Arkivet och arkivering

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arkivet och arkivering"

Transkript

1 Arkivet och arkivering December 2010 e-post: Tel: Hemsida:

2 Arkivet & arkivering eller Rädda Föreningsarkivet utan att drunkna i papper Många medlemmar har funderingar om hur föreningens handlingar ska bevaras. Här kommer ett utdrag från Riksarkivets råd och anvisningar. Viss text, som inte gäller enskild väghållning, har strukits. En praktisk vägledning var som kan gallras och vad som ska sparas har med benäget tillstånd inhämtats från Föreningsarkiven i Stockholms län Arkivet föreningens minne Arkivet hos en förening eller annan jämförbar organisation utgörs av de handlingar som har tillkommit i verksamheten. Det kan t ex röra sig om en brevkopia till någon som bjöds in för att föreläsa, protokoll som förts vid styrelsemöten, fotografi er som tagits på en utflykt, inbjudan till en teaterkväll, flygblad som delats ut vid någon demonstration, jubileumsskrifter, medlemsregister, räkenskaper, verksamhetsberättelser m m. Allt detta tillsammans avspeglar organisationens historia, utgör dess minne. Det är viktigt att vi räddar det för framtiden! Viktigt för kommande generationer, såväl som för de som är verksamma i organisationerna nu. De senare måste ha tillgång till olika dokument som behövs för verksamheten. För kommande generationer kommer dessa handlingar att utgöra historiska källor en del av deras kulturarv. Detta gäller i hög grad även invandrarorganisationernas arkiv. Utan dessa källor kommer inte invandringens historia att kunna belysas med den vetenskapliga mångsidighet som är önskvärd. Tyvärr är det mycket av just föreningarnas arkivmaterial som har försvunnit genom åren eller fi nns utspritt hos (f d) medlemmar. För att bryta denna trend har vi i denna lilla skrift tänkt att ge argument och tips för en god arkivvård samt några länkar till olika arkivinstitutioner som arbetar med föreningsarkiv. Några skäl till att ordna och bevara föreningsarkivet Rationalitet: I ett välordnat arkiv hittar du lättare och snabbare den information Du behöver. Arkivet är föreningens minne! Utan det behöver Du kanske göra om saker som är redan gjorda/skrivna. Lagstiftningen ställer vissa krav på bevarande och gallring av en förenings arkivhandlingar. Den historiska aspekten: Arkivet speglar föreningens historia och dess roll i samhällsutvecklingen. I arkivet fi nns material till den egna jubileumsskriften och till vetenskapligt bedriven forskning. Och till sist: Vill Du att framtidens bild av Din organisation skall grundas uteslutande på dokumentation som skapats av andra parter i samhället? Lagarna och arkivet Bestämmelser om upprättandet av handlingar, gallring och bevarande finns framför allt i dessa lagar och förordningar: Bokföringslagen (SFS 1976:125) Arbetsmiljölagen (SFS 1977:1160) Datalagen (SFS 1973:289, omtr. 1982:446) Personuppgiftslagen (SFS 1998:204) e-post: kansliet@revriks.se Tel: Hemsida:

3 Lagen om självdeklaration och kontrolluppgifter (SFS 1990:325) Taxeringslagen (SFS 1990:324) Några tips för en god arkivvård Utse en arkiv- och dokumentationsansvarig i föreningen. Om möjligt, se till att denna person får någon form av utbildning. Denna person ansvarar sedan för att föreningens handlingar hålls ordnade och samlade. Att ingenting av värde slängs eller på annat sätt försvinner, men att inga onödiga handlingar, t ex extra kopior, reklam m m sparas. För att underlätta arbetet kan man utarbeta en s k arkivbildningsplan innehållande de regler som gäller för föreningens hantering av sin egen dokumentation. Förvara handlingarna så stöld- och brandsäkert som möjligt. Även fukt och mögel utgör en fara fuktiga källarlokaler är inte lämpliga för förvaring av handlingar. Har man själv inte möjlighet att förvara sina handlingar på ett betryggande sätt kan man deponera dem hos någon arkivinstitution enligt särskilt överenskommelse. Arkivinstitutionerna kan även bistå föreningarna med råd, t ex. vid utarbetande av en arkivbildningsplan, val av arkivlokal, inköp av utrustning, m.m. Många ordnar även kurser i arkiv- och dokumenthantering för föreningsaktiva. Vad ingår i arkivet? Till handlingar som bör bevaras hör: Protokoll, t ex årsmötes-, styrelse- och kommittéprotokoll Verksamhets- och revisionsberättelser Kopior av viktigare utgående skrivelser, rapporter, cirkulär Medlemsmatriklar, medlemsförteckningar Inkomna skrivelser och korrespondens Handlingar som rör olika ämnen, t ex stadgar, fastighetshandlingar, kurser, konferenser, jubileumshandlingar, historik m m. Räkenskaper: huvudböcker, kassaböcker och bokslutshandlingar Statistik Kartor och ritningar Eget tryck i ett exemplar: medlemstidningar, jubileumsböcker, affischer, flygblad, inbjudningskort och program m m. Fotografi er och videofilmer Ljudupptagningar Pressklipp Föremål som fanor, klubbtröjor och klubbnålar Inte bara papper... Det har blivit allt vanligare att olika handlingar upprättas och lagras med datorhjälp på hårddiskar, disketter, optiska skivor m.m. Dessa utgör naturligtvis också arkivhandlingar som bör bevaras för framtiden så säkert som möjligt. Disketter duger t.ex. inte till längre förvaringstider. Skall man bevara ADB-information är det viktigt att man också bevarar tillhörande systemdokumentation. Ibland är det kanske bäst att ta ut det väsentligaste på papper. Foton, ritningar och mikrofilm är andra arkivhandlingar som kräver speciella hänsyn vid förvaring. e-post: kansliet@revriks.se Tel: Hemsida:

4 Praktisk vägledning från Föreningsarkiven i Stockholms län Tänk på följande Samla ihop hela arkivet Sammanför handlingar som hör ihop Avlägsna kopior Ta bort gem, gummisnoddar och plastfickor Håll isär handlingar som skall gallras från början Kartonglägg Förteckna handlingarna Se till att arkivet förvaras i säkra lokaler Handlingar som bör bevaras för all framtid Protokoll med bilagor Verksamhets- och revisionsberättelser Stadgar Arkivexemplar av eget tryck, t ex medlems tidningar, broschyrer, affischer mm Medlemsregister och liggare av olika slag Kopior av utgående skrivelser, motioner, rapporter och cirkulär Inkomna skrivelser och motioner, korrespondens Ämnesordnade handlingar, t ex rörande fastigheter, jubileer, kurser, tävlingar, avtal och kontrakt, mm Räkenskaper, t ex bokslutshandlingar, huvudböcker eller kassaböcker, kontoplaner Ritningar Fotografier Pressklipp Handlingar som bör gallras i lokala föreningars arkiv Handlingstyp Dubbletter och kopior Utkast och arbetsmaterial på vägen mot slutliga dokument Inkomna protokoll, verksamhetsberättelser etc för kännedom Reklam och liknande erbjudanden Inkomna cirkulär, rapporter, protokoll Böcker, tidskrifter, informations tryck som inte producerats av föreningen Inbjudningar till kurser, konferenser och liknande Anmälningar till kurser och liknande (till egna kurser sparas endast deltagarlista) Inaktuella blanketter och formulär som ej fyllts i Underlag i form av offerter, förfrågningar, planering, kalkyler och kostnadsberäkningar Korrespondens som saknar betydelse för föreningen Adressändringar och medlemsanmälningar till medlemsregistret Utgallras Omedelbart 2 år Omedelbart Vid inaktualitet, senast 2 år 2 år eller vid inaktualitet e-post: kansliet@revriks.se Tel: Hemsida:

5 Pressklipp utan datum och källhänvisning Kallelser till möten samt dagordningar om protokoll finns Kontoutdrag, girobesked och liknande som är till för avstämning och kontroll Rekvisitioner och fraktsedlar Verifikationer Kontrollupp gifter och deklarationer Hjälpbokföring som månads- och kvartalsrapporter 2 år 10 år 10 år Gallringslistan förutsätter att medlemsregister, årsbokslut och huvudböcker eller kassaböcker bevaras. BEVARANDE Skrivmateriel Digitala handlingar Bevaras på papper: E-post Medlemsregister och andra register Bokföring Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut Polymerteknik Box Borås Ordbehandlingsdokument Fax: Ta bort: Gem Plastfickor Gummisnoddar Kopiera Inkomna fax på termodynamiskt papper Dagstidningspapper e-post: kansliet@revriks.se Tel: Hemsida:

