Inventering, elfiske och provfiske i Mattasjösystemet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Inventering, elfiske och provfiske i Mattasjösystemet"

Transkript

1 Rapport Inventering, elfiske och provfiske i Mattasjösystemet Tina Hedlund Aquanord

2 Bakgrund Längs Mattasjöbäcken finns ett antal fina flottledslämningar i bra skick. Strömbäcks fiskevårdsförening har planer på att bevara och visa upp dessa kulturella lämningar som turistattraktioner för allmänheten, samtidigt som man vill kunna erbjuda ett bra fiske i området. Mattasjösystemet ligger på Sveaskogs mark men ingår inte i Sveakortet (d.v.s. deras fiskekort). Planer finns dock att fiskevårdsföreningen skall sälja fiskekort inom området framöver. Aquanord fick i uppdrag att undersöka förutsättningarna för fiskevårdsföreningens planer, framförallt genom att titta på fiskedelen. De frågeställningar som fanns var hur fiskbeståndet såg ut och om det gick att förbättra öringbeståndet i området (Mattasjön och Mattasjöbäcken). Andra frågor var om det fanns vandringshinder i Mattasjöbäcken, om dessa i så fall var naturliga eller anlagda samt om de gick att åtgärda, men även om lekbottenåtgärder var aktuella i bäcken. Ytterligare funderingar var hur Mattasjöns fiskbestånd såg ut jämfört med Stor-Havssjöns bestånd, som inventerades 24 av Magnus Bidner, Hushållningssällskapet. Undersökningar En grov inventering av Mattasjöbäcken utfördes Denna gick huvudsakligen ut på att titta på vissa av de tidigare inventerade flottledslämningarna (se bilaga 1, Inventering av flottledslämningar av Rolf Zakrisson), framförallt de som angavs utgöra vandringshinder för fisk. Dessutom inventerades bäckens förutsättningar att hålla ett stationärt öringbestånd eller ett i Mattasjön nedströmslekande öringbestånd, uppströms dessa lämningar. Två elfisken utfördes i Mattasjöbäcken, dels strax ovanför bron ( Bäckmark ) och dels uppströms Metartjärnbäcken ( Övre lokalen ) för att undersöka öringbeståndet i bäcken. Ett översiktligt provfiske utfördes till i Mattasjön med 1 bottensatta översiktsnät av typen Norden för att få en bild av fiskbeståndet i sjön. Vid nätutläggningen lodades sjön varför en djupkarta dessutom har framställts. I samband med provfisket togs även prover från ett antal individer av öring och abborre för ålders- och tillväxtanalyser (otoliter respektive gällock). De provtagna individerna selekterades för att få bra spridning i storlek och könsfördelning. Totalt provtogs 3 öringar och 27 abborrar.

3 Resultat Inventering Mattasjöbäcken har gott om större material kvar i fåran trots att den är flottad. Den har även ett antal fina och ovanliga flottledslämningar, framförallt från Mattasjövägen och nedströms (se bilaga 1 och figurerna 2 till 11). Dessa bör bevaras trots att vissa av dem utgör totala vandringshinder för fisk. En grov inventering av flottledslämningarna har tidigare utförts, men denna bör dock kompletteras för att även kartlägga de mindre iögonfallande lämningarna och därmed få en bättre helhetsbild av flottningen i bäcken. Figur 1. Karta över inventerade flottningslämningar (utdrag från karta i bilaga 1 av Rolf Zakrisson). Den övre halvan av Mattasjöbäcken (uppströms vägen) är en riktigt fin öringbäck med gott om lekområden och ståndplatser för öring upp till 2+ (d.v.s. tvåårig öring plus en sommar), se figur 2 och 5. Inga vandringshinder finns uppströms timmerrännan som ligger nedan vägen (figur 6). Inte heller vägtrumman utgör vandringshinder då den var mycket bra lagd. Siffrorna som finns inom parentes i bildtexterna nedan, hänvisar till objektsnumren i figur 1. Figur 2. I närheten av den gamla kvarnen (24). Figur 3. Rester av kvarnen, kvarnsten (24).

4 Figur 4. Förstärkning av ytterkurva precis ovan bron. Figur 5. Nedströms bron. Nedanför vägen finns en lång timmerränna i mycket fint skick (figur 6) som utgör totalt vandringshinder för fisk. En bit längre nedströms rännan återfinns en ris/stockkista i mycket bra skick som stabiliserar och styr vattnet i en ytterkurva (figur 7). Kistan är dock bottnad med mycket grövre material än vanligt då den består av stockar snarare än ris vilket gör att den nästan liknar en stubbledare. Stockarna verkar dock vara längre än vad som är vanligt för de sistnämnda. Figur 6. Timmerränna (22). Figur 7. Ris(stock)kista/stubbledare (21). Ytterligare en bit nedströms finns en timmerränna med en sluss. Rännan uppströms slussen (figur 8) är dock i sämre skick än själva slussen och rännan (se figur 9 till 11). Figur 8. Ränna (19). Figur 9. Timmerränna/sluss (2).

5 Figur 1. Timmerränna/sluss sett nerifrån. Figur 11. Timmerränna/sluss nedersta delen. Elfiske Båda lokalerna, Bäckmark samt övre lokalen såg orensade ut ur flottningshänseende och var fina öringområden med höga tätheter av öring (se tabellerna 1 och 2 samt bilaga 2). Vid elfisketillfället hade vattenståndet återvänt till det normala efter den torra sommaren. Vattnet var klart och ofärgat och botten bestod huvudsakligen av block och sten med en påväxt av mossa och alger på båda lokalerna. Omgivningen utgjordes av blandskog bestående av gran och björk som delvis beskuggade lokalerna. Figur 12. Foto över lokalen Bäckmark. Figur 13. Foto över övre lokalen. I den övre lokalen fanns det höga tätheter av äldre öringar, framförallt av 1+ öring. I den nedre lokalen Bäckmark fanns det höga tätheter av framförallt årsyngel men samtidigt även relativt höga tätheter av äldre öring. Resultaten från elfisket 28 har dessutom jämförts mot äldre elfiskedata från Mattasjöbäcken. Sammanställningen visar att öringbeståndet i bäcken har ökar kraftigt sedan 198- och 199talet (se tabellerna 1 och 2). Alla elfiskelokalers placering återfinns i figur 14. Tabell 1. fångade individer vid elfisken i Mattasjöbäcken. Öring + Öring >+ Elritsa Övre lokalen Bäckmark Lokal Lokal Lake 1 1

6 Tabell 2. Individtäthet, beräknat antal/1m 2. Öring + Öring >+ Elritsa Lake Övre lokalen ,3 27,7 Bäckmark ,9 8,9 Lokal ,3 8,1 3,4 1, Lokal ,9 17,3 1, Bäckmark ,1,4 Bäckmark ,3 1,2 Bäckmark ,8 Figur 14. Elfiskelokalernas placering längs Mattasjöbäcken. 1: Övre lokalen, 2: Lokal 2, 3: Lokal 1 och 4: Bäckmark.

