras av diffusionskapacitansen. C C diff C j Figur 4. Det finns två bidrag till kapacitansen i en pnövergång. Dels så finns det ett bidrag som beror på rymdladdningen i rymdladdningsområdet, utarmningskapacitansen (C J ) och dels ett som beror på strömmen i framriktningen, diffusionskapacitansen (C diff - - -). U a Eftersom C j är proportionell mot 1/ U bi U a så kan man genom att istället för att plotta C j som funktion av U a plotta 1/ C 2 j som funktion av U a. Det bör i så fall ge en rät linje med en negativ lutningskoefficient. Linjen ger två viktiga parametrar för dioden. Den spänning där U a =U bi är 1/ C 2 j =0 d.v.s. linjen skär x-axeln vid U bi. Lutningen på kurvan kommer dessutom

13 att vara en funktion av N D för en p + n-diod, så den lägre av de två dopningskoncentrationerna kan bestämmas. Om det rör sig om en n + p-diod, så ger lutningen istället N A. Apparatur Strömmen genom dioden och spänningen över dioden mäts med hjälp av två digitala multimetrar. Spänningen genereras av en spänningskälla, men för att kunna ställa in spänningen med tillräcklig precision så används en tiovarvspotentiometer enligt kopplingen i figur 5a. Det finns ett antal olika sätt att koppla de två mätinstrumenten på. Figur 5b och c visar två alternativ. Beroende på impedansen i mätinstrumenten så bör man koppla på olika sätt. I (b) används en ampermeter med låg impedans, vilket resulterar i att spänningen som mäts med voltmetern representerar spänningsfallet över dioden. I (c) används en voltmeter med hög impedans så att strömmen som mäts med ampermetern representerar strömmen genom dioden. Vid laborationen kommer handledaren att diskutera vilken koppling som gäller för de instrument som används i just din uppställning. (a) (b) (c) V V A V A Figur 5. Kopplingsschema för mätning av ström och spänning. a) visar strömgeneratorn, med en spänningskälla och en potentiometer. b) visar kopplingen när impedansen i ampermetern är liten och spänningsfallet över den är försumbart jämfört med spänningsfallet över dioden. c) visar kopplingen när impedansen i voltmetern är hög nog för att strömmen genom den är försumbar jämfört med strömmen genom dioden. För ström/spänningsmätningarna monteras komponenten så att den kan mätas i rumstemperatur eller nedsänkt i isvatten. Mätningen i vatten kräver en kommentar. Eftersom vi använder kommersiella dioder utan någon form av extra isolering så kommer det att gå en lite ström genom vattnet. Vid låga strömmar kommer den strömmen att vara i samma storleksordning eller t.o.m. större än strömmen genom dioden, men strömmen genom vattnet kommer att öka linjärt med spänningen, medan vi vet att strömmen genom dioden ökar exponentiellt. Ett exempel är att om strömmen genom vattnet är 1µA vid 10mV, så kommer den att vara 60µA vid 0,6V, då strömmen genom dioden är mA! V V Kapacitansmeter Figur 6. Kapacitansen mäts med en kapacitansmätare där man kan lägga på en spänning på dioden samtidigt som man mäter kapacitansen.

14 För kapacitansmätningen kopplas dioden till en kapacitansmeter enligt figur 6. Genom att byta polaritet på dioden kan man mäta kapacitansen med både fram- och backspänning. Ett tips är att kapacitansen ökar med framspänning och minskar med backspänning. Utförande Mätuppgifterna kan eventuellt fördelas av handledaren mellan de olika grupperna, som alltså genomför flera, men eventuellt inte samtliga mätningar. Varje grupp löser emellertid samtliga uppgifter med hjälp av erhållna mätdata. 1) Samband kapacitans - spänning Uppkoppling görs enligt figur 6. Eftersom kapacitansen påverkas av temperaturen i dioden så är det bäst att låta dioden sitta inkopplad några minuter innan man börjar mäta kapacitansen och att inte rör den under mätningen. Kapacitansen mäts med både fram och backspänning. 2) Samband ström spänning vid två olika temperaturer Mätningarna för dioderna görs på samma sätt för två olika temperaturer, rumstemperatur och vid 0 C. Vid konstant temperatur mäts sammanhörande värden på ström och spänning i framriktningen. Var noga med att mäta strömmar vid låga framspänningar. Tänk igenom hur man bäst delar upp stegen för att mäta strömmen som funktion av spänningen och för att presentera datan som ln (I) eller log(i). Fundera också på antal mätpunkter (tio är för få och 100 tar mycket lång tid). Eftersom isvattnet leder en liten ström, som varierar linjärt med spänningen, vilket gör att det inte går att mäta strömmen genom dioden vid låga framspänningar. Analys och bearbetning av experimentell data: Uppgift 5: Kapacitans a) Plotta mätvärdena på det sätt som är lämpligt för bestämning av den inbyggda spänningen. {jfr uppgift 4(a)} b) Bestäm den inbyggda spänningen från kapacitansmätningen. c) Bestäm acceptor- och donatorkoncentration. (Antag att det är en p + n-diod) d) Bestäm rymdladdningsområdets utsträckning vid 0 V. e) Varför avviker kurvan från en rät linje vid framspänning av dioden?

15 Uppgift 6: Ström-spänning a) Presentera I-U sambandet för samtliga dioder i linjär skala för båda temperaturerna. Markera U bi från uppgift 5(a). Ett diagram för varje diod. Presentera I-U sambandet i framriktningen för kiseldioden med ln (I) {eller log (I)} som funktion av U a. d) Beräkna värdet på idealitetsfaktorn, m. Tänk på att det kan finnas flera lutningar på kurvan! c) Varför avviker lin-log-kurvan i framriktningen från linjäritet vid låga och höga spänningar? d) Gör en uppskattning av bandgapet på de olika dioderna enligt uppgift 3 (c). e) Vad händer med dioden då spänningen ökas ända tills den går sönder. Tips Det visar sig ganska ofta att rapporterna till den här laborationen innehåller ett antal misstag och missuppfattningar. Här bifogas en sektion med tips som underlättar analysen av data och rapportskrivningen. Presentation av resultat Det är viktigt i alla rapporter av mätdata eller beräkningar att man är noga med att skriva ut enheter. När man skriver är det kanske ganska självklart att det var volt man använde för spänningen, men var det µa, ma eller A som användes för strömmen. Ännu mer komplicerat blir det när man tittar på kapacitansen, för där får man resultatet i pf och inte i F. F är för övrigt en mycket stor enhet och det är sällan man hittar en kondensator med en kapacitans i F! Det är också viktigt att ange både enheter och storheter på axlar i diagram. Ett exempel är ett ström/spännings-diagram där axlarna kan heta U a [V] och I [ma]. Om man har härlett en formel så är det mycket användbart att göra en analys av enheterna som ingår. Det gäller då att slutresultatet ska ha samma enhet som man har förväntat sig. Ett typiskt exempel är ekvationen för I 0 i ekvation [2]: I 0 e A kt n N V N C q W p N A Om man gör en analys av enheterna i den ekvationen så får man följande resultat: As m 2 ev K K m 2 Vs m 3 m 3 m 2 ev 1 V A m m 3 m 2 ev V ev V A! Vilket är precis vad vi hoppades på. Det är i och för sig ingen garanti att det är rätt, men det gör att det i alla fall är troligt.

