godkänna föreliggande dagordning. Information om aktuella ärenden, pågående planer och projekt, personalsituation m.m. inom förvaltningen.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "godkänna föreliggande dagordning. Information om aktuella ärenden, pågående planer och projekt, personalsituation m.m. inom förvaltningen."

Transkript

1

2 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (32) 51 Godkännande av dagordning Beslut godkänna föreliggande dagordning. 52 Information från förvaltningen Information om aktuella ärenden, pågående planer och projekt, personalsituation m.m. inom förvaltningen. Personalinfo: - Elinor Lundmark har anställts som vik livsmedels- och hälsoskyddsinspektör fr.o.m. 17 mars och över sommaren som vikarie för Annelie Jägsander. - Ingela Nilsson börjar den 7 april som vik livsmedels- och hälsoskyddsinspektör t.o.m. sommaren 2015 som vikarie för Malin Ewers. - Gunnar Thernström är anställd fr.o.m. 16 maj som bygglovshandläggare. - Veronica Apell, miljöinspektör, som arbetar med VA och strandskydd slutar inom kort för att börja i Emmaboda kommun, och - Mia Hedman, miljöinspektör/va, som för närvarande är mammaledig, återgår i tjänst hos oss efter sommaren. Två miljöhandläggare håller på att rekryteras, dels en ersättare för Veronica och dels en ny tjänst som ska inventera och åtgärda enskilda avlopp. VA-planen BEAB. Vi håller på att ta fram interna riktlinjer för att klargöra roller och uppdrag. Miljösamverkan, MSO. Årsrapport för 2013 är klar. Information om genomförda projekt. Bisysslor. Information lämnades om vad som är tillåtet och vad som inte är tillåtet samt våra rutiner.

3 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 3 (32) 53 Dnr Planprioritering godkänna redovisningen av aktuell planprioritering. _ I samband med dagens redovisning föreslogs även att i samband med den fördjupade översiktsplaneringen lägga fram förslag för lämpliga platser både för återvinningsstationer i bl.a. Borgholm och Köpingsvik samt för en eventuell biogasanläggning. 54 Dnr Årsredovisning 2013 med godkännande lägga redovisningen till handlingarna. _ I samband med redovisningen diskuterades även inkomna byggsanktionsavgifter och en enkel ekonomisk sammanställning redovisades. Ekonom Johan Andersson fick i uppdrag att ta fram kompletterande uppgifter till nästa nämnd. 55 Dnr Verksamhetsuppföljning ärenden 2013 med godkännande lägga redovisningen till handlingarna.

4 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 4 (32) 56 Delegationsbeslut godkänna redovisningen av delegationsbeslut. 57 Meddelanden med godkännande lägga meddelandena till handlingarna. 58 Dnr. P Halltorp 1:7 och 1:10, delar av, Sandwedgen efter omröstning, godkänna granskningsutlåtandet samt föreslå kommunfullmäktige att anta detaljplanen med tillhörande handlingar. Redogörelse för ärendet Ett planprogram, Dnr P , har upprättats och godkänts av miljöoch byggnadsnämnden (MBN, nuvarande samhällsbyggnadsnämnden) Uppdrag att upprätta en detaljplan gavs av MBN MBN beslutade att godkänna detaljplaneförslaget för samråd. Planen har varit ute för samråd under november och december Inkomna synpunkter från berörda remissinstanser och sakägare finns sammanfattade och kommenterade i en samrådsredogörelse.

5 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 5 (32) Detaljplanen har varit utställd tidigare, under perioden till Ett utlåtande har också tagits fram efter denna utställning. Pga regeringsbeslut angående strandskydd (dnr M Me) samt markoch miljööverdomstolens dom sommaren 2012, som innebar att tidigare område 3, 4 och 15 samt vägar inom dessa områden inte får bebyggas, har förutsättningarna ändrats i området vilket i sin tur innebär att område 4 utgår och plangränsen justeras så att ett område mellan Gårdsvägen och Golfbyn finns med inom planområdet. Planen har varit utställd på nytt under perioden till Inkomna synpunkter under denna utställning från berörda remissinstanser, sakägare samt allmänhet finns sammanfattade och kommenterare i ett utlåtande som en del av planhandlingarna. Gällande planer Västra delen av planområdet omfattas av detaljplan 218, som vann laga kraft En liten remsa av detaljplan 177 ingår också i planområdet. Genomfördetiden för dessa detaljplaner har gått ut. Bakgrund och förutsättningar Ekerums golfbana är Ölands största golfanläggning med två 18-hålsbanor och en 9-hålsbana, lägenheter, konferens- och festlokaler, restauranger, konsthall och en spaanläggning. Ägarna till Ekerum vill utveckla anläggningen för att locka fler besökare från olika länder och skapa möjligheter till en förlängd säsong. För att denna utveckling av anläggningen ska vara möjlig krävs ett större kundunderlag. Detta innebär i sin tur att utbudet av bostäder behöver utökas med fler boendemöjligheter i olika typer av lägenheter och hotell. Kommunen har tagit fram ett planprogram där de övergripande strukturerna för utvecklingen av Ekerums golfanläggning fastställs. I planprogrammet benämns det nu aktuella området som område 5 och pekas ut för bostäder. Syfte med detaljplanen Syftet med detaljplanen är att möjliggöra golf- och naturnära bostadsbebyggelse vid Ekerums golfbana. Denna anpassas till närliggande bebyggelse och känslig natur. Behovsbedömning Behovsbedömning och miljökonsekvensbeskrivning (MKB) är upprättade. Yrkanden Birger Palm (S) yrkar, med instämmande från Eddie Forsman (M), Sven- Ingvar Nilsson (C) och Arne Sjögren (KD), bifall till förvaltningens förslag att godkänna granskningsutlåtandet och föreslå KF att anta detaljplanen med tillhörande handlingar. Stefan Olof Lundgren (ÖP) yrkar på avslag. Proposition Ordföranden ställer proposition på de båda yrkandena och finner nämnden besluta bifalla förvaltningens förslag till beslut om godkännande.

6 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 6 (32) Omröstning begäres Följande omröstningsproposition godkännes: Den som biträder förvaltningens förslag röstar JA. Den som biträder Stefan Olof Lundgrens yrkande röstar NEJ. Omröstningen utfaller enligt följande: JA NEJ Mats Karlsson (C) * Birger Palm (S) * Jenny Sunnman (C) * Sven-Ingvar Nilsson (C) * Willy Kuppe (S) * Jan Erici (M) * Inger Sundbom (S) * Stefan Olof Lundgren (ÖP) * Arne Sjögren (KD) * Claes Horn af Rantzien (MP) * Eddie Forsman (M) *_ 10 1 Med rösterna 10 JA och 1 NEJ finner ordföranden nämnden besluta att godkänna granskningsutlåtandet och föreslå kommunfullmäktige att anta detaljplanen med tillhörande handlingar. Motivering av beslutet Detaljplanen följer planprogrammets intentioner om att skapa golfnära boende. De områden där bostäder föreslås finns utpekade i planprogrammet. Planförslaget är förenligt med upprättad MKB. Bilagor Bilaga 1 Plankarta Bilaga 2 Illustration Bilaga 3 - Planbeskrivning m. genomförandebeskrivning Bilaga 4 Utlåtande Stefan Olof Lundgren (ÖP) reserverar sig mot beslutet. 59 Dnr Förslag om förändrad struktur för alkoholtaxa, tillstånd och tillsyn Samhällsbyggnadsnämnden beslutar föreslå kommunfullmäktige, anta förslaget om förändrad struktur för taxa enligt alkohollagen (2010:1622). Avgifter för prövning av tillstånd och tillsyn ska vara

7 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 7 (32) relevanta sett till innehåll och täcka de arbetsinsatser som krävs av förvaltningens alkoholhandläggare. införa en påminnelseavgift om 1000 kronor till de ansvariga tillståndshavare som inte skickar in sin restaurangrapport inom utsatt datum. efter två utskickade påminnelseavgifter, debitera motsvarande högsta tillsynsavgift om inte restaurangrapporten har kommit in en månad efter utsatt datum. öppna ett tillsynsärende för utredning om lämplighet att inneha serveringstillstånd för de tillståndshavare som blivit placerade i högsta tillsynsklass på grund av utebliven restaurangrapport. _ Bakgrund Samhällsbyggnadsförvaltningen övertog arbetsuppgiften med alkoholhandläggning av socialförvaltningen från och med årsskiftet 2012/2013. Även den då antagna taxan togs över. Verksamheter med alkoholservering och ett stadigvarande serveringstillstånd är skyldiga att årligen lämna in en restaurangrapport. Den redogör för prissättning och omsättning av alkoholdrycker, övriga drycker och mat. Dessa uppgifter är sekretessbelagda och används av kommuner, länsstyrelser och Statens Folkhälsomyndighet för tillsyn, uppföljning och statistik. Den kommun där tillståndet finns tar ut en årlig tillsynsavgift utifrån restaurangrapporten. I början av året får tillståndshavare i Borgholms kommun en uppmaning om att redovisa föregående år senast den 1 mars. Det kan göras både på web och med post av utskickad blankett. Motivering av beslutet Syftet med denna revidering är att öka relevansen avgifter kontra innehåll i tillstånd och handläggningstid. Detta genom tydliga avgifter, mer differentierade och mer gynnsamma för tillståndshavare med ringa omsättning av alkohol. Detta innebär fler avgifter på grund av uppdelning. Avgifterna kommer nu inte att motverka de företag som önskar ändra villkor i sitt befintliga tillstånd. Förvaltningen vill uppmuntra sökande, vilka redan är verksamma i kommunen, till utvidgad verksamhet i form av fler serveringsställen. Företag med ett gott renommé, sett till alkohollagens krav, får en lägre avgift då de söker ett tillfälligt tillstånd jämfört med nya sökande utan bakgrund i kommunen. För berättigande till en lägre ansökningsavgift är avsaknad av sanktion, erinran eller varning, efter genomförd tillsyn ett krav. Tillfälliga serveringstillstånd för allmänheten har tidigare inneburit en avgift på 4750 kr oavsett om det omfattat en dag eller tre månader. Då denna avgift även ska inkludera tillsyn har samma avgift inte varit positivt för konkurrensen mellan krögare med stadigvarande respektive tillfälligt tillstånd. Förvaltningen vill sträva sund konkurrens och relevanta avgifter.