7 Provfiske Mattasjön provfiskades för att få en bild av fiskbeståndet i sjön. I samband med nätutläggningen lodades sjön upp varför en djupkarta har kunnat framställas (se figur 15). Näten placerades därefter ut enligt figur 16. Figur 15. Djupkarta over Mattasjön. Mattasjön. Figur 16. Nätens placering vid provfisket i Sammanlagt fångades 133 fiskar på de 1 Nordiska översiktsnäten under provfisket i Mattasjön. I fångsterna dominerade abborre och öring, men även elritsa och lake fångades. Den största fisken var en lekmogen öringhona på 51 g och den största abborren var en hane som vägde 372 g. Huvuddelen av de större öringarna låg dock på mellan 2 och 3 g, medan abborrarna låg på 1-2 g (se bilaga 3). Medelvikten var därmed låg då det saknades stor fisk i provfisket. Tabell 3. Sammanställning av fångsten på 1 översiktsnät (Norden) i Mattasjön Totalvikt (g) Medellängd (mm) Medelvikt (g) Öring ,8 171,6 Abborre ,8 Lake ,5 74,2 Elritsa ,4 5,5 Tabell 4. CPUE (fångst per nätansträngning) i Mattasjön. Totalvikt (g) Öring 4,9 84,6 Abborre 5,7 626,3 Lake,6 44,5 Elritsa 2,1 11,6 Totalt 13,3 1523,

8 Storleksfördelning Storleksfördelningen hos öringen i provfisket och elfisket (på den övre lokalen) visar att de lever i bäcken tills de är mellan 1,5 till 2 år, vartefter de vandrar upp i sjön. Öringen var ganska spridd i storlek i provfiskeresultatet, från 132mm till 384mm, dock saknades riktigt stora öringar (figur 17) Längd mm Öring provfiske Öring elfiske Figur 17. Längdfördelning hos öring fångad vid provfisket i Mattasjön samt vid översta elfiskelokalen i Mattasjöbäcken. Längdfördelningen hos abborren i Mattasjön kan delas in i två grupper, 51 till 111 mm samt 224 till 314 mm. Mellan grupperna finns ett stort glapp i längdfördelningen där det inte fångades några abborrar vid provfisket. Detta förklaras dock av att ett antal årsklasser saknas i provfisket (se figur 18 och 22) Längd mm Figur 18. Längdfördelning hos abborre fångad vid provfisket i Mattasjön.

9 De lakar som fångades varierade mellan 24 och 254 mm och de elritsor som fångades var mellan 65 och 116 mm långa Längd mm Längd mm Figur 19. Längdfördelning hos lake fångad vid provfisket i Mattasjön. Figur 2. Längdfördelning hos elritsa fångad vid provfisket i Mattasjön. Tillväxt Öringen i Mattasjön var ung och hade en mycket bra tillväxt. Den största öringen på 51 g var endast 5+ och den äldsta öringen fångad vid provfisket var 6+. Redan vid två års ålder hade öringen en medelvikt på 69 gram, året efter var de uppe i 183 gram och vid fyra års ålder vägde de i snitt hela 33 g. 5 4 Vikt g Ålder Hane Hona Elfiske Figur 21. Tillväxt hos öring fångad vid provfisket i Mattasjön samt vid översta elfiskelokalen i Mattasjöbäcken. Åldersanalyserna är utförda genom läsning av otoliter på öring fångad vid provfisket, medan åldern på öring fångad vid elfisket är uppskattad utifrån en längdfrekvenskurva. Endast ett fåtal årsklasser fanns representerade bland de fångade abborrarna i provfisket. Abborrar i åldrarna 2 till 4+ samt 8 till 9+ saknades helt i fångsten. En intressant iakttagelse är att öring i samma årsklasser som de saknade årsklasserna hos abborre, har haft en mycket bra tillväxt. Abborren har däremot, till skillnad från öringen, samtidigt haft en relativt dålig tillväxt.

10 Vikt g Figur 22. Tillväxt hos abborre fångad vid provfisket i Mattasjön. Åldersanalysen är utförd genom läsning av gällock. Könsmognad hos öring Öringen i Mattasjön blir lekmogen vid ca 5 års ålder. Eftersom öringen fångad vid provfisket var ung, var bara 2 av 28 öringhonor var lekmogna och ingen av de 17 fångade öringhanarna skulle leka. Ingen öring var dock utlekt varför andelen lekfisk (äldre fisk) antingen är mycket låg i sjön eller så hade de lekmogna öringarna hunnit vandrat ut i Mattasjöbäcken. Ingen lekfisk påträffades dock vid elfiskena på någon av lokalerna även om de två honorna som var lekmogna fångades i nätet som var placerat närmast utloppsbäcken, vilket skulle kunna tyda på att lekvandringen var påbörjad. Hane Ålder Hona Jämförelse mellan Mattasjöns och Stor-Havssjöns fiskbestånd Fiskbestånden i Mattasjön och i Stor-Havssjön skilde sig åt på ett antal punkter. I Mattasjön fanns abborre, öring, elritsa och lake medan i Stor-Havssjön fanns abborre, sik och gädda. I Mattasjön saknades ett antal års- och därmed även längdklasser av abborre (2-4+, d.v.s. ca mm) vilket det inte gjorde i Stor-Havssjön, även om det fanns ett antal distinkta toppar i längdfrekvensdiagrammet med få individer däremellan (se figurerna 23 och 24). Öringen och abborren åldersbestämdes i Mattasjön, vilket inte gjordes i Stor-Havsjön varför det inte går att jämföra tillväxten mellan sjöarna.

11 Längd (mm) Abborre Elritsa Lake Öring Längd (mm) Abborre Sik Figur 23. Längdfördelning hos de olika Figur 24. Längdfördelning hos de olika arterna i Mattasjön. arterna i Stor-Havssjön. Obs. en gädda på 59 mm fångades, som dock inte finns med i diagrammet. Fiskbeståndet var tätare i Stor-Havssjön både i antal och totalvikt än i Mattasjön. Abborren dominerade dock i antal i båda sjöarna men hade en högre medelvikt i Stor-Havssjön (tabell 5). Tabell 5. CPUE Mattasjön och Stor-Havssjön. Mattasjön Stor-Havssjön Totalvikt (g) Medelvikt (g) Totalvikt (g) Medelvikt (g) Öring 4,9 84,6 171,6 Abborre 5,7 626,3 19,8 8,6 1711,3 198,4 Lake,6 44,5 74,2 Elritsa 2,1 11,6 5,5 Sik 7 953,8 136,25 Gädda, Totalt 13,3 1523,

12 Sammanfattning Inga flottledsåterställningsarbeten är aktuella i Mattasjöbäcken. De flottledslämningar som finns är i bra skick och bör istället liksom FVF föreslagit, bevaras och tillgängliggöras för allmänheten trots att de utgör vandringshinder för fisk. Lämningarna bör dock inventeras bättre för att man skall kunna få en helhetsbild av flottningen i bäcken. Längs sträckan från vägen och nedströms mot Ängessjön bör skyltar sättas upp som förklarar och ger en heltäckande bild av flottningen och de lämningar som finns. Sträckan bör röjas upp för att få bättre sikt från stigen ner mot bäcken, röjningen bör dock ske med urskiljning både ur estetisk synvinkel och för att det biologiska livet i bäcken är beroende av beskuggning och nedfall av material från strandzonen. Öringbeståndet i bäcken var mycket bra uppströms de flottledslämningar som utgjorde vandringshinder. Jämförelser mot äldre elfiskeresultat visar även att öringbeståndet har förbättrats betydligt sedan 198- och 199 talet. Det fanns relativt gott om öring och abborre i Mattasjön, dock saknades större fiskar av båda arterna i provfisket. När det gäller öring kan det antingen bero på en verklig avsaknad av dessa storleksklasser eller att lekvandringen ner i Mattasjöbäcken var påbörjad. All fångad öring i Mattasjön var dock ung och hade en mycket god tillväxt vilket i kombination med avsaknaden av stor öring i provfisket tyder på att fisketrycket på större öring är relativt hårt i sjön, troligtvis genom nätfiske. Ett minskat fisketryck framförallt genom ett förbud mot nätfiske skulle kunna leda till ett fint storöringbestånd på bara några få år och fiskevårdsföreningen skulle därmed kunna erbjuda ett riktigt bra öringvatten för spöfiske. Då Mattasjöbäcken har en hög täthet av både årsyngel och äldre öring (framförallt 1+) så behöver inte några lekbottenåtgärder utföras för att förbättra öringbeståndet. I Mattasjöbäcken, framförallt uppströms flottledslämningarna som utgör vandringshinder, bör dock bäckmete undvikas eller förbjudas då bäcken utgör ett väl fungerade reproduktionsområde för öringen. Men eftersom öringen som finns i bäcken huvudsakligen verkar vandra upp i sjön vid ca två års ålder, så finns det därmed inte heller många öringar i matfiskstorlek att fånga vid bäckmete.