16 Storleksordningar på svaren Det är ofta ganska svårt att inse om resultaten av beräkningarna är rimliga. Inom halvledarfysiken så rör man sig med så stora skillnader i storleksordningar att det är lätt att gå vilse. Men här är några tips: Den inbyggda spänningen i volt brukar ligga någonstans mellan hela och halva bandgapet i elektronvolt. För kisel betyder det mellan 0,6 och 1,1 V. Typiska fel som dyker upp är att man har plottat en x-axel som inte skär y-axeln vid 1/C 2 = 0, vilket oftast resulterar i ett för lågt värde på U bi. Samma sak gäller om man har använt alla mätpunkter i analysen av den linjära delen av kurvan, även de punkter som avviker kraftigt vid framspänning. Dopningskoncentrationerna är också lite svåra att få rätt på, men det finns ett par tumregler. Koncentrationerna kommer att ligga mellan den intrinsiska laddningsbärarkoncentrationen (10 16 m -3 i kisel) och atomkoncentrationen (10 29 m -3 i kisel). Dessutom ska N A >>N D i en p + n- diod och N A <<N D i en n + p-diod. När man bestämmer lutningen på kurvan i uppgift 5 är det viktigt att kommer ihåg att man får kapacitansen i pf, d.v.s F. Fel enhet ger ganska lätt en lutning som är många tio-potenser fel och det ger helt fel koncentrationer. Utsträckningen av RLO är också ganska svår att få grepp på, men den brukar ligga på 0,1 till 1 µm. Ju högre U bi desto lägre värde på utsträckningen. Idealitetsfaktorn m kan också ställa till bekymmer. Har man för få mätpunkter så är det lite svårt att se var kurvan är en rät linje och det blir svårt att avgöra vilka punkter man ska ta med i beräkningen. Med tillräckligt många punkter så kan man ofta se tre distinkta lutningar på kurvan. Det beror dock på vilken diod som används. Vissa har bara en lutning. Om värdet på m inte ligger mellan 1 och 2 så har man troligen gjort något fel i mätningarna eller analys av data. Ett mätfel är att man har använt fel koppling enligt figur 5. Det gäller alltså att lyssna på handledaren! Ett vanligt fel är hur man presenterar data och sen tar fram lutningen. Diagrammet ska visa ln(i) eller 10 log (I) som funktion av U. Det kan göras på ett antal olika sätt idag. Antingen så gör man om I till ln(i) eller 10 log(i) och plottar dessa som funktion av U eller så låter man plottprogrammet (MatLab eller Excel, eller vad man nu anväder) plotta i lneller log-skala. Alla sätt fungerar, bara man är medveten om hur man har plottat och hur man sen ska få fram lutningen. Ett sätt för den late är att plotta mätvärdena med en log-skala och att sedan låta plottprogrammet bestämma lutningen enligt y=a exp(x/b), där det är b vi är ute efter. Man ska då komma ihåg att b=m U t. En av det goda poängerna med att plotta med 10 log(i) eller ln(i), är att lutningen är oberoende av enheten på y-värden, µa eller A ger bara en offset i värdet på y-axeln. Det som faktiskt fungerar bäst är att plotta mätvärdena med en 10 log-skala för då kan man läsa av de verkliga värdena på y-axeln.

17 REDOGÖRELSEN Redogörelsen ska bestå av en kort inledning, utförliga svar på samtliga uppgifter och en sammanfattning. Dessutom ska all mätdata och inlämningsuppgifter bifogas. Laborationsredogörelser skrivs med fördel i passiv form utan personliga pronomen. Den ska bestå av en flytande text med en logisk indelning. Alla figurer och tabeller ska presenteras och refereras till i texten och de ska. Dessutom ska ekvationer och uträkningar presenteras och förklaras på ett tydligt sätt. Det ska framgå vilka värden som använts vi uträkningarna. Första sidan i denna labbhandledning ska sättas som försättsblad. Här ges en rekommendation på upplägg och rubriker på rapporten: Inledning och bakgrund Beskrivning av syftet med laborationen och vad som studerades. Utförande Beskrivningar av de experimentella momenten och utrustningen under följande rubriker: Mätning av strömmen Mätning av kapacitansen Analys och bearbetning av experimentell data Redovisningar av resultat och analyser baserad på mätdata under rubrikerna nedan. Tillräckligt mycket teori bör ingå för att på ett adekvat sätt kunna förklara resultaten. Kapacitansmätningen Strömmätningarna Sammanfattning och slutsatser Sammanfattning och några slutsatser som kan dras från mätningarna och analysen. Eventuella avvikelser från teori bör noteras och förklaras. Bilagor: Inlämningsuppgift 1-4 Mätdata från kapacitansmätningen Mätdata från strömmätningarna (två temperaturer)

Om inget annat anges så gäller det kisel och rumstemperatur (300K)

Om inget annat anges så gäller det kisel och rumstemperatur (300K) Komponentfysik Övning 3 VT-0 Om inget annat anges så gäller det kisel och rumstemperatur (300K) Utredande uppgifter: I: En diod har två typer av kapacitanser, utarmningskapacitans och diffusionskapacitans.

Läs mer

Om inget annat anges så gäller det kisel och rumstemperatur (300K)

Om inget annat anges så gäller det kisel och rumstemperatur (300K) Komponentfysik Uppgifter pn del VT-15 Om inget annat anges så gäller det kisel och rumstemperatur (300K Utredande uppgifter: I: En diod har två typer av kapacitanser, utarmningskapacitans och diffusionskapacitans.

Läs mer

Utredande uppgifter. 2: Räkna ut utsträckningen av rymdladdningsområdet i de tre fallen i 1 för n-sidan, p-sidan och den totala utsträckningen.

Utredande uppgifter. 2: Räkna ut utsträckningen av rymdladdningsområdet i de tre fallen i 1 för n-sidan, p-sidan och den totala utsträckningen. Komponentfysik Övning VT-10 Utredande uppgifter Ia) Rita skisser med nettoladdning, elektriskt fält och bandstruktur för en symmetrisk pn-övergång. b) Rita motsvarande skisser som i (a), men med en pålagd

Läs mer

Om inget annan anges gäller det rumstemperatur, d.v.s. T =300K, termisk jämvikt och värden som inte ges i uppgiften hämtas från formelsamlingen.