6 Förvaring Skall skydda mot: Brand och skadlig upphettning Fukt och vatten Skadlig miljö Obehörig åtkomst Serierubrik A2 Styrelseprotokoll Volymnummer Tid Anmärkn l Band Band Kapsel Litteraturtips Arkivhandbok för organisationer, Riksarkivet, enskilda byrån 1998 Bevara din historia. Handbok för föreningsfolk, Liberf örlag, Stockholms 1981 Folkrörelsernas arkivhandbok. Allmänna Förlaget, Stockholm 1988 Handbok för föreningsarkivarier. Prisma, Stockholm 1972 Nilsson, Nils. Arkivkunskap. Lund 1973 Ordning i arkivet. Dokumenthantering för föreningar. Föreningsarkiven i Stockholms län, 2001 Ulfsparre, Anna Christina (red). Arkivvetenskap. Lund Att serieförteckna När arkivet är grovsorterat efter allmänna arkivschemats olika handlingstyper är det dags att börja med arkivförteckningen. Gå igenom varje huvudavdelning, kartonglägg och plocka samtidigt bort gem och plastfickor. Några serier behöver troligtvis delas upp i flera underserier. Underserierna i varje avdelning numreras i löpande ordning. Serien A, protokoll med bilagor, kan exempelvis underindelas i: Al Mötesprotokoll A2 Styrelseprotokoll A3 Övriga protokoll Serien G, räkenskaper, kan på liknande sätt underindelas i: G 1 Huvudböcker G2 Kassaböcker G3. Verifikationer På varje förteckningsblankett (se exempel under flik 10 och medföljande diskett) redovisas därefter alla volymer, som ingår i respektive serie. Protokollen är kanske skrivna i bundna böcker för en viss tidsperiod för att därefter övergå i lösa blad. Serien A3, Styrelseprotokoll, kan då få följande utseende. Kartong eller kapsel kallas den arkivkartong, som man framrör allt lägger lösa handlingar i. Band är en inbunden volym som ej ligger i en arkivkartong. Var noga med att på utanpå varje volym med blyerts skriva volymsignum. I ovanstående exempel således A3:l, A3:2 resp. A3:3. På detta sätt kan du snabbt gå från din arkivförteckning till bokhyllan och finna rätt volym. Volymerna ordnas i varje serie i tidsföljd. När förteckningen är klar, skriver du ut den. Slutligen etiketterar du varje volym (se exemplet) ovan.etiketten skall redovisa föreningens namn, serierubrik, tid- och volymsignum. e-post: kansliet@revriks.se Tel: Hemsida:

7 Arkivering av bilder samt digitalt material Här publicerat material är med benäget tillstånd hämtat från kursmaterial från FSL, Föreningsarkiven i Stockholms Län. Ref: Urban Johansson. Fotografier Fotografiers farliga fiender: Fukt Värme Ljus Stora temperaturskillnader Påsiktsbilder: Förvara i askar eller kuvert av rent cellulosapapper.flera bilder i samma ask förvaras med ett papper mellan varje bild. Plastfickor måste vara av polyester, polyeten eller polypropylen. Klimat för förvaring Temperatur Färgbilder + 2 grader Sv/v bilder grader Nitrat grader Luftfuktighet: % RLF Negativ: Nitratnegativ förekommer i lösa blad och är brandfarliga om de förvaras i stora mängder tätt sammanpackade. Förvaras ett och ett i syrafria kuvert. -Acetatnegativ är inte brandfarliga. Bilder i album: Klistret kan skada bilderna. Trots detta bör man i allmänhet låta bilderna sitta kvar. Undantag: bilder i album på fästande underlag med plastfilm över. Bildernas placering och texten i ett album kan ge viktig information till eftervärlden. Om du själv vill sätta bilder i album. -Använd rätt klister eller helst fotohörn. Tänk på att använda syrafritt papper. Förvara albumen på samma sätt som övriga fotografier Använd stärkelseklister t ex Hemia 4738 eller Easyglue Syrafri kartong Om du vill rama in en bild så använd: Två kartonger, en för baksida och en för passepartout. Annars ligger bilden direkt mot glaset, vilket kan skada bilden. Fotohörn Aluminiumram - undvik träram som kan dra åt sig insekter och avge gaser Hantering av bilder Använd alltid rena bomullshandskar. Fingeravtryck kan ge bestående skador. -Om du skriver bildtext på kortets baksidaanvänd en mjuk blyertspenna, 8B för plastpapper och något hårdare för fiberpapper. Arbeta inte i direkt solljus. Undvik upprepade kopieringar. Lampan i en skanner avger mindre ljus och värme. Försök inte själv göra rent bilder och negativ - detta är ett jobb för en konservator. Avlägsna löst sittande damm och smuts. e-post: kansliet@revriks.se Tel: Hemsida:

8 Registrering av bilder Registrering av bilder sker idag huvudsakligen med datorstöd. Viktiga uppgifter att ta med: motiv, årtal, personer, topografisk bestämning, fotograf, upphovsrätt, arkivbildare. Olika kategorisystem finns inom arkiv- och museivärlden. Foton i föreningsarkiv Dokumentera sambandet mellan arkivbildare och fotografi. Dokumentera eventuellt samband mellan foto och övriga handlingar där fotot låg. Detta är speciellt viktigt om fotot tas bort från sin ursprungliga plats för annan och bättre förvaring. Fotot kan ligga kvar i sin ursprungliga miljö men läggas i bättre förvaringsmedel. Dokumentera i arkivförteckningen var det ingår foton. Hänvisa i förekommande fall till ett separat bildregister. Skall man gallra? Bilder förstör varandra Samlingen har ingen information, inget ursprung/härkomst. Samlingen tillhör inte vår verksamhet. Upphovsrättsliga frågor ej lösta från föregående ägare Dubbletter Att tänka på vid gallring Beslut om gallring skall föreligga Ange principer, policy för gallringen Upprätta inventeringsunderlag med sammanställning Utvärdering av fackman Kopia till nationell ansvarsenhet Digitalisering av bilder Digitaliseringens huvudsyfte är inte att for framtiden bevara bilderna. CD-skivor är inget bra arkivmedium. Läsbarheten måste ständigt kontrolleras. -Skivorna måste omkopieras vart 5-8 år. Ett alternativ är att lägga bilderna på en lös hårddisk, som via USB-porten kopplas till datorn. Digitaliseringen ökar tillgängligheten och förhindrar förslitning, Skanning av fotografier: Bäst är at köpa en skanner som tar både påsiktsbilder, negativ och färgdia. if Det bästa bildbehandlingsprogrammet är Adobe Photoshop som finns i en billighetsversion, Photoshop Elements for ca kr. Vissa gratisprogram kan också rekommenderas, t ex Paint.Net Skanna bilderna med en upplösning av 300 dpi, så kan de användas i digital version för tryckning. Lagra bilderna som okomprimerade tiff-filer. Tiff är ett standardformat för bildlagring som kommer att kunna läsas länge. För sökning kan man lägga bilderna i jpg-format, som tar mindre plats på hårddisken. Detta är ett förstörande format som minskar bildens kvalitet, men som duger bra att visa på en skärm. e-post: kansliet@revriks.se Tel: Hemsida:

9 Andra medier Ljudband Spelfilm Video, VHS Datamedia - disketter, CD-, DVD-skivor Arkivera bilder, sammanfattning Inventera Handlingsplan --->Gallring --> Destruktion Emballering --->Arkivering Märkning Digitalt bildlagringssystem Riddargatan STOCKHOLM Telefon , Fax , e-post kansliet@revriks.se e-post: kansliet@revriks.se Tel: Hemsida:

REV Informerar. Arkivet och arkivering...eller rädda föreningsarkivet från att drunkna i papper RIKSFÖRBUNDET ENSKILDA VÄGARS INFORMATIONSHÄFTE

REV Informerar. Arkivet och arkivering...eller rädda föreningsarkivet från att drunkna i papper RIKSFÖRBUNDET ENSKILDA VÄGARS INFORMATIONSHÄFTE REV Informerar RIKSFÖRBUNDET ENSKILDA VÄGARS INFORMATIONSHÄFTE Arkivet och arkivering...eller rädda föreningsarkivet från att drunkna i papper Många medlemmar har funderingar om hur föreningens handlingar

Läs mer

Ta hand om föreningens bästa minnen

Ta hand om föreningens bästa minnen Ta hand om föreningens bästa minnen Så sköter du ditt föreningsarkiv Albin Lindqvist - Arkivkunskap - Att sköta sitt eget arkiv - Digitalt bevarande Arkivkunskap Offentliga arkiv Riksarkivets föreskrifter

Läs mer

HÅLLBARHET. Ett arkiv skall återspegla föreningens verksamhet!