Slammar Gikasjöns botten igen? Provfiske och inventering av bottensubstrat

Slammar Gikasjöns botten igen? Provfiske och inventering av bottensubstrat Rapport Slammar Gikasjöns botten igen? Provfiske och inventering av bottensubstrat Undersökningen utförd av Tina Hedlund Aquanord Bakgrund Enligt den bofasta befolkningen runt Gikasjön håller sjöns botten

Läs mer

Elfiskeuppföljning Nyträskbäcken 2015

Elfiskeuppföljning Nyträskbäcken 2015 2015-12-15 Rapport Elfiskeuppföljning 2015 Tina Hedlund Aquanord AB Bakgrund Ett antal flottledsrestaureringar har under åren genomförts inom Storumans kommun med syfte att återge vattendragen ett naturligare

Läs mer

Elfiske i Vojmån och Buföringsbäcken våren 2006

Elfiske i Vojmån och Buföringsbäcken våren 2006 Tina Hedlund, Aquanord 2006-06-22 Rapport Elfiske i Vojmån och Buföringsbäcken våren 2006 Undersökningen utförd av Tina Hedlund Aquanord Bakgrund Hösten 2005 utfördes två elfisken i Vojmån och ett elfiske

Läs mer

Flottledsinventering Kvarnmårkan 2008

Flottledsinventering Kvarnmårkan 2008 2009-01-21 2007-08-01 Rapport Flottledsinventering Kvarnmårkan 2008 Tina Hedlund Aquanord Bakgrund och syfte Den del av Gunnarbäcken som rinner mellan Lill-Bastuträsket och Stor-Bastuträsket kallas för

Läs mer

Rapport Tillväxt hos öringen och rödingen i Nedre Boksjön 2010

Rapport Tillväxt hos öringen och rödingen i Nedre Boksjön 2010 211-3-16 Rapport Tillväxt hos öringen och rödingen i Nedre Boksjön 21 Tina Hedlund Aquanord Bakgrund Övre och Nedre Boksjön är två fjällsjöar som ligger i de övre delarna av Kirjesåns avrinningsområde.

Läs mer

Rapport Provfiske Järvsjön 2010

Rapport Provfiske Järvsjön 2010 21-11-3 Rapport Provfiske Järvsjön 21 Tina Hedlund Aquanord Bakgrund Järvsjön är en relativt grund lågfjällsjö inom Tärna-Stensele allmänning som ligger på 55 m.ö.h. och rinner ut i nordvästlig riktning,

Läs mer

Elfisken Vojmån 2010

Elfisken Vojmån 2010 2011-01-21 Sammanställning Elfisken Vojmån 2010 Tina Hedlund Aquanord Bakgrund Under 2009 framställde Aquanord en fiskevårdsplan för Vojmån för Vojmåns fiskevårdsområdes räkning, som syftade till att förbättra

Läs mer

Åtgärd av vandringshinder i Kvarnbäcken, Skarvsjöby 2014

Åtgärd av vandringshinder i Kvarnbäcken, Skarvsjöby 2014 2015-03-31 Rapport Åtgärd av vandringshinder i Kvarnbäcken, Skarvsjöby 2014 Tina Hedlund Aquanord AB Bakgrund och syfte Under 2013 genomförde Aquanord AB efter önskemål från Bo Larsson i Långnäs en inventering

Läs mer

Åldersbestämning Övre Boksjön

Åldersbestämning Övre Boksjön 217-4-19 Rapport Åldersbestämning Övre Boksjön Tina Hedlund Aquanord AB Bakgrund och syfte Genom åren har Aquanord AB, Sötvattenslaboratoriet på Drottningholm och Micael Hedlund åldersbestämt ett stort

Läs mer

Provfiske Sarvträsket samt elfiske Sarvträskbäcken 2015

Provfiske Sarvträsket samt elfiske Sarvträskbäcken 2015 1--9 Rapport Provfiske Sarvträsket samt elfiske Sarvträskbäcken 15 Tina Hedlund Aquanord AB Bakgrund Sarvträsket ligger nordost om Storuman och uppströms Rackosjön inom Kvarnbäckens avrinningsområde (figur

Läs mer

Tillgänglig föda: sjön har relativt bra förutsättningar enligt undersökning.

Tillgänglig föda: sjön har relativt bra förutsättningar enligt undersökning. FISKEPLAN MARSLIDENS FVO 1. Bakgrund Under de senaste åren har behovet ökat av en Fiskeplan för Marslidens fvo i och med att medlemmarna i föreningen mer aktivt deltar i fiskevårdsarbetet. Planen skall

Läs mer

Undersökning av Lindomeån ned Västra Ingsjöns utflöde Inseros avseende på ny bro

Undersökning av Lindomeån ned Västra Ingsjöns utflöde Inseros avseende på ny bro Undersökning av Lindomeån ned Västra Ingsjöns utflöde Inseros avseende på ny bro Inventering gjordes 2013-07-25 av Per Ingvarsson på Naturcentrum AB med medhjälpare Oscar Ingvarsson. Sträckan som undersöktes

Läs mer

Rapport Provfiske Tängvattnet 2009

Rapport Provfiske Tängvattnet 2009 2009-12-17 Rapport Provfiske Tängvattnet 2009 Tina Hedlund Aquanord Bakgrund Enligt Elner Burman, ordförande i Rönäs-Tängvattnets FVO, håller öringen och rödingen i Tängvattnet på att försvinna. De senaste

Läs mer

Inventering Ullisbäcken 2016

Inventering Ullisbäcken 2016 2017-04-06 Rapport Inventering Ullisbäcken 2016 Tina Hedlund Aquanord AB Bakgrund och syfte Ullisbäcken är det enskilt största biflödet till Långvattsbäcken och mynnar i utloppsdelen av Långvattnet (figur

Läs mer

Undersökning av FISKBESTÅNDET i omlöpet i Tämnarån hösten Johan Persson och Tomas Remén Loreth

Undersökning av FISKBESTÅNDET i omlöpet i Tämnarån hösten Johan Persson och Tomas Remén Loreth Undersökning av FISKBESTÅNDET i omlöpet i Tämnarån hösten 2014 Johan Persson och Tomas Remén Loreth Författare Johan Persson och Tomas Remén Loreth Foto Författarna produktion och Layout Upplandsstiftelsen

Läs mer

Tillväxt hos öringen och rödingen i Nedre och Övre Boksjön

Tillväxt hos öringen och rödingen i Nedre och Övre Boksjön 212-2-14 Rapport Tillväxt hos öringen och rödingen i Nedre och Övre Boksjön Tina Hedlund Aquanord AB Bakgrund Övre och Nedre Boksjön är två fjällsjöar som ligger i de övre delarna av Kirjesåns avrinningsområde.