Om inget annan anges gäller det rumstemperatur, d.v.s. T =300K, termisk jämvikt och värden som inte ges i uppgiften hämtas från formelsamlingen. Komponentfysik Övning 1 VT-10 Om inget annan anges gäller det rumstemperatur, d.v.s. T =300K, termisk jämvikt och värden som inte ges i uppgiften hämtas från formelsamlingen. Utredande frågor: I Definiera

Läs mer

2: Räkna ut utsträckningen av rymdladdningsområdet i de två fallen i 1 för n-sidan, p-sidan och den totala utsträckningen.

2: Räkna ut utsträckningen av rymdladdningsområdet i de två fallen i 1 för n-sidan, p-sidan och den totala utsträckningen. Komponentfysik Uppgifter pn del 1 VT-15 Utredande uppgifter Ia) Rita skisser med nettoladdning, elektriskt fält och bandstruktur för en symmetrisk pn-övergång. b) Rita motsvarande skisser som i a), men

Läs mer

Tentamen i Komponentfysik ESS030, ETI240/0601 och FFF090

Tentamen i Komponentfysik ESS030, ETI240/0601 och FFF090 011-01-10 08 00-13 00 Tentamen i Komponentfysik ESS030, ETI40/0601 och FFF090 Hjälpmedel: TEFYMA, ordlista, beteckningslista, formelsamlingar och räknare. Max 5p, för godkänt krävs 10p. Om inget annat

Läs mer

Om inget annan anges gäller det rumstemperatur, d.v.s. T =300K, termisk jämvikt och värden som inte ges i uppgiften hämtas från formelsamlingen.

Om inget annan anges gäller det rumstemperatur, d.v.s. T =300K, termisk jämvikt och värden som inte ges i uppgiften hämtas från formelsamlingen. Komponentfysik Övningsuppgifter Halvledare VT-15 Om inget annan anges gäller det rumstemperatur, d.v.s. T =300K, termisk jämvikt och värden som inte ges i uppgiften hämtas från formelsamlingen. Utredande

Läs mer

Tentamen i komponentfysik

Tentamen i komponentfysik Tentame komponentfysik 009-05-8 08 00-13 00 Hjälpmedel: TEFYMA, ordlista, beteckningslista, formelsamlingar och räknare. Max 5p, för godkänt krävs 10p. Om inget annat anges, så antag att det är kisel (Si),

Läs mer

Komponentfysik ESS030. Den bipolära transistorn

Komponentfysik ESS030. Den bipolära transistorn Komponentfysik ESS030 Den bipolära transistorn T- 2016 Syfte Syftet med denna laboration är att studenten ska bekanta sig med den grundläggande fysiken i en bipolär transistor. Det fundamentala byggblocket

Läs mer

Komponentfysik Introduktion. Kursöversikt. Hålltider --- Ellära: Elektriska fält, potentialer och strömmar

Komponentfysik Introduktion. Kursöversikt. Hålltider --- Ellära: Elektriska fält, potentialer och strömmar Komponentfysik 2014 Introduktion Kursöversikt Hålltider --- Ellära: Elektriska fält, potentialer och strömmar 1 Lite om mig själv Erik Lind (Erik.Lind@eit.lth.se) Lektor i nanoelektronik vid EIT sedan

Läs mer

I: Beskriv strömmarna i en npn-transistor i normal mod i de neutrala delarna av transistorn.

I: Beskriv strömmarna i en npn-transistor i normal mod i de neutrala delarna av transistorn. Komponentfysik Övning 4 VT-10 Utredande uppgifter: I: Beskriv strömmarna i en npn-transistor i normal mod i de neutrala delarna av transistorn. II: Beskriv de fyra arbetsmoderna för en npn-transistor.

Läs mer

Utredande uppgifter: I: Beskriv de fyra arbetsmoderna för en npn-transistor. II: Vad är orsaken till strömförstärkningen i normal mod?

Utredande uppgifter: I: Beskriv de fyra arbetsmoderna för en npn-transistor. II: Vad är orsaken till strömförstärkningen i normal mod? Komponentfysik Uppgifter Bipolärtransistor VT-15 Utredande uppgifter: I: Beskriv de fyra arbetsmoderna för en npn-transistor. II: Vad är orsaken till strömförstärkningen i normal mod? III: Definiera övergångsfrekvensen

Läs mer

Lösningar Tenta

Lösningar Tenta Lösningar Tenta 110525 1) a) Driftström: Elektriskt laddade partiklar (elektroner och hål) rör sig i ett elektriskt fält. Detta ger upphov till en ström som följer ohms lag. Diffusion: Elektroner / hål

Läs mer

Formelsamling för komponentfysik

Formelsamling för komponentfysik Uppdaterad: 010-01-18 Anders Gustafsson Formelsamling för komponentfysik Halvledare och Ström (transport) Kapacitans: C = Q Småsignalkapacitans: C = dq U du Plattkondensator: C = A r r d Parallellkoppling:

Läs mer

Formelsamling för komponentfysik. eller I = G U = σ A U L Småsignalresistans: R = du di. där: σ = 1 ρ ; = N D + p n 0

Formelsamling för komponentfysik. eller I = G U = σ A U L Småsignalresistans: R = du di. där: σ = 1 ρ ; = N D + p n 0 Uppdaterad: 01-05-5 Anders Gustafsson Formelsamling för komponentfysik Halvledare och Ström (transport) Kapacitans: C = Q Småsignalkapacitans: C = dq U du Plattkondensator: C = A ε r ε r d Parallellkoppling:

Läs mer

Optiska och elektriska egenskaper hos pn-övergången

Optiska och elektriska egenskaper hos pn-övergången FASTA TILLSTÅNDETS FYSIK och ELEKTRONISKA MATERIAL 2018 Optiska och elektriska egenskaper hos pn-övergången Labben bygger mest på kapitel 6 och 7 i kompendiet. Lös förberedelseuppgift 1-8 innan labben

Läs mer

Den bipolä rä tränsistorn

Den bipolä rä tränsistorn Komponentfysik ESS3 Laborationshandledning av: Martin Berg Elvedin Memišević Den bipolä rä tränsistorn VT-213 Syfte Syftet med denna laboration är att studenten ska bekanta sig med den grundläggande fysiken

Läs mer

När man förklarar experiment för andra finns det en bra sekvens att följa:

När man förklarar experiment för andra finns det en bra sekvens att följa: Den inledande teoridelen ska läsas av alla studenter före laborationstillfället. Tänk igenom och lös förberedelseuppgifterna innan labben det kommer ni att ha nytta av. De mest relevanta kapitlena i kompendiet