HÅLLBARHET. Ett arkiv skall återspegla föreningens verksamhet! Att ta hand om sina papper och skapa ett arkiv är viktigt både för föreningar, privatpersoner, företag och myndigheter. Arkivet blir en faktabank, dit man går för att jämföra och kontrollera uppgifter:

Läs mer

Riktlinjer för leverans av handlingar till föreningsarkivet

Riktlinjer för leverans av handlingar till föreningsarkivet Dnr Id Administrativa avdelningen Riktlinjer för leverans av handlingar till föreningsarkivet Reviderad 2018-10-09 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 REGLER FÖR FÖRENINGSARKIVET... 3 ANSVARSFÖRDELNING...

Läs mer

VAD BÖR SPARAS? Protokoll

VAD BÖR SPARAS? Protokoll INNEHÅLL VAD BÖR SPARAS? s.1 Protokoll s.1 Verksamhets- och revisionsberättelser s.1 Utgående handlingar s.1 Matriklar, medlemsförteckningar s.2 Liggare s.2 Inkomna handlingar s.2 Statistik s.2 Ämnesordnade

Läs mer

ORDNING OCH REDA I FÖRENINGENS DOKUMENT

ORDNING OCH REDA I FÖRENINGENS DOKUMENT ORDNING OCH REDA I FÖRENINGENS DOKUMENT Teckning: Kjell Silverwitt Råd för bevarandet av föreningens historia VARFÖR SKA VI ORDNA OCH BEVARA FÖRENINGSARKIVET? Ett välordnat arkiv, gallrat och sorterat,

Läs mer

Riktlinjer för leverans av handlingar till föreningsarkivet

Riktlinjer för leverans av handlingar till föreningsarkivet Riktlinjer för leverans av handlingar till föreningsarkivet Innehåll Sid Regler för Föreningsarkivet 2 Ansvarsfördelning 3 Vilka handlingar ska levereras 4 Tillvägagångssätt vid leverans av arkivhandlingar

Läs mer

Riktlinjer för leverans till Folkrörelsearkivet

Riktlinjer för leverans till Folkrörelsearkivet Riktlinjer för leverans till Folkrörelsearkivet Riktlinjer för folkrörelsearkivet Folkrörelsearkivet är en fristående del av kommunarkivet, som är utformad speciellt för föreningar och folkrörelser. Här

Läs mer

SPARA ELLER KASTA? RÅD OCH ANVISNINGAR VID SKÖTSEL AV FÖRENINGSHANDLINGAR. REGION- OCH STADSARKIVET GÖTEBORG 2007 med FOLKRÖRELSERNAS ARKIV

SPARA ELLER KASTA? RÅD OCH ANVISNINGAR VID SKÖTSEL AV FÖRENINGSHANDLINGAR. REGION- OCH STADSARKIVET GÖTEBORG 2007 med FOLKRÖRELSERNAS ARKIV SPARA ELLER KASTA? RÅD OCH ANVISNINGAR VID SKÖTSEL AV FÖRENINGSHANDLINGAR REGION- OCH STADSARKIVET GÖTEBORG 2007 med FOLKRÖRELSERNAS ARKIV 1 SVENSKT FÖRENINGSLIV ÄR UNIKT! Sverige är det föreningsrikaste

Läs mer

Konsten att få ordning och reda i sitt arkiv. Några råd i skötsel av föreningshandlingar

Konsten att få ordning och reda i sitt arkiv. Några råd i skötsel av föreningshandlingar Konsten att få ordning och reda i sitt arkiv Några råd i skötsel av föreningshandlingar 1 2 I dagens samhälle översköljs vi dagligen av information från alla håll - från medier, myndigheter, organisationer

Läs mer

SÅ VÅRDAR VI VÅR HISTORIA - RÅD OCH ANVISNINGAR I SKÖTSEL AV FÖRENINGSHANDLINGAR

SÅ VÅRDAR VI VÅR HISTORIA - RÅD OCH ANVISNINGAR I SKÖTSEL AV FÖRENINGSHANDLINGAR ORDNA OCH BEVARA SÅ VÅRDAR VI VÅR HISTORIA - RÅD OCH ANVISNINGAR I SKÖTSEL AV FÖRENINGSHANDLINGAR HISTORIK Vid mitten av 1960-talet togs initiativet till bildandet av ett folkrörelsearkiv i Jönköpings

Läs mer

Att leverera enskilt material till Lerums kommunarkiv. - föreningsarkiv, privatarkiv och företagsarkiv

Att leverera enskilt material till Lerums kommunarkiv. - föreningsarkiv, privatarkiv och företagsarkiv Att leverera enskilt material till Lerums kommunarkiv - föreningsarkiv, privatarkiv och företagsarkiv Vårt gemensamma kulturarv Arkiven är en del av vårt kulturarv och för att bevara vårt lokala kulturarv

Läs mer

YLA ORDNA OCH BEVARA. för enskilda, föreningar, företag. Så här bevarar vi vår historia i. - Ydre lokalhistoriska arkiv i Österbymo

YLA ORDNA OCH BEVARA. för enskilda, föreningar, företag. Så här bevarar vi vår historia i. - Ydre lokalhistoriska arkiv i Österbymo ORDNA OCH BEVARA - Så här bevarar vi vår historia i YLA - Ydre lokalhistoriska arkiv i Österbymo för enskilda, föreningar, företag Råd och anvisningar i skötsel av handlingar Föreningsarkiv Att ta hand

Läs mer

Konsten att få ordning och reda i sitt arkiv

Konsten att få ordning och reda i sitt arkiv Konsten att få ordning och reda i sitt arkiv Några råd i skötsel av föreningshandlingar Sundsvalls kommuntryckeri, 2008 Ordning och reda Dagligen översköljs vi av information från alla håll - från medier,

Läs mer

Arkivet föreningens bästa minne

Arkivet föreningens bästa minne Arkivet föreningens bästa minne Grundläggande arkivkurs för föreningsaktiva Albin Lindqvist Östergötlands Arkivförbund - Enskilda arkiv - Inventeringar - Registrering - 47 medlemsarkiv - 100 distriktsorganisationer

Läs mer

Tingsgården 370 10 Bräkne-Hoby Tel. 0457 813 87 Mob. 070 634 83 13. E-post: blekingearkivet@telia.com Webb: www.blekingearkivet.se

Tingsgården 370 10 Bräkne-Hoby Tel. 0457 813 87 Mob. 070 634 83 13. E-post: blekingearkivet@telia.com Webb: www.blekingearkivet.se Tingsgården 370 10 Bräkne-Hoby Tel. 0457 813 87 Mob. 070 634 83 13 E-post: blekingearkivet@telia.com Webb: www.blekingearkivet.se Offentliga arkiv Riksarkivet, Landsarkiv, Kommun arkiv etc. Detaljreglerad

Läs mer

Personalträff 2015-05-26. Naturrum Tåkern och Ödeshögs lokalhistoriska arkiv

Personalträff 2015-05-26. Naturrum Tåkern och Ödeshögs lokalhistoriska arkiv Personalträff 2015-05-26 Naturrum Tåkern och Ödeshögs lokalhistoriska arkiv Vad är arkiv? - Förvaringslokal (fysiskt eller digitalt) Institution Arkivbildare Vård av arkiv Skydd mot: -Brand -Stöld -Vatten

Läs mer

TA ANSVAR FÖR ERA HANDLINGAR

TA ANSVAR FÖR ERA HANDLINGAR TA ANSVAR FÖR ERA HANDLINGAR RÅD OCH ANVISNINGAR I SKÖTSEL AV FÖRENINGSHANDLINGAR Inledning. Att ta hand om sina papper och skapa ett arkiv är viktigt för både privatpersoner, organisationer och myndigheter.

Läs mer

Arkiveringsmanual. Varför arkivera? Vad är ett arkiv?