Läs mer

rapport 2013/3 Standardiserat provfiske Garnsviken 2012 Alexander Masalin, Johan Persson, Tomas Loreth

rapport 2013/3 Standardiserat provfiske Garnsviken 2012 Alexander Masalin, Johan Persson, Tomas Loreth rapport 2013/3 Standardiserat provfiske Garnsviken 2012 Alexander Masalin, Johan Persson, Tomas Loreth Författare Alexander Masalin, Johan Persson, Tomas Loreth Foto Författarna om inget annat anges Produktion

Läs mer

Damminventering inom Avasund

Damminventering inom Avasund 2007-08-01 Rapport Damminventering inom Avasund Tina Hedlund Aquanord Bakgrund och syfte Många kvarvarande flottningsdammar håller sedan flottningen upphörde på att förfalla. Efter flottningen har flottningsföreningar

Läs mer

Rapport Inventering flodpärlmusslor samt elfisken 2010 Storumans kommun

Rapport Inventering flodpärlmusslor samt elfisken 2010 Storumans kommun 2011-03-29 Rapport Inventering flodpärlmusslor samt elfisken 2010 Storumans kommun Tina Hedlund Aquanord Bakgrund och syfte Flodpärlmusslans utbredning inom Storumans kommun är till stor del okänd. Flodpärlmusslor

Läs mer

Eklövs Fiske och Fiskevård. Kävlingeån. Nätprovfiske 2015. Löddeån- Kävlingeån. Sid 1 (12)

Eklövs Fiske och Fiskevård. Kävlingeån. Nätprovfiske 2015. Löddeån- Kävlingeån. Sid 1 (12) Nätprovfiske 2015 Löddeån- Kävlingeån Sid 1 (12) INNEHÅLL 1 Inledning 3 2 Metodik 3 3 Resultat 3 3.1 Lokaler 3 3.2 Fångst 4 3.3 Jämförelse med tidigare fisken 7 3.4 Fiskarter 9 4 Referenser 12 Sid 2 (12)

Läs mer

rapport 2013/1 Provfiske med ryssja i Enköpingsån 2012

rapport 2013/1 Provfiske med ryssja i Enköpingsån 2012 rapport 2013/1 Provfiske med ryssja i Enköpingsån 2012 Alexander Masalin, Johan Persson, Tomas Loreth och Per Stolpe, Upplandsstiftelsen Gustav Johansson, Hydrophyta Ekologikonsult Författare Alexander

Läs mer

Restaurering Ramsan 2017

Restaurering Ramsan 2017 2017-12-28 Rapport Restaurering Ramsan 2017 Tina Hedlund Aquanord AB Bakgrund och syfte Ramsan är ett av de större biflödena till den nedre delen av Umeälven och mynnar i Harrselemagasinet (figur 1). Ån

Läs mer

Uppföljande elfisken 2012

Uppföljande elfisken 2012 2013-03-31 Rapport Uppföljande elfisken 2012 Aquanord AB Bakgrund Ett stort antal flottledsrestaureringar har under åren genomförts inom Storumans kommun, huvudsakligen för att återge vattendragen ett

Läs mer

MALÖVERVAKNING I MÖCKELNOMRÅDET 2014

MALÖVERVAKNING I MÖCKELNOMRÅDET 2014 MALÖVERVAKNING I MÖCKELNOMRÅDET 2014 LÄNSSTYRELSENS RAPPORTSERIE ISSN 1103-8209, Meddelande 2014:26 Text: Olof Lessmark Sida 2 av 12 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning... 3 Sammanfattning... 4 Inledning...

Läs mer

Provfiske Övre och Nedre Jovattnet samt Skälvattnet 2016

Provfiske Övre och Nedre Jovattnet samt Skälvattnet 2016 7--7 Rapport Provfiske Övre och Nedre Jovattnet samt Skälvattnet Tina Hedlund Aquanord AB Innehåll Bakgrund... Fisketryck i området.... Material och metod... Resultat... Övre Jovattnet... Skälvattnet...

Läs mer

Elfiske i Jönköpings kommun 2009

Elfiske i Jönköpings kommun 2009 Elfiske i Jönköpings kommun 29 De genomförda elfiskena har skett framförallt som uppföljning av tidigare fisken eller fiskevårdsinsatser i Tabergsån och Lillån i Bankeryd. Ett inventeringsfiske (Kärrån)

Läs mer

Eklövs Fiske och Fiskevård. Säbyholmsbäcken Provfiske. Säbyholmbäcken. Sid 1 (7)

Eklövs Fiske och Fiskevård. Säbyholmsbäcken Provfiske. Säbyholmbäcken. Sid 1 (7) Provfiske Säbyholmbäcken Sid 1 (7) INNEHÅLL 1 Inledning 3 2 Metodik 3 3 Resultat 4 3.1 Karta elfiskelokaler 4 3.2 Lista elfiskelokaler 4 3.3 Datablad provfiske 5 3.4 Fiskarter 6 4 Referenser 7 Sid 2 (7)

Läs mer

Elfisken. 1 Finnatorp Vattendrag: 108 Säveån

Elfisken. 1 Finnatorp Vattendrag: 108 Säveån Elfisken Elfisken genomfördes på tre lokaler i Säveåns huvudfåra och två i Kyllingsån. De undersökta lokalerna är Finnatorp, Hönö, ned dammen vid Sävsjöos, Kyllingsån vid Lilla Landa och Lillån-Kvinnestadsbäcken

Läs mer

Östra Ringsjön provfiske 2006 Redovisning av resultat samt en kortfattad jämförelse med tidigare undersökningar

Östra Ringsjön provfiske 2006 Redovisning av resultat samt en kortfattad jämförelse med tidigare undersökningar Östra Ringsjön provfiske 26 Redovisning av resultat samt en kortfattad jämförelse med tidigare undersökningar MS Naturfakta Mikael Svensson Box 17 283 22 OSBY msnaturfakta@telia.com 479-1536; 75-91536

Läs mer

Nätprovfiske Löddeån- Kävlingeån. Kävlingeåns- Löddeåns fvo

Nätprovfiske Löddeån- Kävlingeån. Kävlingeåns- Löddeåns fvo Nätprovfiske 2018 Löddeån- s- Löddeåns fvo INNEHÅLL 1 Sammanfattning 3 2 Inledning 4 3 Metodik 4 4 Resultat 5 4.1 Lokaler 5 4.2 Fångst 5 4.3 Jämförelse med tidigare fisken 9 4.4 Fiskarter 11 5 Referenser

Läs mer

Lygnöån och Marydsån, alingsås kommun

Lygnöån och Marydsån, alingsås kommun Lygnöån och Marydsån, alingsås kommun Insjööringen; En övergripande bedömning Thorsson & Åberg Miljö och Vattenvård AB 2005-12-20 1 Innehållsförteckning sid Inledning 3 Metoder 3 Lygnöån 3 Maryd å 4 Resultat

Läs mer

DVVF Provfiske sammanfattning

DVVF Provfiske sammanfattning DVVF Provfiske sammanfattning 26 Fors 27-8-22 Böril Jonsson Allumite Konsult AB Fisksamhällenas utseende Provfisken med s.k. översiktsnät genomfördes under hösten 26 i 14 av Dalälvens sjöar samt på två

Läs mer

Fiskbeståndet i Skansnässjön 2014

Fiskbeståndet i Skansnässjön 2014 215-4-7 Rapport Fiskbeståndet i Skansnässjön 214 Tina Hedlund Aquanord AB Bakgrund Skansnässjön är en lågfjällsjö som ligger på 5 m.ö.h. på gränsen mellan Storumans och Vilhelmina kommun. Utloppet rinner

Läs mer

Provfisken i Holjeån hösten Uppföljning av fiskevårdsåtgärder

Provfisken i Holjeån hösten Uppföljning av fiskevårdsåtgärder Elfiskelokalen vid nedre i september 2012. Provfisken i Holjeån hösten 2012 Uppföljning av fiskevårdsåtgärder 2000 2008. Mikael Svensson MS Naturfakta Box 107 283 22 OSBY 0479-10536; 0705-910536 msnaturfakta@telia.com