8 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 8 (32) Verksamheter med serveringstillstånd efter ordinarie serveringstid kräver mer resurser från förvaltningens sida. Därmed utgår en högre fast tillsynsavgift för dessa serveringsställen jämfört med de som stänger vid ordinarie tid kl Receptfria läkemedel i livsmedelsbutiker är relativt nytt. Läkemedelsverket ställer krav på kommunal tillsyn. Avgifterna är i enlighet med föreskrivna förslag för kommuner. För en tillståndshavare är det viktigt att betala skatter och avgifter samt att lämna in sin restaurangrapport i tid. Mycket slarv bör medföra utredning om lämplighet att inneha serveringstillstånd. Avgifter bör kunna motivera de tillståndshavare, mer än hälften totalt sett, som inte lämnar sin restaurangrapport inom utsatt tid. Lagstöd Enligt alkohollagen (2010:1622) 8 kap 12 skall den som söker/har serveringstillstånd ha kännedom om alkohollagens krav och vara lämplig att utöva verksamheten sett till ekonomisk och personlig vandel. Folkhälsomyndighetens föreskrifter och statistiska uppgifter avseende servering (FoHMFS 2014:5) uppger i 1 att den som har stadigvarande tillstånd att servera spritdrycker, vin, andra jästa alkoholdrycker eller starköl varje år ska lämna in uppgifter enligt denna föreskrift. Enligt 2 ska uppgifter lämnas via elektroniskt formulär eller på blanketten Restaurangrapport för perioden 1 januari-31 december. Senast 1 mars påföljande år ska uppgifterna finnas registrerade elektroniskt eller ha kommit in via blankett till den kommun där serveringstillståndet finns. Beslutet inkl bilaga återsänds till Kommunfullmäktige i Borgholm. (dnr 2013/ KS) 60 Riktlinjer för alkoholservering i Borgholm kommun, revidering godkänna de reviderade riktlinjerna för alkoholservering i Borgholms kommun, samt till kommunfullmäktige översända riktlinjerna för fastställande. _

9 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 9 (32) Bakgrund Den svenska alkohollagstiftningen är utgångspunkt för Borgholm kommuns riktlinjer för tillstånd och tillsyn som rör alkoholservering. Det är viktigt att se över dessa kontinuerligt så att de hålls aktuella. Borgholm kommuns riktlinjer I den reviderade versionen har följande uppdaterats. - Sidan 2 andra stycket har Tillståndsenheten bytts ut mot Samhällsbyggnadsnämnden. - Under rubriken Serveringslokal och matutbud på sidan 7 har serveringslokal tagits bort och ersatts med serveringsutrymme. - På sidan 9 definieras vilka dagar på året det är möjligt att tillfälligt söka utökad serveringstid enligt beslut 127 i samhällsbyggnadsnämnden. - Lite längre ner på sidan 9 anges att ett tillfälligt serveringstillstånd kan beviljas för en sammanhängande period på högst två månader. Påföljande år kan samma sökande och verksamhet inte ansöka om ytterligare ett tillfälligt serveringstillstånd för en så lång sammanhangande period. Finns önskan om fortsatt verksamhet är det ett stadigvarande serveringstillstånd som det ska ansökas om. 61 Dnr. BN Korallen, bygglov för tillbyggnad av garagebyggnad och inglasat uterum. Åtgärder utförda utan lov inte godkänna reviderade ritningar för utförande av garage. avslå ansökan om bygglov i efterhand för tillbyggnad av enbostadshus om 15 m² för ett inglasat uterum med motivering enligt nedan. enligt plan- och bygglagen 11 kap 19, 20, 37 förelägga xxx, så som ägare till fastigheten Korallen, att senast 10 veckor efter laga kraft vunnet beslut ha tagit bort skärmtak och det utan bygglov uppförda inglasade uterummet samt återställa garage i enlighet med lämnat bygglov vid tjugofemtusen (25.000) kronors vite och därefter, så länge åtgärderna inte utförts med kronor per påbörjad månad.

10 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 10 (32) Redogörelse för ärendet Ansökan inkom till Samhällsbyggnadsförvaltningen och avser reviderade ritningar för garage samt tillbyggnad enbostadshus, om 15 m². Fastigheten ligger inom detaljplan nr 45. Bostadshuset är av hög arkitektonisk kvalitet och den förändring som skärmtaket och det inglasade uterummet innebär, ger en förvanskning av byggnadens karaktär som inte kan accepteras. Kommunicering om avslag utfördes och ett yttrande från sökanden inkom Sökanden hävdar att det handlar om en inglasning av de 15 m² skärmtak man kan utföra utan bygglov och att det följer husets linjer utan att på något sätt förvanska dess karaktär. Inkommen skrivelse från sökanden föranleder ingen förändring av tidigare ställningstagande då en inglasning utgör en bygglovspliktig tillbyggnad och förändring av garagets storlek inte anses uppfylla utformning- och anpassningskraven. Motivering av beslutet Byggnaden, uppförd 1954, är den nordligaste i en serie om fyra följer en stadsplan som var skräddarsydd för just dessa villor tillsammans med den Beckmanska parken. Projektet var resultatet av en donation där givaren fick ge sitt namn till parken. I parkens mitt ligger Tvättfatet som ursprungligen var ett grunt sund mellan fasta landet och den ö där det medeltida kapellet låg. Sundet har successivt dämts upp. Landets då ledande landskapsarkitekt Hermelin anlitades. Villorna som för sin tid var mycket moderna ritades av arkitekterna Arne Delborn och Reed Andersson. Villorna som fram tills nu fått vara relativt oförändrade håller hög nationell nivå och är av byggnadsminnesklass. Uppmärksammad i dåtidens arkitekturlitteratur som handboken Bygg, delen Husbyggnad. År 2000 belönad med första pris i Tyck om Hus, en tävling där varje kommuns bästa byggnader alla kategorier korades. Ägarna är således väl medvetna om husens unika kvaliteter. Husen bedöms med ovanstående bakgrund ha ett stort bevarandevärde varför Kraven på varsamhet plan- och bygglagen (PBL) 8 kap 13 ska följas strikt. Den ursprungliga detaljplanen som gäller för området medger inga garage då dessa var tänkta inne i byggnadskroppen som tillval. Genom åren har en praxis utbildats där tillbyggnader innehållande garage tillåtits med volymer som underordnar sig huvudbyggnaden. Det bygglov för tillbyggnad av garage som efter många kontakter med sökanden gavs var en tillbyggnad som redan låg i överkant av vad det värdefulla området kan tåla utan att förvanskas enligt PBL 8 kap 13 Förbud mot förvanskning. När garaget uppförts såg det stort och högt ut, just så som det inte får se ut. Vid en kontroll av måtten visar sig följande. Det färdiga garaget blev 1,3 meter bredare och 0,3 meter högre än beviljad ansökan utan att detta kommunicerats med samhällsbyggnadsnämnden (SBN). Denna avvikelse är satt i relation till ovan sagda inte acceptabel.

11 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 11 (32) I samband med detta ärende visar det sig att en otillåten tillbyggnad skett av ett inglasat uterum som uppförts mot väster. Redan det bygglovsfria skärmtaket förvanskar byggnadens grundidé väsentligt och stor risk är att samtliga fyra hus på sikt kommer att anamma detta. Denna åtgärd är inte acceptabel med stöd av vad som tidigare skrivits om just dessa byggnader. SBN har valt att avslå inglasningen som för byggnaden är direkt förvanskande. Tillsammans med garaget har inglasningen av Korallen 1 skadat Borgholms främsta arkitekturikon på ett allvarligt sätt. På bifogad tidig bild av husgruppen framgår hur viktigt det är att samstämmigheten mellan husen bibehålls. Enligt PBL 8 kap 13 får en byggnad som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt inte förvanskas vilket skärmtaket och dess inglasning samt garagets ökade storlek innebär. Åtgärden uppfyller ej kraven enligt 9 kap 30 PBL. Upplysningar Avgift: Faktura skickas senare. Hur beslutet överklagas Beslutet delges sökanden med uppgift om hur man överklagar Handlingar som ligger till grund för beslut Ankomstdatum Yttrande Situationsplan Planritning Fasadritning Ansökan ändring av lov Förslag till kontrollplan Ansökan bygglov Anmälan kvalitetsansvarig Dnr. S Borgholm, bygglov för uppförande av uteservering efter omröstning, avslå ansökan. Redogörelse för ärendet Ansökan inkom till samhällsbyggnadsförvaltningen och avser tidsbegränsat, periodiskt bygglov för uppförande av uteservering (restaurangtält) för tiden mellan 15 april och 10 oktober t.o.m

12 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 12 (32) Fastigheten ligger inom detaljplan nr 0E. Uteserveringen ska utgöra en förlängning av den ordinarie verksamheten. Åtgärden strider mot gällande detaljplan avseende: Placering på gatumark. Åtgärden beviljades lov 2013 som överklagades och senare upphävdes av Länsstyrelsen p.g.a. att skäl för tidsbegränsat lov saknades. Åtgärden kommer att vara uppförd på platsen under den tid som platsen är omställd till gågata (gångfartsgata). Åtgärden ligger inte i linje med Föreskrifter för Gatuserveringar som gäller för Borgholms innerstad avseende: Placering Lämplighet ur trafiksynpunkt Storlek Utformning Berörda grannar har hörts och yttranden har inkommit. Sökanden har tagit del av yttrandena samt kommunicerats om samhällsbyggnadsnämndens avsikt att avslå ansökan. Sökanden har efter mottagen kommunicering varit i kontakt och haft möte med bl.a. stadsarkitekten Leo. Eriksson om ärendet. Sökanden har inkommit med begäran om ändring av ansökan från periodiskt, tidbegränsat lov i 5 år till att gälla i 1 år. Sökanden har även kommit överens med stadsarkitekten om fortsatt dialog inför kommande säsong om placering och utformning av ny uteservering. Yrkanden Claes Horn af Rantzien (MP) konstaterar att det enda som tillkommit till dagens ärende är att ansökan ändrats från 5 till 1 år, i övrigt ingen förändring utan ärendet gäller samma byggnad och samma plats, och yrkar, med instämmande från Sven-Ingvar Nilsson (C) och Willy Kuppe (S), bifall till förvaltningens förslag att avslå ansökan. Jenny Sunnman (C) yrkar, med instämmande från Jan Erici (M), bifall till ansökan då den ändrats till att bara gälla kommande sommarsäsong. Proposition Ordföranden ställer proposition på de båda yrkandena och finner nämnden besluta bifalla Jenny Sunnmans yrkande om bifall till ansökan.