Arkiveringsmanual. Varför arkivera? Vad är ett arkiv? Arkiveringsmanual Varför arkivera? Informationen som uppstår i en förening till följd av dess verksamhet är så kallad funktionell information. Det kan handla om både fysiska handlingar och digitalt lagrad

Läs mer

Arkivplan för Svenska Klätterförbundet inklusive dess kommittéer Samt en rekommendation och tips för SDF, klätterombud och klätterklubbar

Arkivplan för Svenska Klätterförbundet inklusive dess kommittéer Samt en rekommendation och tips för SDF, klätterombud och klätterklubbar Arkivplan för Svenska Klätterförbundet inklusive dess kommittéer Samt en rekommendation och tips för SDF, klätterombud och klätterklubbar Arkiveringens två hörnstenar 1. Historia Det är vi idag, nu, som

Läs mer

I arkivet förvaras handlingar i pappersformat, vilket innebär att ingen elektronisk lagring av t.ex. fullmäktigeprotokoll ingår i SYLF:s arkiv.

I arkivet förvaras handlingar i pappersformat, vilket innebär att ingen elektronisk lagring av t.ex. fullmäktigeprotokoll ingår i SYLF:s arkiv. Antagen av SYLF:s styrelse 2007-09-06, reviderad 2012-09-24 SYLF:s ARKIVPLAN Handlingarna i SYLF:s arkiv SYLF:s arkiv består av de handlingar som härrör till den verksamhet som bedrivs av SYLF. I SYLF:s

Läs mer

Hantera fotografier, negativ och diabilder

Hantera fotografier, negativ och diabilder Hantera fotografier, negativ och diabilder Så vårdar vi vår historia för idag och imorgon Förvaring och arkivering Ett fotografi är inte beständigt för all framtid, även om det är optimalt framkallat.

Läs mer

Handbok arkiv & dokumenthantering SMRs kansli

Handbok arkiv & dokumenthantering SMRs kansli Handbok arkiv & dokumenthantering SMRs kansli Version 1: 2008-11-13 Senast uppdaterad: 2012-11-22 1 (6) Innehållsförteckning HANDBOK ARKIV & DOKUMENTHANTERING SMRS KANSLI... 1 INLEDNING... 3 ANSVARSFÖRDELNING...

Läs mer

HÖGSKOLAN I BORÅS 2012-04-12 Gemensamma Förvaltningen Version 1.0 Högskolekansliet Åsa Enmyren, arkivarie ARKIVHANDBOK. - För institutionspersonal

HÖGSKOLAN I BORÅS 2012-04-12 Gemensamma Förvaltningen Version 1.0 Högskolekansliet Åsa Enmyren, arkivarie ARKIVHANDBOK. - För institutionspersonal 2012-04-12 Gemensamma Förvaltningen Version 1.0 Högskolekansliet Åsa Enmyren, arkivarie ARKIVHANDBOK - För institutionspersonal INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 3 Högskolans arkivorganisation... 3 Allmän

Läs mer

Att sköta en förenings arkiv

Att sköta en förenings arkiv Att sköta en förenings arkiv OLFA Östergötlands Arkivförbund OLFA Östergötlands Arkivförbund Besöksadress: Vattengränd 7 Postadress: Slottsgatan 114-118 602 22 Norrköping E-postadress: info@olfa.nu Hemsida:

Läs mer

ARKIVERA RÄTT! En kortfattad handledning för föreningsarkiv. Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek. Av Martin Grass och Stellan Andersson

ARKIVERA RÄTT! En kortfattad handledning för föreningsarkiv. Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek. Av Martin Grass och Stellan Andersson 1 ARKIVERA RÄTT! En kortfattad handledning för föreningsarkiv Av Martin Grass och Stellan Andersson Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek Stockholm, 1999-11-18 2 3 Innehåll Vad är ett arkiv 3 Varför ska

Läs mer

Anmärkningar. Verksamhets- och revisionsber Seriesignum: A 3

Anmärkningar. Verksamhets- och revisionsber Seriesignum: A 3 Årsmötesprotokoll A 1 1 1966 1994 Serien i arkivkartong. 1986 saknas. I denna volymen ingår också A:2, och A:3. 1997 1997 Ingår i volym F14:1. Styrelseprotokoll A 2 1957 1994 Serien i arkivkartong. Ingår

Läs mer

JERNKONTORETS BERGSHISTORISKA UTSKOTTS BEVARANDELISTA

JERNKONTORETS BERGSHISTORISKA UTSKOTTS BEVARANDELISTA JERNKONTORETS BERGSHISTORISKA UTSKOTTS BEVARANDELISTA Bevarandelistan har utarbetats av Jernkontorets Bergshistoriska utskotts kommitté 90031/84 Arkivfrågor. Den ursprungliga listan kom redan 1984 och

Läs mer

LANDSARKIVETS I UPPSALA SMÅSKRIFTSERIE NR 4. Ordning och reda. bland föreningens handlingar. Några ord på vägen LANDSARKIVET I UPPSALA

LANDSARKIVETS I UPPSALA SMÅSKRIFTSERIE NR 4. Ordning och reda. bland föreningens handlingar. Några ord på vägen LANDSARKIVET I UPPSALA LANDSARKIVETS I UPPSALA SMÅSKRIFTSERIE NR 4 Ordning och reda bland föreningens handlingar Några ord på vägen Elisabeth Celander Grete Solberg LANDSARKIVET I UPPSALA LANDSARKIVETS I UPPSALA SMÅSKRIFTSERIE

Läs mer

Arbetsordning för klubbstyrelse

Arbetsordning för klubbstyrelse Arbetsordning för klubbstyrelse 1. Styrelsemöten 2. Klubbmöten 3. Suppleanter 4. Kallelse 5. Protokoll 6. Styrelsens befogenheter 7. Firmatecknare 8. Attesträtt 9. Utåtriktad information och klubbens korrespondens

Läs mer

Arkiv: 1410 Föreningen CVM:s mäss u p a, Malmslätt Plats: 15. Protokollsböcker Seriesignum: A 1. Verksamhets- och revisionsber Seriesignum: A 2

Arkiv: 1410 Föreningen CVM:s mäss u p a, Malmslätt Plats: 15. Protokollsböcker Seriesignum: A 1. Verksamhets- och revisionsber Seriesignum: A 2 Protokollsböcker Seriesignum: A 1 1942 1947 Serien i arkivkartong. Ingår i volym G3:11. 1947 1949 Ingår i volym G3:12. 1949 1954 Ingår i volym G3:12. 1954 1957 Ingår i volym G3:13. 1 1957 1965 2 1965 1976

Läs mer

Stadsarkivets anvisningar 2011:1 Hantering av allmänna e-handlingar som ska bevaras i Uppsala kommun

Stadsarkivets anvisningar 2011:1 Hantering av allmänna e-handlingar som ska bevaras i Uppsala kommun UPPSALA STADSARKIV Stadsarkivets anvisningar 2011:1 Hantering av allmänna e-handlingar som ska bevaras i Uppsala kommun 1 INLEDNING... 1 1.1 ALLMÄN HANDLING... 1 1.2 FLER ANVISNINGAR OM E-HANDLINGAR...

Läs mer

ATT ARKIVERA ANALOGA HANDLINGAR. en handledning för myndigheter i Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad

ATT ARKIVERA ANALOGA HANDLINGAR. en handledning för myndigheter i Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad ATT ARKIVERA ANALOGA HANDLINGAR en handledning för myndigheter i Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad I denna serie har även utkommit Att planera, utföra och drifta arkivlokaler Att upprätta arkivbeskrivning

Läs mer

ATT ARKIVERA ANALOGA HANDLINGAR. en handledning för myndigheter i Göteborgs Stad & Västra Götalandsregionen. Version 2, 2013-02-08

ATT ARKIVERA ANALOGA HANDLINGAR. en handledning för myndigheter i Göteborgs Stad & Västra Götalandsregionen. Version 2, 2013-02-08 ATT ARKIVERA ANALOGA HANDLINGAR en handledning för myndigheter i Göteborgs Stad & Västra Götalandsregionen Version 2, 2013-02-08 Innehåll 1. Komma igång... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Arkivmaterial... 4 1.3

Läs mer

ARKIVREGLEMENTE FÖR ORSA KOMMUN

ARKIVREGLEMENTE FÖR ORSA KOMMUN ARKIVREGLEMENTE FÖR ORSA KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige 2003-09-22, 64 Reviderat av kommunfullmäktige 2007-11-26, 74 Reviderat av kommunfullmäktige 2019-05-27, 30 Förutom bestämmelserna i arkivlagen

Läs mer

Ärendets diarienummer Första giltighetsdatum Diarieplanbeteckning 102/06 2006-03-27 003

Ärendets diarienummer Första giltighetsdatum Diarieplanbeteckning 102/06 2006-03-27 003 Ärendets diarienummer Första giltighetsdatum Diarieplanbeteckning 102/06 2006-03-27 003 ARKIVREGLEMENTE Förutom de i arkivlagen (SFS 1990:782) intagna bestämmelserna om arkivvård gäller för den kommunala

Läs mer

Praktisk arkivering. Anvisningar för arkivering av handlingar tillkomna från och med 2013.