Läs mer

När man förklarar experiment för andra finns det en bra sekvens att följa:

När man förklarar experiment för andra finns det en bra sekvens att följa: Den inledande teoridelen ska läsas av alla studenter före laborationstillfället. Tänk igenom och lös förberedelseuppgifterna innan labben! De mest relevanta kapitlena i kompendiet är kapitel 6 och 7 om

Läs mer

Föreläsning 2 - Halvledare

Föreläsning 2 - Halvledare Föreläsning 2 - Halvledare Historisk definition Atom Molekyl - Kristall Metall-Halvledare-Isolator Elektroner Hål Intrinsisk halvledare effekt av temperatur Donald Judd, untitled 1 Komponentfysik - Kursöversikt

Läs mer

Introduktion till halvledarteknik

Introduktion till halvledarteknik Introduktion till halvledarteknik Innehåll 6 Övergångar (pn och metal-halvledare) 2:a ordningens effekter Metal-halvledar övergångar 6 Fälteffekttransistorer JFET och MOS transistorer Ideal MOS kapacitans

Läs mer

Optiska och elektriska egenskaper hos pn-övergången

Optiska och elektriska egenskaper hos pn-övergången FASTA TILLSTÅNDETS FYSIK och ELEKTRONISKA MATERIAL 2017 Optiska och elektriska egenskaper hos pn-övergången Labben bygger mest på kapitel 6 och 7 i kompendiet. Lös förberedelseuppgift 1-8 innan labben

Läs mer

Optiska och elektriska egenskaper hos pn- övergången

Optiska och elektriska egenskaper hos pn- övergången FASTA TILLSTÅNDETS FYSIK och ELEKTRONISKA MATERIAL 2013 Optiska och elektriska egenskaper hos pn- övergången Den inledande teoridelen ska läsas av alla studenter före laborationstillfället. Tänk igenom

Läs mer

Lablokalerna är i samma korridor som där ni gjorde lab1.

Lablokalerna är i samma korridor som där ni gjorde lab1. Den inledande teoridelen ska läsas av alla studenter före laborationstillfället. Tänk igenom och lös förberedelseuppgifterna innan labben det kommer ni att ha nytta av. De mest relevanta kapitel i kompendiet

Läs mer

Föreläsning 6: Opto-komponenter

Föreläsning 6: Opto-komponenter Föreläsning 6: Opto-komponenter Opto-komponent Interaktion ljus - halvledare Fotoledare Fotodiod / Solcell Lysdiod Halvledarlaser 1 Komponentfysik - Kursöversikt Bipolära Transistorer pn-övergång: kapacitanser

Läs mer

Föreläsning 9 Bipolära Transistorer II

Föreläsning 9 Bipolära Transistorer II Föreläsning 9 Bipolära Transistorer II Funktion bipolär transistor Småsignal-modell Hybrid-p 1 Komponentfysik - Kursöversikt Bipolära Transistorer pn-övergång: kapacitanser Optokomponenter pn-övergång:

Läs mer

Föreläsning 6: Opto-komponenter

Föreläsning 6: Opto-komponenter Föreläsning 6: Opto-komponenter Opto-komponent Interaktion ljus - halvledare Fotoledare Fotodiod / Solcell Lysdiod Halvledarlaser Dan Flavin 2014-04-02 Föreläsning 6, Komponentfysik 2014 1 Komponentfysik

Läs mer

Föreläsning 2 - Halvledare

Föreläsning 2 - Halvledare Föreläsning 2 - Halvledare Historisk definition Atom Molekyl - Kristall Metall-Halvledare-Isolator lektroner Hål Intrinsisk halvledare effekt av temperatur 1 Komponentfysik - Kursöversikt Bipolära Transistorer

Läs mer

I princip gäller det att mäta ström-spänningssambandet, vilket tillsammans med kännedom om provets geometriska dimensioner ger sambandet.

I princip gäller det att mäta ström-spänningssambandet, vilket tillsammans med kännedom om provets geometriska dimensioner ger sambandet. Avsikten med laborationen är att studera de elektriska ledningsmekanismerna hos i första hand halvledarmaterial. Från mätningar av konduktivitetens temperaturberoende samt Hall-effekten kan en hel del

Läs mer

Komponentfysik Introduktion. Kursöversikt. Varför Komponentfysik? Hålltider --- Ellära, Elektriska fält och potentialer

Komponentfysik Introduktion. Kursöversikt. Varför Komponentfysik? Hålltider --- Ellära, Elektriska fält och potentialer Komponentfysik 2012 Introduktion Kursöversikt Varför Komponentfysik? Hålltider Ellära, Elektriska fält och potentialer 1 Lite om mig själv Erik Lind (Erik.Lind@eit.lth.se) Civ. Ing. i Teknisk Fysik Doktorerade

Läs mer

Beskrivande uppgifter: I: Vad skiljer det linjära området och mättnadsområdet i termer av inversionskanal?

Beskrivande uppgifter: I: Vad skiljer det linjära området och mättnadsområdet i termer av inversionskanal? Komponentfysik Övningsuppgifter MOS del II VT-5 Beskrivande uppgifter: I: Vad skiljer det linjära området och mättnadsområdet i termer av inversionskanal? II: Vad skiljer en n-mosfet från en p-mosfet när

Läs mer

Halvledare. Periodiska systemet (åtminstone den del som är viktig för en halvledarfysiker)

Halvledare. Periodiska systemet (åtminstone den del som är viktig för en halvledarfysiker) Halvledare Halvledare Halvledare V V V Grupp V: Si, Ge Transistorer, CCD, solceller, indirekt bandgap Grupp -V: GaP, GaAs, ngaasp LED, lasrar, detektorer Grupp -N: GaN, ngan Blå (& vita) LED, UV lasrar

Läs mer

Elektronik 2018 EITA35

Elektronik 2018 EITA35 Elektronik 2018 EITA35 Föreläsning 12 Halvledare PN-diod Kretsanalys med diodkretsar. 1 Labrapport Gratisprogram för att rita kretsar: http://www.digikey.com/schemeit/ QUCS LTSPICE (?) 2 Föreläsningen

Läs mer

FFY616. Halvledarteknik. Laboration 4 DIODER

FFY616. Halvledarteknik. Laboration 4 DIODER Halvledarteknik Laboration 4 DIODER Målet med denna laboration är att du skall lära dig hur olika typer av dioder fungerar och hur man kan använda dem Laborant: Godkänt den.. av. M. K. Friesel, I. Albinsson