Läs mer

Inventering av flodkräftor i Ryggen, Falun kommun 2012

Inventering av flodkräftor i Ryggen, Falun kommun 2012 Inventering av flodkräftor i Ryggen, Falun kommun 2012 Foto: Tomas Jansson Hushållningssällskapet i Värmland Tomas Jansson Hushållningssällskapet i Värmland 2012-10-10 Hushållningsällskapet, Lillerud,

Läs mer

Provfiske i Taxingeån 2015

Provfiske i Taxingeån 2015 En stor asphona från Taxingeån. Foto: Lars Fränstam. Fakta 2015:24 Provfiske i Taxingeån 2015 Publiceringsdatum 2015-11-04 Författare Rickard Gustafsson Kontakt Enheten för miljöanalys Telefon: 010-223

Läs mer

Länsstyrelsen Västernorrland avdelningen för Miljö 2007:10. Fiskinventering i naturreservatet Helvetesbrännan September 2007

Länsstyrelsen Västernorrland avdelningen för Miljö 2007:10. Fiskinventering i naturreservatet Helvetesbrännan September 2007 Länsstyrelsen Västernorrland avdelningen för Miljö 2007:10 Fiskinventering i naturreservatet Helvetesbrännan September 2007 Rapport 2007:10 Länsstyrelsen Västernorrland avdelningen för Miljö Fiskinventering

Läs mer

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2012

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2012 Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2012 Under det gångna året har vi i Kungälvs kommun inventerat tre vattendrag. De inventerade vattendragen är Vallby å, Kollerödsbäcken samt bäcken från Iglekärr som mynnar

Läs mer

Sammanställning av provfisket 2009 Vänerns grunda vikar och Hjälmaren

Sammanställning av provfisket 2009 Vänerns grunda vikar och Hjälmaren Sammanställning av provfisket 2009 Vänerns grunda vikar och Hjälmaren Av Magnus Andersson Figur 1. Ovan Vänern med röda markeringar för vikarna Dättern, Gatviken, Fågelöviken och Ölmeviken. Nedan Hjälmaren

Läs mer

Kävlingeån Höje å 2012 Eklövs Fiske och Fiskevård Bilaga 1. Provfiske. Kävlingeån Höje å. Sid 1 (14)

Kävlingeån Höje å 2012 Eklövs Fiske och Fiskevård Bilaga 1. Provfiske. Kävlingeån Höje å. Sid 1 (14) Provfiske Kävlingeån Höje å Sid 1 (14) INNEHÅLL 1 Inledning 3 2 Metodik 3 3 Resultat 4 3.1 Karta elfiskelokaler 4 3.2 Lista elfiskelokaler 4 3.3 Datablad provfiske 5 3.4 Fiskarter 12 4 Referenser 14 Sid

Läs mer

Elfiskeundersökning i Mölndalsån i Landvetter med utvärdering

Elfiskeundersökning i Mölndalsån i Landvetter med utvärdering 2009-12-14 sid 1 (5) Härryda kommun Elfiskeundersökning i Mölndalsån i Landvetter med utvärdering Två fiskare i Mölndalsån Sportfiskarna Per-Erik Jacobsen Fiskevårdskonsulent Sjölyckan 6 416 55 Göteborg

Läs mer

Elfiske i Jönköpings kommun 2013

Elfiske i Jönköpings kommun 2013 Elfiske i Jönköpings kommun 2013 Mars 2014 Jönköpings Fiskeribiologi AB på uppdrag av Miljökontoret i Jönköpings kommun Elfiske i Jönköpings kommun 2013 De genomförda elfiskena har skett framförallt som

Läs mer

Elfiske i Jönköpings kommun 2015

Elfiske i Jönköpings kommun 2015 Elfiske i Jönköpings kommun 2015 April 2016 Jönköpings Fiskeribiologi AB på uppdrag av Miljökontoret i Jönköpings kommun Innehållsförteckning Elfiske i Jönköpings kommun 2015... 1 Resultat och kommentarer...

Läs mer

FISKEPLAN. Rapport av utförda provfisken i Bielite Samt genomgång av äldre provfisken 1992, 2005

FISKEPLAN. Rapport av utförda provfisken i Bielite Samt genomgång av äldre provfisken 1992, 2005 FISKEPLAN Rapport av utförda provfisken i Bielite 2011 Samt genomgång av äldre provfisken 1992, 2005 Bakgrund och syfte Bielite kfo genomför provfisken i enlighet med den fiskevårdsplan föreningen antagit.

Läs mer

Tyresö Fvf. Provfiske i. Kalvfjärden, Tyresö. Underlag: K-G Junetoft Text, tabeller och diagram: Nils-Olof Ahlén Tyresö Fiskevårdsförening

Tyresö Fvf. Provfiske i. Kalvfjärden, Tyresö. Underlag: K-G Junetoft Text, tabeller och diagram: Nils-Olof Ahlén Tyresö Fiskevårdsförening 22-1-18 Provfiske i Kalvfjärden, Tyresö 22 Underlag: K-G Junetoft Text, tabeller och diagram: ils-olof Ahlén Kalvfjärden-22.xls Försättsblad Sida 1 (3) 22-1-18 Innehållsförteckning Beskrivning: Utrustning,

Läs mer

Fiskundersökningar i Fyleån 2016

Fiskundersökningar i Fyleån 2016 Fiskundersökningar i Fyleån 2016 INNEHÅLL 1 Sammanfattning 3 2 Inledning 3 3 Metodik 4 4 Resultat 5 4.1 Karta elfiskelokaler 5 4.2 Lista elfiskelokaler 5 4.3 Datablad provfiske 6 4.4 Fiskarter 10 5 Referenser

Läs mer

Fiskundersökningar i Fyleån 2015

Fiskundersökningar i Fyleån 2015 Fiskundersökningar i INNEHÅLL 1 Sammanfattning 3 2 Inledning 3 3 Metodik 4 4 Resultat 5 4.1 Karta elfiskelokaler 5 4.2 Lista elfiskelokaler 5 4.3 Datablad provfiske 6 4.4 Fiskarter 13 5 Referenser 14 2

Läs mer

Elfiske. Inledning. Rådande väderlek och lufttemperaturer vid elfisketillfället har noterats.

Elfiske. Inledning. Rådande väderlek och lufttemperaturer vid elfisketillfället har noterats. Recipientkontroll Elfiske Inledning Fältundersökningar Elfisken har utförts på tre lokaler inom s vattensystem (tabell ). Inom dessa lokaler har provytor tidigare definierats och markerats. På provytorna

Läs mer

Inventering av Kvarnbäcken och Skarvsjöns utlopp i Skarvsjöby 2013

Inventering av Kvarnbäcken och Skarvsjöns utlopp i Skarvsjöby 2013 2013-12-13 Rapport Inventering av Kvarnbäcken och Skarvsjöns utlopp i Skarvsjöby 2013 Aquanord AB Bakgrund och syfte Skarvsjön har till skillnad från de flesta andra sjöar två utlopp, ett i sjöns norra

Läs mer

Redovisning av genomförda fiskevårdsåtgärder i Pjältån 2008

Redovisning av genomförda fiskevårdsåtgärder i Pjältån 2008 Redovisning av genomförda fiskevårdsåtgärder i Pjältån 2008 Emåförbundet 2008 På uppdrag av Norrköpings kommun T. Nydén & P. Johansson Inledning Pjältån 2008 Denna rapport redovisar översiktligt genomförda