13 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 13 (32) Omröstning begäres Följande omröstningsproposition godkännes: Den som biträder förvaltningens förslag röstar JA. Den som biträder Jenny Sunnmans yrkande röstar NEJ. Omröstningen utfaller enligt följande: JA NEJ Mats Karlsson (C) * Birger Palm (S) * Jenny Sunnman (C) * Sven-Ingvar Nilsson (C) * Willy Kuppe (S) * Jan Erici (M) * Inger Sundbom (S) * Stefan Olof Lundgren (ÖP) * Arne Sjögren (KD) * Claes Horn af Rantzien (MP) * Eddie Forsman (M) * 7 4 Med rösterna 7 JA och 4 NEJ finner ordföranden nämnden besluta att avslå ansökan enligt förvaltningens förslag. Motivering av beslutet Åtgärden anses utgöra en olägenhet för berörda grannar. Åtgärden anses inte uppfylla kraven enligt 9 kap 33 PBL. Sökandens ändrade ansökan medför inget ändrat ställningstagande från samhällsbyggnadsnämnden. Upplysningar Beslutet delges sökanden med delgivningskvitto och besvärshänvisning. Kopia av beslutet skickas till grannar, som inkommit med erinran i ärendet, för kännedom Handlingar som ligger till grund för beslut Ankomstdatum Ändring av lov , Yttrande JE Yttrande CB Yttrande PF Yttrande MB Ansökan bygglov Beslut från länsstyrelsen (S ) Jenny Sunnman (C), Jan Erici (M), Arne Sjögren (KD) och Eddie Forsman (M) reserverar sig mot beslutet.

14 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 14 (32) 63 Dnr. S Påven, bygglov för ombyggnad av flerbostadshus bevilja bygglov för inredande av ytterligare en lägenhet om 72 m² bruttoarea (BTA). av byggherren utsedd kontrollansvarig, Bo Andersson godkänns för detta arbete. en kontrollplan behövs. Förslag till kontrollplan ska upprättas av kontrollansvarig och överlämnas i samband med det tekniska samrådet. Åtgärden får inte påbörjas innan startbesked har lämnats. Påbörjas åtgärden utan startbesked kommer en sanktionsavgift att tas ut. Redogörelse för ärendet Ansökan avser bygglov för inredande av en ny lägenhet på våningsplan nummer 3, vindsplanet. På första våningen inryms idag en restaurang och våning 2 och 3 har tillsammans utgjort en bostadslägenhet. Sökanden avser nu att komplettera våning 3 med ett kök för att skapa en separat lägenhet, resterande rum på våningsplanet är befintliga. Fastigheten ligger inom detaljplan nr 0E. Sökanden har inkommit med ett skriftligt yttrande. Motivering av beslutet Enligt 9 kap 2 plan- och bygglagen (PBL) krävs det bygglov för annan ändring av en byggnad än tillbyggnad om ändringen innebär att det i byggnaden inreds någon ytterligare bostad. Enligt 9 kap 30 PBL ska bygglov ges för en åtgärd inom ett område med detaljplan, om den fastighet och det byggnadsverk som åtgärden avser överensstämmer med detaljplanen och åtgärden uppfyller de krav som följer av 2 kap 6 PBL första stycket 1 och 5, 6 tredje stycket PBL, 8 och 9 PBL och 8 kap 1 3, 6, 7, 9 13, 17 och 18 PBL. Enligt 8 kap 1 PBL ska en byggnad 1. vara lämplig för sitt ändamål, 2. ha en god form-, färg- och materialverkan, och 3. vara tillgänglig och användbar för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

15 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 15 (32) Enligt 8 kap 1 PBL ska en byggnad vara lämplig för sitt ändamål och vara tillgänglig och användbar för personer med nedsatt rörelse eller orienteringsförmåga. Vid omfattande ändringar av flerbostadshus med fler än två våningar ska en tillgänglig och användbar hiss eller annan lyftanordning installeras, om sådan saknas. Med våning jämställs vind där det finns en bostad eller huvuddelen av en bostad. Avsteg från denna föreskrift får göras endast om det finns synnerliga skäl för detta. Enligt Boverkets byggregler (BBR 3:3111) ska rumshöjden i bostäder vara minst 2,4 m. I begränsade delar av rum får rumshöjden underskridas. I sådana delar av rum där ståhöjd behövs får rumshöjden dock inte vara lägre än 2,1 under horisontella delar av tak eller 1,9 m under snedtak. I enlighet med 8 kap 3 PBL gäller om inte annat följer av detta kapitel eller av föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap 2 PBL ska kraven i 1 uppfyllas på så sätt att de vid ombyggnad uppfylls eller, om detta inte är rimligt, den betydande och avgränsbara del av byggnaden som påtagligt förnyas genom ombyggnaden. Sökanden har inkommit med skrivelse där de skriver att de anser att det är olämpligt med hänsyn till byggnadens förutsättningar att installera en hiss. Den beräknade produktionskostnaden för projektet är ca kronor och en trolig kostnad för installation av hiss med 3 stannplan är kronor, de bedömer det därför att det är uppenbart oskäligt att installera en hiss med hänsyn till kostnaden. Byggnadsnämnden får medge mindre avvikelser från BBR, under förutsättningen att det finns särskilda skäl samt att det inte finns någon avsevärd olägenhet från annan synpunkt. Med hänsyn till byggnadens ålder och den relativt enkla åtgärden som ändringen avser, bedömer nämnden att åtgärden uppfyller kraven enligt 9 kap 30 PBL. Upplysningar Sökanden informeras om, att i enlighet med 10 kap 5 PBL, har byggherren ansvar för att arbetena utförs enligt bestämmelserna i PBL och enligt föreskrifter eller beslut som meddelats med stöd av lagen. Sökanden/byggherren är även ansvarig att annan lagstiftning som kan gälla för projektet följs. För att startbesked ska kunna lämnas krävs att sökanden inkommer med ett av kontrollansvarig framtaget förslag till kontrollplan. För tillkommande fritidshus/gäststuga som utgör en egen självständig enhet inom fastigheten utgår extra lägenhetsavgift. Kopia på beslutet skickas till Borgholms Energi AB (BEAB) för kännedom. Bygglovet ska påbörjas inom 2 år och avslutas inom 5 år från dagen för laga kraft beslut.

16 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 16 (32) Avgift: Faktura skickas senare Handlingar som ligger till grund för beslut Ankomstdatum Planritning Kontrollansvarig Brandskyddsdokumentation Ansökan bygglov Dnr. S Solberga, bygglov för nybyggnad av fritidshus bevilja bygglov för nybyggnad av ett fritidshus, 117 m². Anders Westerlund är anmäld som kontrollansvarig. åtgärden är av sådan omfattning att byggfelsförsäkring och färdigställandeskydd behövs enligt 1 b och 14 lagen om byggfelsförsäkring. Kopia på försäkring ska redovisas innan arbetet påbörjas. en kontrollplan behövs. Förslag till kontrollplan ska upprättas av kontrollansvarig och överlämnas i samband med det tekniska samrådet. tekniskt samråd ska genomföras innan arbetena får påbörjas. Beslutet utgör kallelse till samråd. Byggherren ska kontakta byggnadsinspektören för överenskommelse om tid och plats. Efter utfört tekniskt samråd lämnas startbesked, därefter får åtgärden påbörjas. slutsamråd ska genomföras där åtgärden utförts. Byggherren eller kontrollansvarig kallar till möte med byggnadsinspektör. Därefter lämnas slutbesked och byggnaden får tas i bruk. Efter avslutat godkänt arbete skall kontrollplanen, ifylld och underskriven, insändas till samhällsbyggnadsnämnden som utfärdar slutbevis. Först därefter får byggnaden tas i bruk. Frågor angående bygglov, tekniskt samråd, kontrollplan och startbesked besvaras av våra byggnadsinspektörer.

17 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 17 (32) Redogörelse för ärendet Ansökan inkom till Samhällsbyggnadsförvaltningen och avser nybyggnad av ett fritidshus om 117 m². Fastigheten ligger inom detaljplan nr 114. Åtgärden strider mot gällande detaljplan avseende: Byggnaden är delvis placerad på mark som ej får bebyggas. Berörda grannar har hörts och inga erinringar har inkommit. Beträffande byggnadsytan så finns det undantagsmöjlighet enligt gällande detaljplan att bygga större än 100 m². Motivering av beslutet Liknande avvikelser har tidigare beviljats. Åtgärden uppfyller kraven enligt 9 kap 31 b plan- och bygglagen (PBL). Upplysningar Sökanden informeras om, att i enlighet med PBL 10 kap 5, har byggherren ansvar för att arbetena utförs enligt bestämmelserna i PBL och enligt föreskrifter eller beslut som meddelats med stöd av lagen. Sökanden/byggherren är även ansvarig att annan lagstiftning som kan gälla för projektet följs. Sökanden informeras om, att det enligt bestämmelserna i ABVA krävs tillstånd för anslutning till det allmänna VA-nätet. Tillstånd skall sökas hos Borgholm Energi AB (BEAB). Bygglovet ska påbörjas inom 2 år och avslutas inom 5 år från dagen för laga kraft beslut. Avgift: Faktura skickas senare Handlingar som ligger till grund för beslut Ankomstdatum Situationsplan Sektionsritning Nybyggnadskarta Kontrollansvarig Fasadritning Ansökan bygglov

18 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 18 (32) 65 Dnr. L Persnäs-Sandvik, bygglov för uppförande av kontor/förråd bevilja bygglov för en kontorsbyggnad om 66 m² med färdigt golv på höjden +12,8 m och en nock om max +16,8 m. bevilja bygglov för ett plank (8,5 meter långt) med placering enligt situationsplan inkommen Ärendet påbörjades innan varför ÄPBL gäller. Ansökan om bygglov tolkas även som bygganmälan. uppgift om kvalitetsansvarig ska inlämnas senast tre veckor före arbeten påbörjas. en enkel kontrollplan behövs som minst omfattar kontrollpunkter för: ventilation, grundläggning/dränering, VA-installation, stomme, värmeisolering, fuktskydd, tillgänglighet, säkerhet vid användning, brandskydd/brandvarnare, överensstämmelse med bygglov samt färdiganmälan. Förslag till kontrollplan ska upprättas av godkänd kvalitetsansvarig och inlämnas senast tre veckor innan arbeten påbörjas. byggsamråd ska genomföras innan arbetena påbörjas. Beslutet utgör kallelse till samråd. Byggherren ska kontakta byggnadsinspektören för överenskommelse om tid och plats. Redogörelse för ärendet beslutade samhällsbyggnadsnämnden att avslå ansökan om bygglov för kontorsbyggnaden. Beslutet överklagades av sökanden, beslutade länsstyrelsen att avslå överklagan gällande placeringen av byggnaden. Beslutet överklagades av sökanden, i dom meddelad av mark- och miljödomstolen avslogs överklagan. Beslutet överklagades av sökanden, i dom meddelad av mark- och miljööverdomstolen återförvisades ärendet till nämnden för beviljande av bygglov enligt ansökan. Fastigheten ligger inom detaljplan nr 284. Åtgärden överensstämmer med gällande detaljplan avseende kontorsbyggnaden.