Praktisk arkivering. Anvisningar för arkivering av handlingar tillkomna från och med 2013. Praktisk arkivering Anvisningar för arkivering av handlingar tillkomna från och med 2013. Arkiv och registratur Version 1.3 Gällande från och med 2017-01-16 Att upprätta en arkivredovisning Allmänna handlingar

Läs mer

Arkiv: 942 Föreningen Soldathemmet Linköping Plats: 15. Mötesprotokoll Seriesignum: A 1. Styrelseprotokoll Seriesignum: A 2

Arkiv: 942 Föreningen Soldathemmet Linköping Plats: 15. Mötesprotokoll Seriesignum: A 1. Styrelseprotokoll Seriesignum: A 2 Mötesprotokoll Seriesignum: A 1 1 1893 1896 Serien i arkivkartong. 1894 och 1895 saknas. 1902 1918 Även styrelseprotokoll och medlemsförteckning. 1919 1927 Även styrelseprotokoll och medlemsförteckning.

Läs mer

Arkiv: 1088 Fastighetsföreningen Tobaksplantan Plats: 15. Mötesprotokoll Seriesignum: A 3. Mötes- och styrelseprotokoll Seriesignum: A 2

Arkiv: 1088 Fastighetsföreningen Tobaksplantan Plats: 15. Mötesprotokoll Seriesignum: A 3. Mötes- och styrelseprotokoll Seriesignum: A 2 Årsmötesprotokoll Seriesignum: A 1 1 1958 1996 Serien i arkivkartong. I denna volym ingår även: A:2, A:3 och A:4. Inbunden röd bok. 1997 2003 Inbunden röd bok. 2005 2013 Ingår i volym F8:1. Protokollen

Läs mer

DOKUMENTHANTERINGSPLAN Allmän administration Antagen att gälla från och med: Dnr: 145/11 Handlingsslag. Arkivläggs

DOKUMENTHANTERINGSPLAN Allmän administration Antagen att gälla från och med: Dnr: 145/11 Handlingsslag. Arkivläggs ADB-system, förteckningar över och beskrivningar av använda och aktuella (Dokumentation över systemets uppbyggnad samt över använda hjälpmedel, systemdokumentation och behandlingshistorik) Annonser, annonsmanus

Läs mer

Arkivföreskrifter för Kils kommun

Arkivföreskrifter för Kils kommun KOMMUNFULLMÄKTIGE BESLUT 2015-03-26, 56 Arkivföreskrifter för Kils kommun Förutom de i arkivlagen (SFS 1990:782) och arkivförordningen (SFS 1991:446) intagna bestämmelserna om arkivvård gäller för den

Läs mer

Riktlinjer för arkivering inom Svensk Friidrott - distrikt och föreningar

Riktlinjer för arkivering inom Svensk Friidrott - distrikt och föreningar Riktlinjer för arkivering inom Svensk Friidrott - distrikt och föreningar September 2014 Friidrotten som en av de största och mest klassiska idrotterna i Sverige tillhör i högsta grad svensk nutid, framtid

Läs mer

Arkivering av webbplatser några anvisningar

Arkivering av webbplatser några anvisningar Arkivering av webbplatser några anvisningar Sammanfattning Webbplatsen för en organisation är ett fönster ut mot både medlemmar och allmänhet, ett sätt på vilket organisationen presenterar sig för omvärlden,

Läs mer

Arkiv: 1026 Landeryds Golfklubb, Linköping Plats: 04/b. Årsmötesprotokoll Seriesignum: A 1. Styrelseprotokoll Seriesignum: A 2

Arkiv: 1026 Landeryds Golfklubb, Linköping Plats: 04/b. Årsmötesprotokoll Seriesignum: A 1. Styrelseprotokoll Seriesignum: A 2 Årsmötesprotokoll Seriesignum: A 1 1 1987 2003 Serien i arkivkartong. Protokoll från 2000 saknas. Även protokoll från bolagsstämma 4/3 2003. Innehåller också bilagor till protokollen. I denna volymen ingår

Läs mer

10 OKTOBER Arkivreglemente

10 OKTOBER Arkivreglemente Arkivreglemente Landstingets arkiv är en del av vårt nationella kulturarv. Arkiven ska bevaras, hållas ordnade och vårdas så att de tillgodoser rätten att ta del av allmänna handlingar, behovet av information

Läs mer

Arkivreglemente för Landstinget i Jönköpings län 1 Tillämpningsområde 2 Arkivmyndighet 3 Central arkivfunktion

Arkivreglemente för Landstinget i Jönköpings län 1 Tillämpningsområde 2 Arkivmyndighet 3 Central arkivfunktion LJ2012/301 1(6) Arkivreglemente för Landstinget i Jönköpings län I anslutning till bestämmelserna i Arkivlagen (SFS 1990:782) och Arkivförordningen (SFS 1991:446) ska följande föreskrifter gälla. 1 Tillämpningsområde

Läs mer

Kommunstyrelseförvaltningen. Vimmerby föreningsarkiv. Reviderad

Kommunstyrelseförvaltningen. Vimmerby föreningsarkiv. Reviderad Kommunstyrelseförvaltningen Vimmerby föreningsarkiv Reviderad 2018-10-15 1 Vimmerby Föreningsarkiv Vad diskuterade man i Nykterhetsföreningen Templet Vårblomman år 1918? Varför startade man en tjurförening

Läs mer

Arkiv: 1026 Landeryds Golfklubb, Linköping Plats: 04/b. Årsmötesprotokoll Seriesignum: A 1. Styrelseprotokoll Seriesignum: A 2

Arkiv: 1026 Landeryds Golfklubb, Linköping Plats: 04/b. Årsmötesprotokoll Seriesignum: A 1. Styrelseprotokoll Seriesignum: A 2 Årsmötesprotokoll Seriesignum: A 1 1 1987 2003 Serien i arkivkartong. Protokoll från 2000 saknas. Även protokoll från bolagsstämma 4/3 2003. Innehåller också bilagor till protokollen. I denna volymen ingår

Läs mer

DOKUMENTHANTERINGSPLAN Allmän administration Antagen att gälla från och Dnr: 50/11 Handlingsslag. Plats för plats efter antal år

DOKUMENTHANTERINGSPLAN Allmän administration Antagen att gälla från och Dnr: 50/11 Handlingsslag. Plats för plats efter antal år IT-system, förteckningar över och beskrivningar av använda och aktuella (Dokumentation över systemets uppbyggnad samt över använda hjälpmedel, systemdokumentation och behandlingshistorik) IT-enheten förvaltning

Läs mer

Titel: TAM-Arkiv Arkivhandbok Datum: 2014-09-26 Version: 1.0. TAM-Arkiv Arkivhandbok

Titel: TAM-Arkiv Arkivhandbok Datum: 2014-09-26 Version: 1.0. TAM-Arkiv Arkivhandbok Titel: TAM-Arkiv Arkivhandbok Datum: 2014-09-26 Version: 1.0 TAM-Arkiv Arkivhandbok TAM-Arkiv Arkivhandbok. Allmänna råd om arkivering INNEHÅLLSFÖRTECKNING Allmänna råd om arkivering... 2 Hos medlemmen...2

Läs mer

Vimmerby föreningsarkiv

Vimmerby föreningsarkiv Vimmerby föreningsarkiv 1 Vimmerby Föreningsarkiv Vad diskuterade man i Nykterhetsföreningen Templet Vårblomman år 1918? Varför startade man en tjurförening i Össebo? Vilka var medlemmar i Gatubelysningsföretaget

Läs mer

Arkiveringsmanual. Projektet är finansierat av Aktion Österbotten.

Arkiveringsmanual. Projektet är finansierat av Aktion Österbotten. Arkiveringsmanual Manualen är sammanställd av projektet Klockars Online skede 2 vid Svenska Österbottens Ungdomsförbund. Källor: föreningsresursen.fi, hembygd.fi och svenskacentralarkivet.fi. Projektet

Läs mer

Så här läser du ditt sökresultat:

Så här läser du ditt sökresultat: Dnr ARK/2012:3 KOMMUNARKIVET Kommunledningsförvaltningen Hitta i arkivförteckningar Den här broschyren är tänkt att vara en guide för dig som vill lära dig att hitta själv i arkiven som finns hos kommunarkivet.