Läs mer

Provfiske i Västra Ringsjön 2005 en jämförelse med resultaten 2001 och 2002

Provfiske i Västra Ringsjön 2005 en jämförelse med resultaten 2001 och 2002 Provfiske i Västra Ringsjön en jämförelse med resultaten och 96 mm, 76 g och 6 år gammal har denna gös satt i sig oändliga mängder småfisk MS Naturfakta Mikael Svensson Box 7 8 OSBY msnaturfakta@telia.com

Läs mer

Eklövs Fiske och Fiskevård. Kävlingeån. Provfiske. Kävlingeån - Bråån 2015. Kävlingeåns Löddeåns fvo. Sid 1 (12)

Eklövs Fiske och Fiskevård. Kävlingeån. Provfiske. Kävlingeån - Bråån 2015. Kävlingeåns Löddeåns fvo. Sid 1 (12) Provfiske Kävlingeån - Bråån 2015 Kävlingeåns Löddeåns fvo Sid 1 (12) INNEHÅLL 1 Sammanfattning 3 2 Inledning 4 3 Metodik 4 4 Resultat 5 4.1 Karta elfiskelokaler 5 4.2 Lista elfiskelokaler 5 4.3 Datablad

Läs mer

Elfiske i Jönköpings kommun 2012

Elfiske i Jönköpings kommun 2012 Elfiske i Jönköpings kommun 2012 De genomförda elfiskena har skett framförallt som uppföljning av tidigare fisken eller som uppföljningen av och inför fiskevårdsinsatser i Tabergsån, Lillån i Huskvarna

Läs mer

Elfiske i Jönköpings kommun 2010

Elfiske i Jönköpings kommun 2010 Elfiske i Jönköpings kommun 2010 De genomförda elfiskena har skett framförallt som uppföljning av tidigare fisken eller som uppföljningen av och inför fiskevårdsinsatser i Tabergsån och Lillån i Huskvarna.

Läs mer

Förslag på restaureringsåtgärder i Bulsjöån vid Visskvarn

Förslag på restaureringsåtgärder i Bulsjöån vid Visskvarn Peter Gustafsson 20080715 Förslag på restaureringsåtgärder i Bulsjöån vid Visskvarn Adress: Ekologi.Nu, Näckrosv 108, 590 54 Sturefors Tel: 0702792068 Hemsideadress: www.ekologi.nu Email: peter@ekologi.nu

Läs mer

RAPPORT 2015/2 FISKUNDERSÖKNINGAR. i Fyrisån 2015

RAPPORT 2015/2 FISKUNDERSÖKNINGAR. i Fyrisån 2015 RAPPORT 2015/2 FISKUNDERSÖKNINGAR i Fyrisån 2015 Johan Persson, Upplandsstiftelsen Gustav Johansson, Hydrophyta Ekologikonsult Tomas Remén Loreth, Upplandsstiftelsen FÖRFATTARE Johan Persson, Gustav Johansson

Läs mer

Naturfåran vid Visskvarns vattenkraftverk i Bulsjöån - åtgärder och utveckling 2002-2010

Naturfåran vid Visskvarns vattenkraftverk i Bulsjöån - åtgärder och utveckling 2002-2010 Peter Gustafsson 21-6-17 Naturfåran vid Visskvarns vattenkraftverk i Bulsjöån - åtgärder och utveckling 22-21 Adress: Ekologi.Nu, Näckrosv 18, 59 54 Sturefors Tel: 72-79268 Hemsideadress: www.ekologi.nu

Läs mer

RAPPORT 2016/3 FISKUNDERSÖKNINGAR I FYRISÅN Johan Persson Gustav Johansson Tomas Loreth Remén

RAPPORT 2016/3 FISKUNDERSÖKNINGAR I FYRISÅN Johan Persson Gustav Johansson Tomas Loreth Remén RAPPORT 2016/3 FISKUNDERSÖKNINGAR I FYRISÅN 2016 Johan Persson Gustav Johansson Tomas Loreth Remén FÖRFATTARE Johan Persson, Gustav Johansson och Tomas Loreth Remén FOTO Framsida: Elfiske i omlöpet i centrala

Läs mer

Rapport Inventering Mellanbygden

Rapport Inventering Mellanbygden 2009-03-03 Rapport Inventering Mellanbygden Tina Hedlund Aquanord Bakgrund Karl-Gunnar Jonsson, Sune Jonsson och Gerhard Girén har till Storumans kommuns fiskesamordnare, Magnus Bidner, lämnat in en lista

Läs mer

Faktablad om provfisket vid Kumlinge 2016

Faktablad om provfisket vid Kumlinge 2016 Faktablad om provfisket vid Kumlinge 2016 Bakgrund Provfisket inleddes år 2003 med Nordic-nät. Utförs årligen i augusti. 45 stationer undersöks, indelade i olika djupintervall, se karta. Fisket görs på

Läs mer

Resultat elfiske i Rönneåns vattensystem 2014

Resultat elfiske i Rönneåns vattensystem 2014 Rönne å - vattenkontroll Resultat elfiske i Rönneåns vattensystem Nedanstående tabeller och figurer visar resultatet av elfiske i Rönne å vattensystem Tabell. Artantal, andel laxfisk samt beräknad täthet

Läs mer

Fiskundersökningar i Rönne å 2012

Fiskundersökningar i Rönne å 2012 Eklövs Fiske och Fiskevård Fiskundersökningar i Rönne å 2012 Länsstyrelsen i Skåne län Eklövs Fiske och Fiskevård Anders Eklöv Eklövs Fiske och Fiskevård Håstad Mölla, 225 94 Lund Telefon: 046-249432 E-post:

Läs mer

Elfiske i Jönköpings kommun 2016

Elfiske i Jönköpings kommun 2016 Elfiske i Jönköpings kommun 216 Juni 217 Jönköpings Fiskeribiologi AB på uppdrag av Miljökontoret i Jönköpings kommun Innehållsförteckning Elfiske i Jönköpings kommun 216... 1 Resultat och kommentarer...

Läs mer

Provfisken efter fisk i Hornborgasjön och Flian 2017

Provfisken efter fisk i Hornborgasjön och Flian 2017 1(6) Fredrik Nilsson Enheten för fiskförvaltning Provfisken efter fisk i Hornborgasjön och Flian 2017 Under 2017 har Fiskeutredningsgruppen vid Länsstyrelsen i Västra Götalands län genomfört undersökningar

Läs mer

Elfiskeundersökning i Vallkärrabäcken 2009

Elfiskeundersökning i Vallkärrabäcken 2009 Elfiskeundersökning i Lunds kommun Lund 2010-03-12 Eklövs Fiske och Fiskevård Anders Eklöv Eklövs Fiske och Fiskevård Håstad Mölla, 225 94 Lund Telefon 046-249432 www.fiskevard.se Innehåll 1 Sammanfattning

Läs mer

Biotopvårdsåtgärder i Tåmeälven 2008

Biotopvårdsåtgärder i Tåmeälven 2008 Direkttelefon Referens 0910-73 76 77 2008-11-17 Bygg- och miljökontoret Miljöavdelningen Bo-Göran Persson Biotopvårdsåtgärder i Tåmeälven 2008 Delrapport inom projektet - Kustvattendrag inom Skellefteå

Läs mer

Allmän beskrivning av Kolsjöbäcken, Arvika kommun

Allmän beskrivning av Kolsjöbäcken, Arvika kommun Fortum Generation AB Att. Johnny Norrgård Gammelkroppa 682 92 Filipstad Allmän beskrivning av Kolsjöbäcken, Arvika kommun Bakgrund Föreliggande elfiske samt allmänna beskrivning av Kolsjöbäcken, är genomförd