19 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 19 (32) Åtgärden avseende planket strider mot gällande detaljplan då planket är placerat närmare gräns än 4,5 meter. Berörd granne har hörts och inga erinringar har inkommit. Motivering av beslutet Åtgärden uppfyller kraven enligt 8 kap 11 plan- och bygglagen (PBL). Upplysningar Sökanden informeras om, att i enlighet med PBL 9 kap 1, har byggherren ansvar för att arbetena utförs enligt bestämmelserna i PBL och enligt föreskrifter eller beslut som meddelats med stöd av lagen. Sökanden/byggherren är även ansvarig att annan lagstiftning som kan gälla för projektet följs. Bygglovet upphör att gälla om byggnationen inte påbörjas inom 2 år och avslutas inom 5 år från dagen för beslutet. Avgift: 3736 kr. (ny avgift kr - tidigare erlagd avgift kr). Kopia av beslutet översänds till ägarna till fastigheten Persnäs-Sandvik xxx för kännedom Handlingar som ligger till grund för beslut Ankomstdatum Ritning (plank) Situationsplan (plank) Planritning Fasadritning Situationsplan (kontorsbyggnad) Dnr. S Böda Kronopark, bygglov för nybyggnad av vattenreservoar bevilja bygglov enligt ansökan för uppförande av byggnad för vattenreservoar om 254,5 m² byggnadsarea (BYA). av byggherren utsedd kontrollansvarig, Björn Nilsson, godkänns för detta arbete. en kontrollplan behövs. Förslag till kontrollplan ska upprättas av kontrollansvarig och överlämnas i samband med det tekniska samrådet.

20 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 20 (32) tekniskt samråd ska genomföras innan arbetena får påbörjas. Beslutet utgör kallelse till samråd. Byggherren ska kontakta byggnadsinspektören för överenskommelse om tid och plats. Efter utfört tekniskt samråd lämnas startbesked, därefter får åtgärden påbörjas. Tas byggnaden i bruk innan slutbesked har utfärdats kommer en byggsanktionsavgift att tas ut. Frågor angående bygglov, tekniskt samråd, kontrollplan och startbesked besvaras av våra byggnadsinspektörer. Redogörelse för ärendet Fastigheten är belägen utanför detaljplan och sammanhållen bebyggelse. Ansökan inkom till samhällsbyggnadsförvaltningen och avser bygglov för uppförande av vattenreservoars-byggnad. Under högsäsong förbrukas stora mängder vatten på Böda Camping, vattenreservoar kommer att nyttjas till mellanlagring av kommunalt innan det förbrukas för att säkerställa vattentillgången på campingen. Borgholm Energi har även planer på att i framtiden uppföra ett råvattenverk samt en vattenreservoar på området. Åtgärden är inte en kompletteringsåtgärd men ingen har bedömts som berörd sakägare på grund av de stora avstånden till närmsta fastighetsgräns. Byggnaden kommer att placeras i närheten till en inventerad sumpskog. Sumpskogens hydrologi får inte förändras. Motivering av beslutet Fastigheten bildades och hela området ansågs lämpligt för campingändamål, den sökta åtgärden ingår i utvecklingen av campingen. Åtgärden uppfyller kraven enligt 9 kap 31 plan- och bygglagen (PBL). Upplysningar Sökanden informeras om, att i enlighet med PBL 10 kap 5, har byggherren ansvar för att arbetena utförs enligt bestämmelserna i PBL och enligt föreskrifter eller beslut som meddelats med stöd av lagen. Sökanden/byggherren är även ansvarig att annan lagstiftning som kan gälla för projektet följs. Utstakning av byggnad/er ska utföras av sakkunnig person som, via rapportering med lägesuppgifter, bekräftar att utstakning skett. Förslagsvis kontakta Metria i Borgholm Punkt om utstakning av byggnad / inmätning av tillbyggnad skall ingå i kontrollplanen för åtgärden. Kopia på rapportering och lägesuppgifter ska inlämnas till Samhällsbyggnadsförvaltningen senast i samband med ansökan om slutbesked.

21 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 21 (32) Efter avslutat arbete ska byggherren intyga att arbetet utförts i enlighet med beviljat bygglov och enligt antagen kontrollplan. Detta sker genom ett slutsamråd på byggplatsen. Byggherren ska tillsammans med utsedd kontrollansvarig kontakta Samhällsbyggnadsnämnden för bokning av tid, förslagsvis omedelbart efter entreprenadbesiktning. Därefter utfärdas ett slutbesked och byggnaden får tas i bruk. Lovet upphör att gälla om åtgärden inte påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från dagen för laga kraft beslut. Kopia på beslutet skickas till Borgholm Energi AB (BEAB) för kännedom. Avgift: Faktura skickas senare Handlingar som ligger till grund för beslut Ankomstdatum Situationsplan Planritning Kontrollansvarig Fasadritning Ansökan bygglov Dnr. S Enerum 2:75, bygglov för nybyggnad av fritidshus bevilja bygglov för nybyggnad av ett fritidshus om 139 m² byggnadsyta (159 m² BTA) samt en gäststuga/förråd/carport om 71 m² byggnadsyta. åtgärden är inte av sådan omfattning att byggfelsförsäkring och färdigställandeskydd behövs enligt 1 b och 14 lagen om byggfelsförsäkring. Claudia Welge-Obermann är anmäld som kontrollansvarig. tekniskt samråd ska genomföras innan arbetena får påbörjas. Beslutet utgör kallelse till samråd. Byggherren ska kontakta byggnadsinspektören för överenskommelse om tid och plats. Efter utfört tekniskt samråd lämnas startbesked, därefter får åtgärden påbörjas.

22 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 22 (32) Frågor angående bygglov, tekniskt samråd, kontrollplan och startbesked besvaras av våra byggnadsinspektörer. Redogörelse för ärendet Ansökan inkom till samhällsbyggnadsförvaltningen och avser nybyggnad av ett fritidshus, samt komplementbyggnad. Fastigheten ligger utanför detaljplan och samlad bebyggelse. Positivt förhandsbesked meddelades för nybyggnad av tre fritidshus varav detta är det nordligaste av de tre. Besiktningsgruppen besökte platsen och bedömde att byggnaden inte uppfyllde anpassningskravet för platsen skickades en begäran om yttrande till sökanden där det framgick att ansökan skulle avslås inkom yttrande från sökanden, därefter har sökanden varit i kontakt med förvaltningen där frågetecken har klargjorts. Berörda grannar har hörts och erinringar inkom mot storlek och placering. Sökanden har tagit del av yttrandet och vidhåller sin ansökan beslutade nämnden efter omröstning i 194 att avslå ansökan på grund av att byggnaden inte uppfyllde anpassningskravet för platsen. Beslutet överklagades av sökanden, nämnden förelades att yttra sig angående sökandens synpunkter och fotodokumentation. I yttrande beslutade nämnden efter omröstning att ompröva sitt ställningstagande beslutade länsstyrelsen att återförvisa ärendet till nämnden för beviljande av bygglov. Yrkanden Eddie Forsman (M) yrkar bifall till förvaltningens förslag att bevilja bygglov. Birger Palm (S) yrkar på avslag. Proposition Ordföranden ställer proposition på de båda yrkandena och finner nämnden besluta bifalla förvaltningens förslag till beslut att bevilja bygglov enligt ansökan. Motivering av beslutet Carport med gäststugedel kommer att fungera som en avgränsning mellan tomterna och innebär ingen insyn mot grannen i norr då gästdelen är vänd mot söder. Dessutom är det ca 15 meter mellan fastigheterna och åtgärden bedöms inte som någon betydande olägenhet för ägaren till fastigheten Enerum xxx.

23 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 23 (32) Åtgärden bedöms uppfylla kraven enligt 9 kap 31 plan- och bygglagen (PBL). Upplysningar Sökanden informeras om, att i enlighet med PBL 10 kap 5, har byggherren ansvar för att arbetena utförs enligt bestämmelserna i PBL och enligt föreskrifter eller beslut som meddelats med stöd av lagen. Sökanden/byggherren är även ansvarig att annan lagstiftning som kan gälla för projektet följs. Sökanden informeras om, att det enligt bestämmelserna i ABVA krävs tillstånd för anslutning till det allmänna VA-nätet. Tillstånd skall sökas hos Borgholm Energi AB (BEAB). Bygglovet ska påbörjas inom 2 år och avslutas inom 5 år från dagen för laga kraft beslut. Avgift: Faktura skickas senare. Hur beslutet överklagas Beslutet delges ägaren till fastigheten Enerum xxx, som avgivit yttrande i ärendet med uppgift om hur man överklagar Handlingar som ligger till grund för beslut Ankomstdatum Kontrollplan Situationsplan Sektionsritning , Planritning , Kontrollansvarig Fasadritning , Ansökan bygglov Dnr Borgholm, strandskyddsdispens gällande ombyggnad av kiosk/ gatukök till bostäder Ärendet avser: Strandskyddsdispens, ändrat användningssätt av byggnad. Samhällsbyggnadsnämnden beslutade att bordlägga ärendet. inte medge dispens för ombyggnad av kiosk/gatukök till bostäder på fastigheten Borgholm.