Läs mer

SALEBY IDROTTSFÖRENING

SALEBY IDROTTSFÖRENING Skaraborgs Föreningsarkiv ARKIVFÖRTECKNING SALEBY IDROTTSFÖRENING Referenskod SE/FAR/ Utskriftsdatum Arkivbildare SALEBY IDROTTSFÖRENING 3667 Depå Skaraborgs Föreningsarkiv Översikt arkivbildare SALEBY

Läs mer

Anmärkningar. Verksamhets- och revisionsber Seriesignum: A 3

Anmärkningar. Verksamhets- och revisionsber Seriesignum: A 3 Årsmötesprotokoll Seriesignum: A 1 1 1966 1994 Serien i arkivkartong. 1986 saknas. I denna volymen ingår också A:2, och A:3. 1997 1997 Ingår i volym F14:1. Styrelseprotokoll Seriesignum: A 2 1957 1994

Läs mer

Praktisk arkivering. Anvisningar för arkivering av handlingar tillkomna från och med 2013.

Praktisk arkivering. Anvisningar för arkivering av handlingar tillkomna från och med 2013. Praktisk arkivering Anvisningar för arkivering av handlingar tillkomna från och med 2013. Arkiv och registratur 2015 Version 1.0 Gällande från och med 2013-01-01 Att upprätta en arkivredovisning Allmänna

Läs mer

Arkivreglemente för Strängnäs kommun

Arkivreglemente för Strängnäs kommun Arkivreglemente för Förutom de i arkivlagen (SFS:1990:782) och arkivförordningen (1991:446) antagna bestämmelserna om arkivvård gäller för den kommunala arkivvården inom följande reglemente med stöd av

Läs mer

Arkiv: 226 Linköpings Typografklubb Sommar och semesterhem Plats: 01/a. Mötes- och styrelseprotokoll Seriesignum: A 1

Arkiv: 226 Linköpings Typografklubb Sommar och semesterhem Plats: 01/a. Mötes- och styrelseprotokoll Seriesignum: A 1 Mötes- och styrelseprotokoll Seriesignum: A 1 1 1936 1945 Serien i arkivkartong. Häftad. I denna volymen ingår också A:2, A:3, A:4, B:1, B:2, B:3, D:1, E:1, F:1, F:2, F:3, F:4, F:5, F:6, F:7, F:8, G:1,

Läs mer

Förteckna arkiv INNAN ELLER EFTER LEVERANS TILL REGIONARKIVET. Koncernkontoret

Förteckna arkiv INNAN ELLER EFTER LEVERANS TILL REGIONARKIVET. Koncernkontoret Koncernkontoret Regionarkivet Datum 2014-01-16 Ansvarig: Enheten för tillsyn och utredning Version 1.0 Förteckna arkiv INNAN ELLER EFTER LEVERANS TILL REGIONARKIVET Dokumentslag: Styrande Dokumenttyp:

Läs mer

A R K I V R E G L E M E N T E FÖR ORUST KOMMUN med kommentarer

A R K I V R E G L E M E N T E FÖR ORUST KOMMUN med kommentarer Antagen av Kommunfullmäktige 1992-11-12/13 150 (KS/1992:140) Sid 1 (7) A R K I V R E G L E M E N T E FÖR ORUST KOMMUN med kommentarer Förutom de i arkivlagen (SFS 1990:782) och arkivförteckningen (SFS

Läs mer

INSPEKTION AV HANTERINGEN AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS SVENSKA KYRKAN I HUDDINGE

INSPEKTION AV HANTERINGEN AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS SVENSKA KYRKAN I HUDDINGE STOCKHOLMS STADSARKIV LANDSARKIV FÖR STOCKHOLMS LÄN INSPEKTIONSRAPPORT SID 1 (8) 2009-01-21 DNR 9.3-15936/08 SSA 2008:19 Svenska kyrkan i Huddinge Att: Christer Pettersson INSPEKTION AV HANTERINGEN AV

Läs mer

Inspektion av arkivvården vid Regionala etikprövningsnämnden i Göteborg

Inspektion av arkivvården vid Regionala etikprövningsnämnden i Göteborg Inspektionsrapport 1(5) Inspektion av arkivvården vid Regionala etikprövningsnämnden i Göteborg Riksarkivet (RA) inspekterade den 5 november 2014 arkivvården vid Regionala etikprövningsnämnden i Göteborg

Läs mer

Dokumenthanteringsplan för kommunledningsförvaltningen

Dokumenthanteringsplan för kommunledningsförvaltningen 1 [6] Dokumenthanteringsplan för kommunledningsförvaltningen Myndighet: kommunstyrelsen Arkivansvarig: kanslichefen vid kommunledningsförvaltningen Arkivredogörare: registrator vid kommunledningsförvaltningen

Läs mer

ATT FRAMSTÄLLA OCH LAGRA ELEKTRONISKA HANDLINGAR. en handledning för myndigheter i Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad

ATT FRAMSTÄLLA OCH LAGRA ELEKTRONISKA HANDLINGAR. en handledning för myndigheter i Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad ATT FRAMSTÄLLA OCH LAGRA ELEKTRONISKA HANDLINGAR en handledning för myndigheter i Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad I denna serie har även utkommit Att planera, utföra och drifta arkivlokaler

Läs mer

Riktlinjer till reglemente för den kommunala arkivvården

Riktlinjer till reglemente för den kommunala arkivvården 1 (8) Typ: Riktlinje Giltighetstid: Tills vidare Version: 2.0 Fastställd: KS 2015-03-10, 61 Uppdateras: 2017 Riktlinjer till reglemente för den kommunala arkivvården Innehållsförteckning 1. Krav på arkivvård

Läs mer

NYKVARNS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

NYKVARNS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING Arkivreglemente Antagen av kommunfullmäktige den 23 september 2004 98 Ändringar införda till och med KF, 79/2011 Innehållsförteckning 1 Tillämpningsområde... 2 2 Myndighetens arkivansvar... 2 3 Arkivmyndigheten...

Läs mer

Arkiv: 80 Linköpings Typografklubb, Linköping Plats: 01/a. Mötes- och styrelseprotokoll Seriesignum: A 1. Styrelseprotokoll Seriesignum: A 2

Arkiv: 80 Linköpings Typografklubb, Linköping Plats: 01/a. Mötes- och styrelseprotokoll Seriesignum: A 1. Styrelseprotokoll Seriesignum: A 2 Mötes- och styrelseprotokoll Seriesignum: A 1 1 1885 1893 Serien i arkivkartong. Inbunden. Innehåller också verksamhets- och revisionsberättelser. 2 1893 1922 Häftade. Innehåller också verksamhets- och

Läs mer

Råd för hantering av elektroniska handlingar vid Lunds universitet. Datum Författare Version Anne Lamér 1.0

Råd för hantering av elektroniska handlingar vid Lunds universitet. Datum Författare Version Anne Lamér 1.0 Råd för hantering av elektroniska handlingar vid Lunds universitet Datum Författare Version 2016 05 23 Anne Lamér 1.0 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Skydda dina elektroniska handlingar från obehöriga...

Läs mer

Inspektion av arkivvården vid Fastighetsmäklarinspektionen. Riksarkivet inspekterade arkivvården vid Fastighetsmäklarinspektionen

Inspektion av arkivvården vid Fastighetsmäklarinspektionen. Riksarkivet inspekterade arkivvården vid Fastighetsmäklarinspektionen INSPEKTIONSRAPPORT 1 (5) Tillsynsenheten Martin Utvik 2016-02-08 Dnr RA 231-2015/11146 Inspektion av arkivvården vid Fastighetsmäklarinspektionen Riksarkivet inspekterade 2016-01-26 arkivvården vid Fastighetsmäklarinspektionen

Läs mer

Dokumenthanteringsplan för ekologienheten

Dokumenthanteringsplan för ekologienheten Dokumenthanteringsplan för ekologienheten Fastställd 2014-10-21, dnr KS 2014/170 Dokumentkategori: Styrdokument Dokumenttyp: Regel Innehållsförteckning Dokumenthanteringsplan för ekologienheten... 2 Gallring...