Läs mer

Elfiskeundersökning i Parkajoki, Käymäjoki, Tupojoki, Jylhäjoki och Orjasjoki 2005

Elfiskeundersökning i Parkajoki, Käymäjoki, Tupojoki, Jylhäjoki och Orjasjoki 2005 0 FISKERIVERKET 2006-02-10 Elfiskeundersökning i Parkajoki, Käymäjoki, Tupojoki, Jylhäjoki och Orjasjoki 2005 Sofia Nilsson Fiskeriverket, 11 FISKERIVERKET 2006-02-10 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...1

Läs mer

Rymman respektive Dyvran

Rymman respektive Dyvran Rymman respektive Dyvran Översiktlig beskrivning Rymman och Dyvran är vattensystem som återfinns inom fvof. norra delar. Denna beskrivning berör enbart de delar som ingår inom Mora/Våmhus fvof., vilket

Läs mer

Faktablad om provfisket vid Kumlinge 2017

Faktablad om provfisket vid Kumlinge 2017 Faktablad om provfisket vid Kumlinge 2017 Bakgrund Provfisket inleddes år 2003 med Nordic-nät. Utförs årligen i augusti. 45 stationer undersöks, indelade i olika djupintervall, se karta. Fisket görs på

Läs mer

Elfiskeundersökning i Vallkärrabäcken 2012

Elfiskeundersökning i Vallkärrabäcken 2012 Elfiskeundersökning i Lunds kommun Lund 2013-03-07 Eklövs Fiske och Fiskevård Anders Eklöv Eklövs Fiske och Fiskevård Håstad Mölla, 225 94 Lund Telefon 046-249432 www.fiskevard.se Innehåll 1 Sammanfattning

Läs mer

PM ÖRINGBIOTOPER I HULEBÄCKEN

PM ÖRINGBIOTOPER I HULEBÄCKEN PM ÖRINGBIOTOPER I HULEBÄCKEN UPPDRAG Idrottsvägen Dagvatten UPPDRAGSNUMMER 13000126 UPPDRAGSLEDARE Ann Jansson UPPRÄTTAD AV Niklas Egriell DATUM 2018-04-12 Utredning om öringbiotoper i Hulebäcken i anslutning

Läs mer

Rapport Uppföljande elfisken 2010

Rapport Uppföljande elfisken 2010 2011-02-21 Rapport Uppföljande elfisken 2010 Tina Hedlund Aquanord Bakgrund Ett antal flottledsrestaureringar har under åren utförts inom Storumans kommun, huvudsakligen för att återge vattendragen ett

Läs mer

PROVFISKE AV FISK I ÄLTASJÖN I NACKA OCH STOCKHOLMS KOMMUNER UNDER FEMTONÅRSPERIODEN , SAMMANFATTNING

PROVFISKE AV FISK I ÄLTASJÖN I NACKA OCH STOCKHOLMS KOMMUNER UNDER FEMTONÅRSPERIODEN , SAMMANFATTNING ÄLTENS FISKEKLUBB Sten Fogelström, 08-773 06 72 KORT RAPPORT PROVFISKE FISK, 1996-2010 2011-03-22 PROVFISKE AV FISK I ÄLTASJÖN I NACKA OCH STOCKHOLMS KOMMUNER UNDER FEMTONÅRSPERIODEN 1996 2010, SAMMANFATTNING

Läs mer

KORT RAPPORT PROVFISKE FISK,

KORT RAPPORT PROVFISKE FISK, ÄLTENS FISKEKLUBB Sten Fogelström, 08-773 06 72 KORT RAPPORT PROVFISKE FISK, 1996-2011 2011-10-23 PROVFISKE AV FISK I ÄLTASJÖN I NACKA OCH STOCKHOLMS KOMMUNER UNDER SEXTONÅRSPERIODEN 1996 2011, SAMMANFATTNING

Läs mer

Eklövs Fiske och Fiskevård. Kävlingeån. Provfiske. Kävlingeån - Bråån Sid 1 (12)

Eklövs Fiske och Fiskevård. Kävlingeån. Provfiske. Kävlingeån - Bråån Sid 1 (12) Provfiske Kävlingeån - Bråån 2017 Sid 1 (12) INNEHÅLL 1 Sammanfattning 3 2 Inledning 4 3 Metodik 4 4 Resultat 5 4.1 Karta elfiskelokaler 5 4.2 Lista elfiskelokaler 5 4.3 Datablad provfiske 6 4.4 Fiskarter

Läs mer

Elfiske i Jönköpings kommun 2011

Elfiske i Jönköpings kommun 2011 Elfiske i Jönköpings kommun 2011 De genomförda elfiskena har skett framförallt som uppföljning av tidigare fisken eller som uppföljningen av och inför fiskevårdsinsatser i Tabergsån, Lillån i Huskvarna

Läs mer

Faktablad om provfisket vid Kumlinge 2014

Faktablad om provfisket vid Kumlinge 2014 Faktablad om provfisket vid Kumlinge 2014 Bakgrund Provfisket inleddes år 2003 med Nordic-nät. Utförs årligen i augusti. 45 stationer undersöks, indelade i olika djupintervall, se karta. Fisket görs på

Läs mer

Beskrivning av använda metoder

Beskrivning av använda metoder Faktablad om provfisket i Ivarskärsfjärden 2010 (http://www.regeringen.ax/.composer/upload//naringsavd/fiskeribyran/faktablad_om_pro vfisket_i_ivarskarsfjarden.pdf) Bakgrund Provfiskeverksamhet inleddes

Läs mer

Kräftprovfisken i Flian nedströms Hornborgasjön 2018

Kräftprovfisken i Flian nedströms Hornborgasjön 2018 1(6) Fredrik Nilsson Enheten för fisk och vattenåtgärder Kräftprovfisken i Flian nedströms Hornborgasjön 2018 Under 2018 har Länsstyrelsen i Västra Götalands län genomfört vissa undersökningar av fisk

Läs mer

2013-11-18. Förslag på åtgärder i Ljungbyåns HARO

2013-11-18. Förslag på åtgärder i Ljungbyåns HARO 2013-11-18 Förslag på åtgärder i Ljungbyåns HARO ECOCOM AB Stortorget 38 392 31 Kalmar 0761-75 03 00 info@ecocom.se www.ecocom.se Åtgärdsförslag ID Namn och vattendrag Åtgärdstyp A Inventera vandringshinder

Läs mer

RASTÄLVEN - Grängshytteforsarna

RASTÄLVEN - Grängshytteforsarna RASTÄLVEN - Grängshytteforsarna Redovisning av biotopvårdsåtgärder 2006 Inom ramen för Projektet Flodpärlmusslan och dess livsmiljöer i Sverige LIFE04 NAT/SE/000231 Författare: Peter Johansson EMÅFÖRBUNDET

Läs mer

Ekologisk fiskevård i Kattisavan Inventeringsrapport inklusive åtgärdsplan för långsiktigt hållbart fiske och förbättrad tillgänglighet för besökare

Ekologisk fiskevård i Kattisavan Inventeringsrapport inklusive åtgärdsplan för långsiktigt hållbart fiske och förbättrad tillgänglighet för besökare Ekologisk fiskevård i Kattisavan Inventeringsrapport inklusive åtgärdsplan för långsiktigt hållbart fiske och förbättrad tillgänglighet för besökare Greger Jonsson Hushållningssällskapet 2007-01-31 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Slutrapport, uppföljning av byggande av ett omlöp i Höje å

Slutrapport, uppföljning av byggande av ett omlöp i Höje å Slutrapport, uppföljning av byggande av ett omlöp i Höje å Länsstyrelsen i Skåne Höje å fvo Eklövs Fiske och Fiskevård Anders Eklöv Eklövs Fiske och Fiskevård Håstad Mölla, 225 94 Lund Telefon: 046-249432