24 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 24 (32) Redogörelse för ärendet Den aktuella byggnaden ligger inom det generella strandskyddet, 100 meter, ca 70 meter från strandlinjen. Den 4 november tog Samhällsbyggnadsförvaltningen emot en anmälan om att en servicebyggnad på Kapelluddens camping höll på att byggas om till bostäder. Campingen ligger på fastigheten Borgholm där Borgholms kommun är fastighetsägare. Marken arrenderas av Kapelludden AB. I en strandskyddsdispens från den 16 februari 1987, uppgavs den aktuella byggnaden vara avsedd för kiosk- och gatuköksändamål. Under åren har byggnaden övergått till att vara en servicebyggnad inom campingområdet. Platsen besöktes den 5 november Det konstaterades att servicehuset är ombyggt till tre lägenheter med köksinredning, matplats och sovrum. Lägenheterna var även numrerade från I direkt anslutning till servicebyggnaden har en ny altan (trädäck) uppförts. Vid besökstillfället stod dörren till bostad nummer 25 öppen och en hantverkare höll på med inredningen inomhus. Tjänstemannen talade med hantverkaren och informerade att en ändring av byggnaden kräver dispens från strandskyddet. Samhällsbyggnadsförvaltningen kontaktade verksamhetsutövaren den 4 november via mejl om att nämnden fått kännedom om pågående ombyggnad. Samhällsbyggnadsnämnden som handlägger strandskyddsärenden samt bygglov har inte informerats om pågående ombyggnation. Nämnden har inte heller fått in någon ansökan om dispens från strandskyddet eller någon bygglovsansökan. Den 18 november hölls ett möte på förvaltningen med tjänstemän, Samhällsbyggnadsnämndens ordförande och verksamhetsutövaren (VU). På mötet informerades VU om vilka åtgärder på campingen som är möjliga inom ramen för strandskyddslagstiftningen. Tjänstemännen upplyste om att det med stor sannolikhet inte kan meddelas en dispens i efterhand för utförda åtgärder. Länsstyrelsen meddelade dispens för uppförande av ett badhus, samt för redan uppförda servicebyggnader på Borgholm. Den 21 juni 2001 beslutade länsstyrelsen om dispens för uppförande av 22 campingstugor på samma fastighet. Dispens för camping meddelades den 17 juli Beslutet gällde att i avvaktan på detaljplan, under tre år från det att beslutet vunnit lagakraft, ge tillstånd till camping med villkorskrivningar, som, Tält och husvagnar får uppställas inom västra området, streckad markering i karta. Området får användas för rörlig camping endast under turistsäsong och i första hand under högsäsong, och att längre säsongsuppställning inte får ske. Byggnader får ej uppföras och heller inga andra fasta ingrepp i området. Tillfälliga anordningar av något slag eller andra åtgärder väster om campingområdet som kan påverka utblickarna från kapellet får inte ske.

25 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 25 (32) Den nord-sydliga vägen runt udden skall vara tillgänglig för allmänhetens rekreation och friluftsliv. Övriga markförbättringar eller väsentliga ingrepp i träd- och buskskikt får inte ske utan skall behandlas i särskild ordning. Den 4 december 2013 beslutade samhällsbyggnadsnämnden att förbjuda ändrad användning av byggnad från gatukök/kiosk till bostäder, samt att byggnaden inte får användas som bostäder. Förbudet gällde omedelbart även om beslutet överklagades. Beslutet överklagades den 10 januari Den 31 januari inkom en ansökan om strandskyddsdispens för den aktuella byggnaden. Ansökan gäller ändrad användning. Som särskilda skäl har verksamhetsutövaren (VU) uppgivit att marken är ianspråktagen, väl avskild plats från strandområde, anläggning med anknytning till vatten, utvidgning av pågående verksamhet och att tillgodose ett angeläget allmänt intresse. VU har utvecklat de särskilda skälen enligt följande nedan, där de anger att den långvariga campingverksamheten medför att campingens område inte är allemansrättsligt tillgänglig, att byggnadens ändrade användning inte påverkar allmänhetens friluftsliv eller djur- och växtliv, samt att ny mark inte behöver tas i anspråk, campingboende i stugor är numer ett naturligt och nödvändigt komplement som efterfrågas av Kapelluddens kunder; det är således en utveckling av en pågående verksamhet, den ändrade användningen av befintlig byggnad innebär att ny mark inte behöver tas i anspråk samt att befintlig byggnad ligger i närheten av befintliga campingstugor, vilket medför en samlokalisering. Byggnaden ligger inom riksintresse för kulturmiljön Borgholm-Räpplinge. Inom 100 meters avstånd från aktuell byggnad finns två noterade rödlistade arter, Rödspov, CR, och paddfot, NT. I översiktsplanen från 2002 benämns Kapelludden följande Kapelludden väster därom används som campingområde. Inom campingen finns uthyrningsstugor och badhus och ytterligare verksamhetsutveckling pågår. Området är föremål för detaljplaneläggning. I kommunen pågår i dagsläget ett arbete med en fördjupad översiktsplan för Borgholm-Köpingsvik där Kapelludden ingår. Fördjupningen visar på hur området inom campingområdet och hur närliggande områden kan utvecklas. I arbetet med fördjupningen, som ännu inte varit ute på samråd, har Kapelludden vid större föreslagna förtätningar i området visat sig ha en stor betydelse för det rörliga friluftslivet. Lagtext och information om strandskydd Enligt 7 kap 13 miljöbalken (MB) gäller strandskydd vid havet och vid insjöar och vattendrag. Skyddet syftar till att långsiktigt 1. trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till strandområden, och 2. bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet på land och i vatten.

26 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 26 (32) Inom den strandskyddade zonen gäller enligt 7 kap 15 miljöbalken förbud mot att: Uppföra nya byggnader. Ändra byggnader så att de kan tillgodose ett väsentligen annat ändamål än de tidigare använts till. Gräva eller på annat sätt förbereda för sådana byggnationer som avses ovan. Området får användas för rörlig camping endast under turistsäsong och i första hand under högsäsong, och att längre säsongsuppställning inte får ske. utföra andra anläggningar eller anordningar som hindrar eller avhåller all-mänheten från att beträda ett område där den annars skulle fått färdats fritt eller som väsentligen förändrar livsvillkoren för djur- och växtarter. Enligt 7 kap 18c MB får man som särskilda skäl vid prövningen av en fråga om dispens beakta endast om det område som dispensen avser, 1. redan har tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syften, 2. genom en väg/bebyggelse, verksamhet eller annan exploatering är väl avskilt från området närmast strandlinjen, 3. behövs för en anläggning som för sin funktion måste ligga vid vattnet och behovet inte kan tillgodoses utanför området, 4. behövs för att utvidga pågående verksamhet och utvidgningen inte kan genomföras utanför området, 5. behöver tas i anspråk för att tillgodose ett angeläget allmänt intresse som inte kan tillgodoses utanför området, 6. behöver tas i anspråk för att tillgodose ett annat mycket angeläget intresse. Enligt 7 kap 25 MB vid prövning av frågor inom områdesskydd, ska även hänsyn tas till enskildas intressen. En inskränkning i den enskildes rätt att använda mark eller vatten som grundas på en bestämmelse i kapitlet får inte gå längre än vad som krävs för att syftet med skyddet ska tillgodoses. Under förutsättningar att det finns särskilda skäl får dispens från förbudet i 7 kap 15 MB medges. Därutöver får dispens endast medges om det är förenligt med förbudets syfte (7 kap 26 MB). Syftet med tillsyn av strandskyddsområden är att bevara strändernas värde för friluftliv och biologisk mångfald, att verka för att lagen följs, förhindra otillåtna byggnader och anläggningar samt att informera om strandskyddslagstiftningen.

27 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 27 (32) Motivering av beslutet En dispens från strandskyddsbestämmelserna förutsätter att det finns särskilda skäl och att dispensen ska vara förenlig med strandskyddets syften. I ett sådant beslut ska även en intresseavvägning göras där hänsyn tas till enskilda intressen (prop. 2008/09:119 s. 104). Samhällsbyggnadsnämnden bedömer att det saknas särskilt för ändrat användningssätt av aktuell byggnad. Området på Kapelludden har bedömts vara viktigt för det rörliga friluftslivet. Dispens för att utvidga en pågående verksamhet innebär inte bostadsbyggnader. Som bostadsbyggnad räknas även fritidshus, uthyrningsstugor och campingstugor på campingplatser. En ändrad användning från servicebyggnad till bostäder på den aktuella platsen innebär en väsentlig förändring av användningssätt samt en utökad hemfridszon. Att platsen tidigare varit ianspråktagen av en kiosk- gatuköksbyggnad innebär inte att allemansrätten har varit utsläckt på platsen, vilket även gäller området närmast byggnaden. En allmän byggnad har ingen sådan hemfridszon som ett bostadshus/uthyrningsstuga har. Från att ha varit en offentlig byggnad inom campingområdet blir nu byggnaden föremål för bostäder, vilket innebär att gäster privatiserar området närmast byggnaden. Altanen bidrar också till att hemfridszonen kan sträcka sig ut till den mindre promenadvägen som ligger ca meter från aktuell byggnad. Samhällsbyggnadsnämnden gör bedömningen att om ett område ska kunna anses vara ianspråktaget på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syften krävs det att allemansrätten är utsläckt. Så är inte fallet på platsen. Upplysningar Åtgärden är åtalsanmäld. Avgift: 7410 kr, 10 timmar à 741 kr. Faktura skickas senare. Hur beslutet överklagas Beslutet delges verksamhetsutövaren med uppgift om hur man överklagar. Eddie Forsman (M) reserverar sig mot beslutet.

28 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 28 (32) 69 Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön återremittera ärendet till förvaltningen för revidering av föreskrifterna. Redogörelse för ärendet Under 2013 har nya lokala hälsoskyddsföreskrifter tagits fram av en arbetsgrupp bestående av tjänstemän från samhällsbyggnadsförvaltningen. Vid dagens redovisning framkommer önskemål om kompletteringar och förtydliganden av föreskrifterna med tillhörande kartbilagor, bl.a. ska två olika campingområden ses över, varför ärendet återremitteras till förvaltningen. 70 Dnr Böda Kronopark, angående anmälan om igenfyllning av grop samt krossning och sortering av berg, naturgrus eller andra jordarter (C 10.50) Förelägga xxxxx att vidta följande försiktighetsmått och skyddsåtgärder vid Rullbackarnas avfallsanläggning. 1. Verksamheten ska bedrivas på det sätt som beskrivs i anmälan ( ) och tillhörande bilagor, om inget annat anges nedan. 2. Verksamheten ska hållas inom det område som beskrivs i anmälan och tillhörande bilagor. 3. Verksamheten ska upphöra senast Verksamheten ska bedrivas helgfria vardagar (måndag till fredag) mellan och Transporter till och från avfallsanläggningen sker enligt bilaga Den totala ljudnivån från verksamheten ska begränsas så att den inte ger upphov till högre ekvivalent ljudnivå utomhus vid närliggande bostäder än 50 db(a) dagtid ( ) (NV, allmänna råd om externt industribuller). Den momentana ljudnivån får inte överstiga 55dB (A).