Läs mer

ARKIVBESKRIVNING OCH DOKUMENTHANTERINGSPLAN FÖR SAMORDNINGSFÖRBUNDET SÖDRA ROSLAGEN Sophia Dahlgren

ARKIVBESKRIVNING OCH DOKUMENTHANTERINGSPLAN FÖR SAMORDNINGSFÖRBUNDET SÖDRA ROSLAGEN Sophia Dahlgren ARKIVBESKRIVNING OCH DOKUMENTHANTERINGSPLAN FÖR SAMORDNINGSFÖRBUNDET SÖDRA ROSLAGEN 2017-12-06 Sophia Dahlgren Innehåll Tillämpningsområde... 2 Ansvar för arkivbildning och arkivvård...2 Kommunarkivet...

Läs mer

Arkiv: 229 Föreningen Norden, Linköpingsavdelningen Plats: 07. Mötesprotokoll Seriesignum: A 1. Styrelseprotokoll Seriesignum: A 2

Arkiv: 229 Föreningen Norden, Linköpingsavdelningen Plats: 07. Mötesprotokoll Seriesignum: A 1. Styrelseprotokoll Seriesignum: A 2 Mötesprotokoll Seriesignum: A 1 1 1943 1987 Serien i arkivkartong. Spridda år. I denna volymen ingår också A:2, A:3, A:4, A:5, B:1, B:2, B:3, D:1, K:1 och L:1. Styrelseprotokoll Seriesignum: A 2 1943 1988

Läs mer

Riktlinjer till reglemente för den kommunala arkivvården

Riktlinjer till reglemente för den kommunala arkivvården 1 (8) Typ: Riktlinje Giltighetstid: Tills vidare Version: 1.0 Fastställd: KS 2012-10-23, 266 Uppdateras: 2014 Riktlinjer till reglemente för den kommunala arkivvården Innehållsförteckning 1. Krav på arkivvård

Läs mer

Inspektion av arkivvården vid Lantmäteriet, fastighetsbildning i Halmstad den 20 november 2013

Inspektion av arkivvården vid Lantmäteriet, fastighetsbildning i Halmstad den 20 november 2013 1 (5) Bilaga 6 Inspektionsrapport Dnr RA 231-2013/4559 2014-02-10 Inspektion av arkivvården vid Lantmäteriet, fastighetsbildning i Halmstad den 20 november 2013 Närvarande Från Lantmäteriet: Från Riksarkivet:

Läs mer

Kommunens författningssamling

Kommunens författningssamling Kommunens författningssamling Arkivreglemente ÖFS 2010:1 Fastställd av Kommunfullmäktige 1991-12-16, 156 Historik: Kommunfullmäktige1995-12-11, 200, 2000-08-14, 69, 2006-11-27, 98, 2010-04-12, 51 (Dnr

Läs mer

Arkiv: 366 Sv Träarbetareförbundet avd 44, Linköping Plats: 01/a. Mötesprotokoll Seriesignum: A 1. Volym nummer. Tid. Anmärkningar

Arkiv: 366 Sv Träarbetareförbundet avd 44, Linköping Plats: 01/a. Mötesprotokoll Seriesignum: A 1. Volym nummer. Tid. Anmärkningar Mötesprotokoll Seriesignum: A 1 1 1926 1928 Serien i arkivkartong. 1929 1933 1934 1937 1937 1943 1943 1948 2 1948 1954 1954 1968 Styrelseprotokoll Seriesignum: A 2 1 1927 1941 Serien i arkivkartong. 1942

Läs mer

Arkiv: 791 Folkrörelsernas arkiv, Linköping Plats: 07. Årsmötesprotokoll Seriesignum: A 1. Styrelseprotokoll Seriesignum: A 2

Arkiv: 791 Folkrörelsernas arkiv, Linköping Plats: 07. Årsmötesprotokoll Seriesignum: A 1. Styrelseprotokoll Seriesignum: A 2 Årsmötesprotokoll A 1 1 1966 1994 Serien i arkivkartong. 1986 saknas. I denna volymen ingår också A:2, och A:3. Styrelseprotokoll A 2 1957 1994 Serien i arkivkartong. Ingår i volym A1:1. Verksamhets- och

Läs mer

UPPRÄTTANDE AV ARKIVFÖRTECKNING ORDNA OCH FÖRTECKNA HANDLINGAR ENLIGT ALLMÄNNA ARKIVSCHEMAT

UPPRÄTTANDE AV ARKIVFÖRTECKNING ORDNA OCH FÖRTECKNA HANDLINGAR ENLIGT ALLMÄNNA ARKIVSCHEMAT Vägledning UPPRÄTTANDE AV ARKIVFÖRTECKNING ORDNA OCH FÖRTECKNA HANDLINGAR ENLIGT ALLMÄNNA ARKIVSCHEMAT Vägledning 1 (15) UPPRÄTTANDE AV ARKIVFÖRTECKNING ORDNA OCH FÖRTECKNA HANDLINGAR ENLIGT ALLMÄNNA ARKIVSCHEMAT

Läs mer

ÄNDAMÅLSENLIG ARKIVHANTERING

ÄNDAMÅLSENLIG ARKIVHANTERING 2008-10-22 ÄNDAMÅLSENLIG ARKIVHANTERING Grundläggande information för myndigheter RIKSARKIVET Avdelningen för tillsyn 2 Inledning Syftet med denna information är att hjälpa myndigheter med ändamålsenlig

Läs mer

Arkiv: 383 Sv Livsmedelsarbetareförb avd 58, Ljungsbro Plats: 01/a. Mötesprotokoll Seriesignum: A 1. Verksamhetsberättelser Seriesignum: A 2

Arkiv: 383 Sv Livsmedelsarbetareförb avd 58, Ljungsbro Plats: 01/a. Mötesprotokoll Seriesignum: A 1. Verksamhetsberättelser Seriesignum: A 2 Mötesprotokoll Seriesignum: A 1 1 1919 1923 Inbunden. 2 1923 1928 Inbunden. 3 1928 1935 Inbunden. 4 1939 1943 Inbunden. 5 1943 1946 Inbunden. 6 1946 1950 Inbunden. 7 1950 1964 Arkivkartong. I denna volymen

Läs mer

DOKUMENTHANTERINGSPLAN Allmän administration Antagen att gälla från och med: 2015-06-01 Dnr: 2015.65 Handlingsslag. Arkivläggs. Gallras (=förstöres)

DOKUMENTHANTERINGSPLAN Allmän administration Antagen att gälla från och med: 2015-06-01 Dnr: 2015.65 Handlingsslag. Arkivläggs. Gallras (=förstöres) Antal = hela kalender utöver ursprungset IT-system, förteckningar över och beskrivningar av använda och aktuella (Dokumentation över systemets uppbyggnad samt över använda hjälpmedel, systemdokumentation

Läs mer

INSPEKTION AV HANTERINGEN AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS SVENSKA KYRKAN I SUNDBYBERG

INSPEKTION AV HANTERINGEN AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS SVENSKA KYRKAN I SUNDBYBERG STOCKHOLMS STADSARKIV LANDSARKIV FÖR STOCKHOLMS LÄN INSPEKTIONSRAPPORT SID 1 (8) 2008-12-23 DNR 9.3-15931/08 SSA 2008:18 Svenska kyrkan i Sundbyberg Att: Christer Larsson INSPEKTION AV HANTERINGEN AV ALLMÄNNA

Läs mer

Arkiv: 348 Linköpings Kommunaltjänstemannaförening avd 8 Plats: 01/b. Protokoll Seriesignum: A 03. Styrelseprotokoll Seriesignum: A 02.

Arkiv: 348 Linköpings Kommunaltjänstemannaförening avd 8 Plats: 01/b. Protokoll Seriesignum: A 03. Styrelseprotokoll Seriesignum: A 02. Mötesprotokoll Seriesignum: A 01 1 1917 1925 Serien i arkivkartong. Även styrelseprotokoll. I denna volymen ingår också A:02 (1942-1956), A:11 (1918-1955) och B:1 (1924-1948). 1925 1942 Även styrelseprotokoll.