Läs mer

Projektarbete. Utfört av: Fredrik Lindstein Matias Machakaire Lisa Petersson Petra Eriksson Sebastian Tegnér Thomas Falk. Handledare: Björn Nelehag

Projektarbete. Utfört av: Fredrik Lindstein Matias Machakaire Lisa Petersson Petra Eriksson Sebastian Tegnér Thomas Falk. Handledare: Björn Nelehag Projektarbete Utfört av: Fredrik Lindstein Matias Machakaire Lisa Petersson Petra Eriksson Sebastian Tegnér Thomas Falk Handledare: Björn Nelehag 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund och syfte sida 3 Beskrivning:

Läs mer

Avstämning uppdrag Storumans fiskevårdsplan 2013 Aquanord AB

Avstämning uppdrag Storumans fiskevårdsplan 2013 Aquanord AB 2013-12-15 Avstämning uppdrag Storumans fiskevårdsplan 2013 Aquanord AB Inventering av vandringshinder i Kvarnbäcken samt Skarvsjöns utlopp Aquanord AB har efter önskemål från Bo Larsson i Långnäs inventerat

Läs mer

RAPPORT 2018/4 FISKUNDERSÖKNINGAR I FYRISÅN Johan Persson Gustav Johansson Tomas Loreth Remén

RAPPORT 2018/4 FISKUNDERSÖKNINGAR I FYRISÅN Johan Persson Gustav Johansson Tomas Loreth Remén RAPPORT 2018/4 FISKUNDERSÖKNINGAR I FYRISÅN 2018 Johan Persson Gustav Johansson Tomas Loreth Remén FÖRFATTARE Johan Persson, Gustav Johansson och Tomas Loreth Remén FOTO Framsida: Elfiske i omlöpet i Rosénparken

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING LÄNSSTYRELSENS RAPPORTSERIE ISSN 1103-8209, Meddelande 2015:16 Text: Olof Lessmark MALÖVERVAKNING I MÖCKELNOMRÅDET 2015 OCH STRÖMHASTIGHETENS BETYDELSEE FÖR BESTÅNDSTÄTHET OCH STORLEK PÅ MAL INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Resultat av undersökningar och kompensationsåtgärder i Yttre Oldsjön och Rönnösjön i samband med anläggande av Rönnöfors kraftverk (VA 6/90)

Resultat av undersökningar och kompensationsåtgärder i Yttre Oldsjön och Rönnösjön i samband med anläggande av Rönnöfors kraftverk (VA 6/90) FISKERIVERKET Utredningskontoret i Härnösand PM Handläggare, tfn/e-post Anders Berglund 0611-182 53 anders.berglund@fiskeriverket.se 2009-05-13 Dnr 3361/40-193-09 Resultat av undersökningar och kompensationsåtgärder

Läs mer

Svennevadsån-Skogaån Figur 1.

Svennevadsån-Skogaån Figur 1. Svennevadsån-Skogaån Avrinningsområde: Nyköpingsån 65 Terrängkartan: 9f8d, 9f9d och 9f8e Vattenförekomst: SE654370-147609 Kommun: Hallsberg Vattendragsnummer: 650250 & 65041 Inventeringsdatum: 27 och 28

Läs mer

Provfiske i. Kalvfjärden, Tyresö. Text, tabeller och diagram: Nils-Olof Ahlén

Provfiske i. Kalvfjärden, Tyresö. Text, tabeller och diagram: Nils-Olof Ahlén -9- Provfiske i Kalvfjärden, Tyresö Text, tabeller och diagram: ils-olof Ahlén Provfisket genomfört i samarbete med Länsstyrelsen i Stockholms län som medfinansierat projektet via det statliga fiskevårdsbidraget.

Läs mer

Sjöprovfisken Planering och utförande i korthet

Sjöprovfisken Planering och utförande i korthet Sjöprovfisken Planering och utförande i korthet Uppdaterad 2016-02-10 Metodik för provfiske i sjöar finns beskriven i Undersökningstyp: Provfiske i sjöar, version 1:3, 2013-04-11. (https://www.havochvatten.se/download/18.2a9b232013c3e8ee03e828c/1369232502309/

Läs mer

FISKETURISTISK UTVECKLINGSPLAN

FISKETURISTISK UTVECKLINGSPLAN Pm FISKETURISTISK UTVECKLINGSPLAN 2005-06-08 Mats Andersson Bakgrund Eriksbergs säteri som förvaltas av Skogssällskapet utgör en unik anläggning ur många aspekter. Ett stort hägnat område med varierande

Läs mer

Provfiske i. Vissvassfjärden och Åvaviken Jämförelse mellan 2004, 2007, 2010 & Sammanställt av Nils-Olof Ahlén

Provfiske i. Vissvassfjärden och Åvaviken Jämförelse mellan 2004, 2007, 2010 & Sammanställt av Nils-Olof Ahlén Provfiske i Vissvassfjärden och Åvaviken Jämförelse mellan,, &. Sammanställt av Nils-Olof Ahlén V-A.xlsx Sida () Innehållsförteckning Beskrivning: Allmän beskrivning. sida Diagram: Vattentemperatur, syrehalt

Läs mer

Murån Koord: X: 676895 / Y: 154644

Murån Koord: X: 676895 / Y: 154644 Murån Koord: X: 676895 / Y: 54644 Tolvören Norrtjärnen Sågtjärnen Vittersjö Sammanfattning Murån rinner från Vittersjön via Sågtjärnen och Norrtjärnen till Tolvören. Ån passerar öster om Tolvören gränsen

Läs mer

Provfiske i Järlasjön 2008

Provfiske i Järlasjön 2008 Provfiske i ärlasjön 2008 Rapport 2008:20 Naturvatten i Roslagen AB Norr Malma 4201 761 73 Norrtälje Provfiske i ärlasjön 2008 1 Provfiske i ärlasjön 2008 Författare: Ulf Lindqvist 2008-10-14 Rapport 2008:20

Läs mer

Elfiskeundersökning i Vallkärrabäcken 2015

Elfiskeundersökning i Vallkärrabäcken 2015 Elfiskeundersökning i Lunds kommun Lund 2016-02-01 Eklövs Fiske och Fiskevård Anders Eklöv Eklövs Fiske och Fiskevård Håstad Mölla, 225 94 Lund Telefon 0733-109849 www.fiskevard.se Innehåll 1 Sammanfattning

Läs mer

Beskrivning. Skydd Det finns inga skyddade områden längs vattendraget.

Beskrivning. Skydd Det finns inga skyddade områden längs vattendraget. Avrinningsområde: Arbogaån 6- Terrängkartan: f7a, f7b och f6b Vattenförekomst: SE666-4669 Kommun: Ljusnarsberg Vattendragsnummer: 75 Inventeringsdatum: 6 juli 4 Koordinater: 66985 4595 Inventerad sträcka:

Läs mer

Effekter på fiskfaunan efter meandring i Fyleån och Klingavälsån

Effekter på fiskfaunan efter meandring i Fyleån och Klingavälsån Effekter på fiskfaunan efter meandring i Fyleån och Klingavälsån Innehåll 1 Sammanfattning 3 2 Inledning 4 3 Material och metoder 4 4 Resultat 6 4.1 Fyleån 6 4.2 Klingavälsån 7 5 Diskussion 9 6 Referenser

Läs mer

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2011

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2011 Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2011 Under det gångna året har vi i Kungälvs kommun inventerat flera vattendrag. De inventerade vattendragen är Knaverstabäcken, Trankärrsbäcken, Välabäcken, Vallerån, Solbergsån

Läs mer