29 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 29 (32) 6. Petroleumprodukter och andra ämnen som kan vara skadliga för grundvattnet skall hanteras, transporterar och förvaras så att föroreningar av grundvattnet inte riskeras. 7. Damning från alla verksamhetens moment ska förhindras eller minimeras. 8. Endast rena jungfruliga och inerta fyllnadsmaterial får användas (ej organiska material såsom matjord, trä, stubbar). 9. Verksamheten och tillhörande transporter skall utföras med försiktighet så att naturmark, rösen, stenmurar och andra landskapselement inte riskerar att skadas. 10. Den dokumentation som utförs vid varje lager (besiktning och godkännande av fyllningsmaterial, dokumentation och fotografering) ska överlämnas till tillsynsmyndigheten efter slutfört arbete med varje lager/skikt. 11. Alla lagar ska innehålla en sådan blandning av fraktionsstorlekar att de egenskaper som eftersträvas uppnås. 12. Egenkontrollprogram skall upprättas och kunna visas upp på begäran från tillsynsmyndigheten. Redogörelse av ärendet Anmälan enligt miljöprövningsförordningen inkom till samhällsbyggnadsförvaltningen. Anmälan avser krossning och sortering av berg, naturgrus eller andra jordarter(c 10.50) samt igenfyllning av en oanvänd täktgrop. Denna grop måste fyllas för att kunna uppfylla kraven om avslutning och sluttäckning av deponin enligt förordning 2001:512 om deponering av avfall lämnade xxx in en anmälan om igenfyllning av gropen som ett led att genomföra avslutningsplanen för deponin. Tidbegräsningen för detta beslut sattes till Åtgärden påbörjades men avslutades inte inom tidsbegränsningen. Anledningen till att arbetet avbröts i förtid var främst av ekonomiska skäl. Verksamhet xxx avser att krossa och sortera jungfruliga massor från grävningar och sprängningar för vatten och avloppsledningar inom Borgholms kommun. Syftet med verksamheten är att fylla gropen för att möjliggöra en sluttäckning och avslutning av deponin. Fyllningen av gropen sker mer grävmaskin och delas in i 4 skikt om ca 1,5 meter vardera. Materialet läggas ut och packas kontinuerligt för att minska risken för sättningar beräknades volymen material till 9500 m3. Eftersom fyllning av gropen påbörjades har en liten del av den beräknade volymen fyllts i gropen.

Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens ( )

Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens ( ) Datum: 2019-05-28 Samhällsbyggnadsnämnden Handläggare: Josephine Bruhn Direktnr: Diarienr: 2019.273 SBN Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens (2018-0294) Ärendebeskrivning Ansökan avser strandskyddsdispens för

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (17) Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Miljö- och byggnadsnämnden (17) Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-05-10 1(17) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 13.00-14.00 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2017-12-12 2017-5345 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Ljungby 38:5 Fastighetens adress: Havrevägen 14 Sökande: Hallberg, Andreas och Andersson,

Läs mer

Bygglovchef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik för maj.

Bygglovchef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik för maj. 46 Information 1. Redovisningen och informationen noteras. Bygglovchef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik för maj. Byggnadsnämnden föreslås notera redovisningen och informationen.

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (12)

Miljö- och byggnadsnämnden (12) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-12-13 1(12) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 14.00-15.15 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Louise Warnqvist (M) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström 2018-11-29 2018-2233 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Motorn 4 Fastighetens adress: Engelska Vägen 2 Ärende: Nybyggnad av affärshus/ verkstad

Läs mer

Åtgärder som inte kräver bygglov

Åtgärder som inte kräver bygglov STADSBYGGNADS- OCH MILJÖFÖRVALTNINGEN 1 (5) Åtgärder som inte kräver bygglov Följande åtgärder kräver inte bygglov eller anmälan till kommunen (gäller endast för en- och tvåbostadshus) Friggebod Du får

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2018-05-28 2018-0932 2018-0934 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Månstenen 6, 7 och S:1 Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus, 30 lgh (Månstenen

Läs mer

Strandskyddsdispens och bygglov för nybyggnad av småbåtshamn

Strandskyddsdispens och bygglov för nybyggnad av småbåtshamn 1 (5) Jan Eric Vilén Primusgatan 94 112 67 Stockholm Strandskyddsdispens och bygglov för nybyggnad av småbåtshamn Fastighet RÄVSNÄS S:6 Beslut Bygg- och miljönämnden beslutar: att med stöd av 7 kap 18

Läs mer

Beslut att bevilja bygglov

Beslut att bevilja bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2017-14183-575 Sida 1 (4) Stefan Renold Östgötagatan 70 Lgh 1302 116 64 Stockholm Beslut att bevilja bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas förrän tekniskt samråd hållits och

Läs mer

Tyresö 1:99, Bofinksvägen 19

Tyresö 1:99, Bofinksvägen 19 TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2015-06-08 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (5) Dnr: 2014BNS0625/227 Byggnadsnämnden Tyresö 1:99, Bofinksvägen 19 Dispens från strandskydd Förslag till beslut 1. Dispens från

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2014-05-15. STORFORS KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2014-05-15. STORFORS KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden 1(12) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum KERIMÄKI, Kommunhuset, torsdagen den 15 maj 2014, kl 08.30 10.25. Thomas Backelin (S), ordförande Lars-Erik Carlsson (V) Hans Lindqvist (C) Övriga deltagande

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes 2018-02-23 2017-4902 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Resedan 4 Fastighetens adress: Stensövägen 39 Sökande: Ingvarsson, Johanna och Pär Ärende:

Läs mer

BYGGLOVSBEFRIADE ÅTGÄRDER FRÅN 2 JULI 2014

BYGGLOVSBEFRIADE ÅTGÄRDER FRÅN 2 JULI 2014 BYGGLOVSBEFRIADE ÅTGÄRDER FRÅN 2 JULI 2014 Den 2 juli blir det tillåtet att göra fler åtgärder utan bygglov, till exempel bygga en extra komplementbyggnad om 25 kvadratmeter på sin tomt. Men bygganmälan

Läs mer

godkänna föreliggande dagordning med nedanstående tillägg.

godkänna föreliggande dagordning med nedanstående tillägg. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (21) 212 Godkännande av dagordning Beslut godkänna föreliggande dagordning med nedanstående tillägg. _ Ordföranden Jan Erici (M) meddelar följande tillägg till ärende Lundegård

Läs mer

Beslut att bevilja bygglov

Beslut att bevilja bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2016-08398-575 Sida 1 (5) Henrik Åkerblom, Lena Åkerblom Knäpparvägen 38 125 57 ÄLVSJÖ Beslut att bevilja bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas förrän tekniskt samråd hållits

Läs mer

Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01. Innehållsförteckning

Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01. Innehållsförteckning Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01 Innehållsförteckning Nyheter i den nya plan- och bygglagen... 1 Innan ansökan om bygglov... 2 Efter det att du har fått bygglov... 2 Här nedan

Läs mer

Va:nsbro. kommun. Jävsnämnden. Protokoll Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl

Va:nsbro. kommun. Jävsnämnden. Protokoll Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl . kommun Va:nsbro Protokoll 2017-10-19 Plats och tid Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl. 13.00 13.15 Beslutande Sven Blom (C), ordf. Bertil Wanke (S) Annika Simm-Eriksson

Läs mer

Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35

Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35 Förslag till beslut Nämnden ger bygglov med stöd av 9 kap. 31

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-04-18 2017-1912 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Gösbäck 2:95 Fastighetens adress: Sökande: Kalmar kommun Serviceförvaltningen Ärende: Nybyggnad

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Plats och tid Planrummet, kommunhuset, kl. 13.00-14.20 Beslutande Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2018-04-05 2018-0590 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Gesällen 2 Fastighetens adress: Strömgatan 10 Ärende: Nybyggnad av förråd samt ändrad användning

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström/ Ian Cortes. Nybyggnad av flerbostadshus, 64 lgh

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström/ Ian Cortes. Nybyggnad av flerbostadshus, 64 lgh Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström/ 2018-01-08 2017-5160 Ian Cortes Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Blickfånget 1 Sökande: Kalmarhem AB Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus,

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés 2018-08-29 2018-1513 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Bilen 6 Fastighetens adress: Trångsundsvägen 20 Ärende: Tillbyggnad och nybyggnad av affärshus

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström 2018-08-27 2018-1456 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Råstenen 1 Fastighetens adress: Hemvägen 18 Ärende: Nybyggnad av två flerbostadshus,

Läs mer

Handläggare Pia Laike Tel E-post pia.laikeund.se Byggnadsnämnden

Handläggare Pia Laike Tel E-post pia.laikeund.se Byggnadsnämnden 2019-04-25 Handläggare Pia Laike Tel 046-35 58 43 E-post pia.laikeund.se Byggnadsnämnden EGIL 1. Tidsbegränsat bygglov för uppförande av paviljong i två våningar (Vikingaskolan) Egils gränd 16, Lund L

Läs mer

Till att jämte ordföranden justera dagens protokoll väljes Jenny Sunnman (C) och som ersättare Sven-Ingvar Nilsson (C).

Till att jämte ordföranden justera dagens protokoll väljes Jenny Sunnman (C) och som ersättare Sven-Ingvar Nilsson (C). SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (44) 175 Val av justerare Till att jämte ordföranden justera dagens protokoll väljes Jenny Sunnman (C) och som ersättare Sven-Ingvar Nilsson (C). 176 Val av två ledamöter till

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Tillbyggnad av enbostadshus

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Tillbyggnad av enbostadshus Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-04-25 2017-0753 YTTRANDE Samhällsbyggnadsnämnden Fastighet: Bo 1:180 Fastighetens adress: Doppingvägen 1 Sökande: Jesper Liedstrand Ärende: Tillbyggnad

Läs mer

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41 1 (19) Plats och tid 08.00-12.00, i Ansätten (i kommunhuset i Krokom) Beslutande Jan Runsten, MP, ordf 31-41 Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Nybyggnad av flerbostadshus, 140 lgh

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Nybyggnad av flerbostadshus, 140 lgh Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-03-30 2016-5112 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Hjortronet 1 Fastighetens adress: Sökande: LW Bostäder AB Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus,

Läs mer

Beslut att bevilja tidsbegränsat bygglov

Beslut att bevilja tidsbegränsat bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2017-05835-575 Sida 1 (5) Skolfastigheter i Stockholm AB SISAB Daniel Söder Box 47311 10074 Stockholm Beslut att bevilja tidsbegränsat bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas

Läs mer

Ansökan om strandskyddsdipsens för parkering på fastighet SKAFTÖ-FISKEBÄCK 1:5 vid Gullmarn i Lysekil kommun

Ansökan om strandskyddsdipsens för parkering på fastighet SKAFTÖ-FISKEBÄCK 1:5 vid Gullmarn i Lysekil kommun Miljönämnden i mellersta Bohuslän Tjänsteskrivelse 2015-02-03 Sida 1 av 8 Miljönämnden i mellersta Bohuslän Ansökan om strandskyddsdipsens för parkering på fastighet SKAFTÖ-FISKEBÄCK 1:5 vid Gullmarn i

Läs mer

Bygglovsbeslut för nybyggnad av flerbostadshus, 60 lgh Flodhästen 5

Bygglovsbeslut för nybyggnad av flerbostadshus, 60 lgh Flodhästen 5 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser SBN 2019/0012 Klicka här för att ange text. Samhällsbyggnadsnämnden 2018-2451 Bygglovsbeslut för nybyggnad av flerbostadshus, 60 lgh Flodhästen

Läs mer

Punkt Beslut Delegat Ändring

Punkt Beslut Delegat Ändring 6.1.6 Beslut om avgift enligt taxa för tillsyn inom strålskyddslagens (1988:220) område 6.1.7 Beslut om att sätta ned eller efterskänka avgift enligt taxa för tillsyn inom strålskyddslagens (1988:220)

Läs mer

Attefallsåtgärder. Attefallshus - Komplementbostadshus/komplementbyggnad Högst 25 kvadratmeter byggnadsarea

Attefallsåtgärder. Attefallshus - Komplementbostadshus/komplementbyggnad Högst 25 kvadratmeter byggnadsarea Attefallsåtgärder Från den 2 juli 2014 ändrades plan- och bygglagen så att fler åtgärder blev bygglovsbefriade för en- och tvåbostadshus. Allt som tidigare var tillåtet utan bygglov är fortfarande det.