Läs mer

Arkiv: 978 Persmässeklubben, Linköping Plats: 14/c. Mötesprotokoll Seriesignum: A 1. Styrelseprotokoll Seriesignum: A 2

Arkiv: 978 Persmässeklubben, Linköping Plats: 14/c. Mötesprotokoll Seriesignum: A 1. Styrelseprotokoll Seriesignum: A 2 Mötesprotokoll Seriesignum: A 1 1 1941 1967 Serien i arkivkartong 2 1968 1990 I volym 2 ingår också styrelseprotokoll 1960-1970. 3 1991 2008 I denna volymen ingår även: A:4 1990-2007, A:5, K:1 1983, L:2

Läs mer

TJÄNSTEFÖRESKRIFT FÖR VÄRMLANDSARKIV NR: 3.0

TJÄNSTEFÖRESKRIFT FÖR VÄRMLANDSARKIV NR: 3.0 DATUM VÅR BETECKNING 2008-11-26 Dnr 012/2008-1212 ERT DATUM ER BETECKNING HANDLÄGGARE Jan Löfgren 054 61 77 38 TJÄNSTEFÖRESKRIFT FÖR VÄRMLANDSARKIV NR: 3.0 Riktlinjer för leverans av arkivhandlingar Fastställd:

Läs mer

Riktlinjer för hanteringen av arkiv i Tyresö kommun

Riktlinjer för hanteringen av arkiv i Tyresö kommun Riktlinjer för hanteringen av arkiv i Tyresö kommun Beslutad av kommunfullmäktige 2016-xx-xx xx Innehållsförteckning 1. Tillämpningsområde...3 2. Syfte...3 3. Vad är arkiv?...3 4. Arkivansvar...3 5. Redovisning

Läs mer

Arkiv: 592 Östergötlands Skolidrottsförbund Plats: 04/b. Övriga protokoll Seriesignum: A 1. Årsmötesprotokoll Seriesignum: A 2

Arkiv: 592 Östergötlands Skolidrottsförbund Plats: 04/b. Övriga protokoll Seriesignum: A 1. Årsmötesprotokoll Seriesignum: A 2 Övriga protokoll A 1 1 1942 1951 Serien i arkivkartong. Protokoll ÖIF:s skolidrottskommitté. I denna volymen ingår också A:2, A:3, A:4, A:5 och A:6. Årsmötesprotokoll A 2 1951 1977 Serien i arkivkartong.

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 FÖRFATTNINGSSAMLING 1 ARKIVREGLEMENTE FÖR SOLLENTUNA KOMMUN Antaget av fullmäktige 2000-05-15, 52 Förutom de i arkivlagen (1990:782) och arkivförordningen (1991:446) intagna bestämmelserna om arkivvård

Läs mer

Dnr KS 2008/317 Dokumenthanteringsplan Bollebygds kommun Myndighet: Kommunstyrelsen Fastställd:2008-06-26 Verksamhet: Ekonomiavdelningen Reviderad:

Dnr KS 2008/317 Dokumenthanteringsplan Bollebygds kommun Myndighet: Kommunstyrelsen Fastställd:2008-06-26 Verksamhet: Ekonomiavdelningen Reviderad: Allmän administration Arkivförteckning Nej Ordnas systematiskt 1 ex. till arkivet Ingår i KS Avskrifter, kopior, utdrag, Nej Ordnas systematiskt Nej Gallras vid inaktualitet Avdelningen dubbletter och

Läs mer

Arkiv: 791 Folkrörelsernas arkiv, Linköping Plats: 07. Årsmötesprotokoll Seriesignum: A 1. Styrelseprotokoll Seriesignum: A 2

Arkiv: 791 Folkrörelsernas arkiv, Linköping Plats: 07. Årsmötesprotokoll Seriesignum: A 1. Styrelseprotokoll Seriesignum: A 2 Årsmötesprotokoll A 1 1 1966 1994 Serien i arkivkartong. 1986 saknas. I denna volymen ingår också A:2, och A:3. Styrelseprotokoll A 2 1957 1994 Serien i arkivkartong. Ingår i volym A1:1. Verksamhets- och

Läs mer

ARKIVREGLEMENTE FÖR LUNDS KOMMUN

ARKIVREGLEMENTE FÖR LUNDS KOMMUN 1(7) ARKIVREGLEMENTE FÖR LUNDS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige den 23 april 2015, 78 och ersätter tidigare arkivreglemente, fastställt den 29 februari 1996, 22 Förutom de i arkivlagen (SFS 1990:782)

Läs mer

Arkiv: 104 Linköpings Kanotklubb Plats: 04/b. Mötes- och styrelseprotokoll Seriesignum: A 1. Verksamhetsberättelser Seriesignum: A 2

Arkiv: 104 Linköpings Kanotklubb Plats: 04/b. Mötes- och styrelseprotokoll Seriesignum: A 1. Verksamhetsberättelser Seriesignum: A 2 Mötes- och styrelseprotokoll Seriesignum: A 1 1 1934 1964 Serien i arkivkartong. 2 1965 1980 I serien finns ett protokoll från extra styrelsemöte 1991-08-06. I denna volymen ingår också B:1, B:2, B:4,

Läs mer

INSPEKTION AV HANTERINGEN AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS LJUSTERÖ- KULLA FÖRSAMLING

INSPEKTION AV HANTERINGEN AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS LJUSTERÖ- KULLA FÖRSAMLING STOCKHOLMS STADSARKIV LANDSARKIV FÖR STOCKHOLMS LÄN INSPEKTIONSRAPPORT SID 1 (8) 2009-12-09 DNR 9.3-19393/08 SSA 2009:22 Ljusterö-Kulla församling Att: Anna Nedergård INSPEKTION AV HANTERINGEN AV ALLMÄNNA

Läs mer

Örebro stad. Örebro stads sjukhem.

Örebro stad. Örebro stads sjukhem. Örebro stadsarkiv Arkivförteckning Örebro stad. Örebro stads sjukhem. 2014-10-03 Historik Verksamhetstid 1912-1954, handlingarna omfattar tiden 1912-1953 Örebro Stads Sjukhem invigdes år 1912 och togs

Läs mer

Digital arkivering och historiklagring. 2010-12-06 Anastasia Pettersson och Anders Kölevik

Digital arkivering och historiklagring. 2010-12-06 Anastasia Pettersson och Anders Kölevik Digital arkivering och historiklagring 2010-12-06 Anastasia Pettersson och Anders Kölevik Anastasia Pettersson Svensk Kärnbränslehantering AB, Informationshantering Dokumentstruktur och arkivsamordningsfrågor

Läs mer

Inspektion av arkivvården vid Lantmäteriet, fastighetsbildning i Vänersborg den 13 november 2013

Inspektion av arkivvården vid Lantmäteriet, fastighetsbildning i Vänersborg den 13 november 2013 1 (5) Bilaga 5 Inspektionsrapport Dnr RA 231-2013/4559 2014-02-10 Inspektion av arkivvården vid Lantmäteriet, fastighetsbildning i Vänersborg den 13 november 2013 Närvarande Från Lantmäteriet: Från Riksarkivet:

Läs mer

Förteckning över ULVÖ KAPELLAG. arkiv. Upprättad Lena Nygren Tom Sahlén

Förteckning över ULVÖ KAPELLAG. arkiv. Upprättad Lena Nygren Tom Sahlén Förteckning över arkiv Upprättad 2003-08-01 Lena Nygren Tom Sahlén INNEHÅLLSFÖRTECKNING A A 1 A 2 PROTOKOLL Årsmötesprotokoll Styrelseprotokoll B B 1 B 2 ARKIVEXEMPLAR AV UTGÅENDE HANDLINGAR Verksamhets-

Läs mer

ARKIVREGLEMENTE FÖR SIGTUNA KOMMUN

ARKIVREGLEMENTE FÖR SIGTUNA KOMMUN ARKIVREGLEMENTE FÖR SIGTUNA KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige den 2018-05-24, 72 Södergatan 20, 195 85 Märsta Tel (vxl) 08-591 260 00 Fax 08-591 260 36 sigtuna.kommun@sigtuna.se www.sigtuna.se Dokumentnamn

Läs mer

Riksarkivet har i uppdrag att utöva tillsyn över och regelbundet inspektera arkivverksamheten vid statliga myndigheter och vissa andra organ.

Riksarkivet har i uppdrag att utöva tillsyn över och regelbundet inspektera arkivverksamheten vid statliga myndigheter och vissa andra organ. 1 (2) Beslut Notarius publicus/ Nybrogatan 6 871 30 Härnösand Beslut om förelägganden efter genomförd inspektion vid notarius publicus i Härnösand Riksarkivet har i uppdrag att utöva tillsyn över och regelbundet

Läs mer

Arkivreglemente. Antagen av kommunfullmäktige

Arkivreglemente. Antagen av kommunfullmäktige Arkivreglemente Antagen av kommunfullmäktige 2011-10-31 Arkivreglemente 2011-09-12 1 Tillämpningsområde Detta reglemente gäller för kommunfullmäktige och kommunens myndigheter. Med myndighet avses kommunstyrelsen

Läs mer