Läs mer

Föreläsning 11 Fälteffekttransistor II

Föreläsning 11 Fälteffekttransistor II Föreläsning 11 Fälteffekttransistor Fälteffekt Tröskelspänning Beräkning av strömmen Storsignal, D Kanallängdsmodulation Flatband-shift pmosfet 013-05-03 Föreläsning 11, Komponentfysik 013 1 Komponentfysik

Läs mer

Physics to Go! Part 1. 2:a på Android

Physics to Go! Part 1. 2:a på Android Physics to Go! Part 1 2:a på Android Halvledare Halvledare Halvledare V V V Grupp V: Si, Ge Transistorer, CCD, solceller, indirekt bandgap Grupp -V: GaP, GaAs, ngaasp LED, lasrar, detektorer Grupp -N:

Läs mer

Ellära. Laboration 2 Mätning och simulering av likströmsnät (Thevenin-ekvivalent)

Ellära. Laboration 2 Mätning och simulering av likströmsnät (Thevenin-ekvivalent) Ellära. Laboration 2 Mätning och simulering av likströmsnät (Thevenin-ekvivalent) Labhäftet underskrivet av läraren gäller som kvitto för labben. Varje laborant måste ha ett eget labhäfte med ifyllda förberedelseuppgifter

Läs mer

Ett materials förmåga att leda elektrisk ström beror på två förutsättningar:

Ett materials förmåga att leda elektrisk ström beror på två förutsättningar: Bandmodellen Som vi såg i föreläsningen om atommodeller lägger sig elektronerna runt en atom i ett gasformigt ämne i väldefinierade energinivåer. Dessa kan vara svåra att beräkna, men är i allmänhet experimentellt

Läs mer

Föreläsning 9 Bipolära Transistorer II

Föreläsning 9 Bipolära Transistorer II Föreläsning 9 ipolära Transistorer Funktion bipolär transistor Småsignal-modell Hybrid-p Designparametrar 1 Komponentfysik - Kursöversikt ipolära Transistorer pn-övergång: kapacitanser Optokomponenter

Läs mer

Laborationsrapport Elektroteknik grundkurs ET1002 Mätteknik

Laborationsrapport Elektroteknik grundkurs ET1002 Mätteknik Laborationsrapport Kurs Lab nr Elektroteknik grundkurs ET1002 1 Laborationens namn Mätteknik Namn Kommentarer Utförd den Godkänd den Sign 1 Elektroteknik grundkurs Laboration 1 Mätteknik Förberedelseuppgifter:

Läs mer

Elektronik grundkurs Laboration 1 Mätteknik

Elektronik grundkurs Laboration 1 Mätteknik Elektronik grundkurs Laboration 1 Mätteknik Förberedelseuppgifter: Uppgifterna skall lösas före laborationen med papper och penna och vara snyggt uppställda med figurer. a) Gör beräkningarna till uppgifterna

Läs mer

Mätning av Halleffekten och elektriska ledningsförmågan som funktion av temperaturen hos halvledarna InSb / Ge.

Mätning av Halleffekten och elektriska ledningsförmågan som funktion av temperaturen hos halvledarna InSb / Ge. Laborationsinstruktion laboration Halvledarfysik UPPSALA UNVERSTET delkurs Fasta tillståndets fysik 1 lokal 4319 innehåll delkurskod 1TG100 labkod HF UPPGFTER: Mätning av Halleffekten och elektriska ledningsförmågan

Läs mer

Tentamen i komponentfysik Halvledare 6,0p. 2. Dioder 7,5p.

Tentamen i komponentfysik Halvledare 6,0p. 2. Dioder 7,5p. Tentamen i komponentfysik 2010-05-31 08 00-13 00 Hjälpmeel: TEFYMA, orlista, beteckningslista, formelsamlingar och räknare. Max 25p, för gokänt resultat krävs 10p. Om inget annat anges, antag att et är

Läs mer

Föreläsning 13 Fälteffekttransistor III

Föreläsning 13 Fälteffekttransistor III Föreläsning 13 Fälteffekttransistor III pmo måsignal FET A, f t MO-Kondensator 014-05-19 Föreläsning 13, Komponentfysik 014 1 Komponentfysik - Kursöversikt Bipolära Transistorer pn-övergång: kapacitanser

Läs mer

Praktisk beräkning av SPICE-parametrar för halvledare

Praktisk beräkning av SPICE-parametrar för halvledare SPICE-parametrar för halvledare IH1611 Halvledarkomponenter Ammar Elyas Fredrik Lundgren Joel Nilsson elyas at kth.se flundg at kth.se joelni at kth.se Martin Axelsson maxels at kth.se Shaho Moulodi moulodi

Läs mer

Införa begreppen ström, strömtäthet och resistans Ohms lag Tillämpningar på enkla kretsar Energi och effekt i kretsar

Införa begreppen ström, strömtäthet och resistans Ohms lag Tillämpningar på enkla kretsar Energi och effekt i kretsar Kapitel: 25 Ström, motstånd och emf (Nu lämnar vi elektrostatiken) Visa under vilka villkor det kan finnas E-fält i ledare Införa begreppet emf (electromotoric force) Beskriva laddningars rörelse i ledare

Läs mer

Välkomna till kursen i elektroniska material!

Välkomna till kursen i elektroniska material! Välkomna till kursen i elektroniska material! Information Innehåll: fasta tillståndets fysik med fokus på halvledarfysik. Dioder, solceller, transistorer... Lärare: Martin Leijnse (föreläsare, kursansvarig)

Läs mer

Elektricitetslära och magnetism - 1FY808. Lab 3 och Lab 4

Elektricitetslära och magnetism - 1FY808. Lab 3 och Lab 4 Linnéuniversitetet Institutionen för fysik och elektroteknik Elektricitetslära och magnetism - 1FY808 Lab 3 och Lab 4 Ditt namn:... eftersom labhäften far runt i labsalen. 1 Laboration 3: Likström och

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen för fysik Curt Nyberg, Igor Zoric

GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen för fysik Curt Nyberg, Igor Zoric GÖTEBORGS UNIVERSITET 06-11 10 Institutionen för fysik Curt Nyberg, Igor Zoric PROJEKTTENTAMEN I FASTA TILLSTÅNDETS FYSIK FYN160, ht 2006 Inlämningsuppgifterna ersätter tentamen. Du skall lösa uppgifterna

Läs mer

Laboration Photovoltic Effect Diode IV -Characteristics Solide State Physics. 16 maj 2005

Laboration Photovoltic Effect Diode IV -Characteristics Solide State Physics. 16 maj 2005 Laboration Photovoltic Effect Diode I -Characteristics Solide State Physics Farid Bonawiede Michael Litton Johan Mörtberg fabo2@kth.se litton@kth.se jmor2@kth.se 16 maj 25 1 I denna laboration ska vi förklara