Läs mer

Beslut att bevilja bygglov

Beslut att bevilja bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2016-19896-575 Sida 1 (4) Magnus Bernhardsson Karlavägen 92 A 115 22 Stockholm Beslut att bevilja bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas förrän tekniskt samråd hållits och

Läs mer

Strandskydd - ett områdesskydd

Strandskydd - ett områdesskydd Strandskydd - ett områdesskydd Det generella strandskyddet 7 kap. 14 Strandskyddets syfte, 7 kap 13 Strandskyddet syftar till att långsiktigt: trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av flerbostadshus (134 lgh)

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av flerbostadshus (134 lgh) Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås 2017-04-02 2016-5331 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Måbäret 1 Fastighetens adress: Sökande: Gyllene Parken AB Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus

Läs mer

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (8) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Christer Ahlén (M) vice

Läs mer

Ansökan om strandskyddsdispens inom skyddade områden enligt 7 kap miljöbalken

Ansökan om strandskyddsdispens inom skyddade områden enligt 7 kap miljöbalken Ansökan om strandskyddsdispens inom skyddade områden enligt 7 kap miljöbalken Ansökan avser Fastighet(er) på platsen för åtgärd Fastighetsbeteckning Kommun Sökande Namn Organisations- eller personnummer

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström 2017-09-01 2017-3323 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Dunö 1:175 Fastighetens adress: Knipuddevägen 40b Sökande: Pedersen, Lars-Henrik Mattias

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2018-02-26 2017-5429 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Spånskavaren 5 Fastighetens adress: Tranbärsgränd 10 Sökande: Svensson, Niklas och Ann-Christin

Läs mer

Nybyggnad av garage och förråd

Nybyggnad av garage och förråd TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2013-01-11 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (6) Dnr: 2012BNS0010 Byggnadsnämnden Bärnstenen 46, Skogsvägen 10 Nybyggnad av garage och förråd Förslag till beslut Bygglov beviljas

Läs mer

Information från Älvrummet 19 maj Beatrice Udén, Mari von Sivers, Sven Boberg

Information från Älvrummet 19 maj Beatrice Udén, Mari von Sivers, Sven Boberg Information från Älvrummet 19 maj Beatrice Udén, Mari von Sivers, Sven Boberg Bakgrund PBL kommittén Får jag lov? Byggprocessutredningen Bygg helt enkelt! Miljöprocessutredningen Instansordningen Det har

Läs mer

Fastighet GÄDDVIK 3:46 Ärendenr L 1020/11 Fast.adress BÄLINGEVÄGEN 252 Ankomstdat 2011 12 15

Fastighet GÄDDVIK 3:46 Ärendenr L 1020/11 Fast.adress BÄLINGEVÄGEN 252 Ankomstdat 2011 12 15 Byggnadsnämnden 2012 11 06 192 27 Byggnadsnämndens arbetsutskott 2012 10 23 170 24 Fastighet GÄDDVIK 3:46 Ärendenr L 1020/11 Fast.adress BÄLINGEVÄGEN 252 Ankomstdat 2011 12 15 Ärende Bygglov för tillbyggnad

Läs mer

Bygglovsbeslut för nybyggnad av förskola, Roten 1

Bygglovsbeslut för nybyggnad av förskola, Roten 1 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anton Hallgren 2019-02-21 SBN 2019/0072 Byggnadsinspektör Samhällsbyggnadsnämnden 2018-2468 Bygglovsbeslut för nybyggnad av förskola, Roten 1 Förslag

Läs mer

Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Larsson (M)

Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Larsson (M) Sammanträdesdatum Sida 1/12 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 15:45 Beslutande Övriga Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2018-04-09 2018-0505 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Bryggaren 23 Fastighetens adress: Storgatan 46 Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus, 15

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Tillbyggnad av enbostadshus, uterum

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Tillbyggnad av enbostadshus, uterum Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-02-13 2017-0614 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Konstruktören 1 Fastighetens adress: Reparatörsvägen 2 Sökande: Viding, Sam Mikael Ärende:

Läs mer

Val av två ledamöter till nästa besiktningsresa

Val av två ledamöter till nästa besiktningsresa SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (19) 210 Val av justerare Till att jämte ordföranden justera dagens protokoll väljs Sven-Ingvar Nilsson och som ersättare Birger Palm. 211 Val av två ledamöter till nästa besiktningsresa

Läs mer

CIRKULÄR 14:21. Information om lagändringar gällande nya åtgärder som kan genomföras utan krav på bygglov

CIRKULÄR 14:21. Information om lagändringar gällande nya åtgärder som kan genomföras utan krav på bygglov 2014-06-04 1 (5) CIRKULÄR 14:21 Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Anna-Bie Agerberg Kommundirektörer Bygglov, nämnd Bygglov, förvaltning Bygglovchefer eller motsvarande Information om lagändringar

Läs mer

FUNDERAR DU PÅ ATT BYGGA?

FUNDERAR DU PÅ ATT BYGGA? FUNDERAR DU PÅ ATT BYGGA? Arvidsjaurs kommun Miljö-, bygg- och hälsoskyddsnämnden Augusti 2008 Bygglov krävs för att: Uppföra en ny byggnad eller anläggning (tex upplag, plank eller mur) Bygga till en

Läs mer

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell 1(14) Bygg och miljönämnden Plats och tid Hagavallen Töcksfors, kl. 13.00-15.00 Beslutande Ledamöter Bengt-Olof Lorentzon (-) ordförande Rolf Gruvborg (M) Lisbeth Karlsson (C) Gunnar Henriksson (FP) Magnus

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2249-2254 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

Välkommen till webbsändning om nyheter i plan- och bygglagstiftningen

Välkommen till webbsändning om nyheter i plan- och bygglagstiftningen Välkommen till webbsändning om nyheter i plan- och bygglagstiftningen Bakgrund Prop.2013/14:59 Fler bostäder åt unga och studenter Ändringar i Plan- och bygglagen, PBL (SFS 2014:224) Beslutades i riksdagen

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Nybyggnad av 2 tvåbostadshus, 5 kedjehus samt 3 fristående förråd

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Nybyggnad av 2 tvåbostadshus, 5 kedjehus samt 3 fristående förråd Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2018-02-23 2018-0539 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Kumlet 1 Sökande: Obos Sverige AB Ärende: Nybyggnad av 2 tvåbostadshus, 5 kedjehus samt

Läs mer

Information. Förslag till ny delegationsordning Tf bygglovchef Sara Kopparberg redovisar ett förslag till ny delegationsordning.

Information. Förslag till ny delegationsordning Tf bygglovchef Sara Kopparberg redovisar ett förslag till ny delegationsordning. 52 Information Förslag till ny delegationsordning Tf bygglovchef Sara Kopparberg redovisar ett förslag till ny delegationsordning. Syftet med att revidera delegationsordningen är bland annat att förkorta

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés 2018-08-29 2018-1513 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Bilen 6 Fastighetens adress: Trångsundsvägen 20 Ärende: Tillbyggnad och nybyggnad av affärshus

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2018-01-05 2017-5413 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Änglamark 4 Fastighetens adress: Sjösalavägen 13 Sökande: Clason, Bernt Ärende: Nybyggnad

Läs mer

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-02-20 1 (18) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Paragrafer 2045-2053

Läs mer

INGARÖ-LÅNGVIK 1:18, Björkviksvägen 19 : Ansökan om strandskyddsdispens för tillbyggnad av brygga

INGARÖ-LÅNGVIK 1:18, Björkviksvägen 19 : Ansökan om strandskyddsdispens för tillbyggnad av brygga Datum Dnr 2016-11-21 STR.2016.4967 37 Ann Aldeheim ann.aldeheim@varmdo.se 08-570 480 59 Miljöinspektör REK + MB Tjänsteskrivelse INGARÖ-LÅNGVIK 1:18, Björkviksvägen 19 : Ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Beslut att bevilja bygglov

Beslut att bevilja bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2016-11452-575 Sida 1 (4) Brf Karlavagnen 34 Stockholm Lars Filipsson Upplandsgatan 34 113 28 STOCKHOLM Beslut att bevilja bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas förrän tekniskt

Läs mer

Information. Byggnadsnämndens beslut. Beskrivning av ärendet. 49 Dnr 2015/BN

Information. Byggnadsnämndens beslut. Beskrivning av ärendet. 49 Dnr 2015/BN 49 Dnr 2015/BN 0003 92 Information 1. Informationen och redovisningen om verksamheten samt uppdrag noteras. Förvaltningschef Sara Kopparberg informerar om verksamheten och redovisar statistik. En ärendebalanslista

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Nybyggnad av flerbostadshus, 203 lgh

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Nybyggnad av flerbostadshus, 203 lgh Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2018-05-21 2018-0409 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Månstenen 5 Sökande: Kalmarhem AB Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus, 203 lgh Förslag

Läs mer

TILLBYGGNAD AV BOSTADSHUS INFORMATIONSBROSCHYR MED RITNINGSEXEMPEL

TILLBYGGNAD AV BOSTADSHUS INFORMATIONSBROSCHYR MED RITNINGSEXEMPEL TILLBYGGNAD AV BOSTADSHUS INFORMATIONSBROSCHYR MED RITNINGSEXEMPEL 1 TILLBYGGNAD I det här häftet får du som ska bygga till ditt bostadshus, fritidshus eller komplementbyggnad information om hur du går

Läs mer

Lars-Erik Carlsson. Thomas Backelin. Lars-Erik Carlsson. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Lars-Erik Carlsson. Thomas Backelin. Lars-Erik Carlsson. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 1(14) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum KERIMÄKI, kommunhuset, torsdagen den 21 mars 2013, kl 08.30 9.50. Thomas Backelin (S), ordförande Lars-Erik Carlsson (V) Hans Lindqvist (C) 13-21, 23-25 Andris

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Faisal Shukur

Handläggare Datum Ärendebeteckning Faisal Shukur Handläggare Datum Ärendebeteckning Faisal Shukur 2017-2231 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Kungsljuset 3 Fastighetens adress: Lasarettsvägen Sökande: Landstingsservice Bygg- och Förvaltarenheten

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Ärende: Nybyggnad av kedjehus, 7 st (Fundamentet 1-7)

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Ärende: Nybyggnad av kedjehus, 7 st (Fundamentet 1-7) Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås 2017-05-29 2017-2233 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Fundamentet 1 Fastighetens adress: Sökande: Gbj Construction AB Ärende: Nybyggnad av kedjehus,

Läs mer

Kerstin Malmberg (FP), 1:e vice ordförande informerar om att hon inte tycker att ärendena till detta sammanträde har blivit beredda.

Kerstin Malmberg (FP), 1:e vice ordförande informerar om att hon inte tycker att ärendena till detta sammanträde har blivit beredda. 74 Information 1. Informationen och redovisningen noteras. Kerstin Malmberg (FP), 1:e vice ordförande informerar om att hon inte tycker att ärendena till detta sammanträde har blivit beredda. Beredningen

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, tf. Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, tf. Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, tf. Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2001-2010 Sekreterare Carina

Läs mer

Bygglovsbeslut för tillbyggnad av enbostadshus samt rivning av tak över uteplats, Skeppsskorpan 1

Bygglovsbeslut för tillbyggnad av enbostadshus samt rivning av tak över uteplats, Skeppsskorpan 1 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anette Kindgren 2019-03-26 SBN 2019/0315 Samhällsbyggnadsnämnden 2018-2482 Bygglovsbeslut för tillbyggnad av enbostadshus samt rivning av tak över uteplats,

Läs mer

Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M)

Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15 09.05 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Heinz Blahusch

Läs mer

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist PROTOKOLL Plats och tid Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30 Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Manne Wallström (MP) Lasse Bergqvist (FP) Övriga deltagande

Läs mer

Myndighetsnämnd, delegation Delegationsbeslut ANSLAG/BEVIS

Myndighetsnämnd, delegation Delegationsbeslut ANSLAG/BEVIS Plats och tid Beslutande Anna Eliasson l Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2294-2302 Sekreterare Carina Viberg Ordförande Anna Eliasson Justerande

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-10-03 2017-3872 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Vårbruket 1 Fastighetens adress: Jakobsbergsvägen 20 Sökande: Kullman, Louise och Göransson,

Läs mer

Per Rathsman, stadsarkitekt Susanne Jarl, miljöchef Annika Nilsson, sekreterare. Thomas Backelin. Andris Widuss

Per Rathsman, stadsarkitekt Susanne Jarl, miljöchef Annika Nilsson, sekreterare. Thomas Backelin. Andris Widuss 1(9) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum KERIMÄKI, kommunhuset, torsdagen den 30 maj 2013, kl 08.30 10.00. Thomas Backelin (S) ordförande Lars-Erik Carlsson (V) Andris Widuss (M) Övriga deltagande

Läs mer

Ersättare: Judith Hult, S tjänstgörande ersättare för Bill Öhnstedt, V 42-51

Ersättare: Judith Hult, S tjänstgörande ersättare för Bill Öhnstedt, V 42-51 1 (17) Plats och tid 08.00-12.30, i BOM- rummet (i kommunhuset i Krokom) Beslutande Jan Runsten, MP, ordf 42-51 Leif Jönsson, C, 1:e vice ordf 42-45, 47-51 Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 42-51 Håkan

Läs mer

Fastighet AVAN 9:27 Ärendenr L 0557/11 Fast.adress BARONVÄGEN 327 Ankomstdat

Fastighet AVAN 9:27 Ärendenr L 0557/11 Fast.adress BARONVÄGEN 327 Ankomstdat Byggnadsnämnden 2012 03 06 36 15 Byggnadsnämndens arbetsutskott 2012 02 21 33 14 Fastighet AVAN 9:27 Ärendenr L 0557/11 Fast.adress BARONVÄGEN 327 Ankomstdat 2011 05 30 Ärende Sökande Bygglov/strandskyddsdispens

Läs mer

ANSÖKAN OM LOV mm (EB.5:4) (Inlämnas i 2 ex)

ANSÖKAN OM LOV mm (EB.5:4) (Inlämnas i 2 ex) ANSÖKAN OM LOV mm (EB.5:4) (Inlämnas i 2 ex) Samhällsbyggnadsnämnden 275 80 SJÖBO Datum Ansökan gäller Bygglov Bygglov för tillfällig åtgärd, t o m datum Ändring eller förnyelse av beviljat lov dnr Marklov

Läs mer

Robert Yngve (KD), ordförande Sture Karlsson (L), tjänstgörande ersättare

Robert Yngve (KD), ordförande Sture Karlsson (L), tjänstgörande ersättare Plats och tid Kommunhuset, "Långö", Kungshamn, 2017-07-06 kl 08.30-10.45 Beslutande Robert Yngve (KD), ordförande Sture Karlsson (L), tjänstgörande ersättare Vivianne Gustafsson (S), tjänstgörande ersättare

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2017-06-12 2017-2353 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Älgen 1 Fastighetens adress: Sturckvägen 2 Sökande: Ärende: Kalmar kommun Nybyggnad av

Läs mer

Kontrollansvarig för åtgärden är som byggherren föreslagit Kurt Lindqvist.

Kontrollansvarig för åtgärden är som byggherren föreslagit Kurt Lindqvist. TJÄNSTEUTLÅTANDE Bygglov Handläggare Tommy Carlmark 2016-05-31 Byggnadsnämnden i Örebro Fastighet: KUMLA 6:257 (SLINGVÄGEN 41) Ärendenummer: SHBG 2016-000851 Sammanfattning Ärendet avser nybyggnation av

Läs mer

Strandskyddet i Uppsala kommun

Strandskyddet i Uppsala kommun Strandskyddet i Uppsala kommun Strandpromenad vid Vårdsätra, Uppsala kommuns hemsida Tack vare strandskyddet har vi möjlighet att promenera längs stränderna, bada, fiska, åka skridskor och göra strandhugg

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Nybyggnad av flerbostadshus, 203 lgh

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Nybyggnad av flerbostadshus, 203 lgh Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2018-02-21 2018-0409 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Månstenen 5 Sökande: Kalmarhem AB Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus, 203 lgh Förslag

Läs mer

ANSÖKAN om strandskyddsdispens

ANSÖKAN om strandskyddsdispens 1 (5) ANSÖKAN om strandskyddsdispens Sökande* Namn Organisationsnr/Personnr Adress Telefon bostad Postnummer och ort Telefon arbete/mobiltelefon Fastighet Fastighetsbeteckning Fastighetsadress Fastighetsägare

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2018-05-23 2018-0910 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Verktygsmakaren 1 Fastighetens adress: Förmansvägen 17 Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus,

Läs mer

ENKLA ÄRENDEN. Det enkla ärendet i praktiken

ENKLA ÄRENDEN. Det enkla ärendet i praktiken Det enkla ärendet i praktiken Vad ska ansökan om lov och anmälan innehålla? De ritningar, beskrivningar och andra uppgifter som behövs för prövningen ENKLA ÄRENDEN Handlingar som krävs för beslut om startbesked

Läs mer

Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde den 8 juni 2010

Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde den 8 juni 2010 Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde den 8 juni 2010 Sidan 3 av 44 Ärende 1 Sidan 4 av 44 Samhällsbyggnadsförvaltningen Sidan 5 av 44 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare, telefon Datum Vår beteckning

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2167-2173 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45 Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Bengt-Ola Olsson

Läs mer

Beredning Sakägarintyg till berörda sakägare (Edsås 1:3, Hemsjö 8:8, 8:18, 8:19, 8:24 samt 8:45).

Beredning Sakägarintyg till berörda sakägare (Edsås 1:3, Hemsjö 8:8, 8:18, 8:19, 8:24 samt 8:45). Bygglov Nybyggnad av enbostadshus HEMSJÖ 8:14, HEMSJÖ församling, Alingsås Ärendet Ansökan inkom 2013-11-21 och avser bygglov för nybyggnad av enbostashus med vidbyggd garage. Sökande: Kiani Fard Mogegan,

Läs mer

Innehåll. Protokoll av 2

Innehåll. Protokoll av 2 Protokoll 2 av 2 Innehåll 95 Justering och fastställande av föredragningslista 3 96 Rapportering av delegeringsbeslut 4 97 Förelägganden uppföljning 5 98 Information om lantmäteriförrättningar 6 99 Sammanträdesdatum

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés 2018-06-01 2018-0684 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Hajen 4 Fastighetens adress: S:ta Gertruds gata 4, Wernskjöldsgatan 13 Ärende: Inredning av

Läs mer

Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef

Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2178-2183 Sekreterare

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning

Handläggare Datum Ärendebeteckning Handläggare Ärendebeteckning 2017-1282 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Enbäret 1 Fastighetens adress: Sökande: Hansabygg AB Ärende: Nybyggnad av förskola Förslag till beslut Bevilja bygglov

Läs mer

Myndighetsnämnd. Samhällsbyggnadsförvaltningen, kl :00. Myndighetsnämnd

Myndighetsnämnd. Samhällsbyggnadsförvaltningen, kl :00. Myndighetsnämnd Plats och tid Samhällsbyggnadsförvaltningen, kl 10.45 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid 00:00 Underskrifter Paragrafer 2001-2008 Sekreterare Ordförande Justerande

Läs mer

Prövning av bygglovet

Prövning av bygglovet Detta händer när bygglovsansökan eller anmälan har lämnats in Om åtgärden kräver lov prövas lovet innan den tekniska prövningen tar vid. Prövning av bygglovet Granskning Granskningen utförs av handläggare

Läs mer

Stadshuset i Borgholm, kl

Stadshuset i Borgholm, kl ^KOMMUN MILJÖ OCH BYGGNADS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 ( 7 ) Plats och tid Stadshuset i Borgholm, kl 13.00-14.30 Beslutande Jan Erici, ordförande Mats Karlsson Birger Palm (M) (C) (S) Övriga närvarande

Läs mer

DYRT ATT GLÖMMA BYGGLOV. Information om nya byggsanktionsavgifter

DYRT ATT GLÖMMA BYGGLOV. Information om nya byggsanktionsavgifter DYRT ATT GLÖMMA BYGGLOV Information om nya byggsanktionsavgifter NYA BYGGSANKTIONSAVGIFTER GÖR DET MYCKET DYRT ATT GLÖMMA BYGGLOV Plan- och byggförordningen PBF (2011: 338) 9 kap. 1-21 Den 2 maj 2011 ändrades

Läs mer