Läs mer

r 2 C Arbetet är alltså endast beroende av start- och slutpunkt. Det följer av att det elektriska fältet är konservativt ( E = 0).

r 2 C Arbetet är alltså endast beroende av start- och slutpunkt. Det följer av att det elektriska fältet är konservativt ( E = 0). 1 Föreläsning 2 Motsvarar avsnitten 2.4 2.5 i Griffiths. Arbete och potentiell energi (Kap. 2.4) r 1 r 2 C Låt W vara det arbete som måste utföras mot ett givet elektriskt fält E, då en laddning Q flyttas

Läs mer

Övningsuppgifter i Elektronik

Övningsuppgifter i Elektronik 1 Svara på följande frågor om halvledarkomponenter. Övningsuppgifter i Elektronik a) Vad är utmärkande för ett halvledarmaterial? b) Vad innebär egenledning och hur kan den förhindras? c) edogör för dopning

Läs mer

1. (a) (1 poäng) Rita i figuren en translationsvektor T som överför mönstret på sig själv.

1. (a) (1 poäng) Rita i figuren en translationsvektor T som överför mönstret på sig själv. 1. (a) (1 poäng) Rita i figuren en translationsvektor T som överför mönstret på sig själv. Solution: Man ser efter ett tag att några kombinationer återkommer, till exempel vertikala eller horisontella

Läs mer

LABORATIONSINSTRUKTION. Mätning på dioder och transistorer

LABORATIONSINSTRUKTION. Mätning på dioder och transistorer Lars-Erik Cederlöf LABORATIONSINSTRUKTION LABORATION Mätning på dioder och transistorer KURS Elektronik grundkurs LAB NR 4 INNEHÅLL Data om dioden 1N4148 Kontroll av diod Diodens karaktäristik Data om

Läs mer

r 2 Arbetet är alltså endast beroende av start- och slutpunkt. Det följer av att det elektriska fältet är konservativt ( E = 0).

r 2 Arbetet är alltså endast beroende av start- och slutpunkt. Det följer av att det elektriska fältet är konservativt ( E = 0). 1 Föreläsning 2 Motsvarar avsnitten 2.4 2.5 i Griffiths. Arbete och potentiell energi (Kap. 2.4) r 1 r 2 C Låt W vara det arbete som måste utföras mot ett givet elektriskt fält E, då en laddning Q flyttas

Läs mer

Välkomna till kursen i elektroniska material! Martin Leijnse

Välkomna till kursen i elektroniska material! Martin Leijnse Välkomna till kursen i elektroniska material! Martin Leijnse Information Innehåll: fasta tillståndets fysik med fokus på halvledarfysik. Dioder, solceller, transistorer... Lärare: Martin Leijnse (föreläsare,

Läs mer

Tillämpad vågrörelselära FAF260, 6 hp

Tillämpad vågrörelselära FAF260, 6 hp Tillämpad vågrörelselära FAF260, 6 hp Inför laborationerna Förberedelser Läs (i god tid före laborationstillfället) igenom laborationsinstruktionen och de teoriavsnitt som laborationen behandlar. Till

Läs mer

Laboration: Optokomponenter

Laboration: Optokomponenter LTH: FASTA TILLSTÅNDETS FYSIK Komponentfysik för E Laboration: Optokomponenter Utförd datum Inlämnad datum Grupp:... Laboranter:...... Godkänd datum Handledare: Retur Datum: Återinlämnad Datum: Kommentarer

Läs mer

Mät resistans med en multimeter

Mät resistans med en multimeter elab003a Mät resistans med en multimeter Namn Datum Handledarens sign Laboration Resistans och hur man mäter resistans Olika ämnen har olika förmåga att leda den elektriska strömmen Om det finns gott om

Läs mer

Laborationer i miljöfysik. Solcellen

Laborationer i miljöfysik. Solcellen Laborationer i miljöfysik Solcellen Du skall undersöka elektrisk ström, spänning och effekt från en solcellsmodul under olika förhållanden, och ta reda på dess verkningsgrad under olika förutsättningar.

Läs mer

Laboration i Tunneltransport. Fredrik Olsen

Laboration i Tunneltransport. Fredrik Olsen Laboration i Tunneltransport Fredrik Olsen 9 maj 28 Syfte och Teori I den här laborationen fick vi möjlighet att studera elektrontunnling över enkla och dubbla barriärer. Teorin bakom är den som vi har

Läs mer

Labb-PM MCC086 Mikroelektronik 2016

Labb-PM MCC086 Mikroelektronik 2016 Labb-PM MCC086 Mikroelektronik 2016 Syfte med labben: Att få praktisk och experimentell erfarenhet av mätningar på pn-dioden och MOSFET, samt uppleva komponenternas egenskaper. Mäta på dioder och transistorer

Läs mer

Introduktion till halvledarteknik

Introduktion till halvledarteknik Introduktion till halvledarteknik Innehåll 7 Fälteffekttransistorer MOS-transistorn strömekvation MOS-transistorn kanal mobilitet Substrat bias effekt 7 Bipolar transistorn Introduktion Minoritets bärare

Läs mer

Introduktion till halvledarteknik

Introduktion till halvledarteknik Introduktion till halvledarteknik Innehåll 4 Excitation av halvledare Optisk absorption och excitation Luminiscens Rekombination Diffusion av laddningsbärare Optisk absorption och excitation E k hv>e g

Läs mer

Komponen'ysik Dan Hessman Lektor i fasta tillståndets fysik. Tel:

Komponen'ysik Dan Hessman Lektor i fasta tillståndets fysik. Tel: Komponen'ysik 2016 Dan Hessman Lektor i fasta tillståndets fysik dan.hessman@ftf.lth.se Tel: 046-222 0337 man 1 Kursöversikt 14 2 h föreläsningar 5 2 h övningar 2 labora?oner Förberedelseuppgi=er inför

Läs mer

nmosfet och analoga kretsar

nmosfet och analoga kretsar nmosfet och analoga kretsar Erik Lind 22 november 2018 1 MOSFET - Struktur och Funktion Strukturen för en nmosfet (vanligtvis bara nmos) visas i fig. 1(a). Transistorn består av ett p-dopat substrat och

Läs mer

Föreläsning 1. Metall: joner + gas av klassiska elektroner. e m Et. m dv dt = ee v(t) =v(0) 1 2 mv2 th = 3 2 kt. Likafördelningslagen:

Föreläsning 1. Metall: joner + gas av klassiska elektroner. e m Et. m dv dt = ee v(t) =v(0) 1 2 mv2 th = 3 2 kt. Likafördelningslagen: Föreläsning 1 Efter lite information och en snabbgenomgång av hela kursen började vi med en väldigt kort repetition av några grundbegrepp inom ellära. Sedan gick vi igenom kapitel 2.1 och började med kapitel

Läs mer

Fysikaliska modeller. Skapa modeller av en fysikalisk verklighet med hjälp av experiment. Peter Andersson IFM fysik, adjunkt

Fysikaliska modeller. Skapa modeller av en fysikalisk verklighet med hjälp av experiment. Peter Andersson IFM fysik, adjunkt Fysikaliska modeller Skapa modeller av en fysikalisk verklighet med hjälp av experiment Peter Andersson IFM fysik, adjunkt På denna föreläsning Vad är en fysikalisk modell? Linjärisering med hjälp av logaritmer

Läs mer

Kvantbrunnar Kvantiserade energier och tillstånd

Kvantbrunnar Kvantiserade energier och tillstånd Kvantbrunnar Kvantiserade energier och tillstånd Inledning Syftet med denna laboration är att undersöka kvantiseringen av energitillstånd i kvantbrunnar. Till detta används en java-applet som hittas på

Läs mer

Elektronik 2015 ESS010

Elektronik 2015 ESS010 Elektronik 2015 ESS010 Föreläsning 16 Halvledare PN-diod: likriktare Information inför tentamen Repetition 2015-10-21 Föreläsning 16, Elektronik 2015 1 USA Chicago Notre Dame New Orleans Tunneltransistorer

Läs mer

Föreläsning 8 Bipolära Transistorer I

Föreläsning 8 Bipolära Transistorer I Föreläsning 8 iolära ransistorer Funktion biolär transistor Geometri nn D oeration, strömförstärkning Oerationsmoder Early-effekten n transistor 1 Komonentfysik - Kursöversikt iolära ransistorer n-övergång:

Läs mer

Föreläsning 11 Bipolära Transistorer I. BJT Bipolar JuncDon Transistor. FunkDon bipolär transistor. DC operadon, strömförstärkning

Föreläsning 11 Bipolära Transistorer I. BJT Bipolar JuncDon Transistor. FunkDon bipolär transistor. DC operadon, strömförstärkning Föreläsning 11 ipolära ransistorer J ipolar JuncDon ransistor FunkDon bipolär transistor Geometri npn D operadon, strömförstärkning OperaDonsmoder Early- effekten pnp transistor G. alla 1 deal transistor

Läs mer

Komponen'ysik Dan Hessman Lektor i fasta tillståndets fysik. Tel:

Komponen'ysik Dan Hessman Lektor i fasta tillståndets fysik. Tel: Komponen'ysik 2014 Dan Hessman Lektor i fasta tillståndets fysik dan.hessman@ftf.lth.se Tel: 046-222 0337 man 1 Kursöversikt 14 2 h föreläsningar 5 2 h övningar 2 labora>oner Förberedelseuppgi>er inför

Läs mer

Föreläsning 1. Metall: joner + gas av klassiska elektroner. l = v th =1/ Materialegenskaper

Föreläsning 1. Metall: joner + gas av klassiska elektroner. l = v th =1/ Materialegenskaper Föreläsning 1 Vi gick igenom kapitel 2.1 och (nästan hela) 2.2. Vi betraktade en mycket enkel modell av en metall, där valenselektronerna antas bilda en klassisk gas. Vid ändliga temperaturer rör sig elektronerna

Läs mer

Föreläsning 1. Metall: joner + gas av klassiska elektroner. e m Et. m dv dt = ee v(t) =v(0) 1 2 mv2 th = 3 2 kt. Likafördelningslagen:

Föreläsning 1. Metall: joner + gas av klassiska elektroner. e m Et. m dv dt = ee v(t) =v(0) 1 2 mv2 th = 3 2 kt. Likafördelningslagen: Föreläsning 1 Vi började med en väldigt kort repetition av några grundbegrepp inom ellära. Sedan gick vi igenom kapitel 2.1 och började med kapitel 2.2. Vi betraktade en mycket enkel modell av en metall,

Läs mer

Vad är elektricitet?

Vad är elektricitet? Vad är elektricitet? Vad är elektricitet? Grundämnenas elektriska egenskaper avgörs av antalet elektroner i det yttersta skalet - valenselektronerna! Skol-modellen av en Kiselatom. Kisel med atomnumret

Läs mer

Strömdelning. och spänningsdelning. Strömdelning

Strömdelning. och spänningsdelning. Strömdelning elab005a Strömdelning och spänningsdelning Namn Datum Handledarens sign Laboration I den här laborationen kommer du omväxlande att mäta ström och spänning samt även använda metoden för indirekt strömmätning

Läs mer

Kvantbrunnar -Kvantiserade energier och tillstånd

Kvantbrunnar -Kvantiserade energier och tillstånd Kvantbrunnar -Kvantiserade energier och tillstånd Inledning Syftet med denna laboration är att undersöka kvantiseringen av energitillstånd i kvantbrunnar. Till detta används en java-applet som hittas på

Läs mer

Labbrapport svängande skivor

Labbrapport svängande skivor Labbrapport svängande skivor Erik Andersson Johan Schött Olof Berglund 11th October 008 Sammanfattning Grunden för att finna matematiska samband i fysiken kan vara lite svårt att förstå och hur man kan

Läs mer

Solar cells. 2.0 Inledning. Utrustning som används i detta experiment visas i Fig. 2.1.

Solar cells. 2.0 Inledning. Utrustning som används i detta experiment visas i Fig. 2.1. Solar cells 2.0 Inledning Utrustning som används i detta experiment visas i Fig. 2.1. Figure 2.1 Utrustning som används i experiment E2. Utrustningslista (se Fig. 2.1): A, B: Två solceller C: Svart plastlåda

Läs mer

4:7 Dioden och likriktning.

4:7 Dioden och likriktning. 4:7 Dioden och likriktning. Inledning Nu skall vi se vad vi har för användning av våra kunskaper från det tidigare avsnittet om halvledare. Det är ju inget självändamål att tillverka halvledare, utan de

Läs mer

HALVLEDARE. Inledning

HALVLEDARE. Inledning HALVLEDARE Inledning Halvledare har varit den i särklass viktigaste materialkategorin för den högteknologiska utvecklingen under 1900-talet. Man kan också säga att inget annat exempel kan mer tydligt visa

Läs mer

Tentamen ETE115 Ellära och elektronik för F och N,

Tentamen ETE115 Ellära och elektronik för F och N, Tentamen ETE5 Ellära och elektronik för F och N, 2009 0602 Tillåtna hjälpmedel: formelsamling i kretsteori och elektronik. Observera att uppgifterna inte är ordnade i svårighetsordning. Alla lösningar

Läs mer

Rapportskrivningsinstruktioner plus Säkerhetsföreskrifter

Rapportskrivningsinstruktioner plus Säkerhetsföreskrifter Linköpings universitet 2013-10-03 IFM Kemi Fysikalisk kemi Termodynamik Rapportskrivningsinstruktioner plus Säkerhetsföreskrifter Skrivinstruktioner för laborationsrapport NKEB02/TFKE17 Att uttrycka sig

Läs mer

KOMPONENTKÄNNEDOM. Laboration E165 ELEKTRO. UMEÅ UNIVERSITET Tillämpad fysik och elektronik Anton Holmlund Personalia:

KOMPONENTKÄNNEDOM. Laboration E165 ELEKTRO. UMEÅ UNIVERSITET Tillämpad fysik och elektronik Anton Holmlund Personalia: UMEÅ UNIVESITET Tillämpad fysik och elektronik nton Holmlund 1997-03-14 KOMPONENTKÄNNEDOM Laboration E165 ELEKTO Personalia: Namn: Kurs: Datum: Återlämnad (ej godkänd): ättningsdatum Kommentarer Godkänd:

Läs mer

M0038M Differentialkalkyl, Lekt 4, H15

M0038M Differentialkalkyl, Lekt 4, H15 M0038M Differentialkalkyl, Lekt 4, H15 Staffan Lundberg Luleå Tekniska Universitet Staffan Lundberg M0038M H15 1/ 28 Lekt 3 Om f (x) = 2 x 2 och g(x) = x + 2, bestäm nedanstående funktion och dess definitionsmängd.

Läs mer

Laboration: Optokomponenter

Laboration: Optokomponenter LTH: FASTA TLLSTÅNDETS FYSK Komponentfysik för E Laboration: Optokomponenter Utförd datum nlämnad datum Grupp:... Laboranter:...... Godkänd datum Handledare: Retur Datum: Återinlämnad Datum: Kommentarer

Läs mer

Elektronik. Lars-Erik Cederlöf

Elektronik. Lars-Erik Cederlöf Elektronik LarsErik Cederlöf 1 Ledare och isolatorer Ledare för elektrisk ström har atomer med fria rörliga laddningar i yttersta skalet. Exempel på ledare är metallerna koppar och aluminium. Deras atomer

Läs mer

Laborationer i miljöfysik. Solcellen

Laborationer i miljöfysik. Solcellen Laborationer i miljöfysik Solcellen Du skall undersöka elektrisk ström, spänning och effekt från en solcellsmodul under olika förhållanden, och ta reda på dess verkningsgrad under olika förutsättningar.

Läs mer

Moment 1 - Analog elektronik. Föreläsning 1 Transistorn del 1

Moment 1 - Analog elektronik. Föreläsning 1 Transistorn del 1 Moment 1 - Analog elektronik Föreläsning 1 Transistorn del 1 Jan Thim 1 F1: Transistorn del 1 Innehåll: Historia Funktion Karakteristikor och parametrar Transistorn som förstärkare Transistorn som switch

Läs mer

Vad är elektricitet?

Vad är elektricitet? Vad är elektricitet? Vad är elektricitet? Grundämnenas elektriska egenskaper avgörs av antalet elektroner i det yttersta skalet - valenselektronerna! Skol-modellen av en Kiselatom. Kisel med atomnumret

Läs mer

Tentamen i Elektronik för F, 13 januari 2006

Tentamen i Elektronik för F, 13 januari 2006 Tentamen i Elektronik för F, 3 januari 006 Tillåtna hjälpmedel: Formelsamling i kretsteori, miniräknare Du har fått tag på 6 st glödlampor från USA. Tre av dem visar 60 W och tre 40 W. Du skall nu koppla

Läs mer

Lösningsförslag till deltentamen i IM2601 Fasta tillståndets fysik. Teoridel

Lösningsförslag till deltentamen i IM2601 Fasta tillståndets fysik. Teoridel Lösningsförslag till deltentamen i IM601 Fasta tillståndets fysik Heisenbergmodellen Måndagen den 0 augusti, 01 Teoridel 1. a) Heisenbergmodellen beskriver växelverkan mellan elektronernas spinn på närliggande

Läs mer

Lektion 1: Automation. 5MT001: Lektion 1 p. 1

Lektion 1: Automation. 5MT001: Lektion 1 p. 1 Lektion 1: Automation 5MT001: Lektion 1 p. 1 Lektion 1: Dagens innehåll Electricitet 5MT001: Lektion 1 p. 2 Lektion 1: Dagens innehåll Electricitet Ohms lag Ström Spänning Motstånd 5MT001: Lektion 1 p.

Läs mer

Föreläsning 1. Metall: joner + gas av klassiska elektroner. e m Et. m dv dt = ee v(t) =v(0) 1 2 mv2 th = 3 2 kt. Likafördelningslagen:

Föreläsning 1. Metall: joner + gas av klassiska elektroner. e m Et. m dv dt = ee v(t) =v(0) 1 2 mv2 th = 3 2 kt. Likafördelningslagen: Föreläsning 1 Vi började med en väldigt kort repetition av några grundbegrepp inom ellära. Sedan gick vi igenom kapitel 2.1 och började med kapitel 2.2. Vi betraktade en mycket enkel modell av en metall,

Läs mer

Tentamen i Elektronik för F, 2 juni 2005

Tentamen i Elektronik för F, 2 juni 2005 Tentamen i Elektronik för F, juni 005 Tid: 83 Tillåtna hjälpmedel: Formelsamling i kretsteori, miniräknare CEQ: Fyll i enkäten efter det att du lämnat in tentan. Det går bra att stanna kvar efter 3.00

Läs mer

Elektronik 2017 EITA35

Elektronik 2017 EITA35 Elektronik 2017 EITA35 OP-Amp Komplex Återkoppling. Klippning. Maximal spänning/ström. Gain-bandwidthproduct. Offset. Slewrate Avkopplingskondensator Transistorer - MOSFETs Lab 4 Anmälan på hemsidan Projektnummer

Läs mer

Elektricitetslära och magnetism - 1FY808

Elektricitetslära och magnetism - 1FY808 Linnéuniversitetet Institutionen för datavetenskap, fysik och matematik Laborationshäfte för kursen Elektricitetslära och magnetism - 1FY808 Ditt namn:... eftersom labhäften far runt i labsalen. 1 1. Instrumentjämförelse

Läs mer

Magnetiska fält laboration 1FA514 Elektimagnetism I

Magnetiska fält laboration 1FA514 Elektimagnetism I Magnetiska fält laboration 1FA514 Elektimagnetism I Utförs av: William Sjöström 19940404 6956 Oskar Keskitalo 19941021 4895 Uppsala 2015 05 09 Sammanfattning När man leder ström genom en spole så bildas

Läs mer